Vous êtes sur la page 1sur 7

MCQ

PHARMACOLOGY
3rd year dentistry P.U.A

- Anesthesia

DR. Hazem M. Abou Shousha

The state of “general anesthesia” usually includes: a) Analgesia b) Loss of consciousness. Hazem M. inhibition of sensory and autonomic reflexes c) Amnesia d) All of the above 2. Indicate the anesthetic. Which of the following inhalants is a gas anesthetic? a) Halothane b) Isoflurane c) Nitrous oxide d) Desflurane 5. Abou Shousha .U. which is used intravenously: a) Propofol b) Halothane c) Desflurane d) Nitrous oxide 4.A 1.PHARMACOLOGY – 3rd YEAR DENTISTRY P.MCQ. Which of the following general anesthetics belongs to inhalants? a) Thiopental b) Desfluran c) Ketamine d) Propofol 3. Which of the following inhalants lacks sufficient potency to produce surgical anesthesia by itself and therefore is commonly used with another inhaled or intravenous anesthetic? a) Halothane b) Sevoflurane c) Nitrous oxide d) Desflurane 1 DR.

Indicate the inhaled anesthetic.MCQ. Which of the following inhaled anesthetics is hepatotoxic? a) Sevoflurane b) Desflurane c) Halothane d) Nitrous oxide 2 DR. Indicate the inhaled anesthetic. Indicated the inhaled anesthetic.PHARMACOLOGY – 3rd YEAR DENTISTRY P. Hazem M. Which of the following inhaled anesthetics increases cerebral blood flow least of all? a) Sevoflurane b) Nitrous oxide c) Isoflurane d) Desflurane 9. which causes diffusion hypoxia: a) Sevoflurane b) Nitrous oxide c) Desflurane d) Halothane 7.A 6. which should be avoided in patients with a history of seizure disorders: a) Enflurane b) Nitrous oxide c) Sevoflurane d) Desflurane 10. Abou Shousha . which causes the airway irritation: a) Nitrous oxide b) Sevoflurane c) Halothane d) Desflurane 8.U.

Indicated the inhaled anesthetic. Abou Shousha .PHARMACOLOGY – 3rd YEAR DENTISTRY P.MCQ. Indicate the intravenous anesthetic. which may cause nephrotoxicity: a) Halothane b) Enflurane c) Nitrous oxide d) Diethyl ether 12. Which of the following intravenous anesthetics has antiemetic actions? a) Thiopental b) Propofol c) Ketamine d) Fentanyl 14. Indicate the intravenous anesthetic. Hazem M.A 11. which is an ultra-short-acting barbiturate: a) Fentanyl b) Thiopental c) Midazolam d) Ketamine 13. which produces dissociative anesthesia: a) Midazolam b) Ketamine c) Fentanyl d) Thiopental 15.U. which produces emergence phenomenon: a) Midazolam b) Ketamine c) Fentanyl d) Thiopental 3 DR. Indicate the intravenous anesthetic.

PHARMACOLOGY – 3rd YEAR DENTISTRY P. Local anesthetics produce: a) Analgesia. loss of consciousness b) Blocking pain sensation without loss of consciousness c) Alleviation of anxiety and pain with an altered level of consciousness d) A stupor or somnolent state 20.MCQ.A 16. Local anesthetics are: a) Weak bases b) Weak acids c) Salts d) None of the above 19.U. Hazem M. which produces post-operative euphoria: a) Propofol b) Ketamine c) Fentanyl d) Thiopental 17. Indicate the intravenous anesthetic. Indicate the intravenous anesthetic. which produces post-operative hangover: a) Midazolam b) Ketamine c) Fentanyl d) Thiopental 18. amnesia. A good local anesthetic agent should cause: a) Local irritation and tissue damage b) Systemic toxicity c) Fast onset and long duration of action d) Vasodilatation 4 DR. Abou Shousha .

Which of the following local anesthetics is preferable in patient with pseudocholinesterase deficiency? a) Procaine (ester) b) Ropivacaine (amide) c) Tetracaine (ester) d) Benzocaine (ester) 24. Which one of the following statements about the metabolism of local anesthetics is incorrect? a) Metabolism of local anesthetics occurs at the site of administration b) Metabolism occurs in the plasma or liver but not at the site of administration c) Ester group of anesthetics are metabolized systemically by pseudocholinesterase d) Amides are metabolized in the liver 22.PHARMACOLOGY – 3rd YEAR DENTISTRY P. Indicate the anesthetic agent of choice in patient with a liver disease: a) Lidocaine (amide) b) Bupivacaine (amide) c) Procaine (ester) d) Etidocaine (amide) 23. Indicate the route of local anesthetic administration. The primary mechanism of action of local anesthetics is: a) Activation of ligand-gated potassium channels b) Blockade of voltage-gated sodium channels c) Stimulation of voltage-gated N-type calcium channels d) Blockade the GABA-gated chloride channels 25.U. which is associated with instillation within epidural or subarachnoid spaces: a) Topical anesthesia b) Infiltrative anesthesia c) Regional anesthesia d) Spinal anesthesia 5 DR. Abou Shousha . Hazem M.A 21.MCQ.

B 15. B 14. B 9. A 10.MCQ. D 2. B 20. B 16. B 3. D 8. C 11. C 6. A 22. C 23. B 24. A 17.A 1. Abou Shousha . A 19. A 4.U.PHARMACOLOGY – 3rd YEAR DENTISTRY P. D 18. B 12. Hazem M. C 21. D 6 DR. B 13. B 7. B 25. C 5.