Vous êtes sur la page 1sur 7

RADIOLOGY Radiation Biology

RADIATION BIOLOGY
1. X rays cause radiation damage primarily by their property of A. Penetration B. C. Radioactivity Electromagnetic 7.

A. Nucleic acids B. C. Nerve cells Muscle cells

D. Epithelial cells Sensitivity of a body tissue to radiation is dependent on A. Blood flow B. Mitotic rate of cells Iron content C.

D. Ionization 2. The structure of protein least affected by radiation is A. Primary structure B. C. Secondary structure Tertiary structure 8.

D. Protein content of cells Which of the following are most sensitive to X rays? A. Tooth buds and salivary glands B. Nerve and muscle tissue Hair and nails C.

D. Quaternary structure 3. Most sensitive phase in cell division to radiation is A. G1 phase B. C. Mitotic rate of cells G2 phase 9.

D. Cartilage Most radiosensitive cells are A. Vegetative intermitotic cells B. C. Reverting post mitotic cells Differential intermitotic cells

D. None of the above 4. Among the natural radiations, the one that contributes to more radiation exposure of general population is A. Cosmic B. C. Terrestrial Radon

D. Fixed post mitotic cells 10. The following is at more risk from exposure of a dental X ray A. Bone marrow B. C. Breast Brain

D. Consumer products 5. The somatic non stochastic effect of radiation is seen A. As effects on the body irradiated B. C. As effects of mutation As hereditary phenomenon

D. Thyroid 11. The most radiosensitive cells in the body are A. Endothelial cells B. C. Epithelial cells Red blood cells

D. All of the above 6. Most susceptible to radiation are

D. White blood cells 12. The most radio resistant organ is

Bengaluru: No. 75, Apoorva Complex, Next to Vijaya Bank, Behind Police Station, R T Nagar 560032 Hyderabad: H. No: 3-4-758, LBK Nivas, Opp. Andhra Yuvathi Mandali, Barkatpura Main Road 500 027 Tirupathi: C/O, CKS Teja Institute of Dental Sciences, Chadalawada Nagar, Renigunta Road 517 006 Chennai: Flat No. 8A, 8th Floor, H. No. 808, Calve Chateau, Next to Ega Theater, Kilpauk 600 010 Quick Contact: (0) 97422 32037 drpnnreddy@brihaspathiacademy.com www.brihaspathionline.com SUBSCRIBERS COPY. UNAUTHORIZED CIRCULATION IS LIABLE TO BE PENALIZED

RADIOLOGY Radiation Biology


A. Cartilage B. C. Gonads Lungs

18. The residual biologic damage that remains following an exposure to radiation is called A. Direct effect B. Indirect effect Cumulative effect C.

D. Lymphoid 13. The cells which are least susceptible to radiation are A. Fibroblasts B. C. Lymphocytes Osteoblasts

D. Tolerance 19. The skin of a patient undergoing radiotherapy will show after 2 weeks A. Erythema B. Depigmentation Radiation induced carcinomas C.

D. Erythroblasts 14. Most radio resistant cells are A. Lymphocytes B. C. Granulocytes Muscle cells

D. No change 20. Reduced salivary flow following irradiation is dose dependent. At what dose does the flow reach essentially zero? A. 4000 rads B. C. 5000 rads 6000 rads

D. Connective tissue cells 15. Which of the following is most sensitive to radiation induced cancer A. Nerves B. C. Female breast Thyroid

D. 7000 rads 21. Which of the following is not a complication of therapeutic radiation A. Mucositis B. C. Xerostomia Cervical caries

D. Skin 16. In radiobiology, the latent period represents the period of time between A. Cell rest and cell mitosis B. C. The first and last dose in radiation therapy Film exposure and image development

D. Paresthesia of the tongue 22. Radiation caries is caused by irradiation of A. Salivary glands B. Enamel Enamel and dentin C.

