Vous êtes sur la page 1sur 5

CHEM 1310 EXAM 4 Name: __________________________ 18NOV10

1. The concentration of a hydrogen peroxide solution can be conveniently determined by


titration against a standardized potassium permanganate solution in an acidic medium
according to the following equation:
2MnO4 + 5H2O2 + 6H+ 5O2 + 2Mn2+ + 8H2O
If 36.44 mL of a 0.01652 M KMnO4 solution are required to completely oxidize 25.00
mL of a H2O2 solution, calculate the molarity of the H2O2 solution.
A) 0.06020 M
B) 0.02012 M
C) 1.518 103 M
D) 6.023 104 M

2. If the pressure of a gas sample is quadrupled and the absolute temperature is doubled, by
what factor does the volume of the sample change?
A) 1/4
B) 1/2
C) 1/8
D) 8
E) 2

3. What element is oxidized in the following chemical reaction?


H2SO4 + Cd(OH)2 2H2O + CdSO4
A) Cd
B) this is not a redox reaction
C) S
D) H
E) O

4. Based on the solubility rules, which of the following will occur when solutions of
ZnSO4(aq) and MgCl2(aq) are mixed?
A) ZnCl2 will precipitate; Mg2+ and SO42 will be spectator ions.
B) MgSO4 will precipitate; Zn2+ and Cl will be spectator ions.
C) No precipitate will form.
D) ZnSO4 will precipitate; Mg2+ and Cl will be spectator ions.
E) MgCl2 will precipitate; Zn2+ and SO42 will be spectator ions.

5. A small bubble rises from the bottom of a lake, where the temperature and pressure are
4C and 3.0 atm, to the water's surface, where the temperature is 25C and the pressure
is 0.95 atm. Calculate the final volume of the bubble if its initial volume was 2.1 mL.
A) 41.4 mL
B) 0.72 mL
C) 7.1 mL
D) 6.2 mL

Version 2 Page 1
E) 22.4 mL

6. Which of the following reactions is a precipitation reaction?


A) Ca + F2 CaF2
B) 2Li + H2 2LiH
C) CuO + H2 Cu + H2O
D) Ba(NO3)2 + Na2SO4 2NaNO3 + BaSO4

7. Identify the oxidizing agent in the following chemical reaction.


2MnO4 + 5H2SO3 2Mn2+ + 5SO42 + 4H+ + 3H2O
A) Mn2+
B) H2SO3
C) SO42
D) H+
E) MnO4

8. A 325-mL sample of solution contains 25.3 g of CaCl2. Calculate the molar


concentration of Cl in this solution.
A) 1.03 M
B) 1.40 M
C) 0.701 M
D) 0.335 M

9. The correct name for CuSO45H2O is


A) copper(II) sulfate pentahydrate.
B) copper sulfate acid.
C) copper(V) sulfate hydrate.
D) copper sulfate pentahydrate.
E) copper(II) sulfate acid.

10. How many grams of KOH are present in 35.0 mL of a 5.50 M solution?
A) 308 g
B) 10.8 g
C) 0.193 g
D) 1.96 g

11. The stock system name for CrSO3 is:


A) chromium sulfide
B) chromium (II) sulfite
C) chromium(III) sulfite
D) chromium(II) sulfate
E) chromium sulfur oxide

12. Calculate the volume occupied by 35.2 g of methane gas (CH4) at 25C and 1.0 atm. R =

Version 2 Page 2
0.08206 Latm/Kmol.
A) 4.5 L
B) 0.0186 L
C) 53.7 L
D) 11.2 L
E) 49.2 L

13. When 38.0 mL of 0.1250 M H2SO4 is added to 100. mL of a solution of PbI2, a


precipitate of PbSO4 forms. The PbSO4 is then filtered from the solution, dried, and
weighed. If the recovered PbSO4 is found to have a mass of 0.0471 g, what was the
concentration of iodide ions in the original solution?
A) 3.10 104 M
B) 3.11 103 M
C) 1.55 104 M
D) 6.20 103 M
E) 1.55 103 M

14. If 30.0 mL of 0.150 M CaCl2 is added to 15.0 mL of 0.100 M AgNO3, what is the mass
in grams of AgCl precipitate?
A) 2.64 g
B) 0.430 g
C) 0.645 g
D) 0.215 g

15. 0.820 mole of hydrogen gas has a volume of 2.00 L at a certain temperature and
pressure. What is the volume of 0.125 mol of this gas at the same temperature and
pressure?
A) 0.0512 L
B) 0.250 L
C) 4.01 L
D) 0.305 L
E) 19.5 L

16. Which choice gives the correct oxidation numbers for all three elements in Ca(ClO)2 in
the order that the elements are shown in the formula?
A) 2, +3, 2
B) +2, 2, +1
C) +2, 3, +2
D) +2, +1, 2
E) 2, +2, 1

17. A 0.9182 g sample of CaBr2 is dissolved in enough water to give 500. mL of solution.
What is the calcium ion concentration in this solution?

Version 2 Page 3
A) 2.30 10-3 M
B) 9.19 10-3 M
C) 2.72 10-3 M
D) 4.59 10-3 M
E) 1.25 10-3 M

18. The formula for calcium phosphate is


A) Ca3(PO3)2.
B) Ca3(PO4)2.
C) Ca2(PO4)3.
D) Ca3P2.
E) CaPO4.

19. The oxidation number of Fe in K3Fe(CN)6 is


A) 3
B) +2
C) 2
D) 4
E) +3

20. The correct name for NH4NO3 is


A) ammonia nitrogen oxide.
B) ammonium nitrogen trioxide.
C) hydrogen nitrate.
D) ammonium nitrate.
E) hydrogen nitrogen oxide.

Version 2 Page 4
Answer Key

1. A
2. B
3. B
4. C
5. C
6. D
7. E
8. B
9. A
10. B
11. B
12. C
13. B
14. D
15. D
16. D
17. B
18. B
19. E
20. D

Version 2 Page 5