Vous êtes sur la page 1sur 35

NSS Chemistry Part 4 Acids and Bases

HKCEE Past Paper Questions Multiple Choice Questions


1. 1995 Q12
Which of the following pairs of solutions, when mixed, would give a neutral solution?
A. 10 cm3 of 1 M sulphuric acid and 10 cm3 of 1 M sodium hydroxide solution
B. 10 cm3 of 1 M sulphuric acid and 10 cm3 of 2 M sodium hydroxide solution
C. 10 cm3 of 2 M sulphuric acid and 20 cm3 of 1 M sodium hydroxide solution
D. 20 cm3 of 2 M sulphuric acid and 10 cm3 of 2 M sodium hydroxide solution
Ans: B
2. 1995 Q13
The reaction of can sugar and concentrated sulphuric acid may be represented by the following equation.
C12H22O11 12C(s) + 11H2O(l)
In this reaction, concentrated sulphuric acid acts as
A. a strong acid
B. an oxidizing agent
C. a drying agent
D. a dehydrating agent
Ans: D
3. 1995 Q14
A mixture consists of two solids, sodium chloride and lead(II) oxide. Which of the following methods can be
used to remove the sodium chloride from the mixture?
A. Add water to the mixture and then filter.
B. Add concentrated sulphuric acid to the mixture and then filter.
C. Add dilute nitric acid to the mixture and then filter.
D. Add dilute sodium hydroxide solution to the mixture and then filter.
Ans: A
4. 1995 Q16
What volume of water is required to dilute 100 cm3 of 8 M hydrochloric acid to a concentration of 2 M?
A. 200 cm3
B. 300 cm3
C. 400 cm3
D. 700 cm3
Ans: B

5. 1995 Q17
Compound X is a white solid. When X is warmed with sodium hydroxide solution, a gas is evolved which turns
moist red litmus paper blue. When chlorine water is added to an aqueous solution of X, a brown solution is
formed. X is probably
A. ammonium bromide.
B. ammonium chloride.
C. sodium bromide.
D. sodium chloride.
Ans: A
6. 1995 Q18
Metal X reacts with dilute hydrochloric acid to liberate hydrogen, but metal Y and metal Z have no reaction
with the dilute acid. The oxide of metal Y decomposes on heating but the oxide of metal Z does not. Which of
the following arrangement represents the order of increasing reactivity of the three metals?
A. X < Y < Z
B. Y < Z < X
C. X < Z < Y
D. Z < Y < X
Ans: B
7. 1995 Q23
Which of the following substances can cause acid rain?
A. lead compounds from the burning of leaded petrol in motor cars
B. carbon dioxide from the complete combustion of town gas
C. carbon soots from the incomplete combustion of coal
D. nitrogen dioxide from the burning of fuels in power stations
Ans: D
8. 1995 Q35
Which of the following substances, when mixed with lemon juice, would give off gas bubbles?
(1) iron nails
(2) milk of magnesia
(3) polyethene wrap
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: A

9. 1995 Q38
Which of the following statements concerning the contact process is/are correct?
(1) The sulphur dioxide used in the process can be produced by roasting sulphur ores.
(2) A gaseous mixture of sulphur dioxide and oxygen in the mole ratio of 1:2 is passed into the catalytic
conversion chamber.
(3) The sulphur trioxide produced is absorbed by water in the absorption tower.
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: A
10. 1996 Q4
Consider the following chemical equation:
2HNO3(aq) + CaCO3(x) Ca(NO3)2(y) + H2O(z) + CO2(g)
Which of the following combinations is correct?
x

A. aq

aq

B. aq

aq

aq

C. s

aq

D. s

aq
Ans: C

11. 1996 Q6
Which of the following substances is used by farmers to increase the pH of soil?
A. ammonium nitrate
B. calcium hydroxide
C. citric acid
D. potassium hydroxide
Ans: B
12. 1996 Q9
Which of the following experiments can be used to show that concentrated sulphuric acid is a dehydrating
agent?
A. adding it to copper(II) oxide powder
B. adding it to copper(II) sulphate crystals
C. adding it to calcium carbonate powder
D. adding it to sodium chloride crystals
Ans: B

13. 1996 Q10


A student added 16 cm3 of 2 M sodium hydroxide solution, in 2 cm3 portions, to 10 cm3 of 2 M nitric acid. He
measured the temperature of the mixture immediately after each addition of the sodium hydroxide
hydrox solution.
Which of the following graphs represents the relationship between the temperature of the mixture and the
volume of sodium hydroxide solution added?
A.

C.

B.

D.

