Vous êtes sur la page 1sur 4

CRANIAL AND SPINAL NERVE

STD. : 12 (SEM IV)

PRACTICE TEST - 2016

DATE : 018 - 11 - 2016

Ch. 1 Neural control and coordination

SUB : Zoology

1. 9th pair of cranial nerve in frog is:


(a) Vagus

(b) Trigeminal

(c) Hypoglossal

2. Number of cranial nerves in frog is:


(a) Ten

(d) Glossopharyngeal
(AFMC 2005) (CPMT2005)

(b) Twelve

(c) Twelve pairs

(d) Ten pairs

(b) Pons varolli

(c) Organ of Corti

(d) Diencephalon

3. Tree of life is:


(a) Arbor vitae

4. Which one of the following nerve carries both sensory and motor fibres?

(ADMS 2005) (Manipal

2005)
(a) Vagus and facial

(b) Optic and oculomotor

(c) Auditory and olfactory

(d) Trochlear and trigeminal

5. Which of the following has H-shaped gray matter?


(a) Cerebrum

(b) Spinal cord

(Manipal 2005)

(c) Cerebellum

(d) Medulla oblongata

6. If after cutting through the dorsal root of spinal nerve of a mammal, an associated receptor in the skin
were stimulated the animal would: (CPMT 2005)
(a) Show no response

(b) Still be able to feel the stimulation

(c) Show a normal but slow response

(d) Respond but only at a different level of a spinal

cord
7. In a man, abducens nerve is injured : Which one of the following functions will be affected: (AIPMT
2005)
(a) Swallowing

(b) Movement of neck

(c) Movement of tongue

(d) Movement of eyeball

8. Which of the following is a purely motor nerve?


(a) Auditory

(b) Abducens

(c) Olfactory

(d) Trigeminal

9. The third, sixth and eleventh cranial nerves in mammals are respectively :

(BHU 2007)

(a) Oculomotor, abducens and spinal accessory (b) Trigeminal, abducens and vagus
(c) Trochlear, facial and spinal accessory

(d) Occulomotor, abducens and hypoglossal

10. Which of the following cranial nerves are mixed?


(l) Vagus
Dr. A. K. Srivastava

(2) Trigeminal

(3) Glossopharyngeal

(BHU 2007
(4) Auditory

CRANIAL AND SPINAL NERVE

Answer codes
(a) I and 2 are correct

(c) 1 and 3 are correct

(b) 2 and 4 are correct

(d) 1, 2 and 3 are correct

11. Injury to vagus nerve in humans is not likely to affect:

(AFMC 2008)

(a) Cardiac movements

(b) Tongue movements

(c) Pancreatic secretion

(d) Gastrointestinal movements

12. What is the number of spinal nerves in frog?


(a) 8 Pairs

(b) 10 pairs

(CPMT 2010)

(c) 11 pairs

(d) 12 pairs

13. The role of spinal neurons is to:


(a). Mediate communication between the PNS and other parts of the body
(b). Mediate communication between the CNS and other parts of the body
(c). Maintain homeostasis
(d). Regulate pain
14. Most of the cranial nerves arise from the ______; there are ______ of them.
(a). Cerebellum; 10

(c). Midbrain; 12

(b). Cortex; 12

(d). Brainstem; 12

15. Sensory nerve cells act as the decision-making cells to sum up all signals for certain stimuli.
(a). True

(b). False

16. The peripheral nervous system includes the nerves, which are neurons with cell bodies that occur in
the ________.
(a). sympathetic nervous system
(b). brain, spinal cord, or in ganglia
(c). motor system
(d). autonomic system
17. The peripheral nervous system (PNS) lies outside the central nervous system (CNS).
(a). True

(b). False

18. The PNS nerves are part of either the somatic system or the ________ .
(a). motor system

(d). parasympathetic system

(b). central nervous system

(e). autonomic system

(c). sympathetic system


19. The somatic system contains nerves that control _________.
(a). skeletal muscles
(b). internal organs, joints, and glands
(c). skeletal muscles, skin, and glands
(d). smooth muscles, cardiac muscles and glands
Dr. A. K. Srivastava

CRANIAL AND SPINAL NERVE

20. How many pairs of cranial nerves do humans have?


(a). 4

(d). 21

(b). 12

(e). 31

(c). 16
21. Humans have 12 pairs of spinal nerves.
(a). True

(b). False

22. Nerves are structures that contain many short fibers joined end-to-end.
(a). True

(b). False

23. The peripheral nervous system includes mixed nerves that _________.
(a). serve the muscular and skeletal system
(b). serve the sympathetic system
(c). serve the parasympathetic system
(d). contain both sensory and motor fibers
(e). do not always know how to respond
24. Ventral root of spinal nerve has :(a) Sensory fibers

(b) Motor fibers

(c) Sensory and motor fibers both

(d) None of these

25. Cavity in spinal cord is called:(a) Enterocoel

(b) Blastocoel

(3) Schizocoel

(4) Neurocoel

26. Which of the following is responsible for control of reflex actions:(a) Motor nerves

(b) Sensory nerves

(c) Central nervous system

(d) Sympathetic nervous system

27. Last end of spinal cord is called:(a) Cauda equina

(b) Filum terminale

(c) Funiculus

(d) Fasciculi

28. Find out the correct sequence of a simple reflex are:(a) Brain-spinal cord - nerves effector
(b) Effector - CNS - sensory nerves - receptor
(c) Muscles - spinal cord - brain - receptor
(d) Receptor - sensory nerves - CNS effector
29. Lower part of filum terminale has only:(a) Piamater

(b) Duramater

(c) Arachnoid

(d) All of the above

30. Through which aperture the spinal cord passes out of skull :(a) Foramen of monro

(b) Foramen of paninzc

(c) Foramen of magnum

(d) None of the above

31. The "butter fly" like structure surrounding the central in human's spinal cord is called:Dr. A. K. Srivastava

CRANIAL AND SPINAL NERVE

(a) Funiculus

(b) Horn

32. Which has H shaped gray matter?

Dr. A. K. Srivastava

(c) White matter

(d) Gray matter