0 Votes +0 Votes -

38 vues64 pagesBANK PO PRATICE SET APTIITUDE

May 15, 2015

© © All Rights Reserved

DOCX, PDF, TXT ou lisez en ligne sur Scribd

BANK PO PRATICE SET APTIITUDE

© All Rights Reserved

38 vues

BANK PO PRATICE SET APTIITUDE

© All Rights Reserved

- Grade 8 Physics Worksheet
- Chemistry Quiz Chapter 1 Form 4
- Beverage Receiving, Storing and Issuing
- Tutorial 02 HW Sol
- As 3778.6.3-1992 Measurement of Water Flow in Open Channels Measuring Devices Instruments and Equipment - Cal
- Review Chapter 1 Physics Motion
- Tyas - Physics Handout Motion
- Physics 1
- gppb0316
- Alternative Delivery Mode in Science Grade 5
- Formatif 01-08
- Exam I Solutions.PDF
- hwk12.pdf
- hwk12
- vect5
- area under a graph
- Oxford IB Course Preparation_TEORÍA_PROBLEMAS PROPUESTO_estudiantes
- Driver – Maximize Your Distance
- 1-4
- Physics Test Dpp 1

Vous êtes sur la page 1sur 64

Multiplication of 3 digit numbers

Let 'abc' and 'def' be 2 three digit numbers, then 'abc x def' will be given by:

1. 243 x 823=?

(a) 199889

(b) 199989

(c) 189999

(d) 179989

2. 127 x 485=?

(a) 61595

(b) 62495

(c) 61335

(d) 62835

3. 833 x 666=?

(a) 554778

(b) 545678

(c) 543718

(d) 556418

4. 929 x 242=?

(a) 224678

(b) 224618

(c) 224818

(d) 224618

5. 672 x 545=?

(a) 336280

(b) 336480

(c) 336120

(d) 366240

6. 444 x 777=?

(a) 344988

(b) 334898

(c) 334278

(d) 343798

7. 998 x 247=?

(a) 245506

(b) 256506

(c) 246504

(d) 246506

8. 825 x 365=?

(a) 310125

(b) 301125

(c) 311075

(d) 312055

9. 432 x 678=?

(a) 292896

(b) 292696

(c) 292556

(d) 292996

10. 718 x 543=?

(a) 389774

(b) 389824

(c) 389874

(d) 388874

SOLUTIONS

1b

2a 3a

4c

5d

6a

7d

8b

9a

10 c

Time taken

Within 7 min: EXCELLENT

7-10 min: YOU CAN DO BETTER

More than 10 min: YOU NEED TO WORK HARD

Multiplication of 2 digit numbers

Let 'ab' and 'cd' be 2 two digit numbers, then 'ab x cd' can be solved by the

technique:

1. 23 x 66=?

(a) 1628

(b) 1518

(c) 1318

(d) 1448

2. 49 x 87=?

(a) 4063

(b) 3263

(c) 4263

(d) 3763

3. 13 x 69=?

(a) 727

(b) 897

(c) 797

(d) 827

4. 71 x 34=?

(a) 2104

(b) 2404

(c) 2114

(d) 2414

5. 98 x 57=?

(a) 5586

(b) 4656

(c) 4586

(d) 5756

6. 83 x 27=?

(a) 1821

(b) 2141

(c) 2241

(d) 1927

7. 31 x 36=?

(a) 916

(b) 1006

(c) 1016

(d) 1116

8. 53 x 72=?

(a) 3816

(b) 3706

(c) 3506

(d) 3906

9. 81 x 36=?

(a) 2406

(b) 2916

(c) 2806

(d) 2856

10. 45 x 52=?

(a) 2010

(b) 2150

(c) 2310

(d) 2340

SOLUTIONS

1b

2c 3b

6c 7d

8a

4d

5a

9 b 10 d

TIME TAKEN

Within 5 min: EXCELLENT

5-7 min: YOU CAN DO BETTER

More than 7 min: YOU NEED TO WORK HARD

QUANT CONCEPTS + QUIZ #4

MATHEMATICS

Multiplying numbers just over/below 100

E.g. : 108 x 109

108 x 109= 11772. The answer is in two parts: 117 and 72

117 = (108+09) or (109+08)

72 = 8 x 9

Eg.: 103 x 98

(103-2) or (98+3)= 101

(3) x (-2)= (-6)

Combined solution= 10100+ (-6) = 10094

1.

2.

3.

4.

Eg.: 95 x 97

(95-3) or (97-5) = 92

(-5) x (-3)= 15

Combined solution= 9200 + 15= 9215

Now try to solve these 10 questions as fast as possible (3-5min)

91 x 106=?

(a) 9706

(b) 9464

(c) 9646

(d) 9644

107 x 109=?

(a) 11683

(b) 10563

(c) 11663

(d) 11563

101 x 95=?

(a) 9605

(b) 9585

(c) 9595

(d) 9505

92 x 103=?

(a) 9406

(b) 9506

(c) 9476

5. 106 x 109=?

(a) 11445

(c) 11554

6. 111x 107=?

(a) 11807

(c) 10877

7. 91 x 104=?

(a) 9504

(c) 9404

8. 99 x 98=?

(a) 9772

(c) 9698

9. 98 x 104=?

(a) 10192

(c) 10208

10. 94 x 93=?

(a) 8742

(c) 8758

Answers:

1c

2c

6d

7b

(d) 9774

(b) 11454

(d) 11544

(b) 11787

(d) 11877

(b) 9464

(d) 9564

(b) 9702

(d) 9628

(b) 10232

(d) 10108

(b) 8658

(d) 8642

3c

8b

4c

9a

5d

10 a

Time taken

Within 3 min: EXCELLENT

3-5 min: YOU CAN DO BETTER

More than 5 min: YOU NEED TO WORK HARD

QUANT CONCEPTS + QUIZ 2

MULTIPLICATION BY 5, 25, 50, 125, 250, 500

5 = 10/2, so put a zero on the right side of the number and divide it by 2.

25 = 100/4, so put 2 zeroes on the right side of the number and divide it by 4.

50 = 100/2, so put 2 zeroes on the right side of the given number and then divide it

by 2.

125= 1000/8, so put 3 zeroes on the right side of the number and divide the number

by 8.

250= 1000/4, so put 3 zeroes on the right side of the number and divide the number

by 4.

500= 1000/2, so put 3 zeroes on the right side of the number and divide the number

by 2.

Now try to solve these 10 questions as fast as possible (5-10min)

1. 8000 x 25 =?

(a) 300000

(b) 200000

(c) 250000

(d) 400000

2. 765 x 250 =?

(a) 191750

(b) 189750

(c) 190250

(d) 191250

3. 423 x 500=?

(a) 210500

(b) 210750

(c) 211500

(d) 211750

4. 10203 x 50 =?

(a) 510100

(b) 510150

(c) 511150

(d) 511050

5. 473 x 5=?

(a) 2265

(b) 2365

(c) 2425

(d) 2265

6. 6253 x 125=?

(a) 781625

(b) 780525

(c) 781225

(d) 783425

7. 481 x 250 =?

(a) 120250

(b) 125625

(c) 120525

(d) 115750

8. 107 x 500 =?

(a) 50500

(b) 53250

(c) 52750

(d) 53500

9. 82 x 250 =?

(a) 20000

(b) 20500

(c) 20625

(d) 21500

10. 100 x 25=?

(a) 2500

(b) 3500

(c) 4500

(d) 2250

Answers

1b

2d

6a

7a

3c

8d

4b

9b

5b

10 a

Time taken

Within 5min: EXCELLENT

5-10min: YOU CAN DO BETTER

More than 10min: YOU NEED TO WORK HARD

MATHS : QUIZ (Heights Distances)

1.Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of

elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30 and

45 respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two

ships is:

A. 300 m

B. 173 m

C. 273 m

D. 200 m

from his eye to the top of the tower is 30. The height of the tower is:

A. None of these

B. 12 m

C. 14 m

D. 10 m

3. The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60 and the foot

of the ladder is 12.4 m away from the wall. The length of the ladder is:

A. 14.8 m

B. 6.2 m

C. 12.4 m

D. 24.8 m

4. What is the area of an obtuse angled triangle whose two sides are 8 and 12

and the angle included between two sides is 1500?

