Vous êtes sur la page 1sur 11

OLIMPIADA DE BIOLOGIE

ETAPA JUDEEAN
2 MARTIE 2013
CLASA A VII-A
SUBIECTE:

I. ALEGERE SIMPL
La urmtoarele ntrebri ( 1-30 ) alegei un singur rspuns corect, din variantele propuse.
1. Globii ocular:
A. sunt adpostii n orbite
B. au form sferic
C. conin fotoreceptori n toate cele 3 tunici
D. au diametrul de 3,5 cm
2. Este asociere corect pentru tunicile globului ocular:
A. extern are rol n nutriie
B. mijlocie este de culoare alb-sidefie
C. intern are origine nervoas
D. extern este perforat anterior
3. n retin, celulele cu con i celulele cu bastona:
A. sunt n numr egal
B. au aceeai distribuie
C. sunt structuri excitabile
D. fac sinaps cu epiteliul pigmentar
4. n cataract:
A. frecvena bolii este mai mic la btrni
B. se pierde brusc transparena cristalinului
C. crete cantitatea de umoare apoas
D. corectarea se face chirurgical
5. Este enun FALS legat de mediile transparente:
A. corneea are terminaii nervoase
B. pupila are form rotund
C. cristalinul este flexibil
D. corpul vitros este n contact cu retina
6. Glanda lacrimal:
A. este dispus n unghiul extern i inferior al orbitei
B. secret lichid doar dac este atins corneea
C. produce umoarea apoas dintre cornee i cristalin
D. este o gland exocrin, deoarece are canale
7. Conjunctiva:
A. este o tunic fin
B. cptuete orbita
C. are vase de snge
D. acoper corneea
8. La nivelul urechii:
A. pavilionul direcioneaz undele spre fereastra rotund
B. exist glande endocrine care secret cerumen
C. timpanul este dispus extern fa de ciocan
D. trompa lui Eustachio se deschide n esofag
9. Labirintul membranos din ureche NU conine:
A. un canal spiralat
B. receptori cu cili la polul bazal

C. un lichid numit endolimf


D. o sacul dispus spre melc
10. Canalele semicirculare:
A. sunt n numr de cinci
B. au rol n auz
C. sunt dispuse vertical
D. au trei dilatri n total
11. Otolitele:
A. sunt cristale macroscopice
B. stau la baza celulelor receptoare
C. conin bicarbonat de calciu
D. se afl i n utricul
12. Ciocnelul:
A. este sudat la nicoval
B. preia vibraiile de la timpan
C. se prinde de pereii urechii interne
D. se sprijin pe fereastra oval
13. Fereastra rotund, spre deosebire de fereastra oval:
A. este acoperit de o membran
B. preia vibraiile de la scri
C. vine n contact cu perilimfa
D. transmite vibraiile spre urechea medie
14. Papilele n form de cup:
A. sunt dispuse la baza limbii
B. seamn cu ciupercile
C. sunt localizate la suprafaa mucoasei
D. recepioneaz gustul dulce
15. Mugurii gustativi:
A. se numesc i papile
B. sunt localizai i la nivelul faringelui
C. conin celule nervoase
D. pot avea form de foi de carte
16. Mugurii gustativi, spre deosebire de mucoasa olfactiv:
A. conin celule de susinere
B. particip la sensibilitatea chimic
C. sunt dispui ntr-o cavitate care conine aer
D. au terminaii nervoase la baz
17. Ariile senzitive :
A. ocup zone extinse pe scoara cerebelului
B. realizeaz interpretarea informaiilor
C. trimit informaii din partea opus a corpului
D. transform informaiile n senzaii contiente
18. Sunt reflexe vegetative din trunchiul cerebral cele:
A. vasoconstrictoare
B. pupilodilatatorii
C. de respiraie
D. de deglutiie
19. Controleaz micrile globilor oculari, nervii cranieni:
A. senzitivi
B. motori
C. vegetativi
D. micti
20. Axonii neuronilor din ganglionii spinali se pot conecta direct cu:
A. receptorii din piele
B. muchii viscerelor
C. neuronii motori

