Vous êtes sur la page 1sur 6

Page 1 of 6

JANUARY 1999 BOARD EXAMINATION


Part 1: Building Materials and Construction
Jan. 23, 1999 (01:00 pm 06:00 pm)

1
INSTRUCTION: Select the correct answer for each of the
following questions. Mark only one answer for each item by
marking the box corresponding to the letter of your choice
on the answer sheet provided. STRICTLY NO ERASURES
ALLOWED. Use pencil no. 1 only.
MULTIPLE CHOICE:
1. Figure ST 02.99-07 shows the industrially bent metal
profiles which when assembled maybe an alternative
ceiling cladding.
Drawing no. 5 shows the connection detail of a ceiling on
metal ceiling joist. What alternative fastening material can
be used
for installation other than metal screws?
A. 3/16 x 1/2 copper rivets
B. 3/16 x 1/2 aluminum blind rivets
C. 1/4 x 3/8 GI rivets
D. 1/4 x 3/8 aluminum rivets
2. A masonry finish using pure cement mixed with flexible
synthetic latex based additive like Plexibond to a tacky
consistency
then applied by an applicator roller to give a remarkable
finish. Optional painting maybe required to improve
aesthetics.
A. Cement textured finish
B. Anay finish
C. Stucco finish
D. Plain cement finish
3. A paint defect that occurs on inferior brands where the
paint contains soluble pigments thus softens and dissolves
by water or
by chemicals after sufficient drying.
A. wrinkling
B. fading
C. washing
D. bleeding
4. What is the standard weight of a 25 mm ( no. 8)
diameter hot-rolled weldable deformed or plain steel bar
per metal length?
A. 343 kilos
B. 3.853 kilos
C. 4.833 kilos
D. 2.466 kilos
5. Given Figure ST 02.488. The figure shows the different
steel deck profiles available in the market today. Steel deck
is joined
side by side to make one piece and keep the deck watertight. Like those manufactured by Condeck, Chuayuco and
Jacinto
Steel decks, these manufacturers commonly recommend a
method of joint. What is this?

A. Seam lock
B. Simple overlap
C. Drill and bolt
D. Drill and fasten by Tecks screws
6. A tie rod system of steel scaffold as shown in Figure ST
02.99-03 comprises parts of it to work effectively. Which
among the
following DOES NOT comprise the system?
A. Thrust plate
B. Swivel pipe clamp
C. Pin valve (???)
D. Bolt and wing nut
7. A paint defect by discoloration of a coat caused by
soluble color in the underlying surface.
A. spotting
B. blistering
C. deadening
D. bleeding
8. Figure ST 02.99-24 illustrates a glass block panel
construction. Glass blocks are spaced in between in each
other at an average
of 7/16 gap to accept reinforcement and binder. In location
no. 4 shows the glass block reinforcements. What kind of
inexpensive reinforcement is used?
A. 6mm diameter steel reinforcement
B. schedule 20 SS pipe
C. #10 4 x 4 welded wire
D. #16 expanded metal lath
9. Given Figure ST 01.99-08. The picture shows a ceiling
finished with metal clad. Drawing 11 to 16 are standard
bended
accessories to fit the metal clad. At location no. 4 of the
picture, which bended accessory best fits, finishes and
suits the
purpose of this portion of the ceiling?
A. No. 11
B. No. 15
C. No. 14
D. No. 13
10. A system of measurement when utilizing modular
system of construction and technology.
A. Modular co-ordination
B. Modular scale
C. Measuring metric scale
D. The modulor

JANUARY 1999 BOARD EXAMINATION


Part 1: Building Materials and Construction
Jan. 23, 1999 (01:00 pm 06:00 pm)

2
11. A wood ceiling joist substitute for dropped ceiling
usually made of aluminum or pre-painted GI used to hang
light-weight