A. 24 sq units

B. 48 sq units

C. 34 sq units

D. 44 sq units

degrees, how many sides does the polygon have?

A. 10 sides

B. 8 sides

C. 12 sides

D.9 sides

6.A man is watching from the top of a tower a boat speeding away from the

tower. The boat makes an angle of depression of 45 with the man's eye when

at a distance of 100 metres from the tower. After 10 seconds, the angle of

depression becomes 30. What is the approximate speed of the boat, assuming

that it is running in still water?

A. 26.28 km/hr

B. 32.42 km/hr

C. 24.22 km/hr

D. 31.25 km/hr

7.The angle of elevation of the top of a tower from a certain point is 30. If the

observer moves 40 m towards the tower, the angle of elevation of the top of the

tower increases by 15. The height of the tower is:

A. 64.2 m

B. 62.2 m

C. 52.2 m

D. 54.6 m

8.A flagstaff is placed on top of a building. The flagstaff and building subtend

equal angles at a point on level ground which is 200 m away from the foot of

the building. If the height of the flagstaff is 50 m and the height of the building

is h, which of the following is true?

A. h^3 - 50h^2 + (200)^2h + (200)^2 = 0

B. None of these

C. h^3 + 50h^2 + (200)^2h - (200)^2 = 0

D. h^3 - 50h^2 - (200)^2h + (200)^2 = 0

9.A vertical pole fixed to the ground is divided in the ratio 1:9 by a mark on it

with lower part shorter than the upper part. If the two parts subtend equal

angles at a place on the ground, 15 m away from the base of the pole, what is

the height of the pole?

A. 60v5 m

B. 15v5 m

C. 15v3 m

D. 60v3 m

10.When the sun's altitude changes from 30 to 60, the length of the shadow

of a tower decreases by 70m. What is the height of the tower?

A. 35 m

B. 140 m

C. 60.6 m

D. 20.2 m

Answer With Solution:

QUANT QUIZ

Quant Quiz

1.Aditya bought a pen at 70% of the listed price. He sold it for Rs 350/- which

was 20% more than the price he had bought for. What was the listed price?

(1) Rs 315.88

(2) Rs 320.48

(3) Rs 416.66

(4) Rs 461.66

(5) None of these

2.When the price of chair was reduced by 40%, the number of chairs sold

increased by 80%, what was the effect on the sales rupees?

(1) 8% increase

(2) 10% increase

(3) 8% decrease

(4) 10% decrease

(5) None of these

more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The

marks obtained by them are:

(1) 39, 30

(2) 41, 32

(3) 42, 33

(4) 43, 34

(5) None of These

4.A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples.

Originally, he had:

(1) 588 apples

(2) 600 apples

(3) 672 apples

(4) 700 apples

(5) None of These

5.What percentage of numbers from 1 to 70 have squares that end in the digit

1?

(1) 1

(2) 14

(3) 20

(4) 21

(5) None of These

6.If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?

(1) A is smaller than B.

(2) A is greater than B

(3) Relationship between A and B cannot be determined.

(4) If x is smaller than y, then A is greater than B.

(5) None of these

7.In an examination it is required to get 36% of the aggregate marks to pass.

A student gets 198 marks and is declared failed by 36 marks. What is the

maximum aggregate marks a student can get?

(1) 550

(2) 650

(3) 480

(4) Cannot be determined

(5) None of these

8.The difference between 40% of a number 28% of the same number is 198.

What is 64% of that number?

(1) 1122

(2) 1065

(3) 105

(4) 1023

(5) None of these

9.75% of a number is equal to three-seventh of another number. What is the

ratio between the first number and the second number respectively?

(1) 7 : 4

(2) 5 : 7

(3) 4 : 7

(4) 6 : 7

(5) None of these

10.Anil gives his 35% of the money to his wife and gave 50% of the money to

his sons. Remaining amount of Rs 11,250/- he kept with himself. What was

total money he had?

(1) Rs 75,000

(2) Rs 70,000

(3) Rs 80,000

(4) Rs 85,000

(5) None of these

Answers:

1-3

2-1

3-3

4-4

5-3

6-5

7-2

8-5

9-3

10-1

Quant Quiz

1. (2432 + 587 + 1415) 378 = ?

(1) 18

(2) 16

(3) 12

(4) 9

(5) 22

2. 74.7 + 13.07 6.91 = ?

(1) 178

(2) 186

(3) 152

(4) 158

(5) 165

3.27 373 16 = ?

(1) 630

(2) 644

(3) 598

(4) 614

(5) 618

4. 230 * 15 = ?

(1) 70

(2) 90

(3) 40

(4) 60

(5) 50

5. 1725 35 12 = ?

(1) 3

(2) 6

(3) 4

(4) 5

(5) 7

Directions (6-10) : What should come in place of the question mark (?) in the

following number series ?

6. 10, 18, 28, 40, 54, ?

(1) 66

(2) 70

(3) 68

(4) 72

(5) None of these

7. 18, 72, 9, ?, 6.75, 135

(1) 108

(2) 102

(3) 144

(4) 160

(5) None of these

8. 187.5, 182, 171, ?, 132.5, 105, 72

(1) 145.5

(2) 155.5

(3) 154.5

(4) 144.5

(5) None of these

9. 435, 556, 700, 869, ?, 1290

(1) 1045

(2) 1094

(3) 1038

(4) 1068

(5) None of these

10. 7, 35, 175, ?, 4375, 21875

(1) 1575

(2) 875

(3) 675

(4) 1275

(5) None of these

ANSWERS

1. (3)

2. (5)

3. (1)

4. (4)

5. (3)

6. (2)

The difference between consecutive terms is 8, 10, 12, 14 and so on.

7. (1)

The pattern is 4, 8 , 12, 16 and so on.

8. (3)

The pattern is -5.5, -11, -16.5, -22 and so on.

9. (5)

The difference between consecutive terms is 11^2, 12^2, 13^2 and so on.

10. (2)

The pattern is 5, 5 and so on.

1.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

(1) 0

(2) 2

(3) 4

(4) 6

(5) none of these

2. In the following number series only one term is wrong. The wrong number is?

SERIES: 17, 124, 113, 126, 110, 128?

(1) 113

(2) 126

(3) 110

(4) 128

(5) 124

If X= 0.5, Y= 0.2. Then what is the value of (0.6)^(1/2) x (3Y)^X?

(1) 1.0

(2) 0.5

(3) 0.6

(4) 1.1

(5) none of these

The sum of two numbers is 5760, and their difference is equal to one-third of the

greater number. What is the greater number?

(1) 3450

(2) 3456

(3) 3475

(4) 3500

(5) none of these

The difference between the selling price of an article at profits of 25% ande 20%

is Rs. 10. The cost price of that article is:

(1) Rs.150

(2) Rs. 200

(3) Rs. 250

(4) Rs. 110

(5) none of these

By selling 44 articles , a shopkeeper gains the selling price of 11 articles. His

percentage of gain is:

(1) 20%

(2) 25%

(3) 30.66%

(4) 33.33%

(5) none of these

A fruit seller bought oranges at 7 for Rs 10 and sold them at a profit of 40%. How

many oranges did a costumer get for Rs. 10?

(1) 4

(2) 5

(3) 7

(4) 10

(5) none of these

When the price of fans was reduced by 20%, the number of fans sold increased by

40%. What was the effect on the sale proceeds?

(1) 12% increase

(2) 14% decrease

(3) 16% increase

(4) 18% decrease

(5) none of these

If the profit on the cost price of an article is 20%, the percentage of profit when

calculated on its sale price is:

(1) 16

(2) 16.66

(3) 20

(4) 20.33

(5) none of these

10. A dealer marks his goods 20% above the cost price. He then allows some discount

on it and makes a profit of 8%. The rate of discount is:

(1) 12%

(2) 10%

(3) 6%

(4) 4%

(5) none of these

Answers:

1.1

2.3

6.4 7.2

3.4

8.1

4.2

9.2

5.2

10 . 2

What is Number Series?

Number series is a arrangement of numbers in a certain order, where some

numbers are wrongly put into the series of numbers and some number is missing in

that series, we need to observe and find the accurate number to the series of

numbers.