Ans: C

14. 1996 Q 33
A mixture contains only copper(II)
er(II) oxide and anhydrous copper(II) sulphate. Which of the following methods
can be used to separate copper(II) oxide from the mixture?
(1) add water to the mixture and then filter.
(2) add dilute nitric acid to the mixture and then filter.
(3) add concentrated
ntrated hydrochloric acid to the mixture and the filter.
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: A

15. 1996 Q38


Which of the following substances are commonly found in the waste water produced by electroplating
factories?
(1) acids
(2) alkalis
(3) cyanides
A. (1) and (2) only
B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3)
Ans: D
16. 1997 Q6
A 2.0M sodium chloride solution is prepared by dissolving 11.7 g of sodium chloride in distilled water. What is
the volume of the solution formed?
(Relative atomic masses: Na = 23.0, Cl =35.5)
A. 50.0 cm3
B. 100.0 cm3
C. 250.0 cm3
D. 500.0 cm3
Ans: B
17. 1997 Q9
Metal X reacts with dilute nitric acid to give a colourless solution. When sodium hydroxide solution is added to
the solution, a white precipitate which dissolves in excess sodium hydroxide solution is formed. X is probably
A. copper.
B. iron.
C. lead.
D. magnesium.
Ans: C
18. 1997 Q13
Which of the following statements concerning the reaction of aqueous ammonia with hydrochloric acid is
correct?
A. The reaction is exothermic.
B. A white precipitate is formed.
C. Ammonium chloride and chlorine are produced.
D. The product ammonium chloride is a covalent compound.
Ans: A

19. 1997 Q14


The formula of a metal carbonate is X2CO3. 100 cm3 of a solution containing 0.69 g of the carbonate requires
50 cm3 of 0.20 M hydrochloric acid for complete reaction. What is the relative atomic mass of metal X?
(Relative atomic masses : C = 12.0, O = 16.0)
A. 19.0
B. 23.0
C. 39.0
D. 78.0
Ans: C
20. 1997 Q15
Which of the following substances, when mixed, would produce a ppt?
A. chlorine water and potassium bromide solution
B. ethyl ethanoate and ethanol
C. iron(III) sulphate solution and aqueous ammonia
D. nitric acid and potassium hydroxide solution
Ans: C

21. 1997 Q29


An iron nail is heated with concentrated sulphuric acid. Which of the following combinations is correct?
Gas given off

Colour of solution formed

A. hydrogen

pale green

B. hydrogen

yellow

C. sulphur dioxide

pale green

D. sulphur dioxide

yellow
Ans: D

22. 1997 Q31


Which of the following statement concerning citric acid is/are correct?
(1) It is a strong acid.
(2) It s present in oranges.
(3) It exists as a solid at room temperature.
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: D

23. 1997 Q35


Dilute ammonia solution is used in domestic glass cleansers because
(1) it can saponify grease.
(2) it is non-corrosive.
(3) it contains ammonium ions which can emulsify grease.
Which of the following statements is/are correct?
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: A
24. 1997 Q36
Which of the following substances can be used to distinguish between concentrated nitric acid and concentrated
sulphuric acid?
(1) sodium carbonate powder
(2) copper turnings
(3) cane sugar
A. (1) and (2) only
B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3)
Ans: C
25. 1997 Q37
Which of the following substances would react with sodium hydroxide solution?
(1) ammonium chloride solution
(2) copper(II) sulphate solution
(3) ethanoic acid
A. (1) and (2) only
B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3)
Ans: D

26. 1998 Q9
Which of the following substances has a pH less than 7?
A. lemon juice
B. soap solution
C. glass cleaner
D. milk of magnesia
Ans: A
27. 1998 Q13
In an experiment, 10 cm3 of 1 M HCl is added slowly into 10 cm3 1M NaOH solution. Which of the following
statements concerning this experiment is correct?
A. The temperature of the mixture increases.
B. The pH of the mixture increases.
C. The mixture does not conduct electricity at the end of the experiment.
D. The concentration of sodium ions in the mixture remains unchanged.
Ans: A
28. 1998 Q16
The formula of a solid dibasic acid is H2X. 2.88 g of the acid is dissolved in some distilled water and the
solution is then diluted to 250.0 cm3 with distilled water. 25.0 cm3 of the diluted solution requires
16.0 cm3 of 0.40 M sodium hydroxide solution for complete neutralization. What is the molar mass of H2X?
A. 22.5 g
B. 45.0 g
C. 90.0 g
D. 180.0 g
Ans: C
29. 1998 Q23
Which of the following is NOT the appropriate substance for preparing zinc sulphate by directly mixing with
dilute sulphuric acid?
A. zinc
B. zinc carbonate
C. zinc hydroxide
D. zinc nitrate
Ans: D

30. 1998 Q25


Dilute NaOH solution is added successively to four different solutions. Which of the following combinations is
correct?
Solution

Observation

A. ammonium chloride

white ppt.

B. lead(II) nitrate

yellow ppt.

C. potassium dichromate

orange ppt

D. iron(III) sulphate

brown ppt.
Ans: D

31. 1998 Q28


7.5 g of calcium carbonate is added to 50.0 cm3 of 2 M hydrochloric acid. What is the volume of carbon
dioxide liberated at room temperature and pressure?
(Relative atomic masses : C = 12.0, O = 16.0, Ca = 40.0;
molar volume of gas at room temperature and pressure = 24.0 dm3)
A. 0.9 dm3
B. 1.2 dm3
C. 1.8 dm3
D. 2.4 dm3
Ans: B
32. 1998 Q30
Which of the following steps is NOT included in the Contact Process for the manufacture of sulphuric acid?
A. Burning sulphur in air to form sulphur dioxide
B. oxidizing sulphur dioxide to form sulphur trioxide
C. dissolving sulphur trioxide in water to form oleum
D. mixing oleum with water to form concentrated sulphuric acid.
Ans: C
33. 1998 Q31
What is the purpose of adding quicklime (calcium oxide) to soil?
A. to neutralize the acidity of the soil
B. to act as a fertilizer for the soil
C. to kill micro-organisms in the soil
D. to increase the amount of calcium ions in the soil
Ans: A

