Vous êtes sur la page 1sur 16

mp09.

com

wxyz.in

0731.in

BOTANY
General
1.

Sunn Hemp is obtained form


(A) Leaf

2.

5.

6.

(C) Mesocarp

(D) Phloem

(B) Leaves

(C) Floral bads

(D) Stem

(B) nondrying oil

(C) hard fat

(D) essential oil

Ground nit oil is


(A) drying oil

4.

(B) Testa

Which part of Acontium napellus is used in medicine?


(A) Root

3.

Economic Botany

Which variety is not due to induced mutations?


(A) Aruna of Castor

(B) Prabhat of Arhar

(C) Reimei of Rice

(D) Sharbati Sonora of Wheat

Heterosis is
(A) hybrid sterility

(B) hybrid vigour

(C) hybrid incompatibility

(D) hybrid inviability

In high yielding hybrid crop varieties, hybried vigour can be exploited only when hybrid seeds
are purchased afresh every year because
(A) Govt. of India has accepted Dunkel's proposals
(B) hybrid vigour is lost due to inbreeding depression
(C) farmers are not allowed to grow their own seeds
(D) it is cheaper to purchase fresh seed

7.

8.

Plant yielding medicine for checking eye is


(A) Rauwolfia serpentina

(B) Atropa belladona

(C) Cinchona officinale

(D) Ephedra geradiana

Which part of Cinachona yields a drug?


(A) Pericarp

9.

(B) Leaf

(C) Bark

(D) Endosperm

(C) U.S.A.

(D) Cuba

Largest producer of Sugarcane is


(A) China

(B) India

10. Red Pepper is botanically


(A) Solanum melongena

(B) Allium sativum

(C) Capsicum annuum

(D) Capsicum frutescens

wxyz.in

Page # 1

mp09.com

wxyz.in

0731.in

11. Which one yields resin, timber and pulp?


(A) Dalbergia

(B) Quercus

(C) Pinus

(D) Euculyptus

12. Curcuma longa / C.domestica belongs to


(A) Zingiberaceae

(B) Papaveraceae

(C) Umbellierae

(D) Rosaceae

13. Morphine is obtained from


(A) Aconitum napellus

(B) Papaver somniferum

(C) Rauwolfia serpentina

(D) Cinchona officinalis

14. Emasculation of flowers is carried out through removal of


(A) stigma

(B) sepals and petals

(C) anthers

(D) entire organism

(C) Ranunculaceae

(D) Umbelliferae

(C) Karnataka

(D) Maharashtra

(C) Centella asiatia

(D) Viola odorata

(C) Three

(D) Four

(C) Groundnut

(D) Cashewnut

15. Atropa belladona belongs to


(A) Solanaceae

(B) Cucurbitaceae

16. Coir industry is conccentrated in


(A) Tamil Nadu

(B) Kerala

17. Nagkesar is got from flowers of


(A) Crocus sativus

(B) Mesua ferrea

18. Cultivated cotton has species


(A) One

(B) Two

19. Margarine is prepared from


(A) Coconut

(B) Almond

20. Out of the world's five top crops in terms of tonnage


(A) All belong to Poaceae / Gramineae
(B) Four belong to Poaceae and ont to Solanceae
(C) Four belong to Poaceae and one to Leguminosae
(D) Three belong to Poaceae one to Leguminosae
21. Vanilla is got form
(A) Fruits

(B) Flowers

(C) Roots

(D) Stems

22. Bhojpatra is obtained from


(A) Leaves of Piper betle

(B) Bark of Betula utilis

(C) Leaves of Cichona

(D) Bark of Cinchona

wxyz.in

Page # 2

mp09.com

wxyz.in

0731.in

23. Lathyrism due to consumption of Khesri Dal is characterised by


(A) Skeletal deromation and thining of collagen fibres
(B) Skeletal deformities, diabetes mellitus and reproductive failure
(C) Retarded growth, precocious puberty and renal dysfuction
(D) Cardiovascular abnormalities, mental retardation and delayed puberty
24. The indica varieties of Rice are crossed with japonica varieties as they are
(A) High yielding

