Vous êtes sur la page 1sur 64

APTITUDE

QUANT CONCEPTS + QUIZ #6


Multiplication of 3 digit numbers
Let 'abc' and 'def' be 2 three digit numbers, then 'abc x def' will be given by:

Now try to solve these 10 questions as fast as possible (7-10min)


1. 243 x 823=?
(a) 199889
(b) 199989
(c) 189999
(d) 179989
2. 127 x 485=?
(a) 61595
(b) 62495
(c) 61335
(d) 62835
3. 833 x 666=?
(a) 554778
(b) 545678
(c) 543718
(d) 556418
4. 929 x 242=?
(a) 224678
(b) 224618
(c) 224818
(d) 224618
5. 672 x 545=?
(a) 336280
(b) 336480
(c) 336120
(d) 366240
6. 444 x 777=?
(a) 344988
(b) 334898
(c) 334278
(d) 343798
7. 998 x 247=?
(a) 245506
(b) 256506
(c) 246504
(d) 246506
8. 825 x 365=?
(a) 310125
(b) 301125
(c) 311075
(d) 312055
9. 432 x 678=?
(a) 292896
(b) 292696
(c) 292556
(d) 292996
10. 718 x 543=?
(a) 389774
(b) 389824
(c) 389874
(d) 388874
SOLUTIONS
1b
2a 3a

4c

5d

6a

7d

8b

9a

10 c

Time taken
Within 7 min: EXCELLENT
7-10 min: YOU CAN DO BETTER
More than 10 min: YOU NEED TO WORK HARD
Multiplication of 2 digit numbers
Let 'ab' and 'cd' be 2 two digit numbers, then 'ab x cd' can be solved by the
technique:

Now try to solve these 10 questions as fast as possible (5-7min)


1. 23 x 66=?
(a) 1628
(b) 1518
(c) 1318
(d) 1448
2. 49 x 87=?
(a) 4063
(b) 3263
(c) 4263
(d) 3763
3. 13 x 69=?
(a) 727
(b) 897
(c) 797
(d) 827
4. 71 x 34=?
(a) 2104
(b) 2404
(c) 2114
(d) 2414
5. 98 x 57=?
(a) 5586
(b) 4656
(c) 4586
(d) 5756
6. 83 x 27=?
(a) 1821
(b) 2141
(c) 2241
(d) 1927
7. 31 x 36=?
(a) 916
(b) 1006
(c) 1016
(d) 1116
8. 53 x 72=?
(a) 3816
(b) 3706
(c) 3506
(d) 3906
9. 81 x 36=?
(a) 2406
(b) 2916
(c) 2806
(d) 2856
10. 45 x 52=?
(a) 2010
(b) 2150
(c) 2310
(d) 2340

SOLUTIONS
1b
2c 3b
6c 7d
8a

4d
5a
9 b 10 d

TIME TAKEN
Within 5 min: EXCELLENT
5-7 min: YOU CAN DO BETTER
More than 7 min: YOU NEED TO WORK HARD
QUANT CONCEPTS + QUIZ #4
MATHEMATICS
Multiplying numbers just over/below 100
E.g. : 108 x 109
108 x 109= 11772. The answer is in two parts: 117 and 72
117 = (108+09) or (109+08)
72 = 8 x 9
Eg.: 103 x 98
(103-2) or (98+3)= 101
(3) x (-2)= (-6)
Combined solution= 10100+ (-6) = 10094

1.
2.
3.
4.

Eg.: 95 x 97
(95-3) or (97-5) = 92
(-5) x (-3)= 15
Combined solution= 9200 + 15= 9215
Now try to solve these 10 questions as fast as possible (3-5min)
91 x 106=?
(a) 9706
(b) 9464
(c) 9646
(d) 9644
107 x 109=?
(a) 11683
(b) 10563
(c) 11663
(d) 11563
101 x 95=?
(a) 9605
(b) 9585
(c) 9595
(d) 9505
92 x 103=?
(a) 9406
(b) 9506

(c) 9476
5. 106 x 109=?
(a) 11445
(c) 11554
6. 111x 107=?
(a) 11807
(c) 10877
7. 91 x 104=?
(a) 9504
(c) 9404
8. 99 x 98=?
(a) 9772
(c) 9698
9. 98 x 104=?
(a) 10192
(c) 10208
10. 94 x 93=?
(a) 8742
(c) 8758
Answers:
1c
2c
6d
7b

(d) 9774
(b) 11454
(d) 11544
(b) 11787
(d) 11877
(b) 9464
(d) 9564
(b) 9702
(d) 9628
(b) 10232
(d) 10108
(b) 8658
(d) 8642
3c
8b

4c
9a

5d
10 a

Time taken
Within 3 min: EXCELLENT
3-5 min: YOU CAN DO BETTER
More than 5 min: YOU NEED TO WORK HARD
QUANT CONCEPTS + QUIZ 2
MULTIPLICATION BY 5, 25, 50, 125, 250, 500
5 = 10/2, so put a zero on the right side of the number and divide it by 2.
25 = 100/4, so put 2 zeroes on the right side of the number and divide it by 4.
50 = 100/2, so put 2 zeroes on the right side of the given number and then divide it
by 2.
125= 1000/8, so put 3 zeroes on the right side of the number and divide the number
by 8.

250= 1000/4, so put 3 zeroes on the right side of the number and divide the number
by 4.
500= 1000/2, so put 3 zeroes on the right side of the number and divide the number
by 2.
Now try to solve these 10 questions as fast as possible (5-10min)
1. 8000 x 25 =?
(a) 300000
(b) 200000
(c) 250000
(d) 400000
2. 765 x 250 =?
(a) 191750
(b) 189750
(c) 190250
(d) 191250
3. 423 x 500=?
(a) 210500
(b) 210750
(c) 211500
(d) 211750
4. 10203 x 50 =?
(a) 510100
(b) 510150
(c) 511150
(d) 511050
5. 473 x 5=?
(a) 2265
(b) 2365
(c) 2425
(d) 2265
6. 6253 x 125=?
(a) 781625
(b) 780525
(c) 781225
(d) 783425
7. 481 x 250 =?
(a) 120250
(b) 125625
(c) 120525
(d) 115750
8. 107 x 500 =?
(a) 50500
(b) 53250
(c) 52750
(d) 53500
9. 82 x 250 =?
(a) 20000
(b) 20500
(c) 20625
(d) 21500
10. 100 x 25=?
(a) 2500
(b) 3500
(c) 4500
(d) 2250
Answers
1b
2d
6a
7a

3c
8d

4b
9b

5b
10 a

Time taken
Within 5min: EXCELLENT
5-10min: YOU CAN DO BETTER
More than 10min: YOU NEED TO WORK HARD
MATHS : QUIZ (Heights Distances)
1.Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of
elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30 and
45 respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two
ships is:
A. 300 m
B. 173 m
C. 273 m
D. 200 m

2. An observer 2 m tall is 10v3 m away from a tower. The angle of elevation


from his eye to the top of the tower is 30. The height of the tower is:
A. None of these
B. 12 m
C. 14 m
D. 10 m

3. The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60 and the foot
of the ladder is 12.4 m away from the wall. The length of the ladder is:
A. 14.8 m

B. 6.2 m
C. 12.4 m
D. 24.8 m

4. What is the area of an obtuse angled triangle whose two sides are 8 and 12
and the angle included between two sides is 1500?
A. 24 sq units
B. 48 sq units
C. 34 sq units
D. 44 sq units

