Vous êtes sur la page 1sur 16

Percentages

Exercise

Abhishek Jain


1. When the price of T.V. sets was increased by 30%, the
number of T.V. sets sold decreased by 20%. What was the
effect on the sales?
a. 5 % increase b. 7 % increase c. 4 %
increase d. 8 % increase e. None of these

2. Kiran earns 50% of Raghus salary. Raghu earns 80% of
Dineshs salary. If the total salary of the three for a month is Rs.
22,000, how much did Kiran earn that month?
a. 5600 b. 5000 c. 4000 d. 4500 e. None
of these

3. Janaki spends 20% of her monthly salary for her sons
education. When she will get her increment of Rs. 170 next
month she plans to spend half of that also for her sons
education. The total she would spend then would be Rs. 645.
What is her present salary?
a. 5600 b. 3200 c. 2800 d. 4500 e. None
of these

4. The cloth shop has announced a reduction in price by 25%.
How many kurtas priced at Rs. 28 should one buy to avail a
total reduction of at least Rs. 40?
a. 5 b. 6 c. 4 d. 7 e. None of these

5. One-fourth of a number is 10 less than 30 percent of the
same number. What is that number?

a. 600 b. 200 c. 800 d. 500 e. None of


these

6. The length of a rectangle is increased by 20%. By what
percent should the width be reduced to maintain the same
area?
a. 15.5 b. 16.5 c. 16.66 d. 18 e. None of
these

7. What will be 40% of a number whose 200% is 90?
a. 15.5 b. 16.5 c. 16.66 d. 18 e. None of
these

8. Gopal spends 60% of his salary on food items, 50% of the
remaining on clothes and transport and saves the remaining
amount every month. If his annual savings are Rs. 9,600 how
much money does he spend on the transport per month?
a. 2600 b. 6200 c. 4800 d. data
inadequate e. None of these

9. If one-third of one-fourth of a number is 15, what is 30% of
that number?
a. 56 b. 54 c. 58 d. 50 e. None of these

10. If three-fourth of a number is 244, what will be the
approximate value of 136 percent of that number?
a. 650 b. 250 c. 850 d. 450 e. None of
these

11. What will be the approximate value of 161% of 841?
a. 1200 b. 1350 c. 1800 d. 1500 e. None

of these
12. When the price of a toy was increased by 30%, the number
of toys sold was decreased by 20%. What was the effect on the
sales?
a. 6% increase b. 4% deacrease c. 4%
increase d. 5% deacrease
e. None of these

13. 30% of As salary is equal to the 20% of th of Bs salary. If Bs
salary is Rs. 2400, what is As salary?
a. 960 b. 200 c. 800 d. 500 e. None of
these

14. In a library, 40% of the total numbers of books are in
English, 80% of the rest are in Hindi and the balance 300 books
are in other languages. What is the total number of books in
the library?
a. 2000 b. 2500 c. 2800 d. 2500 e. None
of these

15. A businessman invests 70% in machinery, 20% in raw
material and has Rs. 16000 cash with him. What is the total
investment?
a. 1,60,000 b. 1,20,000 c. 1,80,000 d.
1,50,000 e. None of these

16. A man saves 25% of his monthly salary. If on account of rise
in prices he is to increase his monthly expenses by 25% he is
only able to save Rs. 250 per month. What is his monthly
salary?
a. 6000 b. 4000 c. 8000 d. 5000 e. None

of these

17. Atuls marks in science are 20 less than 60% of the total
marks obtained by him in science and maths together. If the
total marks are 250, what are his marks in maths?
a. 360 b. 240 c. 480 d. 120 e. None of
these

18. In a selection process comprising of written test, group
tasks and interview, only 40% qualified in written test, 80% of
those passed in written test qualified in group tasks and 65% of
these passed in group tasks qualified for interview. If the
number of those qualified finally was only 78, what was the
total number of candidates who appeared?
a. 450 b. 225 c. 375 d. 325 e. None of
these

19. A candidate should score 45% marks of the total marks to
pass the examination. He gets 520 marks and fails by 20 marks.
The total marks in the examination are
a. 2400 b. 1200 c. 1800 d. 1500 e. None
of these

20. If the population of the town is 64000 and its annual
increase is 10%, then its correct population at the end of 3
years will be
a. 85484 b. 85384 c. 85184 d. 85284 e.
None of these
21. If x% of 1200 is 20 then x is
a. 2.5 b. 2 c. 1.66 d. 1.5 e. None of
these

22. If y exceeds x by 30% then x is less than y by
a. 23 % b. 23 % c. 23 % d. 24 % e. None
of these


23. When 80 is subtracted from 80% of a number, the result is
80, and the number is
a. 400 b. 200 c. 800 d. 500 e. None of
these

24. The price of an article is cut by 25%. To restore it to its
original price, the new price must be increased by
a. 30.5 b. 33.33 c. 32.333 d. 66.66 e.
None of these

