Vous êtes sur la page 1sur 13

OracleApplicationDBA11iInterviewQuestionsI

OracleApplicationDBA11iInterviewQuestionsI
==============================
TheFollowingarethefewofAppsDBA11iinterviewquestion,PLeasewatchthisspaceformorequestion.Thesequestionsare
intendedtohelpnewbeeDBAtostarttheircareerasOracleAppsDBA.
PleaseprovideyourcommentsonusefulnessonthebelowQ&A.
1.HowtodetermineOracleApps11iVersion?
Ans:selectRELEASE_NAMEfromfnd_product_groups
Youshouldseeoutputlike
RELEASE_NAME11.5.10.2
2.HowtofindDatabaseversion?
Ans:
SQL>select*fromv$version
Thecommandreturnsthereleaseinformation,suchasthefollowing:Oracle9iEnterpriseEditionRelease9.2.0.7.0
ProductionPL/SQLRelease9.2.0.7.0ProductionCORE9.2.0.7.0ProductionTNSfor32bitWindows:Version9.2.0.7.0
ProductionNLSRTLVersion9.2.0.7.0Production
3.HowtofindopatchVersion?
Ans:opatchisutilitytoapplydatabasepatch,Inordertofindopatchversionexecute"$ORACLE_HOME/OPatch/opatch
version"
4.Howtofindoutinvalidobjectsinthedatabase
Ans:selectcount(*)fromdba_objectswherestatus='INVALID'
5.Howyouwillseehiddenfilesinlinux/solaris?
Ans:lsla
6.Howtofindthatthedatabaseis64bit/32bit?
Ans:$RDBMS_ORACLE_HOME/bin/fileoracle
7.Whatistopcommand?
Ans:topisaoperatingsystemcommand,itwilldisplaytop10processeswhicharetakinghighcpuandmemory.8.Whatisa
patch?Ans:Apatchcanbeasolutionforabug/itcanbeanewfeature.
9.Whatarethedifferenttypesofpatches?
Ans:oneoff,minipacks,familypacks,maintanancepacks,rolluppathches,colsolidatedpatches.
8.Whatisaoneoffpatch?
Ans:Anoneoffpatchisasmallpatchof(2090Ksize)withoutanyprereqs
9.Whatisaminipack?
Ans:AminipackisonewhichwillupgradeanyproductpatchsetleveltonextlevellikeAD.HtoAD.I
10.WhatisFamilypack?
Ans:AFamilypackisonewhichwillupgadethepatchsetlevelofalltheproductsinthatfamilytoperticularpatchsetlevel.
11.WhatisMaintanancepack?
Ans:Amaintanancepackwillupgradeapplicationsfromoneversiontoanotherlike11.5.8to11.5.9
12.WhatisaRolluppatch?
Ans:Arolluppatchisonewhichwilldeliverbugfixesidentifiedafterthereleaseofanymajorapplicationversionslike
11.5.8/11.5.9
13.Whatisconsilidatedpatch?
Ans:Consolidatedpatcheswillcomeintopicturesafterupgradesfromoneversionofapplicationstoanoter,allpostupgrade
patcheswillaconsolidatedandgivenasconsolidatedpatch.
14.Howuwillfindwhetherapatchisapplied/not?
Ans:Queryad_bugs.
15.Whatistheothertablewhereucanquerywhatarethepatchesapplied?
Ans:Ad_applied_patches
16.Whatisthedifferencebetweenad_bugsandad_applied_patches?