D. Radiation exposure and its biological effects (onset of symptoms) 17. Radiation induced thyroid cancer is the result of which of radiation A. Somatic B. C. Genetic Teratogenic

D. Oral mucosa 23. Complication of irradiation of mouth will include all EXCEPT A. Accelerated caries activity

D. All of the above

Bengaluru: No. 75, Apoorva Complex, Next to Vijaya Bank, Behind Police Station, R T Nagar 560032 Hyderabad: H. No: 3-4-758, LBK Nivas, Opp. Andhra Yuvathi Mandali, Barkatpura Main Road 500 027 Tirupathi: C/O, CKS Teja Institute of Dental Sciences, Chadalawada Nagar, Renigunta Road 517 006 Chennai: Flat No. 8A, 8th Floor, H. No. 808, Calve Chateau, Next to Ega Theater, Kilpauk 600 010 Quick Contact: (0) 97422 32037 drpnnreddy@brihaspathiacademy.com www.brihaspathionline.com SUBSCRIBERS COPY. UNAUTHORIZED CIRCULATION IS LIABLE TO BE PENALIZED

RADIOLOGY Radiation Biology


B. C. Caries in unusual sites Accelerated periodontal diseases B. C. Root canal treatment if possible No treatment should be given

D. Xerostomia 24. Radiation injury to the haemopoietic system of the bone marrow occurs when the whole body exposure range between A. 50 100 rads B. C. 200 1000 rads 1000 5000rads

D. Incision and drainage of abscess 29. In treatment of oral cancers, the fraction of total dose given in each appointment is in the range of A. 150 rad B. C. 300 rad 400 rad

D. 10,000 rads to more 25. A patient requires tooth extractions from an area that has been subjected to radiation therapy. Which of the following represents the greatest danger to this patient A. Alveolar osteitis B. C. Osteoradionecrosis Prolonged healing

D. 500 rad 30. The medical specialty in which there is statistically higher incidence of leukemia A. Dentistry B. C. Internal medicine Radiology

D. Anesthesiology 31. Which of the following facilitates comparison between different radiation A. Rad B. C. Rem Roentgen

D. Fracture of the mandible 26. Osteoradionecrosis is due to A. Endarteritis of blood vessels B. C. Damage to periosteum Damage to lymphatics

D. Quality factor 32. Unit of measurements to compare radiation

D. All of the above 27. Osteoradionecrosis results from A. Infection, trauma, radiation B. C. Radiation, trauma, infection Trauma, radiation, infection damage A. Exposure B. C. Dose Effective dose

D. None of the above 28. A patient who has been given tumoricidal dose of radiotherapy recently reports to dental clinic with painful carious exposed mandibular first molar with periapical abscess. The treatment of choice should be A. Extraction of the offending tooth

D. Dose equivalent 33. Using B film, exposure is 1 R. what is the exposure when D film is used A. 1 R B. C. R R

D. 1/8 R

Bengaluru: No. 75, Apoorva Complex, Next to Vijaya Bank, Behind Police Station, R T Nagar 560032 Hyderabad: H. No: 3-4-758, LBK Nivas, Opp. Andhra Yuvathi Mandali, Barkatpura Main Road 500 027 Tirupathi: C/O, CKS Teja Institute of Dental Sciences, Chadalawada Nagar, Renigunta Road 517 006 Chennai: Flat No. 8A, 8th Floor, H. No. 808, Calve Chateau, Next to Ega Theater, Kilpauk 600 010 Quick Contact: (0) 97422 32037 drpnnreddy@brihaspathiacademy.com www.brihaspathionline.com SUBSCRIBERS COPY. UNAUTHORIZED CIRCULATION IS LIABLE TO BE PENALIZED

RADIOLOGY Radiation Biology


C. 34. Mean exposure at skin from an intraoral periapical radiographs A. 300 mR B. C. 0.03 mR 47 mR X rays interact with matter film

D. X rays interact with emulsion coating on

40. Major source of secondary scattered radiation A. Compton effect B. C. Photoelectric effect Thompson effect

D. None of the above 35. Mean exposure of radiation from pantamograph is A. 90 mR B. C. 120 mR 47 mR

D. All of the above 41. According to heel effect when cathode rays strike anode target, X ray released with high intensity are found towards A. Anode B. Cathode In between anode and cathode C.

D. 300 mR 36. The maximum permissible dose of radiation to the operator of an X ray machine is A. 0.05 rem per year B. C. 0.5 rem per year 5.0 rem per year

D. None of the above 42. Greatest decrease in overall radiation risk from dental X ray to patients is achieved by A. Using speed E film B. Rectangular collimation Using a lead apron C.