D. muchii spatelui
21. Sunt structuri mixte:
A. rdcina anterioar a nervului spinal
B. nervii care transmit informaii vizuale
C. rdcina posterioar a nervului spinal
D. ramura posterioar a nervului spinal
22. Substana cenuie a axului cerebro- spinal intr n structura:
A.
nucleilor dispui la exteriorul cerebelului
B.
coarnelor anterioare cu neuroni senzitivi
C.
ganglionului spinal de pe rdcina posterioar
D.
coarnelor medulare conectate direct cu efectorul
23. Reflexele necondiionate:
A. sunt sub controlul substanei albe
B. se dobndesc n timpul vieii
C. necesit exerciiu pentru fixare
D. sunt rspunsuri simple la stimuli
24. Sistemul nervos periferic cuprinde:
A. 43 de nervi care leag nevrax-ul cu efectorii
B. 12 nervi cranieni de conexiune cu receptorii
C. 31 nervi spinali leag mduva cu organele periferice
D. ganglionii spinali care conin neuroni senzitivi
25. Glandele endocrine:
A. trimit semnale celulelor int prin canale
B. elaboreaz rspuns de scurt durat
C. acioneaz n apropierea locului de sintez
D. pot trimitemesaje ctre alte glande endocrine
26. Sistemul nervos este afectat de hiposecreia hormonilor:
A. somatotrop
B. tiroidieni
C. timusului
D. gonadelor
27. Dezvoltarea caracterelor sexuale secundare poate s fie influenat de hormonii:
A. tiroidieni
B. ovarieni
C. pancreatici
D. medulosuprarenalieni
28. Conine celule nervoase care secret hormoni:
A. lobul anterior hipofizar
B. glandele paratiroide
C. lobul posterior hipofizar
D. hipotalamusul
29. Glanda care stimuleaz diferenierea sistemului nervos poate s determine, n disfuncii:
A. ngroarea buzelor
B. dereglri menstruale
C. gigantism n hipersecreie
D. glucoz n urin n hiposecreie
30. Tahicardia este simptom comun pentru hipersecreia de:
A. insulin i progesteron
B. somatotrop i insulin
C. adrenalin i tiroxin
D. tiroxin i gonadotropi

II Alegere grupat
La ntrebrile de mai jos rspundei utiliznd urmtoarea cheie:
A. Dac 1, 2, 3 sunt corecte;
B. Dac 1 i 3 sunt corecte;

C. Dac 2 i 4 sunt corecte;


D. Dac 4 este corect;
E. Toate variantele sunt corecte .
31. Pata oarb, spre deosebire de pata galben:
1. este dispus la nivelul tunicii interne
2. conine prelungiri neuronale
3. se poate observa pe imaginea cu fundul de ochi
4. este strbtut de vase de snge
32. Coroida, la fel ca i irisul:
1. conine pigmeni
2. are fibre musculare
3. este n tunica mijlocie
4. este dispus anterior de cristalin
33. Umoarea apoas i umoarea sticloas:
1. vin n contact cu cristalinul
2. particip la reflectarea razelor
3. sunt medii transparente
4. au consisten gelatinoas
34. n hipermetropie i n miopie:
1. razele focalizeaz naintea retinei
2. globul ocular are diametrul modificat
3. obiectele apropiate nu sunt vzute clar
4. corectarea se face prin folosirea lentilelor
35. Patologic, pupila poate avea culori / forme diferite, de exemplu:
1. glbuie n dezlipire de retin
2. oval n glaucom
3. verde-cenuie n cataract
4. neregulat n rupturi de iris
36. Timpanul, spre deosebire de membrana ferestrei ovale:
1. are o suprafa mai mare
2. este elastic
3. are aer pe ambele fee
4. este dispus orizontal
37. Utricula i sacula:
1. conin receptori acoperii de cupol
2. sunt pline cu perilimf
3. au 10 orificii n total
4. sunt localizate n vestibul
38. FALS legat de cilii celulelor receptoare auditive:
1. conduc impulsul nervos spre creier
2. sunt acoperii de o mas gelatinoas
3. se ndoaie la contactul cu stimulii
4. sunt acoperii de perilimf
39. Limba are i funcii nedigestive, de exemplu n:
1. vorbire
2. mestecare
3. organ de sim
4. nghiire
40. FALS legat de fosele nazale:
1. anterior se deschid n faringe
2. conin cca 5,1 cm2 de mucoas olfactiv
3. au celule olfactive cu cili care cur aerul
4. conin mucus n care stau nervii olfactivi
41. Epidermul i dermul:
1. conin mai multe straturi de celule

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

51.

