Vous êtes sur la page 1sur 8

(1)Thebanker'sdiscountonasumofmoneyfor1 yearsisRs.558andthetruediscountonthesamesumfor2yearsisRs.600.

Therate
percentis:
[A]10%
[B]13%
[C]12%
[D]15%
Answer:[C]
Explanation:
B.D.for years

=Rs.558.

B.D.for2years =Rs.

558x

2
3

x2

=Rs.744

T.D.for2years=Rs.600.
Sum=

B.D.xT.D.
B.D.T.D

=Rs.

744x600
144

=Rs.3100.

Thus,Rs.744isS.I.onRs.3100for2years.
Rate=

100x744
3100x2

=12%

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(2)Thebanker'sdiscountonRs.1600at15%perannumisthesameastruediscountonRs.1680forthesametimeandatthesamerate.The
timeis:
[A]3months
[B]4months
[C]6months
[D]8months
Answer:[B]
Explanation:
S.I.onRs.1600=T.D.onRs.1680.
Rs.1600istheP.W.ofRs.1680,i.e.,Rs.80isonRs.1600at15%.
Time=

100x80
1600x15 year

1
3

year=4months.

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(3)Ahollowironpipeis21cmlonganditsexternaldiameteris8cm.Ifthethicknessofthepipeis1cmandironweighs8g/cm3,thentheweight
ofthepipeis:
[A]3.6kg
[B]3.696kg
[C]36kg
[D]36.9kg
Answer:[B]
Explanation:
Externalradius=4cm,
Internalradius=3cm.
Volumeofiron =

22
7
22
7

x[(4)2(3)2]x21

x7x1x21

cm3

cm3

=462cm3.

Weightofiron=(462x8)gm=3696gm=3.696kg.
www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(4)66cubiccentimetresofsilverisdrawnintoawire1mmindiameter.Thelengthofthewireinmetreswillbe:
[A]84
[B]90
[C]168
[D]336
Answer:[A]
Explanation:
Letthelengthofthewirebe h .
Radius=
22
7
h =

1
2

mm =

1
20

1
20

1
20

cm. Then,

xh =66.

66x20x20x7
22

=8400cm=84m.

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(5)Arighttrianglewithsides3cm,4cmand5cmisrotatedthesideof3cmtoformacone.Thevolumeoftheconesoformedis:
[A]12 cm3
[B]15 cm3
[C]16 cm3
[D]20 cm3
Answer:[A]
Explanation:

Clearly,wehave r =3cmand h =4cm.


Volume=

1
3

r 2 h =

1
3

x x3 2x4

cm3

=12 cm3.

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(6)ThepresentworthofRs.1404dueintwoequalhalfyearlyinstallmentsat8%perannumsimpleinterestis:
[A]Rs.1325
[B]Rs.1300
[C]Rs.1350
[D]Rs.1500
Answer:[A]

Explanation:
Requiredsum =P.W.ofRs.702due6months+P.W.ofRs.702due1yearhence
100x702
=Rs.

+
100+8x

100x702
100+(8x1)

=Rs.(675+650)
=Rs.1325.

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(7)ThesimpleinterestandthetruediscountonacertainsumforagiventimeandatagivenrateareRs.85andRs.80respectively.Thesumis:
[A]Rs.1800
[B]Rs.1450
[C]Rs.1360
[D]Rs.6800
Answer:[C]
Explanation:
Sum=

S.I.xT.D.
(S.I.)(T.D.)

85x80
(8580)

=Rs.1360.

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(8)Rs.20isthetruediscountonRs.260dueafteracertaintime.Whatwillbethetruediscountonthesamesumdueafterhalfoftheformer
time,therateofinterestbeingthesame?
[A]Rs.10
[B]Rs.10.40
[C]Rs.15.20
[D]Rs.13
Answer:[B]
Explanation:
S.I.onRs.(26020)foragiventime=Rs.20.
S.I.onRs.240forhalfthetime=Rs.10.
T.D.onRs.250=Rs.10.
T.D.onRs.260=Rs.

