Vous êtes sur la page 1sur 9

IV Social Studies 1

BEST PRIMARY SCHOOL


SUB: S.S. ASSIGNMENT II SEM STD. IV

EX-1 M.C.Q.

1. ___________is not a fundamental right.


(a) Equality (b) To own a car (c) freedom
2. Secularism is related to_________.
(a) Economy (b) society (c) religion
3.Right to equality is a fundamental________.
(a) Rights (b) duty (c) principle
4.The western desert covers most of the state of__________.
(a) Assam (b) Gujarat (c) Rajasthan
5. The ________ canal is used for irrigating some parts of the desert.
(a) Indira Gandhi (b) Mahatma Gandhi (c) Rahul Gandhi
6. The western desert is covered with sand ________and sand_______.
(a) Dunes/ hills (b) dunes/plains (c) hills/plains
7. The ________ lies to the east of the western desert.
(a) Aravallis (b) Satpura (c) Vindhayas
8. Which of the following do not use a map?
(a) Tourist (b) teacher (c) poet
9. Which direction is shown in a Map?
(a) East (b) North (c) West
10. Where did Dahya Kaka sit with the people of the other village?
(a) Below a Mango tree
(b) Below a Neem tree
(c) Below a Banyan tree
11. About which facility in his village was Dahya Kaka talking?
(a) Electricity and Cleanliness
(b) About Big houses
(c) About wastage of water
12. Who elects Sarpanch?
(a) Elected members of Grampanchayat
(b) Voters of Village
(C) Elected male members of Grampanchayat
13. What is the institute of local self Government in big cities called?
(a) Grampanchayat
(b) Municipal Corporation
(C) Municipality
14. Which of the following animal is our National Animal.
(a) Lion (b) Tiger (c) Panther
15. Which of the following is our National Property?
(A) Sky (B) Water (C) Rain
16. In which language is our National Anthem written?
(a) Bengali (b) Hindi (c) Gujarati
17. Which of the following is our National Flower?
(A) Rose (b) Lotus (C) Marigold

Ex-2. Blanks
1. We must not engage in Violence.
IV Social Studies 2

2. We must defend the country in the times of danger.


3. Secularism means treating all the religions equally.
4. The Indian constitution was adopted on 26th January 1950.
5. The National vegetation of the region consists mostly of thorny bushes.
6. The western desert lies mostly in the state of Rajasthan.
7. The Western Desert is covered with sand dunes and sand hills.
8. Desert region constitutes about seventy percent of the Rajasthan.
9. The climate of Rajasthan is very hot and dry.
10. Symbols are used to show places on the map.
11. A small scale picture of any part of earth drawn on a paper is called Map.
12. As per the map given in text book , a garden is there near Triptis school.
13. The Gram Panchayat is the local self - Government body working in the villages.
14. The Sarpanch is the head of the Gram Panchayat.
15. The Gram Panchayat collects different taxes for the well being of the people.
16. Institute of local self government is necessary for planning development and rapid solution of local
problems.
17. Municipality works as the institute of local self government in small towns.
18. Peacock is our National Bird.
19. There are 24 spokes in the Ashok Chakra.
20. Our national emblem is a picture having three or four Lions.
21. Mango is our national fruit.
22. The upper most strip of our national flag is Saffron color.

Ex-3. TRUE FALSE

1. India has no constitution. False


2. Democracy, Secularism and Socialism are some of the ideals of our constitutions. True
3. India is a Secular country. True
4. The constitution of India provides seven fundamental rights. False
5. Directive principles help the government of India. True
6. The great Indian desert is located in eastern India. False
7. The great Indian desert is a fertile land. False
8. The desert has a short summer. False
9. The climate of the desert is extreme. True
10. The Thar desert receives very little rain in a year. True
11. In the central stripe of our national flag there is blue colored Ashoka Chakra. True
12. Our national anthem is in Hindi. False
13. The lower most stripe of our national flag is green in Color. True
14. Environment gets disturbed by cutting trees. True
15. We can live without air,food and water. False
16. The pictures of cartoons are used to show places on a map. False
17. The symbol of only one direction is shown in a map. True

EX IV Match the following


1. Secularism treating all religions equally
2. Socialism social and economic equality
3. Democracy freedom to elect own government
4. Right against exploitation a fundamental right
5. Rann of Kachch lies to the south of the western desert
6. Aravallis lies to the east of the western desert
7. Peacock bird found in the western desert
IV Social Studies 3