52.

2. au vase de snge
3. sunt strbtute de canalul glandelor sudoripare
4. conin celule adipoase
FALS legat de papilele dermice:
1. au form cilindric
2. sunt ridicturi dispuse spre derm
3. conin celule receptoare ciliate
4. sunt paralele cu epidermul
Prin ce se deosebesc celulele receptoare gustative de celulele receptoare auditive:
1. gustative - sunt chemoreceptori
2. auditive au localizare n osul temporal
3. gustative - vin n contact cu stimulii
4. auditive - produc impulsuri nervoase
Celulele receptoare olfactive, ca i cele gustative:
1. au localizare la nivelul unor mucoase
2. sunt nconjurate de fibre nervoase
3. particip la aprecierea calitii alimentelor
4. sunt stimulate de substane chimice volatile
Nervii olfactivi, ca i cei optici:
1. conin prelungirile celulelor receptoare
2. conduc impulsuri nervoase
3. proiecteaz informaia direct pe scoara cerebral
4. intr n cutia cranian
Organele / structurile anatomice au anumite localizri, de exemplu:
1. mucoasa olfactiv cornetul nazal mijlociu
2. timus - retrosternal
3. cerebelul anterior de bulb
4. glandele sebacee derm
Nervul sciatic transmite impulsuri:
1. provenite de la pielea toracelui
2. motorii pentru muchii gambei
3. generate n ganglionul spinal
4. prin fibre senzitive i motorii
Formarea reflexului condiionat salivar prin stimulare vizual presupune:
1. asocierea stimulului luminos cu cel necondiionat
2. ca excitantul necondiionat s-l precead pe cel condiionat
3. apariia unui focar de excitaie n lobul occipital
4. crearea legturii dintre cei doi centri din lobul temporal
Sunt situaii posibile pentru corpii celulari ai neuronilor:
1. aparin unor neuroni motori n lobul frontal
2. se concentreaz sub form de nuclei n bulb
3. formeaz o substan cu funcie reflex
4. aparin unor neuroni senzitivi n ganglionul spinal
Fibrele motorii sunt vegetative dac efectorul contribuie la:
1. secreia salivar
2. ridicarea firului de pr
3. secreia hormonal
4. reflexul rotulian
Memoria:
1. se pierde n timpul crizelor de epilepsie
2. este afectat dramatic n cazul demenei
3. permite reactualizarea unei experiene
4. este necesar realizrii reflexelor bulbare
Un an adnc i unul superficial delimiteaz:
1. un girus cu rol senzitiv n cazul lobului frontal
2. o zon cu funcii olfactive n cazul lobului occipital

53.

54.

55.

56.

57.

58.

59.

60.

3. o zon cu funcii motorii n cazul lobului parietal


4. un girus cu arie auditiv n cazul lobului temporal
Este adevrat faptul c glanda localizat:
1. posterior sternului are rol n imunitate
2. anterior traheei are rol n stimularea arderilor
3. la baza creierului este conectat cu hipotalamusul
4. deasupra rinichilor sintetizeaz glicogen n ficat
Conexiunile hipotalamusului cu hipofiza pot avea legtur cu:
1. creterea organismului
2. echilibrul mineral
3. ngroarea vocii la biei
4. secreia de lapte
Secret neurohormoni:
1. lobul posterior hipofizar
2. medulosuprarenala
3. lobul anterior hipofizar
4. celule din hipotalamus
Sunt simptome asociate hiposecreiei tiroidiene:
1. intolerana la frig
2. pielea cald i umed
3. acumulare de esut mucos
4. ritm cardiac accelerat
Consecinele hipersecreiei urmtoarelor glande pot include:
1. contracturi musculare n cazul paratiroidelor
2. obezitate n cazul suprarenalelor
3. poliurie n cazul pancreasului endocrin
4. intoleran la cldur- n cazul tiroidei
Secreia de hormoni tiroidieni poate fi stimulat de:
1. neurohormonii hipotalamici
2. hormonul tireotrop
3. mprejurri stresante
4. scderea nivelului sanguin al tiroxinei
Intervin n reglarea echilibrului mineral la adult:
1. progesteronul
2. corticosuprarenala
3. timusul
4. mineralocorticoizii
Hipotalamusul, prin intermediul hipofizei, influeneaz:
1. temperatura corpului
2. metabolismul
3. creterea organismului
4. dezvoltarea gonadelor

