Vous êtes sur la page 1sur 87

Index

STP1718

Sample Test Paper (STP) For ResoNET-2017


Pa ge
S.No. Contents Targe t
No.
1 How to Prepare for the Resonance National Entrance Test (ResoNET)-2017 ResoNET 2017 2

2 General Instructions for the Examination Hall ResoNET 2017 3

3 Syllabus for ResoNET-2017 ResoNET 2017 4


Sample Test Paper- I : For Class-X Appearing/Passed students (Moving from Class-X to
4 JEE(Main + Advanced) 2019 9
Class-XI ) For the students applying for VIKAAS (JA) & VIPUL (JB) Courses
Sample Test Paper-I Answer key & Hints & Solution : For Class-X Appearing/Passed students
5 JEE(Main + Advanced) 2019 21
(Moving from Class-X to Class-XI ) For the students applying for VIKAAS (JA) & VIPUL (JB) Courses
Sample Test Paper-II : For Class-XI Appearing / Passed students (Moving from Class-XI to Class-
6 JEE(Main + Advanced) 2018 27
XII).For the students applying for VISHWAAS (JF) Course
Sample Test Paper-II Answ er key & Hints & Solution : For Class-XI Appearing / Passed students
7 JEE(Main + Advanced) 2018 44
(Moving from Class-XI to Class-XII).For the students applying for VISHWAAS (JF) Course
Sample Test Paper-III : For Class-XII Appearing / Passed students (Moving from Class-XII to Class-
8 JEE(Main + Advanced) 2018 55
XIII) For the students applying for VISHESH (JD) & VIJAY (JR) Courses
Sample Test Paper-III Answer key & Hints & Solution : For Class-XII Appearing / Passed students
9 JEE(Main + Advanced) 2018 73
(Moving from Class-XII to Class-XIII) For the students applying for VISHESH (JD) & VIJAY (JR) Courses

10 Sample ORS Answer Sheet for Resonance National Entrance Test (ResoNET)-2017 ResoNET 2017 85

The sample test papers are only for reference and guidance. The sample papers given in the booklet are actually the papers of previous
year's ResoNET conducted by Resonance for its various courses.
Note : Resonance reserves the right to change the pattern of selection test (ResoNET). Pervious year papers do not guarantee that the
papers for this year selection test will be on the same pattern. However, the syllabus of the test paper will be equivalent to the syllabus
of qualifying school/board examination and as given on page no. 4.

For More Practice of RESONANCE NATIONAL ENTRANCE TEST (ResoNET) - 2017


Resonance selection test papers of last few years with answer key, hints & solutions are available on demand. Following sets of
Practice Test Papers (PTPs), in hard copy, are available with us :
Sample Paper
S.No. Details of PTPs Course (Code) Target Remark
Code
VIKAAS (JA) & Answer key,
1 Set-A 10 Papers Set for Class-X Appearing/Passed students JEE(Main + Advanced) 2019
VIPUL (JB) Hints & Solutions
2 Set-B 10 Papers Set for Class-XI Appearing/Passed students VISHWAAS (JF) JEE(Main + Advanced) 2018 Only Answer key

VISHESH (JD) & Answer key,


3 Set-C 10 Papers Set for Class-XII Appearing Passed students JEE(Main + Advanced) 2018
VIJAY (JR) Hints & Solutions

Interested students may collect the same from Resonance Study Centres or Corporate Office at Kota (at Plot No. A-46, A-52, Near City
Mall, Jhalawar Road, Reception) by paying an additional fees of Rs.300/- only per set. Any of the above Practice Test Papers (PTPs)
sets may be procured through post / courier from 'Resonance Eduventures Ltd' by sending a Bank Demand Draft (DD) of Rs. 300/- in
favour of 'Resonance' and payable at Kota. A student may send the request application on plain paper along with prerequisite fees to
the institute to collect any of the sets of Practice Test Papers (PTPs). Please, mention clearly your name and roll number (Application
Form No.) on the back of the DD and which set of Practice Test Papers (Set A, B or C) is required by you in the request application.
Resonance Selection Test Papers of last few years with Answer key, Hints & Solutions are available on demand.

ResoNET Online Practice Test Papers (OPTPs) :


S. No. Details of OPTPs Course Code Target Fee(Taxes included)
1 3 Tests for Class-X Appearing/Passed students VIKAAS (JA) & VIPUL (JB) JEE(Main + Advanced) 2019 Rs. 300/-
2 6 Tests for Class-X Appearing/Passed students VIKAAS (JA) & VIPUL (JB) JEE(Main + Advanced) 2019 Rs. 500/-
3 3 Tests for Class-XI Appearing/Passed students VISHWAAS (JF) JEE(Main + Advanced) 2018 Rs. 300/-
4 6 Tests for Class-XI Appearing/Passed students VISHWAAS (JF) JEE(Main + Advanced) 2018 Rs. 500/-
5 3 Tests for Class-XII Appearing/Passed students VISHESH (JD) & VIJAY (JR) JEE(Main + Advanced) 2018 Rs. 300/-
6 6 Tests for Class-XII Appearing/Passed students VISHESH (JD) & VIJAY (JR) JEE(Main + Advanced) 2018 Rs. 500/-

Students can buy these Online Test papers at http://elpd.resonance.ac.in


Copyright reserved 2017-18.
All rights reserved. Any photocopying, publishing or reproduction of full or any part of this material is strictly prohibited. This material belongs to only the applicants of RESONANCE for its
various Selection Tests (ResoNET) to be conducted for admission in Academic Session 2017-18. Any sale/resale of this material is punishable under law. Subject to Kota Jurisdiction only.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE # 1
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

HOW TO PREPARE FOR THE RESONANCE NATIONAL ENTRANCE TEST (ResoNET) - 2017

For Class-X appearing students (Class-X to Class-XI Moving) :

Study thoroughly the books of Science (Physics & Chemistry) and Maths of Classes
IX & X. (NCERT & Respective Board)

For Class-XI appearing students (Class-XI to Class-XII Moving):

1. Study thoroughly the books of Physics, Chemistry and Maths of Class XI (Respective
Board).

2. Refer to the following books (only Class-XI syllabus) to increase the level of competence:

For Physics : Concepts of Physics by H.C. Verma Vol. I & II, NCERT Books

For Chemistry : NCERT Books(XI & XII), A text book of Physical Chemistry
(8th Edition), Shishir Mittal, Disha Publications, Concise Inorganic
Chemistry, J.D. Lee, Wiley-India Edition, Vogels Qualitative Analysis for
the JEE (7th Edition), G. Svehla & Shishir Mittal, Pearson Education,Organic
Chemistry : Clayden, Greeves, Warren and Wothers, Oxford University,
A guide book to Mechanism In Organic Chemistry (6th Edition), Peter Sykes,
Pearson Education

For Maths : Higher Algebra By Hall & Knight; Co-ordinate Geometry By


S.L. Loney ; Plane Trigonometry By S.L. Loney, Problem book in high school
by A.I.Prilepko

For Class-XII appearing students (Class-XII to Class-XIII Moving ):

1. Study thoroughly the books of Physics, Chemistry and Maths of Classes XI & XII
(Respective Board).

2. Refer to the following books (Class-XI & Class-XII syllabus) to increase the level of
competence :

For Physics : Concepts of Physics by H.C. Verma Vol-I & II

For Chemistry : Physical Chemistry By R.K. Gupta, Organic Chemistry By


Morrison & Boyd, Organic Chemistry By I. L. Finar, Inorganic Chemistry By J.D.
Lee, Objective Chemistry By Dr. P. Bahadur

For Maths : Higher Algebra By Hall & Knight; Co-ordinate Geometry By S.L.
Loney; Plane Trigonometry By S.L. Loney, Differential Calculus By G.N. Berman;
Integral Calculus By Shanti Narayan; Vector Algebra By Shanti Narayan ;
A Das Gupta (subjective).

Note : For further practice, a set of several Practice Test Papers (PTPs) of Resonance may be
procured from the institute. For this, the details are available on Page No.1.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE # 2
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

GENERAL INSTRUCTIONS IN THE EXAMINATION HALL


(ijh{kk Hkou ds fy, lkekU; funsZ 'k )
1. This booklet is your Question Paper. ;g iq fLrdk vkidk iz ' u&i=k gS

2. The Question Paper Code is printed on the top right corner of this sheet. iz ' u&i=k dksM bl i`"B
ds ij nk;sa dksus esa Nik gqvk gS
3. Blank papers, clip boards, log tables, slide rule, calculators, mobile or any other electronic
gadgets in any form are not allowed to be used. [kkyh dkxt] fDyi cks M Z ] y?kq x.kd lkj.kh] LykbM
:y] dSYdqysVj] eksc kby ;k vU; fdlh bySDVWkfud midj.k ds fdlh Hkh :i esa mi;ksx dh vkKk ugha gS
4. Write your Name & Application Form Number in the space provided in the bottom of this
booklet. (bl i` "B ds uhps fn;s x;s fjDr LFkku es a viuk uke o vkos n u QkW e Z la [ ;k vo'; Hkjs a
5. Before answering the paper, fill up the required details in the blank space provided in the Objective
Response Sheet (ORS). ( iz ' u&i=k gy djus ls igys ] ORS&'khV es a fn;s x;s fjDr LFkkuks a es a iw Ns x;s
fooj.kksa dks Hkjsa
6. Do not forget to mention your paper code and Application Form Number neatly and clearly in
the blank space provided in the Objective Response Sheet (ORS) / Answer Sheet. mkj&iqfLrdk
esa fn;s x;s fjDr LFkku esa vius iz'u&i=k dk dksM o viuk vkos n u QkW e Z la [ ;k Li"V :i ls Hkjuk uk Hkwysa
7. No rough sheets will be provided by the invigilators. All the rough work is to be done in the blank
space provided in the question paper. fujh{kd ds }kjk dksbZ jQ 'khV ugha nh tk;sxhA jQ dk;Z iz'u&i=k
esa fn;s x;s [kkyh LFkku esa gh djuk gS
8. No query related to question paper of any type is to be put to the invigilator.
fujh{kd ls iz'u&i=k ls lEcfU/kr fdlh izdkj dk dksbZ iz'u uk djsas

QUESTION PAPER iz'u i=k


9. Marks distribution of questions is as follows. iz ' uks a ds iz kIrka dks dk fooj.k fuEu iz dkj ls gS A
ResoNET / ResoCAT 2017-18 | VIKAAS(JA), VIPUL(JB)
Q.No. Subject Nature of Questions No. of Questions Marks Negative Total

1 to 20 PART-I SCQ 20 3 1 60
21 to 28 (MATHS + MENTAL ABIITY) MCQ 8 5 0 40
29 to 38 PART-II SCQ 10 3 1 30
39 to 42 PHYSICS MCQ 4 5 0 20
43 to 52 PART-III SCQ 10 3 1 30
53 to 56 CHEMISTRY MCQ 4 5 0 20
Total 56 Total 200

Name : _________________________________ Application Form Number : _______________

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE # 3
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

Syllabus of ResoNET-2017
CLASS - X (CHEMISTRY) Coordinate Geometry :
The cartesian plane, coordinates of a point, plotting points in the
Basic : Cooling by evaporation. Absorption of heat. All things accupy
plane, distance between two points and section formula (internal).
space, possess mass. Definition of matter ; Elementary idea about
Area of triangle. Properties of triangle and quadrilateral. (Square,
bonding.
Rectangle rhombus, parallelogram).
Solid, liquid and gas : characteristics-shape, volume, density;
Geometry :
change of state - melting, freezing, evaporation, condensation,
Lines :
sublimation.
Properties of parallel and perpendicular lines.
Elements, compounds and mixtures :Heterogeneous and Triangle :
homogeneous mixtures; Colloids and suspension. Area of a triangle, Properties of triangle, similarity and congruency
of triangles.
Mole concept : Equivalence - that x grams of A is chemically not
Medians, Altitudes, Angle bisectors and related centres.
equal to x grams of B ; Partical nature, basic units : atoms and
Geometrical representation of quadratic polynomials.
molecules ; Law of constant proportions ; Atomic and molecular
Circle :
masses;Relationship of mole to mass of the particles and numbers ;
Properties of circle, Tangent, Normal and chords.
Valency ; Chemical formulae of common compounds.
Mensuration :
Atomic structure : Atoms are made up of smaller particles :
Area of triangle using Herons formula and its application in finding
electrons, protons, and neutrons. These smaller particles are present
the area of a quadrilateral.
in all the atoms but their numbers vary in different atoms.
Area of circle ; Surface areas and volumes of cubes, cuboids,
Isotopes and isobars.
spheres (including hemispheres) and right circular cylinders/cones
Gradations in properties : Mendeleev periodic table. and their combinations.
Acids, bases and salts : General properties, examples and uses. Statistics :
Types of chemical reactions : Combination, decomposition, Mean, median, mode of ungrouped and grouped data.
displacement, double displacement, precipitation, neutralisation,
Probability :
oxidation and reduction in terms of gain and loss of oxygen and
Classical definition of probability, problems on single events.
hydrogen.
Logarithm & exponents :
Extractive metallurgy : Properties of common metals ; Brief
Logarithms and exponents and their properties.
discussion of basic metallurgical processes.
Interest :
Compounds of Carbon : Carbon compounds ; Elementary idea
Problem based on simple interest, compound interest and discounts.
about bonding ; Saturated hydrocarbons, alcohols, carboxylic acids
(no preparation, only properties).Soap - cleansing action of soap. Mental Ability :
CLASS - X (MATHEMATICS) Problem based on data interpretation, family relations, Logical
reasoning.
Number Systems :
Natural Numbers, Integers, Rational number on the number line. Even Direct & Indirect variations :
- odd integers, prime number, composite numbers, twin primes, Ratios & proportions, Unitary method, Work and time problems.
divisibility tests, Co-prime numbers, LCM and HCF of numbers.
Representation of terminating/non-terminating recurring decimals, on CLASS - X (PHYSICS)
the number line through successive magnification. Rational numbers Mechanics : Uniform and non-uniform motion along a straight line ;
as recurring/terminating decimals. Ratio and proportions. Concept of distance and displacement, Speed and velocity,
accelaration and relation ship between these ; Distance-time and
Polynomials :
velcocity - time graphs.
Polynomial in one variable and its Degree. Constant, Linear, quadratic,
Newtons Law of motion ; Relationship between mass, momentum,
cubic polynomials; monomials, binomials, trinomials, Factors and
force and accelaration ; work done by a force ; Law of conserva-
multiplex. Zeros/roots of a polynomial/equation.
tion of energy.
Remainder theorem, Factor Theorem. Factorisation of quadratic and
Law of gravitation ; acceleration due to gravity.
cubic polynomials
Electricity and magnetism : Ohms law ; Series and parallel com-
Standard form of a quadratic equation ax2 + bx + c = 0, (a 0).
bination of resistances ; Heating effect of current.
Relation between roots and coefficient of quadratic and relation
between discriminant and nature of roots. Magnetic field near a current carrying straight wire, along the axis
of a circular coil and inside a solenoid ; Force on current carrying
Linear Equation :
conductor ; Flemings left hand rule ; W orking of electric motor ;
Linear equation in one variable and two variable and their graphs.
Induced potential difference and current
Pair of linear equations in two variables and their solution and
inconsistency
Electric generator : Principle and working ; Comparision of AC and
Arithmetic Progressions (AP) : DC ; Domestic electric circuits.
Finding the nth term and sum of first n terms.
Optics : Rectilinear propagation of light ; Basic idea of concave
Trigonometry :
mirror and convex lens ; Laws of refraction ; Dispersion.
Trigonometric ratios of an acute angle of a right-angled triangle,
Relationships between the ratios.
Trigonometric ratios of complementary angles and trigonometric CLASS - XI (CHEMISTRY)
identities. Problems based on heights and distances.
Some Basic Concepts of Chemistry : Particulate nature of matter,
laws of chemical combination, Daltons atomic theory : concept of
elements, atoms and molecules.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE # 4
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Atomic and molecular masses. Mole concept and molar mass ; Preparation and properties of some important compounds
percentage composition and empirical and molecular formula ; Sodium carbonate, sodium chloride, sodium hydroxide and sodium
chemical reactions, stoichiometry and calculations based on hydrogen carbonate
stoichiometry. CaO, CaCO3, and industrial use of lime and limestone, Ca.
Structure of Atom : Discovery of electron, proton and neutron ;
atomic number, isotopes and isobars. General Introduction to p-Block Elements :
Thompsons model and its limitations, Rutherfords model and its Group 13 elements : General introduction, electronic configuration,
limitations, concept of shells and sub-shells, dual nature of matter occurrence, variation of properties, oxidation states, trends in chemi-
and light, de Broglies relationship, Heisenberg uncertainty principle, cal reactivity, anomalous properties of first element of the group ;
concept of orbitals, quantum numbers, shapes of s, p, and d orbitals, Boron - physical and chemical properties, some important compounds
rules for filling electrons in orbitals - Aufbau principle, Pauli exclusion ; borax, boric acids, boron hydrides. Aluminium : uses, reactions
principle and Hunds rule, electronic configuration of atoms, stability with acids and alkalies.
of half filled and completely filleld orbitals. Group 14 elements ; General introduction, electronic configuration,
occurrence, variation of properties, oxidation states, trends in
Classification of Elements and Periodicity in Properties : chemical reactivity, anomalous behaviour of first element. Carbon -
Significance of classification, brief history of the development of catenation, allotropic forms, physical and chemical propeties ; uses
periodic table, trends in properties of elements - atomic radii, ionic of some important compounds : oxides.
radii, inert gas radii, ionization enthalpy, electron gain enthalpy, Important compounds of silicon and a few uses : silicon tetrachlo-
electronegativity, valence. ride, silicones, silicates and zeolites.