In competitive exams number series are given and where you need to find missing

numbers. The number series are come in different types. At first you have to

decided what type of series are given in papers then according with this you have

to use shortcut tricks as fast as you can .

Different types of Number Series

There are some format of series which are given in Exams.

Perfect Square Series:

This Types of Series are based on square of a number which is in same order and

one square number is missing in that given series.

Example 1: 441, 484, 529, 576?

Answer: 441 = 212, 484 = 222, 529 = 232, 576 = 242 , 625 = 252.

Perfect Cube Series:

This Types of Series are based on cube of a number which is in same order and

one cube number is missing in that given series

Example 2: 1331, 1728, 2197, ?

Answer : 113 , 123 , 133 , 143

Geometric Series:

This type of series are based on ascending or descending order of numbers and

each successive number is obtain by multiplying or dividing the previous number

with a fixed number.

Example 3: 5, 45, 405, 3645,?

Answer: 5 x 9 = 45, 45 x 9 = 405, 405 x 9 = 3645, 3645 x 9 = 32805.

Two stage Type Series:

A two tier Arithmetic series is one in which the differences of successive numbers

themselves form an arithmetic series.

Example 4: i. 3, 9, 18, 35, 58,

ii. 6, 9, 17, 23,Mixed Series:

This type of series are more than one different order are given in a series which

arranged in alternatively in a single series or created according to any nonconventional rule. This mixed series Examples are describes in separately.

Examples 5:

11, 24, 50, 102, 206, ?

Answer:

11 x 2 = 22 +2 = 24,

24 x 2 = 48 + 2 = 50,

50 x 2 = 100 + 2 = 102,

102 x 2 = 204 + 2 = 206,

206 x 2 = 412 + 2 = 414.

So the missing number is 414.

Number Series Quiz

Directions (1-10): What will come in place of the question marks (?) in the

following Number series?

1. 0, 6, 24, 60, 120, 210, ?

A. 336

B. 349

C. 312

D. 337

E. None of these

2.

A. 39

B. 34

C. 36

D. 35

E. None of these

3.

6, 12, 21, ? , 48

A. 33

B. 39

C. 36

D. 31

E. None of these

4.

A. 44

B. 35

C. 46

D. 48

E. None of these

5.

A. 9

B. 5

C. 13

D. 11

E. None of these

6.

A. 400

B. 300

C. 360

D. 420

E. None of these

7.

A. 216

B. 215

C. 256

D. 225

E. None of these

8.

A. 730

B. 729

C. 512

D. 772

E. None of these

9.

A. 180

B. 172

C. 186

D. 196

E. None of these

A. 2124

B. 1972

C. 1521

D. 2025

E. None of these

Answers with Explanation:1.

(A)

The given series is : 13 1, 23 2, 33 3, 43 4, 53 5, 63 6,

So the missing term = 73 7 = 343 7 = 336 .

2.

(D)

The pattern is + 3, + 5, + 3, + 5,

So the missing term is = 30 + 5 = 35 .

3.

(A)

The pattern is + 6, + 9, + 12, +15 ..

So the missing term is = 21 + 12 = 33 .

4.

(C)

The pattern is +4, +8, +16, +32, +64

So the missing term is = 30 + 16 = 46 .

5.

(B)

5 x 11 = 55, 55 x 11 = 605, 605 x 11 = 6655, 6655 x 11 = 73205

6.

(A)

25 x 4 = 100, 100 x 4 = 400, 400 x 4 = 1600, 1600 x 4 = 6400.

7.

(A)

125 = 53 , 216 = 63, 343 = 73, 512 = 83, 729 = 93, 1000 = 103.

8.

(B)

13 , 33 , 53 , 73 , 93 , 113

9.

(D)

121 = 112, 144 = 122, 169 = 132, 196 = 142, 225 = 152.

10. (D)

2025 = 452, 2116 = 462, 2304 = 482, 2401 = 492, 2500 = 502

TIME TAKEN

Within 5 min

: EXCELLENT

5-8 min

: YOU CAN DO BETTER

More than 8 min : YOU NEED TO WORK HARD

Number Series

Q(1-5) Find the missing number in the given seriese.

(1).2, 7, 10, 22, 18, 37, 26,?

A. 42

B. 52

C. 46

D. 62

E.None of these

(2).279936, 46656, 7776, 1296, 216, ?

A. 60

B. 46

C. 36

D. 66

E.None of these

(3)12, 38, 116, 350, 1052, ?

A. 1800

B. 2200

C. 2800

D. 3158

E.None of these

(4). 46080, 3840, 384, 48, 8, 2, ?

A. 1

B. 1/64

C. 1/8

D.2

E. None of these

(5).5,28,57,88,125

A.156

B.147

C.166

D.186

E. None of these

Q(6-10) .Find the wrong number in the following series.

6.13, 18, 25, 30, 37, 40

A. 25

B. 30

C. 37

D. 40

E.None of these

7. 15 46 63 71 75 77 78

A.15

B.46

C.63

D.71

E.75

8. 2,3,12,37,86,166,288

A.37

B.86

C.166

D.288

E.12

9.15, 16, 34, 105, 424, 2124, 12756

A.16

B.34

C.105

D.424

E.2124

10.3, 7, 15, 27, 63, 127, 255

A.7

B.15

C.27

D.63

E.127

Answers:

Answers:

1.B

There are two series here

2, 10, 18, 26, ... (Increase by 8)

7, 22, 37, ... (Increase by 15)

Hence, next term is 37+15 = 52

2.C

Go on dividing by 6 to the next number

3.D

12

12 3 + 2 = 38

38 3 + 2 = 116

116 3 + 2 = 350

350 3 + 2 = 1052

1052 3 + 2 = 3158

4.A

46080 /12 = 3840

3840 /10 = 384

384 /8 = 48

48 /6 = 8

8/4 = 2

2 /2 = 1

5.C

28=23+5

57=29+28

88=31+57

125=37+88

166=41+125

6.D

The differences between two successive terms from the beginning are 7, 5, 7, 5, 7,

5. So, 40 is wrong.

7.B

In this question, if you start from the beginning, firstly the difference is 31, then the

difference is 17, then the difference is 8. So there is no logic. If you start

backwards,you can see that firstly, 1 is added, then 2 is added, then 4 is added, then

8,16 and 32 should have been added. So you have got the right clue. So 15 + 32 the

first number should be 47 and afterwards, the series becomes + 16, + 8, + 4and so

on.

8.C

3-2=1

12-3=9

37-12=25

86-37=49

166-86=80(this must be 81=167-86=81)

so wrong number in the sequence is 166

difference between two sucessive numbers sequence would be

1,9,25,49,81,121(square of 1,3,5,7,9,11)

9.E

2nd term = (1st term) * 1 + 1 = 15 *1 + 1 = 16.

3rd term = (2nd term) * 2 + 2 = 16 * 2 + 2 = 34

4th term = (3th term) *3 + 3 = 34 * 3 + 3 = 105

5th term = (4th term) * 4 + 4 = 105 * 4 + 4 = 424

6th term = (5th term) * 5 + 5 = 424 * 5 + 5 = 2125

6th term should 2125 instead of 2124.

10.C

Go on multiplying the number by 2 and adding 1 to it to get the next number.So, 27

is wrong.

QUZNT QUIZ ON SERIES

1. 7, 3.5, 3.5, 5.25, 10.5, ?

(a)25

(b) 26.25

(c)15.75

(d) 21

(e) None of these

2. 9, 18, 37, 76, 155, ?

(a) 310

(b) 231

(c) 314

(d) 321

3.

(a) 1554322341

(b) 15443223451

(c) 1534223451

(d) 1543223451

(e) None of these

4. 2, 1, (1/2), (1/4), ...?

(a) 1/3

(b) 1/8

(c) 2/8

(d) 1/16

5. 7, 10, 8, 11, 9, 12, ... ?

(a) 7

(b) 10

(c) 12

(d) 13

6. 36, 34, 30, 28, 24, ...?

(a) 20

(b) 22

(c) 23

(d) 26

7. 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... ?

(a) 12

(b)13

(c) 14

(d) 24

8. 80, 10, 70, 15, 60, ...

(a) 20

(b) 55

(c) 50

(d) 25

9. 2, 6, 18, 54, ...?

(a) 165

(b) 108

(c) 162

(d) 166

(e) None of these

10. 5.2, 4.8, 4.4, 4, ...?

