Vous êtes sur la page 1sur 101

SBI ASSO CLERK - 6425

QUALIFICATION
AGE
LAST DATE
SELECTION PROCEDURE
EXAM DATE

Any Graduate
20-28
09-12-2014
Online test & Interview
Jan/Feb 2015

IBPS S O
QUALIFICATION
AGE

B.TECH/MBA/LLB/MA
20-30

LAST DATE
SELECTION PROCEDURE
EXAM DATE

09-12-2014
Online test & Interview
Feb 2015

EXAM PATTERN
QUANTITATIVE
APTITUDE
REASONING ABILITY
GENERAL ENGLISH
GENERAL KNOWLEDGE

EXAM PATTERN

40
40
40
40

COMPUTER/MARKETING

40

Total

200

2 Hours 15
Min

REASONING

50

ENGLISH LANGUAGE

25

QUANTITATIVE APTITUDE

50

PROFESSIONAL KNOWLEDGE

75

TOTAL

200

2 Hours

www.ibps.in

www.sbi.co.in

UIIC - ASSISTANT

B S N L JAO 962

POSTS: 684
QUALIFICATION
AGE
LAST DATE
SELECTION PROCEDURE
EXAM DATE

Graduate / 10+2 (60%)


20-28
02-12-2014
Online test & Interview
Jan 2015

QUALIFICATION
AGE
LAST DATE
SELECTION PROCEDURE
EXAM DATE

EXAM PATTERN
QUANTITATIVE APTITUDE
REASONING ABILITY
GENERAL ENGLISH
GENERAL KNOWLEDGE
COMPUTER KNOWLEDGE
Total

40
40
40
40
40
200

PAPER I
2 Hours 15
Min

PAPER II

GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

EXAM PATTERN
GENERAL ENGLISH
GENERAL APTITUDE /
AWARENESS
FIN. MGT / COST ACCO. / TAX
AND COMMERCIAL LAW
TOTAL

100

3
HRS

50
300

3
HRS

450

www.externalexam.bsnl.co.in

www.uiic.nic.in

FOR BEST COACHING

CA/CS/M.COM
20-30
31-12-2014
Online Test
22nd Feb 2015

Join

GYANM COLLEGE OF COMPETITIONS


1

GENERAL AWARENESS
JANUARY 2015
Vol. 3, Issue 07

A PUBLICATION OF GYANM EDUCATION &


TRAINING INSTITUTE PVT. LTD.
SCO 13-14-15, 2ND FLOOR, SEC 34-A, CHANDIGARH

NATIONAL NEWS

CONTENTS

NOVEMBER 2014
PM VISITS MYANMAR, AUSTRALIA AND FIJI

CURRENT AFFAIRS
SEPT TO NOV 2014
BULLET NEWS
JUNE TO AUG 2014

2-28
30-40

GK MCQs NOV 2014

42-50

INTERVIEW SPECIAL

51-54

INSURANCE PAPER

55-68

SPL MCQs ON POLITY

70-75

LATEST GK BULLETS

76-99

FIGURES TO REMEMBER
REPO RATE

8.00%

REVERSE REPO RATE

7.00%

MARGINAL STANDING FACILITY


RATE
STATUTORY LIQUIDITY RATIO

9.00%

CASH RESERVE RATIO

4.00%

22%

BANK RATE
BASE RATE(s)
(of various banks)

On Nov 11, Prime Minister Narendra Modi left India for a ten day foreign visit,
starting from Nay Pyi Taw, Myanmar where he attended the ASEAN-India Summit on
12th Nov. He attended the 7th East Asian Summit there on Nov 13.
On the sidelines of the summits, he met Chinese Premier Li Keqiang, Malaysian PM
Najib Razak, Russian Premier Dmitry Medvedev, Thai PM Gen Prayut Chan-o-Cha.
He also met Myanmars opposition leader and Nobel Laureate Aung San Suu Kyi.
ASEAN is a group of 10 countries Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore,
Thailand, Vietnam, Laos, Myanmar, Cambodia and Brunei with headquarters at
Jakarta, Indonesia.
Next ASEAN summit is to be held in Cambodia, March, 2015.
East Asia Summit is an extended version of ASEAN in which eight more countries
are members India, China, Japan, Australia, New Zealand, Russia, USA and South
Korea.
NOV 14: Modi reached Brisbane, Australia to attend Heads of Nations meet of G-20
nations on 15th-16th Nov.
NOV 17: Modi addressed Indian diaspora at Allphones Arena, Sydney. Mr. Modi
assured life time visa to PIO and OCI card holders.
PIO Persons of Indian Origin
OCI Overseas Citizens of India

9.00%
9.80%
10.25 %

INDIAS RANK IN
Global Terrorism Index 2014

6th

Global Slavery Index 2014

1st

Gender Gap Index

114

Ease of Doing Business (World Bank)

142

th

nd

Global Hunger Index 2013

55

Global Competitiveness

71

th

st

Human Development Index

135

Global Innovation Index

76

Economic Confidence Index

01

th

th

India and Australia signed five pacts on social security, transfer of sentenced
prisoners, combating narcotics trade, tourism, and arts and culture.

st

Choice for FDI

143

Press Freedom Index 2014

78

rd

th

Social Progress Index

102

World Press Freedom Index

140

Environment Performance Index

155

Index for Nuclear Safety

23

Index of Economic Freedom

120

Rank in Energy Usage

69

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

NOV 18: Modi addressed the Australian Parliament at Canberra, first Indian Prime
Minister to do so. Later in day he visited Melbourne where Australian PM hosted a
dinner for him at the 116 year old Melbourne Cricket Ground.

nd

th

th

rd

Prime Minister: Tony Abbott


Monarch: Queen Elizabeth

Capital: Canberra
Nick name: Aussie, Oz

NOV 19: Modi arrives in Fiji. He addressed their Parliament, becoming first foreign
dignitary to do so. He announced a $75 million line of credit for a power plant and
upgrading the sugar industry.
Fiji Prime Minister: Frank Bainimarama

Capital: Suva

th

th

NOV 20: Narendra Modi flied back to India.

MODI WOOS SAARC NATIONS

INDIA TOPS IN HUMAN SLAVERY NUMBERS

The two-day 18th South Asian


Association
for
Regional
Cooperation (SAARC) summit
was held at Kathmandu from
26th Nov to 27th Nov, with an
agenda to improve connectivity
among member states for
boosting trade, collectively
fighting the poverty and
illiteracy. The eight members
signed the SAARC Framework on Energy (Electricity)
Cooperation to facilitate inter country trading of electricity.

With over 14.2 million in India being involved in forced


labour and being victims of trafficking-for sexual exploitation
and forced marriage, the country is home to the largest
number about 40 per cent of the people trapped in
modern slavery. As per the Global Slavery Index 2014,
published by the Walk Free Foundation in Perth, Australia,
around 35.8 million people are enslaved across the world.
President Pranab Mukherjee visited Bhutan on a
two-day visit - 7-8 Nov. He is the first Indian head of
state to visit to the country in 26 years.
6th World Ayurveda Congress held in New Delhi
from 6 to 9 November 2014. This years theme was
Health Challenges and Ayurveda.
A latest UN report says that, India has the worlds
largest youth population with 356 million 10-24-yearolds, followed by China.
Public Service Broadcasting Day observed on 12th
Nov to commemorate Mahatma Gandhi's first and only
visit to All India Radio.
Indian Renewable Energy Development Agency Ltd
(IREDA) and US Export-Import (Exim) Bank signed an
MoU for cooperation on clean energy investment.
The 45th International Film Festival of India
(IFFI) began in Goa on November 20. China is the
focus country of this festival.
Children's Film Society of India organised the first
edition of the National Children's Film Festival from 14
to 16 Nov at New Delhi.
The World Economic Forum (WEF) in partnership with
the Confederation of Indian Industry (CII) hosted the
India Economic Summit in New Delhi from Nov 4 to 6.
Prasar Bharti announced to re-launch DD National with
new tagline Doordarshan National Desh Ka Apna
Channel.
India and Bhutan signed an MoU on 7th Nov. for the
establishment of Nalanda University in Bihar to develop
the institution as an international centre of excellence.
Sushma Swaraj: External Affairs Minister visits Dubai
on Nov. 10.
India and Republic of Korea signed a Memorandum of
Understanding to facilitate technical cooperation in
Railway sector between the two countries.
First Commonwealth Science Congress was held in
Bengaluru on 25th November.

Theme: 'Deeper Regional Integration for Peace and


Prosperity'
New Chairman of SAARC: Mr. Sushil Koirala, Prime
Minister of Nepal
FIVE PROPOSALS BY INDIA AT SAARC:
1. SAARC Business traveller card for all member countries
2. Easy visa for medical treatment visits
3. Online courses and e library for South Asian students
4. To provide five in one vaccine for children and
support for polio free all countries
5. To provide funds for TB-HIV laboratory
The SAARC has eight members: Afghanistan, Bangladesh,
Bhutan, India, the Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka
with permanent headquarters at Kathmandu, Nepal.
The 19th SAARC summit will be held in 2016 in
Islamabad, Pakistan.

RUSSIAN DEPUTY PM VISITS INDIA


Dmitry Rogozin, Deputy Prime Minister of Russia visited
India to attend 20th session of the India-Russia InterGovernmental Commission on Trade, Economic, Scientific,
Technological and Cultural Cooperation at New Delhi.

SAINTHOOD FOR TWO NATIVE INDIANS


In a canonisation ceremony presided over by Pope Francis
II in the Vatican on Nov 23, Sainthood was granted to two
Indians - Father Kuriakose Elias Chavara, popularly known
as Chavara Achen, and Sister Euphrasia, popularly known as
Evuprasiamma. Both of them hail from the Syro Malabar
Catholic Church, Kerala. The only other native Indian to get
sainthood - Sister Alphonsa (2008) is also from this church.

NGOs TO WORK AGAINST OPEN DEFECATION


Three global organisations on 24 November 2014 signed a
memorandum of understanding (MoU) to end open
defecation in India. The agreement is for three years.
These three organisations are the World Toilet Organisation
(WTO), WASTE and the Financial Inclusion Improves
Sanitation and Health (FINISH).

INDIA 6TH WORST HIT BY TERRORISM


Institute for Economics and Peace, Sydney released Global
Terrorism Index 2014. The Index provides ranks for 162
countries in terms of impact of terrorism. Iraq continues to
be worst affected where 6362 lives were lost in 2013 due to
terrorism. India is 6th worst affected nation.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

GYANM COLLEGE OF COMPETITIONS

Opens a Centre in

FEROZEPUR
MALWAL ROAD
09779702668
Your Best Bet For Career Building
3

OCTOBER 2014
PRESIDENT VISITS NORWAY, FINLAND
President Pranab Mukherjee became the first ever Indian
head of state to visit Norway. Over a dozen pacts were
signed with Norway to step up cooperation in defence,
science and technology, education and other sectors.
President visited the village of Santa Claus and crossed the
Arctic Circle. India has a station Himadri, located in the
middle of North Pole and Norway. In Finland, the two
countries signed an agreement for nuclear cooperation.

VIETNAM PM VISITS INDIA


Nguyen Tan Dung, Vietnam Prime Minister came on a twoday visit to India. The two countries agreed to have sister city
ties between Ho Chi Minh City and Mumbai. Agreement was
also signed for extending Indias role in oil exploration in
South China Sea.

BIRTH CENTENARY OF BEGUM AKHTAR


Union Ministry of Culture launched a year long birth
centenary celebrations of Ghazal and Thumri singer Begum
Akhtar (07-10-1914). Her original name was Akhtar Bai
Faizabadi. A set of commemorative coins of 100 rupees and
5 rupees was released on the occasion.

US TO PROMOTE SMART CITIES IN INDIA


In a boost to India's 100 smart city programme, the US govt
has assured its support for developing three such cities Allahabad, Ajmer and Visakhapatnam. Govt has allocated a
sum of Rs 7,060 crore for this purpose in the Union Budget.

AUSTRALIA TO SUPPORT INDIAN PROJECTS


Australia announced 13 innovative projects with India that
would support new cutting-edge collaborative research
partnerships between universities, professional bodies and
private sector organisations of the two countries.

HUDHUD LASHES OUT VISAKHAPATNAM


INDIA MOVES UP ON HUNGER INDEX
Although still behind neighbouring Nepal and Sri Lanka,
India made some progress in reducing poverty level though
its status remains classified as "serious" on the Global
Hunger Index 2014. India ranks 55th on GHI, (up from 63rd
in 2013) better than Pakistan and Bangladesh (ranked 57),
but trails behind Nepal (44) and Sri Lanka (39).
Compiled by the International Food Policy Research Institute
(IFPRI), the GHI ranks 120 countries on three equally
weighted indicators the proportion of people who are undernourished, the proportion of children under five who are
underweight, and the mortality rate of children under five.

Areas around Visakhapatnam on Andhra coast were severely


lashed by the super cyclone Hudhud, causing
widespread destruction. The Cyclone developed due to a
deep depression over north Andaman Sea and moved
towards Andhra Pradesh, striking the coast around
Visakhapatnam with strong winds blowing at speed of
around 200 kmph. Prime Minister announced a relief
package of Rs. 1,000 crore for the cyclone hit area. Hudhud
is the Arabic name of Hoopoe bird, which is the national
bird of Israel. The name was suggested by Oman.

INDIA FARES WORST IN PENSION INDEX

100 YEARS OF KOMAGATA MARU INCIDENT


commemoration of the historic Komagata Maru incident on
29th September. A set of commemorative coins of
denominations of Rs 100 and Rs 5 was released to mark the
occasion.
Komagata Maru was the name of the steamer that
carried 376 passengers, mostly immigrants from Punjab,
from Southeast Asia to Canada. The ship was denied
docking in Vancouver owing to discriminatory immigration
laws of Canada. The steamer returned to India and docked
at Budge Budge, Kolkata on September 27, 1914. Local
British guards denied the entry to immigrants led by Baba
Gurdit Singh, following which a riot took place in which 19
Indians were killed.

WORK BEGINS ON 'STATUE OF UNITY'


The work order for 'Statue of Unity' the world's tallest
statue (182 mts) of India's first Home Minister Sardar
Vallabhbhai Patel has been issued by the Gujarat
Government to leading engineering company Larsen and
Toubro (L&T).

The Melbourne Mercer Global Pension Index 2014 has


ranked Indias retirement system lowest among the 25
countries surveyed, as less than 6% of the working
population in the country is covered under private pension
plans. The list is topped by Denmark.

INDIA RANKS LOW ON GENDER GAP INDEX


India has performed poorly in removing gender-based
disparities, ranking 114 out of 142 countries in World
Economic Forum's 2014 Gender Gap Index, scoring low on
parameters like economic participation, education, health
and survival. Iceland tops the list with the most equitable
sharing of resources among men and women, followed by
Finland, Norway.

DOING BUSINESS STILL NOT EASY IN INDIA


INDIA SIGNS MINAMATA CONVENTION
India has signed the Minamata Convention on Mercury to
control and reduce emissions from the power plants.
The convention is named after the Japanese city Minamata
that has become synonymous with deadly mercury
contamination since 1950.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

India has been placed at 142nd rank among 189 countries in


the latest World Banks Ease of Doing Business report. The
latest ranking, however, does not take into account the
latest slew of measures taken by Modi Government to make
India a business friendly destination. Singapore tops the list
88.27 points, followed by New Zealand, Hong Kong.

NO INDIAN UNIVERSITY IN TOP 200


None of Indias 600 plus universities finds a place in the
global top 200 Times Higher Education Rankings powered
by Thomson Reuters. Panjab University, Chandigarh, retains
its position as the highest ranked Indian university at 226
place. In the institutions, the Indian Institute of Science
(IISc), Bangalore, stands at 276-300 bracket.

Cyclone Nilofar, a very severe cyclonic storm hit


Gujarat coast. The name Nilofar was given by Pakistan.
John Baird, Canada's Foreign Minister has said that
Canada has agreed to sign commercial contracts for
supply of uranium for Indian nuclear reactors.
India signed a Memorandum of Understanding on
Culture Cooperation with UK for next five years
A commemorative postage stamp on Sri Lankan
Buddhist revivalist and writer Anagarika Dharmapala
was released by the President.
Government decides to commemorate Sardar
Vallabhbhai Patels birth anniversary (October 31) as
National Integration Day- Rashtriya Ekta Diwas.
India and Mexico signed a MoU for cooperation in space
and working together in the areas of remote sensing
and satellite communication.
India and Nepal have signed a Power Trade Agreement
to promote cooperation in the field of production and
transmission of electricity.
India Heritage Research Foundation, Rishikesh has
released the Encyclopedia of Hinduism consisting
of 11 volumes and approximately 7000 entries.
India will contribute $4 million in the $5.4 billion aid
pool formed by the global donors for rebuilding the
Gaza Strip destroyed in the conflict with Israel.
Prime Minister addressed the nation on Oct 3 for the
first time over radio in the programme Mann Ki Baat
to reach out to maximum audience.

SEPTEMBER 2014
MODI MAKES HISTORY AT MSG, NEW YORK
Billed as one of the largest receptions ever held for a foreign
head of state in the USA, PM Modi addressed a istorical
public gathering of over 18,000 persons at the USAs most
prestigious venue Madison Square Garden in New York on
28th September. Pitching his 3D mantra for assured
progress, Modi said, "We have democracy (peoples
government), demographic dividend (young generation) and
demand (huge market of over 125 crore Indians) on our
side." India is the youngest nation in the world with 65% of
its population below 35 years of age. He made four
promises to NRI community:

Life time visas for persons of Indian origin (PIO)


cardholders
PIO and Overseas Indian Citizen (OCI) cards to be
merged in to one common card
Those who come to India for long stay will not have to
report periodically at police stations as is the present
requirement

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

US nationals to get long term visas and visa on arrival


following electronic travel authorization

Recognising the importance of Modis visit to USA, the US


Senate unanimously passed a resolution designating
September 30 as 'US-India Partnership Day'.
President: Barack Obama
Capital: Washington DC
Parliament: Congress

P M: No Position
Currency: U S Dollar

CHINESE PRESIDENT VISITS INDIA

During recent visit of Chinese President Xi Jinping, China


signed 12 pacts to commit investment of $20 billion in India
in the next five years besides allowing greater market
access to Indian companies in sectors like pharmaceutical
and farm-products. Highlights of the pacts are:
China to help in modernization of Indian railways,
including setting up of a Railway University and adding
to the speed of trains, beginning with ChennaiBangalore-Mysore corridor for trains 160 kmph speed.
Three MoUs signed for Gujarat -- making Guangzhou
and Ahmedabad as sister cities, setting up of industrial
parks in Gujarat.
Making the Guangdong province and the Gujarat
partners in cultural and social ties.
To provide support for setting up automotive industrial
park near Pune, Maharashtra.
Agreed to opening of a new route to Kailash
Mansarovar via Nathu La in Sikkim.
To observe year 2015 as Visit India year in China, and
2016 as Visit China in India.
Chinas Premier (Prime Minister): Li Keqiang
Capital: Beijing
Currency: Renminbi (Yuan)
Chinas Parliament: National People's Assembly

JAPAN TO INVEST $35 BILLION IN INDIA


During recent Japan visit of our Prime Minister, Japan
pledged to invest Rs. 2.1 lakh crore ($35.5 billion) in a wide
spectrum of projects in India over five years. These in clued
infrastructure, clean energy and skill development. Japan
will also provide all possible support to introduce the
Shinkansen, or bullet train, along the Ahmedabad-Mumbai
route.
Japans Emperor: Akihito Prime Minister: Shinzo Abe
Capital: Tokyo Currency: Yen Parliament: Diet

KASHI TO LEARN FROM KYOTO

INDIAs FIRST CORAL GARDEN

India and Japan have signed a partner city affiliation


agreement between Varanasi (Kashi) and Kyoto, which will
see cooperation in the fields of heritage conservation, city
modernisation and culture. Kyoto is also known as city of
thousand shrines.

In an attempt to conserve several coral species at one place


and to boost tourism in the state, the country's first 'Coral
garden' will be set up at Mithapur coastal region of
Devbhoomi-Dwarka district in Gujarat.

GOOD NEWS FOR UNDERTRIALS

DOORDARSHAN COMPLETES 55 YEARS

In
a
historic
landmark judgment,
the Supreme Court
has directed that all
under-trial prisoners
who have been in
the prison for a
period more than
half of the jail term
prescribed for the
offences they had been arrested should be released on bail
immediately. The Court asked trial court judges to visit jails
under their jurisdiction every week starting from October 1
and order the release of such under trial prisoners in the jail
itself.

PRESIDENT VISITS VIETNAM


President Pranab Mukherjee made a four-day state visit to
Vietnam and met his counterpart Truong Tan Sang. The
two countries signed seven pacts to further strengthen their
strategic partnership in key sectors including Oil Exploration,
Agriculture and Air Connectivity between the two countries.
President: Trng Tan Sang
Capital: Hanoi
Parliament: National Assembly

P M:Nguyen Tan Dung


Currency: Dong

Public service broadcaster Doordarshan is celebrating 55


years of its service. Doordarshan made a modest beginning
in India on 15th September 1959, when the first
experimental centre at Delhi with a small transmitter was
inaugurated by the then President Rajendra Prasad.

NALANDA UNIVERSITY IN NEW AVATAR


The ancient Nalanda University (NU), which attracted
students from the world over in 6th century A D, started
functioning once again after almost 800 years at its newly
established campus at Rajgir, Bihar. The university was
inaugurated by External Affairs Minister Sushma Swaraj.
The NU came into existence by the Nalanda University Act
passed by Parliament. Economist Amartya Sen is the
Chairman of the Governing Body of the university that has
received financial support from a number of countries
China, Australia, Singapore and Thailand. The idea of
resurrecting the ancient seat of learning was mooted by
former President APJ Abdul Kalam.

INDIA RANKS 3RD IN IT SECURITY


According to the I T security firm Trend Micro, India ranks
third after Japan and the US in the tally of countries most
affected by online banking malware during the April-June
quarter of 2014.

NUCLEAR DEAL INKED WITH AUSTRALIA


Australian Prime Minister Tony Abbott came to India on a
two day visit. India signed a landmark civil
nuclear cooperation agreement with Australia on 5th
September at New Delhi. The deal will ensure regular supply
of Uranium for peaceful purposes. Back in 2012, Australia
reversed its policy on nuclear sales to India as the latter
refused to sign the Nuclear Non-Proliferation Treaty.

POSTAL STAMP ON GREAT MUSICIANS


President released a set of eight commemorative postage
stamps on great Indian musicians - Pandit Ravi Shankar,
Pandit Bhimsen Joshi, D.K. Pattammal, Pandit Mallikarjun
Mansur, Gangubai Hangal, Pandit Kumar Gandharva, Ustad
Vilayat Khan and Ustad Ali Akbar Khan.

NATIONAL NUTRITION WEEK


This week is celebrated every year
from 1st September to the 7th
September to make people aware
about important tips of their health
and well-being. The theme for this
week is Poshak Ahaar, Desh Ka
Adhaar.

INDIA 71ST IN GLOBAL COMPETITIVENESS


India has slipped to 71st position (from 60th in 2013) in an
annual global competitiveness list released by the World
Economic Forum. Switzerland remains on top, followed by
Singapore and United States.

GATES FOUNDATION TO SUPPORT TOILETS


Union Urban Development Ministry and international
organisation Bill and Milinda Gates Foundation have agreed
on a partnership to promote user friendly toilets to improve
sanitation system in India under Swachchh Bharat Mission.
The mission aims at providing toilet facility in every
household in the country by 2019.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

India has signed an agreement with Germany for


cooperation in the field of skill development, solid waste
management and cleaning of rivers.
Liars Dice, a Hindi film directed by Geetu Mohandas
has been selected as Indias entry for the Oscar Awards
in the foreign film category.
India and Bangladesh have reached a decision on
ratification of the Land Boundary Agreement (LBA) and
to ensure zero border killings.
India and Bangladesh signed a MoU on cooperation in
the field of traditional systems of medicine and
homeopathy.
Sushma Swaraj, External Affairs Minister visits
Afghanistan to meet President & to review key projects.
Prime Minister Narendra Modi turned 64 on 17th
September.

NEWS FROM STATES


NOVEMBER 2014
FIR KIOSKS SET UP AT BENGALURU
The Bengaluru City Police has set up a kiosk that lets
anyone file an FIR at any time, irrespective of where an
incident such as theft or accident may have occurred. The
kiosk, equipped with HD audio-video and a touch screen,
will enable citizens to speak to a police officer and also sign,
print and scan documents.

LUCKNOW - AGRA EXPRESSWAY


The proposed 302 km long Lucknow - Agra Expressway in
UP would be the countrys longest access controlled six lane
expressway. It would be 110 meters wide and would cut
down travel time from Lucknow to Agra from existing eight
hours to less than four hours.

Madhya Pradesh has been chosen for union


governments Best State Award for Empowerment of
Disabled for year 2014.
The Karnataka Government aims at construction of 10
lakh toilets by 2018 and make the state completely free
from open defecation.
Assam State Zoo in Guwahati has become the first zoo
in the world to house the critically endangered
pig Pygmy Hog.
Kerala has decided to cull about 2,00,000 poultry birds
as a precautionary measure against the H5NI avian
influenza virus.

OCTOBER 2014
ANDHRA TO WAIVE FARMERS LOANS
Andhra Pradesh government has launched the Rythu
Saadhikara Samstha (Farmers Empowerment Corporation) to
provide agricultural debt redemption to farmers and also to
act as a 'one-stop-shop' for farmer development, welfare
and empowerment activities. All farmers who availed crop
loans of up to Rs 1.5 lakh would be benefitted.

KERALA TO PROTECT OLD TREES


To protect grand old trees in public places, Kerala Forest
Research Institute plans to mark them with a "health-card"
that will show its strength condition, risk factors and details
of damage etc.
Union government plans to set up a mega handicraft
cluster in Kachch, Gujarat to promote handcraft items
and craft based textiles.
Madhya Pradesh tops iin the field of organic farming
producing about five lakh metric ton of farm products,
about 40% of the countrys total organic produce.
The Kerala Government will provide free treatment to
every cancer patient in the state under the project
Sukrutham at major government hospitals.
Kerala would become the first state in India to have
high-speed internet connecting all the panchayats in
the state by March next year.
Union Govt launches Jammu Kashmir Arogya Gram
Yojna to promote cultivation of scientifically tested and
commercially beneficial aromatic and medicinal plants.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

SEPTEMBER 2014
UNPRECEDENTED FLOOD HAVOC IN J&K
First week of September saw all the major rivers of Jammu
Kashmir state, particularly Jhelum River over flowing much
above the danger mark, flooding a large part of the state,
including main city Srinagar, causing unprecedented havoc
all around. The situation was declared a national-level
disaster by Prime Minister.
Hundreds of National Disaster Relief Force (NDRF)
personnel worked round the clock to rescue thousands of
marooned persons. Indian Army launched Operation
Megh Rahat a rescue operation to save and provide
relief to the flood victims. Central govt announced a flood
relief package of Rs. 1,000 crore for the state.

MADHYA PRADESH TOPS IN GDP GROWTH


According to recent data
from CSO, Madhya Pradesh
outpaced all the major
states to top the economic
growth charts with a
scorching 11 per cent
growth in 2013-14 a year
when India recorded only
4.7 per cent growth. Madhya Pradesh is followed by new
comer Uttrakhand, pushing Bihar to number three spot.

BIHAR TO RESTORE GLORY OF ORWELL


Bihar govt has launched the renovation and beautification
work of the birthplace of famous author, journalist and
critic George Orwell at Motihari in East Champaran district of
Bihar, around 165 km from Patna. Orwell, the author of
novels like Animal Farm and Ninteen Eighty-Four, was born
at Motihari on 25th June 1903.

SWAVALAMBAN ABHIYAN': A set of 11 new propoor


initiatives of the Gujarat government aimed at promoting
dignity and self-sufficiency of the poor, launched at
Gandhinagar by the Prime Minister on his birthday 17th
September.

General elections declared in Haryana and Maharashtra


for October 15 for electing Members of Legislative
Assembly (MLAs).
Chief Minister of Andhra Pradesh has announced that
Vijayawada will be the new capital of Andhra Pradesh.
Uttarakhand Government has declared 9 September as
Himalaya Diwas to spread the message of conservation
of the Himalayan ecosystems.
Lucknow joins the elite club of metro cities to have
Metro rail service as the work started on the project on
27th September.
Railway starts conversion of the 201 km long SilcharLumding meter-gauge rail route in Barack valley in
Assam into broad-gauge.
3rd Ladakh Marathon at Leh in J&K was held on 16th
September. This is worlds highest/toughest marathon
held at 3,524 meter (11,562 feet) altitude.
Kerala will host a Global Agro meet and an exhibition
on hi-tech agriculture and food processing at Kochi on
6th and 7th of November.

GOVERNMENT
INITIATIVES
NOVEMBER 2014
NEW SCHEMES ON NATIONAL
EDUCATION DAY
National Education Day was observed
on Nov 11 on the 125th birth
anniversary of Maulana Abul Kalam
Azad, independent Indias first
Education Minister. The HRD Ministry
launched new initiatives to promote
the education system of the country.
Unnat Bharat Abhiyaan launched to enable higher
educational institutions like IITs and NITs to work with
the people of rural India by evolving appropriate
solutions for accelerating sustainable growth.
Know Your College portal launched to enable
students view details of courses, labs, faculty, library,
hostels available etc. of all the colleges, for selecting
the right college for their higher education.
Skill
Assessment
Matrix
for
Vocational
Advancement of Youth (SAMVAY) launched to
facilitate students to switch between education and
jobs. It will help such students to resume studies who
left formal education for a job.
Two scholarship schemes launched for technical
education, Saksham for specially-abled needy and
meritorious students and Pragati for girls pursuing
technical education at college level.

GOVT TO SET UP 'SWACHH BHARAT KOSH'


The government has launched a fund that will be utilised to
build toilets in schools, rural and urban areas to achieve the
objective of cleanliness across the country. The Kosh will be
set up by the Ministry of Finance and will be managed by a
Governing Council headed by Expenditure Secretary.

OCTOBER 2014
SHRAMEV JAYATE KARYAKRAM LAUNCHED

Prime Minister launched Pandit Deendayal Upadhyay


Shramev Jayate Karyakram organised by the labour ministry
on October 16. The project aims at creating a conducive
environment for industrial development and doing business
with ease. The programme has five focus areas as under:

MANAS LAUNCHED FOR SKILL DEVELOPMENT


Union Ministry of Minorities Affairs launched the Maulana
Azad National Academy for Skills (MANAS) on 125th
birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad to impart
training to youths in health and security sector.

NEW CITIZENSHIP NORMS FOR REFUGEES


Govt has relaxed Indian citizenship norms for Hindu and
Sikh refugees from Pakistan and Afghanistan. Refugees,
who have entered India prior to 31 December 2009, can
now apply for the Indian citizenship.

BSNL LAUNCHES MOBILE SECURITY SERVICES


The BSNL has launched mobile security value added service
that will allow its customers to track location of their lost
mobile phones. Through this application, the user will also
be able to remotely lock device, erase data in the lost
mobile.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Govt. launched National Bal Swachhta Mission as


part of Swachh Bharat Mission in New Delhi on Nov 15
to improve over all cleanliness amongst school children.
Udaan programme launched to assist girl students in
preparing them for the IIT-JEE while studying in classes
XI and XII.
Govt approves "Integrated Power Development
Scheme" for strengthening of sub-transmission and
distribution network of electricity in the urban areas.
India has launched the tourist visa on arrival facility
enabled by electronic travel authorization for 43
countries for boosting the tourist inflow.
Govt has decided to lay an exclusive submarine cable
network for Andaman & Nicobar Islands from Chennai
to facilitate high speed internet/browsing in the islands.
The Central Government has allocated five thousand
crore rupees under AYUSH Mission for promoting
traditional methods of treatment in the country.
The Delhi Transport Corporation has started a DelhiKathmandu bus service from Nov. 26.

Every one of the six to seven lakh industrial units in the


country will get a unique Labour Identification
Number - LIN (Shram Pehchan Sankhya) for
simplifying
business
regulations
and securing
transparency and accountability in labour inspections
Shram Suvidha" a Unified Labour Portal launched
to facilitate "Labour Inspection Scheme," which aims at
ending arbitrariness in the inspection mechanism.
Labour inspectors will now get auto-generated lists
telling them where to go for inspection. It will also
replace current 16 forms with one online form
Universal Account Number (UAN) for Employees'
Provident Fund members that will be portable
throughout the working careers of members and can be
used anywhere in India.
Under Apprentice Protsahan Yojana govt will reimburse
50 per cent of the stipend paid to apprentices during
first two years of their training.
Revamped smart card based Rashtriya Swasthya
Bima Yojana, the government has introduced a smart
card for the workers in the unorganised sector.

SWACHH BHARAT MISSION LAUNCHED

NATIONAL AIR QUALITY INDEX

On October 2, Prime Minister


launched the countrys biggestever cleanliness drive from New
Delhi by actually sweeping the
pavements in Valmikli Basti
near Mandir Marg. The urban
component of the Mission is
proposed to be implemented
over 5 years starting from
October 2, 2014 in all 4,041
statutory towns.
The total expected cost of the
programme is Rs. 62,009 crore,
out of which the proposed
central assistance will be of Rs. 14,623 crore.
Govt has decided to merge the Nirmal Bharat Abhiyan, a
campaign for rural sanitation with Swachh Bharat Mission.

The government has launched a new methodology


National Air Quality Index (AQI) to create awareness
about the quality of air and its likely health impact. Using
the One Number-One Colour-One Description, the AQI
proposes six categories good, satisfactory, moderately
polluted, poor, very poor and severe, beginning from green
and ending in dark red, respectively.

SANSAD ADARSH GRAM YOJANA

The government has made it mandatory for tobacco


companies to carry health warnings covering at least 85%
of the surface of cigarette packets, making India the world
leader in implementing plain packaging of tobacco products
as advocated by the World Health Organisation.

Prime Minister launched Sansad Adarsh Gram Yojana on


11th October, on the occasion of birth anniversary of Jai
Prakash Narayan. Every one of about 800 MPs, including
Prime Minister, is expected to take the responsibility of
developing physical and institutional infrastructure in one
village by 2016 and two more by 2019.

DIESEL PRICES DECONTROLLED


Union Cabinet has decided to completely deregulate the
diesel prices and henceforth the price will be linked to the
market. Petrol and diesel are now market linked and the
government does not have to pay subsidy. LPG prices will
be revised on half yearly basis, on April 1 and October 1,
every year.

85% WARNING SPACE ON CIGARETTES PACKS

SUBRAMANIAN COMMITTEE ON GREEN LAWS

Adarsh Gram aims to ensure 100 per cent access to health,


education, sanitation, schools, toilets, libraries and smart
schools. The selected village should have a population of
3000-5000 in plain areas and 1000-3000 in hilly, tribal and
difficult areas.

The Union Ministry of Environment and Forest has


constituted a four-member committee under chairmanship
of former cabinet secretary T S R Subramanian to review
the laws related to protection of environment including the
Indian Forest Act, 1927 and suggest amendments that could
make them more effective.

SWACHHTA UDYAMI YOJANA

FIRST MENTAL HEALTH POLICY LAUNCHED

National Safai Karamcharis Finance and Development


Corporation has launched Swachhta Udyami Yojana Swachhta Se Sampannta Ki Aur to provide financial
assistance to Safai Karamcharis and identified manual
scavengers for construction, operation and maintenance of
community toilets in public private partnership (PPP) mode
and for purchase of sanitation related vehicles.

The Union Health Ministry launched the countrys first ever


Mental Health Policy to provide access to good quality
treatment to mentally ill people with the focus on those
living in poverty.

VARISHTHA PENSION BIMA YOJANA


Govt has reintroduced the Varishtha Pension Bima Yojana- a
single premium pension policy for senior citizens, for a
limited period of one year, from 15-08-2014 to 14-08-2015.
The beneficiaries can avail pension ranging from Rs 500 to
Rs 5,000 per month by depositing a lumpsum amount of Rs.
66,665 to Rs. 6,66,665 respectively.

ONLINE ATTENDANCE FOR GOVT EMPLOYEES


Government has launched an Adhaar based Biometric
Attendance System (BAS) for government employees.
Named attendance.gov.in, it will keep a track on the
attendance records of employees.

UNIVERSAL HEALTH ASSURANCE MISSION


The government plans to roll out its ambitious Universal
Health Assurance Mission (UHAM) by the end of this year,
aimed at bringing all Indians under health insurance cover.
The UHAM will provide 50 essential drugs with a package of
diagnostics and about 30 AYUSH drugs to all citizens at
govt. hospitals and health centres across the country.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

INDIAS 1ST OFFSHORE WIND POWER PROJECT


Union Ministry of New and Renewable Energy (MNRE)
signed a Memorandum of Understanding (MoU) on 1st
October 2014 for setting up a Joint Venture Company to
undertake the first-ever Offshore Wind Power Project in
India along Gujarat coast.

Govt plans to start Sardar Patel Urban Housing


Mission to ensure housing for all by 2022 and a slum
free India.
Union Government has decided to sell LED bulbs to
households at 10 rupees against the market price of
400 rupees.
From November, 2014 all replies given under RTI by
ministries will be posted online, available for access to
all and not just to persons seeking the information.
Central govt has advised all states, union territories and
Central Armed Police Forces to recruit 33 per cent
women in their ranks.
T.K. Vishwanathan Committee setup to review
Bankruptcy laws.

SEPTEMBER 2014
MAKE IN INDIA CAMPAIGN LAUNCHED
Prime Minister Narendra Modi made a strong pitch for
making India a manufacturing destination at the launch of
his ambitious Make in India campaign in the presence of
some 3000 business leaders from around the world
gathered at Vigyan Bhawan, New Delhi.
The key elements of the project are as under:
25 Thrust Sectors: Government has identified 25 sectors
where India can become world leader. These include
automobiles, chemicals, IT, pharma, textiles, ports, aviation,
leather, tourism and hospitality and railways.
Single Point Interaction For Investors: Invest India will
be first reference point to guide foreign investors. It will
provide help on regulatory and policy issues and assist in
obtaining regulatory clearances
www.makeinindia.com: Visitors registered on the
website or raising queries will be followed up with relevant
information and a newsletter Global Launch Make in India
will be launched at national and state levels and missions
abroad will take it forward
Who And Where: The portal will track visitors for their
geographical location, interest and real time user behaviour.
Subsequent visits will be customised for the visitor based on
this information.
Domestic Focus: Government will identify select domestic
companies having leadership in innovation and new
technology. The idea is to turn these into global champions
to promote green and advanced manufacturing and help
them to integrate into global value chain
Regulatory Regime Overhaul: Review of all regulatory
processes to make them simple and reduce complications.
Proactive Approach: Investor facilitation cell to assist
foreign investors from the time of their arrival in the country
to the time of their departure.
All Stakeholders on Board: State governments, business
chambers, prominent corporates and foreign companies will
be made part of the project.

DEEN DAYAL ANTYODAYA YOJANA


To impart skills to rural and urban poor, the Government
has launched Deen Dayal Antyodaya Yojana, which would
work towards empowering the population through
enhancement of livelihood opportunities. Rs. 1,000 crore
has been allocated for this purpose during 2014-15, out of
which Rs. 500 crore will be spent on skill development of
over five lac urban poor. Further, September 25 will be
celebrated as Antyodaya Diwas every year to mark the birth
anniversary of Pandit Deen Dayal Upadhyaya.

SKILL DEVELOPMENT OF RURAL YOUTH


The Aajeevika Skills Development Programme has been
renamed as Deen Dayal Upadhyaya Grameen
Kaushalya Yojana with reeduction in the minimum entry
age to 15 years from 18 years. Besides, skills imparted
under the programme will now be benchmarked against
international standards by roping in private players so that
rural youths are provided with certificates recognised
overseas. The programme aims to train 10 lakh rural youths
by the end of the 12th five year plan (2012-17).
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

TARGET SET FOR CONSTRUCTION OF ROADS


Government has set a target of constructing 30-kilometre
roads per day. Further, CCTVs are being introduced at all
toll plazas during the current year and all road toll points
would be connected with e-governance system. Govt also
plans to start cashless treatment of road accident victims
during critical golden hour.

HEAVY FINES FOR TRAFFIC OFFENCES


The new Road Safety and Transport Bill, 2014 proposes a
steep hike in penalties for traffic violations, up to Rs 3 lakh
along with a minimum 7 years imprisonment for death of
a child in certain circumstances. It also proposes a fine of Rs
5 lakh per vehicle as well as imprisonment for faulty
manufacturing design, besides cancellation of licences for
rash and negligent driving.

COUNTRYS FIRST CBDR IN SPITI, HP


The Union Ministry of Environment, Forests and Climate
Change has sanctioned Rs 5.12 crore for the countrys first
'Cold Desert Biosphere Reserve' (CDBR) in the Spiti region
of the tribal Lahaul and Spiti district of Himachal Pradesh.
The project aims at conserving medicinal plants, rare wildlife
species and natural water bodies found in the cold desert.

RVCs PLANNED FOR TAMING INFLATION


Govt has launched the Reefer Vehicle Call-in-Centre (RVC)
for smooth transportation of perishable goods. The RVC will
identify bottlenecks faced in transportation of goods on the
national highways and find ways to overcome them so as to
control inflation in prices of perishable goods. RVC is a joint
initiative of the Department of Agriculture and Cooperation,
National Centre for Cold-chain Development and Mahindra
Logistics.

ANTI T B SURVEY LAUNCHED


The first anti-Tuberculosis Drug Resistance Survey of India
for the year 2014-15 was launched on September 6
supported by the World Health Organization (WHO). The
survey aims to improve our preparedness to fight T B,
particularly the Multi-drug-resistant TB (MDR-TB).

DEVRAJ COMMITTEE ON UNIVERSITIES


A high-powered committee headed by H Devraj, set up at
the behest of the Supreme Court to look into the working of
'C' category deemed universities has found that out of 41
such universities hardly 10 fulfill the criteria needed to
become deemed university. Rest of them may be allowed to
exist as educational institutions affiliated to universities.

All India Radio has started free SMS service to provide


news in Hindi, Marathi, Sanskrit, Dogri and Nepali.
A National Sports University will be set up in Manipur to
promote excellence in sports studies.
Textiles Ministry has approved setting up of 13 textile
parks entailing investment of at least 100 crore rupees
in each park.
India Newborn Action Plan launched in New Delhi to
achieve the single digit neonatal mortality and stillbirth
rate by 2030.
The Supreme Court has directed Central Government to
ensure 3 percent quota for disabled persons in all
government jobs, including IAS and promotions.

10

ECONOMIC INDICATORS
NOVEMBER 2014
NCAER LOWERS GDP GROWTH RATE TO 5 %
Countrys economic think-tank-The National Council of
Applied Economic Research (NCAER) has lowered India's
GDP growth forecast to 5 per cent in 2014-15 on weak
economical fundamentals and uncertainties in growth
prospects. In its earlier projection it had suggested a
growth rate of 5.7 per cent in 2014-15.

OECD PUTS GROWTH RATE @ 5.4%


Paris-based think tank Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD has projected 5.4
percent growth for the Indian economy this year as global
recovery continues at a moderate pace.

INDIA MAY GROW BY 5.6% - FITCH


According to international rating agency Fitch, India's
economic growth is expected to pick up to 5.6 per cent in
the current fiscal on account of structural reforms being
rolled-out by the government.

TRADE DEFICIT JUMPS TO $13.36 BILLION


Exports took a beating in October slipping down to $26.09
billion after a fall of 5.04%. However due to a jump in gold
imports, trade deficit increased to $13.36 billion as imports
reached a level of $39.45 billion.

IIP MOVES UP BY 2.5%


Showing signs of recovery, industrial production as
measured by the Index of Industrial Production (IIP), grew
at three-month high of 2.5% in September, mainly on
account of better mining and manufacturing output and
larger offtake of capital goods.

ADB UPS INDIAS GROWTH RATE TO 6.3%


Asian Development Bank has revised India's GDP growth
upwards by 0.3 per cent to 6.3 per cent for 2015, saying
that the Indias economy shows a new promise of
turnaround after elections brought a stable govt. in May.

PPI TO TRACK INFLATION IN SERVICES


The government has set up a committee headed by Prof. B
N Goldar to develop a new inflation index - the Producer
Price Index which may replace the Wholesale Price Index.
The most important part of PPI will be inclusion of services,
as currently there is no index tracking inflation in this sector
that contributes about 55% to India's GDP.

ECONOMY
NOVEMBER 2014
KISAN VIKAS PATRA RE-LAUNCHED
The Government re-launched Kisan Vikas Patra scheme on
Nov 18 to encourage the habit of small savings among the
citizens. The KVPs will be available in denominations of Rs.
1000, 5000, 10,000 and 50,000 with no upper limit for
investment and the invested amount will become double in
100 months.
MSP FOR RABI CROPS FOR 2014-15 SEASON
CROP
Rs./Qtl CROP
Rs./Qtl
Wheat
1450
Gram
3175
Barley
1150
Rapeseed/ Musturd
3100
Masur dal
3075
Safflower
3050
FDI NORMS RELAXED FOR CONSTRUCTION SECTOR

CORE SECTOR SLIPS BELOW 2%


The growth of the eight core industries in September
plummeted to 1.9%, the slowest pace in eight months,
against 9% in the same month last year, due to a fall in
output of crude oil, natural gas, refinery products and
fertilizers.

OCTOBER 2014
INDIA MAY GROW BY 5.6 % - WORLD BANK
A World Bank report says that Indias GDP is likely to
expand by 5.6 per cent this fiscal as reforms gain
momentum. It says that the growth is expected to
accelerate as proposed measures such as GST are likely to
give a boost to manufacturing sector.

SEPTEMBER 2014
S&P UPGRADES INDIAs RATING TO STABLE
Standard & Poors (S&P) has raised the outlook on Indias
sovereign rating from negative to stable and said the new
government has the willingness and capacity to deliver on
reforms and restore high growth. The agency said that
there has been a considerable improvement in sentiment
and macro indicators with the new government taking over.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

The Union Government has decided on 29th October, to


relax FDI norms in the construction sector, allowing 100 per
cent of foreign funds in building projects.
The minimum floor area requirement has been reduced
to 20,000 sq mts from the earlier 50,000 sq mts
The minimum capital requirement has been cut down
to $5 million from earlier $10 million.

BSE MARKET CAP HITS 100 TRILLION MARK


The market capitaliastion of all listed companies on the
Bombay Stock Exchange, Asia's oldest stock exchange, hit a
record Rs 100 trillion (lakh crore) mark on Nov 28.
This is good news for investors because the doubling of
market cap in five years has also led to doubling of
investors' wealth during the period.

11

NEW SEBI NORMS ON INSIDER TRAINING

INDIA ZOOMS ON E-COMMERCE

SEBI has approved new insider trading rules to replace the


two-decade old law seen as inadequate to curb trading
violations. The term insider will now include persons
connected on the basis of being in any contractual, fiduciary
or employment relationship that allows such people access
to unpublished price sensitive information (UPSI).

According to research firm Gartner, India is emerging as the


fastest-growing e-commerce market in the world with the
revenue expected to reach $6 billion in 2015, a 70%
increase over 2014 revenue of $3.5 billion.

SHELL INDIA WINS 18,000 CRORE TAX CASE


The Bombay High Court quashed the IT departments Rs
18,000-crore rupees tax order against oil major Shell India.
Shell India had issued 870 million shares to its parent
company Shell Gas BV, Netherlands in March 2009 at Rs 10
per share. However, the Income Tax department contended
that the shares were grossly undervalued and it valued
them at Rs 180 per share. The difference was added to the
income of the company.

BIS MARK FOR 15 ELECTRONIC PRODUCTS


To curb the inflow of sub-standard items in the country, the
government has come out with a notification which lays
down the mandatory standards (BIS marks) for 15
electronic products, including mobile phones, power banks
and LED lamps.

TIEA SIGNED WITH St. KITTS & NEVIS


To help in its efforts to crack down on suspected black
money stashed abroad, India signed Tax Information
Exchange Agreement TIEA with Saint Kitts & Nevis, a twoisland Carribean country, perceived as a safe haven for
offshore funds.

Exporters and SEZ units asked to realise and repatriate


overseas sales proceeds in nine months, as against 12month earlier, from the date of shipment.
Suzlon Energy installed the worlds tallest 120 meters
high hybrid wind generator turbine in Asias biggest
wind energy park in Kutch, Gujarat.
India signs a USD 200 million loan agreement with the
World Bank to finance the setting up of technology
centres to help MSMEs enhance their productivity.
Asian Development Bank (ADB) will provide $350million loan assistance for upgradation of district roads
in Madhya Pradesh.

OCTOBER 2014
INDIA TO BECOME $2 TRILLION ECONOMY
According to IMF's latest World Economic Outlook report,
India is poised to become a USD two trillion economy this
year and may cross $ three trillion by 2019. United States
would remain the world's largest economy with a size of
USD 17.42 trillion, followed by China at USD 10.35 trillion.

BIG OIL FIND NEAR AHMADABAD


A significant crude oil discovery has been made in the
Kharenti-A well near Ahmadabad in the Cambay basin by a
private oil company, making it the biggest find this year.
Cambay basin extends from Surat in the south to Sanchor
in the north, covering an area of about 59,000 sq km with a
hydrocarbon resource of more than 15 billion barrels.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

REAL ESTATE GIANT DLF BARRED FOR 3 YEARS


Stock market regulator Securities and Exchange Board of
India (SEBI) has barred India's largest real estate company
DLF and its top officials, including chairman KP Singh, from
accessing or dealing in stock markets for three years. The
company and six of its top officials were found guilty of
suppressing material information in its offer document at
the time of its public issue in 2007.

