Vous êtes sur la page 1sur 2

THREE DIMENSIONAL GEOMETRY

1. A line passing through 2, 1,3 and is perpendicular to the line

r i j k 2i 2 j k and r 2i j 3k i 2 j 2k .Obtain

its equation.(Ans: r 2i j 3k 6i 3 j 6k )

x 1 y 2 z 3
x 4 y 1

and

z intersect. Find
2
3
4
5
2
their point of intersection. (Ans: Point of intersection 1, 1, 1 ).

2. Show that the line

3. Find the foot of the perpendicular from the point 0, 2,3 on the

x 3 y 1 z 4
. Also, find the length of the perpendicular.

5
2
3
(Ans: 2,3, 1 , length = 21 units)
line

PLANE
4. A plane meets the coordinate axes in A,B,C such that the centroid of triangle
ABC is the point p, q, r . Show that the equation of the plane is
x y z
3.
p q r
5. The foot of perpendicular drawn from the origin to the plane is 4, 2, 5 .
Find the equation of the plane.(Ans: 4 x 2 y 5 z 45 )
6. Find the intercepts made on the coordinate axes by the plane 2 x y 2 z 3
and find also the direction cosines of the normal to the plane.
3
3 2 1 2
(Ans: ,3, ; , , )
2
2 3 3 3
7. Find the equation of the plane which bisects the line joining the points
1, 2,3 and 3, 5, 6 at right angles. (Ans: 4 x 7 y 3z 28 0 )
8. Find the equation of the plane passing through the point 1, 2,1 and
perpendicular to the line joining the points 3,1, 2 and 2,3, 4 . Find also the
perpendicular distance of the origin from this plane.
1
2
2
1
5
(Ans: r
i
j
k
; Perpendicular distance
)
33
33
33
33
33
9. Find the equation of the plane through the points 2,1 1 and 1,3, 4 and
perpendicular to the plane x 2 y 4 z 10 . (Ans: 18 x 17 y 4 z 49 )
10. Find the equation of the plane through the point 1, 4, 2 and parallel to the
plane 2 x y 3z 7 .(Ans: 2 x y 3z 8 0 )

11. Find the direction ratios of the normal to the plane passing through the point
2,1,3 and the line of intersection of the planes x 2 y z 3
and 2 x y z 5 . (Ans: 13x 6 y z 35 0 ).
12. Find the equation of the plane which is perpendicular to the plane
5 x 3 y 6 z 8 0 and which contains the line of intersection of the planes
x 2 y 3z 4 0 and 2 x y z 5 0 .(Ans: 51x 15 y 50 z 173 0 )
13. Find the cartesian as well as vector equations of the planes through the

intersection of the planes r 2i 6 j 12 0 and r 3i j 4k 0 which

are at a unit distance from the origin.(Ans: r i 2 j 2k 3 0 ).

14. If the points 1,1, and 3, 0,1 be equidistant from the

plane r 3i 4 j 12k 13 0 , find the value of . (Ans: )


3
15. Find the distance between parallel planes x y z 4 0
1
and x y z 5 0 . (Ans:
)
3
16. Find the distance of the point 2,3,5 from the xy -plane.
17. Find the equations of the line passing through the point 3, 0,1 and parallel to
x 3 y z 1
)

1
3
2
18. Find the equation of the plane through the points 1, 0, 1 , 3, 2, 2 and parallel

the planes x 2 y 0 and 3 y z 0 . (Ans:

x 1 y 1 z 2
.(Ans: 4 x y 2 z 6 0 )

1
3
2
19. Find the equation of the plane passing through the intersection of the planes
4 x y z 10 and x y z 4 and parallel to the line with direction ratios
proportional to 2, 1, 1. Find also the perpendicular distance of 1,1,1 from this

to the line

3 2
).
5

20. Show that the lines r i j k 3i j and r 4i k 2i 3k

plane. (Ans:

are coplanar. Also, find the plane containing these two lines.

(Ans: r 3i 9 j 2k 14 .)

21. Find the equation of the plane passing through the point 0, 7, 7 and
x 1 y 3 z 2
. (Ans: x y z 0 ).

2
1
3
22. If 4 x 4 y z 0 is the equation of the plane through the origin that contains
x 1 y 1 z
the line

, find the value of .(Ans: 5 ).


2
3
4

containing the line