Vous êtes sur la page 1sur 21

Real Intensive

Program

General English

Cloze Test
Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students
#38, Burkit Road, T Nagar, Chennai
Chennai-17
Ph: 044 6456 3030, Mob: 9043303030, www.theRace.in
Blog: Http://raceinstitute.blogspot.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]

Cloze Test
Practice Set-1
For generation man has ____1____against the wilds to create a world where only he
____2____whether animals and plants survive or are____3____out. Earlier we accepted as self evident
that any____4____in our environment brought about by science and technology must be improvements
____5____the world of our______6______ However many people all over the world have begun to feel
that ____7______ Are going too far, and that we should try to ____8____ some of the worlds original
life before we find it____9____ too late. The same sciences which had led us away from nature are
now____10____ the miracle of creation.
1. (a) faced
(b) stood
(c) struggled
(d) challenged
2. (a) decides

(b) thinks

(c) advises

(d) observes

3. (a) taken

(b) wiped

(c) put

(d) thrown

4. (a) differences

(b) increments

(c) changes

(d) replacements

5. (a) in

(b) at

(c) over

(d) for

6. (a) aborigines

(b) ancients

(c) successors

(d) ancestors

7. (a) ourselves

(b) we

(c) us

(d) some

8. (a) demolish

(b) cherish

(c) save

(d) renovate

9. (a) occurs

(b) sounds

(c) seems

(d) gets

10. (a) unfolding

(b) discussing

(c) arguing

(d) narrating

Practice Set-2
It is neither the size nor the length of life which makes man____1______ The growth of mind and
the intellect is______2______in proportion to the growth of the human body. The man may____3____
physically the stature of a giant, yet he may remain____4____a dwarf. The true worth of man
____5____upon his action, deed and thought. Man is not like a tree. An oak tree____6____ to a huge
size and lives for hundreds of years, only to____7____to the ground, withered, dry on leafless____8____
it is not in ____9____things that ____10____is sought.
1. (a) human
(b) polite
(c) better
(d) humble
2. (a) roughly

(b) usually

(c) ever

(d) never

3. (a) earn

(b) attain

(c) keep

(d) grow

4. (a) morally

(b) spiritually

(c) socially

(d) intellectually

5. (a) depends

(b) lies

(c) revolves

(d) gathers

6. (a) lifts

(b) grows

(c) manages (d) raises

7. (a) decay

(b) dwindle

(c) disappear (d) fall

8. (a) log

(b) wood

(c) pole

(d) chip

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
9. (a) big

(b) small

(c) broad

(d) lengthy

10. (a) interest

(b) value

(c) curiosity

(d) perfection

Practice Set-3
The population of the country poses____1____economics situation, for we are not able
to____2____it by our own agriculture produce. Besides ____3____all development efforts, the problem
bring____4____ To the community to the family and the individual. To plan when population growth
is____5____is like building a house where the ground is constantly____6____ an argument is put
____7____that our country is over populated. The vast potent resources of the country still lie____8____
it is indeed a pity that our vast resources____9____unused. if we are able to____10____our productive
forces, even double the present population can be____11____ our population problem does not
lie____12____in the increase in the number of people. The real ____13____and the menace to
the____14____of us all, lies in the effect of this rapidly increasing on our____15____to provide
essentials of life to everyone.
1. (a) satisfactory
(b) hopeful
(c) grim
(d) foul
2. (a) finance

(b) flourish

(c) support

(d) maintain

3. (a) rejecting

(b) dismissing

(c) boosting

(d) neutralizing

4. (a) pain

(b) difficulty

(c) distress

(d) relief

5. (a) increased

(b) encouraged

(c) checked

(d) unchecked

6. (a) flat

(b) fertile

(c) futile

(d) flooded

7. (a) down

(b) up

(c) through

(d) forward

8. (a) tapped

(b) untapped

(c) uncontrolled

(d) dormant

9. (a) appear

(b) stay

(c) lie

(d) go

10. (a) mould

(b) bridle

(c) stem

(d) harness

11. (a) supported

(b) enhanced

(c) encouraged

(d) tolerated

12. (a) generally

(b) widely

(c) broadly

(d) merely

13. (a) point

(b) idea

(c) meaning

(d) threat

14. (a) life

(b) welfare

(c) future

(d) career

15. (a) will

(b) inability

(c) ability

(d) intention

Practice Set-4
Scalping each other was one of the ____1____pastimes of the American Indians ____2____of the
colonial settlers of the____3____discovered world for four centuries____4____the end of the
19th____5____ to the while man, arriving____6____hordes from the European countries ____7____red
skinned man, who had migrated____8____ Asia more than 10 centuries earlier ____9____a barrier to
settlement and____10____wealth. To the Indian the white man promised only the end of the free way of
life, a total humiliation, so they killed each other.

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
1. (a) liked

(b) favorite

(c) enjoyable

(d) practical

2. (a) so

(b) while

(c) because

(d) and

3. (a) freshly

(b) lately

(c) newly

(d) recently

4. (a) up

(b) on

(c) till

(d) until

5. (a) millennium

(b) annum

(c) century

(d) decade

6. (a) over

(b) with

(c) on

(d) in

7. (a) such

(b) the

(c) that

(d) any

8. (a) out

(b) off

(c) away

(d) from

9. (a) was

(b) were

(c) is

(d) are

10. (a) possible

(b) potential

(c) probable

(d) certain

Practice Set-5
Fundamentally all human ____1____ possesses combinations of fixed inherited traits. All men
possess the____23____highly developed nervous system, backbones, erect posture, hair, etc. therefore
____3____among men arises only in ____4____changes of this____5____pattern. Racial
____6____represents one of the finest distinctions and are based on certain____7____ differences. Two
races may be ____8____ in hair colour and in eye colour but____9____in stature while two others may
be____10____in stature but differ in colour of eyes and hair.
1. (a) animal
(b) beings
(c) mind
(d) society
2. (a) large