FUTURE GROUP JOINS HANDS WITH AMAZON


World's largest online
retailer
Amazon.com
and India's largest listed
retailer Future Group,
promoters
of
Big
Bazaar retail chain,
have signed a deal to
jointly sell goods over
the Internet amid growing friction between online and
offline retailers over heavy discounting. Amazon plans to
invest $ 2 billion in India.

Delhi Metro has been ranked second among 18


international Metro systems in terms of overall
customer satisfaction in an online customer survey.
Maruti Suzuki launched Ciaz - its first sedan car in past
7 years, to meet competition from Honda City and
Hyundai Verna.
Government has decided to import potatoes for the first
time to augment domestic availability and to check its
rising prices.
Countrys first olive oil refinery has been started in
Lunkaransar area of Bikaner, Rajasthan. The project
was started by taking assistance from Israel.
IndiGo, Indias largest domestic airline by market share,
has signed a deal to buy 250 latest Airbus A-320 neo
aircrafts worth $26 billion or Rs 1.55 lakh crore.
India has imposed anti-dumping duty on Phenol
imported from the U.S. and Chinas Taipei to safeguard
the interest of domestic manufacturers.

SEPTEMBER 2014
214 COAL BLOCKS ALLOCATION CANCELLED
In a landmark judgment, the Supreme Court on 24th
September cancelled 214 coal block allocations made since
1993, except four blocks one belonging to NTPC and SAIL
each and two allocated to Sasan ultra mega power projects.
The Court granted six months breathing time to mining
companies to wind up their operations in the coal blocks.
The allocation of coal block licenses has been the subject of
a CBI investigation that is being monitored by the Supreme
Court. It became a major political issue when CAG Vinod Rai
in his 2012 report stated that around Rs. 1.83 lakh crore has
been lost because coal blocks were not auctioned openly.

12

GOVT PLANS 45,000 CRORE DISINVESTMENT


The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has
approved the sale of stakes in Coal India Limited (CIL), Oil
and Natural Gas Corporation (ONGC) and National
Hydroelectric Power Corporation (NHPC). The Finance
Ministry proposes to sell 10, 5 and 11.36 per cent holding in
CIL, ONGC and NHPC respectively. Govt expects to mop up
around Rs. 45,000 crore through this sale.

MNREGA TO FOCUS ON DRAUGHT RELIEF


With a view to mitigating drought and drought-like situation
in many parts of the country, govt has directed that 50 per
cent of all the works taken up at the district level under
MNREGA scheme should only be for water conservation.

NETHERLAND TO HELP INDIA IN AGRICULTURE

BANKING & FINANCE


NOVEMBER 2014
GUIDELINES FOR PAYMENT/ SMALL BANKS
The Reserve Bank on Nov 27 released the guidelines for
payment banks and small banks.
Payments banks can receive deposits and remittances,
but cannot lend; focusing on migrant labour and low income
households.
Small banks will lend to unserved and under-served
sections, including small business units, small and marginal
farmers, and micro and small industries.
PAYMENTS BANKS

SMALL FINANCE BANKS

OBJECTIVE
Provide
small
savings
accounts and payments /
remittance
services
to
migrant labour
workforce
and low-income households

The Netherlands is working with India to set up 10 centres


of excellence across the country with an aim to raise
agriculture output and introduce modern farm technologies
and techniques. Three such centres are already working in
Kerala, Maharashtra, and Punjab.

MUKESH IS THE RICHEST 8th TIME


Reliance Industries Chairman, Mukesh Ambani has topped
the Forbes list of billionaires in India for the eighth
consecutive year with a net worth of $23.6 billion, followed
by Dilip Shanghvi of Sun Pharma at $18 billion.

100 BILLIONAIRES IN INDIA


According to the Wealth-X and UBS Billionaire Census 2014,
India ranks sixth in terms of number of billionaires, having
100 such people, collectively having $175 billion in
networth, while globally the number of uber-rich has
reached a record high of 2,325 persons.

The ADB to give $63.3 million loan to improve urban


municipal services in Karnataka and $150 million for
development of renewable energy in Rajasthan.
India's foodgrain production is projected to drop by 7
per cent to about 120 million tonnes this year due to
poor monsoon.
Union government has decided to close down Indias
sole and oldest (1961) public sector watch company HMT Watches in a phased manner.
India has signed the Free Trade Agreement (FTA) in
services and investments with 10 ASEAN countries.
ASEAN: Association of South East Asian Nations
ADB to give $150 million loan to help build transmission
lines for renewable energy development in Rajasthan.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Financial
inclusion
and
supply of credit to small
business units and farmers
through high-technology and
low-cost operations

ELIGIBLE PROMOTERS
Individuals or professionals Resident
individuals
or
with necessary experience professionals with 10 years
and
eligibility,
existing of experience in banking and
NBFCs, corporate banking finance, companies and
correspondents,
mobile societies
owned
and
companies,
supermarket controlled
by
residents,
chains, real estate co-ops existing NBFSc, microfinance
and corporate entities
institutions and local area
banks owned and controlled
by residents
SCOPE OF ACTIVITIES
Accept
deposits
but
customer balance should not
exceed Rs. 1 lakh
Cannot give loans, Can issue
ATM/debit card but no credit
cards

Basic services of accepting


deposits and lending
No restriction on the area of
operations

Can
distribute
non-risk At least 50% of its loan
simple financial products portfolio should constitute
such as mutual funds and loans and advances of up to
insurance products
Rs. 25 lakh
NRIs will not be allowed to
open accounts
Capital Requirement and Promoters contribution
Minimum paid-up equity capital of Rs. 100 crore / initially
40%; to be gradually brought down to 26% within 12 years
from date of commencement
10 CR ACCOUNTS UNDER PMJDY BY 26-01-15
Govt has revised the target for opening of accounts under
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana, PMJDY, to 10 crore
accounts by 26th January, 2015. The earlier target was
pegged at 7.5 crore accounts.

13

NEW RULES FOR MINIMUM BALANCE

BANKS ASKED TO FINANCE JLGs

The Reserve Bank of India has asked banks to inform their


customers about fall in the minimum balance well in
advance, and said that penal charges should be levied only
to the extent of shortfall in such balances by way of a
percentage of the shortfall. The guidelines will come into
effect from April 1st, 2015.

RBI has asked banks to give liberal loans to landless farmers


to meet the govts target of financing five lakh Joint Liability
Groups- JLGs in 2014-15. The banks would also have to
provide regular progress reports to NABARD in this regard.

ING VYSYA MERGES WITH KOTAK MAHINDRA

The foreign investment promotion board (FIPB) has


allowed HDFC Bank to increase foreign investment in
the bank to 74 per cent.
Country's oldest and largest foreign bank, Standard
Chartered Bank, opened its 100th branch in Nakatia,
Bareily (UP)
Bank deposits grew by 12.3% to Rs 81.14 trillion in the
quarter ending Sep 30, and the credit grew at 9.4% to
Rs 61.57 trillion during the same period.

OCTOBER 2014
KYC COMPLIANCE MUST FOR ALL ACCOUNTS

RBI has notified new norms for NBFCs that manage funds
worth Rs 500 crore and accept public deposits. The net own
funds NOF requirements for NBFCs has been raised from
Rs.25 lakh at present to Rs.1 crore by March, 2016, and to
further to Rs.2 crore by 2017.

The RBI has made it mandatory for all bank customers,


including low risk ones, to be KYC-compliant. Credits would
be allowed in such accounts, but debits won't be allowed if
the customers are not KYC compliant.
However, the account-holder will have the option to
close the account and withdraw the money.
To facilitate compliance of KYC norms, banks have been
asked to allow self-certification of documents and
accept a certified copy of the document even by
mail/post for account opening.
KYC norms were introduced in 2001, after the 9/11
attacks in New York, America.

KERALA & GOA ACHIEVE PMJDY TARGETS

TWO MORE TRANSACTIONS FOR METRO ATMs

In an all stock amalgamation, ING Vysya Bank decided to


merge itself with Kotak Mahindra Bank, creating the fourth
largest private sector bank in the country. After the merger,
all Vysya Bank branches and employees will become Kotak
branches and employees.

NEW NOF NORMS FOR NBFCs

Kerala and Goa have become the first states in the country
to have bank accounts for all households in the state under
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna (PMJDY). Further, the Union
Territories of Chandigarh, Puducherry and Lakshadweep
have also aceived the target.

The Reserve Bank has said that the number of free


transactions in a month at non-home ATMs would remain
three in six identified metros but customers of these centres
can use their card without cost two more times in nonmetro centres.

SMS ALERTS FOR CHEQUE TRANSACTIONS

SBI LAUNCHES ONLINE PASSBOOK APP

RBI has made it mandatory for banks to send SMS alerts to


both payer and drawer in cheque transactions as soon as
the cheque is received for clearing. This has been done to
curb the cheque-related fraud cases.

State Bank of India has launched a facility called


mPassBook on its State Bank Anywhere mobile
application, for its retail banking users. It is an electronic
application of a physical passbook for savings bank and
current accounts. The facility empowers users to view their
transaction history on their smart phone and maintain an
entire years historical data on it.

SEBI ALLOWS SHARIA FUNDS


The SEBI has allowed the State Bank of India and three
mutual funds to launch Sharia funds. Sharia-compliant
funds invest in companies that follow Islamic rules.
Charging and receiving interest is considered usury and is
not allowed under Islamic law known as Sharia. India's
stock exchanges have between 600 and 700 companies that
are Sharia-compliant.

INSTANT BANK PAYMENTS FOR FB USERS


Kotak Mahindra Bank has launched an instant bank payment
product KayPay for Facebook users to send money to
each other in an instant. The system will enable over 25
crore Indian bank account holders to transfer funds to each
other instantly by just choosing recipients from their
Facebook friends list.

RBI BANS FOREIGN FUNDING

Reserve Bank has banned domestic firms from raising


foreign funds above the permitted levels and from
extending guarantees for them to meet domestic funding
needs. Violators will face penal action under the Foreign
Exchange Management Act -FEMA.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Federal Bank has won the IDRBT Banking Technology


Excellence award for 2013-14 in four out of total five
categories in the mid-sized lenders segment.
The Reserve Bank has signed a pact with Central Bank
of Kenya for exchange of information and supervisory
cooperation.

14

SEPTEMBER 2014
KINGFISHER DECLARED WILFUL DEFAULTER
The public sector United Bank of India (UBI) has slapped
wilful defaulter notice on Kingfisher Airline, its promoter
Vijay Mallya and its directors. Kingfisher Airlines had taken a
loan of Rs 350 crore from the bank. The Airlines owes
around Rs.7,500 crore to a consortium of 17 banks led by
the State Bank of India.

BENEFITS UNDER PMJDY ARE FOR ALL


Government has decided that benefits under Pradhan Mantri
Jan Dhan Yojana (PMJDY) would be extended to existing
bank account holders provided they apply for it. The idea of
universal bank accounts was originally proposed by Nachiket
Mor committee formed by the RBI to improve financial
inclusion. Universal financial access aims to improve
financial savings, reduce leakages through direct benefit
transfer and bring down use of cash.

RBI CLARIFIES ON INOPERATIVE ACCOUNTS


The Reserve Bank has said that the savings bank accounts
in which even if dividend cheque has been credited in it in
the previous two years, the account may not be treated as
inoperative. A bank account becomes inoperative or
dormant if no credit or debit transaction has been
conducted for a period of two years or more.

SBI, ICICI TOP IN MOBILE TRANSACTIONS


State Bank of India accounted for half of the total number
of banking transactions done through mobile phone in
June, 2014, while ICICI Bank became the first bank to
surpass the Rs 1,000-crore mark in terms of amount of
transactions done through mobile phones.

AXIS BANK/ICICI BANK TO COLLECT TOLL TAX


NHAI-promoted Indian Highways Management Company
Limited (IHMCL) has inked a pact with Axis Bank and ICICI
Bank for services related to electronic toll collection.
Considering the complexities and geographical spread, the
nationwide electronic toll collection (ETC) would be first of
its kind in the whole world.

COMMITTEE ON CAPACITY BUILDING


RBI formed G Gopalakrishna Committee to give
recommendations on capacity building in banks and
nonbanks, streamlining training intervention and suggesting
changes thereto in view of ever increasing challenges in
banking and non-banking sectors. RBI released committees
recommendations on 23rd September for inviting suggestions
from the stakeholders.

SBI STARTS ACCOUNTS FOR MINORS


State Bank of India has introduced personalised savings
accounts for anyone below 18-year age. Account named
'Pehli Udaan' is a singly operated savings bank account for a
minor aged 10 years and above and who can sign uniformly,
while account 'Pehla Kadam is a savings bank account for
minor of any age operated jointly with his/her parent or
guardian.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

CARDLESS WITHDRAWAL FROM ICICI BANK


ICICI Bank has introduced a Cardless Cash Withdrawal
facility which allows customers to transfer money from their
account to anyone in India with a mobile number. The
recipient, even if he does not have a bank account, can
withdraw money round the clock without using a debit card
from over 10,000 ATMs of ICICI Bank.

RBI NOT TO PRINT RUPEE ONE NOTE


The Law Ministry has clarified that the Government of India
has all the powers to print rupee one currency notes under
the Coinage Act, 2011and the Reserve Bank has the
authority to issue bank notes of denominational values of Rs
2, Rs 5, Rs 10, Rs 20, Rs 50, Rs 100, Rs 500, Rs 1,000, Rs
5,000 and Rs 10,000. The Govt. of India also has the sole
right to mint coins of denominations up to Rs. 1000.

H R KHAN COMMITTEE
The government has set-up a Committee headed by the
Deputy Governor H R Khan of Reserve Bank of India to take
stock of unclaimed deposits in the Public Provident Fund
(PPF) and post office saving schemes and suggest how
these funds can be utilised for the benefit of senior citizens

BANKS TO FIX TIMELINE FOR LOANS


RBI has said that Banks should clearly delineate the
procedure for disposal of loan proposals, with appropriate
timelines, and institute a suitable monitoring mechanism for
reviewing applications pending beyond the specified period.

NABARD PUTS COOP BANKS ON CBS


A total of 201 state and district level Central Cooperative
Banks with 6914 branches from 16 states and three union
territories of the country have joined the 'NABARD initiated
Project on Core Banking Solutions in Co-operative Banks.

RBI has advised that if a company fails to repay its


bank dues, its other group units may also be termed
wilful defaulters.
RBI has fixed 70 years as the upper age limit for
Managing Directors and Chief Executive Officers and
other whole-time director of banks in the private sector.
Export-Import Bank of China and China Development
Bank Corp.signed MoU with SBI, ICICI Bank and Axis
Bank to facilitate trade between the two countries.

GYANM COLLEGE OF COMPETITIONS

Opens a Centre in

FEROZEPUR
MALWAL ROAD
09779702668
Gyanm Guiding you all the way
15

DEFENCE, SCIENCE
& TECHNOLOGY
NOVEMBER 2014

ALTERNATIVE TO ANTIBIOTIC DEVELOPED


Scientists for the first time have developed antibiotic-free
drug named Staphefekt as an alternative to antibiotics to
fight against the antibiotics-resistant superbugs such as
MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus).

PRITHVI-II / DHANUSH TESTED UCCESSFULLY

Indias Mars mission Mangalyaan, developed by ISRO,


has been listed among the 25 best innovations of 2014
by the Time magazine.
A study by the Internet & Mobile Association of India
shows that Mumbai has the largest number -(16.4
million, of internet users in India, followed by Delhi.

The Strategic Forces Command of the Army test-fired the


Prithvi-II missile on 14th Nov from the Integrated Test
Range at Chandipur, Odisha. Naval version of this missile
Dhanush was also tested. Having a range of 350 kms, this
was the first missile developed by the DRDO, inducted in
Indian army in 2003.

ISRAEL TESTS LR-SAM FOR INDIA

NIRBHAY TEST FIRED SUCCESSFULLY

The long-range surface-to-air missile (LR-SAM) system with


a range of 70 kms, being developed jointly by DRDO and
Israeli Aerospace Industries (IAI), was tested successfully
for the first time in Israel on 10th Nov. It is capable of
tracking and destroying incoming hostile aircrafts, drones
and missiles.

ARMY WINS CAMBRIAN PATROL IN UK


The Indian Armys team of eight Garhwalis won the rigorous
endurance competition Cambrain Patrol held in Wales,
UK. It was forty-eight hours without rest patrol across
marshy lands, swamps and rivers in biting cold, conducted
from October 23-25 where 119 international teams
participated.

OCTOBER 2014
India successfully test-fired its nuclear-capable cruise missile
'Nirbhay' from the Integrated Test Range in Chandipur,
Odisha. Developed by the Defence Research and
Development Organisation (DRDO), Nirbhay (fearless in
Hindi) is very manoeuvrable and can fly at tree-top level,
making it difficult to detect on radar, and can strike targets
more than 700 km away.
Unlike other ballistic missiles like the Agni, Nirbhay has a
wing and pronounced tail fins. It launches like a missile and
in early flight the small wings get deployed. It then flies like
an aircraft and can even hover near the target, striking at
will from any direction.

GOVT CLEARS 80,000 CRORE FOR DEFENCE

DRDO successfully test-fired on Nov 9 its nuclear


capable ballistic missile Agni-II having a strike range
of 2,000 km and beyond.
Tejas (PV-6): Indias first indigenous Light Combat
Aircrafts two-seater trainer jet version made its maiden
flight on Nov 8.
Indian Air force tested its medium range surface-to-air
anti-aircraft missile Akash with a strike range of 25 km.
In a freak accident, a Torpedo Recovery Vessel of
Indian Navy sunk off the Visakhapatnam coast during a
naval exercise due to a probable split in its base.
Mithra Shakthi: Three week Joint military exercise
between Indian and Sri Lankan military forces in Sri
Lanka in Nov 2014
Hand in Hand 2014: 4th Joint anti terrorism military
exercise by Indian and Chinese forces held in Pune at
Aundh Military Station from Nov 17.

FIRST EVER MAN MADE LANDING ON COMET


Rosetta the spacecraft of European Space Agency secured
a place in history on 12th Nov when it succeeded in landing
its mechanical device called the Philae probe on a comet
named- 67P / Churyumov-Gerasimenko, some 500 million
kms away from Earth.
Comets hold vital clues about the original materials that
went into building the solar system more than 4.5 billion
years ago. If the mission is successful, it will provide an
opportunity to sample and study a comet directly.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

The Defence Acquisition Council has cleared military


equipment purchase proposals worth Rs 80,000 crore that
include purchase of over 8,000 Israeli anti-tank missiles,
362 infantry carrying vehicles, 12 upgraded Dornier
surveillance aircraft and two midget subs for special
operations. The Council also gave green signal for
construction of six submarines indigenously.
India and China to set up hotlines between their army
headquarters and establish new border meeting posts to
amicably address incidents of incursions on border.
China has test fired a new variant of its 10,000 km range
missile - Dongfeng-31B, capable of targeting Europe
and the West Coast of the United States.

IRNSS 1C LAUNCHED SUCCESSFULLY


Scripting another success in India's space programme, ISRO
launched its third navigation satellite IRNSS 1C on board its
PSLV-C26 rocket from Sriharikota on October 16. IRNSS 1C
is a part of the series of seven satellites that ISRO
plans to launch to put in place the Indian Regional
Navigation Satellite System- IRNSS our own navigation
system on par with the GPS of the US.

URANUS LIKE PLANET DISCOVERED


Astronomers have spotted a turbulent planet, 25,000
lightyears away, that is four times as massive as Uranus.
The exo-planet is part of a double-star (binary) system
known as OGLE-2008-BLG-092L, near the constellation
Sagittarius.

16

SEPTEMBER 2014

WORLD BANK REPORT ON GLOBAL WARMING

JOINT ARMY EXERCISE HELD WITH US ARMY


A joint 14 days military exercise between the armed forces
of America and India was held at Ranikhet in Almora
district of Uttrakhand. The exercise included 250 personnel
of the US army and a similar strength of a Mountain Brigade
of the Indian Army.

INS SUMITRA JOINS INDIAN NAVY


The new generation Naval Offshore Patrol Vessel (NOPV),
INS Sumitra, built by Goa Shipyard Limited for the Indian
Navy, was formally commissioned by Chief of Naval Staff on
4th September 2014 at Chennai.

The World Bank on 23 November 2014 released a report on


the impact of global warming titled Turn Down the Heat:
Confronting the New Climate Normal. The report focuses
on the specific regional impacts of warming.

WORLD LONGEST TRAIN JOURNEY

Pakistan conducted a successful test of its surface to


surface missile Hatf IX (NASR), having a range of 60
kilometers
Iran unveiled a new surface-to-air missile - Talash-3
(Endeavor-3), claimed to be capable to shoot down
hostile target at high altitude.

INDIA CONQUERS MARS IN FIRST ATTEMPT

An 82-wagon cargo train started on Nov 25 from the


Chinese city of Yiwu for Madrid, Spain on the worlds longest
rail journey, covering 10,000 kms, following the ancient Silk
Route. It will cover five other countries Russia, Belarus,
Poland, Germany and France before completing its
mammoth 21-day journey in the Spanish capital.

UN RESOLUTION ON CHILD MARRIAGES

India scripted history on September 24, early in the morning


when it became the first country to place its Mars Orbiter
Spacecraft (MOS) in the orbit in very first attempt.

The United Nations has adopted the first-ever resolution


calling on governments to stop child marriages. About 15
million girls worldwide become child brides each year and
more than 700 mn women are married before the age18.

IMMIGRATION REFORMS IN USA

Scientists have warned that millions of lives could be at


risk because of the threat to food crops posed by
conflict in the Middle East.
Researchers at Drexel University in the US have claimed
to have discovered in Argentina remains of an
enormous Dinosaur weighing nearly 60 tons.
China launched two satellites - Yaogan-21 and Tiantuo1 to relay information on natural resources, disaster
management and smart satellite experiments.
DRDO successfully test-fired Agni-I - nuclear-capable
surface-to-surface missile with a striking range of 700
to 1250 km.

INTERNATIONAL
NOVEMBER 2014
WTO APPROVES TFA AND INDIAs STAND
Ending months-long deadlock, the WTO has approved a
trade facilitation agreement (TFA) while agreeing to India's
demand for continuing the peace clause till a permanent
solution is found to the food stockpiling issue, crucial for
continuing food security scheme. The decision was taken at
Geneva meet of WTO's General Council on Nov 27.
WTO also accepted India's demand for extending the peace
clause till a permanent solution is found for its food
stockpiling issue.
Under the peace clause, a WTO member gets immunity
against penalty for breaching the food subsidy cap. As per
the WTO norms, a developing nation can provide food
subsidy of upto 10 percent of the total farm output.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

In a landmark decision that could benefit around 2.5 lakh


Indians seeking the Green Card, US President has
announced sweeping immigration reforms that will save
almost five million illegal immigrants from deportation,
particularly those who hold H-1B visa.

OVER $9 BN PLEDGED FOR CLIMATE FUND


Thirty nations met on 20th Nov in Berlin has pledged $9.3
billion for a fund to help developing countries cut emissions
and prepare for climate change to avoid global warming.
The South Korea-based Green Climate Fund (GCF) aims to
help developing nations invest in clean energy and green
technology and build up defences against rising seas and
worsening storms, floods and droughts.

UN WORLD TOILET DAY NOV 19


The United Nations has dedicated November 19th for
promoting World Toilet Day to bring into limelight the plight
of all those people who do not have access to a toilet despite this being their basic right. The theme for this year's
UN World Toilet Day is "Equality, Dignity and the Link
Between Gender-Based Violence and Sanitation".

G20 TO ACT ON TAX THEFT /CLIMATE CHANGE


Leaders from the G20 group of nations resolved to boost
flagging global growth, tackle climate change and crack
down on tax avoidance. The group leaders promised to
modernise global tax rules and begin automatic exchange of
tax information by 2018-end. USA committed $3 billion to
the Green Climate Fund. Japan also pledged $1.5 Billion for
the same.

Turkey will host 2015 G20 summit and the 2016


summit will be hosted by China.

17

US AGREES TO INDIAN FOOD STOCKING


India has reached an agreement with the United States on
public stockpiling of food in terms of Bali Package, paving
the way for the implementation of a global Trade Facilitation
Agreement that has been stalled for months.
India had asked WTO to amend the norms for calculating
agri subsidies so that the country could continue to procure
foodgrains from farmers at minimum support price and sell
them to poor at cheaper rates without violating the WTO
norms.

CHINA USA AGREE TO CUT EMISSIONS

China and the United States have agreed on a timetable to


limit emission of greenhouse gases ending a 20-year
discord between them on how to combat climate change.
The U.S. agreed to reduce by 2025 its emission of
greenhouse gases by 26 per cent to 28 per cent below its
2005 level. China agreed to raise the share of non-fossil
fuels to 20 per cent by 2030. The two countries are the
largest producers of CO2 gasses in the world.

IMF DECLARES CHINA AS NO 1 ECONOMY


As per recent reports from IMF, in October 2014, China
overtook the US to become the worlds largest economy in
terms of Purchasing Power Parity (PPP). Chinas GDP stood
at $ 17.6 trillion, 16.48 percent of the World GDP, followed
by USA at $ 17.4 trillion. India stood at the third place with
$ 7.3 trillion size.
VAPE IS THE WORD OF 2014
'Vape' - the act of smoking from an electronic cigarette has been chosen by Oxford Dictionaries as its international
word of the year for 2014 after use of the term more than
doubled over the last year.

Thousands of Greeks took to the streets of Athens to


hold a nationwide strike to protest against the
governments austerity drive involving job cuts.
Japan's economy shrank for the second consecutive
quarter, marking a technical recession in the world's
third largest economy.
Sweden has become the first European Union (EU)
country to officially recognise the State of Palestine.
WHO released first ever Guidelines for Indoor Air
Quality - Household Fuel Combustion to promote use of
clean fuels at household level.
22nd Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit
was held in Beijing, China from 9th November 2014 to
11th November 2014.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Czech Republic celebrated the 25th anniversary of the


launch of the Velvet Revolution that toppled
communism and led to dawn of democracy in 1989.
General council meeting of WTO held at GENEVA on
27th November, 2014
International Buddhist Conference held in Lumbini,
Nepal, Nov 15-16.

OCTOBER 2014
PRO-DEMOCRACY PROTESTS IN HONG KONG
Hong Kong, an otherwise peaceful territory, witnessed
widespread clashes between pro-democracy activists and
counter-protesters (pro-Beijing) who have violently tried to
drive the mainly young, student-led demonstrators from the
occupied streets.
The movement has been named as occupy central and
also given the name umbrella revolution due to
extensive use of umbrellas by the demonstrators. The
protesters are seeking guarantees that Hong Kong citizens
can freely vote for their leaders in 2017 from an unrestricted
list of candidates, as Beijing promised when Britain handed
over the territory in 1997.

EBOLA CLAIMS OVER 5,000 LIVES


The World Health Organization has advised that by October
25, the number of Ebola cases has exceeded the 10,000
mark, holding with about a 50 percent mortality rate. The
number could be higher since a lack of beds in Ebola
treatment centers means some victims are forced to stay at
home - and those deaths could remain unreported.

NIGERIA CONQUERS EBOLA


Nigeria was declared free of the deadly Ebola virus on
October 20 by WHO after a determined doctor and
thousands of officials and volunteers helped end an
outbreak still ravaging other parts of West Africa and
threatening the United States and Spain.

UNO TO WORK FOR POVERTY ALLEVIATION


UNO observed the International Day for the Eradication of
Poverty on 17th October. The theme for the day for 2014
was Leave no one behind: think, decide and act together
against extreme poverty. UN Secretary-General Ban
Kimoon said that more than 1.2 billion people are living on
less than $1.25 a day and 2.4 billion are living on less than
$2 a day.

BRITAIN EXITS FROM AFGHANISTAN


The United Kingdom finally called it a day to its presence in
Afghanistan when it handed over its last base there in
Helmand province to the Afghan forces, marking an official
end to the 13-year-long combat operations that claimed
over 450 British lives in the war-torn country.

SECURITY COUNCIL GETS 5 NEW MEMBERS


Five countries - Angola, Malaysia, New Zealand, Venezuela
and Spain were elected by the UN General Assembly as
the new non-permanent members of the Security Council
for a two years term beginning from Jan 1, 2015. These five
countries will replace retiring members Argentina, Australia,
Luxembourg, South Korea and Rwanda.

18

4 INDIANS IN FORTUNE TOP 40 UNDER 40

U N CLIMATE SUMMIT HELD IN NEW YORK

Four Indians have been named by Fortune in its 2014 list of


the 40 most powerful, influential and important people in
business under the age of 40. The list has been topped by
ridesharing service company Ubers 38-year-old co- founder
Travis Kalanick and community-driven hospitality company
Airbnbs 33-year-old CEO Brian Chesky.
The Indians on the list are Economics professor at Harvard
Raj Chetty-16, Micromax co-founder and CEO Rahul
Sharma-21, Snapdeal Co-Founder and CEO Kunal Bahl-25
and Twitters General Counsel and the only woman on the
companys executive team Vijaya Gadde-28.

UN Climate Change Summit 2014 held at UN headquarters


in New York on 23 September 2014. The purpose of the
Summit was to raise political momentum for a meaningful
universal climate agreement in Paris in 2015.

JAFFNA COLOMBO RAIL LINK OPENED


A nearly 400-km long Jaffna-Colombo railway line,
reconstructed with Indian assistance in Sri Lanka's former
war zone, was inaugurated on 13th October, 24 years after it
was shut down during the civil war.

CHINA PLANS INTERNATIONAL DEV BANK


China and 20 other countries plan to set up an Asian
infrastructure Bank seen as a counterweight to West backed
international development banks. The group agreed to
establish the Asian Infrastructure Investment Bank in Beijing
with an expected initial capital of 50 billion US dollars.

25th ASEAN Summit to be held on Nov 12-13 at Nay Pyi


Taw, Myanmar.
Google closed the social networking site Orkut on 30
September 2014. The site was started in 2004 by Orkut
Buyukkokten, a Google employee.
Severe typhoon Vongfong slammed into Japan on
13th Oct. at Makurazaki on Kyushu Island with winds of
up to 180 kmph, causing widespread destruction.
Strong typhoon Phanfone slammed into Japan on 5th
Oct. with winds of up to 180 kmph lashing the shore,
bringing heavy rain and chaos in areas around Tokyo.

SEPTEMBER 2014
MODI ADDRESSES UN GENERAL ASSEMBLY
The Prime Minister Narendra Modi addressed the 69th
session of United Nations General Assembly, UNGA in New
York. The theme of the speech was delivering and
implementing the Post-2015 development agenda.

BAMIYAN, DHAKA TO BE CULTURAL CAPITAL


SAARC Culture Ministers Conference was held at New Delhi
on 25 September. The meet named Bamiyan, the Afghan
town which shot into prominence when the Taliban blew up
two ancient statues of the Buddha in 2001, to be the SAARC
cultural capital for a year beginning April 2015 and Dhaka
for 2016-17. The year 2016-17 was also declared the SAARC
Year of Cultural Heritage.

FRANCE ATTEMPTS TO REDUCE SMOKING


In a bid to reduce high smoking rates among the teenagers,
France plans to introduce plain cigarette packaging and ban
electronic cigarettes in certain public places. The new
cigarette packets would be the same shape, same size,
same colour, same typeset to make smoking less attractive
to young smokers.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

SCOTLAND TO
STAY WITH UK
Scotland
has
rejected independence and decided
to stay with United
Kingdom.
In
a
referendum
that
threatened to break
up 307 years union
between them, 55
percent.
Scottish people polled NO vote and 45 percent YES vote to a
simple question Should Scotland be an independent
country? United Kingdom comprises of four countries
England, Scotland, North Ireland and Wales.

UKRAINE MOVES AWAY FROM RUSSIA


Ukraine's Parliament has ratified a landmark European
Union pact that decisively steers the former Soviet state
towards Europe and away from Russian influence. The
legislation grants greater autonomy to the separatist regions
in the east of the country, as well as amnesty for most of
those involved in recent fighting with government forces.

NATO ADOPTS WALES RESOLUTION


The NATO summit was held in Wales, UK on 4 to 5
September 2014. Leaders from around 60 countries
including USA and France attended the summit. The
resolutions adopted in the summit were named Wales
Resolution.

PAKISTAN REELS UNDER FLOOD FURY


At least 280 people have been killed and over two million
affected in massive flooding triggered by heavy monsoon
rains in Pakistan, mainly in Punjab province and in
Pakistanoccupied Kashmir (PoK). Most havoc was caused by
overflowing of major rivers like Chenab and Jhelum.

NO INDIAN UNIVERSITY IN WORLDs TOP 220


The QS World University Ranking 2014 ranks Massachusetts
Institute of Technology, USA at number one, followed by
the University of Cambridge, Imperial College, London,
Harvard University and University of Oxford. Highest rank
secured by an Indian university is 222 secured by IIT,
Bombay, followed by IIT Delhi-235.

ONE MILLION BABIES DIE IN FIRST 24 HOURS


A report released by the United Nations Children's Fund
(UNICEF) states that one million babies each year died
within 24 hours of birth from mostly preventable causes.
Further, almost 2.8 million babies die each year within the
first 28 days. The Report showed that many of these deaths
could be easily prevented with simple, cost-effective
interventions before, during and immediately after birth.

19

6th meeting of the South Asian Association for Regional


Cooperation for Home Ministers held on September 19 at
Kathmandu, attended by Rajnath Singh.
West Asias largest consumer IT and electronics retail
show- GITEX Shopper held at World Trade Center in
Dubai
London will host its first-ever Regional Pravasi Bharatiya
Divas (RPBD) next month from October 16 to 18.
The seventh round of nuclear talks between Iran and six
major world powers- US, UK, France, Russia, China and
Germany were held in New York.

PERSONS IN NEWS
NOVEMBER 2014
NARENDRA MODI: joined the Forbes list of the world's
most powerful people at 15th rank. The list is topped by
the Russian President Vladimir Putin, followed by Barack
Obama. Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani
scored 36th rank.
ARUNDHATI BHATTACHARYA:
The Chairperson of
country's largest bank- SBI, was named as the mostpowerful business woman in India by Fortune Magazine.
She was followed by ICICI Bank's Chanda Kochhar and
Shikha Sharma of Axis Bank.
E. SREEDHARAN: Ministry of Railways has appointed
Father of Delhi Metro Metroman head of the committee
to suggest a "proper system and procedure to ensure
proper accountability and transparency" at General Manager
level and other functionaries level for taking all commercial
decisions.
GEN. DALBIR SINGH SUHAG: Indian Army Chief was
conferred the title of honorary rank of General of Nepal
Army by the Nepalese President Ram Baran Yadav.
FARHAN AKHTAR: Bollywood actor-director became the
first man in the history of UN Women to be appointed as
its Goodwill Ambassador for South Asia. He will advocate for
gender equality and women's empowerment.
REUBEN PAUL: An eight-year old Indian-origin child
prodigy was in news as he delivered the keynote address at
the Ground Zero Summit on cyber security held in New
Delhi.
NIKKI HALEY: Governor of South Caorlina state, USA, the
youngest of current US Governors (42) was in news as she
visited Punjab and promised South Carolinas support to
Punjab in setting up aerospace, pharma, tourism and agroprocessing industries.
MALALA YOUSAFZAI: Pakistani teenage rights activist and
Nobel Peace Prize winner was in news for donating $50,000
to help rebuild UN schools in Gaza that have been damaged
during the recent fight with Israel.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

CHUCK HAGEL: U.S. Defense Secretary was in news as he


resigned from his post.
BARACK OBAMA: US President will be the Chief Guest at
India's 2015 Republic Day celebrations. This will be the first
time a US President will attend the function.
VLADIMIR PUTIN: Russian President was in news as he
walked out of the G20 summit in Australia, after he faced
scorn and scepticism from Western leaders over Russias
interference in Ukraine.
ROBERT ONEILL: An exNavy SEAL was in news as he
has been unmasked as the
man who pumped three shots
to the head of elusive AlQaeda chief Osama bin Laden
during a top-secret raid on
May 2, 2011 at his hideout in
Abbottabad, Pakistan.
SAIRA BLAIR: Eighteen-year-old girl from West Virginia
University was in news as she secured a landslide victory by
securing 63 percent votes for a seat in the state legislature
house of West Virginia, USA, becoming the youngest person
ever to achieve this feat.

OCTOBER 2014
RAGHURAM RAJAN: Reserve Bank of India Governor has
received the Euromoneys Central Bank Governor of the
Year Award 2014 in Washington on October 10 for his
excellent performance. Euromoney is a reputed international
financial magazine of UK.
SARITA DEVI: Indian boxer was in news as the
International Boxing Association provisionally suspended her
for protesting against a controversial verdict, at 2014
Incheon Asian Games. She declined to accept the bronze
medal awarded to her as she expected to win the silver
medal.
SHAKTI DEVI: An Indian police inspector has been named
recipient of the prestigious International Female Police
Peacekeeper Award 2014 by the UN's police division for her
"exceptional achievements" in her duty with the UN mission
in Afghanistan, including her efforts towards helping victims
of sexual and gender-based violence.
HARSHIT SAUMITRA: A five-year-old Indian boy has
become the youngest person to reach the Everest Base
Camp (EBC). A class 1 student from New Delhi, Harshit took
10 days to cover the distance of 62km trek. He also climbed
the nearby Kalapathar (5550 m) peak
LEELA SAMSON: Eminent Bharatnatyam dancer and
Chairperson of Central Board of Film Certification (CBFC)
was in news as she resigned from the post of Chairperson of
Sangeet Natak Akademi.
THOMAS KAILATH: Indian-American professor from USA
is one of the nine scientists selected for the prestigious
National Medal of Science, the highest honour for
achievement in the fields of science and engineering in USA.

20

JOSHUA WONG: He has just completed 18 years but he is


one of the fieriest political activists in Hong Kong. He is the
founder of students organisation Scholarism which is
leading the pro democracy youth movement in Hong Kong.

CONNIE HEDEGAARD, Commissioner for Climate Action,


European Commission visited India to mobilize opinion in
favour of acceptance of Common But Differentiated
Responsibility (CBDR) resolution in an realistic manner.

JEFFREY P. BEZOS: The Chief Executive of the worlds


largest e-tailer Amazon.com, called on Modi and committed
$2 billion investment in the country.

TOM THABANE: Prime Minister of Lesotho, a tiny hilly


kingdom in South Africa, was in news as he fled in fear of
his life after soldiers seized power in a coup.

MARK ZUCKERBERG: Founder and CEO of Facebook,


called on the Prime Minister Narendra Modi in New Delhi.
ALAN EUSTACE: A senior Google vice-president (57)
created a new world record for highest free-fall parachute
jump. He went up hanging with a Helium balloon and
jumped in a specially designed space suit from an altitude of
135908 foot (41.4kms) reaching a max speed of 1300 kmph

SEPTEMBER 2014
R A MASHELKAR: Eminent scientist and former Director
General of the Council of Scientific and Industrial Research,
has been named to head an expert panel to recommend
best technologies for the "Swachh Bharat" national
sanitation campaign with an emphasis on areas like potable
water and sanitation.
AKKINENI NAGESWARA RAO (ANR): Legendary Telugu
actor, who passed away in January 2014, became the first
Indian actor to be honoured with a postage stamp by the
U.S. Post Service (USPS).
CHITRESH TATHA: 12-year-old, a sailor of Optimist
dinghy category is the youngest sailor to represent India at
the 2014 Asian Games at Incheon, South Korea.
TN SURESH KUMAR: A senior ISRO scientist has become
the first Indian to visit the stratosphere, the second layer of
the Earths atmosphere. He travelled to an altitude of
17,100 metres in 48 minutes in a MIG-29 reaching a
maximum speed of 1850 km per hour from Sokol Airbase
near Nizhny Novgorod in Russia.
J. JAYALALITHAA: Tamil Nadu Chief Minister was in news
as she and three others were sentenced to four years in jail
by a special court in Bangalore in a 66.65 crore rupees
Disproportionate Assets case on 27th September. She was
also fined Rs. 100 crore.
ALOK SHETTY: The 28 year old Indian architect has been
named Young Leader of Tomorrow by Time magazine for
his pioneering work in designing affordable flood-proof
houses for slum dwellers.
KRITTIKA BISWAS: 21 year old daughter of an Indian
diplomat in New York consulate was in news as she won a
significant legal victory from the local court which awarded
$225,000 settlement for her wrongful arrest and jail for a
day in 2011.
JACK MA: Chinese founder and promoter of worlds largest
online shopping portal Alibaba was in news as the firm
successfully launched worlds largest IPO, amassing around
$25 billion from the investors.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

USAIN BOLT: Sprint king from Jamaica was in news as he


visited Bangalore for a day to take part in a cricket match
at the Chinnaswamy Stadium as part of promotional activity
for a footwear company.

APPOINTMENTS
NOVEMBER 2014
LIST OF CABINET MINISTERS AS ON 30.11.2014
Person Name
Position
1
NARENDRA
Prime Minister, Personnel, Public Grievances and
MODI
Pensions; Department of Atomic Energy; Department
Head of the
of Space; all important policy issues and all other
Government
portfolios not allocated to any Minister
2
Rajnath Singh
Home Affairs
3
Sushma Swaraj
External Affairs, Overseas Indian Affairs
4
Arun Jaitley
Finance, Corporate Affairs, Information &
Broadcasting
5
Manohar
Defence
Parrikar
6
Radha Mohan
Agriculture
Singh
7
J.P. Nadda
Health and Family Welfare
8
M. Venkaiah
Urban Development, Housing and Urban Poverty
Naidu
Alleviation, Parliamentary Affairs
9
Nitin Jairam
Road Transport and Highways, Shipping
Gadkari
10
Suresh Prabhu
Railways
11
Uma Bharati
Water Resources, River Development and Ganga
Rejuvenation
12
Dr. Najma A.
Minority Affairs
Heptulla
13
Chaudhary
Rural Development, Panchayati Raj, Drinking Water
Birender Singh
and Sanitation
14
Ramvilas
Consumer Affairs, Food and Public Distribution
Paswan
15
Kalraj Mishra
Micro, Small and Medium Enterprises
16
Maneka Sanjay
Women and Child Development
Gandhi
17
Ananthkumar
Chemicals and Fertilizers
18
Ravi Shankar
Communications and Information Technology
Prasad
19
AG Raju
Civil Aviation
Pusapati
20
Anant Geete
Heavy Industries and Public Enterprises
21
Harsimrat Kaur
Food Processing Industries
Badal
22
Narendra Singh Mines, Steel, Labour and Employment
Tomar
23
Jual Oram
Tribal Affairs
24
Sadananda
Law and Justice
Gowda
25
Thaawar Chand Social Justice and Empowerment
Gehlot
26
Smriti Zubin
Human Resource Development
Irani
27
Dr. Harsh
Science & Technology / Earth Science
Vardhan

21

DEEPAK GUPTA: Chairman of Union Public Service


Commission (UPSC)
JUSTICE C K PRASAD: Chairman of the Press Council of
India
HASMUKH ADHIA: Union Financial Services Secretary
G S SANDHU: Chairman of National Chemical Weapon
Convention.
LAXMIKANT PARSEKAR: Chief Minister, Goa
ANITA KAPUR:Chairperson of the Central Board of Direct
Taxes.
KLAUS WARREN LOHANNIS: President of Romania, first
non Romanian (German) to become President

OCTOBER 2014
MANOHAR LAL KHATTAR: New Chief Minister of Haryana
DEVENDRA FADNAVIS: New Chief Minister of Maharashtra
ARVIND SUBRAMANIAN: Chief Economic Adviser to the
Union Government. He is the former IMF economist
RAJIV MEHRISHI: Union Finance Secretary
Dr. A SURYA PRAKASH: Chairman, Prasaar Bharati Board
HEMANT CONTRACTOR: Chairman of Pension Fund
Regulatory and Development Authority (PFRDA)

JENS STOLTENBERG: Secretary-General of NATO


India has been re-elected as member of the 47-nation UN
Human Rights Council (UNHRC) for the period of 2015-17

SEPTEMBER 2014
R A MASHELKAR: Technology Head of the "Swachh Bharat
Mission".
of

the

P. SATHASIVAM: Governor of Kerala, he is former Chief


Justice of India
HARDEEP SINGH PURI: Secretary
Independent Commission on Multilateralism

General

INDIRA GANDHI PRIZE for Peace, Disarmament and


Development for 2014: Indian Space Research
Organisation ISRO for its contribution in strengthening
international cooperation in peaceful use of outer space.
GANDHIAN PHILOSOPHY and Public Service
Broadcasting Award 2014: Won by Radio Kashmir,
Jammu for its programme Jeevan Rekha.
CENTENARY AWARD for Indian Film Personality of
the Year: Rajinikanth, super star of south cinema was
conferred this honour at the 45th International Film Festival
of India, in Goa.
Sumitra Charat Ram Award 2014: Pandit Jasraj, veteran
classical vocalist for Lifetime Achievement.
INTERNATIONAL CHILDRENS PEACE PRIZE: Neha
Gupta (18), an Indian-American from Philadelphia, won the
prestigious prize for her work to help orphans in India and
other vulnerable children. She became the first ever
American to be awarded the prize in The Hague,
Netherlands.

THE IPI INDIA AWARD for Excellence in Journalism,


2014, awarded jointly to Hindustan Times and The Week for
outstanding journalistic work during 2013.
IPI International Press Institute, Vienna (Austria)

KHALED BAHAH: Prime Minister of Yemen

Chairperson

NOVEMBER 2014

IIM- JRD TATA AWARD for Excellence in Corporate


leadership: C S Verma, Chairman, SAIL

DILMA ROUSSEFF: Re-elected as the President of Brazil,


second term leading her Workers Party

LALITHA KUMARAMANGALAM:
National Commission for Women.

AWARDS & HONOURS

of

O PANNEERSELVAM: Elected as new Chief Minister of


Tamil Nadu, in place of Jayalalitha

WORLDS CHILDREN PRIZE: Malala Yousafzai in Sweden


THE GRAND CORDON of the Order of the Paulownia
Flowers: One of Japans top national awards, conferred on
Former Prime Minister Manmohan Singh for his contribution
to Indo-Japan ties. He is first Indian to receive this honour.
SYDNEY PEACE PRIZE 2014: Julian Burnside, Human
rights advocate and barrister from Australia.
SAKHAROV PRIZE for Human Rights: Denis Mukwege
from Congo for treating victims of gang rape

OCTOBER 2014
NATIONAL RAIL AWARD: Harish Kanwar, Deputy
Director in Railway Board for his contribution in completion
of the Pirpanjal rail tunnel in J&K.

ADIL ZAINULBHAI: Former McKinsey India Chief has


been appointed Chairman, Quality Council of India.

NATIONAL KISHORE KUMAR AWARD: Noted Bollywood


lyricist Sameer

JUSTICE H.L. DATTU: 42nd Chief Justice of India.

LAL BAHADUR SHASTRI NATIONAL AWARD 2014


for Excellence in Public Administration, Academics and
Management: Dr. A. Sivathanu Pillai, CEO and MD of
BrahMos Aerospace.

ASHRAF GHANI: President of Afghanistan


VOREQE BAINIMARAMA: Fiji's new Prime Minister
JOHN KEY: Prime Minister of New Zealand
LE YUCHENG: China's new Ambassador to India.
RICHARD RAHUL VERMA: Next US ambassador to India.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

WORLD MEDIA SUMMIT Global Awards for


Excellence, 2014: P. Sainath, Rural Affairs Editor at The
Hindu got the Public Welfare Award. He is one of the five
other media entities honoured with these awards.

22

2014 Nobel Prizes Declared


BEL PRIZE WINNERS

PRIZE FIELD

PRIZE DECIDED BY

Physiology
or Medicine

The Nobel Assembly


at Karolinska
Institute, Stockholm

Physics

The Royal Swedish


Academy of Sciences

Chemistry

The Royal Swedish


Academy of Sciences

Literature

The Swedish Academy

Peace

The Norwegian Nobel


Committee

Economics

The Royal Swedish


Academy of Sciences

WINNER OF 2014
John OKeefe of the USA, MayBritt & Edward Moser of
Norway

SELECTED WORK
For discovering brains internal positioning system, helping
humans find their ways and giving clues to how strokes and
Alzheimer affect the brain.

Isamu Akasaki and Hiroshi


Amano from Japan and U.S.
citizen Shuji Nakamura
Eric
Betzig
and
William
Moerner from the USA; Stefan
Hell from Germany
Patrick Modiano, France

For inventing blue light-emitting diodes, a breakthrough that


has spurred the development of LED technology to light up
homes, computer screens and smartphones worldwide.
For finding ways to make microscopes more powerful than
previously thought possible, allowing scientists to see how
diseases develop inside the tiniest cells.
For his moody, terse and occasionally dreamlike novels,
often set during the Nazi occupation of France
For their struggle against the suppression of children and
young people and for the right of education for all children.

Indian child right activist


Kailash Satyarthi and Pakistani
child education activist Malala
Yousafzai (See details below)
Jean Tirole, France

ILDSCREEN PANDA AWARD: The coveted wildlife


photography award in best newcomer category was won by
Ashwika Kapur for her film, Sirocco - how a dud became
a stud at the annual Wildscreen Film Festival held at
Bristol, UK.
CULTURAL MEDALLION 2014 (Singapore): KTM Iqbal,
an Indian-origin Singaporean poet and writer was named for
this highest cultural award of Singapore.
WORLD FOOD PRIZE 2014: Dr Sanjaya Rajaram for his
scientific research that led to a bumper growth in world
wheat production.
MAN BOOKER PRIZE: The Australian novelist Richard
Flanagan for book The Narrow Road to the Deep North.
The book tells the harrowing story of an Australian surgeon
who is held in a Japanese P.O.W. camp and is forced to
work on the Thailand-Burma Railway.
The prize given annually for the best published literary work
in English carries a cash award of British Pounds 50,000.