Ans:Apatchcandeliversolutionformorethanonebug,soad_applied_patchesmaynotgiveutheperfectinformationasincase
ofad_bugs.
17.Howuapplyapatch?
Ans:adpatch
18.Whatinputsyouneedtoapplyapatchotherthandrivernameandetc?
Ans:appsandsystempasswords
19.Whatarethetableuradpatchwillcreateandwhen?
Ans:AdpatchwillcreateFND_INSTALL_PROCESSESandAD_DEFERRED_JOBStablewhenitwillapplyd,gandudrivers
20.WhatisthesignificanceofFND_INSTALL_PROCESSESandAD_DEFERRED_JOBStable?Ans:FND_INSTALL_PROCESSES
tablewillstoretheworkerinformationlikewhatjobisassignedtowhichworkeranditsstatus.AD_DEFERRED_JOBSwillcome
intopicturewhensomeworkerisfailed,itwillbemovedtoAD_DEFERRED_JOBStable,fromwhereagainadpatchwilltakethat
jobandtrytoresign,afterdoingthis3timesifstillthatworkerisfailing,thenadpatchwillstoppatchingandthrowtheerrorthat
perticularworkerhasfailed.Weneedtotroubleshootandrestrarttheworker.
21.Ifitisamultinodeinstallationwhichdriverweneedtoapplyonwhichnode?
Ans:c,d,gonconcurrentnodeandc,gonwebnode.Ifitisudriverweneedtoapplyonallnodes.
22.Whileapplyingaapplicationpatchisthatnecessarythaturdatabaseandlistenershouldbeup?
Ans:Yes.whybecauseadpatchwillconnecttodatabaseandupdatesomanytablesetc..
23.Whileapplyingapatchifthatpatchisfailingbecauseofaprereqthenhowyouwillapplythatprereqpatchandresumewith
thecurrentpatch?
Ans:WeneedtotakethebackupofFND_INSTALL_PROCESSESandAD_DEFERRED_JOBStablesandrestartdirectoryat
APPL_TOP/amdin/SIDandthenuseadctrltoquitalltheworkers.Thenapplytheprereqpatch,afterthatrenameurrestart
directorytoitsoriginalnameandcreateFND_INSTALL_PROCESSESandAD_DEFERRED_JOBStablesfromthebcakuptables.
Startadpatchsessionandtaketheoptionswanttocontinueprevioussession.
24.Whatisadctrl?
Ans:Adctrlisoneoftheadutilities,whichisusedtocheckthestatusofworkersandtomanagetheworkers.
25.Canunamesomeofthemenuoptionsinadctrl?
Ans:Checkthestatusofworkers,tellmanagerthatworkerhasquited,restartafailedworkeretc.
26.Howtoskipaworkerandwhy?
Ans:Wecanskipaworkerusingoption8inadctrlwhichishidden.Wewillgoforskippingaworkerwhenwehaveexecutedthe
jobwhichtheworkerissupposedtodo.
27.Howadpatchknowswhataretheprereqsforthepatchwhichitisapplying?
Ans:Witheverypatchafilecalledb.ldtfilewillbedeliveredwhichcontaintheprereqinformation.adpatchloadthisinto
databseusingFNDLOADandcheck,whetherthoseprereqpatcheswereappliedornot.
28.WhatisFNDLOAD?
Ans:FNDLOADisautilitywhichissimilartosqlloderbutloadscodeobjectsintodatabase,whereasSQLLOADERloadsdata
objectsintodatabase.
29.Whatcdriverwilldo?
Ans:
Cdrivecopiesthefilesfrompatchunzippeddirectorytorequiredlocationinurapplicationfilesystem.Beforecopyingitwill
checkthefileversionoftheexistingfileatthefilesystemwiththefileversionofthefileinthepatch.Ifthepatchfileversionis
higherthanwhatitisatfilesystemlevelthenonlycdriverwillcopythatfiles.
30.Howadpatchwillknowthefileversionsofthepatchdeliveredfiles?
Ans:
Witheachpatchafilewithnamef.ldtisdelivered,whichcontainthefileversionsofthefilesdiliveredwiththepatch.Adpatch
willusethisfiletocomparethefileversionsoffilesitsdeliveringwiththefileonfilesystem.
31.Whatistheadpatchlogfilelocation?
Ans:APPL_TOP/admin/SID/log
32.Whatistheworkerlogfilenameanditslocation?
Ans:adwork01,adwork02andlocationisAPPL_TOP/admin/SID/log
33.Howuwillknowwhatarethefilesthepatchisgoingtochangejustmyunzippingthepatch?
Ans:

Whenuunzipapatchitwillkeepallthefilesrelatedtoaparticularproductunderthatdirectoryinsideurpatchdirectoryfor
exampleifthepatchdeliveringfilesrelatedtoFNDproductthenitwillcreateasubdirectoryunderthepatchdirectorywiththe
nameFNDinwhichitwillputallrelatedfilestothatproduct
34.Whatisthesignificanceofbackupdirectoryunderurpatchdirectory?
Ans:
Whenweapplyapatchitwillkeepthecopyofthefileswhichitsgoingtochangeinfilesystem.
35.Whatarethedifferentmodesyoucanrunyouradpatch?
Ans:
1.Interactivedefaultmode
2.NoninteractiveUsedefaultsfilestostorepromptvalues
(adpatchdefaultsfile=interactive=no)
3.TestWithoutactuallyapplyingapatchjusttocheckwhatdoing.(adpatchapply=no)
4.Preinstall(adpatchpreinstall=y)
ThismodewillbeusefulltodiscreaseupgradedowntimeasitsappliesbusfixeswithoutrunningSQL,EXECandgenerate
portionofpatch.
36.Howuwillmonitorurapplicationsaswellasdatabase?
Ans:
Wehaveourcustomscriptswhichissheduledtorunataspecifictimewhichwillmonitorwhetherapplicationsanddatabases
areup/not.Anditwillmailusifsomeprocessesisnotrunning.Andwehaveonescriptwhichwillcheckdatabasealertlogfor
ORAerrorsandmailsittous.Basedonthiswewillreact.
37.WhatarethelatestORAerrorsuhaveencountered?
Ans:
UseuallywewillgettheORAerrorslikeunabletoextendthetablespacebysoandsosize.Andwewillcheckthosetablespaces
forspace,ifspaceisnottherewewillresizethedatafileandaddonemoredatafile.
38.Whichtableuwillquerytocheckthetablespacespaceissues?
Ans:bytescolumnindba_free_spacesanddba_data_files
39.Whichtableuwillquerytocheckthetemptablespacespaceissues?
Ans:dba_temp_files
40.Whatistemptablespace?Andwhatisthesizeoftemptablespaceinurinstances?
Ans:Temptablespaceisusedbysomanyapplicationprogramsforsortingandotherstuff.Itssizeisbetween3to10GB.
41.Whatisautoconfig?
Ans:Autoconfigisanadutilitywhichisusedtomainapplicationenvironmentandconfigurationfiles.
42.Whataretheparameterautoconfigwillaskfor?
Ans:Contextfilenameandappspassword
43.Whatiscontextfile?
Ans:Contextfileisacentralrepositary,whichstoresallapplicationconfigurationinformation.Thenameislike_.xml
44.Howyouwillfindautoconfigisenabled/notforurapplications?
Ans:1.Openanyenv/configurationfiles,thefirstfewlineswilltelluthatthisfilesaremaintainedbyautoconfig.2.If
contextname.xmlfileisthereinAPPL_TOP/admin
45.Howautoconfigwillcreateenvandconfigurationfiles?
Ans:Autoconfigwillgotoeachandeverytoptemplatedirectorytakethetemplatesfromthereandfillthevaluesfromxmlfile
andcreatetherequiredfiles.
46.Inhowmanyphasesautoconfigwillrun?
Ans:Autoconfigwillrunin3phases.
1.INITInstantiatethedriversandtemplates
2.SETUPFillthetemplatedwithvaluesfromxmlandcreatefiles
3.PROFILEUpdatetheprofilevaluesindatabase.
47.Whatisthelocationofadconfiglogfile?
Ans:APPL_TOP/admin//log/
48.Isitpossiabletorestoreaautoconfigrun?
Ans:

