Vous êtes sur la page 1sur 12

Real Intensive

Program

Quantitative Aptitude
Time and Work
Pipes and Cisterns & Chain Rule
Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students
#38, Burkit Road, T Nagar, Chennai
Chennai-17
Ph: 044 6456 3030, Mob: 9043303030, www.theRace.in
Blog: Http://raceinstitute.blogspot.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]

Time and Work


1. A and B together can do a work in 4 days. A alone can do the same work in 12 days. In how many days
B alone can do the same work?
(a) 6 days

(b) 8 days

(c) 9 days

(d) 10 days

(e) None of these

2. A canteen requires 56 kgs. of rice for seven days. How many kgs. of rice will it require for the months
of April and May together?
(a) 496

(b) 480

(c) 498

(d) 488

(e) None of these

3. 15 persons completed a job in 7 days. How many days will 10 persons take to complete the job?
(a) 10

(b) 11

(c) 9

(d) 10

(e) None of these

4. Each child from a certain school can make 5 items of handicraft in a day. If 1125 handicraft items are
to be displayed in an exhibition then in how many days can 25 children make these items?
(a) 6 days

(b) 9 days

(c) 8 days

(d) 7 days

(e) None of these

5. Each child from a certain school can make 5 items of handicraft in a day. If 1125 handicraft items are
to be displayed in an exhibition then in how many days can 25 children make these items?
(a) 6 days

(b) 9 days

(c) 8 days

(d) 7 days

(e) None of these

6. 9 women can complete a piece of work in 19 days. How many days will 18 women take to complete the
same piece of work?
(a) 12 days

(b) 6.5 days

(c) 9 days

(d) 8.5 days

(e) None of these

7. 26 men can complete a piece of work in 17 days. How many more men must be hired to complete the
work in 13 days?
(a) 9

(b) 8

(c) 6

(d) 18

(e) None of these

8. A factory produces 1515 items in 3 days. How many items will they produce in a week?
(a) 3530

(b) 3553

(c) 3533

(d) 3535

(e) None of these

9. A canteen requires 21 dozen bananas for a week. How many dozen bananas will it require for 54 days?
(a) 162

(b) 1944

(c) 165

(d) 2052

(e) None of these

10. 2 women and 10 children together take 8 days to complete a piece of work. How many days will 10
children alone take to complete the piece of work if 8 women alone can complete the piece of work in 6
days?
(a) 15

(b) 12

(c) 10

(d) 24

(e) None of these

11. 16 men can complete a piece of work in 24 days. In how many days can 12 men complete the same
piece of work?
(a) 30 days

(b) 32 days

(c) 36 days

(d) Cannot be determined

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
(e) None of these
12. 6 women and 10 children together take 6 days to complete a piece of work. How many days will 10
children alone take to complete the piece of work if 6 women alone can complete the piece of work in 10
days?
(a) 23

(b) 16

(c) 14

(d) 15

(e) None of these

13. A canteen requires 28 dozens of bananas for a week. How many dozens of bananas will it require for
47 days?
(a) 2256

(b) 322

(c) 196

(d) 252

(e) None of these

14. 6 women alone can complete a piece of work in 10 days, whereas 10 children alone take 15 days to
complete the same piece of work. How many days will 6 women and 10 children together take to complete
the piece of work?
(a) 7

(b) 8

(c) 6

(d) 4

(e) None of these

15. A canteen requires 28 kgs of sugar for a week. How many kgs of sugar will it require for the month of
March and April?
(a) 248 kgs

(b) 240 kgs

(c) 250 kgs

(d) Cannot be determined

(e) None of these


16. 4 women and 12 children together take 4 days to complete a piece of work. How many days will 4
children alone take to complete the piece of work if 2 women alone can complete the piece of work in 16
days?
(a) 32

(b) 24

(c) 16

(d) 12

(e) None of these

17. A canteen requires 651 bananas for a week. Totally how many bananas will it require for the months
of April, May and June 2009?
(a) 9086

