Vous êtes sur la page 1sur 86

IBPS Exam guru

For More Updates : http://www.ibpsexamguru.in

April 2015 Current Affairs MCQ on day


Wise for SBI PO and All Competitive
Exams
300 MCQ

Jenisys Systems Private Limited


5/14/2015

Current Affairs Quiz: April 1st 2015

1. Keshari Nath Tripathi has been sworn in as Governor of ?


a) Manipur
b) Mizoram
c) Nagaland
d) Sikkim

2. Who among the following has got the privilege to have a planet on their
names?
a) Vishwanathan Anand
b) Alexander Alekhine
c) Anatoly Karpov
d) All of the Above

3. Which among the following country has hosted fifth meeting of SAARC
health ministers?
a) Srilanka
b) India
c) China
d) Nepal
4. Pedro Cateriano Bellido was appointed as Prime Minister of which country?
a) Uganda
b) Peru
c) Sigapore
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

d) Italy
5. Which among the following e-commerce website will shut itself from 1 May
and will be available as a mobile app only?
a) Snapdeal
b) Amazon
c) Flipkart
d) Myntra

6. Defence Minister Manohar Parrikar launched the country's first indigenouslybuilt..........................in Mumbai.
a) Scorpene submarine
b) Viscose submarine
c) Seychell submarine
d) Scinchin submarine
7. Who among the following has won Mens Singles title in Miami Open 2015?
a) Andy Murray
b) Novak Djokovic
c) Jack Sock
d) Vasek Pospisil
8. Prime Minister Narendra Modi has launched India's first...........Quality Index
recently.
a) Air
b) Water
c) Land
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

d) Noise

9. Recently a three party MoU was inked between Union Ministry of Textiles
................... and National Textile Corporation for transfer of land for
construction of BR Ambedkar memorial.
a) Maharashtra government
b) Delhi government
c) Tamilnadu government
d) Karnataka government

10. As per Global Resilience Index 2015 Report released by FM Global, India
has secured which position in terms of business resilience?
a) 117
b) 118
c) 119
d) 120

ANSWER SHEET
1
B

2
D

3
B

4
B

5
D

6
A

7
B

8
A

9
A

10
C

Current Affairs Quiz: April 2nd 2015

1. Keshari Nath Tripathi has been sworn in as Governor of which state?


a) Mizoram
b) West Bengal
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

c) Bihar
d) All of the above
2. Who among the following has won Mens Doubles title in Miami Open
2015?
a) Andy Murray and Novak Djokovic
b) Rafael Nadal and Roger Federer
c) Bob Bryan and Mike Bryan
d) Vasek Pospisil and Jack Sock
3. Who among the following has won Womens Singles title in Miami Open
2015?
a) Venus Williams
b) Sania Mirza
c) Serena Williams
d) Maria Sharapova
4. Novak Djokovic has won Mens Singles title in Miami Open 2015 by
defeating whom among the folllwoing?
a) Andy Murray
b) Rafael Nadal
c) Roger Federer
d) David Ferer
5. Who among the following has won Womens Doubles title in Miami Open
2015?
a) Sania Mirza and Ekaterina Makarova
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

b) Sania Mirza and Martina Hingis pair


c) Sania Mirza and Elena Vesnina
d) Sania Mirza and Maria Sharapova

6. The Reserve Bank of India has kept the repo rate unchanged at.......in its
monetary policy review.
a) 7%
b) 7.2%
c) 7.5%
d) 7.8%

7. Which among the following has inked MoU with Life Insurance
Corporation?
a) Dena Bank
b) Axis Bank
c) Punjab National Bank
d) UCO Bank

8. Cricketer Yuvraj Singh will soon start his new innings as businessman with
........................ Venture to support young entrepreneurs.
a) YouWeCan
b) YouWeVan
c) YouWeWill
d) YouWeHave

9. An Indian origin UK school boy has been chosen for the Institute of Physics
Prize 2015 on Einstein Model. What's his name?
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

a) Pravesh Singh
b) Pratap Singh
c) Pankaj Singh
d) Pawan Singh

10. The Reserve Bank of India has kept Cash Reserve Ratio at.......in its
monetary policy review.
a) 3%
b) 3.5%
c) 4%
d) 4.5%

ANSWER SHEET
1

2
3
4
5
6
D
C
C
A
B
C
Current Affairs Quiz: April 3rd 2015

7
A

8
A

9
B

10
C

1. Keshari Nath Tripathi has been sworn in as............Governor of Mizoram.


a) 15
b) 16
c)17
d) 18
2. Prime Minister Narendra Modi has launched worth Rs 20,000 crore bank
recently to fund the small entrepreneurs. Name the bank.
a) MUDRAN
b) MUDRA
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

c) PAISA
d) RUPAYA

3. Which among the following website has acquired mobile transaction


platform FreeCharge?
a) FLIPKART
b) SNAPDEAL
c) AMAZON
d) JABONG
4. Which bank was the first to cut the base rate off to heed Raghuram Rajan's
call?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) State Bank of India
d) Punjab National Bank
5. Who among the following has won bronze in World Womens chess
championship?
a) Natalija Pogonina
b) Mariya Muzychuk
c) Dronavalli Harika
d) Koneru Humpy

6. Chinese phone maker Xiaomi has partnered with which website to sell its
products in the country?
a) FLIPKART
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

b) SNAPDEAL
c) AMAZON
d) All of the above

7. Indian Steel Companies have inked a MoU with Union Ministry of Steel to
set up Steel Research and Technology Mission of India in which city?
a) Chennai
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Kolkata
8. Sania Mirza and Martina Hingis pair has won Womens Doubles title in
Miami Open 2015 by defeating whom among the folllwoing?
a) Ekaterina Makarova and Elena Vesnina
b) Carla Surez Navarro and Elena Vesnina
c) Maria Sharapova and Carla Surez Navarro
d) Ekaterina Makarova and Elena Vesnina
9. Serena Williams has won Womens Singles title in Miami Open 2015 by
defeating whom among the folllwoing?
a) Venus Williams
b) Sania Mirza
c) Carla Surez Navarro
d) Maria Sharapova

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

10. Bob Bryan and Mike Bryan has won Mens Doubles title in Miami Open
2015 by defeating whom among the folllwoing?
a) Andy Murray and Novak Djokovic
b) Rafael Nadal and Roger Federer
c) David Ferer and Andy Murray
d) Vasek Pospisil and Jack Sock
ANSWER SHEET
1
B

2
B

3
B

4
C

5
C

6
D

7
C

8
D

9
C

10
D

Current Affairs Quiz: April 4th 2015

1. Union Government has raised stake in state-owned IFCI Ltd to how much per
cent?
a) 49%
b) 50%
c) 51%
d) 55%

2. Who among the following has been appointed as chief election


commissioner?
a) Sumit Mazumder
b) Mayilsamy Annadurai
c) Dr Nasim Zaidi
d) Harishankar Brahma

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

10

3. Who among the following China's Olympic hurdles GOLD medallist retired
his announcement?
a) Liu Xiang
b) Zhe Xiang
c) Xhe Xiang
d) Che Xiang
4. The Reserve Bank has notified government's decision to raise foreign direct
investment limit in the insurance sector to..........per cent.
a) 49
b) 50
c) 51
d) 60
5. Recently Prime Minister Narendra Modi has visited which country?
a) France
b) Germany
c) Canada
d) All of the above