10
250

x260

=Rs.10.40

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(9)TheinterestonRs.750for2yearsisthesameasthetruediscountonRs.960due2yearshence.Iftherateofinterestisthesameinboth
cases,itis:
[A]12%
[B]14%
[C]15%
[D]
2
16 %
3

Answer:[B]
Explanation:
S.I.onRs.750=T.D.onRs.960.
ThismeansP.W.ofRs.960due2yearshenceisRs.750.
T.D.=Rs.(960750)=Rs.210.
Thus,S.I.onR.s750for2yearsisRs.210.
100x210

Rate=

=14%

750x2
%

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(10)Ifthetruediscountonssumdue2yearshenceat14%perannumbeRs.168,thesumdueis:
[A]Rs.768
[B]Rs.968
[C]Rs.1960
[D]Rs.2400
Answer:[A]
Explanation:
P.W.=

100xT.D.
RxT

100x168
14x2

=600.

Sum=(P.W.+T.D.)=Rs.(600+168)=Rs.768.
www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(11)Thecaptainofacricketteamof11membersis26yearsoldandthewicketkeeperis3yearsolder.Iftheagesofthesetwoareexcluded,the
averageageoftheremainingplayersisoneyearlessthantheaverageageofthewholeteam.Whatistheaverageageoftheteam?
[A]23years
[B]24years
[C]25years
[D]Noneofthese
Answer:[A]
Explanation:
Lettheaverageageofthewholeteamby x years.
11 x (26+29)=9( x 1)
11 x 9 x =46
2 x =46
x =23.
So,averageageoftheteamis23years.
www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(12)Theaverageageofhusband,wifeandtheirchild3yearsagowas27yearsandthatofwifeandthechild5yearsagowas20years.The
presentageofthehusbandis:
[A]35years
[B]40years
[C]50years
[D]Noneofthese
Answer:[B]
Explanation:
Sumofthepresentagesofhusband,wifeandchild=(27x3+3x3)years=90years.
Sumofthepresentagesofwifeandchild=(20x2+5x2)years=50years.
Husband'spresentage=(9050)years=40years.
www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(13)InArun'sopinion,hisweightisgreaterthan65kgbutlessthan72kg.HisbrotherdoestnotagreewithArunandhethinksthatArun's
weightisgreaterthan60kgbutlessthan70kg.Hismother'sviewisthathisweightcannotbegreaterthan68kg.Ifallarethemarecorrectin
theirestimation,whatistheaverageofdifferentprobableweightsofArun?
[A]67kg.
[B]68kg.

[C]69kg.
[D]Datainadequate
[E]Noneofthese
Answer:[A]
Explanation:
LetArun'sweightbyXkg.
AccordingtoArun,65<X<72
AccordingtoArun'sbrother,60<X<70.
AccordingtoArun'smother,X<=68
Thevaluessatisfyingalltheaboveconditionsare66,67and68.
66+67+68

Requiredaverage=

201

=67kg.

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(14)AcarownerbuyspetrolatRs.7.50,Rs.8andRs.8.50perlitreforthreesuccessiveyears.Whatapproximatelyistheaveragecostperlitreof
petrolifhespendsRs.4000eachyear?
[A]Rs.7.98
[B]Rs.8
[C]Rs.8.50
[D]Rs.9
Answer:[A]
Explanation:
Totalquantityofpetrol
=
consumedin3years

4000
7.50

=4000

4000
8

2
15

76700
51

1
8

4000
8.50
2
17

litres

litres

litres

Totalamountspent=Rs.(3x4000)=Rs.12000.
Averagecost=Rs.

12000x51
76700

=Rs.