Partially.Adconfigwillcreatearestore.shscriptat$APPL_TOP/admin//out/.Thisrestore.shwillcopythebackedupfilesbefore
autoconfigruntoitsoriginallocations.Buttheprofilevaluesupdatedinthedatabasecantberestoredback.
49.Howtorunautoconfigintestmode?
Ans:
adchkcfg.shscriptatAD_TOP/bin.Thisscriptwillrunautoconfigintestmodeandcreatethedifferencefilewhichtellsuswhatis
goingtochange,whenuactuallyrunautoconfig.
50.Howtofindautoconfigisenabledornotfordatabase?
Ans:
IfwehaveappsutildirectoryunderRDBMS_ORACLE_HOME
51.Whenapatchdeliversjavafileswhatextrafileuwillgetwhenuunzipthepatch,otherthenurdirverandreadmefiles?
Ans:j.zip52.
52.Whatisapps.zip/appsbrog2.zipfile?
Ans:apps.zip/appsbrog2.zipisthepatchablearchiveofalljavaclassfilesrequiredfororacleapplication.Apps.zipwasusedto
oldapplicationversion,butfrom11.5.8onwardsitsappsbrog2.zip
53.Whatisthelocationofapps.zip/appsbrog2.zip?
Ans:AU_TOP/javaandJAVA_TOP
54.Whatisforvalidatingappsschemaoptioninadadmin?
Ans:Itwillcheckforthecorruptedobjectsinappsschema
55.Whatiscompileappsschemaoptioninadadmin?
Ans:Itwillcompiletheinvaliddatabaseobjects.
56.Howtofindinvalidobjectsindatabase?
Ans:selectcount(*)fromdba_objectswherestatus=INVALID
57.HowtofindMRCisenabledornot?
Ans:InadadminifcoverttoMRCoptionsisthere,thenMRCisnotenabled,IfmaintainMRCoptionsisthere,thenMRCis
enabled.

58.HowtofindMultiOrgisenabledornot?
Ans:InadadminifcoverttoMultiorgoptionisthere,thenMultiorgisnotenabled.Ifmaintainmultiorgoptionsisthere,then
Multiorgisenabled.
59.WhatismeanbyMRC?
Ans:MRCstandsforMultiplereportingCurrency,thisshouldbeenabledtoseethereportsindifferentcurrencieslike
(rupees,yaansetc).
60.WhatisMultiOrg?
Ans:Ifthisisenabledwecanstoremultipleorganizationinformationinasingleoracleapplicationinstance.
61.Whatistheconfigurationfileforadutilities(likeadadmin,adconfigetc)?
Ans:adconfig.txt@APPL_TOP/admin
62.Whatisadrelink?
Ans:adrelinkwillrelinktheexecutableswiththelibraries.Generallywewillgoforadrelinkwhensomepatchdeliverssome
libraryfiles,orwhenexecutableswerecorrupted.
63.Howtofindtheversionofafile?
Ans:1.adidentHeader2.stringsafilenamegrepHeader
64.Whatisadodfcmputility?
Ans:Thisutilityisusedtorecreate/repaircorrupteddatabaseobjectsfromodf(objectdefinationfiles)files.
65.Howyouwillchangeappspassword?
Ans:FNDCPASS0yapps/system/SYSTEMAPPLSYS
66.Whatifappspasswordischangedwithaltercommand?
Ans:Applicationswontwork.
66.WhatisthedifferencebetweenalterandFNDCPASSinchangingappspassword?
Ans:FNDCPASSwillupdatesomefndtablesotherthanstandardtables.
67.WheretheFNDCPASSutilityislocated?
Ans:Concurrentnode@FND_TOP/bin
68.Howtofindoutwhatcomponentofuroracleapplicationswereinstalledonwhichnode?
Ans:Xmlfile(contextfile)

