Vous êtes sur la page 1sur 13

1.

Defective phagolysosome is a feature of


A. Chronic granulomatous disease B .Chediak- Higashi
syndrome
C. Ataxia telangiectasia D. Fanconi anemia
2. Earliest changes of neoplastic transformation as seen at
microscopic level is called
A. Hyperplasia B. Metaplasia C.Dysplasia
D.Carcinoma in situ.
3. Which is not seen with apoptosis?
A. Cell shrinkage B.Nuclear condensation C.Inflammation D.
All of the above
4. Perls Prussion blue test is the histochemical test for the
demonstration of:
A. Glycogen (B) Melanin (C) Hemosiderin (D)
Bilirubin
5. Northern blot test is used for
a) DNA analysis b) RNA analysis
c) Analysis of proteins d) Enzyme analysis
6. Accumulation of sphingomyelin in phagocytic cells is feature of
a) Gaucher Disease
b) Niemann Pick Disease
c) Down Syndrome
d) Tay Sachs Disease
7. A newborn infant refuses breast milk since the 2nd day of
birth, vomits on force-feeding but accepts glucose-water,
develops diarrhea on the third day, by 5th day she is jaundiced
with liver enlargement and eyes show signs of cataract. Urinary
reducing sugar was positive but blood glucose estimated by
glucose oxidation method was found low. The most likely cause
is deficiency of:
a) Galactose-1-phosphate uridyl transferase b) Beta
galactosidase
c) Glucose-6-phosphatase d) Galactokinase
8. Maltese cross is a characteristic feature of
a) Cryptococcus neoformans
b) Babesia microti
c) Blastomycosis
d) Penicillium marfeni

9. If a chromosome divides in an axis perpendicular to usual


axis of division it is going to form
A.Ring chromosome B.Isochromosome
C.Acrocentric D.Subtelocentric
10. A man has hepatosplenomegaly with pancytopenia. On
biopsy of liver large cells are seen with a crumpled tissue
paper appearance of nuclei. Which of the following may be
deficient in this patient?
A.Glucocerebrosidase
B.Sphingomyelinase
C.L-Iduronase D.Hexosaminidase
10. Fixative used in Histopathology
A.Ethyl Alcohol B.Buffered Neutral 10%
Formalin
C.Glutaraldehyde D.Bouins Solution
11. Amniocentesis to detect chromosomal
abnormalities can be done as early as
A. 14th week of gestation B. 18 th week of
gestation
C. 22nd week of gestation D. 26 th week of
gestation
12. Which of the following statements about definition of
Hirsutism is correct?
A. Hirsutism is excessive facial hair. B. Hirsutism is excessive
distribution of facial and body hair in a female distribution
pattern. C .Hirsutism is excessive distribution of facial and body
hair in a male distribution pattern. D.Hirsutism is excessive
distribution of body hair.
13. A 55 years old female presents with tinnitus, dizziness, and
history of progressive deafness. Differential diagnosis includes
all except:
a) Acoustic neuroma b) Endo-lymphatic hydrops
c) Meningioma d) Histiocytosis X
Answer: Histiocytosis X
14.Phelps sign is seen in?
a) Glomus jugulare b) Vestibular schwannoma
c) Menieres disease d) Neurofibromatosis
Answer: Glooms jugulare
15Acoustic neuroma commonly arises from
a) Superior division of vestibular nerve b) Inferior division of
vestibular nerve
c) Cochlear nerve d) VIIth nerve
Answer: Inferior division of vestibular nerve
16. Second Primary Tumor of Head & Neck most commonly
suspected in malignancy of
a) Oral cavity b) Larynx c) Hypo pharynx d) Para-nasal sinuses
Answer: Oral cavity
17. A 15-year-old boy presented with painful swelling over the
left shoulder. Radiograph of the shoulder showed an osteolytic
area with stippled calcification over the proximal humeral
epiphysis. Biopsy of the lesion revealed an immature fibrous
matrix with scattered giant cells. Which of the following is the
most likely diagnosis?
a) Giant cell tumor b) Chondro-blastoma
c) Osteosarcoma d) Chondro-myxoid Fibroma
Answer: Chondro-blastoma
18. Which of the following usually produces osteoblastic
secondaries?
a) Carcinoma lung b) Carcinoma breast c) Carcinoma urinary
bladder
d) Carcinoma prostate Answer: Carcinoma prostate
19. An adult presents with oval scaly hypo-pigmented macules
over the chest and the back. The diagnosis is
a) Leprosy b) Lupus vulgaris c) Pityriasis versicolor d) Lichen
planus
Answer: Pityriasis versicolor
20. Acne vulgaris is due to involvement of
a) Pilo-sebaceous gland b) Eccrine gland c) Apocrine gland d)
Sebaceous gland
Answer: Pilo-sebaceous gland
21. A 6-month-old infant presented with multiple papules and
exudative lesions on the face, scalp, trunk and few vesicles on
the palms and soles for 2 weeks. His mother had history of
itchy lesions. The most likely diagnosis is:
a) Scabies
b) Infantile Eczema
c) Infantile Seborrheic Dermatitis
d) Impetigo Contagiosa
Answer: Scabies
22. Marker for rhabdomyosarcoma
A.Desmin B.Synaptophysin C.Keratin D.Synaptophysin
Answer: (a) Desmin
23. Primary cause of edema in Nephrotic Syndrome is (Nov 2010)