Chemical Bonding and Molecular Structure : Principles of qualitative analysis : Determinantion of one anion
Valence electrons, ionic bond, covalent bond, bond parameters, Lewis and one cation in a given salt
structure, polar character of covalent bond, covalent character of Cations - Pb2 + , Cu2+, As3+, Al3+, Fe3+, Mn2+, Ni2 +, Zn2+, Co2+, Ca2+, Sr2+,
ionic bond, valence bond theory, resonance, geometry of covalent Ba2+, Mg2+, NH4
molecules, VSEPR theory, concept of hybridization involving s, p and
d orbitals and shapes of some simple molecules, Anions - CO23 , S2 , SO32 , SO 24 ,NO2 ,
molecular orbital theory of homonuclear diatomic molecules (qualitative
NO3 , NO3 , Cl , Br , , PO 34 , C 2O 24 CH3 COO
idea only), hydrogen bond.
(Note : Insoluble salts excluded)
States of Matter : Gases and Liquids :
Three states of matter, intermolecular interactions, type of bonding, Organic chemistry - Some Basic Principles and Techniques
melting and boiling points, role of gas laws in elucidating the concept General introduction, methods of purification, qualitative and
of the molecule, Boyles law, Charles law, Gay Lussacs law, quantitative analysis, classification and IUPAC nomenclature of
Avogadros law, ideal behavior, empirical derivation of gas equation, organic compounds.
Avogadros number ideal gas equation, deviation from ideal behaviour, Electronic dis plac ements in a covalent bond : free radicals,
Liquefaction of gases, critical temperature. carbocations, carbanions ; electrophiles and nucleophiles, types of
Liquid State - Vapour pressure, viscosity and surface tension organic reactions
(qualitative idea only, no mathematical derivations)
Thermodynamics : Classification of Hydrocarbons : Alkanes : Nomenclature,
Concepts of system, types of systems, surroundings, work, heat, is omerism, conformations (ethane only), physical propeties,
energy, extensive and intensive properties, state functions. chemical reactions including free radic al mechanism of
First law of thermodynamics - internal energy and enthalpy, heat halogenation, combustion and pyrolysis.
capacity and specific heat, measurement of U and H, Hesss law Alkenes : Nomenclatures, structure of double bond (ethene),
of cons tant heat summation, enthalpy of bond dissoc iation, geometrical isomerism, physical properties, methods of preparation
combustion, formation, atomization sublimation, phase transition, ion- ; chemical reactions : addition of hydrogen, halogen, water, hydro-
ization, and dilution. gen halides (Markovnikovs addition and peroxide ef fect),
Introduction of entropy as a state function, free energy change for ozonolysis, oxidation, mechanism of electrophilic addition.
spontaneous and non-spontaneous process, equilibrium. Alkynes : Nomenclature, structure of triple bond (ethyne), physical
properties, methods of preparation, chemical reactions : acidic
Equilibrium : Equilibrium in physical and chemical processes, character of alkynes, addition reaction of - hydrogen, halogens,
dynamic nature of equilibrium, law of mass action, equilibrium hydrogen halides and water.
constant, factors affecting equilibrium - Le Chateliers principle ;
ionic equilibrium - ionization of acids and bases, strong and weak Aromatic hydrocarbons : Introduction, IUPAC nomenclature ;
electrolytes, degree of ionization concept of pH. Hydrolysis of Salts Benzene : resonance, aromaticity ; chemical properties : mechanism
(elementary idea), buffer solutions, solubility product, common ion of electrophilic substitution - nitration sulphonation, halogenation,
effect (with illustrative examples). Friedel Crafts alkylation and acylation ; directive influence of func-
tional group in mono-substituted benzene ; carcinogenicity and tox-
Redox Reactions : Concept of oxidation and reduction, redox re- icity.
actions,
oxidation number, balancing redox reactions, applications of redox CLASS - XI (MATHEMATICS)
reaction.
Functions :
Sets and their representations. Empty, finite and infinite sets, Subsets,
Hydrogen : Position of hydrogen in periodic table, occurrence, iso-
Union and intersection of sets, Venn diagrams.
topes, preparation, properties and uses of hydrogen ; hydrides -
Pictorial representation of a function domain, co-domain and range
ionic, covalent and interstitial ; physical and chemical properties of
of a function domain and range of constant, identity, polynomial,
water, heavy water ; hydrogen peroxide - preparation, reactions
rational, modulus, signum and greatest integer functions with their
and structure ; hydrogen as a fuel.
graphs. Sum, difference, product and quotients of functions.
Trigonometric Functions :
s-Block Elements (Alkali and Alkaline Earth Metals) :
Measuring angles in radians and in degrees and conversion from
Group 1 and Group 2 elements :
one measure to another. Signs of trigonometric functions and sketch
General introduction, electronic configuration, occurrence, anomalous
of their graphs. Addition and subtraction formulae, formulae involving
properties of the first element of each group, diagonal relationship,
multiple and s ub-multiple angles. General solution of
trends in the variation of properties (such as ionization enthalpy,
trigonometric equations.
atomic and ionic radii), trends in chemical reactivity with oxygen,
water, hydrogen and halogens ; uses.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE # 5
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Complex Number
Algebra of complex numbers, addition, multiplication, conjugation, Waves : W ave motion (plane waves only), longitudinal and
polar representation, properties of modulus and principal argument, transverse waves, s uperposition of waves; Progressive and
triangle inequality, cube roots of unity, geometric interpretations. stationary waves; Vibration of strings and air columns;Resonance;
Beats; Speed of sound in gases; Doppler effect (in sound).
Quadratic equations :
Quadratic equations with real coefficients, formation of quadratic Thermal physics : Thermal expansion of solids, liquids and gases;
equations with given roots, symmetric functions of roots. Calorimetry, latent heat; Heat conduction in one dimension; Elemen-
Sequence & Series : tary concepts of convection and radiation; Newtons law of cooling;
Arithmetic, geometric and harmonic progressions, arithmetic, Ideal gas laws; Specific heats (Cv and Cp for monoatomic and di-
geometric and harmonic means, sums of finite arithmetic and atomic gases); Isothermal and adiabatic processes, bulk modulus of
geometric progressions, infinite geometric series, sums of squares gases; Equivalence of heat and work; First law of thermodynamics
and cubes of the first n natural numbers. and its applications (only for ideal gases); Blackbody radiation:
absorptive and emissive powers; Kirchhoffs law; Wiens displace-
Logarithm & exponents : ment law, Stefans law.
Logarithms and exponents and their properties. Exponential and
logarithmic series. CLASS - XII (CHEMISTRY)
Binomial Theorem : Physical Chemistry
Binomial theorem for a positive integral index, properties of binomial General topics : Concept of atoms and molecules; Daltons atomic
coefficients. Binomial theorem for any index. theory; Mole concept; Chemical formulae; Balanced chemical
equations; Calculations (based on mole concept) involving common
Permutations and combinations : oxidation-reduction, neutralisation, and displacement reactions;
Problem based on fundamental counting principle, Arrangement of Concentration in terms of mole fraction, molarity, molality and normality.
alike and different objects, Circular permutation, Combination, Gaseous and liquid states : Absolute scale of temperature, ideal
formation of groups. gas equation; Deviation from ideality, van der Waals equation; Kinetic
theory of gases, average, root mean square and most probable
Straight Line :
velocities and their relation with temperature; Law of partial
Cartesian coordinates, distance between two points, section
pressures; Vapour pressure; Diffusion of gases.
formulae, shift of origin. Equation of a straight line in various forms,
Atomic structure and chemical bonding : Bohr model, spectrum
angle between two lines, distance of a point from a line; Lines through
of hydrogen atom, quantum numbers; Wave-particle duality, de Broglie
the point of intersection of two given lines equation of the bisector of
hypothesis; Uncertainty principle; Qualitative quantum mechanical
the angle between two lines, c oncurrency of lines; Centroid,
picture of hydrogen atom, shapes of s, p and d orbitals; Electronic
orthocentre, incentre and circumcentre of a triangle.
configurations of elements (up to atomic number 36); Aufbau principle;
Conic Sections : Paulis exclusion principle and Hunds rule; Orbital overlap and covalent
Equation of a circle in various forms, equations of tangent, normal bond; Hybridisation involving s, p and d orbitals only; Orbital energy
and chord. Parametric equations of a circle, intersection of a circle diagrams for homonuclear diatomic species; Hydrogen bond; Polarity
with a straight line or a circle, equation of a through the points of in molecules, dipole moment (qualitative aspects only); VSEPR model
intersection of two circles and those of a circle and a straight line. and shapes of molecules (linear, angular, triangular, square planar,
Equations of a parabola, ellipse and hyperbola in standard form, their pyramidal, square pyramidal, trigonal bipyramidal, tetrahedral and
foci, directrices and eccentricity, parametric equations, equations of octahedral).
tangent and normal locus problems.
Energetics : First law of thermodynamics; Internal energy, work
Mental Ability :
and heat, pressure-volume work; Enthalpy, Hesss law; Heat of
Problem based on data interpretation, family relations & Logical
reaction, fusion and vapourization; Second law of thermodynamics;
reasoning.
Entropy; Free energy; Criterion of spontaneity.
CLASS - XI (PHYSICS) Chemical equilibrium : Law of mass action; Equilibrium constant,
General : Units and dimensions, dimensional analysis; least count, Le Chateliers principle
significant figures; Methods of measurement and error analysis for (effect of concentration, temperature and pressure); Significance
physic al quantities pertaining to the following experiments: of G and Go in chemical equilibrium; Solubility product, common
Experiments based on using Vernier calipers and screw gauge ion effect, pH and buffer solutions; Acids and bases (Bronsted and
(micrometer), Determination of g using simple pendulum, Youngs Lewis concepts); Hydrolysis of salts.
modulus by Searles method. Electrochemistry : Electrochemical cells and cell reactions;
Mechanics : Kinematics in one and two dimensions (Cartesian Standard electrode potentials; Nernst equation and its relation to DG;
coordinates only), projectiles; Uniform Circular motion; Relative Electrochemical series, emf of galvanic cells; Faradays laws of
velocity. electrolysis; Electrolytic conductance, specific, equivalent and molar
Newtons laws of motion; Inertial and uniformly accelerated frames conductivity, Kohlrauschs law; Concentration cells.
of reference; Static and dynamic friction; Kinetic and potential en-
ergy; Work and power; Conservation of linear momentum and me- Chemical kinetics : Rates of chemical reactions; Order of
chanical energy. reactions; Rate constant; First order reactions; Temperature
Systems of particles; Centre of mass and its motion; Impulse; Elastic dependence of rate constant (Arrhenius equation).
and inelastic collisions. Solid state : Classification of solids, crystalline state, seven crystal
Law of gravitation; Gravitational potential and field; Acceleration due systems (cell parameters a, b, c, ), close packed structure of solids
to gravity; Motion of planets and satellites in circular orbits; Escape (cubic), packing in fcc, bcc and hcp lattices; Nearest neighbours,
velocity. ionic radii, simple ionic compounds, point defects.
Rigid body, moment of inertia, parallel and perpendicular axes
theorems, moment of inertia of unif orm bodies with simple Solutions : Raoults law; Molecular weight determination from
geometrical shapes; Angular momentum; Torque; Conservation of lowering of vapour pressure, elevation of boiling point and depression
angular momentum; Dynamics of rigid bodies with fixed axis of of freezing point.
rotation; Rolling without slipping of rings, cylinders and spheres; Surface chemistry : Elementary concepts of adsorption (excluding
Equilibrium of rigid bodies; Collision of point masses with rigid bodies. adsorption isotherms); Colloids: types, methods of preparation and
Linear and angular simple harmonic motions. general properties; Elementary ideas of emulsions, surfactants and
micelles (only definitions and examples).
Hookes law, Youngs modulus.
Nuclear chemistry : Radioactivity: isotopes and isobars; Properties
Pressure in a fluid; Pascals law; Buoyancy; Surface energy and of rays; Kinetics of radioactive decay (decay series excluded),
surface tension, capillary rise; Viscosity (Poiseuilles equation carbon dating; Stability of nuclei with respect to proton-neutron ratio;
excluded), Stokes law; Terminal velocity, Streamline flow, equation Brief discussion on fission and fusion reactions.
of continuity, Bernoullis theorem and its applications.
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE # 6
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Inorganic Chemistry Phenols : Acidity, electrophilic substitution reactions (halogenation,
Isolation/preparation and properties of the following non- nitration and sulphonation); Reimer-Tieman reaction, Kolbe reaction.
metals : Boron, silicon, nitrogen, phosphorus, oxygen, sulphur and
halogens; Properties of allotropes of carbon Characteristic reactions of the following (including those
(only diamond and graphite), phosphorus and sulphur. mentioned above):
Preparation and properties of the following compounds : Alkyl halides: rearrangement reactions of alkyl carbocation, Grignard
Oxides, peroxides, hydroxides, carbonates, bicarbonates, chlorides reactions, nuc leophilic substitution reactions; Alcohols:
and sulphates of sodium, potassium, magnesium and calcium; Boron: esterification, dehydration and oxidation, reaction with sodium,
diborane, boric acid and borax; Aluminium: alumina, aluminium chloride phosphorus halides, ZnCl2/concentrated HCl, conversion of alcohols
and alums; Carbon: oxides and oxyacid (carbonic acid); Silicon: into aldehydes and ketones; Ethers:Preparation by W illiamsons
silicones, silicates and silicon carbide; Nitrogen: oxides, oxyacids Synthesis; Aldehydes and Ketones: oxidation, reduction, oxime
and ammonia; Phosphorus: oxides, oxyacids (phosphorus acid, and hydrazone formation; aldol condensation, Perkin reaction;
phosphoric acid) and phosphine; Oxygen: ozone and hydrogen Cannizzaro reaction; haloform reaction and nucleophilic addition
peroxide; Sulphur: hydrogen sulphide, oxides, sulphurous acid, reactions (Grignard addition); Carboxylic acids: formation of esters,
sulphuric acid and sodium thiosulphate; Halogens: hydrohalic acids, acid chlorides and amides, ester hydrolysis; Amines: basicity of
oxides and oxyacids of chlorine, bleaching powder; Xenon fluorides. substituted anilines and aliphatic amines, preparation from nitro
compounds, reaction with nitrous acid, azo coupling reaction of
Transition elements (3d series) : Definition, general diazonium salts of aromatic amines, Sandmeyer and related reactions
characteristics, oxidation states and their stabilities, colour (excluding of diazonium salts; carbylamine reaction; Haloarenes: nucleophilic
the details of electronic transitions) and calculation of spin (only aromatic substitution in haloarenes and substituted haloarenes
magnetic moment), Coordination compounds: nomenclature of (excluding Benzyne mechanism and Cine substitution).
mononuclear coordination compounds, cis-trans and ionisation
is omerisms , hybridization and geometries of mononuclear Carbohydrates: Classification; mono- and di-saccharides (glucose
coordination compounds (linear, tetrahedral, square planar and and sucros e); Oxidation, reduc tion, glycoside formation and
octahedral). hydrolysis of sucrose.
Preparation and properties of the following compounds :
Oxides and chlorides of tin and lead; Oxides, chlorides and sulphates Amino acids and peptides : General structure (only primary
of Fe2+ , Cu 2+ and Zn 2+ ; Potassium permanganate, potassium structure for peptides) and physical properties.
dichromate, silver oxide, silver nitrate, silver thiosulphate.
Properties and uses of some important polymers : Natural
Ores and minerals : Commonly occurring ores and minerals of rubber, cellulose, nylon, teflon and PVC.
iron, copper, tin, lead, magnesium, aluminium, zinc and silver.
Extractive metallurgy : Chemical principles and reactions only Practical organic chemistry : Detection of elements (N, S,
(industrial details excluded); Carbon reduction method (iron and tin); halogens); Detection and identification of the following functional
Self reduction method (copper and lead); Electrolytic reduction method groups: hydroxyl (alcoholic and phenolic), carbonyl (aldehyde and
(magnesium and aluminium); Cyanide process (silver and gold). ketone), carboxyl, amino and nitro; Chemical methods of separation
of mono-functional organic compounds from binary mixtures.
Principles of qualitative analysis : Groups I to V (only Ag+, Hg2+ ,
Cu2+, Pb2+, Bi3+ , Fe3+, Cr3+, Al3+ , Ca2+ , Ba2+, Zn2+, Mn2+ and Mg2+);
Nitrate, halides (excluding fluoride), sulphate and sulphide. CLASS - XII (MATHEMATICS)
Complex Number and Quadratic equations :
Organic Chemistry Algebra of complex numbers, addition, multiplication, conjugation,
Concepts : Hybridisation of carbon; Sigma and pi-bonds; Shapes polar representation, properties of modulus and principal argument,
of simple organic molecules; Structural and geometrical isomerism; triangle inequality, cube roots of unity, geometric interpretations.
Optical isomerism of compounds containing up to two asymmetric Quadratic equations with real coefficients, formation of quadratic
centres, (R,S and E,Z nomenclature excluded); IUPAC nomenclature equations with given roots, symmetric functions of roots.
of simple organic compounds (only hydrocarbons, mono-functional Sequence & Series :
and bi-functional compounds); Conformations of ethane and butane Arithmetic, geometric and harmonic progressions, arithmetic,
(Newman projections); Resonance and hyperconjugation; Keto-enol geometric and harmonic means, sums of finite arithmetic and
tautomerism; Determination of empirical and molecular formulae of geometric progressions, infinite geometric series, sums of squares
simple compounds (only combustion method); Hydrogen bonds: and cubes of the first n natural numbers.
definition and their effects on physical properties of alcohols and
carboxylic acids; Inductive and resonance effects on acidity and Logarithms and their properties. Permutations and combinations,
basicity of organic acids and bases; Polarity and inductive effects in Binomial theorem for a positive integral index, properties of binomial
alkyl halides; Reactive intermediates produced during homolytic and coefficients.
heterolytic bond cleavage; Formation, structure and stability of Binomial theorem for any index, exponential and logarithmic series.
carbocations, carbanions and free radicals. Matrices & Determinants :
Preparation, properties and reactions of alkanes : Homologous Matrices as a rectangular array of real numbers, equality of matrices,
series, physical properties of alkanes (melting points, boiling points addition, multiplication by a scalar and product of matrices, transpose
and density); Combustion and halogenation of alkanes; Preparation of a matrix, determinant of a square matrix of order up to three,
of alkanes by Wurtz reaction and decarboxylation reactions. inverse of a square matrix of order up to three, properties of these
matrix operations, diagonal, symmetric and skew- symmetric matrices
Preparation, properties and reactions of alkenes and alkynes and their properties, solutions of simultaneous linear equation in two
: Physical properties of alkenes and alkynes (boiling points, density or three variables.
and dipole moments); Acidity of alkynes; Acid catalysed hydration of
alkenes and alkynes (excluding the stereochemistry of addition and Probability :
elimination); Reactions of alkenes with KMnO4 and ozone; Reduction Addition and multiplication rules of probability, conditional probability,
of alkenes and alkynes; Preparation of alkenes and alkynes by bayes theorem, independence of events, computation of probability
elimination reactions; Electrophilic addition reactions of alkenes with of events using permutations and combinations.
X2, HX, HOX and H2O (X=halogen); Addition reactions of alkynes; Straight Line :
Metal acetylides. Cartesian coordinates, distanc e between two points, section
Reactions of Benzene : Structure and aromaticity; Electrophilic formulae, shift of origin. Equation of a straight line in various forms,
substitution reactions: halogenation, nitration, sulphonation, Friedel- angle between two lines, distance of a point from a line; Lines through
Crafts alkylation and acylation; Effect of ortho, meta and para directing the point of intersection of two given lines equation of the bisector of
groups in monosubstituted benzenes. the angle between two lines, concurrency of lines; Centroid,
orthocentre, incentre and circumcentre of a triangle.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE # 7
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Conic Section : Newtons laws of motion; Inertial and uniformly accelerated frames
Equation of a circle in various forms, equations of tangent, normal of reference; Static and dynamic friction; Kinetic and potential en-
and chord. Parametric equations of a circle, intersection of a circle ergy; Work and power; Conservation of linear momentum and me-
with a straight line or a circle, equation of a through the points of chanical energy.
intersection of two circles and those of a circle and a straight line.
Systems of particles; Centre of mass and its motion; Impulse; Elastic
Equations of a parabola, ellipse and hyperbola in standard form, their
and inelastic collisions.
foci, directrices and eccentricity, parametric equations, equations of
Law of gravitation; Gravitational potential and field; Acceleration due
tangent and normal locus problems.
to gravity; Motion of planets and satellites in circular orbits; Escape
Three dimensions : velocity.
Direction cosines and direction ratios, equation of a straight line in
Rigid body, moment of inertia, parallel and perpendicular axes
space, equation of a plane, distance of a point from a plane
theorems, moment of inertia of uniform bodies with simple geometrical
Vectors : shapes; Angular momentum; Torque; Conservation of angular
Addition of vectors, scalar multiplication, dot and cross products, momentum; Dynamics of rigid bodies with fixed axis of rotation;
scalar triple products and their geometrical interpretations. Position Rolling without slipping of rings, cylinders and spheres; Equilibrium
vector of a point dividing a line segment in a given ratio. Projection of of rigid bodies; Collision of point masses with rigid bodies.
a vector on a line.
Linear and angular simple harmonic motions.
Function :
Hookes law, Youngs modulus.
Real valued functions of a real variable, into, onto and one-to-one
functions, sum, difference, product and quotient of two functions, Pressure in a fluid; Pascals law; Buoyancy; Surface energy and
composite f unctions , absolute value, polynomial, rational, surface tension, capillary rise; Viscosity (Poiseuilles equation
trigonometric, exponential and logarithmic functions. Even and odd excluded), Stokes law; Terminal velocity, Streamline flow, equation
functions, inverse of a function, composite function. of continuity, Bernoullis theorem and its applications.
Limit, Continuity & Derivability : Waves : Wave motion (plane waves only), longitudinal and trans-
Limit and continuity of a function, limit and continuity of the sum, verse waves, superposition of waves; Progressive and stationary
difference, product and quotient of two functions, LHospital rule of waves; Vibration of strings and air columns;Resonance; Beats;
evaluation of limits of functions even and odd functions, inverse of a Speed of sound in gases; Doppler effect (in sound).
function, continuity of composite function. intermediate value property
Thermal physics : Thermal expansion of solids, liquids and gases;
of continuous functions.
Calorimetry, latent heat; Heat conduction in one dimension; Elemen-
Differentiation : tary concepts of convection and radiation; Newtons law of cooling;
Derivative of a function, derivative of the sum, difference, product Ideal gas laws; Specific heats (Cv and Cp for monoatomic and di-
and quotient of two functions, chain rule, derivatives of polynomial, atomic gases); Isothermal and adiabatic processes, bulk modulus of
rational, trigonometric, inverse trigonometric, exponential and gases; Equivalence of heat and work; First law of thermodynamics
logarithmic functions. Derivatives of implicit functions, derivatives up and its applications (only for ideal gases); Blackbody radiation:
to order two. absorptive and emissive powers; Kirchhoffs law; Wiens displace-
ment law, Stefans law.
Tangent & Normal :
Geometrical interpretation of the derivative, tangents and normal. Electricity and magnetism : Coulombs law; Electric field and
potential; Electrical potential energy of a system of point charges
Maxima & Minima :
and of electrical dipoles in a uniform electrostatic field; Electric field
Increasing and decreasing functions, maximum and minimum values
lines; Flux of electric field; Gausss law and its application in simple
of a function, rolles theorem and Lagranges Mean value theorem.
cases, such as, to find field due to infinitely long straight wire, uni-
Integral calculus : formly charged infinite plane sheet and uniformly charged thin spheri-
Integration as the inverse process of differentiation, indefinite integrals cal shell.
of standard functions, integration by parts, integration by the methods
Capacitance; Parallel plate capacitor with and without dielectrics;
of substitution and partial fractions.
Capacitors in series and parallel; Energy stored in a capacitor.
Definite integrals and their properties, fundamental theorem of integral
calculus. Application of definite integrals to the determination of areas Electric current; Ohms law; Series and parallel arrangements of
involving simple curves. resistances and cells; Kirchhoffs laws and simple applications;
Formation of ordinary differential equations, solution of homogeneous Heating effect of current.
differential equations, separation of variables method, linear first
BiotSavarts law and Amperes law; Magnetic field near a current-
order differential equations.
carrying straight wire, along the axis of a circular coil and inside a
Trigonometry : long straight solenoid; Force on a moving charge and on a current-
Trigonometric functions, their periodicity and graphs addition and carrying wire in a uniform magnetic field.
subtraction formulae, formulae involving multiple and sub-multiple Magnetic moment of a current loop; Effect of a uniform magnetic field
angles, general solution of trigonometric equations. on a current loop; Moving coil galvano- meter, voltmeter, ammeter
Relations between sides and angles of a triangle, sine rule, cosine and their conversions.
rule, half-angle formula and the area of a triangle, inverse trigonometric Electromagnetic induction: Faradays law, Lenzs law; Self and mu-
functions (principal value only). tual inductance; RC, LR and LC circuits with d.c. and a.c. sources.

CLASS - XII (PHYSICS) Optics: Rectilinear propagation of light; Reflection and refraction at
General : Units and dimensions, dimensional analysis; least count, plane and spherical surfaces; Total internal reflection; Deviation and
significant figures; Methods of measurement and error analysis for dispersion of light by a prism; Thin lenses; Combinations of mirrors
physic al quantities pertaining to the following experiments: and thin lenses; Magnification.
Experiments based on using Vernier calipers and screw gauge
(micrometer), Determination of g using simple pendulum, Youngs Wave nature of light: Huygens principle, interference limited to Youngs
modulus by Searles method, Specific heat of a liquid using calorimeter, double-slit experiment.
focal length of a concave mirror and a convex lens using u-v method,
Speed of sound using resonance column, Verification of Ohms law M odern physics : Atomic nucleus; Alpha, beta and gamma
using voltmeter and ammeter, and specific resistance of the material radiations; Law of radioactive decay; Decay constant; Half-life and
of a wire using meter bridge and post office box. mean life; Binding energy and its calculation; Fission and fusion
processes; Energy calculation in these processes.
Mechanics : Kinematics in one and two dimensions (Cartesian co-
ordinates only), Projectile Motion; Uniform Circular Motion; Relative Photoelectric effect; Bohrs theory of hydrogen-like atoms; Charac-
Velocity. teristic and continuous X-rays, Moseleys law; de Broglie wave-
length of matter waves.
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE # 8
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
SAMPLE TEST PAPER -I
(For Class-X Appearing / Passed Students)
Course : VIKAAS (JA) & VIPUL (JB)
ResoNET / ResoCAT 2017-18 | VIKAAS(JA), VIPUL(JB)
Q.No. Subject Nature of Questions No. of Questions Marks Negative Total
1 to 20 PART-I SCQ 20 3 1 60
21 to 28 (MATHS + MENTAL ABIITY) MCQ 8 5 0 40
29 to 38 PART-II SCQ 10 3 1 30
39 to 42 PHYSICS MCQ 4 5 0 20
43 to 52 PART-III SCQ 10 3 1 30
53 to 56 CHEMISTRY MCQ 4 5 0 20
Total 56 Total 200

PART - I (Hkkx- I)
SECTION 1 : (Maximum Marks : 60)
[kaM 1 : (vf/kdre vad : 60)
This section contains TWENTY questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four option is correct
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa chl iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls dso y ,d fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

1. In the given figure (C is the centre) x is equal to :

fn;s x;s fp=k esa (C dsUnz gS) x cjkcj gS &

(A) 30 (B) 45 (C) 60 (D) 75

2. In a circle of radius 13 , two parallel chords of same length are at distance 10 . Lengths of chords will
(A) 8 (B) 16 (C) 24 (D) none of these
,d o`k] ftldh f=kT;k 13 gS ] esa nks lekUrj thokvksa ds e/; nwj h 10 gSA bu thokvksa dh yEckbZ gS&
(A) 8 (B) 16 (C) 24 (D) bues a ls dks bZ ugh

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 9
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
3. Find the missing numbers (?)
yqIr la[;k (?) Kkr dhft, %
512, 64, 16, 8, 8, 16, ?
(A) 16 (B) 32 (C) 40 (D) 64
4. If a clock shows 04: 28 then its mirror image will be ?
;fn ,d ?kMh 04: 28 le; n'kkZrk gS rc bldk niZ. k izfrfcEc gksxk&
(A) 07: 42 (B) 07: 32 (C) 08: 32 (D) 08: 42

sin 30 tan 45 sec 60


5. The value of expression , =
cos ec 30 cot 45 cos 60
sin 30 tan 45 sec 60
O;atd dk eku gS&
cos ec 30 cot 45 cos 60

(A) 0 (B) 1 (C) 1 (D) 2 + 3

6. The perimeter of a rhombus is 52 meters , while its longer diagonal is 24 meters . Then the other
diagonal is :
(A) 10 meters (B) 12 meters (C) 20 meters (D) 28 meters
ehVj ,d leprqHkqZt dk ifjeki 52 ehVj gS ] tcfd bldk cM+k fod.kZ 24 ehVj dk gSA rks nwl js fod.kZ dh yEckbZ
gS :
(A) 10 ehVj (B) 12 ehVj (C) 20 ehVj (D) 28 ehVj

7. A sells an article to B who in turn sells it to C . B looses as much percentage loss as A's percentage
profit . If A bought the article at Rs. 100/- and C at Rs. 64/- , then B buys the article at :
A , B dks ,d oLrq cs prk gS tks B , C dks cs p ns r k gS A B dks bruk iz fr'kr uq dlku gks r k gS ftruk fd A dks
izfr'kr ykHk gksrk gSA ;fn A oLrq dks Rs. 100/- esa rFkk C oLrq dks Rs. 64/- esa [kjhnrs gS rks B bl oLrq dks
fdrus esa [kjhnrk gS &
(A) Rs. 120 (B) Rs. 160 (C) Rs. 150 (D) Rs. 180

1
8. If , sec A = x + , then the value of sec A + tan A is
4x
1
;fn sec A = x + , rks sec A + tan A dk eku gS &
4x

1 1 1
(A) x or (B) 2 x or (C) 4 x or (D) 1
x 2x 4x

9. 6 6 6 6 ........ = ?