8. Rajasthan the desert state of India

EX V Give Reasons

1. It is very difficult for a single government to run the entire country------because our country is very
big. It is not possible for a single government to look after the entire country properly.
2. Emperor Ashoka gave up wars because------ he was very sad to see thousands of dead and injured
soldiers after the battle of Kalinga.
3. The Indian Railways is known as the lifeline of our country.--------- because railways carry a large
number of people from one place to another at the same time.
4. Airways play an important role during the time of disaster-----because during these times,food and
other supplies can be air dropped t reach the affected people quickly.
5. Water transport is the cheapest mode of transport ---- because it is very useful for transporting bulky
goods such as iron-ore, coal, petroleum, timber products etc.
6. Communication is important in our lives--- because through communication we can express our
thoughts, share ideas and exchange information.
7. Television is an important means of mass communication---because through this medium , we not
only hear the latest news and entertainment programmes but also we can see them.
8. The Directive principles are treated as the guidelines for the government---because it helps the
government to make policies for the welfare of the people.
9. The desert areas have les vegetation because it receives very less rainfall.
10. The desert animals have light colored fur which helps to --- keep them cool.
11. The days are hot while the nights are cold because The sand in the desert heats up very fast during
the day time and cools down faster at night.

Ex- 4. NAME THEM:

1. A small hill of sand formed by wind near the desert. Ans: Sand dunes
2. Animals found in the western desert. Ans: Black Buck , Indian wild Ass.
3. Hottest state of India. Ans : Rajasthan
4. A woody plant of low height having several growing from the base. Ans: Shrub
5. Famous canal used for irrigation in Rajasthan. Ans: Indira Gandhi Canal
6. People are free to elect their representatives. Ans: Democracy
7. All the citizens of India should enjoy social equality and economic property.(Socialism
8. Treating all the religions equally. Ans: Secularism
9. Three goals laid in the constitution. Ans. Socialism, Secularism, Democracy.
10. A set of rules according to which a government runs a country. Ans. Constitution.
11. Name any three ways of sending messages to a large number of people.
Ans: News Paper , Radio, Television
12. An important means of sending a written message or photograph to someone. (Fax
13. Two means of communication through the computer. Ans: Internet, Email.
14. A person who legally belongs to a particular country. Ans: Citizen

Ex-VII. Answer in One Sentence.

1. Who is the head of the state?


A: The governor is the head of the state.
2. Who was the founder of Islam?
A: Prophet Mohammed was the founder of Islam.
3. Who was the founder of Jainism?
A: Rishabh was the founder Jainism.
IV Social Studies 4

4. Who was the founder of Buddhism?


A: Gautam Buddha was the founder of Buddhism.
5. Who was founder of the Sikh religion?
A: Gurunanakdev was the founder of the Sikh religion.
6. Who was the founder of Brahmo Samaj?
A: Raja Ram Mohan Roy was the founder of Brahmo Samaj.
7. Which cities in India have the Metro Railway System?
A: Kolkata and Delhi have the Metro Railway System.
8. Name three private airlines in India?
A. Three private airlines in India are Jet, King fisher and Indigo.
9. What is communication?
A. The process of sending and receiving messages is called communication.
10. What are the main parts of the map?
A. A map has three main parts.(1) Direction (2) Scale (3) Symbols.
11. What is the head of the Gram Panchayat called?
A. The head of the gram panchayats is called the Sarpanch.
12. What is the head of the Municipal Corporation called?
A. The Mayor I the head of the Municipal Corporation.
13. What is the head of the Municipality called ?
A. Chairman is the head of the Municipality.
14. What do you mean by national symbols ?
A. National symbols are the identity of a country.
15. What does our national flag symbolize ?
A. Our national flag symbolizes our freedom.
16. Which is our national flower and fruit?
A. Our national flower is lotus and national fruit is mango.
17. In which language is our national anthem written?
A. Our national anthem is written in Bengali.
18. Who has written our national anthem?
A. Gurudev Rabindranath Tagore has written our national anthem.
19. Other than the national flag where else is the Ashoka Chakra sees?
A. Ashoka Chakra is seen on the national emblem other than the national flag.

EX VIII Answer in short.

1. When do we sing the National Anthem ?


A. We sing the National Anthem on 15th August (Independence Day) and 26th January(Republic Day)
in the flag hoisting ceremony.
2. Where do we see our National Emblem?
A. Our national emblem is seen I n currency coins, currency notes and stamp papers and
government documents etc.
3. Why do we need national symbols?
A. National symbols are the identity of the nation. The true prosperity of the nation is its national
symbols. They are the pride of the nation.
4. What is the name of institute of local self government working in the village?
A. The institute of local self-government working in a village is called Gram Panchayat.