5. If the sum of the interior angles of a regular polygon measures up to 1440


degrees, how many sides does the polygon have?
A. 10 sides
B. 8 sides
C. 12 sides
D.9 sides

6.A man is watching from the top of a tower a boat speeding away from the
tower. The boat makes an angle of depression of 45 with the man's eye when
at a distance of 100 metres from the tower. After 10 seconds, the angle of
depression becomes 30. What is the approximate speed of the boat, assuming
that it is running in still water?
A. 26.28 km/hr
B. 32.42 km/hr

C. 24.22 km/hr
D. 31.25 km/hr

7.The angle of elevation of the top of a tower from a certain point is 30. If the
observer moves 40 m towards the tower, the angle of elevation of the top of the
tower increases by 15. The height of the tower is:
A. 64.2 m
B. 62.2 m
C. 52.2 m
D. 54.6 m

8.A flagstaff is placed on top of a building. The flagstaff and building subtend
equal angles at a point on level ground which is 200 m away from the foot of
the building. If the height of the flagstaff is 50 m and the height of the building
is h, which of the following is true?
A. h^3 - 50h^2 + (200)^2h + (200)^2 = 0
B. None of these
C. h^3 + 50h^2 + (200)^2h - (200)^2 = 0
D. h^3 - 50h^2 - (200)^2h + (200)^2 = 0

9.A vertical pole fixed to the ground is divided in the ratio 1:9 by a mark on it
with lower part shorter than the upper part. If the two parts subtend equal
angles at a place on the ground, 15 m away from the base of the pole, what is
the height of the pole?
A. 60v5 m
B. 15v5 m

C. 15v3 m
D. 60v3 m

10.When the sun's altitude changes from 30 to 60, the length of the shadow
of a tower decreases by 70m. What is the height of the tower?
A. 35 m
B. 140 m
C. 60.6 m
D. 20.2 m
Answer With Solution:

QUANT QUIZ
Quant Quiz
1.Aditya bought a pen at 70% of the listed price. He sold it for Rs 350/- which
was 20% more than the price he had bought for. What was the listed price?
(1) Rs 315.88
(2) Rs 320.48
(3) Rs 416.66
(4) Rs 461.66
(5) None of these
2.When the price of chair was reduced by 40%, the number of chairs sold
increased by 80%, what was the effect on the sales rupees?
(1) 8% increase
(2) 10% increase
(3) 8% decrease
(4) 10% decrease
(5) None of these

3.Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks


more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The
marks obtained by them are:
(1) 39, 30
(2) 41, 32
(3) 42, 33
(4) 43, 34
(5) None of These
4.A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples.
Originally, he had:
(1) 588 apples
(2) 600 apples
(3) 672 apples
(4) 700 apples
(5) None of These
5.What percentage of numbers from 1 to 70 have squares that end in the digit
1?
(1) 1
(2) 14
(3) 20
(4) 21
(5) None of These
6.If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?
(1) A is smaller than B.
(2) A is greater than B
(3) Relationship between A and B cannot be determined.
(4) If x is smaller than y, then A is greater than B.
(5) None of these
7.In an examination it is required to get 36% of the aggregate marks to pass.
A student gets 198 marks and is declared failed by 36 marks. What is the
maximum aggregate marks a student can get?
(1) 550
(2) 650
(3) 480
(4) Cannot be determined
(5) None of these

8.The difference between 40% of a number 28% of the same number is 198.
What is 64% of that number?
(1) 1122
(2) 1065
(3) 105
(4) 1023
(5) None of these
9.75% of a number is equal to three-seventh of another number. What is the
ratio between the first number and the second number respectively?
(1) 7 : 4
(2) 5 : 7
(3) 4 : 7
(4) 6 : 7
(5) None of these
10.Anil gives his 35% of the money to his wife and gave 50% of the money to
his sons. Remaining amount of Rs 11,250/- he kept with himself. What was
total money he had?
(1) Rs 75,000
(2) Rs 70,000
(3) Rs 80,000
(4) Rs 85,000
(5) None of these
Answers:
1-3
2-1
3-3
4-4
5-3
6-5
7-2
8-5
9-3
10-1

Quant Quiz
1. (2432 + 587 + 1415) 378 = ?
(1) 18
(2) 16
(3) 12
(4) 9
(5) 22
2. 74.7 + 13.07 6.91 = ?
(1) 178
(2) 186
(3) 152
(4) 158
(5) 165
3.27 373 16 = ?
(1) 630
(2) 644
(3) 598
(4) 614
(5) 618
4. 230 * 15 = ?
(1) 70
(2) 90
(3) 40
(4) 60
(5) 50
5. 1725 35 12 = ?
(1) 3
(2) 6
(3) 4
(4) 5

(5) 7
Directions (6-10) : What should come in place of the question mark (?) in the
following number series ?
6. 10, 18, 28, 40, 54, ?
(1) 66
(2) 70
(3) 68
(4) 72
(5) None of these
7. 18, 72, 9, ?, 6.75, 135
(1) 108
(2) 102
(3) 144
(4) 160
(5) None of these
8. 187.5, 182, 171, ?, 132.5, 105, 72
(1) 145.5
(2) 155.5
(3) 154.5
(4) 144.5
(5) None of these
9. 435, 556, 700, 869, ?, 1290
(1) 1045
(2) 1094
(3) 1038
(4) 1068
(5) None of these
10. 7, 35, 175, ?, 4375, 21875
(1) 1575

(2) 875
(3) 675
(4) 1275
(5) None of these
ANSWERS
1. (3)
2. (5)
3. (1)
4. (4)
5. (3)
6. (2)
The difference between consecutive terms is 8, 10, 12, 14 and so on.
7. (1)
The pattern is 4, 8 , 12, 16 and so on.
8. (3)
The pattern is -5.5, -11, -16.5, -22 and so on.
9. (5)
The difference between consecutive terms is 11^2, 12^2, 13^2 and so on.
10. (2)
The pattern is 5, 5 and so on.

1.

The unit digit in (234)94 + (234)95 is:

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

(1) 0
(2) 2
(3) 4
(4) 6
(5) none of these
2. In the following number series only one term is wrong. The wrong number is?
SERIES: 17, 124, 113, 126, 110, 128?
(1) 113
(2) 126
(3) 110
(4) 128
(5) 124
If X= 0.5, Y= 0.2. Then what is the value of (0.6)^(1/2) x (3Y)^X?
(1) 1.0
(2) 0.5
(3) 0.6
(4) 1.1
(5) none of these
The sum of two numbers is 5760, and their difference is equal to one-third of the
greater number. What is the greater number?
(1) 3450
(2) 3456
(3) 3475
(4) 3500
(5) none of these
The difference between the selling price of an article at profits of 25% ande 20%
is Rs. 10. The cost price of that article is:
(1) Rs.150
(2) Rs. 200
(3) Rs. 250
(4) Rs. 110
(5) none of these
By selling 44 articles , a shopkeeper gains the selling price of 11 articles. His
percentage of gain is:
(1) 20%
(2) 25%
(3) 30.66%
(4) 33.33%
(5) none of these
A fruit seller bought oranges at 7 for Rs 10 and sold them at a profit of 40%. How
many oranges did a costumer get for Rs. 10?
(1) 4
(2) 5
(3) 7
(4) 10
(5) none of these
When the price of fans was reduced by 20%, the number of fans sold increased by
40%. What was the effect on the sale proceeds?
(1) 12% increase
(2) 14% decrease
(3) 16% increase
(4) 18% decrease
(5) none of these
If the profit on the cost price of an article is 20%, the percentage of profit when
calculated on its sale price is:
(1) 16
(2) 16.66

