Vous êtes sur la page 1sur 10

1

SMJK SAM TET, IPOH, PERAK


PEPERIKSAAN PERCUBAAN STPM
TINGKATAN 6
2014
PHYSICS
(1 hour 30 min.)

Nama Pelajar: ______________________ Tingkatan: 6AF _____
Penyedia Soalan: Pn. Tsia Wai Kit
Pn. Tham Lai Seong

Disemak oleh: __________________ Disahkan oleh: ________________
(Pn. Tsia Wai Kit)
Ketua Panitia Fizik

Section A [15 marks]
Answer all questions in this section.

1. Which of the following statements is true concerning the electric equipotential surface?
A. Surface charge density on the electric equipotential is uniform.
B. The electric field at any point on the electric equipotential is zero.
C. The is no electric potential difference between two nearby electric equipotential surface.
D. No work is done in moving any charge along the electric equipotential surface.

2. What happen at the moment the switch is switched on for a circuit consists of a resistor and a capacitor
which are joined in series with a dry cell?
A. The voltage across the resistor is zero.
B. The capacitance of the capacitor is minimum.
C. The current of the circuit is maximum.
D. The power lost in the circuit is minimum.

3. Two capacitors C
1
and C
2
have capacitances 3F and 6F respectively are connected in series with a
12V battery. What are the potential differences across capacitor C
1
and C
2
respectively?
Pd across C
1
Pd across C
2

A 12V 12V
B 8V 4V
C 6V 6V
D 4V 8V

4. A 5F capacitor stores 15C charge is discharged through a 25k resistor. What is the maximum
current during the discharging process?
A. 0.12mA
B. 0.30mA
C. 0.33mA
D. 0.75mA

5. A collimated electron beam in a cathode ray tube has uniform area of cross section 50mm
2
and current
density 1.2Am
-2
. If the electrons travel a distance of 0.30m between the two electrodes with an average
speed of 2.0 x 10
7
ms
-1
, what is the number of electrons in the beam at any instance?
A. 5.6 x 10
6
B. 1.9 x 10
7
C. 3.8 x 10
11
D. 3.5 x 10
12
2



6. The electric current density in a conductor is defined as
A. charge flow per unit time
B. Charge flow per unit volume
C. electric current flow per unit volume
D. electric current flow per unit cross-section area

7. Which one of the following statements is the most accurate explanation for why the resistance of an
intrinsic semiconductor decreases when the temperature increases?
A. The mean separation between the atoms increases.
B. The mean energy for the charge carriers increases.
C. The drift velocity for the charge carriers increases.
D. The density of charge carriers increases.

8. A miliammeter has resistance 10gives a full scale deflection for a current o 15mA. A shunt of
resistance 0.015is required to connect across the terminals of the miliammeter so as to change it to an
ammeter. The following wires P, Q, R, and S are prepared to be used as the shunt.

Wire Maximum safe current/A
P 15
Q 13
R 6
S 5

Amongst the above wires, which one is suitable to be used as the shunt?
A. Wire P only
B. Wire S only
C. Wire P and Q only
D. Wire P, Q, R and S

9. Which one of the following statements is true about Hall effect?
A. The electric force by the Hall voltage on the charge carriers exceeds the magnetic force.
B. The Hall voltage for ordinary metal is in the vicinity of a few volts.
C. The Hall voltage is not dependent on the dimensions of the material.
D. Hall effect can be used to determine the type of charge carrier.

10. An electron moves into a uniform magnetic field with a certain velocity. If the velocity of the electron is
in the same direction as the magnetic field, which statement about the subsequent motion of the electron
in the magnetic field is true?
A. The electron accelerates to the left.
B. The electron accelerates to the right.
C. The electron continues to move with its original velocity.
D. The electron is deflected and moves in a circle at constant speed.

11. When the load decreases, the speed of rotation of an electric motor increases and the current flowing
through it decreases. This occurs because
A. the back emf increases
B. the frictional forces decreases
C. the inductance of the armature coil increases
D. the resistance of the armature coil increases

3



12. When the switch of a ceiling fans is switched off, a spark can be observed in the switch. This is caused
by
A. the high back emf resulted by the high rate of change of current.
B. the high change in current resulted by the high change in electric flux.
C. the increased in current through the switch resulted by the increased in supply voltage.
D. the high current through the switch resulted by the high rate of change of magnetic flux.