(b) different

(c) same

(d) natural

3. (a) sameness

(b) naturalness

(c) artificial

(d) variations

4. (a) no

(b) large

(c) fundamental

(d) minor

5. (a) fluctuating

(b) basic

(c) mad

(d) picturesque

6. (a) differences

(b) clashes

(c) hatred

(d) tolerance

7. (a) clear cut

(b) minor

(c) unnoticeable

(d) massive

8. (a) alike

(b) different

(c) mismatched

(d) beautiful

9. (a) alike

(b) tall

(c) same

(d) different

10. (a) similar

(b) short

(c) uncouth

(d) different

Practice Set-6
In all compositions ____1____is the most____2____virtue. You should write in a simple and
____3____manner. The words chosen should be____4____in meaning. Try not to use____5____words
merely because they are____6____ do not allow poetic images or____7____to spoil the grace style. It is
no longer ____8____to stuff your composition with too many ____9____ Or proverbs especially if their
relevance is ____10____
1. (a) complexity
(b) flourish
(c) simplicity
(d) reserve

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
2. (a) hidden

(b) described

(c) depicted

(d) admired

3. (a) straight forward

(b) showy

(c) ornate

(d) decorative

4. (a) haphazard

(b) quick

(c) discriminating

(d) clear

5. (a) difficult

(b) short

(c) appropriate

(d) small

6. (a) familiar

(b) literary

(c) distant

(d) admired

7. (a) pictures

(b) stories

(c) similes

(d) examples

8. (a) disliked

(b) uncommon

(c) difficult

(d) fashionable

9. (a) philosophies

(b) writers

(c) quotations

(d) systems

10. (a) good

(b) observed

(c) clear

(d) doubtful

Practice Set-7
In 1983, Lokmanya Tilak converted the Ganapati festival into a national celebration. He
campaigned ____1____the____2____celebration of this public throughout Maharashtra. It
was____3____this public festival he could ____4____public ____5____for the nationalist movement. The
desired ____6____of this festival was further ____7____by the Shivaji festival. It was inaugurated in
honour of Chhatrapati Shivaji the greatest Maratha King, in the ____8______of several thousand people.
In the ____9____the Marathas were____10____and this helped a lot in mounting an attack on the British
rule.
1. (a) with
(b) withstanding
(c) against
(d) for
2. (a) early

(b) wide

(c) sudden

(d) slow

3. (a) indeed

(b) exactly

(c) through

(d) before

4. (a) enhance

(b) demand

(c) control

(d) mobilize

5. (a) support

(b) grievances

(c) places

(d) festival

6. (a) decoration

(b) publicity

(c) importance

(d) impact

7. (a) decided

(b) reinforced

(c) displayed

(d) manifested

8. (a) protest

(b) service

(c) presence

(d) honour

9. (a) fight

(b) beginning

(c) meantime

(d) activity

10. (a) glorified

(b) forbidden

(c) absent

(d) neglected

Practice Set-8
The congress____1____issued on the eve of the____2____elections contains an open
endorsement of the Dunkel Draft. Stress has been ____3.allaying two specific apprehensions. The Dunkel
Draft the manifesto says poses no____4____to food subsidies and the subsidy based
public____5____system. The GATT treaty it is explained, would allow____6____to the extent if 10% of
the market price. Second there should ____7____be no fear on account of the Dunkel stipulation of

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
allowing ____8____of farm products up to three per cent of its domestic output. Imports of such a piffling
order, according to the manifesto could ____9____no threat to the domestic price____10____
1. (a) manifesto
(b) paper
(c) draft
(d) souvenir
2. (a) past

(b) recent

(c) immediate

(d) old

3. (a) put on

(b) laid on

(c) give

(d) placed on

4. (a) threat

(b) danger

(c) problem

(d) situation

5. (a) dealing

(b) working

(c) distribution

(d) relation

6. (a) concession

(b) allowance

(c) subsidy

(d) aid

7. (a) too

(b) even

(c) also

(d) exactly

8. (a) imports

(b) exports

(c) sell

(d) purchase

9. (a) make

(b) pose

(c) create

(d) affect

10. (a) system

(b) line

(c) structure

(d) pattern

Practice Set-9
Operation flood was ____1____with the primary objective of____2____rural milk producers with
urban milk consumers by ____3____viable producer cooperatives in the milk sheds, and thus
____4____rural milk producers to earn higher income from milk. The programme____5______some 72
lakh members in nearly 61,000 village societies____6____over diverse ecologies in 174 milk sheds. The
cooperatives procure an average of 90 lakh litres of milk a day of ____7____the ever growing urban
demand for fresh milk for the country
1. (a) visualized
(b) created
(c) launched
(d) devoted
2. (a) joining

(b) linking

(c) bringing

(d) identifying

3. (a) exposing

(b) creating

(c) generating

(d) providing

4. (a) offering

(b) enabling

(c) activating

(d) justifying

5. (a) covers

(b) rotates

(c) motivates

(d) follows

6. (a) distributed

(b) assembled

(c) spread

(d) situated

7. (a) control

(b) meet

(c) satisfy

(d) attend

Practice Set-10
Essentially I am interested in____1____world, in this____2____not in some other ____3____or a
future life. Whether there is such as____4____as a soul, or whether there is a survival after____5____or
not, I do not know and important as these ____6______are they do not trouble me in____7____ the
environment in which I have ____8____upholds the soul and a future the Karma theory of____9____and
effect and reincarnation for____10____
1. (a) this
(b) that
(c) real
(d) imaginary
2. (a) life

(b) reality

(c) existence

(d) truth

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
3. (a) reality

(b) world

(c) life

(d) plane

4. (a) fact

(b) thing

(c) reality

(d) idea

5. (a) life

(b) existence

(c) death

(d) reality

6. (a) problems

(b) situations

(c) questions

(d) queries

7. (a) the least

(b) the most

(c) not at all

(d) actually

8. (a) reared

(b) grown

(c) increased

(d) thrived

9. (a) cause

(b) question

(c) problem

(d) reason

10. (a) permitted

(b) granted

(c) allowed

(d) sure

Practice Set-11
The____1____of a survey by the national institute of____2____ health give ____3____for
____4____ According to the survey about 14 million people in India are affected
by____5____mental____6____at any point of time. In the case of the mentally ill, it is ____7____difficult
to____8____them, let alone____9____the. The most ____10____are those in the ____11____areas, for
whatever____12____ For the mentally sick exist are connected around major urban centers.
1. (a) verdicts
(b) decisions
(c) judgements
(d) Measures
(e) findings
2. (a) spiritual