5. Which government officer helps the Gram Panchayat, the Municipality and the Municipal Corporation is
doing their work?
Ans. 1) Talati in Gram Panchayat.
2) Chief Officer in Municipality.
IV Social Studies 5

3) Municipal Commissioner in Municipal Corporation.


6. What do you mean by a symbol?
Ans. Some pictures are used to give information on a map. These pictures are called symbols.

7. Who uses a map?


Ans. A map is useful to study geography hence a map is useful to teachers as well as students, map are useful
to tourists, engineers, businessman, sailors and coast guard.

8. Name the organs of the parliament.


Ans. The organs of the parliament are:
1) The President of India.
2) Lok Sabha.
3) Rajya Sabha.

9. How are the members of Lok Sabha elected?


Ans. The members of Lok Sabha are elected by the people of India for a period of five years.

10. How is the President of India elected?


Ans. The President of India is elected by the members of the Lok Sabha, Rajya Sabha and the State Legislative
Assembly.

11. Which is the highest court of law in India? Where is it located?


Ans. The Supreme Court is the highest court of law in India. It is located in Delhi.

12. Adi Shankaracharya founded mathas at four places in India. Name those places.
Ans. Four mathas founded by Adi Shankaracharya are:
1) Sringeri in Karnataka.
2) Dwarka in Gujarat.
3) Puri in Orissa.
4) Jyotirmath in Uttarakhand.

13. What did Ramakrishna Paramhans teach to people?


Ans. Ramakrishna Paramhans taught people that all forms of worship led to the same God.

14. Name two social reformers of India.


Ans. The two social reformers of India are Kabir and Raja Ram Mohan Roy.

15. Name the two famous scientist of the ancient India?


Ans. Jagdish Chandra Bose and Homi Jahangir Bhabha are the two famous scientists of ancient India.

16. What are the four means of transportation?


Ans. The four means of transportation are:
1) Roadways 3) Railways
2) Airways 4) Waterways
IV Social Studies 6

17. What kind of roads we have in rural areas?


Ans. We have both pucca and kachcha roads in rural areas.

18. Which cities in India have the metro railway system?


Ans. Kolkata and Delhi have the metro railway system.

19. What are the different modes of communication?


Ans. The different modes of communication are post, telecommunication and mass media.

20. What is mass communication?


Ans. Through mass communication messages can reach a large number of people at the same time.

21. What is a constitution?


Ans. A set of rules according to which a government runs a country is called a constitution.

22. When was our constitution finally adopted?


Ans. Our constitution was finally adopted on 26th January 1950.

23. What is democracy?


Ans. Secularism means treating all the religions equally.

25. Who has the right to vote?


Ans. All the people of our country who are above the age of eighteen years have the right to vote.

Ex-IX Answer in Detail

1. How is the map useful? OR Write the uses of map.


Ans. Map is used to know the geographic location of a place. A map is of great importance for tourists and
businessmen. Map is very useful as it provides Geographic information.

2. What can be known by a map?


Ans. 1) The distance between different places and their directions can be known by a map.
2) The shape, area and boundaries of different countries can be known by the help of a map.
3) The information about mountain, rivers, highways and other terrains can be obtained from a map.

3. Why was Akbar given the title of Akbar the great?


Ans. Akbar was given the title of Akbar the great because
1) He did a lot for the welfare of the people by constructing roads, rest houses and dug wells. He worked for
the improvement of the country.
2) He respected all the religions equally.

4. What was the greatest contribution of Ishwar Chandra Vidyasagar?


Ans. 1) the greatest contribution of Ishwar Chandra Vidyasagar was his work towards improving the condition
of women.
2) He was a great supporter of widow remarriage.
IV Social Studies 7

5. What are the advantages of air travel?


Ans. 1) Air travel is faster.
2) It can fly over any territory, high mountains or vast deserts.
3) It is also used to transport mail, perishable, food items like fruits and vegetables.

6. What are the advantages of water transport?


Ans. 1) Water transport is the cheapest mode of transport.
2) It is also very convenient for bulky goods such as coal, iron ore, timber etc.

7. What is E-mail? How does it help us?


Ans. 1) The instant way of communication through internet is called e-mail.
2) It helps us in sending and receiving messages and letters to far off places within on time.