Page 2 of 6
boards such as fiber glass boards, acoustic boards, and
cork boards installed for institutional use and if properlydesigned can
also be used for residential use.
A. Channel runners suspension system
B. Cannel hangers suspension system
C. Main/cross tee and wall angle suspension system
D. Angle hangers suspension system
12. Brick plaqueta is installed on to a scratch coat of a
masonry wall by use of evenly distributed
A. 3/4 thick concrete
B. 3/4 thick cement grout
C. 3/8 thick cement tile adhesive
D. thin layer of SCR epoxy
13. What is the standard weight of a 16mm (no. 5)
diameter hot-rolled weldable deformed or plain steel bar
per meter length?
A. 1.578 kilos
B. 0.888 kilos
C. 1.872 kilos
D. 2.466 kilos
14. Which among the following is not a brand of a ceramic
tile?
A. First Lepanto
B. Fil Hispano
C. Piedra
D. Euro
15. A ceramic tile from 4 to 18 in its widest dimension is
installed at a masonry wall over rough plaster by a uniform:
A. 3/8 layer of pure cement with flexible synthetic
additive
B. 3/8 layer of cement grout
C. 3/4 layer of cement plaster
D. 3/4 layer of cement mortar
16. Figure ST 02.99-12 shows a concrete roof tile with its
tile accessories and its corresponding location. Identify tile
with
mark no. 3.
A. Ridge end tile
B. Ridge tile
C. Down end tile
D. Right hand verge tile
17. New construction technology changes the perspective
in concrete floor system by developing a cost-effective, fast
installation, light-weight and equal, if not stronger, system.
Such development virtually changes the perspective in
conventional slab construction. Figure ST 02.99-32 shows
the construction method of this new development in floor
system
now in the Philippine market under a patented trade name
as manufactured by Jackbilt. The system utilizes
prefabricated
load-bearing floor segments, filler blocks or collapsible
forms, welded wire and concrete topping as shown in the
figure. What

is this floor system?


A. Spandeck T-floor system
B. Prestress concrete T-beam floor system
C. Spandeck inverted T-joist system
D. Span stress concrete T-joists floor system
18. In figure ST 02.99-19 are miscellaneous door
hardware. The door lock as shown in drawing 1, 2 and 6
are vital security
features. Door locks comes in many knob designs, locking
mechanism and installation procedure. In safest door
lock, thus
recommended for main entry doors. What lock type is this
lockset?
A. lever set
B. dead bolt lock
C. tubular lockset
D. mortise lockset
19. A type of wood end joint best suited for joints requiring
tensile strength.
A. scarf
B. half lap
C. squared splice
D. finger
20. A decorative coating especially prepared to penetrate
deep into unfinished wood. Its clear, true tones emphasize
the grain
and bring out the natural beauty of wood.
A. Oil wood stain
B. White clear gloss lacquer
C. Lacquer sanding sealer
D. Finishing oil
21. Aggregates should conform to PNS or ASTM standards
and must be well-graded, easily workable and the method
of
consolidation are such that the concrete can be poured
without honeycomb or void. What is the nominal maximum
size of a
course aggregate when working with depth of slabs for
concreting?
A. Course aggregates shall be no larger than 1/3 the depth
of the slab under consideration
B. Course aggregates shall be no larger than 1/4 the depth
of the slab under consideration
C. Course aggregates shall be no larger than 1/6 the depth
of the slab under consideration
D. Course aggregates shall be no larger than 1/5 the depth
of the slab under consideration

JANUARY 1999 BOARD EXAMINATION


Part 1: Building Materials and Construction
Jan. 23, 1999 (01:00 pm 06:00 pm)

3
22. A type of mortise and tenon wood construction joint
where the tongue and groove meets half-way making the
connection

Page 3 of 6
clean of joint traces.
A. Ship or open
B. Through
C. Keyed
D. Blind and stub
23. In a tie rod system of steel scaffold as shown in figure
ST 02.99-03, identify the accessory in drawing no. 1.
A. Trust plate
B. Form clamp
C. Fixed pipe clamp
D. Cross brace
24. Figure ST 02.99-16 shows a typical load-bearing
concrete block modular construction. Different blocks of
different but
modularized shapes are specifically for a particular
purpose and location. Identify concrete block mark no. 3 in
the figure.
A. Cored block
B. Solid block
C. Corner return block
D. Corner block
25. Installation of Piedra tiles over mortar bed is through
the use of
A. Uniform 10mm thick cement mortar
B. Uniform 10mm thick cement grout
C. Uniform 10mm thick pure cement with flexible synthetic
mortar additive
D. Uniform 10mm thick cement plaster
26. A door type usually used between a kitchen and dining
room to allow a server to see through.
A. Vision door
B. Flush door
C. Pocket door
D. Louver door
27. What is the vertical location of a ground surface often
use as a reference point with respect to vertical height?
A. Batter board
B. Elevation
C. Grade
D. Bench mark
28. A method of fastening aluminum jambs to concrete or
masonry.
A. Concrete nail
B. Screw with expansion plug
C. Concrete screw
D. Teks screw
29. Which among the following is not a wood parquet
geometric design?
A. Birds eye
B. heptagon
C. hollow block
D. canto mesa
30. In Figure ST 02.99-20, drawings no. 1 to 8 are different
types of door closer. Drawings 1 to 6 are door closers for