6120
767

=Rs.7.98

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(15)TheaveragemonthlyincomeofPandQisRs.5050.TheaveragemonthlyincomeofQandRisRs.6250andtheaveragemonthlyincomeof
PandRisRs.5200.ThemonthlyincomeofPis:
[A]3500
[B]4000
[C]4050
[D]5000
Answer:[B]
Explanation:
LetP,QandRrepresenttheirrespectivemonthlyincomes.Then,wehave:
P+Q=(5050x2)=10100....(i)
Q+R=(6250x2)=12500....(ii)
P+R=(5200x2)=10400....(iii)
Adding(i),(ii)and(iii),weget:2(P+Q+R)=33000orP+Q+R=16500....(iv)
Subtracting(ii)from(iv),wegetP=4000.
P'smonthlyincome=Rs.4000.
www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(16)A,BandCjointlythoughtofengagingthemselvesinabusinessventure.ItwasagreedthatAwouldinvestRs.6500for6months,B,Rs.
8400for5monthsandC,Rs.10,000for3months.Awantstobetheworkingmemberforwhich,hewastoreceive5%oftheprofits.Theprofit

earnedwasRs.7400.CalculatetheshareofBintheprofit.
[A]Rs.1900
[B]Rs.2660
[C]Rs.2800
[D]Rs.2840
Answer:[B]
Explanation:
Formanaging,Areceived=5%ofRs.7400=Rs.370.
Balance=Rs.(7400370)=Rs.7030.
Ratiooftheirinvestments=(6500x6):(8400x5):(10000x3)
=39000:42000:30000
=13:14:10
B'sshare=Rs.

7030x

14
37

=Rs.2660.

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(17)AandBstartedabusinessinpartnershipinvestingRs.20,000andRs.15,000respectively.Aftersixmonths,CjoinedthemwithRs.20,000.
WhatwillbeB'sshareintotalprofitofRs.25,000earnedattheendof2yearsfromthestartingofthebusiness?
[A]Rs.7500
[B]Rs.9000
[C]Rs.9500
[D]Rs.10,000
Answer:[A]
Explanation:
A:B:C=(20,000x24):(15,000x24):(20,000x18)=4:3:3.
B'sshare=Rs.

25000x

3
10

=Rs.7,500.

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(18)AandBstartedapartnershipbusinessinvestingsomeamountintheratioof3:5.Cjoinedthenaftersixmonthswithanamountequalto
thatofB.InwhatproportionshouldtheprofitattheendofoneyearbedistributedamongA,BandC?
[A]3:5:2
[B]3:5:5
[C]6:10:5
[D]Datainadequate
Answer:[C]
Explanation:
LettheinitialinvestmentsofAandBbe3 x and5 x .
A:B:C=(3 x x12):(5 x x12):(5 x x6)=36:60:30=6:10:5.
www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com

(19)AandBenteredintopartnershipwithcapitalsintheratio4:5.After3months,Awithdrew ofhiscapitalandBwithdrew ofhiscapital.


Thegainattheendof10monthswasRs.760.A'sshareinthisprofitis:
[A]Rs.330
[B]Rs.360
[C]Rs.380
[D]Rs.430
Answer:[A]

Explanation:
A:B=

4 xx3+

4 x

1
4

x4 x

x7

5 xx3+

5 x

1
5

x5 x

x7

=(12 x +21 x ):(15 x +28 x )


=33 x :43 x
=33:43.
A'sshare=Rs.

760x

33
76

=Rs.330.

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com
(20)A,B,Crentapasture.Aputs10oxenfor7months,Bputs12oxenfor5monthsandCputs15oxenfor3monthsforgrazing.Iftherentof
thepastureisRs.175,howmuchmustCpayashisshareofrent?
[A]Rs.45
[B]Rs.50
[C]Rs.55
[D]Rs.60
Answer:[A]
Explanation:
A:B:C=(10x7):(12x5):(15x3)=70:60:45=14:12:9.
C'srent=Rs.

175x

9
35

=Rs.45.

www.myexamportal.com|www.couponlal.com|www.examlal.com|www.joblal.com|www.examyou.com

Centres d'intérêt liés