Vous êtes sur la page 1sur 38

1. The president of China arrived in Pakistan for two day visit on _______ .

A. 18 April 2015
B. 19 April 2015
C. 20 April 2015
D. 21 April 2015
2. The bill for 21st amendment in the constitution of Pakistan was passed from the national assembly of Pakistan
on __________.
A. 4 January 2015
B. 5 January 2015
C. 6 January 2015
D. 7 January 2015
3. The provisions of the 21st amendment shall remain in force for a period of __________ year(s).
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
4. The president of China on his visit to Pakistan signed development projects of worth __________ billions.
A. $40
B. $46
C. $50
D. $54
5. The proposed motorway from Gawadar to Kashghar is about __________ km.
A. 2600
B. 2800
C. 3000
D. 3200
6. Turkish Justice and Development Party has been in power since __________ .
A. 2002
B. 2003
C. 2004
D. 2005
7. Dr Ishrat-ul-Ibad has been Governor of Sindh since __________ .
A. 2002
B. 2003
C. 2003
D. 2004
8. The 21st has amended the first schedule of the constitution and the article __________ .
A. 172
B. 173
C. 174
D. 175
9. International Court of Arbitration sets minimum flow of __________ m3/sec into the Neelum River.
A. 5
B. 7
C. 9
D. 11

10. The Installed Capacity of NeelumJhelum Hydropower Plant is __________ MW.


A. 948
B. 955
C. 962
D. 969
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
1. C
2. C
3. B
4. B
5. C
6. A
7. A
8. D
9. C
10. D

11. Diamer-Bhasha Dam has been planned on the river _________ .


A. Indus
B. Jhelum
C. Chenab
D. Sutlej
12. Mirani Dam is located in __________ .
A. Sindh
B. Punjab
C. KPK
D. Baluchistan
13. Salt Mine, Khewra is located in _________ district.
A. Jhelum
B. DG Khan
C. DI Khan
D. Gujrat
14. Which river does NOT flow from Jammu and Kashmir?
A. Indus
B. Jhelum
C. Chenab
D. Ravi
15. Who serves as the acting president in the absence of president?
A. Prime Minister
B. Speaker National Assembly
C. Chairman Senate
D. Foreign Minister
16. Largest source of electricity in Pakistan is __________?
A. Hydal
B. Thermal
C. Coal Energy
D. Geo Energy
17. The national flower of Pakistan is __________?
A. Rose
B. Jasmine
C. Sun flower
D. Lily

18. The headquarter of Navy is located in __________?


A. Karachi
B. Lahore
C. Islamabad
D. Rawalpindi
19. The Head Office of Institute of Chartered Accountants of Pakistan (ICAP) is in __________?
A. Karachi
B. Lahore
C. Islamabad
D. Rawalpindi
20. Total number of seats in National Assembly of Pakistan are __________.
A. 306
B. 326
C. 332
D. 342
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs (11 - 20)
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

A
D
A
D
C
B
B
C
A
D

21. The national animal of Pakistan is __________ .


A. Tiger
B. Lamb
C. Markhor
D. Horse
22. By population, Pakistan is world's _________ largest country.
A. 5th
B. 6th
C. 7th
D. 8th
23. "Faiz Mahal" is located in _________ district.
A. Khairpur
B. Bahawalpur
C. Rajanpur
D. Shikarpur
24. "Noor Mahal" is located in _________ district.
A. Khairpur
B. Bahawalpur
C. Rajanpur
D. Shikarpur
25. Chairman senate is __________ .
A. Farooq H. Naiq
B. Rana Bhagwan Das

C. Sardar Ayaz Sadiq


D. Raza Rabbani
26. The height of K2, the second highest mountain, is __________ feet.
A. 27651
B. 28000
C. 28251
D. 28651
27. Shalamar Garden, in Lahore, was built by __________ .
A. Jahangir
B. Shah Jahan
C. Akbar
D. Aurangzaib
28. Anjuman Himayat-e-Islam was founded in __________ .
A. Punjab
B. Sindh
C. Bengal
D. Kashmir
29. The first constitution of Pakistan was enforced in __________ .
A. 1948
B. 1952
C. 1954
D. 1956
30. The constitution of __________ named Pakistan as Islamic Republic of Pakistan.
A. 1948
B. 1956
C. 1962
D. 1973
ANSWERS: PAKISTAN CURRENT AFFAIRS MCQs
21. C
22. B
23. A
24. B
25. D
26. C
27. B
28. A
29. D
30. B

31. The GSP Plus status to Pakistan has been granted till __________.
A. 2015
B. 2017
C. 2019
D. 2021
32. The first session of All India Muslim League was presided over by _________ .
A. Sir Saleemullah
B. Nawab Waqar-ul-Mulk
C. Sir Aga Khan
D. Sir Adamjee Pir Bhai
33. The first president of All India Muslim League were __________ .
A. Sir Saleemullah

B. Nawab Waqar-ul-Mulk
C. Sir Aga Khan
D. Sir Adamjee Pir Bhai
34. The GSP Plus status will allow Pakistan to export products without duties to __________ European States.
A. 25
B. 26
C. 27
D. 28
35. The largest source of electricity generation in Pakistan is __________ .
A. Thermal
B. Hydal
C. Wind
D. Solar
36. Pakistan has a coastline of about __________ kilometres.
A. 1046
B. 1100
C. 1146
D. 1184
37. The Jhimpir Wind Power Plant is located in __________ district.
A. Karachi
B. Badin
C. Thatta
D. Khuzdar
38. Pakistan's national tree is __________ .
A. Neem
B. Peepul
C. Sheesham
D. Deodar
39. Dar-ul-Uloom Deoband was founded by __________ .
A. Maulana Mehmood-ul-Hassan
B. Maulana Hussain Ahmed Madni
C. Maulana Muhammad Qasim Nanautawi
D. Maulana Rasheed Ahmed
40. Sindh Madrasah-tul-Islam, Karachi was founded by __________ .
A. Aga Hassan Ali Afandi
B. Sir Aga Khan
C. Khalifa Hameeduddin
D. Sir Syed Ahmed Khan
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
31. B
32. D
33. C
34. D
35. A
36. A
37. C
38. D
39. C
40. A