(3) 20
(4) 20.33
(5) none of these
10. A dealer marks his goods 20% above the cost price. He then allows some discount
on it and makes a profit of 8%. The rate of discount is:
(1) 12%
(2) 10%
(3) 6%
(4) 4%
(5) none of these
Answers:
1.1
2.3
6.4 7.2

3.4
8.1

4.2
9.2

5.2
10 . 2

ll About Number Series


What is Number Series?
Number series is a arrangement of numbers in a certain order, where some
numbers are wrongly put into the series of numbers and some number is missing in
that series, we need to observe and find the accurate number to the series of
numbers.
In competitive exams number series are given and where you need to find missing
numbers. The number series are come in different types. At first you have to
decided what type of series are given in papers then according with this you have
to use shortcut tricks as fast as you can .
Different types of Number Series
There are some format of series which are given in Exams.
Perfect Square Series:
This Types of Series are based on square of a number which is in same order and
one square number is missing in that given series.
Example 1: 441, 484, 529, 576?
Answer: 441 = 212, 484 = 222, 529 = 232, 576 = 242 , 625 = 252.
Perfect Cube Series:

This Types of Series are based on cube of a number which is in same order and
one cube number is missing in that given series
Example 2: 1331, 1728, 2197, ?
Answer : 113 , 123 , 133 , 143
Geometric Series:
This type of series are based on ascending or descending order of numbers and
each successive number is obtain by multiplying or dividing the previous number
with a fixed number.
Example 3: 5, 45, 405, 3645,?
Answer: 5 x 9 = 45, 45 x 9 = 405, 405 x 9 = 3645, 3645 x 9 = 32805.
Two stage Type Series:
A two tier Arithmetic series is one in which the differences of successive numbers
themselves form an arithmetic series.
Example 4: i. 3, 9, 18, 35, 58,
ii. 6, 9, 17, 23,Mixed Series:
This type of series are more than one different order are given in a series which
arranged in alternatively in a single series or created according to any nonconventional rule. This mixed series Examples are describes in separately.
Examples 5:
11, 24, 50, 102, 206, ?
Answer:
11 x 2 = 22 +2 = 24,

24 x 2 = 48 + 2 = 50,
50 x 2 = 100 + 2 = 102,
102 x 2 = 204 + 2 = 206,
206 x 2 = 412 + 2 = 414.
So the missing number is 414.
Number Series Quiz
Directions (1-10): What will come in place of the question marks (?) in the
following Number series?
1. 0, 6, 24, 60, 120, 210, ?
A. 336
B. 349
C. 312
D. 337
E. None of these
2.

11, 14, 19, 22, 27, 30, ?


A. 39
B. 34
C. 36
D. 35
E. None of these

3.

6, 12, 21, ? , 48
A. 33
B. 39
C. 36
D. 31
E. None of these

4.

18, 22, 30, ? ,78, 142


A. 44
B. 35
C. 46
D. 48

E. None of these
5.

73205, 6655, 605, 55, ?


A. 9
B. 5
C. 13
D. 11
E. None of these

6.

25, 100, ?, 1600, 6400


A. 400
B. 300
C. 360
D. 420
E. None of these

7.

125, ?, 343, 512, 729, 1000


A. 216
B. 215
C. 256
D. 225
E. None of these

8.

1 , 9 , 125 , 343 , ? , 1331


A. 730
B. 729
C. 512
D. 772
E. None of these

9.

121, 144, 169, ?, 225


A. 180
B. 172
C. 186
D. 196
E. None of these

10. ?, 2116, 2209, 2304, 2401, 2500


A. 2124
B. 1972

C. 1521
D. 2025
E. None of these
Answers with Explanation:1.

(A)
The given series is : 13 1, 23 2, 33 3, 43 4, 53 5, 63 6,
So the missing term = 73 7 = 343 7 = 336 .

2.

(D)
The pattern is + 3, + 5, + 3, + 5,
So the missing term is = 30 + 5 = 35 .

3.

(A)
The pattern is + 6, + 9, + 12, +15 ..
So the missing term is = 21 + 12 = 33 .

4.

(C)
The pattern is +4, +8, +16, +32, +64
So the missing term is = 30 + 16 = 46 .

5.

(B)
5 x 11 = 55, 55 x 11 = 605, 605 x 11 = 6655, 6655 x 11 = 73205

6.

(A)
25 x 4 = 100, 100 x 4 = 400, 400 x 4 = 1600, 1600 x 4 = 6400.

7.

(A)
125 = 53 , 216 = 63, 343 = 73, 512 = 83, 729 = 93, 1000 = 103.

8.

(B)
13 , 33 , 53 , 73 , 93 , 113

9.

(D)
121 = 112, 144 = 122, 169 = 132, 196 = 142, 225 = 152.

10. (D)
2025 = 452, 2116 = 462, 2304 = 482, 2401 = 492, 2500 = 502

TIME TAKEN
Within 5 min
: EXCELLENT
5-8 min
: YOU CAN DO BETTER
More than 8 min : YOU NEED TO WORK HARD
Number Series
Q(1-5) Find the missing number in the given seriese.
(1).2, 7, 10, 22, 18, 37, 26,?
A. 42
B. 52
C. 46
D. 62
E.None of these
(2).279936, 46656, 7776, 1296, 216, ?
A. 60
B. 46
C. 36
D. 66
E.None of these
(3)12, 38, 116, 350, 1052, ?
A. 1800
B. 2200
C. 2800
D. 3158
E.None of these
(4). 46080, 3840, 384, 48, 8, 2, ?
A. 1
B. 1/64
C. 1/8
D.2
E. None of these
(5).5,28,57,88,125
A.156
B.147

C.166
D.186
E. None of these
Q(6-10) .Find the wrong number in the following series.
6.13, 18, 25, 30, 37, 40
A. 25
B. 30
C. 37
D. 40
E.None of these
7. 15 46 63 71 75 77 78
A.15
B.46
C.63
D.71
E.75
8. 2,3,12,37,86,166,288
A.37
B.86
C.166
D.288
E.12
9.15, 16, 34, 105, 424, 2124, 12756
A.16
B.34
C.105
D.424
E.2124
10.3, 7, 15, 27, 63, 127, 255
A.7
B.15
C.27
D.63
E.127

Answers:
Answers:
1.B
There are two series here
2, 10, 18, 26, ... (Increase by 8)
7, 22, 37, ... (Increase by 15)
Hence, next term is 37+15 = 52
2.C
Go on dividing by 6 to the next number
3.D
12
12 3 + 2 = 38
38 3 + 2 = 116
116 3 + 2 = 350
350 3 + 2 = 1052
1052 3 + 2 = 3158
4.A
46080 /12 = 3840
3840 /10 = 384
384 /8 = 48
48 /6 = 8
8/4 = 2
2 /2 = 1
5.C
28=23+5
57=29+28
88=31+57
125=37+88
166=41+125
6.D
The differences between two successive terms from the beginning are 7, 5, 7, 5, 7,
5. So, 40 is wrong.

