Vous êtes sur la page 1sur 49

TRAVELLU

Daan Smulders 454534

Research & concept document

OPDRACHT
Creer een internet applicatie waarmee Travellu: reizigers inspireert en informeert. de reis faciliteert. reizigers aan zich bindt door: het aanbieden van lokale informatie, mogelijkheden biedt tot bloggen en het in contact brengen van reizigers met andere reizigers. Zet een visuele stijl neer voor Travellu met een duurzaam en lokaal karakter en trek deze door over de hele site. De site moet daarnaast goed werken en er goed uitzien op elk device.

DOELSTELLINGEN
Met deze internet applicatie wil Travellu een aantal doelen behalen. Deze worden uitgedrukt in key performance indicators. Allereerst een aantal korte termijn doelen: Na Na Na Na Na Na 1 1 1 1 1 1 jaar jaar jaar jaar jaar jaar wil wil wil wil wil wil Travellu Travellu Travellu Travellu Travellu Travellu 750 reizen hebben verkocht. 5 nieuwe lokale projecten hebben opgezet. 50 nieuwe hostels/hotels opnemen in de database 100 contributors hebben 1000 unieke bezoekers per dag hebben 95% costumer statisfaction hebben

En een aantal doelstellingen op lange termijn Over 5 jaar wil Travellu een top-of-mind bedrijf zijn bij alle Nederlandse backpackers Over 5 jaar wil Travellu in elk werelddeel actief met het actief helpen van de lokale bevolking. Over 10 jaar wil Travellu energie neutraal opereren.

OPDRACHTGEVER
Travellu is een organisatie die hostels, hotels, activiteiten en vluchten aanbied in het backpack+ segment. De doelgroep is hoog opgeleiden in de leeftijd van 28 tot 40. Een belangrijke focus van Travellu is duurzaam tourisme. Travellu ondersteunt locale projecten waardoor niet alleen de reizigers maar ook de lokale bevolking en het milieu van de reis kunnen genieten. Travellu streeft er ook naar om reizigers zoveel mogelijk in contact te brengen met de lokale bevolking. De waarden van Travellu zijn Local, Duurzaam en Comfortabel. Deze waarden moeten voelbaar zijn bij reizigers en staan centraal tijdens het ontwikkelen van de applicatie.

MERKWAARDEN
In dit hoofdstuk een exploratie van de merkwaarden van Travellu. Welke woorden zijn ermee geassocieerd en welk beelden passen bij elke waarde en zijn associaties.

LOCAL DUURZAAM COMFORTABEL

LOCAL
Voor Travellu betekent local het verbonden zijn met de omgevingen waarin ze reizen verzorgen. Het kennen en ondersteunen van de gemeenschap is hierin belangrijk. Bovendien worden reizigers in contact gebracht met de lokale bevolking en krijgen ze openheid in de situatie waarin de locals leven.

Nieuw
buurten & gemeenschap

Lokale bevolking

Cultuur

Blending in Geen toerisme Onbekend

eten drinken historie architectuur muziek taal

Oprecht

10

11

12

13

DUURZAAM
Travellu is zich altijd bewust van de ecologische impact die het heeft op de planeet. Die impact houdt Travellu zo klein mogelijk. Travellu helpt mee met het ontwikkelen van manieren waarop zo groen mogelijk kan worden gereisd. Travellu steunt projecten die goed zijn voor mens en milieu en neemt zelf ook initiatief in het opstarten van dit soort projecten.

14

Goed voor de omgeving


mens milieu natuur

Oog op de toekomst Vooruitstrevend Ontwikkeling Gedrag

Ecologisch Fair trade Agricultuur

15

16

17

18

19

20

21

COMFORTABEL
Travellu zorgt goed voor haar reizigers. De hotels en hostels die ze aanbiedt zijn comfortabel en garanderen een goede nachtrust. Daarnaast hebben reizigers de beschikking over goede voorzieningen die de reis tot een nog groter plezier maken. Travellu haalt overbodige stress uit het backpacken.

22

Priv Luxe Goede nachtrust Goed geregeld Minder stress Flashpacking Poshpacking Backpack+

23

24

25

26

27

28

29

CONCURRENTIE
Om een beeld te krijgen van de markt waar Travellu zich in begeeft volgt een beschrijving van drie concurrenten. Lonely Planet, Kilroy en Tunafish. Om een goed beeld te krijgen eerst een globale beschrijving van de concurrent en wat gebruikers kunnen op de website en vervolgens een korte beschrijving van de visuele stijl.

30

WWW.LONELYPLANET.COM
Bekend geworden met de beroemde reisgidsen en nu waarschijnlijk het grootste, meest bekende backpackers instituut ter wereld. Op de website inspireren ze reizigers en brengen ze reizigers met elkaar in contact via een forum. Bovendien kunnen gebruikers er vliegtickets zoeken en hostels en hotels boeken. Boeken zelf is duidelijk niet de belangrijkste functie van de Lonely Planet website. Veel meer draait het om inspiratie en ontdekken wat je tijdens je reizen kan doen. Natuurlijk, aangezien dat de specialiteit is van Lonely Planet.