(b) 8547

(c) 9284

(d) 8463

(e) None of these

18. 4 women alone can complete a piece of work in 16 days, whereas 8 children alone take 12 days to
complete the same piece of work. How many days will 4 women and 6 children together take to complete
the piece of work?
(a) 7

(b) 8

(c) 6

(d) 9

(e) None of these

19. A canteen requires 84 kgs of wheat for 7 days. How much kgs of wheat will it require for the months
of May and June?
(a) 716 kgs

(b) 732 kgs

(c) 748 kgs

(d) 764 kgs

(e) None of these

20. Six men can complete a piece of work in 35 hours. In how many hours will 15 men complete the same
piece of work?
(a) 14

(b) 20

(c) 21

(d) 12

(e) None of these

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
21. A alone can complete a piece of work in 12 days and B alone can complete the same piece of work in
24 days. In how many days can A and B together complete the same piece of work?
(a) 6 days

(b) 4 days

(c) 10 days

(d) 9 days

(e) None of these

22. Six men can complete a piece of work in 48 hours. In how many hours will 24 men complete the same
piece of work?
(a) 18

(b) 16

(c) 12

(d) 24

(e) None of these

23. A alone can complete a piece of work in 6 days and B alone can complete the same piece of work in
12 days. In how many days can A and B together complete the same piece of work?
(a) 5 days

(b) 4 days

(c) 3 days

(d) 2 days

(e) None of these

24. Six boys can complete a piece of work in 42 hours. In how many hours will 14 boys complete the
same piece of work?
(a) 18

(b) 16

(c) 12

(d) 14

(e) None of these

25. A canteen requires 56 kgs of rice for seven days. How many kgs of rice will it require for the months
of April and May together?
(a) 496

(b) 480

(c) 498

(d) 488

(e) None of these

26. A canteen uses 240 litres of water in 3 days. How many litres of water will they use in 5 days?
(a) 400

(b) 440

(c) 410

(d) 420

(e) None of these

27. A canteen requires 21 dozen apples for seven days. How many dozen apples will it require for 64
days?
(a) 184

(b) 152

(c) 192

(d) 164

(e) None of these

28. A carbon copy centre requires 18 bundles of paper for 5 days. How many bundles will it require for 65
days?
(a) 233

(b) 236

(c) 238

(d) 234

(e) None of these

29. Meeshu gets Rs. 110 for every day that he works. If he earns Rs. 2,750 in a month of 31 days, for
how many days did he work?
(a) 25 days

(b) 28 days

(c) 26 days

(d) 24 days

(e) None of these

30. 12 women alone can complete a piece of work in 5 days, whereas 3 women and 9 children together
can complete the same piece of work in 10 days. In how many days can 36 children complete the same
piece of work?
(a) 10 days

(b) 2 days

(c) 5 days

(d) 8 days

(e) none of these

31. 50 people can complete a piece of work in 40 days. In how many days can 100 people with twice the
efficiency complete the same piece of work?
(a) 20 days

(b) 10 days

(c) 14 days

(d) 12 days

(e) None of these

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
32. 8 women can complete a piece of work in 15 hours. In how many hours will 12 women complete the
same piece of work?
(a) 12

(b) 6

(c) 8

(d) 10

(e) None of these

33. Three men or eight boys can do a piece of work in 17 days. How many days will two men and six boys
together take to finish the same work?
(a) 9 days

(b) 11 days

(c) 14 days

(d) 12 days

(e) None of these

34. Six boys can complete a piece of work in 16 hours. In how many hours will 8 boys complete the same
piece of work?
(a) 10

(b) 8

(c) 12

(d) 14

(e) None of these

35. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the
same work?
(a) 16 days

(b) 20 days

(c) 26 days

(d) 30 days

(e) None of these

36. If one man or three women or five boys can do a piece of work in 46 days then how many days will
one man, one woman and one boy together take to complete the same piece of work?
(a) 30 days