For research on market power and regulation that has


helped policy-makers understand how to deal with
industries dominated by a few dominant companies

SHANTI SWARUP BHATNAGAR AWARD: 10 scientists


selected for the annual award conferred for their
outstanding works in the field of science and technology. It
consists of a cash prize of Rs 5 lakh, a citation and a plaque.
SAAKSHAR BHARAT AWARDS are given on International
Literacy Day Sep 8 by the Union Ministry of Human
Resource Development for the best performance in the field
of adult education.
BHARTENDU HARISHCHANDRA AWARDS: Given by
Union Ministry for Information & Broadcasting for original
writing in Hindi by Indian authors on subjects like
Journalism and Mass Communication, National Integration,
Womens Issues and Childrens Literature.
MIDORI PRIZE IN BIODIVERSITY 2014: Kamal
Bawa, Indian scientist and ecologist for his research on
climate change in the Himalayas. The prize given by a
Japanese foundation, honours three individuals who have
made outstanding contributions to the conservation and
sustainable use of biodiversity.

WAISLITZ GLOBAL CITIZEN AWARD: Anoop Jain for his


work in founding Humanure Power in Bihar in 2011 that
builds community sanitation facilities in rural India.

GOLDEN LION: Award for best film at the Venice Film


Festival was bagged by the Swedish film, A Pigeon Sat on a
Branch While Reflecting on Existence directed by Roy
Anderson.

GLOBAL DIVERSITY AWARD 2014: Shah Rukh Khan has


been honoured with this award by British Parliament for
his contribution to cinema.

LION OF THE FUTURE: Award for best debut feature film


at the Venice Film Festival won by the film Court by Indian
writer-director Chaitanya Tamhane.

SEPTEMBER 2014

SUCCESS DEPENDS
ONLY ON THE SECOND
LETTERU...!!

SARASWATI SAMMAN: Noted Hindi novelist Govind


Mishra for his novel Dhool Paudhon Par. The prize is given
annually by the K K Birla Foundation in recognition of
outstanding literary work in any one of the Indian languages
listed in Schedule VIII of the constitution of India. The prize
carries a cash award of Rs. Ten lakh.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

23

BOOKS & AUTHORS


NOVEMBER 2014
Your Dreams are Mine Now by Ravinder Singh
7 Secretes of the Goddess by Dev Dutt Pattnaik
The Dramatic Decade: The Indira Gandhi Years by
Pranab Mukherjee, President of India
The Scatter Here is Too Great by Bilal Tanweer of
Lahore won the 2014 Shakti Bhatt First Book Prize.
Truth Always Prevails by Sadruddin Hashwani
The Rich by John Kampfner

OCTOBER 2014
Final Test: Exit Sachin Tendulkar by Dilip DSouza
The Narrow Road to the Deep North by Richard Flanagan
A Man and A Motorcycle, How Hamid Karzai Came to
Power by Bette Dam

OBITUARY
NOVEMBER 2014
RAVI CHOPRA: Veteran film director from Bollywood,
famous for his tele serial Mahabharat and movie
Baghban.
SADASHIV AMRAPURKAR: Mumbai Cinema actor, winner
of two Filmfare awards.
MURLI DEORA: Eminent Congress leader
Maharashtra and former Union Petroleum Minister

from

SITARA DEVI: Eminent Kathak danseuse, Padma sri


awardee. Kathak is a prominent classical dance form of
Uttar Pradesh.
P D JAMES: Noted English crime thriller novelist from UK.
Popular as Queen of Crime and known for the fictitious
character of poet-cum-detective - Adam Dalgliesh created
by her.

Worthy Fights: A Memoir of Leadership in War and Peace


by Leon Panetta, and Jim Newton

PHILLIP HUGHES: Australian star batsman was in news


as he suffered a fatal hit on his neck by a short-pitched
bouncer thrown by Sean Abbott, in a domestic match in
Sydney, leading to his death after three days, on Nov 27.

Sons of Brahama by Dhruba Hazarika

KEN TAKAKURA: Noted Japanese film actor

The divided Island by Samanth Subramanian

SEPTEMBER 2014

WARREN ANDERSON: Former Union Carbide chief,


wanted in India in connection with the 1984 Bhopal gas
tragedy, died at 92 in New York Sep 29.

And then One Day: A Memoir Autobiography of noted


film artist Naseeruddin Shah

OCTOBER 2014

The Highlights by Frank Keating


Odyssey of My Life: Autobiography of former Union Home
Minister Shivraj Patil
Playing It My Way My Autobiography by cricket legend
Sachin Tendulkar
Gods of Antarctica by Yashwardhan Shukla, a 13 year old
school boy from Delhi
The Lives of Others by Neel Mukherjee, Kolkata-born
British author. The book has been shortlisted for the
prestigious Booker Prize 2014

M.V. KAMATH: Veteran journalist and former Prasar


Bharati Chairman, Padmasri awardee from Karnataka.
JAGDISH SHARAN PANDE: Noted freedom fighter from
Almora, Uttarakhand.
MARTIN PERL: Nobel Prize-winning physicist from USA,
known for discovery of a subatomic particle known as the
Tau Lepton.

SEPTEMBER 2014
BIPAN CHANDRA: Padma Bhushan awardee historian,
authority on economic and political history of India.
BAPU (Sathiraju Lakshminarayana): Veteran Telugu film
director, artist and cartoonist, Padma Sri awardee
G.E. VAHANVATI: The former Attorney-General of India
BALRAJ PURI: Veteran journalist,
awardee, author of over 40 books

Padma

Bhushan

MANDOLIN U. SHRINIVAS: Eminent Carnatic music


exponent from Andhra Pradesh, Padmasri awardee, known
for his expert use of mandolin, a western instrument, in
Carnatic music. He passed away at an early age of 45.
KIREET JOSHI: Eminent educationist
education adviser to the Union government

and

former

FIROZA BEGUM: Prominent Bangladeshi Nazrul Sangeet


singer
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

24

JOAN RIVERS: 81-year-old noted lady comedian and TV


host from USA
NORMAN GORDON: South African fast bowler, oldest
surviving Test cricketer passed away at 103 years.

PLACES IN NEWS
NOVEMBER 2014
JAYAPUR: A village near Varanasi was in news as it was
adopted for development by the Prime Minister Narendra
Modi under Sansad Gram Yojna.
HAMPI: Place in Karnataka was in news as some 20
drawings of the Harappan (Sindhu) era in Gondi dialect
were discovered there at a nearby hilltop.
PENDARI: A village on the outskirts of Bilaspur,
Chhattisgarh was in news as over 14 women died due to
faulty sterlisation operations performed on them at a
government medical camp organised there.
LIPULEKH PASS: The mountain pass in Dharchula,
Uttrakhand was in news as border trade worth over Rs 3
crore took place between India and China this year through
this pass.
WAGAH: The small town on Indo-Pak border, famous for
its ceremonial beating retreat, was in news as a horrific
suicide attack took place there on Nov 2, killing over 61
persons and injuring another around 100 persons, who had
come there for attending the flag lowering ceremony.
FERGUSON: A small town in Missouri State of USA was in
news as it suffered violent racial riots. The riots sparked
after a grand jury cleared a white police officer in the fatal
August 9 shooting of an unarmed black teenager. Protests
were also staged in New York, Chicago, Seattle, Los
Angeles, Oakland, California, and Washington DC on this
issue.
BERLIN WALL: Massive public celebrations were held in
Germany to mark the 25th anniversary of the fall of the
Berlin Wall. The Berlin Wall was built in 1961 to stop people
fleeing the communist East. Its fall in 1989 became a
powerful symbol of the end of the Cold War.
CATALONIA: A small but prosperous region in north
eastern Spain was in news as it voted in a symbolic ballot
on Nov 9 on the issue whether to break away from Spain
or not to emerge as an independent state.
WORLD TRADE CENTER, NY: The 104-story, $3.9 billion
skyscraper at Manhattan, New York, the tallest in America,
was inaugurated on Nov 03, almost thirteen years after the
9/11 terrorist attack that destroyed the original towers. US
publishing giant Conde Nast became the first commercial
tenant.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

OCTOBER 2014
VISAKHAPATNAM: A major coastal city of Andhra Pradesh
suffered wide spread destruction under the impact of severe
super cyclone Hudhud
NALIYA: Small town on coast of Kutchh, Gujarat was in
news as it was struck by super cyclone Nilofer.

SEPTEMBER 2014
GOA: The city was declared as the permanent venue for the
International Film Festival of India (IFFI). The 45th IFFI
will be held here from 20 to 30 November, 2014.
VIJAYAWADA: City of Andhra Pradesh was in news as it
was declared to be the new capital of Andhra Pradesh.
CHABAD HOUSE: The Jewish centre, also called Nariman
House, in Mumbai was reopened on 26 August 2014, nearly
six years after the 26/11 terror attack in November 2008.
The Centre is a sacred synagogue of Jews.
OMARI MOSQUE, Jabaliya: The centuries old mosque in
Gaza was in news recently due to its destruction in ongoing
Israel-Gaza conflict.
MOUNT ONTAKE: The volcano 200 km west of Tokyo was
in news as it erupted suddenly, belching out clouds of rock
and ash, catching hundreds of hikers unawares and killing
over 36 persons.

SPORTS WORLD
NOVEMBER 2014
ROHIT SHARMA made history by scoring the highest
individual score of 264 runs (173b, 33x4, 9x6) in the world
history of ODIs, playing against Sri Lanka in Kolkatas Eden
Garden Stadium on Nov 13.
He became the only batsman in world to score two
double centuries in ODI format.
His previous best of 209 was against Australia in 2013
in Bengaluru.
He also created a world record for most fours-33 in a
single innings.
M S Dhoni was named as the captain of ICC ODI Team of
the Year 2014.
C.K. Nayudu Lifetime Achievement Award for 2014:
Former Indian captain Dilip Vengsarkar. The Award is given
by BCCI.
Polly Umrigar Award 2013-14: Pacer Bhuvneshwar
Kumar for being Indias best international cricketer of the
year, given by BCCI.
ICCs LG People's Choice Award 2014: Indian fast
bowler Bhuvneshwar Kumar
VIRAT KOHLI:
Star batsman became the quickest
cricketer to reach 6,000 runs in ODIs, beating legendary
West Indian Vivian Richards record. He scored this feat
during Indias third ODI against Sri Lanka in Hyderabad.

25

Abhinav Bindra: Indias ace shooter became the first


Indian to be elected as Chairman of International Shooting
Sport Federation's (ISSF) Athletes Committee.
Sachin Tendulkar was inducted into the Bradman Hall of
Fame on 5th October at the Sydney Cricket Ground,
Australia.
Ms Deborah, a tribal girl from Andaman and Nicobar
Islands has created history in National Level by winning four
Gold Medals in the Track Asia Cup Cycling Championship
2014 held at New Delhi.
54th National Open Athletics Championships held at
New Delhi. Tintu Luka was adjudged the best female
athlete and Ankit Sharma was named the best male
athlete.
South Asian Football Federation (SAFF) Women's
Championship: India wins beating Nepal in Islamabad,
Pakistan.
Indian cricket team won 5-match ODI series in a whitewash
against Sri Lanka, winning all the five matches.
Saina Nehwal and K Srikanth clinched the women's and
men's singles title (Badminton) of the China Open Super
Series Premier in Fuzhou, China, on 15th Nov.
Duleep Trophy: Central Zone lifts the cricket cup after
beating South Zone at New Delhi.
43rd Handball National Championship (womens):
Punjab beats Haryana to win the tournament at Mastuana
Sahib, Punjab.
127th Durand Cup: Salgaocar FC won the prestigious
Football championship in Goa, defeating Pune FC.

Novak Djokovic (Serbia) won the Barclays ATP World Tour


Finals on Nov 16 at London.
Switzerland won their first ever Davis Cup Tennis title at
Lille, France, beating France.
World Women's Boxing Championships held in Jiju,
South Korea. S Sarjubala and Saweety won the silver
medals for India.
World Tour Golf Championship held at Jumeirah Golf
states in Dubai is won by Henrik Stenson from Sweden.
2019 IAAF World Athletics Championships to be
hosted by Doha, Qatar. 2015 and 2017 games will be
hosted by Beijing and London, respectively.
Africa Cup of Nations 2015 - The 16 nation Football
tournament will be hosted by Equatorial Guinea.
Seaways IBSF
Bengaluru.

World

Snooker

Championship held

at

Lee Chong Wei: World number one in Badminton has


been suspended by The Badminton World Federation due to
an apparent anti-doping regulation violation.

OCTOBER 2014
CURTAINS DOWN FOR 17TH ASIAN GAMES
The 17th Asian Games came to an end at Incheon on 4th
October. The 16-day sporting extravaganza saw intense
action among 45 countries with 9,500 sports persons. As
many as 14 world records were registered and more than
28 Games records were broken in this duration.

68th Sr National Aquatic Championship held at Kolkata.

China topped with 342 medals (151 gold, 108 silver and
83 bronze) followed by South Korea (234) and Japan (200).
India was placed at 8th rank, securing 57 medals - 11 Gold,
10 Silver and 36 Bronze. In the last Asian Games at
Guangzhou, India stood sixth.

Terry Walsh quits as the Head Coach of the National


Hockey team.

Kosuke Hagino, the Japanese swimmer, was named as


the Most Valuable Player of the 17th Asian Games.

Mitchell Johnson:
Australias fast bowler won the
International Cricket Council's (ICC) Sir Garfield Sobers
trophy for the Cricketer of the Year award for 2014.

MC Mary Kom, gold medal winner boxer was chosen as


the Most Valuable Player of India at the recent Incheon
Asian Games.
The 18th Asian Games will be held in 2018 in Jakarta,
Indonesia.

World Kabaddi League: United Singhs won the finals


beating Khalsa Warriors at Mohali, Punjab.

AB de Villiers: South Africas batsman was voted the ODI


player of 2014.
Sarah Taylor:
Englands wicketkeeper was named
womens player of 2014.
Lionel Messi: FC Barcelona superstar became the all-time
highest scorer in La Liga history by scoring 253 goals,
playing against Sevilla in Spain.

INDIAN HIGHLIGHTS
Yogeshwar Dutt ended a 28-year gold drought for India in
wrestling after winning Gold by beating Zalimkhan Yusupov
of Tajikistan in mens 65kg freestyle category.
Jitu Rai, shooter won India's 1st gold in the 50m event.

Lewis Hamilton of UK won the Abu Dhabi Grand Prix as


well as the Formula 1 racing championship title of the year
becoming the first British double world champion since
Jackie Stewart in 1971.

MC Mary Kom became the first Indian woman boxer to


clinch a gold medal at the Asian Games after beating
Kazakhstan's Zhaina Shekerbekova in the flyweight (4851kg) category.

Magnus Carlsen of Norway has retained his World Chess


Championship
title
defeating
five-time
champion
Viswanathan Anand in the 11th game at Sochi, Russia on
Nov 23.

India won the Hockey gold medal beating Pakistan

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Indian Kabaddi Teams, both men and women, beat


Irans teams to win the Gold.

26

Varsha Gautam and Aishwarya Nedunchezhiyan made


history by becoming the first Indian women to win a sailing
medal Bronze in Dinghy event at the Asian Games.
Khushbir Kaur won the countrys first-ever silver in the
womens 20 kms race walk in Asiad.

1
2
3

4
5
6
7
8
9
10
11

GOLD MEDALS FOR INDIA 11


SPORT
CATEGORY
Shooting Men's 50 metre
pistol
Rajat Chauhan, Sandeep Kumar, Archery
Men's
team
Abhishek Verma
compound
Saurav
Ghosal,
Mahesh Squash
Mens team
Mangaonkar,
Harinder
Pal
Sandhu, Kush Kumar
Yogeshwar Dutt
Wrestling Men's freestyle 65
kg
Seema Punia
Athletics Women's discus
throw
Sania Mirza, Saketh Myneni
Tennis
Mixed doubles
Mary Kom
Boxing
Women's 51 kg
Mens hockey team
Hockey
Men
Women's kabaddi team
Kabaddi
Women
Men's kabaddi team
Kabaddi
Men
Priyanka Pawar, Tintu Luka, Athletics Women's 4x400
Mandeep Kaur, M R Poovamma
metres relay
NAMES
Jitu Rai

SILVER MEDALS 10
NAMES
Saurav Ghosal
Pemba Tamang, Vijay Kumar
and Gurpreet Singh
Abishek Verma
Dipika
Pallikal,
Anaka
Alankamony and Joshana
Chinappa
Khushbir Kaur
Bajrang

SPORTS
Squash
Shooting

Tennis

Sanam Singh and Saketh


Myneni
Vikas Gowda

Tintu Luka

Discus
throw
Athletics

10

Manju Bala

Athletics

1
2
3
4

5
6
7

Archery
Squash

20km walk
Wrestling

CATEGORY
Mens
25 cm Center
Pistol Fire
Mens
Womens

Womens
Free style 61
kg
Mens Doubles

Sharath Gayakwad, the para-swimmer made history at


the Asian Para-Games in Incheon, South Korea, by winning
six medals to go past sprint legend PT Usha's record of most
medals by an Indian in a multi-discipline event.
Anirban Lahiri won the Venetian Macau Open Golf Cup.
Pankaj Advani: Indian cueist won World Billiards Point
Format Championship at Leeds, United Kingdom, beating
Peter Gilchrist of Singapore. He also won the World title in
time format beating Robin Wilson of UK.
World junior Chess title 2014: Lu Shanglei of China
defeated Aleksander Indjic of Serbia to win the title in Pune,
Maharashtra.
35th Senior National Archery Championship held in New
Delhi, won by Punjab.
Champions League Twenty 20: Chennai Super Kings
won the trophy by defeating Kolkata Knight Riders at the M.
Chinnaswamy Stadium, Bengaluru.
The multi-sport Paralympic Games 2015 will be held in
India in February 2015.
4th Sultan of Johor Cup (hockey) for under 21 won by
India beating Great Britain at Johor Bahru, Malaysia.
James Tull: A club cricketer in Australia created history by
scoring a triple ton 341 runs - for Mater Hill in a
Queensland Warehouse Cricket Association competition.
Tulls innings was studded with 25 sixes and 34 fours in a
match that was reduced to 44 overs for each side.
Shanghai Rolex Masters (Tennis) 2014 won by Roger
Federer (Switzerland) beating Gilles Simon (France) in
Shanghai, China.
KOHEI UCHIMURA: Japans gymnast won his fifth straight
all-around world title at the Gymnastics World
Championships in Nanning, China. He is the only gymnast to
win more than three World all-around titles.
ATP CHINA OPEN Tennis Cup 2014, Beijing

Mens

Novak Djokovic (Serbia) beats Tomas Berdych (Czech) to


win mens singles title.

Womens 800
ms
Hammer throw

Maria Sharapova (Russia) beats Petra Kvitova(Czech) to


win womens singles title

TARGET OLYMPIC PODIUM SCHEME - TOPS


With an aim to increase India`s medal tally in 2016 and
2020 Olympics, the Sports Ministry has decided to start a
"Target Olympic Podium Scheme" (TOPS)and an elite
athletes identification committee, which will include sporting
greats like Rahul Dravid and Abhinav Bindra, among others.

Serena Williams (USA) beat Simona Halep (Romania) to


lift the WTA Finals cup at Singapore.
Sania Mirza and Cara Black (Zimbabwe) won the WTA
finals women's doubles tennis title at Singapore.

SEPTEMBER 2014

INDIAN SUPER LEAGUE BEGINS AT KOLKATA

17TH ASIAN GAMES OPEN IN INCHEON

The Indian Super League (ISL) heralded a new dawn for


football in India on 12 October, at the Salt Lake Stadium in
Kolkata. For the first time in India, football matches will be
played on commercial lines including international players.
The inaugural match was played between Atletico de
Kolkata and Mumbai City FC. Final match will be played on
December 20.

The Asian Games, the second largest multi-sport event after


the Olympics, begin in Incheon, South Korea on 19th
September. Around 9,500 athletes from 45 nations will
compete in the next 15 days in 439 events spread across 36
sports and disciplines. 516 Indian athletes will be seen vying
for top honours in 28 sports.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

27

Sardara Singh, Captain of Indian Hockey team was the


flag bearer of the Indian contingent.
Viswanathan Anand won the Bilbao Chess Masters Finals
at Bilbao, Spain, defeating Levon Aronian of Armenia.
Indonesian Masters Grand Prix Gold: Young Indian
shuttler H S Prannoy won the badminton championship
beating Firman Abdul Kholik of Indonesia at Palembang,
Indonesia.
51st Shooting World Championship: Indian shooter
Pradeep bagged a bronze medal at Granada, Spain.
Sania Mirza and her Zimbabwean partner Cara Black won
the womens doubles title at the WTA Toray Pacific Open at
Tokyo, Japan.
Davis Cup Commitment Award: Ace Tennis player
Rohan Bopanna. It is given to players who have competed
in at least 20 ties.
Pankaj Advani, noted snooker and billiards champion has
announced his retirement from the professional snooker.
However, he will continue to participate in Billiards.

BWF WORLD BADMINTON CHAMPIONSHIP


COPENHAGEN, DENMARK
Chen Long of China won the mens singles beating world
no. one Lee Chong Wei of Malaysia
Carolina Marin of Spain become Spain's first-ever World
champion in badminton history, beating world no 1 Li Xuerui
of China.
P V Sindhu won the bronze medal in womens singles.
FIBA Basketball World Cup: USA lifts the cup by
defeating Serbia at Madrid, Spain.
FILA Senior World Wrestling Championship held in
Tashkent, Uzbekistan.
Li Na, China's ace tennis star and only Grand Slam winner
announced her retirement at the age of 32.
Marvan Atapattu appointed as the head coach of the Sri
Lankan cricket team. He is the former captain of their
national team.

DAYS AND DATES

ICC World Cricket League Division 3 will be held in Kuala


Lumpur, Malaysia from 23 to 30 October, 2014.

National Youth Day ( Bday of Swami Vivekanand)


Army Day
Desh Prem Divas
(Bday of Neta ji Subash Chandra Bose)
National Girl Child Day
( Day Indira Gandhi became PM of India )
National Voters Day
( Establishment of Election Commission)
International Customs Day
Martyrs' Day ( Death of Mahatma Gandhi)
BSF Raising Day, World AIDS Day
International Day for Abolition of Slavery (UNO)
International Day of Disabled Persons, World
Conservation Day
Armed Forces Day
International Civil Aviation Day
National Immunization Day
Human Rights Day
UNICEF Day
National Energy Conservation Day
Vijay Divas
Mathematics Day
Kisan Day (Birthday of Ch. Charan Singh)
National Consumer Day
X-Mas Day
International Day for Biological Diversity
Infant Protection Day, World Cancer Awareness Day
International Radiology Day
World Legel Service Day
Transport Day
National Children Day, World Diabetes Day
World Fisheries Day
International Day for the Elimination of Violence
Against Women
National Law Day
National Flag Day

Summer Youth Olympic Games 2014 held at Nanjing,


China.

ALL THE NEWS ITEMS IN THIS MAGAZINE HAVE BEEN SOURCED


FROM VARIOUS NEWS PAPERS AND GOVT. PRESS RELEASES

MANOJ KUMAR: A 2010 CWG boxing gold-medalist was in


news as he was selected for Arjuna Award after a directive
from the Delhi High Court where he had filed a case
challenging his non selection for the award.
DHONI SCORES RECORD 91 ODI WINS
India thrashed England by nine wickets in the fourth ODI
played at Edgbaston to take 3-0 lead in the five-match
series. The victory also made Dhoni the most successful
Indian ODI captain with 91 wins.
60th National School Games in six sporting disciplines
will be held in November in Punjab.
20th Asian Junior Table Tennis Championships held at
Mumbai. Indias first National Academy of Athletics
established at Kariavattom near Thiruvananthapuram,
Kerala.
International Boxing Association (AIBA) has permitted
Indian boxers (pugilists) to take part in the 17th Asian
Games 2014 under the Indian flag as it gave provisional
recognition to Boxing India.
The International Basketball Federation (FIBA) has
allowed players to wear religious head coverings, such as
hijabs or turbans by Sikhs, on a trial basis.

U S OPEN TENNIS CHAMPIONSHIP, NEW YORK


Marin Cilic (Croatia) beats Japan's Kei Nishikori to win
mens singles title
Serena Williams of USA beats Caroline Wozniazki of
Denmark to win Womens singles title
Sania Mirza with Brazil's Bruno Soares won the mixed
doubles title

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

JANUARY 12
JANUARY 15
JANUARY 23
JANUARY 24
JANUARY 25
JANUARY 26
JANUARY 30
DECEMBER 01
DECEMBER 02
DECEMBER 03
DECEMBER 06
DECEMBER 07
DECEMBER 09
DECEMBER 10
DECEMBER 11
DECEMBER 14
DECEMBER 16
DECEMBER 22
DECEMBER 23
DECEMBER 24
DECEMBER 25
DECEMBER 29
NOVEMBER 07
NOVEMBER 08
NOVEMBER 09
NOVEMBER 10
NOVEMBER 14
NOVEMBER 21
NOVEMBER 25
NOVEMBER 26
NOVEMBER 30

28

TOP REASON TO START A FRANCHISEE

Low Investment
Upfront Revenue Generation
Best Return on Investment
Proven Business Module
Already 8 Branches are working

WHAT WE NEED

Person with Good Management Skills


Passions to Work in this Noble Business
Investment Capacity of 6-8 Lacs
Area of 600-800 Sq. Feet
People from Education Field will be Preferred

WHY GYANM

Leading Brand Name


Extensive Support in Every Vertical
Proven Working Model
Already Established 8 Centers
Very High Success Rates
Best Online Testing System
IF INTERESTED, PLEASE CALL 09646039977
SAHIL KUMAR, MANAGER, BUSINESS DEVELOPMENT
or Email at sahil.gyanm@gmail.com
or SMS GROWTH to 09646039977

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

29

(June 2014 August 2014)


For details please visit our website: www.gyanm.in

NATIONAL NEWS

AUGUST 2014

Prime Minister Mr. Modi visited Kathmandu, Nepal and


addressed the Constituent Assembly.
India to provide Nepal $ 1 billion concessional line of
credit for various development purposes.
A report by ICDS says that about 2.3 crore children in
India, up to 6 years of age, are suffering from
malnourishment and are under-weight.
Indian domain names will now make their debut with
the extension .Bharat which will be in Devanagari
script.
Nick Clegg, Deputy Prime Minister of UK visited India.
Northeast Frontier Railway to construct a bridge with
highest pillars in the world, in Manipur, with height of
pillars upto 141 metres.
Prime Minister announced Central assistance of Rs.
8,000 crore for four major road projects connecting J&K
with rest of the country.
Pinkathon Delhi 2014 - a run for cause was organised
in Delhi with the slogan "Each One Kheench One"
Sushma Swaraj, the External Affairs Minister visited
Vietnam on August 24
India's first Indian Institute of Engineering Science and
Technology (IIEST) inaugurated at Shibpur, Howrah in
West Bengal
47th Association of Southeast Asian Nation (ASEAN)
Foreign Ministers meeting held in Nay Pyi Taw,
Myanmar.
India to construct a pipeline for supply of petroleum
products from Raxual, Bihar to Amlekhganj, Nepal

JULY 2014

As per India State of Forest Report (ISFR) 2013 the


total forest and tree cover of the country is 78.92
million hectare, 24.01 percent of the geographical area
of India.
Madhya Pradesh has the largest forest cover of
77522 sq kms, followed by Arunachal Pradesh,
67321 sq kms.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

In terms of percentage, Mizoram has highest cover at


90.38 percent, followed by Lakshadweep-84.56
percent.
Punjab has the lowest area under Forest cover 3.52%, followed by Haryana - 3.59%.
India and China have jointly released the first
encyclopedia on their age-old cultural contacts, tracing
back their history to over 2,000 years
India has become the first country to ratify the
Marrakesh Treaty to facilitate access to published works
for persons who are visually impaired, or otherwise
print disabled.
India has slipped ten places in the Global Innovation
Index 2014 to the 76th rank. Switzerland topped the
142-nation list.
A recent UN study has ranked Tokyo as the worlds
most populous city with 38 million inhabitants, followed
by Delhi with 25 million inhabitants.
Indias ranking in the Human Development Index (HDI)
remained unchanged at 135 in 2013, reflecting little
improvement in the living standard of its people.
Legendary actor Dilip Kumars ancestral home at
Mohalla Khudadad in Peshawar, Pakistan has been
declared as a national heritage monument by Pakistan.
World Bank Group President, Jim Yong Kim visits India.

JUNE 2014

Panjab University, Chandigarh, is the highest ranked


Indian higher educational institution in the globally
recognized Times Higher Educations Asia rankings.
India has signed the Washington Accord to provide
Indian students with accredited technical education
degrees recognised by 17 major nations.
'Mobile Seva' by govt for delivery of public services
electronically through the mobile platform has been
awarded a United Nations Public Service Award.
In a 25 nation-list compiled by global research firm
Ipsos, India has been placed at number one rank in
terms of economic confidence of citizens.
Unctad's annual World Investment Report 2014 shows
that China remained the first choice of MNCs, followed
by the USA, Indonesia and India.

30

Prime Minister Mr. Modi made his first overseas trip by


visiting Bhutan. He inaugurated the new Supreme Court
building at Thimpu.
Govt has launched Project Mausam at the 38th session
of the World Heritage Committee held in Doha, Qatar.
National carrier Air India has joined Star Alliance - a
group of 26 (now 27) carriers with as many as 4,338
aircraft flying to 1,328 destinations across 195
countries.
Vice-President Hamid Ansari visited China. He unveiled
an encyclopaedia of 2,000-year old history of cultural
exchanges between India and China.
June 2, 2014 witnessed the birth of 29th state of India
Telangana, formed by carving out 10 districts of
erstwhile Andhra Pradesh.
Global Peace Index (GPI) 2014 released by the Institute
for Economics and Peace released in London has placed
India at 143rd place in list of 162 countries.
External Affairs Minister Sushma Swaraj visited Dhaka,
capital of Bangladesh on her first solo overseas visit.
The Narmada Control Authority gave its nod to Gujarat
for raising the height of the Narmada dam to a level of
138.72 metres from the present 121.92 metres.

GOVT INITIATIVES
AUGUST 2014

NEWS FROM STATES

AUGUST 2014
FOUR NEW GOVERNORS APPOINTED
Kalyan Singh
Vajubhai Vala
C Vidyasagar Rao
Mridula Sinha
Sheila Dikshit
K Sankaranarayanan
Kamala Beniwal
V K Duggal resigned as

Rajasthan
Karanatka
Maharashtra
Goa
Resigned as Governor of Kerala
quits as Governor (Maharashtra)
sacked as Mizoram Governor
Manipur Governor

The 20-day Nanda Devi Raj Jat yatra, also called the
Himalayan Kumbh, began from Nauti village in Chamoli
district in Uttarakhand on 18th August.
Sikkim has become the first choice of foreign tourists in
the north-eastern states of the country,

JULY 2014

Amitabh Bachchan appointed Brand Ambassador of


Maharashtra for promoting horticulture sector of the
state.
SANIA MIRZA: International tennis star was
appointed Brand Ambassador of the Telangana State

JUNE 2014

Kanyashree Prakalpa, a West Bengal govt scheme for


scholarship to poor girls has been given international
recognition by UK and UNICEF.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Mumbai became the fourth city in the country to have


Metro rail operations, besides Kolkata, Delhi and
Bangalore.
World Bank will provide $ 100 million to Himachal
Pradesh for promoting development of sustainable
hydropower.
Sikkim govt. to give 12% reservation in state govt. jobs
for candidates of Sikkimese origin living below poverty
line.
Indias first One Stop Crisis Centre (OSCC) named
Gauravi was launched in Bhopal, Madhya Pradesh on 16
June 2014.
Gujarat has become the first state in India to
implement 33 per cent reservation for women in the
police force.

Lok Sabha passed the National Judicial Appointments


Commission Bill, 2014 to scrap the collegium system of
appointing Supreme Court and High Court judges.
The Union Cabinet has approved the proposal for
raising FDI limit in Defence from 26 per cent to 49 per
cent.
Govt allows up to 100 per cent FDI in infrastructure
projects such as high-speed train systems
Union Textiles Ministry has signed a MoU with Flipkart
to provide online marketing platform to handloom
weavers all over India
Union Cabinet has approved the Digital India
Programme to transform the Indian economy into a
digitally empowered knowledge economy.
Govt has launched Rashtriya Gokul Mission to promote
conservation and development of indigenous breeds of
cows
Govt has set up the Expenditure Management
Commission headed by former RBI Governor Bimal
Jalan.
Govt. has set up R. Ramanujam committee to identify
obsolete laws which hamper governance by creating
avoidable confusion.

JULY 2014

A website mygov.nic.in has been launched to help


people contribute in governance of the country by
giving their views on important issues.
Union Cabinet has hiked FDI cap in insurance sector
from 26 to 49 per cent,
Four new vaccines will be introduced in India as part of
the Universal Immunization Programme (UIP) to reduce
child mortality by two-thirds by next year.
The 4 vaccines are against rotavirus, rubella, polio
(injectable) and an adult vaccine against Japanese
encephalitis
Govt plans to allocate Rs 7,060 crore in this financial
year for developing 100 smart cities' in the country

31

Govt plans to provide 'Soil Health Card' to all farmers


for optimum utilization of resources and right selection
of crops.
Government to launch Kisan TV' dedicated to the
interests of agriculturists and allied sectors
Government has set a target to develop skills of 50
crore people by 2022 under the National Policy on Skill
Development (NPSD).
Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana launched to
provide assured irrigation water to farmers
The Government has extended the validity period of an
industrial license to three years from present two years.
Govt to set up 660 rape crisis centres named as
Nirbhaya centres, as a tribute to the victim of
December 16, 2012 Delhi gangrape case.
To protect investors, the Cabinet has cleared the SEBI
Bill, to empower SEBI to initiate action against ponzi
schemes and investment frauds.

to over 6 per cent in FY 2015 and over 7 per cent in FY


2016. The Indian economy is starting to turn around
as inflation is abating, the current account deficit is
narrowing, forex reserves are accumulating and growth
is just starting to rise.

FITCH PROJECTS 5.5 % GROWTH FOR


INDIA:

International rating agency Fitch has


improved India's economic growth forecast to 5.5 per
cent this financial year and 6.5 per cent in FY16 due to
the clear mandate received by the pro-reform Narendra
Modi government. The agency said there will be
significant risks to growth if the monsoon turns out to
be much weaker than expected.

JUNE 2014
GDP GROWS @ 4.7% IN 2013-14: Latest data
released by the Central Statistical Office (CSO) has
estimated value of Indias GDP at current market prices
at Rs. 113.55 lakh crore, achieving a growth rate of 4.7
percent in 2013-14 as against 4.5 percent achieved in
2012-13. This is the first time in 26 years after 198788 that GDP has grown at sub 5% in two successive
years. The per capita income at current prices during
2013-14 is estimated to have attained a level of
Rs.74,380.

JUNE 2014

Central govt to exempt from transfers all its employees


who have differently abled children to take care of.
Govt has decided to abolish all the Groups of Ministers
(GoMs) and Empowered Groups of Ministers (EGoMs)
set up by the previous UPA-II govt.
Govt. has increased the daily food supplement budget
from Rs 280 to Rs 750 for the power games such as
wrestling, weightlifting, judo and boxing.
The Centre has decided to give Rs 12,000 per
household as labour charges to the poor for building
their homes under Indira Awaas Yojana-IAY.

ECONOMIC INDICATORS
AUGUST 2014

Data from CSO shows that Indias Gross Domestic


Product (GDP) grew at 5.7 per cent during April-June,
the highest in past 10 quarters.
RBI puts GDP growth rate at 5.5%, has projected
that gdp growth in the current fiscal may rise up to
5.5% from 4.7% in the last financial year.
UN report puts Indias growth at 5.5%, a report
from the United Nations Economic and Social
Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP) says
that Indias economy is expected to record stronger
growth momentum of 5.5 per cent in the current fiscal.
Global rating agency Moodys has projected a better
growth outlook for India saying that the countrys GDP
would grow by 5% this year.

JULY 2014
NOMURA PREDICTS 6% GROWTH FOR
INDIA: According to the Japanese brokerage firm

INDIA TO GROW @ 5.5% - WORLD BANK:


The World Bank has projected a 5.5% growth for India
in 2014-15, estimating that this will accelerate to 6.3%
in 2015-16 and 6.6% in 2016-17.

ECONOMY
AUGUST 2014

SEBI has asked listed companies to intimate decisions


on dividends, bonus, buyback etc. within 15 minutes of
closure of the board meetings to curb insider trading.
Retirement fund body EPFOs trustees have decided to
retain interest payment on provident fund deposits for
2014-15 at 8.75 per cent.
Vistara: Brand name of the new joint venture airline
of the Tata Sons-Singapore Airlines.
Countrys first seaplane service was launched on
Mumbai-Lonavla short route from the Juhu aerodrome
on 25th August.
The number of telephone subscribers in India increased
by 0.49 per cent over May 2014 to 942.95 million at the
end of June, 2014.

JULY 2014

As per Rangarajan report, a person spending less than


Rs 1,407 a month (Rs 47/day) in urban areas and Rs
972 a month (Rs32/day) in rural areas would be
considered Below Poverty Line.

Nomura, India is set to be Asia's biggest turnaround


story and the country's GDP growth is expected to rise
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

32

MSP FOR KHARIF CROPS 2014-15


CROP
PADDY
JOWAR
BAJRA
MAIZE
GROUNDNUT
TUAR AND URAD DAL
MOONG
SUNFLOWER

MSP PER QUINTAL


1360
1530
1250
1310
4000
4350
4600
3750

A government panel led by M S Sahoo has proposed a


new class of securities, 'Bharat Depository Receipts
(BhDRs)', for foreign firms to raise money in India.
Foreign Direct Investment (FDI) in defence
manufacturing has been hiked from 26 per cent to 49
per cent.
World Bank has sanctioned $500 million loan for Indias
National Highways Inter-connectivity Improvement
Project
India and the US have agreed to implement Foreign
Accounts Tax Compliance Act (FATCA), a US law that
targets tax non-compliance by US taxpayers
India and China have signed a memorandum of
understanding (MoU) that allows Chinese companies to
invest in industrial parks and zones in India.
Tata Consultancy Services (TCS) has become first
Indian company to achieve a market capitalization of
Rs. 5 lakh crore rupees.
World Bank to provide $153 million (Rs 920 crore) loan
for the Odisha Disaster Recovery Project to restore and
improve housing and public services in Odisha.
The ADB has approved a multi-tranche loan facility of
$300 million to help Assam continue its drive to
eliminate power sector inefficiencies.
Britain has granted one billion pound ($1.68 billion)
credit line for investment in Indian infrastructure
projects.
The government has granted Navratna status to
Container Corporation of India Limited (CONCOR).

BANKING
AUGUST 2014

JUNE 2014

The govt has extended the ban on imports of milk and


its products from China for one more year till June
2015.
Foreign investment of 10 per cent or more in a listed
company will now be treated as foreign direct
investment.
Israel to open centres of excellence at Nalanda and
Vaishali in Bihar in the field of vegetables and mango
respectively.
SEBI has asked listed public sector undertakings to
adhere to the mandatory 25% public shareholding
norms that are applicable to private companies.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

India has overtaken Germany and Italy to emerge as


the world's second largest textile exporter. But it lags
China, whose exports are nearly seven times higher.
The World Bank has approved funding of USD 107
million (nearly Rs 650 crore) for a road project in
Mizoram, connecting Myanmar and Bangladesh.

Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna announced to provide a


bank account to every family in the country
The government has set a target of 15 crore new
accounts by 2018, ensuring at least two bank accounts
per family.
The scheme will be launched in two phases first from
15.8.14 to 15.8.15 and second from 16.8.15 to 15.8.18,
Each phase targeting opening of 7.5 crore bank
accounts.
The accounts will be opened with zero balance with no
minimum balance condition.
Every account holder will get a accidental insurance
cover of Rs. One lac.
Persons opening account upto 26th January, 2015 will
also get a health insurance cover of Rs. 30,000.
All account holders will be issued Rupay debit card to
facilitate ATM withdrawals.
All account holders will get mobile banking facility for
easy money transfer.
Accounts runs satisfactorily for 6 months will be allowed
to have over draft facility of Rs. 5000.
A Rs 1,000-crore credit guarantee fund will be set up by
NABARD for this purpose.
RBI has reduced the SLR by 50 basis points from 22.5
per cent to 22.0 per cent with effect from the fortnight
beginning 9th August, 2014
Banks have been advised to provide their savings bank
account holders with at least five free transactions per
month at their own ATMs.
Banks may decide to levy transaction charges (not
exceeding Rs 20) beyond 5 free ATM transactions
The number of free transactions on ATMs set up by
other banks in Mumbai, New Delhi, Chennai, Kolkata,
Bengaluru and Hyderabad, reduced to three per month.
Reserve Bank proposes to set up an "anytime
anywhere" bill payment system by the name Bharat Bill
Payment System.
The Reserve Bank has approved the transfer of surplus
(profit) amounting to Rs 526.79 billion for the year
ended June 30, 2014 to the Government of India.
India Post announced the launch of over 1000 ATMs in
the near feature.

JULY 2014

The Reserve Bank has issued guidelines for setting up


of Payment Bank and Small Banks with a minimum
paid-up capital of Rs.100 core

33

Payment Banks will accept only demand deposits and


payments and remittances and will not be allowed to
undertake lending activities
Small Banks will do only basic banking activities on a
small scale in a restricted local area, the way RRBs do
in rural areas.
As per revised KYC norms only the Aadhaar card, voter
card, PAN card, driving licence, passport, NREGA card
are valid for KYC. The Ration Card has been dropped.
The Reserve Bank has said that Banks having size equal
to or more than 2 per cent of GDP will be designated as
domestic systemically important banks (D-SIBs)
Govt has urged public sector banks to issue RuPay
cards to all existing customers who do not have debit
cards as well as to new clients.
The government has asked IDBI Bank and Kolkata
based United Bank of India to prepare a consolidation
plan in view of poor performance of UBI.
To expedite the process to recover bad bank loans,
govt proposes to set up six new Debt Recovery
Tribunals making total number of tribunals 39.
The Madras High Court has ruled that banks cannot fix
60% cut off of minimum marks in Plus Two as condition
for extending education loan to students
RBI plans to swap some of the old gold lying in its
Nagpur vault whose quality is not exactly top grade
with purer gold.
The gold acquired by RBI would be placed at its
overseas custodian, Bank of England.
RBI has advised that the lending rate ceiling for micro
finance companies will continue at their present level at 27.75% for the July to September quarter.
The RBI has signed a Memorandum of Understanding
with the Monetary Authority of Hong Kong for exchange
of supervisory information of banking.
The Reserve Bank will soon put to circulation Rs 10
denominated coins on the occasion of diamond jubilee
of Coir Board.
RBI has allowed Non Banking Financial Companies
(NBFCs) to accept e-KYC service to verify identity and
address proof of customers to reduce risk of fraud.

JUNE 2014

RBI reduced statutory liquidity ratio (SLR) to 22.5%


from 23%, freeing almost Rs 40,000 crore of
resources.
RBI has advised that for opening of bank accounts, in
case the proof of address furnished by the customer is
not the local address or address where the customer is
currently residing, the bank may take a declaration of
the local address on which all correspondence will be
made by the bank with the customer. No proof is
required for this local address.
Ecr Reduced To 32 Per Cent: The Reserve Bank has
reduced the availability of funds under the export credit
refinance (ECR) b services with the aim of spreading
financial inclusion. The RBI said the existing guidelines
on the appointment of BCs were reviewed taking into

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

account recommendations of the Nachiket Mor


Committee.
Limit Raised To Carry Currency Abroad: The Reserve
Bank has permitted residents and non-residents, except
Pakistanis and Bangladeshis, to carry up to Rs 25,000 in
Indian currency notes while leaving the country as
against Rs 10,000 earlier.
IndusInd Bank has launched video branch - a unique
service allowing customers to interact face-to-face with
their bank branch using desktop, tablet or smartphone.
Reserve Bank has raised the annual overseas
investment ceiling for individuals to $ 125,000 from
present $ 75,000.
The Reserve Bank has asked banks to disclose sector
wise loans in their financial statements from 2014/15
onwards.

DEFENCE, SCIENCE &


TECHNOLOGY
AUGUST 2014

India and Russia conducted their first-ever joint Air


Force exercise Avia Indra-2014 in Astrakhan region
located north of the Caspian Sea.
China unveiled next generation Intercontinental Ballistic
Missile (ICBM) Dongfeng 41 (DF-41) with a range
of 12 -15000 kms.
Countrys first multi-sensor moored observatory IndARC
was successfully deployed in Kongsfjorden Fjord of the
Arctic region, near the North Pole
Rosetta- space vehicle by European Space Agency
made history on August 6 after travelling 6.4 billion
kilometers to reach the comet 67P/Churyumov
Gerasimenko
NASA scientists have developed Soil Moisture Active
Passive (SMAP) satellite that can predict the severity of
droughts to help farmers maximize the crop yield.

JULY 2014

The Indian Navys largest ever destroyer, indigenously


built INS Kolkata was inducted in to service on 10th
July.
An advanced version of the 290-km range BrahMos
supersonic cruise missile was successfully tested off the
coast of Odisha
India successfully launched five foreign satellites from
four countries on board PSLV-C23 rocket on June 30.
The five satellites, launched included two from
Germany, and one each from France, Canada and
Singapore.
Scientists using the Hubble Space Telescope have
discovered two new objects beyond Pluto.

34

NASAs New Horizons spacecraft launched in 2006 is to


become the first probe to visit Pluto in July 2015, some
4.7 billion miles from Earth.
Carbon Aerogel, with a density of just 0.16 mg per
cubic centimetre, a sixth of air's density, is the lightest
material in world, developed by Chinese scientists.
NASA has successfully launched a satellite -Orbiting
Carbon Observatory-2 (OCO-2), designed to track
atmospheric Carbon Dioxide
India, US and Japan participated in the trilateral
Malabar naval exercise from 24th July in North Western
Pacific Ocean.

JUNE 2014

Indias first indigenously - built anti submarine warfare


corvette INS Kamorta commissioned into the Indian
Navy.
Indian-Russian joint venture BrahMos Aerospace testfired its 290-km range supersonic missile from the
stealth destroyer INS Kolkata.
The fifth Indo-French bilateral air exercise Garuda-V
was held at the Jodhpur Air Base.
NASA plans to build worlds most powerful telescope Advanced Technology Large Aperture Space Telescope
(ATLAST) to analyse the environment of other planets.
US astronomers have found a huge Earth-like planet Kepler-10c or Mega-Earth having diameter of 29,000
kilometers and weighing 17 times more than Earth.

INTERNATIONAL
AUGUST 2014

Three West Africa nations - Liberia, Guinea and Sierra


Leone, are struggling to control an outbreak of Ebola
viral
fever that has claimed thousands of lives
The Nagoya Protocol on Access to Genetic Resources
and the Fair and Equitable Sharing of Benefits Arising
from their Utilization to enter into force from12th
October 2014
Bangladesh has decided to join the newly formed
BRICS Bank, an initiative of the world's five emerging
economies - Brazil, Russia, India, China and South
Africa.
Britain observed Lights Out Project on 4 August 2014 to
commemorate 100 years of First World War (WW-1
The "Ice Bucket Challenge" encourages participants to
dump bucket of freezing water on their head to raise
awareness for the amyotrophic lateral sclerosis (ALS)
The World Health Organization has asked for a ban on
the use of e-cigarettes indoors and its sale to children.

The five countries decided to establish the New


Development Bank with an initial authorised capital of
USD 50 billion
BRICS to form a Contingency Reserve Arrangement
fund of USD 100 billion to support member-nations
during balance of payments problems.
The 7th BRICS Summit will be held in the Russian city of
Ufa.
Israel Defence Forces launched Operation Protective
Edge against Hamas militants in Gaza strip for their
alleged kidnapping of three Israeli teenagers
A Malaysian aircraft, flight MH 17 flying from
Amsterdam to Kuala Lumpur was shot down by terrorist
using a Russian BUK missile over eastern Ukraine on
July 17
Ukraine signed the Association Agreement with the
European Union to boost Ukraines exports to the
European Union
India will host the 7th IBSA (India-Brazil-South Africa)
summit in 2015.

JUNE 2014

Sunni militants, led by jihadists from the Islamic State


of Iraq and Syria (ISIS) have killed thousands of
civilians and army personnel in Iraq and Syria.
China plans to shut down over 2,000 small coal mines
to eliminate outdated capacity and improve work safety
and address pollution concerns.
G7 meet of industrialized nations held at Brussels,
Belgium

PERSONS IN NEWS
AUGUST 2014
IROM SHARMILA CHANU: The human rights activist was
in news as an Imphal Sessions Court ordered her release,
accepting her plea that she did not attempt suicide by
fasting unto death.
SHAH RUKH KHAN: Indian superstar has been roped in as
an ambassador for Inter-pols Turn Back Crime campaign
to promote awareness of how everyone can play a role in
preventing crime.
KAMLA BENIWAL: Governor of Mizoram was sacked by a
Presidential order for certain irregularities committed by her
during her Gujarat tenure.
NIKHIL CHANDWANI: First Indian to win the prestigious
Author of the Year award from the American Literary Forum
Society for his novel 'Coded Conspiracy.
JOHN KERRY: US Secretary of State (Foreign Minister)
visited in India to hold 5th Indo-US Strategic Dialogue

JULY 2014

Prime Minister Mr. Modi visited Fortaleza, Brazil to


attend the 6th BRICS Summit.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

CHUCK HAGEL: U.S. Defence Secretary (Defence Minister)


visited India to lay the groundwork for the revival of IndoU.S. defence ties.