installation at location S-1. Which is a concealed door


closer, which maybe used for fire doors?
A. No. 1
B. No. 4
C. No. 6
D. No. 3
31. Who is a highly-skilled labor trained to prepare rough to
finish plastering, lay concrete hollow blocks, lay brick work,
has
knowledge and may install tiles, marble, synthetic granite
and similar work, lay and finish rubble, ashlar stone works
and
pebble washout?
A. Finishing mason
B. Rough mason
C. Concrete finisher
D. Hollow block finisher
32. A kind of masonry finish which utilizes a chamfered
wood block-out usually 1 x 1 distanced at 2 o.c. which
serves as a
form and when removed gives the design lines. Texture is
added by chisel.
A. Pebble washout finish
B. Corduroy or tool finish
C. Chisel finish
D. Synthetic adobe finish
33. Figure ST 02.99-10 shows a Spanish clay tile roof with
its tile accessories and its corresponding location. Identify
Spanish
Clay Tile with mark S-10.
A. Ridge clay tile
B. Ridge end right clay tile
C. Ridge down end clay tile
D. Ridge end left clay tile

JANUARY 1999 BOARD EXAMINATION


Part 1: Building Materials and Construction
Jan. 23, 1999 (01:00 pm 06:00 pm)

4
34. A system of mass production and industrialization by
prefabrication of cabinets and furniture. This system is
gaining
popularity and acceptance in the Philippine market
especially among builders and homeowners who are
conscious of time and
quality.
A. modulor
B. modular co-ordination
C. modular system
D. conventional system
35. A type of glass used in constructing a vision type of
door, which must be shatter-proof so as to be accidentfree.
A. Figured wired glass
B. Bevel grind glass

Page 4 of 6
C. Clear plate glass
D. Laminated glass
36. A construction technique in color production or color
reproduction, applying the Munsell color principle, a
secondary
color like orange tends to be yellowish because of its:
A. Value scale
B. Chroma scale
C. Reflectance
D. Hue scale
37. New construction technology changes the perspective
in concrete floor system by developing a cost-effective, fast
installation, light-weight and equal if not stronger system.
With the development of prestressed concrete, architects
were able
to have free spans giving versatility in architectural design
layouts. Such development virtually changes the
perspective in
conventional construction. Figure ST 02.99-33 shows the
wires after post-tensioning. In post-tensioning one end is a
stressing
anchor while the other is fixed end anchor. Drawing B and
C are examples of stressing anchor. What basically
comprises a
stressing anchor?
A. Button head, bolts, wires and keeper plate
B. Shims, bearing plate, stressing washer and button head
C. Bearing plate, bolt holes, bolts and shims
D. Spread plate, keeper plate, shims and bolts
38. What is a type of wood end joint where both wood are
cut at equal angles diagonally?
A. Plain miter
B. Lap
C. Scarf
D. Finger
39. Steel window section for muntins.
A. Z-bar
B. Flat bar
C. I-bar
D. T-bar
40. A hardener mixture mixed with marble dust to fill up the
gap of marble slabs during installation of floor or wall
finishes.
A. Polymer
B. Caulking
C. Tile grout
D. Concrete tile adhesive (CTA)
41. A by-product of wood where waste wood boards are
compressed, finished on both sides with a thin layer of
wood, and
glued together with industrial glues.
A. plyboard
B. plywood
C. gypsum boards
D. medium density fiber boards