(A) 3 (B) 6 (C) 9 (D)

10. The area of the shaded region is :


Nk; kfdr Hkkx dk {ks=kQy gS :

2 2 3 2
(A)
8
x (B)
4
x (C)
8
2 2 x 2 (D)
16
x

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 10
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
11. 4 buses runs between Bhopal and Gwalior. If man goes from Gwalior to Bhopal by a bus and comes back
to Gwalior by another bus, then the total possible ways are
Hkksiky ,oa Xokfy;j ds chp 4 clsa pyrh gSA ;fn dksbZ O;fDr ,d cl esa Xokfy;j ls Hkksiky dks tkrk gS rFkk iqu% fdlh
vU; cl ls Xokfy;j ykSVrk gSA ,slk djus ds dqy rjhds gS&
(A) 8 (B) 10 (C) 11 (D) 12

12. If AJAY is written as 1117, then in same code NAMA would be written as :
;fn AJAY dks 1117 fy[kk tk;s rks] mlh dksM+ esa NAMA dks D;k fy[kk tk;sxk \
(A) 5114 (B) 5411 (C) 5141 (D) 4511

13. Find the missing terms (?)


vKkr in (?) Kkr dhft,A
31 17 58 87
68 19 61 56
91 22 70 50
10 142 11 ?

(A) 3 (B) 6 (C) 7 (D) 9

4 3
14. In the given figure AB||DC. If x = y and y z then BAD =
3 8
4 3
fn, x;s fp=k esa AB||DC. ;fn x = y ,oa y z gks] rks BAD =
3 8

(A) 48 (B) 96 (C) 60 (D) 12


a b c abc
15. If = = , then 3 =
2 3 4 a b3 c 3

a b c abc
;fn = = gks, rc 3 3 3 =
2 3 4 a b c
2 8 4 6
(A) (B) (C) (D)
33 33 13 23

16. The base of a triangle is of length ' b ' and the altitude is of length ' h ' . A rectangle of height ' x ' is
inscribed in the triangle with the base of the rectangle in the base of the triangle . The area of the
rectangle is : ,d f=kHkq t dk vk/kkj ' b ' rFkk pkbZ ' h ' gS A ,d ' x ' pkbZ dk vk;r ftldk vk/kkj f=kHkq t
ds vk/kkj esa gS ] f=kHkqt ds vUrxZr cuk;k tkrk gSA vk;r dk {ks=kQy gS :
bx hx bx
(A) (h x) (B) (h x) (C) (h 2 x) (D) x (h x)
h b h

17. A rational number between 2 & 3 is : 2 o 3 ds chp ,d ifjes ; la [ ;k gS :


2 3 2. 3
(A) (B) (C) 1.4 (D) 1.5
2 2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 11
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
18. If six cubes of 20 cm edge are joined end to end, then the surface area (in sq. cm) of the resulting solid is
(;fn 20 cm Hkqtk okys N% ?kuksa dks ,d ds ckn ,d tksM+k tk;s rks ifj.kkeh oLrq dk i`"Bh; {ks=kQy gksxk
(A) 10400 (B) 4800 (C) 2600 (D) 9600
19. The mean of any five numbers is 4 . If after addition of one more number ' x ' . the mean becomes 5,
then the value of ' x ' is
fdUgh 5 la[ ;kvksa dk ek/; 4 gSA ;fn ,d la[ ;k ' x ' vkSj feykus ij la[ ;kvksa dk ek/; 5 gks tkrk gS rks ' x'
dk eku gS &
(A) 1 (B) 5 (C) 6 (D) 10
20. Given that PQRS is a square. SR is tangent to the circle with centre O and TR = OS. Then the ratio of area
of the circle to the area of the square.
PQRS ,d oxZ fn;k x;k gSA o`k ftldk dsUnz O dh Li'kZ js[kk SR gS rFkk TR = OS gS rc o`k vkSj oxZ ds {ks=kQyksa
dk vuqikr gS&

(A) : 3 (B) 2 : 3 (C) : 3 (D) : 4

SECTION 2 : (Maximum Marks : 40)


[kaM 2 : (vf/kdre vad : 40)
This section contains EIGHT questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s)
is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Marking scheme :
+5 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
0 In all other cases
bl [kaM esa vkB iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+5 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
0 vU; lHkh voLFkkvksa esa

21. The sum of three numbers in A.P. is 27 and the sum of their squares is 293, then one of the numbers is
rhu la[;k, tksfd lekUrj Js<+h esa gS] dk ;ksx 27 gS rFkk muds oxks dk ;ksx 293 gS] rks ,d la[;k gS &
(A) 4 (B) 8 (C) 12 (D) 14
sin cos(90 ) cos cos sin(90 ) sin
22. If 0 < < 90, then the expression + =
sec(90 ) cos ec(90 )

sin cos(90 ) cos cos sin(90 ) sin


;fn 0 < < 90 gS] rks O;atd + =
sec(90 ) cos ec(90 )

1 tan
(A) 0 (B) (C) sin cos (D)
2
sec cos ec 2
sec 2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 12
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

x 1
23. If A = , then
x 1
x 1
;fn A = gS] rks &
x 1

1 4x 1 2x 2 1 4( x 2 1) 1 2( x 2 1)
(A) A = 2 (B) A = 2 (C) A + = (D) A + =
A x 1 A x 1 A ( x 2 1) A ( x 2 1)

24. Which of the following is/are correct :


fuEu eas ls dkSu lk lR; gS &
(A) 6 2 > 4 6 (B) 7 2 < 4 6

(C) 11 10 > 12 11 (D) 74 3 = 2 + 3

25. Which of the following are identities for all possible positive acute angles ?
ds gj laHkkfor /kukRed U;wudks.k gksus ij fuEu esa ls dkSulh lehdk, gSa \
(A) tan2 sin2 = tan2 sin2
(B) cos4 + sin4 = cos8 sin8
(C) 1 + tan + tan2 + tan3 = sec3 (sin + cos )
(D) cosec2 + sec2 = cosec2 sec2
26. If a, b and c are three consecutive positive integers, then which of the following is always true
(A) a 2b + c is always even (B) a + b + c is always even
(C) a + 2b + c is always even (D) a + b + c is always odd
;fn a, b rFkk c rhu ekxr /kukRed iw.kkd gSa] rks fuEu esa ls dkSulk ges'kk lR; gksxk &
(A) a 2b + c ges'kk le gS (B) a + b + c ges'kk le gS
(C) a + 2b + c ges'kk le gS (D) a + b + c ges'kk fo"ke gS
27. If x2 1 is a factor of ax4 + bx3 411x2 + dx 8889 = 0, then a is divisible by
;fn x2 1, ax4 + bx3 411x2 + dx 8889 = 0 dk ,d xq.ku[k.M gS] rks a fuEu esa ls fdlls HkkT; gS &
(A) 3 (B) 6 (C) 9 (D) 12
28. If , are roots of equation ax2 + bx + c = 0 then
;fn , lehdj.k ax2 + bx + c = 0 ds ewy gks rks

(A) equation whose roots are , is ax2 bx (x 1) + c(x 1)2 = 0
1 1
(B) equation whose roots are 2, 2 is ax4 + bx2 + c = 0.
1 1
(C) equation whose roots are , is cx2 + bx + a = 0.

(D) equation ax2 bx + c = 0 has roots and .

(A) , ewyksa okyh lehdj.k ax2 bx (x 1) + c(x 1)2 = 0 gksxhA
1 1
(B) 2, 2 ewyksa okyh lehdj.k ax4 + bx2 + c = 0 gksxhA
1 1
(C) , ewyksa okyh lehdj.k cx2 + bx + a = 0 gksxhA

(D) lehdj.k ax2 bx + c = 0 ds ewy o gksxsaA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 13
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

PART - II (Hkkx - II)


SECTION 1 : (Maximum Marks : 30)
[kaM 1 : (vf/kdre vad : 30)
This section contains TEN questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four option is correct
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa nl iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls dso y ,d fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa
29. Which of the following statement is false for the properties of electrostatics lins of force ?
(A) they are not present inside the conductor
(B) they form closed loop
(C) they start from positive charge and end at nagitive charge
(D) thy never cross to each other
fuEUk esa ls dkSu&lk dFku fLFkj oS|qr cy js[kkvksa ds fy, vlR; gS \
(A) ;s pkyd ds vUnj mifLFkr ugh gksrh gSA
(B) ;s cUn ywi cukrh gS]
(C) ;s /kukos'k ls izkjEHk gksdj _.kkos'k ij [kRe gksrh gSA
(D) ;s dHkh ,d nwljs dks izfrPNsn ugh djrh gSA
30. Heat required to vaporize 4g of water by boiling at 373 K is 2160 calories. The specific heat of water in this
condition is :
4g ty dks 373 K ij mckydj okf"ir djus esa vko';d "ek 2160 dsyksjh gSA bl fLFkfr esa ty dh fof'k"V "ek
gS&
(A) 0.36 cal/g-K (B) 5.4 cal/g-K (C) zero (D) infinity (vuUr)
31. A particle at a height ' h ' from the ground is projected with an angle 30 from the horizontal, it strikes
the ground making angle 45 with horizontal. It is again projected from the same point with the same
speed but with an angle of 60 with horizontal. Find the angle it makes with the horizontal when it
strikes the ground :
tehu ls h pkbZ ij ,d d.k dks {kSfrt ls 30 ds dks.k ij iz{ksfir fd;k tkrk gSA ;g tehu {ksfrt ls 45 dks.k
ij Vdjkrk gSA bldks iqu% mlh pkbZ ls mlh leku pky ls ijUrq {kSfrt ls 60 dks.k ij iz{ksfir fd;k tk; rks tehu
ls Vdjkrs le; {kSfrt ls cuk;k x;k dks.k gS &
(A) tan1 (4) (B) tan1 (5) (C) tan1 ( 5 ) (D) tan1 ( 3 )
32. A body is thrown upwards with some initial velocity. Then which of the following represents the graph
of potential energy (PE) of the body versus time (t).
,d oy; dks mij fdlh osx ls QSdk x;k gS rks fuEu esa ls dkSulk xzkQ fLFkfr; mtkZ (PE) dk le; (t) ds lkFk ijhorZu
iznf'kZr djrk gSA

(A) (B) (C) (D)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 14
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

33. If A,B & A B are three nonzero vector. Such that A B is perpendicular to B then which of one is
correct :

;fn A,B rFkk A B rhu v'kqU; lfn'k bl izdkj gS fd A B lfn'k B ds yEcor gSA rks fuEu esa ls dkSulk fodYi
lgh gSA
B B
(A) A B (B) A (C) A > B (D) A >
2 2

34. A uniform thin rod is bent in the form of closed loop ABCDEFA as shown in the figure. The y-coordi-
nate of the centre of mass of the system is
2r 6r 2r
(A) (B) (C) (D) Zero
3 2

,dleku ,d iryh NM+ dks eksM +dj fp=kkuql kj ,d cUn ywi ABCDEFA cuk;k x;k gS] bl fudk; ds nzO;eku
dsUnz dk y-funsZ'kkad gSA
2r 6r 2r
(A) (B) (C) (D) 'kw U;
3 2

35. A particle moves from xA = 0.5 m to positon xB = 1.5 m in 2s, then in another 4s it moves from xB = 1.5 m
to xC = 2.5 m, then ratio of magnitudes of it's average velocity to average speed from whole time.
,d d.k xA = 0.5 m ls xB = 1.5 m, 2s esa pyrk gS fQj vxys 4s esa xB = 1.5 m ls xC = 2.5 m pyrk gS rks d.k ds
vkSlr osx ds eku ,oa vkSlr pky ds eku dk vuqikr (iwjs le;kUrjky esa) D;k gksxk &
1 1 1 2
(A) (B) (C) (D)
6 3 2 3
36. The position of a real point object and its point image are as shown in the figure. AB is the principal
axis. This can be achieved by using :
(A) convex mirror (B) concave mirror (C) plane mirror only (D) convex mirror only

,d okLrfod fcUnqor~ oLrq o blds fcUnqor~ izfrfcEc dh fLFkfr fp=k esa n'kkZ;s vuqlkj gSA AB eq[; v{k gSA ;g fdldk
mi;ksx djds laHko gS :
(A) mky niZ.k (B) vory niZ.k (C) dsoy lery niZ.k (D) dsoy vory niZ.k

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 15
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
37. Acceleration of image of a stationary point object O formed by plane mirror AB is :
(Assume smooth surfaces and light inextensible string)
fLFkj fcUnq fcEc O ds lery niZ.k AB }kjk cuk;s x;s frfcfEc dk Roj.k gS :
lrgsa fpduh ekusa o Mksjh gYdh vforkU; ekusa

g g 3g 4g
(A) (B) (C) (D)
4 2 4 3
38. A uniform square loop is placed symmetrically near a infinitely long current carrying straight wire as shown
in figure. Then which of the following statement is correct :
(A) when I increases loop will rotate clockwise
(B) when I increases loop will move pure translationaly rightward
(C) when I increases loop will have combined translation
and rotational motion
(D) when I decreases loop will rotate anticlockwise
,d ,dleku oxkZdkj ywi vuUr yEckbZ ds lh/ks /kkjkokgh rkj ds lehi
lefer :i ls fp=kkuql kj j[kk gSA rc fuEu esa ls dkSulk O;DrO; lR; gSA
(A) tc I c<s xk yw i nf{k.kkorZ ?kw es a xk
(B) tc I c<s xk yw i nkW ; h vks j 'kw } LFkkukUrfjr xfr djs xk
(C) tc I c<s xk yw i la ; q Dr LFkkukUrfjr rFkk ?kw . kZ u xfr djs xkA
(D) tc I ?kVs xk yw i okekorZ ?kw es a xkA

SECTION 2 : (Maximum Marks : 30)


[kaM 2 : (vf/kdre vad : 30)
This section contains FOUR questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s)
is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Marking scheme :
+5 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
0 In all other cases
bl [kaM esa pkj iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+5 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
0 vU; lHkh voLFkkvksa esa

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 16
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

39. Two identical metallic spheres are given charges +q and q respectively now :
nks ,d leku /kkfRod xksyksa dks e'k% +q rFkk q vkos'k fn;k tkrk gS vc :)
(A) Both sphere have equal masses nksuksa dk nzO;eku leku gSA
(B) The positively charged sphere has a mass smaller than the negatively charged sphere
/kukRed vkosf'kr xksys dk nzO;eku _.kkRed vkosf'kr ls de gSA
(C) The negatively charged sphere has a mass smaller than the mass of positively charged sphere
_.kkRed vkosf'kr xksys dk nzO;eku /kukRed vkosf'kr ls de gSA
(D) The change in their masses depends on the magnitude of q muds nzO;ekuksa es vUrj q ij fuHkZj djrk gSA

40. In a square plate of iron with given dimensions in figure a circular region is cut . Now it is heated .
Then which of the following options is/are correct.
yksg s dh ,d oxkZdkj IysV esa ls ,d o`kkdkj VqdMk dkV fy;k tkrk gSA vc bldks xeZ fd;k tkrk gS rks
dkSulk@ls fodYi lgh gSA

(A) ' a ' will increase (' a ' c<+ s xk) (B) ' a ' will decrease (' a ' ?kVs xk)
(C) ' r ' will increase (' r ' c<+ s xk) (D) ' r ' will decrease (' r ' ?kVs xk)

41. Choose the correct statement(statements) :


lgh dFku pqfu;sA

(A) A battery supplies electrons and an electric bulb consumes electrons.


(B) Resistivity of a thin nicrome wire is more than the resistivity of a thick nicrome wire of same length at
same temperature.
(C) If one half of the lens is covered with a black paper, the lens will produce a complete image but the
brightness of the image will decrease
(D) If we fix a very strong bar magnet in front of a large coil, some current will be induced and there will be
some deflection in the galvanometer
(A) cSVh bySDVkWu iznku djrh gS vkSj fo|qr cYc bySDVkWu [kpZ djrk gSA
(B) ,d eksVs nicrome rkj dh rqyuk esa ,d irys leku yEckbZ ds nicrome rkj tksfd leku rkieku ij gS dh
izfrjks/kdrk vf/kd gksrh gSA
(C) ;fn ysal dk vk/kk Hkkx dkys dkxt ls <d fn;k tk,] rks vc Hkh ysal ls fdlh oLrq dk iwjk izfrfcEc cusxk] ysfdu
izfrfcEc de pedhyk cusxkA
(D) ;fn ,d cMh dq.Myh ds lkeus ,d 'kfDr'kyh NM+ pqEcd dks fLFkj j[kk tk, rks dq.Myh esa dqN fo|qr okgd cy
vkSj /kkjk iszfjr gksxh] ftlls galvanometer esa dqN fo{kSi.k vk,xkA

42. Which of the following functions of A and B will not be performed if A and B possess different dimensions?
;fn A o B vyx&vyx foek,sa j[krs gS rks A rFkk B dkSuls Qyu dk;Z Qfyr ugha fd;s tk ldrs gS \
A
(A) A + B (B) A B (C) A/B (D)
e A B

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 17
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

PART - III (Hkkx - III)


SECTION 1 : (Maximum Marks : 30)
[kaM 1 : (vf/kdre vad : 30)
This section contains TEN questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four option is correct
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa nl iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls dso y ,d fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

43. A and B are two identical vessels. A contains 15 g ethane at 1atm and 298 K. The vessel B contains 75 g
of a gas X2 at same temperature and pressure. The vapour density of X2 is :
A rFkk B nks leku ik=k gSaA 1 atm rFkk 298 K ij A, 15 g ,Fksu ls ;qDr gSA leku rki rFkk nkc ij ik=k B xSl X2
ds 75 g ls ;qDr gSA X2 dk ok"i ?kuRo fuEu gSa &
(A) 75 (B) 150 (C) 37.5 (D) 45
44. In the reaction C(s) + CO2(g) 2CO(g), the equilibrium pressure is 12 atm. If 50% of CO2 reacts then
Kp will be :
vfHkf;k C(s) + CO2(g) 2CO(g), esa lkE; nkc 12 atm gSA ;fn 50% CO2 f;k djrk gS rks Kp gksxk %
(A) 12 atm (B) 16 atm (C) 20 atm (D) 24 atm
45. In which of the following cases, equilibrium shifts in forward direction on decreasing the volume of con-
tainer?
fuEu esa ls fdl ifjfLFkfr esa] ik=k ds vk;ru esa deh gksus ij lkE; vxz fn'kk dh vksj vxzflr gksxk \
(A) PCl5(g) PCl3(g) + Cl2(g) (B) CaCO3(s) CaO(s) + CO2(g)
(C) NH4HS(s) NH2(g) + H2S(g) (D) H2O(g) H2O( )
46. At 27C, a gas is compressed to half of its volume. To what temperature it must now be heated so that gas
occupies just its original volume ?
27C ij] ,d xSl blds vk;ru ds vk/ks rd laihfMr dh tkrh gSA fdl rkieku ij bldks xeZ fd;k tk, fd ;g xSl
blds okLrfod vk;ru dks izkIr dj lds \
(A) 54C (B) 600C (C) 327C (D) 327 K
47. Maximum oxidation state of oxygen is:
vkWDlhtu dh vf/kdre vkWDlhdj.k voLFkk gS&
(A) +6 (B) +4 (C) +2 (D) 2
48. Which of the following statements are correct ?
(I) In the long form of periodic table, the number of period indicates the value of principal quantum number.
(II) There are four d-block series comprising of total 40 elements in the long form of periodic table.
(III) s-block, d-block and f-block elements are metals.
(A) (I) and (II) only (B) (I) only (C) (II) and (III) only (D) (I), (II) and (III)
fuEu esa ls dkSuls dFku lgh gS %
(I) vkorZ lkj.kh ds nh?kZ :i esa] vkorZ dh la[;k eq[; DokaVe la[;k ds eku dks bafxr djrh gSA
(II) vkorZ lkj.kh ds nh?kZ :i esa] dqy 40 rRoksa ds lkFk] pkj d - CykWd Jsf.k;k gSA
(III) s-CykWd, d-CykWd rFkk f-CykWd rRo lHkh kkrq;sa gSaA
(A) dsoy (I) rFkk (II) (B) dsoy (I) (C) dsoy (II) rFkk (III) (D) (I), (II) rFkk (III)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 18
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
49. Which of the following is the structure of Fumaric acid:
fuEu esa ls ;wesfjd vEy dh lajpuk dkSulh gS\
H COOH HOOC COOH
(A) C C (B) C C
H COOH H H
H COOH H COOH
(C) C C (D) C C
HOOC CH3 HOOC H

50. The structure of 4-Methylpent-2-ene is :


4-esfFkyisUV-2-bZu dh lajpuk gS %
(A) (CH3 )2 CH CH2CH CH2 (B) (CH3 )2 CH CH CH CH3
(C) (CH3 )2 CH CH2CH CH CH3 (D) (CH3 )2 C CHCH2 CH3

51. The IUPAC name of

Br
|
CH3 CH CH2 CH2 CH2 C CH3 is
| |
OH Br
(A) 6, 6-Dibromoheptan-2-ol (B) 2, 2-Dibromoheptan-6-ol
(C) 6, 6-Dibromoheptan-2-al (D) None of these

Br
|
CH3 CH CH2 CH2 CH2 C CH3 dk IUPAC uke gSA
| |
OH Br

(A) 6, 6-MkbczkseksgsIVsu-2-vkWy (B) 2, 2-MkbczkseksgsIVsu-6-vkWy


(C) 6, 6-MkbczkseksgsIVsu-2-,sy (D) buesa ls dksbZ ugha

52. Which of the following reaction is Finkelstein reaction?


Acetone
(A) RI + NaCl
RCl + NaI (B) RCl + AgF RF + AgCl
Acetone
(C) RCl + NaI H2O
RI + NaCl (D) RCl + NaI RI + NaCl

fuEu esa ls dkSulh vfHkf;k fQadyLVhu vfHkf;k gS\


,lhVksu
(A) RI + NaCl RCl + NaI (B) RCl + AgF RF + AgCl
,lhVksu H2O
(C) RCl + NaI RI + NaCl (D) RCl + NaI RI + NaCl

SECTION 2 : (Maximum Marks : 20)


[kaM 2 : (vf/kdre vad : 20)
This section contains FOUR questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s)
is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Marking scheme :
+5 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 19
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
0 In all other cases
bl [kaM esa pkj iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+5 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
0 vU; lHkh voLFkkvksa esa

53. Consider following compounds, (fuEufyf[kr ;kSfxdksa dk izs{k.k dhft;s),

Choose the correct statement(s) from the following : (fuEufyf[kr fodYiksa esa ls lgh fodYi pqfu;s) :

(A) I, II and III are functional isomers. (B) I and II are position isomers.

(C) III and IV are chain isomers. (D) III and IV are metamers.