35

GENERAL PRAYUTH CHAN-OCHA: Thailand's coup


leader was in news as he was appointed Prime Minister by a
legislature that was formed by him only.

JULY 2014

M. THAMBIDURAI: Deputy Speaker, Lok Sabha


K. V. Chowdary: Chairman of Central Board of Direct
Taxes (CBDT)
AHMET DAVUTOGLU: New Prime Minister of Turkey

ARSENIY YATSENYUK: Ukraines Prime Minister was in


news as he resigned in a shock move to protest the
disbanding of the ruling parliamentary coalition, plunging
the strife-torn nation into political uncertainty.

HAIDAR AL-ABADI: Prime Minister of Iraq

AKHOURI SINHA: In a rare honour, the USA has named a


mountain in Antarctica after this eminent Indian-American
scientist whose pioneering biological research expedition to
Antarctica has provided vital data about animal populations
in that area.

SIX NEW GOVERNORS APPOINTED


Ram Naik
Uttar Pradesh.
Kesri Nath Tripathi
West Bengal
Om Prakash Kohli
Gujarat
Balramji Dass Tandon
Chhattisgarh.
Padmanabha Acharya
Nagaland.
Kaptan Singh Solanki
Haryana

GEN. PRAYUTH CHAN-OCHA: Prime Minister of Thailand

JULY 2014

NEYMAR: Ace striker of Brazils football team was in news


as he suffered a back bone fracture after being hit by the
Colombian defender Juan Zuniga. Brazils bid to win a sixth
World Cup suffered a devastating blow as Neymar was ruled
out of the rest of the tournament.

PINKY ANAND: Additional Solicitor-General


FUAD MASUM: President of Iraq
JOKO WIDODO (JOKOWI): President of Indonesia

JUNE 2014
ARUNADHATI BHATTACHARYA: Chairperson of State
Bank of India has been ranked as most powerful women in
India by the Forbes Magazine. She stood at 36th rank.
KIRAN MAZUMDAR-SHAW: Chairperson of Biocon
Industries, has been awarded the Global Economy Prize for
business by the Kiel Institute in Germany.
MICHAEL SCHUMACHER: German Formula1 champion
was in news as he emerged out of coma after almost 5
months, following his ski accident in Dec. 2013.
ANGELA MERKEL: Chancellor of Germany, declared as
most powerful women in the world by Forbes Magazine.

JEAN-CLAUDE JUNCKER: President of the European


Commission

JUNE 2014
RANJIT KUMAR: Solicitor General of India
Dr. AJIT KUMAR DOVAL: National Security Adviser, Govt
of India
ARUN JAITLEY: Governor on the Board of Governors of
the Asian Development Bank.
MADHURI DIXIT: appointed as
advocate for child rights'.

UNICEF's

'celebrity

VISHAL SIKKA: Chief Executive Officer, Infosys

JUAN CARLOS:
Spain's King, was in news as he
announced his abdication in favour of his son, Prince
Felipe, making way for a "new generation.

SUMITRA MAHAJAN: Speaker, Lok Sabha

APPOINTMENTS

ARUN MISHRA, ADARSH KUMAR GOEL


ROHINTON NARIMAN: Judge in Supreme Court

AUGUST 2014
FOUR NEW GOVERNORS APPOINTED
Kalyan Singh
Rajasthan
Vajubhai Vala
Karanatka
C Vidyasagar Rao
Maharashtra
Mridula Sinha
Goa
K.V. THOMAS: Congress MP appointed Chairman of the
Public Accounts Committee of Parliament.
S S MUNDRA: Deputy Governor of the Reserve Bank of
India for three year term. He is ex CMD of Bank of Baroda.
T M BHASIN: Chairman of the Indian Banks Association
IBA for 2014-15. He is CMD of Indian Bank.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

DR. SUDHIR KUMAR MISHRA: CEO & MD, BrahMos


Aerospace Corporation
AND

N. SRINIVASAN: First Chairman of International Cricket


Council, Dubai
JUSTICE VK RAJAH: Attorney General of Singapore, he is
an Indian-origin judge.
ALEXANDER STUBB: Prime Minister of Finland
REUVEN RIVLIN: President of Israel, from Likud party
BASHAR AL-ASSAD: Elected as President of Syria, for the
third time successively.
PRINCE FELIPE: New King of Spain
ABDUL FATTAH AL-SISI: President of Egypt

36

AWARDS & HONOURS


AUGUST 2014

TANG PRIZE 2014 DECLARED


FIELD

NAME

CONTRIBUTION

Sinology

Yu Ying-shih

Sustainable
Development

Gro Harlem
Brundtland, Ex.
PM of Norway.

Rule of Law

Albie Sachs

Research in Chinese
cultural, intellectual and
political history
innovation, leadership
and implementation of
sustainable
development
fight against apartheid

Bio-pharmaceutical science

Dr. Tasuku
Honjo & James
Allison

OUTSTANDING PARLIAMENTARIAN AWARDS


BJP leader Arun Jaitley
Congress leader Karan Singh
JD(U) leader Sharad Yadav

for 2010
for 2011
for 2012

ASHOK CHAKRA: Major Mukund Vardarajan named for


highest peace time gallantry award for showing exemplary
bravery in killing two terrorists in Kashmir before he was
shot dead in April this year.
22ND RAJIV GANDHI SADBHAVNA AWARD: Noted film
maker Muzaffar Ali, for his outstanding contribution towards
the promotion of communal harmony, peace and goodwill.
The award carries a citation and cash award of Rs. 5 lakh.
CORE BANKING SYSTEM INITIATIVE AWARD-2014:
won by Bharatiya Mahila Bank Ltd at the Asian Banking and
Finance - Retail Banking Awards, Singapore.
FIELDS MEDAL: Known as the "Nobel Prize of
Mathematics won by Manjul Bhargava. Four such prizes are
awarded by the International Mathematical Union.
MARYAM MIRZAKHANI: Iranian-born mathematician has
become the first woman to win this prize (Fields Medal).
PARDO DORO (GOLDEN LEOPARD): Award for best film
at the 67th Locarno International Film Festival in Locarno,
Switzerland won by Mula sa kung ano ang noon by Lav
Diaz, Philippines

JULY 2014
PREM BHATIA AWARD for Journalism:
SMITA GUPTA, Associate Editor with The Hindu, for
political reporting.
NITIN SETHI, Associate Editor, Business Standard, for
excellence in environmental and development reporting

JUNE 2014
49TH JNANPITH AWARD 2013: Noted Hindi poet
Kedarnath Singh. The award includes Rs 11 lakh as cash.
MOORTIDEVI AWARD,2013: C Radhakrishna for his
book 'Theekkadal Katanhu Thirumadhuram' in Malyalam.
Baileys Womens Prize for Fiction: Eimear McBride for
her first novel A girl is a Half-Formed Thing
'LEGION OF FRANCE': Bollywood actor Shah Rukh Khan
for his contribution to Cinema.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

fight against cancer

WORLD FOOD PRIZE: won by Sanjaya Rajaram, for his


contribution in increasing the wheat production in world.
DAG HAMMARSKJOLD MEDAL: Gallantry award given
by UNO to eight Indian soldiers on 29th May - International
Day of UN peacekeepers.

OBITUARY
AUGUST 2014
B K S IYENGAR: 96 years old Padma Vibhushan awardee
Yogacharya, known for his vast contribution in spreading
Indian Yoga all over the world.
U.R. ANANTHAMURTHY: Jnanpith awardee
renowned Kannada novelist and story writer

and

MADHUKAR SINGH: Eminent Hindi litterateur and novelist


from Bihar
PRAN KUMAR SHARMA: Eminent cartoonist, popularly
known as Pran, who gave life to lovable comic characters
Chacha Chaudhary and his friend Sabu.
RICHARD ATTENBOROUGH: Oscar-winning British
filmmaker and actor, renowned for his critically-acclaimed
biopic Gandhi on Mahatma Gandhi that won eight Oscars,
died at the age of 90.
ROBIN WILLIAMS: Oscar winning famous US comedy
actor dies of suspected suicide.

JULY 2014
ZOHRA SEHGAL: Legendary actress from Hindi theatre
and cinema, aged over 102 years.
NADINE GORDIMER: South African Nobel Prize-winning
author, one of the most powerful voices against the
injustice of apartheid.

JUNE 2014
SULTAN AZLAN SHAH: 'Father of Malaysian Hockey' as he
promoted the international hockey for over 41 years -- both
as a player and as an administrator.

37

GOPINATH MUNDE:
Union Minister
for
Rural
Development and Panchayati Raj, Prominent BJP leader
from Maharashtra.

SPORTS

PLACES IN NEWS

AUGUST 2014

MALIN VILLAGE: A small village in district Pune,


Maharashtra was in news as it was hit by a massive mud
slide, washing out almost entire village.

WORLD
AUGUST 2014

SINDHUPALCHOK: in Nepal was in news as a massive


land slide blocked the Sunkoshi River causing massive
damage to local settlements, claiming at least 156 lives.
MOUNT SINJAR: place in Nineveh province of northern
Iraq was in news as thousands of Yezidis stranded there as
they flee from nearby areas persecuted by ISIS militants.
LONGTOUSHAN: A town in Ludian county of Yunnan
province of China was in news as it was struck by a 6.5
magnitude earthquake, killing over 400 persons

20th Commonwealth games came to an end on August 3


at Hampden Park, Scotlands National Stadium,
Scotland.
England topped the medal tally with 174 medals,
including 58 golds.
India won 64 medals 15 gold, 30 silver and 19 bronze
and stood at 5th rank.
The 2018 Commonwealth Games will be held at Gold
Coast, Australia

NATIONAL SPORTS AWARDS 2014


These awards are announced every year on 29th August on
the birthday of legendary hockey wizard Sh. Dhyan Chand,
which is observed as National Sports Day.
DHYAN CHAND AWARDS (For Lifetime Achievement)
Sl. No.

Name

Discipline

1.

Shri Gurmail Singh

Hockey

JULY 2014

2.

Shri K.P. Thakkar

Swimming (Diving)

NEOGURI: Name of powerful typhoon that lashed Japan's


southern Okinawa islands on 8th July, forcing over half a
million people to seek shelter, as the typhoon damaged
buildings, downed trees and brought air/sea traffic to a halt.

3.

Shri Zeeshan Ali

Tennis

JUNE 2014
INDIRA GANDHI INTERNATIONAL AIRPORT: The
airport in Delhi was declared second best in service quality
in world and sixth best airport in the world.
MEHRANGIR: Name of the bungalow of Late J. J. Bhabha,
a pioneer nuclear scientist, at Malabar Hills, Mumbai that
was auctioned for a record price of Rs. 372 crore.
RANI-KI-VAV, PATAN: The 11th century step well at
district Patan of Gujarat has been approved as a World
Heritage site by UNESCO.
GHNP, KULLU: The Great Himalayan National Park (GHNP)
in Kullu district of Himachal Pradesh has been accorded the
UNESCO World Heritage Site status
THALOT/ LARJI: place about 40 km from Mandi in
Himachal Pradesh was in news as 24 engineering students,
including six girls, were washed away in River Beas
GARIPHEMA: Village in Nagaland was in news as it has
been declared the countrys first tobacco-free village on the
occasion of World No Tobacco Day on May 31.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

DRONACHARYA AWARDS (For Coaches)


Sl. No.

Name

Discipline

1.

Shri Mahabir Prasad

Wrestling

2.

Shri N. Lingappa

Athletics Lifetime

3.

Shri G. Manoharan

Boxing Lifetime

4.

Shri Gurcharan

Judo Lifetime

Singh Gogi
5.

Shri Jose Jacob

Rowing Lifetime

TENZING NORGAY AWARDS 2013


Sr. No.
1
2

3
4

Name
Subedar Jagat Singh
Shri Passang
Tenzing
Sherpa
MWO Surender
Singh
Wing Commander
(Retd)
Amit Chowdhury

Discipline
Land Adventure
Land Adventure

Air Adventure
Life Time
Achievement

38

ARJUNA AWARDS
S. No.

NAME

DISCIPLINE

1.

Mr. Abhishek Verma

Archery

2.

Ms. Tintu Luka

Athletics

3.

Mr. H.N. Girisha

Para-Athletics

4.

Mr. V. Diju

Badminton

5.

Ms. Geetu Anna Jose

Basketball

6.

Mr. Jai Bhagwan

Boxing

7.

Mr. R. Ashwin*

Cricket

8.

Mr. Anirban Lahiri

Golf

9.

Ms. Mamta Pujari

Kabaddi

10.

Mr. Saji Thomas

Rowing

11.

Ms. Heena Sidhu

Shooting

12.

Ms. Anaka Alankamony

Squash

13.

Mr. Tom Joseph

Volleyball

14.

Ms. Renu Bala Chanu

Weightlifting

15.

Mr. Sunil Kumar Rana

Wrestling

from 23 July to 3 August 2014. Mascot for the games has


been named Clyde after the famous Clyde river of
Scotland. It is in the shape of a thistle plant, not an animal.
Shooter Vijay Kumar led Indian Contingent as flag bearer.
SAINA NEHWAL: Indian shuttler lifted her first Super
Series title in two years, clinching the $ 750,000 Star
Australian Open after outplaying Spain's Carolina Marin at
Sydney, Australia.
PANKAJ ADVANI won his 9th world title beating Polands
Kacper Flilpiak in the IBSF World 6-Red snooker
championship at Sharm el-Sheikh, Egypt.
Ritu Rani to captain Indias women hockey team for the
Commonwealth Games, Glasgow.

GERMANY LIFTS FIFA WORLD CUP 2014


Mario Gotze scored the winning goal for Germany in the
22nd minute of extra time as Germany became the football
world champions when they beat Argentina 1-0 in the final
at Rio-de Janeiro. Germany, who had made the final for the
fourth time in a row, won their first title after 1990.

AWARDS FOR FIFA WORLD CUP 2014


GOLDEN BALL
Player of the Tournament- Lionel Messi, Argentina

ARCHERY WORLD CUP, Wroclaw, Poland: Indian


womens team, led by Deepika Kumari, clinched the recurve
team gold.
THE WORLD KABADDI LEAGUE started in London on
August 9. The league to be played across 16 international
cities, will end on November 30, 2014 in India.
SABINE LISICKI of Germany created a world record of
fastest serve in the womens tennis by serving at 131 miles
per hour at a match played in Stanford, USA.
FRANKIE JONES: Canadian gymnast was awarded the
David Dixon Award for the best athlete of the Games. She
won six medals, including one gold.
RORY MCLLROY: of Ireland became number one in Golf
by winning the elite World Golf Championships held at
Akron, USA.
USAIN BOLT: Jamaican sprint superstar set a new best
time record of 9.98 second for the rarely run 100 meter
indoors at Warsaws national football stadium in Poland.
DANIEL RICCIARDO of Australia won the Belgian Grand
Prix F1 car race for team Red Bull.
BWF WORLD BADMINTON
Copenhagen, Denmark

Championship

held

in

JULY 2014
20TH CWEALTH GAMES START IN GLASGOW
The 2014
Commonwealth
Games (officially
the 20th
Commonwealth Games) will be held in Glasgow, Scotland,
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

GOLDEN BOOT
Highest Goal Scorer (6) : James Rodriguez, Colombia
GOLDEN GLOVE
Best Goalkeeper: Manuel Neuer, Germany
The Indian men's football team has been ranked 151th in
the FIFA world rankings, which is topped by recentlycrowned world champions Germany.
Wimbledon Tennis Open, London: Novak Djokovic of
Serbia won the Mens title defeating Roger Federer of
Switzerland.
Womens title was won by Petra Kvitova of Czechslovakia by
defeating Eugenie Bouchard of Canada
VINCENZO NIBALI of Italy won the world famous three
week cycling marathon - Tour de France.
SIM BHULLAR has become the first player of Indian origin
to be a part of the National Basketball Association (NBA) in
USA after joining the Sacramento Kings team.
India clinched their first Test win against England at the
historic Lord's ground in London in nearly three decades.

JUNE 2014
Jitu Rai became first Indian shooter to win three medals in
successive ISSF Shooting World Cup.
Yogeshwar Dutt and Sushil won the gold medal and
silver medal respectively, in wrestling in International
Competition in Sassari city, Italy.

39

Indian Premier League 7: Kolkata Knight Riders won


the IPL title beating Kings Eleven Punjab at the final played
at M. Chinnaswamy Stadium in Bangalore.
Abhishek Verma has become the first Indian archer to win
three gold medals in a single international tournament
Viswanathan Anand won the bronze medal at the World
Rapid Chess Championship held at Dubai.

Innovation in India

Shyama V. Ramani

Blood Feud: The Clintons vs.


The Obamas
Chimamanda Ngozi Adichie

Americanah

Hannah Kent

Burial Rites

Audrey Magee

The Undertaking

Eimear McBride
NATIONAL GAMES: The 35th edition of these will be held
in Kerala in Jan Feb, 2015. Sachin Tendulkar has been
appointed as Goodwill Ambassador for these games.
FRENCH OPEN TENNIS at Roland Garros, Paris
Rafael Nadal of Spain won the mens title for the ninth time,
and the fifth time in a row, beating Novak Djokovic of
Serbia, Womens title was won by Maria Sharapova of
Russia, defeating Romania's Simona Halep.
Hockey World Cup (men) Australia defeated The
Netherlands to win the cup at The Hague, Netherland.
Womens cup won by Netherland beating Australia
16th Asian Junior Athletics Championship: India won
2 Gold, 5 Silver and 5 Bronze to finish 5th at Taipei City,
China from 12 June to 15 June.

BOOKS AND AUTHORS


BOOK

AUTHOR

Heaven is for Real

A Girl Is a Half-Formed
Thing

Donna Tartt
Post Haste:
India

The Goldfinch
Quintessential

Hard Choices

B.G. Verghese
Hillary Clinton

India Junction A Window to Public Relations Directorate,


the Nation brought out
Railway Board
A Stamp is Born

C. R. Pakrashi

Arctic Summer

Damon Galgut

Capital in The Twenty First


Century

Thomas Piketty

My Years with Rajiv and


Sonia

R.D.Pradhan

Shivaji, the Real Hero:


pictorial book

the artist Brijesh Mogre,


released in Parliament of
UK

An Undocumented Wonder:
The Making of the Great
Indian Election

S. Y. Quraishi

Todd Burpo & Lynn Vincent

The Boys in the Boat

Daniel James Brown

Orange is the New Black

Piper Kerman

The Book of Life

Deborah Harkness

The Goldfinch

Donna Tartt

Half Girlfriend

Chetan Bhagat

Simian

Vikram Balagopal

One Life is Not Enough

Natwar Singh

Not Just an Accountant

Vinod Rai

Assassination of Rajiv
Gandhi: An Inside Job

Faraz Ahmad

Strictly Personal, Manmohan


and Gursharan

Ms Daman Singh

The Lives of Others

Neel Mukherjee

Finding Neema

Juliet Reynolds

Half a Rupee Stories


The Substance
Shadow

Edward Klein

and

Gulzar
The

Udaya Tara Nayar, a


biography of veteran actor
Dilip Kumar

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

40

GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

41

G K MCQs
NOVEMBER 2014
1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

Sydney Peace Prize is given by which


organization of Australia?
a) Govt. of Australia
b) International Peace Foundation
c) Sydney Peace Foundation
d) Angles of Peace, Australia
___________ is the winner of Sydney Peace Prize
2014?
a) Julian Burnside
b) Julian Assanje
c) Clover Moore
d) Marie Bashir
The Three weeks joint military exercise between
Indian and Sri Lankan military forces in Sri Lanka in
Nov 2014 was named as:
a) Sagar Shakti
b) Mithra Shakthi
c) Setu Samundram
d) Malabar
Hand in Hand 2014, the Joint anti terrorism military
exercise by Indian and Chinese forces was held in
which State in Nov 2014?
a) Rajasthan
b) Jammu Kashmir
c) Arunachal Pradesh
d) Himachal Pradesh
Which State plans to construct 10 lakh toilets by
2018 to make the state completely free from open
defecation?
a) Kerala
b) Madhya Pradesh
c) Sikkim
d) Karnataka
The Union Government has relaxed FDI norms in
the which sector, reducing the minimum capital
requirement to $ 5million from earlier $ 10 million
a) Aviation
b) Oil exploration
c) Retail trade
d) Construction
The minimum support price for 2014-15 for wheat
has been set at Rs. _____________ per quintal.
a) Rs. 1450
b) Rs. 1500
c) Rs. 1550
d) Rs. 1600
Which of the major Rabi crops secures the highest
MSP by the government?
a) Wheat
b) Barley
c) Gram
d) Masur
Name the Indian cricketer who recently was
inducted into the Bradman Hall of Fame on 5th
October at the Sydney Cricket Ground, Australia?
a) Sachin Tendulkar
b) Sunil Gavaskor
c) Bishan Singh Bedi
d) Kapil Dev
Warren Anderson, a noted corporate personality of
USA passed away recently. He was wanted by
Indian govt. in what connections?
a) VVIP Helicopter Deal
b) Bofors Gun case
c) Bhopal Gas Tragedy
d) Purulia Arms Drop Case
Name the Indias ace shooter who became the first
Indian to be elected as Chairman of International

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

12)

13)

14)

15)

16)

17)

18)

19)

20)

21)

Shooting Sport Federation's (ISSF) Athletes


Committee:
a) Abhinav Bindra
b) Jitu Rai
c) Gagan Narang
d) Vijay Kumar
Malala Yousafzai, Pakistani teenage rights activist
and Nobel Peace Prize winner was in news for
donating $50,000 for what purposes?
a) To rebuild UN schools in Gaza Strips
b) To help School girls in Afghanistan
c) To reconstruct schools destroyed by Taliban
d) To rebuild schools destroyed by ISIS
The growth of the eight core industries in
September plummeted to 1.9%. Which of the
following is not a part of core sector?
a) Coal
b) Crude Oil
c) Fertilizers
d) Ship Building
The Index of Industrial Production is released on
__________ intervals:
a) Monthly
b) Quarterly
c) Fortnightly
d) Weekly
Share of manufacturing sector in Index of Industrial
Production (IIP) is around _____________ percent?
a) 70
b) 72
c) 75
d) 78
The Index of Industrial Production is released by
which ministry?
a) Ministry of Industries
b) Ministry of Trade & Commerce
c)
Ministry
of
Statistics
&
Programme
Implementation
d) Ministry of Heavy Industry
Wagah, the small town on Indo-Pak border, famous
for its ceremonial beating retreat, was in news for
what reasons?
a) A big suicide bomb attack
b) for inauguration of new viewers gallery
c) for discontinuation of border trade
d) for celebration of silver jubilee of beating retreat
Name the Mumbai Cinema actor, winner of two
Filmfare awards who passed away recently?
a) Sadashiv Amarpurkar
b) Amol Palekar
c) Suresh Oberoi
d) Govind Namdev
Which of the following teams won the Duleep
Trophy 2014?
a) Northern Zone
b) Southern Zone
c) Central Zone
d) Eastern Zone
The prestigious Duleep trophy is for which sports?
a) Football
b) Hockey
c) Cricket
d) Tennis
43rd
Handball
National
Championship
(womens) was held in which State

42

22)

23)

24)

25)

26)

27)

28)

29)

30)

31)

32)

33)

a) Punjab
b) Haryana
c) Karnataka
d) Odisha
The Grand Cordon of the Order of the Paulownia
Flowers is one of the top national awards of which
country?
a) Japan
b) China
c) USA
d) Australia
Name the Indian dignitary who was conferred with
the Grand Cordon of the Order of the Paulownia
Flowers by Japan:
a) Narendra Modi
b) Sonia Gandhi
c) Manmohan Singh
d) Pranabh Mukherjee
President
Pranab
Mukherjee
visited
____________on a two-day visit 7-8 Nov, 2014.
a) Bhutan
b) Sweden
c) Sri Lanka
d) Finland
In a freak accident, a ship of Indian Navy sunk off
the Visakhapatnam coast during a naval exercise.
What type of ship it was:
a) Submarine target ship
b) Torpedo Recovery Vessel
c) High Speed Frigate
d) Sea mine blasting ship
The Central Government has allocated five thousand
crore rupees under AYUSH Mission for what
purpose.
a) To promote traditional method of Medicine
b) To open yoga schools in the country
c) To set up a mega ayurved Hospital
d) To distribute free medicines
Children's Film Society of India organised the first
edition of the National Children's Film Festival from
14to 16 Nov at which place:
a) Hyderabad
b) New Delhi
c) Bangaluru
d) Goa
Dmitry Rogozin visited India to attend 20th session
of the India-Russia Inter-Governmental Commission
on Trade, Economic, Scientific, Technological and
Cultural Cooperation at New Delhi. Who is he?
a) Deputy Prime Minister, Russia
b) Deputy Prime Minister, Japan
c) Foreign Minister of Russia
d) Foreign Minister of Japan
Mr. Narendra Modi joined the Forbes list of the
world's most powerful people at 15th rank. The list
is topped by ______________
a) Barack Obama
b) Xi Jinping
c) Angela Merkel
d) Vladimir Putin
_______________ has been appointed Chairperson
of the Central Board of Director Taxes:
a) Anita Kapur
b) Minaxi Sharma
c) Vijay Swami
d) G Gopal Krishan
54th National Open Athletics Championships was
held at which place:
a) Patna
b) New Delhi
c) Bengaluru
d) Chennai
_____________ was adjudged the best female
athlete
at
54th
National
Open
Athletics
Championships
a) Tintu Luka
b) Manju Bala
c) Krishna Poonia
d) Manjit Kaur
_____________ was adjudged the best male athlete
at 54th National Open Athletics Championships

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

34)

35)

36)

37)

38)

39)

40)

41)

42)

43)

44)

45)

46)

a) Vikas Gowada
b) Ankit Sharma
c) Ranjit Maheshvari
d) Abdul Najeeb
Name the cricketer who has won this years ICCs LG
Peoples Choice Award:
a) Virat Kohli
b) Rohit Sharma
c) Bhuvneshwar Kumar
d) C. Pujara
Chief of Indian Army was recently conferred
honourary rank of General of its army by which
country:
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Myanmar
Name the star who became the quickest cricketer
to reach 6,000 runs in ODIs?
a) Virat Kohli
b) Rohit Sharma
c) AB de Villiers
d) MS Dhoni
The Indian Armys team of eight Garhwalis won the
rigorous endurance competition Cambrain Patrol
held at which place:
a) Wales
b) Ireland
c) Scotland
d) England
Name the local region of Spain which voted in a
symbolic ballot on Nov 9 on the issue whether to
break away from Spain or not to emerge as an
independent state
a) Valencia
b) Aragon
c) Catalonia
d) Murcia
Name the village near Varanasi that has been
adopted by the Prime Minister Narendra Modi?
a) Jayapur
b) Pindara
c) Sevapuri
d) Cholapur
Laxmikant Parsekar has been elected as New
Chief Minister of Which State:
a) Maharashtra
b) Goa
c) Teleangana
d) Kerala
DRDO successfully test-fired on Nov 9 its nuclear
capable ballistic missile ___________ off the Odisha
coast:
a) Agni I
b) Agni II
c) Agni III
d) Agni IV
Name the Indias first indigenous Light Combat
Aircrafts two-seater trainer jet version made its
maiden flight on Nov 8, 2014.
a) Tejas
b) Kiran
c) Rakshak
d) Garuda
With which country India signed a MoU on 7th Nov,
2014 for the establishment of Nalanda University in
Bihar.
a) Bhutan
b) Nepal
c) Myanmar
d) Sri Lanka
In collaboration with which country India tested the
long-range surface-to-air missile (LR-SAM) system
with a range of 70 km.
a) Germany
b) Japan
c) France
d) Israel
Who has been name as the most powerful business
woman in India by Fortune Magazine?
a) Arundhati Bhattacharya
b) Kiran Mazumdar Shaw
c) Chanda Kochhar
d) Shikha Sharma
RBI has made it mandatory for banks to send SMS
alerts for which type of transactions?
a) Cash transactions
b) Cheque transactions

43

47)

48)

49)

50)

51)

52)

53)

54)

55)

56)

57)

58)

c) Credit transactions
d) Both Cheque and Cash transactions
___________ would be the countrys longest access
controlled six lane expressway.
a) Lucknow Agra
b) Pune Mumbai
c) Hyderabad Bangaluru
d) Mumbai Ahmadabad
___________ mountain pass in Dharchula,
Uttrakhand was in news as border trade worth over
Rs 3 crore took place between India and China this
year through this pass:
a) Zozi La Pass
b) Lipulekh Pass
c) Nathu La Pass
d) Darang Pass
India has inked a USD 200 million loan agreement
with which organization to finance the setting up of
technology centres to help MSMEs (Micro, Small &
Medium Enterprises) Enterprises enhance their
productivity.
a) World Bank
b) IMF
c) OECD
d) ADB
Name the three countries in the order in which they
were recently visited by Prime Minister Narendra
Modi on his recent 10 day tour?
a) Myanmar, Australia, Fiji
b) Australia, Myanmar, Fiji
c) Fiji, Myanmar, Australia
d) Myanmar, Fiji, Australia
The 45th International Film Festival of India (IFFI)
began in ____________ on November 20
a) Pune
b) Goa
c) Mumbai
d) Hyderabad
_______________ is the focus country for the 45th
International Film Festival of India (IFFI)?
a) China
b) Japan
c) Myanmar
d) South Korea
In which State a tragic incident took place in which
over 14 women died due to faulty sterlisation
operations?
a) Andhra Pradesh
b) Chhattisgarh
c) Rajasthan
d) Gujarat
Name the film personality who has been honoured
with The Centenary Award for Indian Film
Personality of the Year 2014?
a) Rajanikanth
b) Kamal Hasan
c) Amitabh Bachhan
d) Jitendera
____________has become the first state in the
country to have bank accounts for all families in the
state under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna
(PMJDY).
a) Odisha
b) Kerala
c) Sikkim
d) Goa
6th World Ayurveda Congress held in New Delhi
from 6 to 9 November 2014. This years theme was
a) Health Challenges and Ayurveda
b) Health and Ayurveda
c) Chellenges before Ayurveda
d) Towards future with Ayurveda
Name the winner of this year Durand Cup football
tournament:
a) Pune FC
b) East Bagan
c) Mohan Bagan
d) Salgaocar FC
Final match of Durand Cup football tournament was
held at which place:

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

59)

60)

61)

62)

63)

64)

65)

66)

67)

68)

a) Goa
b) Pune
c) Kolkata
d) Bengaluru
125th birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad,
is observed as _____________
a) National Literacy Day
b) National Education Day
c) National Awareness Day
d) National Knowledge Day
Maulana Abul Kalam Azad was the first __________
Minister of independent India?
a) Health
b) Education
c) Home
d) Rural Development
Unnat Bharat Abhiyaan has been launched recently
for what purpose:
a) To promote standard of educational institutions
b) Collaboration of IITs / IIMs with villages
c) To promote contribution of IITs / IIMs in industry
d) To improve functioning of IITs and IIMs
Name the portal launched to enable students view
details of courses, labs, faculty, library, hostels
available etc. of all the colleges, for selecting the
right college for their higher education.
a) Know your Institutions
b) Know Your College
c) Know Your Universities
d) Know your Schools
Government has launched Skill Assessment Matrix
for Vocational Advancement of Youth (SAMVAY) for
what propose:
a) To facilitate students to switch between
education and jobs.
b) To assess skill requirements of the students
c) To facilitate job placement of students
d) To introduce gradation of vocational training
Name the two scholarship schemes recently
launched for technical education
a) Saksham and Pragati
b) Sakshar and Pratibha
c) Unnati and Pragati
d) Pratibha and Saksham
G.S. Sandhu has been appointed chairman of which
National Level organization:
a) National Chemical Weapon Commission
b) National Chemical Weapon Convention
c) National Central Chemical Commission
d) National Commission for Chemical War
Small town of Hampi was in news as some 20
drawings of the Harappan (Sindhu) era in Gondi
dialect were discovered there at a nearby hilltop. It
is in which State?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Andhra
National Cancer Awareness Day is observed on
which date:
a) 4 November
b) 7 November
c) 5 November
d) 10 November
Suzlon Energy installed the worlds tallest 120
meters high hybrid wind generator turbine at which
place of India?
a) Kutch, Gujarat
b) Bidar, Karnataka
c) Panji, Goa
d) Kochhi, Kerala

44

69)

70)

71)

72)

73)

74)

75)

76)

77)

78)

79)

80)

As per recent reports from IMF, in October 2014,


_____________ has become the worlds largest
economy in terms of Purchasing Power Parity (PPP).
a) China
b) USA
c) Japan
d) Germany
___________ has become the first European Union
(EU) country to officially recognise the State of
Palestine?
a) Netherland
b) Austria
c) Sweden
d) Portugal
Why is Public Service Broadcasting Day observed on
12th November?
a) To commemorate Mahatma Gandhi's first
and only visit to All India Radio
b) To commemorate first Radio Broadcast in the
country
c) To commemorate first address to nation by
Jawahar Lal Nehru
d) To commemorate inauguration of first radio
station
Name the world number one player of Badminton
who has been suspended by The Badminton World
Federation due to an apparent anti-doping
regulation violation.
a) Chen Long
b) Lee Chong Wei
c) Kenichi Tago
d) Tian Houwei
Name the spacecraft of European Space Agency that
secured a place in history on 12th Nov when it
succeeded in landing its mechanical device on a
comet?
a) Rosetta
b) Philae
c) Velocity
d) Curiosity
What was the name of the mechanical probe
dropped by the space craft Rosetta on the comet
67P?
a) Rosetta
b) Philae
c) Velocity
d) Curiosity
The recent summit of ASEAN and EAS countries was
held at which place:
a) Nay Pyi Taw
b) Bangkok
c) Jakarta
d) Ipoh
Name the Nobel Peace Prize winner who is also the
leader of opposition in Myanmar, who recently met
Mr. Modi at Nay Pyi Taw.
a) Aung San Suu Kyi
b) Sang Aung Suu Kyi
c) Suu Kyi Aaung San
d) Suu Kyi San Aung
ASEAN is a group of 10 countries. Which of the
following is not a member of ASEAN?
a) Indonesia
b) Malaysia
c) India
d) Myanmar
Lewis Hamilton who won the Abu Dhabi Grand Prix
as well as the Formula 1 racing championship title of
the year is from which country?
a) UK
b) Sweden
c) France
d) Germany
Ms Deborah, a tribal girl from Andaman and Nicobar
Islands has created history by winning 4 gold
medals at national level in which event?
a) Cycling
b) Swimming
c) Archery
d) Canoeing
Two Indian priests were recently granted Sainthood
by the Pope Francis II. They hail from which State:
a) Tamil Nadu
b) Kerala

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

81)

82)

84)

85)

86)

87)

88)

89)

90)

91)

92)

93)

94)

c) Goa
d) Karnataka
Final match of the World Kabaddi League was
played at which place in India?
a) New Delhi
b) Ludhiana
c) Jalandhar
d) Mohali
Nikki Haley, the youngest of current US Governors
(42) recently visited Punjab. She is governor of
which State?
a) California
b) South Carolina
c) North Carolina
d) Louisiana
Rohit Sharma made history by scoring the highest
individual score of 264 runs at which stadium?
a) Eden Garden
b) Chinnaswamy
c) Chidambaram
d) Wankhede
Name the veteran film director from Bollywood,
famous for his tele serial Mahabharat and movie
Baghban who passed away recently?
a) Ketan Chopra
b) Ravi Chopra
c) B.R. Chopra
d) Yash Chopra
The East Asian Summit was recently held at Nay Pyi
Taw. It is a group of __________ countries
a) 15
b) 19
c) 18
d) 20
On his visit to Australia Prime Minister visited which
Australian city first?
a) Brisbane
b) Sydney
c) Melbourne
d) Canberra
The G-20 summit in Australia was held at which
place:
a) Canberra
b) Sydney
c) Melbourne
d) Brisbane
Which of the following cities is the capital of
Australia?
a) Canberra
b) Sydney
c) Melbourne
d) Brisbane
Prime Minister recently visited Fiji. Name the capital
of Fiji?
a) Tuva
b) Suva
c) Luva
d) Buva
Prime Minister announced a $75 million line of
credit for Fiji for what purpose:
a) for a power plant and upgrading the sugar
industry
b) for the development of fisheries
c) for promotion of power generation
d) for development of roads and airport
Government has notified new BIS marks for 15
electronic products. What is BIS?
a) Bureau of Indian Standards
b) British of International Standards
c) Business of Indian Standards
d) Bureau of Indias Standards
Recently which two countries agreed on a timetable
to limit emission of greenhouse gases ending a
20-year discord between them on how to combat
climate change
?
a) China and Japan
b) China and USA
c) USA and Australia
d) Australia and Japan
The NOF requirements for NBFCs has been raised
from Rs.25 lakh at present to Rs.1 crore by March,
2016. What is meant by NOF?
a) Net Own Funds
b) Net Operational Funds

45

95)

96)

97)

98)

99)

100)

101)

102)

103)

104)

105)

106)

107)

108)

c) National Own Funds


d) National Operational Finance
A recent study has shown that ____________ has
the largest number of Internet user in India in
2014?
a) Delhi
b) Chennai
c) Mumbai
d) Bengaluru
Who has been named as the captain of the ICC ODI
team of the year 2014?
a) MS Dhoni
b) Virat Kohali
c) Mitchell Johnson
d) Ab De Villiers
World Children Prize for 2014 has been won by?
a) Mukesh Agnihotari
b) Malala Yousafzai
c) Paula Robin
d) Sara Wilbard
Governor of South Caorlina state, USA, the youngest
of current US Governors visited India recently. What
is her name?
a) Nikki Haley
b) Nikki Hallow
c) Niekey Haley
d) Nikki Hello
Farhan Akhtar, popular bollywood actor, director has
been appointed goodwill ambassador of which UN
organization?
a) WHO
b) FAO
c) UN Women Organization d) UN Women
Name the Indian news paper that won, The IPI
India Award for Excellence in Journalism, 2014
a) The Hindu
b) Hindustan Times
c) Times of India
d) The Tribune
Name the bank that has recently been merged with
the Kotak Mohindra Bank?
a) ING Vysya Bank
b) Yes Bank
c) Reco Bank
d) Karnataka Bank
Army test-fired the Prithvi-II missile on 14th Nov
from the Integrated Test Range at Chandipur,
Odisha. What is the name of its Naval version?
a) Sagarika
b) Jalpoth
c) Dhanush
d) Varun
Name the cricketer who won the International
Cricket Council's (ICC) Sir Garfield Sobers trophy for
the Cricketer of the Year award for 2014?
a) Mitchell Johnson
b) AB de Villiers
c) MS Dhoni
d) Virat Kohali
Who has been named as the ODI player of the 2014
by ICC?
a) Mitchell Johnson
b) AB de Villiers
c) MS Dhoni
d) Virat Kohali
Sarah Taylor who was named womens player of
2014 by ICC is from which country?
a) England
b) Australia
c) South Africa
d) New Zealand
68th Senior National Aquatic Championship held at
which place?
a) Chennai
b) Bhopal
c) Ranchi
d) Kolkata
Novak Djokovic (Serbia) won the Barclays ATP
World Tour Finals on Nov 16 at which place?
a) London
b) Paris
c) Vienna
d) Monte Carlo
________________ has been chosen for union
governments Best State Award for Empowerment of
Disabled for year 2014.
a) Gujarat
b) Madhya Pradesh
c) Rajasthan
d) Karnataka

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

109) The World Economic Forum (WEF) in partnership


with the Confederation of Indian Industry (CII)
hosted the India Economic Summit at which place:
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Chennai
110) Which ministry has launched Maulana Azad National
Academy for Skills (MANAS)?
a) Ministry of Home Affairs
b) Ministry of Youth Affairs
c) Ministry of Rural Development
d) Ministry of Minority Affairs
111) Maulana Azad National Academy for Skills has been
launched for imparting training to youths in which
sector?
a) Health and Security
b) Business skills
c) Telecommunication
d) Information Technology
112) Which international organization has released first
ever Guidelines for Indoor Air Quality - Household
Fuel Combustion to promote use of clean fuels at
household level?
a) World Health Organization
b) Food and Agriculture Organization
c) International Fuel Institute
d) UN FCCC
113) 22nd Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)
Summit was held in which city?
a) Tokyo
b) Manila
c) Beijing
d) Shanghai
114) The G-20 summit for 2015 will be hosted by which
country?
a) Turkey
b) Japan
c) Russia
d) India
115) The G-20 summit for 2016 will be hosted by which
country?
a) Turkey
b) China
c) Malaysia
d) Indonesia
116) Name the international agreement of WTO for which
India has now agreed to sign after USA dropped its
objection to food subsidy being given by the India?
a) Trade Facilitation Agreement
b) International Trade Agreement
c) Trade Facilities Agreement
d) International Trade Treaty
117) International Buddhist Conference was held in which
country:
a) Myanmar
b) Nepal
c) Thailand
d) Japan
118) Name the winner of the China Open Super Series
Premier Badminton Championship in womens
category?
a) Sainia Nehwal
b) Li Xuerui
c) Wang Shixian
d) Wang Yihan
119) Name the winner of the China Open Super Series
Premier Badminton Championship in males
category?
a) Lee Chong Wei
b) Chen Long
c) Lin Dan
d) K Srikanth
120) China Open Super Series Premier Badminton
Championship was held at which place?
a) Fuzhou
b) Beijing
c) Shanghai
d) Guangzhou

46

121) Police of which city in India has introduced a kiosk


where any aggrieved person can file a FIR?
a) Pune
b) Bengauluru
c) Chandigarh
d) Hyderabad
122) The Foreign Investment Promotion Board (FIPB) has
allowed which bank to increase foreign investment
in the bank to 74 per cent.
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) Yes Bank
123) Name the prominent world leader who left the G-20
summit before time under protest?
a) Vladimir Putin
b) Tony Abbott
c) Tony Blair
d) Angela Merkel
124) Which of the following issues were focus of
discussion at the recently held G-20 summit?
a) Boosting the global growth
b) Tackling climate change
c) Action on tax avoidance d) All of these
125) The amount by which total value of imports exceeds
total value of exports is called ______________?
a) Trade Deficit
b) Current Account Deficit
c) International Trade Deficit
d) National Trade Deficit
126) The term Velvet Revolution refers to which country?
a) Netherlands
b) Czech Republic
c) Slovenia
d) Sweden
127) Government has relaunched Kisan Vikas Patra
scheme. What is the maturity period of KVP?
a) 84 months
b) 96 months
c) 100 months
d) 108 months
128) Which of the following is the denomination of the
Kisan Vikas Patra?
a) 25000
b) 50000
c) 75000
d) 100000
129) Name the country whose Economy recently suffered
recession?
a) Japan
b) Spain
c) Egypt
d) Philippines
130) Klaus Warren Lohannis has been elected as
President of which European country?
a) France
b) Germany
c) Romania
d) Spain
131) IIM-JRD TATA AWARD for Excellence in Corporate
leadership 2014 has been won by CS Verma. Who
is he?
a) Chairman, SAIL
b) Chairman, ONGC
c) Chairman, BHEL
d) Chairman, NTPC
132) Indian cricket team won 5-match ODI series against
Sri Lanka, winning all the five matches. This feature
is called_________________?
a) Whitewash
b) Blackout
c) Stump
d) Googly
133) Name the programme launched by Govt. to improve
over all cleanliness amongst school children?
a) Clean Your School Mission
b) National Bal Swachhta Mission
c) National School Safai Mission
d) Rashtriya School Safai Abhiyaan
134) Which programme has been launched to assist girl
students in preparing them for the IIT-JEE while
studying in classes XI and XII?
a) Udaan
b) Pragati
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

c) Vigyaan
d) Uchhal
135) Prasar Bharti announced to re-launch DD National
with which new tagline?
a) Desh Ka Naya Channel
b) Desh Ka Chaheta Channel
c) Indias No. 1 Channel
d) Desh Ka Apna Channel
136) Institute for Economics and Peace, Sydney released
Global Terrorism Index 2014. As per this index
which is the country worst effected by terrorism?
a) Iraq
b) Iran
c) Syria
d) Afghanistan
137) Institute for Economics and Peace, Sydney released
Global Terrorism Index 2014. As per this index India
has been placed at which place?
a) 4th
b) 5th
th
c) 6
d) 7th
138) Name the medium range surface-to-air anti-aircraft
missile recently tested by Indian Air Force?
a) Akash
b) Nag
c) Prahar
d) Dhanush
139) Name the winner International Childrens Peace
Prize - 2014?
a) Alia Yusufjai
b) Malala
c) Neha Gupta
d) Kailash Satyarthi
140) IAAF World Athletics Championship 2015 will be held
at which place?
a) Doha
b) Qatar
c) Beijing
d) London
141) Terry Walsh recently resign as the Head Coach for
which Indian national team?
a) Hockey
b) Football
c) Squash
d) Badminton
142) Name the cricketer who won the C.K. Nayudu
Lifetime Achievement Award for 2014?
a) Kapil Dev
b) Ravi Shashtri
c) Dilip Vengsarkar
d) Sunil Gavaskar
143) Name the cricketer who won the Polly Umrigar
Award 2013-14 for being Indias best international
cricketer of the year?
a) Rohit Sharma
b) Shikhar Dhawan
c) Ravinder Jadeja
d) Bhuvneshwar Kumar
144) As per a latest UN report which country has the
worlds largest youth population in the age group of
10-24 year
a) India
b) China
c) Brazil
d) USA
145) Sumitra Charat Ram Award 2014 has been given to
which eminent personality?
a) Pandit Jasraj
b) Hari Prasad Chaurasia
c) Pandit Shivraj Sharma
d) Shujaat Khan
146) Indian Renewable Energy Development Agency Ltd
(IREDA) and US Export-Import (Exim) Bank signed a
MoU for cooperation in which field?
a) Clean Energy Investment
b) Development of Solar Energy
c) Improvement of Power Distribution
d) Thermal Power Generation
147) Name the winner of Indira Gandhi Prize for Peace,
Disarmament and Development for 2014
a) DRDO
b) ISRO
c) ONGC
d) NTPC

47

148)

149)

150)

151)

152)

153)

154)

155)

156)

157)

158)

159)

160)

161)

18th SAARC Summit was held at which place:


a) Kathmandu
b) Jakarta
c) Nay Pyi Taw
d) Macau
World Tour Golf Championship was held at which
place
a) Hongkong
b) Dubai
c) Paris
d) Doha
UN World Toilet Day is observed on which date?
a) November 19
b) February 19
c) March 19
d) December 19
World Womens Boxing Championship was held at
which place:
a) Beijing
b) Jiju
c) Tokyo
d) Suva
Govt. has approved Integrated Power Development
Scheme (IPDS) for what purpose?
a) for establishing new hydropower stations
b) for establishing new thermal power stations
c) for improving distribution network in urban areas
d) for generating more power in India
The Reserve Bank has asked banks to inform their
customers in advance regarding which transaction:
a) Fall in minimum balance
b) Cheque Payment of over one lac
c) Cash deposit of over one lac
d) Maximum permissible withdrawal
Name the foreign dignitary who will be the Chief
Guest at India's Republic Day celebrations.
a) David Cameron
b) Barack Obama
c) Shinzo Abe
d) Tony Abbott
Name the winner of the third South Asian Football
Federation (SAFF) Women's Championship.
a) India
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) Bhutan
The third South Asian Football Federation (SAFF)
Women's Championship was held at which place?
a) Islamabad
b) Kolkata
c) Colombo
d) Dhaka
Which country has announced sweeping immigration
reforms that will save almost five million illegal
immigrants from deportation?
a) UK
b) USA
c) Canada
d) UAE
Which Indian innovation has been listed among the
25 best innovations of 2014 by the Time magazine?
a) Mangalyaan
b) Chandrayaan
c) Tejas
d) BrahMos
Assam State Zoo in Guwahati has become the first
zoo in the world to house the critically endangered
Pygmy Hog. What type of animal is this?
a) Deer
b) Rhino
c) Pig
d) Panda
Asian Development Bank (ADB) has agreed to
provide $350-million loan assistance for upgradation
of district roads in which State?
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Telangana
UN Climate Change Summit 2014 was held at which
place?
a) New York
b) Geneva
c) Kyoto
d) Bali

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

162) The United Nations has adopted the first-ever


resolution calling on nations to stop which social
malpractice?
a) Violence against women b) Female foeticide
c) Child Marriage
d) Child exploitation
163) Name the eminent Padma Shri awardee, Kathak
danseuse who passed away recently?
a) Sitara Devi
b) Rukmani Devi
c) Arundhatti
d) Phoolan Bai
164) Name the grandmaster who won the world chess
championship 2014?
a) Viswanathan Anand
b) Magnus Carleson
c) Veselin Topalov
d) Fabiano Caruana
165) Latest world chess champion Magnus Carleson is
from which country?
a) Norway
b) Sweden
c) Britain
d) Russia
166) Name the eminent Congress leader from
Maharashtra and former Union Petroleum Minister
who passed away recently?
a) Girja Kumar
b) Murli Deora
c) Gopinath Munde
d) Kireet Joshi
167) Name the FC Barcelona superstar who became the
all-time highest scorer in La Liga history by scoring
253 goals.
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Luis Suarej
d) James Rodriguez
168) Name the organization that has started A Delhi
Kathmandu Bus Service?
a) Lucknow Transport Authority
b) Delhi Transport Corporation
c) Ministry of Roadways
d) Kathmandu Transport Authority
169) Worlds longest rail journey, covering over 10,000
kms has been started between which two countries?
a) China and Spain
b) China and Russia
c) Spain and Russia
d) Egypt and South Africa
170) Worlds longest rail journey, covering over 10,000
kms has been started between which two cities?
a) Yiwu and Madrid
b) Beijing and Moscow
c) Madrid and Moscow
d) Cairo and Cape Town
171) Name the book that has been awarded 2014 Shakti
Bhatt First Book Prize?
a) Odyssey of My Life
b) The Boys in the Boat
c) The Scatter Here is Too Great
d) A Man and a Motor Cycle
172) Who is the author of the book Scatter Here is Too
Great?
a) Frank Keating
b) Bilal Tanweer
c) Daniel James Brow
d) Natwar Singh
173) Chuck Hagel, a top US govt. official was in news as
he resigned from his post. What was his post?
a) Defence Secretary
b) Home Secretary
c) Foreign Secretary
d) Finance Secretary
174) Who has been appointed as the new Union
Information and Broadcasting Minister?
a) Suresh Prabhu
b) Arun Jaitely
c) Nitin Gatakari
d) J P Nadda

