Vous êtes sur la page 1sur 14

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

EngineeringInterviewQuestions.com
Engineeringinterviewquestions,multiplechoicequestions,objectivetypequestions,seminortopics,labvivaquestionsandanswers,onlinequiztestpdffreedownloadforfreshers.

COMPOSE

Gmail for Work

HomeElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestions110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQu
Answers

110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestions
Answers

Adsby Google

QuestionsandAnswers

1.Whichofthefollowingcomponentisusuallyfabricatedoutofsiliconsteel?
(a)Bearings

3PhaseInductionMotor
MultipleChoiceQuestions(b)Shaft

(c)Statorcore
(d)Noneoftheabove
Ans:c
2.Theframeofaninductionmotorisusuallymadeof
(a)siliconsteel
(b)castiron
(c)aluminium
(d)bronze
Ans:b
3.Theshaftofaninductionmotorismadeof
(a)stiff
(b)flexible
(c)hollow
(d)anyoftheabove
Ans:a
4.Theshaftofaninductionmotorismadeof
(a)highspeedsteel
(b)stainlesssteel
(c)carbonsteel
(d)castiron
Ans:c
5.Inaninductionmotor,noloadtheslipisgenerally
http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

1/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

(a)lessthan1%
(b)1.5%
(c)2%
(d)4%
Ans:a
6.Inmediumsizedinductionmotors,theslipisgenerallyaround
(a)0.04%
(b)0.4%
(c)4%
(d)14%
Ans:c
7.Insquirrelcageinductionmotors,therotorslotsareusuallygivenslightskewinorderto
(a)reducewindagelosses
(b)reduceeddycurrents
(c)reduceaccumulationofdirtanddust
(d)reducemagnetichum
Ans:d
8.Incasetheairgapinaninductionmotorisincreased
(a)themagnetisingcurrentoftherotorwilldecrease
(b)thepowerfactorwilldecrease
(c)speedofmotorwillincrease
(d)thewindagelosseswillincrease
Ans:b
9.Slipringsareusuallymadeof
(a)copper
(b)carbon
(c)phosporbronze
(d)aluminium
Ans:c
10.A3phase440V,50Hzinductionmotorhas4%slip.Thefrequencyofrotore.m.f.willbe
(a)200Hz
(b)50Hz
(c)2Hz
(d)0.2Hz
Ans:c
11.InNsisthesynchronousspeedandstheslip,thenactualrunningspeedofaninductionmotorwillbe
(a)Ns
(b)s.N,
(c)(ls)Ns
(d)(Nsl)s
Ans:c
Theefficiencyofaninductionmotorcanbeexpectedtobenearly
(a)60to90%
(b)80to90%
(c)95to98%
(d)99%
Ans:b

http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

2/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

13.Thenumberofslipringsonasquirrelcageinductionmotorisusually
(a)two
(b)three
(c)four
(d)none
Ans:d
14.Thestartingtorqueofasquirrelcageinductionmotoris
(a)low
(b)negligible
(c)sameasfullloadtorque
(d)slightlymorethanfullloadtorque
Ans:a
15.Adoublesquirrelcageinductionmotorhas
(a)tworotorsmovinginoppsitedirection
(b)twoparallelwindingsinstator
(c)twoparallelwindingsinrotor
(d)twoserieswindingsinstator
Ans:c
16.Stardeltastartingofmotorsisnotpossibleincaseof
(a)singlephasemotors
(b)variablespeedmotors
(c)lowhorsepowermotors
(d)highspeedmotors
Ans:a
17.Thetermcoggingisassociatedwith
(a)threephasetransformers
(b)compoundgenerators
(c)D.C.seriesmotors
(d)inductionmotors
Ans:d
18.Incaseoftheinductionmotorsthetorqueis
(a)inverselyproportionalto(Vslip)
(b)directlyproportionalto(slip)2
(c)inverselyproportionaltoslip
(d)directlyproportionaltoslip
Ans:d
19.Aninductionmotorwith1000r.p.m.speedwillhave
(a)8poles
(b)6poles
(c)4poles
(d)2poles
Ans:b
20.Thegoodpowerfactorofaninductionmotorcanbeachievediftheaveragefluxdensityintheairgapis
(a)absent
(b)small
(c)large
(d)infinity
Ans:b
http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