34. 1999 Q6
The concentration of an aqueous solution of an acid is 1.0 M. 25.0 cm3 of this acid solution requires 37.5 cm3 of
2.0 M sodium hydroxide solution for complete neutralization. What is the basicity of the acid?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Ans: C
35. 1999 Q7
Substance X gives identical product(s) when treated with dilute sulphuric acid or concentrated sulphuric acid. X
may be
A. zinc.
B. cane sugar.
C. ammonia.
D. hydrated copper(II) sulphate crystals.
Ans: C
36. 1999 Q20
Which of the following solutions would produce a white precipitate with sodium hydroxide solution?
A. lead(II) nitrate solution
B. iron(III) nitrate solution
C. copper(II) nitrate solution
D. potassium nitrate solution
Ans: A
37. 1999 Q25
In an experiment, 1.00 M sodium hydroxide solution was added to 25.0 cm3 of 1.00 M sulphuric acid until the
acid was completely neutralized. What is the concentration of sodium sulphate (correct to two decimal places)
in the resulting solution?
A. 1.00 M
B. 0.50 M
C. 0.33 M
D. 0.25 M
Ans: C

10

38. 1999 Q37


Which of the following substances can react with magnesium to give a colourless gas which burns with a pop
sound?
(1) grapefruit juice
(2) citric acid crystals
(3) household bleach
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: A
39. 1999 Q38
Which of the following reagents is/are commonly stored in brown bottles?
(1) potassium permanganate solution
(2) concentrated sulphuric acid
(3) concentrated nitric acid
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: C
40. 2000 Q 11
Different volumes of 2.0 M potassium hydroxide solution and 2.0 M sulphuric acid are mixed in a polystyrene
cup. In which of the following combinations would the temperature rise be the greatest?
Volume of 2.0 M KOH(aq)/cm3

Volume of 2.0 M H2SO4(aq)/cm3

A.

20.0

40.0

B.

30.0

30.0

C.

40.0

20.0

D.

45.0

15.0
Ans: C

41. 2000 Q20


A sample of concentrated sulphuric acid has a density of 1.83 g cm-3 and contains 94.0% of sulphuric acid by
mass. What is the concentration (correct to one decimal place) of sulphuric acid in the sample?
(Relative atomic masses: H = 1.0, O = 16.0, S = 32.1)
A. 17.5 M
B. 18.3 M
C. 18.7 M
D. 19.8 M
Ans: A
11

42. 2000 Q22


A white solid dissolves in water to give an alkaline solution. The solution reacts with dilute hydrochloric acid
to give a gas. The solid is probably
A. calcium oxide.
B. calcium carbonate.
C. potassium hydroxide.
D. potassium carbonate.
Ans: D
43. 2000 Q23
In an experiment, 21.8 g of zinc was treated with 250.0 cm3 of 2.0 M hydrochloric acid. What volume of
hydrogen was liberated at room temperature and pressure?
(Relative atomic mass: Zn = 65.4; molar volume of gas at room temperature and pressure = 24.0 dm3)
A. 4.0 dm3
B. 6.0 dm3
C. 8.0 dm3
D. 12.0 dm3
Ans: B
44. 2000 Q44
Which of the following statements concerning sulphur dioxide are correct?
(1) It can be prepared by heating copper turnings with concentrated sulphuric acid.
(2) It is denser than air.
(3) It can be absorbed by sodium hydroxide solution.
A. (1) and (2) only
B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3)
Ans: C
45. 2001 Q 3
Which of the following processes is exothermic?
A. melting of ice
B. evaporation of ethanol
C. sublimation of iodine
D. dissolving sodium hydroxide pellets in water
Ans: D

12

46. 2001 Q6
When potassium carbonate solution and calcium chloride solution are mixed, calcium carbonate is precipitated.
What of the following mixtures would produce the greatest amount of precipitate?
A. 5 cm3 of 1 M K2CO3(aq) + 15 cm3 of 1 M CaCl2(aq)
B. 10 cm3 of 1 M K2CO3(aq) + 10 cm3 of 1 M CaCl2(aq)
C. 15 cm3 of 1 M K2CO3(aq) + 8 cm3 of 1M CaCl2(aq)
D. 18 cm3 of 1 M K2CO3(aq) + 5 cm3 of 1 M CaCl2(aq)
Ans: B
47. 2001 Q 15
A mixture consists of one mole of sodium carbonate and one mole of sodium hydrogencarbonate. What is the
least number of moles of hydrochloric acid required to liberate all the available carbon dioxide from the
mixture?
A. 1.5
B. 2.0
C. 3.0
D. 4.0
Ans: C
48. 2001 Q 23
Phosphoric acid is a tribasic acid with formula H3PO4. Which of he following formulae is INCORRECT?
A. CaH2PO4
B. Mg3(PO4)2
C. (NH4)2HPO4
D. Na2HPO4
Ans: A
49. 2001 Q33
Consider the information below about the reaction of hydrogen with chlorine:
H2(g) + Cl2(g)  2HCl(g)

