Vous êtes sur la page 1sur 7

11/13/2016 61TOPHydraulicMachinesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveEx

1 More NextBlog zawarraich93@gmail.com Dashboard SignOut

MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

Home Engineering Multiple Choice Questions and Answers Engineering Interview Questions Online Tests

Adsby Google UsedMachines MCQ HydraulicPump HydraulicSystem

JobsinKuwait
AcceptingApplications
Air+blowerpump NowforNovember2016.
Regenerativeblower ApplyToday!
wasderivedfromThe bayt.com
UniversityofHannnover.
goorui.com

Adsby Google HydraulicSystem PDFPDF CentrifugalPump HydraulicMotor

HomeHydraulicMachinesObjectivetypeQuestionsandAnswers61TOPHydraulicMachinesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestions
andAnswersList

61TOPHydraulicMachinesMechanicalEngineeringMultiple
choiceQuestionsandAnswersList
LatestHydraulicMachinesQuestionsandAnswerspdffreedownload

1.Reciprocatingpumpsarenomoretobeseeninindustrialapplications(incomparisontocentrifugalpumps)becauseof
(a)highinitialandmaintenancecost
(b)lowerdischarge
(c)lowerspeedofoperation
(d)necessityofairvessel Labels
(e)alloftheabove. A.C.Fundamentals
Ans:a
A.C.Fundamentalsandcircuittheory
OnlineQuizQuestions
2.Inacentrifugalpumpcasing,theflowofwaterleavingtheimpeller,is ACFundamentalsandCircuitTheory
(a)rectilinearflow OnlineQuizQuestions
(b)radialflow AirportEngineeringObjectiveQuestions
(c)freevortexmotion andAnswers
(d)forcedvortex AirportEngineeringOnlineQuiz
(e)noneoftheabove. Questions
Ans:c AppliedMechanicsandGraphicStatics
ObjectiveQuestionsandAnswers
3.Headdevelopedbyacentrifugalpumpdependson AppliedMechanicsandGraphicStatics
OnlineQuizQuestions
(a)impellerdiameter
(b)speed BuildingMaterialsandConstruction
ObjectiveQuestionsandAnswers
(c)fluiddensity
CablesOnlineQuizQuestions
(d)typeofcasing
(e)(a)and(b)above. CablesOnlineQuizQuestionsand
Answers
Ans:e
ChemicalEngineeringMultiplechoice
QuestionsandAnswers
4.Forstartinganaxialflowpump,itsdeliveryvalveshouldbe
CIRCUITTHEORYANDELECTRIC
(a)closed NETWORKSQuestionsandAnswers
(b)open
CircuitsandCircuitTheoryQuiz
(c)dependsonstartingconditionandflowdesired QuestionsandAnswers
(d)couldbeeitheropenorclosed CivilEngineeringInterviewQuestions
(e)partlyopenandpartlyclosed. andAnswerspdfdownloadfree
Ans:b competitiveandentranceexaminations
Compressors
5.Theefficiencyofacentrifugalpumpismaximumwhenitsbladesare

