Vous êtes sur la page 1sur 81
OBJECTIVE TYPE QUESTIONS ON GENERAL AWARENESS, BANKING & FINANCE
OBJECTIVE TYPE QUESTIONS
ON
GENERAL AWARENESS,
BANKING & FINANCE

The Wings

Objective Type Questions

GENERAL AWARENESS

(Comp iled by Shri K.Anand Kumar)
(Comp
iled by Shri K.Anand Kumar)

1)

The present Repo Rate is

 

a)

5%

b)

5.5%

c)

6%

d)

6.5%

2)

The present reverse report rate is

 

a)

4%

b)

4.5%

c)

5%

d)

5.5%

3)

The present SLR is

 

a)

30%

b)

27%

c)

24%

d)

28%

4)

G-77 is group of

 

a)

Developed countries

b)

Under-developed countries

c)

Un-developed countries

d)

Developing countries

5)

Nobel Prize for Peace for 2009 was awarded to

a)

Muhammad Yunus

b)

Albert Arnold (Al) Gore Jr.

c)

Martti Ahtisaari

d)

Barack Obama

6)

The estimated growth of GDP for 2011-2012 is

a)

8.2%

b)

8.6%

c)

8.5%

d)

8.7%

7)

The present Bank Rate is

 

a)

5.5%

b)

6%

c)

5.75%

d)

6.25%

8)

The present CRR is

 

a)

6%

b)

6.25%

c)

5%

d)

5.25%

9)

RBI has agreed to purchase government securities upto Rs.---- crores

a)

60000

b)

62000

c)

67000

d)

70000

10)

What is the base rate of SBI?

 

a)

7.5%

b)

8%

c)

8.25%

d)

8.5%

11)

SBI plans to raise ---- crores from bonds issue

a)

10000

b)

12000

c)

15000

d)

20000

12)

Provisioning on Housing loans classified as standard sanctioned at teaser rates increased to

a)

1%

b)

2%

c)

3%

d)

4%

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 93 -

The Wings

Objective Type Questions

13)

The national aquatic animal of India is

 

a)

Whale

b)

Tortoise

c)

Dolphin

d)

Seal

14)

The National Bird of our country is

 

a)

Parrot

b)

Parakeet

c)

Dove

d)

Peacock

15)

Water on moon was discovered by

 

a)

Aryabhatta-2

b)

Chandrayan-2

c)

Aryabhatta-1

d)

Chandrayan-1

16)

The mission of Oceansat-2 is to study the

a)

Changes in epicenters

b)

Sources of water on moon

c)

Changes in sea

d)

Depressions in oceans

17)

The GDP of the country during 2009-10 increased by

a)

7%

b)

7.5%

c)

8%

d)

8.25%

18)

The per capita income of the country

 

a)

54527/-

b)

55687

c)

58987

d)

61258

19)

Headquarters of ISRO is located at

 

a)

Bangalore

b)

Hyderabad

c)

Chennai

d)

Mumbai

20)

The term of Rajya Sabha is

 

a)

5 years

b)

Permanent

c)

6 years

d)

4 years

21)

The term of an MP of Rajya Sabha is

 

a)

6 years

b)

5 years

c)

4 years

d)

2 years 6 months

22)

Head quarters of IBRD (World Bank) is situated at

a)

New York

b)

Washington DC

c)

London

d)

California

23)

Chandrayan-2 is expected to be launched by the year

a)

2011

b)

2013

c)

2012

d)

2014

24)

Grey Revolution is associated with

 

a)

Cement production

b)

Infrastructure projects

c)

Allied Activities

d)

Fertilizers

25)

Who is the present chairman of SEBI?

 

a)

G.N.Bajpai

b)

M.Damodaran

c)

D.R.Mehta

d)

U.K.Sinha

26)

The number of states in Indian Union is

 

a)

26

b)

27

c)

28

d)

29

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 94 -

The Wings

Objective Type Questions

27)

The out put of pulses & grains for 2010-11 stood at ---- million tonnes

a)

175

b)

200

c)

235.8

d)

244.7

28)

The Nobel Prize in Economic Sciences for the year 2010 was given to

a)

Christopher Pissasrider,Peter Diamond, Dale Mortersea

b)

Paul Krugman

c)

Leonid Hurwicz, Eric S.Maskin, Roger B.Myerson

d)

Edmond S Phelps

29)

Who is the President of World Bank?

