Vous êtes sur la page 1sur 22

REPUBLIKA E KOSOVS

REPUBLIKA KOSOVO
REPUBLIC OF KOSOVA
QEVERIA E KOSOVS - VLADA KOSOVA - GOVERNMENT OF KOSOVA
MINISTRIA E ARSIMIT E
SHKENCS DHE E TEKNOLOGJIS

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA
NAUKE I TEHNOLOGIJE

MINISTRY OF EDUCATION
SCIENCE & TECHNOLOGY

DVSM

TESTI I
ARRITSHMRIS

Prishtin, qershor 2011

Emri dhe mbiemri i nxnsit .....www.unik-place.blogspot.com..................


ShkollaTesti i Arritshmris....................................

Udhzime:
Koha: Keni 180 minuta q tu prgjigjeni 100 krkesave (pyetjeve). Koha numrohet prej
momentit kur do t filloni ti zgjidhni krkesat.
Si t veproni?
1. Plotsojini me kujdes, sipas udhzimeve, t gjitha kodet (n rreth), pr: komunn, shkolln,
paralelen, numrin e ditarit. Nse kto t dhna nuk i plotsoni sakt, nuk do t mund t nxirret
rezultati i testit tuaj.
2. Para se t filloni tu prgjigjeni pyetjeve, qetsohuni plotsisht, sepse kjo do tju ndihmoj.
3. Lexojini me kujdes krkesat dhe pastaj shnojeni vetm prgjigjen e sakt, nga 4 mundsit e
dhna, pr t ciln besoni se sht e sakt.
4. Fleta e prgjigjeve duhet t plotsohet vetm me laps t thjesht - laps HB.
5. Mbusheni kodin (n rreth) e prgjigjes s sakt me laps t thjesht, pa e shkarravitur jasht.
Shih shembullin e mposhtm.

Numri 1 (nj) paraqet numrin e


pyetjes n fletn e prgjigjeve
-

Prgjigjja e sakt, n Fletn e


prgjigjeve, duhet plotsuar n kt
mnyr me laps t thjesht HB

A e sakt
B
6. Kini kujdes q1 prgjigjen
tDnj pyetjeje t mos ia vendosni
pyetjes tjetr t radhs.
7. N Fletn e prgjigjeve nuk bn t shkruani tjetr gj, prve prgjigjeve pr t cilat jeni t
bindur se jan t sakta.
8. Prgjigjet e sakta plotsohen njkohsisht n Test dhe n Fletn e prgjigjeve.
9. do lloj llogaritjeje mund ta bni n faqen e fundit t testit, ndrsa n fletn e prgjigjeve nuk
bn t shkruani tjetr gj, prve prgjigjeve, pr t cilat jeni t bindur se jan t sakta.
10. Mos humbni koh me pyetjet q nuk i dini, sepse koha mund t mos ju mjaftoj pr pyetjet e
tjera.
11. Prdoreni deri n fund kohn e testimit, n mnyr q tu prgjigjeni t gjitha pyetjeve.

GJUH SHQIPE DHE LETRSI


1

Lexo me kujdes tekstin m posht, pastaj prgjigjiu pyetjeve!


