Vous êtes sur la page 1sur 30

Electronics Engineering Coaching Materials:

Section 1

1. Desktop and personal computers are also known as _____.


ANS. MICROCOMPUTERS
2. Laser beam technology is used for ______.
ANS. OPTICAL DISKS
3. A bundle of basic software designed to work together:
ANS. SUITE
4. Time-sharing of resources by users is usually
ANS. BASED ON TIME SLICES
5. Management of an operating system is handled by:
ANS. THE SUPERVISOR PROGRAM
6. The process of allocating main memory separate from one another is
called:
ANS. MEMORY MANAGEMENT
7. The technique whereby part of the program is stored on disk and is
brought into memory for execution as needed is called _____.
ANS. VIRTUAL STORAGE
8. Another name for an operating environment is _____.
ANS. SHELL
9. Which one of the following uses graphical icons?
ANS. GUI
10. An on-screen picture.

ANS. ICON

11. The memory area for programs with highest priority.


ANS. FOREGROUND
12. Prewritten standard file-handling programs are called _____.
ANS. UTILITIES
13. The signal that the computer is awaiting a command from the user:
ANS. PROMPT
14. NOS refers to:
ANS. OPERATING SYSTEM FOR A NETWORK
15. PDA stands for:
ANS. PERSONAL DATA ASSISTANT
16. An imaging technique used to measure the magnetic fields produced by
electrical activity in the brain.
ANS. MAGNETOENCEPHALOGRAPH
17. What sensor is used in magnetoencephalograph?
ANS. SUPERCONDUCTING QUANTUM INTERFERENCE
18. Main program in the operating system.
ANS. KERNEL
19. Which of the following splices is NOT butted?
ANS. KNOTTED TAP JOINT
20. What nonmetallic material is most commonly used to protect wires and
cables?
ANS. FIBROUS BRAID

21. When a wire is insulated with glass braid or asbestos and requires
stripping, which of the following tools should not be used?
ANS. HOT-BLADE WIRE STRIPPER
22. When you solder electrical connector splices, and terminal lugs, what
type of solder should you use?
ANS. 60/40 SOLDER
23. When noninsulated splices and terminal lugs are insulated, what types
insulation are most commonly used?
ANS. RUBBER TAPE AND HEAT SHRINKABLE TUBING
24. When a Western Union splice is used to connect two wires, why should
the twisted ends of the wires be pressed down as close as possible to the
straight portion of the wire?
ANS. TO PREVENT THE WIRES FROM PUNCTURING THE TAPE
COVERING
25. What types of insulation are best suited for use in a high-temperature
environment?
ANS. FEP, EXTRUDED POLYTETRAFLUOROETHYLENE AND SILICONE
RUBBER
26. What should be done with the removable tip of a soldering gun after it
becomes pitted?
ANS. FILE THE TIP SMOOTH AND RETIN IT
27. For a gyro to be universally mounted, it MUST have a total of how many
gimbals, if any?
ANS. TWO
28. A position servo system exhibits a series of over travels. This condition is
known by which of the following terms?
ANS. HUNTING
29. For a servo system to operate smoothly and efficiently, it must have
balance between which of the following factors?

ANS. AMPLIFICATION AND DAMPING


30. The operating of an accelerometer is based on what physical property?
ANS. INERTIA
31. Amount of precession of a is proportional to what input factor?
ANS. RATE OF GYRO CASE ROTATION

32. What does the arrow on a synchro schematic symbol indicate?


ANS. THE ANGULAR POSITION OF THE ROTOR
33. In a properly operating servo system, what is the phase relationship
between the reference voltages to the error detector and the demodulator?
ANS. IN PHASE ONLY
34. Synchro capacitors are used to provide which of the following
characteristics in a synchro system?
ANS. IMPROVED ACCURACY
35. Multispeed synchro systems have what of the following advantages over
single speed synchro systems?
ANS. GREATER ACCURACY
36. During synchro alignment, what is the purpose of the coarse setting?
ANS. TO ENSURE A SETTING OF ZERO DEGREES RATHER THAN I80
DEGREES
37. The voltage used to prevent false synchronization is known by what
term?
ANS. STICKOFF VOLTAGE
38. If you find that a synchro has bad bearings, which of the following actions
should you take?
ANS. REPLACE THE SYNCHRO

