Vous êtes sur la page 1sur 14

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

UNIT 1: Information Technology Essentials

1
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

Lesson 1: INTRODUCTION TO COMPUTER


Suggested Time Duration: 1 hour
I.

Learning Objective:

II.

Define Information System


Identify the elements of Computer System
Determine the categories of computer
Name the different computer usages

Subject Matter:
A. Topic: Introduction to Computer
B. Reference: Office 2010 Essentials book
C. Materials:
Teacher: PowerPoint presentation; I-Book Interactive game, computer,
blackboard and chalk
Students: Workbook, pen

III.

Procedure:
A. Preparatory Activities:
1. Routinary Activities: Prayer, Checking of Attendance
2. Review: Ask the students about their lesson in computer in the
previous year
3. Motivation:
Ask the students to give their ideas about computer
B. Lesson Proper:
1. The students may go online to search for basic terms to be discussed
in the lesson (i.e. Information System, Software, Hardware etc.).
2. Present a diagram to show how the components of Information System
work together in performing specific task.
3. Discuss each components and its meaning.
4. Ask students to give examples for each.
5. Show pictures of different kinds of computer.

IV.

Evaluation:
Choose any of the activities provided in the workbook. Tear the page/s for
compilation.
1. Exercise I: Fill in the Blanks, p. i3 of the workbook
2. Exercise II: Enumeration, p. i4 of the workbook
3. Hands-On: Skills Practice, pp. i4 i5 of the workbook

2
UNIT 1: Information Technology Essentials

V.

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

4. I-Book Interactive game


Assignment:

Choose any of the activities provided in the workbook. Tear the page/s for
compilation.
ANSWER KEY
I. FILL IN THE BLANKS
1. HARDWARE
2. SOFTWARE
3. INFORMATION SYSTEM
4. DATA
5. PROCEDURES

6. DESKTOP COMPUTERS
7. LAPTOP / NOTEBOOK / NETBOOK
8. SERVERS
9. MAINFRAMES & SUPERCOPMUTERS
10. GAME CONSOLES

II. ENUMERATION (Answers may vary)


1. Home Use (Any 3 of them)
MULTIMEDIA CENTER
GAMING
COMMUNICATION TOOL
HOME RESEARCH
2. Academic Use (Any 3 of them)
LEARNING TOOL
RESEARCH TOOL
DISTANCE LEARNING
TOOL FOR TESTING
TOOL FOR GRADING
3. Office Use
PRODUCTIVITY TOOL
VIRTUAL MEETING TOOL
COMMUNICATIONS TOOL
DECISION SUPPORT TOOL
INDUSTRIAL USES
ENTERPRISE APPLICATIONS
4. Mobile Connectivitiy
NAVIGATION APPLICATIONS
OVER-THE-AIR INTERNET
Hands-on activity:
NOTE: PLEASE DO AS INSTRUCTED.

3
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

Lesson 2: HARDWARE
Suggested Time Duration: 1 hour
I.

Learning Objective:

II.

Define hardware
Identify the components of the computer
Enumerate the different computer devices according to its category

Subject Matter:
A. Topic: Hardware
B. Reference: Office 2010 Essentials book
C. Materials:
Teacher: PowerPoint presentation; I-Book Interactive game, computer,
blackboard and chalk
Students: Workbook, pen

III.

Procedure:
A. Preparatory Activities:
1. Routinary Activities: Prayer, Checking of Attendance
2. Review: Q and A regarding terms they learned from the previous
lesson
3. Motivation:
Show them some computer hardware and let the students name
each.
B. Lesson Proper:
1. Write on the board the different types of computer and show different
pictures of it. Let the students guess which belongs to the right name.
2. Ask the students to list on a paper different hardware that they know.
3. Discuss the different components of computer system and group the
students answer (from previous activity) according to its category.
4. Name the function and how each device work.

IV.

Evaluation:
Choose any of the activities provided in the workbook. Tear the page/s for
compilation.
1. Exercise I: Essay, p. i6 of the workbook
2. Exercise II: Multiple Choice, pp. i6 i8 of the workbook
3. Hands-On: Skills Practice, p. i8 i11 of the workbook

4
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

4. I-Book Interactive game


V.

Assignment:
Name all the programs installed in your computer at home.
ANSWER KEY

I. ESSAY (Answers may vary)


1. Keyboard
Keywords:
an input device for encoding alphanumeric and special
characters; typewriter like
2. Memory
Keywords: temporary storage of data
3. Monitor
Keywords: an output device for images that resembles like a TV
4. Speaker
Keywords: an output device for sounds
5. Processor
Keywords: brain of the computer; manages and controls the computer
system; a.k.a microprocessor or central processing unit (CPU)
II. MULTIPLE CHOICE
1. C
2. A
3. B
4. D
5. A
6. C
7. B
8. D
9. A
10. A
11. B
12. D
13. C
14. B
15. A
Hands-on activity:
NOTE: PLEASE DO AS INSTRUCTED.

