Vous êtes sur la page 1sur 5

QUESTION DISCUSSION 08.09.2016 TO 12.09.

2016

QUESTION DISCUSSION
08.09.2016 TO 12.09.2016
1. Central govt. has announced to
provide special financial assistance
with full funding of the
Pollavoram Project for which state
(a) Madhya Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Gujarat
(e) Maharashtra
2. Under Swadesh Darshan Scheme
the central govt. has approved
projects worth what amount for 5
states
(a) Rs. 350 cr.
(b) Rs. 250 cr.
(c) Rs. 550 cr.
(d) Rs. 450 cr.
(e) Rs. 150 cr.
3. Which state has been awarded the
cleanest state under the NSSO
clean city survey?
(a) Odisha
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Sikkim
(e) Arunachal Pradesh
4. According to Swachh Survekshan
Nandi which has emerged as the
cleanest district is in which state
(a) Rajasthan
(b) Himachal Pradesh
(c) Mizoram
(d) Sikkim
(e) Arunachal Pradesh

Leading Institute for Banking, Railway & SSC

5. Dept. of SC & Tech has launched a


$ 15 million programme to support
innovation & startup named
(a) PRARAMBHA
(b) NIDHI
(c) NITI
(d) NATURE
(e) None of these
6. Surge Pricing Mechanism will be
implemented for how many
Rajdhani Express train from 5th
September
(a) 42
(b) 48
(c) 29
(d) 54
(e) 46
7. Supreme Court of India has
directed all state & union territory
to upload FIR in website within
what period of registration
(a) 17 hr
(b) 24 hr
(c) 36 hr
(d) 48 hr
(e) 72 hr
8. UN has included which language to
its charter
(a) Hindi
(b) Sanskrit
(c) Urdu
(d) Telugu
(e) Tamil
9. Which state become the 1st to link
Aadhar Number to the students
examination to avoid duplication
(a) Odisha
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Rajasthan
(e) Gujarat
10.CM Scooty Scheme has been
launched by which state
(a) Uttar Pradesh

B 61 A & B, Saheed Nagar & 1441, Opp. IOCL Petrol Pump, CRPF Square, Bhubaneswar
Ph. : (0674) 6556677, 8093556677. Web : www.vanik.org, E-mail : vanikbbsr@gmail.com

QUESTION DISCUSSION 08.09.2016 TO 12.09.2016

(b) Madhya Pradesh


(c) Tamil Nadu
(d) Jammu & Kashmir
(e) Bihar
11.The construction worker pension
scheme has been launched by which
state govt.
(a) Odisha
(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Bihar
12.What is the name of the IndiaKazakhstan Joint Exercise held
recently?
(a) Prabal Shakti-16
(b) Prabal Mitra-16
(c) Prabal Dostyk-16
(d) Prabal Sahajog-16
(e) None of these
13.India has recently signed Air
Service Agreement for open Sky
Policy with which country recently
(a) Italy
(b) Greece
(c) France
(d) USA
(e) Turkey
14.Himachal govt. has signed MOU
with which country for developing
smart integrated township
(a) USA
(b) Singapore
(c) Italy
(d) China
(e) Japan
15.The ASEAN Summit has been
held recently in
(a) Beijing
(b) Tokyo
(c) Singapore
(d) Vientiane
(e) Jakarta

Leading Institute for Banking, Railway & SSC

16.11th East-Asia Summit was hosted


by which country recently?
(a) Singapore
(b) Laos
(c) Myanmar
(d) Nepal
(e) Indonesia
17.4th ASEAN-India Summit was held
at
(a) New Delhi
(b) Jakarta
(c) Tokyo
(d) Naw Pee Taw
(e) Vientiane
18.Who heads the Fortune-51 most
powerful women list?
(a) Mary Barra
(b) Indra Nooyi
(c) Marillyh Hewsen
(d) Genni Rometty
(e) None of these
19.Only Indian origin women in the
fortune list of 51 powerful women
is
(a) Chandda Kochhar
(b) Indra Nooyi
(c) Kiran M. Shah
(d) Sonia Gandhi
(e) None of these
20.USA-Russia has brokered peace
deal for which country recently
(a) Israel
(b) Syria
(c) Afghanistan
(d) Lebanon
(e) Pakistan
21.China will held a joint naval
exercise in SCS with
(a) USA
(b) Russia

B 61 A & B, Saheed Nagar & 1441, Opp. IOCL Petrol Pump, CRPF Square, Bhubaneswar
Ph. : (0674) 6556677, 8093556677. Web : www.vanik.org, E-mail : vanikbbsr@gmail.com