A do qymyr, zotni?
I.
Dy thas qymyr mi kal. Pran, malsorja. Trotuari me bllok dyqanesh djathtas, ashtu edhe
majtas. Kali dhe malsorja n parakalim. Qymyri n konkurs. Shikon njeriu - artist dhe ia prish
syt kjo dis'harmoni. Nj disonanc e vrazhd. Malsorja i fryn hundt, prodhimin e njesh pr
trotuar dhe gishtat i fshin pr xhublete. Veprim i thjesht, por motiv delikat pr nj piktor.
Thupra n dor t malsores zhgrryhet prtoke dhe shkruen nj vij kilometrike gjat rrugs.
II.
- A do qymyr, zotni?
- Sa?
- Dymbdhjet leke... Po ndalu, thuej ti sa. Pse po ik?
- Ne ket vap dymbdhjet lek? - pyet nj tjetr tue prqesh.
- Po sa jep ti, pra?
- Jo, mue nuk m duhet.
III.
"Vrtet vap ban. Pa kujt i duhet qymyri? Po e mbaj dhjet lek", mendon malsorja dhe ec
nepr hije rrugs s qytetit. Kali lviz n symbyll. Ndoshta andrron. Tash n pleqni andrron
dashnin e dikurshme t pels. Malsorja s'e nget. Nuk e trazon n knaqsi t tij t
pamvarshme. Asht duruese. Kur dalin n diell, prdhe zhgrryhet nj hije. Dy hije. Dy hije t
ngatrrueme, t kaprthyeme, hija e kalit dhe hija e malsores. Nuk mund ti dallojsh kto dy
hije. Nuk mund t'i kputish. Njana pa tjetrn nuk shkojn. S'kan vler. Se vetm bashk
prbajn nj tansi. Nj tansi jetsore. Krk-kkk kthehet qymyri n shpin t kalit, krkk, krkkk,
krk dhe krismat monotone te patkonjve t kalit, q ndeshin pr gur.
Malsorja on kryet. Shikon diellin... koha me u nis. Me u kthye n malsi. E qymyri s'u shit.
Vendosi ta japi ma lir.
Migjeni

1.

Tem e ktij teksti sht:


A. marrdhnia e qymyrxhiut me nj piktor
B. marrdhnia e qymyrxhiut me qytetart
C. jeta intime e nj qymyrxhiu
D. jeta e rnd e nj qymyrxhiu

2.

Fjala zhgrryhet, n paragrafin e par, ka kuptimin:


A. ecn zhagas
B. thehet n rrug
C. ngulet n balt
D. prek n tok ndonjher

3.

Sipas paragrafit t tret, hija e kalit dhe hija e malsores nuk mund t dallohen e
shkputen nga njra-tjetra sepse:
A. kali lviz n sumbyll
B. malsorja nuk e shiti qymyrin
C. vetm bashk prbajn nj tansi
D. malsorja ec npr hije rrugs s qytetit

4.

Titulli q shpreh m s miri prmbajtjen e paragrafit t par:


A. Malsorja n parakalim
B. Qymyri n konkurs
C. Thupra n dor t malsores
D. Nj vij kilometrike

5.

Cila nga kto fjali paraqet informat themelore nga paragrafi i par?
A. Dy thas qymyr mbi kal
B. Shikon njeriu - artist
C. Motiv delikat pr nj piktor
D. Kali dhe malsorja n parakalim

6.

Fjalia: Vrtet vap ban. Po kujt i duhet qymyri. Po e mbaj dhjet lek, nga paragrafi i par,
paraqet:
A. nj ankes publike t malsores
B. nj ankes t malsores pr vapn
C. nj dialog t malsores me blersit e qymyrit
D. nj monolog t malsores lidhur me shitjen e qymyrit

7.

Ky tekst shquhet pr:


A. tipare heroike
B. tipare romantike
C. karakterin social
D. karakterin patriotik

8.

Teksti n vijim: Dy hije. Dy hije t ngaterrueme, t kaprthyeme, hija e kalit dhe hija e
malsores. Nuk mund ti dallojsh kto dy hije. Nuk mund t'i kputish n shqipen standarde
bn:
A. Dy hije. Dy hije t ngatrruara, t kaprthyeme, hija e kalit dhe hija e malsores. Nuk mund ti
dallojsh kto dy hije. Nuk mund t'i kpussh.
B. Dy hije. Dy hije t ngatrruara, t kaprthyera, hija e kalit dhe hija e malsores. Nuk
mund ti dallosh kto dy hije. Nuk mund t'i kpussh.
C. Dy hije. Dy hije t ngaterruara, t kaprthyera, hija e kalit dhe hija e malsores. Nuk mund ti
allojsh kto dy hije. Nuk mund t'i kputsh.
D. Dy hije. Dy hije t ngatrrueme, t kaprthyera, hija e kalit dhe hija e malsores. Nuk mund ti
dallosh kto dy hije. Nuk mund t'i kputish.

9.

N fragmentin e tret, shprehje figurative del nga fjalia:


A. Prdhe zhgrryhet nj hije
B. Qymyri s'u shit. Vendosi ta japi ma lir
C. Vrtet vap ban. Pa kujt i duhet qymyri
D. Malsorja on kryet. Shikon diellin... koha me u nis

10.