5
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

Lesson 3: SOFTWARE
Suggested Time Duration: 1 hour
I.

Learning Objective:

II.

Define software
Identify the different types of software
Determine how to maintain computer performance
Do simple computer maintenance

Subject Matter:
A. Topic: Software
B. Reference: Office 2010 Essentials book
C. Materials:
Teacher: PowerPoint presentation; I-Book Interactive game, computer,
blackboard and chalk
Students: Workbook, pen

III.

Procedure:
A. Preparatory Activities:
1. Routinary Activities: Prayer, Checking of Attendance
2. Review: Short discussion on homework
3. Motivation:
Show them other programs (not commonly used) to the students.
B. Lesson Proper:
1. Present jumble words to the students and ask them to arrange them
properly to form the correct words.
2. Explain each as the students form the word/term. Give an example for
each.
3. Show them pictures or an actual screenshot of each program.
4. Discuss proper way of taking care of computer.
5. Explain how to maintain the computer.
6. Demonstrate how to do disk cleanup, defragmentation and run
antivirus programs.
7. Let the students perform each on their assigned computers.

IV.

Evaluation:
Choose any of the activities provided in the workbook. Tear the page/s for
compilation.

6
UNIT 1: Information Technology Essentials

1.
2.
3.
4.
V.

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

Exercise I: Enumeration, p. i12 of the workbook


Exercise II: Essay, p. i13 of the workbook
Hands-On: Skills Practice, pp. i13 i14 of the workbook
I-Book Interactive game

Assignment:
Do Exercise I: Enumeration given under Evaluation of the next lesson in
advance.
ANSWER KEY

I. ENUMERATION (Answers may vary and NOT limited to the following)


1. Operating Systems
a. Disk Operating System
b. Windows
c. Linux
ALTERNATE: MAC OS
2. Utility Software
a. Anti-Virus
b. Compression
c. File Transfer
ALTERNATE: Any Application Program from the Accessories except for Games
and Paint
3. Anti-virus Software
a. Norton
b. McAfee
c. PC-Cillin
ALTERNATE: AVG, Avira
4. Application Software
a. Office Application (word,
Publishing, Database)
b. Graphics and Design
c. Web Development

Spreadsheet,

Presentation,

Desktop

ALTERNATE: Computer Games


5. Compression Software

7
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

a. WinZip
b. WinRAR
c. Stuffit
II. ESSAY
1. Operating System
KEYWORD(s): The operating system manages the link between software and
hardware. It is the environment in which users move about.
2. Application Software
KEYWORD(s): Applications describe software initiated by the user to perform
a very specific function.
3. Utility Software
KEYWORD(s): Utility Software covers all types of software that perform a tool
functions on the computer.
4. Word Processing
KEYWORD(s): Word Processing Applications are applications that enable us
to write text, format text appearance and manage the page layout for saving
in a file or printing.
5. Spreadsheet
KEYWORD(s): Spreadsheet Applications serve the function of allowing
users to make complex computations on columnar tables, make use of
formulas, and present information in tables and graphs. These applications
mostly perform accounting, statistic, and mathematical functions.
Hands-on activity:
1.
2.
3.
4.
5.
6.

Adobe Photoshop*
AVG Anti-virus
MS Excel
Linux
WinRAR
MS Word

7. Apple
8. Windows
9. Kaspersky Anti-Virus
10. Tekken 5 (Game)
11. MS PowerPoint
12. Dreamweaver

Note to Teachers:

8
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

Please change the given logo to Adobe Photoshop logo

Lesson 4: INTERNET AND THE WORLD WIDE WEB


Suggested Time Duration: 1 hour
I.

Learning Objective:

II.

Define internet and the World Wide Web


Identify the different types of internet connection
Compare the different internet connections speed
Create electronic mail
Explore the environment of email

Subject Matter:
A. Topic: Internet and the World Wide Web
B. Reference: Office 2010 Essentials book
C. Materials:
Teacher: PowerPoint presentation; I-Book Interactive game, computer,
blackboard and chalk
Students: Workbook, pen

III.

Procedure:
A. Preparatory Activities:
1. Routinary Activities: Prayer, Checking of Attendance
2. Review: Accommodate regarding previous hands-on acivity
3. Motivation:
Show Yahoo webpage and ask introductory questions regarding the
topic - www.
B. Lesson Proper:
1. The teacher will select easy terms/words to be used for the game
Pinoy henyo.
2. Write the guessed terms on the board and explain each.
3. Discuss the different types of Internet connection and its functions.
4. Ask students about different Internet tools.
5. Explain how internet works.
6. Name the uses of internet.
7. Demonstrate how to create an e-mail account.
8. Demonstrate how to attach files to e-mail account.
9. Let the students create their own e-mail account in yahoo.