(a)straight ConcreteTechnologyandDesignof
(b)bentforward ConcreteStructuresObjectiveQuestions
(c)bentbackward ConstructionPlanningandManagement
(d)bentforwardfirstandthenbackward ObjectivequestionsandAnswers
(e)bentbackwardfirstandthenforward. ConstructionPlanningandManagement
OnlineQuizQuestions
Ans:c
ControlSystemsQuizQuestionsand
Answers
6.Inacentrifugalpumpcasing,theflowofwaterleavingthe
CSECourseQuestionsandAnswers
(a)radial
(b)radial CurrentElectricityObjectiveQuiz
questionsandAnswers
(c)centrifugal
CurrentElectricityOnlineQuizQuestions
(d)rectilinear
D.C.GeneratorsQuizQuestionsand
(e)vortex.
Answers
Ans:e
D.C.MotorsQuizQuestionsandAnswers
DCGeneratorsOnlineQuizQuestions
7.Centrifugalpumpisstartedwithitsdeliveryvalve
http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/61tophydraulicmachinesmechanical.html 1/7
11/13/2016 61TOPHydraulicMachinesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveEx
7.Centrifugalpumpisstartedwithitsdeliveryvalve
(a)keptfullyclosed DCMotorsOnlineQuizQuestions
(b)keptfullyopen DesignofMasonryStructuresObjective
(c)irrespectiveofanyposition QuestionsandAnswers
(d)kept50%open DesignofSteelStructuresObjective
Questions
(e)noneoftheabove.
Ans:a DesignofSteelStructuresOnlineQuiz
Questions
DocksandHarborEngineeringObjective
8.Axialflowpumpisstartedwithitsdeliveryvalve QuestionsandAnswers
(a)keptfullyclosed
ECEObjectivetypeQuestionsand
(b)keptfullyopen Answers
(c)irrespectiveofanyposition ECEQuestionsandGateandAll
(d)kept50%open CompetitiveQuestionsandAnswers
(e)noneoftheabove. EconomicsofPowerGenerationOnline
Ans:b QuizQuestions
EconomicsofPowerGenerationQuiz
9.Whenapipingsystemismadeupprimarilyofverticalliftandverylittlepipefriction,thepumpcharacteristicsshouldbe QuestionsandAnswers
(a)horizontal ElectricTractionQuizQuestionsand
(b)nearlyhorizontal Answers
(c)steep ElectricalCablesQuizQuestionsand
Answers
(d)firstriseandthenfall
(e)noneoftheabove. ElectricalEngineeringMaterialsQuiz
Questions
Ans:c
ElectricalEngineeringMaterialsQuiz
QuestionsandAnswers
10.Onehorsepowerisequalto
ElectricalEngineeringMCQs
(a)102watts
(b)75watts ElectricalMachineDesignQuizQuestions
andAnswers
(c)550watts
ElectricalMechineonlineQuizQuestions
(d)735watts
ElectricalMechineOnlineQuizQuestions
(e)33000watts.
Ans:d ELECTRICALOBJECTIVEQUESTIONS
WITHANSWERS
ElectrolysisandStorageofBatteries
11.Multistagecentrifugalpumpsareusedtoobtain
OnlineQuizquestions
(a)highdischarge
ElectrolysisandStorageofBatteriesQuiz
(b)highhead QuestionsandAnswers
(c)pumpingofviscousfluids
ElectromagneticInductionOnlineQuiz
(d)highheadandhighdischarge Questions
(e)highefficiency. ElectromagneticInductionQuiz
Ans:b QuestionsandAnswers
ElectromagneticObjectivetype
12.Whenapipingsystemismadeupprimarilyoffrictionheadandverylittleofverticallift,thenpumpcharacteristics questionsandanswers
shouldbe ElectrostaticsOnlineQuizQuestions
(a)horizontal ElectrostaticsQuizQuestionsand
(b)nearlyhorizontal Answers
(c)steep EngineeringMaterialModelOnlinetest
(d)firstriseandthenfall papers
(e)noneoftheabove. EngineeringMaterialOnlineQuiz
Ans:b QuestionsandAnswers
EngineeringMaterialOnlineTest2
13.Inasinglecasing,multistagepumprunningatconstantspeed,thecapacityratingistobeslightlylowered.Itcanbe EngineeringMaterialsObjectivetype
doneby QuestionsandAnswers
(a)designingnewimpeller EngineeringMechanicsObjectivetype
(b)trimmingtheimpellersizetotherequiredsizebymachining QuestionsandAnswers