25. A and Bs salaries together amount to Rs. 4000. A spends
95% of his salary and B, 85% of his. If now their savings are the
same, what is As salary?
a. 4000 b. 2000 c. 8000 d. 3000 e. None
of these

26. In an examination, 15,000 candidates appeared. Each
offered either maths or computer science or both. If 75%
offered maths and 45% computer science how many offered
both?
a. 4000 b. 2000 c. 8000 d. 3000 e. None
of these

27. A reduction in the price of orange enables a person to
purchase 5 oranges for Re. 1 instead of Rs. 1.50. What is the
percentage reduction in price?
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e.
None of these

28. As income is 25% less than Bs income and Bs income is
20% less than Cs income. If Cs income is Rs. 200, then the
income of A is
a. 150 b. 180 c. 120 d. 80 e. None of
these


29. Rameshs salary was reduced by 20%. In order to have his
salary back to original amount it must be raised by
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e.
None of these

30. A shops receipts on the 1st day of the week were Rs.
20,000 on the second day 25% more than this and on the 3rd
day 75% of the sum of the receipts of the first 2 days. What was
the average of the receipts during this three day period (in
rupees)?
a. 24000 b. 26500 c. 26250 d. 23000 e.
None of these

31. A man pays 10% of his salary as tax. If after spending 90% of
the remainder, he has Rs. 180 left with him, what is his salary
before taxation?
a. 4000 b. 2000 c. 8000 d. 3000 e. None
of these
32. The amount of water that should be added to reduce 8 ml
mixer containing 50% alcohol, to a mixer containing 40%
alcohol is
a. 4 ml b. 2 ml c. 8 ml d. 3 ml e. None of
these

33. A man by means of his false balance defrauds his costumers
to the extent of 30% by purchasing the goods as well as by
selling the goods find his net profit
a. 60 b. 65 c. 70 d. 69 e. None of these

34. The salary of a typist was first raised by 20% and then the
same was reduced by 10%. If he presently draws Rs. 1100, what
was his original salary?
a. 1018.52 b. 1016.52 c. 1015.52 d.
1012.52 e. None of these


35. In an examination 65% of the candidates passed in Maths
and 75% passed in Science. If 22% failed in both, find the pass
percentage who passed in both subjects.
a. 62% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e. None
of these

36. In an election, a candidate secured 42% of the votes. The
other candidates secured 58% and defeated him by 480 votes.
Find the number of votes polled
a. 4000 b. 2000 c. 8000 d. 3000 e. None
of these

37. Two numbers are 25% and 50% less than a third number.
Express first number as a percentage of the second
a. 162% b. 120 % c. 125 % d. 150 % e.
None of these

38. A man earns Rs. 7000 in a month and spends 70% of his
income. How much does he save in a year?
a. 25,200 b. 25000 c. 22,500 d. 26,500 e.
None of these

39. The salary of a worker is first increased by 50% and
afterwards reduced by 50%. What is net change in his salary?
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e.
None of these

40. Two numbers are respectively 10% and 20% more than a
third number, the percentage that is first of the second is
a. 91.6% b. 80 % c. 75 % d. 95 % e. None
of these

41. A person saves every year 10% of his income, if his income
increased every year by 5% then his savings increase every year

by
a. 5% b. 2 % c. 4 % d. 6 % e. None of
these

42. If 40% of a number is equal to 240. Find the number
a. 500 b. 600 c. 800 d. 750 e. None of
these

43. If A% of a number is equal to B% of second number, then
the ration between first and second number is
a. A:B b. B:A c. (A+B):A d. (A+B):B e.
None of these

44. What is 60% of 30% of 900 grams?
a. 163 gms b. 164 gms c. 170 gms d. 162
gms e. None of these

45. If 40% of 7 = x% of 80. What is the value of x?
a. 3.5 b. 3.25 c. 3.75 d. 4.5 e. None of
these

46. What rate percent is 1 minute 48 seconds to an hour?
a. 5% b. 2 % c. 4 % d. 6 % e. None of
these

47. If two numbers are respectively x% and y% more than a
third number, the first as a percent of second is
a. 100% b. 100% c. 100% d. 100%
e. None of these

48. Two numbers are 20% and 40% less than a third number.
Then first number as percentage of the second is ..
a. 133.33% b. 120 % c. 125 % d. 150 % e.
None of these

49. Adding 12% of x to x is equivalent to multiplying x by what?


a. 133.33% b. 120 % c. 112 % d. 150 % e.
None of these

50. Subtracting 21% of x from x is equivalent to multiplying x by
what
a. 0.79 b. 0.5 c. 0.25 d. 0.85 e. None of
these
51. If As salary is 50% less than that of B, then how much
percent is Bs salary more than that of A?
a. 100 % b. 120 % c. 125 % d. 150 % e.
None of these

52. If the price of a commodity increases by x%, then reduction
in consumption, so as not to increase the expenditure is
a. b. c. d. e. None of these

53. If the price of coffee seeds is increased by 50%, find by how
much percent a householder must reduce the consumption of
coffee so as not to increase the expenditure?
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e.
None of these

