Vous êtes sur la page 1sur 2

AIX

1. How to resolve broken mirror and how to replace the failed disk.

Ans:- Unmirror the VG with PVID & Check the PVID through lquerypv.
Replace the disk :
Log a call with RCC
Send the snap report.
Get the approval from customer and replace with help of IBM & Mirror the VG.
2. What is sticky bit and how to set

Ans: When the sticky bit is set on a directory, only the owner and the root user can delete /
rename the files or directories within that directory. Set the sticky bit through chmod 1777 dir;
chmod +t dir

3. How to Migrate the server OS (AIX 5.3 to 6.1) with minimum down time & Procedure

Ans:- NIMADM
Procedure:- http://www.ibm.com/developerworks/aix/library/au-migrate_nimadm/index.html

4. What is VGDA
Ans:- Volume group descriptor area (VGDA) is an area on the disk that contains
Information pertinent to the volume group that physical volume belongs to. It
Also includes information about properties and status of all physical and
Logical volumes that are part of the volume group. The information from VGDA
is used and updated by LVM commands.
HACMP:
1. How you troubleshoot if RG ( Resource group) movement failed from primary to secondary node

Ans:- check the logs hacmp.out, cluster.log & cluster events log.

2. What is Deadmanswitch and the possible reasons for occurring Deadmanswitch
Ans:The deadman switch is the AIX kernel extension that halts a node when it enters a hung
state that extends beyond a certain time limit. This enables another node in the cluster to
acquire the hung nodes resources in an orderly fashion, avoiding possible contention problems.
If the deadman switch is not reset in time, it can cause a system panic and dump under certain
cluster conditions.

3. How to test disk heartbeat
Ans: dhb_read, clip_config, lssrc ls topsvcs
VIO:
1. What is SEA & command to configure

Ans:- A Shared Ethernet Adapter can be used to connect a physical network to a virtual Ethernet
network. It provides the ability for several client partitions to share one physical adapter. SEA
can only be configured on the Virtual I/O server (VIOS) and requires the POWER Hypervisor and
Advanced POWER Virtualization feature. The SEA, hosted on the Virtual I/O server, acts as a
Layer-2 bridge between the internal and external network.
mkvdev -sea ent0 -vadapter ent2 -default ent2 -defaultid 1 -attr ha_mode=auto ctl_chan=ent3


2. What is NPIV
Ans:- With N_Port ID Virtualization (NPIV), you can configure the managed system so that
multiple logical partitions can access independent physical storage through the same physical
fibre channel adapter.