H < 0

Which of the following statements can be deduced from the above information?
(1) Heat is liberated when hydrogen chloride is formed.
(2) Hydrogen and chlorine react at room temperature.
(3) When measured at room temperature and pressure, the total gas volume before the reaction equals that after
the reaction.
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: C

13

50. 2001 Q34


In a titration experiment, 25.0 cm3 of diluted vinegar is titrated against a standard solution of sodium hydroxide
with phenolphthalein as indicator.
Which of the following statements concerning this experiment is/are correct?
(1) The colour of phenolphthalein changes from colourless to pink at the end point.
(2) The colour of phenolphthalein changes from pink to colourless at the end point.
(3) A measuring cylinder is used to measure the volume of the diluted vinegar.
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: A
51. 2001 Q35
Which of the following statements concerning the reaction of iron(II) carbonate with 1M sulphuric acid is/are
correct?
(1) Sulphuric acid acts as an acid.
(2) Sulphuric acid acts as an oxidizing agent.
(3) Sulphuric acid acts as a dehydrating agent.
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: A
52. 2001 Q40
In which of the following experiments would a gas be produced?
(1) adding water to a solid mixture of citric acid and sodium hydrogencarbonate
(2) adding dilute hydrochloric acid to sodium hypochlorite solution
(3) adding chlorine water to potassium iodide solution
A. (1) and (2) only
B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3)
Ans: A

14

53. 2001 Q43


Which of the following are correct descriptions of the uses of sulphuric acid?
(1) treatment of metal surfaces in the electroplating industry
(2) manufacture of paint additives
(3) manufacture of fertilizers
A. (1) and (2) only
B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3)
Ans: D
54. 2002 Q5
Consider the aqueous solutions listed below:
(1) 1M ethanoic acid
(2) 1M hydrochloric acid
(3) 1M ammonia solution
Which of the following represents the increasing order of pH of the solutions?
A. (1), (2), (3)
B. (2), (1), (3)
C. (3), (1), (2)
D. (3), (2), (1)
Ans: B
55. 2002 Q 17
Which of the following solutions does NOT react with sodium hydroxide solution?
A. ammonium chloride solution
B. potassium carbonate solution
C. copper(II) nitrate solution
D. zinc sulphate solution
Ans: B
56. 2002 Q 19
Which of the following acids, when heated with copper, would produce a gas?
A. dilute nitric acid
B. dilute hydrochloric acid
C. dilute sulphuric acid
D. concentrated ethanoic acid
Ans: A

15

57. 2002 Q22


Which of the following methods should be used to obtain hydrated copper(II) sulphate from copper(II) sulphate
solution?
A. crystallization
B. distillation
C. fractional distillation
D. heating under reflux
Ans: A
58. 2002 Q24
Which of the following statements concerning sodium hydroxide is INCORRECT??
A. It is manufactured by treating sodium with water.
B. Its concentrated solution is corrosive.
C. It is used in the manufacture
re of soapless detergents.
D. It absorbs carbon dioxide when exposed to air.
Ans: A
59. 2002 Q31
A part of the flow diagram for the Contact process is shown below:

Which of the following combinations is correct?


X

A.

air

water

concentrated sulphuricc acid

B.

air

concentrated sulphuric acid

oleum

C.

oxygen

sulphur trioxide

concentrated sulphuric acid

D.

oxygen

water

oleum
Ans: B

60. 2002 Q32


A black powder is suspected to be carbon or a mixture of carbon and copper(II) oxide. Which of the following
methods
hods can be used to identify the black powder?
(1) adding dilute sulphuric acid to the powder
(2) adding sodium hydroxide solution to the powder
(3) heating the powder strongly
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: C

16

61. 2002 Q37


Which of the following methods can be used to distinguish between iron(II) sulphate solution and iron(III)
sulphate solution?
(1) observing their colours
(2) adding acidified potassium permanganate solution
(3) adding aqueous ammonia
A. (1) and (2) only
B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3)
Ans: D
62. 2002 Q38
Which of the following set-ups can be used to dry moist sulphur dioxide gas?
(1)

(2)

(3)