III. PROBLEME
Alegei un singur rspuns din variantele propuse.

61.
Retina conine mai multe straturi de celule i
milioane de celule fotoreceptoare:
a) Prin ce se deosebete elementul 1 fa de 2?
b) Ce conine structura 3?
c) Ce particulariti are 4?

A.
B.
C.
D.

a)
2 are origine nervoas
1 conin iodopsin
2 - reacioneaz la lumin puternic
1 se afl doar n pata galben

b)
neuroni
celule pigmentare
celule receptoare
substan transparent

c)
intr n ochi prin pata oarb
conine prelungiri numite axoni
conduce senzaiile vizuale
genereaz impuls nervos

62.
Urechea este organul auzului, dar i al echilibrului:
a) Prin ce se deosebesc elementele 2 -3?
b) Ce conine structura 1?
c) Ce asemnri exist ntre 4 i 5?

A.
B.
C.
D.

a)
tipul de receptori
dispunerea n urechea intern
numrul de orificii
lichidul coninut

b)
cristale de carbonat de calciu
o substan rigid numit cupol
receptori pentru rotaie
neuroni cu cili la polul apical

63.
Nasul are dubl funcie, de cale respiratorie i de organ de sim.
Stabilete corespondena corect pentru elementele din desen:
A. 1 - conine celule care recepioneaz stimulii olfactivi
B. 2 conine celule epiteliale receptoare ciliate
C. 3 reprezint esofagul care conduce aerul la plmni
D. 4 sunt cute osoase numite cornete nazale

c)
prezint aceeai form
ndeplinesc acelai rol
sunt acoperite de membrane
au aer pe ambele fee

64.
Simul gustului ne ajut s ne bucurm de
multe dintre lucrurile din natur.
a) Care este asocierea corect pentru forma
/ rolul papilelor gustative?
b) Din ce este alctuit un mugure gustativ?
c) Ce asemnri exist ntre receptorii
olfactivi i cei gustativi?

A.

a)
7 gust dulce

b)
3 celule receptoare

c)
vin n contact direct cu stimulii specifici

B.
C.
D.

8 form de foi de carte


6 - gust amar
7 form de cupe

1 dendrit la polul apical


5 mucoas lingual
2 genereaz impuls nervos

au dispunere la nivelul unor mucoase


sunt excitai de stimuli chimici
au celule receptoare din acelai tip de esut

65.
Pielea este un organ care ndeplinete funcii multiple,
chiar dac are doar 2,5 4 mm grosime.
a) Ce asemnri exist ntre anexele glandulare ale pielii?
b) Ce particulariti au straturile tegumentului?
c) Ce caracteristici au componentele / anexele firului de
pr?

A.
B.
C.
D.

a)
prezint canal excretor,
de exemplu cel notat cu 2
conin un glomerul,
de exemplu cel notat cu 1
au deschidere prin papil, de
exemplu cea notat cu 3
sunt n form de ciorchine, de
exemplu cel notat cu 4

b)
5 conine cheratin

c)
10 muchi inervat vegetativ

6 vine n contact cu muchii

9 parte dilatat, nevie numit bulb

7 conine papile dermice

8 axonii unor neuroni senzitivi

5 are vase de snge

11 strat cornos deoarece conine


pigmeni

66.
Dup localizare, sistemul nervos este mprit n central i
periferic.
a) Selecteaz asocierea corect dintre structurile notate cu
cifrele 1 5 i particularitile lor.
b) Asociaz structurile notate de la 6 la 10 cu o caracteristic
a acestora.