(b) psychical

(c) social

(d) Physical

(e) mental

3. (a) food

(b) cause

(c) purpose

(d) Support

(e) reinforcement

4. (a) alarm

(b) discontent

(c) fear

(d) Dissatisfaction

(e) vexation

5. (a) dangerous

(b) strong

(c) serious

(d) Fatal

(e) important

6. (a) disorders

(b) perturbation

(c) dislocation

(d) Confusion

(e) involvement

7. (a) seldom

(b) occasionally

(c) very

(d) Hardly

(e) never

8. (a) cure

(b) recognize

(c) identify

(d) Select

(e) rehabilitate

9. (a) facilitate

(b) guide

(c) cure

(d) Advise

(e) treat

10. (a) indifferent

(b) neglected

(c) careless

(d) Abandoned

(e) serious

11. (a) urban

(b) rural

(c) forest

(d) Suburban

(e) metropolitan

12. (a) facilities

(b) advantages

(c) avenues

(d) Remedies

(e) solicitations

Practice Set-12
We can appreciate the importance of chemistry if we understand what chemistry is. It is an
experimental science which has the tasks of____1____the materials out of which the things in the
universe are made. Analyses have ____2____things to be composed of elements aggregate in
different____3____ millions of____4____which are used in our daily life are prepared with only a few
dozen elements. Even the____5____molecule does not contain more than four or five types of elements.
Both the giant and the micro molecules are ____6____ important. Water which is composed of only two
types of elements hydrogen and oxygen is one of the ____7____of life. Proteins, the compounds of four

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
elements play a____8____role in cell formation. Vitamins, hormones, etc__, are all chemical compounds
and are____9____in laboratories. Dyes, plastics, fertilizers, drugs, synthetic fibers, etc__, are
all____10____substances. Therefore, it would be appropriate to say that chemistry is an important
subject and it should be studied by all.
1. (a) listing
(b) investigating
(c) inventing
(d) collecting
2. (a) revealed

(b) allowed

(c) facilitated

(d) assumed

3. (a) shapes

(b) manners

(c) styles

(d) proportions

4. (a) products

(b) compounds

(c) substances

(d) items

5. (a) biggest

(b) heaviest

(c) longest

(d) darkest

6. (a) proportionally (b) critically

(c) equally

(d) rarely

7. (a) requirements (b) blessings

(c) essentials

(d) components

8. (a) major

(b) positive

(c) reasonable

(d) suitable

9. (a) collected

(b) found

(c) synthesized

(d) used

10. (a) physical

(b) light

(c) imported

(d) chemical

Set 2
Directions: (Q. NO. 1 to 10): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are
suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each
case.
After his able prime Ministers death, the king wanted one of the late Prime Ministers three sons to
take his place. The king wanted to choose the (1) among them for the job. He (2) the three sons to be
brought (3) him and set each of them the (4) of filling a room using whatever (5) they could so that
there was (6) space left even for an ant. The (7) sons set to work. The eldest (8) filling his room with
garbage which (9) easy to acquire. The second son was (10) and filled the room with cotton but the
youngest remained silent and thought for a while.
At the appointed time the king visited each room. The first two rooms were full but there was
space for more to fit. When the king entered the third room, the last son lit a candle so the room was full
of light. The king was pleased and appointed him Prime Minister.
1. (a) Wisest

(b) Learned

(c) One

(d) Intelligent

(e) Favourite

2. (a) Notifies

(b) Summoned

(c) Command

(d) Ordered

(e) Called

3. (a) With

(b) For

(c) Front

(d) Towards

(e) Before

4. (a) Chance

(b) Task

(c) Opportunity

(d) Option

(e) Request

5. (a) Reason

(b) Experiment

(c) Means

(d) Wealth

(e) Purpose

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
6. (a) No

(b) More

(c) Any

(d) Even

(e) Not

7. (a) Quarrelsome

(b) Worthless

(c) Lazy

(d) Three

(e) Disappointed

8. (a) Busily

(b) Occupied

(c) Began

(d) Start

(e) Son

9. (a) Got

(b) Found

(c) Became

(d) Made

(e) was

10. (a) Sensitive

(b) Cleverer

(c) Simple

(d) Stunned

(e) Hasty

Directions: (Q. NO. 11 to 20): In the following passage there are blanks, each of which has
been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words
are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each
case.
Working under the psychometric approach, both scientists and practitioners have paced undue
emphasis upon a unitary concept of intelligence as reflected in the single I. Q. They seem to have (11)
too much attention to the products of intelligent behaviour rather than the processes used to acquire (12)
products. Such attention to product rather than to process tends to mask qualitative differences in the
processes by (13) individuals interact with their environment and to (14) attention away from the
possibility of qualitative changes in the nature of these processes (15) the course of cognitive
development.
Haywood points out that there is no such thing as intelligence. There are in fact many intelligences. Factor
analysts, (16) have studies the nature of intellect by intellect by examining its apparent structure across
different age groups and different segments of the population have to a great (17) discredited the unitary
concept of intelligence. Even so, the structure theories of intelligence are (18) concerned with products
and not with processes.
A very promising approach to the nature of intelligence in recent years is the process development
(Cognitive Development) approach. It (19) upon the cognitive processes used to receive, code, and (20)
information.
11. (a) Gives

