Vous êtes sur la page 1sur 9

CONCRETE TECHNOLOGY

OBJECTIVE QUESTIONS

UNIT-1
CEMENT, ADMIXTURES, AGGREGATES

1) Weigh batching of cement is


(a) more accurate than volume batching
(b) less accurate than volume batching
(c) used for important works
(d) both (a) and (c)

Ans: d

2) In the manufacture of cement, gypsum is added to


(a) increase to strength of cement
(b) reduce the strength of cement
(c) retard the setting time of cement
(d) provide column to the cement

Ans: c

3) Vee-Bee consistency test is carried out to measure


(a) permeability of cement
(b) fineness of cement
(c) setting time of cement
(d) remoulding effect

Ans: d

4) The colour of cement is mainly due to


(a) lime
(b) silica
(c) alumina
(d) oxides of iron

Ans: d

5) For quality control of Portland cement, the test essentially done is

(a) setting time


(b) soundness
(c) tensile strength
(d) all the above
Ans: d

6) For ensuring quality of concrete, use


(a) single sized aggegates
(b) two sized aggregate
(c) graded aggregates
(d) coarse aggregates

Ans: c

7) After casting, an ordinary cement concrete on drying


a) expands
b).mix
c) shrinks
d) none of these.
Ans: C

8) The commonly used material in the manufacture of cement is


a) sand stone
b) slate
c) lime stone
d) graphite.
Ans: C

9) Vicat's apparatus is used for


a) fineness test
b)consistency test
c) setting time test
d)soundness test
Ans: B

UNIT-2

FRESH CONCRETE

1) Curing
a) reduces the shrinkage of concrete
b) preserves the properties of concrete
c) prevents the loss of water by evaporation
d) all of the above

Ans: D
2) Separation of coarse aggregate from mortar during transportation , is known as
a) Bleeding
b) Creepimg
c) Segregation
d) Shrinkage

Ans: C

3) ISI has specified full strength of concrete after


a) 7 days
b) 14 days
c) 21 days
d) 28 days

Ans: D

4) The process of hardening the concrete by keeping its surface moist is known as
a) Placing
b) Wetting
c) curing
d) compacting

Ans: C

5) Separation of water or water sand cement from freshly concrete is known as


a) Bleeding
b) Creeping
c) Segregation
d) Flooding

Ans: A

6) The top diameter, bottom diameter and height of the slump mould are
a) 10cm, 20cm, 30cm.
b) 20cm, 10cm, 30cm.
c) 30cm, 10cm, 20cm.
d) 10cm, 15cm, 30cm.

Ans: A

7) Concrete gains strength due to


a) Chemical reaction of cement with F.A & C.A
b) Evaporation of water from concrete
c) Hydration of cement
d) All the above

Ans: C

8) Le-chateliers apparatus is used for testing


a) Soundness
b) Hardness
c) Strength
d) Durability

Ans: A

9) Slump value of good workable concrete is _________

Ans: 100mm

UNIT-3

HARDENED CONCRETE, TESTING OF HARDENED CONCRETE

1) While compacting the concrete by a mechanical vibrator, the slump should not exceed
a) 2.5 cm
b) 5.0 cm
c) 7.5 cm
d) 10 cm

Ans: B

2) Workability of concrete is measured by


a) Vicat apparatus
b) Slump test
c) Minimum void method
d) Richard test

Ans: B

3) _______ can be defined as The Time-dependent part of the strain resulting from stress.
a) Creep
b) Shrinkage
c) Compaction factor
d) Elasticity
Ans: A

4) _______________ is used to reduce the inherent porosity of the concrete, to improve the
strength & other Properties of concrete.
Ans: Monomer & polymerization
5) Maturity is a function of summation of product of __________ & __________.
Ans: Maturity =summation of (time *temperature)

6) One of the common relations between compressive & Tensile Strength is


________________
Ans: Tensile strength =K(compressive strength)n

UNIT-4
MIX DESIGN

1) M10 grade of concrete approximates


a) 1 : 3 : 6 mix
b) 1 : 1 : 2 mix
c) 1 : 2 : 4 mix
d) 1 : 1.5 : 3 mix

Ans: A

2) The following proportion of the ingredients of concrete mix, is not in conformation to


arbitrary method of proportioning
a) 1 : 1 : 2
b) 1 : 2 : 4
c) 1 : 3 : 6
d) 1 : 4 : 10

Ans: D

3) Formula for finding the Mean strength is


a) Fm=fmin+ks
b) Fm=fmax+ks
c) Fm=fmin+kw
d) Fm=fmax+kws

Ans: A

4) Specific gravity of Coarse aggregate is


a) 1.5 to 1.8
b) 1.6 to 2.0
c) 2.1 to 2.5
d) 2.6 to 2.8

Ans: D

5) Approximate % of sand of total aggregates for 20mm used in concrete are ____
a) 20%
b) 30%
c) 35%
d) 40%

Ans: C

6) Specific gravity of cement is


a) 2.15
b) 2.51
c) 3.15
d) 3.51

Ans: C

7) If W/C = 0.50 and water content is 191.6 litre determine the Cement content.
a) 300kg/m3
b) 320kg/m3
c) 352kg/m3
d) 383kg/m3

Ans: D

8) ______________ is a by-Product produced in the manufacture of Pig iron.


Ans: Foamed slag
9) What is the ratio of Grade M15 ____________.
Ans: M15=1:2:4
10) Formula for finding the Standard Deviation is , = ________________

Ans: = (x-x)2
n -1
UNIT-5

SPECIAL CONCRETES

1) Transport of concrete by pumps, is done for a distance of


A.100 m
B. 200 m
C. 300 m
D.400 m
E. none of these.

Answer: Option D

2) Slump test is done for


A.clay
B. sand
C. lime
D.concrete.
Answer: Option D

3) Pick up the correct statement from the following:


A.The weight of ingredients of concrete mix, is taken in kilograms
B. Water and aggregates are measured in litres
C. The finished concrete is measured in cubic metres
D.20 bags of cement make one tonne
E. All the above.
Answer: Option E

4)Which Fibre Posses very high Tensile Strength of 2100 to 2815N/mm2.

a) Glass Fibre

b) Carbon Fibre

c) Asbestos Fibre

d) Steel Fibre

Ans : B

5)Maximum Size of the Aggregate recommended for Fibre Reinforced concrete.

a) 10mm
b) 15mm

c) 20mm

d) 25mm.

Ans: A

6) Which of the following Test is carried out for final acceptance of Self Compacting Concrete

a) Slump flow test


b) b) V-funnel Test
c) c) L-box Test
d) d) All the above.

Ans: D

7) The diameter of the fibre is ___

a) 0.25 to 0.75mm
b) 0.5 to 1mm
c) 1 to 1.5mm
d) 1.5 to 2mm

Ans: A

8) Write any two examples for Natural light weight aggregate __________ & ___________.

Ans: Pumice, Diatomite, Scoria, Sawdust.

9)______________ Concrete is made by introducing air or gas into slurry composed of cement,
fine aggregate & coarse aggregate.

Ans: Aerated concrete

10) The density of Light weight Concrete varies from _____________kg/m3.

Ans: 300 to 1850kg/m3