 

a)

Robert Zoellick

b)

Paul Wolfowitz

c)

Names D.Wolfenson

d)

Lewis Preston

30)

Which of the following have been awarded the Navaratna status recently

a)

ONGC

b)

RINL

c)

SAIL

d)

NTPC

31)

IDRBT Banking Technology Excellence Award for 2009 - Best Bank Award for best use of technology for financial inclusion was given to

a)

State bank of India

b)

Punjab National Bank

c)

Union Bank of India

d)

ICICI Bank

32)

IDRBT Banking Technology Excellence Award for 2009 - Best Bank Award for Mobile Banking and payment applications was given to

a)

ICICI Bank

b)

State bank of India

c)

Union Bank of India

d)

Punjab National Bank

33)

The number of companies in BSE Sensex is

a)

50

b)

40

c)

30

d)

25

34)

NSE Nifty comprises of

 

a)

25

b)

30

c)

40

d)

50

35)

The following are the Maharatnas

 

a)

ONGC,SAIL

b)

IOC, ONGC, SAIL

c)

RINL, SAIL, NTPC, IOC

d)

NTPC,IOC,ONGC,SAIL

36)

Maha Ratnas have economic freedom up to Rs.----- crores

a)

1000

b)

2000

c)

5000

d)

3000

37)

Nava Ratna companies have economic autonomy up to Rs.-----crores

a)

500

b)

1000

c)

1500

d)

2000

38)

India Travel Card has been introduced by

a)

Axis Bank

b)

Syndicate Bank

c)

ICICI

d)

Indian Bank

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 95 -

The Wings

Objective Type Questions

39)

Jalan committee report pertains to

 

a)

Banks

b)

Stock Exchanges

c)

Financial Institutions

d)

Education

40)

Under NREGA in how many days the beneficiaries should get employment after their demand for work

a)

20

b)

15

c)

10

d)

7

41)

The period of 11th Five-year plan is

 

a)

2007-2012

b)

2010-2015

c)

2002-2007

d)

2005-2010

42)

The average growth of agriculture during 2004-2009 was

a)

5%

b)

3%

c)

3.5%

d)

5.5%

43)

The present SBAR of the bank is

 

a)

12%

b)

12.5%

c)

12.75%

d)

13%

44)

Y.H. Malegoan committee was appointed to study the issues & concerns of

a)

Micro Finance

b)

SME

c)

Agriculture

d)

Trade

45)

The major portion of revenue for Central Government comes from

a)

Wealth Tax

b)

Income Tax

c)

Expenditure Tax

d)

Corporate Tax

46)

What is the MAT of the corporates

 

a)

10%

b)

15%

c)

20%

d)

25%

47)

Who has been appointed Chairman of the UIDAI (Unique Identification Authority of India)?

a)

Anil Ambani

b)

Nandan Nilekani

c)

Ratan Tata

d)

Azim Premji

48)

Which Article of Indian Constitution deals with the creation of new states?

a)

Article 3

b)

Article 52

c)

Article 51

d)

Article 7

49)

The Chairman of UPSC is appointed by

 

a)

The President

b)

The Prime Minister

c)

The Chief Justice of India

d)

The HR Minister

50)

India's external debt during the year 2008-09 was

a)

$255 bn

b)

$230 bn

c)

$189 bn

d)

$217 bn

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 96 -

The Wings

Objective Type Questions

51)

A derivative instrument that gives the owner the right, but not the obligation, to exchange money denominated in one currency into another currency at a pre- agreed exchange rate on a specified date is known as

a)

Currency Future

b)

Currency Option

c)

Currency Spot

d)

Currency Call

52)

Who is the present Chairman of Planning Commission?

a)

Dr. Manmohan Singh

b)

Smt. Sonia Gandhi

c)

Pranab Mukherjee

d)

P. Chidambaram

53)

Bombay Stock Exchange (BSE) is situated at Mumbai. Where is the National Stock Exchange (NSE)?

a)

Kolkata

b)

New Delhi

c)

Bangalore

d)

Mumbai

54)

‘Operation Chaitanya’ is related to

 

a)

Rehabilitation program by GoI for flood victims

b)

Providing free education at graduation level

c)

Business strategy of SBI for its Internet Banking facility

d)

New business strategy by LIC for selling its ULIP schemes

55)