48

175) ______________ has been appointed as the new


Defence Minister of India?
a) Suresh Prabhu
b) J.P. Nadda
c) Manohar Parrikar
d) Ajit Doval
176) ______________ has been appointed as the new
Railway Minister of India?
a) Suresh Prabhu
b) J.P. Nadda
c) Ravi Shankar Prasad
d) Ajit Doval
177) The SAARC summit that started in Kathmandu on
26th November is __________ in series?
a) 14
b) 15
c) 16
d) 18
178) _______________ has been elected as new
Chairman of SAARC?
a) Sushil Koirala
b) Narendra Modi
c) Nawaz Sharif
d) Mahinda Rajapaksa
179) The theme of the 2014 SAARC Summit was
_____________.
a) Deeper Regional Integration for Peace and
Prosperity
b) Together we fight for removal of poverty
c) Prosperity and peace for all
d) Fighting together for a terrorism free world
180) How many countries are members of SAARC?
a) 6
b) 8
c) 10
d) 12
181) First Commonwealth Science Congress held on
November 25th at which place?
a) Bengaluru
b) Chennai
d) New Delhi
d) Mumbai
182) Reserve Bank has banned domestic firms from
raising _____________ above the permitted levels.
a) foreign deposits
b) foreign funds
c) domestic deposits
d) domestic loans
183) Who is the author of the book The Dramatic
Decade: The Indira Gandhi years?
a) Pranab Mukherjee
b) Natwar Singh
c) Anand Sharma
d) M L Fotedar
184) Recently USA suffered widespread riots in its major
cities. What was the reason behind riots?
a) A black teenager raped by a white police officer
b) Acquittal of white policeman who shot black
teenager
c) A church was vandalized by native Negroes
d) A black priest gave provocative speeches against
whites
185) For what purpose three organisations World Toilet
Organisation (WTO), WASTE and the Financial
Inclusion Improves Sanitation and Health (FINISH)
joined hands in India?
a) To clean the schools in rural areas
b) To clean the toilets in slums
c) To end open defecation
d) To provide toilets in all schools
186) World Fisheries day is observed on which date?
a) November 21
b) January 21
c) October 21
d) December 21
187) National Milk Day is observed in India on which
date?
a) 22nd November
b) 26th November
th
c) 28 November
d) 30th November
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

188) Why National Milk Day is observed on 26th


November Only?
a) It is the foundation of Amul
b) Birth Anniversary of Verghese Kurien
c) Death anniversary of Verghese Kurien
d) Amul completed 50 years on this day
189) Mr. Deepak Gupta has been appointed to which
national level post?
a) Chairman CBDT
b) Chairman CBEC
c) Chairman UPSC
d) Chairman PAC
190) Name the world organization that released the
report title Turn Down the Heat: Confronting the
New Climate Normal.
a) World Bank
b) World Climate Organization
c) UN Climate Commission
d) WHO
191) Govt. has launched Swachh Bharat Kosh for what
purpose?
a) To fund the cleanliness across the country
b) For construction of toilets in the rural area
c) For construction of toilets in the urban area
d) To fund the sanitation system in urban areas
192) As per the Global Slavery Index 2014, India is home
to around __________ % of total world population
of enslaved people.
a) 50
b) 35
c) 45
d) 40
193) Which State in India has recently suffered a
suspected outbreak of H5NI avian influenza virus?
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Assam
194) H5NI avian influenza virus is commonly spread by
_________ ?
a) House flies
b) Poultry birds
c) Milch animals
d) Sheep and goats
195) The SEBI has allowed which bank to launch Sharia
funds
a) State Bank of India
b) Punjab National Bank
c) Union Bank of India
d) ICICI Bank
196) Which of the following is the countrys oldest and
largest foreign bank?
a) Citi Bank
b) HSBC Bank
c) Grindlays Bank
d) Standard Chartered Bank
197) The famous international Nalanda University has
been setup in which State?
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) West Bengal
198) What is the periodicity of release of WPI and CPI?
a) Fortnightly
b) Monthly
c) Quartile
d) Weekly
199) The General Council meeting of WTO to consider
stock piling of food grains by India was held at
which place?
a) Geneva
b) Zurich
c) Toronto
d) New York
200) On his recent visit to Kathmandu, Mr. Modi gifted a
__________ helicopter to Nepal?
a) Dhruva
b) Cheata
c) Garuda
d) Tejas

49

ANSWER KEY
Q.
1
6
11
16
21
26
31
36
41
46
51
56
61
66
71
76
81
86
91
96
101
106
111
116
121
126
131
136
141
146
151
156
161
166
171
176
181
186
191
196

A.
C
D
A
C
A
A
B
A
B
B
B
A
B
A
A
A
D
C
A
A
A
D
A
A
B
B
A
A
A
A
B
A
A
B
C
A
A
A
A
D

Q.
2
7
12
17
22
27
32
37
42
47
52
57
62
67
72
77
82
87
92
97
102
107
112
117
122
127
132
137
142
147
152
157
162
167
172
177
182
187
192
197

A.
A
A
A
A
A
B
A
A
A
A
A
D
B
B
B
C
B
A
A
B
C
A
A
B
A
C
A
C
C
B
C
B
C
A
B
D
B
B
D
A

Q.
3
8
13
18
23
28
33
38
43
48
53
58
63
68
73
78
83
88
93
98
103
108
113
118
123
128
133
138
143
148
153
158
163
168
173
178
183
188
193
198

A.
B
C
D
A
C
A
B
C
A
B
B
A
A
A
A
B
A
D
B
A
A
B
C
A
A
B
B
A
D
A
A
A
A
B
A
A
A
B
A
B

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Q.
4
9
14
19
24
29
34
39
44
49
54
59
64
69
74
79
84
89
94
99
104
109
114
119
124
129
134
139
144
149
154
159
164
169
174
179
184
189
194
199

A.
A
A
A
C
A
D
C
A
D
A
A
B
A
A
B
A
B
A
A
D
B
A
A
D
D
A
A
C
A
B
B
C
B
A
B
A
B
C
B
A

Q. A.
5
D
10 C
15 C
20 C
25 B
30 A
35 A
40 B
45 A
50 A
55 B
60 B
65 B
70 C
75 A
80 B
85 B
90 B
95 C
100 B
105 A
110 D
115 B
120 A
125 A
130 C
135 D
140 C
145 A
150 A
155 A
160 A
165 A
170 A
175 C
180 B
185 C
190 A
195 A
200 A

50

SUCCESS MANTRA

For Interview

Interview is an interaction between two or more persons for


a specific purpose. It is a face to face interpersonal role
situation in which the interviewer asks the person being
interviewed specific questions in order to assess his/her
suitability for admission, recruitment or promotion. Interview
consists of dialogue between two or more persons.
MAJOR OBJECTIVES
1.
Collecting additional information about the candidate
2.
Assessment of qualitative facts
3.
Formation of opinion about the candidate
4.
Assessment of communication skills
5.
Evaluation of overall personality
IMPORTANCE OF INTERVIEW METHODS
1.
Best method of getting first hand information
2.
For securing information from persons at all levels
3.
Method of Psychological Study
4.
Verification of information
ADVANTAGES OF INTERVIEW
1.
It enables to study the personality traits of the
candidate.
2.
Allows to study factors like attitude, feelings, emotions
and reactions / responses
3.
Allows first hand gathering of information

10 STEPS TO SUCCESS
Dress appropriately
Maintain proper body language
Proper entry and sitting posture
Proper attitude during interview
Promptness in replies
Leading the interviewer to the topics of your interest
Time factor: - neither too short nor too long
What to say when you do not know the answer
How to handle controversial questions
Leaving the room gracefully
10 PITFALLS TO BE AVOIDED
Nervousness

Poor communication skills

Lack of knowledge

Inability to work in a team

Aggressive Temperament

HOW TO PREPARE FOR AN


INTERVIEW
1.

Know what you have to offer: i) Knowledge


ii) Confidence
iii) Communication skills

2.

Know the employer: i) Know about the organization


ii) Be familiar with the products
iii) Values and culture of the organisation
iv) Study web site of the organisation

3.

Know what to expect: - You should be well prepared


for the kind of questions being asked in the interview.

4.

Prepare and Practice: - Put yourself in the real time


situation and practice each aspect of interview giving
equal attention to body language, communication and
rehearsed replies. Rehearse with mock interviews. Take
the help of an experienced person to improve your
interview skills. In case any experienced person is not
available, take the help of any senior in the family. The
key to selection is WELL DONE REHEARSALS.

5.

Practice in front of a Mirror: The best way to


prepare is to practice before a mirror. You can observe
yourself and find out the areas where you need to
improve, particularly about your posture and body
language.

6.

Record your voice: These days cell phones have the


facility to record voice as well as videos. Record the
mock interview and check your performance in the
interview for the desired voice qualities, tone, repetition
of words etc.

DISADVANTAGES OF INTERVIEW
1.
Interviewer may be biased
2.
Too much dependence on on the spot performance
3.
Specific knowledge may not be possible always

10 MANTRAS ABOUT INTERVIEW


10 QUALITIES THAT EMPLOYER IS LOOKING FOR
Positive attitude
Good communication skills
Ability to work in a team
Flexibility
Clarity of thought
Good organizer
Good/ attractive personality Strong work ethics
Honesty / integrity
Motivation level/initiative
10 COMMON QUESTION AREAS
About your name
All places linked with you
About the organization
About the post applied
All the subjects studied
About your area / state
About your hobbies
Latest current affairs
About your interest in Banking
Latest policy changes
10 GENERAL AWARENESS POINTS
Recent economic developments Economy
Budget
Government Schemes
International Events
Sports
States of India
Recent Awards
Banking Terminology
International Persons
GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Improper dress up
Dull interview session
Lack of enthusiasm
Dishonesty and bluff
Casual approach

51

SOME Qs WHICH RANKLE YOU


1. HOW TO TACKLE VENUE PHOBIA
The first time job seekers are generally scared of the place of
interview. For one, they are not exposed to the corporate
culture and are overawed by the big rooms and the office
culture etc. This causes a lot of nervousness among them
but it must be overcome.
Visit the venue at least a day before the interview or
even earlier to overcome any anxiety about the venue. It will
also help you to know as to how to reach the venue.
One must reach the venue at least half an hour in advance
and should make arrangements to make up for any
accidental delay in reaching the venue.
2. HOW TO DRESS FOR INTERVIEW?
You should be very careful about your dress. It must reflect
your personality and be appropriate to your physique.
Generally the boys / men should wear light colored shirt with
dark trousers. The hair should be properly trimmed. Beard, if
kept, must be properly trimmed or properly tied (for Sikhs).
The turban should be properly matched and should gel with
the colour of the dress.
For ladies, they should not be dressed flashily. You may wear
a suit or even a sari, if you are comfortable in it. One can
wear a shirt and trouser as well, but ensure that it is
buttoned properly and is not low neck. Neither the top
should be short nor the trouser be low waist.
3. WHAT DOCUMENTS ARE REQUIRED?
Carry all original certificates from 10th standard onwards with
you when you go for an interview. Also carry one set of their
attested copies. You should also carry other certificate/s,
pertaining to your extra-curricular activities. All the
documents / certificates should be neatly filed in
chronological order so that you do not fumble during the
interview.
4. HOW TO SIT IN THE INTERVIEW?
You must not slouch in the chair. Your back should be
straight and firmly touch back of the chair. Your legs
should not be wide open or crossed abnormally. Take control
of your hand movements. You may clasp your hands or keep
them on your thighs. If you are carrying a file with you, keep
it in your lap. Never lean over the table.
Generally there is a table between the interviewers and the
interviewee. But you should also be prepared for a situation
where there may not be any table.
5. HOW TO HANDLE CONTROVERSIAL Qs?
Sometimes questions about controversial issues are asked
not only to know the views of the candidate but also to find
out whether the candidate has a balanced approach or not.
You should be very careful while answering questions about
which you may have very strong views. You should give
balanced and mature answers, not allowing your preferences
to prejudice your reply.
6. WHAT TO DO WHEN ANSWER IS NOT KNOWN?
If you do not know the answer to a question, instead of
giving a wrong reply, the best way to tell the interviewer is,
Sorry Sir, I do not know the answer to this question.
GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

However, if you have a vague idea, then instead of telling


the interviewer that you do not know the answer, you can
say, Sir, I am not sure but I think the answer is _____.
By giving a wrong reply you are under estimating the
interviewer. Never ever do that.
7. HOW TO HANDLE INTERRUPTIONS?
If the interviewer feels that you know the answer, he may
interrupt you and move on to a new question. Similarly the
interviewer may feel that you are on a wrong track he may
not like to continue with the question and may like to check
your knowledge or information in some other areas.
8. HOW MUCH TIME SHOULD I TAKE?
There should not be a long pause between the question and
your reply. Think for a while and understand the question
properly before answering it. As long as you do not maintain
silence for a long time the interviewer is not going to mind.
In case
you do not know the answer, you should be
straight forward and reply as already mentioned above.
9. HOW LONG SHOULD BE THE REPLY?
Your replies must not be in monosyllables like Yes or No,
etc. But your replies should not be very lengthy as well.
Though the length of the reply is determined by the
question, yet, your reply should be short and simple.
Normally, any reply should not stretch beyond two minutes
and should not be less than 20 seconds. But you can always
find out if the interviewer is asking for more information. If
you are not satisfied with your details, you may ask Do you
want me to expand more on this?
10. WHAT SIGNALS THE END OF THE INTERVIEW
When the interviewer says Thank you Mr. or Wish you
all the best, it is a signal that the interview is over.
Sometimes the interviewer may ask you whether you want to
ask any question. This also is indication of the end of the
interview.
If you have any question to ask and you have been
specifically asked as above, you can always put forward your
question. But you should be very sure that your questions
are sensible, and are about the organization you are to join.
The question should not expose your ignorance but should
express your inquisitiveness. So make sure that you have
gone through the website of the organization and have
already searched for the information you intend to seek.
Never ask a question like, What are my chances of
selection? or How many marks did I score in the interview
or in the written examination. This kind of questions may go
against you.
REMEMBER! EACH QUESTION IS AN OPPORTUNITY
Every person has unique knowledge and interests. Each
question, gives you an opportunity to lead the interviewer to
an area of your knowledge and interest. The idea is to talk
about your strength and lead the interview to issues and
areas of your interest. But do not try to Gate crash and
mould your answers so as to steer the interviewer. (Steer
the interview not the interviewer). If you are not comfortable
with any question, you may frankly tell the interviewer about

52

your inability. But do not keep doing the same for every
other question.
BE HONEST IN ANSWERING THE QUESTIONS?
The question of being honest or dishonest comes into picture
only when you are talking about, answering opinion-based
questions or personality-related questions. If you have an
considered opinion about some issue and believe in that,
then there is nothing wrong in expressing it frankly. If you
have an opinion about some issue
and think that it may
not be appreciated by the interviewer, first ask yourself as to
why you opine so. Think over that objectively. If you still
hold the same view, go ahead and express it freely. If you
can change your mind and opine differently, express that
changed version.

SOME TYPICAL INTERVIEW Qs


Here are a few questions that are normally asked during
interview. You should rehearse the answers to these
questions.
1. QUESTIONS ABOUT YOURSELF
Generally, most of the interviews start with the question
Tell me something about yourself. This is to make you
comfortable and to allow you to settle down. Thus it is very
important that one must prepare very well the answer for
this most likely question as the answer is going to set the
tone of your interview. Your answer should cover your
educational background, briefly about your family, your
interest / hobbies. You may also talk about your
achievements in academics and / or extra curricular
activities.
You need not go into your family history but
restrict yourself to the areas which should be of interest to
the organisation / interviewer. Keep in mind that interviewer
may frame his questions based on your response to his
questions.
The response to the question about yourself will depend on
the response of the interviewer. If the interviewer is
interested to know more about the family, you may be
required to dwell on the issue and so on.
2. MEANING OF YOUR NAME
You must know the meaning of your name. In case it is
related to some
mythological
character,
try
to
understand the background of the word including the
meaning of the words that form your name. Generally an
uncommon name attracts the attention of the interviewer.
3. PERSONALITY RELATED QUESTIONS
Sometimes the interviewee is asked to mention his/her
Strength & Weaknesses. You should be very careful and be
well prepared to answer this question. Keep a note of your
achievements and the details thereof. Identify the qualities
that helped you achieve the goal. You should mention these
qualities without mentioning those moments. If the
interviewer asks you more about it, then you can mention
the moment when you achieved the goal with the help of
these qualities. Normally the strengths mentioned are:i) Discipline
ii) Punctuality
iii) Goal oriented approach iv) Hardworking nature
v) Team player
vi) Ability to convince
GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Regarding weaknesses, never give a reply like, I do not


have any weakness. Again recollect the moments when you
failed in any venture and look for the reasons within. . You
should also mention what extra efforts you have made to
overcome this weakness.
The key to answering this question is the same as the last:
Turn a negative into a positive. Don't try to come up with a
character flaw or personal weakness. Instead, rephrase the
question for yourself: "How do I want to improve to become
better in my career?" Identify areas in which you want more
training or guidance.
4. QUESTIONS ABOUT SUBJECT KNOWLEDGE
You must be well prepared to answer the questions about
your educational background and the subjects of your study.
If you are a student of History you should know about Indian
Ancient, Medieval, and Modern History. If you are a student
of Engineering or Science you should know the basic
concepts you have learned during the course.
5. QUESTIONS ON HOBBIES
Generally you are required to fill bio-data form where in
complete
information
regarding
your
educational
background, your extracurricular activities and hobbies is
provided by you. Therefore, you should be very
particular
about giving information in the bio-data form, because in the
interview you are likely to be questioned on that information
and you have no option to twist or mis-represent any
relevant information.
Remember that whenever you express any activity that
you say is your hobby
then either you should be
personally participating in it or may be interested in it.
If
neither is the case, then you should not mention it as your
hobby. If you say
chess is your hobby, then either you
should be playing it or should have a keen interest in the
game, know about the present and the past players,
theoretical aspects of the game, etc.
If you mention reading as your hobby the probable
question will be, name of the authors or the name of the
books, you have read in the recent past, the main characters
of the book and analysis of the character etc.
For the newspaper that you read daily, you should
know the place from where it is published and its editor, etc.
You can also be asked, how a particular hobby has helped
you in achieving your goals.
In case you do not have any particular interest or extracurricular activity, do not give the answer like, I do not do
anything. Or I just while away my time, watching
television. Instead you may list out areas of your interest
like listening to music, making friends etc.
6. QUESTIONS ABOUT YOUR ATTITUDE
Apart from your personality and your subject knowledge, the
interviewer is more interested to know about your attitude
towards the job you are about to join. So he may ask you
inconvenient questions like, why do you want to join the
bank. This question assumes more importance if you have
back ground other than commerce. You should be ready with
the answer and should not be found wanting for the suitable
reply.

53

7. WHY DO YOU WANT TO JOIN THE BANK?


You should be well prepared to answer such a question
specially if you are not from commerce or economics
background. Never give a answer like, Its a government
job, or Being a government job, it ensures job security or
It pays well, or My parents want me to join a Bank.
You should be very clear about your professional goal and
convince him how your study is going to be relevant to
Banking. If you are making a Midcourse change you must
backup with solid reasons. It is not uncommon to change a
line from science to commerce, engineering to banking. You
should be ready with examples where persons from diverse
backgrounds have made it to the top in Banking.
8. WHY HAVE YOU CHOSEN CAREER IN BANKING?
You should have a clear idea about the scope for future
promotion and career in the Bank you plan to join. You must
know the hierarchy in the Banking and where do you see
yourself five years down the line.
Normally, a person joins the Bank at clerical level or as a
Probationary Officer. Clerical level constitutes the front desk
employees and Probationary Officers are at first rung in the
officer cadre, part of management.
9. WHY DO YOU WANT TO JOIN THIS INSTITUTE?
This is a common question asked in the most of the
interviews. This is a very delegate question and to answer it
you should study the other institutes other organizations
working in the same field. Gather information about their
activities and results and compare them with the results of
this organization. This information will be very helpful in
answering such a question.

SOME COMMON INTERVIEW QUESTIONS


Introduction
Introduce yourself in one minute.
Define yourself in one word.
Describe yourself briefly.
Meaning of your name, who named you and why?
Do you have any namesake?
What is your father and his job profile?
What is your family background?
Where do you come from?
Tell me about your native place/city/state and it is
famous for what?
What are your hobbies and interest?
If you do not succeed this time, what will you do?
What is your educational background?
Tell me something about your achievements?
Any extra-curricular activity pursued by you?
Why do you want to join Banking sector?
What qualities should one possess to be a Bank P.O.?
Do you think you have these qualities?
Who is the founder of this bank?
When was this bank nationalized?
What is the current financial position of bank?
Name the person who inspired you the most?
How is your subject helpful in banking sector?
Why is there a gap in your studies?
GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

What are your strong and weak points?


As a student of Science/Art/Commerce, why didnt you
go for higher studies?
Newspapers and magazines that you normally read?
Name the Editor of Newspaper?
Why should we select you?
Why do you want to be a P.O.?
What is your idea of life?
What is the importance of hobby in our life?
Have you cleared any exam earlier?
What will you do if you dont get selected,?
What does your mother do or whether she is a house
wife or in a job?
Where did you spend you childhood?
Why dont you join your family business?

Educational Background
You passed B.Sc./B.Com/B.A. in the year 2007, what
were you doing till now?
There is a gap in between graduation and PG. Why?
Why is there a great variation in marks between class
10th, 12th & graduation?
What is the use of your subject in this sector?
What is the use of your subject in life?
How do you correlate your subjects with Banking?
Why didnt you continue your studies?
Your subjects are related with IAS, PCS. Then why are
you here?
From which college/university have you completed your
graduation?
What are the specialties of the schools/colleges from
where you have acquired education?
Why have you switched to Arts stream from Science
stream or vice versa?
These days the use of computer is increasing in the
banking industry. Since you dont have the knowledge of
computers, how will you perform your job satisfactorily?
You have done MCA then why dont you go for technical
post?
What is the motto of your college / university?
You have written in your bio data N.A. What is this?

FINALLY, 10 STEPS TO A SUCCESSFUL INTERVIEW

Always arrive on time.


Introduce yourself in a courteous manner.
Collect information about the bank / company
Listen carefully before answering.
Use body language to show interest.
Maintain good posture
Maintain good eye contact
Smile, nod, give nonverbal feedback to the interviewer.
Show energy and enthusiasm.
Thank the interviewer.

54

United India Insurance Co.

MODEL TEST PAPER


clockwise direction, the positions of how many
will remain unchanged (excluding J)?
1) One
2) Two
3) Three
4) More than three
5) None

REASONING ABILITY
Qs. 1-7): Study the following information and
answer the questions given below:
J, K, L, M, N, O, P and R are sitting around a circular
table facing the centre. Each of them was born in a different
year 1971, 1975, 1979, 1980, 1981, 1984, 1985 and
1990, not necessarily in the same order.
M is sitting second to the right of K. L is sitting third
to the right of J. L and J were born before 1980. Only the
one born in 1984 is sitting exactly between J and K. N who
is the eldest is not an immediate neighbor of J and M. R is
older than only M. R is sitting second to the left of P. P is
not an immediate neighbor of N. J is younger than L. K was
born before O.
1)

2)

3)

4)

Who is the second eldest in the group?


1) J
2) L
3) K
4) P
5) None of these
Who is sitting third to the right of O?
1) The one born in 1979
2) The one born in 1980
3) The one born in 1985
4) The one born in 1984
5) None of these
In which year was R born?
1) 1979
2) 1975
3) 1980
4) 1985
5) None of these
Which of the following statements is true
regarding K?
1) K is sitting fourth to the right of R
2) The one who was born in 1975 is to the
immediate left of K
3) K is younger than R
4) There are four people sitting between N and K
5) None is true

Qs. 5-6): Four of the following five are alike in a


certain way based on their seating positions in the
above arrangement and so form a group. Which one
does not belong to the group?
5)

6)

7)

1)
3)
5)
1)
3)
5)

OR
JL
KJ
MPJL
NLKO
RMLN

2) MK
4) RP
2) OKPM
4) KNPO

If all the people are asked to sit in a


alphabetical order starting from J in an anti

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Qs. 8-13): In each of the questions below, three


statements are given followed by conclusions /
group of conclusions numbered I and II. You have to
assume all the statements to be true even if they
seem to be at variance from the commonly known
facts and then decide which of the given two
conclusions logically follows from the information
given in the statements.
Give answer (1) if only conclusion I follows.
Give answer (2) if only conclusion II follows.
Give answer (3) if either conclusion I or conclusion II
follows.
Give answer (4) if neither conclusion I nor conclusion II
follows.
Give answer (5) if both conclusions I and II follow.
8-9): Statements: All pens are books. Some books are
pages. All pages are papers.
8)
9)

Conclusions:I) No paper is a pen.


II) At least some pages are pens.
Conclusions:I) All books are papers
II) Some books are papers.

10-11): Statements: Some Ds are Gs. All Gs are Ks. All Ks


are Ls.
10)
11)

Conclusions: I) Atleast some Ds are Ls.


II) All Gs are Ls.
Conclusions:I) Atleast some Ks are Ds
II) All Ds are Ls.

12-13):
Statements: Some files are folders. All folders are
pockets. No pocket is a bag.
12)
13)

Conclusions: I) All pockets are files.


II) All files are bags.
Conclusions: I) Atleast some bags are folders
II) All folders are files.

Qs. 14-19): Study the following information and


answer the questions given below:

55

Twelve people are standing in two parallel rows each


row having 6 people, P, Q, R, S, T and U are standing in
row 1 facing south while A, B,C, D, E and F are standing in
row 2 facing north. They are standing in each a way that
there is an equal distance between two adjacent persons.
Thus each person from row 1 is facing another person from
row 2. D is standing third to the right of E. C is standing
third to the right of A. A and E are not immediate
neighbours. U is facing the one who is to the immediate
right of C. T is standing fourth to the left of S. B is not
facing U. R is standing third to the left of P.

Give answer (4) If the data even in both statements I and


II together are not sufficient to answer the questions.
Give answer (5) If the data in both statements I and II
together are necessary to answer the questions.
20)

21)
14)

15)

16)

Who is facing E?
1) R
2) S
3) Q
4) P
5) None of these
Which of the following pairs represents
persons standing at the end of the rows?
1) TB
2) PC
3) PF
4) DS
5) None of these
What is Fs position with respect to R?
1) F is facing the one who is second to the right of R.
2) F is second to the left of the person facing R.
3) F is facing the one who is second to the right of R
4) F is second to the left of the person facing R
5) None of these

Qs. 17-18): Four of the following five are alike in a


certain way based on their positions in the above
arrangement and so form a group. Which one does
not belong to the group?
17)

1) PQE
3) TRC
5) QUD

2) BCR
4) FEQ

18)

1) PSBA
3) BEQS
5) RUCF

2) CEQR
4) UTDF

19)

How many persons are standing between B


and D?
1) One
2) Two
3) Three
4) Four
5) None

Qs. 20-25): Each of the questions below consists of a


question and two statements numbered I and II
given below it. You have to decide whether the data
given in the statements are sufficient to answer the
questions. Read both the statements and
Give answer (1) If the data in statement I alone are
sufficient to answer the questions, while the data in
statement II alone are not sufficient to answer the
questions
Give answer (2) If the data in statement II alone are
sufficient to answer the questions, while the data in
statement I alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (3) If the data either in statement I alone or
statement II alone are sufficient to answer the questions.
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

22)

23)

24)

25)

D, E, F, G and H are sitting in a circle. Are all of


them facing the centre?
I) D is sitting second to the left of G. H is facing the
centre and is not an immediate neighbor of G.
II) F is sitting second to the right of E. E is sitting
second to the left of D.
How many floors are there in the building
(including the ground floor)?
I) The area in which the building stands has a rule
that no building can have more than six floors
(including the ground floor)
II) Three families reside in the building. No two
families live immediately above or below each other.
Which direction is Sunny facing?
1) If sunny turns 90 to his left, he will be facing
North West.
2) If sunny turns 45 to his right he will be facing a
direction that is exactly opposite to that of Sunil.
How is B related to E?
I) R is the mother of B and E is the husband of R.
II) R has only one daughter who is J.
Among J, K, L, M and N each of a different age,
who is the youngest?
I) J is younger than N but elder to K.
II) L is younger than M but elder to K.
In which of the year was the exam held?
I) Suzan correctly remembers that the exam was
held before July but after March.
II) Gita correctly remembers that the exam was held
after February but before June.

Qs. 26-33): Study the following information and


answer the questions given:
When a word arrangement machine is given an input
line of words, it arranges them following a particular rule.
The following is an illustration of input and rearrangement.
Input:grow after seen craft preach help
Step I: grow seen craft preach help after
Step II: growseen preach help after craft
Step III: seen preach help after craft grow
Step IV: seen preach after craft grow help
Step V: seen after craft grow help preach
Step VI: after craft grow help preach seen
Step VI is the last step of the above arrangement as
the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the above steps, find out in
each of the following questions the appropriate steps for the
given input.
Qs. 26-29): Input: dare a beach null wrap steel
26)

How many steps will be required to reach the


intended arrangement for the given input?
1) V
2) VII
3) VI
4) IV
5) None of these

56

27)

28)

29)

Which one of the


the given input?
1) dare null wrap
2) dare null wrap
3) dare null steel
4) a beach dare
5) None of these

following will be step II for


steel
steel
wrap
null

beach
a
a
wrap

a
beach
beach
steel

Which of the following will be second from the


left end of step V?
1) beach
2) steel
3) a
4) wrap
5) None of these
Which of the following will be fourth from the
right end of step III?
1) wrap
2) a
3) beach
4) steel
5) None of these

Qs. 30-31): Four of the following five are alike in a


certain way and so form a group. Which one does not
belong to the group?
30)

31)

1) Stem
3) Leaf
5) Fruit

2) Branch
4) Web

1) Clone
3) Duplicate
5) Fake

2) Replica
4) Copy

P, Q, R, S, T and M are six students of a school, one


each studies in class I-VI. Each of them has a favourite
colour from red, black, blue, yellow, pink and green, not
necessarily in the same order.
Q likes black and does not study in Class IV or V.
The one who studies in Class IV does not like green. P
studies in Class II. M likes blue and does not study in Class
IV. The one who likes yellow studies in Class VI. S likes pink
and studies in Class I. R does not study in Class VI.
36)

In which class does R study?


1) V
2) III
3) IV
4) Data inadequate
5) None of these

37)

Which colour does R like?


1) Black
2) Yellow
3) Green
4) Blue
5) None of these

38)

Which colour does P like?


1) Green
2) Yellow
3) Red
4) Data inadequate
5) None of these

39)

Which of the
correct?
1) P-II-Yellow
3) S-I-Black
5) None of these

40)
Qs. 32-35): Read the information/Statement given in
each question carefully and answer the questions.
32)

33)

34)

35)

Which of the following expressions will be true


if the expression H G = K > F is definitely
true?
1) K H
2) G = F
3) H F
4) F G
5) None of these
Which of the following expression will not be
true if the expression P Q < R = S is
definitely true?
1) S > P
2) P < R
3) S > Q
4) P > S
5) None of these
In which of the following expressions does the
expression W < Z hold true?
1) W > Y < X Z
2) Z > X Y W
3) Z Y > X W
4) Z > Y = X < W
5) Z X > Y W
In which of the following expressions will the
expression L < R be definitely true?
1) L M > N = R
2) L = M < N > R
3) L < M N R
4) R M = N < L
5) None of these

Qs. 36-40): Study the following information carefully


and answer the questions given below:

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

following

combinations

is

2) Q-III-Green
4) T-V- Yellow

In which class does M study?


1) IV
2) III
3) II
4) V
5) None of these

Directions (41-45): Answer these questions referring


to the symbol-letter-number sequence given below:
GZ9C$RJ8K3L*6M2PQ@1SF5B4R
7
41)

42)

43)

How many numbers in the sequence either


immediately precede a letter or immediately
follow a symbol?
1) 8
2) 4
3) 10
4) 5
5) None of these
What is the total number of the symbols
immediately preceded by a letter belonging to
the second half of the English alphabet and
the letter immediately preceded by a number
in the above sequence?
1) 9
2) 4
3) 2
4) 10
5) None of these
If the symbols and the numbers are
interchanged with the first symbol from the
right with first number from the right, second
symbol with the second number, and so on
then what is true about * ?
1) * will be replaced by 6 in the new series
2) * will come after 1 in the new series

57

44)

45)

3) * will be between 2 and M in the new series


4) * will be fifteenth from the right end
5) None of these
What will be the position of 2 in the new
series formed in Q. 4?
1) It is between and P
2) It is between M and *
3) It is between L and
4) It is between and L
5) None of these
What will be the position of @ in the new
series?
1) @ will be between and B
2) @ will be between 4 and
3) @ will be between 4 and B
4) @ will be between Q and
5) None of these

Qs. 4650): Study the following information and


answer the questions following it.
Tom, Joy, Ricky, Smith, Nickot, Moorie and Megan
and seven friends who left for seven different destinations
Australia, England, South Africa, Ireland, Canada, Holand,
and Zimbabwe each one on a different day of the week.
Ricky left for Zimbabwe on Monday. On the last day of the
week, the person left for Ireland. Nickole left on the next
day of Tom, who left for Holand on the next day of Megan.
Smith left for Canada on Friday. Joy for left neither for
South Africa nor for Ireland and Megan left for Australia.
46)

47)

48)

49)

50)

On which day of the week did Joy leave?


1) Sunday
2) Saturday
3) Wednesday
4) Data inadequate
4) None of these
Who left for Ireland?
1) Nickole
2) Tom
3) Moorie
4) Data inadequate
5) None of these
On which day of the did Nicole leave?
1) Tuesday
2) Thursday
3) Sunday
4) Wednesday
5) None of these
Which of the following combination of person
place is not correct?
1) Ricky Zimnbabwe
2) Tom Holand
3) Nickole SA
4) Moorie Ireland
5) All correct
Who left on Tuesday?
1) Tom
2) Megan
3) Joy
4) Moorie
5) None of these

EDUCATIONAL IS LEARNING
WHAT DIDNT EVEN KNOW
YOU DIDNT KNOW
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

QUANTITATIVE APTITUDE
Qs. 51-55): What will come in place of the question
mark (?) in the following questions?
51)

764 5145 147 = ? x 36


1) 21
2) 20.25
3) 21.25
4) 20
5) None of these

52)

1
1
3
1
1 ? 1 1
3
9
7
2
5
1) 3
63
19
3) 2
126

1
126
11
4) 4
63
2) 3

5) None of these
53)

(0.064) (0.16)3 x (0.0256) = (0.4)?+1


1) 0
2) 1
3) -1
4) -2
5) None of these

54)

54.5% of 600 + 30.5% of 1800 = (?)2 + 147


1) 36
2) 18
3) -81
4) 81
5) None of these

55)

72 x 6 + (15)2 + 10 = ?
1) 23
3) 519
5) None of these

2) (519)1/2
4) 529

Qs. 56-60): What approximate value will come in


place of question mark (?) in the following
questions? (You are not expected to calculate the
exact value.)
56)

57)

17001 81 x 19 = ? x 29
1) 100
3) 140
5) 130

2) 110
4) 170

901
21 101

?
51 1201 301
1) 320
3) 400
5) 430

2) 350
4) 410

58)

(9.99)3 + (30.01)2 (17.01)2 = ?


1) 1610
2) 1630
3) 1580
4) 1540
5) 1510

59)

3444 x 2121 1111 x 10 = ?


1) 720
2) 740
3) 810
4) 840
5) 760

58

60)

79% of 801 259.99 = ? 66% of 499


1) 800
2) 700
3) 500
4) 650
5) 550

II. 5 Y 3 Y 1
5

71)

Qs. 61-65): What will come in place of question mark


(?) in the following number series?
61)

62)

325 314 288 247 191 ?


1) 126
2) 116
3) 130
4) 120
5) None of these
45 46 70 141 ? 1061.5
1) 353
3) 352.5
5) None of these

72)

2) 353.5
4) 352
73)

63)

64)

65)

620 632 608 644 596 ?


1) 536
3) 656
5) None of these

2) 556
4) 646

15 25 40 65 ? 195
1) 115
3) 105
5) None of these

2) 90
4) 120

74)

120 320 ? 2070 5195 13007.5


1) 800
2) 920
3) 850
4) 900
5) None of these
75)

Qs. 66-70): In the following questions two equations


numbered I and II are given. You have to solve both
the equations and )
Give answer
if
1)
x>y
2)
xy
3)
x<y
4)
xy
5)
x = y or the relationship cannot
be established
66)

I. 7X2 + 16X 4 = 20X 8X2


II. 5Y2 + 12Y + 4 = 0

67)

I. 12X2 356 = 1372


II. 8y + 83 -676 = 4y 545

68)

76)

77)

I. 13 7 X 4 X
X
9/2
II. Y4 + 5 0

69)

70)

I.

64 x + 484 = 150

II.

784 y + 112 = 700

I. 29 18 5 X
X

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

78)

The radius of a circle is twice the side of a


square of area 196 sq. cm. Length of a
rectangle is twice diameter of the circle. What
is the perimeter of the rectangle if its breadth
is half the length of the rectangle?
1) 244cm
2) 168cm
3) 336cm
4) Cannot be determined
5) None of these
Cost of 4 fans and 3 blowers is Rs. 16,500/.
Also cost of 2 fans, 2 tables and 2 blowers is
Rs. 12,000/- .Cost of one table is Rs. 1,000.
What is the cost of 3 fans and one blower?
1) Rs. 8000
2) Rs. 7500
3) Rs. 8500
4) Cannot be determined
5) None of these
Train A crosses a pole in 33 seconds and
another Train B crosses a pole in 55 seconds.
Length of Train-A is three-fourth of Train-B.
What is the respective ratio between the
speed of Train A and Train B?
1) 5 : 11
2) 5 : 4
3) 11 : 3
4) Cannot be determined
5) None of these
The smallest side of a right angled triangle is 6
cm. and second largest side is 8 cm. Side of a
square is thrice the largest side of the triangle.
What is the diagonal of the square?
1) 302 cm.
2) 602 cm
3) 30 cm.
4) Cannot be determined
5) None of these
Sunil scored 54 percent marks in a test. Ravi
scored 450 marks in same test which is 300
less than Sonu. Sunils score is 60 more marks
than Sonu. If Ram scored 900 marks in the
test. What is Rams percentage?
1) 80
2) 65
3) 75
4) 60
5) None of these
The angles of quadrilateral are in ratio of
3:5:9:7. The second largest angle of the
quadrilateral is equal to the largest angle of a
triangle. One of the angles of the triangle is
25. What is the value of second largest angle
of the triangle?
1) 60
2) 50
3) 40
4) 20
5) None of these
Ravi and Kumar are working on an
assignment. Ravi takes 6 hours to type 32
pages on a computer, while Kumar takes 5
hours to type 40 pages. How much time will
they take, working together on two different
computers to type an assignment of 110
pages?
1) 7 hours 30 minutes
2) 8 hours
3) 8 hours 15 minutes
4) 8 hours 25 minutes
The sum of seven consecutive even numbers
of a set is 532. What is the average of first
four consecutive even numbers of the same
set?

59

79)

80)

1) 76
2) 75
3) 74
4) 73
5) None of these
In a school there are 800 students out of
whom 45 percent are girls. Monthly fee of
each boy is Rs. 600 and monthly fee of each
girl is 30 percent less than each boy. What is
the total monthly fee of girls and boys
together?
1) Rs. 425400/2) Rs. 414600/3) Rs. 419600/4) 423400/5) None of these
The simple interest accrued on a sum of
certain capital principal is Rs. 6400/- in four
years at the rate of 8 p.c.p.a. what would be
the compound interest accrued on that
principal at the rate of 2 p.c.p.a. in 2 years?
1) Rs.800
2) Rs. 808/3) Rs. 704/4) Rs. 700/5) None of these

Qs. 81-85): Study the given information carefully


and answer the questions that follows:
An urn contains 3 red, 6 blue, 2 green and 4 yellow marbles
81)

82)

If two marbles are picked at random, what is


the probably that both are green?
1)

2
15

2)

3)

2
7

4) 1

3)

83)

2)
4)

3)

6
91
3
15

3)

91
123
125
143

2)
4)

69
91
1
4

5) None of these
It two marbles are picked at random, what is
the probability that either both are red or both
are green?
1)
3)

3
5
2
7

2)
4)

4
105
5
91

4
15
6
91

2)
4)

17
280
11
15

5) None of these

Qs. 86-90) Study the table carefully to answer the


questions that follow:
Number of students appeared and passed in an examination
held in four different schools in five years
School/
Year

2005
2006
2007
2008
2009

86)

87)

88)

5) None of these
If four marbles are picked any random, what is
the probability that at least one is yellow?
1)

84)

2
15
12
91

If four marbles are picked at random, what is


the probability that one is green, two are blue
and one is red?
1)

1
15

5) None
If three marbles are picked at random, what is
the probability that two are blue and one is
yellow?
1)

85)

89)

90)

P
Appe
ared
1232
1343
874
2345
4220

Q
Pas
sed
512
433
134
1108
2143

Appe
ared
2565
3385
2556
2332
4555

R
Pas
sed
811
1223
990
1238
2335

Appe
ared
1234
1434
2542
1554
3682

S
Pas
sed
340
521
1155
622
912

Appe
ared
4221
5336
4364
5202
6645

Pas
sed
2265
2421
1376
2212
3283

In which year and from which school the


number of students appeared in the exam
were maximum?
1) In year 2008 from School-S
2) In year 2009 from School-S
3) In year 2009 from School-Q
4) In year 2008 from School Q
5) None of these
In which year was the difference between the
appeared students and passed students
second lowest in School R?
1) 2005
2) 2006
3) 2007
4) 2008
5) 2009
What was the average number of students
passed from School-P over all the years
together?
1) 856
2) 832
3) 842
4) 866
5) None of these
Number of students passing from School-S in
the year 2008 was approximately what
percentage of the number of students
appeared in the examination from School-Q in
the year 2005?
1) 72
2) 78
3) 82
4) 76
5) 86
If 25 percent of the number of students
passed in the exam from School-P in the year
2005 were disqualified due to some reason,
what was the number of qualified students?
1) 442
2) 384
3) 432
4) 364
5) None of these

5) None of these
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

60

Qs. 91-95): Study the following graph carefully to


answer the questions that follow:
Number of trains cancelled from three different states in five
different months
State A

State B

State C

Qs. 96-100) Study the following table carefully and


answer the questions that follow:
Monthly expenditure (in thousands rupees) by five persons
on rent, food, childrens education, clothes and travelling
EXPENDITURE
PERSON

RENT

FOOD

CHILDRENS
EDUCATION

CLOTHES

TRAVELLING

A
B
C
D
E

12.4
6.0
5.6
13.6
14.4

4.8
7.8
6.4
7.8
8.4

7.5
12.4
14.6
12.5
13.2

5.4
12.6
6.4
16.4
7.5

4.5
5.8
5.3
9.5
7.4

50
40
30

96)

20
10
0

v
No

em

r
be

r
be
m
ce
De

a
nu
Ja

ry
F

ry
ua
r
eb

ch
ar

91)

What is the total number of trains cancelled


from state B over all the months together?
1) 134
2) 136
3) 128
4) 126
5) None of these

92)

What is the respective ratio between the


number of trains cancelled from State A in
the month of December and the number of
trains cancelled from State C in the month of
March?
1) 9:5
2) 4 : 9
3) 5 : 9
4) 2 : 7
5) None of these

93)

Number of trains cancelled from state C in the


month of February was approximately what
percent of the number of the trains cancelled
from state B in the month of January?
1) 82
2) 86
3) 90
4) 78
5) 94

94)

What is the difference between the total


number of trains cancelled from all the three
states together in the month of November and
the number of trains cancelled from State-B in
the month of March?
1) 34
2) 42
3) 24
4) 12
5) 44

95)

In which month was the total number of trains


cancelled from all the three states together
second highest?
1) January
2) February
3) March
4) November
5) December

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

What is the average expenditure of person-C


on all the five commodities together?
1) Rs. 6560/2) Rs. 7,660/3) Rs. 7560/4) 7440
5) None of these
97) Expenditure of which person on all the five
commodities together is second highest?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) E
98) What is the respective ratio between the
expenditure of Person A on food and the
expenditure of person-E on clothes?
1) 16 :25
2) 17 : 25
3) 25 : 17
4) 14 : 25
5) None of these
99) Total expenditure on rent by all the persons
together is what percent of expenditure of D
on childrens education?
1) 430
2) 425
3) 410
4) 416
5) 420
100) What is difference between the expenditure of
person B on travelling and the expenditure of
person-A on food?
1) Rs. 1,000/2) Rs. 1,200/3) Rs. 1,500
4) Rs. 1,600/5) None of these

61

ENGLISH LNAGUAGE
Qs. 101-106): Read the following passage carefully
and answer the questions given below it. Certain
words / phrases have been printed in bold to help
you locate them while answering some of the
questions.
Health insurance policies were first introduced
in 1986 at a time when the Indian insurance industry was
nationalized. The policies on offer were complicated to read
and offered limited cover. There were no third party
administrators operating in India, and there was no direct
settlement of claims between health insurer and hospital.
There were therefore issues concerning claims servicing.
Which involved an insured following cumbersome
procedures to get claims authenticated and paid. The
business was not profitable for the nationalized insurers,
and not popular with the public at large.
The original mediclaim policy, however, developed
and in many cases has provided the base model for the
health care insurance policies that were introduced
immediately after liberelisation of the general insurance
sector at the turn of the millennium.
Health insurance, however, saw no specialist
players until relatively recently. This is because there was a
general expectation that the insurance industry regulator
the IRDA would set a smaller capitalization requirement for
health insurers and / or amend the rules for foreign equity
ownership in Indian insures in recognition of the fact that
health insurances loss ratios were not good, and therefore
finding an Indian partner to invest 76% in a health insurer
would be a difficult task. The IRDA did not, however, relax
either the capitalization requirements or foreign investments
caps. Initially, therefore, the health insurance market did
not grow as quickly as may have been expected.
Growth in policyholder numbers, more
effective third party administration and an affective network
of hospitals is expected to see the numbers improve. Other
changes have been effected to encourage growth in this
sector. Life insurers have been allowed to sell health
insurance. Initially, life insurers were only allowed to sell
certain types of health covers as a supplement to a life
policy. However, the IRDA has allowed life insurers to sell
pure health insurances products subject to products
specific approvals. The standard mediclaim policy has
undergone several revisions and modifications. In recent
years, private health insurers have been offering fresh
products with increased covers and sum insured. Private
hospital rates are still low compared to the rates charge in
more developed countries, high when compared to average
Indian earnings. It is no longer uncommon for Indian
employees to now expect that health care will be part of an
employment package. With the opening up of the market to
private competition, the claims process has become much
less cumbersome. Support for a health insurance market
has also come from some less obvious sources. Indian
states have started relying on insurance policies to meet
some of their legal obligations to provide health care to their
citizens. The central government has also proposed the
introduction of free health care insurance for the poor. This
plan is meant to cover every poor family for INR 30,000 per
annum. The central government will pay 75% of the
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

premium, leaving the remaining 25% to be covered by state


governments. The IRDA has also encouraged Microinsurance as a means of extending the availability of health
insurance to areas of the market that, geographically and
economically, may not have been at the forefront of
insurers business plans.
At the same time as the market grows, the
IRDA is stepping in to create a more consumer friendly
playing field, particularly as regards the treatment of senior
citizens; the operation of the preexisting diseases exclusion,
and the reluctance to insurers to renew policies where the
claims experience has been bad.
Senior citizens had been complaining about
the reluctance of insurers to issue policies to them and the
inclusion of disadvantageous terms when policies were
offered such as hefty increases in premium rates, added
exclusions and conditions etc. In May 2007, IRDA set up a
committee on Health insurance for senior citizens to make
recommendations. The committee reported in November
2007 and made the following main recommendations. senior
citizens should have some assurance that their policies will
be renewed; the industry should adopt standards terms and
conditions, such as for the definition of pre-existing
diseases. The committee also said that policy wordings
should be simpler for the lay person to follow, suggesting
that uniform terminology be used by all insurers to lessen
confusion in the public mind.
101) Which of the following is/are the reasons
because of which the health insurance
industry has witnessed growth?
A) The format of the policy has been improvised
since its inception.
B) Organizations provide health insurance cover to
their employees as part of the remuneration process.
C) The process of settlement of claims has become
less troublesome as compared to the time when it
was first introduced.
1) Only B
2) Only A and C
3) Only C
4) Only B and C
5) All A, B and C
102) What step has the central government taken
in terms of insurance for the poor?
1) The poor will have access to free health care
insurance, the payment of premium for which will be
shouldered by the central and state government in
the ratio of 3 : 1 respectively.
2) The poor people belonging to a particular region
will get group health care insurance cover of INR
30,000/- per annum.
3) The poor will be insured for a sum of INR
45,000/- per annum.
4) The government has devised special health care
insurance policies for the poor wherein no premium
needs to be paid either by the individual or by the
government.
5) None of these
103) Which of the following is/are the reason/s
that health insurance policies were not
popular in the beginning?
A) The process for settlement of claims was lengthy
and tiresome.