A. (1) and (2) only


B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3)
Ans: B

17

63. 2003 Q20


A sample of zinc granules of mass 1.8 g was added to 100 cm3 of 0.25 M hydrochloric acid. What is the
theoretical volume of hydrogen produced at room temperature and pressure?
(Relative atomic mass : Zn = 65.4;
molar volume of gas at room temperature and pressure = 24 dm3)
A. 0.30 dm3
B. 0.33 dm3
C. 0.60 dm3
D. 0.66 dm3
Ans: A
64. 2003 Q 26
20.0 cm3 of 2.0 M aqueous ammonia required 16.0 cm3 of sulphuric acid for complete neutralization. What is
the concentration of the sulphuric acid?
(Relative atomic masses: H = 1.0, O = 16.0, S = 32.1)
A. 61.3 g dm3
B. 122.6 g dm3
C. 183.9 g dm3
D. 245.2 g dm3
Ans: B
65. 2003 Q27
Which of the following pairs of substances can be distinguished by using dilute hydrochloric acid?
A. NaCl and NaOCl
B. NH4Br and NH4I
C. K2CO3 and KHCO3
D. CaO and Ca(OH)2
Ans: A
66. 2003 Q 30
40 cm3 of 2M hydrochloric acid was mixed with 40 cm3 of 2M sodium hydroxide solution in a polystyrene cup
and the maximum rise in temperature was recorded. Which of the following pairs of solutions, upon mixing,
would produce a similar rise in temperature?
A. 40 cm3 of 2M ethanoic acid and 40 cm3 of 2M potassium hydroxide solution
B. 40 cm3 of 2M ethanoic acid and 40 cm3 of 2M ammonia solution
C. 40 cm3 of 2M nitric acid and 40 cm3 of 2M potassium hydroxide solution
D. 40 cm3 of 2M nitric acid and 40 cm3 of 2M ammonia solution
Ans: C

18

67. 2003 Q43


Which of the following pairs of solutions would from a precipitate when they are mixed?
(1) NH4Cl(aq) and K2SO4(aq)
(2) NH3(aq) and Pb(NO3)2(aq)
(3) (NH4)2CO3(aq) and CaCl2(aq)
A. (1) and (2) only
B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3)
Ans: C
68. 2004 Q11
A white solid is found around the month of a reagent bottle containing lime water. The white solid is likely to
be
A. calcium oxide
B. calcium sulphate.
C. calcium carbonate.
D. calcium hydrogencarbonate.
Ans: C
69. 2004 Q14
Chlorine can be prepared from concentrated hydrochloric acid and potassium permanganate according to the
following equation:
2KMnO4 + x HCl  2KCl + 2MnCl2 + y H2O + z Cl2
What is the value of z?
A.

B.

C.

D.

10
Ans: B

70. 2004 Q34


Which of the following substances, when dissolved in water, gives a solution with pH greater than 7?
(1) chlorine
(2) calcium oxide
(3) sulphur dioxide
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: B
19

71. 2004 Q43


In which of the following processes would hydrogen be produced?
(1) electrolysis of an aqueous solution of potassium bromide
(2) passing steam over heated iron powder
(3) adding zinc granules to dilute ethanoic acid
A. (1) and (2) only
B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3)
Ans: D
72. 2004 Q 44
When solid citric acid is added to an aqueous solution of sodium hydrogencarbonate, the mixture fizzes. Which
of the following ions/compounds are responsible for the fizz?
(1) sodium ions
(2) hydrogencarbonate ions
(3) citric acid
(4) water
A. (1), (2) and (3) only
B. (1), (3) and (4) only
C. (2), (3) and (4) only
D. (1), (2), (3) and (4)
Ans: C
73. 2005 Q14
Which of the following compounds has the highest basicity?
A.

HCl

B.

HCOOH

C.

H2SO4

D.

CH3COOH
Ans: C

20

74. 2005 Q18


The

following

hazard

warning

labels

are

displayed

on

the

reagent

bottle

of

an

acid.

What information about this acid can be obtained from the labels?
A.

It is very concentrated and flammable.

B.

It is very concentrated and oxidising.

C.

It is flammable and corrosive.

D.

It is corrosive and oxidising.


Ans: D

75. 2005 Q22


500 cm3 of calcium hydroxide solution contains 3.7 g of calcium hydroxide. What is the molarity of the
solution?
(Relative atomic masses: H = 1.0, O = 16.0, Ca = 40.1)
A.

0.05 M

B.

0.10 M

C.

0.13 M

D.

0.26 M
Ans: B

76. 2005 Q33


When a metal X is warmed with an acid Y, they react to form a colourless solution and a brown gas. Which
of the following combinations is correct?
X

A.

zinc

concentrated nitric acid

B.

copper

concentrated sulphuric acid

C.

zinc

concentrated sulphuric acid

D.

Copper

concentrated nitric acid


Ans: A

21

77. 2005 Q34


Which of the following statements concerning 20 cm3 of 1 M CH3COOH and 10 cm3 of 1 M H2SO4 is
correct?
A.

They have the same pH values.

B.

They have the same electrical conductivity.

C.

They react with magnesium at the same rate.

D.

They require the same number of moles of sodium hydroxide for complete neutralisation.
Ans: D

78. 2005 Q38


Which of the following pairs of substances would NOT react together?
A.

copper, dilute ethanoic acid

B.

copper(II) oxide, dilute ethanoic acid

C.

copper(II) hydroxide, dilute sulphuric acid

D.

copper(II) hydroxide, dilute carbonate acid


Ans: A

2005 Q39-41
Directions: Questions 79 to 81 refer to the following information.
In an experiment to determine the concentration of sulphuric acid in a brand of toilet cleaner, 25.0 cm3 of the
cleaner was first diluted to 250.0 cm3 with distilled water. Upon titration with 0.950 M sodium hydroxide solution
using phenolphthalein as indicator, 25.0 cm3 of the diluted cleaner required 27.1 cm3 of the sodium hydroxide
solution to reach the end point.
79. Which of the following types of apparatus should be used to measure 25.0 cm3 of the toilet cleaner?
A.

pipette

B.

burette

C.

measuring cylinder

D.

volumetric flask
Ans: A

80. What is the colour change at the end point of the titration?
A.

from colourless to pink

B.

from pink to colourless

C.

from yellow to red

D.

from red to yellow


Ans: A
22

81. What is the concentration of sulphuric acid in the undiluted toilet cleaner?
A.

1.29 M

B.