D. 50 rem per year 37. The principle hazard to operator and patient is produced by what type of radiation A. Gamma B. C. Primary Secondary

D. Increasing target film distance 43. The most effective method of reducing patient dose from dental X ray A. Speed E film B. Lead apron Increased target film distance C.

D. None of the above 38. Radiation that is produced from tube other than focal spot is called A. Stray radiation B. C. Scattered radiation Characteristic radiation

D. Filtration 44. The main purpose of intensifying screens in extraoral radiographic films is A. To increase the contrast of film B. To increase the exposure time To decrease the speed of film C.

D. Primary radiation 39. The Compton effect is seen when A. X rays strike on film B. X rays strike on skin

D. Decrease secondary radiation to patient

Bengaluru: No. 75, Apoorva Complex, Next to Vijaya Bank, Behind Police Station, R T Nagar 560032 Hyderabad: H. No: 3-4-758, LBK Nivas, Opp. Andhra Yuvathi Mandali, Barkatpura Main Road 500 027 Tirupathi: C/O, CKS Teja Institute of Dental Sciences, Chadalawada Nagar, Renigunta Road 517 006 Chennai: Flat No. 8A, 8th Floor, H. No. 808, Calve Chateau, Next to Ega Theater, Kilpauk 600 010 Quick Contact: (0) 97422 32037 drpnnreddy@brihaspathiacademy.com www.brihaspathionline.com SUBSCRIBERS COPY. UNAUTHORIZED CIRCULATION IS LIABLE TO BE PENALIZED

RADIOLOGY Radiation Biology


45. When a shielded open cone is used the gonadal dose to a patient is mainly from A. Leakage from tube B. C. Primary X ray tube Scatters from patients face 51. Grid is used A. To remove secondary radiation B. C. 46. Open ended lead lined cones reduce A. Intensity of scattered radiation B. C. Intensity of primary radiation Level of scattered radiation 52. Disadvantages radiography is A. Increased patient exposure B. 47. The substance most commonly used for C. protection against X ray radiation is A. Zinc B. C. Steel Lead Decreased exposure time of using a GRID Filter the radiation Removes scattered radiation C. 75%

D. Same exposure

D. All of the above

D. None of the above during

D. All of the above

Increased secondary radiation fog to film

D. Reduces secondary radiation to film 53. Badges should be worn by dental technician every A. 1 month B. 3 month 6 month C.

D. Porcelain 48. Radiation dose to patient can be reduced by all of the following EXCEPT A. Speed films B. C. Filters By increasing target object distance

D. 4 month 54. Radio density can be increased by A. Decreasing mA B. C. Decreasing KVp Decreasing target film distance

D. Decreasing kilo voltage potential 49. The minimum distance and angle between the X ray source and operator should be at least A. 6 feet, 45 degree B. C. 6 feet, 135 degree 9 feet, 90 degree

D. Increasing target film distance 55. Hypoxic conditions are A. More radio resistant B. C. More radiosensitive Not to be considered

D. 9 feet, 120 degree 50. When taking radiogrpahs for children, exposure should be reduced by what percentage of that of adults? A. 25% B. 50%

D. No effect on radiation perception 56. The most radio susceptible organ for radiation cancer among the following is A. Thyroid B. Stomach

Bengaluru: No. 75, Apoorva Complex, Next to Vijaya Bank, Behind Police Station, R T Nagar 560032 Hyderabad: H. No: 3-4-758, LBK Nivas, Opp. Andhra Yuvathi Mandali, Barkatpura Main Road 500 027 Tirupathi: C/O, CKS Teja Institute of Dental Sciences, Chadalawada Nagar, Renigunta Road 517 006 Chennai: Flat No. 8A, 8th Floor, H. No. 808, Calve Chateau, Next to Ega Theater, Kilpauk 600 010 Quick Contact: (0) 97422 32037 drpnnreddy@brihaspathiacademy.com www.brihaspathionline.com SUBSCRIBERS COPY. UNAUTHORIZED CIRCULATION IS LIABLE TO BE PENALIZED

RADIOLOGY Radiation Biology


C. Liver 10. 11. 12. 13. 14. A D A D C

White & Pharoah, 6/e, p.29 White & Pharoah, 6/e, p.27 White & Pharoah, 6/e, p.22 White & Pharoah, 6/e, p.27 Freny Karjodkar 2/e p.50 White & Pharoah, 6/e, p.22 Actually high sensitive is female breast, intermediate is thyroid, so B is answer White & Pharoah, 6/e, p 29 table White & Pharoah, 6/e, p.27 White & Pharoah, 6/e, p.19