6. Who among the following has become the most expensive player in the IPL
tournament?
a) Suresh Raina
b) Virat Kohli
c) MS Dhoni
d) Yuvraj Singh
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

11

7. Who among the following has been appointed as Director of ISRO Satellite
Centre?
a) Dr SK Ramkumar
b) Dr SK Shyamkumar
c) Mayilsamy Annadurai
d) Dr SK Shivakumar

8. Prime Minister Narendra Modi has launched worth Rs.................crore bank


recently to fund the small entrepreneurs. Name the bank.
a) 10,000
b) 20,000
c) 30,000
d) 40,000
9. Who among the following has won bronze in World Womens chess
championship?
a) Natalija Pogonina
b) Mariya Muzychuk
c) Dronavalli Harika
d) Koneru Humpy
10. Sania Mirza and Martina Hingis pair has won Womens Doubles title in
Miami Open 2015. Martina Hingis belongs to which country?
a) UK
b) US
c) Russia
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

12

d) Switzerland

ANSWER SHEET
1
C

2
C

3
A

4
A

5
D

6
D

7
C

8
B

9
C

10
D

Current Affairs Quiz: April 5th 2015


1. Dronavalli Harika has won ................. in World Womens chess
championship.
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of These

2. Who among the following has been elected as the President of CII for the
year 2015-16?
a) Sumit Mazumder
b) Ajay Shriram
c) Dr Nasim Zaidi
d) Harishankar Brahma

3. Who among the following has been conferred with Sahitya Shiromani
Samman of Uttar Pradesh?
a) Harishankar Brahma
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

13

b) Uday Pratap Singh


c) Gopaldas Neeraj
d) B & C
e) A & B
4. Who among the following has made history in National Basketball
Association?
a) Manpreet 'Sim' Bhullar
b) Gurpreet 'Sim' Bhullar
c) Gursimran 'Sim' Bhullar
d) Harpreet 'Sim' Bhullar
5. Retirement fund body EPFO has suspended Rs................minimum monthly
pension scheme from this month.
a) 1,000
b) 1,500
c) 2,000
d) 2,500

6. Which city was awarded with the title of Global Earth Hour Capital 2015?
a) Newyork
b) Balikpapan
c) Seoul
d) Thane
7. Who among the following former Air Chief Marshal has recently passed
away?
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

14

a) Hrushikesh Moolgaonkar
b) Mayilsamy Annadurai
c) Dr Nasim Zaidi
d) Harishankar Brahma
8. Which bank has made an agreement to acquire Royal Bank of Scotland's
Diamond & Jewellery FINANCING business in India?
a) Axis Bank
b) IndusInd Bank
c) Yes Bank
d) ICICI Bank

9. The Reserve Bank has notified government's decision to raise FDI in the
insurance sector to 49% from the present........%
a) 5
b) 15
c) 20
d) 26

10. Yuvraj Singh has become the most expensive player in the IPL tournament.
He was bought for Rs..........
a) 13 crores
b) 14 crores
c) 15 crores
d) 16 crores
ANSWER SHEET

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

15

2
C

6
7
D
B
A
A
C
Current Affairs Quiz: April 6th 2015

10
D

1. Uday Pratap Singh and Gopaldas Neeraj has been conferred with Sahitya
Shiromani Samman of which state?
a) Bihar
b) Madhya Pradesh
c)Uttar Pradesh
d) Chhattisgarh

2. Which among the following city was awarded with the title of National Earth
Hour Capital 2015?
a) Gangtok
b) Thane
c) Imphal
d) Siliguri

3. Who among the following was appointed as the Chairman of the Empowered
Committee of State Finance Ministers on Goods and Services Tax?
a) Abdul Rahim
b) KM Mani
c) Bharat Hari Singhania
d) Deepak Kaul
4. Who among the following was appointed as the new President of JK
Organisation?
a) Abdul Rahim
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

16

b) Gaur Hari Singhania


c) Bharat Hari Singhania
d) Deepak Kaul
5. India's first International Financial Services Centre has become operational at
GIFT City in......................district.
a) Gangtok
b) Gandhinagar
c) Gaya
d) Ghaziabad

6. Who among the following has grabbed bronze in ISSF Rifle and Pistol World
Cup?
a) Vijay Kumar
b) Anjali Bhagwat
c) Apurvi Chandela
d) Gagan Narang

7. Which country will chair the ninth meeting of the International Renewable
Energy Agency Council in Abu Dhabi?
a) UAE
b) India
c) China
d) Russia

8. India successfully test-fired its nuclear-capable............ballistic missile with a


strike range of 350 km from Odisha coast recently
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

17

a) Agni II
b) Agni III
c) Agni IV
d) Dhanush

9. Nasa's MAVEN - the first mission ever devoted to understanding the Martian
upper atmosphere has completed..............orbits around Mars.
a) 1,00
b) 1,000
c) 10,000
d) 1,00,000

10. Who among the following was appointed as the new Chief Executive
Officer of Khadi and Village Industries Commission, Mumbai?
a) Varun Kumar Jha
b) Tarun Kumar Jha
c) Narendra Kumar Jha
d) Arun Kumar Jha

ANSWER SHEET
1
C

2
B

3
B

4
C

5
B

6
C

7
B

8
D

9
B

10
D

Current Affairs Quiz: April 7th 2015


Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

18

1. World Health Day was observed worldwide on......April with the theme for
the year is "From farm to plate, make food safe."
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

2. Who among the following was announced the Indian of the Year Award 2014
by CNN-IBN?
a) Narendra Modi
b) Kailash Satyarthi
c) Atal Bihari Bajpayee
d) Kangana Ranaut

3. Who among the following was conferred with the Knight of the Order of
Arts and Letter of France?
a) Anupam Kher
b) Kirron Kher
c) Bharti Kher
d) Divya Kher
4. Air Marshal Sohail Aman was appointed as the Chief of.............Air Force.
a) Pakistan
b) India
c) Afghanistan
d) Iran
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

19

5. Who among the following was awarded with KwaZulu-Natal 2015 National
Teachers Awards in Johannesburg?
a) Prithvi Raj Chauhan
b) MV Bajpayee
c) Ganasen Reddy
d) Sandeep Reddy

6. Recently which famous singer was presented with the Laadli Voice of the
Century award?
a) Lata Mangeshkar
b) Girija Devi
c) Shreya Ghoshal
d) Sunidhi Chauhan

7. Who among the following was appointed as the Chairman and Managing
Director of Small Industries Development Bank of India?
a) Muthoot Allaiyya
b) Murthi Narayan
c) Kshatrapati Shivaji
d) Raghav Patil

8. Who among the following has won a bronze medal in the 10m air pistol
event at the International Shooting Sport Federation World Cup?
a) Vijay Kumar
b) Jitu Rai
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

20

c) Apurv Chandela
d) Gagan Narang

9.Apurvi Chandela has grabbed.................in ISSF Rifle and Pistol World Cup.
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of These