39. In what maximum number of directions is a rate gyro free to process?


ANS. TWO
40. Pulse-counting accelerometers are designed for use only with what type
of equipment?
ANS. DIGITAL COMPUTERS
41. Because its resistance changes very little temperature changes, what
conductor is best suited for use in measuring instruments?
ANS. MANGANIN

42. What definition best describes an insulating material?


ANS. A MATERIAL THAT HAS A VERY HIGH RESISTANCE
43. Plastic insulation is normally used for what levels of voltage?
ANS. MEDIUM TO LOW
44. What is the common name for enamel insulated wire?
ANS. MAGNET WIRE
45. The preferred method for removing insulation from most types of
insulated wire is by using what tool?
ANS. WIRE STRIPPER
46. When is a rattail normally used?
ANS. WHEN A BRANCH CIRCUIT IS REQUIRED AND A JUNCTION BOX IS
USED TO JOIN CONDUIT
47. When a large aluminum terminal lug or splice is installed, why is it NOT
necessary to clean the aluminum wire?
ANS. THE WIRE IS CLEANED BY THE ABRASIVE COMPOUND IN THE
LUG OR SPLICE
48. What action generally causes a fractured solder joint?

ANS. MOVEMENT OF THE SOLDERED PARTS DURING THE COOLING


PROCESS
49. When a wire is soldered to a connector, why should the wire be stripped
approximately 1/32 inch longer than the depth of the solder barrel?
ANS. TO PREVENT BURNING THE WIRE INSULATION
50. Why should a small wattage soldering iron NOT be used to solder large
conductors?
ANS. THE IRON MAINTAIN A SATISFACTORY SOLDERING
TEMPERATURE WHILE GIVING UP HEAT TO THE CONDUCTOR

51. When electrical and electronic components are soldered, what type of
flux must be used?
ANS. ROSIN
52. What is the most efficient soldering temperature?
ANS. 550F
53. The current gain in a common-collector circuit is called _____.
ANS. GAMMA
54. A method for checking transistor is cumbersome when more than one
transistor is bad in a circuit?
ANS. SUBSTITUTION METHOD
55. A breakdown theory that explains the action that take place in a heavily
doped PN-junction with a reverse bias of less than 5 volts.
ANS. ZENER EFFECT
56. The arrow in a MOSFET indicates a _____.
ANS. SUBSTRATE

57. What provides a timing signaling in a digital equipment?


ANS. CLOCK
58. A faulty transistor would be identified as what level of packaging?
ANS. LEVEL 0
59. What is the preferred tool to use to strip of aluminum wire?
ANS. KNIFE
60. The ability of a gyro to maintain a position in space is referred to by what
term?
ANS. PRECESSION
61. A device that allows the depositing of material in selected areas of a
semiconductor substrate, but not in others is known as a_________.
ANS. WAFER MASK
62. Letters and number stamped on body of an IC serve to provide which of
the following types of information?
ANS. USE
63. Electrostatic charges may develop as high as which of the following
voltages?
ANS. 35,000 VOLTS
64. Damage to some electronic components can occur at what minimum
electrostatic potential?
ANS. 35 VOLTS
65. The most complex to produce and difficult to repair printed circuit boards
are those made using which of the following methods?
ANS. LAYER-BUILD UP
66. What is the minimum number of synchro devices needed for a simple
synchro transmission system?
ANS. TWO

67. The value of voltage or current at one particular instant of time.


ANS. INSTANTANEOUS
68. What type of filter is used to block the passage of current for a narrow
band of frequency while allowing current to flow at all frequencies above or
below this band?
ANS. BAND REJECT FILTER
69. If you are looking for both good voltage gain and high input resistance,
you must use a _____.
ANS. COMMON-SOURCE AMPLIFIER
70. What term is used to describe electronic systems that are made up of
extremely small parts or elements?
ANS. MICROELECTRONICS
71. PN junctions are protected from contamination during the fabrication
process by which of the following materials?
ANS. OXIDE
72. To deposit highly substrate, which of the following methods is used?
ANS. VACUUM EVAPORATION
73. In IC production, gold or aluminum bonding wires are used for which of
the following purposes?
ANS. TO CONNECT THE CHIP TO THE PACKAGE LEADS
74. An assembly of microcircuits or a combination of microcircuits and
discrete components is referred to as a __________.
ANS. MICROCIRCUIT MODULE
75. Test equipment that continuously monitors performance and
automatically isolates faults to removable assemblies is what category of
equipment?
ANS. ON-LINE