9
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

10. Let them enjoy the use of internet connection.

IV.

Evaluation:
Choose any of the activities provided in the workbook. Tear the page/s for
compilation.
1. Exercise I: Essay, p.i15 of the workbook
2. Exercise II: Identification, p.i16 of the workbook
3. Hands-On: Skills Practice, p. i17 of the workbook
4. I-Book Interactive game

V. Assignment:
Review for a Unit Test.
ANSWER KEY
I. ESSAY (Answers may vary)
1. Internet
Keywords: worldwide connection of computers
2. Telnet
Keywords: a way of connecting directly to computer systems on the Internet.
3. E-mail
Keywords: sending of letters / messages over the Internet
4. FTP
Keywords: a system for storing and retrieving data files on large computer
systems.
5. WWW
Keywords: collection of Internet resources, hyperlinked text, audio and video
files, remote sites that can be accessed and searched by browsers based on
standards such as HTTP and TCP/IP
II. IDENTIFICATION
1. Twitter
2. Foursquare
3. Facebook
4. Google Chrome*
5. Yahoo (Webmail / Messenger)

6. Word Press
7. Mozilla Firefox*
8. Google Plus
9. Internet Explorer*
10. Blogger

10
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

Note to the Teacher:


Kindly change the given logo of #4, #7, #9 respectively
Hands-on activity:
NOTE: PLEASE DO AS INSTRUCTED.

UNIT TEST 1
I. Multiple Choice
Encircle the letter of the correct answer.
1. What is the first calculating device, which was used 2000 years ago?
a. Mechanical Calculator
b. Servers
c. Abacus
d. Supercomputer
2. What refers to a programs or device's ability to link with other programs
and devices?
a. Connectivity
b. Game console
c. Input devices
d. Output devices
3. What component of Information System includes text, numbers, sounds,
images, and videos that are still unprocessed?
a. Software
b. Data
c. Hardware
d. Peopleware
4. What type of pointing device that has no ball but uses a laser to sense
mouse motion?
a. Regular mouse
b. Joystick
c. Optical mouse
d. None of the above
5.
What device is considered as an input/ouput in the example?
a. Joystick
b. Camera
c. USB
d. Printer
II. IDENTIFICATION: On the space provided, write the correct term described in
the statement. The initial letters are given as hints.
1. P are the most important part of the information system.

11
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

2. P U requires the capabilities of a powerful desktop computer called a


workstation.
3. S S consists of the programs that control or maintain the operations of
the computer and its devices.
4. F are programs that remove or block certain items from being displayed.
5. A V mainly prevents and removes computer viruses including worms and
Trojan Horses.
6. E is the science of designing the job, equipment, and workplace to fit the
worker.
7. I is a worldwide system of computer networks, a network of networks.
8. W B are the most-commonly-used type of Hypertext Transfer Protocol
(HTTP) user agent.
9. W P is a document or resource of information that is suitable for the
World Wide Web
10. E is any method of creating, transmitting or storing primarily text-based
human communications with digital communications systems.
III. ENUMERATION: List the items being asked:
1. Five (5) Components of Information System

2. What are the Types (5) of Computer Users?

3. Four (4) Input Devices

4. Four (4) Output Devices

12
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

5. Four (4) Storage Devices

6. Two (2) Input-Output Devices

7. Six (6) Types of Internet Connection

UNIT TEST 1 ANSWER KEYS


I. Multiple Choice:
1. C
2. A
3. B
4. C
5. B
II. Identification:
1. People
2. Power User
3. Software
4. Filters
5. Antivirus Software
6. Ergonomics
7. Internet
8. Web Browsers
9. Webpage
10. E-mail
III.
Enumeration: (Answers may vary)
1. Hardware, Software, Dataware, Peopleware, Connectivity

13
UNIT 1: Information Technology Essentials

UNIT 1

OFFICE 2010 ESSENTIALS

2. Home User, Small Office/Home Office, Mobile Users, Power User, Large
Business User
3. Mouse, keyboard, joystick, microphone, graphics tablet, lightpen, Track Pad
4. Monitor, printer, plotter, lcd projector, headphone, speaker
5. Hard disk, usb thumb drive, floppy disk, cd, dvd, memory cards
6. Facsimile (Fax), Photocopier, Digital Camera, Web Camera, Phone
Analog (up to 56k), ISDN, B ISDN, DSL, Cable, Wireless Internet Connection,
Satellite

14
UNIT 1: Information Technology Essentials