Fjalia: Pa kujt i duhet qymyri?, te paragrafi i tret, nnkupton:


A. faktin e nj tregu jo jo t mir
B. nj pyetje t malsores pr qytetart
C. nj tallje t malsores me qymyrxhinjt
D. nj pyetje retorike q tregon zhgnjimin e malsores

11.

Fjal e prbr n paragrafin e par sht:


A. Gishtat
B. prodhimin
C. parakalim
D. delikat

12.

Fjala pran, e prdorur n tekstin m lart sht ndajfolje:


A. vendi
B. mnyre
C. kohe
D. sasie

13.

N periudhn Kur dalin n diell, prdhe zhgrryhet nj hije fjalia,


Kur dalin n diell, sht:
A. fjali e nnrenditur shkakore
B. fjali e nnrenditur kohore
C. fjali e nnrenditur vendore
D. fjali e nnrenditur prcaktore

Fyell i Bariut
Shikoni barin' e gjor:
n diell a n dbor,
bariu me shkop n dor
ruan desht me kmbor.
Vshtronje barin mir,
me t ngrn' e me t pir,
t'u marr dhnt pa gdhir
t'i kullos me dshir,
t rrij bashk me to,
to, to, to.
Hani, moj bagti, hani,
kur t vdes do t m qani,
pr mua zi do t mbani!
ajupi

14.

Kjo poezi sht shkruar n varg:


A. t lir
B. t bardh
C. t matur
D. t kombinuar

15.

Fjala e gjor, q prsritet n poezi, sht?


A. epitet
B. metafor
C. ironi
D. krahasim

16.

Kjo poezi sht shkruar n:


A. pesrroksh
B. dhjetrroksh
C. gjashtrroksh
D. tetrroksh

17.

Prsritja q bhet n poezi to, to, to quhet:


A. epifors
B. anafors
C. onomatope
D. asonancs

Lexo me kujdes tekstin m posht, pastaj prgjigju pyetjeve!


I.
Qllimi im, duke nisur sot kt kohtore, sht t v prpara syve t bots shqiptare q
kndon e q mendon, nj kritik t lidhur t veprave letrare q dalin n gjuhn ton. Disa
vjet m par, nj pun e ktill nuk mund t guxohej: Librat q botoheshin ishin t rralla;
vetat q i lexonin ishin t pakt. Nuk u shtua shum numri i librave q dalin, as i
kndonjsve; po cilsia e q t dyve u prmirsua. Kto t vna re m bjn t besoj se erdhi
koha pr t mjaftuar nj dshir t vjetr time: t nis t Albania nj t kritik t vrtet
letrare.
II.
sht kritika letrare? Kritika sht nj gjykim, - nj gjykim i vlers s librave. Po n letra
si n jet, mund t thuhet se jan dy mnyra gjykimesh: Gjykimi i shkurtr e i prer, i pa
mbshtetur n arsye; edhe gjykimi i gatitur me deftime e pikje, e i sjell si nj rrjedh e
pritur, jo i hedhur si urdhr mizori.
N t tjera fjal, kritika, sado q nuk sht shkenc, ka nj metod n vete. Kjo metod sht
prqasja. do zhanr letrar, si tragjedia, komedia, prralla etj., ka disa kryevepra t cilat
njihen prej njerzve t nj kohe prej njerzve me letra e me shije pr pasqyra. Kritiku, i
msuar ti admiroj ato pasqyra t njohura, e prqas me to do vepr t re dhe e gjykon sipas
tyre.
Faik Konica, Kohtore e letrave shqipe (Tekst i prshtatur)

18.

Teksti i msiprm sht nj shkrim:


A. historik
B. kritik
C. biografik
D. letrar

19.

Sipas Faik Konics, n paragrafin e dyt, theksohet se kritika letrare sht:


A. vlersim
B. tregim
C. prrallz
D. gjykim

20.

Sipas Faik Konics, n paragrafin e dyt, theksohet se kritika letrare duhet t


prmbaj:
A. gjykimin e gatitur
B. gjykimin e shkurtr
C. nj paragjykim pr librat
D. nj emocion pr nj libr

ENGLISH LANGUAGE
21.

