Vous êtes sur la page 1sur 6

Chapter # 34 Magnetic Field [1]

manishkumarphysics.in
Objective - I
1. Apositively charged particle projected towards east os deflected towards north by a magnetic field. The field
may be -
(A) towards west (B) towards south (C) upward (D*) downward
( i i iln )ii(lin i +i ii ii -i i i l(ilnri ini r| ii ri ni r -
(A) l- i i (B) lii i i (C) + i i (D*) i i i
Sol. A
( )
F q V B =

W E
N
S
j
i
( )

j q i B B =

The magnetic field may be down ward direction.


2. A charged particle is whirled in a horizontal circle on a frictionless table by attaching it to a string fixed at one
point. If a magnetic field is switched on in the vertical direction, the tension in the string.
(A) will increase (B) will decrease (C) will remain the same
(D*) may increase or decrease
)i(lini i i +i i ;i )ii i lrn- + i ln( -i - i -ii ini r , i i i )li )l+ l-i rni
r| l (ii lii - +iii iilnli i, ii - ni( -
(A) +^i (B) - ri^i (C) -ir^i (D*) lii - ri ni r|
Sol. D
B=B
0
j
The tension is the strong may increases or decreases.
3. Which of the following particles will describe the smallest circle when projected with the same velocity
perpendicular to a magnetic field ?
(A) electron (B) proton (C) He
+
(D*) Li
+
+iii +(n -i (^ iln l - ii i lin- +i+ (l-ii -) i( ^i -
(A) ;-i (B) i-i (C) He
+
(D*) Li
+
Sol. D
F qVB =
charge of Li
++
> charge of (He
+
, proton, electron)
4. Which of the following particles will have minimum frequency of revolution when projected with the same
velocity perpendicular to a magnetic field ?
(A*) electron (B) proton (C) He
+
(D) Li
+
+iii +(n -i (^ iln ii i + i- (-i ^ln ^i -
(A*) ;-i (B) i-i (C) He
+
(D) Li
+
Chapter # 34 Magnetic Field [2]
manishkumarphysics.in
Sol. A
2
mv
F qVB
r
= =
mV
r
qB
=
charge electron = charge of proton = charge of He
+
= charge of Li
+
But mass of electron is
Lowest.
(the electron so smallest + circle made by)
5. Which of the following particles will have minimum frequency of revolution when projected with the same
velocity perpendicular to a magnetic field ?
(A) electron (B) proton (C) He
+
(D*) Li
+
+iii +(n -i (^ iln l - i i i l-i i(l-i n- ri^i -
(A) ;-i (B) i-i (C) He
+
(D*) Li
+
Sol. D
2 r
T ....(i)
v
t
=

1
mv
r
qB
=
r m
....(ii)
v qB
=

from eq. (i) & (ii) we get


2 m
T
qB
t
=
1 qB
f
T 2 m
= =
t
Charge of all these particles are same but mass of Li
+
is Highest.
mass , f | +
6. Acircular loop of area 1 cm
2
, carrying a current of 10 A, is placed in a magnetic field of 0.1 T perpendicular
to the plane of the loop. The torque on the loop due to the magnetic field is
1 -i
2
ii(ii (-iii , l- 10Aiii (ilrnri ri r, 0.1 --i ni(ni +iii - ii ri r, +iii
ii + iii r -
(A*) zero i (B) 10
-4
N-m (C) 10
2
N-m (D) 1 N-m
Sol. A
B 0.1T =
Area = 1 cm
2
Net torque on the loop due to the uniform magnetic
field is always zero.
I=10A
7. A beam consisting of protons and electrons moving at the same speed goes through a thin region in which
there is a magnetic field perpandicular to the beam. The protons and the electrons
(A) will go undeviated
(B) will be deviated by the same angle will not separate
(C*) will be deviated by different angles and hence separate
(D) will be deviated by the same angle but will separate.
-ii ^lnii; - ii nii i -i i i ) , )ii ) ii ^ni r, ri +ii i i lii +(n
r| i-i nii ;-i -
(A) l+i l(iln r) i^|
(B) -iii l(ilnri^ nii iri ri^|
(C*) lili iii l(lnri^, n iri i^|
(D) -iii l(iln ri^, ln i ri i^|
Chapter # 34 Magnetic Field [3]
manishkumarphysics.in
Sol. C
( )
F q V B =