(A) I, II vkSj III f;kRed leko;oh gSA (B) I vkSj II fLFkfr leko;oh gSA

(C) III vkSj IV J`a[kyk leko;oh gSA (D) III rFkk IV e/;ko;oh gSA

54. A hydrogen like atom in ground state absorbs n photons having the same energy and it emits exactly n
photons when electronic transition takes place. Then the energy of the absorbed photon may be
,d gkbMkstu leku ijek.kq vk| ewy voLFkk esa leku tkZ ds n QksVksuksa dks vo'kksf"kr djrk gSA ;g ijek.kq tc
bysDVksuh; lae.k djrk gS] rks n QksVksuksa dk gh mRltZu djrk gSA rc vo'kksf"kr QksVkWu dh tkZ gks ldrh gSA
(A) 91.8 eV (B) 40.8 eV (C) 48.4 eV (D) 54.4 eV

55. Which of the following contains the same number of molecules?


(A) 1g of O2, 2g of SO2
(B)1g of CO2, 1g of N2O
(C) 112 ml of O2 at STP, 224 ml of He at 0.5 atm and 273 K
(D) 1g of oxygen, 1g of ozone

fuEu esa ls dkSu ls ;qXe v.kqvksa dh leku la[ ;k j[krs gSa \


(A) O2 dk 1g, SO2 ds 2g
(B) CO2 dk 1g, N2O dk 1g
(C) STP ij O2 ds 112 ml, 273 K rFkk 0.5 atm ij He ds 224 ml
(D) vkW Dlhtu dk 1g, vks tks u dk 1g

56. Which one of the following sets of ions represents the collection of isoelectronic species?
fuEu esa ls dkSulk vk;uks dk leqPp; lebysDVkSfud Lihlht ds lewg dks n'kkZrk gS \
(A) Na+, Mg2+, Al3+, F (B) Na+, Ca+2, Sc3+, F (C) K+, Cl, Mg2+, Sc3+ (D) K+, Ca2+, Sc3+, Cl

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 20
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
ANSWER KEY TO SAMPLE TEST PAPER-I
1. (C) 2. (C) 3. (D) 4. (B) 5. (C) 6. (A) 7. (B)
8. (B) 9. (A) 10. (A) 11. (D) 12. (C) 13. (C) 14. (C)
15. (B) 16. (A) 17. (D) 18. (A) 19. (D) 20. (C) 21. (AD)
22. (BCD) 23. (AD) 24. (ABCD) 25. (ACD) 26. (AC) 27. (ABD) 28. (ACD)
29. (B) 30. (D) 31. (C) 32. (B) 33. (C) 34. (B) 35. (B)
36. (B) 37. (D) 38. (B) 39. (BD) 40. (AC) 41. (C) 42. (ABD)
43. (A) 44. (B) 45. (D) 46. (C) 47. (C) 48. (D) 49. (D)
50. (B) 51. (A) 52. (C) 53. AD 54. AB 55. ABC 56. AD

HINTS & SOLUTION TO SAMPLE TEST PAPER-I


1. x = ADB
= 90 30 = 60

2. Let AB & CD are two parallel chords of same length (ekuk AB & CD leku yEckbZ dh nks lekUrj thok gSA)
A
m
5 B
O 13
C 5
N
D
OB = 13, m = 10 OM = 5
MB = 13 2 10 2 = 169 25 = 144 = 12 AB = 24
3. The ratio of each consecutive term is in GP series:
1 1 1
, , , 1, 2, 4, ........
8 4 2
Hence, the next term = 16 4 = 64
4. Mirror image of 04 : 28 will be
11 : 60 04 : 28 = 07 : 32
1 1
1 2
sin 30 tan 45 sec 60 2
5. = 1
= 2 =1
cos ec 30 cot 45 cos 60 1
2 1
2 2
6. Let ekuk OA = OC = BC = AB = a
4a = 52 a = 13
OB = 24 DO = 12
AD = 13 2 12 2 = 5
AC = 10
7. Let A have x % profit (;fn A ykHk x % gS A)
then B by that article at 100 + x (rc B oLrq dks [kjhns xk 100 + x es a )
100 x
& C buy that article at (100 + x) x 64
100
100 x
vkSj C oLrq dks (100 + x) x 64
100

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 21
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

1
= 100 + x x x 64
100

x2
= 100 = 64
100

x2
36 = x2 = 3600 x = 60
100
So B buy that artich at 160 (vr% B oLrq 160 : esa [kjhnrk gSA)
1 1 1
8. secA = x + sec2A = x2 + 2
.
4x 16 x 2

1 1 1
1 + tan2A = x2 + 2
tanA = x .
16 x 2 4x

1
secA + tanA = 2x or .
2x

9. Let (ekuk) y = 6 6 6 ......

y = 6y y2 = y + 6
y2 y 6 = 0
y2 3y + 2y 6 = y(y 3) + 2(y 3) = 0
y = 2, 3 & (vkS j ) y 2
y = 3
2
1 1 x 1 1 x 2
10. Area of shaded region = . x 2 = x2 =
4 2 2 4 8 8
2
1 1 x 1 1 x 2
Nk; kfdr Hkkx dk {ks=kQy = . x 2 2 = x 2 4 8 =
4 2 8

11. Since, the man can go in 4 ways, and he come back in 3 ways
Total number of ways = 4 3 = 12
pawfd O;fDr 4 rjhdksa ls tk ldrk gS vkSj 3 rjhdksa ls okil ykSV ldrk gSA
vr% dqy rjhds = 4 3 = 12
13. The sum of the number in each column is 200.
14. BDC = x
x + y + z = 180
4 8
y + y + y = 180 5y = 180 y = 36
3 3
4
x= .36 = 48
3
BAD =180 (48 + 72) = 60

a b c
15. = = =
2 3 4
a = 2
b = 3
c = 4
abc 3 (2 3 4) 8
= =
a3 b3 c 3 3 (23 3 3 4 3 ) 33

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 22
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

CD hx
16. =
b h
b
CD = (h x)
h
bx
area of CDEF = (h x)
h
15 3
17. 2 <1.5< 3 and 1.5 = = is a rational number
10 2
15 3
2 <1.5< 3 vkSj 1.5 = = ifjes; la[ ;k gSA
10 2
18. Total surface area = 4.20 . 120 + 2 . 20 . 20
dqy i`"Bh; {ks=kQy = 9600 + 800 = 10400
19. Let five numbers are a, b, c, d, e
ekuk ikap la[ ;k, a, b, c, d, e gSaA
then (rc ) a + b + c + d + e = 20
Now (vc ) a + b + c + d + e + x = 30
x = 30 20 = 10
20. let the radius of circle be r. Area of circle = r2
length SR = 4r 2 r 2 = 3r
Area of square = 3r2
r 2
required ratio = 2 = .
3r 3
sin cos(90 ) cos cos sin(90 ) sin
22. +
sec (90 ) cosec (90 )
sin sin cos cos cos sin
= cosec
+ sec
= sin3 cos + cos3 sin
= sin cos (sin2 + cos2 ) = sin cos
1 x 1 x 1
23. A =
A x 1 x 1

( x 1)2 ( x 1)2 4x
= = 2
x2 1 x 1

1 x 1 x 1 ( x 1) 2 ( x 1) 2 x 2 1 2x x 2 1 2x
A+ = + = 2 =
A x 1 x 1 ( x 1) x2 1

1 2( x 2 1)
A+ =
A x2 1

1 sin 2
25. (A) tan2 sin2 = sin2 1 = sin2. = tan2 sin2
cos 2 cos 2
(B) cos8 sin8 = (cos4 + sin4 ) (cos2 + sin2 ) (cos2 sin2 )
= (cos4 + sin4 ) cos 2 cos4 + sin4
cos sin
(C) 1 + tan + tan2 + tan3 = sec2 + tan sec2 = sec2
cos
(D) log (tan 1 tan 2 tan 3 tan 4...........tan 89)= log 1 = 0

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 23
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
26. Since a, b, c are consecutive integers a + c is even & 2b is always even
pwfd a, b, c rhu ekxr iw.kkd gS vr% a + c le rFkk 2b le gksxsaA
a 2b + c & a + 2b + c are always even (lnSo le gksxsa)
a + b + c is not always even (lnSo le ugha gksxsa)
& (vkSj) a + b + c is not always odd. (lnSo fo"ke ugha gksxsa)
27. Since (x + 1) (x 1) is a factor of ax4 + bx3 411x2 + dx 8889 = 0
pwfd (x + 1) (x 1) lehdj.k ax4 + bx3 411x2 + dx 8889 = 0
a + b 411 + d = 8889
& (vkSj) a b 411 d = 8889
2a 822 = 17778 2a = 18600 a = 9300
So a divide by 3, 6, 12 (vr% 3, 6, 12 ls HkkT; gS)

28. (A) ax2 + bx +c =0


Equation whose roots are lehdj.k ftlds ewy , gSA
1 1
x
= x
1 1 x
a2 +b +c = 0
2
x bx
a c = 0
1 x 1 x
ax2 + bx(1-x) + c (1x)2 = 0
ax2 bx (x 1) + c(x 1)2 = 0
1 1
(C) Equation whose roots are lehdj.k ftlds ewy , gSA

1 1
= x
x
a2 + b + c = 0
a b
c 0
x2 x
cx2 + bx + a = 0
(D) Equation whose roots are lehdj.k ftlds ewy , gSA
= x = x
a2 + b + c = 0 ax2 bx + c = 0
30. Q = mST
Since in boiling T = 0, S =
pwafd mckyus esa T = 0, S =

31. Using v = u 2 2gh ds iz;ksx ls

v= u 2 sin 2 2gh (vertical comp. when striking) m/okZ/kj ?kVd] tc Vdjkrs gS


Now vc tan 45 = 1

u cos = u 2 sin 2 2gh

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 24
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
u2 cos2 = u2 sin2 + 2gh .....(1)
3 1
u2 = 2gh
4 4
u2 = 4gh
u = 2 gh

3
4gh. 2gh
V 4 5gh
tan = V = 1 = = 5
H 2 gh gh
2

33.

So vr%, A > B
2r
34. The centre of mass of semicircular ring is at a distance
from its centre. (Let = mass/length)
2r
v/kZo `kkdkj oy; dk nzO;eku dsUnz blds dsUnz ls
nwj h ij gksxk (ekuk = nzO;eku/yEckbZ)
2r 4r
r 2r
Ycm = 6r
r r r 2r 3 2

2
Vavg 6 ratio = 1
35. 6 3
Vavg
speed
6

36. The line joining O and crosses principal axis of the mirror at centre of curvature. In a convex mirror,
for object to be at centre of curvature, the object has to be virtual.
Hence the given situation can be achieved only by using a concave mirror with object placed a distance
a above centre of curvature C on principal axis as shown.

2m 2g
37. Acceleration of mirror niZ.k dk Roj.k = g =
2m 4m 3
acceleration of image frfcEc dk Roj.k = 2 acceleration of mirror niZ.k dk Roj.k
4g
=
3
41. (A) A battery supplies energy and a bulb consumes energy.
(B) Resistivity depends only on material.
(C) Half part of the lens will converge the rays at the some point. So the complete image will be produced
but less rays will meet of the image, so brightness of the image will decrease.
(D) As the magnet is fixed, flux will not charge, so no emf or current will induce.
(A) battery fo|qr tkZ iznku djrh gS] vkSj bulb tkZ [kpZ djrk gS
(B) izfrjks/kdrk dsoy inkFkZ ij gh fuHkZj djrh gS
(C) ysal dk vk/kk Hkkx Hkh fdj.kksa dks ogh feyk,xkA vr% image ogha cusxh] mrus gh vkdkj dh cusxh] ysfdu vc
image ij de fdj.ks feysxh vr% image dh sharpness ?kV tk,xhA
(D) ;fn pqEcd fLFkj jgrk gS] rks pqEcdh; flux ifjofrZr ugh gksxk vr% dksbZ emf izsfjr ugh gksxkA
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 25
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

15 75
43. = M
30 B

150
MB = 150. (V.D.)B = = 75.
2

44. C(s) + CO2(g) 2CO(g)


3P
PP/2 P= = 12
2

P2
so (blfy,) KP = = 2P = 2 8 = 16 atm.
(P / 2)

46. Vi / Ti = Vf/Tf (at constant pressure) (fu;r nkc ij)


Vi = V/2, Ti = 300 K
Vf = V, Tf = 600 K
47. Oxygen only shows +2 to 2 oxidation state.
48. All statements are correct. (lHkh dFku lgh gSA)
49. Fumaric acid is the trans form of Butenedioic acid.
52. Is correct option.
In Finkelstein reaction Iodine is prepared by exchange of chlorine in the presence of non-polar solvent
acetone.
53. For being functional isomers, functional group should not match.
(Phenol and aliphatic alcohol are considered as different functional groups)
f;kRed leko;oh gksus dh otg ls f;kRed lewg feyku ugha djrs gSA
(fQukWy vkSj ,fyQsfVd ,YdksgkWy vyx&vyx f;kRed lewg gksrs gSA)
54. Since it absorbes n photons and it also emits exactly n-photons therefore transition must have taken place
from 1 to 2.
Energy of photon = 10.2 Z2
where Z = 1, 2, 3, 4.
pwfd n QksVksuks dks ;g vo'kksf"kr djrk gS rFkk n QksVksuks dks gh mRlftZr djrk gSA blfy, bldk lae.k 1 ls 2 Lrj
esa gksuk pkfg,A
QksVksu dh tkZ = 10.2 Z2, tgk Z = 1, 2, 3, 4.
55. For same number of molecules, number of moles should be same.
v.kq dh leku la[ ;k ds fy,] eksyksa dh la[ ;k leku gksuh pkfg,A

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JA/JB-PAGE # 26
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
SAMPLE TEST PAPER-II
(For Class-XI Appearing / Passed Students)
Course : VISHWAAS (JF)

Marks to be awarded
S.No. Subject Section Nature of Questions No. of
Correct Wrong Total
Questions
Straight Objective Type Questions
1 to 14 Section-I 14 3 -1 42
(dsoy ,d fodYi lgh)
PART-I Multiple Choice Questions
15 to 19 (Maths) Section-II 5 4 0 20
(,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh)
20 to 23 Section-III Comprehension ( vuqPNsn) (2 Comp. x 2 Q.) 4 3 -1 12
Straight Objective Type Questions
24 to 37 Section-I 14 3 -1 42
(dsoy ,d fodYi lgh)
PART-II Multiple Choice Questions
38 to 42 (Physics) Section-II 5 4 0 20
(,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh)
43 to 46 Section-III Comprehension ( vuqPNsn) (2 Comp. x 2 Q.) 4 3 -1 12
Straight Objective Type Questions
47 to 60 Section-I 14 3 -1 42
(dsoy ,d fodYi lgh)
PART-III Multiple Choice Questions
61 to 65 (Chemistry) Section-II 5 4 0 20
(,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh)
66 to 69 Section-III Comprehension ( vuqPNsn) (2 Comp. x 2 Q.) 4 3 -1 12
Total 69 222

PART - I (Hkkx - I)
SECTION 1 : (Maximum Marks : 42)
[kaM 1 : (vf/kdre vad : 42)
This section contains FOURTEEN questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four option is correct
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa pkSng iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls dso y ,d fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

1
1. The number N = log3 79. log1/8 3 . log5 lies between two successive integers a and b where
8
1
la[;k N = log3 79. log1/8 3 . log5 nks ekxr iw.kkdks a rFkk b ds e/; fLFkr gS] tgk&
8
(A) a = 1, b = 2 (B) a = 2, b = 3 (C) a = 3, b = 4 (D) a = 0, b = 1

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 27
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
2. A staircase has twelve steps. You can take one or two steps at a time. In how many different ways can you
go up the staircase ?
12 lhf<;k nh xbZ gSA vki ,d ckj esa ,d dne ;k nks dne p< ldrs gks] rks fdrus izdkj ls vki lEiw.kZ lhf<;k p<
ldrs gks ?
(A) 116 (B) 228 (C) 233 (D) 427
3. In a series of 5 matches in football (A team has equal chances to win, loose or draw a match). The
probability that a forecast selected at random has exactly 2 correct predictions, is
5 Qq V cky es pks a dh ,d Ja [ kyk es a Bhd 2 es pks a ds iw o kZ u q eku lgh gks u s dh iz kf;drk (tcfd iz R;s d es p es a fdlh ny
ds thrus] gkjus o esp Mk gksus dh leku laHkkouk gS] gksxh&
163 40 60 80
(A) (B) (C) (D)
243 243 243 243
2
4. Number of real solutions of the equation | x 3 |3 x 10 x 3 = 1 is
(A) exactly four (B) exactly three (C) exactly two (D) exactly one
3 x 2 10 x 3
lehdj.k | x 3 | = 1 ds okLrfod gyksa dh la[;k gS&
(A) Bhd 4 (B) Bhd 3 (C) Bhd 2 (D) Bhd 1
5. If a, b, c and d are four positive real numbers such that abcd = 1, then the minimum value of
(1 + a) (1 + b) (1 + c) (1 + d) is
;fn a, b, c, d pkj /kukRed okLrfod la[ ;k,a gS tgk abcd = 1 rc (1 + a) (1 + b) (1 + c) (1 + d) dk U;wure
eku gS&
(A) 4 (B) 1 (C) 16 (D) 18
6. If the area of the isosceles right angle triangle BAC, right angled at A, is 50. Then the length of the
median through A is
;fn ledks. k lef}ckgq f=kHkqt BAC tks fd A ij ledks. k gS] dk {ks=kQy 50 gSA rks A ls xqtjus okyh ekf/;dk dh
yEckbZ gS&
(A) 5 (B) 10 2 (C) 25 (D) 5 2
2
7. The arithmetic mean of greatest and least integral values of so that ( + 1, 1) and origin lie on the same
side of x 10y 2 = 0 is
;fn ewy fcUnq rFkk fcUnq (2 + 1, 1) ds js[kk x 10y 2 = 0 ds gh vksj fLFkr gks] rks bl izdkj izkIr ds vf/kdre
rFkk U;wure iw.kkd ekuksa dk lekUrj ek/; gS &
(A) 0 (B) 4 (C) 5 (D) none of these (buesa ls dksbZ ugha)
e e
8. A variable line makes intercepts e and e on the co-ordinates axes, where , are the eccentricities
2 2
of a hyperbola and its conjugate respectively. If the line always touches the circle x 2 + y2 = r2, then r =
e e
,d pj js[kk funsZ'kh v{kksa ij e vkSj e vUr%[k.M dkVrh gSa] tgk , e'k% ,d vfrijoy; vkSj blds la;qXeh
2 2
vfrijoy; dh mRdsUnzrk, gSA ;fn ;g js[kk lnSo o`k x 2 + y2 = r2 dks Li'kZ djrh gS] rks r =
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) can not be decided ( fuf'pr ugha dj ldrs gSaA)
3
9. If a sin + b cos = (a b)2 2ab sin 4 , for all values of , then

2a
(A) (a + b + c)2 = a2 + b2 for every real value of c. (B) is an irrational number..
b
(C) point (a, b) lie on straight line y = x (D) none of these
3
;fn ds lHkh ekuksa ds fy, a sin + b cos = (a b)2 2ab sin 4 gks] rks

2a
(A) c ds iz R;s d okLrfod eku ds fy, (a + b + c)2 = a2 + b2 (B) ,d vifjes; la[ ;k gSA
b
(C) fcUnq (a, b) ljy js [ kk y = x ij fLFkr gS A (D) bues a ls dks bZ ugha
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 28
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
10 10 10 10 10 p
C0 C1 C2 C3 C10
10. Value of the expression + ..............+ when expressed in form of
2 3 4 5 12 q
where p, q is
10 10 10 10 10 p
C0 C1 C2 C3 C10
O;atd + ..............+ tc ds :i esa fy[kk tkrk gS ] tgk
2 3 4 5 12 q
p, q gS] gS
1 1 13
(A) (B) (C) (D) none of these (buesa ls dksbZ ugha)
26 132 61
11. The circle x2 + y2 4x 2y = 11 makes equal intercepts on the lines L1 : x + 2y + 1 = 0 and L2. Then equation
of L2 may be
o`k x2 + y2 4x 2y = 11 js[kkvkas L1 : x + 2y + 1 = 0 rFkk L2 ij leku vUr%[k.M cukrk gS] rks L2 dk lehdj.k gks
ldrk gS &
(A) 2x + y + 1 = 0 (B) 2x y + 3 = 0 (C) 2x + y = 0 (D) 3x 2y + 2 = 0
2006 100 3 2
12. Sum of common roots of z + z + 1 = 0 and z + 2z + 2z + 1= 0 is
lehdj.kksa z2006 + z100 + 1 = 0 rFkk z3 + 2z2 + 2z + 1= 0 ds mHk;fu"B ewyksa dk ;ksx gS&
(A) 0 (B) 1 (C) 1 (D) 2
13. The diagram shows the dimensions of the floor of an L-shaded room.(All the angle are right angles).
The area of the largest circle that can be drawn on the floor of this room, is
L-vkdkj ds ,d dejs ds Q'kZ dh foEkk;sa fp=k es a n'kkZ; h x;h gS (lHkh dks. k ledks. k ij gS ) cMs ls cMs o` k dk {ks=kQy
gksxk tks bl dejs ds Q'kZ ij [khapk tk ldrk gS&

3 10

12
9

18

81 145
(A) 16 (B) (C) 25 (D)
4 4
2009 2 2008 3 2007
14. Number of different terms in the sum (1 + x) + (1 + x ) + (1 + x ) , is
(1 + x)2009 + (1 + x2)2008 + (1 + x3)2007 es a fofHkUu inks a dh la [ ;k gS &
(A) 3683 (B) 4007 (C) 4017 (D) 4352

SECTION 2 : (Maximum Marks : 20)


[kaM 2 : (vf/kdre vad : 20)
This section contains FIVE questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s)
is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Marking scheme :
+4 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
0 In all other cases
bl [kaM esa ikp iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+4 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
0 vU; lHkh voLFkkvksa esa

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 29
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

15. The quadratic equation, a (x b) (x c) + b (x c) (x a) + c (x a) (x b) = 0,


where 0 < a < b < c, has -
(A) exactly one root lying between a & b (B) exactly one root lying between b & c
(C) exactly one root lying between a & c (D) both roots lie between a & c.
f}?kkr lehdj.k a (x b) (x c) + b (x c) (x a) + c (x a) (x b) = 0, (tgk 0 < a < b < c)
(A) dk a o b ds e/; Bhd ,d ew y fLFkr gS A (B) dk b o c ds e/; Bhd ,d ew y fLFkr gS A
(C) dk a o c ds e/; Bhd ,d ew y fLFkr gS A (D) ds nks u ks a ew y a o c ds e/; fLFkr gS A

5c 3b a
16. If a , b , c are positive numbers in G.P. and log , log , log are in A.P, then which
a 5
c 3b
of the following is/are correct ?
5
(A) b = c (B) a , b , c cannot be the sides of a triangle
3
25c 5
(C) a = (D) a = c
9 9

5c 3b a
;fn /kukRed la[ ;k,a a , b , c xq. kkskj Js<h esa gS vkSj log , log , log lekUrj Js <h es a gS ] rc
a 5c 3b
fuEu esa ls dkSulk@dkSuls dFku lgh gS ?
5
(A) b = c (B) a , b , c f=kHkq t dh Hkq tk,a ugha gks ldrh
3
25c 5
(C) a = (D) a =
c
9 9
17. If A, B, C are angles of ABC and tan A tan C = 3, tan B tan C = 6, then
;fn f=kHkqt ABC ds dks. k A, B, C gS vkSj tan A tan C = 3, tan B tan C = 6, rc

(A) A = (B) tan A tan B = 2
4
tan A 3
(C) = (D) tan 3A + tan3B = tan3C + 3 tan A tan B tan C = 0
tan C 2
18. Tangents PA and PB are drawn to circle x2 + y2 = 4 from the point P(3, 0), with centre C. Which of the
following are true ?
10
(A) Area of triangle PAB is equal to 5 sq. units
9
20
(B) Area of triangle PAB is equal to 5 sq. units
3
(C) Area of quadrilateral PACB is equal to 4 5 sq. units

(D) Area of quadrilateral PACB is equal to 2 5 sq. units


fcUnq P(3, 0) ls o`k x2 + y2 = 4, ftldk dsUnz C gS] ij Li'kZ js[kk,a PA vkSj PB [khaph tkrh gS] rc fuEu esa ls dkSulk
lgh gS ?
10
(A) f=kHkqt PAB dk {ks=kQy 5 oxZ bdkbZ ds cjkcj gSA
9
20
(B) f=kHkqt PAB dk {ks=kQy 5 oxZ bdkbZ ds cjkcj gSA
3
(C) prqHkqZt PACB dk {ks=kQy 4 5 oxZ bdkbZ ds cjkcj gSA