(c)notpossible EngineeringMechanicsOnlinePractice
Tests
(d)someotheralterationsintheimpeller
EngineeringMechanicsOnlineQuiz
(e)noneoftheabove.
Questions
Ans:b
EngineeringMechanicsQuizQuestions
andAnswers
14.IfapumpishandlingwaterandisdischargingacertainflowQataconstanttotaldynamicheadrequiringadefinite
Engines
B.H.P.,thesamepumpwhenhandlingaliquidofspecificgravity0.75andviscositynearlysameasofwaterwould
EnvironmentalEngineeringObjective
discharge typeQuestionsandAnswers
(a)samequantityofliquid
EnvironmentalEngineeringOnlineQuiz
(b)0.75Q Questions
(c)Q/0.75 FluidMechanicsInterviewQuestions
(d)1.5Q
FluidMechanicsObjectivetypeQuestions
(e)noneoftheabove. andAnswers
Ans:a FluidMechanicsOnlineQuizQuestions
FluidMechanicsProblemsQuizmultiple
15.Thehorsepowerrequiredinabovecasewillbe choicequestionsdownloadfree
(a)same GasTurbinesandJetEnginesModel
(b)0.75B.H.P. paper1
(c)B.H.P./0.75 GasTurbinesandJetEnginesObjective
(d)1.5B.H.P. typeQuestionsandAnswers
(e)noneoftheabove. GasTurbinesandJetEnginesQuiz
OnlinePracticetests
Ans:b
GasTurbinesandJetEnginesQuizTest2

16.Lowspecificspeedofapumpimpliesitis GatePreparationquestionsforECE
(a)centrifugalpump HeatTransferObjectivetypeQuestions
(b)mixedflowpump andAnswers

(c)axialflowpump HeatTransferOnlineTest
(d)anyoneoftheabove HeatingandWeldingOnlineQuiz
(e)noneoftheabove. Questions

Ans:a HeatingandWeldingQuizQuestionsand
Answers

17.Theoptimumvalueofvaneexitangleforacentrifugalpumpimpelleris HighwayengineeringObjectivequestions
andanswers
(a)1015
HighwayEngineeringOnlineQuiz
(b)2025 Questions
(c)3040
HydraulicMachinesObjectivetype
(d)5060 QuestionsandAnswers
(e)8090. HydraulicsandFluidMechanicsObjective
Ans:b QuestionsandAnswers
HydraulicsandFluidMechanicsOnline
18.Inacentrifugalpump,theliquidentersthepump Quizquestions
(a)atthetop HydrolicMechinesEngineeringQuiz
(b)atthebottom Questions
(c)atthecenter HydrolicMechinesTest1onlineQuiz
(d)fromsides Questions
(e)noneoftheabove. I.C.EnginesObjectivetypeQuestions
http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/61tophydraulicmachinesmechanical.html 2/7
11/13/2016 61TOPHydraulicMachinesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveEx
(e)noneoftheabove. I.C.EnginesObjectivetypeQuestions
Ans:c andAnswers
IEEnginesQuizQuestions
19.Forsmalldischargeathighpressure,followingpumpispreferred IndustrialDrivesElectricalEngineering
(a)centrifugal mcqs

(b)axialflow IndustrialDrivesQuizQuestionsand
Answers
(c)mixedflow
(d)propeller IndustrialEngineeringObjectivetype
QuestionsandAnswers
(e)reciprocating.
Irrigation
Ans:e
MachineDesignObjectiveType
QuestionsandAnswers
20.Incentrifugalpumps,maximumefficiencyisobtainedwhenthebladesare
MachineDesignOnlineQuizQuestions
(a)straight
(b)bentforward MachineDesignQuizQuestionsand
Answers
(c)bentbackward
MagnaticCircuitOnlineQuizQuestions
(d)radial
MagneticCircuitOnlineQuizQuestions
(e)givenaerofoilsection.
Ans:c MagneticCircuitQuizQuestionsand
Answers
MagnetismandElectromagnetismOnline
21.Motionofaliquidinavolutecasingofacentrifugalpumpisanexampleof
QuizQuestions
(a)rotationalflow
MagnetismandElectromagnetismQuiz
(b)radial QuestionsandAnswers
(c)forcedspiralvortexflow
MeasurementandInstrumentationQuiz
(d)forcedcylindricalvortexflow QuestionsandAnswers
(e)spiralvortexflow. MechanicalEngineeringObjectiveType
Ans:e QuestionsandAnswers
MechanicalEngineeringOnlineModel
22.Forveryhighdischargeatlowpressuresuchasforfloodcontrolandirrigationapplications,followingtypeofpumpis Exams
preferred MechanicalEngineeringOnlineModel
(a)centrifugal Exams
(b)axialflow NetworkTheoremsOnlineQuiz
(c)reciprocating Questions
(d)mixedflow NetworkTheoremsQuizQuestionsand
(e)noneoftheabove. Answers

