Vous êtes sur la page 1sur 13

TutorBreeze.

com

DETERMINANTS
Revision Assignment
Class 12 Chapter 3
QUESTION 1:Using properties of determinants, evaluate the given determinant

a + b + 2c

b + c + 2a
b
a
c + a + 2b

c
c

Solution: Applying C1C1+C2+C3, we get


2a + 2b + 2c

= 2a + 2b + 2c

b + c + 2a
b
2a + 2b + 2c
a
c + a + 2b
1

= (2a+2b+2c) 1 b + c + 2a

b
c + a + 2b

Applying R2R2 R1, R3R3 R1

= 2(a + b + c) 0 b + c + a

= (a+b+c)

b
0
c+a+b

b+c+a
0
0
c+a+b

= 2(a+b+c)(a+b+c)2
= 2(a+b+c)3

QUESTION 2: Show that the value of the given determinant is 0


1 a b+c

= 1 b c+a
1 c a+b

Solution

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com
1 a b+c
= 1 b c+a
1 c a+b
C3 C3 + C2
1 a a+b+c
1 a a+b+c
1 b b+c+a 1 b a+b+c
1 c c+a+b

1 c

a+b+c

1 a 1
(a + b + c) 1 b 1 = 0.
1 c 1

QUESTION 3:
x x 2 1+x 3
If x , y , z are different and y y 2 1+y3 = 0; show that xyz = -1
z

z2

1+z3

Solution

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com
x

x 2 1+x 3

y 2 1+y3 = 0

z2

1+z 3
x2 1

y
z

x2

x3

y2 1 + y

y2

y3 = 0

z2 1

z2

z3

z
x2

1 x

(1) 2 1 y
1 z

x2

1 x

y 2 + xyz 1 y

y2 = 0

z2

z2

1 z
x2

1 x

(1 + xyz ) 1 y
1 z

y2 = 0
z2

R2 R2 R1 ; R3 R3 R1
1

(1 + xyz ) 0
0

yx
zx

x2
y 2 x2 = 0
z 2 x2

R3 R3 R2
1 x

(1 + xyz )( x y )( z x) 0 1
0 0

x2
x+ y =0
zy

(1 + xyz )( x y )( y z )( z x) = 0
Given, x , y , z are different 1 + xyz = 0 xyz = -1

QUESTION 4:
x
Evaluate the determinant : sin
cos

sin

cos

x
1

1
x

Solution
x
sin

sin
x

cos

cos
1 =x(-x 2 -1 ) - sin ( x sin cos) + cos( sin + x cos)
x
2

= x x + x sin + sin cos sin cos + x cos 2


= x3 x + x(sin 2 + cos 2 ) = x 3 x + x = x3

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com
QUESTION 5: If the value of the given determinant is 1 , what may be the value
of x

Solution

The value of the determinant is independent of x .


x can take any value.
QUESTION 6: Expand the determinant of square matrix A = [aij]3 3,
along the second row and the first column and show that you get the same value .

Solution
Expansion along second row gives us :

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com

Expansion along first Column gives us :

QUESTION 7: Find the equation of the line joining A(1, 3) and B (0, 0) using
determinants.
Solution
Let P (x, y) be any point on AB. Then A, B and P are collinear points . i.e the area
of triangle ABP is zero.

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com

(y 3 x )= 0
y = 3x,
This is the equation of required line AB.
QUESTION 8: Is the given matrix A , a singular matrix?

Solution: A given square matrix is said to be a singular matrix if its


corresponding determinant is Zero.

the given matrix A ,is a non- singular matrix


QUESTION 9: Solve the given system of equations :
x+y+z=6
y + 3z = 11
x 2y + z = 0

Solution:

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com

Let

and

Then the system of equations can be written as A X = B,


|A| =1(1+6)(03)+(01) =9 o

QUESTION 10:

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com
Find a relation between the values of the two given Determinants:

Solution:

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com

Therefore, the first determinant is (1 x2 ) times the second Determinant.


QUESTION 11:
Find the interval in which the value of Determinant A lies , if the interval in which
lies is [0, 2]
Solution:
1
A = -sin
1

sin
1
sin

1
sin
1

= 1(1 + sin 2 ) sin ( sin + sin ) + 1(1 + sin 2 )


= 2(1 + sin 2 )
We know, 1 sin +1
0 sin 2 1
1 (1 + sin 2 ) 2
2(1) 2(1 + sin 2 ) 2(2)
2 2(1 + sin 2 ) 4
2 A 4
A [ 2, 4]

the interval in which the value of Determinant A lies is [2,4]


QUESTION 12:
Let a , b , cbe positive numbers , but not all equal.
a

b c

Show that the value of the determinant b c a is negative


c a

Solution:

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com
Let a , b , c be positive numbers , but not all equal.
a

b c

b c a
c a b
C1 C1 + C2 + C3
a+b+c b c
= b+c+a

a+b+c b c

c a = a+b+c c a

c+a+b a

a+b+c a

1 b c
= ( a+b+c ) 1 c a
1 a

= ( a+b+c ) a 2 + b 2 + c 2 ab bc ca
1
2
2
2
( a+b+c ) ( a b ) + ( b c ) + ( c a )
2
1
= ( Apositive real number ) [ At least one non zero positive real number ]
2
1
= {positive real number}
2
= A negative real number
=

QUESTION 13:
Find the roots :.

-6

2 -3x
-3 2x

-1
x-3 = 0
x+2

Solution:

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com
x

-6

2 -3x
-3 2x

-1
x-3 = 0
x+2

R1 R1 R2 ; R2 R2 R3
x-2 3x-6 -x+2
5

-5x

-3

2x

-5 = 0
x+2

-1

= 5( x 2) 1

-x

-1 = 0

-3 2x

x+2

(x-2) is a factor
x =2 is a root
Further , performing the operation
C1 C1 + C 2 , we get
0

5( x 2) ( x 1) 0 x
1 2x

1
1 = 0
x+2

5( x 2) ( x 1)( x + 3) = 0
x = 3,1, 2

QUESTION 14:
Using only the properties of Determinants , determine the value of the given Determinant A.

1 a b+c
= 1 b c+a
1 c a+b

Solution:

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com
1 a b+c
= 1 b c+a
1 c

a+b

C3 C3 + C2
1 a a+b+c

1 a a+b+c

1 b b+c+a 1 b a+b+c
1 c c+a+b

a+b+c

1 c

1 a 1
(a + b + c) 1 b 1 = 0
1 c 1

QUESTION 15:Prove without expanding the determinant , that

1+ a

1 1 1
1 + a + b + c is a factor of the determinant 1
1

1+ b

1+ c

Solution:

1+ a
1
1

1+ b
1
1 1+ c

C1 C1 C2 ; C2 C2 C3 , gives
a
b

0
b

1
1

c 1 + c

= a(b + bc + c) 0 + 1(bc 0)
= ab + abc + ac + ac + bc
1 1 1
= abc 1 + + +
a b c
1 1 1
1 + + + is factor of the given determinant.
a b c

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com

TutorBreeze.com

Contact for Online tutoring at http://www.TutorBreeze.com