(B) Cheaper

(C) Short life cycled

(D) Resistant to diseases

25. Quarantine regulation is meant for


(A) Preventing entry of diseased plants in the country
(B) Spraying diseased plants with insecticides
(C) Promoting dry farming
(D) Growing fruit trees in all the states
26. Rauwolfia serpentina belongs to family
(A) Chenopodiacae

(B) Malvaceae

(C) Solanaceae

(D) Apocyanaceae

27. Mustard oil is got form


(A) Brassica oleracea

(B) Brassica campestris

(C) Brassica juncea

(D) Brassica indicum

28. Cutch / Kattha is got from


(A) Acacia arabica

(B) Acacia senegal

(C) Acacia catechu

(D) cassia obtusifolia

29. Sago is got from


(A) Acacia catechu

(B) Calamus ritung

(C) Phoenix dactylifera

(D) Metroxylon rumphii

30. Richest source of carbohydrate is


(A) Wheat

(B) Gram

(C) Groundnut

(D) Sorghum

(B) Wood

(C) Hemp

(D) Jute

(C) Hemiterpene

(D) Isoprene

(C) Liliaceae

(D) Gramineae

31. Cannabis sativa gives


(A) Coir

32. Rubber latex of Hevea braziliensis is


(A) Polyterpene

(B) Tetraterpene

33. Lycopersicum esculentum belongs to family


(A) Cruciferae

wxyz.in

(B) Solanaceae

Page # 3

mp09.com

wxyz.in

0731.in

34. Pure line breeds refer to


(A) homozygosity and independent assortment
(B) homozygosity only
(C) heterozygosity
(D) heterozygosity and linkage
35. A pseudocereal is
(A) Zea mays

