Vous êtes sur la page 1sur 18

Islamiat/Pak Study/General Knoweldge

Test Preparation for NTS


1. On Judgement Day, what will be asked first?
Namaz
2. How many times word Zakat is used in Makki Surahs?
22 times
3. What is the rate of usher for canal irrigated Zameen?
5 per cent or 1/5
4. Who are not entitled to get Zakat?
Parents, Husband, wife and children
5. What is the 4th Rukn (pillar) of Islam?
Roza (fasting)
6. How many Arkan Roza has?
Three, to restrict eating, drinking and sexual intercourse
7. What are the objectives of Roza?
Taqwa, Zabti-Nafas, Shukar
8. What we say to 1st Ashra of Ramzan?
Rehamt-ka-Ashrah
9. What we say to 2nd Ashrah of Ramzan?
Maghfrat-ka-Ashrah
10. What we say to 3rd Ashrah of Ramzan?
To get rid of Hells fire
11. From which Prophets age Hajj was started?
Hazrat Ibrahim
12. Describe the Arkans of Hajj
There are two Rukns, Stay at Arafat and Tawaf-e-Kabba
13. What is meant by Tawaf?
To take seven rounds around Khana Kabba.
14. What to read while entering Haram Sharif during Hajj in Ahram?
Talbia (Talibiyah)
15. Which stone of Kabba wall is kissed?
Hajjar-e-Aswad
16. What is named to run between Safa and Marwa?
Sayee
17. What is said to throw stones at three spots?
Rami
18. What is Yum-ul-Tarvia and what is done on that day?
8 Zil-Hajj, Stay at Mina
19. What is meant by Yaum-e-Arafat and what is done on that day?
9 Zil Hajj, Stay at Arafat before Maghrib
20. What is meant by Tawaf-e-Qadoom?
First Tawaf on presence at Kabba
21. What is Tawaf-e-Zayarat?
To offer Tawaf between 10 to 12 Zil-Hajj
22. What is meant by Tawaf-e-Wadah?
Last Tawaf before leaving home
23. What is meant by Yum-ul-Nehr?
To offer sacrifice of goats on 10 Zil-Hajj after throwing stones at Mina.

24. How many rounds are paid between Safa and Marwa?
Seven
25. In which dress Hajj is offered?
Ahram
26. What is Miqat?
Where Ahram has to put on. (A pilgrim must put Ahram before reaching a point called Miqat)
27. What is meant by Shoot?
One round around Khana Kabba.
28. Who was the Ameer-ul-Hujaj on 9th Hijri?
Hazrat Abu Baker Siddique
29. How many Sahaba were along with Muhammad (PBUH) during Hajj?
More than one Lac or (1, 24,000)
30. How many camels were scarified by Muhammad (PBUH) on that Hajj?
100 camels
31. How many camels were sacrificed by Muhammad (PBUH) with his own hands?
63 camels and the remainder by Hazrat Ali (R.A)
32. What is the difference between Haj and Umra?
Hajj is offered between 7 to 13 Zil-Haj whereas Umra can be performed any time.
33. What is meant by Mabrood?
That Hajj which is performed to obtain the goodwill of Allah
34. What is the distinctive mark of a Muslim colony?
Mosque
35. Which is the oldest mosque on the Earth?
Kabba
36. Who is the oldest mosque builder?
Hazrat Adam (A.S)
37. Which mosque was built first of all in Islam?
Quba.
38. Who laid the foundations of Quba?
Hazrat Muhammad (PBUH)
39. Where Prophet (PBUH) did hold his court?
Masjid-e-Nabvi
40. Where was established the first Muslim University?
Masjid-e-Nabvi
41. The Prophet (PBUH) himself laboured for a mosque. whats its name?
Quba
42. How many mosques are discussed in the holy Quran?
4
43. The Prophet (PBUH) used to go to a particular mosque on every 17th of Ramzan. Whats the name
of that mosque?
Quba
44. When was the construction of Masjid-e-Nabvi started?
1 A.H
45. How many doors are of Masjid-e-Haram?
25
46. The Prophet (PBUH) prayed several times for victory in the war of ditch. Name the Mosque?
Masjid Fatah
70. Literally the word Islam means
Submission to Allah