(D) prqHkqZt PACB dk {ks=kQy 2 5 oxZ bdkbZ ds cjkcj gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 30
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
19. Identify the statements which are True.
(A) the equation of the director circle of the ellipse, 5x2 + 9y2 = 45 is x2 + y2 = 14.
x2 y 2
(B) the sum of the focal distances of the point (0, 6) on the ellipse + = 1 is 10.
25 36
(C) the point of intersection of any tangent to a parabola & the perpendicular to it from the
focus lies on the tangent at the vertex.
(D) the line through focus and (at21, 2 at1) on y2 = 4ax, meets it again in the point (at22, 2 at2)
if t1t2 = 1.
fuEu esa ls dkSuls dFku lR; gS%
(A) nh?kZo`k 5x2 + 9y2 = 45 ds fu;ked o`k dk lehdj.k x2 + y2 = 14 gSA
x2 y 2
(B) nh?kZo`k + = 1 ij fcUnq (0, 6) ls ukfHk nwfj;ksa dk ;ksxQy 10 gSA
25 36
(C) ijoy; dh fdlh Li'kZ js[kk vkSj ukfHk ls bl ij yEc dk izfrPNsn fcUnq 'kh"kZ ij Li'kZ js[kk ij fLFkr gksrk
gS A
(D) ;fn js[ kk ijoy; y2 = 4ax dh ukfHk vkS j (at21, 2 at1) ls xqt jrk gS rFkk iq u % (at22, 2 at2)
fcUnq ij feyrk gS] ;fn t1t2 = 1.
SECTION - 3 : (Maximum Marks : 12)
[kaM 3 : (vf/kdre vad : 12)
This section contains TWO paragraphs
Based on each paragraph, there will be TWO questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s)
is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa nks vuqPNsn gSaA
izR;sd vuqPNsn ij nks iz'u gaSA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u ds fy,] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

Paragraph for Question Nos. 20 to 21 iz'u 20 ls 21 ds fy, vuqP Nsn


A man has 7 relatives 4 of them are ladies and 3 gentlemen his wife has also 7 relatives 3 of them are ladies
and 4 gentlemen. Answer the following :
,d O;fDr ds lkr fj'rsnkj gS ftuesa 4 efgyk,a o 3 iq:"k gS] O;fDr dh iRuh ds Hkh 7 fj'rsnkj gS ftuesa 3 efgyk,a o 4 iq:"k gS] rc
20. In how many ways they can invite a dinner party of 3 ladies and 3 gentleman. So that there are 3 of the man's
relative and 3 of the wife's reative in the party?
fdrus rjhds ls jkf=kHkkst ij 3 efgykvksa o 3 iq:"kksa dks vkefU=kr dj ldrs gS tcfd muesa O;fDr ds 3 fj'rsnkj gks o iRuh
ds Hkh 3 fj'rsnkj gksA
(A) 484 (B) 485 (C) 486 (D) 487
21. In how many ways all the persons (including relatives, man and woman) can sit on a round table so that no
two women sit together
lHkh O;fDr (lkjs fj'rsnkjksa lesr ifr o iRuh Hkh) ,d xksykdkj est ij fdrus rjhds ls cSBk;s tk ldrs gS tcfd dksbZ nks
efgyk,a lkFk u cSBsA
7! 8! 8! 8!
(A) (B) (C) 7! 8! (D) 8! 8!
2 2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 31
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Paragraph for Question Nos. 22 to 23 (iz'u 22 ls 23 ds fy, vuqP Nsn)
Let f(x) = x3 3x + 2. Consider the equation |f(|x|)| + 2 = . Then answer the following questions :
ekukfd f(x) = x3 3x + 2 rFkk lehdj.k |f(|x|)| + 2 = gS] rc fuEufyf[kr iz'uksa ds mkj nhft,&
22. Set of values of for which equation |f(|x|)| + 2 = has 6 solutions, is
ds ekuksa dk leqPp;] ftlds fy, lehdj.k |f(|x|)| + 2 = ds 6 gy gksa] gS&
(A) (2, 4) (B) (4, 6) (C) [4, 6) (D) [2, 4)
23. Set of values of for which equation |f(|x|)| + 2 = has 4 solutions, is
ds ekuksa dk leqPp;] ftlds fy, lehdj.k |f(|x|)| + 2 = ds 4 gy gksa] gS&
(A) [2, 4) (B) (2, 4] (C) (2, 4) {6} (D) none of these (buesas ls dksbZ ugha)

PART - II (Hkkx - II)


SECTION 1 : (Maximum Marks : 42)
[kaM 1 : (vf/kdre vad : 42)
This section contains FOURTEEN questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four option is correct
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa pkSng iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls dso y ,d fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa
24. A body is thrown upwards with some initial velocity. Then which of the following represents the graph of
potential energy (PE) of the body versus time (t).
,d oy; dks mij fdlh osx ls QSdk x;k gS rks fuEu esa ls dkSulk xzkQ fLFkfr; mtkZ (PE) dk le; (t) ds lkFk ijhorZu
iznf'kZr djrk gSA

(A) (B) (C) (D)

25. A satellite is launched in the equatorial plane in such a way that it can transmit signals upto
600 latitude on the earth. Then the angular velocity of the satellite is :
,d mixzg dks Hkwe/; js[kk ry esa bl rjg iz{ksfir djrs gSa fd ;g i`Foh ij 600 va{kk'k rd ladsr lapkfjr dj ldrk
gSA rc mixzg dk dks. kh; osx gS &
GM GM GM 3 3GM
(A) 3 (B) 3 (C) 3 (D)
8R 2R 4R 8R 3

26. A tuning fork of frequency 512 Hz makes 4 beats per second with the vibrating string of a piano. The beat
frequency decreases to 2 beats per sec when the tension in the piano string is slightly decreased. The
frequency of the piano string before decreasing the tension was
512 vko`fr dk ,d Lofj=k] fi;kuksa ds dfEir rkj ds lkFk 4 foLiUn izfr lsd.M mRiUu djrk gSA tc fi;kuksa ds rkj esa
ruko dks FkksM+k&lk ?kVk;k tkrk gS dEiUu dh vko`fr 2 foLiUn@ls de gks tkrh gS ruko ?kVkus ls igys fi;kuksa dh vko`fr
FkhA
(A) 510 Hz (B) 514 Hz (C) 516 Hz (D) 508 Hz

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 32
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

27. If A,B & A B are three nonzero vector. Such that A B is perpendicular to B then which of one is
correct :

;fn A,B rFkk A B rhu v'kqU; lfn'k bl izdkj gS fd A B lfn'k B ds yEcor gSA rks fuEu esa ls dkSulk fodYi
lgh gSA
B B
(A) A B (B) A (C) A > B (D) A >
2 2
28. A tube in vertical plane is shown in figure. It is filled with a liquid of density and its end B is closedThen the
force exerted by the fluid on the tube at end B will be : [Neglect atmospheric pressure and assume the
radius of the tube to be negligible in comparison to ]
(A) 0 (B) g A0
(C) 2g A0 (D) Cannot be determined

fp=k esa ,d uyh ?okZ/kj ry esa gSA bldks ?kuRo okys nzo ls Hkj dj fdukjs B dks cUn dj fn;k tkrk gS rks nzo ds }kjk
uyh ds B Nksj ij yxus okyk cy gksxk [ok;qnkc dks ux.; ekusa rFkk dh rqyuk esa uyh dh f=kT;k dks ux.; ekusa ]
(A) 0 (B) g A0
(C) 2g A0 (D) Kkr ugha dj ldrs gSa
29. Heat required to vaporize 4g of water by boiling at 373 K is 2160 calories. The specific heat of water in this
condition is :
(A) 0.36 cal/g-K (B) 5.4 cal/g-K (C) zero (D) infinity
4g ty dks 373 K ij mckydj okf"ir djus esa vko';d "ek 2160 dsyksjh gSA bl fLFkfr esa ty dh fof'k"V "ek gS&
(A) 0.36 cal/g-K (B) 5.4 cal/g-K (C) 'kwU; (D) vuUr
30. Find the efficiency of the cyclic process ( = 5/3)
ph; ize dh n{krk Kkr djks ( = 5/3)

4 4 3 7
(A) (B) (C) (D)
23 7 11 22
100
31. During the head on collision of two masses 1 kg and 2 kg the maximum energy of deformation is J.
3
If before collision the masses are moving in the same direction, then their velocity of approach before
the collision is :
100
nks nzO;ekuksa 1kg. rFkk 2kg dh 'kh"kkZfHkeq[ k VDdj ds nkSj ku laihMu dh egRre tkZ 3 twy gSA ;fn VDdj ds
igys nzO;eku leku fn'kk esa xfreku gSa] rc mudk VDdj ls igys lkehI; osx gS &
(A) 10 m/sec. (B) 5 m/sec. (C) 20 m/sec. (D) 10 2 m/sec.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 33
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
32. A transverse wave is represented by y = Asin(t kx). For what value of the wavelength, the wave velocity
equal to the half of the maximum particle velocity?
,d vuqizLFk rjax y = Asin(t kx) }kjk iznf'kZr gksrh gS] rjaxnS/;Z ds dkSu&ls eku ds fy;s rjax osx d.k ds vf/kdre
osx ds vk/ks ds cjkcj gksxk \
(A) A/2 (B) A (C) 2A (D) A
33. An insect is moving on an incline plane of inclination . Between the incline and the insect, coefficient of
static and kinetic friction are s and k respectively (s > k). With what maximum acceleration, can the insect
move ?
,d dhM+k dks.k okys urry ij xfr'khy gSA urry rFkk dhM+s ds e/; LFkSfrd rFkk xfrd ?k"kZ.k xq.kkad e'k% s rFkk
k (s > k) gSA fdrus vf/kdre Roj.k ds lkFk dhM+k xfr dj ldrk gS ?
(A) g sin + s g cos (B) g sin + k g cos
(C) g sin k g cos (D) s g cos + g sin
34. A particle at a height ' h ' from the ground is projected with an angle 30 from the horizontal, it strikes
the ground making angle 45 with horizontal. It is again projected from the same point with the same
speed but with an angle of 60 with horizontal. Find the angle it makes with the horizontal when it
strikes the ground :
tehu ls h pkbZ ij ,d d.k dks {kSfrt ls 30 ds dks.k ij iz{ksfir fd;k tkrk gSA ;g tehu {ksfrt ls 45 dks.k ij
Vdjkrk gSA bldks iqu% mlh pkbZ ls mlh leku pky ls ijUrq {kSfrt ls 60 dks.k ij iz{ksfir fd;k tk; rks tehu ls
Vdjkrs le; {kSfrt ls cuk;k x;k dks.k gS &
(A) tan1 (4) (B) tan1 (5) (C) tan1 ( 5 ) (D) tan1 ( 3 )
35. The radii of circular orbits of two satellites A and B of the earth, are 4R and R, respectively. If the time period
of satellite A is 8T, then the time period of satellite B will be
i`Foh ds nks mixzgksa A rFkk B ds o`kh; d{kkvksa dh f=kT;k;sa e'k% 4R rFkk R gSA ;fn mixzg A dk vkorZdky 8T gks rks
mixzg B dk vkorZdky gksxkA
3T 3T
(A) (B) 6T (C) T (D)
4 2
36. A wire of lenght L, crosssectional area A is made of a material of Young's modulus Y. The wire is stretched
by an amount x, which lies well within the elastic limit. If k be the equivalent force constant of the wire and
W be the work done then
L yEckbZ o A vuqLFk dkV {ks=kQy dk ,d rkj Y ;ax&xq.kkad ds inkFkZ ls cuk gSA rkj dks x ek=kk esa [khapk tkrk gS tks
R;kLFk lhek ds vUnj fLFkr gSA ;fn k rkj dk rqY; cy fu;rkad gS rFkk W fd;k x;k dk;Z gS rc&
YA YA 1 YAx 2 YAx 2
(A) k (B) k (C) W (D) W
2L L 3 L L
37. Moment of inertia of a disc about O O is:
O O v{k ds lkis{k pdrh dk tM+Ro vk?kw.kZ gS :

3 m r2 m r2 5 m r2 5 m r2
(A) (B) (C) (D)
2 2 2 4

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 34
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

SECTION 2 : (Maximum Marks : 20)


[kaM 2 : (vf/kdre vad : 20)
This section contains FIVE questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four
option(s) is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Marking scheme :
+4 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
0 In all other cases
bl [kaM esa ikp iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+4 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
0 vU; lHkh voLFkkvksa esa

38. Two bodies A and B have thermal emissivities of 0.01 and 0.81 respectively. The surface areas of the
two bodies are the same. The two bodies emit total radiant power at the same rate. The wavelength B
corresponding to maximum spectral radiancy in the radiation from B is shifted from the wavelength
corresponding to maximum spectral radiancy in the radiation from A by 1.00 m. If the temperature of
A is 5802 K,
(A) the temperature of B is 1934 K (B) B = 1.5 m
(C) the temperature of B is 11604 K (D) the temperature of B is 2901 K
nks oLrqvksa A o B dh "eh; mRltZdrk e'k% 0.01 o 0.81 gSA nksuksa oLrqvksa dk ckg~; i`"Bh; {ks=kQy leku gSA
nksuksa oLrq,sa dqy fofdj.k 'kfDr leku nj ls mRlftZr djrh gSA B ls fofdj.k esa vf/kdre LisDVeh fofdjdrk ds
laxr rjaxnS/;Z B, A ls fofdj.k esa vf/kdre LisDVeh fofdjdrk ds laxr rjaxnS/;Z A ls 1.00 m ls foLFkkfir gksrh
gSA ;fn A dk rki 5802 K gS rks &
(A) B dk rki 1934 K gSA (B) B = 1.5 m
(C) B dk rki 11604 K gSA (D) B dk rki 2901 K gSA
39. A point source of power 50 watts is producing sound waves of frequency 1875Hz. The velocity of
400
sound is 330m/s, atmospheric pressure is 1.0 x 10 5 Nm 2, density of air is kgm 3. Then the
99
displacement amplitude at r = 330 m from the point source is :
50 okV 'kf dk ,d fcUnq L=kks r 1875 gV~ Z t vko` fk dh rja xs iz n ku dj jgk gS A /ofu dk os x 330 eh-@lS -]
ok;qe.Myh; nkc 1.0 x 105 U;wVu@eh-2 rFk gok dk ?kuRo 1.0 fd-xzk-@eh-3 gS rks fcUnq L=kksr ls r = 330 eh- nwj h
ij foLFkkiu vk;ke gksxk & ( = 22/7 ekusa) :
(A) 0.5 m (B) 0.2 m (C) 1 m (D) 2 m
40. The apparent frequency of a sound wave as heard by an observer is 10% more than actual frequency. If the
velocity of sound in air is 330 m/s.
(A) the sound may be moving towards the stationary observer with a velocity of 30 m/s
(B) the source may be moving towards the stationary observer with a velocity of 33 m/s
(C) the observer may be moving towards the stationary source with velocity of 30 m/s
(D) the observer may be moving towards the stationary source with velocity of 33 m/s
izs{kd }kjk lquh xbZ /ofu dh vkHkklh vkd`fr okLrfod vko`fk ls 10% vf/kd gSA ;fn ok;q esa /ofu dh pky
330 m/s gS
(A) /ofu L=kksr] fLFkj s{kd dh vksj 30 m/s ds osx ls xfr'khy gks ldrk gSA
(B) /ofu L=kksr] fLFkj s{kd dh vksj 33 m/s ds osx ls xfr'khy gks ldrk gSA
(C) s{kd fLFkj L=kksr dh vksj 30 m/s ds osx ls xfr'khy gks ldrk gSA
(D) s{kd fLFkj L=kksr dh vksj 33 m/s ds osx ls xfr'khy gks ldrk gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 35
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
41. Consider the wave represented by, y = cos (500 t 70 x) where y is in mm, x in m and t in seconds.
Which of the following is/are true ?
(A) the wave is a standing wave
(B) the speed of the wave is 50/7 ms1
(C) the frequency of oscillation is 500 2 Hz
(D) two nearest points in the same phase have separation 20 /7 cm.
y = cos (500 t 70 x) }kjk iznf'kZr rjax dks ekfu,] tgk y mm esa] x eh- esa rFkk t lsd.M esa gSA buesa ls dkSulk@dkSuls
dFku lR; gS ?
(A) rjax vizxkeh gS
(B) rjax dh pky 50/7 ms1 gS
(C) nksyu dh vko`fr 500 2 gVZ~t
(D) leku dyk ds nks utnhdre fcUnqvksa ds chp nwjh 20 /7 lseh gS
42. When a cylinder is spinned and placed somewhere on surface of a rough inclined plane as shown then after
release.
(A) The cylinder may continue to accelerate down and never be in pure rolling.
(B) The cylinder may accelerate up for some time then retard and come down in pure rolling.
(C) The cylinder may accelerate down continuously and pure rolling will start after some time.
(D) Friction will act on cylinder in upward direction initially and later it will be downward direction.

p.k djrs gq, csyu dh urry dh [kqjnqjh ur lrg ij fdlh LFkku ij fp=kkuqlkj j[kk tkrk gS rc eqDr djus ds ckn
(A) csyu yxkrkj uhps dh vksj Rofjr gks ldrk gS vkSj dHkh Hkh 'kq) yksVuh xfr ugha djsxkA
(B) csyu ij dh vksj dqN le; ds fy, Rofjr gks ldrk gS rc efUnr gksxk vkSj uhps vkrs gq, 'kq) yksVuh xfr djsxkA
(C) csyu yxkrkj uhps dh vksj xfr dj ldrk gS vkSj dqN le; ckn 'kq) yksVuh xfr izkjEHk djsxkA
(D) csyu ij ?k"kZ.k izkjEHk esa ij dh vksj dk;Zjr gS rFkk ckn esa uhps dh vksj dk;Zjr gks tk;sxkA

SECTION - 3 : (Maximum Marks : 12)


[kaM 3 : (vf/kdre vad : 12)
This section contains TWO paragraphs
Based on each paragraph, there will be TWO questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s)
is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa nks vuqPNsn gSaA
izR;sd vuqPNsn ij nks iz'u gaSA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u ds fy,] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 36
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Paragraph for Questions 43 and 44
iz'u 43 vkSj 44 ds fy, vuqPNsn
4mg
A small block of mass m is fixed at upper end of a massless vertical spring of spring constant K =
L
and natural length '10L'. The lower end of spring is free and is at a height L from fixed horizontal floor as
shown. The spring is initially unstressed and the spring-block system is released from rest in the
shown position.
,d NksVk CykWd ftldk nzO;eku m gS bldks ,d Hkkjghu /okZ/kj fLizax ds ijh fljs ij la;ksftr (fixed) dj nsrs
4mg
gSA fLizax dk fLizax fu;rkad K = gS rFkk izkd`frd yEckbZ '10L' gS fLizax dk fupyk fljk eq gS rFkk fLFkj {kSfrt
L
ry ls fp=kkuql kj L pkbZ ij gS fLizax izkjEHk esa fcuk [khaph gqbZ gSA fLizax CykWd fudk; dks fojke ls fp=kkuql kj nh
xbZ fLFkfr ls eq fd;k tkrk gSA

43. At the instant speed of block is maximum, the magnitude of force exerted by spring on the block is
mg
(A) (B) mg (C) Zero (D) None of these
2
ml {k.k CykWd dh pky vf/kdre gS rc fLizax }kjk CykWd ij yxk;s x;s cy dk ifjek.k gksxk
mg
(A) (B) mg (C) 'kwU; (D) bues a ls dks bZ ugh
2
44. As the block is coming down, the maximum speed attained by the block is
tc CykWd uhps dh rjQ vk jgk gksrk gS rks CykWd }kjk izkIr vf/kdre pky gksxhA
3 3
(A) gL (B) 3gL (C) gL (D) gL
2 2
Paragraph for Questions 45 and 46
iz'u 45 vkSj 46 ds fy, vuqPNsn
A small block of mass m is projected horizontally from the top of the smooth and fixed hemisphere of
radius r with speed u as shown. For values of u u0, (u0 = gr ) it does not slide on the hemisphere.
[ i.e. leaves the surface at the top itself ]
nzO;eku m dk ,d NksVk xqVdk r f=kT;k ds ,d fpdus ,oa n`<+ v)Zxksys ds 'kh"kZ ls {kSfrt fn'kk esa u pky ls fp=kkuqlkj iz{ksfir
fd;k tkrk gSA u u0, (u0 = gr ) ds fy, ;g v)Zxksys ij ugha fQlyrk gSA vFkkZr~ v)Zxksys ds 'kh"kZ ij gh lrg dks
NksM+ nsrk gSA

45. For u = 2 u0, it lands at point P on ground. Find OP.


u = 2 u0, ds fy, ;g xqVdk lrg ij fcUnq P ij fxjrk gS] OP Kkr djks -

(A) 2 r (B) 2 r (C) 4r (D) 2 2 r

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 37
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
46. For u = u0/3, find the height from the ground at which it leaves the hemisphere.
u = u0/3, ds fy, lrg ls og pkbZ Kkr djks ftl ij ;g xqVdk v)Zxksys dks NksM+ nsrk gS -
19r 19 r 10r 10r
(A) (B) (C) (D)
9 27 9 27

PART - III (Hkkx - III)


SECTION 1 : (Maximum Marks : 42)
[kaM 1 : (vf/kdre vad : 42)
This section contains FOURTEEN questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four option is correct
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa pkSng iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls dso y ,d fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

47. Four different identical vessels at same temperature contains one mole each of C2H6, CO2, Cl2 and H2S at
pressures P1, P2, P3 and P4 respectively.The value of van der Walls constant 'a' for C2H6, CO2 Cl2 and H2S is
5.562, 3.640,6.579 and 4.490 atm.L2 mol2 respectively. Them
leku rki ij pkj fHkUu leku ik=kksa esa e'k% P1, P2, P3 rFkk P4 nkc ij C2H6, CO2, Cl2 o H2S izR;sd ds 1 eksy dks j[kk
tkrk gSA C2H6, CO2 Cl2 o H2S ds fy, okUMjokWYl fu;rkad 'a' dk eku e'k% 5.562, 3.640, 6.579 o 4.490 atm.L2
mol2 gSA rc
(A) P3 < P1 < P4 < P2 (B) P1 < P3 < P2 < P4
(C) P2 < P4 < P1 < P3 (D) P1 = P2 = P3 = P4
48. What weight of CaCO3 must be decomposed to produce the sufficient quantity of carbon dioxide to convert
21.2 kg of Na2CO3 completely in to NaHCO3. [Atomic mass Na = 23, Ca = 40]
CaCO3 CaO + CO2
Na2 CO3 + CO2 + H2O 2NaHCO3
dkcZu Mkb vkWDlkbM dh i;kZIr ek=kk izkIr djus ds fy, CaCO3 dk fdruk Hkkj fo;ksftr gksuk pkfg,] ftlls Na2CO3
dk 21.2 kg iw.kZr;k NaHCO3 esa ifjofrZr gks tk,A [ijek.oh; nzO;eku Na = 23, Ca = 40]
CaCO3 CaO + CO2
Na2 CO3 + CO2 + H2O 2NaHCO3
(A) 100 Kg (B) 20 Kg (C) 120 Kg (D) 30 Kg

49. Which of the following equations is a balanced one ?


fuEu esa ls ,d larqfyr lehdj.k dkSulh gS \
(A) 5BiO3 + 22H+ + Mn2+ 5Bi3+ + 7H2O + MnO4
(B) 5BiO3 + 14H+ + 2Mn2+ 5Bi3+ + 7H2O + 2MnO4
(C) 2BiO3 + 4H+ + Mn2+ 2Bi3+ + 2H2O + MnO4
(D) 6BiO3 + 12H+ + 3Mn2+ 6Bi3+ + 6H2O + 3MnO4

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 38
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
50. Equal weights of ethane and hydrogen are mixed in an empty container at 25C. The fraction of the total
pressure exerted by hydrogen is :
25C ij ,d [kqys ik=k esa ,sFksu o gkbMkstu ds leku Hkkj dks fefJr fd;k tkrk gSA gkbMkstu }kjk yxk;k x;k dqy nkc
dk fHkUu fuEu gS :
(A) 1 : 2 (B) 1 : 1 (C) 1 : 16 (D) 15 : 16

51. Two flasks A and B of equal volume containing 1 mole O2 and 2 mole of O3 respectively, are heated to the
same temperature. When the reaction 2O3 3O2 practically stops, then both the flasks shall have
(A) the same ratio [O2] /[O3] (B) the same ratio : [O2]3/2/[O3]
(C) only O2 (D) the same time to reach equilibrium
leku vk;ru ds A o B nks ik=kksa esa O3 ds e'k% 1 eksy rFkk O2 ds 2 eksy Mkys tkrs gS rFkk nksukas ik=k leku rkieku
rd xeZ fd;s tkrs gSaA tc vfHkf;k 2O3 3O2 izk;ksfxd :i ls :d tkrh gS] rc nksuksa ik=kksa esa
(A) [O2] /[O3] dk leku vuqikr gksxk
(B) [O2]3/2/[O3] dk leku vuqikr gksxk
(C) dsoy O2 ikbZ tk;sxh
(D) lkE; (equilibrium) izkIr djus ds fy;s nksuksa esa leku le; yxsxk

