Vous êtes sur la page 1sur 7

www.pecinci.

biz/poslovni-saveti
www.BonusGiftWorld.net
http://www.ebizmags.com/
www.berzica.com
http://www.wellness-savetnik.info/
garyvaynerchuk.com/
http://tv.winelibrary.com/
www.economy.rs/
www.seebiz.eu/hr/
tagtag.com/smsporuke
www.cpsbl.org centar za prirodnjacke studije bl
http://www.eniax.net/licno/balon/
www.fun-genius.com/index.php/Amazing/700-Billion.html

www.crtaci.org
crtani filmovi

www.4shared.com
www.muzicki.net
www.yump3.info
http://www.domaci.de/

www.vesti.rs
www.gradjevinarstvo.rs
http://emigracija.wordpress.com
WWW.ebrd.com
Evropska banka za obnovu i razvoj

www.cbbih.ba
centralna banka bosne i hercegovine
//www.dei.gov.ba
Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine!

http://www.najnovijitracevi.com/2008/10/15/slike-gole-nikoline-pisek-
necenzurisano/

com chat www.com www.com www.b92.bestjobs.ba proteini www.php?sid=8b9864b7582a2732768c5bdd6d239f21 www.desetka. http://www.radiomk.com www.net www.focusonstile.co.uk www.net www.net http://www.krstarica.rs.com www.ekonomist.net www.maximmag.com enciklopedija www.ba www.com www.com podloge za racinar www.ba horpskop http://primera-look.inecco.problogger.komorabl.rs.co.northpole.poljubac.co.tvojnovac.com.ba www.astro.vikpedia.wetpaintpleasetouch.hr www.narodnaknjiga.google.onionbooty.123greathings.com www.net/archives/2008/09/02/how-to-get- noticed-the-art-of-positioning/ www.net privredna komora republike srpske ekstra prog www.library.co.klub-studenata-bih.th3zone.com www.myphotoalbum.yu www.geography4kids.rs/ www.freeserve.misbimbo.com igrica www.com ekstra klipovi www.info "Knocking on Heaven's Door" Boba Dilana gunss roses /www.rs/ www.mojesutra.vladstudio.nbs.com/forum/index.europa.sr www.xerses.boingboing.kbear.weekend.ba www.yu www.coolmath.com www.com www.com www.videocips.com www.invu.hotelslarger.com .tomavery.youtube.picasa.com slikanje www.com www.com http://www.intermezzo.yu www.foi.

com www.com/carwash.yu karl marks-kapital dzon lenon.oneofthelads.ali te sigurno stavlja u dobru poziciju za cenjkanje Utaja 313 miliona KM poreza Ekonomija 03 Novembar 2007 .com/ mia-kako da ne SPOT POGLEDATI digit-rs.www.chat.go.yoozah.. Novac ne moze kupiti ljubav.com www.co.alt.milanovac 64c Sanja h. elton dzon pablo neruda-sto ljubavnih.php www.adtology2.v.com mobih.espn.htm www.kafica..co.bubamaro moja mila sandi cenov-za mene rodjena definitivni vodic kroz govr tela alan i barbara piz feng sui za uspeh i srecu geri goldsnajder tajni jezik srece svecarica ikona presvete bogorodice limun i pomorandza u blizini ulaznih vrata ili na terasi pjesma: draga ne vjerujes da su mene gazili po krcmi pomirite se sa sobom-dragisa milovanovic georgij nazarov-korak po korak ka zdravom zivotu adrese: sanja pavicar kolubarska 19 trn laktasi 78252 Taca s.tv vlc media player laguna.topmyspacesite.yu www. jers zajler-brze racunati Mladen tomic-sladjana merima njegomir-korita ivanova knez i leka.com/adultdating220.vene Milica trikic marka lipovca 129 Slavica ljevcanska bb .com za uredjivanje my space-a www.