71. Which religion is the favourite of Allah according to the Holy Quran?
Islam
72. Which two Prophets prayed to Allah to become the Ummati of the last Prophet (PBUH) and whose
prayer was granted?
Hazrat Isa (A.S) and Hazrat Musa (A.S).Hazrat Musas Prayer was granted
73. Religion of Hazrat Adam (A.S) was
Islam
74. Fundamentals of Islam are
Five
75. What is the name of 1st Kalima?
Kalima Tayyaba
76. Kalima Shahadat is the Kalima number
2nd
77. Kalima Tamjeed id the Kalima number
3rd
78. Kalima Tauheed is the Kalima number
4th
79. Kalima-e-Astaghfaar is the Kalima number
5th
80. Kalima Rad-e-Kufr is the Kalima number
6th
81. Number of types of faith is.
Two (2)
82. What is the meaning of the word Allah?
Only being worth worship
83. Who is above any sort of limitations?
Allah
84. The word Tauheed stands for..
Ahad, Wahid, Wahadaniat
85. The concept of Tauheed has been given by
Hazrat Jibrael (A.S)
86. What is Tauheed?
Oneness of Allah
87. Which word is opposite to Tauheed?
Shirk
88. The Holy Quran considers..as an unpardonable sin.
Shirk
89. The Zoroastrians believe in.of God.
Duality
90. All h Prophets emphasized on..
Tauheed
91. Christians believe inof God.
Trinity
92. Name the types of Tauheed.
Tauheed-fi-Zat, Tauheed-fi-Saffat, Tauheed-fi-Afal
93. Name the religion which denies Allah as an unknowable entity?
Buddhism
94. Which is the first belief of Islam?
The unity of Allah
95. Which is the second belief of Islam?
Prophethood

96. The Prophethood is belief in.the Prophets of Allah.


All
97. Prophethood has been finished on the Prophet.
Hazrat Muhammad (PBUH)
98. What is the meaning of Risalat?
To send message
99. How Prophethood is attained?
Bestowed by Allah
100. What is the meaning of Rasool?
Messenger

Glossary
Istalam is kissing of Hajr Aswad.
Islam has 2 major sects.
There are 5 fundaments of Islam.
2 types of faith.
5 Articles of faith.
Tehlil means the recitation of Kalima.
Deen-e-Hanif is an old name of Islam.
First institution of Islam is Suffah.
Haq Mahar in Islam is fixed only 400 misqal.
Ijma means ageing upon any subject.
Qayas means reasoning by analogy.
There are four schools of thought of Islamic Law.
Janatul Baki is situated in Madina.
Masjid-e-Hanif is located in Mina.
JANAT UL MOALA is a graveyard in MECCA.
Qazaf: false accusation of adultery punishable with 80 lashes.
Lyla-tul-Barrah means the Night of Forgiveness.
Karam-un-Katibin means Illustrious writers.
Oldest mosque on earth is Kaabatullah.
1st Kalima=Tayyab, 2nd =Shahadat, 3rd =Tamjeed, 4th =Tauheed, 5th =Astaghfar, 6th =Rad-e-Kufar
Qiblah means anything in front.
Saabi is one who changes his religion.
Sidrat-ul-Mantaha means last tree of the Eternity.
Jaabi is one who collects Zakat.
First collection of Ahadith is Sahifah-e-Saadiqa.
Saying of Prophet are called Wahi Ghair Matlloo.
In iman-e-Mufassal essential beliefs are 7 in number.
The most exalted angels are four.

Greatest angel as per Islam is Jibraeel.


Each human being is attended permanently by two angels.
Barzakh: time period between death and Day of Judgment.
Another name of surah Ali-Isra is bani Israel.