Which word is different?


A. tea
B. milk
C. coffee
D. meat

22.

The sentence He is waiting outside right now. is in the ____________.


A. Present simple tense
B. Past continuous tense
C. Past simple tense
D. Present continuous tense

23.

Choose the correct sentence:


A. The students have had a lot of at the party fun
B. The students have had a lot of fun at the party
C. The students had have a lot of fun at the party
D. The students have had at the party a lot of fun

24.

Read the following sentences carefully:

1.Thank you. Could I order now?


2.Excuse me. Is this table free?
3.Could I have the menu, please?
4.Sorry, it isnt. But that one is.
5.The menu? Certainly, sir. Here you are, sir.
The correct order of sentences to form a dialogue is:
A. 1 2 5 4 3
B. 2 4 3 5 1
C. 2 1 4 5 3
D. 4 3 5 2 1

25.

Read the dialogue carefully and choose the best description to complete the dialogue:
Father: I dont like the people you hang around with.
Daughter: Why? What do you mean?
Father: I told you. I dont want you to _______.
A. spend a lot of time with them
B. work with them
C. go to the same school with them
D. buy a present for them

HISTORI
26.

N histori llogaritja e kohs bht me vite, dekada,shekuj, dhe mileniume. Sa koh


prfshihet brenda nj mileniumi?
A. Nj milenium ka 100 vite
B. Nj milenium ka 100 shekuj
C. Nj milenium ka 1000 vite
D. Nj milenium ka 1000 shekuj

27.

Shqiptart e hershm(Arbrit) kishin nj kultur t zhvilluar materjale. Si quhet kultura e


hershme materjale e shqiptarve?
A. Kultura e Komanit
B. Kultura e Krujs
C. Kultura e Shkodrs
D. Kultura e Shkupit

28.

Krahas ilirve cilt jan popujt m t vjetr t Ballkanit ?


A. romakt dhe grekt
B. grekt dhe thrakt
C. thrakt dhe romakt
D. turqit dhe grekt

29.

ka kuptojm me termin Popull nomad?


A. Popull q ka vendbanim t prhershm qndrimi
B. Popull q ka pasuri t shumta dhe merret me bujqsi
C. Popull q ka pasuri t pakta dhe merret me blektori
D. Popull q nuk ka vendbanim t prhershm qndrimi

30.

Cilat jan dy partit politike kryesore kryesore q zotrojn skenen politike t SHBA-ve
A. Partia konzervatore dhe Partia liberale
B. Partia demokratike dhe Partia republikane
C. partia demokratike dhe Partia konzervatore
D. Partia republikane dhe partia liberale

31.

Gjat Lufts s Dyt Botrore Kosova prkunder bashkimit me Shqiperin mbeti e


ndar n tri zona okupuese.Cilat ishin ato zona?
A. Zona okupuese italiane,gjermane dhe bullgare
B. Zona okupuese,franqeze,turke dhe amerikane
C. Zona okupuese,serbe,kroate dhe maqedone
D. Zona okupuese,italiane,franqeze dhe angleze

32.

Organizata e Kombeve t Bashkuara UNESKO u formu n vitin 1945 dhe n t marrin


pjes shumica e shteteve t bots.Cili sht misioni i UNESKO-s n bot?
A. Mbrojtja e trashigimis kulturore amerikane n tr botn
B. Ruajtja e vlerave t sistemit kapitalist n tr botn
C. Ruajtja e trashigimis s vlerave kulturore n tr botn.
D. Mbrojtja e t drejtjave t zezakve dhe emigrantve n tr botn

33.

Me 18 janar 1919 n Versaj u mbajt :


A. Kongresi i Paqes
B. Konferenca e Paqes
C. Konferenca e Pajtimit
D. Kongresi i Pajtimit

34.

Kush ishte autori i abetares s par n gjuhn shqipe Evetari t botuar m 1844?
A. Naim Frashri
B. Hasan Tahsini
C. Jeronim De Rada
D. Naum Veqilharxhi

35.