41. Muhammad bin Qasim entered Sindh in __________ A.D.


A. 612
B. 660
C. 712
D. 760
42. The objective resolution of Pakistan was passed on _________ .
A. Mrach 12, 1948
B. August 12, 1948
C. Mrach 12, 1949
D. August 12, 1949
43. _________ allowed East India Company to reside and build factories inSurat.
A. Jahangir
B. Humayun
C. Akbar
D. Shah Jahan
44. Muhammad Ali Bogra's formula was presented to the constituent assembly on __________ .
A. March 7, 1952
B. October 7, 1952
C. March 7, 1953
D. October 7, 1953
45. The constitution of 1973 was came into effect on __________ .
A. March 12, 1973
B. March 23, 1973
C. August 14, 1973
D. September 06, 1973
46. A total of __________ amendments to the constitution of 1973 have been passed by the Parliament.
A. 19
B. 20
C. 21
D. 22
47. Faisal Mosque was built by a/an _________ architect.
A. Saudi
B. Turkish
C. American
D. French
48. The governor of Punjab is __________.
A. Chaudhry Sarwar
B. Salman Taseer
C. Shehbaz Sharif
D. Rafique Rajwana
49. Tarbela Dam is located in __________ District.
A. Wazirabad
B. Jhelum
C. Mirpur
D. Haripur
50. Mirani Dam is located in __________ District.
A. Turbat
B. Swabi
C. Khuzdar
D. Pashin

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs


41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.

C
C
A
D
C
C
B
D
D
A

51. The Iran-Pakistan gas pipeline was officially inaugurated on _______.


A. March 11, 2013
B. March 13, 2013
C. March 15, 2013
D. March 17, 2013
52. The IranPakistan gas pipeline is also called __________.
A. friendship pipeline
B. future pipeline
C. peace pipeline
D. unity pipeline
53. Foreign Secretary of Pakistan is __________ .
A. Jalil Abbas Jilani
B. Tariq Fatimi
C. Salman Bashir
D. Aizaz Chaudhry
54. Number of Districts in Sindh province are __________ .
A. 21
B. 22
C. 23
D. 24
55. Who chose the name of Pakistan?
A. Quaid-e-Azam
B. Allama Iqbal
C. Hafiz Jalandhri
D. Chaudry Rehmat Ali
56. The national anthem of Pakistan is written by?
A. Quaid-e-Azam
B. Allama Iqbal
C. Hafiz Jalandhri
D. Chaudry Rehmat Ali
57. Who was convicted in Rawalpindi Conspiray Case?
A. Faiz Ahmed Faiz
B. Habib Jalib
C. Shorash Kashmiri
D. Hafiz Jalandhri
58. Pakistan purchased Gawader from __________ .
A. Oman
B. Iran
C. Kuwait

D. None of these
59. Natural Gas was discovered in Sui, Baluchistan in __________ .
A. 1948
B. 1950
C. 1952
D. 1954
60. The foundation stone of Diamer-Bhasha Dam was laid by __________ .
A. Pervaiz Musharraf
B. Yousuf Raza Gilani
C. Shaukat Aziz
D. Asif Zardari
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS OF PAKISTAN MCQs
51. A
52. C
53. D
54. D
55. D
56. C
57. A
58. A
59. C
60. B

61. Coal-based power project is approved at _________ .


A. Khairpur
B. Thatta
C. Karachi
D. Jamshoro
62. Contract to operate Gwadar Port was given to __________ .
A. United States
B. China
C. Saudi Arabia
D. Dubai
63. Iran to set up oil refinary in _________ .
A. Gwadar
B. DG Khan
C. DI Khan
D. Quetta
64. Before General Elections 2013, who was the caretaker Prime Minister of Pakistan?
A. Mir Hazara Khan
B. Najam Sethi
C. Fakharuddin G. Ibrahim
D. Rana Bhagwan Das
65. Who serves as the acting Prime Minister in the absence of Prime Minister?
A. Federal Senior Minister
B. Speaker National Assembly
C. Chairman Senate
D. Foreign Minister
66. General Elections 2013 were held on __________ .
A. 10 May 2013
B. 11 May 2013

C. 12 May 2013
D. 13 May 2013
67. Pakistani film __________ won best film award in United States.
A. War
B. Sargam
C. Lamha
D. None of these
68. Nawaz Sharif sworned in as Prime Minister of Pakistan on __________?
A. 02 June 2013
B. 05 June 2013
C. 07 June 2013
D. 09 June 2013
69. President Mamnoon Hussain took oath on __________ .
A. 05 September 2013
B. 07 September 2013
C. 09 September 2013
D. 11 September 2013
70. The newest district of Balochistan is __________ .
A. Sheerani
B. Jhal Magsi
C. Washuk
D. Lehri
ANSWERS: MCQS PAKISTAN AFFAIRS (61 - 70)
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.

D
B
A
A
B
B
C
B
C
D

71. The first Pakistani woman to scale Mount Everest is _________ .


A. Saba Khan
B. Samina Baig
C. Ayesha Ishaq
D. Shiza Bilal
72. Gomal Zam Dam has been constructed in __________ .
A. South Waziristan Agency
B. North Waziristan Agency
C. Khyber Agency
D. Mohmand Agency
73. Gomal Zam Dam was inaugurated on 12 September 2013 by ________.
A. Nawaz Sharif
B. Asif Zardari
C. Gen. (R) Ashfaq Pervez Kiyani
D. Khawaja Muhammad Asif

74. The first private Hydel Power plant, constructed by Laraib Energy Limited is located at ___________ .
A. Hub
B. Mangla
C. Gwadar
D. Mianwali
75. Who is the chairman of NAB?
A. Saeed Ahmed Sargana
B. Chaudhry Qamar Zaman
C. Chaudhry Rashid Ahmed
D. Rao Tehsin
76. Who is the Attorney General of Pakistan?
A. Irfan Qadir
B. Munir A. Malik
C. Justice (R) Anwar ul Haq
D. Akram Sheikh
77. India has constructed "Baglihar Dam" in __________ district of Occupied Kashmir.
A. Udhampur
B. Poonch
C. Jammu
D. Doda
78. India is constructing "Kishanganga Dam" on the __________ River.
A. Indus
B. Ravi
C. Jhelum
D. Sutlej
79. The total number of Agencies in Federally Administrated Tribal Areas (FATA) are __________ .
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
80. General Raheel Ashraf took oath as Army Chief on __________ .
A. 23 November 2013
B. 25 November 2013
C. 27 November 2013
D. 29 November 2013
ANSWERS: MCQS PAKISTAN AFFAIRS (71 - 80)
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.