Ans:b NozzlesandTurbinesObjective
Questions
NuclearPowerPlantsObjectivetype
23.Mediumspecificspeedofapumpimpliesitis
questionsandanswers
(a)centrifugalpump
NuclearPowerPlantsOnlineQuiz
(b)mixedflowpump Questions
(c)axialflowpump
Onlinetestsforinterview
(d)anyoneoftheabove
PolyphaseInductionMotorsOnlineQuiz
(e)noneoftheabove. Questions
Ans:b
PolyphaseInductionMotorsQuiz
QuestionsandAnswers
24.Highspecificspeedofapumpimpliesitis PowerPlantEngineeringOnlineQuiz
(a)centrifugalpump Questions
(b)mixedflowpump PowerPlantEngineeringQuizQuestions
(c)axialflowpump andAnswers
(d)anyoneoftheabove ProcessInstrumentandControlOnline
(e)noneoftheabove. QuizQuestions

Ans:c ProductionmanagementandIndustrial
EngineeringOnlineQuizQuestions
25.Indicatordiagramofareciprocatingpumpisagraphbetween ProductionTechnologyObjectivetype
(a)flowvssweptvolume QuestionsandAnswers

(b)pressureincylindervssweptvolume RailwayEngineeringOnlineQuiz
Questions
(c)flowvsspeed
(d)pressurevsspeed RailwaysCivilEngineeringQuestions
andAnswers
(e)sweptvolumevsspeed.
RectifiersandConvertersQuizQuestions
Ans:b andAnswers
RefregirationandairConditioningQuiz
26.Lowspecificspeedofturbineimpliesitis OnlinePracticeTest
(a)propellerturbine RefrigerationandAirConditioning
(b)Francisturbine ObjectivetypeQuestionsandAnswers
(c)impulseturbine SinglePhaseInductionMotorsQuiz
(d)anyoneoftheabove QuestionsandAnswers
(e)noneoftheabove. SoilMechanicsandFoundation
Ans:c EngineeringObjectiveQuestionsand
Answers

27.Anychangeinloadisadjustedbyadjustingfollowingparameteronturbine SoilMechanicsandFoundation
EngineeringOnlineQuizQuestions
(a)nethead
(b)absolutevelocity SteamBoilers