(B) Oryza sativa

(C) Triticum aestivum

(D) Fagopyrum esculentum

36. Pure cellulose is obtained from Cotton which is


(A) Root hairs

(B) Leaf hairs

(C) Seed hairs

(D) Stem hairs

37. Botanical name of Bajra / Pear Millet is


(A) Tricum aestivum

(B) Pennisetum typhoides

(C) Zea mays

(D) Sorgum vulgare

38. Cauliflower, used as vegetable is


(A) Terminal bud with immature leaves

(B) Fleshy unripe infloresence

(C) Fruit

(D) Swollen stem

39. Scientific name of Ragi is


(A) Avena sativa

(B) Sorghum vulgare

(C) Eleusine coracana(D) Pennisetulm typhoides


40. All types of pulse / Gram are obtained from
(A) Papilionaceae

(B) Caesalpiniaceae

(C) Malvaceae

(D) Liliaceae

FOOD PLANTS

41. Which one of the following countries is the centre of origin of rice ?
(a) India

(b) China

(c) Indo-Malayan region

(d) Russia

42. To get food containing mainly starch, we grow


(a) Rice and Wheat

(b) Groundnut and Coconut

(c) Cabbage and Cauliflower

(d) Grape and Orange

43. Triticum aestivum is


(a) Diploid

wxyz.in

(b) Triploid

(c) Tetraploid

(d) Hexaploid
Page # 4

mp09.com

wxyz.in

0731.in

44. Potato is cultivated from


(a) Buds in axils of scale leaves

(b) Seeds

(c) Cutting of roots

(d) Tubers

45. Which of the following crop occupies highest acreage in india ?


(a) Jowar

(b) Wheat

(c) Bajra

(d) Rice

46. Which is the most important cereal of temperature region ?


(a) Poppy

(b) Wheat

(c) Maize

(d) Barley

(c) Gram

(d) Sugarcane

(c) Groundnut

(d) Sugar cane

(c) Corn

(d) Potato

47. RR-21 is high yielding variety of


(a) Rice

(b) Wheat

48. Axillary buds are used to raise crop of


(a) Wheat

(b) Rice

49. India (1973) ranked first in production of


(a) Sweet potato

(b) Tea

50. The cultivation of rice in India dates back as early as to


(a) 3000 BC

(b) 1000 BC

(c) 500 BC

(d) 85 AD

51. In rice the term hull is applied to


(a) Scutellum

(b) Entire grain

(c) Lemma and palea

(d) Grain with lemma and palea

52. The Rice Research Institute in India is located at


(a) Lucknow

(b) Delhi

(c) Coimbatore

(d) Cuttack

(c) Durum group

(d) Vulgare groop

53. The durum wheat belongs to


(a) Einkorn group

(b) Emmer group

54. The tetraploid wheat came into being due to probable crossing of diploid with
(a) Similar compatible strain

(b) Aegilops speltoides

(c) Aegilops squarrosa

(d) Either of these

55. The pop corn is botanically


(a) Zea mays-indentata (b) Z mays-saccharata (c) Z mays-everta

(d) Z mays-indurata

56. The plants of common oat, Avena sativa are


(a) Haploid

(b) Hexaploid

(c) Diploid

(d) Tetraploid

57. The name grain of poverty is generally given to


(a) Hordeum vulgare (b) Avena sativa

wxyz.in

(c) Secale cereale

(d) All of these


Page # 5

0731.in

mp09.com

wxyz.in

58. Which of the following is a millet ?


(a) Hordeum vulgare (b) Secale cereale

(c) Pennisetum typhoides (d) Sorghum vulgave

59. The edible commerical rice botanically represents


(a) Endosperm only

(b) Endosperm and scutellum

(c) Endosperm and embryo

(d) Entire caryopsis

60. Krishna and Jaya are varieties of


(a) Maize

(b) Wheat

(c) Rice

(d) Barley

61. By polishing the nutritious value of rice


(a) Increases

(b) Decreases

(c) Remains the same