A.Na+ and Water retention B.Increased venous pressure


C.Protein Loss -ANS D.Hyperlipidemia
24. Infant born to a diabetic mother is at risk for all of the following, EXCEPT
A. Neonatal hepatitis B.Polycythemia
C.Hypoglycemia D.Congenital malformations
25. One life-threatening complication of this conditions is
A.Hyperkalemia B.Hypernatremia
C.Metabolic acidosis D.Hypoglycemia
Ans: C
26. Spleen is palpable in all hemolytic anemias in a child of 8 years of age,
EXCEPT in

a.Thalassemia
b. Spherocytosis
c. Sickle cell anemia
d. Haemolysis in malaria
Ans: C

27 Young women whose mothers took diethylstilbestrol during pregnancy are


likely to develop one of the following genital malignancy

a. Squamous-cell carcinoma
b. Aden squamous carcinoma
c. Papillary adenocarcinoma
d. Clear-cell adenocarcinoma
Ans: D.
28. .Micro albuminuria is defined as
a. 0.3-0.5 gm of 24 hrs urinary protein
b. < 0.03 gm of 24 hrs protein
c. 0.03 -0.3 gm of 24 hrs urinary protein
d.>2.5 gm24 hrs urine proteins.

29.. Dohle bodies seen in neutrophils of patients suffering


from sepsis are

A. Golgi complexes.

B. Toxic granules.

C. Dilated endoplasmic reticulum

D . Degenerated mitochondria
30.Struma ovarii is composed of
A. Mature thyroid tissue.
B. Immature thyroid tissue.

C. Primary ovarian carcinoid tissue.

D. None of the above

31.Leucocyte alkaline phosphatase levels are elevated in:


(A) AML. (B) CML
(C) CLL (D) Myeloidleukemoid reaction
32. Phagocytosis was discovered by:
(A)Robert Koch (B) Burnet
(C) Edward Jenner (D) Metchnikoff.

33Best method to assess BM cellularity is:


A. Trephine biopsy
B.M: E ratio is enough.
C,By high power.
E. ALL THE ABOVE.

34. By coulter, TLC= 22.5x109/L If NRBC are 200 per 100 leucocytes, so corrected leucocytic
count equals:

e. 11.5 x 109/L
f. 22.3 x 109/L
g. 22.7 x 109/L
h. 7.5 x 109/L

35. All are very bad prognostic factors in ALL except?


a. Very high TLC count
b. CNS involvement
c. Children less than 1 year old
d. ALL THE ABOVE.

36.Chromosomal translocation in case of CML is:


e. t(8:21)
f. t(9:22)
g. t(11:14)
h. t(8:22)

37. Erythrocyte Sedimentation Rate is zero in:


b. Abetalipoproteinemia
c. Afibrinogenemia.
d. Asplenia
e. Aplastic anemia
Ans: B

38. By which of the following anticoagulants used in estimating


blood glucose, glycolysis is prevented:

A) EDTA
b) Heparin
c) Sodium fluoride
d) Sodium citrate
Answer: Sodium fluoride
39. Sample for blood glucose estimation preserved while sending
it from PHC to Civil Hospital

a) Sodium fluoride
b) Citrate
c) EDTA
d) Heparin
Answer: Sodium fluoride
40. Microspherocytes in peripheral smear are seen in

a. Congenital spherocytosis.
b. Autoimmune acquired haemolytic anaemia
c. Thalassemia
d. All of the above.
41. The morphology of RBC s in DIC is
A. Microcyte
B. Scistocyte
C.Macrocyte
D.Elliptocyte.