Which of the following is taken for calculation of interest on Savings Bank Accounts?

a)

Daily closing balance

b)

Daily average balance

c)

Minimum balance between 10 th & last day of the month

d)

Minimum Balance in a month

56)

The ‘e-invest’ started by the Bank is based on the directives of

a)

AMFI

b)

SEBI

c)

National Stock Exchange

d)

Bombay Stock Exchange

57)

The newly formed “Strategic Training Unit” (STU) is situated at

a)

CBD, Belapur, Navi Mumbai

b)

Corporate Centre, Mumbai

c)

SBSC, Hyderabad

d)

Registered Office, Kolkata

58)

Project for Development, expansion etc., is referred to as

a)

Infra Project

b)

Green House Project

c)

Project Expansion

d)

Brown Project

59)

RBI set up a committee to look into various aspects of services rendered by the banks to retail and small customers. The committee is headed by :

a)

M.Damodaran

b)

C.B.Bhave

c)

Dr.C.Rangarajan

d)

Dr.Y.V.Reddy

60)

Gathering confidential banking information by using telephone is known as

a)

Phishing

b)

Spying

c)

Vishing

d)

Spamming

61)

Which of the following is not a direct tax?

a)

Wealth Tax

b)

Income Tax

c)

Profession Tax

d)

Sales Tax

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 97 -

The Wings

Objective Type Questions

62)

The regulating body established in India for development and regulation of securities market and investor protection is :

a)

IRDA

b)

SEBI

c)

AMFI

d)

RBI

63)

The objective of Command Area Development Programme is

a)

To ensure that land is given to the tillers

b)

Poverty alleviation in selected areas

c)

To ensure better utilisation of irrigation potential

d)

To develop the area under the command of Army

64)

The largest share of India’s National Income originates from

a)

Primary Sector

b)

Secondary Sector

c)

Tertiary Sector

d)

None of these

65)

A social development scheme which was not launched by the Govt. of India is

a)

Mid Day Meal scheme

b)

INdira Awas Yojana

c)

Kutir Jyothi

d)

Look East Policy

66)

Cash withdrawal at POS terminals is now permitted by RBI. What is a POS?

a)

Potential Online Service

b)

Point of Online Sale

c)

Point of Sale

d)

Potential of sale

67)

The operational duration of 13 th Finance Commission is

a)

2005-2010

b) 2010-2015

c)

2007-2012

d)

2011-2016

68)

The 13 th Finance Commission was established in

a)

2005

b)

2007

c)

2009

d)

2010

69)

The 12 th Finance Commission was headed by

a)

Dr C Rangarajan

b)

Vijay I Kelkar

c)

A M Khusro

d)

K C Pant

70)

Who is the Chairman of the 13 th Finance Commission?

a)

Dr C Rangarajan

b)

Vijay I Kelkar

c)

A M Khusro

d)

K C Pant

71)

The Chairman of Unique Identification Authority of India?

a)

R Narayana Murthy

b)

Anil Ambani

c)

Nandan Nilekani

d)

Ratan Tata

72)

“The Miracle of Democracy : India’s Amazing Journey” was written by

a)

V S Naipal

b)

Jaswanth Singh

c)

Dr Manmohan Singh

d)

T S Krishna Murthy

73)

Currency Futures in India are jointly regulated by

a)

RBI & SEBI

b)

SEBI & NSE

c)

SEBI & BSE

d)

RBI & NSE

74)

Which of the following countries stood next after USA and Russia in manufacturing of cars and two wheelers?

a)

Germany

b)

UK

c)

Singapore

d)

India

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 98 -

The Wings

Objective Type Questions

75)

Which is the No.2 Economy

 

a)

Japan

b)

China

c)

Germany

d)

U.S.A

76.

Which of the following committees is associated with the reforms in small industries?

a)

Abid Hussin Committee

b)

Narasimham Committee

c)

Rekhi Committee

d)

Chellaiah Committee

77.

India's first SEZ dedicated to the aerospace industry was at

a)

Hyderabad

b)

Hallargi

c)

Kolkata

d)

Bangalore

78.

"The Doing Business Report" is prepared every year by

a)

Asian Development Bank

b)

International Monetary Fund

c)

International Bank for Reconstruction & Development

d)

World Trade Organisation

79.