(b) 32 days

(c) 35 days

(d) 40 days

(e) None of these

37. If 15 men can do a piece of work in 60 days, then how many men will do the same work in 25 days?
(a) 26

(b) 36

(c) 42

(d) 29

(e) None of these

38. 16 men can complete a work in 12 days. In how many days will 24 men complete the same work?
(a) 4

(b) 8

(c) 6

(d) 3

(e) None of these

39. 10 men and 8 women together can complete a work in 5 days. Work done by one woman in a day is
equal to half the work done by a man in one day. How many days will it take for 4 men and 6 women to
complete that work?
(a) 12 days

(b) 10 days

(c) 8

days

(d) 9

days

(e) None of these

40. Shilpa can complete a piece of work in 15 days and Shamita can complete the same piece of work in
24 days. In approximately, how many days can Shilpa and Shamita together complete the same piece of
work?
(a) 6 days

(b) 4 days

(c) 7 days

(d) 9 days

(e) 12 days

41. 6 men can complete a piece of work in 20 days. In how many days will 8 men complete the same
piece of work?
(a) 12 days

(b) 14 days

(c) 15 days

(d) 16 days

(e) None of these

42. Six men can complete a piece of work in 32 hours. In how many hours will 16 men complete the same
piece of work?
(a) 18

(b)16

(c) 12

(d) 24

(e) None of these

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
43. Fifteen men can complete a piece of work in 20 days. How many men will complete the same work in
25 days?
(a) 12

(b) 13

(c) 10

(d) 8

(e) None of these

44. Five men can complete a piece of work in 24 days. In how many days will 12 men complete the same
piece of work?
(a) 8

(b) 6

(c) 12

(d) 10

(e) None of these

45. If 3 men or 9 boys can finish a piece of work in 21 days. In how many days can 5 men and 6 boys
together do the same piece o9f work?
(a) 12 days

(b) 8 days

(c) 14 days

(d) Cannot be determined

(e) None of these


46. If two men or six women or four boys can finish a work in 99 days, then how many days will one man,
one woman and o9ne boy together take to finish the same work?
(a) 54 days

(b) 64 days

(c) 44 days

(d) 104 days

(e) None of these

47. A fodder stock lasts for 36 days for 20 cows. How long will it last for 15 cows?
(a) 54 days

(b) 42 days

(c) 56 days

(d) 46 days

(e) None of these

48. 16 men can complete a piece of work in 7 days. In how many days will 28 men complete the same
work?
(a) 6 days

(b) 8 days

(c) 3 days

(d) 4 days

(e) None of these

49. A and B together can complete a piece of work in 16 days. B alone can complete the work in 24 days.
In how many days can A alone complete the same work?
(a) 34 days

(b) 50 days

(c) 48 days

(d) 42 days

(e) None of these

50. 10 men can do a work in 8 days. In how many days will 16 men do the same work?
(a) 4 days

(b) 5 days

(c) 6 days

(d) 3 days

(e) None of these

51. A car manufacturing plant manufactures 96 dozen-cars in eight days. How many dozens cars will the
plant manufacture in 17 days?
(a) 210

(b) 224

(c) 204

(d) 209

(e) None of these

52. 24 men can complete a piece of work in 15 days. In how many days will 18 men complete that work?
(a) 16 days

(b) 20 days

(c) 22 days

(d) 25 days

(e) None of these

53. A and B together can complete a particular task in 6 days. If A alone can complete the same task in
10 days, how many days will B take to complete the task if he works alone?
(a) 15

(b) 16

(c) 14

(d) 12

(e) None of these

54. 22 men can complete a job in 16 days. In how many days will 32 men complete that job?
(a) 14

(b) 12

(c) 16

(d) 9

(e) None of these

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
55. A and B together can complete a particular task in 4 days. If A alone can complete the same task in 6
days, how many days will B take to complete the task if he works alone?
(a) 8

(b) 17

(c) 14

(d) 12

(e) None of these

56. 18 women can complete a work in 12 days and 12 men can complete the same work in 9 days. In how
many days will 8 men and 8 women complete that work?
(a) 9