76. Which of the following alloys will melt directly to liquid and have no
plastic or semiliquid state?
ANS. EUTECTIC ALLOY
77. A conformal coating is considered thin if it is less than what thickness?
ANS. 0.025 INCH
78. What maximum number of logic gates should be expected in a largescale integration circuit?
ANS. 2,000
79. Protective materials applied to electronic assemblies to prevent damage
caused by corrosion, moisture, and stress are called ________.
ANS. CONFORMAL COATINGS
80. Cutting and peeling is an easy method of removing which of the following
types of coatings?
ANS. SILICONE
81. What are the approved methods of conformal coating removal?
ANS. MECHANICAL, THERMAL & CHEMICAL

82. Turret, fork, and hook terminals are examples of what type of
termination?
ANS. ABOVE-THE-BOARD
83. What total number of degrees of bend are (a) fully clinched leads and (b)
semi-clinched leads?
ANS. (A) 90 (B) 45
84. Stirring the lead during desoldering prevents which of the following
unwanted results?
ANS. SWEAT JOINTS

85. Most damage to printed circuit boards occur at which of the following
times?
ANS. DURING COMPONENT REMOVAL
86. When removing solder with a solder wick, where should the wick be
placed in relation to the solder joint and the iron?
ANS. BETWEEN THE JOINT AND THE IRON
87. Visual inspection of a completed repair is conducted to evaluate which of
the following aspects of the repair?
ANS. WORKMANSHIP QUALITY
88. Plug-in DIPs are susceptible to loosening because of which of the
following causes?
ANS. VIBRATION
89. For the removal of imbedded TOs in which of the following are free, which
of the following methods is recommended?
ANS. PUSH OUT GENTLY
90. When a TO or a DIP is replaced on a printed circuit board, what type of
termination is normally used?
ANS. THROUGH-THE-BOARD
91. Heating the leads and lifting them up with tweezers is the preferred
method of removing which of the following components?
ANS. FLAT PACKS
92. What is the first step in the repair of burned or scorched boards?
ANS. REMOVING ALL DISCOLORED MATERIAL
93. The force between a magnet and a piece of ferromagnetic metal that has
not been magnetized:
ANS. IS NEVER REPULSIVE
94. What significant advantage, in some applications, of a toroidal coil over a
solenoid is:

ANS. THE MAGNETIC FLUX IN A TOROID IS PRACTICALLY ALL WITHIN


THE CORE
95. What is the unit of current?
ANS. AMPERE
96. What is the unit of resistance?
ANS. OHM
97. What is the unit of charge?
ANS. COULOMB
98. What is the lightest element?
ANS. HYDROGEN
99. What is the maximum output voltage rate of change of an op-amp?
ANS. SLEW RATE
100. A converter that changes ac-voltage to another ac-voltage level.
ANS. AC-CONVERTER
101. Which one is NOT a factor affecting resistance?
ANS. MASS
102. Output of 1 if all inputs are 0.
ANS. NOR GATE
103. Output of 0 if all inputs are 0.
ANS. OR GATE
104. Output of 1 if all inputs are 1.
ANS. AND GATE
105. An adder which can add up two binary digits but will not produce a
carry.