(b) Gave

(c) Forced

(d) Given

(e) Taken

12. (a) Those

(b) These

(c) That

(d) Raw

(e) This

13. (a) How

(b) Way

(c) Speech

(d) Action

(e) Which

14. (a) Draw

(b) Seek

(c) Force

(d) Call

(e) Drag

15. (a) At

(b) Plan

(c) During

(d) Follow

(e) For

16. (a) Who

(b) Should

(c) Might

(d) Will

(e) Whom

17. (a) Meaning

(b) Person

(c) Extend

(d) Extent

(e) Value

18. (a) Uptill

(b) Till

(c) Untill

(d) Deep

(e) Still

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
19. (a) Focus

(b) Focuses

(c) Jumps

(d) Emphasise

(e) Focused

20. (a) Pack

(b) Transmits

(c) Store

(d) Stocked

(e) Hoard

Directions: (Q. NO. 21 to 30): In the following passage, there are blanks, each of which has
been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words
are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each
case.
The Emperor of China had (21) some peaches to the king of Tondmandalam with a note (22) that
the fruit gives long life to anyone who eats them. As the fruits were being shown to the ruler, Rama,
giving in to temptation, (23) up one of the luscious peaches and (24) into it. The king was (25) Youve
bitten into a fruit (26) for me! he thundered. For this you must die! As Rama was being taken away by
the royal guards he sighed dramatically and exclaimed: What a deceitful man the Emperor of China is. He
(27) the fruit gives long life. I took just one bite and I am about to die. Oh, what fate (28) the one who
eats the entire fruit! The king was (29) amused by Ramas wit. He not only (30) him but gave him a
dozen of the peaches he had risked his life for.
21. (a) Parcel

(b) Grown

(c) Bought

(d) Sent

(e) Give

22. (a) Stating

(b) Attach

(c) Stuck

(d) Telling

(e) Meaning

23. (a) Reached

(b)Picked

(c) Take

(d) Secured

(e)Stole

24. (a) Touched

(b) Smell

(c) Opened

(d) Bit

(e) Look

25. (a) Enraged

(b) Harsh

(c) Teasing

(d) Eager

(e) Sober

26. (a) Parcel

(b) Made

(c) Designed (d) Send

(e) Meant

27. (a) Promises

(b) Directed

(c) Said

(d) Told

(e) Meant

28. (a) Has

(b) Holds

(c) Awaits

(d) For

(e) Stores

29. (a) Also

(b) Farther

(c) Being

(d) Little

(e) Greatly

30. (a) Rejected

(b) Pardoned (c) Praise

(d) Left

(e) Forgive

Directions: (NO.31 to 40): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are
suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each
case.
A professor was (31) the Indian Independence Movement and the idea of non-violence (32) by
Mahatma Gandhi. Although others like Nelson Mandela followed this idea and (33) the Nobel Prize for

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

10

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
Peace Mahatma Gandhi did not. She said. One student spoke up, It is good that he didnt, (34) it was
an award started by Alfred Nobel who invented dynamite, which causes (35)!
The professor (36) In fact the world should be (37) to Nobel because he invented dynamite. It
was very useful to build tunnels (38) mountains for trains to pass. If we choose to use it for war it is not
his fault. Furthermore he (39) all his wealth into instituting prizes for literature, physics, chemistry,
medicine, peace, etc. His (40) was that anything which would benefit the human race deserved
recognition so that the person who had started it would have no financial difficulties in achieving his goal.
31. (a) Lecturing

(b) Talking

(c) Discussing

(d) Speaking

(e) Arguing

32. (a) Originate

(b) Specialised

(c) Start

(d) Conceived

(e) Thought

33. (a) Awarded

(b) Given

(c) Presented

(d) Win

(e) Received

34. (a) That

(b) Get

(c) Accept

(d) Though

(e) Since

35. (a) Blast

(b) Ruins

(c) Destruction

(d) Bombs

(e) Damages

36. (a) Disagreed

(b) Answers

(c) Shouted

(d) Upset

(e) Agreed

37. (a) Dedicated

(b) Grateful

(c) Appreciated

(d) Thanking

(e) Cursing

38. (a) From

(b) Through

(c) Over

(d) Under

(e) Within

39. (a) Put

(b) Left

(c) Gave

(d) Donated

(e) Contributed

40. (a) Decision

(b) Logic

(c) Cause

(d) Excuse

(e) Discovery

Directions: (Q. NO. 41 to 50): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one
of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
An idol-maker had to deliver an idol to a customer. He placed it on his donkeys back and they
began their journey. The idol-maker was extremely (41) at his job and this particular (42) was one of the
best he had ever made. Whoever saw is stopped to bow down and (43). The donkey (44) they were
bowing to him. He was enormously pleased and flattered. He did not wish to go away from the place
where he was held in such high (45) and so he stopped (46).
His master coaxed him to start walking again, but he did not (47). Finally his master lifted the idol
on to his own head and (48) his journey. The donkey stood where he was, head held high, and feeling
very happy until, he suddenly became (49) that no one was watching him. The people were now following
his master and bowing to the idol. The donkey realized his (50) and feeling ashamed of himself, ran to
rejoin his master.
41. (a) Adventurous