B
A
D
B
B
B
D
C
C
D

81. Militants attacked Quaid's residency in _________ .


A. Karachi
B. Quetta
C. Ziarat
D. London
82. The deadly Earthquake striked Balochistan on __________ .
A. 22 September 2013
B. 24 September 2013
C. 26 September 2013
D. 28 September 2013
83. Who is the Chief Justice of Pakistan?
A. Iftikhar Muhammad Chaudhry
B. Chaudhry Aijaz Ahmed
C. Justice Nasir-ul-Mulk
D. Justice Tasadduq Jilani
84. The new Chief Justice of Pakistan sworned in on __________ .
A. 06 December 2013
B. 08 December 2013
C. 10 December 2013
D. 12 December 2013
85. Who is the leader of the opposition?
A. Imran Khan
B. Maulana Fazl-ur-Rehman
C. Khursheed Shah
D. Farooq Sattar
86. Who was the first Muslim Nobel Laureate?
A. Dr Abdus Salam
B. Anwar Sadaat
C. Dr Muhammad Younus
D. Shah Faisal
87. Who is the writer of Urdu Book "Pakistan Naguzeer tha"?
A. S.M. Ikram
B. I.H. Kureshi
C. Professor Khalilullah
D. Syed Hasan Riaz
88. Global Islamic Finance Awards (GIFA) 2013 was awarded to?
A. Raja Nazrin Shah
B. Abdullah Badawi
C. Shaukat Aziz
D. Ishaq Dar
89. Who is the acting governor of The State Bank of Pakistan?
A. Ashraf Mahmood Wathra
B. Salim Raza
C. Ishrat Husain
D. Shahid Hafeez Kardar
90. Who is the President of The National Bank of Pakistan?
A. Yaseen Anwar
B. Asif Hassan
C. Ziaullah Khan
D. Shahid Hafeez Kardar

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS Quizzes (81 - 90)


81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.

C
B
D
D
C
B
D
C
A
B

91. Who is the Pakistani Ambassador to the United States?


A. Riaz Mohammad Khan
B. Jalil Abbas Jilani
C. Sherry Rehman
D. Salman Bashir
92. Who is the Federal Minister of Religious Affairs?
A. Pir Muhammad Amin
B. Sikandar Ismail
C. Sardar Muhammad Yousaf
D. Muhammad Farooq
93. India has constructed Baglihar Dam on the __________ river.
A. Chenab
B. Indus
C. Sutlej
D. Jhelum
94. The altitude of K2, the second highest mountain on the Earth is __________ feet .
A. 28251
B. 28451
C. 28651
D. 28851
95. The Nehru Report was published in __________ .
A. April 1927
B. August 1927
C. April 1928
D. August 1928
96. Rowlatt Act came into operation in __________ .
A. 1917
B. 1918
C. 1919
D. 1920
97. "All India Khilafat Committee" was formed on __________ .
A. 05 July 1919
B. 05 August 1919
C. 05 September 1919
D. 05 October 1919

98. The Khilafat in Turkey was abolished on __________ .


A. 03 March 1922
B. 03 March 1923
C. 03 March 1924
D. 03 March 1925
99. The Indian Councils Act (Minto-Morley Reforms) was enacted into law in __________ .
A. 1909
B. 1910
C. 1911
D. 1912
100. In March 1920, an Indian Khilafat Deputation visited England. The Deputation was headed by?
A. Sir Aga Khan
B. Mohsin-ul-Mulk
C. Maulana M.A. Johar
D. Sir M. Shafi
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS (PAKISTAN) MCQS (91 - 100)
91. B
92. C
93. A
94. A
95. D
96. C
97. A
98. C
99. A
100. C

101. The current speaker of KPK Assembly is


A. Asad Qaiser
B. Ayaz Sadiq
C. Wazir Baig
D. Siraj Durani
102. The total area of Sindh province is
A. 120,914 Sq.km
B. 140,914 Sq.km
C. 130,914 Sq.km
D. 150,914 Sq.km
103. The Pakistan National Anthem's lyrics were written by
A. Allama Iqbal
B. Ahmed G Chagla
C. Hafeez Jhalandri
D. None of these
104. A Lahore based lawyer Salman Aslam Butt was appointed as the attorney general of Pakistan making him to
the_______attorney general to have been appointes since March 2008.
A. fifth
B. third
C. fourth
D. sixth
105. The KPK government bifurcated Kohistan district into upper and lower Kohistan raising the number of
districts in the province to
A. 35

B. 36
C. 25
D. 26
106. Northern areas districts are
A. 3
B. 4
C. 5
D. 7
107. In Pakistan by religion
A. 99% Muslims, 1% others
B. 95% Muslims, 5% others
C. 98% Muslims, 2% others
D. 97% Muslims, 3% others
108. In pakistan literacy rate is
A. 33%
B. 43%
C. 63%
D. 53%
109. On Jan 20, 2014 Ameer Bakhsh Bhutto resigned from his post was a adviser of
A. President
B. Prime Minister
C. Speaker of Assembly
D. None of these
110. Federal cabinet allowed import of electricity despite internal opposition from
A. China
B. Bangladesh
C. India
D. None of these
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
101. A
102. B
103. C
104. A
105. D
106. C
107. B
108. D
109. B
110. C

111. FATA consists of Areas/Agencies


A. 15
B. 11
C. 17
D. 13
112. Pakistan's Official Map was drawn by
A. Sir James Doglas
B. Ch. Rehmat Ali
C. Mian Mahmood Alam Suhrawardy
D. Quaid-e-Azam