ANS. QUARTER ADDER


106. Boolean algebra is used primarily by __ to simplify circuits.
ANS. DESIGN ENGINEERS
107. Which of the following terms applies to the output of a control
transformer?
ANS. ERROR SIGNAL
108. What is the harmonic composition of square wave in phase with the
fundamental?
ANS. ODD HARMONIC
109. Input of the d-flip flop.
ANS. DATA AND CLOCK
110. What gyro characteristic provides the bases of the operation at a rate
gyro?
ANS. PRECESSION
111. Component containing IC.
ANS. MICROCIRCUIT
112. What is the purpose of using toggle flipflops?
ANS. TO DIVIDE THE INPUT FREQUENCY BY 2
113. How does the stator receive its voltage?
ANS. BY MAGNETIC COUPLING FROM THE ROTOR

114. An instrument used to measure relative humidity.


ANS. PSYCHROMETER
115. A structure for solids in which the position of atoms is predetermined.
ANS. CRYSTALLINE

116. The most popular op-amp packages are metal can, 8-pin DIP, and the
SMT. Which of these corresponds to TO-99?
ANS. METAL CAN
117. The minimum amount of current needed for an SCR to conduct
continuously.
ANS. HOLDING CURRENT
118. The voltage across the anode (A) and cathode (K) terminals of an SCR
when conducting.
ANS. HOLDING VOLTAGE
119. Confining each program to certain defined limits in memory is called
_____.
ANS. MEMORY PROTECTION
120. Transient suppression minimizes the chance of _____.
ANS. DIODE FAILURE
121. In OTA, transconductance is control by _____.
ANS. BIAS CURRENT
122. What inductor is used at frequency 95 MHz?
ANS. AIR CORE
123. Regulator that dissipates less power and less heat.
ANS. SWITCHING REGULATOR
124. oscilloscope
ANS. TRIGGER HOLD OFF

125. Set of programs that are between applications software and hardware.
ANS. OPERATING PROGRAM

126. Instrumentation amplifiers are used in _____.


ANS. HIGHNOISE ENVIRONMENT
127. What type of indicating instrument is installed in the stator circuit of
synchro system?
ANS. AN OVERLOAD INDICATOR
128. ______ is the process making a material passive in relation to another
material prior to using the materials together.
ANS. PASSIVATION
129. higher frequency
ANS. RADIO FREQUENCY BRIDGE
130. It sometimes known as Maxwell-Wein bridge.
ANS. MAXWELL BRIDGE
131. Self-inductance capacitance and resistance
ANS. OWEN BRIDGE
132. A graph of thermodynamic properties of moist air at a constant
pressure, such as wet-bulb temperature and dry-bulb temperature.
ANS. PSYCHROMETRIC CHART
133. The liberation or absorption when an electric current flows from a
warmer to a cooler part of a conductor is called _____.
ANS. THOMSON EFFECT
134. Which of the following terms describes the first remainder when
converted to decimal numbers to other bases?
ANS. LSD

135. What causes the process called junction recombination to occur when N
and P materials are joined together?

ANS. THE DIFFUSION OF ELECTRONS AND HOLES MOVING ACROSS


THE JUCTION INTO THE TWO MATERIALS
136. Which of the following will apply to a moving coil instrument?
ANS. EVEN SCALE MEASURING DC
137. Which of the following will apply to a moving coil rectifier instrument?
ANS. EVEN SCALE MEASURING AC
138. Which of the following will apply to a moving iron instrument?
ANS. UNEVEN SCALE MEASURING AC AND DC
139. A method of curve fitting using linear polynomials heavily employed in
mathematics particularly numerical analysis and numerous applications
including computer graphics.
ANS. LINEAR INTERPOLATION
140. The voltage across the anode and cathode terminals of the SCR when
conducting.
ANS. HOLDING VOLTAGE
141. What are examples of acceptor impurities?
ANS TRIVALENT IMPURITIES
142. What are examples of trivalent impurities?
ANS. BORON , GALLIUM, INDIUM
143. The maximum output voltage swing of an op-amp?
ANS. +VSAT TO VSAT
144. The current needed at the input of an OPAmp to operate it normally.
ANS. INPUT BIAS CURRENT
145. The most extensively used semiconductor.
ANS. SILICON