10. Recently..................India's license has been suspended temporarily for


misusing the funds.
a) PETA
b) UNICEF
c) WHO
d) Greenpeace

ANSWER SHEET
1
D

2
A

3
C

4
A

5
C

6
A

7
C

8
B

9
C

10
D

Current Affairs Quiz: April 8th 2015

1. The UN World Conference on Disaster Risk Reduction was held in which


country?
a) Russia
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

21

b) China
c) Japan
d) India
2. Worlds largest and tallest Indian national flag was unfurled in which city of
India?
a) Ghaziabad
b) Noida
c) Gurgaon
d) Faridabad

3. Which among the following country will host the seventh Asian Ministerial
Conference on Disaster Risk Reduction in 2016?
a) India
b) Malaysia
c) Pakistan
d) Myanmar
4. Who among the following has stepped down as Chairperson of the
Intergovernmental Panel on Climate Change?
a) MV Kamath
b) Dr Rajendra Kumar Pachauri
c) Kailash Satyarthi
d) PN Rao
5. Who among the following nuclear scientist has resigned from the post of
Chairman of Board of Governors of IIT-Bombay?
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

22

a) Anil Kakodkar
b) Sunil Kakodkar
c) Mahesh Kakodkar
d) Ajay Kakodkar

6. Narayanbhai Desai died recently at a private hospital in Surat. Who was he?
a) Author
b) Poet
c) Gandhian and social worker
d) Singer

7. Who among the following was honoured with an honorary Doctorate


of Automotive Engineering by the Clemson University?
a) Aziz Premji
b) K Narayanmurthi
c) Mukesh Ambani
d) Ratan Tata

8. Hifikepunye Pohamba outgoing President of ................. won the Mo Ibrahim


prize for achievement in African leadership for year 2014.
a) Nigeria
b) Namibia
c) Norway
d) Kenya

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

23

9.Who among the following was selected for the prestigious International
Women of Courage Award 2015 by the US Secretary of State?
a) Tabassum Adnan
b) Nadia Sharmeen
c) Niloofar Rahmani
d) All of the above

10. Jitu Rai has grabbed.................in the 10m air pistol event at the International
Shooting Sport Federation World Cup.
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of These

ANSWER SHEET
1
C

2
D

3
A

4
B

5
A

6
C

7
D

8
B

9
D

10
C

Current Affairs Quiz: April 9th 2015

1. Recently International Shooting Sport Federation World Cup was organized


in which country?
a) North Korea
b) South Korea
c) China
d) Japan

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

24

2. Which among the following bank has agreed for a USD 1.5 billion currency
swap agreement with the Sri Lankan central bank to help its currency stable?
a) State Bank of India
b) Reserve Bank of India
c) Punjab National Bank
d) Bank of Baroda
3. How many accounts have been opened under Sukanya Samridhi Scheme in
for girl child?
a) 80 lakh
b) 1.80 lakh
c) 2.80 lakh
d) 3.80 lakh
4. Which among the following state has registered the lowest growth rate of
population in the last one decade?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
5. Government has increased the service tax to.% from the current 12.36
%.
a) 13
b) 14
c) 15
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

25

d) 16

6. Which among the following state will get its first super-critical ultramega
power project (UMPP)?
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Punjab
d) Chhatisgarh
7. Almost 17 agreements has been signed between India and during
PM Narendra Modis visit.
a) China
b) Russia
c) France
d) Germany
8. Astronomer Amy Mainzer of NASAs Jet Propulsion Laboratory in
California has named Asteroid 316201 after whom among the following?
a) Kailash Satyarthi
b) Malala Yousafzai
c) Narendra Modi
d) Hillary Clinton

9. Which among the following state has been ranked as the best performing
state on development parameters, as per an Assocham study?
a) Kerala
b) Tamilnadu
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

26

c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

10. Eighth India-Nepal combined exercise has been


named..which was concluded at Nepal.
a) Surya Kiran V
b) Surya Kiran VI
c) Surya Kiran VII
d) Surya Kiran VIII

ANSWER SHEET
1
B

6
A

10
D

Current Affairs Quiz: April 10th 2015

1. Recently a bill banning cow slaughter which was pending for the past several
years has received the Presidents assent. The bill is banned in which state?
a) Haryana
b) Chhatisgarh
c)Maharashtra
d) Delhi

2. Who among the following has been given additional charge of Managing
Director and CEO of Bank of Baroda?

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

27

a) Ranjan Dhawan
b) Ranjit Dhawan
c) Ranjay Dhawan
d) Vijay Dhawan

3. Which among the following has lost the number one spot to Apple in the
global smartphone market in the fourth quarter of 2014?
a) Microsoft
b) Samsung
c) Motorola
d) Micromax

4. Which among the following has surpassed Mukesh Ambani as the


worlds richest Indian?
a) Anil Ambani
b) Ratan Tata
c) Dilip Shanghvi
d) Aziz Premji

5. Which state government has officially scrapped the 5% reservation for


Muslims in educational institutions?
a) Haryana
b) Chhatisgarh
c) Maharashtra
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

28

d) Uttar Pradesh

6. Export-Import Bank of India is planning to raise about Rs................. crore


during 2015-16.
a) 10,000
b) 11,000
c) 12,000
d) 13,000

7. Who among the following novelist has won the Folio Prize 2015?
a) Akhil Sharma
b) Vikram Seth
c) Arundhati Roy
d) Jhumpa Lahiri

8. Which Internet company is shutting down its presence in China?


a) Google
b) Rediff
c) Yahoo
d) None of These

9. Which famous author has joined the Swachh Bharat campaign recently?
a) Ruskin Bond
b) Vikram Seth
c) Arundhati Roy
d) Jhumpa Lahiri
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

29

10. National Payments Corporation of India successfully linked.......crore bank


accounts with Aadhaar number.
a) 10
b) 15
c) 20
d) 25

ANSWER SHEET
1
C

10

Current Affairs Quiz: April 11th 2015

1. India has signed an agreement on transfer of sentenced persons with


.................. which allows Indian convicts in...............to complete their
remaining sentence in India and vice versa.
a) Qatar
b) Iran
c)Afghansitan
d) Malaysia

2. Who among the following has grabbed ITF Futures tournament title?
a) Saina Nehwal
b) Sania Mirza
c) Yuki Bhambri
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

30

d) Anjali Sharma
3. President Pranab Mukherjee has inaugurated Songs and Dances of the North
East cultural festival in which city?
a) Chandigarh
b) Chennai
c) New Delhi
d) Mumbai
4. Which company has signed a MoU with AREVA of France for co-operation
to maximise localisation of the EPR nuclear power plant?
a) NTPC
b) CIL
c) Infosys
d) Larsen & Toubro
5. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the worlds largest industrial fair
industrial fair in which country?
a) Russia
b) Germany
c) China
d) Japan

6. Who among the following has grabbed Chinese Grand Prix of Formula One?
a) Sebastien Vettel
b) Michael Shoomarkar
c) Nico Rosberg
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

31

d) Lewis Hamilton
7. Who among the following has been appointed as CEO of Khadi and Village
Industries Commission?
a) Arun Kumar Jha
b) Abhay Kumar Jha
c) Avinash Kumar Jha
d) Arnab Kumar Jha

8. Who among the following has become the president of JK Organization?


a) Bharat Hari Singhania
b) Gaur Hari Singhania
c) Bhushan Hari Singhania
d) Naresh Hari Singhania