(b) Tactful

(c) Fond

(d) Skilled

(e) Elaborate

42. (a) Piece

(b) Imitation

(c) Feature

(d) Art

(e) Design

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

11

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
43. (a) Appreciation

(b) Praises

(c) Pray

(d) Meditate

(e) Contemplate

44. (a) Wished

(b) Knew

(c) Enjoyed

(d) Thought

(e) Said

45. (a) Preference

(b) Esteem

(c) Spirit

(d) Altitude

(e) Favour

46. (a) Steadily

(b) Willingly

(c) Abruptly

(d) Smoothly (e) Quietly

47. (a) Succeed

(b) Win

(c) Avail

(d) Yield

48. (a) Cancelled

(b) Disregarded

(c) Began

(d) Resumed (e) Stopped

49. (a) Aware

(b) Obvious

(c) Tired

(d) Reluctant (e) Doubtful

50. (a) Outcome

(b) Foolishness

(c) Fantasy

(d) Behaviour (e) Conduct

(e) Justify

Directions: (Q. NO. 51 to 60): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one
of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
King Vikramaditya was (51) for his justice and kindness. In his kingdom, everyone was leading a
happy and content life. His people loved him and were proud of him. His people loved him and were proud
of him. Once, Vikramaditya decided to build a palace on a river bank. He (52) his ministers to survey the
site and start the (53). Many labourers were put to work and in a few days the palace was (54). Before
inviting the King to see the palace, the minister decided to take a final look. Splendid! the minister
exclaimed, looking at the palace. Then suddenly his eyes fell on something and he shouted, What is that?
I did not see that before, All the labourers and the soldiers turned around, There as a hut just a few steps
away from the palace gate. What is this hut doing here? shouted the minister and added, And who,
does it belong to?
Sir, it belongs to an old woman. She has been living here for a long time. Replied a soldier. The
minister walked up to the hut and spoke to the old lady. I want to buy your hut. You can ask for as much
money as you want, he said, I am sorry, Sir. I cannot accept your offer. My hut is (55) to me than my
life. I have lived in it with my late husband and I want to die in it, the old lady said. The minister tried to
tell her that her hut would (56) the charm of the newly constructed palace. But the old lady was strong
(57) her stance and she was ready to face any consequence and any punishment. She refused to sell her
hut to the king. The matter was then taken to the king. The wise and generous king thought for a while,
and then said, Let the old lady have her hut where it is. It will only (58) to the beauty of the new palace.
Then (59) to the minister, the king said, Let us not forget that what seems ugly to us may be (60) to
someone else.
51. (a) Seen

(b) Respect

(c) Smart

(d) Called

(e) Known

52. (a) Ordered

(b) Indicated

(c) Hinted

(d) Pleaded

(e) Forced

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

12

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
53. (a) Build

(b) Works

(c) Creation

(d) Construction

(e) Palace

54. (a) Stand

(b) Seen

(c) Noticed

(d) Done

(e) Ready

55. (a) More

(b) Dearer

(c) Important

(d) Near

(e) Built

56. (a) Stop

(b) Spoil

(c) Bring

(d) Add

(e) Obstruct

57. (a) For

(b) By

(c) On

(d) To

(e) Till

58. (a) Multiply

(b) Subtract

(c) Add

(d) Increase

(e) Help

59. (a) Hiding

(b) Smiling

(c) Turning

(d) Peeping

(e) Starting

60. (a) Good

(b) Nice

(c) Uglier

(d) Precious

(e) Happy

Directions: (Q. NO. 61 to 70): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one
of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
As you all know, Emperor Akbar was very (61) with Birbals wisdom and greatly enjoyed his quick
with. One fine morning when Akbar was especially pleased with Birbal, as a gesture of appreciation, he
promised to (62) him with many valuable and beautiful gifts.
However, many days passed, and still there was no sign of even one gift. Birbal was quite (63)
with the king. Then one day, when Akbar was strolling down the banks of River Yamuna with his ever
faithful Birbal at his side, he happened to (64) a camel passing by. He asked Birbal why the neck of the
camel was crooked. Birbal (65) for a second and promptly replied that it might be because the camel may
have forgotten to honour a promise. The holy books mention that those who (66) their word get punished
with a crooked neck. Perhaps that was the reason for the camels crooked neck.
Akbar soon (67) his folly of making a promise to Birbal for gifts and not honouring it. He was (68)
of him self. As soon as they returned to the palace he immediately gave Birbal his much (69) reward. In
this way Birbal (70) to get what he wanted without directly asking for it.
61. (a) Impressed

(b) Liked

(c) Interested

(d) Jealous

(e) Enthusiastic

62. (a) Pamper

(b) Bonus

(c) Reward

(d) Give

(e) Tribute

63. (a) Jealous

(b) Sad

(c) Hated

(d) Happy

(e) Disappointed

64. (a) Stare

(b) Notice

(c) Examine

(d) Ride

(e) Saw

65. (a) Thought

(b) Scared

(c) Answered

(d) Said

(e) Talked

66. (a) Fail

(b) Make

(c) defeat

(d) Break

(e) Keep

67. (a) Reminded

(b) Mistook

(c) Realized

(d) Apologized

(e) Understand

68. (a) Forgetful

(b) Ashamed (c) Grief

(d) Sympathetic

(e) Sorry

(d) Awaited

(e) Wanted

69. (a) Accumulated (b) Expensive (c) Extorted

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

13

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
70. (a) Accomplish

(b) Handled

(c) Retrieved

(d) Expected

(e) Managed

Directions: (Q. NO. 71 to 80): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one
of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
One of the good things that happened to me (71) in Patliputra, (72) the friendship of the farmers
daughter. This nine year old girl (73) became very fond of me and her parents (74) her that she could
keep me forever as her toy. She was very good at needlecraft and (75) clothes for her doll. In fact, on my
first night there and (76) the rest of my stay in the farmers house, I slept in her dolls cradle on (77) of
a shelf far away from the danger of rats. As I slowly got to learn their language, I was (78) to talk to the
girl and let her know my needs and she was able to make me (79) comfortable. She made me seven
shirts and was my teacher of the language. When I pointed to anything, she would (80) it by name, and
soon I was able to talk easily with her.
71. (a) Waiting

(b) Truly

(c) Till

(d) Still

(e) While

72. (a) For

(b) Was

(c) Because

(d) Is

(e) It

73. (a) Soon

(b) Had

(c) Was

(d) Has

(e) Forever

74. (a) Handled

(b) Worried

(c) Taught

(d) Promised (e) Carried

75. (a) Tore

(b) Tearing

(c) Making

(d) Wore

(e) Make

76. (a) To

(b) As

(c) For

(d) Of

(e) If

77. (a) Bottom

(b) Top

(c) Coating

(d) Height

(e) Wide

78. (a) Possible

(b) Happiness (c) Eagerly

(d) Able

(e) Request

79. (a) Every

(b) Thorough (c) Total

(d) High

(e) More

80. (a) Call

(b) Ask

(d) Help

(e) Hit

(c) Throw

Directions: (Q. NO. 81 to 90): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one
of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Last night I dreamt I went to Manderley. It (81) to me that I stood by the iron gate leading to the
drive, but there was a padlock and chain upon the gate. Then, like all dreamers, I suddenly attained
supernatural powers and passed (82) the gate like a spirit.
As I (83) along the twisting and turning drive, I (84) see that a change had come about. This was
not the neat and orderly drive that we had (85). It was only when I (86) my head to avoid the low
swinging branch of a tree that I realized what had (87). Nature had come into its own again. The woods