13. An alternating current I which flows through a 5 resistor is given by
) 50 sin( 2 t I
If I is in amperes and t in seconds, what is the mean power generated in the resistor?
A. 5W B. 10W C. 20W D. 50W

14. A steady current I produces power P in a resistor. When an alternating current is flowing through the
resistor, the power produced is p/4. What is the peak current of the alternating current?
A. I
4
1
B. I
2
1
C. I 2 D. 2I

15. What is the energy stored in a solenoid which has inductance of 4.0H when a steady current of 1.5A is
flowing?
A. 3.0J B. 4.5J C. 9.0J D. 12.0J


Section B [15 marks]
Answer all questions in this section.

16 (a) (i) State Gauss law. [ 2 marks]

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

(ii) By using Gauss law, explain why a person inside a closed metal cabin which is maintained at a
high electric potential will not experience an electrical shock. [ 2 marks]

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

(b) The diagram below shows a spherical conductor X with radius 0.15 cm and charge + 3.0 C fixed
at a distance of 0.50 m from another spherical conductor Y with radius 0.30 cm and charge
- 2.0 C.


4


(i) Calculate the force between the spheres. [2 marks]









The spheres are connected with a thin wire. The wire is then removed from the spheres.
(ii) Is the force attractive of repulsive after the wire is removed? Explain your answer.[ 2 marks]

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................




17 A student uses the potentiometer shown in the figure to compare the emf of a thermocouple with the emf
of a standard cell S of emf 1.018 V. A 505 resistor is connected in series with the potentiometer slide wire
BC of length 100.0 cm and has a resistance of 5.0 .

(a) What is the use of the 505 resistor connected in series with the potentiometer? [ 1 mark]

..................................................................................................................................................

(b) When the switch S is at X, the centre-zero galvanometer is balanced when the slider J is at the 60.0
mark. When the switch S is at Y, the slider is at the 45.0 mark when the galvanometer is balanced.
Calculate
(i) The current in the potentiometer wire BC. [3 marks ]



(ii) The emf of the thermocouple. [2 marks]


5






(c) Why is the potentiometer more accurate as compared to using a voltmeter for measuring potential
difference. [1 marks]

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................


Section C [30 marks]
Answer any two questions in this section.

18 (a) (i) Define the capacitance of a capacitor. [ 1 mark]
(ii) A potential difference is applied across an air-filled parallel plate capacitor. State the physical
properties of the capacitor that determine the maximum charge stored. If a mica is inserted between the
plates, what happens to the capacitance of the capacitor? [ 3 marks]

(b) A circuit with two capacitors and a battery is shown in the diagram below.

Determine
(i) the total amount of charge that flows in the circuit. [ 3 marks]
(ii) the potential difference across the 300 F capacitor. [ 2 marks]

(c) A circuit consisting of a 6.0 V battery, a 3000 F capacitor and a 1.0 k resistor is shown in the
diagram below.

The switch S is closed at terminal P so that the capacitor is fully charged. Then, it is closed at terminal Q.
(i) Calculate the time constant for the circuit. [ 2 marks]
(ii) Estimate the energy dissipated through the resistor after 2.0 s. [ 4 marks]

6




19 (a) (i) Define magnetic flux density. [ 2 marks]
(ii) A particle of mass 200 mg and charge 2.0 x 10
-8
C moves in a uniform horizontal magnetic
field at constant velocity of 5.0 x 10
4
m s
-1
. Determine the minimum magnetic flux density
of the magnetic field in order that the particle moves at a constant height.
[ 4 marks]

(b) Two metal rods PQ and RS of masses 50.0 g and 40.0 g respectively which are resting on two smooth
fixed horizontal conducting rails are shown in the diagram below.


The rails are parallel and separated by a distance of 20.0 cm. The rods are perpendicular to the rails,
The region WXYZ has a uniform magnetic field of flux density 0.50 T normal to the plane of the rails.
The rod PQ is given an initial velocity of 0.80 ms
-1
to the right.
(i) Determine the induced e.m.f. in the rod PQ when it enters the magnetic field. [ 2 marks]
(ii) Explain why the rod RS starts to move to the right when the rod PQ enters the magnetic field.
[ 2 marks]

(c) The diagram below shows a battery with e.m.f 6 V connected in series with a 5
resistor and an inductor of 30 mH.



(i) Sketch a graph of variation of current I flowing in the circuit with time t after the switch is closed.
[ 2 marks]
(ii) What is the maximum current flow in the circuit. [ 1 mark] ]
(iii) On the same axes, sketch a graph of induced e.m.f in the inductor against time t when the switch is
closed and when the switch is opened. [ 2 marks]




7



20 (a) Distinguish between a direct current and an alternating current, [ 2 marks]
(b) The output of an a.c. supply is given by the expression
V = 30 sin 6000t
where V is in volts and t in seconds. Calculate
(i) the maximum voltage. [ 1 mark]
(ii) the r.m.s. voltage. [ 2 marks]
(iii) the frequency of the current supply. [ 2 marks]

(c) A capacitor of capacitance 200F and a resistor of resistance 80 which are connected in series to an
a.c. supply of r.m.s. voltage V
S
of 12 V with a frequency of 50 Hz are as shown in the circuit below.