113. On Jan 21, 2014 Saeed Ahmed assumed the charge of the office of Deputy Governor (DG), State Bank of
Pakistan for
A. 3 years
B. 2 years
C. 5 years
D. 1 year
114. The total area of Pakistan is
A. 796,558 Sq.km
B. 796,095 Sq.km
C. 796,065 Sq.km
D. 896,065 Sq.km
115. Who is the current president of Pakistan
A. Dr. Nazir Saeed
B. Mamnoon Hussain
C. Asif Ali Zardari
D. Muhammad Nawaz Sharif
116. The National Tree of Pakistan is
A. Magnolia
B. Oak
C. Pine
D. Deodar
117. Pakistan ana Saudi Arabia signed Hajj agreement 2014 at Hajj Ministry on
A. Jan 22
B. Feb 22
C. March 22
D. April 22
118. The Tochi Pass is in
A. NWFP
B. Kashmir
C. FATA
D. Punjab
119. The United States Educational Foundation in Pakistan (USEFP) opened a Fullbright Centre at the
A. Government College Lahore
B. Forman Christian College
C. Punjab University
D. None of these
120. The total area of Punjab province is
A. 205,344 Sq.km
B. 305,344 Sq.km
C. 244,544 Sq.km
D. 285,347 Sq.km
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
111. D
112. C
113. A
114. B
115. B
116. D
117. A
118. C
119. B
120. A

121. Which pass connects Pakistan and Afghanistan


A. Khyber Pass
B. Khunjerab Pass
C. Tochi Pass
D. Gomal Pass
122. The length of Jinnah Barrage is
A. 1122.68 m
B. 1152.45 m
C. 1175.95 m
D. 1120.67 m
123. Sukkur barrage is located on
A. Chenab River
B. Indus River
C. Ravi River
D. Sutlej River
124. The estimated population of Pakistan is
A. 169.7 million
B. 170 million
C. 179.2 million
D. 174.5 million
125. The tune of Pakistan's National Anthem is composed by
A. Khawaja Khurshid Anwar
B. Abdur Rab Nishtar
C. Ahmed Ghulam Ali Chagla
D. None of these
126. The GDP of Pakistan is
A. 6.8%
B. 7.8%
C. 4.8%
D. 5.8%
127. The total area of Balochistan is
A. 347,110 Sq.km
B. 347,190 Sq.km
C. 387,190 Sq.km
D. 347,120 Sq.km
128. Who is the current IG of Federal Police
A. Sikandar Hayat
B. Ahmed Khan
C. Zeeshan Siagra
D. Faisal Tahir
129. The current IG of Punjab Police is
A. Mr. Khan Baig
B. Haji Mohammad Habib ur Rehman
C. Mr. Tariq Saleem
D. Mushtaq Ahmed Sukhara
130. Makran Coastal Highway is _______ km long
A. 653
B. 650

C. 509
D. 609
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
121.
122.
123.
124.
125.
126.
127.
128.
129.
130.

A
B
B
C
C
D
B
A
D
A

131. The height of Tarbela Dam is


A. 133.75 m
B. 143.83 m
C. 141.53 m
D. 165.14 m
132. The Marala Headworks is located on
A. Ravi River
B. Indus River
C. Jehlum River
D. Chenab River
133. Prime Minister Nawaz Sharif and former President Asif Ali Zardari jointly performed the ground breaking of a
coal project in
A. Islamkot
B. Rahim Yar Khan
C. Hyderabad
D. Kanpur
134. Which one of these is a River of Sindh Province
A. Indus
B. Nari
C. Hub
D. Mula
135. Girls's access to basic education got an empetus with the opening of around ______ schools in six districts
of Sindh with a Japanese grant of Rs. 829 million
A. 30
B. 20
C. 40
D. 50
136. Who is the current IG of Balochistan Police
A. Mr. Tariq Umar Khittab
B. Mr. Mushtaq Ahmed Sukhera
C. Rao Amin Hashim
D. Mr. Hussain Karrar Khawaja
137. Who is the current Chief of Army Staff, Pkistan
A. General Raheel Sharif
B. General Ashfaq Parvez Kayani
C. General Rizwan Shahzad
D. General Ahmed Shafiq

138. Karachi Nuclear Plant was built with the help of


A. Germany
B. France
C. China
D. Canada
139. When the Indus Water Treaty was signed
A. 19th September 1962
B. 19th September 1963
C. 19th September 1960
D. 19th September 1965
140. What is the installed capacity of Chashma Nuclear Plant
A. 3.20 MW
B. 32.8 MW
C. 325 MW
D. 3.10 MW
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
131. B
132. D
133. A
134. C
135. A
136. B
137. A
138. D
139. C
140. C

141. Chashma Nuclear Plant is located near Chashma Barrage at


A. Mithan Kot
B. Dera Ghazi Khan
C. Mianwali
D. Tarbela
142. Which is second Nuclear Plant of Pakistan
A. Karachi Nuclear Plant
B. Chashma Nuclear Plant
C. Islamabad Nuclear Plant
D. Kahuta Nuclear Plant
143. On 9 Feb, 2014 the Provincial Government of_______ launched Green Growth Initiative (GGI) to end power
outages in the province
A. Punjab
B. KPK
C. Sindh
D. Balochistan
144. Who is the current Chief of Naval Staff
A. Admiral Muhammad Asif Sandela
B. Admiral Muhammad Ahsan Shehzad
C. Admiral Muhammad Ali Hameed
D. Admiral Muhammad Zeeshan Asghar
145. Who is the current Chief of Air Staff
A. Air Chief Marshal Tariq Rafique Butt
B. Air Chief Marshal Tahir Rizwan Butt
C. Air Chief Marshal Tahir Rafique Butt

D. Air Chief Marshal Tariq Rizwan Butt


146. Who is the current Director General ISPR
A. Major General Asif Saeed Bajwa
B. Major General Asim Saeed Bajwa
C. Major General Asif Saleem Bajwa
D. Major General Asim Saleem Bajwa
147. The media watchdog group " Reporters Without Borders" said in a report that "________ remains one of the
most dangerous countries in the world" for working journalists
A. India
B. Iran
C. Pakistan
D. Afghanistan
148. Animals Husbandary University is working at
A. Lahore
B. Faisalabad
C. Karachi
D. Peshawar
149. How much of the total area is cultivated in Pakistan
A. 34%
B. 25%
C. 55%
D. 45%
150. Which one is the dominant source of Foreign Exchange Earning
A. Manufacturing
B. Cement
C. Textile
D. Agriculture
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
141. A
142. B
143. B
144. A
145. C
146. D
147. C
148. A
149. D
150. D

151. Which one of the following is the largest sector of Pakistan's economy
A. Agriculture
B. Manufacturing
C. Banking
D. Industry
152. Which crops are sown in Rabi season
A. Barley and Mustard
B. Wheat, grain
C. Tobacco, oil seed
D. All of them
153. How much of the total area cultivated is under irrigation system
A. 75%