146. What current flow in a semiconductor is due to the applied electric field?
ANS. DRIFT CURRENT
147. The purpose of installing thyrectors.
ANS. TO PROTECT THE CIRCUITS FROM HIGH VOLTAGE SURGES
148. Confining each program to certain defined limits in memory is called
______.
ANS. MEMORY PROTECTION
149. Transient suppression minimizes the chance of _____.
ANS. DIODE FAILURE
150. In OTA transconductance is controlled by_____.
ANS. BIAS CURRENT
151. What inductor is used at frequencies of 95 MHZ.
ANS. AIR CORE
152. Regulator that dissipates less power and less heat.
ANS. SWITCHING REGULATOR
153. Period of time which the oscilloscope cannot trigger.
ANS. TRIGGER HOLD OFF
154. A good form of inductor at FM
ANS. AIR CORE
155. Set of programs that lies between application software and the
computer hardware.
ANS. OPERATING PROGRAM
156. Instrumentation amplifiers are used in_____.
ANS. HIGH NOISE ENVIRONMENT

157. What type of indicating device is usually installed in the stator circuit of
a torque synchro system.
ANS. AN OVERLOAD INDICATOR
158. ____ is the process of making a material passive in relation to another
material prior to using the material together.
ANS. PASSIVATION
159. In the context of corrosion, _____ is the spontaneous formation of a hard
non reactive surface film that inhibits further corrosion. This layer is usually
an oxide or nitride that is a few molecules thick.
ANS. PASSIVATION
160. Two conductors with insulator between them is called_____.
ANS. CONDENSER (OLD NAME)/ CAPACITOR (NEW NAME)
161. Chemical reactions that release energy are called exothermic reactions;
____ is an example of exothermic reaction.
ANS. FREEZING
162. This bridge is often used in laboratories to measure both capacitances
and inductive circuits at higher frequencies.
ANS. RADIO FREQUENCY BRIDGE
163. Is sometimes called Maxwell wien bridge and is used to measure an
unknown inductance with a standard capacitance.
ANS. MAXWELL BRIDGE
164. A four arm alternating current bridge used to measure self inductance in
terms of capacitance and resistance; bridge balance is independent of
frequency.
ANS. OWEN BRIDGE
165. A graph of the thermodynamic properties of moist air at a constant
pressure, such as wet bulb temperature and dry bulb temperature.

ANS. PSYCHROMETRIC CHART


166. The liberation or absorption of heat when an electric current flows from
a warmer to a cooler part of a conductor is called ______.
ANS. THOMSON EFFECT
167. A certain condition wherein a nucleon can be stimulated to emit a very
sharply defined beams of gamma rays.
ANS. MOSSBAUER EFFECT
168. Which of the following type of test equipment is classified as off-line
automatic test equipment.
ANS. VERSATILE AVIONIC SHOP TEST (VAST)
169. Which of the following terms describing the first remainder when
converting decimal number to other bases.
ANS. LSD
170. How do you connect a voltmeter in a circuit?
ANS. IN PARALLEL
171. How do you increase the range of a voltmeter?
ANS. INSERT A HIGH RESISTANCE IN SERIES WITH THE METER
172. As a rule of thumb, power rectifier can operate satisfactorily with front
to back ratio or the back to front ratio of.
ANS. 10 TO 1
173. As a rule of thumb, signal diode can operate satisfactorily with front to
back ratio or the back to front ratio of.
ANS. 300 TO 1
174. What maintains a more constant speed under varying load conditions
than a series motor.
ANS. SHUNT MOTOR

175. A filter which allows a narrow band of frequencies to pass through the
circuit and rejects or attenuates frequencies which are either higher or lower
than the desired frequency.
ANS. BANDPASS FILTER
176. A circuit that is used to block the passage of current for a narrow band
of frequencies, while allowing current to flow at all frequencies above or
below the this band. This type of filter is also known as a band suppression or
band reject.
ANS. BANDSTOP FILTER
177. What theorem is used in solving electrical circuits with several voltage
sources?
ANS. SUPERPOSITION
178. What is the process of determining the magnitude of something in
terms of a recognized standard?
ANS. MEASUREMENT
179. A variable positive regulator.
ANS. 317
180. What is the efficiency of a full wave rectifier?
ANS. 81.2%
181. The value at any instant of time.
ANS. INSTANTANEOUS VALUE
182. In carbon zinc battery, zinc serves as the _____.
ANS. NEGATIVE CATHODE
183. The electronic the electronic transfer from one stage to another is
called_____.
ANS. COUPLING
184. Who discovered the magnetic effect?