7.B
In this question, if you start from the beginning, firstly the difference is 31, then the
difference is 17, then the difference is 8. So there is no logic. If you start
backwards,you can see that firstly, 1 is added, then 2 is added, then 4 is added, then
8,16 and 32 should have been added. So you have got the right clue. So 15 + 32 the
first number should be 47 and afterwards, the series becomes + 16, + 8, + 4and so
on.
8.C
3-2=1
12-3=9
37-12=25
86-37=49
166-86=80(this must be 81=167-86=81)
so wrong number in the sequence is 166
difference between two sucessive numbers sequence would be
1,9,25,49,81,121(square of 1,3,5,7,9,11)
9.E
2nd term = (1st term) * 1 + 1 = 15 *1 + 1 = 16.
3rd term = (2nd term) * 2 + 2 = 16 * 2 + 2 = 34
4th term = (3th term) *3 + 3 = 34 * 3 + 3 = 105
5th term = (4th term) * 4 + 4 = 105 * 4 + 4 = 424
6th term = (5th term) * 5 + 5 = 424 * 5 + 5 = 2125
6th term should 2125 instead of 2124.
10.C
Go on multiplying the number by 2 and adding 1 to it to get the next number.So, 27
is wrong.
QUZNT QUIZ ON SERIES
1. 7, 3.5, 3.5, 5.25, 10.5, ?
(a)25
(b) 26.25
(c)15.75
(d) 21
(e) None of these
2. 9, 18, 37, 76, 155, ?
(a) 310
(b) 231
(c) 314
(d) 321

3.

11, 1221, 132231, 14322341, ?


(a) 1554322341
(b) 15443223451
(c) 1534223451
(d) 1543223451
(e) None of these
4. 2, 1, (1/2), (1/4), ...?
(a) 1/3
(b) 1/8
(c) 2/8
(d) 1/16
5. 7, 10, 8, 11, 9, 12, ... ?
(a) 7
(b) 10
(c) 12
(d) 13
6. 36, 34, 30, 28, 24, ...?
(a) 20
(b) 22
(c) 23
(d) 26
7. 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... ?
(a) 12
(b)13
(c) 14
(d) 24
8. 80, 10, 70, 15, 60, ...
(a) 20
(b) 55
(c) 50
(d) 25
9. 2, 6, 18, 54, ...?
(a) 165
(b) 108
(c) 162
(d) 166
(e) None of these
10. 5.2, 4.8, 4.4, 4, ...?
(a) 3.6
(b) 3.2
(c) 3.8
(d) 3.0
(e) None of these

ANSWERS:
1b
2c
5b
6b
9c
10 a

3d
7c

4b
8a

Quant Quiz
Directions(1-5): What approximate value will come in place of the question-mark
(?) in the following questions?
1. (2960 + 1378 + 3530) 278 = ?

(1) 38
(2) 28
(3) 12
(4) 19
(5) 22
2. 54.7 + 2307 546 = ?
(1) 189
(2) 153
(3) 165
(4)180
(5) 164
3. 93.54 573 16 = ?
(1) 3350
(2) 3500
(3) 5700
(4) 1250
(5) 3900
4. 23.95% of 6544= ?
(1) 1635
(2) 1852
(3) 1570
(4) 6810
(5) 1660
5. 499991 49.97 0.149= ?
(1) 13
(2) 15
(3) 17
(4) 21
(5) 25
Directions(6-10):What should come in place of the question mark (?) in the
following number series ?
6. 28, 39, 63, 102, 158, (?)
(1) 232
(2) 242

(3) 233
(4) 244
(5) None of these
7. 469, 370, 282, 205, 139, (?)
(1) 54
(2) 65
(3) 74
(4) 94
(5) None of these
8. 69.76, 68.66, 66.46, 63.16, ?, 53.26
(1) 58.76
(2) 56.53
(3) 53.46
(4) 53.26
(5) None of these
9. 336, 457, 601, 770, ?, 1191
(1) 946
(2) 995
(3) 939
(4) 969
(5) None of these
10. 13, 21, 37, 69, 133, (?)
(1) 308
(2) 318
(3) 251
(4) 261
(5) None of these

ANSWERS
ANSWERS
1. (2)

2. (4)
3. (1)
4. (3)
5. (2)
Solutions (6-10)

MATHS : QUIZ
1. How many Kg of rice at Rs.6.60 per Kg. be mixed with 56Kg of rice at
Rs.9.60 per Kg to get a mixture worth Rs.8.20 per Kg
A. 56 Kg
B. 52 Kg
C. 44 Kg
D. 49 Kg
E. None of these
2. How many litres of water must be added to 16 liters of milk and water
contains 10% water to make it 20% water in it
A. 4 litre
B. 2 litre

C. 1 litre
D. 3 litre
E. None of these
3. We have a 630 ml of mixture of milk and water in the ratio 7:2. How much
water must be added to make the ratio 7:3?
A. 70 ml
B. 60 ml
C. 80 ml
D. 50 ml
E. None of these
4. 3 litre of water is added to 11 litre of a solution containing 42% of alcohol in
the water. The percentage of alcohol in the new mixture is
A. 25%
B. 20%
C. 30%
D. 33%
E. None of these
5. Rs.460 was divided among 41 boys and girls such that each boy Rs.12 and
each girl got Rs.8. What is the number of boys?
A. 33
B. 30
C. 36
D. 28
E. None of these
6.If the difference between the simple interest and compound interests on
some principal amount at 20% for 3 years is Rs. 48, then the principal amount
is
A. Rs. 365
B. Rs. 325
C. Rs. 395
D. Rs. 375
E. None of these
7.A person's present age is two-fifth of the age of his mother. After 8 years, he
will be one-half of the age of his mother. How old is the mother at present
A. 38

B. 40
C. 42
D. 44
E. None of these
8.30% of the men are more than 25 years old and 80% of the men are less
than or equal to 50 years old. 20% of all men play football. If 20% of the men
above the age of 50 play football, what percentage of the football players are
less than or equal to 50 years?
A. 60%
B. 70%
C. 80%
D. 90%
E. None of these
9. Pipes A and B can fill a tank in 5 hours and 6 hours respectively. Pipe C
can empty it in 12 hours. If all the three pipes are opened together, then the
tank will be filled in.
A. 3 9/5
B. 3 9/17
C. 3 7/5
D. 3 7/17
E. None of these
10. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned
through
A. 155
B. 145
C. 152
D. 140
E. None of these
ANSWERS AND SOLUTION:
1(D)Explanation :
By the rule of alligation, we have
Cost of 1 kg of 1st kind rice Cost of 1 kg of 2nd kind rice
6.6
9.6
Price of 1Kg of the mixture
8.2

9.6 - 8.2 = 1.4


8.2 - 6.6 = 1.6
Quantity of 1st kind rice : Quantity of 2nd kind rice = 1.4 : 1.6 = 7 : 8
Quantity of 1st kind rice : 56 = 7 : 8
=>Quantity of 1st kind rice = 567/8=49
2( B)Explanation :By the rule of alligation, we have
% Concentration of water
% Concentration of water
in pure water : 100
in the given mixture :
Mean % concentration
20
20 - 10 = 10
100 - 20 = 80
=> Quantity of water : Quantity of the mixture = 10 : 80 = 1 : 8
Here Quantity of the mixture = 16 litres
=> Quantity of water : 16 = 1 : 8
Quantity of water = 161/8=2 litre
3( A)Explanation :
concentration of water in mixture1 = 2/9 (Since the ratio of milk and water = 7:2)
---item(1)
concentration of water in pure water= 1 ---item(2)
Now the above mentioned items are mixed to form a mixture2 where milk and
water ratio = 7: 3
=>concentration of water in mixture2 = 3/10
By the rule of alligation, we have
concentration of water
concentration of water
in mixture1 : 2/9
in pure water : 1
Mean concentration
3/10
1 - 3/10 = 7/10
3/10 - 2/9 = 7/90
=> Quantity of mixture1 : Quantity of water = 7/10 : 7/90 = 1/10 : 1/90 = 1 : 1/9
Given that Quantity of mixture1 = 630 ml
=> 630 : Quantity of water = 1 : 1/9
=Quantity of water = 63019=70 ml
4( D)Explanation :
%Concentration of alcohol in pure water = 0
%Concentration of alcohol in mixture = 42