(d) The grains becomes more attractive

62. The oldest wheat plant was perhaps a


(a) Haploid

(b) Diploid

(c) Triploid

(d) Tetraploid

(c) Maize

(d) Barley

63. Kalyan Sona and Sonalika are varieties of


(a) Wheat

(b) Rice

64. The oldest cereal used by human beings is perhaps


(a) Rice

(b) Barley

(c) Wheat

(d) Oat

(b) Vigna radiatus

(c) Vigna unguiculata (d) Cicer arietitum

(b) Cajanus cajan

(c) Pisum arvense

65. The green grain is


(a) Vigna mungo
66. The pigeon pea is
(a) Lens culinaris

(d) Pisum sativum

67. Which of the following pulses is thought to have originated in India ?


(a) Pisum sativum

(b) Cicer arietinum

(c) Vigna mungo

(d) Vigna unguiculata

68. The protein contents are maximum in the pulse


(a) Vicia faba

(b) Lens culinaris

(c) Vigna mungo

(d) clycine max

69. Ground nut burries it is fruits in the ground and such fruits are called as
(a) Geocarpic

(b) Geomorphic

(c) Pseudocarpic

(d) Rhizomorphic

70. A nutritious milk is produced by the seeds of


(a) Vicia faba

(b) Glycine max

(c) Lablab purpureus

(d) Cyamopsis tetragonoloba

wxyz.in

Page # 6

0731.in

mp09.com

wxyz.in

71. A nut having high protein contents


(a) Juglans

(b) Quercus

(c) Pistacia

(d) Anacardium

(c) Prunus

(d) Castanea

72. A nut with high carbohydrate contents


(a) Anacardium

(b) Cocos

73. In which of the states of india, cashewnut is produced


(a) Kerala

(b) Jammu & Kashmir (c) Bengal

(d) Sikkim

74. The term cashew apple is applied to which part of anacardium occidentale plant ?
(a) Embryo

(b) Pseudocarp

(c) Fruit

(d) All of these

(c) Cinnamic acid

(d) Prussic acid

75. The bitter almonds contain


(a) Benzoic acid

(b) HCN

76. The walnuts are produced in which of the following states of india ?
(a) Himachal Pradesh (b) Rajasthan

(c) Oriissa

(d) Tamil Nadu

(c) China

(d) Brazil

77. The cashewnut is a native of


(a) North Africa

(b) India

78. The term copra is applied to which part of coconut ?


(a) Seed

(b) Mesocarp

(c) Endocarp

(d) Pericarp

79. The cotyledons of the following nut are green


(a) Pistacia ovata

(b) Juglands regia

(c) Anacardium occidentale

(d) Macademia ternifolia

80. Which state of india is called as land of coconut ?


(a) Tamil Nadu

(b) Kerala

(c) Karnataka

(d) Andhra Pradesh

81. In which of the following vegetable, the underground part is not eaten ?
(a) Betavulgaris

(b) Brassicarapa

(c) Allium cepa

(d) Lactuca sativa

82. In which of the following vegetable the edible part is stem ?


(a) Daucas carota

(b) Cyperus esculentus

(c) Allium sativum

(d) None of these

83. The edible portion in stored onion comprises


(a) Bulb only

(b) Fleshy tunics

(c) Bull and tunics

(d) Leaf bases

(c) Diallyl disulpide

(d) A corticosteroid

84. The characteristic smell in garlic is due to


(a) An alkaloid

wxyz.in

(b) A symbiotic virus

Page # 7

0731.in

mp09.com

wxyz.in

85. The edible portion in one of the following vegetable comprises root only
(a) Mainhot esculenta

(b) Helianthus tuberosus

(c) Cichorium intybus

(d) Apium graveolens

86. Potato is a native of


(a) Brazil

(b) Peru

(c) Panama

(d) Mexico

87. In the matter of potato production, India stands in the world at number
(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