3/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

21.Aninductionmotorisidenticalto
(a)D.C.compoundmotor
(b)D.C.seriesmotor
(c)synchronousmotor
(d)asynchronousmotor
Ans:d
22.Theinjectede.m.f.intherotorofinductionmotormusthave
(a)zerofrequency
(b)thesamefrequencyastheslipfrequency
(c)thesamephaseastherotore.m.f.
(d)highvalueforthesatisfactoryspeedcontrol
Ans:b
23.Whichofthefollowingmethodsiseasilyapplicabletocontrolthespeedofthesquirrelcageinductionmotor?
(a)Bychangingthenumberofstatorpoles
(b)Rotorrheostatcontrol
(c)Byoperatingtwomotorsincascade
(d)Byinjectinge.m.f.intherotorcircuit
Ans:a
24.Thecrawlingintheinductionmotoriscausedby
(a)lowvoltagesupply
(b)highloads
(c)harmonicsdevelpedinthemotor
(d)improperdesignofthemachine
(e)noneoftheabove
Ans:c
25.Theautostarters(usingthreeautotransformers)canbeusedtostartcageinductionmotorofthefollowingtype
(a)starconnectedonly
(b)deltaconnectedonly
(c)(a)and(b)both
(d)noneoftheabove
Ans:c
26.Thetorquedevelopedinthecageinductionmotorwithautostarteris
(a)k/torquewithdirectswitching
(6)Kxtorquewithdirectswitching
(c)K2xtorquewithdirectswitching
(d)k2/torquewithdirectswitching
Ans:c
27.Whentheequivalentcircuitdiagramofdooublesquirrelcageinductionmotorisconstructedthetwocagescanbe
considered
(a)inseries
(b)inparallel
(c)inseriesparallel
(d)inparallelwithstator
Ans:b
28.Itisadvisabletoavoidlinestartingofinductionmotorandusestarterbecause
(a)motortakesfivetoseventimesitsfullloadcurrent
(b)itwillpickupveryhighspeedandmaygooutofstep
(c)itwillruninreversedirection
http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

4/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

(d)startingtorqueisveryhigh
Ans:a
29.Steplessspeedcontrolofinductionmotorispossiblebywhichofthefollowingmethods?
(a)e.m.f.injectioninrotoreueuit
(b)Changingthenumberofpoles
(c)Cascadeoperation
(d)Noneoftheabove
Ans:b
30.Rotorrheostatcontrolmethodofspeedcontrolisusedfor
(a)squirrelcageinductionmotorsonly
(b)slipringinductionmotorsonly
(c)both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:b
31.Inthecirclediagramforinductionmotor,thediameterofthecirclerepresents
(a)slip
(b)rotorcurrent
(c)runningtorque
(d)linevoltage
Ans:b
32.Forwhichmotorthespeedcanbecontrolledfromrotorside?
(a)Squirrelcageinductionmotor
(b)Slipringinductionmotor
(c)Both(a)and(b)
(d)Noneoftheabove
Ans:b
33.Ifanytwophasesforaninductionmotorareinterchanged
(a)themotorwillruninreversedirection
(b)themotorwillrunatreducedspeed
(c)themotorwillnotrun
(d)themotorwillburn
Ans:a
34.Aninductionmotoris
(a)selfstartingwithzerotorque
(b)selfstartingwithhightorque
(c)selfstartingwithlowtorque
(d)nonselfstarting
Ans:c
35.Themaximumtorqueinaninductionmotordependson
(a)frequency
(b)rotorinductivereactance
(c)squareofsupplyvoltage
(d)alloftheabove
Ans:d
36.Inthreephasesquirrelcageinductionmotors
(a)rotorconductorendsareshortcircuitedthroughsliprings
(b)rotorconductorsareshortcircuitedthroughendrings
http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