(a) 3.6

(b) 3.2

(c) 3.8

(d) 3.0

(e) None of these

ANSWERS:

1b

2c

5b

6b

9c

10 a

3d

7c

4b

8a

Quant Quiz

Directions(1-5): What approximate value will come in place of the question-mark

(?) in the following questions?

1. (2960 + 1378 + 3530) 278 = ?

(1) 38

(2) 28

(3) 12

(4) 19

(5) 22

2. 54.7 + 2307 546 = ?

(1) 189

(2) 153

(3) 165

(4)180

(5) 164

3. 93.54 573 16 = ?

(1) 3350

(2) 3500

(3) 5700

(4) 1250

(5) 3900

4. 23.95% of 6544= ?

(1) 1635

(2) 1852

(3) 1570

(4) 6810

(5) 1660

5. 499991 49.97 0.149= ?

(1) 13

(2) 15

(3) 17

(4) 21

(5) 25

Directions(6-10):What should come in place of the question mark (?) in the

following number series ?

6. 28, 39, 63, 102, 158, (?)

(1) 232

(2) 242

(3) 233

(4) 244

(5) None of these

7. 469, 370, 282, 205, 139, (?)

(1) 54

(2) 65

(3) 74

(4) 94

(5) None of these

8. 69.76, 68.66, 66.46, 63.16, ?, 53.26

(1) 58.76

(2) 56.53

(3) 53.46

(4) 53.26

(5) None of these

9. 336, 457, 601, 770, ?, 1191

(1) 946

(2) 995

(3) 939

(4) 969

(5) None of these

10. 13, 21, 37, 69, 133, (?)

(1) 308

(2) 318

(3) 251

(4) 261

(5) None of these

ANSWERS

ANSWERS

1. (2)

2. (4)

3. (1)

4. (3)

5. (2)

Solutions (6-10)

MATHS : QUIZ

1. How many Kg of rice at Rs.6.60 per Kg. be mixed with 56Kg of rice at

Rs.9.60 per Kg to get a mixture worth Rs.8.20 per Kg

A. 56 Kg

B. 52 Kg

C. 44 Kg

D. 49 Kg

E. None of these

2. How many litres of water must be added to 16 liters of milk and water

contains 10% water to make it 20% water in it

A. 4 litre

B. 2 litre

C. 1 litre

D. 3 litre

E. None of these

3. We have a 630 ml of mixture of milk and water in the ratio 7:2. How much

water must be added to make the ratio 7:3?

A. 70 ml

B. 60 ml

C. 80 ml

D. 50 ml

E. None of these

4. 3 litre of water is added to 11 litre of a solution containing 42% of alcohol in

the water. The percentage of alcohol in the new mixture is

A. 25%

B. 20%

C. 30%

D. 33%

E. None of these

5. Rs.460 was divided among 41 boys and girls such that each boy Rs.12 and

each girl got Rs.8. What is the number of boys?

A. 33

B. 30

C. 36

D. 28

E. None of these

6.If the difference between the simple interest and compound interests on

some principal amount at 20% for 3 years is Rs. 48, then the principal amount

is

A. Rs. 365

B. Rs. 325

C. Rs. 395

D. Rs. 375

E. None of these

7.A person's present age is two-fifth of the age of his mother. After 8 years, he

will be one-half of the age of his mother. How old is the mother at present

A. 38

B. 40

C. 42

D. 44

E. None of these

8.30% of the men are more than 25 years old and 80% of the men are less

than or equal to 50 years old. 20% of all men play football. If 20% of the men

above the age of 50 play football, what percentage of the football players are

less than or equal to 50 years?

A. 60%

B. 70%

C. 80%

D. 90%

E. None of these

9. Pipes A and B can fill a tank in 5 hours and 6 hours respectively. Pipe C

can empty it in 12 hours. If all the three pipes are opened together, then the

tank will be filled in.

A. 3 9/5

B. 3 9/17

C. 3 7/5

D. 3 7/17

E. None of these

10. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned

through

A. 155

B. 145

C. 152

D. 140

E. None of these

ANSWERS AND SOLUTION:

1(D)Explanation :

By the rule of alligation, we have

Cost of 1 kg of 1st kind rice Cost of 1 kg of 2nd kind rice

6.6

9.6

Price of 1Kg of the mixture

8.2

8.2 - 6.6 = 1.6

Quantity of 1st kind rice : Quantity of 2nd kind rice = 1.4 : 1.6 = 7 : 8

Quantity of 1st kind rice : 56 = 7 : 8

=>Quantity of 1st kind rice = 567/8=49

2( B)Explanation :By the rule of alligation, we have

% Concentration of water

% Concentration of water

in pure water : 100

in the given mixture :

Mean % concentration

20

20 - 10 = 10

100 - 20 = 80

=> Quantity of water : Quantity of the mixture = 10 : 80 = 1 : 8

Here Quantity of the mixture = 16 litres

=> Quantity of water : 16 = 1 : 8

Quantity of water = 161/8=2 litre

3( A)Explanation :

concentration of water in mixture1 = 2/9 (Since the ratio of milk and water = 7:2)

---item(1)

concentration of water in pure water= 1 ---item(2)

Now the above mentioned items are mixed to form a mixture2 where milk and

water ratio = 7: 3

=>concentration of water in mixture2 = 3/10

By the rule of alligation, we have

concentration of water

concentration of water

in mixture1 : 2/9

in pure water : 1

Mean concentration

3/10

1 - 3/10 = 7/10

3/10 - 2/9 = 7/90

=> Quantity of mixture1 : Quantity of water = 7/10 : 7/90 = 1/10 : 1/90 = 1 : 1/9

Given that Quantity of mixture1 = 630 ml

=> 630 : Quantity of water = 1 : 1/9

=Quantity of water = 63019=70 ml

4( D)Explanation :

%Concentration of alcohol in pure water = 0

%Concentration of alcohol in mixture = 42

Let the %Concentration of alcohol in the new mixture = x

By the rule of alligation, we have

%Concentration of alcohol : 0

%Concentration of alcohoI

in pure water

in mixture : 42

Mean %Concentration

x

42 - x

x-0=x

But (42 - x) : x = 3 : 11

=42-x/x = 3/11

=4211-11x = 3x

=14x = 4211

=x=311 = 33

=> The percentage of alcohol in the new mixture is 33%

5(A)Explanation :Let that the number of boys = b and number of girls is g

number of boys + number of girls = 41

=> b + g = 41 ------------ (Equation 1)

Given that each boy got Rs.12 and each girl got Rs.8 and Total amount = Rs.460

=> 12b + 8g = 460 -------- (Equation 2)

Now we need solve Equation 1 and Equation 2 to get b and g

(Equation1)8=>8b+8g=841=328--------(Equation3)

(Equation 2) - (Equation 3) = 4b = 460 - 328 = 132

=>b=132/4=33

6(D)Explanation : Let the sum be Rs.x

Amount after 3 years on Rs.x at 20% per annum when interest is compounded

annually

=P(1+R/100)^T=x(1+20/100)^3=x(120/100)^3=x(6/5)^3

Compound Interest = x(6/5)^3-x = x[(6/5)^3-1] =x[216/125-1]=91x/125

Simple Interest = PRT/100=x203/100 =3x/5

Given that difference between compound interest and simple interest is Rs.48

91x/125-3x/5=48

(91x-75x)/125=48

16x/125=48

x=48125/16 =3125= Rs. 375

i.e, the sum is Rs.375

7(B)Explanation:Let the mother's present age be x years.

=> (2/5 x + 8/2) = 1 (x + 8)

=> 2(2x + 40) = 5(x + 8)

=> x = 40

8(C)Explanation :Let total number of men = 100

Then, 80 men are less than or equal to 50 years old

(Since 80% of the men are less than or equal to 50 years old)

=> 20 men are above 50 years old (Since we assumed total number of men as 100)

=>20% of the men above the age of 50 play football

?Number of men above the age of 50 who play football = 2020/100=4

Number of men who play football = 20 (Since 20% of all men play football)

Percentage of men who play football above the age of 50 = 4/20100=20%

=>Percentage of men who play football less than or equal to the age 50 = 100%20%=80%

9(B)Explanation:

Net part filled in 1 hour = (1/5+1/6-1/12)

=17/60hrs

=3 9/17

10(A)Explanation :We know that Angle traced by hour hand in 12 hrs = 360

Time duration from noon to 10 minutes past 5 = 5 hours 10 minutes

=5 10/60hour =31/6 hours

Hence the angle traced by hour hand from noon to 10 minutes past 5 =

31/6360/12 =31/630=315=155

Quant Quiz

1.Aditya bought a pen at 70% of the listed price. He sold it for Rs 350/- which

was 20% more than the price he had bought for. What was the listed price?