quantity of water : Quantity of mixture = 3 : 11


Let the %Concentration of alcohol in the new mixture = x
By the rule of alligation, we have
%Concentration of alcohol : 0
%Concentration of alcohoI
in pure water
in mixture : 42
Mean %Concentration
x
42 - x
x-0=x
But (42 - x) : x = 3 : 11
=42-x/x = 3/11
=4211-11x = 3x
=14x = 4211
=x=311 = 33
=> The percentage of alcohol in the new mixture is 33%
5(A)Explanation :Let that the number of boys = b and number of girls is g
number of boys + number of girls = 41
=> b + g = 41 ------------ (Equation 1)
Given that each boy got Rs.12 and each girl got Rs.8 and Total amount = Rs.460
=> 12b + 8g = 460 -------- (Equation 2)
Now we need solve Equation 1 and Equation 2 to get b and g
(Equation1)8=>8b+8g=841=328--------(Equation3)
(Equation 2) - (Equation 3) = 4b = 460 - 328 = 132
=>b=132/4=33
6(D)Explanation : Let the sum be Rs.x
Amount after 3 years on Rs.x at 20% per annum when interest is compounded
annually
=P(1+R/100)^T=x(1+20/100)^3=x(120/100)^3=x(6/5)^3
Compound Interest = x(6/5)^3-x = x[(6/5)^3-1] =x[216/125-1]=91x/125
Simple Interest = PRT/100=x203/100 =3x/5
Given that difference between compound interest and simple interest is Rs.48
91x/125-3x/5=48
(91x-75x)/125=48
16x/125=48
x=48125/16 =3125= Rs. 375
i.e, the sum is Rs.375
7(B)Explanation:Let the mother's present age be x years.

Then, the person's present age = (2/5 x) years.


=> (2/5 x + 8/2) = 1 (x + 8)
=> 2(2x + 40) = 5(x + 8)
=> x = 40
8(C)Explanation :Let total number of men = 100
Then, 80 men are less than or equal to 50 years old
(Since 80% of the men are less than or equal to 50 years old)
=> 20 men are above 50 years old (Since we assumed total number of men as 100)
=>20% of the men above the age of 50 play football
?Number of men above the age of 50 who play football = 2020/100=4
Number of men who play football = 20 (Since 20% of all men play football)
Percentage of men who play football above the age of 50 = 4/20100=20%
=>Percentage of men who play football less than or equal to the age 50 = 100%20%=80%
9(B)Explanation:
Net part filled in 1 hour = (1/5+1/6-1/12)
=17/60hrs
=3 9/17
10(A)Explanation :We know that Angle traced by hour hand in 12 hrs = 360
Time duration from noon to 10 minutes past 5 = 5 hours 10 minutes
=5 10/60hour =31/6 hours
Hence the angle traced by hour hand from noon to 10 minutes past 5 =
31/6360/12 =31/630=315=155
Quant Quiz
1.Aditya bought a pen at 70% of the listed price. He sold it for Rs 350/- which
was 20% more than the price he had bought for. What was the listed price?
(1) Rs 315.88
(2) Rs 320.48
(3) Rs 416.66
(4) Rs 461.66
(5) None of these
2.When the price of chair was reduced by 40%, the number of chairs sold
increased by 80%, what was the effect on the sales rupees?
(1) 8% increase

(2) 10% increase


(3) 8% decrease
(4) 10% decrease
(5) None of these
3.Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks
more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The
marks obtained by them are:
(1) 39, 30
(2) 41, 32
(3) 42, 33
(4) 43, 34
(5) None of These
4.A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples.
Originally, he had:
(1) 588 apples
(2) 600 apples
(3) 672 apples
(4) 700 apples
(5) None of These
5.What percentage of numbers from 1 to 70 have squares that end in the digit
1?
(1) 1
(2) 14
(3) 20
(4) 21
(5) None of These
6.If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?
(1) A is smaller than B.
(2) A is greater than B
(3) Relationship between A and B cannot be determined.
(4) If x is smaller than y, then A is greater than B.
(5) None of these
7.In an examination it is required to get 36% of the aggregate marks to pass.
A student gets 198 marks and is declared failed by 36 marks. What is the
maximum aggregate marks a student can get?

(1) 550
(2) 650
(3) 480
(4) Cannot be determined
(5) None of these
8.The difference between 40% of a number 28% of the same number is 198.
What is 64% of that number?
(1) 1122
(2) 1065
(3) 105
(4) 1023
(5) None of these
9.75% of a number is equal to three-seventh of another number. What is the
ratio between the first number and the second number respectively?
(1) 7 : 4
(2) 5 : 7
(3) 4 : 7
(4) 6 : 7
(5) None of these
10.Anil gives his 35% of the money to his wife and gave 50% of the money to
his sons. Remaining amount of Rs 11,250/- he kept with himself. What was
total money he had?
(1) Rs 75,000
(2) Rs 70,000
(3) Rs 80,000
(4) Rs 85,000
(5) None of these
Answers:
1-3
2-1
3-3
4-4
5-3
6-5
7-2

8-5
9-3
10-1
QUANT: QUIZ for IBPS (PROFIT AND LOSS)
1.If the cost price is 25% of selling price. Then what is the profit percent.
a. 150%
b. 200%
c. 300%
d. 350%
e. None of these
2.A book was sold for Rs 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for Rs.
25.75, then would have been percentage of profit and loss ?
a. 2% Profit
b. 3% Profit
c. 2% Loss
d. 3% Loss
e. None of these
3.In terms of percentage profit, which among following the best transaction.
a. C.P. 36, Profit 17
b. C.P. 50, Profit 24
c. C.P. 40, Profit 19
d. C.P. 60, Profit 29
e. None of these
4.A pair of articles was bought for Rs. 37.40 at a discount of 15%. What must
be the marked price of each of the articles ?
a. Rs15
b. Rs 20
c. Rs 22
d. Rs 25
e. None of these
5.A shopkeeper fixes the marked price of an item 35% above its cost price.
The percentage of discount allowed to gain 8% is
a. 18%
b. 20%

c. 22%
d. 24%
e. None of these
6.A fruit seller sells mangoes at the rate of Rs.9 per kg and thereby loses 20%.
At what price per kg, he should have sold them to make a profit of 5%
a. Rs 8.81
b. Rs 9.81
c. Rs 10.81
d. Rs 11.81
e. None of these
7.A producer of tea blends two varieties of tea from two tea gardens one
costing Rs 18 per kg and another Rs 20 per kg in the ratio 5 : 3. If he sells the
blended variety at Rs 21 per kg, then his gain percent is
a. 12%
b. 13%
c. 14%
d. 15%
e. None of these
8.A shopkeeper sold an article for Rs 2564.36. Approximately what was his
profit percent if the cost price of the article was Rs 2400
a. 4%
b. 5%
c. 6%
d. 7%
e. None of these
9.A man gains 20% by selling an article for a certain price. If he sells it at
double the price, the percentage of profit will be.
a. 130%
b. 140%
c. 150%
d. 160%
e. None of these
10.If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain
percent is ?
a. 12%