5/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

(c)rotorconductorsarekeptopen
(d)rotorconductorsareconnectedtoinsulation
Ans:b
37.Inathreephaseinductionmotor,thenumberofpolesintherotorwindingisalways
(a)zero
(b)morethanthenumberofpolesinstator
(c)lessthannumberofpolesinstator
(d)equaltonumberofpolesinstator
Ans:d
38.DOLstartingofinductionmotorsisusuallyrestrictedto
(a)lowhorsepowermotors
(b)variablespeedmotors
(c)highhorsepowermotors
(d)highspeedmotors
Ans:a
39.Thespeedofasquirrelcageinductionmotorcanbecontrolledbyallofthefollowingexcept
(a)changingsupplyfrequency
(b)changingnumberofpoles
(c)changingwindingresistance
(d)reducingsupplyvoltage
Ans:c
40.Thecrawlinginaninductionmotoriscausedby
(a)highloads
(6)lowvoltagesupply
(c)improperdesignofmachine
(d)harmonicsdevelopedinthemotor
Ans:d
41.Thepowerfactorofaninductionmotorundernoloadconditionswillbecloserto
(a)0.2lagging
(b)0.2leading
(c)0.5leading
(d)unity
Ans:a
42.Thecoggingofaninductionmotorcanbeavoidedby
(a)properventilation
(b)usingDOLstarter
(c)autotransformerstarter
(d)havingnumberofrotorslotsmoreorlessthanthenumberofstatorslots(notequal)
Ans:d
43.Ifaninductionmotorwithcertainratioofrotortostatorslots,runsat1/7ofthenormalspeed,thephenomenonwillbetermedas
(a)humming
(b)hunting
(c)crawling
(d)cogging
Ans:c
44.Slipofaninductionmotorisnegativewhen
(a)magneticfieldandrotorrotateinoppositedirection
http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

6/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

(b)rotorspeedislessthanthesynchronousspeedofthefieldandareinthesamedirection
(c)rotorspeedismorethanthesynchronousspeedofthefieldandareinthesamedirection
(d)noneoftheabove
Ans:c
45.SizeofahighspeedmotorascomparedtolowspeedmotorforthesameH.P.willbe
(a)bigger
(b)smaller
(c)same
(d)anyoftheabove
Ans:b
46.A3phaseinductionmotorstatordeltaconnected,iscarryingfullloadandoneofitsfusesblowsout.Thenthemotor
(a)willcontinuerunningburningitsonephase
(b)willcontinuerunningburningitstwophases
(c)willstopandcarryheavycurrentcausingpermanentdamagetoitswinding
(d)willcontinuerunningwithoutanyharmtothewinding
Ans:a
47.A3phaseinductionmotordeltaconnectediscarryingtooheavyloadandoneofitsfusesblowsout.Thenthe
motor
(a)willcontinuerunningburningitsonephase
(b)willcontinuerunningburningitstwophase
(c)willstopandcarryheavycurrentcausingpermanentdamagetoitswinding
(d)willcontinuerunningwithoutanyharmtothewinding
Ans:c
48.Lowvoltageatmotorterminalsisdueto
(a)inadequatemotorwiring
(b)poorelyregulatedpowersupply
(c)anyoneoftheabove
(d)noneoftheabove
Ans:c
49.Inaninductionmotortherelationshipbetweenstatorslotsandrotorslotsisthat
(a)statorslotsareequaltorotorslots
(b)statorslotsareexactmultipleofrotorslots
(c)statorslotsarenotexactmultipleofrotorslots
(d)noneoftheabove
Ans:c
50.Slipringmotorisrecommendedwhere
(a)speedcontrolisrequired
(6)frequentstarting,stoppingandreversingisrequired
(c)highstartingtorqueisneeded
(d)allabovefeaturesarerequired
Ans:d
51.Asloadonaninductionmotorgoesonincreasing
(a)itspowerfactorgoesondecreasing
(b)itspowerfactorremainsconstant
(c)itspowerfactorgoesonincreasingevenafterfullload
(d)itspowerfactorgoesonincreasinguptofullloadandthenitfallsagain
Ans:d