Educators Science And Arts Entry Test 2014 Every Day


Science Mcqs About Vitamins

The food which contains largest amount of Vitamin C is tomato

Cod liver oil contains Vitamin D

Collagen is the substance that gives elasticity to skin

Vitamin E promotes oxygenation and acts as anti aging

Carbon dioxide we release comes from food we eat

Vitamin B2 has what other name Riboflavin

Fats are made of carbon, hydrogen and oxygen

Vitamin E is called anti-aging agent

Vitamin E helps in fertility process

Vitamin B helps maintain normal appetite and good digestion

Protein found in milk is Casein, in beans is Legumes, in meat is myosin and in


eggs is albumin

Water soluble vitamin are B and C and all other are fat soluble

Vitamin A is stored as Ester in liver

Vitamin A is found in carotene bearing plants

Vitamin K helps to form prothrobin (fibro gin) one of the enzymes helpful in blood
clotting

Vitamin E is necessary for iron utilization; normal reproductive function. Vitamin E


is for reproduction.

Vitamin A is found in Dairy products

Deficiency of Vitamin A causes Night blindness.

Too much presence of the Potassium salt in human blood increase the risk of
heart attack.

The lack of calcium in the diet causes what condition-Rickets

Celluloses are carbohydrates.

Milk contains lactose.

Vitamin C is a preventor of infectious disease

Vitamin C is also called Skin food

Vitamin C can easily be lost in cooking and food storage

Vitamin D is essential for calcium metabolism.

Vitamin C hastens healing of wounds

Vitamin capable of formation of blood is B12

Riches source of Vitamin D is code liver oil

Riches source of Vitamin A is eggs

Deficiency of Calcium leads to rickets

Vitamin B1 is available is yeast.

Scury, arising due to deficiency of vitamin C, it is related to Gastro-intestinal


disorder.

Sodium is necessary of nervous system.

Vitamin D is essential for calcium metabolism.

Cheese contains vitamin D.

Vitamin C can not be stored in human body.

Scurvy, arising due to deficiency of vitamin C, it is related to Gastro-intestinal


disorder.

Sodium is necessary of nervous system.

Ground nut has maximum protein

Digestion of fat in intestine is aided by Emulsification

Hair, finger nails, hoofs, etc are all make of protein

Deficiency of sodium and potassium causes muscular cramps, headache and


diahrae

Milk contains 80% water

Milk is a complete food.

Cheese contains vitamin D.

Vitamin E is for reproduction.

Deficiency of Thiamine causes Beri Beri.

Glucose is the source of energy for human brain.

Major component of honey is Glucose

Three main food nutrients are carbohydrates, protein and fats. Other are vitamins
and minerals

Meat is rich in iron we need to make blood cells

Eating of coconut increases mans mental faculties

Food poisoning can result from the eating of too much toadstools.

Vitamin c is also known as Ascorbic Acid.

Celluloses are carbohydrates.

Milk contains lactose

Ascorbic acid is essential for the formation of bones and teeth.

Citric acid is a good substitution for ascorbic acid in our nutrition.

A guava contains more vitamin C than an orange

Vitamin not stored in human body..C

Deficiency of vitamin A causes dryness of skin and night blindness

Skin food is Vitamin C

Vitamin C is also called Ascorbic Acid it prevents scurvy

Vitamin C is also necessary for utilization of iron

Educators Science And Arts Entry Test 2014 Urdu Mcqs


Educators Science And Arts Entry Test 2014 Urdu Mcqs
1. Black out kay takhleeq kar hain.
Ans: Faiz
2. Announcer kay khaliq hain?
Ans: Mukhtar Saddiqui
3. Punjabi Zamindar ka qissa me shamil hai.
Ans: jo options di hain paper mein un mein se koi nae.
4. Deevan kay ilawah Nasir Kazmi ka shairi majmooa _____ bhi hai.
Ans: barg e nay
5. Chand hum asr me _______ khakay hain.
Ans: 24
6. Khizar-e-Raah Iqbal kay ______ shari majmooay me shamil hai.
Ans: bang e dara
7. Khakim Badhin kay debaachay ka unwaan hai?
Ans: dast e zulaikha

8. shab-e-rafta ka intisaab kis kay naam hai?