Tvrdi i da je PU FBiH od 2001. kaže Arifović i pojašnjava da je među podnijetim izvještajima bio 151 za poreznu utaju. Gdje su ljudi koji su pravili te firme? Prave nove fiktivne firme. kaže Bevanda. Poreska uprava FBiH će u narendom periodu više pažnje posvetiti lažnim poreskim prijavama i ispravama te nepravilnom izdvajanju sredstava preduzeća. godine evidentirala 516 fiktivnih i paralelnih firmi i 737 “nedostupnih” firmi (legalno registrovane. Naglasio je da je samo u 15 slučajeva izrečena presuda. a tamo gdje država sudi je najteže. Ministar finansija u Vladi FBiH Vjekoslav Bevanda smatra da je ovo pokazatalj neefikasnosti sudstva. ali upozorava i da svaka “fiktivna” firma ima poreski broj i sudsko rješenje koje su izdali legalni organi ove države i cijeni da je najvažnije što se fiktivne firme i dalje pojavljuju. Načelnik Finansijske policije FBiH Zufer Dervišević otvara mogućnost da krivične prijave nisu bile dovoljno poduprte dokazima. a ne za plaćanje poreza”. Kazao je ovo Midhat Arifović. kaže Midhat Arifović. Priznanja za 100 najboljih firmi u BIH . tužilaštva su procesuirala 32 slučaja.Od 420 krivičnih prijava za utaju oko 313 miliona KM koje je Poreska uprava FBiH raznim tužilaštvima podnijela u proteklih šest godina. direktor PU FBiH. i napominje da je za ovo krivično djelo predviđena novčana kazna i kazna zatvora do tri godine. “Tužilaštvu BiH smo podnijeli 10 posebnih izvještaja i u svim slučajevima je Sud BiH izrekao osude”. kaže Lučarević. a roba koju su ilegalno prodali je mogla biti prodata samo na pijacama koje čuva policija i nikada nismo čuli da je neko od njih priveden”. Zastupnik u parlamentu FBiH Kerim Lučarević pak smatra da “iza fiktrivnih firmi stoje osobe iz vladajuće oligarhije”. uvijek gubimo”. direktor Poreske uprave FBiH. “Svaka fiktivna firma je nabavila neku robu i ilegalno je prodala. “Naše sudstvo je neefikasno. a u 14 je proces obustavljen u fazi istrage ili samog postupka. “Za ova djela se može teretiti odgovorna osoba u preduzeću koja je odgovorna za porezne obaveze i koja je odobrila izdvajanje sredstava u druge svrhe. ali “fizički” ne postoje) i u svim slučajevima inicirala pokretanje krivičnih postupaka protiv svih lica koja su bila u poslovnoj vezi sa njima. 235 za porezne utaje sa drugim krivičnim djelima i 34 izvještaja za druga krivična djela.

godišnjice postojanja i kontinuiranog rada. Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić nagradu za najbolju firmu u BiH dodijelio je JP “Elektroprivreda BiH” DD Sarajevo. JP “Elektroprivreda” BiH i “BH Telekomu” Sarajevo. a nagade je uručio potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić. “Telekom Srpske” Banjaluka i “Aluminij” Mostar. priznanja za 100 najuspješnijih preduzeća u BiH za 2006. “Čestitam svim dobitnicima jer nije lako danas se baviti biznisom u BiH. Direktor Agencije za promociju stranih investicija BiH Haris Bašić uručio je nagrade u oblasti investicija “Elektroprivredi” Republike Srpske. druga nagrada pripala je “BH Telekomu” DD Sarajevo. a nagrade je uručio predsjednik Skupštine Udruženja industrijalaca BiH Gavrilo Bobar. povodom obilježavanja 35. Priznanja za neto dobit dobili su “BH Telekom” Sarajevo.rekao je Kozarić. “Mital-stilu” Zenica i “ASA Prevent grupaciji” Visoko. Priznanja za najveće izvoznike u BiH dodijeljena su “Aluminiju” Mostar. a treća “Aluminiju” DD Mostar. Lajčak oborio tržište kapitala Ekonomija 31 Oktobar 2007 . Dobitnik jednog od mnogobrojnih priznanja bila je i firma “Integral inžinjering” iz Laktaša. godinu. Ekonomija 31 Oktobar 2007 Kompanija “Privredna štampa” DD Sarajevo uručila je juče. posebno kad političari ne vode dovoljno računa o stvaranju bezbjednog poslovnog okruženja” .