b. 30%
c. 50%
d. 60%
e. None of these
Answer key and solution:
1- (C)(Explanation:Let the S.P = 100 then C.P. = 25 , Profit = 75,
so Profit% = 75/25 * 100 = 300%
2-(B)
3-(D)
4-(C)(Explanation:As question states that rate was of pair of articles,
So rate of One article = 37.40/2 = Rs. 18.70
Let Marked price = Rs X then 85% of X = 18.70 => X = 1870/85 = 22
5-(B)(Explanation:Let the cost price = Rs 100 then, Marked price = Rs 135
Required gain = 8%,
So Selling price = Rs 108 Discount = 135 - 108 = 27, Discount% =
(27/135)*100 = 20%
6-(D)(Explanation: 85 : 9 = 105 : x, x= (9?105/85) = Rs 11.81
7-(A)(Explanation: Suppose he bought 5 kg and 3 kg of tea, Cost Price = Rs. (5 x
18 + 3 x 20) = Rs. 150. Selling price = Rs. (8 x 21) = Rs. 168. Profit = 168 - 150 =
18,
So, Profit % = (18/150) * 100 = 12%
8-(D)(Explanation: Gain % = (164.36*100/2400) = 6.84 % = 7% approx
9-(B)(Explanation:Let the C.P. = x, Then S.P. = (120/100)x = 6x/5 New S.P. =
2(6x/5) = 12x/5
Profit = 12x/5 - x = 7x/5 Profit% = (Profit/C.P.) * 100 => (7x/5) * (1/x) * 100 =
140 %
10-(C)(Explanation:Friends, we know we will need gain amount to get gain
percent, right.
So lets get gain first.
Let the cost price of 1 pen is Re 1 Cost of 8 pens = Rs 8 Selling price of 8 pens =
12
Gain = 12 - 8 = 4 Gain%=(GainCost*100)%=(48*100)%=50%

QUANT QUIZ
1. How many bricks will be required to construct a wall 13.5m long 6m high and
22.5cm thick if each brick measures 27cm X 12.5cm X 9cm?

(a) 6000
(b) 5000
(c) 7000
(d) none of these
2. The base of an isosceles triangle measures 24cm and its area 192 squared cm.
Find its perimeter?
(a) 64cm
(b) 20cm
(c) 24cm
(d) 16cm
3. If the diagonals of a rhombus are of measure 12cm and 16cm. Then the measure
of its side is?
(a) 10cm
(b) 20cm
(c) 15cm
(d) 96cm
4. Two students appeared at an exam. One of them secured 9 marks more than other
and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them
are:
(a) 39, 30
(b) 41, 32
(c) 42, 33
(d) 43, 34
5. A card is drawn from a pack of well shuffled deck of 52 cards and its probability
is , then which of the following is possible?
(a) Getting a card of hearts
(b) Getting a black card
(c) Getting a jack
(d) None of these
6. A watch was sold at a profit of 15%. If its cost had been 5% less and it had been
sold for Rs. 21 less, then the profit would have been 10%. Find the cost price of the
watch.
(a) Rs. 200
(b) Rs. 400
(c) Rs. 190
(d) None of these
7. Find the smallest number which is divisible by 12, 15, and 20 and is a perfect
square?
(a) 400
(b) 225
(c) 900
(d) 600
8. If 6 men can do a piece of work in 20days and one man can do the work of 2
boys, then in how many days can 10 men and 5 boys do the same work?
(a) 8 days
(b) 10 days
(c) 12 days
(d) None of these
9. IF the three fourth of a number is subtracted from the number, the value so
obtained is 163. What is the value of half that number?
(a) 330
(b) 342
(c) 326
(d) 334
10. A train crossed a platform in 43 seconds. The length of the train is 170m. What is
speed of the train?
(a) 233 kmph
(b) 243 kmph
(c) cant be determined
(d) none of these

Answers:
1a
2a
6a
7c

3a
8d

4c
9c

5a
10 c

QUANT QUIZ
1. What is the probability that the position in which the consonants appear remain
unchanged when the letter of the word math are rearranged?
(a)
(b) 1/6
(c) 1/3
(d) 1/24
(e) cannot be determined
2. How many different four letter words can be formed( the words need not be
meaningful) using the letters of the word MEDITERRANEAN such that the
first letter is E and the last letter is R?
(a) 59
(b) 11!/(2! X 2! X 2!)
(c) 56
(d) 23
(e) none of these
3. Ten coins are tossed simultaneously. In how many of the outcomes will the third
coin turn up a head?
(a) 2^10
(b) 2^9
(c) 3*2^8
(d) 3*2^9
(e) none of these
4. In how many different ways can the letter of the word TOYS can be arranged?
(a) 24
(b) 48
(c) 120
(d) 160
(e) none of these
5. In how many different ways can the letter of the word OFFICE can be arranged?
(a) 5040
(b) 2520
(c)1440
(d) 2520
(e) none of these
6. A cycle covers the distance of 1400m in 2min and 15 sec. What is the speed of the
cycle?
(a )35kmph
(b) 20kmph
(c) 40kmph
(d) 25kmph
(e) none
7. A train crosses a platform in 34 sec. The length of train is 102m. What is the speed
of the train?

(a) 12m/s
(b) 2 m/s
(c) 3m/s
(d) 10m/s
(e) none of these
8. The distance traveled by a bus is 820km. The speed of the bus is 1 more than
twice the time taken to travel the distance. What will be the ratio of speed of train
and time taken to travel?
(a) 20:41
(b) 41:20
(c) 21:41
(d) 41:21
(e) none of these
9. The length of a bridge which a train 130m long and traveling at 45kmph can cross
in 30sec is:
(a) 200m
(b) 250m
(c) 245m
(d) 225m
(e) none of these
10. A train can travel 50% faster than a bus both start from a point P at the same
time. On the way, however, the train lost about 12.5min while stopping at a station.
The speed of the bus is?
(a) 100kmph
(b) 130kmph
(c) 120kmph
(d) 110kmph
(e) none of these

ANSWERS:
1
A
2
A
3
B
4
A
5
A
6
C
7
C
8
B
9
C
10 C
QUANT QUIZ
1. In how many different ways can the letters of the word 'BAKERY' be
arranged?
(a) 2400
(b) 2005

(c) 720
(d) 5040
2. At what rate of simple interest will Rs. 4800 amount to Rs. 6480 in a span of 7
years?
(a) 5
(b) 6
(c) 3
(d) 4
3. Cost of 24 pens and 13 pencils is Rs.175. What is the cost of 48 pens and 26
pencils?
(a) Rs. 435
(b) Rs. 705
(c) Rs.290
(d) Rs. 350
4. The area of a circle is 2464 square meters. What will be its circumference?
(a) 132m
(b) 176m
(c) 213m
(d) 272m
5. The product of three consecutive numbers is 3360. What is the least number?
(a) 17
(b) 14
(c) 13
(d) 16
6. 47+ 345 15 x 2 = ?
(a) 68
(b) 93
(c) 59
(d) 71
7. 73% of 5800 69% of 240 =?
(a) 4608.3
(b) 4210.8
(c) 4008.4
(d) 4068.4
8. How much will a sum of Rs.6300 amount to in a span of 2 years at 5 p.c.p.a. Rate
of compound interest?
(a) Rs. 6946
(b) Rs. 6876
(c) Rs. 6521
(d) Rs. 6790
9. 9786 4321 + 5053 =? 3727
(a) 14245
(b) 14524
(c) 14452
(d) 14254
10. 204% of ? = 1848.24
(a) 517
(b) 884
(c) 921
(d) 906

Answers:
1c
2a
6b
7d

3d
8a

4b
9a

MATH: QUIZ ( Probability)