Ans: subh e Nau
9. Ahmed Nadeem Qasmi k ziyada tar afsanay ________ mozuaat par mabni
hain.
Ans: Daihi(rural)
10. Durayat kay asool kis kitaab me hain?
(i) Chand hum asr (ii) zindagi (iii) Seerat-un-Nabi (pbuh)
11. Udaas Naslain kay _____ abwaab hain.
Ans: 50
12. Maai Gul Bano ka musannif hain.
Ans: Ahmad Nadeem Qasmi
13. Kapaas k Phool me kitnay afsaanay hain?
Ans: 17
14. Mas-e-khaam ko jis ne kundan banaya Khara or khota alag kar dikhaya
kis ka shair hai?
Ans: Haali
15. Majeed Amjad ka kulyaat ______ ne murattab kiya.
Ans: Dr.khawja Zikriya
16. Aab-e-gum or Zargushat kay musannif ka naam?
Ans: Mushtaq Ahmad Yousafi
17. Udaas Naslain kay hero ka naam _______ hai.
Ans: Naeem
18. Zindagi ka taluq kis sinf-e-adab se hai?
Ans: Tamseel
19. Raja Gidh ki heroin ka naam _______ hai.
Ans: seemi
20. Seerat-un-Nabi (pbuh) kay ilawah Shibli ki sawaneh nigari ki kitab _____
bhi hai.
Ans: Hayat e Javed
21. Saqi Nama ki nazm hai.
Ans: Iqbal ki (Baal e jibreel)
22. hain aaj kyun zaleel kay kal tak na thi pasand ghustaakhi-e-farishta
hmaari janaab me kis ka shair hai?
Ans: Ghalib
23. Hijrat or Judai ka dukh kis ka kalaam me numaayan hai?
Ans: Nasir Kazmi
24. Shahnaama-e-Islam kitni jildon me hai?
Ans: 4
25. Khakim Badhan me mazhahiya hain.
Ans: Khakay
26. Meer Taqi Meer kay kitnay majmooay shaya huay?
Ans: 6

27. Tassawuf or falsafay ka bara shaer hai?


Ans: Ghalib
28. Mushtaq Yusfi ki tanz o mazah ki kitni kutub shaya ho chuki hain?
Ans: 4
29. tu meri raat ko mehtab se mehroom na rakh teray paimaanay me hai
maah-e-tamaam ae saqi kis ka shair hai?
Ans: Iqbal
30. Raja Gidh novel me gidh kya hai?
Ans: alamat
31. Novel nigar, afsana nigar, or drama nawees?
(i) yusfi (ii) ahmed nadeem qasmi (iii) bano qudsiya
32. _______ tarraqi pasand or maqsad pasand hai lekin us ne kabhi bhi tan kisi
maqsad par qurbaan na kiya.
(i) qasmi (ii) yusfi (iii) bano qudsiya
33. Raja Gidh or Udaas Naslain me kahin kahin ______ bohat khatakti hai.
Ans: Tawalat
(i)

Mention the religious book(s) of Buddism:


(a) Weena pataka
(b) Sata pataka
(c) Abhi dhaman pataka
(d) All of these
(e) None of these (Tripitaka )

(ii) What was the Religious of the majority of the Arabs before
Islam?
(a) Buddhism
(b) Jewish
(c) Idolatrous
(d) Christianity
(e) None of these

(iii) Name of the son of Hazarat Yaqoob (A.S) whose off-springs


are the Jews.
(a) Tibrani
(b) Yahooda
(c) Ishaq (a.s)
(d) Yousaf (a.s)
(e) None of these

(iv) which book is called old testament?