69.Howtofindtheversionofhttpd/Apachewebserver?
Ans:$IAS_ORACLE_HOME/Apache/bin/httpdversion
70.Whatistheconfigurationfileforhttpdandwhatisthelocationofit?
Ans:httpd.conf@IAS_ORACLE_HOME/Apache/Apache/conf
71.Whereyouwillseewhenyouhavesomeproblemwithurwebserver(httpd/Apache)?
Ans:access_log&error_log@IAS_ORACLE_HOME/Apache/Apache/logs
72.WhenApachestartswhatothercomponentsitsstart?
Ans:PL/SQLListener,ServletEngine,OJSPEngine
73.Whatisjserv?
Ans:jservisnothingbutservletenginewhichwillrunurservlets.Itsamoduleofapachewhichsupportsservlets.
74.Whatisselfserviceapplication?
Ans:Whateverpartofuroracleapplicationurabletoseethroughwebbrowserisselfservice.
75.Whereuwillseewhenurnotabletogetselfserviceapplications?
Ans:access_log,error_log,error_pls,jserv.log,wdbsvr.app(forappspassword)
76.Whatisthelocationofjserv.log?
Ans:IAS_ORACLE_HOME/Apache/Jserv/log
77.Whatisthelocationofwdbsvr.app?
Ans:IAS_ORACLE_HOME/Apache/modplsql/cfg
78.Whatarejserv.confandjserv.propertiesfiles?
Ans:Thesearetheconfigurationfileswhichwereusedtostartjvms(servletengine)byapache.
79.Whatismeanbyclearingcacheandbouncingapache?
Ans:
1.Stopapache(adapcctl.shstopapps)
2.ClearcacheGoto$COMMON_TOP/html/_pagesanddelete_oa_htmldirectory
(rmr_oa__html)
3.Startapache(adapcctl.shstartapps)
80.Whatisformsconfigurationfileanditslocation?
Ans:appsweb_contextname.cfg@$COMMON_TOP/html/bin
81.Whatarethedifferentmodesucanstarturformserver?
Ans:socketandservlet
82.Whatisthedifferencebeweensocketandservletmode?
Ans:
Insocketmodeformssessionsarerepresentedbyf60webmx
Inservletmodeformssessionsarerepresentedbyapacheprocesses.
83.Whatisformsmetricserverandclient?
Ans:Whentherearemorethanoneformseverinstancesthenformsmetricserverandclinetwillbeusedtoloadbalance.
84.Wheretheformsserverrelatederrorswillbelogged?
Ans:access_loganderror_log
85.Whatisreportserverconfigurationandlogfilenameanditslocation?
Ans:ConfigurationfileREP_.ora
LogfileREP_.log@806_ORACLE_HOME/reports60/server
86.WhatisCGIcmd.datfileanditslocation?
Ans:CGIcmd.datfileistheruntimeparameterfilethereportserverlocated@806_ORACLE_HOME/reports60/server
87.WhatisthesignificanceofDISPLAYvariable?
Ans:VncservershouldbeupandrunningatthespecifiedportvalueinDISPLAYvariable,otherwisereportservermaynotable
toshowthegraphicsinReports.
88.Whereistheconcurrentmanagerlogfilelocated?
Ans:$COMMON_TOP/admin//logor$APPLCSF/$APPLLOG
89.Isappspasswordnecessarytostartallthecomponentsoforacleapplication?
Ans:No.Onlytostart/stopconcurrentmanagersappspasswordisneeded.

90.Whatisaconcurrentmanager?
Ans:Aconcurrentmanagerisonewhichrunsconcurrentrequests.
91.Whatarethedifferenttypesofconcurrentmanagers?
Ans:
1.InternalconcurrentmanagerWillstartallothermanagersandmonitor
2.StandardManagerAllconcurrentrequestbydefaultwilltogothis
3.ConflictresolutionmanagerConcurrentprogramswithincompatabiliteswillbehandledbythis
4.TransactionmanagerHandlealltransactionrequests
92.WhatareactualandtargetcountinAdminsterConcurrentManagersform?
Ans:Targetistheno.ofconcurrentprocessesamanagerissupposedtostart(specifiedinthedefinationofconcurrent
manager).Actualistheno.ofprocessesamanagerstartedactually.
TargetandActualshouldbealwayssame.
93.WhatifTargetandActualarenotsame?
Ans:Itmeansatoperatingsystemlevelresourcesarelowtoaccomidatetherequiredprocessesforconcurrentmanagers.
94.Whatareworkshifts?
Ans:Workshiftsarenothingbuttimingsatwhichtheconcurrentmanagerissupposedtorun.
95.Whatifinternalconcurrentmanagertargetandactualarenotsame?
Ans:weneedtobouncetheconcurrentmanagerusingadcmctl.sh
96.Howtobounceasingleconcurrentmanager?
Ans:FromfrontendusingAdministerConcurrentManagerform.
97.Whenwechangeappspassword,isitnecessarytobounceapplication?
Ans:Onlyweneedtobounceconcurrentmanagers.
98.Whatisdbcfileanditslocation?
Ans:dbcfilecontaindatabaseconnectioninformation.DBCfileisusedbyoracleapplicationstoconnecttodatabase.Itslocation
is$FND_TOP/secure
99.Whatistheotherscriptbywhichucanstartapacheotherthanadapcctl.sh?
Ans:apachectl@IAS_ORACLE_HOME/Apache/bin
100.WhatistheconfigurationfileforPL/SQLlistener?
Ans:httpd_pls.conf@IAS_ORACLE_HOME/Apache/Apache/conf
101.Howtoskipcopyportionwhileapplyingapatch?
Ans:Adpatchoptions=nocopyportion
102.Howtomergepatchesandwhattypeofpatchescanbemerged?
Ans:admrgpch.Wecanmergeanykindofapplicationpatches,ifanyofthepatchcontainaudriverthenmergedpatchwill
containu_merged.drvotherwisec_merged.drv,d_merged.drvandg_merged.drv
103.WhatistheTieredarchitectureofurinstance?
Ans:TwoTier:WebandFormsononenodeandConc,adminandreportonothernode.
104.Howtofindformserverversion?
Ans:f60genandpressenter,itwilltellutheformserverversionorwecanfindoutfromthefrondendusinghelpmenu.
105.WhatisRRA?
Ans:RRAstandsforReportReviewAgent.RRAisnothingbutFNDFSwhichispartofappslistener.RRAjobistopickthe
log/outfilefromthefilesystemandshowontheeditorwhenupressviewlog/outbuttoninViewconcurrentrequestform.
106.Whatisappslistener?
Ans:AppslinteneristhecombinationofFNDFSandFNDSM.FNDSMisservicemanagerwhichwillmonitorapplication
servicesonthatnodewhenGSM:enableprofilevalueisY.
107.WhatisGSM?
Ans:GSMstandsforGenericserviceManager,whichwillmonitorapplicationprocesseslikeweb,formsetcandrestartsanyof
thisprocessesifgoesdown.
108.Howtofindtheapplicationversionlike11.5.8/11.5.9.?
Ans:selectrelease_namefromfnd_product_groups
109.Howtofindthedatabase/sqlplusversion?
Ans:selectbannerfromv$version
110.Howtofindoutwhatarethelanguagesenabledinurapplications?
Ans:Queryfnd_languages