(c)bladevelocity SteamBoilersandTurbinesOnline
practiceQuestions
(d)flow
(e)relativevelocityofflowatinlet. SteamBoilersandTurbinesOnlineQuiz
Questions
Ans:d
StrengthofMaterialsObjective
QuestionsandAnswers
28.Runawayspeedofahydraulicturbineis
StrengthofMaterialsOnlineQuiz
(a)fullloadspeed Questions
(b)thespeedatwhichturbinerunnerwillbedamaged StrengthofMaterialsQuestionsand
(c)thespeediftheturbinerunnerisallowedtorevolvefreelywithoutloadandwiththewicketgateswideopen Answers
(d)thespeedcorrespondingtomaximumoverloadpermissible StrengthsofMeterialsOnlineQuiz
(e)noneoftheabove. Questions
Ans:c StructuralAnalysisObjectiveQuestions
andAnswers
29.Themaximumnumberofjetsgenerallyemployedinimpulseturbinewithoutjetinterferenceis StructuralAnalysisOnlineQuiz
(a)4 Questions
(b)6 SurveyingOnlineQuizQuestions
(c)8 SurveyingProblemsQuizquestions
(d)12 SwitchgearProtectionsOnlineQuiz
(e)16. Questions
Ans:b SwitchgearProtectionsQuizQuestions
andAnswers
30.Mediumspecificspeeaofturbineimpliesitis SynchronousMotorsOnlineQuiztest
(a)propellerturbine Questions
(b)Francisturbine SynchronousMotorsQuizQuestionsand
Answers
(c)impulseturbine
(d)anyoneoftheabove TheoryofMachinesObjectivetype
QuestionsandAnswers
http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/61tophydraulicmachinesmechanical.html 3/7
11/13/2016 61TOPHydraulicMachinesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveEx
(d)anyoneoftheabove
QuestionsandAnswers
(e)noneoftheabove.
TheoryofMachinesOnlineQuizQuesions
Ans:b
TheoryofMachinesOnlineQuiz
Questions
31.Highspecificspeedofturbineimpliesitis
ThermodynamicsModelExams
(a)propellerturbine
(b)Francisturbine ThermodynamicsObjectiveType
QuestionsandAnswers
(c)impulseturbine
ThermodynamicsOnlineElectronicsTest
(d)anyoneoftheabove MechanicalEngineeringTest3
(e)noneoftheabove.
ThermodynamicsOnlineElectronicsTest
Ans:a 4MechanicalEngineeringTest4
ThermodynamicsOnlineModelTests
32.Thespecificspeedofturbineisdefinedasthespeedofaunit
ThermodynamicsOnlineQuizQuestions
(a)ofsuchasizethatitdeliversunitdischargeatunithead AndAnswers
(b)ofsuchasizethatitdeliversunitdischargeatunitpower ThermodynamicsSampleModelPaper
(c)ofsuchasizethatitrequiresunitpowerperunithead
TOPCivilEngineeringMultiplechoice
(d)ofsuchasizethatitproducesunithorsepowerwithunithead QuestionsandAnswers
(e)noneoftheabove. TransformersOnlineQuiztestQuestions
Ans:d
TransformersQuizQuestionsand
Answers
33.Puckupthewrongstatementaboutcentrifugalpump TransmissionandDistributionQuiz
(a)dischargeadiameter QuestionsandAnswers
(b)headaspeed2 TransmissionandDistributionQuiztest
(c)headadiameter Questions
(d)Poweraspeed3 TunnelEngineeringObjectivetype
(e)noneoftheaboveiswrong. QuestionsandAnswers
Ans:a WaterResourcesandIrrigation
Engineering
34.Aturbinepumpisbasicallyacentrifugalpumpequippedadditionallywith WaterResourcesEngineeringand
(a)adjustableblades HydrologyOnlineQuizQuestions

(b)backwardcurvedblades
(c)vaneddiffusioncasing
(d)inletguideblades
(e)totallysubmergedoperationfacility.
Ans:c

35.Castingofacentrifugalpumpisdesignedsoastominimize
(a)frictionloss
(b)cavitation
(c)statichead
(d)lossofkineticenergy
(e)startingtime.
Ans:d

36.Inreactionturbine,drafttubeisused
(a)totransportwaterdownstreamwithouteddies
(b)toconvertthekineticenergytoflowenergybyagradualexpansionoftheflowcrosssection
(c)forsafetyofturbine
(d)toincreaseflowrate
(e)noneoftheabove.
Ans:b

37.GuideangleaspertheaerofoiltheoryofKaplanturbinebladedesignisdefinedastheanglebetween
(a)liftandresultantforce
(b)dragandresultantforce
(c)liftandtangentialforce
(d)liftanddrag
(e)resultantforceandtangentialforce.
Ans:a

38.Francisturbineisbestsuitedfor
(a)mediumheadapplicationfrom24to180m
(b)lowheadinstallationupto30m
(c)highheadinstallationabove180m
(d)alltypesofheads
(e)noneoftheabove.
Ans:a

39.Theflowrateingearpump
(a)increaseswithincreaseinpressure
(b)decreaseswithincreaseinpressure
(c)moreorlessremainsconstantwithincreaseinpressure
(d)unpredictable
(e)noneoftheabove.
Ans:c

40.Impulseturbineisgenerallyfitted
(a)attheleveloftailrace
(b)littleabovethetailrace
(c)slightlybelowthetailrace
(d)about2.5mabovethetailracetoavoidcavitation
(e)about2.5mbelowthetailracetoavoidcavitation.
Ans:b