(a) zuboor
(b) torait
(c) injeel
(d) quran
(e) none of these
The Christian Bible (sometimes known as the Holy Bible) is divided into
two parts. The first is called the Old Testament, containing the 39 books of

Hebrew Scripture, and the second portion is called the New Testament,
containing a set of 27 books.
(v) What was the total number of idols which were fixed around
the Kaaba?
(a) 260
(b) 360
(c) 460
(d) 560
(e) None of these

(vi) Hazrat Muhammad (PBUH) was born about three thousands


years, after:
(a) Hazrat Ismaeel (A.S)
(b) Hazrat Ibraheem (A.S)
(c) Hazrat Moosa (A.S)
(d) Hazrat Eessaa (A.S)
(e) None of these

(vii) Who suggested name Ahmed for the Holy Prophet (PBUH)?
(a) Hazrat Abdul Mutalib
(b) Hazrat Abu Talib
(c) Hazrat Abdullah
(d) Hazrat Hamza (R.A)
(e) None of these (Hazrat Abdul Mutlib suggested Muhammad and Bibi
Amina suggest Ahmed SAW)

(viii) When Hazrat Umer (R.A) embraced Islam?


(a) 600 A.D
(b) 608 A.D
(c) 612 A.D
(d) 616 A.D
(e) None of these

(ix) Zou-Shadatian is title of Hazrat:


(a) Khuzaima bin Sabit (R.A)
(b) Huzaifa bin Yaman (R.A)
(c) Ammar bin Yasir (R.A)
(d) Ahmed bin Hanbal
(e) None of these

(x) Which country is known as the Land of Prophets?


(a) Iraq
(b) Saudi Arabia
(c) Palestine
(d) Syria
(e) None of these

(xi) What is Tahleel?

(a) Recitation of 4th kalima


(b) Recitation of 3rd kalima
(c) Recitation of 2nd kalima
(d) Recitation of 1st kalima
(e) None of these

(xii) Name the 8th months of Islamic Calendar.


(a) Rabi-ul-Awal
(b) Rajab
(c) Ramzan
(d) Shaban
(e) None of these

(xiii) 9th Zil-Hajja is also called:


(a) Yaum-e-Arfat
(b) Waquf-e-Arafat
(c) Yaum-e-Mina
(d) Waqufe-e-Mina
(e) None of these

(xiv) Name the 1st man who issued regular order to collect and
write Ahadis:
(a) Hazrat Umer bin khattab (R.A)
(b) Hazrat Usman bin Affan (R.A)
(c) Hazrat Ali bin Abu Talib (R.A)
(d) Hazrat Umer bin Abdul Aziz (R.A)
(e) None of these

(xv) The duration of third period of the compilation of Hadis is:


(a) 171 to 220 A.H
(b) 171 to 221 A.H
(c) 171 to 222 A.H
(d) 171 to 223 A.H
(e) None of these

(xvi) Surah Hajj consist of 10 Rukus and _________ Ayats.


(a) 70
(b) 75
(c) 78
(d) 82
(e) None of these

(xvii) Surah Saba is:


(a) Makki
(b) Madni
(c) Iraqi
(d) Makki madni
(e) None of these

(xviii) Who considered the Quran as the creature of Allah?


(a) Khawarji
(b) Mo,atazila
(c) Shami
(d) Kuif
(e) None of these

(xix) To which tribe did Hazrat Khalid-bin-Waleed (R.A) belong?


(a) Banu Ummayya
(b) Banu Asad
(c) Banu Zuhra
(d) Banu Makhzoom
(e) None of these

(xx) Which Sahabi was died in the hands of the Holy Prophet
(PBUH) in the battle of Uhad?
(a) Hazrat Haris-bin-Haris (R.A)
(b) Hazrat Haris-bin-Azima (R.A)
(c) Hazrat Haris-bin-Hassan (R.A)
(d) Hazrat Haris-bin-Hakeem (R.A)
(e) None of these
Ziyad ibn al-Sakan R.A died in the feet of Holy Prophet PBUH. I
searched alot about the Shahabi wo died in the hands of Holy Prophet
PBUH but did not find yet.

1 which planet is earth twin?

a venus b mars

2 if there is no sun colour of sky would be?

a black

3 which is second highest peak of pakistan?

a k 2 b nanaga perbat c nanda devi d terch mir

4 GATT headquarter is located in?

a Ganeeva

5 changed name FORMOSA is?

a singapur

6 which country is called land of mountains?

a france b nepal

7 Cyprus is ?

a colony

8 the capital of poland is?