Charge proton is poritive = e


F
P
= evB
Charge of electron is negative = -e
F
e
= -evB
They will be deviated by different angles and Hence separate.
8. A charged particle moves in a uniform magnetic field. The velocity of the particle at some instant makes an
acute angle with the magnetic field. The path of the particle will be.
(A) a straight line (B) a circle
(C*) a helix with uniform pitch (D) a helix with nonuniform pitch.
) i(lin i - +iii - ^ln ni r| li ii i (^ i lii, +iii ii +ini r| i
i i ri^i -
(A) ii (B) (-i
(C*) )-i i ni (ii rl (D) -ii ni (ii rl
Sol. C
B
V
( )
F q V B qvBsin = = u

Megnetic force doesnt change the speed of the particle. It change the direction of the
velocity of the particle.
Vcosu provide the displacement of the particle in Horizontal direction & force is provide the
centripetal acceleration of the particle.
So the path of the particle will be ahelix with uniform pitch.
9. A particle moves in a region having a uniform magnetic field and a parallel, uniform electric field. At some
instant, the velocity of the particle is perpendiculars to the field direction. The path of the particle will be
(A) a straight line (B) a circle
(C) a helix with uniform pitch (D*) a helix with nonuniform pitch.
)i ) ii - ^lnni r, ri - +i ii r nii -iin l(nn ii r| li ii i (^i lii, ii i
lii +(n r| i i i ri^i -
(A) ii (B) (-i
(C) )-i i ni(ii rl (D*) -ii ni (ii rl
Sol. D
( )
F qE q V B = + +

F qE =

provides the acceleration in x direction.
E
B
V
( ) 2
F q V B =

provides the centripetal Force.
The path of the particle will be ahelix with nonuniform pitch.
10. An electric current i enters and leaves a uniform circular wire of radius a through diametrically opposite
points. Acharged particle q moving along the axis of the circular wire passes through its centre at speed u.
The magnetic force acting on the particle when it passes through the centre has a magnitude
)- ( -iii ni i lii a r , ;- in li- i l+i i iii ( i ni r nii +ir lni r | )i( lini
q (-iii ni i i li u i ^lnni ri ; ^ ni r| + i ^ni r ni ; ^ (i
+i+i l-ii ri^i -
Chapter # 34 Magnetic Field [4]
manishkumarphysics.in
(A) q
a
v

0
2
i
(B) q
a
v

t
0
2
i
(C) q
a
v

0
i
(D*) zero
Sol. D
Zero
Objective - II
1. If a charged particle at rest experieces no electromagnetic force,
(A*) the electric field must be zero (B) the magnetic field must be zero
(C) the electric field may or may not be zero (D*) the magnetic field may or may not be zero
ll(i-i(-ii - l-in i i; l(nn+i+ i( ri ni r -
(A*) l(nnii iri^i| (B) +iii iri^i|
(C) l(nnii iri ii ni r i ri ii| (D*) +iii iri ii ni r i ri ii|
Sol. AD
The electric field must be zero.
The Magnetic field may or may not be zero.
2. If a charged particle kept at list expreiences an electromagnetic force,
(A*) the electric field must not be zero (B) the magnetic field must not be zero
(C) the electric field may or may not be zero (D*) the magnetic field may no may not be zero
l l(i-i(-ii - l-in)i l(nn+i+i( ni r -
(A*) l(nn ii i ri ri^i (B) +iii i ri ri^i|
(C) l(nnii iri ii ni r i ri ii| (D*) +iii iri ii ni r i ri ii|
Sol. AD
The electric field must not be zero.
The Magnetic field may or may not be zero.
3. If a charged particle projected in a gravity-free room deflects,
(A) there must be an electric field (B) there must be a magnetic field
(C*) both field cannot be zero (D*) both fields can be nonzero
) ^-(ri- - iln li ^i i(lini l(iln rini r, ni -
(A) (ri l(nn ii ri^i| (B) (ri +iii ri^i|
(C*) ii ii iri ri n r| (D*) ii ii iri n r|
Sol. CD
4. A charged particle moves in a gravity-free space without change in veloicty. Which of the following is/are
possible ?
)i(lin i ^-(-n ii - (^ - l(n l+i ^ln ni r| l - iii i( r -
(A*) E = 0, B = 0 (B*) E = 0, B = 0 (C) E = 0, B = 0 (D*) E = 0, B = 0
Sol. ABD
Particle move with constant velocity in ay direction.
So B = 0, E = 0
Particle move in a circle with constant speed.
Magnetic force is provide the centripetal force that causes particle is move in a circle.
If qE = qvB and Magnetic & Electric force in opposite direction in this case particle
also move with uniform speed.
5. A charged particle moves alonh a circle under the action of possible constant electric and magnetic fields.
Which of the following are possible ?
)i(lin i i( )( ln l(nnnii +iiii - (-iii i ^lnni r| l - ii i( r-
(A) E = 0, B = 0 (B*) E = 0, B = 0 (C) E = 0, B = 0 (D) E = 0, B = 0
Sol. B
A charged particle moves along a circle that mean Magnetic force is provides centripetal
force that causes particle is move in a circle.
So, E = 0, B 0 =
Chapter # 34 Magnetic Field [5]
manishkumarphysics.in
6. A charged particle goes undelflected in a region containing electric and magnetic field. It is possible that
(A*)