Papa i Roms i dha Skenderbeut titullin Kapiten i prgjithshm i Selis s


Shenjt.far plane kishte Papati pr Skenderbeun ?
A. Synohej krijimi i nj koalicioni antiosman n krye me Skenderbeun
B. Synohej krijimi i nj koalicioni antivenedikas n krye me Skenderbeun
C. Dshirohej zgjerimi i ndikimit Papal n zonat me arbnor
D. Dshirohej konvertimi i ortodoksve arbnor n katolik

GJEOGRAFI
36.

Si quhet dukuria e grryrjes s toks nn veprimin e forcave t jashtme ?


A. Erg
B. Epiqendr
C. Estuar
D. Eruzion

37.

N far drejtimi lviz era n ciklon?


A. Prej qendrs kah periferia
B. Prej jugut kah veriu
C. Prej periferis kah qendra
D. Prej veriut kah jugu

38.

N ciln pozit gjendet pika A n globin e paraqitur figur?


A. Gjatsin gjeografike veriore
B. Gjatsin gjeografike jugore
C. Gjatsin gjeografike perndimore
D. Gjatsin gjeografike lindore.

39.

Republika e Kosovs nuk ka lidhje hekurudhore me :


A. Shqiprin dhe Malin e Zi
B. Shqiprin dhe Maqedonin
C. Malin e Zi dhe Serbin
D. Maqedonin dhe Serbin

40.

Si quhet hapsira gjeografike malore e cila shtrihet n t dy ant e lumit Lumbardhi i


Prizerenit?
A. Rajoni malor i Shals s Bajgors
B. Rajoni malor i Kollashinit t Ibrit
C. Rajoni malor i Siriniqit
D. Rajoni malor i Srecks

41.

Pse Republika e Kosovs ka popullsi t re ?


A. Pr shkak t shkalls s lart t zhvillimit ekonomik dhe zhvillimit t ult social.
B. Pr shkak t shkalls s lart t natalitetit dhe shtimit natyror.
C. Pr shkak t shkalls s lart t zhvilimit t arsimit dhe zhvillimit t ult t
shendetsis.
D. Pr shkak t shkalls s lart t zhvillimit t shendetsis dhe zhvillimit t ult
ekonomik.

42.

N qoftse n hartn 1:600 000 masim largsin midis Prishtins dhe Gjilanit dhe gjejm se
sht 7 cm, ather: Sa shte largsia n mes ktyre dy qyteteve?
A. 35 km
B. 38 km
C. 42 km
D. 45 km

43.

Cili nga lumenjt e Shqipris ka gjatsi m t madhe ?


A. Mati.
B. Drini
C. Buna.
D. Shkumbini.

44.

Cilit ujmbledhs i takon lumi Nil ?


A. Detit Mesdhe
B. Detit t Kuq
C. Detit Arabik
D. Detit Zi

45.

N hartn e kontinentit t Evrops konstato se


kryeqytet i cilit shtet sht Budapesti ?
A. I.
B. II.
C. III.
D. IV.
10

EDUKAT QYTETARE
46.

Shoqata sht:
A. grupim vullnetar
B. organizat politike
C. institucion shoqror
D. organizat ekonomike

47.

Familja sht:
A. grup sekundar i shoqris
B. grup primar i shoqris
C. grup terciar i shoqris
D. nuk bn pjes fare n grupe shoqrore

48.

N mjetet e informimit bjn pjes:


A. sateliti, radioja, gazeta, biblioteka, arkivi
B. televizioni, arkivi, sateliti, radioja
C. interneti, radioja, gazeta, televizioni
D. televizioni, arkivi, biblioteka, radioja

49.

Farmacit ofrojn :
A. barna, pajisje mjeksore, prodhime dietale, ilae. t licencuara
B. shrbime dentare, diagnoz shndetsore, ilaqe t palicencuara
C. trajtim shndetsor, diagnoz shndetsore, prkujdesje mjeksore
D. shrbime dentare, ushqime pr konsum t gjer, ilaqe t palicencuara

50.