9. National Safe Motherhood day was observed nationwide on which day?


a) 8 April
b) 9 April
c) 10 April
d) 11 April

10. Which edition of UN World Conference on Disaster Risk Reduction was


held in Japan?
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

32

ANSWER SHEET
1
A

10

Current Affairs Quiz: April 12th 2015

1. Reserve Bank of India has agreed for a USD...............currency swap


agreement with the Sri Lankan central bank to help its currency stable?
a) 1.5 billion
b) 2.5 billion
c) 3.5 billion
d) 4.5 billion

2. The retail inflation drops to three month low of...........% in March.


a) 5.17
b) 5.27
c) 5.37
d) 5.47

3. FDI has entered into services sector rose by about........% to $2.64 billion in
April-January last fiscal yeae.
a) 44
b) 45
c) 46
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

33

d) 47
4. As per World Bank, Indias GDP growth rate to reach........by 2017.
a) 6%
b) 7%
c) 8%
d) 9%
5. The popular Vividh Bharati services of All India Radio will now be
available in and around................on mobile handsets.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Uttar Pradesh

6. Which online e-commerce retail website pullerd out of Airtel Zero


preferential access platform?
a) Flipkart
b) Snapdeal
c) Amazon
d) Yepme

7.Who among the following has created history by becoming the first Indian
female tennis player to achieve the world number one rank in doubles?
a) Ankita Bhambri
b) Sania Mirza
c) Yuki Bhambri
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

34

d) Prerna Bhambri
8. Recently a German Nobel laureate has died. Name him.
a) Guenter Grass
b) Guenter Brass
c) Guenter Frass
d) Guenter Krass

9. Which state government has launched industrial tourism to showcase


development?
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Punjab
d) Chhatisgarh

10. Which bank has cut home loan rate by another 10 bps for new new home
loans buyers?
a) Bank of Baroda
b) State Bank of India
c) Punjab National Bank
d) Union Bank of India

ANSWER SHEET
1
A

2
A

3
D

4
C

5
A

6
A

7
B

8
A

9
B

10
B

Current Affairs Quiz: April 13th 2015


Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

35

1. Maharashtra government has officially scrapped........reservation for Muslims


in educational institutions.
a) 2 %
b) 3 %
c) 4 %
d) 5 %

2. Who among the following has acquired cloud-based data firm MaplePOS?
a) Just Dial
b) eBay
c) Zomato
d) Quikr

3. Union Ministry of Home Affairs has renamed Tourist Visa on ArrivalElectronic Travel Authorization scheme to...................
a) Public Tourist Visa
b) Online Tourist Visa
c) E-Tourist Visa
d) Easy Tourist Visa

4. Celebrated Assamese Filmmaker passed away recently. Name him.


a) Bijoy Chakraborty
b) Bimal Chakraborty
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

36

c) Binay Chakraborty
d) Bidyut Chakrabort by
5. India's wholesale price index based inflation (WPI) stood at ........ % for
March.
a) -2.33
b) 2.33
c) -3.33
d) 3.33

6. Which state government had decided to give cabinet minister status to Baba
Ramdev?
a) Uttarakhand
b) Haryana
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh

7. Recently Ri Su Yong visited India. He is Foreign Minkster of which country?


a) South Korea
b) North Korea
c) Japan
d) Malaysia

8. Reserve Bank of India has agreed for a USD 1.5 billion currency swap
agreement with which country's central bank to help its currency stable?
a) Nepal
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

37

b) Sri Lanka
c) Japan
d) Russia

9. US Internet company Yahoo is shutting down its presence in which of the


following country?
a) China
b) Sri Lanka
c) Japan
d) Russia

10. Novelist Akhil Sharma has won the Folio Prize 2015 for which novel?
a) Lifeless
b) Incredible Beliefs
c) Meet My Bro
d) Family Life

ANSWER SHEET
1
D

2
C

3
C

4
D

5
A

6
B

7
B

8
B

9
A

10
D

Current Affairs Quiz: April 14th 2015

1. Recently..........................Nobel laureate Guenter Grass died.


a) Spanish
b) German
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

38

c) Dutch
d) American
2. Sania Mirza created history and becaome the first Indian female tennis player
to achieve the world number one rank in doubles by defeating which pair?
a) Casey Dellacqua and Martina Hingis
b) Darija Jurak and Martina Hingis
c) Casey Dellacqua and Darija Jurak
d) Casey Dellacqua and Serena Williams

3. Who among the following has been sworn in as first lady judge of Sikkim
High Court?
a) Meenakshi Madan Rai
b) Sonakshi Madan Rai
c) Enaakshi Madan Rai
d) Saakshi Madan Rai
4. Union Government forms task force under the chairmanship of ......................
to expedite work on inter-linking of rivers.
a) A N Navalawala
b) B N Navalawala
c) H N Navalawala
d) M N Navalawala
5. India and...................have signed a series of agreements and promises to send
uranium to the South Asian nation.
a) UAE
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

39

b) Iran
c) Canada
d) Germany
6. Who among the following is the winner of this years reader poll for TIME
Person of the Year?
a) Narendra Modi
b) Xi Jinping
c) Barack Obama
d) Malala Yusufzai

7. MoU has been inked between..................and Russian firm INTMA to set up


power plant in Kazakhstan.
a) NTPC
b) SAIL
c) BEL
d) BHEL

8. Leaders of....................Janata Parivar parties announced their decision to


merge into one larger party. Mulayam Singh Yadav will the head new party
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six

9. Agni..............missile has been test-fired successfully.


Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

40

a) I
b) II
c) III
d) IV

10. Celebrated ..................... Filmmaker Bidyut Chakraborty passed away


recently.
a) Bengali
b) Assamese
c) UP
d) Bihari

ANSWER SHEET
1
B

10

Current Affairs Quiz: April 15th 2015

1. Sania Mirza created history by becoming the first Indian female tennis player
to achieve the world number one rank in doubles with whom?
a) Ankita Bhambri
b) Martina Hingis
c) Casey Dellacqua
d) Darija Jurak

2. Who among the following has been elected as member of Laureus Sports
Academy?
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

41

a) Rahul Dravid
b) Sachin Tendulkar
c) Virendra Sehwag
d) VVS Laxman

3. Who among the following has been honoured with the 'Champions of
Change' award by Barack Obama?
a) Hillary Clinton
b) Anjali Sharma
c) Priya Desai
d) Satya Nadella

4. Which company has regained its status as the most profitable Indian company
after posting an 8.5 per cent rise for the March quarter?
a) Reliance Industries
b) TCS
c) Cognizant
d) Infosys

5. UN peace envoy to Yemen........................has resigned after losing support


from Gulf countries.
a) Jamal Benomar
b) Kamal Benomar
c) Malal Benomar
d) Akbar Benomar
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

42

6. As per Moody's analysis, India will grow at.................in 2015.


a) 5.5 %
b) 6.5 %
c) 7.5 %
d) 8.5 %

7. Who among the following will head new party Janta Parivar which will
merge into one larger party?
a) Lalu Yadav
b) Mulayam Singh Yadav
c) Sharad Yadav
d) Neetish Kumar