(1) Rs 315.88

(2) Rs 320.48

(3) Rs 416.66

(4) Rs 461.66

(5) None of these

2.When the price of chair was reduced by 40%, the number of chairs sold

increased by 80%, what was the effect on the sales rupees?

(1) 8% increase

(3) 8% decrease

(4) 10% decrease

(5) None of these

3.Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks

more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The

marks obtained by them are:

(1) 39, 30

(2) 41, 32

(3) 42, 33

(4) 43, 34

(5) None of These

4.A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples.

Originally, he had:

(1) 588 apples

(2) 600 apples

(3) 672 apples

(4) 700 apples

(5) None of These

5.What percentage of numbers from 1 to 70 have squares that end in the digit

1?

(1) 1

(2) 14

(3) 20

(4) 21

(5) None of These

6.If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?

(1) A is smaller than B.

(2) A is greater than B

(3) Relationship between A and B cannot be determined.

(4) If x is smaller than y, then A is greater than B.

(5) None of these

7.In an examination it is required to get 36% of the aggregate marks to pass.

A student gets 198 marks and is declared failed by 36 marks. What is the

maximum aggregate marks a student can get?

(1) 550

(2) 650

(3) 480

(4) Cannot be determined

(5) None of these

8.The difference between 40% of a number 28% of the same number is 198.

What is 64% of that number?

(1) 1122

(2) 1065

(3) 105

(4) 1023

(5) None of these

9.75% of a number is equal to three-seventh of another number. What is the

ratio between the first number and the second number respectively?

(1) 7 : 4

(2) 5 : 7

(3) 4 : 7

(4) 6 : 7

(5) None of these

10.Anil gives his 35% of the money to his wife and gave 50% of the money to

his sons. Remaining amount of Rs 11,250/- he kept with himself. What was

total money he had?

(1) Rs 75,000

(2) Rs 70,000

(3) Rs 80,000

(4) Rs 85,000

(5) None of these

Answers:

1-3

2-1

3-3

4-4

5-3

6-5

7-2

8-5

9-3

10-1

QUANT: QUIZ for IBPS (PROFIT AND LOSS)

1.If the cost price is 25% of selling price. Then what is the profit percent.

a. 150%

b. 200%

c. 300%

d. 350%

e. None of these

2.A book was sold for Rs 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for Rs.

25.75, then would have been percentage of profit and loss ?

a. 2% Profit

b. 3% Profit

c. 2% Loss

d. 3% Loss

e. None of these

3.In terms of percentage profit, which among following the best transaction.

a. C.P. 36, Profit 17

b. C.P. 50, Profit 24

c. C.P. 40, Profit 19

d. C.P. 60, Profit 29

e. None of these

4.A pair of articles was bought for Rs. 37.40 at a discount of 15%. What must

be the marked price of each of the articles ?

a. Rs15

b. Rs 20

c. Rs 22

d. Rs 25

e. None of these

5.A shopkeeper fixes the marked price of an item 35% above its cost price.

The percentage of discount allowed to gain 8% is

a. 18%

b. 20%

c. 22%

d. 24%

e. None of these

6.A fruit seller sells mangoes at the rate of Rs.9 per kg and thereby loses 20%.

At what price per kg, he should have sold them to make a profit of 5%

a. Rs 8.81

b. Rs 9.81

c. Rs 10.81

d. Rs 11.81

e. None of these

7.A producer of tea blends two varieties of tea from two tea gardens one

costing Rs 18 per kg and another Rs 20 per kg in the ratio 5 : 3. If he sells the

blended variety at Rs 21 per kg, then his gain percent is

a. 12%

b. 13%

c. 14%

d. 15%

e. None of these

8.A shopkeeper sold an article for Rs 2564.36. Approximately what was his

profit percent if the cost price of the article was Rs 2400

a. 4%

b. 5%

c. 6%

d. 7%

e. None of these

9.A man gains 20% by selling an article for a certain price. If he sells it at

double the price, the percentage of profit will be.

a. 130%

b. 140%

c. 150%

d. 160%

e. None of these

10.If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain

percent is ?

a. 12%

b. 30%

c. 50%

d. 60%

e. None of these

Answer key and solution:

1- (C)(Explanation:Let the S.P = 100 then C.P. = 25 , Profit = 75,

so Profit% = 75/25 * 100 = 300%

2-(B)

3-(D)

4-(C)(Explanation:As question states that rate was of pair of articles,

So rate of One article = 37.40/2 = Rs. 18.70

Let Marked price = Rs X then 85% of X = 18.70 => X = 1870/85 = 22

5-(B)(Explanation:Let the cost price = Rs 100 then, Marked price = Rs 135

Required gain = 8%,

So Selling price = Rs 108 Discount = 135 - 108 = 27, Discount% =

(27/135)*100 = 20%

6-(D)(Explanation: 85 : 9 = 105 : x, x= (9?105/85) = Rs 11.81

7-(A)(Explanation: Suppose he bought 5 kg and 3 kg of tea, Cost Price = Rs. (5 x

18 + 3 x 20) = Rs. 150. Selling price = Rs. (8 x 21) = Rs. 168. Profit = 168 - 150 =

18,

So, Profit % = (18/150) * 100 = 12%

8-(D)(Explanation: Gain % = (164.36*100/2400) = 6.84 % = 7% approx

9-(B)(Explanation:Let the C.P. = x, Then S.P. = (120/100)x = 6x/5 New S.P. =

2(6x/5) = 12x/5

Profit = 12x/5 - x = 7x/5 Profit% = (Profit/C.P.) * 100 => (7x/5) * (1/x) * 100 =

140 %

10-(C)(Explanation:Friends, we know we will need gain amount to get gain

percent, right.

So lets get gain first.

Let the cost price of 1 pen is Re 1 Cost of 8 pens = Rs 8 Selling price of 8 pens =

12

Gain = 12 - 8 = 4 Gain%=(GainCost*100)%=(48*100)%=50%

QUANT QUIZ

1. How many bricks will be required to construct a wall 13.5m long 6m high and

22.5cm thick if each brick measures 27cm X 12.5cm X 9cm?

(a) 6000

(b) 5000

(c) 7000

(d) none of these

2. The base of an isosceles triangle measures 24cm and its area 192 squared cm.

Find its perimeter?

(a) 64cm

(b) 20cm

(c) 24cm

(d) 16cm

3. If the diagonals of a rhombus are of measure 12cm and 16cm. Then the measure

of its side is?

(a) 10cm

(b) 20cm

(c) 15cm

(d) 96cm

4. Two students appeared at an exam. One of them secured 9 marks more than other

and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them

are:

(a) 39, 30

(b) 41, 32

(c) 42, 33

(d) 43, 34

5. A card is drawn from a pack of well shuffled deck of 52 cards and its probability

is , then which of the following is possible?

(a) Getting a card of hearts

(b) Getting a black card

(c) Getting a jack

(d) None of these

6. A watch was sold at a profit of 15%. If its cost had been 5% less and it had been

sold for Rs. 21 less, then the profit would have been 10%. Find the cost price of the

watch.

(a) Rs. 200

(b) Rs. 400

(c) Rs. 190

(d) None of these

7. Find the smallest number which is divisible by 12, 15, and 20 and is a perfect

square?

(a) 400

(b) 225

(c) 900

(d) 600

8. If 6 men can do a piece of work in 20days and one man can do the work of 2

boys, then in how many days can 10 men and 5 boys do the same work?

(a) 8 days

(b) 10 days

(c) 12 days

(d) None of these

9. IF the three fourth of a number is subtracted from the number, the value so

obtained is 163. What is the value of half that number?

(a) 330

(b) 342

(c) 326

(d) 334

10. A train crossed a platform in 43 seconds. The length of the train is 170m. What is

speed of the train?