Me shkurtesn KMLDNJ identifikohet:


A. Kshilli pr Mbrojten e Lvizjes s Lir dhe t Drejtave t Njerzve
B. Komiteti pr Mbshtetjen e Liris dhe t Drejts s Njeriut
C. Komiteti pr Mbikqyrs pr Liri dhe t Drejta t Njeriut
D. Kshilli pr Mbrojten e Liris dhe t Drejtave t Njeriut

11

MATEMATIK
51.

Tri medianet e nj trekndshi priten n nj pik e cila quhet:


A. Qendr e rrethit t jashtashkruar
B. Qendr e rrethit t brendashkruar
C. Qendr e rndimit
D. Ortoqendr

52.

Cili barazim sht i sakt?


A. ( x 2) 2 (2 x) 2
B. ( x 2) 2 x 2 2 x 22
C. ( x 2) 2 x 2 22
D. ( x 2) 2 x 2 2 x 2 2 2

53.

Distanca rrugore Gjilan-PrishtinMitrovic-Skenderaj, e dhn si n


figur, sht 101.8 km. T njehsohet
distanca Mitrovic-Skenderaj.
A. 19.3 km
B. 19.7 km
C. 18.3 km
D. 18.7 km

54.

Cila sht zgjidhja e ekuacionit


A.
B.
C.
D.

55.

x5
3 x x 20 ?
2

8
9
10
11

Sa sht syprina S e trekndshit barabrinjs me lartsi h 3 cm ?


A. 3 cm 2
B.
C.
D.

3
cm 2
2
3
cm 2
3
3
cm 2
4

12

Jan dhn katr drejtza n rrafshin , do dy prej t cilave priten dhe asnj treshe
prej tyre nuk kalon npr t njjtn pik. Me sa sht i barabart numri i zonave (pa u
mbuluar me njra tjetrn) t rrafshit t formuara nga kto drejtza ?
A. 8
B. 9
C. 10
D. 11

56.

57.

Me sa sht e barabart syprina e paralelogramit t dhn si n figure?


A. 12 3 cm 2
B. 12 cm 2
C. 18 cm 2
D. 36 cm 2

58.

Cila shprehje fitohet pas thjeshtimit t thyess


x 3
x2
x3
B.
x2
5 x 6
C.
4
x 3
D.
x2

x2 5x 6
pr x 2?
x2 4

A.

Me sa sht e barabart masa e kndit t jashtm t trekndshit ABC t dhn n


figur?
A. 155o
B. 105o
C. 115o
D. 65o

59.

60.

Cila sht bashksia e zgjidhjeve e inekuacionit


A.
B.
C.
D.

x 12
x 12
x 14
x 14

13

x2
4 ?
3

61.

62.

Cila sht moda n serin e t dhnave: 2, 2, 3, 3, 3, 4, 3, 2, 3 ?


A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
2
3
Me sa sht e barabart shkalla e polinomit: 2 x 5 x 2 x 7 ?
A. 7
B. 5
C. 3
D. 2

63.

2
2
Jan dhn shprehjet algjebrike: A( x) ( x 1) dhe B ( x ) x 1 , ku x 0. Cili nga
jobarazimet sht i sakt?
A. A( x) B( x)
B. A( x) B( x)
C. A( x) B( x)
D. A( x) B( x)

64.

Numrat a dhe b plotsojn sistemin e ekuacioneve: 3a 2b 12 dhe 2a 3b 13.


Cili sht mesi aritmetik i numrave a dhe b ?
A. 5.5
B. 4.5
C. 3.5
D. 2.5

65.

N nj kuti ndodhen 20 sfera t madhsis dhe materialit t njjt, por me ngjyra t


ndryshme dhe at: 4 t bardha, 6 t kuqe dhe 10 ngjyr kafe. Nse rastsisht e nxjerrim nj
sfer nga kutia, sa sht probabiliteti q sfera e nxjerrur t jet me ngjyr t kuqe?
A. 30%
B. 60%
C. 70%
D. 100%

66.

Cili sht ekuacioni i drejtzs t dhn si n figur?


A. 2 x 3 y 1
B. 3 x 2 y 1
C. 3 x 2 y 6
D. 2 x 3 y 6
14

67.

Cila sht pika simetrike me pikn M (1, 2) n lidhje me pikn S (2,3) ?


A. A(3,5)
B. B (2, 3)
C. C (3, 4)
D. D(2, 3)

68.