http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

7/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

52.Ifa3phasesupplyisgiventothestatorandrotorisshortcircuitedrotorwillmove
(a)intheoppositedirectionasthedirectionoftherotatingfield
(b)inthesamedirectionasthedirectionofthefield
(c)inanydirectiondependinguponphasesquenceofsupply
Ans:b
53.Itisadvisabletoavoidlinestartingofinductionmotorandusestarterbecause
(a)itwillruninreversedirection
(b)itwillpickupveryhighspeedandmaygooutofstep
(c)motortakesfivetoseventimesitsfullloadcurrent
(d)startingtorqueisveryhigh
Ans:c
54.Thespeedcharacteristicsofaninductionmotorcloselyresemblethespeedloadcharacteristicsofwhichofthe
followingmachines
(a)D.C.seriesmotor
(b)D.C.shuntmotor
(c)universalmotor
(d)noneoftheabove
Ans:b
55.Whichtypeofbearingisprovidedinsmallinductionmotorstosupporttherotorshaft?
(a)Ballbearings
(b)Castironbearings
(c)Bushbearings
(d)Noneoftheabove
Ans:a
56.Apumpinductionmotorisswitchedontoasupply30%lowerthanitsratedvoltage.Thepumpruns.Whatwill
eventuallyhappen?Itwill
(a)stallaftersometime
(b)stallimmediately
(c)continuetorunatlowerspeedwithoutdamage
(d)getheatedandsubsequentlygetdamaged
Ans:d
57.5H.P.,50Hz,3phase,440V,inductionmotorsareavailableforthefollowingr.p.m.Whichmotorwillbethe
costliest?
(a)730r.p.m.
(b)960r.p.m.
(c)1440r.p.m.
(d)2880r.p.m.
Ans:a
58.A3phaseslipringmotorhas
(a)doublecagerotor
(6)woundrotor
(c)shortcircuitedrotor
(d)anyoftheabove
Ans:b
59.Thestartingtorqueofa3phasesquirrelcageinductionmotoris
(a)twicethefullloadtorque
(b)1.5timesthefullloadtorque
(c)equaltofullloadtorque
http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

8/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

Ans:b
60.Shortcircuittestonaninductionmotorcannotbeusedtodetermine
(a)windagelosses
(b)copperlosses
(c)transformationratio
(d)powerscaleofcirclediagram
Ans:a
61.Inathreephaseinductionmotor
(a)ironlossesinstatorwillbenegligibleascomparedtothatinrotor
(6)ironlossesinmotorwillbenegligibleascomparedtothatinrotor
(c)ironlossesinstatorwillbelessthanthatinrotor
(d)ironlossesinstatorwillbemorethanthatinrotor
Ans:d
62.Incaseof3phaseinductionmotors,pluggingmeans
(a)pullingthemotordirectlyonlinewithoutastarter
(b)lockingofrotorduetoharmonics
(c)startingthemotoronloadwhichismorethantheratedload
(d)interchangingtwosupplyphasesforquickstopping
Ans:d
63.Whichisofthefollowingdataisrequiredtodrawthecirclediagramforaninductionmotor?
(a)Blockrotortestonly
(b)Noloadtestonly
(c)Blockrotortestandnoloadtest
(d)Blockrotortest,noloadtestandstatorresistancetest
Ans:d
64.Inthreephaseinductionmotorssometimescopperbarsareplaceddeepintherotorto
(a)improvestartingtorque
(b)reducecopperlosses
(c)improveefficiency
(d)improvepowerfactor
Ans:a
65.Inathreephaseinductionmotor
(a)powerfactoratstartingishighascomparedtothatwhilerunning
(b)powerfactoratstartingislowascomparedtothatwhilerunning
(c)powerfactoratstartinginthesameasthatwhilerunning
Ans:b
66.Thevafcieoftransformationratioofaninductionmotorcanbefoundby
(a)opencircuittestonly
(b)shortcircuittestonly
(c)statorresistancetest
(d)noneoftheabove
Ans:b
67.Thepowerscaleofcirclediagramofaninductionmotorcanbefoundfrom
(a)statorresistancetest
(6)noloadtestonly
(c)shortcircuittestonly
(d)noueoftheabove
http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

9/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

Ans:c
68.Theshapeofthetorque/slipcurveofinductionmotoris
(a)parabola
(b)hyperbola
(c)rectangularparabola
(d)straigthline
Ans:c
69.Achangeof4%ofsupplyvoltagetoaninductionmotorwillproduceachangeofappromimately
(a)4%intherotortorque
(b)8%intherotortorque
(c)12%intherotortorque
(d)16%intherotortorque
Ans:d
70.Thestatingtorqueoftheslipringinductionmotorcanbeincreasedbyadding
(a)externalinductancetotherotor
(b)externalresistancetotherotor
(c)externalcapacitancetotherotor
(d)bothresistanceandinductancetorotor
Ans:b