5b
10 d

1. Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at


random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is
a multiple of 3 or 5?
A. 1/2
B. 2/5
C. 8/15
D.9/20
E. None of these
2.A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at
random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?
A. 10/11
B.11/21
C.2/7
D.5/7
E. None of these
3.In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up
randomly. What is the probability that it is neither red nor green?
A. 1/3
B.3/4
C. 7/9
D. 8/21
E. 9/21
4.What is the probability of getting a sum 9 from two throws of a dice?
A. 1/6
B. 1/8
C.1/9
D. 1/12
E. None Of these
5.Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most
two heads?
A. 3/4
B. 1/4
C.3/8
D. 7/8
E. None of these

6.A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability of getting a queen
of club or a king of heart is:
A.1/13
B. 2/13
C.1/26
D.1/52
E. None of these
7.A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at
random from the bag. The probability that all of them are red, is:
A. 1/22
B. 3/22
C. 2/91
D. 2/77
E. None of these
8.Two cards are drawn together from a pack of 52 cards. The probability that
one is a spade and one is a heart, is:
A. 3/20
B. 29/34
C. 47/100
D. 13/102
E. None of these
9.One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the
probability that the card drawn is a face card (Jack, Queen and King only)?
A.1/13
B. 3/13
C. 1/4
D.9/52
E. None of these
10. A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random.
What is the probability that the ball drawn is white?
A. 3/4
B.4/7
C.1/8
D.3/7
E. None of these

1 .(d)
Explanation:
Here, S = {1, 2, 3, 4, ...., 19, 20}.
Let E = event of getting a multiple of 3 or 5 = {3, 6 , 9, 12, 15, 18, 5, 10, 20}.
So P(E) = n(E)/n(S) = 9/20 .
2.(a)
Explanation:
Total number of balls = (2 + 3 + 2) = 7.
Let S be the sample space.
Then, n(S) = Number of ways of drawing 2 balls out of 7
= 7C2 `
=(7 x 6)/(2 x 1)
= 21.
Let E = Event of drawing 2 balls, none of which is blue.
n(E)= Number of ways of drawing 2 balls out of (2 + 3) balls.
= 5C2
=(5 x 4)/(2 x 1)
= 10.
P(E = n(E)/n(S)
= 10/21
3.(a)
Explanation:
Total number of balls = (8 + 7 + 6) = 21.
Let E = event that the ball drawn is neither red nor green
= event that the ball drawn is blue.
so , n(E) = 7.
P(E) =n(E)/n(S) = 7/21 = 1/3
4.(c)
Explanation:
In two throws of a die, n(S) = (6 x 6) = 36.
Let E = event of getting a sum ={(3, 6), (4, 5), (5, 4), (6, 3)}.
So P(E) = n(E)n(S) = 4/36 = 1/6
5.(d)

Explanation:
Here S = {TTT, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT, HHH}
Let E = event of getting at most two heads.
Then E = {TTT, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT}.
P(E) = n(E)/n(S) =7/8 .
6.(c)
Explanation:
Here, n(S) = 52.
Let E = event of getting a queen of club or a king of heart.
Then, n(E) = 2.
P(E) = n(E)/n(S) = 2/52 = 1/26 .
7.(c)
Explanation:
Let S be the sample space.
Then, n(S) = number of ways of drawing 3 balls out of 15
= 15C3
= (15 x 14 x 13)/(3 x 2 x 1)
= 455.
Let E = event of getting all the 3 red balls.
n(E) = 5C3 = 5C2 = (5 x 4)/(2x1) = 10.
P(E) = n(E)/n(S) = 10/455 = 2/91 .
8.(d)
Explanation:
Let S be the sample space.
Then, n(S) = 52C2 = (52 x 51)/(2 x 1) = 1326.
Let E = event of getting 1 spade and 1 heart.
n(E) = number of ways of choosing 1 spade out of 13 and 1 heart out of 13
= (13C1 x 13C1
= (13 x 13)
= 169.
P(E) = n(E)/n(S) = 169/1326 = 13/102 .
9.(b)
Explanation:
Clearly, there are 52 cards, out of which there are 12 face cards.
P (getting a face card) = 12/52 = 3/13 .

10.(b)
Explanation:
Let number of balls = (6 + 8) = 14.
Number of white balls = 8.
P (drawing a white ball) = 8/14 = 4/7 .
QUANT QUIZ
1.

3.

4.

5.

6.

7.

If the length of a rectangle is increased by 10% and its breadth is decreased by


10%, then its area?
(a) Decreases by 1%
(b) increases by 1%
(c) decreases by 2%
(d) remains unchanged
2. Three spherical balls of radii 1cm, 2cm and 3cm are melted to form a single
spherical ball. In the process, the loss of material is 25%. The radius of the new
ball is:
(a) 6cm
(b) 5cm
(c) 3cm
(d) 2cm
If the length of a rectangle is increased in the ratio 6:7 and its breadth is
diminished in the ratio 5:4 then its area will be diminished in the ratio?
(a) 17:16
(b) 15:14
(c) 9:8
(d) 8:7
The ratio of the area of a sector of a circle to the area of a circle is 1:4. If the area
of the circle is 154cm squared, the perimeter of the sector is:
(a) 20cm
(b) 25cm
(c) 36cm
(d) 40cm
The sum of the areas of the 10 squares, the lengths of whose sides are 20cm,
21cm . 29cm respectively is:
(a) 6085 units
(b) 8555 units
(c) 2470 units
(d) 11025 units
The sides of a right angled triangle forming right angle are in the ratio 5:12. If the
area of the triangle is 270 cm squared, then the length of the hypotenuse is:
(a) 39cm
(b) 42cm
(c) 45cm
(d) 51cm
If the measures of the diagonal and the area of a rectangle are 25cm and 168cm
squared respectively, what is the length of the rectangle?
(a) 31cm
(b) 24cm
(c) 17cm
(d) 7cm

8.

The number of coins, each of radius 0.75cm and thickness 0.2cm, to be melted to
make a right cylinder of height 8cm and radius 3cm is:
(a) 640
(b) 600
(c) 500
(d) 480
9. A right circular cylinder is circumscribing a hemisphere such that their bases are
common. The ratio of their volumes is:
(a) 1:3
(b) 1:2
(c) 2:3
(d) 3:4
10. If a circle and a semi circle have the same radius of 14cm, then the ratio of their
perimeters is:
(a) 3:1
(b) 2:1
(c) 10:9
(d) 11:9
Answers:
1a
2c
6a
7b

3b
8a

4b
9c

5a
10 d

Quant Quiz
Directions (1-5): What will come in place of the question-mark (?) in the
following questions?
1. 6709 1894 156 = ? 7
(1) 956.69
(2) 957.59
(3) 959.89
(4) 989.29
(5) None of these
2. (0.343)^2 (0.49)^2 (0.7)^5 = (0.7)^(?-2)
(1) 10
(2) 8
(3) 5
(4) 9
(5) None of these
3. 9^7 3^6 9^(2.4) = 9^?
(1) 8.6
(2) 9.6
(3) 10.6

(4) 6.6
(5) None of these
4. 160% of 2500 + ? = 120% of 400
(1) 800
(2) 400
(3) 1200
(4) 1600
(5) None of these
5. (9^3 * 7 + 24^2 54) = ?
(1) 56
(2) 63
(3) 75
(4) 94
(5) None of these
Direction (6-10): What will come in place of the question mark (?) in each of
the following number series?
6. 3 11 35 107 ?
(1) 242
(2) 256
(3) 296
(4) 310
(5) 323
7. 3 10 ? 172
885
(1) 25
(2) 29
(3) 30
(4) 39
(5) None of these
8. 8 ? 29 57 113
(1) 9
(2) 11
(3) 13
(4) 15
(5) None of these

9. 1 27 125 343 ?
(1) 625
(2) 729
(3) 416
(4) 256
(5) None of these
10. 5 3 6 ? 64.75
(1) 15
(2) 15.5
(3) 17.5
(4) 17.25
(5) None of these

Quiz
Directions (1-5): What should come in place of question mark (?) in the
following questions?
1. 74 + 12 x 0.75 6 =?