88. Mango is a native of


(a) China

(b) Malaya

(c) South Mediterranean

(d) India

89. The asa-foetida used for flavouring food is


(a) Oleoresin

(b) Gum resin

(c) Hard resin

(d) None of these

(c) Climbers

(d) Twiners

90. The plants of turmeric are


(a) Herbs

(b) Shrubs

91. Mark the plant whose leaves are used as spice


(a) Sassafras albidum

(b) Armoracea lapathifolia

(c) Smilax officinalis

(d) Murraya koenigii

92. The part of the plant, Crocus sativus used for flavouring food
(a) Roots

(b) Styles & stigma

(c) Twigs

(d) Young leaves

(c) Rajasthan

(d) Punjab

93. In India, cloves are cultivated in


(a) Himachal Pradesh (b) Karnataka

94. The part of Syzygium aromaticum used as a flavouring material


(a) Flower buds

(b) Young fruits

(c) Both of these

(d) Insect galls

95. In India, saffron is cultivated in


(a) Orissa

(b) Kerala

(c) Jammu and Kashmir

(d) Haryana

96. Chillies are native of


(a) Europe

(b) China

(c) America

(d) South Africa

97. Which of the following spice is a climber ?


(a) Trachyspermum ammi

(b) Piper nigrum

(c) Vanilla frag rans

(d) All of these

wxyz.in

Page # 8

0731.in

mp09.com

wxyz.in

98. Piperine is the main alkaloid in the spice/s


(a) Piper nigrum

(b) Piper longum

(c) Both of these

(d) Mentha piperata

99. Nutmeg is botanically


(a) Myristicafragrans

(b) Amonum subulatum

(c) Pimenta dioica

(d) Smilax officinalis

100. The part of fenugreek used as spice


(a) Seeds

(b) Leaves

(c) Twigs

(d) Young fruits

(c) 15-20

(d) 65-70

101. The percentage of alcohol in brandy is around


(a) 45-50

(b) 85-90

102. The chief source of beer is


(a) Oryzasativa

(b) Saccharum officinarum

(c) Zea mays

(d) Vitis vinifera

103. Fenny is distilled from


(a) Vitis vinifera

(b) Juniperus communis

(c) Borassusflabellifer

(d) Ancardium occidentale


DRUGPLANTS

104. Morphine is extracted from


(a) Cinchona officinalis

(b) Papaver somniferum

(c) Rauvolfia serpentina

(d) Aconitum nepallus

105. From which part of Cinochona, a drug is obtained ?


(a) Pericarp

(b) Endosperm

(c) Leaf

(d) Bark

106. Quinine, important in the treatment of malaria, is extracted from


(a) Bark of Cinchona (b) Bark of Cinnamon (c) Stem of Hevea

(d) Leaves of Ocimum

107. A hallucinogenic drug is obtained from


(a) Catharanthus roseus

(b) Papaver somniferum

(c) Cannabis sativa

(d) Solanum melongena

108. Heroin is obtained from the plant of


(a) Poppy

(b) Tobacco

(c) Datura

(d) Cannabis sp.

109. Reserpine drug is obtained


(a) Rauvolfia serpentiana

(b) Withania somnifera

(c) Atropa belladonna

(d) Papaver sominiferum

wxyz.in

Page # 9

mp09.com

wxyz.in

0731.in

110. A drug from the root of the following plant cures mental disorders
(a) Nepenthes

(b) Zingiber

(c) Marigold

(d) Rauvolfia

111. Bitterness of cucurbits is due to


(a) The acids present in them

(b) The alkalinity present in their pulp

(c) The occurrence of triterpenes

(d) The presence of bitter seeds in them

112. A vinblastine drug is obtained from


(a) Vicia
(b) Viola
(c) Catharanthus
(d) None (Vinblastine-An alkaloid used in paleative treatment in malignancy)
113. The earliest Indian treatise on medicinal plants is
(a) Charak samhita