111.Whatisthesizeofurdatabase?
Ans:200to500GB
112.Howtofindoperatingsystemversion?
Ans:unamea
113.Whataretheproblemsuhavefacedwhileshuttingdownapplications?
Ans:Whileshuttingdownapplicationgenerallyconcurrentmanagerwontgodownbecausesomeortheotherrequestmaybe
running.Wewillseewhataretheconcurrentrequestsrunningbyqueryingfnd_concurrent_requests,
fnd_concurrent_program_vl,v$session,v$processandv$sqltext.Ifthatrequestisonlydoingsomeselectstatementthenwewill
killthoserequests,otherwisewewillcheckwhattimeitwilltaketocompletebyqueryingthepreviousrunsofthatrequestand
thenwewilldecidewhattodo.
114.Whataretheproblemsuhavefacedwhilestartingupapplications?
Ans:Mostofthetimewewillencounterproblemwithstartingupconcurrentmanagers.Reasons,databaselistenermaybe
downorFNDSMentriesarewrongintnsnames.oraof806_ORACLE_HOME.
115.Howtofindthelocksandwhatistheresolution?
Ans:wecanfindgenerallockswiththefollowingquery:
select*fromsys.dba_dml_locksorderbysession_id.
Wecanfindthedeadlockswiththefollowingquery:
select*fromv$lockwherelmode>0andid1in(selectdistinctid1fromv$lockwhererequest>0)
Ifitsadeadlock,weneedtokillthatsession.
116.Howtokilladatabasesession?
Ans:altersystemkillsession'&sid,&sno'
117.Howtofindadconfigisenabledfororacleoperatingsystemuser/database?
Ans:IfappsutildirectoryisthereinRDBMS_ORACLE_HOME
118.Whichfilestelluthedatabasehelath?
Ans:alertlogfile@RDBMS_ORACLE_HOME/admin//bdump
119.Howtoapplyardbmspatch?
Ans:Usingopatch
120.Howtofindopatchisenabledornotforurdatabase?
Ans:IfOpatchdirectoryexistsunderRDBMS_ORACLE_HOME.
121.Whatistheprereqforapplyingardbmspatch?
Ans:InventoryshouldbesetinfileoraInst.loc@/var/opt/oracleor/etc
122.WhatisInventroy?
Ans:TheoraInventoryisthelocationfortheOUI(OracleUniversalInstaller)'sbookkeeping.Theinventorystoresinformation
about:AllOraclesoftwareproductsinstalledinallORACLE_HOMESonamachineOthernonOracleproducts,suchastheJava
RuntimeEnvironment(JRE)
Ina11iApplicationsystemtheRDBMSandiASORACLE_HOMEsareregisteredintheoraInventory.The806ORACLE_HOME,
whichisnotmanagedthroughOUI,isnot.
123.Whataredifferenttypesofinventories?
Ans:
TheGlobalinventory(orCentralinventory)TheLocalinventory(orHomeinventory)
124.WhatisGlobalinventory?
Ans:TheGlobalInventoryisthepartoftheXMLinventorythatcontainsthehighlevellistofalloracleproductsinstalledona
machine.Thereshouldthereforebeonlyonepermachine.ItslocationisdefinedbythecontentoforaInst.loc.TheGlobal
InventoryrecordsthephysicallocationofOracleproductsinstalledonthemachine,suchasORACLE_HOMES(RDBMSand
IAS)orJRE.ItdoesnothaveanyinformationaboutthedetailofpatchesappliedtoeachORACLE_HOMEs.TheGlobalInventory
getsupdatedeverytimeyouinstallordeinstallanORACLE_HOMEonthemachine,beitthroughOUIInstaller,RapidInstall,
orRapidClone.
Note:IfyouneedtodeleteanORACLE_HOME,youshouldalwaysdoitthroughtheOUIdeinstallerinordertokeeptheGlobal
Inventorysynchronized.
125.Whatislocalinventory?
Ans:ThereisoneLocalInventoryperORACLE_HOME.ItisphysicallylocatedinsidetheORACLE_HOMEat
$ORACLE_HOME/inventoryandcontainsthedetailofthepatchlevelforthatORACLE_HOME.TheLocalInventorygetsupdated
wheneverapatchisappliedtotheORACLE_HOME,usingOUI.