Cilt jan dy numrat me radh q vazhdojn n vargun: 1, 2, 4, 8, 16, ...?


A. 32 dhe 24
B. 32 dhe 48
C. 32 dhe 64
D. 24 dhe 64

69.

Sa ka
23.6?
A.
B.
C.
D.

70.

qen nj mim para shtrenjtimit nse ai pas shtrenjtimit pr 18% sht br


20
21
22
23

Me sa sht i barabart vllimi i konit t dhn si n figur?


A. 12.56 cm3
B. 13.56 cm3
C. 14.56 cm3
D. 15.56 cm3

15

INFORMATIK
71.

Ikonat e treguara n figur paraqesin:


A. Ikona t dokumenteve t ndryshme
B. Ikona t programe t ndryshme
C. Ikona t cilat paraqesint-shortcut
D. Ikona t prgjithshme

72.

Cila nga pajisjet bn pjes n paisjet hyrse-dalse?


A.
B.
C.
D.

73.

Si bhet hapja e nj fajlli t ri?


A.
B.
C.
D.

74.

File -New
File- Open
Edit- Open
Edit-New

Windowsi sht:
A.
B.
C.
D.

75.

Printeri
Skeneri
Disketa
Monitori

Sistem operativ
Tregues i videove
Prpunues i tekstit
Paket grafike

T njehsohet ndryshimi i numrave binar


A.
B.
C.
D.

10111 -1001=?
1110
1001
1100
1101

16

FIZIK
76. Cilat nga kto dy madhsi fizike maten me t njjtn njsi matse?
A.
B.
C.
D.

Puna dhe fuqia


Energjia dhe impulsi
Forca dhe pesha
Nxitimi dhe shpejtsia

77.

Katr trupa t rregullt gjeometrik (shih fig.), me pesha t njjta dhe forma t
ndryshme veprojn me forc n nj siprfaqe. Cili prej tyre shkakton shtypje m t
madhe?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

78.

Si pasoj e prhapjes drejtvizore t drits ndodh eklipsi i Diellit dhe Hns. Kjo dukuri
paraqitet kur pozitat e Hns, Diellit dhe Toks shtrihen n vij t drejt. Eklipsi i Diellit
ndodh kur renditja e tyre sht si n vijim:
A. dielli-toka-hna
B. hna-dielli- toka
C. toka-dielli-hna
D. dielli-hna-toka

79.

N cilin nga rastet n figur jan paraqitur n mnyr t rregullt vijat e fushs
magnetike?
A.
B.
C.
D.

4
2
3
1

80.

N figur sht paraqitur lvizja e nj sateliti rreth toks. N ciln nga pikat n figur
shpejtsia e satelitit rreth toks sht m e madhe?
A.
B.
C.
D.

N pozitn A
N pozitn C
N pozitn B
N pozitn D

17

81.

N diagram sht paraqitur veprimi i dy forcave n pikn (P). Sa sht forca rezultuese
q vepron n pikn (P) ?
A. F = 3N
B. F = 4N
C. F = 5N
D. F = 7N

82.

N figur sht paraqitur skema e nj pajisje e cila furnizohet


me rrym elektrike n tri vende. Nse intensiteti i rryms n hyrje
sht 7A, kurse n daljen e par sht I 1=2A dhe n daljen e tret
sht I3= 4A, ather sa do t jet intensiteti i rryms n daljen e
dyt I2?
A. 1 A
B. 2 A
C. 3 A
D. 4 A

83.

Pr dallim prej forcave elektrike, forcat gravitacionale jan:


A. vetm refuzuese
B. vetm trheqse
C. edhe trheqse edhe elastike
D. edhe trheqse edhe refuzuese

84.

Numri i neutroneve n brthamn e nj elementi kimik caktohet si:


A. prodhim i mass atomike dhe numrit t protoneve
B. ndyshim i mass atomike dhe numrit t protoneve
C. hers i mass atomike dhe numrit t protoneve
D. shum n mes t mass atomike dhe numrit t protoneve

18

KIMI
85.