ANS. HANS CHRISTIAN OERSTED


185. One coulomb of charge has how many electrons.
ANS. 6.25 X10^18
186. Energy gap of a semiconductor is?
ANS. 1 EV
187. What is the typical range of resistivity of semiconductor diode?
ANS. 10X10^4
188. What do you call a semiconductor that is doped with both donor and
acceptor impurities?
ANS. COMPENSATED SEMICONDUCTOR
189. The resistance of a semiconductor is known as?
ANS. BULK RESISTANCE
190. What is the maximum theoretical efficiency of a solar cell?
ANS. 22%
191. An advantage of alkaline cell over a zinc carbon cell
ANS. AN ALKALI CELL WORKS AT LOWER TEMPERATURE
192. To deposit highly reactive material into a substrate, which of the
following method is used?
ANS. VACUUM EVAPORATION
193. Which breakdown theory is explains the action that takes places in a
heavily doped PN junction with a reverse bias below 5 volts.
ANS. ZENER EFFECT
194. The UJT conducts from base1 to (a) what point when it is forward biased
and from (b) what point to base 2 when it is reversed biased?
ANS. (A) EMITTER (B) EMITTER

195. The MOSFET is normally constructed so that it operates in either the


depletion mode or the enhancement mode. The depletion mode MOSFET (a)
uses what type of bias and (b) has what type of doped channel to cause a
depletion of current carriers in the channel?
ANS. (A) REVERSE (B) HEAVILY
196. Which of the following circuits that is required in a multispeed servo
system is NOT required in a single speed servo system?
ANS.SYNCHRONIZER

197. Which of the following devices can be used as a position sensor in a


servo system?
ANS. POTENTIOMETER
198. In 74LSxxx, LS means
ANS. LOW POWER SCHOTTKY
199. The size of empty folder is approximately
ANS. 1KB
200. Which is not a solid?
ANS. SUPERCRITICAL
201. A compound of the elements gallium and arsenic used in the
manufacture of devices such as microwave frequency integrated circuits,
monolithic microwave integrated circuits, infrared LED, laser diode, solar
cells and optical window.
ANS. GALLIUM ARSENIDE
202. A resistor marking of 4k7 has what value?
ANS.4.7 KOHM
203. If the inputs of the OR gate are inverted with NOT gates, the overall
gate is.
ANS. NAND GATE

204. A paper capacitor generally has a shorter service life than most other
types of capacitor. This is a ____ statement.
ANS. FALSE
205. Voltage drop is____
ANS. DIFFERENCE IN POTENTIAL BETWEEN TWO POINT
206. The slip speed of an induction motor is 100% until the rotor moves and
then falls to a ____.
ANS. LOW VALUE
207. A relay can be used to_____.
ANS. DECREASE THE CURRENT IN A CIRCUIT
208. Flow calorimeters are classified by the type of measurement performed,
the type of heating used, and what other characteristic?
ANS. TYPE OF CIRCULATION USED
209. Capacitance of a variable capacitor is maximum at
ANS. MOVABLE PLATES ARE CLOSE TOGETHER
210. There is an attractive force between two parallel conductors when the
current in them is
ANS. OPPOSITE IN DIRECTION
211. The speed in a generator is doubled while the flux is constant the
generator EMF is
ANS. DOUBLE
212. Intrinsic semiconductor have
ANS. COVALENT BONDS FORMING A TETRAHEDRAL STRUCTURE
213. If you are preparing to single lace conductors, what total length must
the lacing be in a relationship be to the longest conductor
ANS. 2 AND ONE HALF TIMES THE LENGTH

214. What causes the process called junction recombination to occur when N
type and P type materials are joined together
ANS. DIFFUSION OF ELECTRONS AND HOLES MOVING ACROSS THE
JUNCTION IN THE TWO MATERIAL
215. At typical silicon wafer has approximately (a) what diameter and (b)
what thickness?
ANS. (A) 2 INCHES (B) 0.01-0 .02
216. Each satellite in the iridium satellite network has how many spot
beams?
ANS. 48
217. False regarding a three phase induction motor
ANS. THE SYNCHRONOUS SPEED IS INVERSELY PROPORTIONAL TO
THE NUMBER OF POLES