8. Meenakshi Madan Rai has been sworn in as first lady judge of..................
High Court.
a) Nagaland
b) Arunachal Pradesh
c) Sikkim
d) Manipur

9. Asia Cup 2016 will be played in which among the following format?
a) T-10 format
b) T-20 format
c) 50-over game
d) Test Cricket format
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

43

10. Celebrated Assamese..................... Bidyut Chakraborty passed away


recently.
a) Actor
b) Singer
c) Filmmaker
d) Author

ANSWER SHEET
1
B

2
B

3
D

4
A

5
A

6
C

7
B

8
C

9
B

10
C

Current Affairs Quiz: April 16th 2015

1. Somali Militants have killed almost 150 students in which university?


a) Yemen
b) Kenya
c) Nigeria
d) Iran

2. World Health Day was observed worldiwde on which day?


a) 7 April
b) 8 April
c) 9 April
d) 10 April

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

44

3. Who among the following has been appointed as the chairman of Indian
Premier League governing council by the BCCI?
a) Lalit Modi
b) Rajeev Shukla
c) N Srinivasan
d) Anurag Thakur

4. Who among the following has been appointed as new Indian Ambassador to
France?
a) Amit Kumar
b) Sanjay Kumar
c) Mohan Kumar
d) Arun Kumar
5. Which state government has set up task forces on agriculture development
and poverty alleviation?
a) West Bengal
b) Tamilnadu
c) Delhi
d) Maharashtra

6. Who among the following has become first woman bus driver to be inducted
in Delhi Transport Corporation?
a) Vankadarath Saritha
b) Vankadarath Hema
c) Vankadarath Jaya
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

45

d) Vankadarath Sushma

7. Which company has signed MoU with Private Sector Dighi Port Limited for
Rail Connectivity?
a) RVNL
b) BSNL
c) SAIL
d) NTPC

8. Which state government has inked MoU with IISL Company to replace
streetlights in 13 municipalities with LED lights?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

9. The International Paralympic Committee has suspended the Paralympic


Committee of.................for indefinite period.
a) Pakistan
b) India
c) Afghanistan
d) Malaysia

10. Pakistan and.....................will soon hold first-ever joint military exercises as


part of their enhanced defence cooperation.
a) Russia
b) US
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

46

c) UK
d) China
ANSWER SHEET
1
B

2
A

3
B

4
C

5
D

6
A

7
A

8
C

9
B

10
A

Current Affairs Quiz: April 17th 2015

1. Who among the following from Haryana has set National Youth record in
hammer throw?
a) Ashish Jakhar
b) Sukhdev Singh
c) Vishesh Jakhar
d) Balvinder Singh

2. Supreme Court has appointed whom among the following to head an


investigating team to further probe the IPL season 6 spot-fixing and betting
scandals?
a) T S Thakur
b) F M I Kalifulla
c) Vivek Priyadarshi
d) RM Lodha

3. Which state government has approved release of Gharials in Sutlej and Beas
rivers to promote eco-tourism?
a) West Bengal
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

47

b) Madhya Pradesh
c) Haryana
d) Punjab
4. Who among the following was appointed as leader of opposition in Delhi
Assembly?
a) Vijender Gupta
b) C.L. Gupta
c) Dr Harshvardhan
d) Anurag Thakur
5. Who among the following was elected the fifth general secretary of the
Communist Party of India (Marxist)?
a) V.S. Achuthanandan
b) Budhhadeb Bhattacharya
c) Nirupam Sen
d) Sitaram Yechury

6. Which bank in collaboration with Tech Mahindra has launched a payment


service Tap-n-Pay based on the near-field communications technology?
a) Kotak Mahindra Bank
b) Axis Bank
c) ICICI Bank
d) Yes Bank

7. The Indian Navy has launched.............................., the first of stealth


destroyers under the P15-B project.
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

48

a) Vikramaditya
b) Visakhapatnam
c) Vayuputra
d) Vinashak

8. BHEL has commissioned a 250-mw coal-based thermal power plant in which


state?
a) West Bengal
b) Gujarat
c) Delhi
d) Maharashtra

9. Which state government has launched a major campaign "Subodham" to help


people in the state overcome alcohol, drug and other substance abuse?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

10. Which Formula One world champion has grabbed the Bahrain Grand Prix
for the second year in a row?
a) Sebastian Vettel
b) Michael Shoomarkar
c) Kimi Raikkonen
d) Lewis Hamilton

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

49

ANSWER SHEET
1
A

2
C

3
D

4
A

5
D

6
C

7
B

8
B

9
A

10
D

Current Affairs Quiz: April 18th 2015

1. PM Narendra Modi recently visited which country and generated business


worth 1.6 billion dollars?
a) Singapore
b) Canada
c) Nepal
d) Bhutan

2. Who among the following has been appointed as University Advisory


Professor at ECNU?
a) Bobby Jindal
b) Vishwas Patil
c) Vishal Sikka
d) Rohan Bajaj

3. Who among the following has won Asian Business Leader of the year
award?
a) Sakhuja brothers
b) Meet brothers
c) Ambani brothers
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

50

d) Hinduja brothers
4. World Heritage Day was observed worldwide on...........April.
a) 15
b) 16
c) 17
d) 18
5. World Hemophilia Day was observed worldwide on...........April.
a) 15
b) 16
c) 17
d) 18

6. SEBI has barred..............................and 128 other entities from the securities


market.
a) Mishka finance and Trading
b) Mishti finance and Trading
c) Mostri finance and Trading
d) Sharma finance and Trading

7. Who among the following has been named 2015 Yale World Fellows in US?
a) Zeena Johar
b) Rahul Pandita
c) A & B
d) Only B
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

51

8. ICICI Bank in collaboration with......................has launched a payment


service Tap-n-Pay based on the near-field communications technology.
a) Kotak Mahindra Bank
b) Axis Bank
c) Tech Mahindra
d) Yes Bank

9. Which company has commissioned a 250-mw coal-based thermal power


plant in which state?
a) BHEL
b) CIL
c) SAIL
d) NTPC

10. Ashish Jakhar from....................has set National Youth record in hammer


throw.
a) Delhi
b) Haryana
c) Gurgaon
d) Ghaziabad
ANSWER SHEET
1
B

2
C

3
D

4
D

5
C

6
A

7
C

8
C

9
A

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

10
B

52

Current Affairs Quiz: April 19th 2015

1. PM Narendra Modi recently visited Canada to generate business


worth.......................dollars.
a) 1.6 billion
b) 2.6 billion
c) 3.6 billion
d) 4.6 billion
2. Who among the following former Odisha Chief Minister has passed away?
a) Heer Patnaik
b) Ajay Patnaik
c) Naveen Patnaik
d) J.B Patnaik

3. Who among the following will head National Judicial Appointments


Commission?
a) Mahesh Patil
b) Ajay Aiyyer
c) Ram Jethmalani
d) H.L.Dattu
4. The BJP-led NDA government has dropped whose names of former Prime
Ministers from two awards for Hindi promotion?
a) Jawahar Lal Nehru and PV Narsimha Rao
b) Jawahar Lal Nehru and Rajiv Gandhi
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

