Vous êtes sur la page 1sur 11

UJIAN 1 MATEMATIK TAMBAHAN TINGKATAN 4 2015

Answer all questions.

1. Complete the following table.

Lengkapkan jadual yang berikut. [5 marks]

Relation Domain Codomain Objects Image Range

Hubungan Domain Kodomain Objek Imej Julat

2. Given that R = {2, 3, 4} and S = {a, b, c, d}. The relation between R and S is defined by the set
of ordered pairs {(2, a), (2, c), (3, b), (3, c), (4, c)}.

Diberi R = {2, 3, 4} dan S = {a, b, c, d}. Hubungan R kepada S ditakrifkan oleh set pasangan
bertertib {(2, a), (2, c), (3, b), (3, c), (4, c)}.

State (Nyatakan)

(a) the image of 3, (imej bagi 3,)

(b) the range of the relation. (julat hubungan itu.) [2 marks]

Answer : (a) ..

(b) ..

3. Given the function f : x | 3 2 x | , find

Diberi fungsi f : x | 3 2 x | , cari

(a) the image of 2 (imej bagi 2)

(b) the objects which have the image 7 (objek-objek yang mempunyai imej 7) [3
marks]

Answer : (a) ..

(b) ..

1
4. Find the function g (x ) , given that f ( x ) 2 x 3 and gf ( x ) 4 x 2 6 x 1 .

Cari fungsi g (x ) , diberi f ( x ) 2 x 3 dan gf ( x ) 4 x 2 6 x 1 . [3


marks]

Answer : .

5. Given that f : x 2 3 x and g : x x 2 4 x 1.

Diberi f : x 2 3 x dan g : x x 2 4 x 1.

Find (Cari)
1
(a) f ( 1)

(b) gf (x ) [4 marks]

Answer : (a) ..

(b) ..

2
6. Diagram 1 shows part of the function f : x 5 x a.

Rajah 1 menunjukkan sebahagian daripada fungsi f : x 5 x a.

x f (x )

-2

Diagram 1

Find the value of a. (Cari nilai a .) [2 marks]

Answer : a =
7
7. The function g is defined as g ( x ) , xk.
2x 3

7
Fungsi g ditakrifkan oleh g ( x ) , xk.
2x 3

Find (Cari)

(a) the value of k, (nilai k)

(b) g 1 (1) [3 marks]

Answer : (a) k =.

(b) ..

8. Given the functions h : x 5 6 x and g : x 3 x 1 . Find gh 1 ( x ) .

3
Diberi fungsi-fungsi h : x 5 6 x dan g : x 3x 1 . Cari gh 1 ( x ) . [3 marks]

Answer :

9. The diagram below shows the relation between set P and set Q .

Rajah di bawah menunjukkan hubungan antara set P dan set Q .

Find (Cari)

(a) the range of the relation, (julat hubungan itu),

(b) the type of the relation. (jenis hubungan itu.) [2 marks]

Answer : (a) ..

(b) ..

2
10. Given that h( x ) , x q , and h 1 (1) 1 . Find the value of
px 5

4
2
Diberi h( x ) , x q , dan h 1 (1) 1 . Cari nilai [3
px 5
marks]

(a) p ,

(b) q .

Answer : (a) p =..

(b) q =..

5x 7
11. Given the function h : x 2 x 5 and hg : x , x 1 . Find g (x ) .
x 1

5x 7
Diberi fungsi-fungsi h : x 2 x 5 dan hg : x , x 1 . Cari g (x ) . [3 marks]
x 1

Answer :

1 5
12. Given that f : x 6 x c and inverse function f : x mx . Find
6

5
1 5
Diberi fungsi f : x 6 x c dan fungsi songsang f : x mx . Cari
6

(a) the value of m and of c (nilai m dan c)

(b) f ( 2)
1
(c) f f ( 2) [5 marks]

Answer : (a) m =

c = ....

(b) ..

(c) ..

13. Given the function g : x 4 x 7 and h : x x 2 6 x 2 , find

Diberi fungsi g : x 4 x 7 dan h : x x 2 6 x 2 , cari

(a) g 1 (3)

(b) hg ( x) [4
marks]

Answer : (a) ..

(b) ..

14. Given the function f : x hx k , h 0 and f 2 ( x ) 4 x 5 . Find the value of h and k.

Diberi fungsi f : x hx k , h 0 dan f 2 ( x ) 4 x 5 . Cari nilai h dan k. [4 marks]

6
Answer : h =

k = ...

5
15. Express 3 6 x in general form.
x

5
Ungkapkan 3 6 x dalam bentuk am. [1 mark]
x

Answer : .

3 5
16. Express 2 1 in the form ax 2 bx c 0. Hence, state the values of a , b and c.
4x x

3 5
Ungkapkan 2 1 dalam bentuk ax 2 bx c 0. Seterusnya, nyatakan nilai a , b dan c.
4x x

[3 marks]

Answer : a =
b =

c =

17. Solve the quadratic equation x (3 x 1) ( x 3)( x 5).

Selesaikan persamaan kuadratik x (3 x 1) ( x 3)( x 5). [3


marks]

7
Answer : x =

18. Given that -3 and k are the roots of the equation 3 x 2 7 x w 0 . Find the values of

Diberi -3 dan k adalah punca-punca bagi persamaan 3 x 2 7 x w 0 . Cari nilai-nilai

(a) w (b) k [4 marks]

Answer : (a) w =..

(b) k =..

19. and are the roots of the quadratic equation x 2 2 x 5 0 . Find the quadratic equation
1 1
with roots and .

dan adalah punca-punca persamaan kuadratik x 2 2 x 5 0 . Cari persamaan kuadratik


1 1
yang mempunyai punca-punca dan . [4

marks]

Answer :

20. Solve the following equation by using formula.

Selesaikan persamaan berikut dengan menggunakan rumus. [3 marks]

2 x 2 13 x 9 0

8
Answer : x =

21. Solve the following equation by completing the square.

Selesaikan persamaan berikut dengan menyempurnakan kuasa dua. [3 marks]

x 2 4x 2 0

Answer : x =

22. Form a quadratic equation from the given roots.

Bentuk satu persamaan kuadratik daripada punca-punca yang diberi. [3 marks]

2 and / dan -6

Answer :

23. One of the roots of the equation x 2 px 32 0 is half of the other root. Find the possible

values of p.

Satu daripada punca-punca persamaan x 2 px 32 0 ialah setengah daripada punca yang satu
lagi. Cari nilai-nilai yang mungkin bagi p. [4 marks]

9
Answer : p =

24. Solve the following equation by completing the square.

Selesaikan persamaan berikut dengan menyempurnakan kuasa dua. [3 marks]

2 x 2 10 x 11 0

Answer :

25. Solve the following equation by using formula.

Selesaikan persamaan berikut dengan menggunakan rumus.. [3 marks]

x 2 8x 5 0

10
Answer :

- SOALAN TAMAT -

RUMUS

b b 2 4ac
x
2a

Selamat menjawab
~ USAHA TANGGA KEJAYAAN ~

11