9 Dalasi is the currency of?

a france

10 which one is papulation day?

a 11 july

11 the first secertery genral of UNO is?

a Thant

12 which country has largest army?

13 The first country to launch any vehicle in space?

yangon

usa

b grey

c uranus
c blue

b Paris

d naptune
d

white

c Washington

b taiwan

malaysia

c japan

b usa

bern

c gambia

b 12 july c 13 july
b Trygre lie
b china

d hong kong

d norway

b an ice land c penisulnia


b warsaw

d Hagues

d city

d wellington
d

chad

d 14 july

c Kurat weldone d Sandome lee

c france

d brazil

a usa

14 The father of homoeopathy is?

a Hahnemann b Honeyman

15 The average age of Red Blood Cells is?

a 110 days b 115 days c 120 days d 130 days

16 Sharm ul Sheikh is the sea port of?

a red sea b arabian sea c meditarrian sea

17 To which country president of FIFA belongs?

a France b Swizarland

18 One BTU is equal to?

a 10.45 jole b 10.55 jole c 10.65 jole d 10.75 jole

19 when pakistan launched its first currecy note?

a 9 july 1948 b 10 july 1948 c 11 july 1948 d 12 july 1948

20 Mycology is the study of ?

a Birds

21 MENA is the news agency of?

a Egypt

22 Pakistan shares a border with China?

a 805 km b 585 km c 625 km d 505 km

23 Warsak dam is located in?

a Punjab

24 Blood contains % water?

a 80 % b 90% c 60% d 70%

25 First agricultural reforms in pakistan?

a 1957 b 1958 c 1959 d 1960

26 How many districts is AJK?

a 9

27 Largest Fort of Pakiastan?

a rani kot fort b rohtas fort c akbar for d jahangeer fort

28 blue and white nile meet at?

29 when third battle of panipat fought?

a 1761

30 how many total amendmates have been made in constitution till now?

a 18

31 who is the youngest player to score a test century?

a salim malik

33 the largest lake of pakistan is?

a sta patra lake b mancher lake c kanjeer lake d lalu sar lake

34 san and haro are the famous rivers of?

a hindu kash range b potwar platue c hamalaya range d baluchistan platue

35 when Hunza became a part of Pakistan?

a 1970

36 Lahore to Islamabad moterway is?

a 330 km b 335 km c 345 km d 365 km

37 indicate the number pakistan area wise in the world?

a 33th

38

a india

39 the worlds most tea importing country is?

b russia

c france

b Animals

c Harvey d Harmon

c UK

c Fungus

b France C Iran

b Nwfp

b 10

cairo

d uk

d Bactaria

d Netherland

d 12

b atbara

b 19

d Brazil

c Sindh d Baluchistan

c 11

b 1764

d black sea

c
c

c 20

khartom

d wad medani

1766 d 1769
d

21

b zaheer abbas d muhamamd ashrufal d ricky ponting

b 1971

b 34th

c 1974

35th

d 1976

36th

an active group lamppost is found in?


b bangladesh c iran d brazil

a chaina b russia c brazil

40 pakistan recognized people republic of china in?

a 1949

41

a 1073 dollar

42 when was colombo plane established?

a 1950 b 1951 c 1952 d 1955

43 when liaaqat ali khan assessinated?

a 16 october 1951 b 17 october 1951 c 18 october 1951 d 19 october 1958

44 the province with largest coastlines?

a punjab b baluchistan c nwfp d sindh

45 ban ki mon is from?

a south africa b south korea c norway d chaina

46 for printing large designs and amges we use?

a laser printer b plotter

47 volatile memory is?

a Rom

48 the shortest period of time is?

a nanosecond b picosecond c microsecond d millisecond

49 which one of the common protocols is used for E- MAIL?

a ftp

50

a CU

b 1950

d siri lanka

1951

d 1952

what is per capital income of pakistan?


b 1225 dollar c 1480 dollar d 1569 dollar

c dot matrix d line printer

b Ram c Prom d cache memory

b ppp

c html d smtp

the unit that control all parts of computer is?