Me ciln
dhe uj?
A.
B.
C.
D.

metod mund t ndahet przierja homogjene e cila prmban krip t gjells


Me distilim
Me filtrim
Me dekantim
Me magnet

86.

Me oksidimin e butanol-2 prftohet:


A. butandieni
B. butanali
C. butanoni
D. butani

87.

N cilin nga rastet e mposhtme sht paraqitur sakt izotopi i deuteriumit?


A. I
B. II
C. III
D. IV

88.

N nj provz laboratorike t mbushur me acid sulfurik (H 2SO4),


fusim letrn e lakmusit. far do t vrehet n kt rast?
A. Letra e lakmusit merr ngjyr t kaltr
B. Letra e lakmusit merr ngjyr t portokallt
C. Letra e lakmusit nuk ngjyroset fare
D. Letra e lakmusit merr ngjyr t kuqe

89.

Nse 50 g NaCl treten n 200 g uj, kjo tretsir prmban:


A. 40% NaCl
B. 20% NaCl
C. 25% NaCl
D. 10% NaCl

90.

Me bashkveprimin e acideve me alkoole n prani t acideve si katalizator formohen:


A. esteret
B. eteret
C. aminat
D. amidet

19

91.

Cili nga kto cikloalkane sht m stabil?


A. Ciklopropani
B. Ciklobutani
C. Ciklopentani
D. Cikloheksani

92.

Kur n tretsirn e acidit klorhidrik (HCl) veprojm me hidroksid natriumi (NaOH)


prfitohet kripa e gjells (NaCl), sipas barazimit kimik:
HCl + NaOH = NaCl + H2O
far lloji i krips sht formuar nga ky reaksion?
A. Krip bazike
B. Krip acidike
C. Krip neutrale
D. Krip nj acidike

BIOLOGJI
93.

Bakteriet t cilat mund t jetojn pa oksigjen quhen:


A. anaerobe
B. aerobe
C. heterotrofe
D. saprofite

94.

Cili nga pohimet e mposhtme prshkruan drejt procesin e fotosintezs:


A. fotosinteza prodhon dioksid t karbonit
B. fotosinteza kryhet tek t gjith organizmat
C. fotosinteza prodhon energji pr qelizn
D. fotosinteza kryhet n t njjtat organele ku kryhet frymmarrja

95.

sht paraqitur nj diagram i kromozomeve t njeriut.

N baz t numrit t kromozomeve q shihen n kt diagram konkludojm pr:


A. mashkull me numr normal t kromozomeve
B. femr me numr normal t kromozomeve
C. mashkull me numr jonormal t kromozomeve
D. femr me numr jonormal t kromozomeve

20

96.

N figurn e mposhtme shihen dy


qeliza X dhe Y. Cili sht roli i strukturs
s shnuar me A n kto dy qeliza?

A.
B.
C.
D.

Mundson komunikimin te qeliza X por jo te qeliza Y


Pengon absorbimin e CO2 te qeliza X dhe O2 te qeliza Y
Pengon hyrjen e materieve ushqyese te qeliza X dhe te qeliza Y
Mundson lvizjen e materieve t ndryshme te qeliza X dhe te qeliza Y

97.

Pacienti n foton e mposhtme ka disa nga kto simptome t


smundjes: dobsim, djersitje, dridhje duarsh dhe sy t dalur duq.
Smundja n fjal sht si rezultat i mosfunksionimit normal t
gjndrrs s:
A. tiroids
B. timusit
C. paratiroids
D. hipofizs

98.

Venat jan en t gjakut t cilat:


A. largojn gjakun nga zemra
B. bartin gjakun n drejtim t zemrs
C. kan muskulatur trthoro-vijore
D. kan shtypje t lart t gjakut

99.

Pjes e aparatit t tretjes t njeriut jan edhe dhmbt t cilt e coptojn dhe
thrmojn ushqimin. Cila struktur e aparatit t tretjes te zogjt ka funksion t ngjashm
me dhmbt e njeriut?
A. Gusha
B. Zorra e holl
C. Lukthi muskulor
D. Kloaka

100.

Canis lupulus sht emri shkencor pr ujkun. Cils kategori sistematike i takon
lupulus?
A. Llojit
B. Gjinis
C. Rendit
D. Familjes

21