53

c) Indira Gandhi and Rajiv Gandhi


d) Indira Gandhi and Jawahar Lal Nehru
5. Which bank has inked MoUs with LIC and New India Assurance to provide
insurance cover to its accountholders?
a) Punjab National Bank
b) UCO Bank
c) Bank of Baroda
d) Bharatiya Mahila Bank
6. Indian government has launched................an online monitoring mechanism
to monitore implementation of various ongoing projects including Rail Budget
proposals.
a) E-Upay
b) E-Vishleshan
c) E-Samiksha
d) E-Aaklan

7. Which country will soon unveil a $46 billion infrastructure spending plan in
Pakistan to open new trade route?
a) China
b) Japan
c) Afghanistan
d) UAE

8. A...................magnetic levitation train has broken world speed record for


hitting 603km/h in a test run near Mount Fuji.
a) American
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

54

b) Chinese
c) Japanes
d) British

9. Chennai-based local listing services provider Sulekha.com has raised


Rs....................... from the sovereign wealth fund of Singapore-GIC.
a) 75 crore
b) 100 crore
c) 125 crore
d) 175 crore

10. An Egyptian criminal court has sentenced 20 years in prison to ousted


President...................for killing protesters in 2012.
a) Mohammed Morsy
b) Mohammed Ansari
c) Essam el-Erian
d) Mohammed el-Beltagy

ANSWER SHEET
1
A

2
D

3
D

4
C

5
D

6
C

7
A

8
C

9
D

10
A

Current Affairs Quiz: April 20th 2015

1. Union Cabinet has finally approved lowering of age of Juveniles from 18


to.............for heinous crimes.
a) 17
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

55

b) 16
c) 15
d) 14

2. Which company has announced to enter into the solar energy sector with
plans to invest Rs 1,600 crore in upcoming years?
a) Jaypee Cement Group
b) JBM Group
c) JLL Group
d) Jindal Steel Group

3. Who among the following was honoured with Dadasaheb Phalke Film
Foundation Award?
a) Shah Rukh Khan
b) Aamir Khan
c) Salman Khan
d) Akshay Kumar
4. Who among the following was sworn-in as the US Surgeon General?
a) Vivek Murthy
b) Boris D. Lushniak
c) Bobby Jindal
d) Nancy Powel
5. The National Tiger Conservation Authority has given his final approval to
which national park for being declared as tiger reserves?
a) Kudermukh National Park
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

56

b) Rajaji National Park


c) Kajiranga National Park
d) A & B

6. Which state government has cancelled allotment of land for Hindustan CocaCola Beverages Pvt Ltd?
a) West Bengal
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Tamil Nadu

7. Pakistan has honoured the Nishan-e-Pakistan, top civilian award, to which


country's President for lauding relationship between the two countries?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) UAE

8. Which company has changed its name to Vedanta Ltd to better align with its
international identity?
a) BALCO
b) Cairn India
c) Hindustan Zinc Ltd
d) Sesa Sterlite

9. China will soon unveil a......................infrastructure spending plan in Pakistan


to open new trade route?
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

57

a) $16 billion
b) $26 billion
c) $36 billion
d) $46 billion

10. J.B Patnaik who is former Chief Minister of..................has passed away.
a) UP
b) Bihar
c) West Bengal
d) Odisha

ANSWER SHEET
1
B

2
B

3
A

4
A

5
D

6
D

7
A

8
D

9
D

10
D

Current Affairs Quiz: April 21st 2015

1. Which orhanisation has established Pollution Management and


Environmental Health program?
a) World Bank
b) IFCI
c) CARE
d) WHO

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

58

2. Who among the following has grabbed the first big clay-court tournament of
the season in the final of the Monte Carlo Masters?
a) Tomas Berdych
b) Novak Djokovic
c) Roger Federer
d) Andy Murray

3. Who among the following was honoured with Dadasaheb Phalke Film
Foundation Award?
a) Rajkummar Rao
b) Huma Qureshi
c) Tiger Shroff
d) All of them
4. According to the World Happiness Report 2015, which country topped in the
list?
a) Russia
b) UK
c) USA
d) Switzerland
5. The Delhi govt will launch Labour Development Mission on May.....
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

59

6. India has delivered three military choppers Cheetal helicopters to which


country?
a) Pakistan
b) Afghanistan
c) UAE
d) Iran

7. Which bank has partnered with insurance companies New India Assurance
Co and Star Union tie up for Social Security Scheme
a) Bank of Baroda
b) Punjab National Bank
c) UCO Bank
d) Bank of India

8. Which country will host FIFA Club World Cup in 2015 and 2016?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) UAE

9. Who among the following will receive London Marathon Lifetime


Achievement Award?
a) Paula Radcliffe
b) John Radcliffe
c) Patty Radcliffe
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

60

d) Eddie Radcliffe

10. Who among the following novelist bagged 50th Jnanpith Award?
a) Uday Prakash
b) Divya Kumar Pandey
c) Anuraag Muskan
d) Bhalchandra Nemade

ANSWER SHEET
1

2
B

3
D

4
D

5
A

6
B

7
D

8
B

9
A

10
D

Current Affairs Quiz: April 22nd 2015

1. International Mother Earth Day was observed worldwide on..........April 2015.


a) 19
b) 20
c)21
d) 22

2. Which among the following bank has tied up with UAE Exchange for instant
money transfer?
a) Bank of Baroda
b) Punjab National Bank
c) UCO Bank
d) State Bank of India
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

61

3. Who among the following has beocme the first woman to climb the Everest
summit twice in a week?
a) Tanjan Sherpa
b) Himadri Sherpa
c) Chhurim Sherpa
d) Nanjai Sherpa
4. Which state government has launched Subodham project to end liquor abuse?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh
5. World Hemophilia Day 2015 was observed worldiwide on....................
a) 17 April
b) 18 April
c) 19 April
d) 20 April

6. Time Magazine has released list of 100 most influential people in the world
which included......................
a) Narendra Modi
b) Chanda Kochhar
c) Satya Nadella
d) All of them
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

62

7. Former Czech Republic Prime Minister died. Name him


a) Stanislav Gross
b) Tomas Berdych
c) Tegla Loroupe
d) Lucie Gauthier
8. According to the World Happiness Report 2015, what is India's rank in the
list?
a) 101
b) 117
c) 134
d) 150
9. Novak Djokovic has grabbed the first big clay-court tournament of the season
by defeating whom in the final of the Monte Carlo Masters?
a) Tomas Berdych
b) David Ferer
c) Roger Federer
d) Andy Murray

10. Who among the following was honoured with Dadasaheb Phalke Film
Foundation Award?
a) Shreyas Talpade
b) Jaya Prada
c) Udit Narayan
d) All of Them

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

63

ANSWER SHEET
1
D

2
A

3
C

4
A

5
A

6
D

7
A

8
B

9
A

10
D

Current Affairs Quiz: April 23rd 2015

1.Former Bengal Under-19 Cricket captain has died recently. Name him.
a) Ankur Keshri
b) Ajay Keshri
c)Anand Keshri
d) Ankit Keshri

2. Who among the following was honoured with the prestigious Outstanding
Contribution to Cinema at the 5th Asian Awards?
a) Zayn Malik
b) Shah Rukh Khan
c) Aamir Khan
d) A & B

3. Which among the following country has lifted ban on delivery of S-300
Missile System to Iran?
a) Japan
b) China
c) Russia
d) US