62

B) The clauses in the policy were very difficult to


understand.
C) There were no direct claim settlements with the
hospitals.
1) Only B
2) Only A and C
3) Only C
4) Only B and C
5) All A, B and C
104) Which of the following is/are true in the
context of the passage?
A) Private hospital fees can be easily afforded by the
general public now as their earnings are significantly
higher.
B) More people are now buying insurance policies as
compared to almost two decades ago.
C) Insurance agencies initially allowed to
independently sell life insurance policies only can
also sell health insurance policies independently
now.
1) Only B
2) Only A and C
3) Only C
4) Only B and C
5) All, A, B and C
105) Which of the following is possibly the most
appropriate title for the passage?
1) The Indian health insurance industry the
gradual change
2) IRDA and its functioning
3) Health insurance Vs life insurance
4) Challenges faced by the IRDA
5) The downfall of the health insurance industry in
India
106) What was the plight of senior citizens with
respect to buying insurance cover prior to
IRDA intervention?
A) Insurance agencies were unwilling to sell policies
to them.
B) Clauses disadvantageous to senior citizens were
included in the policies.
C) They had to pay higher premiums.
1) Only A and C
2) Only A and B
3) Only A
4) Only B and C
5) All A, B and C
Qs. 107-108): Choose the word/group of words
which is most similar in meaning to the word/group
of words printed in bold as used in the passage.
107) EFFECTED
1) hampered
3) concerned
5) asked for
108) SUBJECT TO
1) Conditional on
3) issue to
5) question on

2) brought about
4) troubled

2) Matter for
4) topic of

109-110): Choose the word/group of words which is


most opposite in meaning to the word/group of
words printed in bold as used in the passage.
109) HEFTY
1) thin
3) small
5) fragile
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

2) uniform
4) bulky

110) RELUCTANCE
1) intensity
3) fanaticism
5) devotion

2) unwillingness
4) keenness

Qs. 111-120): Reach each sentence to find out


whether there is any grammatical error in it. The
error if any will be in one part of the sentence. The
number of that part is the answer. If there is no
error, the answer is 5) that is No error (ignore errors
of punctuation, if any)
111) The power of the mind1)/ over the body2)/ has
became a very significant subject 3)/ of research in
recent years 4)/ No error. 5)
112) She was held to guilt 1)/ practicing witchcraft and
misdemeanors 2)/ such as cutting her hair short 3)/
and dressing up like a man 4)/ No errors. 5)
113) Researches at the university of Nottingham 1)/ have
discovered that 2)/ putting tobacco outside of sight
in shops 3)/ can change the attitude of young people
towards smoking 4)/ No errors. 5)
114) The young sales manager 1/ is about to resign 2/
despite of his success 3/ in the organization 4)/ No
error. 5)
115) More and more people 1)/ are using different colour
schemes 2)/ in their homes 3)/ that reflecting their
personalities 4)/ No errors. 5)
116) Because art is so subjective, 1)/ No form of art 2)/
can be most effective3)/ than the other 4)/ No
errors. 5)
117) A 2007 study of Hurricane Katrina survivors 1)/found
that those whom scored high 2) / on two measures
of creativity-originality and flexibility3)/coped with
the crisis better. 4)/ No errors.5)
118) Ken Follett has made a career 1) /out of keeping
readers at 2)/ the edge of their seats 3)/ engrossed
in his suspense thrillers 4) No errors.5)
119) In the moment1/ there is no conclusive evidence 2/
that the virus can spread 3/from one human to
another 4/ No error. 5/
120) The newspaper reported a moving story 1)/ of how
one woman channelled 2)/ her own bitterness into
good by making 3)/ a commitment to help other
peoples kids4)/ No errors. 5)
Qs. 121-125): Each question below has two blanks,
each blank indicating that something has been
omitted. Choose the set of words for each blank
which best fits the meaning of the sentence/s as a
whole.
121) In his latest book, the author gives a real
______________ into the sufferings of
individuals who have experienced the loss of a
loved one ________________ to a physical
illness.
1) testimony, owning
2) account, attribute
3) praise, following
4) insight, owing
5) knowledge, new

63

122) Everybody has had the flu at some point of


time, with its _____________ symptoms;
aches, chills, fatigue and cough. So why is the
bird flue_________so many headlines?
1) familiar, making
2) knowing, hitting
3) same, targeting
4) similar, cause
5) drastic, topping
123) Bollywood actors may have set the stage on
fire __________ the rock stars from the
Indian music industry ______ the house down
during the gala night.
1) as, bring
2) yet, sang
3) for, took
4) and, had
5) but, brought
124) In his latest book and documentary, the world
renowned author explains that if we continue
to __________what we are doing to our
planet, we risk _____________ the very
future of our civilization.
1) do, appreciating
2) ignore, destroying
3) secure, losing
4) establish, maintenance 5) probe, questioning
125) Although
carbon
dioxide
levels
are
____________ all over the world, the
______________ are most obvious at the
North and South poles.
1) booming, explosion
2) exploding, scene
3) rising, effects
4) firing, consequences
5) spilling, disaster
Qs. 126-130) Rearrange the following six sentences/
group of sentences A, B, C, D, E and F in the proper
sequence to form a meaningful paragraph; then
answer the questions given below them.
A)
It makes me happy that people are beginning to
change their views on the environment and make
changes in their lifestyle, he said after receipt of the
award.
B)
For him, vindication would be when we stop polluting
the earth and turn the corner
C)
As part of his campaigns, he turned a lecture on
global warming and climate change into a well
known documentary titled An Inconvenient Truth
by which he encouraged millions of people
worldwide to make earth-friendly changes in their
lives.
D)
Though many people are doing their part by being
sensitive to the environment, Al Gore expressed a
serious concern of the world being still at risk due to
global warming.
E)
Al Gore, former vice president of America is well
known for his campaigns on climate change.
F)
Because of this documentary and his tireless efforts
to educate the world about global warming he was
awarded the Nobel peace prize on climate change in
2007.
126) Which of the following will be the first
sentence after rearrangement?
1) E
2) B
3) C
4) D
5) A
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

127) Which of the following will be the second


sentence after rearrangement?
1) D
2) B
3) C
4) F
5) A
128) Which of the following will be the third
sentence after rearrangement?
1) D
2) F
3) B
4) C
5) A
129) Which of the following will be the FIFTH
sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) E
130) Which of the following will be the SIXTH
(LAST) sentence after rearrangement?
1) D
2) B
3) C
4) F
5) E
Qs. 131-140): In the following passage there are
blanks, each of which has been numbered. These
numbers are printed below the passage and against
each, five words/phrases are suggested, one of
which fits the blank appropriately. Find out the
appropriate word/phrase in each case.
The insurance industry is (131) myriad challenges
arising from intense competition, rising regulatory
compliance and growing payouts (132) to fraud and natural
disasters. It is (133) that competitive pressures will make
off shoring of information technology (IT) and business
processes a growing imperative in the insurance industry.
(134) to mainstream banking and financial services,
where the early adoption of automation and IT helped
facilitate outsourcing, first in IT services and later in BPO,
the insurance industry has lagged (135) this is one reason
why insurance have been more conservative in their attitude
to business process outsourcing and (136) to offshoring.
With expected cost savings of 30% to 40% and
other (137) such as focusing on core competencies and
(138) to skilled labour, it is (139) that the insurance
offshoring industry is (140) for significant growth in the next
three to four years.
131) 1)
3)
5)
132) 1)
3)
5)
133) 1)
3)
5)
134) 1)
3)
5)
135) 1)
3)
5)

looking
watching
focusing
reason
owed
made
featured
wanted
expected
compared
unlike
alike
in
up
slow

2) pressing
4) facing
2) due
4) lent
2) proof
4) thought
2) similar
4) balanced
2) back
4) behind

64

136) 1)
3)
5)
137) 1)
3)
5)
138) 1)
3)
5)
139) 1)
3)
5)
140) 1)
3)
5)

especially
precise
regularly
benefit
measure
detriments
excess
availability
access
deem
believed
doubted
available
poised
concentrated

2) important
4) main
148)
2) advantages
4) losses
2) open
4) gain

149)

2) timed
4) idea
2) assured
4) gear

150)

GENERAL & FINANCIAL


AWARENESS

151)

141) The amount payable to the policy holder in


case of premature payment of policy is known
as:
1) Surrender Value
2) Insurance Value
3) Pre-Mature Value
4) Mid Term Value
5) None of these
142) A policy which is terminated due to
nonpayment
of
premium
is
called
____________ policy?
1) failed policy
2) lost policy
3) lapsed policy
4) short policy
5) None of these
143) The Union Ministry of Culture is observing the
year-long centenary commemoration of the
historic Komagata Maru incident. What / who
was Komagata Maru:
1) Name of Steamer Ship
2) Name of Place in Canada
3) Name of Rebel Leader
4) Name of Sikh Leader
5) None of these
144) Which body has been constituted to
coordinate the activities of various financial
regulators?
1) Finance Stability and Development Council
2) Reserve Bank of India
3) Securities Exchange Board of India
4) Financial Action Task Force
5) None of these
145) The US govt. has assured its support for
developing_________ smart cities in India:
1) Two
2) Three
3) Four
4) Five
5) None of these
146) ____________ is the name of the sub-sonic
cruise missile recently test fired by India.
1) BrahMos
2) Nirbhay
3) Danush
4) Akash
5) None of these
147) What is the name of the worlds tallest statue
being built in Gujarat?
1) Statue of Peace
2) Statue of Freedom

152)

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

153)

154)

155)

156)

157)

158)

3) Statue of Integrity
4) Statue of Unity
5) None of these
Hemant Contractor has been appointed as new
Chairman of which important organization?
1) PFRDA
2) NABARD
3) IRDA
4) SEBI
5) None of these
RBI has directed banks to disallow _________
in the accounts where customers have not
fulfilled KYC norms:
1) Deposits
2) Credits
3) Debits
4) Summations
5) None of these
What is logo for Swachh Bharat Abhiyaan?
1) A hand with broom
2) A broom and dustbin
3) Sketch of Gandhi
4) Specs of Gandhi
5) None of these
11th ICC Cricket World Cup 2015 will be
hosted by which country?
1) Australia
2) New Zealand
3) England & Australia
4) Australia & New Zealand 5) None of these
Name the national security advisor of India?
1) Ajit Doval
2) Mukul Rohatgi
3) Ranjit Kumar
4) Pradeep Kumar
5) None of these
Jens Stoltenberg has been named as the new
Secretary General of which organization:
1) NATO
2) OECD
3) European Union
4) WEF
5) None of these
ATP China open tennis cup 2014 was held at
which place:
1) Shanghai
2) Beijing
3) Guangzhou
4) Taipei
5) None of these
If a company intends to issue shares to the
public, it will require prior permission from
which of the following organizations?
1) Forward Market Commission
2) Securities Exchange Board of India
3) Shares Issue Authority of India
4) Ministry of Finance
5) None of these
_________ won the Mens singles trophy at
ATP China open tennis cup 2014:
1) Novak Djokovic
2) Roger Federer
3) Rafael Nadal
4) Stan Wawrinka
5) None of these
At which place in the world, students are
leading a prodemocracy protest by the name
occupy central / umbrella revolution?
1) Singapore
2) Hong Kong
3) North Korea
4) Spain
5) None of these
As per the provisions of which Act bankers
have been empowered to take possession of
the assets charged to them, without
intervention of court?
1) Banking Regulation Act, 1949
2) Bankers Recovery of Loans Act, 1971
3) SARFAESI Act, 2002
4) Debt Recovery Tribunal Act, 1993
5) No such provision

65

159) Which country secured highest number of


medals in 17th Asian Games:
1) China
2) Japan
3) South Korea
4) Philippines
5) None of these
160) India was placed at _____________rank in
the 17th Asian Games, securing 57 medals:
1) 5th
2) 4th
th
3) 8
4) 7th
5) None of these
161) Golden Globe Awards are given for excellence
in which field?
1) Cinema
2) Literature
3) Climate
4) Environment
5) None of these
162) Skeet and Double trap are the terms used in
which field?
1) Share Market
2) Crime Investigation
3) National Security
4) Shooting
5) None of these
163) Share of agriculture in the GDP of India is less
than _______ per cent.
1) 14
2) 13
3) 12
4) 11
5) 10
164) Name the Indian film celebrity who was
honoured with Global Diversity Award 2014:
1) Shah Rukh Khan
2) Amir Khan
3) Salman Khan
4) Amitabh Bachhan
5) None of these
165) Name the proposed central govt. programme
that aims at bringing all Indians under health
insurance cover:
1) National Health Mission
2) Universal Health Assurance Mission
3) Rashtriya Swasthya Karyakaram
4) Universal Health for All Mission
5) None of these
166) The tax imposed on imports is known as:
1) Income tax
2) Trade tax
3) Custom duty
4) Excise duty
5) None of these
167) Countrys first olive oil refinery has been
started in which State:
1) Rajasthan
2) Karantaka
3) Kerala
4) Meghalaya
5) None of these
168) Which one of the following is NOT a tool of
Fiscal Policy?
1) Taxation
2) Pubic Expenditure
3) Interest Rate
4) Pubic Debt
5) None of these
169) What was the name of the first address of the
Prime Minister over radio broadcasted
recently:
1) Atma Ki Baat
2) Dil Ki Baat
3) Desh Ki Baat
4) Mann Ki Baat
5) None of these
170) M.V. Kamath, former Prasar Bharati Chairman,
Padmasri awardee from Karnataka, passed
away recently. He was from which field:
1) Journalism
2) Literature
3) Politician
4) Cinema
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

5) None of these
171) Which of the following can be called part of
service sector?
1) Textile Mills
2) Banking
3) Coal Mines
4) Agriculture
5) None of these
172) John OKeefe of USA, May-Britt & Edward
Moser of Norway won the Nobel Prize 2014 for
which field:
1) Physics
2) Medicine
3) Chemistry
4) Economics
5) None of these
173) Name the super cyclone that caused wide
spread devastation in the coastal part of
Andhra Pradesh:
1) Khudmud
2) Hudmud
3) Hudhud
4) Hudbud
5) None of these
174) What is the objective of the recently launched
Swachhta Udyami Yojana - Swachhta Se
Sampannta Ki Aur:
1) To provide financial assistance to Safai
Karamcharis
2) To open public toilets in the rural areas
3) To open public toilets in the urban areas
4) To provide employment to Safai Karamchairs
5) None of these
175) Which of the following type of account is
known as Demat Account?
1) Accounts which are Zero Balance Accounts
2) Accounts opened for repayment of a loan
3) Accounts to keep record of sale / purchase of
shares
4) Accounts opened for salary transactions
5) None of these
176) Name the single premium pension policy for
senior citizens launched for a limited period of
one year, from 15-08-2014 to 14-08-2015:
1) Varishtha Bima Yojana
2) Varishtha Pension Bima Yojana
3) Vridh Pension Bima Yojana
4) Varishtha Pension Yojana
5) None of these
177) Which of the following is an Escrow account?
1) Account for making payments to the borrower
2) Account for receiving banks interest
3) Account for disbursing the loan amount
4) Account for receiving all the receipts of the
borrower
5) None of these
178) What does the letter M depict in the term SME
as used in the financial world?
1) Maximum
2) Medium
3) Mercantile
4) Mutual
5) Micro
179) A person professionally trained in the
technical aspects of insurance and related
fields is called______________?
1) Actuary
2) Factuary
3) Insurer
4) Insuara
5) None of these

66

180)

The short period available to the buyer of a


policy within which he can return the policy is
called?
1) Return period
2) Free period
3) Free look period
4) Return free time
5) None of these

COMPUTER AWARENESS
181) It contains data descriptions and defines the
name, data type, and length of each field in
the database
1) data dictionary
2) data table
3) data record
4) data field
5) None of these
182) Personal logs or journal entries posted on the
Web are known as
1) listserves
2) Webcasts
3) blogs
4) subject directories
5) None of these
183) It uses pictures (called icons) and menus
displayed on the screen to send commands to
the computer system
1) command-based user interface
2) GUI
3) system utility
4) API
5) None of the above
184) Which of the following is NOT a type of
broadband Internet connection?
1) cable
2) DSL
3) Dial-up
4) Satellite
5) None of these
185) Software such as viruses,worms and Trojan
horses,that has a malicious intent,is known as
1) spyware
2) adware
3) spam
4) malware
5) None of these
186) The first generation of computers was based
upon?
1) Transistors
2) ICs
3) Valves
4) Conductor
187) In MICR C stands for?
a) Colour
b) Code
c) Character
d) Coding
188) __________ is a set of keywords, symbols,
and system of rules for constructing
statements
by
which
humans
can
communicate the instructions to be executed
by a computer
1) A computer program
2) A programming language
3) An assemble
4) Syntax
5) None of these

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

189) A hard copy of a document is ______


1) Printed on the printer
2) Stored on a floppy
3) Stored on a CD
4) Stored in the hard disk 5) None of these
190) Which of the following groups consist of only
input devices?
1) Mouse, keyboard, monitor
2) Mouse, keyboard, printer
3) Mouse, keyboard, plotter
4) Mouse, keyboard, scanner
5) None of these
191) __________ is the process of finding errors in
software code
1) Compiling
2) Testing
3) Running
4) Debugging
5) None of these
192) The _________ tells the computer how to use
its components
1) Utility
2) Network
3) Operating system
4) Application program
5) None of these
193) A flaw in a program that causes it to produce
incorrect or inappropriate results is called a
________
1) Bug
2) Byte
3) Attribute
4) Unit problem
5) None of these
194) The _________ of software contains lists of
commands and options
1) Title bar
2) Menu bar
3) Formula bar
4) Tool bar
5) None of these
195) A (n) ________ is a combination of hardware
and software that facilitates the sharing
information between computing devices
1) Network
2) Peripheral
3) Expansion board
4) Digital device
5) None of these
196) Servers are computers that provide resources
to other computers connected to a _____
1) Network
2) Mainframe
3) Supercomputer
4) Client
5) None of these
197) Each cell in a Microsoft Office Excel document
referred to by its cell address, which is the
_________
1) Cells column label
2) Cells column label and worksheet tab name
3) Cells row label
4) Column labels
5) None of these
198) How can the user determine what programs
are available on a computer?

67

1) Checking the hard disk properties


2) viewing the installed programs during the booting
process
3) checking the operating system for a list of
installed programs
4) checking the existing files saved on the disk
5) none of these
199) Which of the following can handle most
system functions that arent handled directly
by the operating system?
1) Vertical market applications
2) Utilities
3) Algorithms
4) Integrated software
5) Compilers
200) When cutting and pasting, the item cut is
temporarily stored in
1) ROM
2) Hard drive
3) Diskette
4) Dashboard
5) Clipboard

ANSWER KEY
REASONING ABILITY
Q.
1
6
11
16
21
26
31
36
41
46

A.
2
4
1
5
4
3
5
3
5
2

Q.
2
7
12
17
22
27
32
37
42
47

A.
1
2
4
5
1
2
1
5
5
3

Q.
3
8
13
18
23
28
33
38
43
48

A.
4
4
4
5
5
3
4
1
2
2

Q.
4
9
14
19
24
29
34
39
44
49

A.
5
2
3
3
5
4
3
5
3
5

Q.
5
10
15
20
25
30
35
40
45
50

A.
3
5
5
5
4
4
3
4
3
2

Q.
55
60
65
70
75
80
85
90
95
100

A.
5
2
5
3
4
2
3
2
2
1

ENGLISH LANGUAGE
Q.
101
106
111
116
121
126
131
136

A.
5
5
3
3
4
1
4
3

Q.
102
107
112
117
122
127
132
137

A.
1
2
1
2
1
3
2
1

Q.
103
108
113
118
123
128
133
138

A.
5
1
3
2
5
2
5
5

Q.
104
109
114
119
124
129
134
139

A.
4
3
3
1
2
4
1
3

Q.
105
110
115
120
125
130
135
140

A.
1
4
4
5
3
2
4
3

Q.
145
150
155
160
165
170
175
180

A.
2
4
2
3
2
1
3
3

Q.
185
190
195
200

A.

GENERAL AWARENESS
Q.
141
146
151
156
161
166
171
176

A.
1
2
4
1
1
3
2
2

Q.
142
147
152
157
162
167
172
177

A.
3
4
1
2
4
1
2
4

Q.
143
148
153
158
163
168
173
178

A.
1
1
1
3
1
3
3
2

Q.
144
149
154
159
164
169
174
179

A.
1
3
2
1
1
4
1
1

COMPUTER LANGUAGE
Q.
181
186
191
196

A.
2
3
4
1

Q.
182
187
192
197

A.
3
3
3
4

Q.
183
188
193
198

A.
2
1
1
3

Q.
184
189
194
199

A.
3
1
2
3

QUANTITATIVE APTITUDE
Q.
51
56
61
66
71
76
81
86
91
96

A.
2
3
4
2
3
2
5
2
5
5

Q.
52
57
62
67
72
77
82
87
92
97

A.
5
2
2
4
1
3
3
3
2
5

Q.
53
58
63
68
73
78
83
88
93
98

A.
1
1
3
1
2
4
2
4
2
1

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Q.
54
59
64
69
74
79
84
89
94
99

A.
5
3
5
3
1
5
2
3
1
4

68

4
3
1
5

GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

69

SPECIAL MCQS ON

INDIAN POLITY
1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

Constitution is generally defined as:


a) Law of the land.
b) Fundamental law of the land.
c) Administrative law of the land.
d) Constitutional law of the land.
Which of the following has been considered
supreme as a source of power?
a) Supreme Court of India.
b) Parliament of India.
c) President of India.
d) Constitution of India.
What is the chief source of political power in
India?
a) The people.
b) The Constitution.
c) The Parliament.
d) The Parliament and State Legislatures.
Who is the source of legal authority or
sovereignty in India?
a) People of India.
b) Constitution of India.
c) Parliament of India.
d) President of India.
Ultimate sovereignty lies in:
a) Parliament.
b) President.
c) Supreme Court.
d) People.
On which date Constitution of India was
adopted and enacted by the Constituent
Assembly?
a) August 15, 1947.
b) January 26, 1950.
c) November 26, 1949.
d) January 30, 1948.
Indian Constitution came into force on:
a) 26 Jan 1949.
b) 26 Jan 1950.
c) 15 Nov 1950.
d) 15 Aug 1947.
The members of the Constituent Assembly
were
a) directly elected by the people.
b) nominated by the Indian National Congress.
c) nominated by the rulers of the Indian States.
d) elected by the Provincial Assemblies.
Provincial Constitution Committee of the
Constituent Assembly had been chaired by:
a) Jawahar Lal Nehru.
b) Sardar Patel.
c) Bishwanath Das.
d) None of these.
Who of the following was the Permanent
Chairman of the Constituent Assembly?

GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

11)

12)

13)

14)

15)

16)

17)

a) Dr. B.R. Ambedkar


b) Dr. Rajendra Prasad.
c) Pandit Jawaharlal Nehru. d) Sardal Patel
The Indian Constitution is
I. an unwritten Constitution
II. a written Constitution.
III. largely based on the Government of India
Act, 1935.
IV. a gift of British Parliament.
Of these statements:
a) II and IV are correct.
b) II and III are correct.
c) I and IV are correct.
d) I and III are correct.
Among the following provisions, which one
come into force soon after adoption of the
Constitution on 26th November, 1949?
a) Provisions relating to citizenship.
b) Elections.
c) Provisional Parliament
d) All of the above
The salient features of the Indian Constitution
provide for
I. single citizenship for the whole of India.
II. strictly federal form of Government.
III. unique blend of rigidity and flexibility.
Of the above statements:
a) I, II and III are correct. b) I and II are correct.
c) II and III are correct.
d) I and III are correct.
Which one of the following is not a salient
feature of the Constitutions of India?
a) Written Constitution and supremacy of the
Constitution
b) Quasi-federal structure. c) Committed judiciary.
d) Distribution of powers.
The Constitution of India is:
a) Partly rigid and partly flexible.
b) Rigid
c) Flexible.
d) Very rigid.
The President of India has the same
Constitutional authority as the:
a) British Monarch
b) President of U.S.A.
c) President of Egypt.
d) President of Russia.
In a Parliamentary system the Executive is
responsible:
a) Directly to the people.
b) To legislature.

70

18)

19)

20)

21)

22)

23)

24)

25)

c) To judiciary.
d) None of the above.
India has Parliamentary Democracy because:
a) Of distribution of power between the Centre and
the States.
b) The Council of Ministers is responsible to the
Legislature.
c) The Members of the Lok Sabha are elected by the
public.
d) Of a single constitutional framework.
Which one of the following determines that
the Indian Constitution is Federal?
a) A written and rigid Constitution.
b) An independent Judiciary.
c) Vesting of residuary powers with the Centre.
d) Distribution of powers between the Centre and
the States.
Which one of the following is the mandatory
minimum requirement for a functional
federation?
a) States should be represented in the Upper House
of the National Legislature.
b) Judicial Review.
c) Distribution of legislative and administrative
powers between the two sets of Governments,
National and State, so as to ensure the
Independence of the Governments within their
respective spheres.
d) Distribution of legislative and administrative power
between the two sets of Governments, National and
State, to ensure independent but coordinated
exercise of powers of the Government.
The structure of the Indian Constitution is
a) federal in form and unitary in spirit.
b) unitary.
c) unitary in form and federal in spirit.
d) purely federal.
The Constitution of India has created:
a) A very weak centre.
b) A very strong centre.
c) A centre which is weak in normal times but very
strong during emergencies.
d) None of these.
At the time of Emergency, the Indian State
become from
a) Federal, Unitary.
b) Unitary, Federal.
c) Unitary, Unitary.
d) Unitary, Quasi-federal.
The Constitution establishes a System of
Government which is almost quasi-federal.
This was a statement of:
a) Sir Jennings.
b) Dr. B.R. Ambedkar.
c) Prof. K.C. Wheare.
d) Dr. Rajendra Prasad.
The Constitution of India describes India as:
a) A federation.
b) Quasi-federal.
c) A Union of States.
d) None of these.

GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

26)

27)

28)

29)

30)

31)

32)

33)

34)

Our Constitution provides for the Constitution


of the:
a) Union.
b) Union and all the States.
c) Union and all the States except Jammu & Kashmir.
d) Organs of Governments of Union and the States.
Article 1 of the Constitution of India declares
India a Union of States. The territory of this
Union of States comprises:
a) Union and States.
b) Union territories and States.
c) States, Union territories, and States which may
join the Union.
d) States, Union territories and Territories which may
be acquired.
In which year, Sikkim was associated in the
Indian Union?
a) 1947.
b) 1975.
c) 1985.
d) 1871.
Dealing with the Chapter of Citizenship under
the Constitution, the Supreme Court has held
that Sonia Gandhi, the President of Congress
(I) is not an Italian citizen, but is an Indian
citizen because she is governed by:
a) Article 10.
b) Article 11.
c) The Citizenship Act, 1955. d) None of the above.
The concept of Panchayati Raj has been
introduced in our Constitution by the insertion
of:
a) Article 123.
b) Article 300A.
c) Article 243.
d) None of the above.
The Panchayati Raj Administration is primarily
aimed:
a) To increase agricultural production.
b) To ensure real development.
c) To work for the upliftment of Harijans.
d) To arouse in the people of each area intensive
and continuous interest in the community
development programme.
Panchayati Raj System was adopted to:
a) Make people aware of politics.
b) Decentralize the power of democracy.
c) Educate the peasants.
d) To introduce a form of local self-government at
the village, block and district levels.
Panchayati Raj, as introduced in 1959,
operates at:
a) Samiti and Block Levels.
b) Block and District Levels.
c) Samiti and District Levels.
d) Village, Block and District Levels.
Panchayati Raj System was introduced in the
two States; one was Rajasthan, the other was:
a) Maharashtra.
b) Gujarat.
c) Andhra Pradesh.
d) Tamil Nadu.

71

35)

36)

37)

38)

39)

40)

41)

42)

43)

44)

The 73rd Constitution Amendment Act, 1992


refers to the:
a) Generation of gainful employment for the
unemployed and the under-employed men and
women in rural area.
b) Generation of employment for the able bodied
adults who are in need and desirous of work during
the lean agricultural season.
c) Laying the foundation for strong and vibrant
Panchayati Raj Institutions in the country.
d) Guarantee of right to life, liberty and security of
person, equality before law and equal protection
without discrimination.
In whose time period, the Panchayats were
given the constitutional status?
a) Rajiv Gandhi.
b) Chandrashekhar.
c) V.P. Singh.
d) P.V. Narsimha Rao.
The 73rd Amendment provides a __ tier system
of Panchayats:
a) Three.
b) Four.
c) Two.
d) One.
How Many seats are reserved in all Panchayats
at all levels for women?
a) One-fourth.
b) One-third.
c) One-half.
d) None of the above.
The tenure of all Panchayats at all levels is:
a) One year.
b) Two years.
c) Four years.
d) Five years.
If a new State of the Indian Union is to be
created, which one of the following Scheduled
of the Constitution must be amended?
a) First.
b) Second.
c) Third.
d) Fifth.
Which one of the following statements
correctly describes the Fourth Schedule of the
Constitution of India?
a) It lists the distribution of powers between the
Union and the States.
b) It contains the languages listed in the
Constitution.
c) It contains the provisions regarding the
administration of tribal areas.
d) It allocates seats in the Council of States.
The Eighth Schedule of Indian Constitution
contains the:
a) Fundamental Rights.
b) Directive Principles.
c) A list of languages recognized by the Constitution.
d) Number of States and Union Territories.
Which one of the following Schedules of the
Constitution of India contains provisions
regarding Anti-Defection Act?
a) Second Schedule.
b) Fifth Schedule.
c) Eighth Schedule.
d) Tenth Schedule.
When Constitution was framed, the number of
Schedules were:
a) Eight.
b) Ten.

GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

45)

c) Twelve.
d) Eleven.
Match List I and List II and select the correct
answer by using the codes given below the
lists:
List-I
(Features of the Indian Constitution)
I. Fundamental Rights.
II. Parliamentary System of
Government.
III. Emergency provisions.
IV. Directive Principles of State Policy.

46)

47)

48)

49)

B. USA.
C. Ireland.
D. German Reich.
E. Canada.
a) I-B, II-D, III-E, IV-A.
b) I-E, II-A, III-D, IV-C.
c) I-B, II-A, III-D, IV-C.
d) I-A, II-B, III-D, IV-C.
The Constitution of India borrowed the
scheme of Indian Federation from the
Constitution of:
a) USA.
b) Canada.
c) USSR.
d) UK.
The framers of the Constitution borrowed the
idea of judicial review from the Constitution
of:
a) France.
b) USA.
c) United Kingdom.
d) None of the above.
Which one of the following feature was not
borrowed by the Indian Constitution from the
British Constitution?
a) Parliamentary system of Government.
b) Rule of Law.
c) Election provisions.
d) None of the above.
Which part of the Constitution of India talks
about the Municipalities?
a) Part IX.
b) Part IX (A).

c) Part X.
50)

51)

52)

53)

List-II
(Borrowed from)
A. UK.

d) Part X (A).

It is often said that the key to the minds of the


makers of our Constitution lies in the:
a) Preamble.
b) Fundamental Rights.
c) Fundamental Duties.
d) Directive Principles of State Policy.
The aims and objectives of the Constitution
have been enshrined in
a) the Preamble.
b) the Chapter of Fundamental Rights.
c) the Chapter on Directive Principles of State Policy.
d) all of the above.
Preamble to the Constitution of India
a) is not a part of the Constitution.
b) indicates the objectives to be achieved.
c) indicates the source from which the Constitution
derives its authority.
d) is a source of authority of the Constitution of
India.
The Preamble to the Indian Constitution is

72

54)

55)

56)

57)

58)

59)

60)

a) not a part of the Constitution.


b) a part of the Constitution; but it neither confers
any powers not impose any duties not can it be of
any use in interpreting other provisions of the
Constitution.
c) a part of the Constitution and can be of use in
interpreting other provisions of the Constitution in
cases of ambiguity.
d) a part of the Constitution and it confers powers
and imposes duties as any other provision of the
Constitution.
The source of we the people in the Preamble
is:
a) United States.
b) United Kingdom.
c) United Nations.
d) None.
The following are enshrined in the Preamble to
the Constitution of India:
1. Equality of status and opportunity.
2. Liberty of thought, expression, belief, faith
and worship.
3. Justice-social, economic and political.
4. Fraternity assuring the dignity of the
individual.
5. Unity and integrity of the Nation
Which one of the following is the correct
order in which they appear in the preamble?
a) 5 1 2 4 3.
b) 3 2 1 4 5.
c) 3 1 2 5 4.
d) 1 2 4 3 5.
Which one of the following is in correct order
in the Preamble of the Indian Constitution?
a) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic,
Republic.
b) Sovereign, Secular, Socialist, Democratic,
Republic.
c) Sovereign, Secular, Democratic, Secular, Republic.
d) Sovereign, Secular, Democratic, Socialist,
Republic.
The text of the preamble of the Constitution of
India aims to secure
a) fundamental rights to all individuals.
b) fundamental duties of citizens of India.
c) dignity of the individual and unity and integrity of
the nation.
d) security of service to government servants.
Which amendment of the Constitution has
added the words, Secular and Integrity in
the Preamble to the Constitution?
a) 1st Amendment Act.
b) 24th Amendment Act.
c) 42nd Amendment Act.
d) 44th Amendment Act.
How many times has the Preamble of the
Constitution of India been amended so far?
a) Twice.
b) Thrice.
c) Once.
d) Never.
The word secular denotes:
a) Keeping away from all religions.
b) Freedom of religion and worship to all citizens.

GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

61)

62)

63)

64)

65)

66)

67)

c) Belief in one God.


d) Practising different religions.
The term socialist used in the Preamble
means a State whose basic policy is to
a) prohibit concentration of wealth.
b) distribute equitably the natural resources.
c) prohibit concentration of wealth and uplift the
living standards of people.
d) prohibit concentration of wealth and distribute
equitably the natural resources.
The term Social Justice used in the Preamble
to the Constitution of India means:
a) Removal of economic inequality.
b) Provision for decent standard of living and
removal of social inequality.
c) Removal of inequality, raising standard of living
and protection of interests of weaker sections.
d) Protection of interests of weaker sections and
removal of economic inequality.
The word Sovereign in the Preamble of the
Constitution of India emphasizes that India is:
a) A democratic and republic country.
b) No more dependent upon any outside authority.
c) Internally empowered to rule within the State
territory.
d) Not bound by external commands and the
Government of India is equipped with the power to
rule within India.
Liberty, Equality and Fraternity is a slogan
associated with
a) American war of Independence.
b) Chinese Revolution.
c) French Revolution.
d) Russian Revolution.
The Preamble to the Constitution of India
secures
Justice,
Liberty,
Equality
and
Fraternity to
a) all persons.
b) those who reside within the territory of India.
c) all citizens.
d) those citizens who reside within the territory of
India.
Which one of the following pairs is correctly
matched?
a) Republic: Head of the State is hereditary
monarch.
b) Sovereign: Constitution rests on the peoples will.
c) Democratic: Constitution does not recognize legal
supremacy of another country.
d) Secular: State is without any religion of its own.
Who described the Part III of the Indian
Constitution as most criticized part of the
Constitution?
a) Jawahar Lal Nehru.
b) B.R. Ambedkar.
c) Dr. Rajender Prasad.
d) B.N. Rau.

73

68)

69)

70)

71)

72)

73)

74)

75)

76)

77)

The
original
Constitution
classified
Fundamental Rights into seven categories, but
now
a) there are six.
b) there are five.
c) there are eight.
d) they have been regrouped in three categoriessocial, economic and political.
Right to Property in India is:
a) Fundamental Right.
b) Legal Right.
c) Constitutional Right.
d) None of the above
Right to property has been taken away from
Fundamental rights a placed in Article 300 A
through:
a) 24th Amendment.
b) 42nd Amendment.
c) 39th Amendment.
d) 44th Amendment.
Which one of the following has been wrongly
listed as a special feature of Fundamental
Rights in India?
a) Fundamental Rights are subject to reasonable
restrictions.
b) Fundamental Rights are more sacrosanct than
rights granted by ordinary laws.
c) Fundamental Rights are justiciable and can be
enforced through Supreme Court.
d) Fundamental Rights can be waived by a person.
Fundamental rights are based on the:
a) Bill of Rights (U.S.A).
b) Bill of Rights (U.S.A.) with in-built limitations.
c) Bill of Rights (U.K.).
d) Bill of Rights (Canada).
Fundamental
Rights
secured
to
the
citizen/individuals is protected against:
a) State action.
b) State as well as private action.
c) Against individual.
d) All of the above.
Fundamental Rights are:
a) Negative rights.
b) Restrictive rights.
c) Limited rights.
d) All of the above.
Who enjoys the right to impose reasonable
restrictions on the Fundamental Rights of
Indian citizens?
a) The Supreme Court.
b) The Parliament.
c) The President.
d) None of these.
Whether judiciary is the part of the other
authority in Art. 12 of the Constitution?
a) Yes.
b) No.
c) Both depend upon circumstances.
d) None of the above.
When an enactment is of such a nature that no
separation is possible between inconsistent
and consistent part:
a) Whole Act will be operative.
b) Whole Act will be inoperative.
c) The Act will neither be operative nor inoperative.
d) None of the above.

GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

78)

79)

80)

81)

82)

83)

84)

85)

A law, which abridges Fundamental Rights, is


not a nullity but remains inoperative till the
shadow of Fundamental Rights falls over such
rights. This is known as the doctrine of:
a) Pleasure.
b) Pith and substance.
c) Eclipse.
d) Severability.
Under the Constitution the Doctrine of eclipse
applies
a) only to the pre-constitutional laws but only in
respect of non-citizens.
b) to the post-constitutional laws but only in respect
of non-citizens.
c) to the post-constitutional laws in respect of
citizens only.
d) to all laws, pre-constitutional and postconstitutional.
Legal equality under the Constitution of
India implies that
a) there should be equality amongst equals and
inequality among inequals.
b) everybody is equal before law.
c) the State cannot enact different laws for different
groups of people.
d) there should be no special law for any category of
people.
The right to equality before the law
contained in Article 14 of the Constitution of
India is available to:
a) Natural persons only.
b) Legal persons only.
c) Citizens of India.
d) All persons whether natural or legal.
Who is exception to equality before law
(Article 14)?
a) President.
b) Governors.
c) Both.
d) None.
Indian Constitution permits discrimination on
the basis of:
a) Sex only.
b) Caste and sex only.
c) Caste, sex and place of birth.
d) Not on any ground.
Reservation
of
seats
in
educational
institutions in favour of Scheduled Castes and
Scheduled Tribes is governed by:
a) Article 15(4) of the constitution.
b) Article 16(4) of the constitution.
c) Article 29(2) of the constitution.
d) Article 14 of the constitution.
Article 15 prohibits discrimination on grounds
only of:
a) Religion, Race, Caste, Sex, Place of birth,
Residence or any of them.
b) Religion, Race, Caste, Sex, Place of birth.
c) Religion, Race, Caste, Sex, Place of birth or any of
them.
d) None of the above.

74

86)

87)

88)

89)

90)

91)

92)

Prohibition against discrimination under


Article 15 is for:
a) Persons.
b) Citizens.
c) Citizens as well as non-citizens.
d) Persons except aliens.
For which of the following, can special
provisions be made under Article 15 of the
Constitution of India?
1) Women and children.
2) Scheduled Tribes.
3) Economically backward classes.
4) Socially backward classes.
Select the correct answer using the code given
below:
a) 1, 2 and 4.
b) 1 and 3.
c) 2, 3 and 4.
d) 1, 2, 3 and 4
Through which of the following provisions,
does the Constitution of India explicitly
prohibit racial discrimination in India:
a) Article 14 and 17.
b) Article 17 and 23.
c) Article 15 and 16.
d) Article 17 only.
Article 16 provides equally of opportunity in
matters of public employment for:
a) All citizens.
b) All persons.
c) All persons except aliens.
d) Citizen as well as non-citizens.
Under Article 16(4) State is empowered to
make
provisions
for
reservations
of
appointments and posts for:
a) Backward class of citizens.
b) SCs/STs.
c) Economically backward classes.
d) Socially and educationally backward class of
citizens.
After the judgement of the Supreme Court in
Mandal case, it has been observed that The
poisonous weed of casteism has been
replanted where it will trouble us a thousand
years. Each age will have to consider it. This
was observed by:
a) Prof. Upendra Baxi.
b) N.A. Palkhiwala.
c) Ram Jethmalani.
d) Justice P.N. Bhagwati.
Which of the following sections of citizens
should be excluded from the benefits of
reservations according to the principle of
Creamy Layer as propounded by the Supreme
Court in the Mandal Commission judgement?
1. Advanced sections among the Other
Backward Classes.
2. Advanced sections among the Scheduled
Castes.
3. Advanced sections among the Scheduled
Tribes.
4. Advanced sections among the economically
backward classes.

GYANMS GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

93)

94)

95)

Select the correct answer using the code given


below:
a) 1 only.
b) 1 and 2.
c) 1 and 4.
d) 2 and 3.
Tamil Nadu Reservation Act providing 69%
reservation has been placed in which Schedule
of the Constitutions?
a) Sixth.
b) Seventh.
c) Eighth.
d) Ninth.
Under
which
of
the
following
the
Untouchability has been declared abolished
in India?
a) Protection of Civil Rights Act.
b) Schedule Castes and Schedule Tribes (Prevention
of Atrocities) Act, 1989.
c) Constitution of India.
d) By all the above three
Which of the following is included in Art, 19
(1)(a):
a) Right to know.
b) Right to reply.
c) Right to silence.
d) All of the above.

ANSWER KEY
Q
1
6
11
16
21
26
31
36
41
46
51
56
61
66
71
76
81
86
91

A
B
C
B
A
A
C
D
D
D
B
A
A
D
B
D
A
D
B
B

Q
2
7
12
17
22
27
32
37
42
47
52
57
62
67
72
77
82
87
92

A
D
B
D
B
B
D
D
A
C
B
C
C
B
B
B
B
C
A
A

Q
3
8
13
18
23
28
33
38
43
48
53
58
63
68
73
78
83
88
93

A
A
D
D
B
D
B
D
B
D
C
C
C
D
A
A
C
D
C
D

Q
4
9
14
19
24
29
34
39
44
49
54
59
64
69
74
79
84
89
94

A
B
B
C
D
C
C
C
D
A
B
C
C
C
B
D
D
A
A
C

Q
5
10
15
20
25
30
35
40
45
50
55
60
65
70
75
80
85
90
95

A
D
B
A
C
C
C
C
A
C
A
B
B
C
D
B
A
C
D
D

75

Latest G.K . Bullets


NOVEMBER 2014
1)

2)
3)

4)
5)

6)
7)

8)

9)

10)

11)

12)

13)

14)

15)
16)
17)

Julian Burnside, Human rights advocate and


barrister from Australia was honoured recently with
which international prize: Sydney Peace Prize
2014
Sydney Peace Prize is awarded by which
organization: Sydney University
Mithra Shakthi, the three weeks Joint military
exercise was conducted between India and which
other country: Sri Lanka
Mithra Shakthi military exercise was held at which
place: Sri Lanka
What was the name of the 4th Joint anti terrorism
military exercise held by Indian and Chinese forces:
Hand in Hand 2014
The 4th Hand in Hand 2014 joint exercise of Indian
and Chinese forces was held at which place: Pune
Which state aims at construction of 10 lakh toilets
by 2018 to make the state completely free from
open defecation: Karnataka
The Union Government has decided on 29th
October,
to
relax
FDI
norms
in
the
____________sector, allowing 100 per cent of
foreign funds in building projects: Constructions
Govt has fixed rupees _______ per quintal as the
Minimum Support Price for wheat for 2014-15
season: 1450
Name the Indian cricketer who was inducted into
the Bradman Hall of Fame on 5th October at the
Sydney Cricket
Ground, Australia: Sachin
Tendulkar
Name the former Union Carbide chief, wanted in
India in connection with the 1984 Bhopal gas
tragedy, who passed away recently: Warren
Anderson
Name the Indias ace shooter who became the first
Indian to be elected as Chairman of International
Shooting Sport Federation's (ISSF) Athletes
Committee: Abhinav Bindra
Malala Yousafzai, Pakistani teenage rights activist
and Nobel Peace Prize winner was in news for
donating $50,000 for what purpose: To help
rebuild UN schools in Gaza
Name the Mumbai Cinema actor, winner of two
Filmfare awards who passed away in November:
Sadashiv Amrapurkar
Duleep Trophy 2014 was won by which zone:
Central Zone
Duleep Trophy is for which sports: Cricket
43rd Handball National Championship (womens) was

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

18)

19)

20)

21)
22)

23)

24)

25)

26)

27)

28)

29)
30)
31)

32)

33)
34)
35)

held at which place: Mastuana Sahib, Punjab


The Grand Cordon of the Order of the Paulownia
Flowers is the high level national civilian award of
which country: Japan
Name the Indian dignitary who was honoured with
The Grand Cordon of the Order of the Paulownia
Flowers: Manmohan Singh
World Trade Center, New York was in news recently
for what reasons: It has been re-constructed
and restarted
President Pranab Mukherjee recently visited which
neighbouring country of India: Bhutan
Recently a warship of Indian Navy sunk off the
Visakhapatnam coast during a naval exercise. What
type of ship it was: Torpedo Recovery Vessel
The Central Government has allocated five thousand
crore rupees under AYUSH Mission for what
purpose: For promoting traditional methods of
treatment in the country
Children's Film Society of India organised the first
edition of the National Children's Film Festival from
14 to 16 Nov at which place: New Delhi
Paris-based think tank, OECD has projected 5.4
percent growth for the Indian economy this year.
What is the full form of OECD: Organisation for
Economic Co-operation and Development
Who is Dmitry Rogozin, who visited India to attend
20th session of the India-Russia Inter-Governmental
Commission: Deputy Prime Minister of Russia
In the Forbes list of the world's most powerful
people for 2014, Mr. Modi has been placed at which
rank: 15th
As per the Forbes list of the world's most powerful
people for 2014, who has been placed at the top of
the list: Vladimir Putin
Who has been appointed as the new Chairperson of
the Central Board of Direct Taxes: Anita Kapur
54th National Open Athletics Championships held at
which place: New Delhi
Who was adjudged the best female athlete in the
54th National Open Athletics Championships: Tintu
Luka
Who was adjudged the best male athlete in the 54th
National Open Athletics Championships: Ankit
Sharma
Tintu Luka, winner of the best national athlete
(female) is from which sport: Racing
Ankit Sharma, winner of the best national athlete
(male) is from which sports: Long Jump
Name the Indias fast bowler who has won this
year's
ICCs
LG People's
Choice
Award:
Bhuvneshwar Kumar

76

36)
37)
38)

39)
40)

41)
42)
43)
44)

45)
46)

47)

48)

49)

50)

51)

52)

53)
54)
55)

56)

57)
58)

Name the batsman who became the quickest


cricketer to reach 6,000 runs in ODIs: Virat Kohli
Virat Kohli achieved the landmark of 6,000 runs in
ODIs playing against which country: Sri Lanka
The Indian Armys team of eight Garhwalis won the
rigorous endurance competition Cambrain Patrol in
which country: Wales, UK
Name the region of Spain which is agitating for its
separation from Spain: Catalonia
Name the village near Varanasi that has been
adopted for development by the Prime Minister
Narendra Modi under Sansad Gram Yojna:
Jayapur
Laxmikant Parsekar has been appointed as the new
Chief Minister of which state: Goa
What is the strike range of recently test fired
ballistic missile Agni II: 2,000 kms
Name the Indias first indigenous Light Combat
Aircrafts two-seater trainer jet: Tejas
Recently Germany observed silver jubilee of
demolition of which historical monument: Berlin
Wall
With which country India signed a MoU for
promoting the Nalanda University in Bihar: Bhutan
In collaboration with which country India has
developed the long-range surface-to-air missile (LRSAM) system with a range of 70 kms: Israel
Who has been named as the most-powerful
business woman in India by Fortune Magazine:
Arundhati Bhattacharya
RBI has made it mandatory for banks to send SMS
alerts for which type of transactions: Cheque
Transactions
Where in India countrys longest access controlled
six lane expressway is being developed: Uttar
Pradesh
Countrys longest access controlled six lane
expressway shall be connecting which two cities:
LucknowAgra
Lipulekh Pass through which border trade worth
over Rs 3 crore took place between India and China
this year lies in which state: Uttarakhand
India has inked a USD 200 million loan agreement
with the World Bank to finance the setting up of
technology centres to help MSMEs enhance their
productivity. What is full form of MSMEs: Micro,
Small and Medium Enterprises
The 45th International Film Festival of India (IFFI)
was held at which place: Goa
Which was the focus country for this years
International Film Festival of India: China
Which Cine Star was honoured with Centenary
Award for Indian Film Personality of the Year at the
45th IFFI: Rajnikanth
Which two States have opened the bank accounts
for all households in the state under Pradhan Mantri
Jan Dhan Yojna (PMJDY): Kerala and Goa
6th World Ayurveda Congress was held in which
place: New Delhi
Durand Cup is related with which sports: Football

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

59)
60)
61)

62)

63)

64)

65)

66)
67)
68)

69)

70)

71)

72)

73)

74)

75)

76)
77)
78)
79)
80)
81)