42 Doctor sending a sample requesting for lecithin spingomyelin ratio what is the
sample?

a.Blood.
b. CSF
c.Amniotic fluid.
d. Urine

43. Cytological examination of pleural effusion in a 60 yrs old man revealed


the presence of malignant cells. The most likely primary tumor will be:

e.Lymphoma.
f. Mesothelioma.
g. Cancer colon.
h. Lung cancer.
1. Unilateral small smooth kidney is seen in
A. reflux nephropathy
B.lobar infarction
C.renal artery stenosis.
D.chronic glomerulonephritis.

2. Sago spleen is seen in


A.Gauachers disease.
B.Malaria
C .Amyloidosis
D. feltys disease.

3. Autosomal dominant disorders include all the fallowing EXCEPT.


A.Polycystic kidney disease
B.famiial polyposis coli
Thalassemia
Hereditary spherocytosis.
4 . All of the fallowing are mediators of inflammation except
A.Tumour necrosis factor alpha
B.Interleukin -1
C.Myeloperoxidase

D.Prostaglandins.
5. The tissue of origin of Kaposi s sarcoma is
A.lymphoid
B.Vascular
C .neural
D.muscular.

6. Which of the fallowing is known as guardian of the genome?

a. P53
b. B mdm 2
c. Cp14.
d. Atm.

7. Both hyperplasia and hypertrophy is found in

A.Pregnant uterus
B. Cardiac m muscle in cardiomegaly
C. Skeletal muscle in athlete
D. Breast development in puberty.

8. Haematoxylin bodies are seen


a. SLE
b. PAN
c. Dermatofibroma protrubarance
d. Wegeners granulamatosis
9. AML with gum infiltration is seen in with hepatospleenomegaly is seen in

a. ALL
b. M3
c. M4
d. M2
10. Councilman bodies are seen in
a. Wilsons disease
b. Alcoholic hepatitis
c. Acute viral hepatitis
d. Auto immune hepatitis.

11. Stain not used for lipid

a. Oil red o
b. Congo red
c. Sudan III
d. Sudon block
12. MICHAELIS GUTMANN BODIES ARE SEEN IN

A. Xanthogranulomatous pyelonephritis
B. Malakoplakia
C. Nail patella syndrome
D. Urinary bladder tumour

13. Finding of histopathological examination of of liver in a case of malaria

A.microabscess formation
B.kupffers cells hyperplasia with macrophage infiltration around the periportal area
laden with pigments
C.non caseating granulomas
D. Nonspecific finding of neutrophilic infiltration

14. DIC IS seen in

a.Acute promyelocytic leukemia


b.ALL
c.CML
d.Transient myeloproliferative disorders,
15. PLASMAPHERESIS PLASMA EXCHANGE THERAPY IS USED IN
THE TREATMENT OF

a. Autoimmune hemolytic anemia


b. Disseminated intra vascular coagulation
c. Thrombotic thrombocytic purpura
d. Hemolytic uaremc syndrome
16. An undifferentiated malign ant tumour on immunohistochemical stain shows
cytoplasmic positivity of most of the tumour cells for cytokeratin. Most probable
diagnosis of the tumour

a. Sarcoma
b. Lymphoma
c. Carcinoma
d. Malignant melanoma
17. Peripheral smear with increased neutrophils, basophils, eosinophils, and
platelets is highly suggestive of

a. Acute myeloid leukemia


b. Acute lymphoblastic leukemia
c. Chronic myelogenous leukemia
d. Myelodysplastic syndrome
18. AMYLOID deposit s stain positively with all the fallowing except:

a. congored
b. crystal violet
c. methaenamine silver
d. thioflavin T
19. WHICH OF THE FALLOWING CARCINOMA MOST FREQUENTLY
METASTASIS TO BRAIN
A. small cell carcinoma of lung
B.proastate cancer
C.Rectal carcinoma
D.Endometrial cancer.

20. A METASTATIC CARCINOMA OF IN THE BRAIN OF AN ADULT MOST


OFTEN COMES FROM A PRIMARY IN THE
A.TOMACH
B.OVARY
C.ORAL CAVITY
D.LUNG
5. CYTOLOGY MCQ.

6. BLOOD BANK MCQ

1. A patient received 2 bags of blood intraoperative, after 5 hours he


developed fever and rigors.
This is likely due to:

a. Platelet antibodies.
b. Leucocyte antibodies
c. Bacterial infection.