42. Given Figure ST 02.433 is an elevation showing the


installation of a steel scaffold, supporting a slab. Judge
what is wrong
with the installation.
A. Cross brace must be installed in the opposite direction.
B. Adjustable U-head pin type must be replaced with a Uhead screw type.
C. H-steel frame must be replaced with a U-steel frame.
D. Adjustable U-head must be rotated 90 degrees to face
the other direction.
43. Figure ST 02.99-29 illustrates an air-conditioning duct
wrapped with insulation. Location no. 1 shows the location
of the
insulation butt joint. How and what type of strap is used to
insure that no air gap is left between the air duct and the
insulation?
A. Ga. 40mm x 50 mm galvanized steel strap seamed
locked at 600 mm centers with galvanized angles under
straps to
protect corners
B. Ga. 26 tie wires strapped at 600 mm center
C. 75mm wide pressure sensitive aluminized duct tape
strapped at 600 mm centers
D. 100 mm wide pressure sensitive rubber tape strapped at
600 mm centers

JANUARY 1999 BOARD EXAMINATION


Part 1: Building Materials and Construction
Jan. 23, 1999 (01:00 pm 06:00 pm)

5
44. A wood work equipment to form the different wood
mouldings for balusters and newel posts.
A. Wood lathe machine or torno
B. Jig saw
C. Planer
D. Band saw
45. Given Figure ST 02.483. Using drawings 1, 3 and 4, it
is customary to securely join the steel deck and the rebars.
What
method is recommended by manufacturers to join the steel
deck and the rebars?
A. Seam locking
B. Tie with #16 tie wires
C. Welding
D. Riveting
46. Given Figure ST 02.488. The figure shows the different
steel deck profiles available in the market today. Which of
the
following can be used for a two-way slab?
A. No. 4 Jacinto steel deck
B. No. 3 Philmetal steel deck
C. No. 2 Chuayuco steel deck
D. No. 1 - Condeck

Page 5 of 6
47. Which of the following criterion precludes good
construction practice for pipes and conduits embedded in
concrete?
A. Conduits, pipes and sleeves passing through slab, wall
or beam shall not impair significantly the strength of
construction.
B. Aluminum pipes and conduits at reinforced concrete
shall be secured at steel reinforcing bars by tie wires.
C. Conduits, pipes and sleeves shall be permitted to be
considered as replacing structurally in compression the
displaced
concrete provided that they are not exposed to rust
D. Pipes and fittings shall be designed to resist effects of
the material, pressure and temperature to which they will
be
subjected.
48. What is the method of introducing a jacking force in
which tendons are tensioned after concrete has hardened
enough to
sustain this jacking force?
A. Freyssinet
B. prestressed concrete
C. pretensioning
D. post-tensioning
49. A construction technique for color production and color
reproduction using the Munsell color principle, a color has
its
degree of colorfulness or intensity. This is because of its:
A. chroma scale
B. value scale
C. hue scale
D. reflectance
50. A type of handless lockset key-operated to give double
security.
A. Barrel bolt lock
B. Cylindrical lock
C. Mortise lock
D. Dead bolt lock
51. A chemical agent applied on marble floor to make it
shiny without the use of wax. Spray and buff with steel wool
apply
the chemical until it has sustained a smooth and shiny
surface.
A. crystalliser
B. liquid tile coat
C. clear gloss acrylic emulsion
D. polyurethance floor coating
52. Figure ST 02.99-29 illustrates an air-conditioning duct
wrapped with insulation. Location no. 3 shows the location
of the
insulation. How and what type of insulation is best
recommended?
A. Install a gypsum board with fiber-reinforced aluminum
foil vapor barrier. The board is adhered by industrial glue to
the

galvanized air duct.


B. Install glasswool fibers with reinforced aluminum foil
vapor barrier. The aluminum vapor barrier in contact with
the
galvanized duct using contact cement for proper adhesion.
C. Install polyethylene foam with aluminum foil vapor
barrier. The reinforced aluminum foil is adhered by
industrial adhesives
to the galvanized air duct.
D. Install a polyethylene foam with aluminum foil vapor
barrier. The polyethylene foam is adhered by contact
cement to the
galvanized duct.

