Vous êtes sur la page 1sur 6

DEPARTMENT OF

INSTRUMENTATION ENGG

Question Bank

Class: TE Subject: PED Sem: VI


Faculty: Prof. R.B.Singh

Topic vise Questions


1) Power Semiconductor Devices

5 Marks Questions

1) Compare SCR, IGBT with various parameters. (May 15)


Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-2, 2.37)
2) Explain UJT with basic construction. (May 15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2.46)
3) Explain SCR characteristics. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-3)
4) Draw circuit of Jones Chopper and explain the commutation of main SCR. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.singh -Page No- 5-8 and 1-14)
5) Explain any one of Forced commutation. (Dec.15) (Dec.14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-14)
6) Explain ratings of SCR. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-5)
7) Write short note on commutation in Thyristor circuit. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1.4)
8) Explain the characteristics of UJT. (May 14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-46)
9) Explain turn ON and turn OFF characteristics of SCR. (May 14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-8)
10) Explain class D commutation of SCR. (May 14) (May 13)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-14)
11) Explain UJT with its construction. (May 13)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-46)
12) With the help of circuit diagram explain protection used for SCR. (May 15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 9-1)
13) Write short note on Power BJT. (Dec.15)
Ans.-(Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-17)
14) Write advantages of IGBT and MOSFET. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-39)
15) Write short note on characteristics of IGBT. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-37)
10 Marks Questions
1) List out various triggering methods of SCR. Explain RC triggering of SCR with diagram. (May 15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-8)
2) What is commutation of SCR? Explain class C type commutation with waveform. (May 15)
Ans.-(Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-14)
3) Explain any one forced commutation. (May 15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-15)
4) Explain working of UJT with construction detailed and characteristics with intrinsic stand-off ratio. (Dec.14) How
UJT can be used as triggering device for SCR?
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-46)
5) Explain V-I characteristics of SCR; Explain four quadrant operation. (May 13)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-3)
6) Explain the various triggering methods of SCR with the help of circuit diagram. Compare them and list applications of
each. (May 14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-8)
7) Explain V-I characteristics of TRIAC. Explain its four quadrant operation. (May 14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-3)
8) Compare IGBT, Power MOSFET, BJT and SCR. (May 14) (May 13)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-2, 2-39, 2.17)
9) Explain UJT as Relaxation Oscillator. (May 14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-13)
10) Explain two transistor analogy of a SCR or Regenerative action of SCR. (Dec.13)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 1-4)
2) Thyristor Applications

5 Marks Questions
1) Explan dv/dt protection of SCR. (Dec.14)
Ans.-(Power Electronics- Prof.J.S.Katre -Page No- 1-15)
2) Draw and explain Fan Regulator using DIAC and TRIAC. (May 13)
Ans. - (Power Electronics- Prof.J.S.Katre -Page No- 3-3)
3) Explain the need of synchronizing circuit in converters. (May 15)
Ans. (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 3-8)
4) Write protection scheme over voltage for SCR. (May 15)
Ans. (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 9-1)

10 Marks Questions

1) Explain Fan Regulator with DIAC-TRIAC scheme. (May 15) (Dec.14)


Ans.-(Power Electronics- Prof.J.S.Katre -Page No- 3-3)
2) Explain asymmetric semiconductor along with waveform for =45 Describe the working of 1 fully controlled
bridge converter in the following two modes- i) Rectifying mode ii) Inversion mode
And sketch waveform for =45 and =120 (May 15) (Dec.15) (Dec.14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 6-1)
3) Explain application of TRIAC as an AC Fan Regulator. Draw relevant waveform. (May 15)
Ans. - (Power Electronics- Prof.J.S.Katre -Page No- 3-3)
4) Explain full wave AC control using TRIAC and DIAC. Draw waveform for same. (May 14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.M.D.Singh Ty)
5) Draw and explain single phase full converter. Explain its Inversion and Rectification mode. Draw waveform for
=75. (May 14) (May 13)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 6-1)
6) Explain Fan Regulator with DIAC-TRIAC. Explain its operation and draw relevant waveform for firing angle of
60
Ans. - (Power Electronics- Prof.J.S.Katre -Page No- 3-3)
7) Explain concept of zero voltage switching (ZVS) and zero switching (ZS). Explain advantages and justification
(May 14) (May 13)
Ans.- (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 9-2)
3) Inverter

5 Marks

1) Compare series and parallel Inverter. (May 15) (Dec.15)


Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 4-3, 4-4)
2) Write short note on PWM Inverter. (Dec.15
3) Explain H-Bridge Inverter. (May 14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 4-6)
4) Explain series Inverter.
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No. 4-3)
5) Explain parallel Inverter. (May 14) )
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 4-4)

10 Marks

1) Draw and explain H-Bridge Inverter, with neat waveform using IGBT. (May 15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 4-6)
2) Explain series Inverter. Write down its merits and demerits. (May 15)
Ans.-(Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 4-3)
3) Explain full bridge inverter with R-L load. Also explain purpose of feedback diodes in this inverter. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 4-4)
4) Compare series and parallel inverter. Draw and explain waveform of series inverter and its disadvantages. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 4-3)
5) Explain operation of AC drive with block diagram. Explain PWM control technique and its advantages.
(Dec.14) (May 15) (May 15)
Ans.-(Power Electronics- Prof.J.S.Katre -Page No- 8-27)
4) DC to DC Converter

5 Marks

1) Explain need of synchronizing circuit in converter. (Dec.15)


Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-2)
2) Draw the Jones Chopper. (Dec.15) (May 15) (May 15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 5-8)
3) Write short note on SMPS. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.M.D.Singh -Page No- 1013)
4) Write short note on Series Chopper.
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 5-2)

10 Marks

1) Explain Buck converter. Derive expression for selection of inductor. (May 14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-21)
2) With the help of neat diagram and associated waveform discuss the operation of Buck converter and state its
advantages and disadvantages. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-21)
3) Explain circuit diagram of Jones Chopper with waveform. Explain for DC motors speed control. (Dec.14)
Ans.-(Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 5-8)
4) Draw schematic diagram for switched mode boost regulator with c filter. Explain its operation and derive
expression for average output voltage. (May 13)
Ans.-(Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 2-8)
5) Write short note on control strategies used in Chopper. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.M.D.Singh -Page No- 389)

5) Drivers

5 Marks

1) Write short note on brushless DC motor. (May 15)


Ans. - (Industrial Electronics- Prof.M.D.Singh -Page No- 952)
2) Explain current fed AC drivers and state its applications. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.M.D.Singh AC Drive)

10 Marks

1) Explain method employed for DC motor control using constant voltage and constant current technique.
(May 15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 9-13)
6) Industrial Application

5 Marks

1) Explain principle of Induction Heating. Explain skin effect list application and explain any one in detail. (May
13) (May 14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.singh -Page No- 8-1)

10 Marks

1) Explain working principle of Induction Heating. Give example and write down its merits and demerits.
(May 15) (May 13)

Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 8-1)

2) Explain the applications of power electronics in industrial heating process. (Dec.15)


Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 8-1, 8-3)
3) Explain variable frequency induction motor drive. (Dec.15)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.M.D.Singh -Page No- 899)
4) Explain basic principle of Dielectric Heating. Derive the expression for power generated per unit volume. (Dec.14)
Ans. - (Industrial Electronics- Prof.R.B.Singh -Page No- 8-3)