(a) 233 kmph

(b) 243 kmph

(c) cant be determined

(d) none of these

Answers:

1a

2a

6a

7c

3a

8d

4c

9c

5a

10 c

QUANT QUIZ

1. What is the probability that the position in which the consonants appear remain

unchanged when the letter of the word math are rearranged?

(a)

(b) 1/6

(c) 1/3

(d) 1/24

(e) cannot be determined

2. How many different four letter words can be formed( the words need not be

meaningful) using the letters of the word MEDITERRANEAN such that the

first letter is E and the last letter is R?

(a) 59

(b) 11!/(2! X 2! X 2!)

(c) 56

(d) 23

(e) none of these

3. Ten coins are tossed simultaneously. In how many of the outcomes will the third

coin turn up a head?

(a) 2^10

(b) 2^9

(c) 3*2^8

(d) 3*2^9

(e) none of these

4. In how many different ways can the letter of the word TOYS can be arranged?

(a) 24

(b) 48

(c) 120

(d) 160

(e) none of these

5. In how many different ways can the letter of the word OFFICE can be arranged?

(a) 5040

(b) 2520

(c)1440

(d) 2520

(e) none of these

6. A cycle covers the distance of 1400m in 2min and 15 sec. What is the speed of the

cycle?

(a )35kmph

(b) 20kmph

(c) 40kmph

(d) 25kmph

(e) none

7. A train crosses a platform in 34 sec. The length of train is 102m. What is the speed

of the train?

(a) 12m/s

(b) 2 m/s

(c) 3m/s

(d) 10m/s

(e) none of these

8. The distance traveled by a bus is 820km. The speed of the bus is 1 more than

twice the time taken to travel the distance. What will be the ratio of speed of train

and time taken to travel?

(a) 20:41

(b) 41:20

(c) 21:41

(d) 41:21

(e) none of these

9. The length of a bridge which a train 130m long and traveling at 45kmph can cross

in 30sec is:

(a) 200m

(b) 250m

(c) 245m

(d) 225m

(e) none of these

10. A train can travel 50% faster than a bus both start from a point P at the same

time. On the way, however, the train lost about 12.5min while stopping at a station.

The speed of the bus is?

(a) 100kmph

(b) 130kmph

(c) 120kmph

(d) 110kmph

(e) none of these

ANSWERS:

1

A

2

A

3

B

4

A

5

A

6

C

7

C

8

B

9

C

10 C

QUANT QUIZ

1. In how many different ways can the letters of the word 'BAKERY' be

arranged?

(a) 2400

(b) 2005

(c) 720

(d) 5040

2. At what rate of simple interest will Rs. 4800 amount to Rs. 6480 in a span of 7

years?

(a) 5

(b) 6

(c) 3

(d) 4

3. Cost of 24 pens and 13 pencils is Rs.175. What is the cost of 48 pens and 26

pencils?

(a) Rs. 435

(b) Rs. 705

(c) Rs.290

(d) Rs. 350

4. The area of a circle is 2464 square meters. What will be its circumference?

(a) 132m

(b) 176m

(c) 213m

(d) 272m

5. The product of three consecutive numbers is 3360. What is the least number?

(a) 17

(b) 14

(c) 13

(d) 16

6. 47+ 345 15 x 2 = ?

(a) 68

(b) 93

(c) 59

(d) 71

7. 73% of 5800 69% of 240 =?

(a) 4608.3

(b) 4210.8

(c) 4008.4

(d) 4068.4

8. How much will a sum of Rs.6300 amount to in a span of 2 years at 5 p.c.p.a. Rate

of compound interest?

(a) Rs. 6946

(b) Rs. 6876

(c) Rs. 6521

(d) Rs. 6790

9. 9786 4321 + 5053 =? 3727

(a) 14245

(b) 14524

(c) 14452

(d) 14254

10. 204% of ? = 1848.24

(a) 517

(b) 884

(c) 921

(d) 906

Answers:

1c

2a

6b

7d

3d

8a

4b

9a

5b

10 d

random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is

a multiple of 3 or 5?

A. 1/2

B. 2/5

C. 8/15

D.9/20

E. None of these

2.A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at

random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?

A. 10/11

B.11/21

C.2/7

D.5/7

E. None of these

3.In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up

randomly. What is the probability that it is neither red nor green?

A. 1/3

B.3/4

C. 7/9

D. 8/21

E. 9/21

4.What is the probability of getting a sum 9 from two throws of a dice?

A. 1/6

B. 1/8

C.1/9

D. 1/12

E. None Of these

5.Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most

two heads?

A. 3/4

B. 1/4

C.3/8

D. 7/8

E. None of these

6.A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability of getting a queen

of club or a king of heart is:

A.1/13

B. 2/13

C.1/26

D.1/52

E. None of these

7.A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at

random from the bag. The probability that all of them are red, is:

A. 1/22

B. 3/22

C. 2/91

D. 2/77

E. None of these

8.Two cards are drawn together from a pack of 52 cards. The probability that

one is a spade and one is a heart, is:

A. 3/20

B. 29/34

C. 47/100

D. 13/102

E. None of these

9.One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the

probability that the card drawn is a face card (Jack, Queen and King only)?

A.1/13

B. 3/13

C. 1/4

D.9/52

E. None of these

10. A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random.

What is the probability that the ball drawn is white?

A. 3/4

B.4/7

C.1/8

D.3/7

E. None of these

1 .(d)

Explanation:

Here, S = {1, 2, 3, 4, ...., 19, 20}.

Let E = event of getting a multiple of 3 or 5 = {3, 6 , 9, 12, 15, 18, 5, 10, 20}.

So P(E) = n(E)/n(S) = 9/20 .

2.(a)

Explanation:

Total number of balls = (2 + 3 + 2) = 7.

Let S be the sample space.

Then, n(S) = Number of ways of drawing 2 balls out of 7

= 7C2 `

=(7 x 6)/(2 x 1)

= 21.

Let E = Event of drawing 2 balls, none of which is blue.

n(E)= Number of ways of drawing 2 balls out of (2 + 3) balls.

= 5C2

=(5 x 4)/(2 x 1)

= 10.

P(E = n(E)/n(S)

= 10/21

3.(a)

Explanation:

Total number of balls = (8 + 7 + 6) = 21.

Let E = event that the ball drawn is neither red nor green

= event that the ball drawn is blue.

so , n(E) = 7.

P(E) =n(E)/n(S) = 7/21 = 1/3

4.(c)

Explanation:

In two throws of a die, n(S) = (6 x 6) = 36.

Let E = event of getting a sum ={(3, 6), (4, 5), (5, 4), (6, 3)}.

So P(E) = n(E)n(S) = 4/36 = 1/6

5.(d)

Explanation:

Here S = {TTT, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT, HHH}

Let E = event of getting at most two heads.

Then E = {TTT, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT}.

P(E) = n(E)/n(S) =7/8 .

6.(c)

Explanation:

Here, n(S) = 52.

Let E = event of getting a queen of club or a king of heart.

Then, n(E) = 2.

P(E) = n(E)/n(S) = 2/52 = 1/26 .

7.(c)

Explanation:

Let S be the sample space.

Then, n(S) = number of ways of drawing 3 balls out of 15

= 15C3

= (15 x 14 x 13)/(3 x 2 x 1)

= 455.

Let E = event of getting all the 3 red balls.

n(E) = 5C3 = 5C2 = (5 x 4)/(2x1) = 10.

P(E) = n(E)/n(S) = 10/455 = 2/91 .

8.(d)

Explanation:

Let S be the sample space.

Then, n(S) = 52C2 = (52 x 51)/(2 x 1) = 1326.

Let E = event of getting 1 spade and 1 heart.

n(E) = number of ways of choosing 1 spade out of 13 and 1 heart out of 13

= (13C1 x 13C1

= (13 x 13)

= 169.

P(E) = n(E)/n(S) = 169/1326 = 13/102 .

9.(b)

Explanation:

Clearly, there are 52 cards, out of which there are 12 face cards.

P (getting a face card) = 12/52 = 3/13 .

10.(b)

Explanation:

Let number of balls = (6 + 8) = 14.

Number of white balls = 8.

P (drawing a white ball) = 8/14 = 4/7 .