(i) Calculate the r.m.s. current of the circuit. [ 4 marks]
(ii) Calculate the r.m.s. voltage across the resistor V
R
and the r.m.s. voltage across

the capacitor
V
C
. [ 2 marks]
(iii) State the relationship between V
C
, V
R
and V
S
. Give a reason for your answer.
[ 2 marks]

Answer to Physics Term 2 Trial STPM 2014
Part 1
1. D
2. C
3. B
4. A
5. A
6. D
7. D
8. B
9. D
10. C
11. A
12. A
13. B
14. B
15. B
8


16 (a) (i) The electric flux through a closed surface is given by, =

, where is the algebraic sum of charges


enclosed and

= permittivity of free space. .. 2


(ii) =


E. A =

, Sum of charges inside metal cabin is zero .. 1


E = 0 .. 1
(b) (i) F =

.. 1
= 0.216 N .. 1
(ii) Repulsive .. 1
Both spheres are charged positively .. 1

17 (a) Potential divider- reduce the voltage across BC .. 1
(b)(i) Potential measured = 1.018V .. 1
I ( 505 + 0.6 x 5) = 1.018 .. 1
I = 2.00 mA .. 1
(ii) V = I (0.45 x 5) .. 1
V = 4.51 x 10
-3
V .. 1
(c) At balanced point, the resistance of electrical component will not change the effective resistance of the
circuit. .. 1

18 (a) (i) Capacitance is the ratio of charge on either plate of capacitor to the potential difference across the
capacitor. .. 1
(ii) For charge to be maximum, cross sectional area of the plates must increase .. 1
Distance of separation between the plates must decrease .. 1
When mica is inserted, the capacitance will increase .. 1
(b) (i) C = 120 F .. 1
Q = C V .. 1
= 600 C .. 1
(ii) V =

.. 1
= 2.0 V .. 1
(c) (i) = R C .. 1
= 3.0 s .. 1
(ii) V = V
o

.. 1
= 3.08 V .. 1
Energy dissipated =

C V
o
2
-

C V
2
.. 1
= 3.98 x 10
-2
J .. 1

19 (a) (i) Magnetic flux density,B is defined as the force experienced by a unit charge moving with unit velocity
perpendicularly in the field . .. 2
(ii) F
B
= mg .. 1
q v B = mg .. 1
B =

.. 1
9


= 1.962 T .. 1
(b) (i) E = B l v .. 1
= 0.08 V .. 1
(ii) The induced current flows in the direction QPRS. Current in QP is opposite to RS, .. 1
repulsive force acts on RS moving it to the right. .. 1

(c) (i) I
.. 1 - curve part
.. 1 maximum constant part

T
(ii) Max. current ,I =


= 1.2 A .. 1
(iii)
E .. 1 different direction for switch on and off
.. 1 magnitude for induced emf when switch off more than when switch on
t

switch on off

20 (a) Direct current flows only in one direction. .. 1
Alternating current changes direction periodically .. 1
(b) (i) V
o
= 30 V .. 1
(ii) V
rms
=

.. 1
= 21.2 V .. 1
(iii) = 2 f = 6000 .. 1
f = 954.9 Hz .. 1
(c) (i) X
c
=



= 15.9 .. 1
Z =


= 81.56 .. 1
I
rms
=

.. 1
= 0.147 A .. 1

(ii) V
R
= I
rms
x R
= 11.8 V .. 1
V
C
= I
rms
x X
C

= 2.34 .. 1 .. 1

(iii) V
S
=

.. 1

leads

by

rad .. 1
(b) (i) V
o
= 30 V .. 1
(ii) V
rms
=

.. 1
10


= 21.2 V .. 1
(iii) = 2 f = 6000 .. 1
f = 954.9 Hz .. 1
(c) (i) X
c
=



= 15.9 .. 1
Z =


= 81.56 .. 1
I
rms
=

.. 1
= 0.147 A .. 1

(ii) V
R
= I
rms
x R
= 11.8 V .. 1
V
C
= I
rms
x X
C

= 2.34 .. 1 .. 1

(iii) V
S
=

.. 1

leads

by

rad .. 1