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

14

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
on either side of the drive had encroached upon the open space in between. The branches of the trees
intermingled (88) my head like the archway of a church. The drive was choked with grass and moss. I
came upon the house all of a (89). As I stood before it, I (90) the strange prick of tears behind my eyes.
81. (a) Seemed

(b) Seem

(c) Dreamt

(d) Occur

(e) Felt

82. (a) Through

(b) To

(c) Like

(d) With

(e) On

83. (a) Slept

(b) Wake

(c) Felt

(d) Advanced

(e) Walk

84. (a) Will

(b) Could

(c) Am

(d) Would

(e) Should

85. (a) Knowing

(b) Knewed

(c) Known

(d) Knew

(e) Know

86. (a) Turn

(b) Bent

(c) Left

(d) Removed

(e) Cut

87. (a) Transpire

(b) Killed

(c) Happen

(d) Happened

(e) Occur

88. (a) Above

(b) For

(c) And

(d) With

(e) To

89. (a) Fastly

(b) Time

(c) Sudden

(d) Fast

(e) Quickly

90. (a) Lose

(b) Lost

(c) Created

(d) Feel

(e) Felt

Directions: (Q. NO. 91 to 100): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one
of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Once upon a time, there lived a sparrow on a banyan tree. She laid her eggs in the nest. One
afternoon, a wild elephant came under the tree and in a fit of rage, broke a branch of the tree on which
the nest was (91). Unfortunately, all the eggs of the sparrow (92) after falling down though the sparrow
was saved. The sparrow was full of grief and began weeping for her eggs.
A woodpecker, a close friend of the sparrow, heard her crying and asked her, Why are you crying,
my friend? The sparrow said, The (93) elephant has killed my offspring. If you are a true friend of mine,
suggest a way to kill him. The woodpecker (94) her and told her that he knew a fly and she would
definitely help them kill the elephant.
Both of them went to seek the help of the fly. The woodpecker said, A wild elephant has crushed
my friends eggs. We need your help in killing him. The fly replied, One of my friends is a frog. Let us go
to him and take his help too. They went to frog and (95) the whole incident. The frog said, What can an
elephant do before a united crowd like us? Do what I tell you. Dear fly, you go to the elephant and hum
sweet tune into his ears. When he closes his eyes in delight, the woodpecker will poke his eyes. This way,
he will become (96). When he gets thirsty, he will (97) for water. I will go to a marshy land and begin
croaking there. (98) that there is water, the elephant will come there. He will sink into the marshy area
and (99).

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

15

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
The next day in the noon, all of them played out the plan and the elephant was killed, as he
drowned into a marshy area after being blinded by the woodpecker, when he closed his eyes in response
to the music. Thus, the smartness of all the animals enabled the sparrow in taking her (100) on the
elephant.
91. (a) Born

(b) Built

(c) Grown

(d) Broken

(e) Found

92. (a) Fell

(b) Escaped

(c) Damaged

(d) Survived

(e) Broke

93. (a) Defective

(b) Attacking

(c) Wicked

(d) Poor

(e) Harmless

94. (a) Ignored

(b) Protected

(c) Scolded

(d) Consoled

(e) Defended

95. (a) Said

(b) Informed

(c) Revived

(d) Mention

(e) Narrated

96. (a) Blind

(b) Unseen

(c) Regretful

(d) Sorry

(e) Dead

97. (a) Need

(b) Want

(c) Search

(d) Drink

(e) Demands

98. (a) Recalling

(b) Informed

(c) Sure

(d) Assuming

(e) Accepting

99. (a) Hurt

(b) Die

(c) Fall

(d) Kill

(e) Realise

100. (a) Help

(b) Revenge

(c) Anger

(d) Insult

(e) Fight

Directions: (Q. NO. 101 to 110): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one
of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
This happened thousands of years ago. Life was hard as people had to do all the work by
themselves. A large number of people were (101) they would travel from one place to another in search
of food and shelter. While travelling one day, a man arrived at the (102) of a desert. He was walking on
the sand, when suddenly, he came across a frightening creature-it had extremely long, thin legs, a giant
hump and a long neck. It was this neck that he extended towards the man, who scared out of his (103),
ran away from the spot. The following day, he met the creature again. It was standing near a lake, (104)
water. This time, the man was fascinated at what he saw-the creature putting its long neck into the lake
and drinking water continuously. Then suddenly, aware it was being watched, the giant creature looked up
and stared straight into the eyes of the man standing across. But this time, an (105) of water separated
the two, and the man did not run away. He stood and watched the animal, which made no effort to come
closer. In the following weeks, the man saw more such creatures, again and again. It seemed they were
all over the desert, aimlessly walking about for miles on (106). The man began to observe the creatures
very closely. He saw that they were vegetarian. Moreover, despite their huge size, they were remarkably
meek and (107). And the stamina the creatures had was (108). They could walk the entire length of the
desert without being exhausted Observing them the man thought, What if I (109) this creature and

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

16

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
make it ferry all my stuff? I could then make the desert my home. So, one day, while one of the
creatures was dozing, the man went up to it and put a bridle in its mouth. Then he rode around on it, after
placing an enormous amount of load on its back. With that, the taming of the camel was complete (for
that was who the creature was). And ever since that day, the camel has faithfully (110) up to its title of
Ship of the Desert.
101. (a) Masons