D. Breast 57. The tissue most susceptible to radiation is: A. Nervous tissue B. C. Muscles and skin Blood forming cells

D. Bones 58. Which tissue is most susceptible to radiations A. Basal cells of oral mucosa B. C. Bones Nervous tissue 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. Q. No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Answer Keys D A C C A A B A A White & Pharoah, 6/e, p.20 White & Pharoah, 6/e, p.33 White & Pharoah, 6/e, p.19 White & Pharoah, 6/e, p.19 White & Pharoah, 6/e, p.20 White & Pharoah, 6/e, p.23,24 Freny Karjodkar 2/e p.50 Reference White & Pharoah, 6/e, p.18 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. D A C A C D A C B B A B B A C B D C A&B C 15. B

D. Skin and muscles 59. The least susceptible tissue of the body to X radiation is A. Mature bone B. C. Epithelial cells Lymphocytes

Same as that of mucosa White & Pharoah, 6/e, p23 White & Pharoah, 6/e, p.24 White & Pharoah, 6/e, p.24, 25 White & Pharoah, 6/e, p.24 White & Pharoah, 6/e, p.23, 24 White & Pharoah, 6/e, p.27 White & Pharoah, 6/e, p.26 White & Pharoah, 6/e, p.26 White & Pharoah, 6/e, p.26 general White & Pharoah, 6/e, p.23 Freny Karjodkar 2/e p.58

D. Connective tissue cells

White & Pharoah, 6/e, p 16 Freny Karjodkar 2/e p63

Bengaluru: No. 75, Apoorva Complex, Next to Vijaya Bank, Behind Police Station, R T Nagar 560032 Hyderabad: H. No: 3-4-758, LBK Nivas, Opp. Andhra Yuvathi Mandali, Barkatpura Main Road 500 027 Tirupathi: C/O, CKS Teja Institute of Dental Sciences, Chadalawada Nagar, Renigunta Road 517 006 Chennai: Flat No. 8A, 8th Floor, H. No. 808, Calve Chateau, Next to Ega Theater, Kilpauk 600 010 Quick Contact: (0) 97422 32037 drpnnreddy@brihaspathiacademy.com www.brihaspathionline.com SUBSCRIBERS COPY. UNAUTHORIZED CIRCULATION IS LIABLE TO BE PENALIZED

RADIOLOGY Radiation Biology


36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. C C A C A B B A D C C C D B B C A A C A B C A A Burketts, 11/e White & Pharoah, 6/e, p.29 box 2.2 White & Pharoah, 6/e, p.27, 29 White & Pharoah, 6/e, p.23 White & Pharoah, 6/e, p.29 Freny Karjodkar 2/e p 65 White & Pharoah, 6/e, p.14 White & Pharoah, 6/e, p.14 White & Pharoah, 6/e, p.12 White & Pharoah, 6/e, p.12 White & Pharoah, 6/e, p.61 White & Pharoah, 6/e, p.12 White & Pharoah, 6/e, p57 White & Pharoah, 6/e, p37 White & Pharoah, 6/e, p38 White & Pharoah, 6/e, p38 White & Pharoah, 6/e, p10 White & Pharoah, 6/e, p41 White & Pharoah, 6/e, p.63 White & Pharoah, 6/e, p.63 White & Pharoah, 6/e, p.63 White & Pharoah, 6/e, p.41

Bengaluru: No. 75, Apoorva Complex, Next to Vijaya Bank, Behind Police Station, R T Nagar 560032 Hyderabad: H. No: 3-4-758, LBK Nivas, Opp. Andhra Yuvathi Mandali, Barkatpura Main Road 500 027 Tirupathi: C/O, CKS Teja Institute of Dental Sciences, Chadalawada Nagar, Renigunta Road 517 006 Chennai: Flat No. 8A, 8th Floor, H. No. 808, Calve Chateau, Next to Ega Theater, Kilpauk 600 010 Quick Contact: (0) 97422 32037 drpnnreddy@brihaspathiacademy.com www.brihaspathionline.com SUBSCRIBERS COPY. UNAUTHORIZED CIRCULATION IS LIABLE TO BE PENALIZED