B CPU

C ALU D REGISTER

Current Chief Justice Supreme Court: Nasirul Mulk


Current Chief High Courts:
1.
2.
3.
4.
5.

Punjab: Mr. Justice Umar Ata Bandial


Sind: Maqbool Baqar
KPK: Justice Mazhar Alam Khan Miankhel
Baluchistan: Qazi Faiz Esa
Islamabad: Mr. Justice Muhammad Anwar Khan Kasi

Current IGS of Pakistan Police


1.
2.
3.
4.
5.
6.

Punjab: Mushtaq Sukhera


Sindh: Ghulam Haidar Jamali
KPK: Nasir Durrani
Balochistan: Muhammad Amlish
Motorway: Zulifqar Ahmad Cheema
Islamabad: Sikander Hayat.

Chief Ministers of Pakistan


1.
2.
3.
4.
5.

PUbjab:
Shahbaz Shareef
Sindh:
Qaim Ali Shah
KPK:
Pervez Khattak
Balochistan: Dr Abdul Malik Baloch
Gilgit Baltistan: Syed Mehdi Shah

Current Govnors of Pakistan


1.
2.
3.
4.
5.

Punjab : Muhammad Sarwar


Sindh: Dr. Ishrat ul Ibad
KPK: Sardar Mehtab Abbasi
Balochistan: Muhammad Khan Achakzai
GIlgit: Karam Ali Shah

President Name : Mamnoon Hussain


Prime Minister: Nawaz Sharif
Prime Minister Azad Kahsmir:Chaudhry Abdul Majid
President Azad Kashmir:

SARDAR YAQOOB KHAN

Members of National Assembly : 270


President Number 12th of Pakistan
Prime Minister 19th of Pakistan

National Symbols of Pakistan

National Symbols of Pakistan


Flag

Flag of Pakistan

Emblem

Faith, Unity, Discipline

Anthem

Qaumi Tarana

Animal

Markhor

Bird

Chukar

Flower

Jasmine

Tree

Cedrus deodara

Juice

Sugarcane juice

Sport

Field hockey

Dress

Shalwar Kameez

1) What is the meaning of Pakistan?


d) Holy Land
2) Who is the first Governor General of Pakistan?
a) Mohammed Ali Jinnah
3) What was the major event of 1971?
a) Bangladesh broke away from Pakistan
4) When Musharraf overthrew the government of Nawaz Sharif what designation did he take?
d) Chief Executive
5) In which year did Pakistan win the Cricket World Cup?
c) 1992
6) When did Pakistan win Olympic gold medal in Hockey for the first time?
c) 1960
7) Which party was in power in North West Frontier Province at the time of independence?
b) Congress
8) When Sindh was annexed by the British what message was sent by Charles Napier to headquaters?
b) Peccavi

9) Where was General Pervez Musharraf born?


c) Delhi
10) Where is the tomb of Mughal Emperor Jahangir?
c) Lahore
11) Who succeeded Zia Ul Haque as President of Pakistan?
c) Ghulam Ishaq Khan
12) When did Pakistan become a Republic?
b) 23/3/1956
13) How many times did squash player Jansher Khan win World Open?
c) Eight
14) Who sang Mujko bhi zara lift kara de?
a) Adnan Sami
15) Who did the title role in the film Henna?
c) Zeba Bakhtiar
16) Which Indian Cardinal was from Karachi?
d) Valerian Gracias
17) Which is the national flower of Pakistan?
c) Jasmine
18) Who designed Pakistans national flag?
b) Ameer-ud-din Khidwai
19) Which military alliance had Pakistan as its member?
b) SEATO
20) Who wrote Pakistans first national anthem?
c) Jagannath Azad
21) Which is the national language of Pakistan?
d) Urdu
22) How is Pakistans film industry known?
b) Lollywood
23) Which is the national animal of Pakistan?
a) Markhor
24) Which is the national bird of Pakistan?
c) Chakor
25) Which Pakistani Prime Minister received Indian Prime Minister Atal Behari Vajpayee when he arrived
by bus to Lahore?
b) Nawaz Shariff

Tarbela Dam
It is one of the largest dam in Pakistan. It was built on Indus or Sindh River. Its is near from Atock,
Rawalpindi, Abbotabad. It was built in 1976. Its water is used for power generation and irrigations system.
It is 143 meter high and 2750 meter in width. Terbela Dam is one of themain source for electric capacity.

