Vous êtes sur la page 1sur 6

8/23/2015

UPSCMCQsQuiz15:IndianEconomywithanswers

Sunday, August 23, 2015

Latest: Current Affairs 21 August 2015 Latest Updates

Search

Recent Comments
John Lakra on 2014 UPSC
Question Papers free
Download
Sandeep on AADHAAR Card
Form Free Download
anil on AADHAAR Card
Form Free Download
mukesh kumar chhatria on
Ira Singhal IAS Topper Rank
Indian Economy

1 Interview

UPSC MCQs Quiz 15: Indian


Economy with answers

June 26, 2015

Sharoz Dawa

0 Comment

Indian Economy,

mcq, quiz

UPSC MCQs Quiz 15:


Indian Economy with
http://www.iaspaper.in/upscmcqsquiz15indianeconomywithanswers/

sebah abdulwase on
IGNOU Indira Gandhi
National Open University

Categories
Books (2)
Constitution (16)
Current affairs (183)
Essay (7)
1/6

8/23/2015

UPSCMCQsQuiz15:IndianEconomywithanswers

answers

General Knowledge (23)


General science (2)
Geography (10)
Government Services (11)

1. Which one of the following goals is not the goal included in

History (3)

the Millennium Development Goal of United Nations?

Inspiration (5)

a. To halve the people of the world living with hunger


b. To halve the proportion of the worlds people living
below $ 2.5
c. To halve the proportion of the worlds people without
access to safe drinking water
d. To achieve gender equality in access to education

Interviews (1)
MCQs Quiz (19)
General Knowledge (4)
Geography (3)
History (3)
Indian Economy (3)

2. Who presented the first Union Budget of Independent India?

a.
b.
c.
d.

Morarji Desai
John Mathai
RK Shanmukham Chetty
NK Chanda

Indian Polity (3)


Science (4)
Question and Answers (3)
Question Papers (4)
Science (3)
UPSC (12)

3. Which one of the following maintains the Rural Infrastruture


Development Fund established in 1995-96?

a.
b.
c.
d.

Reserve Bank of India


State Bank of India
Regional Rural Banks
National Bank for Agriculture and Rural Development

UPSC Eligibility (8)


UPSC Syllabus (5)
UPSC Tips (14)
UPSC Toppers (67)
World (21)

4. Which one of the following is related witti Bharat Nirman


Scheme?

a.
b.
c.
d.

Foodgram production self sufficiency


family welfare programme
infrastructure development
Employment generation programme

http://www.iaspaper.in/upscmcqsquiz15indianeconomywithanswers/

2/6

8/23/2015

UPSCMCQsQuiz15:IndianEconomywithanswers

5. Among other things, which one of thefollowing was the


purpose for whicl Deepak Parekh Committee wasconstituted?

a. To study the current socio-economii conditions of


certain minorit communities
b. To suggest measures for financini the development of
infrastructure
c. To frame a policy on the geneticall; modified
organisms
d. To suggest measures to reduce th< fiscal deficit in the
Union budget

6. Which one of the following ports is not the major port of


India?

a.
b.
c.
d.

Port Blair
HOMEPortABOUT

Ennore

UPSC

NCERT BOOKS

QUESTION PAPERS

CURRENT AFFAIRS

Paradeep
None of the above

7. Which one of the following is the most appropriate method


to measure the economic growth of a country?

a.
b.
c.
d.

National Income
Net National Produce
Gross Capital Formation
Gross Domestic Product

8. In 1980s, Indian economy was in the process of the Hindu


rate of growth. Which one of the following is associated with
the Hindu rate of growth?

a.
b.
c.
d.

Population growth rate


Growth rate of Naxalism
Growth rate of foodgrain production
Growth rate of Gross Domestic Product

9. In which of the following types of the economy are the


factors of production owned individually?
http://www.iaspaper.in/upscmcqsquiz15indianeconomywithanswers/

3/6

8/23/2015

a.
b.
c.
d.

UPSCMCQsQuiz15:IndianEconomywithanswers

Socialist
Capitalist
Mixed
Both a and b

10. Who was the Chairman of the Sixth Pay Commission


established by Indian Government?

a.
b.
c.
d.

C Bangar
BN Srikrishna
C Rangarajan
None of these

Answers:
1. (b)
2. (c)
3. (d)
4. (c)
5. (b)
6. (d)
7. (d)
8. (d)
9. (b)
10. (b)

Related Posts:

UPSC MCQs Quiz 4:


Indian Ecomony with
answers

ADB Releases Asian


Development
Outlook 2015

http://www.iaspaper.in/upscmcqsquiz15indianeconomywithanswers/

4/6

8/23/2015

UPSCMCQsQuiz15:IndianEconomywithanswers

UPSC MCQs Quiz 10:


Indian Economy with
answers

UPSC MCQs Quiz 19:


General Knowledge
with answers

Economic and Social


Development of
India

World Bank
Establishes Pollution
Management And

26 June 2015 Current affairs

Narendra Modi visit to three Western Countries

Sharoz Dawa
Co-founder & Developer at IAS Paper I am 19 year
old guy from Mumbai (Maharashtra) currently
doing Software Engineering.I love helping people
and providing free education. Official Website
http://www.sharozdawa.com Facebook

Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are
marked *
Name *

http://www.iaspaper.in/upscmcqsquiz15indianeconomywithanswers/

5/6

8/23/2015

UPSCMCQsQuiz15:IndianEconomywithanswers

Email *

Website

Comment

Post Comment

Copyright 2015 IAS Paper. All rights reserved.


Theme: ColorMag by ThemeGrill. Powered by
WordPress.

http://www.iaspaper.in/upscmcqsquiz15indianeconomywithanswers/

6/6