218. In pure silicon


ANS. THE HOLES AND THE ELECTRONS EXIST IN EQUAL NUMBERS
219. Effect of air gap in a magnetic circuit is
ANS. INCREASE THE RELUCTANCE
220. All logic gates are made up of
ANS. TRANSISTORS
221. Of the following tests, which is the most valid for checking a diode
ANS. A DYNAMIC ELECTRICAL CHECK WITH A DIODE TEST SET
222. Transformer secondary current is greater than the primary current in a
step up transformer, this statement is a_______ statement
ANS. FALSE
223. The most complex to produce and difficult to repair printed circuit
boards are those made using which of the following methods

ANS. LAYER BUILD UP METHOD


224. What part of a synchro provides a part for external connection?
ANS. TERMINAL BOARD
225. When a capacitor is connected to a ac supply, the current
ANS. LEADS THE VOLTAGE BY 90 DEGREES
226. What term defines the capacity of a soldering iron to generate and
maintain a satisfactory soldering temperature while giving up heat to the
joint being soldered?
ANS. THERMAL INERTIA
227. A battery consist of a
ANS. NUMBER OF CELLS
228. What term is used to describe current pulses that flow in the same
direction
ANS. PULSATION DIRECT CURRENT
229. Which of the following test equipment is most accurate for measuring
DC voltages
ANS. DIFFERENTIAL VOLTMETER
230. In series mound generator running at constant speed as the load
current increases
ANS. THE TERMINAL VOLTAGE INCREASES
231. What type of bias is constant and improves thermal stability
ANS. COMBINATION BIAS
232. The greater the internal resistance of a cell
ANS. THE LESS TERMINAL POWER DISSIPATION
233. A function table
ANS. IS LIKE A TRUTH TABLE FOR SEQUENTIAL CIRCUITS

234. Elements penetrate the semiconductor substrate in (a) What type of IC


but (b) do NOT penetrate the substrate in what type of IC
ANS. (A) DIFFUSED (B) EPITAXIAL THE END USERS AND THE
NETWORK
235. Vibrating reed meters and moving disc meters are primarily used to
measure which of the following values:
ANS. THE ROTATIONAL SPEED OF THE SYNCHRONOUS
236. What are the 2 general classifications of synchro system?
ANS. TORQUE AND CONTROL
237. Why is flux used in the soldering process?
Ans. IT ACTS AS A CLEANING AGENT TO REMOVE OXIDE
238. What type of AC motor uses a combination of inductance and
capacitance to apply out-of-phase currents to the start windings
ANS. SPLIT-PHASE INDUCTION

239. The ability of a spectrum analyzer to resolve signals is limited by which


of the following factors
ANS. THE NARROWEST BANDWIDTH OF THE SPECTRUM ANALYZER
240. Capacitance is a ratio of:
ANS. POTENTIAL DIFFERENCE BETWEEN PLATES TO THE THICKNESS
241. Why is a lacing shuttle used when conductors are laced in bundles
ANS. IT HELPS PREVENT THE CORD OR TAPE FROM FOULING
242. The process of causing the pressure in a liquid filled container to be
reduced below the vapor pressure of the liquid causing the liquid to
evaporate at a lower temperature than the normal
ANS. VACUUM EVAPORATION

243. Materials that are engineered materials made from two or more
constituent materials made with significantly different physical or chemical
properties which remains separate and distinct on a macroscopic level within
the finished structure.
ANS. COMPOSITE MATERIAL
244. Vacuum evaporation and cathode sputtering are two methods used to
produce which of the following types of components
ANS. THIN FILM
245. Which of the following types of synchro devices provides a mechanical
output?
ANS. TORQUE RECEIVER
246. What is the most common range of value selected for a power supply
choke?
ANS. 1-20 HENRIES
247. An alternator using a gas turbine as a prime mover should have what
type of rotor?
ANS. TURBINE DRIVEN
248. Refers to the total opposition to current
ANS. IMPEDANCE
249. Which of the following is an advantage of using a current probe?
ANS. IT SENSES CURRENT BY INDUCTION WITHOUT BEING
CONNECTED DIRECTLY INTO THE CIRCUIT
250. If the flux per pole of an AC generator is increased, the speed
ANS. DECREASES
251. The number of pole pairs required to established a rotating magnetic
field in a multiphase motor stator is determined by which of the following
factors?
ANS. THE NUMBER OF PHASES