The 127th Durand Cup Championship was held at


which place: Goa
National Education Day is observed on which date:
November 11
Name the Indias first Education Minister in whose
honour National Education Day is observed on
November 11: Maulana Abul Kalam
Unnat Bharat Abhiyaan has been launched for what
purpose: To promote role of IITs/NITs in rural
development
Name the portal launched to enable students for
selecting the right college for their higher education:
Know Your College
Govt. has launched SAMVAY to facilitate students to
switch between education and jobs. The acronym
SAMVAY stands for: Skill Assessment Matrix for
Vocational Advancement of Youth
Name the two scholarship schemes launched for
girls pursuing technical education at college level:
Saksham and Pragati
________ has been appointed Chairman of National
Chemical Weapon Convention: G.S. Sandhu
National Cancer Awareness Day observed on which
date: 7 November
At which place in India Suzlon Energy company
installed the worlds tallest 120 meters high hybrid
wind generator turbines: Kutch, Gujarat
As per recent reports from IMF, in October 2014,
which country became the worlds largest economy
in terms of Purchasing Power Parity (PPP): China
Name the country who has become the first
European Union (EU) country to officially recognise
the State of Palestine: Sweden
Public Service Broadcasting Day is observed on 12th
November to commemorate the first and only visit
of which celebrity to All India Radio: Mahatma
Gandhi
Gandhian
Philosophy
and
Public
Service
Broadcasting Award 2014 has been won by which
radio station: Radio Kashmir, Jammu
Name the world number one Badminton player who
has been suspended due to an apparent anti-doping
regulation violation: Lee Chong Wei
What was the name of the first ever manmade
mechanical device landed on a comet: Philae
Probe
In the 10 day foreign visit of Prime Minister Modi in
November, which was the first place visited by him:
Nay Pyi Taw
How many members are there in the ASEAN group
of nations: 10
Summit of ASEAN group of nations in November
was held at which place: Nay Pyi Taw
Apart from 10 ASEAN countries, how many more
countries are member of East Asian Summit: 8
ASEAN summit 2015 will be held in which country:
Cambodia
While visiting Australia in November, Prime Minister
Modi visited which city first of all: Brisbane
While visiting Australia in November, which was the

77

82)

83)
84)

85)
86)
87)
88)
89)
90)

91)

92)

93)

94)

last city visited by the Prime Minister Modi:


Melbourne
What was the name of the venue in Sydney where
Mr. Modi addressed Indian diaspora: Allphones
Arena
At which place in Australia, Mr. Modi addressed the
Australian Parliament: Canberra
Mr. Modi assured of life time visa to PIO and OCI
card holders of Australia. What is the full form of
PIO and OCI: Persons of Indian Origin;
Overseas Citizens of India
Who is the constitutional head of Australia: British
Monarch
__________ is the Prime Minister of Australia: Tony
Abbott
__________ is the President of Myanmar: Thein
Sein
Name the Oceanic Island country visited by Mr.
Modi in November: Fiji
___________ is the capital of Fiji: Suva
Govt. has notified BIS mark for 15 electronic
products, including mobile phones, power banks and
LED lamps. BIS stands for: Bureau of Indian
Standards
Which two countries have agreed on a timetable to
limit emission of greenhouse gases ending a 20year discord between them: China and USA
The net own funds NOF requirements for NBFCs
has been raised from Rs.25 lakh at present to
Rs._____ by March, 2016: One crore
As per a recent study, which city in India has the
largest number (16.4 million) internet users:
Mumbai
Who has been named as the captain of ICC ODI
Team of the Year 2014: MS Dhoni

95)

Who has been appointed as the new Union Financial


Services Secretary (FSS): Hasmukh Adhia

96)

Name the winner of 2014 Worlds Children Prize:


Malala Yousafzai

97)

Name the Governor of South Caorlina state, USA


who visited India recently: Nikki Haley

98)

Name the Bollywood actor-director who became the


first man in the history of UN Women to be
appointed as its Goodwill Ambassador for South
Asia: Farhan Akhtar
99) Rohit Sharma made history by scoring the highest
individual score of 264 runs. He achieved this feet at
which ground: Eden Garden Stadium, Kolkata
100) Gen. Dalbir Singh Suhag, Indian Army Chief was
conferred the title of honorary rank of General by
which country: Nepal
101) Name the veteran film director from Bollywood,
famous for his tele serial Mahabharat and movie
Baghban, who passed away recently: Ravi Chopra
102) The IPI India Award for Excellence in Journalism,
2014,
was awarded jointly to which two
publications: Hindustan Times and The Week

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

103) The Indian army recently test-fired the Prithvi-II


missile. What is the name of its naval version:
Dhanush
104) Name the cricketer who won the International
Cricket Council's (ICC) Sir Garfield Sobers trophy for
the Cricketer of the Year award for 2014: Mitchell
Johnson
105) Mitchell Johnson, winner of the Cricketer of the
Year award for 2014 is from which country:
Australia
106) Name the cricketer who was voted the ODI player of
2014: AB de Villiers

107) AB de Villiers is the batsman of which country:


South Africa

108) 68th Senior National Aquatic Championship was


held at which place: Kolkata

109) Name the tennis star who won the Barclays ATP

110)

111)

112)

113)

114)

115)

116)

World Tour Finals on Nov 16 at London: Novak


Djokovic
Name the state that has been chosen for union
governments Best State Award for Empowerment of
Disabled for year 2014: Madhya Pradesh
Which country will host the 16 nation Football
tournament Africa Cup of Nations 2015: Equatorial
Guinea
The India Economic Summit, sponsored by the
World Economic Forum was held at which city in
India: New Delhi
Govt of India has relaxed Indian citizenship norms
for Hindu and Sikh refugees from which two
countries: Pakistan and Afghanistan
Union Ministry of Minorities Affairs launched the
Maulana Azad National Academy for Skills (MANAS)
to impart training to youths in which sector: Health
and Security Sector
Which UN organisation released first ever
Guidelines for Indoor Air Quality - Household Fuel
Combustion to promote use of clean fuels at
household level: World Health Organisation
22nd Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)
Summit was held in which place: Beijing

117) The 2015 G 20 summit will be hosted by which


country: Turkey

118) The 2016 G 20 summit will be hosted by which


country: China

119) To help in its efforts to crack down on suspected


black money stashed abroad, India signed which
agreement with Saint Kitts & Nevis: Tax
Information Exchange Agreement
120) With which country India has reached an agreement
on public stockpiling of food in terms of Bali
Package: USA
121) Which UN organisation is the coordinator for the
Trade Facilitation Agreement: WTO

122) International Buddhist Conference was held in which


place: Lumbini, Nepal

78

123) Men's singles title of the China Open Super Series

144) International Childrens Peace Prize 2014 has been

Premier (Badminton) was won by: K Srikanth

won by Neha Gupta. She is from which country:


USA
145) 2015 IAAF World Athletics Championships will be
hosted by which country: China

124) Womens singles title of the China Open Super


Series Premier (Badminton) was won by: Saina
Nehwal
125) China Open Super Series Premier (Badminton) was
held in which city: Fuzhou, China

126) RBI has asked banks to give liberal loans to landless

127)

128)

129)

130)

131)

132)

farmers to meet the govts target of financing five


lakh JLGs in 2014-15. JLG stands for what: Joint
Liability Group
Which city in India has set up a kiosk that lets
anyone file an FIR at any time, irrespective of where
an incident took place: Bengaluru
The foreign investment promotion board (FIPB) has
allowed which bank to increase foreign investment
in the bank to 74 per cent: HDFC Bank
Which senior global leader left the G 20 summit
under protest, before its conclusion: Vladimir
Putin
Which country celebrated the 25th anniversary of
the launch of the Velvet Revolution that toppled
communism in 1989: Czech Republic
What is the name of the small savings instrument
recently re-launched by the govt: Kisan Vikas
Patra
What is the highest denomination in which the Kisan
Vikas Patra will be available: Rs 50,000

146) ______ quit as the Head Coach of the National


Hockey team: Terry Walsh

147) 'Vape' has been chosen by Oxford Dictionaries as its


international word of the year for 2014. What is the
meaning of this word: Smoking electronic
cigarette
148) Name the winner of BCCIs C.K. Nayudu Lifetime
Achievement Award for 2014: Dilip Vengsarkar

149) Name the winner of BCCIs Polly Umrigar Award


2013-14 for being Indias best international cricketer
of the year: Bhuvneshwar Kumar
150) A latest UN report says that, India has the worlds
largest youth population-356 million. What is their
age group: 10-24 years
151) The book Truth Always Prevails has been written
by Sadruddin Hashwani. He is from which country:
Pakistan
152) Sumitra Charat Ram Award is given in which field:
Art and culture

153) Name the noted Japanese film actor who passed


away recently: Ken Takakura

154) Indian Renewable Energy Development Agency Ltd

second consecutive quarter, slipping it into a


technical recession: Japan
135) Klaus Warren Lohannis has been elected as
President of which country: Romania

(IREDA) and US Export-Import (Exim) Bank signed a


MoU for what purpose: For cooperation on clean
energy investment
155) Name the winner of Indira Gandhi Prize for Peace,
Disarmament and Development for 2014: Indian
Space Research Organisation ISRO
156) 18th SAARC Summit was held in _____ on the 26th
and 27th Nov: Kathmandu

136) IIM- JRD Tata Award For Excellence In Corporate

157) What is the full form of the acronym SAARC: South

133) What is the maturity period for the Kisan Vikas


Patra: 100 months

134) Which major economy of the world shrank for the

137)

138)

139)

140)

Leadership for 2014 has been won by which person:


C S Verma, Chairman, SAIL
Indian cricket team won 5-match ODI series against
Sri Lanka, winning all the five matches. This
achievement is termed as _____: Whitewash
What is the objective of the National Bal Swachhta
Mission: To improve over all cleanliness
amongst school children
Which programme has been launched to assist girl
students in preparing them for the IIT-JEE while
studying in classes XI and XII: Udaan
Prasar Bharti announced to re-launch DD National
with which new tagline: Desh Ka Apna Channel

141) Which country is worst affected by the terrorism as


per the Global Terrorism Index 2014: Iraq

142) As per the Global Terrorism Index 2014, India is the


______ worst affected nation: 6th

143) Indian Air force tested its medium range surface-toair anti-aircraft missile ______ with a strike range
of 25 km: Akash
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Asian Association for Regional Cooperation

158) Which major oil company in India won a Rs 18, 000


crore income tax order against it: Shell India

159) World Tour Golf Championship was held in which


city: Dubai

160) UN World Toilet Day is observed on which date:


Nov 19

161) World Women's Boxing Championships was held in


which place: Jiju, South Korea

162) The Union Cabinet has approved "Integrated Power


Development Scheme" for strengthening of
distribution network of electricity in which area:
Urban India
163) Name the bank that has been merged with the
Kotak Mahindra Bank: ING Vysya Bank

164) Name the foreign dignitary who will be the Chief


Guest at India's 2015 Republic Day celebrations:
Barack Obama

79

165) The third South Asian Football Federation (SAFF)


Women's Championship was held at which place:
Islamabad, Pakistan
166) Name winner of the third South Asian Football
Federation (SAFF) Women's Championship: India

167) Which Indian invention has been listed among the


25 best innovations of 2014 by the Time magazine:
Mangalyaan
168) Which Indian zoo has become the first zoo in the
world to house the critically endangered pig Pygmy
Hog: Guwahati
169) UN Climate Change Summit 2014 was held in which
city: New York

Corporation

187) Worlds longest rail journey, covering 10,000 kms


has been started between which two cities: Yiwu
China and Madrid, Spain
188) Name the book that won the 2014 Shakti Bhatt First
Book Prize: The Scatter Here is Too Great

189) Who has been appointed as the new Chairman of


the Press Council of India: Justice C. K. Prasad

190) Name the U.S. Defense Secretary who was in news


as he resigned from his post: Chuck Hagel

191) The SAARC summit that started in Kathmandu on 26


Nov, was _____ in the series: 18th

170) The United Nations has adopted the first-ever


resolution calling on governments to stop which
undesirable social practice: Child Marriage
171) Name the eminent Kathak danseuse, Padma sri
awardee, who passed away recently: Sitara Devi

172) Name the grand master who won the World Chess
Championship title defeating five-time champion
Viswanathan Anand: Magnus Carlsen
173) Magnus Carlsen, world chess champion is from
which country: Norway

174) Recent world chess championship was held at which


place: Sochi, Russia

175) Murli Deora, the former union petroleum minister


who passed away recently, was from which field:
Politics
176) Name the British F1 champion who won the Abu
Dhabi Grand Prix as well as the Formula 1 racing
championship title of the year, becoming the first
British to do so since 1971: Lewis Hamilton
177) Which country won the prestigious Davis Cup Tennis
Title 2014 for the first time: Switzerland

192) Who has been named as the new chairman of


SAARC: Sushil Koirala

193) SAARC is a group of how many countries: 8


194) What is the theme of this years SAARC summit:
'Deeper Regional Integration for Peace and
Prosperity'
195) First Commonwealth Science Congress was held in
November 2014 at which place: Bengaluru

196) Who is the author of the book titled The Dramatic


Decade: The Indira Gandhi Years: Pranab
Mukherjee
197) The three organisations - World Toilet Organisation
(WTO), WASTE and the Financial Inclusion
Improves Sanitation and Health (FINISH) have
joined hands for what purpose: To end open
defecation in India
198) World Fisheries Day is observed on which date: Nov
21

199) Who has been appointed as the new Chairman of

178) Name the player who won four gold medals in the
Track Asia Cup Cycling Championship 2014 held at
New Delhi: Ms Deborah
179) To Indian Christian priests were decorated with
Sainthood by the Pope Francis II. This process is
known as_______________: Canonisation
180) Finals of the World Kabaddi League were played in
which city: Mohali, Punjab

181) Name the football player who became the all-time


highest scorer in La Liga history by scoring 253
goals in first class football: Lionel Messi
182) Name the new Defence Minister of India: Manohar
Parrikar

200)

201)

202)

203)

183) Who has been appointed as the new Union Railway


Minister: Suresh Prabhu

184) Who is the new Information and Broadcasting


Minister of India: Arun Jaitely

185) Name the football superstar who became the alltime highest scorer in La Liga history by scoring 253
goals: Lionel Messi
186) Which organisation has started a Delhi-Kathmandu
bus service from Nov. 26: Delhi Transport
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

204)

Union Public Service Commission (UPSC): Deepak


Gupta
Which UN organisation released a report on the
impact of global warming titled Turn Down the
Heat: Confronting the New Climate Normal: World
Bank
Nov 25 is observed as International Day for what
purpose: Elimination of Violence Against
Women
Name the fund launched by the Central Govt to
build toilets in schools, rural and urban areas:
'Swachh Bharat Kosh'
As per the Global Slavery Index 2014, India is home
to about ___ per cent of the people trapped in
modern slavery: 40
Which Indian state has become a recent victim of
H5N1 avian influenza virus: Kerala

205) The H5NI avian influenza virus is spread by which


bird: Poultry birds

206) The SEBI has allowed which Bank to launch Sharia


funds in India for the first time: State Bank of
India

80

207) Name the country's oldest and largest foreign bank


that recently opened its 100th branch in India:
Standard Chartered Bank
208) The recent meeting of General Council of WTO
was held at which place: Geneva

209) World AIDS Day is observed on which date:


December 1

was in news for what reasons: He passed away

230) Which country has test fired a new variant of its


10,000 km range missile - Dongfeng-31B: China

231) At which place in the world, students are leading a

232)

210) India observes December 16 as Vijay Diwas to


commemorate which event:
Indo-Pak war

Victory in 1971

OCTOBER 2014

233)

234)

211) Fitch has projected that India's growth is expected

212)

213)

214)
215)
216)

217)

218)

219)

220)
221)

222)

223)

224)
225)
226)
227)
228)
229)

to accelerate to 5.6 per cent in the year 2014-15.


What type of organization is Fitch: Rating Agency
Core sector growth for the month of August stood at
5.8 percent. How many industries are there in core
sector: Eight
The Union Ministry of Culture is observing the yearlong centenary commemoration of the historic
Komagata Maru incident. What / who was Komagata
Maru: Steamer Ship
The Komagata Maru incidents took place at which
place in India: Budge Budge Port, Kolkata
The US govt has assured its support for
developing_________ smart cities in India: Three
Name the three proposed smart cities to be
developed with US assistants: Allahabad, Ajmer
and Visakhapatnam
Who has been appointed as new Chairman of
Pension Fund Regulatory and Development
Authority (PFRDA): Hemant Contractor
RBI has directed banks to disallow _________ in the
accounts where customers have not fulfilled KYC
norms: Debits
What is the formal name of the cleanliness drive
launched by the PM across India, on Gandhi Jayanti:
Swachh Bharat Mission
_______ has been named as new Secretary General
of NATO: Jens Stoltenberg
In a recent global ranking of universities, ________
secured top position in Indian universities: Panjab
University
Name the Chief Executive of the worlds largest etailer _________who visited India to meet our Prime
Minister: Jeffrey P. Bezos, Amazon.com
India has imposed anti-dumping duty on
_________imported from the U.S. and Chinese
Taipei to safeguard the interest of domestic
manufacturers: Phenol
ATP China open tennis cup 2014 was held at which
place: Beijing
_________ won the Mens singles trophy at ATP
China open tennis cup 2014: Novak Djokovic
Novak Djokovic is from which country: Serbia
_________ won the Womens singles trophy at ATP
China open tennis cup 2014: Maria Sharapova
Maria Sharapova is from which country: Russia
Martin Perl, Nobel Prize-winning physicist from USA

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

235)
236)
237)
238)

239)
240)

241)
242)
243)

244)
245)

246)
247)
248)

249)
250)

251)
252)
253)

254)

prodemocracy protest occupy central: Hong


Kong
In which part of the world a mass public protest is
going on nick named as umbrella revolution: Hong
Kong
Name the Indian-American professor from USA
honoured with National Medal of Science: Thomas
Kailath
Which country secured highest number of medals in
17th Asian Games: China, 342
India was placed at 8th rank in the 17th Asian
Games, securing ________medals: 57
Indian sportspersons won _______ gold medals in
the 17th Asian Games: 11
Indian sportspersons won _______ silver medals in
the 17th Asian Games: 10
_________ , the Japanese swimmer, was named as
the Most Valuable Player of the 17th Asian Games:
Kosuke Hagino
The 18th Asian Games will be held in 2018
in_________, Indonesia: Jakarta
___________became the first Indian woman boxer
to clinch a gold medal at the Asian Games: MC
Mary Kom
Indian won the hockey gold medal at Asian Games
by beating which country: Pakistan
In which sports India won gold medal in both Mens
and Womens category: Kabaddi
Name the Indian film celebrity who was honoured
with Global Diversity Award 2014: Shah Rukh
Khan
The Global Diversity Award is given by which
organization: British Parliament
Name the proposed central govt. programme that
aims at bringing all Indians under health insurance
cover: Universal Health Assurance Mission
Name the winner of Champions League Twenty 20,
2014: Chennai Super Kings
Countrys first olive oil refinery has been started in
which State: Rajasthan
What was the name of the first address of the Prime
Minister over radio broadcasted recently: Mann Ki
Baat
Name the social networking site that was closed
recently by Google: Orkut
Which metro service in India has been ranked
second among 18 international Metro systems:
Delhi Metro
What is the name of the recently launched sedan
car by Maruti Suzuki: Ciaz
Strong typhoon Phanfone slammed into which
country, with winds of up to 180 kmph: Japan
Lal Bahadur Shastri National Award is given for
excellence in which field: Public Administration,
Academics and Management
Dr A Sivathanu Pillai, winner of this years Lal

81

255)

256)

257)

258)
259)
260)
261)
262)
263)

264)

265)

266)

267)

268)
269)
270)

271)
272)

273)

274)

275)

Bahadur Shastri National Award is head of which


national organisation: BrahMos Aerospace.
M.V. Kamath, former Prasar Bharati Chairman,
Padmasri awardee from Karnataka, passed away
recently. He was from which field: Journalism
_______ would become the first state in India to
have high-speed internet connecting all the
panchayats in the state by March next year: Kerala
John OKeefe of USA, May-Britt & Edward Moser of
Norway won the Nobel Prize 2014 for which field:
Medicine
Nobel Prize 2014 for Physics has been won by three
scientists from which country: Japan
Eric Betzig, William Moerner and Stefan Hell won the
Nobel Prize 2014 in which field: Chemistry
Patrick Modiano, winner of Nobel Prize for literature,
is from which country: France
Name the joint winners of this years Nobel Peace
Prize: Malala Yousafzai and Kailash Satyarthi
Name the economist who won the 2014 Nobel Prize
for Economics: Jean Tirole, France
Union Government has decided to sell ______bulbs
to households at 10 rupees against the market price
of 400 rupees: LED
The first-ever Offshore Wind Power Project in India
is to be setup at which place: Along the Gujarat
coast
What is the objective of the proposed Sardar Patel
Urban Housing Mission: Housing for all by 2022
and a slum free India
Name the Japans gymnast who won his fifth
straight all-around world title to become the only
gymnast to win more than three World all-around
titles: Kohei Uchimura
Name the super cyclone that caused wide spread
devastation in the coastal part of Andhra Pradesh:
Hudhud
Name the city which suffered maximum damage
from the super cyclone Hudhud: Visakhapatnam
The name Hudhud has been derived from which
object: National bird of Israel
Waislitz Global Citizen Award 2014, won by
___________ for his work in founding Humanure
Power in Bihar in 2011 that builds community
sanitation facilities in rural India: Anoop Jain
In which athletics event Indian womens team won
gold in 17th Asian Games: 4x400 relay race
In which sports Seema Punia won the only gold
medal in athletics for India in the 17th Asian Games:
Discuss Throw
What is the objective of the recently launched
Swachhta Udyami Yojana - Swachhta Se
Sampannta Ki Aur: To provide financial
assistance to Safai Karamcharis
Name the single premium pension policy for senior
citizens launched for a limited period of one year,
from 15-08-2014 to 14-08-2015: Varishtha
Pension Bima Yojana
Leela Samson was in news as she resigned from the
post of Chairperson of Sangeet Natak Akademi. She

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

276)

277)

278)

279)
280)

281)

282)
283)
284)

285)
286)

287)
288)
289)
290)

291)
292)

293)
294)
295)

296)
297)
298)
299)

is from which field: Eminent Bharatnatyam


dancer
Govt. has formed T S R Subramanian committee for
what purpose: To review the laws related to
protection of environment
Name the plan that has been launched to promote
model villages by each and every MP: Sansad
Adarsh Gram Yojana
The village selected under Sansad Adarsh Gram
Yojana should have a population of ______in plain
areas and _____in hilly, tribal and difficult areas.
3000-5000; 1000-3000
RBI has restricted free non-home ATM transactions
to three in how many metro cities: Six
RBI has allowed how many free non-home ATM
transactions to metro users in non-metro centres:
Two
CEO of which international social networking site
recently met Indian Prime Minister in New Delhi:
Facebook
Shanghai Rolex Masters is related to which field of
sports: Tennis
_________ won the Shanghai Rolex Master- 2014
championship: Roger Federer
Which Indian state has launched a health card
scheme to protect grand old trees in public places:
Kerala
Indian super league that was launched on 12th Oct.
in Kolkata is for which sports: Football
Name the famous Ghazal and Thumri singer whose
birth centenary is being celebrated in India: Begum
Akhtar
President of India recently visited which two
Scandinavian countries: Norway and Finland
Name the Indias research station located in the
middle of North Pole and Norway: Himadri
With which country India recently signed an
agreement for nuclear cooperation: Finland
In which country a 400 kms long railway line
reconstructed with Indian assistance,
was
inaugurated recently: Sri Lanka
Khaled Bahah has been elected as ______ of
Yemen: Prime Minister
Which state govt. has decided to provide free
treatment to every cancer patient in the state:
Kerala
As per the Global Hunger Index 2014, India has
been ranked at ______ place: 55th
Name the Indias largest real estate company that
was recently barred for three years by SEBI: DLF
World's largest online retailer Amazon.com has tied
up with which Indian retailer giant to jointly sell
goods over the Internet: Future Group
Indias largest listed retailer, Future Group is known
for which brand name: Big Bazaar
The 4th Sultan Johor Cup is related to which sports:
Hockey
The 4th Sultan Johor Cup was held in which country:
Malaysia
Name the country which won the 4th Sultan Johor

82

Cup: India

300) 35th Senior National Archery Championship held in


New Delhi, was won by which state: Punjab

320)

301) Shakti Devi, an Indian police inspector won

302)

303)
304)
305)

306)

307)
308)

309)

310)

311)

312)
313)

314)

315)

316)

317)

318)

319)

international Female Police Peacekeeper Award


2014 for her work in which country: Afghanistan
18 year old young boy from Hong Kong Joshua
Wong was in news for what reasons: He is the
leader of the pro democracy youth movement
in Hong Kong
2014 Man Booker Prize for Literature has been won
by which author: Richard Flanagan
Richard Flanagan, winner of Man Booker Prize is
from which country: Australia
Name the book by Richard Flanagan that won him
the Man Booker Prize: The Narrow Road to the
Deep North
Which Indian Sports Person was chosen as the Most
Valuable Player of India at the recent Incheon Asian
Games: MC Mary Com
Name the noted Bollywood lyricist who won the
National Kishore Kumar Award: Sameer
Name the world famous fictitious character, very
popular amongst children whom Indian President
met recently in Norway: Santa Claus
ISRO launched its third navigation satellite
named______on board its PSLV-C26 rocket from
Sriharikota: IRNSS 1C
The government has made it mandatory for tobacco
companies to carry health warnings covering at least
_______ of the surface of cigarette packets: 85%
Name the project launched by the central govt. that
aims at creating a conducive environment for
industrial development and doing business with
ease: Pandit Deendayal Upadhyay Shramev
Jayate Karyakram
Shramev Jayate Karyakram has been promoted by
which Union Ministry: Labour Ministry
Govt. plans to allot Labour Identification Number LIN to whom for simplifying business regulations
and securing transparency and accountability in
labour inspections: Industrial Units
Name the Unified Labour Portal launched to
facilitate "Labour Inspection Scheme," which aims at
ending arbitrariness in the inspection: Shram
Suvidha
Under ________ Yojana govt will reimburse 50 per
cent of the stipend paid to apprentices during first
two years of their training: Apprentice Protsahan
Govt. plans to allot Universal Account Number to
which category of workers: Members of
Employees' Provident Fund Organization
(EPFO)
Name the Indias largest domestic airline by market
share that has signed a deal to buy 250 latest
Airbus A-320 neo aircrafts: IndiGo
Name the international financial magazine that
awarded Central Bank Governor of the Year Award
2014 to Mr. Raghuram Rajan: Euromoney, UK
Who has been appointed as the new Chief Economic

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

321)

322)
323)
324)

325)

326)

327)
328)

329)

330)

331)

332)

333)

334)
335)
336)

337)

338)
339)

340)

341)

Adviser to the Union Government: Arvind


Subramanian
Rajiv Mehrishi has been appointed to which
important position: Union Finance Secretary
Name the Australian cricketer who created history
by scoring 341 runs in limited over match: James
Tull
Name the Indian nuclear-capable cruise missile
tested successfully recently: Nirbhay
How many new non permanent members were
elected recently to the UN Security Council: Five
Union government plans to set up a mega
handicraft cluster in_______, Gujarat to promote
handicraft items and craft based textiles: Kachch
____________ has become number one state in the
field of organic farming producing about five lakh
metric ton of farm products: Madhya Pradesh
Government has decided to import ______for the
first time to augment domestic availability and to
check its rising prices: Potatoes
Which bank has won the IDRBT Banking Technology
Excellence award for 2013-14: Federal Bank
The Reserve Bank has signed a pact with Central
Bank of _________ for exchange of information and
supervisory cooperation: Kenya
Which country has agreed to sign commercial
contracts for supply of uranium for Indian nuclear
reactors: Canada
Which Bank has launched an instant bank payment
product KayPay for Facebook users to send money
to each other in an instant: Kotak Mahindra Bank
Cricket players of which country refused to play in
India due to a pay dispute with their cricket board:
West Indies
Union Cabinet has decided to completely deregulate
the prices of which product to link its prices to the
market forces: Diesel
The government has launched a new methodology
National Air Quality Index (AQI) for what purpose:
To create awareness about the quality of air
and its likely health impact
The recently launched National Air Quality Index will
categorize air quality into how many categories: Six
World Junior Chess title 2014 was held at which
place in India: Pune
Central govt has advised all states, union territories
and Central Armed Police Forces to recruit ___ per
cent women in their ranks: 33
A five year old Indian boy Harshit Saumitra was in
news for what achievement: For climbing up the
Everest Base Camp
India and _____ have agreed to set up hotlines
between their army headquarters: China
Which African country has recently been successful
in controlling the spread of deadly Ebola virus:
Nigeria
Which
state
has
launched
the
Farmers
Empowerment Corporation to provide agricultural
debt redemption to farmers: Andhra Pradesh
Who has been elected as the new Chief Minister of

83

Haryana: Manohar Lal Khattar

342) Name the new Chief Minister of Maharashtra:


Devendra Fadnavis

363)

343) India has been re-elected as member of which

344)

345)

346)

347)

348)
349)

350)

351)

352)

353)
354)
355)

356)

357)
358)
359)
360)

361)

362)

important UN organization: UN Human Rights


Council
The
Union
Government
has
decided
to
commemorate October 31 - birth anniversary of
which National Leader as National Integration
Day- Rashtriya Ekta Diwas: Sardar Vallabhbhai
Patel
India and ________ signed a MoU for cooperation in
space and work together in the areas of remote
sensing and satellite communication: Mexico
Jagdish Sharan Pande who passed away recently
was a noted ________ from Uttarakhand: Freedom
Fighter
Name the Indian boxer who was suspended by the
International Boxing Association for protesting
against a controversial verdict at 2014 Incheon
Asian Games: Sarita Devi
Wildscreen Panda Award is given in which field:
Wildlife Photography
Name the Indian cueist who won World Billiards
Championships in both point and time formats at
Leeds, United Kingdom: Pankaj Advani
Union Government launched Jammu Kashmir Arogya
Gram Yojna for what purpose: To promote
cultivation of the aromatic and medicinal
plants
India and ______ have signed a Power Trade
Agreement to promote cooperation in the field of
production and transmission of electricity: Nepal
India has signed the __________Convention on
Mercury to control and reduce emissions from the
power plants: Minamata
___________ won the WTA Finals cup of tennis
at Singapore: Serena Williams
Name the Indian golfer who won the Venetian
Macau Open Golf Cup 2014: Anirban Lahiri
Which country withdrew its last forces from
Afghanistan, after serving there for 13 years:
Britain
Recently a big crude oil discovery was made in the
Cambay basin by a private oil company. It is in
which state: Gujarat
Name the Prime Minister of Vietnam who recently
visited India: Nguyen Tan Dung
25th ASEAN Summit will be held on Nov 12-13
at_____________ Myanmar: Nay Pyi Taw
Dilma Rousseff has been re-elected as the President
of which country: Brazil
What is the name of the international infrastructure
development bank that China and 20 other countries
plan to establishes: Asian Infrastructure
Investment Bank
Which bank has launched an electronic application
mPassBook for its savings and current accounts:
State Bank of India
A World Bank report says that Indias GDP is likely

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

364)

365)

366)

367)
368)
369)

370)

371)
372)
373)

to expand by ________per cent this fiscal as


reforms gain momentum: 5.6
Cyclone Nilofar, a very severe cyclonic storm hit
recently which part of India: Gujarat coast
Name the world's tallest statue (182 mts) of India's
first Home Minister Sardar Vallabhbhai Patel
proposed in Gujarat: Statue of Unity
Sharath Gayakwad, who made history at the Asian
Para-Games in Incheon by winning six medals, is
from which sports: Swimming
What is the domain name of the Adhaar based
Biometric Attendance system launched by central
govt. for its employees: attendance.gov.in
Who has been appointed as the chairman of Prasaar
Bharati Board: Dr. A Surya Prakash
In the Gender Gap Index 2014, India has been
placed at ____rank in a list of 142 countries: 114th
World Banks Ease of Doing Business report places
India at _______ rank among 189 countries
surveyed by it: 142nd
________tops the list for the most equitable sharing
of resources among men and women as per Gender
Gap Index 2014: Iceland
In terms of Ease of Doing Business, _________
stands at no. 1 in the world: Singapore
Which organization compiles the Gender Gap Index
report annually: World Economic Form
In the recently released Global Innovation Index
2014, India has been placed at which rank: 76th

SEPTEMBER 2014
374) Padma Bhushan awardee Bipan Chandra was a

375)

376)
377)
378)

379)

380)

381)
382)
383)
384)

authority on economic and political ______ of India:


History
Sathiraju Lakshminarayana, Veteran Telugu film
director, artist and cartoonist who passed away
recently, was popularly known as ________: Bapu
Name the eminent jurist who has been appointed
Governor of Kerala: P. Sathasivam
BWF World Badminton Championship was held at
which place: Copenhagen, Denmark
Chen Long who won the mens singles title at BWF
World Badminton Championship, is from which
country: China
Womens singles title at BWF World Badminton
Championship was won by_______: Carolina
Marin
Name the badminton player of India who won the
bronze medal in womens single title at BWF World
Badminton Championships: PV Sindhu
The famous international Nalanda University has
been established at which place: Rajgir, Bihar
Who is the chairman of the governing body of the
Nalanda University: Prof. Amartya Sen
Prof. Amartya Sen is an eminent scholar of which
field: Economics
Nabard has initiated a project on Core Banking
Solutions - CBS for which type of banks:

84

Cooperative Banks

385) Name the legendary Telugu actor who passed away


in January 2014: Akkineni Nageswara Rao
what reasons Akkineni Nageswara Rao,
legendary Telugu actor was in news recently: U.S.
Post Service has issued a stamp in his honour
Odyssey of My Life is the autobiography of which
prominent political figure: Shivraj Patil
Japan has promised to provide all possible support
to introduce the bullet train, along the AhmedabadMumbai route. What is its Japanese name:
Shinkansen
With which Japanese city India has signed a
partnership agreement for development of Varanasi:
Kyoto
What is the popular nick name for the Japanese city
Kyoto: City of Thousand shrines
Prime minister of India recently visited Japan to
meet _________, Prime Minister of Japan: Shinzo
Abe
The parliament of Japan is named as ______: Diet
Name the world champion iconic sprinter who
recently visited India: Usain Bolt
Govt has setup Prof. B. N. Goldar committee for
what purpose: To develop the Producer Price
Index
Which committee has been setup by the govt. to
develop a new inflation index- Producer Price Index
to replace Wholesale Price Index: B. N. Goldar
Committee
What is the purpose of Producer Price Index: To
measure inflation
The proposed Producer Price Index aims to replace
which existing index: Whole Sale Price Index
What is the most prominent feature of the proposed
Producer Price Index: To cover services sector
also
Name the former Attorney-General of India who
passed away recently: G. E. Vahanvati
Name the new generation Naval Offshore Patrol
Vessel that has joined Indian Navy recently: INS
Sumitra
Which country has unveiled a new surface-to-air
missile - Talash-3: Iran
What is the name of the autobiography of the
Sachin Tendulkar: Playing It My Way
In terms of global competitiveness, India ranks
________ in world: 71st
____________ is the number one country in the
world in terms of global competiveness:
Switzerland
Name the South African fast bowler, oldest surviving
Test cricketer who passed away recently at the age
of 103 years: Norman Gordon
What is the special thing about Yashwardhan
Shukla, author of the book Gods of Antractica: He
is 13 year old school boy
The Chabad House in Mumbai that reopened nearly

386) For

387)
388)

389)

390)
391)

392)
393)
394)

395)

396)
397)
398)

399)
400)

401)
402)
403)
404)

405)

406)

407)

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

408)
409)

410)

411)

412)

413)
414)

415)
416)

417)
418)

419)

420)

421)

422)

423)

424)
425)
426)

six years after the 26/11 terror attack in November


2008 is a sacred ___________ of the Jews:
Synagogue
Justice H.L. Dattu is the _______Chief Justice of
India: 42nd
The historical Omari Mosque that was destroyed in
the recent Israel-Gaza conflict, was in which
country: Gaza
With which country India has signed a Land
Boundary Agreement (LBA) to ensure zero border
killings: Bangladesh
Recently President released a set of eight
commemorative
postage
stamps
on
great
Indian_________: Musicians
National Nutrition Week is celebrated every year
from ______September to the ______September:
1st, 7th
What is the theme of the National Nutrition Week
2014: Poshak Ahaar, Desh Ka Adhaar
Who is the head of the committee setup to examine
the un-claimed amount in PPF, Post Office and
Savings Schemes: HR Khan
Name the Australian Prime Minister who came to
India on a two day visit: Tony Abbott
Chief Minister of Andhra Pradesh has announced
that _______ will be the new capital of Andhra
Pradesh: Vijayawada
MS Dhoni has become the most successful Indian
ODI captain with ________ wins to his career: 91
Joan Rivers, 81-year-old noted lady comedian and
TV host who passed away recently was from which
country: United State of America
India signed a landmark civil nuclear cooperation
agreement with Australia on 5th September to
ensure supply of ________ for peaceful purposes:
Uranium
Prime Minister of which country recently returned
two precious ancient idols of Hindu deities to India
which were allegedly stolen from temples in Tamil
Nadu: Australia
The Supreme Court has directed that all ________
prisoners who have been in the prison for a period
more than half of the jail term prescribed for the
offences they had been arrested, should be released
on bail immediately: Under trial
According
to
recent
data
from
CSO,
____________outpaced all the major states to top
the economic growth charts with a scorching 11 per
cent growth in 2013-14: Madhya Pradesh
In the recent rescue operations in J & K, hundreds
of NDRF personnel worked round the clock to rescue
thousands of marooned persons. What is the full
form of NDRF: National Disaster Relief Force
Which major river of J & K caused heavy damage
due to floods in the State: Jhelum
What is the name of the award for best film at the
Venice Film Festival: Golden Lion
Name the Swedish film directed by Roy Anderson

85

427)

428)
429)
430)

431)
432)

433)
434)
435)

436)

437)
438)

439)
440)

441)

442)

443)

444)

445)

446)

that won the Golden Lion at the Venice Film Festival:


A Pigeon Sat on a Branch While Reflecting on
Existence
Name the film directed by Indian writer-director
Chaitanya Tamhane that won award for best debut
feature film at the Venice Film Festival: Court
Name the tennis star who won mens single titles at
the US open tennis: Marin Cilic
Marin Cilic, winner of US open 2014 is from which
country: Croatia
Name the first ever male Asian player to play in the
finals of US Open Lawn Tennis Championship: Kei
Nishnikori
Marin Cilic defeated Japan's ________to win mens
singles title at US open: Kei Nishikori
Womens singles title at the US open tennis
championship was won by_________: Serena
Williams
Sania Mirza won which title at the US open tennis
championship: Mixed doubles
Midori Prize in Biodiversity is given in which country:
Japan
Midori Prize in Biodiversity is given for what
purpose: For outstanding contributions to the
conservation
and
sustainable
use
of
biodiversity
Which Indian scientist and ecologist has won Midori
Prize in Biodiversity for his research on climate
change in the Himalayas: Kamal Bawa
Name the author of the book The Lives of Others:
Neel Mukherjee
The book The Lives of Others by Neel Mukherjee
was in news for what reasons: it has been
shortlisted for the prestigious Booker Prize
2014
Booker prize for literature are given in which
country: England
RBI has fixed _______years as the upper age limit
for managing directors (MDs) and chief executive
officers (CEOs) and other whole-time director of
banks in the private sector: 70
Which Union Minister recently visited Afghanistan to
meet President and to review key projects there:
Sushma Swaraj
India has signed the _________ (FTA) in services
and investments with 10 ASEAN countries: Free
Trade Agreement
Which country launched two satellites - Yaogan-21
and Tiantuo-1 to relay information on natural
resources, disaster management: China
With which neighbouring country India signed a
MoU on cooperation in the field of traditional
systems of medicine and homeopathy: Bangladesh
China has assured cooperation for setting up a
automobile manufacturing industrial park at which
place in India: Pune
Under which Indian law, Govt. of India is the sole
authority to print Rupee one currency note:

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Coinage Act, 2011

447) RBI is authorized to issue currency notes upto which


highest denomination:10,000

448) Govt. of India is empowered to issue coins upto


which highest denomination: Rs. 1,000

449) Who has been appointed as head of the Expenditure


Management Commission: Bimal Jalan

450) What is the purpose of setting up of Expenditure

451)
452)

453)
454)

455)

456)

457)
458)

459)

460)

461)

462)
463)

464)

465)

466)

Management Commission: for suggesting ways to


improve fiscal discipline
Pehli Udaan and Pehal Kadam are the names for
which item: Savings account for minors
Which bank has started savings account for minors
by the name Pehli Udaan and Pehal Kadam: State
Bank of India
Which bank has started cardless cash withdrawal
facility from its ATMs: ICICI Bank
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
has approved the sale of stakes in how many PSUs:
Three ONGC, NHPC and CIL
60th National School Games in six sporting
disciplines will be held in November in which State:
Punjab
DRDO successfully test-fired indigenously developed
Agni-I - nuclear-capable missile recently. It is what
type of missile: Surface-To-Surface
Indias first coral garden is proposed to be
developed in which State: Gujarat
Which public sector bank has declared the Kingfisher
Airlines as the willful defaulter: United Bank of
India
Which State has launched the renovation and
beautification work of the birthplace of famous
author, journalist and critic George Orwell: Bihar
Bhartendu Harishchandra Awards are given by
Union Ministry for Information & Broadcasting for
what purpose: For original writing in Hindi
Indian authors on subjects like Journalism
and
Mass
Communication,
National
Integration, Womens Issues and Childrens
Literature
Govt has launched the Reefer Vehicle Call-in-Centre
(RVC)
for
what
purpose:
For
smooth
transportation of perishable goods
Name the prominent Bangladeshi Nazrul Sangeet
singer who passed away recently: Firoza Begum
Who is Indias noted snooker and billiards champion
to announce his retirement from the professional
snooker: Pankaj Advani
With which country India has signed an agreement
for cooperation in the field of skill development,
solid waste management and cleaning of rivers:
Germany
Scientists have warned that millions of lives could be
at risk because of the threat to food crops in Fertile
Crescent. Where is this area: Middle East Asia
H. Devraj Committee has been setup for what
purpose: To examine working of 'C' category

86

deemed universities

Bank and ICICI Bank

467) Which State has declared 9 September as Himalaya

490) Which committee recommended idea of universal

Diwas to spread the message of conservation of the


Himalayan ecosystems: Uttarakhand
Saakshar Bharat Awards are given on which date:
Sep. 8 International Literacy Day
Saakshar Bharat Awards are given for what purpose:
For the best performance in the field of adult
education
Saakshar Bharat Awards are given by which Union
Ministry: Human Resource Development
North Atlantic Treaty Organisation (NATO) Summit
2014 was held in which place: Wales, U.K.
Wales Resolution is the name given to the
resolutions adopted at the recent summit of which
international organization: NATO
Chitresh Tatha, a 12 year old boy is representing
India at the 2014 Asian Games at Incheon, South
Korea in which sports: Optimist Dinghy Race
General elections for electing Members of Legislative
Assembly (MLAs) have been declared for how many
states: Two (Haryana and Maharashtra)
Davis Cup Commitment Award is given for which
category of Tennis player: Those who have
competed in at least 20 ties
Name the winner of the Davis Cup Commitment
award 2014: Rohan Bopanna
Countrys first 'Cold Desert Biosphere Reserve'
(CDBR) is to be developed in which place: Spiti in
Himachal Pradesh
President Pranab Mukherjee made a four-day state
visit to Vietnam and met his counterpart
__________: Truong Tan Sang
What is the currency of Vietnam: Dong
_______ is the capital of Vietnam: Hanoi
Which public sector organization is celebrating 55
years of its service: Doordarshan
First experimental centre of Doordarshan was
established at which place: Delhi
Indonesian Masters Grand Prix Gold championship is
for which sports: Badminton
The Indonesian Masters Grand Prix Gold
championship 2014 was held at which place:
Palembang, Indonesia
Name the winner of the Indonesian Masters Grand
Prix Gold championship 2014: S Prannoy, India
FILA Senior World Wrestling Championship held
in_________, Uzbekistan: Tashkent
Name the eminent scientist who has been named to
head an expert panel to recommend best
technologies for the "Swachh Bharat Abhiyan: R A
Mashelkar
Which country is helping India to set up 10 centres
of excellence to raise agriculture output and
introduce modern farm technologies: Netherlands
Indian Highways Management Company Limited
(IHMCL) has inked a pact with ___________ for
services related to electronic toll collection: Axis

bank accounts that is bank account for every


individual: Nachiket Mor
Name the Chinas President who recently visited
India: Xi Jinping
On which railway corridor China has assured
technological support for achieving speed of 160
kmph: Chennai Bangalore Mysore
Which Chinese city has signed a sister city
agreement with Ahmedabad: Guangzhou
China has agreed to opening of a new route to
Kailash Mansarovar via _________ in Sikkim: Nathu
La
Which type of power projects are categorized as
Ultra Megha Power Project: Which generate more
than 4000 MW or above electricity
Guangdong province of China has agreed to become
partner in cultural and social ties with which State of
India: Gujarat
What is the name of currency of China: Renminbi
(Yuan)
_______ is the capital of China: Beijing
The worlds highest and toughest marathon held at
3,524 meter (11,562 feet) altitude is held at which
place: Leh, J & K
Who has been appointed as the new Chairperson of
the National Commission for Women: Lalitha
Kumaramangalam
Who has been appointed Chairman, Quality Council
of India: Adil Zainulbhai
6th meeting of the South Asian Association for
Regional Cooperation (SAARC) for Home Ministers
held on September 19 at which place: Kathmandu
Manoj Kumar a 2010 CWG boxing gold-medalist was
in news for what reasons: He has been given
Arjun Award on Delhi High Court orders
51st Shooting World Championship was held at
which place: Granada, Spain
20th Asian Junior Table Tennis Championships was
held at_______ : Mumbai
Regional Pravasi Bharatiya Divas (RPBD) to be held
from October 16 to 18 will be hosted by which city:
London
A joint 14 days military exercise between the armed
forces of America and India was held at which place:
Ranikhet in Almora district of Uttrakhand
What is the name given to the Joint Army Exercise
between armed forces of American and India being
held at Ranikhet, Uttarakhand: Exercise Yudh
Abhyas 2014
Govt. has launched India Newborn Action Plan for
what purpose: To achieve the single digit
neonatal mortality and stillbirth rate by 2030
The 45th IFFI will be held from 20 to 30 November,
20 14 at which place: Goa
IFFI stands for: International Film Festival of
India

468)
469)

470)
471)
472)

473)

474)

475)

476)
477)

478)

479)
480)
481)
482)
483)
484)

485)
486)
487)

488)

489)

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

491)
492)

493)
494)

495)

496)

497)
498)
499)

500)

501)
502)

503)

504)
505)
506)

507)

508)

509)

510)
511)

87

512) Which city has been declared as the permanent

513)
514)
515)
516)
517)
518)

519)

520)

521)
522)

523)

524)

525)

526)
527)

528)
529)
530)

531)

venue for the International Film Festival of India


(IFFI): Goa
Who has been appointed as new ambassador of
China in India: Le Yucheng
Name the Indo-American appointed by USA as its
next ambassador to India: Richard Rahul Verma
And then One Day: A Memoir is the autobiography
of which noted film artist: Naseeruddin Shah
The FIBA Basketball World Cup 2014 was won by
which country: USA
The FIBA Basketball World Cup 2014 was held at
which place: Madrid, Spain
The Supreme Court has directed Central
Government to ensure ______ percent quota for
disabled persons in all government jobs, including
IAS and promotions: Three
Players of which sports have recently been allowed
to wear religious head coverings, such as hijabs or
turbans by Sikhs, on a trial basis: Basketball
Sportspersons of which game have now been
allowed to participate in Asian Games under Indian
flag: Boxing
The Asian games been held in Incheon, South Korea
are which number in series: 17th
Name the sports person who was the flag bearer of
the Indian contingent in the Asian Games: Sardara
Singh
Who is Sardara Singh, the flag bearer of the Indian
contingent in the Asian Games: Captain of Indian
Hockey Team
Mandolin U. Shrinivas, eminent Carnatic music
exponent from Andhra Pradesh who passed away
recently was famous for what reasons: His expert
use of mandolin, a western instrument, in
Carnatic music
Name the international NGO that has agreed to
promote user friendly toilets to improve sanitation
system in India under Swachchh Bharat Mission: Bill
and Milinda Gates Foundation
All India Radio has started free SMS service to
provide news in how many languages: Five
Recognising the importance of Prime Minister Modis
visit to USA, the US Senate has designated
September 30 as ________ day: US-India
Partnership Day
Which country voted in a referendum to continue
with UK: Scotland
The United Kingdom is a union of how many
countries: Four
Which are the four countries comprising the United
Kingdom: England, Scotland, North Ireland and
Wales
Alok Shetty the 28 year old has been named Young
Leader of Tomorrow by Time magazine for his
pioneering work in designing affordable flood-proof
houses for slum dwellers. He is from which field:
Architecture

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

532) Name the Indias pistol-shooter who won India's first


gold in the 50m event at Asian Games: Jitu Rai

533) Export-Import Bank of China (China Exim Bank) and

534)

535)

536)
537)
538)
539)
540)
541)

542)
543)

544)

545)

546)
547)

548)
549)
550)
551)

552)
553)