(b) Cobblers

(c) Farmers

(d) Nomads

(e) Potters

102. (a) Edge

(b) Base

(c) Banks

(d) Shore

(e) Line

103. (a) Humour

(b) Mind

(c) Wits

(d) Life

(e) Face

104. (a) Flowing

(b) Drinking

(c) Eating

(d) Watching

(e) Listening

105. (a) Expanse

(b) Stretch

(c) Wedge

(d) Pond

(e) Element

106. (a) Kilometer

(b) Meters

(c) Start

(d) End

(e) Miles

107. (a) Scary

(b) Gentle

(c) Ferocious

(d) Foolish

(e) Aimless

108. (a) Unarguable (b) Unbelievable

(c) Unforgivable

(d) Unbearable

(e) Unavailable

109. (a) Tame

(b) Support

(c) Kill

(d) Eat

(e) Call

110. (a) Been

(b) Ran

(c) Seen

(d) Lived

(e) Stood

Directions: (Q. NO. 111 to 120): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one
of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
There was once a poet who fell upon such hard times that he was no longer able to (111) his
family. Hearing that the king greatly encouraged talent and was famed for his generosity, the poet set off
for the Royal Palace. When brought (112) the king, he (113) low and requested permission to recite a
poem. On hearing his recitation, the king was well pleased and asked him to name his reward.
The poet, (114) to a chess-board before the king, said, Your highness, if you place just one grain
of rice on the first square of this chess-board, and double it for every square, I will consider myself well
(115). Are you sure? asked the king, greatly (116). Just grains of rice, not gold? Yes, your
highness, affirmed the poet. So it shall be ordered the king.
His courtiers started (117) the grain on the chess board. One grain on the first square, two on the
second, four on the third, (118) on the fourth and so on. By the time they reached the tenth square they
had to place five hundred and twelve grains of rice. The number rose to lakhs on the twentieth square.
When they (119) the halfway mark: the grain count was over hundred crores! Soon the count (120) to
lakhs of crores and eventually the helpless king had to hand over his entire kingdom to the clever poet.
And it all began with just one grain of rice.

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

17

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
111. (a) Surrender

(b) Fight

(c) Care

(d) Feed

(e) Defend

112. (a) Before

(b) Following

(c) After

(d) By

(e) Aside

113. (a) Hunched

(b) Knelt

(c) Fell

(d) Stand

(e) Bowed

114. (a) Talking

(b) Across

(c) Pointing

(d) eyeing

(e) Looking

115. (a) Deserved

(b) Rewarded

(c) Blessed

(d) Fortunate (e) Equipped

116. (a) Surprised

(b) Vigilant

(c) Understanding

(d) Happy

(e) Honoured

117. (a) Sampling

(b) Hiding

(c) Finding

(d) Placing

(e) Moving

118. (a) Seven

(b) Eight

(c) Three

(d) Five

(e) Six

119. (a) Entered

(b) Reached

(c) Revised

(d) Arrived

(e) Interrupted

120. (a) Justified

(b) Enlarged

(c) Risen

(d) Improved (e) Increased

Directions: (Q. NO. 121 to 130): In the following passage there are blanks, each of which has
been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words
are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each
case.
A merchant was (121) a morning stroll by the seaside when he saw a man squatting on the beach
and filling a cup with sand. The merchant watched the man as he (122) the contents of the cup on a
large pile of sand beside him and filled the cup again. He continued to repeat this activity. The merchant
was curious and so went up to him and asked him what he was doing.
I am Bidhata (meaning Fate) said the man. I am measuring the food each man is to (123)
today. Can you really do that? asked the merchant. I (124) you to withhold my midday meal today!
As you wish, replied Bidhata.
The merchant (125) a fish from the fish market across the road, took it home and gave it to his
wife. Then he went to his place of work. In the afternoon he came home and sat down to eat. His wife
(126) the cooked fish before him. Fate has it that I wont get my midday meal, (127) the man. But
now who can stop me from eating this declicious fish? And he (128) out laughing. His wife thought he
was laughing at the way the fish had been (129) and she began to scold him. The merchant got angry.
He got up and stormed out of the house. It was only when he cooled down that he realised the (130) of
what had happened: Fate had succeeded in withholding his share of food for that afternoon.
121. (a) Enjoy

(b) Thinking

(c) Going

(d) Doing

(e) Taking

122. (a) Throw

(b) Keep

(c) Fill

(d) Emptied

(e) Reduced

123. (a) Insure

(b) Deplete

(c) Getting

(d) Eating

(e) Receive

124. (a) Remind

(b) Plead

(c) Say

(d) Challenge

(e) Tell

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

18

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
125. (a) Trapped

(b) tasted

(c) Bought

(d) Chased

(d) Discovered

126. (a) Made

(b) Keep

(c) Placed

(d) Ate

(e) Cleaned

127. (a) Rejoiced

(b) Wonder

(c) Announce

(d) Realise

(e) Thought

128. (a) Burst

(b) Started

(c) Turned

(d) Walked

(e) Held

129. (a) Prepared

(b) Appeared

(c) Look

(d) Taste

(e) Clean

130. (a) Mistake

(b) Offence

(c) Significance

(d) Problem

(e) Event

Directions: (Q. NO. 131 to 140): In the following passage there are blanks, each of which has
been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words
are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each
case.
Amid rum ours of the government planning a crackdown on stock speculation, the Shanghai stock
index (131) 8.8 per cent on February 27th, its (132) one day drop in a decade. (133) usual for Chinas
stock markets, investors in New Yorks equity markets saw this and sent the Dow Jones industrial index
down more than 400 points. The drop in New Yorks index in turn (134) fear in markets across Asia the
following day and suddenly stock indexes across the world (135). This chain reaction plainly (136) the
increasingly (137) place that China now occupies in the minds of global investors. Its extraordinary
economic run has been the key reason for (138) demand for everything from copper to cars much to the
(139) of multinational and Chinese investors alike. But while investors are right about Chinas growing
economic importance to the world they are still confused about how to (140) a decline in Chinese stocks.
131. (a) Plunged