(1) 72
(2) 67
(3) 62
(4) 77
(5) None of these
2. 2432 ? = 23104
(1) 12
(2) 14
(3) 18
(4) 16
(5) None of these
3. 515.15 15.51 1.51 5.11 1.11 =?
(1) 491.91
(2) 499.19
(3) 499.19
(4) 411.19
(5) None of these
4. (?)^2 + (123)^2 = (246)^2 (99)^2 - 2462
(1) 184
(2) 186
(3) 182
(4) 180
(5) None of these
5. 36865 + 12473 + 21045 44102 = ?
(1) 114485
(2) 28081
(3) 26281
(4) 114845
(5) None of these
Directions (6-10): what approximate value should come in place of question
mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the
exact value.)
6. ( 560 32 ) x ( 720 48) = ?

(1) 263
(2) 260
(3) 270
(4) 265
(5) None of these
7. (4576 + 3286 + 5639) (712 + 415 + 212) = ?
(1) 18
(2) 22
(3) 34
(4) 10
(5) 46
8. 675.456 + 12.492 x 55.671 = ?
(1) 971
(2) 1071
(3) 1171
(4) 1271
(5) 1371
9. 4374562 x 64 = ? x 7777
(1) 360
(2) 3600
(3) 36000
(4) 360000
(5) 3600000
10. (872% of 459) 543 = ?
(1) 17
(2) 11
(3) 21
(4) 27
(5) 31

Quant Quiz
1. In how many ways can the letters of the word KIRAN be arranged so that
the vowels are at the two ends?
(1) 12
(2) 72
(3) 36
(4) 24
(5) None of these

2. Out of 8 men and 3 women, a committee of 4 members is to be formed so


that it has 2 women and 2 men. In how many different ways can this be done?
(1) 75
(2) 84
(3) 85
(4) 94
(5) None of these
3. Mr. Jai spends 50% of his monthly income on household items and out of
the remaining he spends 50% on transport 25% on entertainment, 10% on
sports, and the remaining amount of ` 500 is saved. What is Mr. Jais monthly
income?
(1) Rs.9,000
(2) Rs.6000
(3) Rs.12,000
(4) cannot be determined
(5) None of these
4. Which number should replace both the question marks in the following
equation?
(1) 227
(2) 212
(3) 247
(4) 232
(5) None of these
5. What will be the difference in simple and compared interest @12% per
annum on a sum of ` 960 after 2 years?
(1) Rs. 13.824
(2) Rs.24.04
(3) Rs. 20.224
(4) Rs. 31
(5) None of these
Directions (6-10): Study the following data carefully and answer the question
given below:
Out of 6500 employees from the clerk profile in SBI, 21% of the total numbers of
employees have expertise only in cash management 12% of the total numbers of

employees have expertise only in loan handling, and 45% of the total numbers of
employees have expertise only in account handling. 7% of the total number of
employees have expertise only in settlement department and 10% of the total
employees have expertise only in Human Resource Management 8% of the total
number of employees have expertise in both cash management and settlement
departments 45 of the total number of employees have expertise in human
resource management as well as number of employees have expertise in loan
namely and account handling. 9% of the total numbers of employees have
expertise in cash management and loan handling and 3% of the total number
resource management and settlement department and remaining have expertise
on both cash management and loan handling.
6. What is the ratio of the number of employees expertise only in settlement
department to the number of employees expertise only in cash management?
(1) 4:5
(2) 5:6
(3) 1:3
(4) 7:8
(5) None of these
7. How many employees have expertise only in account handling?
(1) 975
(2) 780
(3) 650
(4) 455
(5) None of these
8. What is the total number of employees expertise in loan handling?
(1) 2050
(2) 1300
(3) 1495
(4) 780
(5) None of these
9. Lowest numbers of employees have expertise in which of the following
category?
(1) only loan handling
(2) only account handling
(3)only settlement department
(4)only human resource department

(5) cash management


10. Employees expertise in human resource management are approximately
what percent of the total number of employees expertise in account handling?
(1) 52
(2) 61
(3) 57
(4) 45
(5) 48

Only cash management = 1365


Only loan handling = 780
Only account handling = 975
Only settlement department = 455
Only HR = 650
Both CM + SD = 520
Both HR + AH = 260
Both LH + AH = 585
Both HR + SD = 195
Both CM + LH = 715
Total = 6500
6. (3): Only settlement department/only cash management = 455/1365 = 1:3
7. (1): 975 only in account handling

8. (5): only loan handling = 780


Loan handling + account handling = 585
Loan handling + CM = 715
Total = 2080
9. (3): only settlement department = 455
10. (2): total employees in HRD/ Total employess in account handling
1105/1000 * 100 = 61%
QUANT QUIZ ( TIME AND DISTANCE )
1. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including
stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?
(1) 8
(2) 10
(3) 12
(4) 13
2.

Three persons are walking from a place A to another place B. Their speeds
are in the ratio of 4 : 3 : 5. The time ratio to reach B by these persons will be :
(1) 4 : 3: 5
(2) 5 : 3: 4
(3) 15: 9 : 20
(4) 15 : 20 : 12

3.

A person travels from P to Q at a speed of 40 kmph and returns by increasing


his speed by 50%. What is his average speed for the both the trips?
(1) 36 kmph
(2) 40 kmph
(3) 45 kmph
(4) 48 kmph

4.

A person has to cover a distance of 6 km in 45 minutes. If he covers one-half


of the distance in two-thirds of the total time, to cover the remaining distance
in the remaining time, his speed (in km/hr) must be:
(1) 6
(2)8
(3) 12
(4) 15

5.

A and B walk around a circular track. They start at 8 a.m. from the same
point in the opposite directions. A and B walk at a speed of 2 rounds per hour
and 3 rounds per hour respectively. How many times shall they cross each
other before 9.30 a.m.?
(1) 5
(2) 6

(3) 7

(4) 8

6.

How long will a boy take to run round a square field of side 35 meters, If he
runs at the rate of 9 km/hr?
(1) 52 sec
(2) 54 sec
(3) 56 sec
(4) 58 sec

7.

A is twice as fast as B and B is thrice as fast as C is. The journey covered by


C in 54 minutes will be covered by B in:
(1) 18 min
(2) 36 min
(3) 27 min
(4) 24 min

8.

If a train runs at 40 kmph, it reaches its destination late by 11 minutes but if


it runs at 50 kmph, it is late by 5 minutes only. The correct time for the train
to complete its journey is:
(1) 17 min
(2) 34 min
(3) 15 min
(4) 19 min

9.

An express train traveled at an average speed of 100km/hr, stopping for


minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600
km from the starting point?
(1) 6 hr 21 min
(2) 6 hrs 24 min
(3) 6 hrs 28 min
(4) 6 hrs 30 min

10. A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly of foot


@ 4km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The distance travelled on foot is:
(1) 14 km
(2)16 km
(3) 18 km
(4) 20 km
ANSWERS:
1. 2
2. 4
3. 4
4. 3
5. 3
6. 3
7. 1
8. 4
9. 1

1 2
0.