QUANT QUIZ

1.

3.

4.

5.

6.

7.

10%, then its area?

(a) Decreases by 1%

(b) increases by 1%

(c) decreases by 2%

(d) remains unchanged

2. Three spherical balls of radii 1cm, 2cm and 3cm are melted to form a single

spherical ball. In the process, the loss of material is 25%. The radius of the new

ball is:

(a) 6cm

(b) 5cm

(c) 3cm

(d) 2cm

If the length of a rectangle is increased in the ratio 6:7 and its breadth is

diminished in the ratio 5:4 then its area will be diminished in the ratio?

(a) 17:16

(b) 15:14

(c) 9:8

(d) 8:7

The ratio of the area of a sector of a circle to the area of a circle is 1:4. If the area

of the circle is 154cm squared, the perimeter of the sector is:

(a) 20cm

(b) 25cm

(c) 36cm

(d) 40cm

The sum of the areas of the 10 squares, the lengths of whose sides are 20cm,

21cm . 29cm respectively is:

(a) 6085 units

(b) 8555 units

(c) 2470 units

(d) 11025 units

The sides of a right angled triangle forming right angle are in the ratio 5:12. If the

area of the triangle is 270 cm squared, then the length of the hypotenuse is:

(a) 39cm

(b) 42cm

(c) 45cm

(d) 51cm

If the measures of the diagonal and the area of a rectangle are 25cm and 168cm

squared respectively, what is the length of the rectangle?

(a) 31cm

(b) 24cm

(c) 17cm

(d) 7cm

8.

The number of coins, each of radius 0.75cm and thickness 0.2cm, to be melted to

make a right cylinder of height 8cm and radius 3cm is:

(a) 640

(b) 600

(c) 500

(d) 480

9. A right circular cylinder is circumscribing a hemisphere such that their bases are

common. The ratio of their volumes is:

(a) 1:3

(b) 1:2

(c) 2:3

(d) 3:4

10. If a circle and a semi circle have the same radius of 14cm, then the ratio of their

perimeters is:

(a) 3:1

(b) 2:1

(c) 10:9

(d) 11:9

Answers:

1a

2c

6a

7b

3b

8a

4b

9c

5a

10 d

Quant Quiz

Directions (1-5): What will come in place of the question-mark (?) in the

following questions?

1. 6709 1894 156 = ? 7

(1) 956.69

(2) 957.59

(3) 959.89

(4) 989.29

(5) None of these

2. (0.343)^2 (0.49)^2 (0.7)^5 = (0.7)^(?-2)

(1) 10

(2) 8

(3) 5

(4) 9

(5) None of these

3. 9^7 3^6 9^(2.4) = 9^?

(1) 8.6

(2) 9.6

(3) 10.6

(4) 6.6

(5) None of these

4. 160% of 2500 + ? = 120% of 400

(1) 800

(2) 400

(3) 1200

(4) 1600

(5) None of these

5. (9^3 * 7 + 24^2 54) = ?

(1) 56

(2) 63

(3) 75

(4) 94

(5) None of these

Direction (6-10): What will come in place of the question mark (?) in each of

the following number series?

6. 3 11 35 107 ?

(1) 242

(2) 256

(3) 296

(4) 310

(5) 323

7. 3 10 ? 172

885

(1) 25

(2) 29

(3) 30

(4) 39

(5) None of these

8. 8 ? 29 57 113

(1) 9

(2) 11

(3) 13

(4) 15

(5) None of these

9. 1 27 125 343 ?

(1) 625

(2) 729

(3) 416

(4) 256

(5) None of these

10. 5 3 6 ? 64.75

(1) 15

(2) 15.5

(3) 17.5

(4) 17.25

(5) None of these

Quiz

Directions (1-5): What should come in place of question mark (?) in the

following questions?

1. 74 + 12 x 0.75 6 =?

(1) 72

(2) 67

(3) 62

(4) 77

(5) None of these

2. 2432 ? = 23104

(1) 12

(2) 14

(3) 18

(4) 16

(5) None of these

3. 515.15 15.51 1.51 5.11 1.11 =?

(1) 491.91

(2) 499.19

(3) 499.19

(4) 411.19

(5) None of these

4. (?)^2 + (123)^2 = (246)^2 (99)^2 - 2462

(1) 184

(2) 186

(3) 182

(4) 180

(5) None of these

5. 36865 + 12473 + 21045 44102 = ?

(1) 114485

(2) 28081

(3) 26281

(4) 114845

(5) None of these

Directions (6-10): what approximate value should come in place of question

mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the

exact value.)

6. ( 560 32 ) x ( 720 48) = ?

(1) 263

(2) 260

(3) 270

(4) 265

(5) None of these

7. (4576 + 3286 + 5639) (712 + 415 + 212) = ?

(1) 18

(2) 22

(3) 34

(4) 10

(5) 46

8. 675.456 + 12.492 x 55.671 = ?

(1) 971

(2) 1071

(3) 1171

(4) 1271

(5) 1371

9. 4374562 x 64 = ? x 7777

(1) 360

(2) 3600

(3) 36000

(4) 360000

(5) 3600000

10. (872% of 459) 543 = ?

(1) 17

(2) 11

(3) 21

(4) 27

(5) 31

Quant Quiz

1. In how many ways can the letters of the word KIRAN be arranged so that

the vowels are at the two ends?

(1) 12

(2) 72

(3) 36

(4) 24

(5) None of these

that it has 2 women and 2 men. In how many different ways can this be done?

(1) 75

(2) 84

(3) 85

(4) 94

(5) None of these

3. Mr. Jai spends 50% of his monthly income on household items and out of

the remaining he spends 50% on transport 25% on entertainment, 10% on

sports, and the remaining amount of ` 500 is saved. What is Mr. Jais monthly

income?

(1) Rs.9,000

(2) Rs.6000

(3) Rs.12,000

(4) cannot be determined

(5) None of these

4. Which number should replace both the question marks in the following

equation?

(1) 227

(2) 212

(3) 247

(4) 232

(5) None of these

5. What will be the difference in simple and compared interest @12% per

annum on a sum of ` 960 after 2 years?

(1) Rs. 13.824

(2) Rs.24.04

(3) Rs. 20.224

(4) Rs. 31

(5) None of these

Directions (6-10): Study the following data carefully and answer the question

given below:

Out of 6500 employees from the clerk profile in SBI, 21% of the total numbers of

employees have expertise only in cash management 12% of the total numbers of

employees have expertise only in loan handling, and 45% of the total numbers of

employees have expertise only in account handling. 7% of the total number of

employees have expertise only in settlement department and 10% of the total

employees have expertise only in Human Resource Management 8% of the total

number of employees have expertise in both cash management and settlement

departments 45 of the total number of employees have expertise in human

resource management as well as number of employees have expertise in loan

namely and account handling. 9% of the total numbers of employees have

expertise in cash management and loan handling and 3% of the total number

resource management and settlement department and remaining have expertise

on both cash management and loan handling.

6. What is the ratio of the number of employees expertise only in settlement

department to the number of employees expertise only in cash management?

(1) 4:5

(2) 5:6

(3) 1:3

(4) 7:8

(5) None of these

7. How many employees have expertise only in account handling?

(1) 975

(2) 780

(3) 650

(4) 455

(5) None of these

8. What is the total number of employees expertise in loan handling?

(1) 2050

(2) 1300

(3) 1495

(4) 780

(5) None of these

9. Lowest numbers of employees have expertise in which of the following

category?

(1) only loan handling

(2) only account handling

(3)only settlement department

(4)only human resource department

10. Employees expertise in human resource management are approximately

what percent of the total number of employees expertise in account handling?

(1) 52

(2) 61

(3) 57

(4) 45

(5) 48

Only loan handling = 780

Only account handling = 975

Only settlement department = 455

Only HR = 650

Both CM + SD = 520

Both HR + AH = 260

Both LH + AH = 585

Both HR + SD = 195

Both CM + LH = 715

Total = 6500

6. (3): Only settlement department/only cash management = 455/1365 = 1:3

7. (1): 975 only in account handling

Loan handling + account handling = 585

Loan handling + CM = 715

Total = 2080

9. (3): only settlement department = 455

10. (2): total employees in HRD/ Total employess in account handling

1105/1000 * 100 = 61%

QUANT QUIZ ( TIME AND DISTANCE )

1. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including

stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

(1) 8

(2) 10

(3) 12

(4) 13

2.