(b) Susruta samhita

(c) Rigveda

(d) Vriksharyurveda

114. The medicinally most important part of Aconitum nepallus is


(a) Rhizome

(b) Root

(c) Bark

(d) Leaves

115. The medicinally important part/s of Colchicum luteum


(a) Rhizome

(b) Roots & rhizomes (c) Bulbs

(d) Roots and corms

116. Colchicum leuteum is mainly used in the treatment of


(a) Asthma

(b) Kidney troubles

(c) Gouts

(d) Diarrhoea

117. The medicinally important part of Glycerrhiza glabra is


(a) Rhizomes

(b) Aerial stems

(c) Roots

(d) Leaves

118. The medicinally important component of Exogonium purga is


(a) Latex

(b) Resinous substance (c) Gum

(d) Mucilage

119. Asa-foetida is obtained from a species of


(a) Ferula

(b) Cephaelis

(c) Panax

(d) Rheum

120. The most important alkaloid of Rauvolfia serpentina is


(a) Nicotine

(b) Morphine

(c) Codeine

(d) Reserpine

121. The medicinally important part of Zingiber officinale


(a) Roots

(b) Rhizomes

(c) Bulbs

(d) Corms

(c) Cancers

(d) Kidney troubles

122. Rauvolfia serpentina mainly cures


(a) Rheumatism

wxyz.in

(b) Hypertension

Page # 10

mp09.com

wxyz.in

0731.in

123. The medicinally most important part of Ranvolfia serpentina is


(a) Roots

(b) Rhizomes

(c) Aerial stems

(d) All of these

124. The medicinally most important part in Atropa belladonna is


(a) Roots

(b) Leaves

(c) Both of these

(d) Bark

125. The medicinally most important part of Digitalis purpurea is


(a) Roots

(b) Flower

(c) Seeds

(d) Leaves

(c) Hyoscyamine

(d) Cocaine

126. The alkaloid used as a local anaesthesia


(a) Digitoxin

(b) Atropine

127. Menthol is mainly extracted from


(a) Mentha arvensis var. piperscens

(b) Mentha pulegium

(c) Mentha spicata

(d) Mentha piperata

128. Insect repellant leaves occur in


(a) Cassia angustifolia

(b) Tylophora indica

(c) Melia azedarach

(d) Lobelia inflata

129. Colchicine is generally obtained from which part/s of Colchicum ?


(a) Roots and corms

(b) Corms and leaves (c) Leaves and flowers (d) Roots and seeds

130. Which part/s of Mesua ferrea are medicinally most important


(a) Roots only

(b) Roots and leaves

(c) Bark and leaves

(d) Flower buds

131. The drug santonin is obtained from a species of


(a) Nepeta

(b) Artemisia

(c) Barosma

(d) Santalum

132. The drug santonin is used as


(a) Expectorant

(b) Purgative and anthelmintic

(c) Insect repellant

(d) Stimulant

133. The leaves of Cassia angustifolia are


(a) Laxative and purgative

(b) Cure for ring worm

(c) Cure for liver diseases

(d) Diuretic

134. Opium is extracted from the following part of Papaver somniferum


(a) Flower bud

(b) Open flower

(c) Young fruit

(d) Mature fruit

135. The most useful, alkaloid present in Papaver somniferm is


(a) Morphine

wxyz.in

(b) Narceine

(c) Narcotine

(d) Papaverine
Page # 11

0731.in

mp09.com

wxyz.in

136. Carminative fruits are produced by the following plant/s


(a) Cuminum cyminum

(b) Foeniculum vulgare

(c) Trachyspermum ammi

(d) All of these

137. The fruits and seeds of the following plants are purgative
(a) Cassia fistula

(b) Citrullus colosynthus

(c) Ipomoea nil

(d) All of these

138. The masticatory part of Areca catechu is


(a) Pericarp

(b) Endosperm

(c) Seed coat

(d) All of these

(c) Both of these

(d) None of these

139. The Areca nut contains alkaloids like


(a) Guacoline

(b) Guacine

140. The hashish is obtained from


(a) Cannabis sativa

(b) Nicotiana tabacum

(c) Papaver somniferum

(d) Datura stramonium

141. The part of the plant from where marijuana is obtained


(a) Fruits

(b) Seeds

(c) Young twigs

(d) Roots

142. Chemically, the hashish is a


(a) Glucoside

(b) Resin-cannabinone (c) Triterpene

(d) Mixture of all these

143. The most important alkaloid present in tobacco leaves is


(a) Narceine

(b) Codeine

(c) Thebaine

(d) Nicotine

144. Curing of tobacco leaves is done for


(a) Decreasing harmful alkaloids

(b) Increasing stimulating efficiency

(c) Drying leaves

(d) Providing aroma and texture

145. Tobacco Research Institute is located at


(a) Rajahmundry

(b) Coimbatore

(c) Nagpur

(d) Ahmedabad

146. Mark the components not used for mastication with betel leaves
(a) Areca nut and clove

(b) Fennel and cinnamom

(c) Myrobalam and violet

(d) Catechu and coconut

wxyz.in

Page # 12

0731.in

mp09.com

wxyz.in

INDUSTRIAL PLANTS

147. A cultivated plant whose seed epidermis produces abundant cellulosic hair, used in textile
industry and manufacture of fine quality paper is
(a) Cannabis sativa

(b) Gossypium herbaceum

(c) Linum usitatissimum

(d) Salmalia malabarica

148. Which one of the following groups of plants produces fibres of economic importance
(a) Gossypium, Hibiscus, Crotalaria

(b) Gossypium, Cassia, Lycopersicon

(c) Gossypium, Brassica, Glycine

(d) Gossypium, Agave, Nicotiana

149. Jute is obtained from


(a) Leaves of Linum sp.

(b) Sec. phloem of stem of Corchorus sp.

(c) Secondary phloem of stem of Linum sp.