(b) 6

(c) 12

(d) 8

(e) None of these

57. A and B together can complete a particular task in 8 days. If B alone can complete the same task in
10 days, how many days will A take to complete the task if he works alone?
(a) 28

(b) 36

(c) 40

(d) 32

(e) None of these

58. 12 Men can complete one third of the work in 8 days. In how many days can 16 men complete that
work?
(a) 18

(b) 12

(c) 24

(d) Cannot be determined

(e) None of these

59. 12 men alone can complete a piece of work in 6 days whereas 10 men and 21 women together take 3
days to complete the same piece of work. In how many days can 12 women alone complete the piece of
work?
(a) 10

(b) 9

(c) 11

(d) 8

(e) None of these

60. A juice centre requires 35 dozen guavas for 28 days. How many dozen guavas will it require for 36
days?
(a) 50

(b) 52

(c) 40

(d) 45

(e) None of these

61. A and B together can do a piece of work in 4 days. If A alone can do in 6 days. In how many days B
can alone complete the same piece of work?
(a) 12

(b) 8

(c) 9

(d) 16

(e) None of these

62. 9 Men working for 7 hours a day can complete a piece of work in 15 days. In how many days can 6
men working for 9 hours a day, complete the same piece of work?
(a) 17

days

(b) 16

days

(c) 16 days

(d) 15

days

(e) None of these

63. 9 children can complete a piece of work in 360 days. 18 men can complete the same piece of work in
72 days and 12 women can complete the piece of work in 162 days. In how many days can 4 men, 12
women and 10 children together complete the piece of work?
(a) 124

(b) 81

(c) 68

(d) 96

(e) None of these

64. A canteen requires 105 kgs of wheat for a week. How many kgs of wheat will it require for 58 days?
(a) 406

(b) 870

(c) 708

(d) 536

(e) None of these

65. If Roger can do a piece of work in 8 days and Antony can complete the same work in 5 days. In how
many days will both of them together complete it?

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
(a) 6

days

(b) 5

days

(c) 4

days

(d) 3

days

(e) None of these

66. A can complete a certain work in 14 days, while B can do it in 5 days. In how many days will A and B
together do the same work?
(a) 3

days

(b) 2

days

(c) 3

days

(d) 4

days

(e) None of these

Set 2
1. If A can do

of the work in 4 days and B can do

of the work in 3 days, how much will A get if both

work together and are paid Rs. 4500 in all?


(a) Rs. 1800 (b) Rs. 2400 (c) Rs. 2700 (d) Rs. 2900 (e) None of these
2. A alone can do a piece of work in 8 days and B alone in 12 days. A and B undertook to do it for Rs.
1908. With the help of C they completed the work in 4 days. How much is to be paid to C?
(a) Rs. 318

(b) Rs. 636

(c) Rs. 954

(d) Rs. 1054 (d) None of these

3. A alone can complete a work in 15 days and B alone in 48 days. Starting with B, they work on alternate
days. The total work will be completed in
(a) 17 days

(b) 16 days

(c) 14 days

(d) 13 days

(e) None of these

4. A alone can complete a work in 12 days and B alone in 48 days. Starting with B, they work on alternate
days. The total work will be completed in
(a) 18 days

(b) 19 days

(c) 19

days (d) Data insufficient (e) none of these

5. 8 men can complete a work in 14 days. They started the work and after 2 days 3 men left. In how
many days will the work be completed by the remaining men?
(a) 12 days

(b) 9 days

(c) 15 days

(d) 6 days

(e) None of these

6. 4 men and 6 women finish a job in 8 days, while 3 men and 7 women finish it in 10 days, 25 women
working together will finish it in how many days?
(a) 20 days

(b) 18 days

(c) 16 days

(d) 12 days

(e) None of these

7. A sum of money is sufficient to pay As salary for 10 days and Bs salary for 30 days. The same money
is sufficient to pay the salary of both for how many days?
(a) 5 days