(b) Fallen

(c) Triggered

(d) Gained

(e) Slips

132. (a) Substantial

(b) Significant

(c) Dismal

(d) Biggest

(e) Peak

133. (a) However

(b) Being

(c) Despite

(d) Because

(e) Though

134. (a) Heighten

(b) Fuelled

(c) Predicted

(d) Ignored

(e) Instil

135. (a) Stumble

(b) Corrected

(c) Tumbled

(d) Stabilised

(e) Dive

136. (a) Reflect

(b) Strengthened

(c) Caused

(d) Demonstrated

(e) Emphasis

137. (a) Privileged

(b) Prominent

(c) Tangible

(d) Feasible

(e) Worthwhile

138. (a) Variable

(b) Risen

(c) Fallen

(d) Volatile

(e) Soaring

139. (a) Risk

(b) Detriment

(c) Benefit

(d) Impact

(e) Concern

140. (a) Interpret

(b) Deal

(c) Cope

(d) Welcome

(e) Indicate

Directions: (Q. NO. 141 to 150): In the following passage there are blanks, each of which has
been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

19

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each
case.
There was once a gardener who (141) care of the kings garden. In the garden, lived a family of
monkeys. Seeing the gardener at work, the monkeys soon (142) to imitate him. s the gardener tended
the plants and weeded and watered the garden, he was amused to see that the monkeys also did (143)
what he did. The gardener was happy that he had so much unpaid help.
One day the gardener wanted to (144) a fair in the city. He had an idea. He called the chief of the
monkeys and said to him, I have to go out for the day. Can you and your family water my plants like you
(145) do? I promise you that if you help me I will (146) sweets for you from the fair. The monkeys
agreed. But after the gardener had left, they had a (147). How much water were they to pour for each
plant? Then one of them said, For plants with big roots, we must pour (148) of water and for the ones
with small roots, we pour only a little water. So, the monkeys (149) out each plant and then pushed it
back again after looking at the root. As a result, many plants (150) and died. On his return, the gardener
realized that he had been very foolish to trust a bunch of mere monkeys to do his job.
141. (a) Took

(b) Was

(c) Great

(d) Handle

(e) Mended

142. (a) Try

(b) Told

(c) Were

(d) Bent

(e) Learnt

143. (a) Main

(b) Exactly

(c) Many

(d) Because

(e) Too

144. (a) Call

(b) Make

(c) Stall

(d) Go

(e) Visit

145. (a) Forcefully

(b) Hardly

(c) Usually

(d) Costly

(e) Truly

146. (a) Ask

(b) Bring

(c) Got

(d) Throw

(e) Create

147. (a) Party

(b) Time

(c) Answer

(d) Doubt

(e) Water

148. (a) Body

(b) Many

(c) Lots

(d) Weight

(e) Quantity

149. (a) Thrashed

(b) Saw

(c) Stick

(d) Pulled

(e) Splashed

150. (a) Withered

(b) Crushed

(c) Killed

(d) Grew

(e) Smiled

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

20

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
Answer Key
Set 1: 1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (d) 6. (c) 7. (b) 8. (c) 9. (d) 10. (a)
Set 2: 1. (a) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (a) 6. (b) 7. (d) 8. (a) 9. (a) 10. (d)
Set 3: 1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (d) 8. (b) 9. (c) 10. (d) 11. (a) 12. (d) 13. (d) 14. (c) 15.
(c)
Set 4: 1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (a) 10. (b)
Set 5: 1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (a) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (a)
Set 6: 1. (c) 2. (d) 3. (a) 4. (d) 5. (a) 6. (b) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (d)
Set 7: 1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (d)
Set 8: 1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (c) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (c)
Set 9: 1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (c) 7. (b)
Set 10: 1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (c) 6. (c) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (b)
Set 11: 1. (e) 2. (e) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (c) 10. (e) 11. (b) 12. (a)
Set 12: 1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (a) 6. (c) 7. (c) 8. (a) 9. (c) 10. (d)

Set 2
1. (a) 2. (d) 3. (e) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (d) 8. (c) 9. (e) 10. (b) 11. (d) 12. (b) 13. (e) 14. (a) 15. (c)
16. (a) 17. (d) 18. (e) 19. (b) 20. (c) 21. (d) 22. (a) 23. (b) 24. (d) 25. (a) 26. (e) 27. (a) 28. (b) 29. (e)
30. (b) 31. (c) 32. (d) 33. (e) 34. (e) 35. (c) 36. (a) 37. (b) 38. (d) 39. (b) 40. (a) 41. (d) 42. (a) 43. (c)
44. (d) 45. (b) 46. (c) 47. (d) 48. (d) 49. (a) 50. (b) 51. (e) 52. (a) 53. (d) 54. (e) 55. (b) 56. (b) 57. (d)
58. (a) 59. (c) 60. (b) 61. (a) 62. (c) 63. (e) 64. (b) 65. (a) 66. (d) 67. (c) 68. (b) 69. (d) 70. (e) 71. (e)
72. (b) 73. (a) 74. (d) 75. (c) 76. (c) 77. (b) 78. (d) 79. (e) 80. (a) 81. (a) 82. (a) 83. (d) 84. (b) 85. (c)
86. (b) 87. (d) 88. (d) 89. (c) 90. (e) 91. (b) 92. (e) 93. (c) 94. (d) 95. (e) 96. (a) 97. (c) 98. (d) 99. (b)
100. (b) 101. (d) 102. (a) 103. (c) 104. (b) 105. (a) 106. (e) 107. (b) 108. (b) 109. (a) 110. (e) 111. (d)
112. (a) 113. (e) 114. (c) 115. (b) 116. (a) 117. (d) 118. (b) 119. (b) 120. (e) 121. (e) 122. (d) 123. (e)
124. (d) 125. (c) 126. (c) 127. (a) 128. (a) 129. (a) 130. (c) 131. (a) 132. (d) 133. (e) 134. (b) 135. (c)
136. (d) 137. (b) 138. (e) 139. (c) 140. (a) 141. (a) 142. (e) 143. (b) 144. (e) 145. (c) 146. (b) 147. (d)
148. (c) 149. (d) 150. (a)

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

21