B. 70%
C. 60%
D. 65%
154. The period of Rabi season is
A. January-May
B. October-June
C. October-May
D. January-June
155. Which is the biggest Thermal Power Station in Pakistan
A. Multan Steam
B. Faisalabad Gas Turbine
C. Jamshoro Steam
D. Guddu
156. Who is the current Head of ISI, Pakistan
A. Lt. General Zaheer-ul-Islam
B. Lt. General Zeeshan-ul-Islam
C. Lt. General Zahid-ul-Islam<
D. Lt. General Zubair-ul-Islam<
157. Who is the current Director General FIA
A. M.Ghalib Ali Bandesha
B. M.Ali Ahmed Bandesha
C. M.Akram Ali Bandesha
D. M.Ashraf Ali Bandesha
158. In Pakistan Glaciers covers the area of
A. 17680 sq km
B. 13680 sq km
C. 12680 sq km
D. 14680 sq km
159. What is the total length of Baltoro Glacier
A. 56 km
B. 56.5 km
C. 58 km
D. 54 km
160. Siachen glacier is present in the region of
A. Skardu
B. Shigar
C. Chitral
D. Baltistan
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
151. A
152. D
153. B
154. C
155. D
156. A
157. A
158. B
159. C
160. D

161. Name the highest glacier of Pakistan


A. Siachen
B. Hispar
C. Butura
D. Baltoro
162. What is the total length of Hispar glacier
A. 63 m
B. 61 m
C. 57 m
D. 59 m
163. Who is the current Director General Military Intelligence (MI)
A. Major General Sarfraz Sattar
B. Major General Asjad Shiekh
C. Major General Hameed Sultan
D. Major General Zeeshan Asghar
164. Who is the current IG of Azad Kashmir AJK Police
A. Khan Baig
B. Zulfiqar Ahmed Cheema
C. Malik Khuda Bakhsh Awan
D. Nasir Khan Durrani
165. Who is the current IG of Motorway Police
A. Mushtaq Sukhera
B. Sikandar Hayat
C. Malik Khuda Bakhsh Awan
D. Zulfiqar Ahmed Cheema
166. Who is the current Chairman of NAB ( National Accountability Bureau)
A. Fasih Bokhari
B. Qamar Zaman Chaudhry
C. Abdul Rauf Ch.
D. Khushnood Lashari
167. What is the total length of Siachen Glacier
A. 72.5 km
B. 71.5 km
C. 67 km
D. 63 km
168. Which of the following glaciers are present in Karakoram range
A. Siachen,Hispar and Biafo
B. Batura
C. Chogo Lungma and Yengunta
D. All of these
169. How much area of Mountain region is covered by glaciers in Pakistan
A. 17%
B. 21%
C. 13%
D. 20%
170. Baltoro galcier is situated in the mountain range of
A. Hindu Kush
B. Karakoram
C. Himalayas
D. Sulaiman

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs


161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
168.
169.
170.

A
B
A
C
D
B
A
D
C
B

171. How much total production of oil is produced by Dhulian and Balkassar oil fields
A. 70%
B. 90%
C. 80%
D. 85%
172. Kalabagh is famous for the mineral of
A. Iron
B. Sulphur
C. Salt
D. None of these
173. Copper is used in the production of
A. Brick kilns
B. Children toys
C. Kitchen utilities
D. Electric wires
174. Who is the current IG of KPK police
A. Ihsan Ghani
B. Mahmood Ali Khan Chaudhry
C. Nasir Khan Durrani
D. Ali Ahmed
175. The current Chief Justice of Balochistan High Court is
A. Justice Muhammad Noor Meskanzai
B. Justice Syeda Tahira Safdar
C. Justice Jamal Khan Mandokhail
D. Justice Qazi Faez Isa
176. How much of the total Natural Gas is obtained from Sui
A. 43%
B. 38%
C. 40%
D. 33%
177. The first gas field discovered in 1952 was at
A. Dhulian
B. Mial
C. Pirkoh
D. Sui
178. Which of the following areas are important for mineral wealth in Pakistan
A. Areas of Wazirastan
B. Chitral
C. Northern Eastern Balochistan

D. All of these
179. Which area has the biggest deposits of iron ore
A. Koh-i-Sultan
B. Chitral
C. Koh-i-Sulaiman
D. Kalabagh
180. The current Honourable Wafaqi Mohtasib (Ombudsman) of Pakistan is
A. Qazi Faez Isa
B. Tassaduq Hussain Jillani
C. Salman Farooqui
D. Justice Muhammad Anwar Khan Kasi
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
171. B
172. A
173. D
174. C
175. D
176. A
177. D
178. D
179. D
180. C

181. The Mineral Development Corporation was established in


A. 1979
B. 1981
C. 1974
D. 1978
182. Sulphur is found in
A. Koh-i-Sultan
B. Hyderabad
C. Chitral
D. All of these
183. How many oil refineries are working in Pakistan
A. 4
B. 2
C. 8
D. 6
184. Chromite is found in Pakistan in the area of
A. Kalat
B. Chitral
C. Kalabagh
D. Muslim bagh
185. The current Chief Justice of Lahore High Court is
A. Justice Nasir Saeed Sheikh
B. Justice Umar Ata Bandial
C. Justice Sheikh Najam ul Hasan
D. Justice Khawaja Imtiaz Ahmed
186. Who is the Federal Minister of Finance, Revenue, Economic Affairs, Statistics and Privatization
A. Senator Muhammad Ishaq Dar
B. Chaudhry Nisar Ali Khan

C. Mr. Pervaiz Rashid


D. Mr. Ahsan Iqbal
187. Who is the Federal Minister of National Food Security and Research
A. Shahid Khaqan Abbasi
B. Sikandar Hayat Khan Bosan
C. Sardar Muhammad Yusaf
D. Sadaruddin Shah Rashidi
188. Who is the Federal Minister of Interior and Narcotics control
A. Khawaja Muhammad Asif
B. Rehman Malik
C. Chaudhry Nisar Ali Khan
D. Rana Tanveer Hussain
189. The deposits of copper, gold and silver have been discovered at
A. Aghari
B. Dadhak
C. Dakhni
D. Saindak
190. When the production of iron ore started in Pakistan
A. 1949
B. 1957
C. 1951
D. 1958
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
181. C
182. D
183. A
184. D
185. B
186. A
187. B
188. C
189. D
190. B