71.A500kW,3phase,440volts,50Hz,A.C.inductionmotorhasaspeedof960r.p.m.onfullload.Themachinehas6poles.Theslipo
machinewillbe
(a)0.01
(b)0.02
(c)0.03
(d)0.04
Ans:d
72.Thecompletecirclediagramofinduetionmotorcanbedrawnwiththehelpofdatafoundfrom
(a)noloadtest
(6)blockedrotortest
(c)statorresistancetest
(d)alloftheabove
Ans:d
73.Inthesquirrelcageinductionmotortherotorslotsareusuallygivenslightskew
(a)toreducethemagnetichumandlockingtendencyoftherotor
(b)toincreasethetensilestrengthoftherotorbars
(c)toensureeasyfabrication
(d)noneoftheabove
Ans:a
74.Thetorqueofarotorinaninductionmotorunderrunningconditionismaximum
(a)attheunitvalueofslip
(b)atthezerovalueofslip
(c)atthevalueoftheslipwhichmakesrotorreactanceperphaseequaltotheresistanceperphase
(d)atthevalueoftheslipwhichmakestherotorreactancehalfoftherotor
Ans:c
75.Whatwillhappeniftherelativespeedbetweentherotatingfluxofstatorandrotoroftheinductionmotoriszero?
(a)Theslipofthemotorwillbe5%
(b)Therotorwillnotrun
http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

10/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

(c)Therotorwillrunatveryhighspeed
(d)Thetorqueproducedwillbeverylarge
Ans:b
76.Thecirclediagramforaninductionmotorcannotbeusedtodetermine
(a)efficiency
(b)powerfactor
(c)frequency
(d)output
Ans:a
77.Blockedrotortestoninductionmotorsisusedtofindout
(a)leakagereactance
(b)powerfactoronshortcircuit
(c)shortcircuitcurrentunderratedvoltage
(d)alloftheabove
Ans:d
78.Lubricantusedforballbearingisusually
(a)graphite
(b)grease
(c)mineraloil
(d)molasses
Ans:b
79.Aninductionmotorcanrunatsynchronousspeedwhen
(a)itisrunonload
(b)itisruninreversedirection
(c)itisrunonvoltagehigherthantheratedvoltage
(d)e.m.f.isinjectedintherotorcircuit
Ans:d
80.Whichmotorispreferredforuseinmineswhereexplosivegasesexist?
(a)Airmotor
(b)Inductionmotor
(c)D.C.shuntmotor
(d)Synchronousmotor
Ans:a
81.Thetorquedevelopedbya3phaseinductionmotorleastdependson
(a)rotorcurrent
(b)rotorpowerfactor
(c)rotore.m.f.
(d)shaftdiameter
Ans:d
82.Inaninductionmotorifairgapisincreased
(a)thepowerfactorwillbelow
(b)windagelosseswillbemore
(c)bearingfrictionwillreduce
(d)copperlosswillreduceInaninductionmotor
Ans:a
83.Ininductionmotor,percentageslipdependson
(a)supplyfrequency
http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

11/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

(b)supplyvoltage
(c)copperlossesinmotor
(d)noneoftheabove
Ans:c

84.When/?2istherotorresistance,.X2therotorreactanceatsupplyfrequencyandstheslip,thentheconditionformaximumtorque
runningconditionswillbe
(a)sR2X2=1
(b)sR2=X2
(c)R2=sX2
(d)R2=s2X2
Ans:c
85.Incaseofadoublecageinductionmotor,theinnercagehas
(a)highinductancearidlowresistance
(b)lowinductanceandhighresistance
(c)lowinductanceandlowresistance
(d)highinductanceandhighresistance
Ans:a
86.Thelowpowerfactorofinductionmotorisdueto
(a)rotorleakagereactance
(b)statorreactance
(c)thereactivelaggingmagnetizingcurrentnecessarytogeneratethemagneticflux
(d)alloftheabove
Ans:d
87.Insertionofreactanceintherotorcircuit
(a)reducesstartingtorqueaswellasmaximumtorque
(b)increasesstartingtorqueaswellasmaximumtorque
(c)increasesstartingtorquebutmaximumtorqueremainsunchanged
(d)increasesstartingtorquebutmaximumtorquedecreases
Ans:a
88.Insertionofresistanceintherotcirofaninductionmotortodevelopagiventorque
(a)decreasestherotorcurrent
(b)increasestherotorcurrent
(c)rotorcurrentbecomeszero
(d)rotorcurrentrernainssame
Ans:d
89.Fordrivinghighinertialoodsbesttypeofinductionmotorsuggestedis
(a)slipringtype
(b)squirrelcagetype
(c)anyoftheabove
(d)noneoftheabove
Ans:a
90.Temperatureofthestatorwindingofathreephaseinductionmotorisobtainedby
(a)resistancerisemethod
(b)thermometermethod
(c)embeddedtemperaturemethod
(d)allabovemethods
Ans:d