2.58 M

C.

5.15 M

D.

10.3 M
Ans: C

82. 2006 Q7
Compound X is soluble in water.

Addition of sodium hydroxide solution to a solution of X gives a white

precipitate. The precipitate does not dissolve upon the addition of excess alkali. X may be
A.

MgCl2.

B.

ZnCl2.

C.

FeSO4.

D.

(NH4)2SO4.
Ans: A

83. 2006 Q10


Solution X is prepared by mixing 100.0 cm3 of 2.0 M Na2SO4(aq) with 50.0 cm3 of 1.0 M NaNO3(aq). What
is the concentration of Na+(aq) ions in X?
A.

1.5 M

B.

1.7 M

C.

3.0 M

D.

3.3 M
Ans: C

84. 2006 Q11


Which of the following statements about acids is correct?
A.

Nitric acid is used in car batteries.

B.

Hydrochloric acid is produced in human stomach.

C.

Ethanoic acid is a strong oxidising agent.

D.

The following hazard warning label should be displayed on a bottle of concentrated sulphuric acid.

Ans: B

23

85. 2006 Q22


Which of the following processes is/are application(s) of neutralisation?
(1)

using scrubbers to remove sulphur dioxide from flue gas in a power station

(2)

using catalytic converters to remove nitrogen oxides in car exhaust

(3)

using sodium hydroxide solution to remove copper(II) ions in industrial waste water

A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: A
86. 2006 Q31
Oxalic acid is a dibasic acid.

10.0 cm3 of an aqueous solution of oxalic acid requires 30.0 cm3 of 0.10 M

KOH(aq) for complete neutralisation. What is the concentration of the oxalic acid solution?
A.

0.15 M

B.

0.20 M

C.

0.30 M

D.

0.60 M
Ans: A

87. 2006 Q38


Consider the conversions between three nitrogen compounds shown in the flow diagram below:

Which of the following statements is correct?


A.

Reaction 1 occurs spontaneously when nitrogen monoxide is exposed to air.

B.

The oxidation number of nitrogen remains unchanged in Reaction 2.

C.

Reaction 3 can be brought about by adding very dilute nitric acid to magnesium.

D.

Reaction 4 can be brought about by adding concentrated nitric acid to copper.


Ans: A

24

88. 2006 Q39


Which of the following solutions when mixed with 50.0 cm3 of 1.0 M hydrochloric acid would NOT result in
a change in pH?
A.

50.0 cm3 of 1.0 M solution chlorine solution

B.

50.0 cm3 of 1.0 M ethanoic acid

C.

50.0 cm3 of 1.0 M nitric acid

D.

50.0 cm3 of 1.0 M sulphuric acid


Ans: C

89. 2006 Q44


Which of the following statements concerning a catalyst are correct?
(1)

A catalyst can alter the rate of reaction.

(2)

The mass of a catalyst remains unchanged at the end of the reaction.

(3)

A catalyst should be in the same physical state as the reactants.


A.

(1) and (2) only

B.

(1) and (3) only

C.

(2) and (3) only

D.

(1), (2) and (3)


Ans: A

90. 2006 Q47


In a titration experiment, which of the following apparatus should be rinsed with the solution it is about to
contain?
(1)

burette

(2)

pipette

(3)

conical flask
A.

(1) and (2) only

B.

(1) and (3) only

C.

(2) and (3) only

D.

(1), (2) and (3)


Ans: A

25

91. 2007 Q5
Metal Y and calcium are both in the same group of the Periodic Table.

When equal mass of Y and calcium

respectively reacts with excess hydrochloric acid under the same condition, Y gives more hydrogen than
calcium does. Which of the following deductions is correct?
A.

The reactivity of Y is higher than that of calcium.

B.

The metallic bond in Y is weaker than that in calcium.

C.

The atomic number of Y is greater than that of calcium.

D.

The relative atomic mass of Y is smaller than that of calcium.


Ans: D

92. 2007 Q15


What is the volume of 0.5 M hydrochloric acid required to react with 1.49 g of lithium oxide for complete
neutralisation?
(Relative atomic masses : Li = 6.9, O = 16.0)
A.

50 cm3

B.

100 cm3

C.

200 cm3

D.

260 cm3
Ans: C

93. 2007 Q17


20 cm3 of calcium chloride solution contains 1.0 10 2 moles of Cl (aq) ions. What is the molarity of the
solution?
A.

1.0 10 4 M

B.

2.5 10 4 M

C.

2.5 10 1 M

D.

5.0 10 1 M
Ans: C

26

94. 2007 Q20, 21


Directions: Questions 94 and 95 refer to the following experiment.
When carbon and concentrated sulphuric acid are heated together, sulphur dioxide and carbon dioxide are
produced. These two gases are then passed through solution X and solution Y as shown below:

94.