191. Who is the Federal Minister of Information Broadcasting and National Heritage
A. Mr. Pervaiz Rashid
B. Sardar Muhammad Yousaf
C. Chaudhry Nisar Ali Khan
D. Mr. Zahid Hamid
192. Who is the Federal Minister of Industries and Production
A. Muhammad Ishaq Dar
B. Mr. Ghulam Murtaza Khan Jatoi
C. Mr. Pervaiz Rashid
D. Sikandar Hayat Khan Bosan
193. Who is the Federal Minister of Railways
A. Khawaja Muhammad Asif
B. Mr. Pervaiz Rashid
C. Mr. Ahsan Iqbal
D. Khawaja Saad Rafique
194. Name the biggest Hockey Stadium of Pakistan
A. Hockey Stadium Faisalabad

B. Hockey Stadium Islamabad


C. National Hockey Stadium Lahore
D. National Stadium Karachi
195. Name the biggest Commercial Bank of Pakistan
A. Muslim Commercial Bank
B. United Bank Ltd
C. Al-Falah Bank
D. Habib Bank Ltd
196. Which is the biggest Desert found in Pakistan
A. Thar
B. Cholistan
C. Rohi
D. None of these
197. Name the biggest Park (area wise) in Pakistan
A. Bagh-e-Jinah Lahore
B. Ayub National Park
C. Changa Manga
D. None of these
198. Minister of Zakat and Usher, Excise and Taxation, Industries and Minerals in Gilgit-Baltistan
A. Mr. Deedar Ali
B. Mr. Muhammad Naseer Khan
C. Eng. Muhammad Ismail
D. Mr. Muhammad Jaffar
199. Minister of Health and Population Welfare of Gilgit-Baltistan
A. Mr. Muhammad Naseer Khan
B. Mr. Deedar Ali
C. Haji Gulbar Khan
D. Raja Azam Khan
200. Ministers of Works in Gilgit-Baltistan
A. Haji Gulbar Khan
B. Mr. Aftab Haider
C. Dr. Ali Madad Sher
D. Mr. Bashir Ahmed
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
191. A
192. B
193. D
194. C
195. D
196. A
197. B
198. B
199. C
200. D

201. Chief Minister of Gilgit-Baltistan is


A. Mr. Muhammad Jaffar
B. Syed Mehdi Shah
C. Mr. Deedar Ali
D. Mr. Muhammad Ali Akhtar

202. Minister of Agriculture, Fisheries and Livestock in Gilgit-Baltistan is


A. Shiekh Nisar Hussain Serbaz
B. Mr. Bashir Ahmed
C. Mr. Aftab Haider
D. Dr. Ali Madad Sher
203. Minister of water and power in Gilgit-Baltistan
A. Mr. Muhammad Jaffar
B. Mr. Deedar Ali
C. Mr. Muhammad Ali Akhtar
D. Syed Mehdi Shah
204. Governor of Gilgit-Baltistan is
A. Syed Mehdi Shah
B. Mr. Muhammad Jaffar
C. Syed Pir Karam Ali Shah
D. Mr. Aftab Haider
205. Which is the biggest mosque in Pakistan
A. Jamia Mosque Karachi
B. Shahi Mosque Lahore
C. Chandni Mosque Peshawar
D. Faisal Mosque Islamabad
206. Which one of the following is the biggest man made lake found in Pakistan
A. Hub lake
B. Manchar lake
C. Halegi lake
D. Keenjhar lake
207. Which one of the following is the biggest natural lake found in Pakistan
A. Lalusar
B. Saif-ul-Muluk
C. Manchar
D. Sat Para
208. The biggest airline of Pakistan is
A. PIA
B. Blue Airways
C. Ithiad Airline
D. None of these
209. Which is the biggest cricket stadium in Pakistan
A. Iqbal Stadium Faisalabad
B. Qaddafi Stadium Lahore
C. National Stadium Karachi
D. None of these
210. Where is the biggest hydro-electric power station found in Pakistan
A. Tarbela dam
B. Khanpur dam
C. Mangla dam
D. Warsak dam
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
201. B
202. A
203. B
204. C

205.
206.
207.
208.
209.
210.

D
D
C
A
C
A

211. The biggest market of Pakistan exports is


A. USA
B. China
C. Saudi Arabia
D. U.K
212. Who was the first Chief Minister of Sindh
A. Muhammad Sharif
B. Ayub Khoro
C. Zafarullah Khan
D. Ali Saeed
213. Who was the first Commander-in-Chief of Army
A. G.M. Ayub Khan
B. Gen. George Murphy
C. Gen. Sadique Chaudhry
D. Gen. Frank Meservy
214. Who was the first Chief Minister of Punjab
A. Sardar Abdur Rab Nishtar
B. Ayub Khoro
C. Iftikhar Hussain Memdoot
D. Muhammad Sharif
215. Which one of these is first Cruise Missile of Pakistan
A. Ra'ad
B. AGM-65 Maverick
C. Hatf VII (Babur)
D. None of these
216. Who was the first Commander-in-Chief of Air Force
A. Air Marshal Frank Murphy
B. Air Marshal Asghar Khan
C. Air Vice Marshal Zafar Khan
D. Air Vice Marshal Allan Perry Keene
217. Who was the first Governor of KPK
A. Sir George Cunningham
B. Muhammad Sadiq Chaudhry
C. Muhammad Sharif
D. Frank Meservy
218. Who was the first President of Pakistan
A. Malik Ghulam Muhammad
B. Iskander Mirza
C. Muhammad Ali Jinnah
D. Sir Khawaja Nazimuddin
219. Who was the first Governor of Balochistan
A. Lt Gen Riaz Hussain
B. Sahibzada Muhammad Khurshid

C. Ayub Khan
D. Muhammad Sadique Chaudhry
220. When was the first Pakistani Postal Stamp issued
A. August 1948
B. December 1947
C. February 1948
D. July 1948
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
211. A
212. B
213. D
214. C
215. C
216. D
217. A
218. B
219. B
220. D