8. What is the six Fundamental Rights?


Ans. 1) Right to equality.
2) Right to freedom.
3) Right to freedom of religion.
4) Right against exploitation.
5) Cultural and educational rights.
6) Right to constitutional remedies.

9. Write any four fundamental duties.


Ans. 1) We must respect our national flag and other national symbols.
2) We must not engage in violence.
3) We must defend the country in times of danger.
4) We must protect monument and public property.
5) We must protect our national environment.

10. Why is our national flag called Tricolour?


Ans. The upper most stripe of our national flag is deep saffron, the middle stripe is white and the lower most is
of dark green colour. Hence our national flag is called the Tricolour.

11. What do the three stripes of different colours and the Ashoka Chakra in our national flag indicates?
Ans. In our national flag
1) Deep saffron colour symbolizes bravery and sacrifice.
2) White colour symbolizes peace and truth.
3) Dark green colour indicates prosperity and faith.
4) Navy blue Ashoka chakra indicates constant progress and development.

12. Why is the tiger select as a National animal?


Ans. Due to the unrestrained hunting of tiger in India its existence become nearly extinct. To preserve tiger in
the year 1972, the government launched Project Tiger and declared tiger as our national animal.

13. Which are our National symbols?


IV Social Studies 8

Ans. The following are our national symbols


1) National Flag.
2) National Emblem.
3) National Motto.
4) National Anthem.
5) National Bird.
6) National Animal.
7) National Flower.
8) National Fruit.

14. What works are performed by your institute of the local self-government? OR What does the Gram
Panchayat do?
Ans. The institute of local self-government perform the following tasks:-
1) It arranges drinking water.
2) Arranges road light on roads.
3) Arranges proper medical and educational facilities.
4) Keeps the records of birth and death
5) Collect different taxes.

15. Write the names of institutes of local self-government?


Ans. The institute of local self-government are
1) Gram Panchayat, Tehsil Panchayat and District Panchayat.
2) Municipality.
3) Municipal Corporation.

Ex-X Short Notes


1) State Government
1. The state government is responsible for the governance of the state.
2. It makes laws for the state.
3. It also takes care of requirements like health care, education and the growth of agriculture.
4. The state government has a governor, the Chief Minister and the council of ministers.
5. The Governor is the head of the state.
6. The Chief Minister is the head of the administration of the state.

2) Akbar the Great


1. Akbar was a great Mughal Emperor.
2. He did a lot for the welfare of the people by constructing roads, rest house and dug wells.
3. He encouraged art, music and literature.
4. He had many writers, singers and poets in his court.
5. He was a loving king and a great administrator.

3) Ashoka
1. Ashoka was a great king of the Maurya Dynasty.
2. He won many battles. The battle of Kalinga was the turning point of his life.
3. After the battle of Kalinga, he gave up violence and took to the path of Buddhism and non violence.
IV Social Studies 9

4. He did a lot for the welfare of the people by making roads , free hospitals for the sick people, wells and rest
houses.
5. The national emblem of India has been adopted from ashoks pillar at Sarnath.

4) Means of Transport
1. The four means of transport are roadways, airways, railways and waterways.
2. Roadways are the most convenient mode of transport. India has a large network of roads.
3. India has one of the worlds largest network of railways.
4. Airways are the fastest but also the most expensive mode of transport.
5. Waterways is the cheapest mode of transport, useful for transporting bulky goods.

5) Means of Communication
1. Today we have more reliable and fast methods of sending messages.
2. We can send letters, money orders, parcels and telegram through a post.
3. Telephone is the fastest and the most convenient means of sending spoken messages.
4. Newspapers, Radio and television are means of mass communication.
5. Television is the most popular means of mass communication.

PAPER STYLE COURSE FOR II SEM.


EX-I M.C.Q. Govt. Book
EX-II TRUE/FALSE L-7 MAP
EX-III BLANKS L-8, Our State, Our Government
EX-IV MATCH L-9, Love for Nation
EX-V NAME THEM Vista Book
EX-VI GIVE REASON L-6, The Western Desert
EX-VII ANSWER IN SHORT L-21, Transport in India
EX-VIII ANSWER IN ONE OR TWO L-22, Communication
SCENTENCE L-24, Famous Personalities
EX-IX ANSWER IN DETAILS L-26, Our Rights and Duties
EX- X SHORT NOTES L-27, Our Government

Centres d'intérêt liés