52. Amongst H2O, H2S, H2Se and H2Te the one with highest boiling point is :
(A) H2O because of H-bonding. (B) H2Te because of higher molecular weight.
(C) H2S because of H-bonding. (D) H2Se because of lower molecular weight.
H2O, H2Se rFkk H2Te esa ls ,d ftldk DoFkukad mPpre gSa] fuEu gSa %
(A) H2O, H-cU/k gksus ds dkj.k (B) H2Te, mPprj v.kqHkkj gksus ds dkj.kA
(C) H2S, H-cU/k gksus ds dkj.k (D) H2Se, fuEurj v.kqHkkj gksus ds dkj.k

53. Which of the following gives propyne on hydrolysis ? (fuEu esa ls dkSu ty vi?kV~u ij izksikbu nsrk gS \)
(A) Al4C3 (B) Mg2C3 (C) B4C (D) La4C3
54. Which of the following are polar ?
fuEu esa ls dkSu /kzqoh; v.kq gSa \
(A) XeF4 (B) SF6 (C) XeOF4 (D) XeF5

55. The oxidation states of Sulphur in the anions SO32 , S2O42 and S2O62 follow the order :
SO32 , S2O42 rFkk S2O62 esa lYQj dh vkWDlhdj.k voLFkk dk e gS %
(A) S2O62 < S2O42 < SO32 (B) S2O42 < SO32 < S2O62
(C) SO32 < S2O42 < S2O62 (D) S2O42 < S2O62 < SO32

56. Which of the following statements regarding the structure of SOCl2 is not correct ?
(A) The sulphur is sp3 hybridised and it has a tetrahedral shape.
(B) The sulphur is sp3 hybridised and it has a trigonal pyramid shape.
(C) The sulphur - oxygen bond is d - p bond.
(D) It contain one lone pair of electrons in the sp3 hybrid orbital of sulphur.

fuEu esa ls dkSulk dFku SOCl2 dh lajpuk ds lanHkZ esa lgh ugha gS &
(A) lYQj sp3 ladfjr gS rFkk bldh prq"Qydh; vkd`fr gSA
(B) lYQj sp3 ladfjr gS rFkk bldh f=kdks.kh; fijSfeMh; vkd`fr gSA
(C) lYQj&vkWDlhtu ca/k d - p ca/k gSaA
(D) blesa] lYQj ds sp3 ladfjr d{kd esa bysDVkWu dk ,d ,dkdh ;qXe gSaA

57. Which is correct order of acidic strength :


dkSulk lgh vEyh; lkeF;Z dk e gS %
(A) CF3COOH > Cl2CHCOOH > ClCH2COOH > Cl3CCOOH
(B) ClCH2COOH > CF3COOH > Cl3CCOOH > Cl2CHCOOH
(C) CF3COOH > Cl3CCOOH > Cl2CHCOOH > ClCH2COOH
(D) CF3COOH > Cl2CHCOOH > Cl3CCOOH > ClCH2COOH

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 39
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
58. Which amongs the following can be the structure of molecular formula C5H8O 2.
v.kqlw=k C5H8O2 okys ;kSfxd dh nh xbZ lajpukvksa esa ls dkSulh lajpuk ;kSfxd dh gS\

(A) (B)

(C) (D)

59. Which of the following alkyl groups has the maximum +I effect ?
fuEu esa ls dkSulk ,fYdy lewg vf/kdre +I izHkko n'kkZrk gS ?
(A) (CH3)2CH (B) (CH3)3C (C) CH3CH2 (D) CH3

60. Stability of following alkenes in the increasing order is :


fuEu ,Ydhuksa ds LFkkf;Ro dk c<+rk e gksxk \
CH3CH = CH CH3

(I) (II) (III) (IV)


(A) I < III < IV < II (B) I < II < III < IV (C) IV < III < II < I (D) II < III < IV < I

SECTION 2 : (Maximum Marks : 20)


[kaM 2 : (vf/kdre vad : 20)
This section contains FIVE questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four
option(s) is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Marking scheme :
+4 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
0 In all other cases
bl [kaM esa ikp iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+4 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
0 vU; lHkh voLFkkvksa esa

61. Which of the following methods of expressing concentration are independent of temperature ?
(lkUnzrk dks O;Dr djus okyh og fof/k tks rkieku ij fuHkZj ugha djrh gaS] fuEu gS ?)
(A) Molarity (eksyjrk) (B) Molality (eksyyrk)
(C) % w/w (Hkkj@Hkkj izfr'kr) (D) Mole fraction (eksy&fHkUu)

62. Which of the following is/are electron deficient compounds ?


fuEu esa ls dkSulk@dkSuls bySDVkWu U;wu ;kSfxd gS@gSa \
(A) SF6 (B) BH3 (C) AlCl3 (D) PCl5

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 40
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
63. Highly electropositive metals can not be extracted by carbon reduction process because these :
(A) Metals combine with carbon to form carbides. (B) Metals do not react with carbon.
(C) Metal oxides are not reduced by carbon. (D) Loss of metal is more by vapourisation.
vR;f/kd fo|qr/kukRed /kkrqvksa dks dkcZu vip;u ize }kjk fu"df"kZr ugha dj ldrs gSa D;ksafd %
(A) /kkrq, dkcZu ls la;qDr gksdj dkckZbM cukrh gSA (B) /kkrq, dkcZu ds lkFk vfHkf;k ugha djrh gSA
(C) /kkrq vkWDlkbM dkcZu }kjk vipf;r ugha gksrs gSA (D) /kkrq dh gkfu ok"ihdj.k }kjk vf/kd gksrh gSA

64. Which of the follow are set of positional isomers.


(A) 1-Butene and 2-Butene. (B) Butane and isobutane.
(C) Ethanol and Dimethylether. (D) 2-Chloropentane and 3-Chloropentane
fuEu esa ls dkSulk@dkSuls fodYi fLFkfr leko;oh dk leqPp; gS@gSa\
(A) 1-C;wfVu rFkk 2-C;wfVu (B) C;wVsu rFkk vkblksC;wVsu
(C) ,FksukWy rFkk MkbZesfFkybZFkj (D) 2-DyksjksisUVsu rFkk 3-DyksjksisUVsu

65. Which of the following is correctly mathed.


(A) Benzoic acid - Benzenecarboxylic acid. (B) Acetaldehyde - Ethanal.
(C) Formic acid - Methanoic acid. (D) Oxalic acid - Ethanedioic acid.
fuEu esa ls dkSulk@dkSuls lgh lqesfyr gS@gSa\
(A) csUtksbd vEy - csUthudkcksZfDlfyd vEy (B) ,lhVsfYMgkbM - ,Fksusy
(C) QkWfeZd vEy - esFksukWbd vEy (D) vkWDtsfyd vEy - ,FksuMkbvksbd vEy

SECTION - 3 : (Maximum Marks : 12)


[kaM 3 : (vf/kdre vad : 12)
This section contains TWO paragraphs
Based on each paragraph, there will be TWO questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s)
is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa nks vuqPNsn gSaA
izR;sd vuqPNsn ij nks iz'u gaSA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u ds fy,] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

Paragraph for Question Nos. 66 to 67


Le chatelier's principle
If a system at equilibrium is subjected to a change of any one of the factors such as concentration, pressure
or temperature, the system adjusts itself in such a way as to (Nulify) the effect of that change.
Change of pressure : If a system in equilibrium consists of gases, then the concentrations of all the
components can be altered by changing the pressure. When the pressure on the system is increased, the
volume decreases proportionately. The total number of moles per unit volume will now be more and the
equilibirum will shift in the direction in which there is decrease in number of moles i.e., towards the direction
in which there is decrease in volume.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 41
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Effect of pressure on melting point : There are two types of solids :
(a) Solids whose volume decreases on melting, e.g., ice, diamond, carborundum, magnesium nitride
and quartz.
Solid (higher volume) Liquid (lower volume)
The process of melting is facilitated at high pressure, thus melting point is lowered.
(b) Solids whose volume increase on melting, e.g., Fe, Cu, Ag, Au, etc.
Solid (lower volume) Liquid (higher volume)
In this case the process of melting become difficult at high pressure; thus melting point becomes
high.
(c) Solubility of substances : When solid substance are dissolved in water, either heat is evolved
(exothermic) or heat is absorbed (endothermic).
KCl + aq KCl(aq) heat
In such cases, solubility increase with increase in temperature. Consider the case of KOH; when
this is dissolved, heat is evolved.
KOH + aq KOH(aq) + heat
In such cases, solubility decrease with increase in temperature.
(d) Solubility of gases in liquids : When a gas dissolves in liquid, there is decrease in volume. Thus,
increase of pressure will favour the dissolution of gas in liquid.
iz'u 66 ls 67 ds fy, vuqPNsn
yh&'kkrs f y, fl)kUr
;fn lkE; ij dksbZ fudk; lkUnzrk] nkc vFkok rki esa ls dksbZ dkjd dks ifjorZu djs rks fudk; Lo;a dks bl rjg O;ofLFkr
djsxk fd og izHkko de vFkok lekIr dj ldsA
nkc dk ifjorZu % ;fn ,d xSlh; fudk; lkE; ij gks rks nkc esa ifjorZu }kjk lHkh vo;oksa dh lkUnzrk,a izHkkfor gks ldrh
gSaA tc fudk; ds nkc esa o`f) gksrh gSa] rks vk;ru esa Hkh mlh vuqikr esa deh gksxh] izfr bdkbZ vk;ru eksyksa dh dqy la[;k
vc vf/kd gks tk;sxh rFkk lkE; ml fn'kk esa tk;sxk tgk fd eksyksa dh la[;k de gksrh gks vFkkZr~ ml fn'kk esa tgk vk;ru
esa deh gks tkrh gSA
xyukad ij nkc dk izHkko % ;gk nks izdkj ds Bksl gksrs gSaA
(a) Bksl ftldks xfyr djus ij vk;ru ?kVrk gS mnkgj.k cQZ] ghjk] dkcksZj.Me~] eSxuhf'k;e ukbVkbM rFkk DokVZt
Bksl (mPp vk;ru) nzo (fuEu vk;ru)
mPp nkc ij xfyr ize fd;k tkrk gS blfy, xyukad fuEu gksrk gSaA
(b) Bksl ftldks xfyr djus ij vk;ru c<+rk gSA mnk- Fe, Cu, Ag, Au, bR;kfnA
Bksl (fuEu vk;ru) nzo (mPp vk;ru)
bl fLFkfr esa mPp nkc ij xfyr ize eqf'dy gks tkrk gS] blfy, xyukad mPp gksrk gSA
(c) inkFkZ dh foys; rk % tc ty esa Bksl inkFkZ dks ?kksyk tkrk gSa] rks ;k rks "ek fu"dkflr "ek{ksih gksrh gSa
vFkok "ek vo'kksf"kr "ek'kks"kh gksrh gSA
KCl + aq KCl(tyh;) "ek
bl izdkj dh ifjfLFkfr;ksa esa rki c<+kus ij foys;rk c<+rh gSA KOH dh fLFkfr esa] tc ;g ?kqyrh gSa rc m"ek
fu"dkflr gksrh gSA
KOH + tyh; KOH(tyh;) + "ek
bu ifjfLFkfr;ksa esa] rkieku esa o`f) ds lkFk foys;rk de gksrh gSA
(d) nzo ksa esa xSl ks dh foys; rk : tc nzo esa xSlks dks foys; fd;k tkrk gS] rks vk;ru esa deh gksrh gSA vr% nkc esa
o`f) nzo esa xSlksa dh foys;rk dks c<+krh gSaA

66. A gas 'X' when dissolved in water heat is evolved. Then solublity of 'X' will increase
(A) Low pressure, high temperature (B) Low pressure, low temperature
(C) high pressure, high temperature (D) high pressure, low temperature
,d xSl 'X' tc ty esa feyk;h tkrh gSa] rks "ek fu"dkflr gksrh gSaA rc 'X' dh foys;rk fuEu ij c<+sxh
(A) de nkc] mPp rki ij (B) de nkc] de rki ij
(C) mPp nkc] mPp rki ij (D) mPp nkc] de rki ij

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 42
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
67. For the reaction
1 1
N2(g) + O2(g) NO(g)
2 2
If pressure is increased by reducing the volume of the container then
(A) Total pressure at equilibrium will not change
(B) Concentration of all the component at equilibrium will change
(C) Concentration of all the component at equilibrium will remain same
(D) Equilibrium will shift in the forward direction
vfHkf;k
1 1
N2(g) + O2(g) NO(g) ds fy,]
2 2
;fn ik=k ds vk;ru esa deh dj nkc dks c<+k;k tkrk gSa rc
(A) lkE; ij dqy nkc ifjofrZr ugha gksxk
(B) lkE; ij lHkh vo;oksa dh lkUnzrk ifjofrZr gksxh
(C) lkE; ij lHkh vo;oksa dh lkUnzrk leku jgssxh
(D) lkE;] vxz fn'kk dh vksj tk;sxk

Paragraph for Question Nos. 68 to 69


The key concepts of resonance are :
Resonance occurs because of the overlaping of orbitals. Double bonds are made up of pi bonds, formed from
the overlap of 2p orbitals. The electrons in these pi orbitals will be spread over more than two atoms, and
hence are delocalized. Both paired and unshared electrons may be delocalized, but all the electrons must
be conjugated in a pi system. If the orbitals do not overlap (such as in orthogonal orbitals) the structures are
not true resonance structures and do not mix. Molecules or species with resonance structures are generally
considered to be more stable than those without them. The delocalization of the electrons lower the orbital
energies, imparting this stability. The resonance in benzene gives rise to the property of aromaticity. The gain
in stability is called the resonance energy. All resonance structures for the same molecule must have the
same sigma framework (sigma bond form from the "head on" overlap of hybridized orbitals). Furthermore,
they must be correct Lewis structures with the same number of electrons (and consequent charge) as well
as the same number of unpaired electrons. Resonance structures with arbitrary separation of charge are
unimportant, as are those with fewer covalent bonds. These unimportant resonance structures only contribute
minimum (or not at all) to the overall. From the above theory of resonance answer the followings.
iz'u 68 ls 69 ds fy, vuqPNsn
vuqukn dh eq[; vo/kkj.kk fuEu gSa :
vuqukn d{kdksa ds vfrO;kiu ds dkj.k gksrk gSA f}cU/k] cU/kksa ls cus gksrs gaS] tks fd 2p d{kdksa ds vfrO;kiu ls curs gSaA
bu d{kdksas ds bySDVkWu nks ;k vf/kd ijek.kqvksa ds e/; foLrkfjr gks tkrs gSa] bl izdkj foLFkkuhd`r gksrs gaSA
;qfXer rFkk v;qfXer nksuksa izdkj ds bySDVkWu foLFkkuhd`r gks ldrs gSa fdUrq lHkh bySDVkWu iz.kkyh esa la;qfXer gksus pkfg,A
;fn d{kd vfrO;kiu ugha djrs gSa] (tSls fd v"Vdks.kh; d{kd rks lajpuk;sa lgh vuquknh lajpuk;sa ugh gksrh vkSj ijLij
fefJr ugha gksrhA v.kq vFkok ,slh Lih'kht (species), ftudh vuquknh lajpuk;sa gksrh gSa lkekU;r% fcuk vuquknh lajpuk
okys Lih'kht dh vis{kk vf/kd LFkk;h ekuh tkrh gSaA bySDVkWuksa dk foLFkkuhdj.k vkfoZVyksa dh tkZ dks de dj nsrk gS tks
iz.kkyh dks LFkkf;Ro iznku djrh gS cSathu esa vuqukn bls ,jkseSfVdrk dk xq.k iznku djrh gSaA LFkkf;Ro dh miyfC/k dks vuquknh
tkZ (resonance energy) dgrs gSaA ,d v.kq dh lHkh vuquknh lajpuk;sa leku flXek seodZ (frame work) j[krh gS]
vkxs Hkh ;g dg ldrs gSa fd leku bySDVkWu la[;k rFkk leku v;qfXer bySDVkWu ds lkFk yqbZl lajpuk dk fuekZ.k gksrk
gSA vuquknh lajpuk vkSj vkos'k dk i`FkDdj.k egRoghu gSa] tSlk fd cgqr FkksM+s lgla;ksth ca/kksa esa gksrk gSA ;s egRoghu
vuquknh lajpuk;as cgqr de ;ksxnku nsrh gaS ;k fcYdqy ugh mi;qZDr vuquknh fl)kUr ds vk/kkj ij fuEu iz'uksa ds mkj
nksA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 43
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
68. In which of the following pairs first species is more stable than second.
fuEu esa ls fdl ;qXe esa izFke Lih'kht f}rh; ls T;knk LFkk;h gSA

(A) , (B) ,

(C) , (D) ,

69. Which of the following pair is not pair of resonating structures?



(A) & (B) CH2 = CH O & CH2 CH O


(C) CH2 = CH O CH3 & CH2 CH O CH3 (D) CH3 C O & CH3 C O
fuEu esa ls dkSulk ;qXe vuquknh lajpukvksa dk ;qXe ugha gS\

(A) rFkk (B) CH2 = CH O rFkk CH2 CH O


(C) CH2 = CH O CH3 rFkk CH2 CH O CH3 (D) CH3 C O rFkk CH3 C O

ANSWER KEY TO SAMPLE TEST PAPER-II


1. (B) 2. (C) 3. (D) 4. (B) 5. (C) 6. (D) 7. (C)
8. (B) 9. (C) 10. (B) 11. (C) 12. (B) 13. (C) 14. (C)
15. (ABD) 16. (ABC) 17. (AB) 18. (AD) 19. (ACD) 20. (B) 21. (C)
22. (B) 23. (C)
24. (B) 25. (A) 26. (C) 27. (C) 28. (B) 29. (D) 30. (A)
31. (A) 32. (B) 33. (D) 34. (C) 35. (C) 36. (B) 37. (D)
38. (AB) 39. (C) 40. (AD) 41. (BD) 42. (ABC) 43. (B) 44. (C)
45. (D) 46. (B)
47. (A) 48. (B) 49. (B) 50. (D) 51. (B) 52. (A) 53. (B)
54. (C) 55. (B) 56. (A) 57. (C) 58. (D) 59. (B) 60. (A)
61. (BCD) 62. (BC) 63. (AC) 64. (AD) 65. (ABCD) 66. (D) 67. (B)
68. (A) 69. (A)

HINTS & SOLUTION TO SAMPLE TEST PAPER-II


1
1. N = log3 79. log1/8 3 . log5
8
= log3 79. log 3 . log5 2 3
2 3

1
= log3 79 log 3 ( 3) log 2
3 2 5

= log3 79 . log2 3 . log52 = log579


Now 25 < 79 < 125
2 = log525 < log575 < log5125 = 3
a = 2, b = 3

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 44
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

2. x + 2y = 12
x=0 222222=1
x = 2 1 1 2 2 2 2 2 = 7C2
x = 4 1 1 1 1 2 2 2 2 = 8C4
x = 6 1 1 1 1 1 1 2 2 2 = 9C3
x = 8 1 1 1 1 1 1 1 2 2 = 10C2
x = 10 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 = 11C1
x = 12 =1
= 1 + 21 + 70 + 84 + 45 + 11 + 1 = 233
2 3
1 2 80
3. P= 5C =
2
3 3 243
2
4. | x 3 |3 x 10 x 3 = 1
Case - 1
|x 3| = 1 then x = 4, 2
Case - 2
|x 3| 1
then, 3x2 10x + 3 = 0
(3x 1) (x 3) = 0
1
x= ,3 {but x cannot take the value 3}
3
1
Hence x = , 2, 4 are the solutions.
3
1 2
6. Given that a = 50 A
2
a = 10 units
a a
1
Again area of ABC = (a 2 ) (AP)
2 /4 P /4
B C
1 a 2
50 = 10 2 AP
2
(AP is median as well as altitude)
AP = 5 2 units

7. Since (0, 0) and (2 + 1, 1) lie on the same side of x 10y 2 = 0


2 (2 + 1 10 ( 1) 2) > 0
2
10 + 9 < 0
1<<9
least integral value of is 2
greatest integral value of is 8
28
A.M. = =5
2
e e
8. Since and are eccentricities of a hyperbola and its conjugate
2 2
4 4
2 + =1
e e2

e 2 e 2
i.e. 4=
e 2 e 2
line passing through the points (e, 0) and (0, e)
ex + ey ee = 0
it is tangent to the circle x 2 + y2 = r2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 45
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

ee
=r
e 2 e 2

e 2 e2
r2 = =4
e 2 e 2
r=2
9. a sin + b cos = a 2 b 2 sin ( + )
b 3
tan = and = 2m + tan = 1
a 4
b
= 1 i.e b=a
a
(a, b) lies on y = x

11. Centre of circle is (2, 1). Its distance from L1 is 5


6 6
Distance of (2, 1) from 2x + y + 1 = 0 is , Distance of (2, 1) from 2x y + 3 = 0 is ,
5 5

6
Distance of (2, 1) from 2x + y = 0 is 5 , Distance of (2, 1) from 3x 2y + 2 = 0 is
13
2x + y = 0 is a possible equation of L2
12. z3 + 2z2 + 2z + 1 = 0
(z + 1) (z2 + z + 1) = 0
z = 1, , 2
only and 2 satisfy I st equation
so sum of roots + 2 = 1

Hindi z3 + 2z2 + 2z + 1 = 0
(z + 1) (z2 + z + 1) = 0
z = 1, , 2
dso y rFkk 2 Fke lehdj.k dks lUrq"V djrs gS
vr% ewyks dk ;ksx + 2 = 1

13. Area = 25

y
(0,12)
(0,9) 3 (10,10) (18, 9)
(8,0) 10
12 9
C(5,5)
x
(8, 0) (10,0) (18, 0)

18

14. Number of term in (1 + x)2009 = 2010


+ additional terms in (1 + x2)2008 = x2010 + x2012 +.......+ x4016 = 1004
+ additional terms in (1 + x3)2007 = x2010 + x2013 +.......+ x4014 +.....+ x6021 = 1338
(common to 2 and 3) = x2010 + x2016 +....+ x4014 ) = 335
Hence total = 2010 + 1004 + 1338 335
= 4352 335 = 4017 Ans.
15. (A) At x = a
a(a b)(a c) > 0
at x = b
b(b c) (b a) < 0
Quadratic equation has exactly one root between a & b
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 46
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
(B) At x=b
b(b c) (b a) < 0
At x=c
c(c a) (c b) > 0
quadratic equation has exactly one root between b & c.
(C) At x = a
a(a b) (a c) > 0
At x = c
c(c a) (c b) > 0
No sign change occurs, so option (c) is wrong.

(D)

From above graph, both roots lie between a & c.

18.

R=2
L= 5

RL3 10
Area of trianglef=kHkqt dk {ks=kQy = = 5 sq. units oxZ bdkbZ
2 2 9
R L
Area of quadrilateral prqHkqZt dk {ks=kQy = RL = 2 5 sq. units oxZ bdkbZ

19. (A) Director circle of 5x 2 + 9y2 = 45


x2 y2
i.e. + =1
9 5
is x 2 + y2 = 9 + 5 = 14
x2 y2
(B) + =1
25 36
Here b > a, so focal distance of any point of ellipse is 2b = 12
(C) Let given parabola is y 2 = 4ax and P(at 2 , 2at) tangent is 2aty = 2a (x + at 2)
0 1
Let (, ) be the foot of from S(a, 0), then =1
a t
= at t and t = + at 2
From (1) and (2)
x=0
(D) Line passing through (at 22, 2at 2), (at 12, 2at 1)
2at 2 2at 1
is y 2at 1 = 2 2 (x at 12)
at 2 at 1

2( t 2 t 1 )
passes through S(a, 0) 2at 1 = ( t t )(t t ) (a at 12)
2 1 2 1

at 1 (t 2 + t 1) = a(1 t 12) t 1 t 2 = 1

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 47
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
20. Man's Relative Wife's Relative No. of ways
Case No. of Ladies No. of Men No. of Ladies No. of Men
4
I 0 3 3 0 C0 3C3 3C3 4C0
4
II 1 2 2 1 C1 3C2 3C2 4C1
4
III 2 1 1 2 C2 3C1 3C1 4C2
4
IV 3 0 0 3 C3 3C0 3C0 4C3
Total = 1 + 144 + 324 + 16 = 485
21. 8 Men can sit in 7! ways in circle
8 women in gap in 8! ways
Required ways 7! 8!