54. If the price of rice falls down by 20% by how much percent
must a householder increase his consumption, so as not to
decrease expenditure on this item?
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e.
None of these

55. The price of commodity is diminished by 40% and its
consumption increases by 16% find the effect on the revenue.
a. 3% increase b. 2% increase c. 5% decrease d. 4%
decrease e. None of these

56. A% of B is B% of?
a. A b. B c. (A+B) d. (A-B)% e. None of these

57. The price of a radio is cut by 20%. To restore it to the
former value the new price must be increased by
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e.
None of these

58. In an examination 65% of the students passed in Science,
68% passed in Maths and 25% failed in both subject. Find the
pass percentage?
a. 50% b. 58 % c. 60 % d. 75 % e. None of
these

59. In an examination 75% of the students passed in English
and 55% passed in Science and 33% failed in both the subjects.
Find the pass percentage?
a. 50% b. 58 % c. 63 % d. 75 % e. None of
these

60. If A% failed in subject 1, and B% is failed in subject 2, and
C% failed in both the subject. Find the pass percentage
a. [100-(A-B-C)] % b. [100+(A+B-C)] % c. [100-(A-
B+C)] % d. [100-(A+B-C)] % e. None of these

61. A reduction of 40% in the price of oranges would enable a
person to get 2 dozen more for Rs. 5. Find the reduced price
per dozen
a. Re. 4 b. Re. 1 c. Re. 2 d. Re. 3 e. None of
these

62. Two numbers are 40% and 44% less than a third number.
How much percent is the second number less than the first?

a. 5% b. 6.5% c. 6.66 % d. 6.33 % e. None of


these
63. The salary of a person is first increased by 20% and then
reduced by 20% what is net change in his salary?
a. 3% increase b. 4% increase c. 5% decrease d. 4%
decrease e. None of these

64. If the price has fallen by 25%, what percent of its
consumption be increased so that the expenditure may be the
same as before?
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e. None of
these

65. The salary of Arun is first decreased by 20% and then is
increased by 30%. Find the net effect?
a. 3% increase b. 4% increase c. 5% decrease d. 4%
decrease e. None of these

66. Selling price of a T.V. is increased by 10%. As a result of it,
the sale is decreased by 20%. Find the effect on sales
a. 13% increase b. 14% increase c. 12% decrease d.
14% decrease e. None of these

67. If Ys salary is 20% more than Xs and Zs salary is 10% less
than Ys. How many percent Zs salary is more than Xs?
a. 5% b. 8% c. 6% d. 7% e. None of
these

68. Ys income is 30% more than Xs and Zs income is 40%
more than Ys. How much percent is Zs salary is more than Xs?
a. 50% b. 85% c. 82% d. 90% e. None of
these

69. Price of Tea is increased by 50%. By how much, new price

must be reduced to restore it to the original price?


a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e.
None of these

70. Price of Coffee is reduced by 25% by how much new price
must be increased by to restore it to original price?
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e.
None of these

71. When 70 is subtracted from 70% of a number, the result is
70. Find the number
a. 400 b. 800 c. 250 d. 200 e. None of these

72. The price of cooking gas has increased by 50% the
percentage of reduction that a family should effect in the use of
gas so as not to increase the expenditure on this account is
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e. None of
these

73. The price of oil is increased by 25%. If the expenditure is not
allowed to increase, the ratio between the reduction in
consumption and original consumption is
a. 5:1 b. 1:5 c. 3:2 d. 2:3 e. None of these

74. The population of a village is 1600 in 1997. It increases 20%
seats annually. How many students will be there in 1999?
a. 2300 b. 2100 c. 2302 d. 2306 e. None of these

75. x is six times as large as y. The percentage by which y is less
than x is
a. 83.33% b. 80 % c. 82 % d. 85 % e. None of
these

76. One litre of water is evaporated from 20 litres of solution
containing 5% salt. Percentage of salt in the remaining solution

is
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e.
None of these

77. Which number is 70% less than 90?
a. 30 b. 33 c. 27 d. 36 e. None of these

78. A number exceeds 30% of itself by 60. The number is
a. 85 b. 85 c. 85 d. 85 e. None of these

79. What percent of 5% of 10%
a. 33.33% b. 20 % c. 25 % d. 50 % e.
None of these

80. Subtracting 8% of A from A is equivalent to multiplying A by
how much?
a. 0.92 b. 0.5 c. 0.25 d. 0.8 e. None of
these






1. C 2. C 3. C 4. B 5. B 6. C 7. D 8. D 9. B 10.
D
11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.
B
C
A
B
A
B
D
C
B
C
21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.
C
A
B
B
D
D
A
C
C
C
31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40.
B
B
D
A
A
D
D
A
C
A
41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50.
A
B
B
D
C
C
A
A
C
A
51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60.
A
D
A
C
D
A
C
B
C
D
61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70.
B
C
B
A
B
C
B
C
A
A
71. 72. 73. 74. E 75. 76. 77. 78. 79. 80.
D
A
B
A
B
C
B
D
A