31

32

33

VISUELE KENMERKEN

Het gebruik van inspirerende, kleurrijke fotos Verschillende speelse fonts Een strak grid

Felle kleuren op een strakke, rustige achtergrond Iconografie Gebruik van illustraties

34

WWW.KILROYWORLD.NL
Kilroy is een organisatie gespecialiseerd in verre reizen, wereldreizen, backpacken en studeren in het buitenland voor jongeren, studenten en backpackers. Op de website kun je vliegtickets, hostels en tours boeken, maar ook autos huren. Ook biedt Kilroy combinatietickets en kun je tickets op maat laten samenstellen. Daarnaast kun je activiteiten boeken, bijvoorbeeld een fietstour in Thailand. Het aanbod is groot en divers. Dit zou voor sommigen ook intimiderend kunnen werken. Interessant naast het boeken van reizen zijn de Kilroy Blogs, waarin reizigers reiservaringen kunnen delen.

35

36

37

VISUELE KENMERKEN

Het rugged, well-traveled uiterlijk: textuur in de achtergrond, donkere kleur Groot bold font in de koppen

Veel wit en bruintinten, felle accentkleuren

38

WWW.TNFSH.NL
Tunafish is een reisbureau gespecialiseerd in reizigers die langere tijd op reis gaan, flexibele vliegtickets en rond de wereld tickets, reisverzekeringen en goedkope hotels & hostels. Al deze producten zijn ook via de website te boeken. Ze focussen daarin vooral op de jongere reiziger die de reis zo goedkoop mogelijk wil maken. 39

40

VISUELE KENMERKEN

Aarde tinten kleurschema Het speelse, vet font in logo en koppen

Verweerde papier in de achtergronden Reisfotos in de header

41

DOELGROEP EN SEGMENTATIE
Travellu biedt reizen aan in het backpack+ segment. De doelgroep bestaat uit hoogopgeleiden in de leeftijd van 28 tot 40. Om met de applicatie gebruikers beter te kunnen dienen moet deze grote doelgroep gesegmenteerd worden. De eerste keuze die hierin gemaakt moet worden is welke doorsnede van de doelgroep Travellu moet hanteren. De doelgroep segmenteert Travellu psychografisch. Bij psychografisch segmenteren kijkt men naar persoonlijkheidskarakteristieken en levensstijl om een segmentatie van een doelgroep te maken. Om tot een psychografische segmentatie te komen is research gedaan naar backpackers. Uit Backpackers in Australia: A Motivation-Based Segmentation Study (Loker-Murphy, 1997) 1 het volgende citaat:

42

The term backpacker is widely used in Australia to describe young budget travelers on extended holiday. However, little in-depth research has been conducted on this segment of travelers, with a resulting lack of understanding of their key characteristics and motives. The results of this nationwide study of 690 backpackers reveals that they are primarily motivated by the need for excitement/adventure and meeting local people. Factor analysis was used to examine their motives with respect to Pearces Travel Career Ladder, and cluster analysis revealed that not all backpacker respondents had the same motive profile. Four motive-based clusters were found; Escapers/Relaxers, Social/Excitement-Seekers, Self-Developers and Achievers. Nationality was the most pronounced difference across segments. They also differed in terms of expenditure patterns, accommodation and activity structure preferences, and destinations visited. Hieruit blijkt dat er vier segmenten backpackers zijn op basis van motivatie: Escapers/Relaxers, Social/Excitement-Seekers, Self-Developers and Achievers. Voor Travellu kunnen de laatste twee segmenten worden samengevoegd. Beide groepen zijn namelijk op zoek naar zelfontwikkeling, echter in verschillende mate.

43

Escapers/Relaxers Dit segment backpackers gaat op reis om te ontkomen aan de dagelijkse sleur en is op zoek naar rust en mooie ontspannende omgevingen. Social/Excitement-Seekers Dit zijn de backpackers die vooral op zoek gaan naar nieuwe sociale contacten en interessante, opwindende situaties. Het liefst ontmoeten ze locals die ze ontontdekte facetten van de cultuur kunnen laten zien. Self-Developers/Achievers Backpackers die op zoek gaan zelfontwikkeling. Ze zijn onder andere op zoek naar die momenten waarop je jezelf tegenkomt tijdens het reizen. Ze reflecteren op zichzelf door het ervaren van andere culturen en zoeken naar persoonlijke ontwikkeling. Op basis van deze segmenten zijn de volgende personas voor Travellu samengesteld.