Which of the following has advised Banks to swap customer information so as to prevent frauds and defaults in future?

a)

Indian Chamber of Commerce & Industry

b)

Indian Banks Association

c)

Income Tax Department

d)

Reserve Bank of India

80.

International Monetary Fund (IMF) was established as a result of

a)

Brettonwood Conference

b)

Geneva Conference

c)

Singapore Conference

d)

Vienna Conference

81.

Which one of the following statements is true with reference to FEMA in India?

a)

Enforcement Directorate can arrest and prosecute the people for the violations

b)

Violation of foreign exchange rules has caused to be a criminal offense under FEMA

c)

The Foreign Exchange Regulation Act(FERA) was replaced by Foreign Exchange Management Act (FEMA) in the year 2001

d)

FERA was given a sunset clause of one year till 31st May 2002 to enable Enforcement Directorate to complete the investigation of pending issues

82.

Which of the following states is the largest producer of cashew nuts in India

a)

Andhra Pradesh

b)

Karnataka

c)

Kerala

d)

Tamilnadu

83.

Tirupur is famous as a huge exporter of world?

to many parts of the

a)

Leather goods

b)

Processed Food

c)

Handicrafts

d)

Knitted garments

84.

What are Zero Coupon Bonds?

 

a)

They are issued at a discount and redeemed at par

b)

They are the bonds that yield no income for the creditors

c)

The bonds for which interest income is paid at the time of purchase itself

d)

The bonds whose price has wide fluctuations in the market

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 99 -

The Wings

Objective Type Questions

85. "Relationships Beyond Banking" is the tag line of

a)

ICICI Bank

b)

Bank of India

c)

State Bank of India

d)

Dena Bank

86. "India's International Bank" is the tag line of

a)

Bank of India

b)

Union Bank of India

c)

Bank of Baroda

d)

Dena Bank

87. Nandan Nilekani, Chairman of the Unique Identification Authority of India (UIDAI) associated with

a)

Wipro

b)

Mahindra Satyam

c)

TCS

d)

Infosys

88. What is 'bottle neck inflation'?

 

a)

Rise in prices without increase in

b)

No rise in prices despite increase in

the aggregate demand

aggregate demand

c)

Decline in prices due to increase in aggregate demand

d)

Proportionate increase in prices with the growing demand

89. The Reliance Industries has found gas recently in :

a)

Mumbai offshore

b)

Krishna Godavari basin

c)

Ganga Yamuna basin

d)

Kaveri basin

90. "Speed" is the improved quality petrol introduced by

a)

Hindustan Petroleum

b)

Reliance Petroleum

c)

Bharat Petroleum

d)

Indian Oil Corporation

91. The term 'advantage clause' is associated with

a)

Badminton

b)

Cricket

c)

Gymnastics

d)

Football

92. The Direct Tax Code is expected to become a law effective from

a)

2011

b)

2012

c)

2013

d)

2014

93. Infrastructure bonds have a minimum tenure of --- years

a)

10

b)

15

c)

20

d)

25

94. Who of the following was conferred Rajiv Khel Ratna Award for 2010?

a)

Sushil Kumar, Wrestling

b)

Mahendra Singh Dhoni, Cricket

c)

Saina Nehwal, Badminton

d)

Virender Singh, Boxing

95. Who of the following took over as Chief Election Commissioner recently?

a)

Harishankar Brahma

b)

V.S. Sampath

c)

Navin Chawla

d)

Shahabuddin Yaqoob Quraishi

96. Which of the following states has banned plastic carry bags as a measure of environmental protection recently?

a)

Andhra Pradesh

b)

Uttarakhand

c)

West Bengal

d)

Rajasthan

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 100 -

The Wings

Objective Type Questions

97.

Who of the following is the designer of symbol for Indian Rupee (Rs) ?

 

a)

Nondita Correa Mehrotra

 

b)

Sharukh J Irani Hitesh Padmashali

 

c)

Udaya Kumar Dharmalingam

 

d)

98.

United Stock Exchange founded on 20/9/2010 with the strategic partnership of BSE is located in

a)

Singapore

 

b)

Mumbai

 

c)

New York

d)

London

99.

Name of the social networking site which officially announced that it has surpassed 500 million users around the world :

a)

Facebook

 

b)

Flickr

 

c)

My Space

d)

Orkut

100.

The sprinter who created world record in Men's 100 metres and a triple Olympic champion going to retire on 2016 Olympics.

a)

Asafa Powell (Jamaic)

 

b)

LaShawn Merritt (USA)

 

c)

Tyson Gay (USA)

 

d)

Usain Bolt (Jamaica)

 
A N S W E R S
A N S W E
R S
 

1.

d

2.

d

3.

c

4.

d

5.

d

6.

c

7.

b

8.

a

9.

c

10.

c

11.

b

12.

b

13.

c

14.

d

15.

d

16.

c

17.

b

18.

a

19.

a

20.

b

21.

a

22.

b

23.

c

24.

d

25.

d

26.

c

27.

d

28.

a

29.

a

30.

b

31.

a

32.

b

33.

c

34.

d

35.

d

36.

c

37.

b

38.

a

39.

b

40.

b

41.

a

42.

b

43.

d

44.

a

45.

d

46.

c

47.

b

48.

a

49.

a

50.

b

51.

b

52.

a

53.

d

54.

c

55.

a

56.

b

57.

c

58.

d

59.

a

60.

c

61.

d

62.

b

63.

c

64.

a

65.

d

66.

c

67.

b

68.

b

69.

a

70.

b

71.

c

72.

d

73.

a

74.

d

75.

b

76.

a

77.

b

78.

c

79.

d

80.

a

81.

b

82.

c

83.

d

84.

a

85.

b

86.

c

87.

d

88.

a

89.

b

90.

c

91. d 92. b 93. a 94. c 95. d 96. d 97. c 98.
91.
d
92.
b
93.
a
94.
c
95.
d
96.
d
97.
c
98.
b
99.
a
100.
d

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 101 -

The Wings

Objective Type Questions

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS (Banking, Finance & Economy) (Prepared by P.Rajendra Prasad, AGM - Source : SBIRD Weekly Review)

1. Recently Government of India has infused capital of Rs.1200 cr in three public sector banks. Which of the following is not a recipient of capital

a)

Central Bank of India

b)

Indian Bank

c)

UCO Bank

d)

United Bank of India

2. The biggest Census exercise ever to be attempted in human history to cover

India's 1.2 billion population began on 01 st April with President Pratibha Patil being the first to be enumerated in the decennial exercise. This is------National Census exercise

a)

15th

b)

14th

c)

10th

d)

12th

3. The government has given dead line upto---------- to banks and non-banking finance companies to align their accounting practices with the international financial reporting standards (IFRS).

a)

March 2012

b)

March2013

c)

April 2012

d)

April 2013

4. Mr T.C.A.Ranganthan of SBBJ (Former MD) is appointed as Chairman of

a)

Exim Bank of India

b)

NABARD

c)

Bank of India

d)

None of these

5. Which of the following financial institutions stood the largest home loan provider in the country

a)

HDFC

b)

HDFC Bank

c)

SBI

d)

ICICI

6. AADHAR is

 

a)

A rural development ministry programme for providing food for work for BPL families

b)

The name of the milk collection project taken up by Animal husbandry department of AP Government

c)

Name given to the Unique Identification Cards being provided to the citizens of India

d)

None of these

7. As per SEBI notification Listed companies will now have to submit audited quarterly results within -----days from the end of the relevant quarter

a)

30

b)

45

c)

60

d)

90

8. Which of the following country is not a member of BRIC countries

a)

Brazil

b)

Iran

c)

Russia

d)

Chaina

9. Recently our chairman Sri O.P.Bhatt has inaugurated a wind mill at--------- to become the first financial services entity in the country to foray into green power by setting up wind mills for captive use

a)

PANAPATTI (TAMILNADU)

b)

MEDAK ( AP )

c)

RANCHI (JHARKHAND )

d)

AKOLA (MAHARASHTRA)

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 102 -

The Wings

Objective Type Questions

10. SBI is partnered with -------- for installing windmills for captive use

a)

Power grid Corporation

b)

Reliance energy

c)

GMR Power

d)

Suzlon Energy

11. How many companies of India find place in the exclusive club of Forbes Global

2000

a)

56

b)

60

c)

50

d)

45

12. What is the position of SBI group in the Forbes Global 2000

a)

125

b)

130

c)

135

d)

140

13. SBI has signed MOU with ------- for to provide 20,000 energy efficient plants to rural India through micro finance loans

a)

Suzlon energy

b)

Reliance energy

c)

Managing Emissions

d)

None of these

14. RBI has originally instructed Banks to achieve 70% Provision Coverage ratio by

a)

March 2011

b)

Septemeber2010

c)

December 2010

d)

June 2011

15. There is a distinct pattern in flow of remittances by the Indian diaspora. Kochi an Mumbai receive more than 50% of remittances from

a)

Europe

b)

USA

c)

Gulf

d)

None of these

16. Enterprise data ware house solutions is provided to SBI by

a)

IBM

b)

HCL

c)

Wipro

d)

Mahindra Satyam

17. RBI has extended time to achieve 70% Provision Coverage ratio to SBI up to

a)

September 2011

b)

March 2011

c)

June 2011

d)

December 2011

18. Recipient of “ENTREPRENEUR EXTRAORDINAIRE” life time achievement award in 2009 is

a)

Sri O.P.Bhat

b)

Sri Mukhesh Ambani

c)

Sri Azim Premji

d)

Sri Ratan Tata

19. “Project m Krishi” for helping farmers in some districts of Maharastra was launched by

a)

Infosys

b)

Mahindra Satyam

c)

TCS

d)

Wipro

20. “Rallies India” is the brainchild project of -------------

a)

SBI

b)

Infosys

c)

Wipro

d)

Tata group of companies

21. India, the world's second fastest growing large economy, also provided the second highest returns from equities, first country being-------------

a)

China

b)

Indonesia

c)

Japan

d)

USA

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 103 -

The Wings

Objective Type Questions

22. The Tirupati Temple ( TTD ) in Andhra Pradesh has for the first time deposited -- ------------ of gold with the SBI

a)

1075 KG

b)

1050KG

c)

1000KG

d)

None of these

23. Banks on the National Financial Switch (NFS), the largest ATM network in the country is now managed by---------------

a)

National Payments Corporation of India (NPCI)

b)

FSS

c)

NCR corporation

d)

None of these

24. The Bank of Rajasthan is merged with

a)

HDFC bank

b)

ICICI Bank

c)

Karur Vysya Bank

d)

Federal Bank

25. The world celebrates world pensioner’s day on---------

a)

10 th December 2010

b)

15 th December 2010

c)

18 th December 2010

d)

20 th December 2010

26. A new pension account yields an income of Rs.-------- per annum to the Bank

a)

Rs.840/-

b)

Rs.800/-

c)

Rs.750/-

d)

Rs.1000/-

27. SBI has become the largest lender of the country with total business crossing over ----------for the financial year 2009-10.

a)

Rs.13,50,000 crore

b)

Rs.14,25,000 crore

c)

Rs.14,50,000 crore

d)

Rs.13,78,000 crore

28. SBI has become the largest lender of the country with total business crossing over Rs.13,78,000 crore for the financial year 2009-10. Which bank is the second largest for the same period

a)

PNB

b)

ICICI

c)

BOB

d)

IOB

29. Which is the joint venture partner for SBI for setting up of six lac point of sales terminals in the country.

a)

VISA international

b)

Elavon

c)

Consortium of VISAInternational and Elavon

d)

TCS

30. As per the foreign direct investment (FDI) norms for the banking sector of Government of India, which of the following can not be treated as Indian owned banks

a)

ICICI bank

b)

HDFC Bank

c)

Federal bank

d)

Both a & b

31. The government has embarked on an ambitious plan to cover all villages having

a population of more than -------------to have banking facilities by March 31,

2012.

a)

5,000

b)

3,000

c)

2,500

d)

2,000

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 104 -

The Wings

Objective Type Questions

32. As per the forex rules recently amended by RBI, People going abroad will be entitled to get foreign exchange up to $

a)

2000

b)

3000

c)

1500

d)

3500

33. As per one study of ASSOCHAM, which of the following Tier II city is the

preferred destination for post-retirement living for a majority of CEOs and other officials

a)

Chandigarh

b)

Pune

c)

Ranchi

d)

All the three

34. Banks are mandated not to accept collateral security in the case of loans up to - ---------------extended to units in the MSE sector

a)

Rs.10 lakh

b)

Rs.15 lakh

c)

Rs.5 lakh

d)

Rs.7 lakh

35. Which Bank has won the prestigious Asian Banker Achievement Award for being the strongest bank in Asia Pacific region, instituted by the Qatar Financial Centre Authority and the Asian Banker magazine.

a)

SBI

b)

ICICI

c)

PNB

d)