a)
1 neuroni care conduc comenzi la muchi

b)
7 i 8 delimiteaz un spaiu cu lichid nutritiv

3 are prelungiri grupate n fascicule

6 are structur epitelial

C
D

5 conine exclusiv axoni


2 i 4 structuri cu rol de conducere

9 lichid prezent i la nivelul encefalului


10 protejeaz sistemul nervos central

67. Encefalul cntrete aproximativ 1400 g din care: ap 80%, substana uscat 20% .
Se tie c proteinele din substana uscat reprezint 40%. Calculai:
a) cantitatea de ap i de substan uscat a encefalului;
b) cantitatea de proteine din substana uscat.
a)

b)

1120 g ; 280 g

112 g

280 g; 1120 g

112 g

C
D

1120 g; 112 g
1120 mg; 112 mg

280 g
280

68. Ada a ieit cu bunica n parc s se relaxeze dup orele petrecute pentru rezolvarea unor probleme de
matematic i exersarea rolului pe care-l are de interpretat pentru ora de limb german.
a) Care dintre emisfere are o implicare mai mare n activitile realizate de Ada i care ali centri importani o
ajut la exprimarea verbal ntr-o limb strin?
b) Calculai ci neuroni se formeaz n primele 420 s de via embrionar dac viteza de multiplicare a acestora
este de 250.000 celule/min.
a)

b)

stng; centrii din lobul parietal

105.000.000

stng; centrul articulrii cuvintelor

1.750.000

C
D

dreapt; centrii din lobul occipital


dreapt; centrii din lobul frontal

250.000
1.250.000

69.O femeie de 48 de ani se prezint la medicul endocrinolog acuznd faptul c are senzaie permanent de cald.
Medicul constat c pacienta este labil afectiv, prezint stri permanente de nervozitate i are sub greutatea
normal.
Alegei varianta corect privind corespondena dintre boala posibil, cauzele probabile i simptomele asociate
bolii.
Boal

Cauze

Simptome

Basedow

numeroi factori stresani

gu moale

Diabet zaharat

consum exagerat de dulciuri

polifagie

C
D

Addison
Gu endemic

hiposecreie de corticotropin
hipersecreie de hormon tireotrop

eliminare de sruri
piele uscat i glbuie

70. Mama Elenei este ngrijorat deoarece a fost trimis de medicul de familie la endocrinolog pentru c are
aproape tot timpul poft de mncare i urineaz mult.
Alegei varianta corect privind corespondena dintre glanda care ar putea fi afectat, disfuncia i
simptomele asociate.

Glanda afectat i disfuncia acesteia

Simptome asociate

pancreasul endocrin hiposecreie

polifagie i polidipsie

corticosuprarenal hiposecreie

pierderi de sare i de ap

hipofiza - hipersecreie

creterea exagerat a degetelor

tiroida - hiposecreie

exoftalmie i tahicardie

Not
Timp de lucru 3 ore.
Toate subiectele sunt obligatorii.
n total se acord 100 de puncte:
o pentru ntrebrile 1-60 cte 1 punct
o pentru ntrebrile 61-70 cte 3 puncte
o 10 puncte din oficiu

SUCCES!!!

OLIMPIADA DE BIOLOGIE
ETAPA JUDEEAN
2 MARTIE 2013
BAREM DE CORECTARE : CLASA A VII-A

Nr. item
Rspuns
1.
A
2.
C
3.
C
4.
D
5.
B
6.
D
7.
C
8.
C
9.
B
10.
D
11.
D
12.
B
13.
D
14.
A
15.
B
16.
D
17.
D
18.
C
19.
B
20.
C
21.
D
22.
D
23.
D
24.
D
25.
D
REZOLVAREA PROBLEMELOR

Nr. item
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.

Rspuns
B
B
D
A
C
D
B
B
C
C
B
D
E
B
E
B
E
A
B
C
C
C
B
E
A

PROBLEMA 67, raspuns corect A


a) Cantitatea de ap: 80% 1400 g = 1120 g;
Cantitatea de substan uscat: 20% 1400 g = 280 g
b) Cantitatea de proteine: 40% 280 g = 112 g
PROBLEMA 68, raspuns corect B
b) numr de minute: 420 s : 60 s = 7 min
numr de neuroni: 250.000 celule/min 7 min = 1.750.000

Nr. item
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.

Rspuns
A
D
A
E
C
B
C
E
C
E
B
C
D
C
A
C
A
B
A
A