126.Whatisrapidclone?
Ans:RapidCloneisthenewcloningutilityintroducedinRelease11.5.8.RapidCloneleveragesthenewinstallationand
configurationtechnologyutilizedbyRapidInstall
127.HowdoIdetermineifmysystemisrapidcloneenabled?
Ans:First,verifythatyoursystemisAutoConfigenabled.Then,verifythatyouhaveappliedthelatestRapidClonepatch.
128.Explainthecloningprocess?
Ans:
1.RunadprecloneasapplmgrandoracleuseronsourcePerladpreclone.pldbTierasoracleuserPerladpreclone.plappsTieras
applmgruser
2.Takethecold/hotbackupofsourcedatabase
3.Copythefivedirectoriesappl,comn,ora,db,datatotarget
4.Renamethedirectories,andchangethepermisssion
5.SettheinventoryinoraInst.loc
6.Runperladcfgclone.pldbTierasoracleuser,ifthebackuptypeiscold
7.IfthebackuptypeishotbackupthenPerladcfgclone.pldbTechStack.Createthecontrolfileontargetfromthecontrolscript
tracefilefromsourceRecoverthedatabaseAlterdatabaseopenresetlogs
8.Runautoconfigwiththeportschangedasperrequirementinxml.
9.Runperladcfgclone.plappsTierasapplmgr
10.Runautoconfigwiththeportschangedasperrequirementinxml.
129.Whatisthelocationofadpreclone.plfororacleuser?
Ans:RDBMS_ORACLE_HOME/appsutil/scripts/
130.Whatisthelocationofadpreclone.plforapplmgruser?
Ans:$COMMON_TOP/admin/scripts/
131.Whatisthelocationofadcfgclone.plfororacleuser?
Ans:$RDBMS_ORACLE_HOME/appsutil/clone/bin
132.Whatisthelocationofadcfgclone.plforapplmgruser?
Ans:$COMMON_TOP/clone/bin
133.Whatisstatspack?
Ans:Statspackisadatabaseutilitytogatherdatabaseandsessionlevelperformanceinformation.
134.Howtoinstallstatspack?
Ans:Runthescriptspcreate.sql@RDBMS_ORACLE_HOME/rdbms/admin
Notemoredetailsonstatspackrefermetalinknoteid:149113.1
135.Howtoenabletraceatdatabaselevel?
Ans:setinit.oraparametersql_trace
136.Howtoenabletraceforasession?
Ans:Altersystemsetsql_trace=true
Executethesqlquery
Altersystemsetsql_trace=false
Thiswillcreateatracefileat
$RDBMS_ORACLE_HOME/admin/contextname/udumpwiththespidofthecurrentsqlsession.
137.Howtoenabletraceforothersession?
Ans:execsys.dbms_system.set_sql_trace_in_session(sid,serial#,true/false)
Eg:Toenabletraceforsqlsessionwithsid8SQL>execsys.dbms_system.set_sql_trace_in_session(8,121,true)
PL/SQLproceduresuccessfullycompleted.
Todisabletrace
SQL>execsys.dbms_system.set_sql_trace_in_session(8,121,false)
138.Whatisthelocationofinint.ora?
Ans:$RDBMS_ORACLE_HOME/dbs
139.Whatisthattracefilescontainsandtheutiliyusedtoreadthem?

Ans:Tracefilecontainsthedetaildiagnosticsofasqlstatementlikeexplainplan,physicalreads,logicalreads,buffergetsetc.
Tkprofutilityisusedtoconverttracefileintoreadableformat.
140.Whatisthesyntaxfortkprof?
Ans:tkprofexplain=apps/sys=no
141.Howdowefindadprecloneisruninsourceornot?
Ans:IfclonedirectoryexistsunderRDBMS_ORACLE_HOME/appsutilfororacleuserand$COMMON_TOPforapplmgruser.
143.Howtofindtracefileforagivenconcurrentrequestid?
Ans:Goto$RDBMS_ORACLE_HOME/admin//udump
grep*
144.Whatisadatabaselink?Howtocreateit?
Ans:Ifwewanttoaccessobjectsofanotherdatabasefromthisdatabasethenweneedadatabaselinkfromthisdatabasetothe
other.
1.Loginasoracleuser
2.sqlplus/assysdba
3.createdatabaselinkconnecttoidentifiedbyusing''
Ex
SQL>createdatabaselinkTEST1_TO_TEST2connecttoappsidentifiedbyappsusing'TEST2'
Databaselinkcreated.
SQL>selectnamefromv$database@TEST1_TO_TEST2
NAME

TEST2
SQL>selectdb_linkfromdba_db_links
4.Adddestinationdatabasetnsentryintnsnames.ora
145.Howmanycloningsuhavedone?
Ans:Ifurverymuchconfidentoncloningprocessesthensay5to8otherwisejust2or3.
146.WhatuknowabtRMAN?
Ans:IfurgoodatRMANthensayyes,otherwisesaywearenotusingRMANforbackup/recovery,whybecauseweareusing
netappsnaptechnologyforbackups.
147.Whatisnetapp?
Ans:Netappisastoragetechnology.
148.Whatisformserverurl?
Ans:http://hostname.domain:/dev60cgi/f60cgi
149.Whatisjinitiator?
Ans:Oraclejinitiatoristheonewhichprovidetherequiredjvmtorunformsinterface/applet.Whenweaccessformsappletfirst
time,oraclejinitiatorwillbeinstalledautomatically.
150.Whatisdiscovererserver?
Ans:Discovererserverisreportingtoolswhichallowsnovoiceusertouseoracleapplicationreports.Discovererwillcomealong
withoracleapplicationswheninstalled.
151.Whatisdiscovererviewerurl?
Ans:/discoverer4i/viewer152.Whatisdiscovererplusurl?
Ans:Ans:Aoljtestisawebbasedutilitytotesttheavailabilityofthedifferentcomponentsoforacleapplicationslike
jserv,modplsql,jsp,formsetc
URL:/OA_HTML/jsp/fnd/aoljtest.jsp

154.Whatisadsplicer?
Ans:Adsplicerisauitilityusedtoregisteroffcycleproducts.

155.Whatislicencemanager?
Ans:Licencemanager(adlicmgr)utilityisusedtolicence/unlicence,enablenewlanguages,enbalecountryspecific
functionality.

156.Whatistnsping?

Ans:tnspingiscommandusedtochecktheconnectivitytothedatabaseservernodefromothernodes.
Ex:tnsping
Note:Tnsentryshouldbethereintnsnames.oraforthedatabasewearetryingtoworkthiscommand.