44

Leoni Bax is 28 jaar en komt uit Breda. Ze heeft haar actiefste backpack dagen als vroege twintiger achter gelaten en backpackt nu wat luxer dan vroeger. Haar all-time favoriete bestemming is Azi en ze is op het moment een reis aan het plannen door zuidoost-Azi. Ze wil dan sowieso naar Indonesi, waar ze nog niet eerder geweest is. Vooral de prachtige stranden van Bali hebben haar interesse. Naast ontspannen op het strand gaat Leonie graag op verkenning door te wandelen. Geen enorme afstanden maar vaak bekende wandelroutes. Zo heel af en toe gaat ze tijdens haar reizen nog los in de bars en discotheken met andere backpackers. Reizen doet ze met haar vriend die ze tijdens haar studie heeft ontmoet. Leonie heeft commercile economie gestudeerd en heeft een baan als marketingadviseur. In deze functie heeft ze de mogelijkheid om haar reizen te kunnen maken. Daarnaast biedt deze vaste baan haar ook meer financile vrijheid. In haar backpack zitten altijd voldoende kleren, haar laptop, aantekeningenboekje, foto van ouders, iPod en fotocamera. 45

Leonie Bax
Escapers/relaxers

Steven Hulshof is 33 jaar en grafisch vormgever in Amsterdam. Daarnaast is hij een echte levensgenieter en fervent wereldreiziger. Een flashpacker die de wereld rondreist met beschikking over een volwassen budget. Hij reist graag met vrienden in de vorm van roadtrips maar gaat ook alleen op reis. Favoriete bestemming: Zuid-Amerika. Hij reist voor de legendarische avonden, hechte nieuwe vriendschappen, de mooiste plekken en het heerlijk lokaal eten en drinken. Het lekkerste dat hij ooit heeft gegeten op reis was een steak van een barbecue in Argentini. Veel ervaringen geven hem ook inspiratie in zijn werk. Soms gaat hij op reis ook actief op zoek naar deze inspiratie. In Amsterdam woont hij alleen. Vaak heeft hij vrienden over de vloer om wat voetbal te kijken en een biertje te drinken. Hij houdt veel contact met mensen die hij tijdens zijn reizen ontmoet heeft en zo af en toe heeft hij die mensen op bezoek. In zijn backpack altijd een relevante Lonely Planet, Moleskine Food Diary, MacBook Air en Canon EOS 70D.

Steven Hulshof
Social/excitement-seekers

46

Half Nederlandse, half Italiaanse Claudia Pasqualini is 35 jaar oud, getrouwd en woont met haar man in Zwolle. Ze leeft al heel lang met de droom om voor een lange tijd met haar man op reis te gaan en dan op sommige plekken aan de slag te gaan om lokale projecten te ondersteunen en vooral kinderen te helpen in armere landen. Ze is al wel op veel plekken in de wereld geweest maar heeft nog nooit echt een grote reis gemaakt. Lange tijd wilde ze dit alleen ondernemen maar na de ontmoeting met haar man zou ze liever samen met hem gaan. Al een tijdje nu maken ze plannen voor deze reis die hun door Afrika zal voeren. Claudia werkt in Zwolle als logopedist in een ziekenhuis. In haar vrije tijd kijkt ze graag series, documentaires en films. Daarnaast is ze een echt familiemens en gaat ze vaak bij haar ouders en zussen op bezoek. Haar eerste herinnering van reizen is met haar ouders op bezoek bij familie in Itali. Dingen die ze sowieso gaat meenemen in haar backpack: haar iPad en haar favoriete Fiorentina voetbalshirt.

Claudia Pasqualini
Self developers/achievers

47

CONCLUSIES
De internet application van Travellu moet vanuit de merkwaarden local, duurzaam en comfortabel de doelgroep van hoog opgeleide backpackers van 28 tot 40 bedienen. Deze doelgroep is onder te verdelen in de segmenten Escapers/Relaxers, Social/Excitement-Seekers, Self-Developers/ Achievers. Concurrenten als Lonely Planet en Kilroy bieden reizigers dezelfde mogelijkheden als Travellu wil aanbieden. Echter, Travellu kan als het vanuit de merkwaarden wordt opgezet een verschil gaan maken met deze sites en kan de doelgroep een betere ervaring bieden. Hierin gaat het concpet voorzien.

48

CONCEPT
Travellu is diegene in je vriendengroep die altijd goede tips heeft. Die je delen van het land of de stad laat zien waar je niet over had durven dromen of waar je ze nooit had verwacht. Die persoon bij wie je altijd je verhaal kwijt kan. Het fantastische uitzicht dat je zag of het heerlijke eten dat je gisteren in een klein restaurantje at. Die vriend, waarmee je nooit weet waar je terecht komt. Met wie je samen altijd weer nieuwe mensen ontmoet. Maar ook die vriend die alles onder controle heeft, die weet waar je moet zijn en die er voor zorgt dat je goed terecht komt. Die er voor je is als je jezelf tegenkomt of als je even niet meer weet wat je moet. Die vriend die altijd bereikbaar is en altijd opneemt.

49