221. The Kabul river merges into


A. Indus river
B. Jhelum river
C. Kuram river
D. Kaghan river
222. Baran river is flowing in the province of
A. KPK
B. Sindh
C. Balochistan
D. Punjab
223. Ras Koh range is situated in
A. Indus plain
B. Karakoram
C. Balochistan
D. Kirthar range
224. The Ravi river falls in
A. Indus
B. Sutlej
C. Jhelum
D. Chenab
225. Indus river originates from
A. Kashmir
B. Ladakh
C. Tibet
D. Jammu
226. The number of barrages constructed on river Indus are
A. 7
B. 6
C. 4
D. 0
227. The first bio-gas plant was installed in
A. 1974

B. 1975
C. 1972
D. 1978
228. The smallest dam in Pakistan is
A. Tarbela
B. Mangla
C. Chashma
D. Warsak
229. Largest hospital in Pakistan is
A. Nishtar hospital multan
B. Service hospital Lahore
C. Jinnah hospital Lahore
D. Shaukat Hanam Lahore
230. Bolan and Rukshan are the rivers flowing in
A. KPK
B. Balochistan
C. Punjab
D. None of these
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
221. A
222. B
223. C
224. D
225. C
226. B
227. A
228. D
229. A
230. B

231. The Chaghi hills are located near


A. Near Quetta
B. Near Sibi
C. Pak-Afghan border
D. At China border
232. In which of the following provinces Swat, Gomal, Karum and Kabul river flow
A. KPK
B. Balochistan
C. Sindh
D. Punjab
233. The length of Ravi river is
A. 730 km
B. 725 km
C. 760 km
D. 720 km
234. The number of rivers in Balochistan is
A. 10
B. 8
C. 7
D. 9
235. Gomal river starts from

A.
B.
C.
D.

Iran
Afghanistan
KPK
Balochistan

236. Which of the following is the oldest dam of Pakistan


A. Tarbela
B. Mangla
C. Gomal zam
D. Warsak
237. The number of rivers in Sindh is
A. 3
B. 4
C. 2
D. 5
238. Warsak dam is situated on river
A. Indus
B. Swat
C. Kabul
D. Chenab
239. The Indus plain covers an area of about
A. 205,000 sq. miles
B. 206,000 sq. miles
C. 207,000 sq. miles
D. 200,000 sq. miles
240. River Ravi originates from
A. Himachal Pardesh
B. Northern areas of Pakistan
C. Tibet
D. Jammu and Kashmir
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
231.
232.
233.
234.
235.
236.
237.
238.
239.
240.

A
A
D
C
B
D
B
C
D
A

241. Wular lake is situated on the river


A. Jhelum
B. Gomal
C. Kabul
D. Ravi
242. The lower Chenab canal starts from
A. Rasul
B. Khanki
C. Trimun
D. None of them

243. Taunsa barrage is situated on


A. Ravi
B. Jhelum
C. Zhob
D. Indus
244. Who became second Prime Minister of Pakistan
A. Choudhry Mohammad Ali
B. Mohammad Ali Bogra
C. Khwaja Nazimuddin
D. Malik Feroz Khan Noon
245. Which country accepted Pakistan first
A. Iran
B. Iraq
C. Indonesia
D. China
246. For how much rupees Ranjit Singh sold the Kashmir
A. 80 lacs
B. 75 lacs
C. 70 lacs
D. 65 lacs
247. Which headworks of canals irrigating Pakistani areas were unlawfully given to India
A. Madhopur
B. Ferozpur
C. both of them
D. none of them
248. India made a cowardly attack on Lahore which resulted as war between two countries. When this war broke
out
A. 9th Sep 1965
B. 7th Sep 1965
C. 8th Sep 1965
D. 6th Sep 1965
249. After the war of 1965 which pact was signed between India and Pakistan
A. Bilateral Pact
B. Tashkant Pact
C. Moscow Pact
D. Soviet Pact
250. Who represented Pakistan in Tashkant Meeting
A. Gen. Ayub Khan
B. Gen. Yahya Khan
C. Mr. Zulfiqar Ali Bhutto
D. Gen. Iskander Mirza
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
241. A
242. B
243. D
244. C
245. A
246. B
247. C
248. D
249. B
250. A

251. When PPP was established


A. October 1967
B. August 1967
C. November 1967
D. December 1967
252. Which incident took place in 1971 which provided India chance to attack on Pakistan
A. Attack on Indian parliament
B. Indian drama of hijacking their own plane
C. Skirmishes on Border
D. All of them
253. What was the name of Indian plane that was hijacked in 1971
A. Ganga
B. Jamna
C. Bangla
D. Lanka
254. When East Pakistan separated from West Pakistan
A. 26th December 1971
B. 22nd December 1971
C. 16th December 1971
D. 19th December 1971
255. India recognized the provisional Government of Bangladesh on
A. December 6, 1971
B. December 16, 1971
C. January 1, 1972
D. December 18, 1971
256. Under which Article of Contitution of 1973 is Governor Rule imposed in case of failure of constitutional
machinery in the province
A. Article 234
B. Article 149
C. Article 189
D. Article 192
257. What was the main difficulty which delayed the constitution making in Pakistan
A. Exact nature of the State
B. Lack of intererst among members of the Constituent Assembly
C. The distribution of powers between Federal and Provincial Governments
D. Corrupt administration
258. The largest chunk of Punjab Government's Budget (1999-2000) went to the social sector. Which field got the
lion's share
A. Industry
B. Health
C. Education
D. Housing and Roads
259. Governor - General Ghulam Muhammad dismissed the Prime Minister Kh. Nazimuddin on April 19, 1953
due to
A. Prime Minister Kh. Nazimuddin proved to be incompetent to grapple with the difficulties faced by
the country
B. Patronage of corruption
C. Vote of no - confidence was passed in the Consituent Assembly
D. Political tension created by partisan appeal

260. Who had the shortest tenure as Governor - General of Pakistan


A. Iskendar Mirza
B. Ghulam Muhammad
C. Kh. Nazimmuddin
D. Muhammad Ali Jinnah
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
251. D
252. B
253. A
254. C
255. B
256. A
257. C
258. A
259. A
260. D