Three persons are walking from a place A to another place B. Their speeds

are in the ratio of 4 : 3 : 5. The time ratio to reach B by these persons will be :

(1) 4 : 3: 5

(2) 5 : 3: 4

(3) 15: 9 : 20

(4) 15 : 20 : 12

3.

his speed by 50%. What is his average speed for the both the trips?

(1) 36 kmph

(2) 40 kmph

(3) 45 kmph

(4) 48 kmph

4.

of the distance in two-thirds of the total time, to cover the remaining distance

in the remaining time, his speed (in km/hr) must be:

(1) 6

(2)8

(3) 12

(4) 15

5.

A and B walk around a circular track. They start at 8 a.m. from the same

point in the opposite directions. A and B walk at a speed of 2 rounds per hour

and 3 rounds per hour respectively. How many times shall they cross each

other before 9.30 a.m.?

(1) 5

(2) 6

(3) 7

(4) 8

6.

How long will a boy take to run round a square field of side 35 meters, If he

runs at the rate of 9 km/hr?

(1) 52 sec

(2) 54 sec

(3) 56 sec

(4) 58 sec

7.

C in 54 minutes will be covered by B in:

(1) 18 min

(2) 36 min

(3) 27 min

(4) 24 min

8.

it runs at 50 kmph, it is late by 5 minutes only. The correct time for the train

to complete its journey is:

(1) 17 min

(2) 34 min

(3) 15 min

(4) 19 min

9.

minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600

km from the starting point?

(1) 6 hr 21 min

(2) 6 hrs 24 min

(3) 6 hrs 28 min

(4) 6 hrs 30 min

@ 4km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The distance travelled on foot is:

(1) 14 km

(2)16 km

(3) 18 km

(4) 20 km

ANSWERS:

1. 2

2. 4

3. 4

4. 3

5. 3

6. 3

7. 1

8. 4

9. 1

1 2

0.

- Grade 8 Physics WorksheetTransféré parsanathd
- Chemistry Quiz Chapter 1 Form 4Transféré parMohd Norihwan
- Beverage Receiving, Storing and IssuingTransféré parMuhammad Salihin Jaafar
- Tutorial 02 HW SolTransféré parpradeep kumar
- As 3778.6.3-1992 Measurement of Water Flow in Open Channels Measuring Devices Instruments and Equipment - CalTransféré parSAI Global - APAC
- Review Chapter 1 Physics MotionTransféré parHector Velasco
- Tyas - Physics Handout MotionTransféré parTyas Ajeng
- Physics 1Transféré parOmseik
- gppb0316Transféré parapi-296038550
- Alternative Delivery Mode in Science Grade 5Transféré pardanica
- Formatif 01-08Transféré parDanny Fenton
- Exam I Solutions.PDFTransféré parjana gomez
- hwk12.pdfTransféré parRick Pongi
- hwk12Transféré parsubash1111@gmail.com
- vect5Transféré parHimanshu Kr
- area under a graphTransféré parzan izan
- Oxford IB Course Preparation_TEORÍA_PROBLEMAS PROPUESTO_estudiantesTransféré parjeferson Pinedo
- Driver – Maximize Your DistanceTransféré parDFJohnso
- 1-4Transféré parJoseph P Ch
- Physics Test Dpp 1Transféré pardwipen bezbaruah
- SOLUTIONTransféré parHazel Olay
- 300 Puzzles %5Bwww.placementpapers.net%5DTransféré parRajeshing
- AccelerationTransféré parchardz10
- STRAIGHT LINE MOTIONTransféré parVijay Agarwal
- Survey DataTransféré parsuchjazz
- Qué significa la aceleración.docxTransféré parFrancisco Alanis Acosta
- 28nmatTransféré parK'adam Sěanjay
- ed 302 unit overview fa13 keeley 1 pdf finalTransféré parapi-300683985
- CH 105+ +Solutions 3Transféré parUmar
- 10456040.pptTransféré parMitakashime Clark Kuarichishikutataka

- ATTENDANCETransféré parNayan Kumar
- attendance short notice.txtTransféré parNayan Kumar
- Sample Cover PageTransféré parNayan Kumar
- RandomTransféré parNayan Kumar
- pp4Transféré parNayan Kumar
- pp3Transféré parNayan Kumar
- pp2Transféré parNayan Kumar
- ppTransféré parNayan Kumar
- Asahi GlassTransféré parNayan Kumar
- uiicnTransféré parJeshi
- Banking Awarenes 2Transféré parNayan Kumar
- Computer Quiz 4Transféré parNayan Kumar
- Computer QUIZTransféré parNayan Kumar
- Final CGLE-2012 Notice 1Transféré parMandeep Singh
- Super Star LibraTransféré parNayan Kumar
- Bits Pilani Phd BrochureTransféré parNayan Kumar
- Gk Updates AugustTransféré partiwari_abhishek855
- Beautifull LinesTransféré parNayan Kumar
- XIMB BrochureTransféré parNayan Kumar
- Insurance Awareness PDF by ExampunditTransféré parKathleen Stephenson
- cricket World Cup QuizTransféré parNayan Kumar
- Bio Data FormTransféré parRohit Bansal
- 1_placefile_gimfinal2014Transféré parAivy Mathew
- Sri Hanuman Chalisa in HindiTransféré parSrivatsa
- Tentative Schedule 2014Transféré parAnonymous xdetBXSaot
- DoMS IITR PlacementReport Executive 2014Transféré parNayan Kumar
- Admissions BrochureTransféré parNayan Kumar
- 2015 Holiday ListTransféré parNayan Kumar

- Hernán & Robins - Causal Inferece Book (Part I)Transféré parNatalia
- Maximum LikelihoodTransféré parBhogendra Mishra
- PL Meyer.pdfTransféré parDurga Sivakumar
- Stochastic Processes and ApplicationsTransféré parApratim Bhattacharya
- Cont Prob Dist-2Transféré parcarl domingo
- M.com. Syllabus DelhiTransféré parKiran Soni
- ProbabilityTransféré parniogan anthony
- Statistics, Shooting and the Myth of the Three Shot GroupTransféré parRocketmanOU
- CccTransféré parlvminhtriet
- probability impact analysis.xlsTransféré parChinh Lê Đình
- Exam P ReviewTransféré parlloydhuni
- Basic ProbabilityTransféré parAbdullah Etizaz
- Shielding Symbolic Finance Optimization to Gather Growing Smart Service-franchise Orders Factory Overdrive Belongs to Shocking Standby Fashion OpticsTransféré parAnonymous 8erOuK4i
- Chapter 4Transféré partarek mahmoud
- Probability Final PaperTransféré parkamalshrish
- A Critical Analysis of the Double Transit TheoryTransféré parSudipta Bose
- RghTransféré parsg.com
- lat soal MatstatTransféré parnono heryana
- Additional Mathematics Project Work Sample by MeTransféré parAdheera D-ra
- A Probabilistic Analysis of Shopping Center Trade AreasTransféré parOoosh_
- Chapter 5_ Discrete Random VariablesTransféré parDelfin Valdez
- Quantifying UncertaintyTransféré parm_saki6665803
- Conditional ProbabilityTransféré parKhubaib Ahmed
- Iscse 2011 Proceedings Final-kusadasıTransféré parinvisible25
- High School Mathematics Extensions_Discrete Probability - Wikibooks, Open Books for an Open WorldTransféré parAcess Denied
- Stat Review -Keller.pptTransféré parMangala Semage
- Chapter 6 Review 2103Transféré parJohn
- Statistics Khan AcademyTransféré parKumardeep Mukhopadhyay
- (Synthesis+Lectures+on+Engineering)+David+L.+Whitman,+Ronald+E.+Terry-Fundamentals+of+Engineering+Economics+and+Decision+Analysis-Morgan+&+Claypool+Publishers+(2012).pdfTransféré parJose Edivaldo Junior
- Probability & Application in BusinessTransféré parShiny Staar

## Bien plus que des documents.

Découvrez tout ce que Scribd a à offrir, dont les livres et les livres audio des principaux éditeurs.

Annulez à tout moment.