Vous êtes sur la page 1sur 4

ASSIGNMENT

CH-MATRICES
x y 2x + z 1 5
Q1. If 2 x = , find x,y,z,w.
y 3z + w 0 13
(ANS: x = 1, y = 2, z = 3, w = 4 )
Q2. Find the value of x, y ,a, and b if
2x 3y a b 3 1 2 3
1 =
x + 4 y 3a + 4b 1 6 29
(ANS: x = 2, y = 1, a = 3, b = 5 )
Q3. For what values of x and y are the following matrices
equal?
2x + 1 2y x + 3 y 2 + 2
A= , B =
0 y 2 5 y 0 6
x + 3 z + 4 2 y 7 0 6 3 y 2
2x 3 2c 2 .Obtain
Q4. If 4 x + 6 a 1 0 = the values of
b 3 3b z + 2c 2b + 4 21 0
a, b, c, x, y, and z.
(ANS: a = 2, b = 7, c = 1, x = 3, y = 5, z = 2 )
Q5. Give an example of
(i) a row matrix which is also a column matrix,
(ii) a diagonal matrix which is not scalar,
(iii) a triangular matrix
Q6. Construct a 2 3 matrix whose elements aij are given by
( i + j) ( i j) ( i 2 j)
2 2 2
2i 3 j
(i) aij = (ii) aij = (iii) aij = (iv)
2 2 2 2
3i + j
(v) aij =
2
Q7. Construct a 4 3 matrix whose elements aij are given by
i j i
(i) aij = (ii) aij = i (iii) a ij = 2i +
i+ j j
0 1 1 3 5 7
3 2 1 1 1 2 3
1 6
2
0 1 5 14
3 5 2 2 3
(ANS: 1 1 , , 15 )
0 3 3 3
9 7
2 5 2
3 4 4 4
1 1 12 10 28
5 3 7 3
x z 1 1 3 5
Q8. Find x, y, z ,t if 2 + 3 = 3
y t 0 2 4 6
(ANS: x = 3, z = 9, y = 6 and t = 6 )
x2 x 2
Q9. Solve the matrix equation y 2 3 2 y = 9 .

(ANS: x = 1, 2 and y = 3 3 2 .)
6 6 0
Q10. Find matrices X and Y, if 2 X Y = 4 2 1 and

3 2 5
X + 2Y = .
2 1 7
3 2 1 0 2 2
(ANS: X = 2 1 1 , Y = 0 0 3 )

Q11. Prove that the product of matrices
cos 2 cos sin cos 2
cos sin
and cos sin is the null matrix when
cos sin sin 2 sin 2

and differ by an odd multiple of .
2
1 1 a 1
Q12. If A = 2 1 , B = b 1 and ( A + B ) = A2 + B 2 , find a and b.
2


(ANS: a = 1, b = 4 )
0 1
1 0 , find x and y such that ( xI + yA ) = A .
2
Q13. If A =

1 1 1 1 i i i i
(ANS: 2 , 2 or 2 , 2 or 2 , 2 or 2 , 2 )

2 1 5 2 2 5
Q14. Let A = 3 4 , B = 7 4 , C = 3 8 . Find a matrix D such

that CD AB = 0 .
191 110
(ANS: 77 44 )

Q15. Find the value of x such that:
1 3 2 1
[ 1 x 1] 2 5 1 2 = 0 .
15 3 2 x
2 1 1 8 10
1 0 A= 1 2 5
Q16. If , find A.
3 4 9 22 15
1 2 5
(ANS: 3 4 0 )

2 0 1
Q17. Let f ( x ) = x 5 x + 6 .Find
2
f ( A ) if A = 2 1 3 .
1 1 0
1 1 3

(ANS: 1 1 10 )
5 4 4
2 3
Q18. Let A = 1 2 and f ( x ) = x 4 x + 7 .Show that f ( A) =
2
O .Use

this result to find A5 .
118 93
(ANS: A
5
= )
31 118
Q19. Prove the following by the principle of mathematical
induction:
3 4 1 + 2n 4n
If A = = n
1 1 , then A 1 2n
for every positive integer n.
n
cos sin
Q20. If A = sin cos , then prove that

cos n sin n
(ii) ( A ) = sin n cos n , for every positive
n
(i) A . A = A +

integer n.
Q21. If a is a non-zero real or complex number. Use the
principle of mathematical induction to prove that
a 1 an na n 1
If A= , then A =
n
for every positive integer n.
0 a 0 an
Q22. Under what condition is the matrix equation
A2 B 2 = ( A B ) ( A + B ) is true?
Q23. If AB = A and BA = B , then show that A2 = A , B 2 = B.
1 2 2
Q24.If A = 2 1 2 is a matrix satisfying AAT = 9 I3 , then find the
a 2 b
values of a and b.
(ANS: a = 2 and b = 1 )
0 2y z

Q25. Find the values of x, y, z if the matrix A = x y z satisfy the
x y z
equation AT A = I3 .
1 1 1
(ANS: x = ,y = ,z = )
2 6 3