Magla Dam
It is located near Jehlam and 99 km from Islamabad. Mangla is built on river Jehlam. With financial
aid from word bank it was built in 1967. It is 138 meter high and 3140 meter wide.

Hub Dam
It is located right at the border of Sindh and Balochistan. Hub dam was built in year 1981. It water are
used as drinking water for Karachi and for agriculture use for lasbela. There are many fish are found in
hub dam.

Chashma Barrage
One of the famous barrages in Pakistan. It is located in Mianwali on river Sindh. It was completed in 1971.
It is also 3rd storage capacity in Pakistan. It has also capacity of producing electricity of 184 MW.

Guddu Barrage
It is located near Sukkur in Sindh province. Guddu barrage was also completed in 1962. It can block
water at 8 meter. It is also source for water distribution to Larkana, Sukkur and Jacobabad and Nasirabad.

Sukkur Barrage
It is one of the oldest barrages in Paksitan. Sukkur Barrage was built in 1932. It is built at river sindh near
Sukkur. Its water are also used for irrigation in Sindh areas.
There are many other small Dams, Barrages such as Trimu head in Jhang and more in Pakistan.
There are __________ members of SAARC.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
Organization of Islamic Cooperation (OIC) has __________ official languages.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
The world's highest mountain is in __________.
A. China
B. Pakistan
C. Nepal
D. India
The permanent Secretariat of SAARC is located in __________.
A. Islamabad, Pakistan
B. New Delhi, India
C. Kathmandu, Nepal
D. Colombo, Sri Lanka

The permanent Secretariat of OIC is located in _________.


A. Makkah
B. Madina
C. Jaddah
D. Riyadh

SAARC Members
Currently SAARC has 8 members:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

Afghanistan
Bangladesh
Bhutan
India
Maldives
Nepal
Pakistan
Sri Lanka

9. The United Nations was founded on _________.


A. March 24, 1945
B. October 24, 1945
C. March 24, 1949
D. October 24, 1950
10. 2. Which country from the following is NOT the member of UNO?
A. Vatican City
B. Afghanistan
C. North Korea
D. Vaitnam
11. 3. The International Court of Justice is located in _________.
A. New York
B. Washigton
C. Geneva
D. The Hague
12. 4. There are __________ members of SAARC.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
13. 5. Organization of Islamic Cooperation (OIC) has __________ official languages.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
14. 6. There are _________ non-permanent members of the security council.
A. 5, C
B. 7
C. 10
D. 15
15. 7. The currency of Indonesia is _________.
A. rupiah
B. dinar
C. rangit
D. riyal

16. 8. The D-8 is an organization of eight ________ countries.


A. developed
B. developing
C. Asian
D. African
17. 9. The European Unions working capital is in _________.
A. London
B. Lisbon
C. Austria
D. Brussels
18. 10. The headquarter of NATO is located in _________.
A. New York
B. Paris
C. Geneva
D. Brussels
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQs
19. 01. B
02. A
03. D
04. D
05. C
06. C
07. A
08. B
09. D
10. D
OIC Secretariat: Jeddah, Saudi Arabia Official languages: Arabic, English, French Establishment:
September 25, 1969 Secretary-General : Ekmeleddin hsanolu (Turkish) Members: 57 member states
It changed its name from the Organisation of the Islamic Conference on 28 June 2011 and renamed
as Organisation of Islamic Cooperation
SAARC Secretariat: Kathmandu, Nepal Official languages: English Establishment: December 8,
1985 SAARC Secretariat was established in Kathmandu on 16 January 1987 Members: (8)
Afghanistan , Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka