Vous êtes sur la page 1sur 3

SBI BANK CLERK 2008 SOLVED PAPER

(HELD ON 06-07-2008 SECOND SITTING)


General Awareness

1. Who amongst the following is the author of the book ‘Shame’?


(a) Chandar S. Sundaram (b) Namita Gokhale
(c) Jaswindar Sanghara (d) Anita Desai
(e) None of these
2. As per the reports published by the ‘Organization for Economic Co-op
eration and Development (OECD)’ has generated maximum new jobs in the p
ast few years?
(a) China (b) Russia
(c) India (d) Brazil
(e) None of these
3. Mr. Digambar V. Kamat took over as which of the following in 2007?
(a) Governor of Goa (b) Chief Minister of Goa
(c) Governor of Meghalaya (d) Governor of Rajasthan
(e) None of these
4. Who amongst the following Indians was awarded King Charles II Medal
by the UK in 2007?
(a) Dr. Manmohan Singh (b) Smt. Sonia Gandhi
(c) Dr. A. P. J. Abdul Kalam (d) Smt. Vasundhara Raje
(e) None of these
5. Miss Riyo Mori who was crowned as Miss Universe 2007 belongs to which
of the following countries?
(a) Japan (b) U.S.A
(c) China (d) Singapore
(e) South Korea
6. Which of the following countries has decided to build a road to the base
camp of Mt. Everest?
(a) India (b) China
(c) Nepal (d) Myanmar
(e) None of these
7. ‘Bharti-Airtel’, the largest mobile company of India joined the elite cl
ub of companies earning profits of more than US $1 billion. What was the ne
t profit of the Company in the year 2006-07?
About –
(a) Rs. 3500 crores
(b) Rs. 4000 crores
(c) Rs. 4250 cores
(d) Rs. 4450 crores
(e) Rs. 4500 crores
8. ‘SEBI’ bans some companies for their role in ‘F&O Scam’, was the news
in some major newspapers in 2007. What is the full form of ‘F&O’?
(a) Fair & Optimum
(b) Free & Operational
(c) Future & Operations
(d) Future & Options
(e) None of these
9. Which of the following African countries launched its communication satel
lite in 2007 for the first time?
(a) Nigeria (b) Kenya
(c) Zimbabwe (d) Mauritius
(e) None of these
10. The President of Brazil was on a visit to India in 2007 where he signed
several trade agreements. Which of the following has been the major area o
f trade relations between the two countries?
(a) Oil exploration (b) Supply of agro products
(c) Production of nuclear fuel (d) Import of electronic goods
(e) None of these
11. The World Islamic Economic Forum was held in 2007 in
(a) Malaysia (b) Kuwait
(c) Iran (d) Brazil
(e) Indonesia
12. In an important meeting of the National Development Council held in Ne
w Delhi the Prime Minister of India made a special mention of a particular
sector of Indian economy which in his opinion was suffering from a “Techn
ological Fatigue for lack of break through in production”. He was talking
of which of the following sectors?
(a) Agriculture Sector (b) Oil Sector
(c) Service Sector (d) Defence Sector
(e) None of these
13. Which of the following was the major issue of discussion in the G-8 S
ummit held in Germany in 2007?
(a) Subsidy to agro products (b) Climate protection
(c) Financial aid to Iraq
(d) Nuclear Technology and possibility of space war
(e) None of these
14. As per the Economic Survey 2006-07 India’s share in World Export has
been
(a) 0.5% (b) 0.75%
(c) 1% (d) 1.25%
(e) 1.5%
15. How much amount approximately the Govt. of India planned to provid
e for Mid Day Meal Scheme? (As per Budget 2007-08)
(a) Rs. 5,000 crores (b) Rs. 6,000 crores
(c) Rs. 7,300 crores (d) Rs. 8,000 crores
(e) Rs. 8,300 crores
16. As per the figures given in the newspapers what is the approximate inve
stment in various ‘Special Economic Zones’ till date in India?
(a) Rs. 20,000 crores (b) Rs. 25,000 crores
(c) Rs. 30,000 crores (d) Rs. 35,000 crores
(e) Rs. 40,000 crores
17. Who amongst the following is the author of the famous classical book “
A Passage to India”?
(a) Mark Twain (b) Nayantara Sehgal
(c) Nirad C. Choudhuri (d) E. M. Foster
(e) None of these
18. The Government of India has bought RBI’s entire stake in the State Bank
of India in about Rs. 35, 531 crores. What is the share of the RBI in total
snake of the State Bank? About -
(a) 40% (b) 48%
(c) 50% (d) 52%
(e) 60%
19. Which of the following countries has offered knighthood to Salman Rus
hdie?
(a) France (b) Italy
(c) Germany (d) U.K.
(e) None of these
20. As per Union Budget 2007-08 how much amount the Government of In
dia provided for Women Specific Schemes/Programmes for 2007-08?
(a) Rs. 7,700 crores (b) Rs. 8,700 crores
(c) Rs. 9,300 crores (d) Rs. 10,000 crores
(e) Rs. 10,500 crores
Answer Keys
1) (c) 2) (c) 3) (b) 4) (c) 5) (a)
6) (b) 7) (c) 8) (d) 9) (a) 10) (a)
11) (a) 12) (a) 13) (b) 14) (c) 15) (c)
16) (d) 17) (d) 18) (e) 19) (d) 20) (b)