http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

12/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

91.Thepurposeofusingshortcircuitgearis
(a)toshortcircuittherotoratsliprings
(b)toshortcircuitthestartingresistancesinthestarter
(c)toshortcircuitthestatorphaseofmotortoformstar
(d)noneoftheabove
Ans:a
92.Inasquirrelcagemotortheinducede.m.f.is
(a)dependentontheshaftloading
(b)dependentonthenumberofslots
(c)sliptimesthestandstille.m.f.inducedintherotor
(d)noneoftheabove
Ans:c
93.Lessmaintenancetroublesareexperiencedincaseof
(a)slipringinductionmotor
(6)squirrelcageinductionmotor
(c)both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:b
94.Asquirrelcageinductionmotorisnotselectedwhen
(a)initialcostisthemainconsideration
(b)maintenancecostistobekeptlow
(c)higherstartingtorqueisthemainconsideration
(d)allaboveconsiderationsareinvolved
Ans:c
95.Reducedvoltagestartercanbeusedwith
(a)slipringmotoronlybutnotwithsquirrelcageinductionmotor
(b)squirrelcageinductionmotoronlybutnotwithslipringmotor
(c)squirrelcageaswellasslipringinductionmotor
(d)noneoftheabove
Ans:c
96.Slipringmotorispreferredoversquirrelcageinductionmotorwhere
(a)highstartingtorqueisrequired
(b)loadtorqueisheavy
(c)heavypullouttorqueisrequired
(d)alloftheabove
Ans:a
97.Inastardeltastarterofaninductionmotor
(a)resistanceisinsertedinthestator
(b)reducedvoltageisappliedtothestator
(c)resistanceisinsertedintherotor
(d)appliedvoltageperlstatorphaseis57.7%ofthelinevoltage
Ans:d
98.Thetorqueofaninductionmotoris
(a)directlyproportionaltoslip
(b)inverselyproportionaltoslip
(c)proportionaltothesquareoftheslip
(d)noneoftheabove
Ans:a
http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

13/16

02/07/2016 110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMu

99.Therotorofaninductionmotorrunsat
(a)synchronousspeed
(b)belowsynchronousspeed
(c)abovesynchronousspeed
(d)anyoftheabove
Ans:b
100.Thestartingtorqueofathreephaseinductionmotorcanbeincreasedby
(a)increasingslip
(b)increasingcurrent
(c)both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:c
110.Insertionofresistanceinthestatorofaninductionmotor
(a)increasestheloadtorque
(b)decreasesthestartingtorque
(c)increasesthestartingtorque
(d)noneoftheabove
Ans:b

ThisentrywaspostedinElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandtaggedInterviewQuestionsandAnswerspdffreeDownloadmcqsobjectivetypeEngineering.Bookmarkthepermalink

19Responsesto110TOPMOSTPOLYPHASEINDUCTIONMOTORSElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestion
Answers
vasusays:
June30,2016at1:23pm

Pleasesendallelectricalquestionspdf
Reply

VishalBhadwajsays:
June20,2016at6:38pm

sirpleasesendmeelectricalQ&AinPDF
myemailIDisvishalbhardwaj91@gmail.com
Reply

AnilPandeysays:
June8,2016at6:39am

sir,pleasesendmeelectricalquestionspdf.
Reply

AnilPandeysays:
June6,2016at2:04pm

http://engineeringinterviewquestions.com/polyphaseinductionmotorselectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

14/16