Vous êtes sur la page 1sur 2

NUMBER SYSTEM

1. In a knock-out tennis tournament of 128


players, what is the number of matches
played to decide the winner?
a) 128

b) 127

c) 64

d) 129

2. In a knock-out tennis tournament of 63


matches were played to decide the
winner of the tournament. What is the
number of players in the tournament?
a) 62

b) 63

c) 64

d) 126

3. A printer numbers the pages of book


starting with 1 and uses 3189 digits in all.
How many pages does the book have?
a) 1000 b) 1074 c) 1075

d) 1080

4. Raja was given, a problem of adding a


certain number of consecutive natural
numbers starting from 1. By mistake, he
added a natural number twice. He
obtained the sum as 825. Find the
number that was added twice.
a) 5

b) 15

c) 10

d) 25

a) 3

b) 4

c) 6

d) 25

5. When a number is divided by 121, the


remainder is 25. If the same number is
divided by 11, the remainder will be
6. A number when divided by 36 leaves a
remainder of 23. What is the remainder
when the same number is divided by 17?
a) 23
c) 8

b) 6

d) Cannot say

7. The HFC of two numbers is 113 and


their LCM is 228825. One of the
numbers is 2825. Find the other
a) 9513

c) 9153

b) 9135

d) 9351

8. There are 576 boys and 448 girls in a


school that are to be divided into equal
sections of either boys or girls alone.
Find the least number of sections that
can be formed?
a) 24

b) 32

c) 16

d) 48

a) 34

b) 46

c) 26

d) 40

a) 72

b) 84

c) 60

d) 48

a) 8

b) 9

c) 12

d) 18

9. A milkman has three different qualities


of milk. 403 gallons of 1st quality, 465
gallons of 2nd quality and 496 gallons of
3rd quality. Find the least possible
number of bottles of equal size in which
different milk of different qualities can
be filled without mixing?
10. Four bells ring at the intervals of 6, 8, 12
and 18 seconds. They start ringing
together at 12 oclock. After how many
seconds will they ring together again?
11. Seven bells ring at intervals of 2,
3,4,6,8,9,12 minutes respectively. They
started ringing simultaneously at 6:00 in
the morning. How many more times
would all seven bells ring simultaneously
till 5:00 in the evening of the same day?
12. Find the smallest four digit number
which when divided by 5,6,7 and 8
leaves a remainder of 3 in each case
a) 1677 b) 1683 c) 1003

d) 1013

13. Find the largest four digit number which


when divided by 5,6,7,8,9,10 leaves the
remainders of 4,5,6,7,8,9 respectively
a) 2519

c) 7559

b) 2521

d) 7561

THE LEADERS Academy for Competitive Exams, Hyd. Mob: +91 8712 206 206, +91 8712 205 205
Prepared By: Sreenivasa Chowdary Nellore M.B.A
Follow the Author on FB : @Chowdary4AptitudeTraining

NUMBER SYSTEM
14. I have a few sweets of be distributed. If I
keep 2, 3 or 4 in apack, I am left with
one sweet. If I keep 5 in a pack, I am left
with none. What is the minimum
number of sweets I have to pack and
distribute?
a) 25

b) 37

c) 54

d) 65

15. Raju has 14 currency notes in his pocket


consisting of only Rs.20 notes and Rs.10
notes. The total money value of the
notes is Rs.230. The number of Rs.10
notes that Raju has is (GATE - 2012)
a) 5

b) 6

c) 9

d) 10

16. Three friends R, S and T shared toffees


from a bowl. R took 1/3rd of the toffees,
but returned four to the bowl. S took
1/4th of what was left but returned three
toffees to the bowl. T took half of the
remainder but returned two back into
the bowl. If the bowl had 17 toffees left,
how many toffees were originally there
in the bowl? (GATE - 2011)
a) 38

b) 31

c) 48

d) 41

17. Three sisters (R, S, and T) received a

total of 24 toys during Christmas. The


toys were initially divided among them in
a certain proportion. Subsequently, R

gave some toys to S which doubled the


share of S. Then S in turn gave some of
her toys to T, which doubled Ts share.
Next, some of Ts toys were given to R,
which doubled the number of toys that
R currently had. As a result of all such
exchanges, the three sisters were left
with equal number of toys. How many
toys did R have originally? (GATE - 2011)
a) 8

b) 9

c) 11

a) 2

b) 3

c) 4

a) 534

b) 1403 c) 1623

d) 12

18. There are eight bags of rice looking


alike, seven of which have equal weight
and one is slightly heavier. The weighing
balance is of unlimited capacity. Using
this balance, the minimum number of
weighings required to identify the
heavier bag is (GATE - 2012)
d) 8

19. If 137 + 276 = 435, how much is 731 +


672 =? (GATE - 2010)
d) 1513

20. Consider the equation: (7526)8 (Y)8 =


(4364)8, where (X)N stands for X to the
base N. Find Y (GATE - 2014)
a) 1634 b) 1737 c) 3142 d) 3162

THE LEADERS Academy for Competitive Exams, Hyd. Mob: +91 8712 206 206, +91 8712 205 205
Prepared By: Sreenivasa Chowdary Nellore M.B.A
Follow the Author on FB : @Chowdary4AptitudeTraining