158.Howtocompileaformusingf60gen?Ans:
f60genmodule=/TEST/testappl/au/11.5.0/forms/F/ARXTWMAI.fmbuserid=APPS/APPS
output_file=/TEST/testappl/ar/11.5.0/forms/F/ARXTWMAI.fmxmodule_type=formbatch=yescompile_all=special

160.WhatisAPPLPTMPenvironmentvariable?

Ans:Thisisthetemporaryfilelocationforthepl/sqltempfiles.Ifthisvariablewasnotsetthentheconcurrentprogramsmay
erroredout.161.Whatismeanbyenablingmaintanancemode?
Ans:MaintanancemodeistheadadminoptionintroducedfromAD.I.Whenmaintanancemodeisenabledusermayabletologin
toapplicationbuttheyonlygetprofileoptioninthefrontendnavigationmenu.

162.Isthatnecessarytoenablemaintanancemodewhileapplyingapatch?

Ans:Wecanevenapplyapatchwithoutenablingmaintanancemodewiththefollowingoption
Adpatchoptions=hotpatch

163.Howtofindoutoracleapplicationframeworkversion?

Ans:1.Throughaoljtest2.cd$COMMON_TOP/html/3.adidentHeaderOA.jsp

164.Howtofindoutwhataretherdbmspatchesappliedtoanoraclehome?
Ans:
1.opatchlsinventory
2.$RDBMS_ORACLE_HOME/.patch_storagedirectorycontainsthedirectorieswiththerdbmspatchnumber,whichare
appliedtothisoraclehome.

165.Isthatnecessarytoshutdowndatabasewhileapplyingadatabasepatch?
Ans:Yes.

166.Whatisthecommandlineutilitytosubmitaconcurrentrequest?
Ans:CONSUB

167.Whatisthesignificanceofutl_file_dirparameterininit.orafile?

Ans:Thevalueofthisparameteristhegroupofdirectoriestowhichurdatabasecanwrite,meansurdatabasepackageshave
permissiontowritetoflatfilesinthesedirectories.

168.Howyouwillfindoutdiscovererversion?
Ans:cd$806_ORACLE_HOME/discwb4/libstringslibd*grep'Version:'

169.Whileapplyingardbmspatchusingopatchyouaregettingtheerror,unabletoreadinventory/inventoryis
corrupted/ORACLE_HOMEisnotnotregistered,whatyouwilldo,andhowyouwillapplythepatch?

Ans:Wewillchecktheinventorydirectorypermission,trytoapplythepatchaftergiving777permissionstothatinventory
directory.Ifstillitwontworkwewillapplypatchwiththefollowingcommand:
Opatchapplyno_inventory

172.Haveyouappliedrdbmspatchesandforwhat?
Ans:WegotORA7445errorinalertlog,forwhichoraclerecommendedtoapplyardbmspatch.

173.Whatarethepatcherrors,youhaveencountered?
Ans:

1)Patchfailswiththeerror,unabletogenerateperticularform,douwanttocontinue.Wecontinuepatchingbysayingyes,then
wemanuallyregenaratetheformusingf60genutility.

2)UnabletogeneratejarfilesunderJAVA_TOPAutoPatcherror:FailedtogeneratetheproductJARfilesSolution:Runadjkey
initializetocreatidentitydb.objfilewhichwillbeusedbyadjavatosignjarfiles.

174.Whatisadjkey?Whatfilesitwillcreate?
Ans:adjkeyisanadutilitywhichwillcreatedigitalsignature,whichwillbeusedtosignallt"admin?
mailto:adsign.txt@APPL_TOP>adsign.txt@APPL_TOP/adminappltop.cer@APPL_TOP/adminidentitydb.obj@applmgrhome

175.Whatarethepostinstallationtask?
Ans:Runningadjkeyinitializeandthenrunnningadadmintoregeratejarfiles.
177.Whatarethecloneerrors,youhaveencountered?
Ans:Error:
RC50013:Fatal:Failedtoinstantiatedriver/u01/fms2c/appfms2c/fms2cora/iAS/appsutil/driver/instconf.drvCauseThesource
instancehasfilesthatadprecloneflagsas'autoconfigable'butinrealitytheyarenot.Soadpreclone.pladdsthesefilesintothe
instconf.drv.Thenwhenadcfgclone.plisrunontargetitlooksforthetemplatefiletoinstantiateforthesefilesandsincethere
isn'tatemplatefileadcfgclone.plfails.SolutionModifythetarget'sinstconf.drvandremovetheoffendinglines.Thenrerun
adcfgclone.pl
178.Whataretherealtimeproblemsyouhaveencounteredandhowyoutroubleshootedthat?
Ans:1.ConcurrentProgramiserroingoutwithsnapshottooolderror.Toresolvethiswehaveaddedspacetotemptablespace.2.
ConcurrentProgramiserroingoutwithunabletoextentaperticulartablespacebysoandsoextents.Toresolvethiswehave
addedonmoredatafiletothattablespace.3.Whenwearetryingtostartapachewithadapcctl.shscriptafteraautoconfigrun,its
sayingthatnodeidisnotmatchingwiththeapplicationserverid.Toresolvethiswehaveupdatedtheserveridcolumnin
fnd_nodestablewiththeserveridvalueindbcfile.
179.Howyouwillfindworkflowversion?
Ans:Runwfver.sql@FND_TOP/sqlscriptasappsuser
180.Whenformsarerunninginservletmodethentheenvironmentvariablesrequiredforformsmustbedefinedinwhatfile
anditslocation?
Ans:formsservlet.ini@$APACHE_TOP/Jserv/etc.
181.Howtofindoutwhichpatchdriverisapplied(likec,d,goru)?
Ans:queryad_patch_drivers.
182.Howtofindoutwhetheralanguagepatchisappliedforaperticularpatch?
Ans:Queryad_patch_driver_langs.
183.Howtovalidatethatsysadminpasswordiscorrectornotfrombackend?
Ans:selectfnd_web_sec.validate_login('SYSADMIN','Qwert8765')fromdual
184.Howtocompilejsp's(otherthanfromadadmin)?
Ans:ForcecompilationofalljspsusingthefollowingcommandojspCompile.plcompileflush
185.Howtorotatelogsforapachelogs?
Ans:Usingrotatelogsexecutableinhttpd.conffile.UseErrorlogforerror_logfilerotation.Transferlogforotherlogfiles.
186.OtherwayofcheckingwhetherMRCisenabledornotbesidesusingadadmin?
Ans:selectmulti_currency_flagfromfnd_product_groups
187.Howtocompilerdf?
Ans:Eitherusingadadminorrwcon60
189.Howtochangefile/directoryownerinlinux/solaris?
Ans:chownR:
Ex:chownRapplmgr:dbatestappl
190.Howtochangethepermissionoffile/directoryinlinux/solaris?
Ans:chmodR
Ex:chmodR755testappl
191.Whatarethefileswhichcontainappspassword?
Ans:
1.wdbsrv.app@IAS_ORACLE_HOME/Apache/modplsql/cfg
2.CGIcmd.dat@806_ORACLE_HOME/reports60/server