HDFC

36. SBI wants to extend its footprint to -----------unbanked villages, with a population of at least 2,000, this financial year by opening new branches and coverage through Business Correspondents

a)

11,569

b)

11,615

c)

11,943

d)

10,800

37. As per the data of RBI, the number of cards in circulation as of March 2010 was

-----

a)

18.5million

b)

19 million

c)

18.75million

d)

18.3 million

38. SBI in association with--------- going to assist the farmers of Pudukkottai in Tamilnadu to be a part of a unique pilot project that aims to boost the cultivation of pulses.

a)

Rallies India

b)

M krishi

c)

E choupal

d)

None of these

39. The Total no of Kisan Credit Cards KCC in all banks put together has crossed---- --since it was introduced in August 1998

a)

10 crore

b)

9.06 crore

c)

9.51 crore

d)

10.25 crore

40. Which country’s currency could rapidly become an internationally used currency and serve as an alternative to the US dollar in central bank reserves, as per the report of the Asian Development Bank

a)

India’s Rupee

b)

China's yuan

c)

Japan’s yen

d)

None of these

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 105 -

The Wings

Objective Type Questions

41. Which bank has recently introduced a move to allow its top-end customers the convenience to withdraw up to Rs.1 lakh a day at ATMs

a)

ICICI Bank

b)

SBI

c)

Axis Bank

d)

HDFC Bank

42. RBI said it has constituted a committee under the chairmanship of ----------to look into banking services rendered to retail and small customers, including pensioners.

a)

Sri Y.V.Reddy

b)

Sri M Damodaran

c)

Sri Rangarajan

d)

Sri A.K.Ghosh

43. India has emerged as ---------largest steel maker government sources

in

the world,

as

per

a)

first

b)

second

c)

third

d)

fourth

44. Which country ranked first in respect of a survey by Earnest & Young for the most attractive for foreign direct investment destination for 2010

a)

India

b)

China

c)

Japan

d)

Singapore

45. SBI plans to mobilise up to through a maiden bond issue in the US

a)

$2 billion

b)

$3 billion

c)

$4 billion

d)

$5 billion

46. The Eleventh Five-Year Plan consists of the years

a)

2006-2011

b)

2007-2012

c)

2008-2013

d)

2009-2014

47. The mid term appraisal of the Eleventh Five-Year Plan has scaled down the

average growth target of the economy to ----------per cent from 9 per cent.

a)

8.75

b)

8.25

c)

8.10

d)

8.50

48. The 55 th annual general meeting of SBI was held in ---------on 16 th June, 2010

a)

Mumbai

b)

Chennai

c)

Kolkatta

d)

Hyderabad

49. -----------is to promote rural credit bureaus on the lines of the Credit Information Bureau (India) Ltd to help the flow of credit to the rural sector

a)

RBI

b)

MINISTRY OF AGRICULTURE

c)

NABARD

d)

Both a & c

50. As per US administration officials, Indians are the ---------fastest growing foreign investors in the United States

a)

first

b)

third

c)

second

d)

fifth

51. SBI’s Green Channel Counter envisages

a)

Paperless txns. to customers using ATM card at branch

b)

Raising greenery in Bank’s premises

c)

Painting the existing Bank counters in green color

d)

None of these

State Bank Learning Centre, Masulipatnam

- 106 -

The Wings

Objective Type Questions

52. SBI set up a specialised micro-finance branch in--------

a)

Yalahanka, Bengaluru

b)

Avadi,Chennai

c)

Musheerabad,Hyderabad

d)

Dharavi, Mumbai

53. A government-appointed panel headed by Sri A K Khandelwal called for according the coveted -----------status to SBI

a)

Navaratna

b)

Miniratna

c)

Bharatratna

d)

Maharatna

54. The RBI directive to banks, asking them not to honour cheques with overwriting, will come into effect from

a)

1 st October2010

b)

1 st November 2010

c)

December 1 st 2010

d)

1 st January 2011

55. Among the PSBs, --------has disbursed the most, at Rs.8,907 crore, as educational loan till March 2010

a)

SBI

b)

PNB

c)

BOB

d)

IOB

56. A consortium of commercial banks has joined hands to float a new company which will collect from member banks’ historical data on issues related to operational risk faced by banks and analyse it. The name of the company is

a)

CIBIL

b)

CIBIL DETECT

c)

Loss Data Consortium (Cordex)