22.

R
25. In AOB : - cos 60 = OB = 2 R
OB
Here gravitational force will provide the required centripetal force.
;gkW xq:Rokd"kZ. k cy vko';d vfHkdsUnzh; cy iznku djrk gSA
GMm
Hence (vr%) = m(OB) 2
(OB)2
GM GM GM
= 3 = 3 =
(OB) (2R ) 8 R3

27.

So vr%, A > B
28. Pressure exerted by fluid at closed end B is
P = g
force exerted by fluid at closed end B is
F = PA = g A0
29. Q = mST
Since in boiling T = 0, S =
pwafd mckyus esa T = 0, S =
W
30. =
Q
Temperature at A is T 0 then P0V0 = nRT0
;fn A ij rki T0 gS rks P0V0 = nRT0
at T A = T 0 , T B = 2T 0, T C = 6T 0 , T D = 3T 0 rki esa
W = 2P0V0
+Q = Q AB + Q BC
= n . CVdT + nCPdT
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 48
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

3 5
= nRT 0 + nR (4T 0 )
2 2
23 23
= nRT 0 = P V
2 2 0 0
2P0 V0 4
= 23
23
P0 V0
2

1 m1 m 2 100
31. U = 2 (m m ) (V1 V2)2 =
1 2 3

2m .m 100
(V1 V2)2 2 (m 2m) =
3
putting m = 1 kg :
(V1 V2) = 10 m/sec.
AlternateSolution:
When deformation is maximum both the particles are moving with same velocity . So applying momentum
conservation.
m1v 1 + m2v2 = m1v 1 + m2v1
m1v1 m 2 v 2
v 1 =
m1 m 2
Applying energy conservation:
1 1 1
m v 2 + m v 2 = (m 1 + m 2) (v 1 )2 + U deformation
2 1 1 2 2 2 2

1 m1m 2 100
U deformation= m1 m2 (v 1 v 2)2 = v 1 v 2 = 10m/sec.
2 3
33. To move downwards, the insect has to apply friction force on the incline in upper direction, so its reaction will
act on the insect in downward direction.
uhps pyus ds fy, dhM+s }kjk urry ij ij dh rjQ ?k"kZ.k cy vkjksfir fd;k tkrk gSA vr% bldh frf;k dhM+s ij
uhps dh rjQ vkjksfir gksrh gSA
Fnet = f r + mg sin = m (a)
(m) amax = (f r)max mg sin
(m) amax = (s mg cos ) mg sin
amax = s g cos + g sin

34. Using v = u 2 2gh ds iz;ksx ls

v= u 2 sin 2 2gh (vertical comp. when striking) m/okZ/kj ?kVd] tc Vdjkrs gS


Now vc tan 45 = 1

u cos = u 2 sin 2 2gh

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 49
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
u2 cos2 = u2 sin2 + 2gh .....(1)
3 1
u2 = 2gh
4 4
2
u = 4gh
u = 2 gh

3
4gh. 2gh
V 4 5gh
tan = V = 1 = = 5
H 2 gh gh
2

YA
36. F= x
L

YA 1 YAx 2
So, vr% k and rFkk W .
L 2 L
38. P1 = P2 TA A = TB B
eA ATA4 = eB ATB4 TA = TB ( + 1)
1/ 4
TA 0.81 1

TB = 0.01 =3 =
2
m

TA 5802
TB = = = 1934 K B = + 1 = 1.5 m
3 3

2 v B
39. P0 = BKS0 ; k= ; = ; v=
f
Using above, we get
P0 5
S0 = =
2vf 2 1 330 3.14 1875
1 meter..
~ Ans.

tan
42. (A) if < , it will not be in pure rolling.
3
(B) If mg cos > mg sin , cylinder will accelerate up initially for some time.
(C) If mg sin > mg cos , cylinder will accelerate down continuously.
(D) Friction will always act in upward direction.
tan
(A) ;fn < , ;g 'kq) yksVuh xfr ugha djsxkA
3
(B) ;fn mg cos > mg sin , csyu izkjEHk esa dqN le; ds fy, ij dh vksj Rofjr gks tk;sxkA
(C) ;fn mg sin > m mg cos , csyu yxkrkj uhps dh vksj Rofjr gks tk;sxkA
(D) ?k"kZ.k ges'kk ij dh vksj gh yxsxkA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 50
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
43. When speed of block is maximum, net force on block is zero. Hence at that instant spring exerts a
force of magnitude 'mg' on block.
tc CykWd dh pky vf/kdre gS CykWd ij ifj.kkeh cy 'kwU; gS vr% ml {k.k fLizax CykWd ij mg ifjek.k dk cy
yxk;sxkA
44. At the instant block is in equilibrium position, its speed is maximum and compression in spring is x
given by kx = mg .... (1)
From conservation of energy
CykWd ds lkE;oLFkk ds {k.k] CykWd dh pky vf/kdre gksxh rFkk ml {k.k fLizax esa laihMu x ds fy,
kx = mg .... (1)
tkZ laj {k.k ls
1 2 1
mg (L + x) = kx + mv 2max .... (2)
2 2
3
from (1) and (2) we get v max = gL .
2
3
(1) o (2) ls v max = gL .
2

mu02
45. mg = u0 = gr
r

1 2 2r
Now, along vertical ; r = gt t=
2 g

Along horizontal ; OP = 2u 0t = 2 2 r
46. As at B it leaves the hemisphere, A
u0/3 N
N=0

B
os
mV 2 r mg
c

mg cos =
v
h
r
O
h mV 2
mg =
r r
mv 2 = mgh .............(1)
By energy conservation between A and B
2
1 u0 1
mgr + m = mgh + mv 2
2 3 2

19r
Put u0 and mv 2 h=
27

21.2 10 3
48. Moles of Na2CO3 = = 200
106
So moles of CO2 = 200
& so moles of CaCO3 reqd = 200
wt of CaCO3 reqd = 200 100 = 20 kg.

21.2 10 3
g y- Na2CO3 ds eksy = = 200
106
blfy, CO2 ds eksy = 200
rFkk blfy, CaCO3 ds vko';d eksy = 200
CaCO3 dk vko';d Hkkj = 200 100 = 20 kg.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 51
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

Reduction

BiO3 + Mn2+ Bi3+ + MnO4


49.
Oxidation

(i) 2e + 6H + BiO3 Bi3+ + 3H2O


+

(ii) 4H2O + Mn2+ MnO4 + 8H+ + 5e



(i) 5 + (ii) 2 we get
14 H+ + 5 BiO3 + 5Mn2+ 5Bi3+ + 2MnO4 + 7 H2O
is the correct balanced reaction
g y%
vip;u

BiO3 + Mn2+ Bi3+ + MnO4

vkWDlhdj.k
(i) 2e + 6H + BiO3 Bi3+ + 3H2O
+

(ii) 4H2O + Mn2+ MnO4 + 8H+ + 5e



(i) 5 + (ii) 2 ge izkIr djrs gS
14 H+ + 5 BiO3 + 5Mn2+ 5Bi3+ + 2MnO4 + 7 H2O
lgh larqfyr vfHkf;k gSA
w w
nH2 2 2 15
50. Mole Fraction = n n w w 16w
H2 C 2H6 16
2 30 30
(Here w = weight).
w w
nH2 2 2 15
g y- eksy Hkkt = nH2 nC 2H6 w w

16w
16
2 30 30
(;gk w = Hkkj).
51. For reaction

[O 2 ] 3 [O 2 ]3 / 2
KC = = constant so KC = = constant
[O 3 ] 2 [O3 ]
= will be same for both the containers
g y% vfHkf;k ds fy,
[O 2 ] 3 [O 2 ]3 / 2
KC = = fu;rkad blfy, KC = = fu;rkad
[O 3 ] 2 [O3 ]
= nksuksa ik=k ds fy, leku gksxkA
52. Intermolecular forces between H2S, H2Se and H2Te molecules are purely Van der Waals force of attraction
while in water there is stronger H-bonding between the water molecules. H-bond is stronger than Van der
Waal's force of attraction and thus more energy is required for converting H2O() to (H2O)(g).
H2S,H2Se rFkk H2Te v.kq esa vUrj vkf.od cy 'kq) okUMj okYl vkd"kZ.k dk cy gksrk gS tcfd ty esa ty ds v.kqvks
ds chp izcy H-ca/k gksrk gSA H-ca/k okUMj okYl vkd"kZ.k cy ls vf/kd izcy gksrk gS blfy;s H2O() dks (H2O)(g) esa cnyus
ds fy;s vf/kd tkZ dh vko';drk gksrh gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 52
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
54. Polarity depend on net dipole moment. If diple moment = 0 it is nonpolar.

(A) XeF4 =0 non polar

(B) SF6 is regular octahedral SF6 =0 non-polar

(C) XeOF4 0 polar

F
F

(D) Xe F XeF5 0 non polar


F
F

gy& /kqzfo;rk dqy f}/kqzo vk?kw.kZ ij fuHkZj djrh gSA ;fn f}/kqzo vk?kw.kZ = 0 gS rks ;g v/kqzoh; gSA

(A) XeF4 =0 v/kqzoh;

(B) SF6 fu;fer v"VQydh; lajpuk gSA SF6 =0 v/kqzoh;

(C) XeOF4 0 /kqzoh;

F
F

(D) Xe F XeF5 0 v/kqzoh;


F
F

55. SO32 1(x) + 3(2) = 2 x = + 4


S2O42 2 (x)+ 4 (2) = 2 x = + 3
S2O62 2 (x)+ 6 (2) = 2 x = + 5
56. In SOCl2 , sulphur atom is sp3 hybridised. Due to the presence of one lone pair of electrons on S atom, the
molecule has distorted tetrahedral shape. i.e., triogonal pyramidal shape. This shape contains two chlorine
and one oxygen atom in a triangle. The S O pi bond is dp pp bond.
SOCl2 esa lYQj ijek.kq sp3 ladfjr gS S ijek.kq ij ,adkdh bysDVku ;qXe gksus ds dkj.k v.kq dh vkd`fr fod`r
prq"Qydh; gks tkrh gS tSls f=kdks.kh; fijSfeMh; vkd`fr A ;g vkd`fr f=kHkqt esa nks Dyksfju vkSj ,d vkDlhtu ijek.kq j[krk
gS S O ca/k is dp pp ca/k
57. Due to groups acidic strength of aliphatic acids increase.
lewgksa ds dkj.k ,yhQsfVd vEyksa dh vEyh; lkeF;Z c<+rh gSA
58. C5H8O 2 has two D.U.
D is correct.
C5H8O 2 ds fy, D.U. dk eku nks gSA
D lgh fodYi gSA
59. Order of +I = (CH3)3 C > (CH3)2 CH > CH3 CH2 > CH3.
+I dk e = (CH3)3 C > (CH3)2 CH > CH3 CH2 > CH3.
60. Stability Number of hyperconjugative H-atoms.
LFkkf;Ro vfrla;qXeh H-ijek.kqvksa dh la[;k gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 53
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

61. Only Molarity depend on temperature molality, mole -fracction & % w/w do not depend on temperature.

62. (B) BH3 is a electron deficient compound as shared boron has only six electron in its valence shell.
(C) AlCl3 is a electron deficient compound as aluminium has only six electron in its valence shell.
(B) BH3 ,d bysDVkWu U;wu ;kSfxd gSa D;ksafd la;ksth cksjkWu ds la;ksth dks'k esa dsoy N% bysDVkWu ik;s tkrs gSA
(C) AlCl3 ,d bysDVkWu U;wu ;kSfxd gSa D;ksafd ,Y;qfefu;e ds la;ksth dks'k esa dsoy N% bysDVkWu gksrs gSA
66. Solublity of gas is favourable at high pressure and this process is exothermic hence solubility will be more
at low temperature.
mPp nkc ij xSl dh foys;rk c<+rh gS ;g izf;k "ek{ksih gSA bl izdkj de rki ij bldh foys;rk vf/kd gksxhA

68. ve charge is more stable on more electronegative atom and +ve charge should on less electronegative
atom. Species with complete octet around each atom in reasonating structure is more stable. Linear
conjugation is more stable than cross conjugation.
_.kkos'k T;knk bysDVkWu _.kkRed ijek.kq ij ,oa /kukos'k de bysDVkWu _.kkRed ijek.kq ij LFkk;h gksrs gSaA Lih'kht ftuesa
vuquknh lajpukvksa esa ijek.kq ds v"Vd iw.kZ gksrs gSa og T;knk LFkk;h gksrs gSaA js[kh; la;qXeu dkWl la;qXeu ls T;knk LFkk;h
gksrk gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JF-PAGE # 54
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
SAMPLE TEST PAPER-III
(For Class-XII Appearing / Passed Students)
Course : VISHESH (JD) & VIJAY (JR)
Marks to be awarded
S.No. Subject Section Nature of Questions No. of
Correct Wrong Total
Questions
Straight Objective Type Questions
1 to 14 Section-I 14 3 -1 42
(dsoy ,d fodYi lgh)
PART-I Multiple Choice Questions
15 to 19 (Maths) Section-II 5 4 0 20
(,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh)
20 to 23 Section-III Comprehension ( vuqPNsn) (2 Comp. x 2 Q.) 4 3 -1 12
Straight Objective Type Questions
24 to 37 Section-I 14 3 -1 42
(dsoy ,d fodYi lgh)
PART-II Multiple Choice Questions
38 to 42 (Physics) Section-II 5 4 0 20
(,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh)
43 to 46 Section-III Comprehension ( vuqPNsn) (2 Comp. x 2 Q.) 4 3 -1 12
Straight Objective Type Questions
47 to 60 Section-I 14 3 -1 42
(dsoy ,d fodYi lgh)
PART-III Multiple Choice Questions
61 to 65 (Chemistry) Section-II 5 4 0 20
(,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh)
66 to 69 Section-III Comprehension ( vuqPNsn) (2 Comp. x 2 Q.) 4 3 -1 12
Total 69 222

PART - I (Hkkx - I)
SECTION 1 : (Maximum Marks : 42)
[kaM 1 : (vf/kdre vad : 42)
This section contains FOURTEEN questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four option is correct
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa pkSng iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls dso y ,d fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

1. The plane passing through the point (2, 2, 2) and containing the line joining the points (1, 1, 2) and
(1, 1,1) makes intercepts on the coordinate axes, the sum of whose lengths is
,d lery tks fd fcUnq (2, 2, 2) ls xqtjrk gS rFkk fcUnqvksa (1, 1, 2) vkSj (1, 1,1) dks tksMus okyh js[ kk lery
esa fLFkr gSA funsZ'kh v{kksa ds lkFk tks vUr%[k.M cukrk gS mudh yEckbZ; ksa dk ;ksx gS&
(A) 3 (B) 6 (C) 12 (D) 20

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 55
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

2. The area bounded by the curve y = x3 4x and x-axis is


o y = x3 4x rFkk x-v{k ls ifjc) {ks=kQy gS&
(A) 4 (B) 8 (C) 16 (D) none of these (bueas ls dksbZ ugha)
10 10 10 10 10 p
C0 C1 C2 C3 C10
3. Value of the expression + ..............+ when expressed in form of
2 3 4 5 12 q
where p, q is
10 10 10 10 10 p
C0 C1 C2 C3 C10
O;atd + ..............+ dk eku tc bls q ds :i esa fy[kk tkrk gS] tgk
2 3 4 5 12
p, q gS] gS
1 1 13
(A) (B) (C) (D) none of these (bueas ls dksbZ ugha)
26 132 61
4. The circle x2 + y2 4x 2y = 11 makes equal intercepts on the lines L1 : x + 2y + 1 = 0 and L2. Then equation
of L2 may be
o`k x2 + y2 4x 2y = 11 js[kkvkas L1 : x + 2y + 1 = 0 rFkk L2 ij leku vUr%[k.M cukrk gS] rks L2 dk lehdj.k gks
ldrk gS &
(A) 2x + y + 1 = 0 (B) 2x y + 3 = 0 (C) 2x + y = 0 (D) 3x 2y + 2 = 0
5. Let z1, z2 and z3 be three points on |z| = 1 & z 1 + z2 + z3 = 0. If 1, 2 and 3 be the arguments of
z1, z2, z3 respectively then cos(1 2) + cos(2 3) + cos (3 1) is equal to
ekukfd |z| = 1 ij rhu fcUnq z1, z2 vkSj z3 bl izdkj gS fd z1 + z2 + z3 = 0. ;fn 1, 2 vkSj 3 e'k% z1, z2 vkSj z3
ds dks.kkad gSa] rks cos(1 2) + cos(2 3) + cos (3 1) =
3 3
(A) 0 (B) (C) 1 (D)
2 2
x 2 1
6. If f(x) = t
e dt , then the function f(x) decreases in
2
x
x 2 1
;fn f(x) = t
e dt , rc Qyu f(x) leku gS&
2
x
(A) (2, 2) (B) (0, ) (C) no value of x (x dk dksbZ eku ugha ) (D) (, 0)
c1 a1 b1
7. If a 1 b 1 c 1, a 2b 2c 2 and a 3b 3c 3 are 3-digit ev en natural numbers and = 2 a 2 b2 , then is
c
c 3 a3 b3
c1 a1 b1
;fn a 1 b 1 c 1, a 2b 2c 2 ,oa a 3b 3c 3 , 3- vadh; le izkd`r la[;k, gS rFkk = 2 a 2 b2 , rks gS&
c
c 3 a3 b3
(A) divisible by 2 but not necessarily by 4 (2 ls HkkT; gS fdUrq 4 ls HkkT; gksuk vko';d ugha gSA)
(B) divisible by 4 but not necessarily by 8 (4 ls HkkT; gS fdUrq 8 ls HkkT; gksuk vko';d ugha gSA)
(C) divisible by 8 (8 ls HkkT; gSA)
(D) none of these ( buesa ls dksbZ ugha)
8. The graph of function f contains the point P(1, 2) and Q(s, r). The equation of the secant line through P and
s2 2s 3
Q is y = s 1
x 1 s. The value of f (1), is


(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) non existent
Qyu f dk vkjs[ k fcUnq P(1, 2) vkSj Q(s, r) j[krk gSA P vkSj Q ls tkus okyh Nsnd js[ kk dk lehdj.k
s2 2s 3

y= s 1 x 1 s gS ] rc f (1) dk eku gS &

(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) fo|eku ugha
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 56
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

3 2
9. If d 2x 3x 8x 26 A B

C , then B 5C + A =
2
dx 2x 5 x 12 ( 2x 3) 2
( x 4) 2

;fn d 2x 3 3x 2 8x 26 B C gks] rks B 5C + A =


A
dx 2x 2 5 x 12 ( 2x 3) 2
( x 4) 2
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3
2 2x 1
10. Let f(x) = tan1 log (x 2 + x + 1) + (b2 5b + 3) x + tan b, if f(x) is decreasing function for

3 3 e

all x R, then the sum of all possbile different values of [b] is


(where [.] denotes greatest integer function)
2 2x 1
ekukfd f(x) = tan1 log (x 2 + x + 1) + (b2 5b + 3) x + tan b, ;fn x ds lHkh okLrfod ekuks a

3 3 e

ds fy, f(x) kleku Qyu gS] rks [b] ds lHkh lEHko fofHkUu ekuksa dk ;ksx gS &
(tgk [.] egke iw . kk d Qyu dks iz n f'kZ r djrk gS)
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7
11. The arithmetic mean of greatest and least integral values of so that (2 + 1, 1) and origin lie on the same
side of x 10y 2 = 0 is
;fn ewy fcUnq rFkk fcUnq (2 + 1, 1) ds js[kk x 10y 2 = 0 ds gh vksj fLFkr gks] rks bl izdkj izkIr ds vf/kdre
rFkk U;wure iw.kkd ekuksa dk lekUrj ek/; gS &
(A) 0 (B) 4 (C) 5 (D) none of these (buesa ls dksbZ ugha)
12. A dice is thrown (2n + 1) times. The probability that faces with even numbers appear odd number of times is
,d ikls dks (2n + 1) ckj Qsdusa ij mldh mijh lrg ij fo"ke ckj le vad vkus dh izkf;drk gksxh
2n 1 n 1 n
(A) 2n 3 (B) 2n 1 (C) 2n 1 (D) none of these (buesa ls dksbZ ugha)

13. If the equation 4x a . 2x a + 3 = 0 has at least one real solution, then a


;fn lehdj.k 4x a . 2x a + 3 = 0 dk de ls de ,d okLrfod gy gS] rks a
(A) (0, ) (B) (1, ) (C) [2, ) (D) [6, 2]
14. If a1 + a2 + a3 + a4 + a5 +....... + an = 1 for all ai > 0, i = 1, 2, 3.........................n, then the maximum value
of a12 a2 a3 a4 a5.......... an is
;fn lHkh ai > 0 ds fy;s a1 + a2 + a3 + a4 + a5 +....... + an = 1 gS tcfd i = 1, 2, 3..........................n gSa] rks
a12 a2 a3 a4 a5.......... an dk vf/kdre eku gS &
2 4 2 1
(A) n (B) n 1 (C) n (D) n1
(n 1) (n 1) n n

SECTION 2 : (Maximum Marks : 20)


[kaM 2 : (vf/kdre vad : 20)
This section contains FIVE questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four
option(s) is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Marking scheme :
+4 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
0 In all other cases

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 57
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

bl [kaM esa ikp iz'u gSaA


izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+4 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
0 vU; lHkh voLFkkvksa esa

15. Each of three identical jewelry boxes has two drawers. In each drawer of the first box there is a gold watch.
In each drawer of the second box there is a silver watch. In one drawer of the third box there is a gold watch
while in the other there is a silver watch. If we select a box at random, open one of the drawers and find it to
contain a silver watch, then the probability that the other drawer has the gold watch in it, is
izR;sd rhu loZle tokgjkr lUnwd ds nks njkts gSA izFke lUnwd ds izR;sd njkt esa lksus dh ?kMh gS vkSj nwljh lUnwd
ds izR;sd njkt esa pkanh dh ?kMh gSA rhljs lUnwd ds ,d njkt esa lksus dh ?kMh vkSj nwl jh njkt esa pkanh dh ?kMh
gSA ;fn ge ;kn`fPNd ,d lUnwd dk p;u djrs gS vkSj ,d njkt dks [kksyrs gSA rc ;g ikrs gS fd blesa pkanh
dh ?kMh gSA rks nwl jh njkt esa lksus dh ?kMh gksus dh izkf;drk gS&
1 2 1 1
(A) (B) (C) (D)
3 3 2 4
16. Let curve y = f(x) be defined by x = 2t |t|, y = t2 + t|t|, t R, intersect the curve y2 = 32x. Which of the
following are CORRECT ?
17
(A) Angle between curves at (0, 0) is . (B) Angle between curves at (0, 0) is tan1 .
2 4
4 6
(C) Angle between curves at (2, 8) is tan1 . (D) Angle between curves at (2, 8) is tan1 .
17 17
ekuk o y = f(x), x = 2t |t|, y = t2 + t|t|, t R ds }kjk ifjHkkf"kr gS] tks o y2 = 32x dks izfrPNsn dj jgk gSA rc
fuEufyf[kr esa ls dkSulk lgh gS ?
17
(A) fcUnq (0, 0) ij oksa ds e/; dks.k gSA (B) fcUnq (0, 0) ij oksa ds e/; dks.k tan1 gSA
2 4
4 6
(C) fcUnq (2, 8) ij oksa ds e/; dks.k tan1 gSA (D) fcUnq (2, 8) ij oksa ds e/; dks.k tan1 gSA
17 17
17. The differential equation of the curve for which the ordinate at x = 0 of any tangent is equal to the
corresponding subnormal
(A) is linear (B) is homogeneous of first degree
(C) is of the form of variable separable (D) is of second order
o] ftlds fy, fdlh Li'kZ js[kk dh x = 0 ij dksfV laxr v/kksyEc ds cjkcj gS] dk vody lehdj.k
(A) js[kh; gSA (B) izFke ?kkr dk le?kkrh; gSA
(C) pj i`FkDdj.kh; :i dk gSA (D) f}rh; dksfV dk gSA