252. In most alternators, the output voltage is controlled by adjusting the


ANS. FIELD VOLTAGE
253. The starting torque a simple squirrel cage motor is ______.
ANS. LOW
254. When an un biased PN junction formed, a ________ exists
ANS. CONTACT POTENTIAL
255. All components and interconnection are formed on or within a single
substrate in which of the following units
ANS. INTEGRATED CIRCUIT
256. In a three-phase induction motor, which is false
ANS. AS THE ROTOR IS LOADED, THE SLIP DECREASES
257. Assemblies are made up EXCLUSIVELY of discrete electronic parts are
classified as
ANS. MINIATURE ELECTRONICS CIRCUITS
258. A neon lamp moved parallel to a two wire parallel transmission line will
glow at its brightest at which of the following points
ANS. MAXIMUM VOLTAGE POINTS

259. What components causes a generator to produce a DC voltage instead


of an AC voltage at its output
ANS. THE COMMUTATOR
260. What is meant by the term tinning?
ANS. COATING THE MATERIAL TO BE SOLDERED WITH A LIGHT COAT
OF SOLDER
261. Which has the greatest effect on the figure of merit on the circuit?
ANS. RESISTANCE

262. PN junction are protected from contamination during the fabrication


process by which of the following materials
ANS. OXIDE
263. A voltmeter should be connected in an electrical circuit in what manner?
ANS. PARALLEL TO THE LOAD
264. Which of the following configurations extends the range of a voltmeter?
ANS. A RESISTOR IN SERIES WITH THE METER MOVEMENT
265. What is normally the front-to-back ratio of a power rectifier?
ANS. 10:1
266. What is the normally the front-to-back ratio of a signal diode?
ANS. 300:1
267. The number of characters in a record
ANS. RECORD LENGTH
268. The range sweep in a range gate generator is started at the same time
the transmitter fires.
ANS. SYNCHRONIZER
269. In a pulse radar system, what component controls timing throughout
the system?
ANS. SYNCHRONIZER
270. The frequency-measuring capability a digital multimeter can be
extended using which of the following device.
ANS. AN RF PROBE
271. Interconnection of two or more branches.
ANS. NODE
272. A node with no division of current

ANS. SIMPLE NODE


273. A node in which KCL is applicable.
ANS. PRINCIPAL NODE
274. An LC bridge that can measure self inductance.
ANS. MAXWELL-WIEN BRIDGE
275. Which of the following terms is defined as the amount of load a machine
can turn?
ANS. TORQUE
276. The UJT has which of the following advantage over the conventional
transistor?
ANS. INCREASED TEMPERATURE STABILITY
277. A module which is difficult to repair because it is completely imbedded
in solid material is one which has been_____.
ANS. ENCAPSULATED
278. How should a single lace be started?
ANS. WITH A SQUARE KNOT AND TWO MARLING HITCHES
279. Which of the following will apply to a moving coil instrument?
ANS. EVEN SCALE MEASURING DC
280. Which of the following will apply to a moving coil rectifier instrument?
ANS. EVEN SCALE MEASURING AC
281. Which of the following will apply to a moving iron instrument?
ANS. UNEVEN SCALE MEASURING DC/AC
282. An instrument constructed to measure the number of tons within a
medium (which we will consider to be gaseous. But can also be solid or
liquid)
ANS. IONIZATION CHAMBER

283. A brushless, synchronous electric motor that can divide a full rotation
into a large number of steps.
ANS. STEPPER MOTOR
284. A method of curve fitting using linear polynomials heavily employed in
mathematics particularly numerical analysis and numerous application
computer graphics.
ANS. LINEAR INTERPOLATION
285. The simplest of all gas filled radiation detectors, and is used for the
detection or measurement of ionization radiation.
ANS. IONIZATION CHAMBER
286. The semiconductor doping impurities arsenic, antimony, and bismuth
are classified as what type of impurities?
ANS. PENTAVALENT