MID SEMESTER EXAMINATION

Modern Biology (BT101)
Feb 26th 2007, Monday
PART A
0.5 x 10= 5 Marks

Section I

1. Identify the DNA variants that have a) pitch of 45 Ao
Solution:

a) Z form

b) rise per base pair 3.4 Ao

b) B form

2. How does a ribosome know when to stop making a polypeptide?
Solution:

Stop codons for which there are no corresponding tRNA molecules.

3. For a DNA sequence ATGCCAATG, write the complementary mRNA codons and
tRNA anticodon.
Solution:

mRNA codons

UACGGUUAC

tRNA anticodon

AUGCCAAUG

4. The base composition of phage M13 DNA is A 23%; T 36%, G 21% and C 20%. What
does this tell you about the DNA of phage M13?
Solution:

A ≠ T; G ≠ C
So DNA is not base paired double helix; the M13 DNA is singlestranded.

5. Calculate the possible number of amino acids that may be encoded if only two bases
defined a codon. Comment on why this is not the case.
Solution:

If two bases defined a codon, only 16 amino acids would be encoded
(42=16). Twenty naturally occurring amino acids exist so three bases
are necessary.

6. It could be said that complementary base pairing is essential to the production and
function of RNA. Explain this statement.
Solution:

i) RNA molecules are assembled on a DNA template through
complementary base pairing.
ii) The tRNA molecule carrying correct amino acid is aligned on the
mRNA molecule by complementary base pairing between tRNA
anticodon and the mRNA codon.

7. Describe two functions of RNA polymerase.
Solution:

i) Adds RNA primer to the DNA template to let DNA synthesis begins.
ii) Links nucleotides in forming RNA molecules.
1

Enzymes. 9. tRNA.8. DNA are required for the initial nucleotide code for the protein. What components are needed to synthesize a protein? Solution: Amino acids. Distinguish between a triplet of nucleotides on DNA and a codon. Where are codons found? Solution: Each group of three nucleotides is transcribed into one codon on the mRNA molecule. ds DNA with Solution: nick a) or or b) or or 5’ 3’ 3’ 5’ 5’ 3’ 3’ 5’ 2 . 10. ATP. mRNA. Codons are found on mRNA and it is the mRNA code that should be used in writing down the sequence of amino acids. Ribosome components. one for each amino acid Section II 2 x 3= 6Marks 11. How many activating enzymes are there? Solution: 20 enzymes. Draw the schematic figure showing a) nicked ds circular DNA b) single strand ends.

12. coli chromosome? b) About how many Okazaki fragments would be formed? What factors guarantee that the numerous Okazaki fragments are assembled in the correct order in the new DNA? Solution: a) 5. Solution: Section III 2 x 2= 4Marks 14. a) How many turns of the double helix must be unwound during replication of the E. An E. In E. Draw the structure of G · C base pair and highlight the H bonding.456. 3 .789 bp. Ribosome Binding site Anticodon site 13. indicating the recognition site for the ribosomes binding and the location of the anticodon. coli chromosome contains 5.4 x 105 turns (10 bp every turn) b) Roughly 3000 to 6000 Okazaki fragments. Each fragment is quickly joined to the lagging strand thus preserving the correct order of the fragments. Roughly sketch a molecule of tRNA. coli the fragments are 1000 to 2000 nucleotide long and are firmly attached to the template strand by base pairing.

In eukaryotes stability of mRNA is provided by certain protein. 4 .15. The protein protects the mRNA from degrading and also regulates protein synthesis. b) Melting temperature (Tm) is defined as the temperature at which 50% of same DNA molecules species form a stable double helix and other 50% have been separated to single strand molecule. instead it is ensheath by certain protein. mRNA does not enter cytoplasm as a naked strand. The Tm depends upon pH and ionic strength and on size and base composition of DNA. Write short notes on a) Informosomes Solution: b) Tm (melting temperature) a) Informosomes are mRNA protein complex.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.