41.Francis,Kaplanandpropellerturbinesfallunderthecategoryof
(a)Impulseturbines
(b)Reactionturbines
(c)Axialflowturbines
(d)Mixedflowturbines
(e)Reactioncumimpulseturbines.
Ans:b

42.Reactionturbinesareusedfor
(a)lowhead
(b)highhead
(c)highheadandlowdischarge
(d)highheadandhighdischarge
(e)lowheadandhighdischarge.
http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/61tophydraulicmachinesmechanical.html 4/7
11/13/2016 61TOPHydraulicMachinesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveEx
(e)lowheadandhighdischarge.
Ans:e

43.Thedischargethroughareactionturbinewithincreaseinunitspeed
(a)increases
(b)decreases
(c)remainsunaffected
(d)firstincreasesandthendecreases
(e)firstdecreasesandthenincreases.
Ans:b

44.Theangleoftaperondrafttubeis
(a)greaterthan15
(b)greaterthan8
(c)greaterthan5
(d)lessthan8
(e)lessthan3.
Ans:d

45.Specificspeedforreactionturbinesrangesfrom
(a)0to4.5
(b)10to100
(c)80to200
(d)250to300
(e)noneoftheabove.
Ans:b

46.Inaxialflowfansandturbines,fluidentersandleavesasfollows
(a)radially,axially
(b)axially,radially
(c)axially,axially
(d)radially,radially
(e)combinationofaxialandradial.
Ans:c

47.Whichplaceinhydraulicturbineismostsusceptibleforcavitation
(a)inletofdraftrube
(b)bladeinlet
(c)guideblade
(d)penstock
(e)drafttubeexit.
Ans:a

48.Airvesselsinreciprocatingpumpareusedto
(a)smoothenflow
(b)reduceaccelerationtominimum
(c)increasepumpefficiency
(d)savepumpfromcavitation
(e)increasepumphead.
Ans:b

49.Savingofworkdoneandpowerbyfittinganairvesseltosingleactingreciprocatingpumpisoftheorderof
(a)39.2%
(b)49.2%
(c)68.8%
(d)84.8%
(e)91.6%.
Ans:d

50.Savingofworkdoneandpowerbyfittinganairvesseltodoubleactingreciprocatingpumpisoftheorderof
(a)39.2%
(b)49.2%
(c)68.8%
(d)84.8%
(e)91.6%.
Ans:a

51.Accordingtofanlaws,forfanshavingconstantwheeldiameter,theairorgascapacityvaries
(a)directlyasfanspeed
(b)squareoffanspeed
(c)cubeoffanspeed
(d)squarerootoffanspeed
(e)noneoftheabove.
Ans:a

52.Accordingtofanlaws,forfanshavingconstantwheeldiameter,thepressurevaries
(a)directlyasfanspeed
(b)squareoffanspeed
(c)cubeoffanspeed
(d)squarerootoffanspeed
(e)noneoftheabove.
Ans:b

53.Accordingtofanlaws,forthefanshavingconstantwheeldiameters,thepowerdemandvaries
(a)directlyasfanspeed
(b)squareoffanspeed
(c)cubeoffanspeed
(d)squarerootoffanspeed
(e)noneoftheabove.
Ans:c

54.Accordingtofanlaws,atconstantspeedandcapacity,thepressureandpowervary
(a)directlyastheairorgasdensity
(b)inverselyassquarerootofdensity
(c)inverselyasdensity
(d)assquareofdensity
(e)assquarerootofdensity.