China Development Bank Corporation have signed


agreements with which Indian banks to facilitate
trade between the two countries: SBI, ICICI Bank
and Axis Bank
Name the bank which accounted for half of the total
number of banking transactions done through
mobile phone in June,2014: State Bank of India
Who is Jack Ma, whose company recently created
the world record for largest IPO, amassing around
$25 billion from the investors: Chinese founder
and promoter of worlds largest online
shopping portal Alibaba
John Key has been elected as new Prime Minister of
which country: New Zealand
Name the World Chess Championship recently won
by Viswanathan Anand: Bilbao Chess Masters
Bilbao Chess Masters Finals were held at which
place: Bilbao, Spain
Summer Youth Olympic Games 2014 were held at
which place: Nanjing, China
Ashraf Ghani has been appointed new President of
which country: Afghanistan
Sania Mirza recently won the womens double title in
which championship at Tokyo, Japan: WTA Toray
Pacific Open
U N summit on climate change was held at which
place: New York, USA
Indias first National Academy of Athletics has been
established at which place: Kariavattom near
Thiruvananthapuram, Kerala
Apart from India, how many other international
space agencies have been successful in sending a
spacecraft Mars: Three
Which Indian film has been selected as Indias entry
for the Oscar Awards in the foreign film category:
Liars Dice
The UN climate summit 2014 was held at which
place: New York
RBI has formed G Gopalakrishna Committee to give
recommendations on which matter: Capacity
building in banks and streamlining training
intervention
__________ appointed as the head coach of the Sri
Lankan cricket team: Marvan Atapattu
Which city shall be hosting ICC World Cricket League
Division 3: Kuala Lumpur, Malaysia
Noted Hindi novelist Govind Mishra has been
honoured with which prize: Saraswati Samman
What is the title of the book by Govind Mishra for
which he has been awarded Sarswati Samman:
Dhool Paudhon Par
Which international Chinese tennis star has
announced her retirement from the sports: Li Na
Deen Dayal Antyodaya Yojana has been launched
for what purpose: To impart skills to rural and

88

urban poor

554) What is the new name for Aajeevika Skills

555)

556)

557)

558)
559)
560)

561)
562)
563)
564)

565)
566)

567)
568)

569)
570)
571)
572)
573)
574)
575)

576)

Programme aimed at providing skill development to


Rural Youth: Deen Dayal Upadhyaya Gramin
Kaushalya Yojana
Under Deen Dayal Upadhyaya Gramin Kaushalya
Yojana the minimum entry age for imparting skill to
rural youth has been reduced from 18 years to
______: 15 Years
What is the aim of Deen Dayal Upadhyaya Gramin
Kaushalya Yojana: To train 10 lacs rural youth
by the end of 12th Five Year Plan (2012-2017)
What is the objective of recently launched Deen
Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana: For
skill development of rural youth
Indias first National Sports University is going to be
setup in which State: Manipur
Name the surface to surface missile recently tested
by Pakistan: Hatf IX
_______ and _______ has been named as SAARC
cultural capital for a year beginning April 2015 and
2016-17 respectively: Bamiyan and Dhaka
The year _________ has been declared as the
SAARC Year of Cultural Heritage: 2016-17
Which country has decided to sell cigarettes in plain
packets to discourage smoking: France
Name the industrialist who is the 2nd richest
billionaire of India: Dilip Shanghvi
Standard & Poors (S&P) has raised the outlook on
Indias sovereign rating from negative to
_________: Stable
Shanti Swarup Bhatnagar Awards are given for
excellence in which field: Science & Technology
Name the programme launched by Govt. of India for
making India as future manufacturing hub: Make in
India
How many thrust sectors have been identified under
the Make in India campaign: 25
The Prime Minister Narendra Modi addressed the
_____ session of United Nations General Assembly
in New York: 69th
The six major world powers held the 7th round of
nuclear talks with which countries: Iran
Which state capital has recently started the work on
having a metro rail service: Lucknow
Name the State that has recently been put under
presidents rule: Maharashtra
Mount Ontake that erupted suddenly, killing over 36
persons is located in which country: Japan
Jitu Rai won Indias first Gold Medal in Asiad 2014 in
which sports: Pistol Shooting
In which two events, Indian mens team won the
gold medal in Asiad 2014: Archery and Squash
Name the Indian wrestler who ended a 28-year
drought for gold in wrestling by winning gold at
Asiad 2014: Yogeshwar Dutt
_________ won the countrys first-ever silver in the
womens 20 kms race walk in Asiad: Khushbir

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Kaur

577) Saurav Ghoshal won silver in individual _______


event at Asiad 2014: Squash

578) Who has been named as the new Chief Minister of


Tamil Nadu: O Panneerselvam

579) Name the American venue where Prime Minister

580)

581)

582)

583)

584)

585)

586)
587)

588)
589)

590)

591)
592)
593)

Modi addressed a gathering of over 18,000 persons:


Madison Square Garden, New York
_________ is the West Asias largest consumer IT
and electronics retail show: GITEX Shopper,
Dubai
The Prime Minister has assured merger of schemes
for PIOs and OICs. What is the full form of PIOs and
OICs: Persons of Indian Origin, Overseas
Indian Citizens
Global Competiveness report is published by which
organization:
World
Economic
Forum
(Switzerland)
Global Gender Gap Report is published by which
organization:
World
Economic
Forum
(Switzerland)
Which committee has recommended Vijayawada as
capital of Andhra Pradesh: The Sivaramakrishnan
Committee
Name the programme launched by Indian Army to
rescue thousands of maroon persons in floods of
Jammu & Kashmir: Operation Megh Rahat
In which country the city of Bamiyan is located:
Afghanistan
For what reasons is Bamiyan an important city: It
had worlds tallest Buddha Statue which were
destroyed by Taliban in 2001.
In which city is the Headquarter of United Nations
situated: New York
Who is the President of United Nations General
Assembly: John William Ashe of Antigua and
Barbuda
Which day has been declared by US Senate to be
designated
as
US-India
partnership
day:
September 30
Sarasawati Samman is promoted by which
foundation: K.K. Birla Foundation
What is the award amount for the winners of
Saraswati Samman: Rs. 10 lacs
What is the prize money for the winners of Shanti
Swarup Bhatnagar Award: Rs. 5 lakh, a citation
and a plaque

AUGUST 2014
594) John Kerry who visited India recently is the Foreign
Minister of which country: USA

595) Foreign Minister of USA is officially designated as


___________ in USA: Secretary of State

596) Name the village near Pune, Maharashtra that was


almost swept away in a massive mud slide: Malin
Village
597) Name the famous Eminent Hindi litterateur and
novelist from Bihar who passed away recently:

89

Madhukar Singh

598) Name the exploration rover of NASA that created a

599)

600)

601)

602)
603)
604)

605)
606)

607)

608)

609)
610)

611)

612)

613)
614)

615)

616)

617)

record of travelling maximum distance on Mars:


Opportunity
Govt has launched a nationwide scheme by the
name _____________to promote conservation and
development of indigenous breeds of cows in a
focused and scientific manner: Rashtriya Gokul
Mission
Name the German player who created a world
record of fastest serve in the womens tennis by
serving at 131 miles per hour: Sabine Lisicki
Recently the Nagoya Protocol was ratified by 51
countries. What is the objective of this protocol:
Fair and Equitable Sharing of Benefits of
genetic resources
What is the total number of total medals won by the
India in 20th Commonwealth Games: 64
India won 64 medals at the Commonwealth Games
2014. Of this how many were gold medals: 15
Name the country that won highest number of
medals at the Commonwealth Games 2014:
England
England top the Commonwealth Games by capturing
__________ medals: 174
Parupalli Kashyap became the first Indian male
player in 32 years to win a gold medal in the
Commonwealth Games in which sports: Badminton
Joshna Chinappa and Dipika Pallikal won the doubles
gold medal in Commonwealth Games in which
game: Squash
Name the Canadian gymnast who was awarded the
David Dixon Award for the best athlete of the
Games: Frankie Jones
To whom David Dixon award is awarded: An
outstanding Athlete of Common Wealth Game
In which year was this award instituted: 2002
Common Wealth Games in Manchester in
honour of David Dixon Secretary of Common
Wealth Games for 17 years
K.V. Chowdary has been appointed chairman of
which important central govt. office: Central Board
of Direct Taxes
Countrys first multi-sensor moored observatory
IndARC was successfully deployed in Kongsfjorden
Fjord in which region of the world: Arctic Region
22nd Rajiv Gandhi Sadbhavna Award has been
awarded to which personality: Muzaffar Ali
Muzaffar Ali, winner of 22nd Rajiv Gandhi Sadbhavna
Award is a prominent person from which field:
Cinema, Film maker
The deadly EBOLA virus has claimed hundreds of
lives in Africa. What is the full form of EBOLA: No
full form, it is the name of virus
Name African region where Liberia, Guinea and Siera
Leone countries have been attacked by Ebola virus:
West Africa
In which country, the Ebola virus was first

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

discovered nearly four decades ago: Congo

618) The book The Boys in the boat has been written
by which author: Daniel James Brown

619) What is the name of the Latest novel written by


Chetan Bhagat: Half Girlfriend
suggested HIT formula for Nepals
development. Expand the acronym HIT: Highways,
I-ways and Transways
India to construct a pipeline for supply of _______
from Raxual in Bihar to Amlekhganj in Nepal:
Petroleum products
Name the recently appointed new Deputy Governor
of the RBI: S S Mundra
S S Mundra, has been appointed Deputy Governor of
RBI for _________ years: Three
Name the agreement that was objected to by India
at the recent WTO meet: Trade Facilitation
Agreement
In which State of India, world highest pillar railway
bridge is being constructed: Manipur
Pinkathon Delhi 2014 - a run for cause was
organised in Delhi with the slogan "Each One,
Kheench One" urging all men to encourage at least
one special woman in their life to run for a good
cause. What was this cause: Spreading
awareness about breast cancer
RBI has reduced the statutory liquidity ratio (SLR) of
scheduled commercial banks by 50 basis points.
What is the present rate of SLR: 22%
Reduction of SLR by 50 basis points is expected to
release Rs. _________ crore of Banks funds:
40,000
Name the number one ranking golfer of the world
who won the elite World Golf Championships held at
Akron, USA: Rory Mcllroy
Worlds No. 1 golfer Rory Mcllroy is from which
country: Ireland
Longtoushan, a town in Ludian county of Yunnan
province of China was in news for what reasons: It
was hit by a severe earthquake
Name the eminent Indian cartoonist famous for his
popular comic characters, who passed away: Pran
Kumar Sharma
Name the popular comic characters created by late
cartoonist Pran: Chacha Chaudury and Sabu
Which Indian bank won the Core Banking System
Imitative Award 2014 at Singapore: Bharatiya
Mahila Bank Ltd.
Governor of which Indian State was recently sacked
by the President for her alleged irregularities:
Mizoram
As per recent estimates from RBI, the projected GDP
growth rate for year 2014-15, is around _________
per cent: 5.5
The Union Cabinet has cleared a historic, all new
juvenile justice law under which _________year olds
who commit heinous offences such as rapes and
robberies can be tried as adults: 16 to 18

620) Modi

621)

622)
623)
624)

625)
626)

627)

628)

629)

630)
631)

632)

633)
634)

635)

636)

637)

90

638) Govt. has allowed __________ per cent FDI in


639)

640)
641)

642)
643)

644)

645)

646)

647)

648)
649)

650)
651)
652)
653)

654)

655)

656)

657)

defence sector: 49%


Nikhil Chandwani who recently won the Author of
the year award in USA is also known for his works
in which other fields: Documentary Films
Name the US Defence Secretary who visited India
recently: Chuck Hagel
What is the name of the recently released
controversial book by Natwar Singh: One Life is
not Enough
The World Kabaddi League started in _________ on
August 9: London
What is the objective of the proposed Bharat Bill
Payment System: Centralised payment of
various types of bills
47th Association of Southeast Asian Nation (ASEAN)
Foreign Ministers meeting held at which place: Nay
Pyi Taw, Myanmar
The Reserve Bank has approved the transfer of
surplus (profit) amounting to Rs 526.79 billion for
the year ended June 30, 2014 to__________.
Government of India
Name the space ship that created a world record of
travelling longest ever distance of 6.4 billion kms
since its launch in March 2004: Rosetta
The space ship Rosetta that created world record for
longest distance covered was launched by which
space agency: European Space Agency
What is the brand name of the new joint venture
airline of the Tata Sons-Singapore Airlines: Vistara
UAE has become the first gulf country to install
reverse vending machines. What is the purpose of
these machines: To collect domestic light bulbs
and batteries for recycling
Haider Al-Abadi has been named as Prime Minister
of which country: Iraq
Who has been elected as Deputy Speaker of Lok
Sabha: M. Thambidurai
The recent Archery World Cup was held at Wroclaw.
It is in which country: Poland
Indian womens archery team led by ___________
won the gold medal in recurve category: Deepika
Kumari `
Robin Williams who recently died of suspected
suicide was a famous __________ of USA: Comedy
Actor
For which State government announced Central
assistance of Rs. 8,000 crore for four major road
projects connecting it with rest of the country:
Jammu & Kashmir
What is the name of the new bill passed by the
Parliament to scrap the collegium system of
appointing Supreme Court and high court judges:
National Judicial Appointments Commission
Bill, 2014
To give national judicial appointments commission a
constitutional status, __________ Constitution
Amendment Bill was passed: 99th

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

658) Which award is popularly known as Nobel Prize of


Mathematics: Fields Medal

659) Name the Indian Mathematician who won the recent


Filed Medal: Manjul Bhargava

660) Name the first women to win the Fields Medal award
661)

662)

663)

664)

665)
666)
667)

668)

669)

670)

671)

672)

673)

674)

675)

676)

677)

in Mathematics: Maryam Mizakhani (Iran)


Govt has approved the constitution of the
Expenditure Management Commission to be headed
by which person: Bimal Jalan
What is the purpose of setting up Expenditure
Management Commission: To suggest ways to
reduce subsidies on food, fertilizer and oil
Name the army officer who was decorated with
Ashok Chakra the highest peace time gallantry
award of the country: Major Mukund Vardarajan
What is the name of the award for the best film at
the famous Locarno International Film Festival:
PARDO dORO (Golden Leopard)
The famous Locarno International Film Festival is
held in which country: Switzerland
Who is the new Chairperson Union Public Service
Commission: Rajni Razdan
What is the formal name of the scheme launched to
provide a bank account to every Indian: Pradhan
Mantri Jan Dhan Yojna
Under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna, every new
bank account opener will also get Accidental life
insurance cover of __________ lakh rupees: One
As per new RBI guidelines, banks are required to
provide their savings bank account holders with at
least ________free transactions per month at their
own ATMs.: Five
The number of free transactions on ATMs set up by
other banks had been reduced to_________, from
five earlier, in Mumbai, New Delhi, Chennai, Kolkata,
Bengaluru and Hyderabad: Three
Name the JD(U) leader who has been selected for
Outstanding Parliamentarian Award 2012: Sharad
Yadav
Recently, a large number of countries around the
world organized various functions to commemorate
100 years of which major international event:
World War 1
World War I, also called The Great War, took place
in and around Europe from July ______to November
_________: 1914, 1918
Which place of Nepal was in news as a massive land
slide near Mankha on 2 August 2014 blocked the
Sunkoshi River and caused maasive damage to local
settlements, claiming at least 156 lives:
Sindhupalchok
Which country recently unveiled its next generation
Intercontinental Ballistic Missile (ICBM) Dongfeng
41 (DF-41): China
In which Indian State started the The 20-day Nanda
Devi Raj Jat yatra also called the Himalayan
Kumbh,: Uttarakhand
BKS Iyengar, 96 year old Padmavibhushan Awardee

91

678)

679)
680)

681)
682)
683)
684)

685)

686)
687)

688)
689)

690)
691)

692)
693)

694)

695)
696)
697)
698)
699)
700)

who passed away recently was a world famous Guru


in which field: Yoga
A Hindu temple - Shree Swaminarayan Mandir,
claimed to be the world's first 'eco-temple' featuring
solar panels and a rainwater harvesting system, has
been opened in which place: London, UK
Among Northeastern States, ________ has been the
first choice of foreign tourist in 2013: Sikkim
Name the human rights activist and former journalist
of Imphal who has been protesting against AFSPA
since November 2000: Irom Sharmila Chanu
What is the full form of AFSPA: Armed Forces
Special Powers Act
General Prayuth Chan-ocha has been proclaimed as
Prime Minister of which country: Thailand
Which neighbouring country of India has decided to
join the newly form BRICS bank: Bangladesh
Who has been appointed as the chairman of the
Public Accounts Committee of Parliament: K. V.
Thomas
Name the CMD of Indian Bank who has been elected
as Chairman of the Indian Banks Association for
2014-15: T M BHASIN
Youth Olympic games 2014 were held at which
place: Nanjing, China
Name the Jnanpith awardee and renowned novelist
and story writer, who passed away recently: U R
Ananthamurthy
U R Ananthamurthy was renowned novelist and
story writer of which language: Kannada
Sushma Swaraj, the External Affairs Minister
recently visited which country to promote countrys
Look East Policy: Vietnam
Governor of which State recently quite his office to
protest his transfer to Mizoram: Maharashtra
Which sprint superstar set a new best time record of
9.98 second for the rarely run 100 meter indoors
race: : Usain Bolt
The sprint superstar Usain Bolt is from which
country: Jamaica
Which online shopping portal has signed a MoU with
Union Textile Ministry to provide online marketing
platform to handloom weavers all over India:
Flipkart
Noted film maker and actor Richard Attenborough
who passed away recently, hailed from which
country: Britain
Name the super hit biopic, winner of 8 Oscars,
directed by Richard Attenborough: Gandhi
Which animal has been selected as mascot for the
forthcoming Asian Games: Harbor Seals
The forthcoming Asian Games are which number in
series: 17th
Name the city that is hosting the 17th Asian Games:
Incheon
Incheon city is located in which country: South
Korea
Governor of Kerala, Ms. Sheila Dikshit was in news

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

701)
702)
703)
704)

705)
706)
707)
708)
709)
710)
711)
712)
713)

714)
715)

716)

717)
718)
719)
720)
721)

722)
723)

724)

for
what
reasons:
She
resigned from
governorship
BJP veteran Kalyan Singh has been appointed
Governor of which State: Rajasthan
Who has been appointed as the new governor of
Maharashtra: C Vidyasagar Rao
Vajubhai Vala, a senior BJP leader from Gujarat has
been made Governor of which State: Karnataka
Deputy Prime Minister of which country recently
visited India to promote mutual economic and social
ties: United Kingdom
Name the Deputy Prime Minister of UK who recently
visited India: Nick Clegg
Who is the Prime Minister of United Kingdom: David
Cameron
What is the official name of the currency of United
Kingdom: UK Pound
With which country India conducted its first ever
joint Air Force exercise: Russia
What is the name of the joint Air Force exercise
conducted with Russia: Avia Indra-2014
Avia Indra-2014 is being conducted in ________
region located North of the Caspian Sea: Astrakhan
Of the total 943 million telephone users of India,
roughly _____ per cent are from urban area: 60%
On which route Indias first sea plane service has
been launched: Mumbai-Lonavala
What is the title of the recent book launched by
Vinod Rai, former CAG of India: Not Just An
Accountant
Ahmet Davutoglu has been appointed Prime Minister
of which country: Turkey
Indias first Indian Institute of Engineering Science
and Technology (IIEST) has been established at
which place: Shibpur, West Bengal
Which international organization has called for a ban
on the use of e-cigarettes indoors and its sale to
children: World Health Organization
BWF World Badminton Championship was held in
which country: Denmark (Copenhagen)
Indian domain names now can make their names
with extension _______ in Devnagri Script: .Bharat
The 2018 Commonwealth Games will be hosted by
which country: Australia
V K Duggal recently resigned as Governor of which
State: Manipur
Which international organization has appointed Shah
Rukh Khan as its brand ambassador for it project
Turn Back Crime: Interpol
Govt. has setup R. Ramanujam Committee for what
purpose: To identify obsolete laws
The popular Ice Bucket Challenge is aimed at
collected charity to fight which decease:
Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS)
Under Pradhanmantri Jan Dhan Yojana, the account
holders will also be provided Rs. _________
accidental cover insurance: One lac

92

purer gold: Nagpur

725) Persons opening account under PM Jan Dhan Yojana

726)

727)
728)

729)

by 26th January 2015 will get Rs. _________ life


insurance cover: 30,000
If account under PM Jan Dhan Yojana is run
satisfactorily for at least six months, the account
holder will be allowed to have Rs. _________ as
overdraft limit: 5,000
Accounts holder under PM Jan Dhan Yojana will be
issued which type of debit cards: Rupay
Govt plans to open _________ crore bank accounts
under PM Jan Dhan Yojana by 26th January, 2015:
7.5
Govt. targets to open __________ crore bank
accounts under PM Jan Dhan Yojana by 15th August,
2018: 15

745) RBI plans to swap some of the old gold lying with it

746)

747)

748)

JULY 2014
730) Which country recently signed an Association
731)

732)
733)

734)
735)
736)
737)

738)

739)

740)

741)

742)

743)

744)

Agreement with the European Union: Ukraine


Saina Nehwal lifted her first Super Series title in last
two years. Name this championship: Star
Australian Open
Name the Indian player who won his 9th world title
in snooker: Pankaj Adavani
Govt. has fixed Rs. ___________ per quintal as the
minimum support price for the winter paddy crop:
1360
Who has been elected as President of the European
Commission: Jean-Claude Juncker
ISRO recently launched how many satellites all
together onboard its launch vehicle PSLV-C23: Five
The recently launched five foreign satellite by ISRO
were from how many countries: Four
Name the four countries whose satellites were
recently launched by ISRO: Germany-2, France,
Canada, Singapore
With which country India has jointly released the
first encyclopedia on their age-old cultural contacts,
tracing back their history to over 2,000 years: China
Who was the famous Chinese traveller who visited
India in the seventh century to bring Buddhist
scriptures to China: Huen Tsang
Who is Akhouri Sinha in whose honour the USA has
named a mountain in Antarctica: Eminent IndianAmerican scientist
With which country India has signed and MoU to
allow their companies to invest in industrial parks
and zones in India: China
American space agency NASA has successfully
launched a satellite -Orbiting Carbon Observatory-2
(OCO-2) for what purpose: To track atmospheric
Carbon Dioxide
International rating agency Fitch has improved
India's economic growth forecast to _______ per
cent this financial year: 5.5
RBI plans to swap some of the old gold lying in its
_________vault since pre-Independence times
and whose quality is not exactly top grade with

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

749)

750)

751)

752)

753)
754)
755)
756)

757)

758)
759)

760)

and the gold acquired in lieu of this would be kept at


which place: Bank of England, London
India and the US have agreed to implement FATCA,
a US law that targets tax non-compliance by US
taxpayers with foreign accounts. What is FATCA:
Foreign Accounts Tax Compliance Act
The ADB has approved a multi-tranche loan facility
of $300 million to Assam for what purpose: To
improve power sector
The govt. plans to merge two insurance scheme and
one pension scheme to enable senior citizens to
avail benefit of these schemes through a single
smart card. Name these three schemes: The
Rashtriya Swastha Bima Yojana (RSBY), Aam
Aadmi Bima Yojan (AABY) and Indira Gandhi
National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS)
RBI has advised that the lending rate ceiling for
MFIs will continue at their present level - at 27.75%
for the July to September quarter. MFIs stands for:
Micro Finance Companies
With which country The Reserve Bank of India has
signed a Memorandum of Understanding for
exchange of supervisory information of banking:
Hong Kong
Which new financial entities have been allowed by
RBI to accept e-KYC service as a valid process to
verify identity and address proof of customers to
reduce risk of fraud and forgery: Non Banking
Financial Companies
A government panel panel led by M S Sahoo has
proposed a new class of securities for foreign firms
to raise money in India. Name this security: Bharat
Depository Receipts (BhDRs)
Bharat Depository Receipts are denominated in
which currency: Rupee
Bharat Depository Receipts will be issued by which
financial authority: Local Depositories
Which is the newly invented worlds lightest solid
material created by Chinese scientists: Carbon Gel
Name the international body that has sanctioned
$500 million loan for Indias National Highways
Inter-connectivity Improvement Project (NHIIP):
World Bank
India has become the first country to ratify the
Marrakesh Treaty. What is the purpose of this
treaty: To facilitate access to published works
for persons who are visually impaired, or
otherwise print disabled
The city of Marrakesh located in which country:
Morocco
The Government has extended the validity period of
an industrial licence to _______ years from present
two years, with a provision for further extension by
two years: Three
Ritu Rani has been named captain Indias women
_________ team for the Commonwealth Games,
Glasgow: Hockey

93

761) Brazils bid to win a sixth World Cup suffered a

779) The INS Kolkata is equipped with stealth technology.

devastating blow as their ace striker ________


suffered a back bone fracture after being hit by the
Colombian defender Juan Zuniga: Neymar
Name the head of the panel that has recommended
new norms for fixation of poverty line: Dr. C.
Rangarajan
As per Rangarajan panel report a person spending
less than Rs 1,407 a month (Rs ______day) in urban
areas will be considered Below Poverty Line (BPL):
47
As per Rangarajan panel report a person spending
less than Rs 972 a month (Rs ______day) in rural
areas will be considered Below Poverty Line (BPL):
32
As per Rangarajan panel report the number of poor
in India stood at 36.3 crore in 2011-12 which is
roughly ____ per cent of Indias population. 30
Which ministry plans to setup 660 rape crisis centres
across the country: Women and Child
Development Ministry
What is the proposed name for one stop centre for
women victims of molestation, rape, sexual assault,
domestic violence: Nirbhaya Centre
The Madras High Court has ruled that banks cannot
fix _____ cut off of minimum marks in Plus Two as
condition for extending education loan to students
joining engineering courses: 60%
Name the only supersonic cruise missile of India:
Brahmos
Name the Indian who has become the first player of
Indian origin to be a part of the National Basketball
Association (NBA) in USA after joining the
Sacramento Kings team: Sim Bhullar
Name of powerful typhoon that lashed Japan's
southern Okinawa islands on 8th July, forcing over
half a million people to seek shelter: Neoguri
As per India State of Forest Report (ISFR) 2013 the
total forest and tree cover of the country is 87.92
million hectare, which is _______ percent of the
geographical area of India: 24.01
___________ state has the largest forest cover of
77522 square kilometer, followed by Arunachal
Pradesh, 67321 square kilometer: Madhya
Pradesh
In terms of percentage, _______ state has highest
forest cover at 90.38 percent, followed by
Lakshadweep-84.56 percent: Mizoram
Pinky Anand has been appointed to which important
national post: Additional Solicitor General
What is the function of the Additional Solicitor
General: Legal advisor to Central Govt.
Name the legendary actress from Hindi theatre and
cinema who passed away recently at the age of 102
years: Zohra Sehgal
Name the Indian Navys largest ever destroyer
_____________that was inducted in to service on
10th July: INS Kolkata

What is the benefit of this technology: It avoids


detection of the ship by the enemy radar
Name the Indias first indigenously built antisubmarine corvette commissioned into service by
Indian Navy: INS Kamorta
In which sector Foreign Direct Investment (FDI) has
been hiked from 26 per cent to 49 per cent:
Defence manufacturing
FDI in insurance sector has been hiked to ______
per cent from 26 per cent: 49
A recent UN study World Urbanization Prospects
by U.N. Department of Economic and Social Affairs
(UN DESA) has ranked Delhi as second most
populous city in the world with 25 million
inhabitants. Which is the most populous city:
Tokyo, 38 million
Ancestral House of which Indian film celebrity has
been declared as a National heritage monument by
the Pakistan Govt.: Dilip Kumar
World Bank has agreed to provide $153 million (Rs
920 crore) loan to Odisha for what purpose: To
restore cyclone hit housing and public
services
Mr. Ram Naik has been appointed Governor of which
State: Uttar Pradesh
Who has been appointed as New Governor of West
Bengal: K.N. Tripathi
Sh. Om Prakash Kohli has been appointed Governor
of which State: Gujarat
Name the New Governor of Chhattisgarh State:
Balramji Das Tandon
Mrs. Margret Alva has been appointed as new
Governor of which State: Goa
Sh. Kaptan Singh Solanki has been appointed as
new Governor of which State: Haryana
Name
the
new
governor
of
Nagaland:
Padmanabha Acharya
Name the football player who scored the winning
goal for Germany in the FIFA World Cup 2014:
Mario Gotze
Germany won FIFA World Cup 2014 by defeating
which country: Argentina
Name the best player of the FIFA World Cup 2014
who won the Golden Ball: Lionel Messi, Argentina
Name the best goalkeeper of the FIFA World Cup
2014 who won the Golden Glove Award: Manuel
Neuer, Germany
Name the best player who scored highest goals 6,
in the FIFA World Cup 2014 and won the Golden
Boot award: James Rodriguez, Colombia
Final match of FIFA World Cup 2014 was played at
which place: Rio De Janeiro, Brazil
The Indian men's football team has been ranked
__________ in the FIFA world rankings: 151th
In the FIFA world rankings, which country has been
ranked as no. 1: Germany
Under which programme Government has set a

762)

763)

764)

765)

766)

767)

768)

769)
770)

771)

772)

773)

774)

775)
776)
777)

778)

780)

781)

782)
783)

784)

785)

786)
787)
788)
789)
790)
791)
792)
793)

794)
795)
796)

797)

798)
799)
800)
801)

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

94

802)

803)

804)

805)
806)
807)
808)

809)

810)

811)

812)

813)

814)

815)

816)

817)

818)

target to develop skills of 50 crore people by 2022:


The National Policy on Skill Development
(NPSD)
The government has set a target of mopping Rs
_________ from stake sale in PSU firms: 43425
crore
Govt. plans to raise Rs 15,000 crore from sale in
financial entities such as SUUTI. What is the full
form of SUUTI: Specified Undertaking of the
Unit Trust of India
To expedite the process to recover bad bank loans,
govt. proposes to set up six new DRTs. What is the
full form of DRT: Debt Recovery Tribunal
How many judges are there in a Debt Recovery
Tribunal: One
The judge in the debt recovery tribunal is named as:
Presiding Officer
Bad Bank Loans cases of upto Rs. ____________
can be filed in DRT: No Limit
To promote financial inclusion, govt proposes to
sanction an overdraft (OD) facility of Rs.
_________by the bank to individuals who open an
account with them: Rs 5,000
With what objective government plans to grant OD
of Rs. 5000 to new bank account openers: To
attract people to open bank account to
promote financial inclusion
Name the comprehensive scheme for financial
inclusion which will ensure that every earning citizen
opens a bank account: 'Sampoorn Viteeyea
Samveshan'
Which financial institution has been asked to create
a Rs. 1,000-crore credit guarantee fund to finance
govts proposed OD scheme: NABARD
Parliament has been advised that Banks had Rs
5,124 crore in unclaimed deposits as on December
31, 2013. What is a unclaimed deposit account:
Accounts with no operations for 10 years
Out of the two balance of trade and balance of
payment, which item is larger: Balance of
Payment
Government proposes an allocation of Rs 7,060
crore in this financial year for developing
__________smart cities in the country as satellite
towns of larger cities and for modernising the
existing mid-sized cities 100
Which country has granted one billion pound ($1.68
billion) credit line for investment in Indian
infrastructure projects: Britain
Name the proposed Rs. 1000 crore nationwide rural
irrigation scheme to insulate farmers from excessive
dependence on monsoon: Pradhan Mantri Krishi
Sinchayee Yojana
Name the proposed soil health card' that will be
issued to all farmers for optimum utilization of
resources and right selection of crops: Soil Health
Card
Government plan to launch ___________TV
dedicated to the interests of agriculturists and allied

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

819)
820)
821)

822)
823)

824)

825)

826)
827)

828)
829)
830)

831)
832)

833)
834)
835)
836)

837)

838)
839)

sectors and has allocated Rs 100 crore for this


purpose: Kisan
Recently held BRICS summit was ___________ in
series: 6th
The 6th BRICS summit was held at which place:
Fortaleza, Brazil
Name the new development bank that the BRICS
nations propose to form as an alternative to the
World Bank: New Development Bank
What is the initial authorized capital of the New
Development Bank: $50 billion
In what proportion the BRICS countries have agreed
to share the capital of New Development Bank:
20% each
BRICS nations have agreed to establish a $100
billion fund to provide additional liquidity protection
to member-nations during balance of payments
problems. What is its name: Contingency Reserve
Arrangement
Which country has agreed to contribute largest
share of 41% to the Contingency Reserve
Arrangement: China
What will be the Indias contribution to the proposed
CRA by the BRICS Nations: 18%
The headquarters of the proposed BRICS New
Development Bank will be located in which country:
China
Which country has been allocated the presidency of
the proposed BRICS New Development Bank: India
The 7th BRICS Summit will be held at which place:
Russian city of Ufa
Under which programme government plans to
launch four new vaccines to reduce child mortality
by
two-thirds
by
next
year:
Universal
Immunization Programme (UIP)
As per the Global Innovation Index 2014 India has
been placed at which rank: 76th
A Mexican software company has managed to
transmit audio, video and Internet data across the
spectrum of light emitted by LED lamps at a data
transfer rate of 10 gigabytes per second. What is
this technology called: Li Fi
What is the full form of the new data transferee
technology Li Fi: Light Fidelity
The 7th IBSA summit 2015 will be held in which
country: India
What is the full form of term IBSA: India, Brazil,
South Africa
An civilian aircraft of which country was recently
shot down by terrorist using a Russian Buk missile:
Malaysia
Name the two new types of banks for formation of
which the RBI has issued guidelines: Payment
Bank and Small Banks
The proposed payment banks will not be allowed
which major function of the banks: Lending
Prem Bhatia Award are given for excellence in which
field: Journalism

95

840) The area of operations of the small bank will be

841)

842)

843)

844)
845)

846)

847)

848)

849)

850)

851)

852)
853)

854)

855)

856)
857)

858)

restricted to which level: Contiguous districts in a


homogenous cluster of States
Smita Gupta has been awarded the Prem Bhatia
award for political reporting. She is associated with
which news paper: The Hindu
Nitin Sethi, Associate Editor, Business Standard,
has been honourd with which award for excellence
in environmental and development reporting: Prem
Bhatia Award
Nadine Gordimer, Nobel Prize-winning author, one of
the most powerful voices against the injustice of
apartheid, passed away recently. He was from which
country: South Africa
Newly elected President of which country is
popularly known as Jokowi: Indonesia
As per NSSO survey result for 2011-12, the
estimated workforce in India is 47.41 crore persons.
Write full form of NSSO: National Sample Survey
Organization
The Reserve Bank has said that Banks having size
equal to or more than 2 per cent of GDP will be
designated as D-SIBs. Write full form of D-SIB:
Domestic Systemically Important Banks
What is the new condition in terms of capital
requirement for the purposed D-SIBs: Required to
maintain higher capital requirement
Reserve Bank proposes to circulate special Rs. 10
coins on the occasion of diamond jubilee of which
organization: Coir Board
In which international ground Indian Cricket Team
recently won a test match after nearly three
decades: Lords, London
As per latest RBI guidelines which popular identity
document has now been declared invalid for the
purpose of KYC norms: Ration Card
The commonwealth games that were held at
Glasgow, Scotland, were which number in series:
20th
What is the name of the mascot for the 20th,
Commonwealth Games: Clyde
The name of the commonwealth games mascot
Clyde has been kept after which: Famous river of
Scotland
Name the Indian player who carried the Indian flag
to lead the Indian Contingent in Commonwealth
Games: Vijay Kumar (Shooter)
Name the sports person who won 1st gold medal for
India at the 20th Commonwealth Games:
Khumukcham Sanjita Chanu
The 1st medal in 20th Commonwealth Games was
won by India in which sports: Weight Lifting
Name the Indian shooter who won Gold in 10 meter
rifle shooting and announced his retirement from the
Commonwealth Games: Abhinav Bindra
Name the player who won gold at the
Commonwealth Games in the womens 10m air rifle
event: Apurvi Chandela

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

859) Name the author of the book The Lives of Others:


Neel Mukherjee
the three countries whose warships,
submarines, aircrafts and helicopters participated in
the trilateral Malabar naval exercise: India, US and
Japan
The trilateral Malabar naval exercise by India and
two other countries was held at which place: North
Western Pacific Ocean
Fuad Masum has been elected as President of which
country: Iraq
Prime Minister of which country was in news as he
resigned in a shock move to protest the disbanding
of the ruling parliamentary coalition: Ukraine
To protect investors, the Cabinet has cleared the
SEBI Bill, to empower SEBI to initiate action against
ponzi schemes and investment frauds. What is a
ponzi scheme: Fraudulent deposit collection
scheme
In the recently compiled Human Development
Index, India has been placed at which rank: 135th
Name the country which enjoys the honour of being
placed at the top of the Human Development Index:
Norway
The mascot of 20th Commonwealth Games Clyed
has been derived from which animal: No animal, it
is a thistle plant
Govt. plans to merge United Bank of India with
which bigger bank: IDBI Bank
Which public sector undertaking has recently been
granted Navratna status: Container Corporation
of India Limited (CONCOR)
Name the website that has been launched by the
Prime Minister to help people contribute in
governance of the country by giving their views on
important issues: mygov.nic.in
Name the world famous three week cycling
marathon won by Vincenzo Nibali of Italy: Tour de
France
Kargil Vijai Diwas is celebrated on which date: 26th
July
Israel Defence Forces (IDF) launched Operation
Protective Edge against __________ militants in
Gaza strip: Hamas
Name the Indian corporate which became first
Indian company to achieve a market capitalization of
Rs. 5 lakh crore rupees: TCS (Tata Consultancy
Services)
Which famous sports person has been appointed as
Brand Ambassador of Telangana State: Sania
Mirza
Name the country that has topped the 142 nations
list of Global Innovation Index 2013: Switzerland
Mens title in Wimbledon Tennis Open was won by
which sports star: Novak Djokovic
Novak Djokovic lifted the Wimbledon Mens title by
defeating which player: Roger Feeder
Womens title in Wimbledon Tennis Open was won

860) Name

861)

862)
863)

864)

865)
866)

867)

868)
869)

870)

871)

872)
873)

874)

875)

876)
877)
878)
879)

96

by which sports star: Petra Kvitova

880) Petra Kvitova lifted the Wimbledon Womens title by


defeating which player: Eugenie Bouchard

881) Maharashtra has appointed Amitabh Bachhan as its

882)
883)
884)
885)

886)
887)

888)

889)

890)

891)
892)
893)

894)

brand ambassador for what purpose: for


Promoting Horticulture
Economic survey of India is presented in which
house of Parliament: Lok Sabha
Who presents the economic survey report in the
parliament: Finance Minister
India plans to start its 1st bullet train on which route:
Mumbai - Ahmedabad
Govt. proposes to develop Diamond Quadrilateral for
high speed trains connecting which main cities: The
Four Metros
Govt. has raised deduction limit under section 80-C
of Income Tax Act by what amount: Rs. 50,000
As per sanction 80-C of the Income Tax Act, what is
the maximum amount of savings that are exempted
from income tax: Rs. 1.5 lac
Senior citizen in the age group of 60 and above are
exempted from income tax upto what amount of
income: Rs. 3 lac
Name the new welfare scheme proposed by Indian
government for promoting the girl child: Beti
Padhao, Beti Bachao Yojana
Govt. proposes to start a Rs. 500 cr scheme for
providing 24 x 7 power supply to all homes in rural
areas. Name this scheme: Deen Dayal Upadhyaya
Gram Jyoti Yojana
What is the target for 2014-15 for agriculture credit
by banks: Rs. 8 trillion
The Swatch Bharat Abhiyaan aims to achieve total
sanitation in India by which year: 2019
As per the budget announcement of the finance
minister the target of financial inclusion has been set
at opening at least ________________ bank
account in each house hold: Two
Govt. plans to setup two biotech clusters at which
centres: Bangaluru and Faridabad

be

around

League 7: Kolkata Knight Riders

902) Sultan Azlan Shah who passed away was associated


with which sports: Hockey

903) Sultan Azlan Shah who passed away recently, was


from which country: Malaysia

904) Who has been made the new king of Spain: Prince
Felipe

905) Which village in Nagaland has been declared as the


countrys first tobacco-free village: Gariphema

906) World No Tobacco Day is observed on which date:


May 31

907) Name the first Indian archer to win three gold


medals in a single
Abhishek Verma

international

tournament:

908) SEBI has said that public sector undertakings listed


on stock exchanges to have should also adhere to
the mandatory _____ public shareholding norms
that are applicable to private companies: 25%

909) Bashar Al-Assad has been elected as President


of_________ for the third time successively: Syria

910) Name the fifth Indo-French bilateral air exercise


held at Jodhpur Air Base in Rajasthan: Garuda-V

911) Kepler 10 C is the name of the biggest rocky


________ ever discovered: Planet

912) Which state has announced 12 per cent reservation


for BPL candidates in all the state government jobs:
Sikkim

913) What is the popular name for the French Open


Tennis Championship held at Paris: Roland Garros

914) Name the winner of the Mens title at French Open


Tennis Championship: Rafael Nadal

915) Name the winner of the Womens title at French


916) Ace tennis player Rafael Nadal is from which

895) The per capita income at current prices during 2013to

901) Name the cricket team that won the Indian Premier

Open Tennis Championship: Maria Sharapova

JUNE 2014
14 is estimated
Rs.74,380

silver medal respectively, in which International


Competition in Sassari city, Italy: Wrestling

Rs.________

896) Abdul Fattah Al-Sisi has been elected as President of


which country: Egypt

897) Name the new Solicitor General of India: Ranjit


Kumar

898) Dag Hammarskjold Medal is by UNO for what


purpose: Show of Gallantry

899) In an effort to eliminate outdated capacity and


improve work safety and address pollution concerns,
which country plans to shut down over 2,000 small
coal mines by next year: China

country: Spain

917) Ace tennis player Maria Sharapova is from which


country: Russia

918) G7 meet of industrialized nations was held at which


place: Brussels, Belgium

919) Name the new speaker of Lok Sabha: Sumitra


Mahajan

920) RBI has advised that for opening of bank accounts,


the proof of __________ is not necessary if
customer has submitted proof of his permanent
address: Local Address

921) India recently test fired its 290-km range supersonic


missile from the stealth destroyer INS Kolkata. What

900) Yogeshwar Dutt and Sushil won the gold medal and
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

97

is its name: Brahmos

launched in Bhopal, Madhya Pradesh: Gauravi

922) Central government has decided that all the

941) Name the prize won by Sanjaya Rajaram, India born

government employees who have differently abled


children to take care of will be exempted from
___________: Transfers

veteran plant scientist from Mexico, for his


contribution in increasing the wheat production in
world: World Food Prize

923) In which river 24 engineering students, including six

942) World Food Day is observed on which date:

girls, were washed away due to sudden release of


water from the reservoir: River Beas

924) Reuven Rivlin has been elected ________ of Israel:


President

925) Who has been appointed as new Chief Executive


Officer, Infosys: Vishal Sikka

October 16

943) Name the historical monument of Gujarat that has


been approved as world heritage site by UNESCO:
Rani-Ki-Vav

944) Rani Ki Vav, a world heritage site, is what type


of monument: Stepwell

926) Name the Union Minister who has been appointed as

945) Foreign investment of ______ per cent or more in a

India's Governor on the Board of Governors of the


Asian Development Bank: Arun Jaitely

listed company will now be treated as foreign direct


investment (FDI): 10

927) Name the Bollywood celebrity who has been

946) Arvind Mayaram committee has been setup for what

appointed as UNICEF's 'celebrity advocate for child


rights': Madhuri Dixit

928) Which country has overtaken Germany and Italy to


emerge as the world's second largest textile
exporter: India

929) Name the country that is largest exporter of textiles


in the world: China

930) The Centre has decided to give Rs. ______ per


household as labour charges to the poor for building
their homes under Indira Awaas Yojna: 12,000

931) Govt. provides Rs. _____ for construction of a house


under IAY in hilly areas: 75,000

932) Govt. provides Rs. _____ for construction of a house


under IAY in plain areas: 70,000

933) Which private sector bank has launched video


branch - a 24x7 unique innovative service allowing
customers to interact face-to-face with their bank
branch using desktop, tablet or smartphone:
IndusInd Bank

934) Govt. has recently cleared to raise the height of


which dam from present 121.92 metres to 138.72
metres: Narmada Dam

935) Name the city which has become the fourth city the
country to have Metro rail operations: Mumbai

936) India recently signed Washington Accord with a


group of 17 nations for what purpose: Academic
recognition of its degrees

937) For which type of sports Govt. has decided to


increase the daily food supplement budget from Rs
280 to Rs 750: Power Games

938) As per new SEBI norms for public issuance of debt


securities (debentures, bonds etc.), these offers will
have to be of minimum _______ crore: Rs. 100

939) 16th Asian Junior Athletics Championship was held


at which place: Taipei City, China

purpose: To review definitions of FDI and FII

947) Rohinton Nariman, the noted advocate has been


appointed to which important post: Judge in
Supreme Court

948) Kanyashree Prakalpa, a West Bengal government


scheme that has been recognized by UK and
UNICEF, is for what purpose: To provide
scholarship to poor girls

949) Name the IT initiative of the govt. for delivery of


public services through the mobile platform has
been awarded a United Nations Public Service
Award: Mobile Seva

950) Where is the Great Himalayan National Park (GHNP)


that has been accorded the UNESCO World Heritage
Site status for its exceptional natural beauty and
conservation of biological diversity.: Kullu district
of Himachal Pradesh

951) ISIS militants have been waging a fierce civil battle


against the democratically elected govt. of which
country: Iraq

952) What is the full form of ISIS: Islamic State of


Iraq and Syria

953) Which country won the Mens title in hockey world


cup: Australia

954) Which country won the Womens title in hockey


world cup: The Netherland

955) The World Cup Hockey Championship was held at


which place: The Hague, Netherland

956) Which Indian university has been named as the best


higher educational institution in India by the Times
Higher
Educations
Asia
rankings: Panjab
University, Chandigarh

957) Viswanathan Anand won the _______ medal at the


World Rapid Chess Championship held at Dubai:
Bronze

940) Name the Indias first One Stop Crisis Centre (OSCC)
GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

98

958) Who has been elected as the First Chairman of

ANNUAL SUBSCRIPTION FORM

International Cricket Council, Dubai: N. Srinivasan

959) International Widows Day is observed on which


rd

date: 23 June

960) Name the first Indian shooter to win three medals in


successive ISSF Shooting World Cup: Jitu Rai

961) 49th Jnanpith award 2013 has been awarded to

TO SUBSCRIBE THIS MAGAZINE


Simply SMS GYANM TO 09646888377

OR

EMAIL YOUR REQUEST AT: gyanm.college@gmail.com

SUBSCRIPTION PERIOD: ONLY 12 MONTHS


FROM (MONTH) ..TO.(MONTH)

which noted Hindi poet: Kedarnath Singh

962) The Moortidevi Award is given in which field: For a


work in
heritage

Indian

philosophy

and

cultural

AMOUNT:

Rs. 600/-

963) Name the winner for Moortidevi Award 2013: C.


Radhakrishna

964) The

2013
Moortidevi
Award
winner,
C.
Radharkrishna
writes
in
which
language:
Malayalam

965) World Refugee Day is observed on which date:

I am preparing for:

Bank PO

Clerk

Railway Exams

SSC Exams

Management

Bank

Others

Name: Mr. / Ms:..

June 20

DOB:..../..../..

966) Union Ministry of Culture has launched the Project


Mausam for what purpose: To explore the
diversity of cultural, commercial and religious
interactions in the Indian Ocean region

967) As per the Global Peace Index 2014, _________ has


been declared as the most peaceful country:
Iceland

968) As per the Global Peace Index 2014, _________ has


been declared as the most unpeaceful country:
Syria

969) As per the Global Peace Index 2014, India has been
placed at which rank: 143rd

970) The book titled The Goldfinch has been authored by

Address:.
.
.
City:
.District:..
State: ....PIN:
Email: ..

whom: Donna Tartt

971) Baileys Womens Prize for Fiction 2014 has been

Ph./Mob..

won by __________ for her first novel A girl is a


Half-Formed Thing: Eimear McBride

972) Which Indian Airport was declared second best in


service quality in world and sixth best airport in the
world: Indira Gandhi International Airport

973) Name the lady who has been declared as most


powerful women in the world by Forbes Magazine:
Angela Merkel

974) Angela Merkel has been declared as most powerful


women in the world. Who is she: Chancellor of
Germany

Subscription amount can be credited to our Bank


A/c No. 50213117700 at Allahabad Bank, Sector
34-A, Chandigarh, IFS Code ALLA0211989
or
by

MULTICITY

Cheque/Draft

favouring

Gyanm

Education & Training Institute Pvt. Ltd. payable at


Chandigarh.

975) Who has been declared as most powerful women in


India by the Forbes
Bhattarcharya

magazine:

Arunadhati

976) Which Indian actor has been conferred with Legion


of France recently: Shahrukh Khan
Edited, Printed and Published by Varinder Mohan Singh Grover for Gyanm Education
and Training Institute Pvt. Ltd., SCO 13-14-15, 2nd Floor, Sector 34-A, Chandigarh
160022 and printed by him at All tech Print Pack, 182/4, Industrial Area I, Chandigarh.

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

Date:

Signature

(Magazine will be sent by Ordinary Post)

GYANM COLLEGE OF COMPETITIONS, HO: SCO 13-15, 2ND


FLOOR, SEC 34-A, CHANDIGARH, PH: 0172-4052124

99

TOP REASON TO START A FRANCHISEE

Low Investment
Upfront Revenue Generation
Best Return on Investment
Proven Business Module
Already 8 Branches are working

WHAT WE NEED

Person with Good Management Skills


Passions to Work in this Noble Business
Investment Capacity of 6-8 Lacs
Area of 600-800 Sq. Feet
People from Education Field will be Preferred

WHY GYANM

Leading Brand Name


Extensive Support in Every Vertical
Proven Working Model
Already Established 8 Centers
Very High Success Rates
Best Online Testing System
IF INTERESTED, PLEASE CALL 09646039977
SAHIL KUMAR, MANAGER, BUSINESS DEVELOPMENT
or Email at sahil.gyanm@gmail.com
or SMS GROWTH to 09646039977

GENERAL AWARENESS JANUARY 2015

100