JANUARY 1999 BOARD EXAMINATION


Part 1: Building Materials and Construction
Jan. 23, 1999 (01:00 pm 06:00 pm)

6
53. Given ST 02.500. A 2x7 #16 steel Z purlin is to be
installed over a steel truss. A steel purlin must be secured
properly
to the steel cleat considering the axial, torsion and shear
stresses present at the joint. The detail should enhance
easiness in
aligning and fastening the purlin. Using detail no. 4, what
improvements can be introduced so tha the above criteria
are
satisfied?
A. Replace fillet weld with a plug weld.
B. Reverse the location of the Z purlin as that in detail no.
1.
C. Replace teks screws with 10mm x 25mm hexagonal
bolts.
D. Replace teks screws with a 1/8 slot weld.
54. What is the minimum concrete cover for bars 20mm
(no. 6) and larger for shells and folded plate members for
cast-in-place concrete but not exposed to the earth?
A. 30 mm
B. 15 mm
C. 20 mm
D. 25 mm
55. Given Figure ST 02.459, type of weld. What is no. 3?
A. Flare weld
B. Partial penetration groove weld
C. Fillet weld
D. Slot weld
56. In Figure ST.99-20 drawings no. 7 and 8 are door
hardware attached at location S-2 use as door closer. What
is this
hardware?
A. Spring hinge
B. Door closer
C. Transom closer
D. Floor spring

Page 6 of 6
57. The trends of advanced building technology in the
Philippines today is moving towards building systems
through
prefabrication by industrialization. The key to prefabrication
is through modular coordination. This aims to assist the
building
design, construction professional, building industry and its
manufacturing industries by standardization. This is done in
such a
way that building components fit with each other, with other
components and with the building assembly on site,
thereby
improving the economics of building. In order to interpret
the building system through prefabrication, figure ST 02.9936 are
the drafting conventions commonly used for modularcoordinated design and construction. Which is the symbol
for modular
plane?
A. No. 6
B. No. 4
C. No. 3
D. No. 1
58. Given Figure ST 02.99-18. Figure 6 shows a standard
bottom edge of a metal door. What is the purpose of the
inverted
channel shaped bottom edge profile?
A. Space intended to accept the installation of floor spring
B. Accepts adjustment resulting from future change of floor
elevation
C. For economy
D. Space intended to install a concealed door closer

1. B
2. A
3. C
4. B
5. A
16. A
17. A
18. D
19. C
20. A
21. A
22. D
23. A
24. C
25. C
26. A
27. D
28. B
29. B
58. A

6. C
7. D
8. A
9. C?
10. B
30. C
31. A
32. B
33. C
34. C
35. D
36. D
37. B
38. C
39. B
40. A
41. A
42. B
43. C
59.

59. Given Figure ST 02.507. A 2 x 7 gauge 16 steel Zpurlin is used on a steel truss with a roof inclination of 20
degrees.
The common construction problem during purlin installation
is the high probability of the purlins to deflect or bend down
about the minro Y-Y axis as a result of its own dead weight
and live load. What structural member in the steel trussframing
counter-acts these forces in compression?
A. Purlin cross brace
B. Purlin sag rods
C. Purlin struts
D. Purlin cleats
*** END ***
SUBMIT THIS TEST QUESTION SET TOGETHER WITH
THE ANSWER SHEET TO YOUR WATCHERS.
BRINGING THE TEST QUESTION SET OUT OF THE
ROOM WILL BE A GROUND FOR DISCIPLINARY
ACTION.

JANUARY 1999 BOARD EXAMINATION


Part 1: Building Materials and Construction
Jan. 23, 1999 (01:00 pm 06:00 pm)

7
ANSWER KEY:
Disclaimer: Most of the answers here have already been
exhaustively researched and/or asked to authorities.
Nevertheless, there is also room for errors,
as answers to board exams are very unpredictable
(depending on the references used by the board
examiners). As such, it is advisable that you
double-check them. Those answers that have a question
mark after it, means that this is just a guess, as the
reference for this have not yet been found.
11. C
12. C
13. A
14. C
15. C
44. A
45. C
46. B
47. B
48. D
49. B
50. D
51. A
52. D
53. B
54. C
55. B
56. A
57. B

Centres d'intérêt liés