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

64

4. Who among the following for his contributions in the field of psychiatrychas
been named among the Time 100 Most Influential People in the World List
2015?
a) Vimal Patel
b) Vishesh Patel
c) Vishwas Patel
d) Vikram Patel
5. Laureus World Sports Awards for the year 2015 was conferred to whom
among the following?
a) Sachin Tendulkar
b) Li Xiaopeng
c) Yang Yang
d) All of the above

6. India and....................... has agreed to enhance bilateral ties to deal in


fertilizers, dumper trucks and tractors.
a) Spain
b) Belarus
c) Norway
d) China

7. Who among the following Chemical scientists has received Hevesy Medal
Award 2015?
a) Susanta Lahiri and Ramesh V Katti
b) Sukumar Lahiri and Kattesh V Katti
c) Susanta Lahiri and Kattesh V Katti
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

65

d) Pammi Lahiri and Krishna V Katti

8. Fourth Lighthouse Museum of India to be opened at which state of India?


a) Kerala
b) Sikkim
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

9. Who among the following was appointed as Chief Adviser of AntiCorruption & Security Unit of BCCI?
a) Neeraj Kumar
b) Manoj Kumar
c) Neelesh Kumar
d) Nandish Kumar

10. Which country has announced to set up chain of gyms with the investment
of 90 crore rupees?
a) Suresh Raina
b) MS Dhoni
c) Yuvraj Singh
d) Virat Kohli

ANSWER SHEET
1
D

2
D

3
C

4
D

5
D

6
B

7
C

8
A

9
A

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

10
D

66

Current Affairs Quiz: April 24th 2015

1. National Panchayati Raj Day was observed nationwide on..............2015.


a) 21 April
b) 22 April
c) 23 April
d) 24 April
2. Which among the following state has announced the target of 14400 MW
power generation by 2019?
a) Maharashtra
b) Bhopal
c) Chhatisgarh
d) West Bengal
3. Which among the following bank has launched payment service Tap-n-Pay?
a) Bank of Baroda
b) Axis Bank
c) UCO Bank
d) ICICI Bank
4. Which newspaper has won prestigious Pulitzer prizes for West Africa Ebola
coverage?
a) South Africa Times
b) Deccan Chronicle
c) Washington Post
d) New York Times
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

67

5. Eminent...................Christopher Alan Bayly has passed away recently.


a) Historian
b) Physicist
c) Chemistry Scientist
d) Author

6. Cricket......................has launched.................T20 Cup recnetly which will run


from 4 September to 4 October 2015.
a) Australia
b) South Africa
c) New Zealand
d) Pakistan

7. Ninth Civil Services Day was observed nationwide on................


a) 21 April
b) 22 April
c) 23 April
d) 24 April

8. Time Magazine has released list of 100 most influential people in the world
which included how many indians?
a) 2
b) 3
c) 4
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

68

d) 5
9. Archana Girish Kamath and.................won the cadet girls doubles table
tennis title at the French junior cadet open recently.
a) Anezka Ilcikova
b) Lucie Gauthier
c) Leili Mostafavi
d) Leili Gauthier

10. Stanislav Gross, the former............................Prime Minister died.


a) Spain
b) Yuganda
c) Belarus
d) Czech Republic
ANSWER SHEET
1
D

2
A

3
D

4
D

5
A

6
B

7
A

8
C

9
A

10
D

Current Affairs Quiz: April 25th 2015

1. A massive earthquake with...........magnitude left Nepal devastated on 25


April.
a) 5.9
b) 6.9
c) 7.9
d) 8.9

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

69

2. World Malaria Day was observed across the world on....................with the
theme to defeat malaria.
a) 22 April
b) 23 April
c) 24 April
d) 25 April
3. Union Government has allowed Employees Provident Fund Organisation to
invest............% of its corpus in Exchange Traded Funds.
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6
4. Who among the following has been nominated for Arjuna award by BCCI?
a) Rohit Sharma
b) Suresh Raina
c) Virat Kohli
d) MS Dhoni
5. The government has raised the limit of foreign direct investment..............in
pension sector to line with the FDI capital in the insurance sector.
a) 49 %
b) 50 %
c) 62 %
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

70

d) 75 %

6. Which bank has won the Asian Banker achievement award 2015?
a) Bharatiya Mahila Bank
b) Bank of Baroda
c) Punjab National Bank
d) UCO Bank

7. Which among the following company has acquired iGATE for $4 billion?
a) Capgemini
b) Wipro
c) TCS
d) Cognizant

8. Business leader..........................has acquired a stake in Chinese handset


maker Xiaomi.
a) Laxmi Mittal
b) Ratan Tata
c) Mukesh Ambani
d) Aziz Premji

9. Who among the following actor has been conferred with Master Deenanath
Mangeshkar Award 2015?
a) Jackie Shroff
b) Akshay Kumar
c) Anil Kapoor
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

71

d) Govinda

10. Union Government has detected a whopping over Rs................crore of


illegal monies within the country and abroad during 2013-14.
a) 5,800
b) 6,800
c) 7,800
d) 8,800

ANSWER SHEET
1
C

2
D

3
C

4
A

5
A

6
A

7
A

8
B

9
C

10
C

Current Affairs Quiz: April 26th 2015

1. Russia and........................has signed a series of agreements on economic &


energy co-operation.
a) China
b) Norway
c) Spain
d) Argentina

2. Which among the following bank will offer special 9% rate on 900 days
deposit?
a) Lakshmi Vilas Bank
b) Haryana Nivas Bank
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

72

c) Chhatisgarh Sanchay Bank


d) Bihar Kshetriya Bank

3. The Union Cabinet approved Central Government spending of about......lakh


crore on urban development.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

4. ......................... and New India Assurance Company Ltd has signed a MoU
on Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana.
a) Corporation Bank
b) Bhartiya Mahila Bank
c) SBI
d) BOB

5. Which party has won the Kolkata Municipal Corporation?


a) BJP
b) Trinamool Congress
c) Congress
d) AAP
6. Chennai-born....................... has become New Yorks first Indian-American
woman judge.
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

73

a) Raja Rajeswari
b) Roopa Rajeswari
c) Rajvijay Rajeswari
d) Rani Rajeswari

7. Which among the following state has announced Rs 1,092 crore farmer
compensation?
a) Bihar
b) Punjab
c) Maharashtra
d) Haryana

8. Which state has collaborated with Israel to cooperate in building smart cities?
a) Bihar
b) Punjab
c) Maharashtra
d) Haryana

9. Who among the following has been appointed as Finance Head by United
Spirits?
a) Vinod Rao
b) P A Murali
c) Rakibul Hussain
d) V Ramachandran

10. Capgemini has acquired which company for $4 billion?


Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

74

a) iGATE
b) HSBC Bank
c) Wipro
d) IBM

ANSWER SHEET
1
D

2
A

3
A

4
A

5
B

6
A

7
D

8
C

9
A

10
A

Current Affairs Quiz: April 27th 2015

1. IOC President....................... has been named ambassador of HeForShe by


UN Women.
a) Tessy Thomas
b) Betsy John
c)Thomas Bach
d) Nancie Powell
2. Who among the following has been elected as first women CEO and
Chairman of KPMG company?
a) Lara Doughtie
b) Lynne Doughtie
c) Richie Doughtie
d) Nancy Doughtie