(d) Leaves of Corchorus sp.

150. Long fibers of cotton seed are known as


(a) Coir

(b) Fuzz

(c) Lint

(d) Flax

151. The fibers associated with phloem are known as


(a) Hard fiber

(b) Wood fiber

(c) Bast fiber

(d) Surface fiber

152. Coir of commerce is obtained from which part of the coconut ?


(a) Epicarp

(b) Mesocarp

(c) Endocarp

(d) Seed coat

153. Which one of the following plants yield sun hemp ?


(a) Cannbis

(b) Crotalaria

(c) Corchorus

(d) Hibiscus

(b) Hard fiber

(c) Bast fiber

(c) Stem fiber

154. Cotton is a
(a) Surface fiber

155. In which one of the following plants is the oil stored in the endosperm ?
(a) Groundnut

(b) Sesame

(c) Soybean

(d) Coconut

156. The oil reserves in groundnut is stored in


(a) Embryo

(b) Underground tubers(c) Endosperm

(d) Cotyledon

157. Clove is
(a) Dormant vegetative bud

(b) Dry flower bud

(c) A fruit

(d) Dry calyx

158. Clove oil is obtained from


(a) Arachis

wxyz.in

(b) Carthamus

(c) Syzygium

(d) Myrtus
Page # 13

0731.in

mp09.com

wxyz.in
159. Nutmag belongs to the genus
(a) Myristica

(b) Cinnamomum

(c) Glycine

(d) Strychnos

(c) Arecaceae

(d) Iridaceae

160. Saffron (Kesar) Plants belongs to


(a) Zingiberaceae

(b) Lliaceae

161. The major source of sugar in the world today is


(a) Watermelon

(b) Beetroot

(c) Sugarcane

(d) Dates

162. Central Sugarcane Breeding Institute is situated at


(a) Lucknow

(b) Delhi

(c) Coimbatore

(d) Bhopal

163. Which of the following is not a wood preservative ?


(a) PAN

(b) ZMA

(c) ASCU

(d) Coaltar creosote

164. Fine railway sleepers are made from the wood of


(a) Cedrus deodara

(b) Adina cordifolia

(c) Murraya paniculata

(d) Holeoptela integrifolia

165. Fine cricket bats are made from the wood of


(a) Aesculus indica

(b) Bischoffiajavanica (c) Salixalba

(d) Grewia tiliaefolia

166. Hockey sticks are made from the wood of


(a) Moms alba only

(b) Dalbergia sisso only

(c) Both of these

(c) Either of these

167. Which of the following wood is not used for furniture and cabinet work ?
(a) Dalbergia sisso

(b) Celtis australis

(c) Tectona grandis

(d) Toona ciliata

(c) Madhya Pradesh

(d) Assam

168. In India, flax is cultivated in


(a) Himachal Pradesh (b) Kerala

169. Which of the following plants yields a brush fiber ?


(a) Sorghum vulgare

(b) Calotropis gigantea

(c) Hibiscus elatus

(d) Typha latifolia

170. The Jute Research Institute is located at


(a) Calcutta

(b) Kalyani

(c) Kharagpur

(d) Barrackpore

171. Maximum amount of sandal wood oil is produced in which town of India ?
(a) Bombay

wxyz.in

(b) Mysore

(c) Bangalore

(d) Madras
Page # 14

0731.in

mp09.com

wxyz.in
172. Safflower oil is obtained from
(a) Crocus sativa

(b) Carthamus tinctorius

(c) Cannabis sativa

(d) Calophyllum inophyllum

173. The tannins are medicinally


(a) Diuretic

(b) Carcinogenic

(c) Astringent

(d) Cathartic

174. The tannins combine wjth the following component of skin to form the leather
(a) Proteins

(b) Lipids

(c) Carbohydrates

(d) All of these

175. The bark of one of the following plants is rich in tannins