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/61tophydraulicmachinesmechanical.html 5/7
11/13/2016 61TOPHydraulicMachinesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveEx
Ans:a

55.Accordingtofanlaws,atconstantpressure,thespeedcapacityandpowervary

(a)directlyastheairorgasdensity
(b)inverselyassquarerootofdensity
(c)inverselyasdensity
(d)assquareofdensity
(e)assquarerootofdensity.
Ans:b

56.Accordingtofanlaws,atconstantweightofairorgas,thespeed,capacityandpressurevary
(a)directlyastheairorgasdensity
(b)inverselyassquarerootofdensity
(c)inverselyasdensity
(d)assquareofdensity
(e)assquarerootofdensity.
Ans:c

57.Pressureintensifierincreasesthepressureinproportionto
(a)ratioofdiameters
(b)squareofratioofdiameters
(c)inverseratioofdiameters
(d)squareofinverseratioofdiameters
(e)fourthpowerofratioofdiameters.
Ans:b

58.Ahydraulicaccumulatornormallyconsistsof
(a)twocylinders,tworamsandastoragedevice
(b)acylinderandaram
(c)twocoaxialramsandtwocylinders
(d)acylinder,apiston,storagetankandcontrolvalve
(e)specialtypeofpumpwithstoragedeviceandapressureregulator.
Ans:b

59.Ahydraulicintensifiernormallyconsistsof
(a)twocylinders,tworamsandastoragedevice
(b)acylinderandaram
(c)twocoaxialramsandtwocylinders
(d)acylinder,apiston,storagetankandcontrolvalve
(e)specialtypeofpumpwithstoragedeviceandapressureregulator.
Ans:c

60.Hydraulicaccumulatorisusedfor
(a)accumulatingoil
(b)supplyinglargequantitiesofoilforveryshortduration
(c)generallyhighpressurestooperatehydraulicmachines
(d)supplyingenergywhenmainsupplyfails
(e)accumulatinghydraulicenergy.
Ans:d

61.Maximumimpulsewillbedevelopedinhydraulicramwhen
(a)wastevalveclosessuddenly
(b)supplypipeislong
(c)supplypipeisshort
(d)ramchamberislarge
(e)supplypipehascriticaldiameter,
Ans:a

Air+blowerpump
RegenerativeblowerwasderivedfromTheUniversityof
Hannnover.Gotogoorui.com

+1 Recommend this on Google

Labels:HydraulicMachinesObjectivetypeQuestionsandAnswers

2comments:
HemkantSonavane 8March2016at16:07
VeryVeryhelpfull

Reply

InvertronicsIndia 19March2016at19:39
InverterServicecenterinchennai,UPSServicecenterinchennai,stabilizerServicecenterinchennaiWeprovidesolutionforInverter
problems,UPSProblems,ServoStabilizerProblems
Reply

Enteryourcomment...

Commentas: zohaibalam(Google) Signout


Publish Preview Notifyme

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/61tophydraulicmachinesmechanical.html 6/7
11/13/2016 61TOPHydraulicMachinesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveEx

NewerPost Home OlderPost

Subscribeto:PostComments(Atom)

PopularPosts

ElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
HereyoucanfindobjectivetypeElectricalEngineeringquestionsandanswersforinterviewandentranceexamination.ElectricalEngineeri...

152TOPThermodynamicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
ThermodynamicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Whichofthefollowingvariablescontrolsthephysicalpropertiesofaperfect...

MechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
MechanicalEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampl...

135TOPTransformersElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransformersInterviewQuestionsandAnswersList1.Whichofthefollowingdoesnotchangeinatransformer?(a)Current(b...

250TOPFluidMechanicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
LatestFluidMechanicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Fluidisasubstancethat(a)cannotbesubjectedtoshearforces...

109TOPMeasurementandInstrumentationElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestMeasurementandInstrumentationQuestionsandAnswersList1.Theuseof_____instrumentsismerelyconfinedwithinlaboratories...

CivilEngineeringQuestionsandAnswers
CivilEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampleswi...

118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestCurrentElectricityQuestionsandAnswersList1.TheS.I.unitofpoweris(a)Henry(b)coulomb(c)watt(d)watthourA...

250TOPI.C.EnginesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
I.C.EnginesQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Theworkingcycleincaseoffourstrokeengineiscompletedinfollowingnumber...

106TOPControlSystemsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestControlSystemsInterviewQuestionsandAnswersList1.Inanopenloopcontrolsystem(a)Outputisindependentofcontrolinp...

PoweredbyBlogger.

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/61tophydraulicmachinesmechanical.html 7/7