3. Union Cabinet has approved agreement between India and..................on


maritime transport.
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

75

a) Doha
b) Jordan
c) Iran
d) UAE

4. UN recently observed World Book and Copyright Day across the world
on..................April.
a) 23
b) 24
c) 25
d) 26
5. Indo-French Naval exercise VARUNA has commenced in which city?
a) Goa
b) Odisha
c) Tiruvanathpuram
d) Hyderabad
6. Who among the following has resigned as CFO & ED of United Spirits
Limited?
a) Hathai Ananthasubramanian Murali
b) Pathai Ananthasubramanian Murali
c) Kathai Ananthasubramanian Murali
d) Mathai Ananthasubramanian Murali

7. Who among the following indian-origin scientist at MIT has grabbed the
2015 Heinz Award?
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

76

a) Sita Bhatia
b) Sneha Bhatia
c) Seema Bhatia
d) Sangeeta Bhatia

8. Who among the following has been awarded with the Outstanding Service
Award for his services in Singapore?
a) Aziz Premji
b) Mukesh Ambani
c) Gopinath Pillai
d) Ratan Tata

9. ...................tower of Nepal got collapsed after earthquake of magnitude 7.9


struck in Nepal.
a) Marudhara
b) Dharahara
c) Bharara
d) Tirkhara

10. Capgemini has acquired iGATE for...............billion.


a) $1
b) $2
c) $3
d) $4

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

77

ANSWER SHEET
1
C

2
B

3
4
5
6
7
B
A
A
B
D
Current Affairs Quiz: April 28th 2015

8
C

9
B

10
D

1. Haryana has announced Rs....................crore farmer compensation?


a) 1,092
b) 2092
c) 3092
d) 4092

2. Which among the following state has appointed Chadalavada Krishnamurthy


as Chairman of Tirumala Tirupati Devasthanams Board?
a) Kerala
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Tamilnadu
3. Who among the following was sworn in as first black female Attorney
General of United States?
a) Betsy John
b) Lynne Doughtie
c) Eric Holder
d) Loretta Lynch
4. Which country snatched a Gold and a Bronze at the 2015 Asian Indoor
Rowing Championship?
a) India
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

78

b) Japan
c) China
d) US
5. Which country was crowned champions for the first time at 22nd President's
Cup Boxing Tournament?
a) India
b) Japan
c) China
d) US

6. Which bank has tied up with UAE Exchange for instant money transfer?
a) Bharatiya Mahila Bank
b) Bank of Baroda
c) Punjab National Bank
d) UCO Bank

7. Who among the following has bagged heavyweight title of Boxing at


Madison Square Garden in New York?
a) Wladimir Klitschko
b) Bryant Jennings
c) Wladimir Jennings
d) Bryant Klitschko

8. Lynne Doughtie has been elected as first women CEO and Chairman of
which company?
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

79

a) HSBC
b) KPMG
c) HUL
d) IBM

9. .......................President Thomas Bach has been named ambassador of


HeForShe by UN Women.
a) HSBC
b) HUL
c) NTPC
d) IOC

10. Maharashtra has collaborated with which country to cooperate in building


smart cities?
a) Israel
b) Norway
c) Spain
d) France

ANSWER SHEET
1
A

2
C

3
D

4
A

5
A

6
B

7
A

8
B

9
D

10
A

Current Affairs Quiz: April 29th 2015

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

80

1.Union Government has cancelled licenses of about..................NGOs.


a) 7000
b) 8000
c) 9000
d) 10,000

2. Who among the following was honoured with Officier de la Lgion


dHonneur by French Government ?
a) Sushma Swaraj
b) Pranab Mukherjee
c) Yashwant Sinha
d) Dr Manmohan Sinha

3. Who among the following has won the men's title at Badminton Asia
Championships 2015?
a) Lin Dan
b) Tian Houwei
c) Lee Yong-Dae
d) Yoo Yeon-Seong

4. Omar Hassan al-Bashir has won the Presidential election of which country?
a) Iran
b) Jordan
c) Sudan
d) UAE
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

81

5. .......................nationalist leader Talal Akbar Bugti passed away recently.


a) Kenya
b) Sudan
c) Yemen
d) Balochistan

6........................ and the US has revised defence deal after 18 years to deal with
growing global security concern.
a) China
b) Japan
c) Russia
d) UK

7. Who among the following has won the Shamkir chess tournament?
a) Vishwanathan Anand
b) Fabiano Caruana
c) Azerbaijani Rauf Mamedov
d) Magnus Carlsen
8. Which among the following has won 5th Senior Mens National Hockey
championship?
a) Indian Railway
b) Madhya Pradesh Hockey
c) Uttar Pradesh Hockey
d) Bihar Hockey
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

82

9.Which movie has won Best Feature Film Award at Washington Film festival?
a) Piku
b) Bombay Velvet
c) Margarita, with a Straw
d) Dum Laga Ke Haisha

10. World Dance Day was observed worldwide on..........April.


a) 26
b) 27
c) 28
d) 29

ANSWER SHEET
1
C

2
C

3
A

4
C

5
D

6
B

7
D

8
A

9
C

10
D

Current Affairs Quiz: April 30th 2015

1. Oscar-winning cinematographer passed away recently. Name him.


a) Andrew Lesnie
b) Andrew Jacob
c)Andrew Hudson
d) Andrew Heathway
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

83

2. The Union Cabinet has approved the continuation of Rs..............minimum


monthly pension for pensioners under the Employees' Pension Scheme.
a) 1,000
b) 2,000
c) 3,000
d) 4,000

3. Which among the following online marketplace has acquired mobile


engagement and marketing automation company Appiterate?
a) Flipkart
b) Snapdeal
c) Amazon
d) Jabong
4. D Harika and Koneru Humpy has grabbed.........................respectively in the
womens world team chess championship.
a) Gold and Silver
b) Silver and Bronze
c) Gold and Bronze
d) Gold
5. The Reserve Bank of India has imposed a fine of Rs 1.5 crore on which
among the following banks?
a) Dena Bank
b) Bank of Maharashtra
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

84

c) Oriental Bank of Commerce


d) All of the above

6. West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee has declared.................. as the


first Open Defecation Free district in the country.
a) Haldia
b) Sadia
c) Radia
d) Nadia

7. Low quality plastic items have been banned in in which city of India?
a) Delhi
b) Ahmedabad
c) Mumbai
d) Kolkata

8. Famous Marathi actress.........................passed away recently.


a) Lopa Modak
b) Bimba Modak
c) Binni Modak
d) Bunny Modak

9. Who among the following has won the Whitley Awards for wildlife
conservation?
a) Ananda Kumar
b) Pramod Patil
Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u
http://www.ibpsexamguru.in/

85

c) A & B
d) Only B

10. Who among the following has won the women's singles at Badminton Asia
Championships 2015?
a) Ratchanok Intanon
b) Li Xuerui
c) Ma Jin
d) Tang Yuanting
ANSWER SHEET
1
A

2
A

3
A

4
B

5
D

6
D

7
A

8
B

9
C

Join Current Affairs Today https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u


http://www.ibpsexamguru.in/

10
A

86