5 odsto. . oktobra kada je Lajčak saopštio svoje odluke.3 odsto. zbog čega se investitori osjećaju nesigurnima. “Politička stabilnost nije na zavidnom nivou i preslikala se na stanje na tržištu kapitala. koja je u proteklom periodu imala nešto blaže negativne trendove. ovog mjeseca je zabilježila priličan pad. ovog mjeseca. a indeks preduzeća “Elektroprivrede RS” ERS10 čak 18. koji su u nekim slučajevima iznosili i do 4. indeks fondova FIRS za 16. koji su od maja uglavnom imali mjesečne padove od nekoliko procenata. Sarajevska berza. onda se oni mogu dovesti u vezu s aktuelnom političkom situacijom u BiH”. sve u uskoj vezi. analitičari ukazuju da se ona ovog mjeseca značajno intenzivirala. direktor brokerske kuće “Hypo Alpe Adria vrijednosnice” iz Sarajeva. što se rijetko dešava. jer ne znaju šta će se dešavati u naredom periodu. kazao je Darko Lakić. ipak. Iako kriza na tržištima kapitala RS i FBiH traje već pola godine. pomoćnik direktora Banjalučke berze. pogotovo nakon Lajčakovih odluka koje su uzburkale političku situaciju u BiH. “Zadnja dva dana trgovanja prosječni pad indeksa iznosi preko tri odsto. uz učestale visoke dnevne padove.8 odsto. Nastanku “crnog oktobra” najviše je. S obzirom na to da su trendovi veoma slični na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi. kaže ona. S tim se slaže i Jasna Hadžić. dok je banjalučki indeks najlikvidnijih preduzeća BIRS potonuo za 18. pa i politička situacija sa tržištem kapitala. prvi put imaju dvocifreni procentualni pad. zaključno sa jučerašnjim trgovanjem.5 odsto. Investitori su se povukli i čekaju povoljnije stanje da se ponovo uključe”.Tržište kapitala u BiH ovog mjeseca doživljava najveći pad u posljednjih pola godine. kazala je Hadžićeva. što berzanski analitičari povezuju s uzavrelom političkom situacijom u državi koju su prouzrokovale posljednje odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka. U BiH je. Berzanski indeksi Banjalučke berze. Sarajevski indeks investicionih fondova BIFX pao je za 6. a indeks preduzeća SASX-10 za osam odsto.3 odsto. kumovao pravi potop indeksa od 19.

ukoliko procijene da potezi OHR-a ili neke institucije u BiH ugrožavaju njihove ciljeve. pokazuje da investitori potencijalnu političku krizu posmatraju kao problem cijele BiH. imaju svoje ekonomske motive za ulaganje. Situacija u kojoj indeksi obje berze u BiH reaguju istovremeno i gotovo na isti način.Rajko Tomaš. mogu reagovati povlačenjem novca sa tržišta. prema ocjeni Tomaša. Investitori na tržištu kapitala. ta kriza neće moći mimoići cijelu BiH”. “Ovo nagovještava da. ukazao je da je tržište kapitala vjerovatno najbolji parametar političkih okolnosti odnosa u jednoj zemlji. istakao je Tomaš. ukazuje on. iako prva nezadovoljstva odlukama visokog predstavnika dolaze iz RS. a time uticati i na pad berzanskih indeksa. profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. te. Izvor:Nezavisne novine .