Which of the following combinations of solution X and solution Y can be used to show that sulphur dioxide
and carbon dioxide are produced?
Solution Y

Solution X
A.

bromine water

calcium hydroxide solution

B.

iron(II) sulphate solution

calcium hydroxide solution

C.

acidified potassium dichromate solution

sodium hydroxide solution

D.

acidified potassium permanganate solution

sodium hydroxide solution


Ans: A

95. Which of the following statements concerning the reaction between carbon and concentrated sulphuric acid
are correct?
(1)

The oxidation number of carbon changes from 0 to +4.

(2)

The oxidation number of hydrogen in sulphuric acid remains unchanged.

(3)

Concentrated sulphuric acid acts both as a dehydrating agent and an oxidising agent.

A.

(1) and (2) only

B.

(1) and (3) only

C.

(2) and (3) only

D.

(1), (2) and (3)


Ans: A

27

96. 2007 Q38


Which of the following methods is most suitable for preparing a sample of lead(II) sulphate?
A.

adding lead to dilute sulphuric acid

B.

adding lead to copper(II) sulphate solution

C.

adding lead(II) oxide to dilute sulphuric acid

D.

adding lead(II) nitrate solution to dilute sulphuric acid


Ans: D

97. 2007 Q47


A student pours two different acids respectively into two test tubes, each containing a piece of magnesium
ribbon of the same mass, until the ribbons are completely covered by the acids. If she wishes compare the
relative strength of the acids by observing the initial rate of evolution of gas, which of the following items
should be the same?
(1)

volume of the acids

(2)

concentration of the acids

(3)

basicity of the acids

A.

(1) and (2) only

B.

(1) and (3) only

C.

(2) and (3) only

D.

(1), (2) and (3)


Ans: C

98. 2008 Q7
3
30.0 cm 3 of 0.10 M KOH is completely neutralized by 20.0 cm of dilute H 2SO 4 to form K 2 SO 4 solution.

What is the molarity of the solution obtained?


A.

0.03 M

B.

0.05 M

.0.06 M

D.

0.10 M
Ans: A

99. 2008 Q17


The basicity of an acid is
A.

a value to express the concentration of the acid.

B.

the number of hydrogen atoms in one acid molecules.

C.

the number of moles of any base which can completely react with one mole of the acid.

D.

the number of hydrogen ions which can be produced by complete ionization of one acid
molecule.
Ans: D

28

100. 2008 Q33


When calcium granules are added to water, colourless gas bubbles are formed. The mixture is then filtered to
obtain a clear solution. Which of the following is correct if excess dilute hydrochloric acid is added to the
clear solution?
A.

Gas bubbles are formed.

B.

There is no visible change.

C.

A white precipitate is formed.

D.

The clear solution turns brick red.


Ans: B

101. 2008 Q37


The following table shows some information on mixing hydrochloric acid with sodium hydroxide solution :
Mixture

Temperature Rise /

25 cm of 1 M HCl + 25 cm of 1 M NaOH

50 cm 3 of 1 M HCl + 50 cm 3 of 1 M NaOH

25 cm of 2 M HCl + 25 cm of 2 M NaOH

50 cm 3 of 2 M HCl + 50 cm 3 of 2 M NaOH

Which of the following concerning the values of temperature rise is correct?


A.

<

<

<

B.

<

<

C.

<

D.

<

z
Ans: D

102. 2008 Q39


Consider the following information on two reactions involving magnesium ribbons of the same shape :
Reacting mixture
Reaction 1

1.5 g of Mg + 100 cm 3 of 1 M HCl

Reaction 2

1.5 g of Mg + 100 cm 3 of 1 M H 2SO 4

Which of the following statements is correct?


(Relative atomic mass : Mg = 24.3)
A.

The magnesium reacts completely in Reaction 1.

B.

The sulphuric acid reacts completely in Reaction 2.

C.

The initial rates of Reaction 1 and Reaction 2 are the same.

D.

The initial rate of Reaction 1 is smaller than that of Reaction 2.


Ans: D

29

103. 2008 Q43


Which of the following pieces of apparatus should not be used when an acid is titrated with an alkali?
(1)

burette

(2)

pipette

(3)

conical flask

A.

(1) and (2) only

B.

(1) and (3) only

C.

(2) and (3) only

D.

(1), (2) and (3)


Ans: D

104. 2008 Q45


In an experiment, a solution containing 3 moles of KOH reacts with another solution containing 1 mole of an
acid for complete neutralization. Which of the following deductions is / are correct?
(1)

1 mole of the acid provides 3 moles of H + (aq) ions.

(2)

The acid is three times as concentrated as the KOH(aq).

(3)

The acid is a strong acid.

A.

(1) only

B.

(2) only

C.

(1) and (3) only

D.

(2) and (3) only


Ans: A

105. 2009 Q10


X is an acid. 25.0 cm3 of 0.20 M solution X requires 30.0 cm3 of 0.50 M sodium hydroxide solution for
complete neutralisation. What is the basicity of X ?
A.

B.

C.

D.

4
Ans: C

30

106 & 107.