(b) 5

days

(c) 6 days

(d) data insufficient (e) None of these

8. 1 woman or 2 men or 3 boys can do a piece of work in 55 days, then the same piece of work will be
done by 1 man, 1 woman and 1 boy in how many days?
(a) 18 days

(b) 30 days

(c) 32 days

(d) 16 days

(e) None of these

9. If 5 men and 2 boys working together, can do three times as much work per hour as a man and a boy
together. The ratio of the work done by a man and that of a boy for a given time is

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
(a) 1:2

(b) 2:1

(c) 1:3

(d) 3:1

(e) None of these

10. If 2 men and 3 boys can do a piece of work in 16 days and 3 men and 2 boys can do it in 7 days. How
long will 5 men and 4 boys take to do it?
(a) 6 days

(b) 8 days

(c) 9 days

(d) 10 days

(e) None of these

11. 8 workers can reap a field in 9 days. If the work is to be completed in 6 days, the extra workers
required are
(a) 36

(b) 32

(c) 24

(d) 22

(e) None of these

12. 4 men and boys can do a piece of work in 8 days and 6 men and 4 boys can do it in 7 days. If the
daily wages of a boy be Rs. 20, what will be the weekly wages of a man?
(a) Rs. 280

(b) Rs. 275

(c) Rs. 270

(d) Rs. 265

(e) None of these

13. If I must hire 6 men and 8 boys for 6 days to do the same piece of work as 8 men and 15 days could
do in 4 days, compare the efficiency ratio of the men and the boys.
(a) 1:2

(b) 1:3

(c) 1:4

(d) 1:5

(e) none of these

14. 3 men or 5 women can do a work in 6 days. How long will 6 men and 5 women take to finish the
work?
(a) 2.5 days

(b) 2 days

(c) 3 days

(d) 3.5 days

(e) None of these

15. A man, a woman and a boy can together complete a piece of work in 5 days. If a man alone can do it
in 12 days and a boy alone in 15 days, how long will a woman take to complete the work?
(a) 20 days

(b) 24 days

(c) 30 days

(d) 34 days

(e) None of these

16. 4 men can do a piece of work in 10 days, 2 women can do it in 15 days 5 children can do it in 12
days. In how many days can 8 men, 5 women and 15 children together complete the piece of work?
(a) 2 days

(b) 3 days

(c) 4 days

(d) 5 days

(e) None of these

17. 3 men can do a piece of work in 3 days. In how many days can a man, a woman and a child working
together complete the piece of work?
(a) 12 days

(b) 13 days

(c) 14 days

(d) 15 days

(e) None of these

18. A certain number of men can complete a piece of work in 40 days. If there were 8 men more the work
could be finished in 10 days less. How many men were there afterwards?
(a) 32 men

(b) 28 men

(c) 24 men

(d) 15 men

(e) none of these

19. A certain number of men can complete a piece of work in 90 days. If there are 8 men less, it would
take 10 days more. How many men were there originally?
(a) 84 men

(b) 82 men

(c) 80 men

(d) 76 men

(e) None of these

20. A and B complete a piece of work in 5 days working together. If A had worked twice as fast the work
would have been completed in 4 days. In how many days can A alone complete the work?

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
(a) 20 days

(b) 18 days

(c) 24 days

(d) 15 days

(e) None of these

Set 3
1. If 12 men do a piece of work in 80 days, in

days and then A leaves. In how many days after

how many days will 16 men do it?

that will B complete the work alone?

(a) 30 days

(b) 40 days

(a) 1

(d) 60 days

(e) None of these

(c) 50 days

days

(d) 5 days

(b) 3 days

(c) 3

days

(e) None of these

2. 16 men can complete a piece of work in 25

7. 9 men and 12 boys finish a job in 12 days. 12

days. In how many days can 20 men complete

men and 12 boys finish it in 10 days. In how

that piece of work?

many days will 10 men and 10 boys finish the

(a) 16 days

(b) 18 days

(c) 20 days

(d) 22 days

(e) None of these

job?
(a) 8 days

(b) 10 days

3. A and B can finish a piece of work in 16 days

(d) 16 days

(e) None of these

while A alone can do the same work in 24 days.