QUESTION DISCUSSION 08.09.2016 TO 12.09.2016

(c) Pakistan
(d) N. Korea
(e) Japan
22.Which country has accused China
of building secret island in
disputed SCS?
(a) Indonesia
(b) Japan
(c) Philippines
(d) Vietnam
(e) Laos
23.Barak Obama become the 1st USA
President to visit which country
recently
(a) Laos
(b) Vietnam
(c) Singapore
(d) Indonesia
(e) Malaysia
24.USA has slammed which country
for promoting terrorism
(a) Afghanistan
(b) Pakistan
(c) Syria
(d) N. Korea
(e) Iran
25.Worlds daily driverless bus service
started in which country
(a) USA
(b) UK
(c) China
(d) France
(e) Italy
26.IUCN World Conservation Congress
was held in which country
(a) Hawaii
(b) USA
(c) Japan
(d) India
(e) China
27.Which bank has announced the
deployment of Software Robotics
for business purpose?
(a) HDFC
(b) ICICI
Leading Institute for Banking, Railway & SSC

(c) SBI
(d) UCO
(e) BOI
28.NDB of BRICS has signed MOU
with which bank for developing
global infrastructure
(a) IMF
(b) World Bank
(c) IFC
(d) ECB
(e) IDA
29.Which city hosted the first IoT
India Congress?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Hyderabad
(d) Bengaluru
(e) Kolkata
30.Awaaz-e-Punjab is the party by
(a) Badal Singh
(b) N.S. Sidhu
(c) Robin Singh
(d) Rahul Singh
(e) M.S. Dhoni
31.J.
Satyanarayan
has
been
appointed as part time chairman of
(a) NITI Ayog
(b) UIDAI
(c) Finance Commission
(d) SC Commission
(e) ST Commission
32.EPFO is considering to reduce
interest rate to
(a) 7.6%
(b) 6.6%
(c) 8.6%
(d) 9.6%
(e) 10.6%
33.Railway will launch which new
class of train service
(a) Satabdi
(b) Lokmanya Tilak
(c) Garib Rath
(d) Hamsafar
(e) None of these

B 61 A & B, Saheed Nagar & 1441, Opp. IOCL Petrol Pump, CRPF Square, Bhubaneswar
Ph. : (0674) 6556677, 8093556677. Web : www.vanik.org, E-mail : vanikbbsr@gmail.com

QUESTION DISCUSSION 08.09.2016 TO 12.09.2016

34.T. Mariyappan get gold medal at


the Paralympics in which event
(a) Wrestling
(b) Boxing
(c) Long Jump
(d) High Jump
(e) Archery
35.Which state won the Best
Horticulture Award?
(a) Odisha
(b) Bihar
(c) Himachal Pradesh
(d) Haryana
(e) None of these
36.HAL tested which machine
recently
(a) Light Utility Helicopter
(b) Light Aircraft
(c) Tejas
(d) Brahmos
(e) None of these
37.1st week of September is
celebrated as national
(a) Nutrition Week
(b) Safe Motherhood Week
(c) Vaccination Week
(d) Forestry Week
(e) None of these
38.ISRO successfully placed which
satellite recently
(a) INSAT 3-DR
(b) INSAT 4-DR
(c) INSAT 5-DR
(d) INSAT 2-DR
(e) INSAT 1-DR
39.World Suicide Prevention Day is
observed on
(a) 1st September
(b) 2nd September
(c) 3rd September
Leading Institute for Banking, Railway & SSC

(d) 4th September


(e) 5th September
40.2016 mark the 50th Anniversary of
International
(a) Youth Day
(b) Literacy Day
(c) Yoga Day
(d) Sports Day
(e) Environment Day

B 61 A & B, Saheed Nagar & 1441, Opp. IOCL Petrol Pump, CRPF Square, Bhubaneswar
Ph. : (0674) 6556677, 8093556677. Web : www.vanik.org, E-mail : vanikbbsr@gmail.com

QUESTION DISCUSSION 08.09.2016 TO 12.09.2016

ANSWER KEYS
1. (b)

11.(a)

21.(b)

31.(b)

2. (d)

12.(c)

22.(c)

32.(c)

3. (d)

13.(b)

23.(a)

33.(d)

4. (b)

14.(b)

24.(b)

34.(d)

5. (b)

15.(d)

25.(d)

35.(d)

6. (a)

16.(b)

26.(a)

36.(a)

7. (b)

17.(e)

27.(b)

37.(a)

8. (b)

18.(a)

28.(b)

38.(a)

9. (b)

19.(b)

29.(d)

39.(a)

10.(d)

20.(b)

30.(b)

40.(b)

Leading Institute for Banking, Railway & SSC

B 61 A & B, Saheed Nagar & 1441, Opp. IOCL Petrol Pump, CRPF Square, Bhubaneswar
Ph. : (0674) 6556677, 8093556677. Web : www.vanik.org, E-mail : vanikbbsr@gmail.com

Centres d'intérêt liés