261. Which country is situated in the east of Pakistan


A. China
B. India
C. Afghanistan
D. Iran
262. The Objective Resolution of March 12, 1949 was passed by the Contituent Assemble with what significance
A. It is a Magna Carta of the contitutional history of Pakistan
B. It does not provide solution to economic problems of the people
C. It mixes religion with politics
D. It makes working of the Governmet complicated
263. Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of
A. Lahore
B. Depalpur
C. Multan
D. None of these
264. An agreement for cooperation was sighned during Turkish President Kennan Everno's visit to pakistan in
Feb 1980 in the field of
A. Defence production
B. Tourism
C. Research and Development
D. Shipping
265. Sindh Muslim League passed on of the following resolutions in 1938
A. Federalism to continue
B. Muslims to join other communities for political progress
C. Concentration on education
D. Resolved to have division of India on the basis of Two Nation Theory
266. How many times did squash player Jansher Khan win World Open
A. 6
B. 7
C. 8
D. 9
267. Which Pakistani Prime Minister received Indian Prime Minister Atal Behari Vajpayee when he arrived by bus
to Lahore
A. Nawaz Sharif

B. Benzair Bhutto
C. Shujat Hussain
D. Shaukat Aziz
268. When did Pakistan become a Republic
A. 14/8/1947
B. 23/3/1956
C. 16/12/1971
D. 12/10/1999
269. Which Indian Cardinal was from Karachi
A. Ivan Dias
B. Simon Pimenta
C. Anthony Padiyara
D. Valerian Gracias
270. Who succeeded Zia Ul Haque as President of Pakistan
A. Rafiq Tarar
B. Farooq Ahmed Khan Leghari
C. Ghulam Ishaq Khan
D. Benzair Bhutto
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
261. B
262. A
263. C
264. C
265. D
266. C
267. A
268. B
269. D
270. C

271. Pakistan opened its first embassy in


A. China
B. Afghanistan
C. Iran
D. India
272. First head of state to visit Pakistan in 1947 was
A. Ameer of Kuwait
B. Ameer of Saudi Arabia
C. Ameer of Iran
D. None of these
273. India stopped the passage of water from the rivers Ravi and Sutluj in
A. April 1948
B. February 1948
C. March 1948
D. June 1948
274. Quaid-e-Azam relief fund was set up in
A. September 1948
B. September 1947
C. September 1946
D. October 1947
275. India and Pakistan mutually came to an agreement that Pakistan would get_______ Rs. as her share

A.
B.
C.
D.

700 crore
650 crore
600 crore
750 crore

276. Pakistan Fund was setup by Quaid in


A. Jan 1947
B. Feb 1947
C. June 1947
D. July 1947
277. State Bank of Pakistan was inaugurated by Quaid in
A. June 1948
B. July 1948
C. Feb 1948
D. Jan 1948
278. White strip in the flag was added in August 1947. When was moon and star added in the flag
A. Jan 1949
B. June 1949
C. July 1949
D. Feb 1949
279. Who was called the iron man of NWFP
A. Ayub Khoro
B. Khan Qayyum Khan
C. Liaqat Ali Khan
D. None of these
280. Peer Sahib Manki Shareef founded the following party in September 1949
A. PPP
B. PML-N
C. MQM
D. Awami Muslim League
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
271. C
272. A
273. A
274. B
275. D
276. C
277. B
278. D
279. B
280. D

281. First Finance Minister of Pakistan was


A. Ghulam Muhammad
B. Fazlur Rehman
C. Fahmeeda Mirza
D. None of these
282. First Interior Minister of Pakistan was
A. Fahmeeda Mirza
B. Ghulam Muhammad
C. Fazlur Rehman
D. Benazir Bhutto

283. Youngest Prime Minister of Pakistan was


A. Fahmeeda Mirza
B. Benazir Bhutto
C. Ghulam Muhammad
D. None of these
284. First Chairman of the Senate was
A. Syeda Abida Hussain
B. Shahida Jamil
C. Tasleem Aslam
D. Habib Ullah Khan
285. First TV station was at
A. Karachi
B. Lahore
C. Multan
D. Faisalabad
286. First public airline of Pakistan was
A. PIA
B. Blue Airways
C. Orient Airline
D. None of these
287. First private Airline of Pakistan
A. PIA
B. Blue Airways
C. Hajvery Airline
D. Orient Airline
288. First female minister of law and human rights was
A. Shahida Jamil
B. Tasleem Aslam
C. Dr. Attiya Inayatullah
D. Syeda Abida Hussain
289. First female Minister of Population
A. Dr. Attiya Inayatullah
B. Tasleem Aslam
C. Shahida Jamil
D. None of these
290. First female deputy speaker in Pakistan
A. Shahida Jamil
B. Dr. Attiya Inayatullah
C. Begum Shaista Suhrawady Ikramullah
D. Begum Jahanara Shahnawaz
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
281. A
282. C
283. B
284. D
285. B
286. C
287. C
288. A
289. A
290. D

291. First Lady Major General in the Pakistan Army was


A. Dr. Shahida Malik
B. Shehzadi Gulfam
C. Shaista Ikramuliah
D. Benazir Bhutto
292. First Vice President of Pakistan was
A. Liaquat Ali Khan
B. Nur-ul-Amin
C. Ayub Khoro
D. None of these
293. First Joint chief of Staff Committee was
A. Gen. Frank Meservy
B. G.M. Ayub Khan
C. General Muhammad Shariff
D. Lt Gen Riaz Hussain
294. First governor of Gilgit-Baltistan was
A. Shehzadi Gulfam
B. Shaista Ikramuliah
C. Dr. Shahida Malik
D. Shamma Khalid
295. First Foreign Minister of Pakistan was
A. Sir Zafarullah Khan
B. Lt Gen Riaz Hussain
C. Liaquat Ali Khan
D. None of these
296. First SOS village of Pakistan was
A. Karachi
B. Sialkot
C. Lahore
D. Multan
297. First DNA Test laboratory was established at
A. Lahore
B. Islamabad
C. Karachi
D. Quetta
298. First female vice chancellor in Pakistan was
A. Shaista Ikramuliah
B. Begum Ra'na Liaqat AN Khan
C. Najma Najam
D. None of these
299. First female representative of Pakistan in the UN was
A. Shamshad Akhtar
B. Benazir Bhutto
C. Najma Najam
D. Shaista Ikramuliah
300. First women pilot in Pakistan was
A. Shukriya Khanam
B. Shehzadi Gulfam
C. Shahida Malik
D. None of these

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs


291.
292.
293.
294.
295.
296.
297.
298.
299.
300.

A
B
C
D
A
C
B
C
D
A