2009 Q35-36

Directions : Questions 106 and 107 refer to the following information.


The table below shows how solutions X and Y are respectively made from two monobasic acids A and B.
solution X

solution Y

40 cm of 0.2 M acid A

20 cm of 0.4 M acid B

10 cm of distilled water

30 cm of distilled water

106. What is the concentration of acid A in solution X?


A.

0.2 M

B.

0.16 M

C.

0.01 M

D.

0.008 M
Ans: B

107. Two identical zinc strips are added to solutions X and Y. The diagrams below show how gas bubbles are given
out when the zinc strips are just added to the solutions.

Which of the following deductions is correct ?


A.

Acid A is weaker than acid B.

B.

Acid B is weaker than acid A.

C.

The concentration of acid A in solution X is higher than that of acid B in solution Y.

D.

The concentration of acid B in solution Y is higher than that of acid A in solution X.


Ans: A

108. 2009 Q37


Comparing the same volume of 0.5 M NaOH(aq) and 0.5 M NH3(aq), which of the following is NOT correct ?
0.5 M NaOH(aq)

0.5 M NH3(aq)

A.

higher pH

lower pH

B.

higher electrical conductivity

lower electrical conductivity

C.

forms precipitate with FeSO4 solution

does not form precipitate with FeSO4 solution

D.

larger temperature rise when

smaller temperature rise when

completely neutralised by 1M HCl

completely neutralised by 1M HCl


Ans: C

31

109. 2009 Q42


Which of the following acids can react with silver ?
(1) dilute sulphuric acid
(2) concentrated nitric acid
(3) concentrated hydrochloric acid
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: B
110. 2009 Q43
Beaker A contains 100 cm3 of 1 M HCl(aq), while beaker B contains 50 cm3 of 2 M HCl(aq). Equal mass of
magnesium ribbons are added to the two beakers. Both magnesium ribbons disappear after reaction.
Which of the following statements is / are correct?
(1) The reactions occuring in both beakers have the same initial rate
(2) Same volume of gas, measured at the same temperature and pressure, is given out in both beakers.
(3) Magnesium chloride solutions of the same concentration are produced in both beakers.
A.

(l) only

B.

(2) only

C.

(1) and (3) only

D.

(2) and (3) only


Ans: B

111. 2010 Q5
Which of the following set-ups can be used to dry hydrogen chloride gas ?

Ans: D

32

112. 2010 Q19


Besides pipette, which of the following apparatus must be used in order to prepare 250.0 cm3 of 0.100 M
Na2CO3(aq) from 1.00 M Na2CO3(aq) ?
A.

burette

B.

conical flask

C.

volumetric flask

D.

measuring cylinder
Ans: C

113. 2010 Q20


A mixture of (NH4)2SO4(aq) and MgSO4(aq) is heated with excess NaOH(aq). Which of the following
observations is correct ?
A.

No pungent gas is evolved and no precipitate is formed.

B.

No pungent gas is evolved but a white precipitate is formed

C.

A pungent gas is evolved but no precipitate is formed.

D.

A pungent gas is evolved and a white precipitate is formed.


Ans: D

114. 2010 Q23


The oxide of metal Z reacts with dilute hydrochloric acid to form a colourless solution. Which of the following
metals may Z be?
(1) zinc
(2) copper
(3) silver
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: A
115. 2010 Q35
Solid acid T has a relative molecular mass of 192.0. A sample of 0.80 g of T is dissolved in water to form a
solution which requires 25.0 cm3 of 0.50 M sodium hydroxide solution for complete neutralisation. What is the
basicity of T ?
A.

B.

C.

D.

4
Ans: C

33

116. 2010 Q39


20.0 cm3 of 1.0 M NaCl(aq) is mixed with 10.0 cm3 of 2.0 M Na2CO3(aq). What is the concentration of Na+(aq)
ions in the resulting solution ?
A.

1.3 M

B.

1.5 M

C.

2.0 M

D.

3.0 M
Ans: C

117. 2010 Q40


Which of the following steps should be involved in an experiment to prepare copper(II) sulphate crystals ?
A.

adding excess CuCl2(s) to H2SO4(aq)

B.

adding CuCl2(s) to excess H2SO4(aq)

C.

adding excess CuO(s) to H2SO4(aq)

D.

adding CuO(s) to excess H2SO4(aq)


Ans: C

118. 2010 Q42


Which of the following hazard warning labels should be displayed on a bottle of concentrated hydrochloric
acid ?

A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: A
119. 2010 Q43
Solution Y is added dropwise to a solution of NaOH containing several drops of phenolphthalein. The mixture
suddenly changes from pink to colourless. Which of the following substances may Y be ?
(1) HCl(aq)
(2) KCl(aq)
(3) Cl2(aq)
A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: C
34

120. 2010 Q45


Which of the following reactions is / are neutralisation ?
(1) Cu + 4 HNO3 Cu(NO3)2 + 2 H2O + 2 NO2
(2) 2CH3COOH + MgO (CH3COO)2Mg + H2O
(3) CH3COOH + CH3CH2OH

CH3COOCH2CH3 + H2O

A. (1) only
B. (2) only
C. (1) and (3) only
D. (2) and (3) only
Ans: B

35