3.wfmail.cfg@FND_TOP/resourceoptional
4.CatalogLoader.conf@OA_JAVAoptional
5.CatalogLoader.xml@OA_HTMLoptional
192.WhatisthescripttofindoutICMstatus?
Ans:afimchk.sql@FND_TOP/sql
193.Whatisthescripttolisttheconcurrentrequeststatus?
Ans:afrqrun.sql@FND_TOP/sql
194.WhatisthescriptthatListsmanagersthatcurrentlyarerunningarequest?
Ans:afcmrrq.sql@FND_TOP/sql
195)HowcanIdeterminewhetheratemplateiscustomizableornoncustomizable?
Ans:Ifakeyword"LOCK"ispresentattheendofthefileentryintherespectivedriver,thenitisanoncustomizabletemplate.If
the"LOCK"keywordisnotseen,thenthattemplatecanbecustomized.
196)HowtofindoutJDBCversion:
Ans:Inthemiddletier,editthejserv.propertiesfilelocatedintheIAS_ORACLE_HOME/Apache/Jserv/etcdirectoryLocatethe
wrapper.classpaththatispointingtothejdbczipfile/opt/oracle/apps/$TWO_TASK/comn/java/jdbc14.zip
197)HowtofindoutXMLParserVersion
Ans:SQL>selectWF_EVENT_XML.XMLVersion()XML_VERSIONfromsys.dual
198)HowtofindoutWorkFlowVersion
Ans:
SQL>selectTEXTVersionfromWF_RESOURCESwhereTYPE='WFTKN'andNAME='WF_VERSION'
199)HowtofindafileversioninApplicationDB:
selectv.version,v.CREATION_DATE,c.CREATION_DATEfromAD_FILESc,AD_FILE_VERSIONSvwherec.FILENAMElike
'ARPURGEB.pls'ANDc.file_id=v.file_idANDc.app_short_name='AR'
Whenacopydriver(C)orthecopyportionofaunifieddriver(U)areabortedforanyreason,uponreapplying,the
CREATION_DATEand/orLAST_UPDATE_DATEcolumnsinthepatchinghistorytables(Ex:AD_FILE_VERSIONS)arenot
updatedtoshowtheproperinstallationdatebutareleftwiththe01011950date.youcanresolvetheissusebyapplyingthelatest
ad.Ipatch.
200)Howtocheckwhethertheproductisinstall,sharedandNotinstalledinApps.?
Ans:
SQL>selectt.application_name,t.application_id,i.patch_level,decode(i.status,I',FullyInstalled,N,'Not
Installed,'S,'Shared,'Undetermined)statusfromfnd_product_installationsi,fnd_application_vltwherei.application_id=
t.application_idorderbyt.application_id
PostedbyNareshMiryala

6comments:
Srinivas December1,2011at2:40PM
Thankyousirprovinggoodinformation..
Reply

Sohail December7,2011at5:00PM
veryveryhelpfulstuff,pleaseadditsomemorequetionsrelatedtoRAC
Reply

Sohail December9,2011at10:07PM
Thanksalotbrother.Veryverygoodquestionsandanswers.WillyoupleassendsomemoreimportantQ&AforRAC.
Regards
Sohail
Reply

sudhakar March27,2013at1:10AM
thanqsirforprovidingvaluebleinfo..
Reply

mehakkashish October4,2013at4:26PM
wonderfulinformation,Ihadcometoknowaboutyourblogfrommyfriendnandu,hyderabad,ihavereadatleast7postsofyoursbynow,andletmetell
you,yourwebsitegivesthebestandthemostinterestinginformation.Thisisjustthekindofinformationthatihadbeenlookingfor,i'malreadyyourrss
readernowandiwouldregularlywatchoutforthenewposts,onceagainhatsofftoyou!Thanksatononceagain,Regards,
obieetraininginhyderebad
Reply

SrideviKoduru August1,2016at10:10AM
Regards
SrideviKoduru(SeniorOracleAppsTrainerOracleappstechnical.com)
LinkedInprofilehttps://in.linkedin.com/in/sridevikoduru9b876a8b
Please Contact for One to One Online Training on Oracle Apps Technical, Financials, SCM, Oracle Manufacturing, OAF, ADF, SQL, PL/SQL, D2K at
sridevikoduru@oracleappstechnical.com|+919581017828.
Reply