(a) Anogeissus latifolia

(b) Terminalia arjuna

(c) Castanea dentata

(d) Terminalia chebula

176. Indigo comes from


(a) Indigofera tinetoria

(b) Indigofera suffruticosa

(c) Both of these

(d) Ingadulce

177. A yellow dye is obtained from


(a) Seed of Bixa ore liana

(b) Flower of Carthamus tinctorius

(c) Root of Morinda citrifolia

(d) All of these

178. The latex contains a specific substance which is used as the source of rubber
(a) Catechu

(b) Catechol

(c) Catarrh

(d) Caoutchouc

(c) Magnus

(d) Linnaeus

179. The name rubber was coined by


(a) Priestly

(b) Goodyear

180. The technique of water proofing cloth by rubber was developed by


(a) Goodyear

(b) Mackintosh

(c) Priestley

(d) Linnaeus

(c) Both of these

(d) Sodium

181. Vulcanization of rubber is done by mixing


(a) Carbon

(b) Sulphur

182. Ceara rubber is obtained from


(a) Manihot glaziovii

(b) Mannihot esculenta

(c) Castillo elastica

(d) All of these

wxyz.in

Page # 15

0731.in

mp09.com

wxyz.in

183. Hevea brasiliensis is the native of


(a) Brazil

(b) Africa

(c) Australia

(d) Mexico

184. The pioneers in the manufacture of paper are people of


(a) America

(b) India

(c) Egypt

(d) China

185. Straw of the following plant is not used in th& preparation of paper
(a) Wheat

(b) Oat

(c) Buckwheat

(d) Barley

186. The following raw material was introduced by F.R.I., Dehradun for the manufacture of paper
(a) Bamboo

(b) Bagasse

(c) Waste paper

(d) Straw

187. In the chemical process of paper manufacture, the pulp is treated with of the following chemical
(a) NaOH

(b) NH4C1

(c) ZnCl2

(d) K2Cr2O7

Answer key
1. D

2. A

3. B

4. B

5. B

6. B

7. B

8. C

9. B

10. C

11. C

12. A

13. B

14. C

15. B

16. B

17. B

18. D

19. C

20. B

21. A

22. B

23. A

24. D

25. A

26. D

27. B

28. C

29. D

30. D

31. C

32. A

33. B

34. A

35. D

36. C

37. B

38. B

39. A

40. C

FOOD PLANTS
41. A

42. A

43. D

44. D

45. D

46. B

47. B

48. D

49. B

50. A

51. D

52. D

53. B

54. B

55. C

56. B

57. C

58. C

59. A

60. C

61. B

62. B

63. A

64. B

65. B

66. B

67. C

68. D

69. A

70. B

71. C

72. D

73. A

74. B

75. D

76. A

77. D

78. A

79. A

80. B

81. D

82. B

83. D

84. C

85. A

86. B

87. D

88. D

89. B

90. A

91. D

92. B

93. B

94. A

95. C

96. C

97. B

98. C

99. A

100. A

101. D

102. C

103. D
DRUGPLANTS

104. B

105. D

106. A

107. C

108. A

109. A

110. D

111. C

112. C

113. C

114. B

115. D

116. C

117. C

118. B

119. A

120. D

121. B

122. B

123. A

124. C

125. D

126. D

127. A

128. C

129. A

130. D

131. B

132. B

133. A

134. C

135. A

136. D

137. D

138. B

139. C

140. A

141. C

142. B

143. D

144. D

145. A

146. C
INDUSTRIAL PLANTS

147. B

148. A

149. B

150. C

151. C

152. B

153. B

154. A

155. D

156. D

157. A

158. C

159. A

160. D

161. C

162. C

163. A

164. A

165. C

166. C

167. B

168. C

169. A

170. D

171. B

172. B

173. C

174. A

175. B

176. C

177. D

178. D

179. A

180. B

181. B

182. A

183. B

184. D

185. C

186. A

187. A

wxyz.in

Page # 16