Vous êtes sur la page 1sur 3

STEP by STEP High School

continuity&Differentiation
Class 12
th

1. For what value of k is the function
f(x) =
? 0 0 ,
0 ,
2 sin

'

x at continuous x
x k
x
x
[Ans:- k = 2]
2. If f(x) =

'

0 , 2
,
3 sin
2 sin
x when
o x when
x
x
Find whether the function f(x) is continuous at x = o. [Ans:- Discontinuous]
3. For what value of k is the following function continuous at x = 0 ?.
f(x) =

'

0 ,
0 ,
8
4 cos 1
2
x k
x
x
x
[Ans:- K = 1]
4. Discuss the continuity of the function f(x) at x = 0 if.
f(x) =

'

+
<
0 , 1 2
0 , , 1 2
x x
x x
[Ans:-Discontinuous]
5. Discuss the continuity of the function
f(x) =

'

0 , 0
1
tan
1
x
o x
x
x
[Ans:- continuous]
6. If f(x) , defined by the following, is continuous at
0 x
, find the values of a, b and
c.
f(x) =

'

>
+

<
+ +
0 ,
0 ,
0 ,
sin ) 1 ( sin
2 / 3
2
x if
x b
x bx x
x if c
x if
x
x x a
[Ans: a =
2
1
,
2
3

c , b can take any values]


7. Discuss the continuity of the following function at x = 0:
f (x) =

'

+ +

0 , 0
0 ,
tan
2
1
2 3 4
x
x
x
x x x
[Ans:- continuous]
Differentiate each of the following
w.r.t.x (811)
8. ( )
x
x
1
cos
sin

[Ans:- ( )
x
x
1
cos
sin

'

2
1
1
sin log
cot cos
x
x
x x
9. tan
-1

,
_


x
x
sin
cos 1
[Ans:-
2
1
]
10. tan
-1

1
1
]
1

+ +
+
x x
x x
1 1
1 1
[Ans :- 2
1 2
1
x
]
11. tan
-1
x
x
sin 1
sin 1

+
[Ans:-
2
1
]
12. Find
dx
dy
when x = a(1 cos ), y = a
( ). sin +
[Ans:-
2
cot
]
13. If y = tan x + sec x, then prove that
2
2
dx
y d
=
) sin 1 (
cos
x
x

.
14. Find
dx
dy
when y = x
cot x
+
2
3 2
2
2
+ +

x x
x
[Ans:- x
cot x
[
2 2
2
2
) 2 (
3 14 2
log cos
cot
+ +
+ +
+
x x
x x
x x ec
x
x
]
15. If y = e
x
(sin x + cos x), prove that
0 2 2
2
2
+ y
dx
dy
dx
y d
16. If y = tan
-1

1
1
]
1

+ +
+
2 2
2 2
1 1
1 1
x x
x x
, show that
dx
dy
4
1 x
x

.
17. Find
dx
dy
if y = (x)
cos x
+ (sin x)
tanx

Ans. [x
cos x
+
1
]
1

x x
x
x
log sin
cos
(sin x)
tan x
[ 1 + sec
2
x log sin x]
18. Find
dx
dy
if y = sin
-1

1
1
1
]
1

+
13
1 12 5
2
x x
[Ans;-
2
1
1
x

]
19. If y = [ ]
n
a x x
2 2
+ + , prove that
dx
dy
=
2 2
a x
ny
+
.
20. If x = 3 sin t sin 3t and y = 3 cos t cos 3 t , find
2
2
dx
y d
at t =
3

[Ans:-
9
8
]
21. If y = cot
-1

1
1
]
1

+
+ +
x
x
x
x
sin 1
sin 1
sin 1
sin 1
, find ?
dx
dy
[Ans:-
2
1
]
22. If
find x y y x , 0 1 1 + + +
dx
dy
. [Ans;-
2
) 1 (
1
x +