8. 5 men and 12 boys finish a piece of work in 4

In how many days will B alone complete the

days. 7 men and 6 boys do it in 5 days. The ratio

work?

between the efficiencies of a man and of a boy is

(a) 56 days

(b) 48 days

(c) 36 days

(d) 54 days

(e) None of these

(c) 12 days

(a) 5: 6

(b) 18: 25

(c) 6: 5

(d) 13: 44

(e) None of these

4. A can finish a piece of work in 5 days. B can

9. If A, B and C together can finish a piece of

do it in 10 days. They work together for two days

work in 4 days, A alone in 12 days and B in 18

and then A goes away. In how many days will B

days, then C alone can do it in

finish the work?

(a) 21 days

(b) 15 days

(d) 9 days

(e) None of these

(a) 4 days

(b) 5 days

(c) 6 days

(d) 8 days

(e) None of theses

(c) 12 days

10. A can do half of a piece of work in one day

5. Ramesh can finish a piece of work in 20 days

whereas B can do full. B can do half the work as

and Sushil in 25 days. They both work together

C in one day. Ratio of their efficiencies is

for 5 days and then Sushil goes away. In how

(a) 4: 2: 1

(b) 2: 4: 1

many days will Ramesh complete the remaining

(d) 1: 2: 4

(e) None of these

work?

11. Two men and three women working 7 hours

(a) 8 days

(b) 9 days

(c) 10 days

(d) 11 days

(e) None of these

6. A and B can do a piece of work in 6

(c) 2: 1: 4

a day finish a piece of work in 5 days. Four men


and four women working 3 hours a day complete
days and

the same work in 7 days. The number of days in

5 days respectively. They work together for 2

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

10

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
which only 7 men working 4 hours a day will

17. 3 men can do a piece of work in 6 days. After

finish the work is

2 days 3 more men joined them. How many days

(a) 5 days

(b) 6 days

(c) 7 days

(d) 10 days

(e) None of these

will they take to complete the remaining work?


(a) 5 days

(b) 4 days

12. A can do a piece of work in 40 days. B can do

(d) 2 days

(e) None of these

the same in 30 days. A started alone but left the

18. How many days will 12 women take to do a

work after 10 days, then B worked at if for 10

piece of work which 10 men take 15 days to

days. C finished the remaining work in 10 days. C

complete, if 3 women do as much work as 2

alone can do the whole work in

men?

(a) 24 days

(a) 18.33 days

(b) 18.55 days

(c) 18.75 days

(d) 18.65 days

(d) 17

(b) 30 days

(c) 44 days

days (e) None of these

(c) 3 days

13. If 5 men or 9 boys can do a piece of work in

(e) None of these

15 days then 10 men and 12 boys can finish the

19. To do a certain piece of work, B would take

same work in

three times as long as A and C together, and C

(a) 4

days

(d) 36 days

(b) 9 days

twice as long as A and B together. The three men

(c) 18 days

together can complete the work in 10 days. How

(e) None of these

14. Some persons can do a piece of work in 12


days. Two times the number of these persons will
do half of that work in
(a) 3 days

(b) 4 days

(c) 6 days

(d) 12 days

(e) None of these

father and son can complete a job in 12 days


how long will it take for the son alone to
complete the same job?
(b) 36 days

(d) 30 days

(e) None of these

(c) 27 days

piece of work. How many days of 6 hours each


would 21 women take to do the same if 3 women
do as much work as 2 men?
(b) 20

(c) 30

(a) 24, 40, 30

(b) 20, 30, 40

(c) 12, 18, 24

(d) 15, 20, 25

20. Twenty men can finish a piece of work in 30


days. After how many days should 5 men leave,
so that the work may be finished in 35 days?
(a) 18 days

(b) 11 days

(c) 12 days

(d) 15 days

(e) None of these

21. A is thrice as good a workman as B. He is

16. 15 men take 21 days of 8 hours each to do a

(a) 10

complete the work (in days)?