E ||

B,

u ||

E (B*)

E is not parallel to

B
(C)

u ||

B but

E is not parallel to

B (D)

E ||

B but

u is not parallel to

E
li ii - ri l(nn)( +iii l-in r| )i(lin i l(iln r) l+i ^lnni r| r i( r l-
(A*)

E ||

B,

u ||

E (B*)

E

B -iin ri r|
(C)

u ||

B ln

E ,

B -iin ri r| (D)

E ||

B ln

u ,

E -iin ri r|
Sol. AB
V E , B E


In this case Magnetic force on the particle is zero &
V

is paralle to
E

. So charged particle
goes undeflected in a region.
E

is not parallel to
B

, But
V

is parallel to
E

.
7. If a charged particle goes unacceleration in a region containing electric and magnetic fields,
(A*) E

must be perpeandicular to B

(B*)
u

must be perpendicular to E

(C)
u

must be perpendicular toB

(D) E must be equla to uB.


l )i(lin i ) ii - -(iri^ln ni r, ri l(nn )( +iii r -
(A*) E

, B

+(n ri^i| (B*)



u , E

+(n ri^i|
(C)

u , B

+(n ri^i| (D) E, uB +i+ ri^i|


Sol. AB
E B & V E

8. Two ions have equla masses but one is singly-ionized and other is douly-ionized. The are project from the
same place in a uniform magnetic field with the same veloicty perpendicular to the field.
(A) Both ions will go along circles of equal radii.
(B*) The circle described by the single-ionized charge will have a radius double that of the other
circle
(C) The two circles do not touch each other
(D*) The two circles touch each other
i ii -i )-i r, ln ))ii iln nii i l,iln r| ;i )ri -ii )-i +i
ii - )-i (^ +iii +(n iln li ini r -
(A) ii i -iliii (-iii ii ^ln^|
(B*) )ii iln i ,ii +i ^ (-iii
(C) ii (-i ) -i ri ^|
(D*) ii (-i ) i -i ^|
Sol. BD
mv
r
qB
=
If charge of singly ionized = e
Then charge of doubly ionized = ze
The circle described by the singly - ionized charge will have a radius double that of the other
circle.
The two circle touch each other because brojected from the same place.
9. An electron is moving along the positive X-axis. You want to apply a magnetic field for a short time so that the
electron may reverse its direction and move parallel to the negative X-axis. This can be done by applying the
magentic field along.
(A*) Y-axis (B*) Z-axis (C) Y-axis only (D) Z-axis only
) ;-i ii--X-i li ^ln ri r| i - l )+iii ^ii irn r, nil ;-i
i lii l(in ~ii--X-i i i ^ln | rli i ni r l +i i l li ^ii i -
(A*) Y-i (B*) Z-i (C) (Y-i (D) (Z-i
Chapter # 34 Magnetic Field [6]
manishkumarphysics.in
Sol. AB
( )
F q V B =

This can be done by applying the Magnetic field along y axis or z axis.
10. Let E

and B

denote electric and magnetic fields in a frames S and E

and B

in another frame S moving


with respect to S at a velocity

u . Two of the following equations are wrong. Identify them.
-ii l E

nii B

) li ni S- l(nn nii +i iii i n n r nii S ii



u (^ ^lnii li
ni S - E

nii B

| l - i -ii ^n r| ;i llrn il -
(A) B
y
1
+ B
y
+
uE
c
2
2
(B*) E
y
1
+ E
y
+
uB
c
2
2
(C*) B
y
1
+ B
y
+ uE
2
(D) B
y
1
+ B
y
+ uB
2
Sol. BC
qE =qvB
e vB =
By dimensionally b & c are wrong.
2
vE v B =
2
vE
B
v
=