(e) None of these

15. Father is two times faster than his son. If

(a) 24 days

long would A, B and C separately take to

(d) 40

able to finish a piece of work in 60 days less than


B. Find the time in which they can do it working
together.
(a) 25 days

(b) 22

(d) 28 days

(e) None of these

days

(c) 30 days

(e) None of these

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

11

R.A.C.E
Rapid Academy of Competitive Exams
[Unit of Seeman Education]
22. After working for 6 days, Ashok finds that
rd

only 1/3

rest of the job in 12 days. In how many days

of the work has been done. He

could X and Y together have completed the job?

employs Ravi who is 60% as efficient as Ashok.


How

many

days more would Ravi take

to

complete the work?


(a) 19 days

(b) 10 days

(d) 12 days

(e) None of these

leaves after some days and B finishes the

(c) 9 days

(d) 8

days

(e) None of these

(a) 216

(b) 108

(c) 72

(d) 36

(e) None of these

27. Two workers A and B are engaged to do a

remaining work in 5 days. After how many days

piece of work. A, working alone, would take 8

does A leave?

(e) None of these

days

collect in 2 days?

respectively. They begin the work together but A

(d) 5 days

(b) 7

how many kilograms of cotton will 9 workers

23. A and B can do a job in 15 days and 10 days

(b) 3 days

days

26. If 3 workers collect 48 kg of cotton in 4 days,

(c) 20 days

(a) 2 days

(a) 9

hours more to complete the work than if both of

(c) 4 days

them work together. If B worked alone he would


take 4

24. A can do a piece of work in 15 days. If he is

hours more to complete the work than

joined by B who is 50% more efficient, in what

they both need working together. The time

time will A and B finish the work?

required for both of them to finish the work

(a) 4 days

(b) 8 days

together is

(d) 10 days

(e) None of these

(c) 6 days

25. X does 1/4th of a job in 6 days. Y completes

(a) 4 hours

(b) 6 hours

(c) 5 hours

(d) 8 hours

(e) None of these

Answer Key
1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (b) 5. (b) 6. (e) 7. (b) 8. (d) 9. (a) 10. (b) 11. (b) 12. (d) 13. (a) 14. (c) 15. (e)
16. (b) 17. (d) 18. (b) 19. (b) 20. (a) 21. (e) 22. (c) 23. (b) 24. (a) 25. (d) 26. (a) 27. (c) 28. (d) 29. (a)
30. (c) 31. (b) 32. (d) 33. (d) 34. (c) 35. (c) 36. (a) 37. (b) 38. (b) 39. (b) 40. (d) 41. (c) 42. (c) 43. (a)
44. (d) 45. (e) 46. (e) 47. (e) 48. (d) 49. (c) 50. (b) 51. (c) 52. (b) 53. (a) 54. (e) 55. (d) 56. (a) 57. (c)
58. (a) 59. (b) 60. (d) 61. (a) 62. (a) 63. (b) 64. (b) 65. (d) 66. (a)
Set 2
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (e) 6. (c) 7. (e) 8. (b) 9. (a) 10. (b) 11. (c) 12. (a) 13. (e) 14. (b) 15. (a)
16. (e) 17. (e) 18. (a) 19. (c) 20. (a)
Set 3
1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (d) 10. (d) 11. (a) 12. (a) 13. (a) 14. (a) 15. (b)
16. (c) 17. (d) 18. (c) 19. (a) 20. (d) 21. (b) 22. (c) 23. (b) 24. (c) 25. (a) 26. (c) 27. (b)

Exclusively prepared for RIP V (IBPS PO) Students


NO. 38, Burkit road, T. Nagar, Chennai-17 Ph: 044-64563030 Mob: 9043303030 www.theRace.in

12

Centres d'intérêt liés