18. Identify the statements which are True.


(A) the equation of the director circle of the ellipse, 5x 2 + 9y2 = 45 is x 2 + y2 = 14.
x2 y 2
(B) the sum of the focal distances of the point (0, 6) on the ellipse + = 1 is 10.
25 36
(C) the point of intersection of any tangent to a parabola & the perpendicular to it from the
focus lies on the tangent at the vertex.
(D) the line through focus and (at 21, 2 at 1) on y2 = 4ax, meets it again at the point (at 22, 2 at 2)
if t 1t 2 = 1.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 58
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
fuEu esa ls dkSuls dFku lR; gS%
(A) nh?kZ o ` k 5x 2 + 9y2 = 45 ds fu;ked o` k dk lehdj.k x 2 + y2 = 14 gS A

x2 y 2
(B) nh?kZ o ` k + = 1 ij fcUnq (0, 6) dh ukfHk; nw fj;ks a dk ;ks xQy 10 gS A
25 36
(C) ijoy; dh fdlh Li'kZ js [ kk vkS j ukfHk ls bl ij yEc dk iz frPNs n fcUnq 'kh"kZ ij Li'kZ js [ kk ij fLFkr gksr k gS A
(D) ;fn js[ kk ijoy; y2 = 4ax dh ukfHk vkSj (at21, 2 at 1) ls xqtjrh gS rFkk iq u% (at 22, 2 at 2) fcUnq ij feyrh gS] ;fn
t 1t 2 = 1.
19. If letters of word " PARKAR" are written in all possible manner and arranged as in dictionary, then
(A) rank of word ' PARKAR' is 99. (B) Ist word is ' AAKPRR'.
(C) rank of word ' PARKAR' is 98 (D) Last word is 'RRPKAA'
;fn PARKAR ds v{kjksa ls fufEkZr laHkkfor 'kCnksa dks 'kCndks"k ds vuql kj O;ofLFkr fd;k tkrk gks] rks&
(A) 'kCn PARKAR dk eka d 99 gS A (B) igyk 'kCn AAKPRR gS A
(C) 'kCn ' PARKAR' dk eka d 98 gS A (D) vfUre 'kCn 'RRPKAA' gS A

SECTION - 3 : (Maximum Marks : 12)


[kaM 3 : (vf/kdre vad : 12)
This section contains TWO paragraphs
Based on each paragraph, there will be TWO questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s)
is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa nks vuqPNsn gSaA
izR;sd vuqPNsn ij nks iz'u gaSA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u ds fy,] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

Paragraph for Question Nos. 20 to 21 iz'u 20 ls 21 ds fy, vuqP Nsn

tan 6 x
6 tan 5 x
if 0 x
5
2


Let f(x) = b2 if x is continuous at x = . Consider an infinite geometric
2 2
a|tan x|

(1 | cos x |) b if x
2
1
progression whose first term is a + 1 and common ratio is . Let it's sum be S. Further A is square
b3
S 2 , i j
matrix of order 3 3 such that aij = .
S , i j

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 59
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

tan6x
6 tan5x
5 ; fn 0 x
2


;fn x = ij f(x) = b2 ; fn x lrr~ Qyu gSSA ,d vuUr xq.kkskj Js<+h yhft, ftldk
2 2

a|tan x|

(1 | cos x |) b ; fn x
2
1
izFke in a + 1 gS vkSj lkoZvuqikr b 3 gSA ekukfd bldk ;ksxQy S gSA iqu% A rhu e dk oxZ vkO;wg bl izdkj gS
S 2 , i j
fd aij = S , i j
.

20. The value of a + b is


a + b dk eku gS&
(A) 2 (B) 0 (C) 1 (D) 2

21. If A (adj A) = 3 where 3 is a unit matrix of order 3, then is equal to


;fn A (adj A) = 3, tgk 3 e 3 dk bdkbZ vkO;wg gS] rks =
(A) 8 (B) 64 (C) 16 (D) 6

Paragraph for Question Nos. 22 to 23


(iz'u 22 ls 23 ds fy, vuqP Nsn)
Let f(x) = x3 3x + 2. Consider the equation |f(|x|)| + 2 = . Then answer the following questions :
ekukfd f(x) = x3 3x + 2 rFkk lehdj.k |f(|x|)| + 2 = gS] rc fuEufyf[kr iz'uksa ds mkj nhft,&
22. Set of values of for which equation |f(|x|)| + 2 = has 6 solutions, is
ds ekuksa dk leqPp;] ftlds fy, lehdj.k |f(|x|)| + 2 = ds 6 gy gksa] gS&
(A) (2, 4) (B) (4, 6) (C) [4, 6) (D) [2, 4)
23. Set of values of for which equation |f(|x|)| + 2 = has 4 solutions, is
(A) [2, 4) (B) (2, 4] (C) (2, 4) {6} (D) none of these
ds ekuksa dk leqPp;] ftlds fy, lehdj.k |f(|x|)| + 2 = ds 4 gy gksa] gS&
(A) [2, 4) (B) (2, 4] (C) (2, 4) {6} (D) buesa ls dksbZ ugha

PART - II (Hkkx - II)


SECTION 1 : (Maximum Marks : 42)
[kaM 1 : (vf/kdre vad : 42)
This section contains FOURTEEN questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four option is correct
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa pkSng iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls dso y ,d fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 60
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

100
24. During the head on collision of two masses 1 kg and 2 kg the maximum energy of deformation is J.
3
If before collision the masses are moving in the same direction, then their velocity of approach before
the collision is :
100
nks nzO;ekuksa 1kg. rFkk 2kg dh 'kh"kkZfHkeq[ k VDdj ds nkSj ku laihMu dh egRre tkZ 3 twy gSA ;fn VDdj ds
igys nzO;eku leku fn'kk esa xfreku gSa ] rc mudk VDdj ls igys lkehI; osx gS &
(A) 10 m/sec. (B) 5 m/sec. (C) 20 m/sec. (D) 10 2 m/sec.
25. A transverse wave is represented by y = Asin(t kx). For what value of the wavelength, the wave velocity
equal to the half of the maximum particle velocity?
,d vuqizLFk rjax y = Asin(t kx) }kjk iznf'kZr gksrh gS] rjaxnS/;Z ds dkSu&ls eku ds fy;s rjax osx d.k ds vf/kdre
osx ds vk/ks ds cjkcj gksxk \
(A) A/2 (B) A (C) 2A (D) A
26. Which of the following statement is false for the properties of electrostatics lins of force ?
(A) they are not present inside the conductor
(B) they form closed loop
(C) they start from positive charge and end at nagitive charge
(D) thy never cross to each other
fuEUk esa ls dkSu&lk dFku fLFkj oS|qr cy js[kkvksa ds fy, vlR; gS \
(A) ;s pkyd ds vUnj mifLFkr ugh gksrh gSA
(B) ;s cUn ywi cukrh gS]
(C) ;s /kukos'k ls izkjEHk gksdj _.kkos'k ij [kRe gksrh gSA
(D) ;s dHkh ,d nwljs dks izfrPNsn ugh djrh gSA
27. The energy of a hydrogen atom in the ground state is 13.6 eV. The potential energy of a H atom in the first
excited state will be
ewy voLFkk esa gkbMkstu ijek.kq dh tkZ 13.6 eV] rc gkbMkstu ijek.kq dh fLFkfrt tkZ izFke mkstu voLFkk esa gksxh
(A) 13.6 eV (B) 6.8 eV (C) 54.4 eV (D) 3.4 eV

28. Heat required to vaporize 4g of water by boiling at 373 K is 2160 calories. The specific heat of water in this
condition is :
(A) 0.36 cal/g-K (B) 5.4 cal/g-K (C) zero (D) infinity
4g ty dks 373 K ij mckydj okf"ir djus esa vko';d "ek 2160 dsyksjh gSA bl fLFkfr esa ty dh fof'k"V "ek gS&
(A) 0.36 cal/g-K (B) 5.4 cal/g-K (C) 'kwU; (D) vuUr

29. Figure shows a uniform and positively charged hemispherical shell. A positive point charge q0 is shifted
slowly from A to C via B , then select correct alternative :
(A) work done by external agent from A to B is more as compared to work from B to C
(B) work done by external agent from A to B is less as compared to work from B to C
(C) work done by external agent from A to B is equal to work from B to C
(D) Nothing can be concluded with the given information.

fp=k esa ,d /kukRed le:i vkosf'kr v)Zxksyh; dks'k fn[kkbZ xbZ gSA ,d /kukRed fcUnq vkos'k q0 dks A ls C rd, B ls gksrs
gq, /khjs&/khjs ysdj tk;k tkrk gS rks lgh fodYi gksxk :
(A) ck; dkjd }kjk A ls B rd ys tkus fd;k x;k dk;Z] B ls C rd ys tkus es fds;s x;s dk;Z dh rqyuk esa vf/kd gksxkA
(B) ck; dkjd }kjk A ls B rd ys tkus fd;k x;k dk;Z] B ls C rd ys tkus es fd;s x;s dk;Z dh rqyuk esa de gksxkA
(C) ck; dkjd }kjk A ls B rd ys tkus fd;k x;k dk;Z] B ls C rd ys tkus es fd;s x;s dk;Z ds cjkcj gksxkA
(D) fn;s x;s rF; ls dksbZ ifj.kke ugha Kkr dj ldrsA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 61
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
30. Figure shows an uncharged capactior connected in series with a resistor R and ideal battery. At t = 0 switch
Sw is closed and it is observed that when charge on capacitor is 75% of maximum value then current in the
circuit is 1A, then value of R is :
(A) 1 (B) 10 (C) 5 (D) can't be determined
R

20V 1F

Sw

fp=k esa ,d vukosf'kr la/kkfjr dks ,d vkn'kZ csVh rFkk izfrjks/k R ds Js. kh e esa tksM +k x;k gSA t = 0 ij fLop
Sw dks pkyw fd;k tkrk gS A ;g ik;k x;k gS fd tc la /kfj=k ij vkos ' k blds vf/kdre eku dk 75% gS rks ifjiFk
esa /kkjk 1A gSA R dh x.kuk dhft;sA
(A) 1 (B) 10 (C) 5 (D) Kkr ugha dj ldrs gS A

31. A particle at a height ' h ' from the ground is projected with an angle 30 from the horizontal, it strikes
the ground making angle 45 with horizontal. It is again projected from the same point with the same
speed but with an angle of 60 with horizontal. Find the angle it makes with the horizontal when it
strikes the ground :
tehu ls h pkbZ ij ,d d.k dks {kSfrt ls 30 ds dks.k ij iz{ksfir fd;k tkrk gSA ;g tehu {ksfrt ls 45 dks.k ij
Vdjkrk gSA bldks iqu% mlh pkbZ ls mlh leku pky ls ijUrq {kSfrt ls 60 dks.k ij iz{ksfir fd;k tk; rks tehu ls
Vdjkrs le; {kSfrt ls cuk;k x;k dks.k gS &
(A) tan1 (4) (B) tan1 (5) (C) tan1 ( 5 ) (D) tan1 ( 3 )

32. A conducting circular loop is placed in a uniform magnetic field, B = 0.025 T, its plane perpendicular to the
loop. Now the magnetic filed is increased with constant rate of 2T/sec. The radius of the loop is made to
shrink at a constant rate of 1 mm s1. The induced emf when the radius is 2 cm, is

(A) 2 V (B) V (C) 2V (D) None of these
2
,d pkydh; o`kh; ywi ,sls ,dleku pqEcdh; {ks=k B = 0.025 Vslyk esa j[kk tkrk gS tks ywi ds ry ds yEcor~ gS pqEdh;
{ks+=k dks ,d leku nj 2T/sec. dh nj ls c<+krs gS rFkk ywi dh f=kT;k dks 1 feeh@ls dh nj ls fldqM+us fn;k tkrk gS tc
f=kT;k 2 lseh gS rc izsfjr fo|qr okgd cy dk eku gksxk

(A) 2 V (B) V (C) 2V (D) buesa ls dksbZ ugha
2
33. A satellite is launched in the equatorial plane in such a way that it can transmit signals upto
600 latitude on the earth. Then the angular velocity of the satellite is :
,d mixzg dks Hkwe/; js[kk ry esa bl rjg iz{ksfir djrs gSa fd ;g i`Foh ij 600 va{kk'k rd ladsr lapkfjr dj ldrk
gSA rc mixzg dk dks. kh; osx gS &
GM GM GM 3 3GM
(A) 3 (B) 3 (C) 3 (D)
8R 2R 4R 8R 3

34. A tuning fork of frequency 512 Hz makes 4 beats per second with the vibrating string of a piano. The beat
frequency decreases to 2 beats per sec when the tension in the piano string is slightly decreased. The
frequency of the piano string before decreasing the tension was
512 vko`fr dk ,d Lofj=k] fi;kuksa ds dfEir rkj ds lkFk 4 foLiUn izfr lsd.M mRiUu djrk gSA tc fi;kuksa ds rkj esa
ruko dks FkksM+k&lk ?kVk;k tkrk gS dEiUu dh vko`fr 2 foLiUn@ls de gks tkrh gS ruko ?kVkus ls igys fi;kuksa dh vko`fr
FkhA
(A) 510 Hz (B) 514 Hz (C) 516 Hz (D) 508 Hz

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 62
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
35. The radii of circular orbits of two satellites A and B of the earth, are 4R and R, respectively. If the time period
of satellite A is 8T, then the time period of satellite B will be
i`Foh ds nks mixzgksa A rFkk B ds o`kh; d{kkvksa dh f=kT;k;sa e'k% 4R rFkk R gSA ;fn mixzg A dk vkorZdky 8T gks rks
mixzg B dk vkorZdky gksxkA
3T 3T
(A) (B) 6T (C) T (D)
4 2

36. A beam of cathode rays is subjected to crossed electric (E) and magnetic fields (B). The fields are adjusted
such that the beam is not deflected. The velocity of the cathode rays is given by
dSFkksM fdj.kksa dk ,d iqat] oS|qr (E) rFkk pqEcdh; {ks=k (B) ls tks ,d nwljs dks dkVrs gSa xqtkjk tkrk gS {ks=kksa dks bl
izdkj lek;ksftr fd;k tkrk gS fd iqat fo{ksfir u gks rks dSFkksM fdj.kksa dk osx gksxk &
B2 E B E2
(A) (B) (C) (D)
2E2 B E 2B2

37. In the given circuit the reading of voltmeter V1 and V2 are 400 volts and 400 volt respectively. The reading of
the voltmeter V3 and ammeter A are respectively. (ammeter and voltmeters are ideal)
fn;s x;s ifjiFk ds fy;s oksYVehVj V1 rFkk V2 ds ikB~;kad e'k% 400 oksYV rFkk 400 oksYV gSA oksYVehVj V3 rFkk vehVj
A ikB~;kad e'k% gksxs (vehVj rFkk oksYVehVj vkn'kZ gSA)

(A) 500 V, 5 A (B) 220 V, 2.2 A (C) 400 V, 4 A (D) 100 V, 2.0 A

SECTION 2 : (Maximum Marks : 20)


[kaM 2 : (vf/kdre vad : 20)
This section contains FIVE questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four
option(s) is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Marking scheme :
+4 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
0 In all other cases
bl [kaM esa ikp iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+4 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
0 vU; lHkh voLFkkvksa esa

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 63
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
38. Consider the wave represented by, y = cos (500 t 70 x) where y is in mm, x in m and t in seconds.
Which of the following is/are true ?
(A) the wave is a standing wave
(B) the speed of the wave is 50/7 ms1
(C) the frequency of oscillation is 500 2 Hz
(D) two nearest points in the same phase have separation 20 /7 cm.
y = cos (500 t 70 x) }kjk iznf'kZr rjax dks ekfu,] tgk y mm esa] x eh- esa rFkk t lsd.M esa gSA buesa ls dkSulk@dkSuls
dFku lR; gS ?
(A) rjax vizxkeh gS
(B) rjax dh pky 50/7 ms1 gS
(C) nksyu dh vko`fr 500 2 gVZ~t
(D) leku dyk ds nks utnhdre fcUnqvksa ds chp nwjh 20 /7 lseh gS
39. When a cylinder is spinned and placed somewhere on surface of a rough inclined plane as shown then after release.
(A) The cylinder may continue to accelerate down and never be in pure rolling.
(B) The cylinder may accelerate up for some time then retard and come down in pure rolling.
(C) The cylinder may accelerate down continuously and pure rolling will start after some time.
(D) Friction will act on cylinder in upward direction initially and later it will be downward direction.

p.k djrs gq, csyu dh urry dh [kqjnqjh ur lrg ij fdlh LFkku ij fp=kkuqlkj j[kk tkrk gS rc eqDr djus ds ckn
(A) csyu yxkrkj uhps dh vksj Rofjr gks ldrk gS vkSj dHkh Hkh 'kq) yksVuh xfr ugha djsxkA
(B) csyu ij dh vksj dqN le; ds fy, Rofjr gks ldrk gS rc efUnr gksxk vkSj uhps vkrs gq, 'kq) yksVuh xfr djsxkA
(C) csyu yxkrkj uhps dh vksj xfr dj ldrk gS vkSj dqN le; ckn 'kq) yksVuh xfr izkjEHk djsxkA
(D) csyu ij ?k"kZ.k izkjEHk esa ij dh vksj dk;Zjr gS rFkk ckn esa uhps dh vksj dk;Zjr gks tk;sxkA
40. Two bodies A and B have thermal emissivities of 0.01 and 0.81 respectively. The surface areas of the
two bodies are the same. The two bodies emit total radiant power at the same rate. The wavelength B
corresponding to maximum spectral radiancy in the radiation from B is shifted from the wavelength
corresponding to maximum spectral radiancy in the radiation from A by 1.00 m. If the temperature of
A is 5802 K,
(A) the temperature of B is 1934 K (B) B = 1.5 m
(C) the temperature of B is 11604 K (D) the temperature of B is 2901 K
nks oLrqvksa A o B dh "eh; mRltZdrk e'k% 0.01 o 0.81 gSA nksuksa oLrqvksa dk ckg~; i`"Bh; {ks=kQy leku gSA
nksuksa oLrq,sa dqy fofdj.k 'kfDr leku nj ls mRlftZr djrh gSA B ls fofdj.k esa vf/kdre LisDVeh fofdjdrk ds
laxr rjaxnS/;Z B, A ls fofdj.k esa vf/kdre LisDVeh fofdjdrk ds laxr rjaxnS/;Z A ls 1.00 m ls foLFkkfir gksrh
gSA ;fn A dk rki 5802 K gS rks &
(A) B dk rki 1934 K gSA (B) B = 1.5 m
(C) B dk rki 11604 K gSA (D) B dk rki 2901 K gSA
41. Voltage sensitivity of a DC voltmeter can be decreased by :
(A) Increasing the resistance (used for conversion into voltmeter) connected in the series with the galvanometer
(B) Inreasing the torsional stiffness of the torsional spring used in galvanometer
(C) Increasing the magnetic field in the galvanometer
(D) Decreasing the number of turns in the coil of galvanometer
fdlh DC oksYVehVj dh oksYVst lqxzkfgrk] ?kVk;h tk ldrh gS &
(A) xs Yos u ks ehVj es a dke vkus okys fLa x dk dk n` <+ r k xq . kka d (oks YVehVj es a ifjorZ u ds fy, mi;ks xh) dks c<+ kus ij
(B) xs Yos u ks ehVj es a dke vkus okys ejks M h fLa x dk n` <+ r k c<+ kus ij
(C) xs Yosu ks ehVj dk pq Ecdh; {ks =k c<+ kus ij
(D) xs Yos u ks ehVj dh dq . Myh es a Qs j ksa dh la [ ;k ?kVkus ij

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 64
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
42. Plane rectangular loop is placed in a magnetic field. The emf induced in the loop due to this field is i whose

maximum value is im. The loop was pulled out of the magnetic field at a variable velocity. Assume the B is
uniform and constant. i is plotted against time t as shown in the graph. Which of the following are/is correct
statement(s) :
(A) im is independent of rate of removal of coil from the field.
(B) The total charge that passes through any point of the loop in the process of complete removal of the loop
does not depend on velocity of removal.
(C) The total area under the curve (i vs t) is independent of rate of removal of coil from the field.
(D) The area under the curve is dependent on the rate of removal of the coil.

B0 B=0
X X X i

X X X
im
X X X
X X X t
O

,d leryh; vk;rkdkj ywi pqEcdh; {ks=k esa j[kk gSA bl ywi esa izsfjr fo- ok- cy i gS ftldk egRre eku im gSA

ywi dks pqEcdh; {ks=k ls ifjorhZ osx ls ckgj fudkyrs gSaA pqEcdh; {ks=k B dks ,d leku rFkk fLFkj ekusaA i dks le;
t ds lkFk xz kQ es a fpf=kr fd;k x;k gS A fuEu es a dkS u ls @ lk oDrO; lR; gS a @ gS &
(A) im yw i ds ckgj fudkyus dh nj ij fuHkZ j ugha djrk gS A
(B) yw i ds fdlh fcUnq ls ikfjr dq y vkos ' k] tc fd yw i dks iw . kZ :i ls ckgj fudkyrs gS a ] ckgj fudkyus ds osx ij
fuHkZj ugha djrk gSA
(C) o (i rFkk t) ls f?kjk {ks =kQy] yw i dks {ks =k ls ckgj fudkyus dh nj ij fuHkZ j ugha djrk gS A
(D) o ls f?kjk {ks =kQy yw i dks ckgj fudkyus dh nj ij fuHkZ j djrk gS A

SECTION - 3 : (Maximum Marks : 12)


[kaM 3 : (vf/kdre vad : 12)
This section contains TWO paragraphs
Based on each paragraph, there will be TWO questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s)
is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa nks vuqPNsn gSaA
izR;sd vuqPNsn ij nks iz'u gaSA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u ds fy,] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 65
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Paragraph for Question Nos. 43 to 44
iz'u 43 ls 44 ds fy, vuqPNsn
See the adjoining circuit .Mark the correct options.
la;qDr ifjiFk dks ns[kdj lgh fodYiksa dk p;u dhft,A

43. The current through the cell just after closing the switch S is :
fLop S dks can djus ds Bhd i'pkr~ lSy ls xqtjus okyh /kkjk gksxh :
2
(A) (B) (C) (D)
R R 3R 2R

44. The current through the cell long after closing the switch S is :
fLop S dks cUn djus ds yEcs le; i'pkr~ lSy ls xqtjus okyh /kkjk gksxh :
3 3
(A) (B) (C) (D)
5R 5R R R
Paragraph for Question Nos. 45 to 46
iz'u 45 ls 46 ds fy, vuqPNsn
4mg
A small block of mass m is fixed at upper end of a massless vertical spring of spring constant K =
L
and natural length '10L'. The lower end of spring is free and is at a height L from fixed horizontal floor as
shown. The spring is initially unstressed and the spring-block system is released from rest in the
shown position.
,d NksVk CykWd ftldk nzO;eku m gS bldks ,d Hkkjghu /okZ/kj fLizax ds ijh fljs ij la;ksftr (fixed) dj nsrs
4mg
gSA fLizax dk fLizax fu;rkad K = gS rFkk izkd`frd yEckbZ '10L' gS fLizax dk fupyk fljk eq gS rFkk fLFkj {kSfrt
L
ry ls fp=kkuql kj L pkbZ ij gS fLizax izkjEHk esa fcuk [khaph gqbZ gSA fLizax CykWd fudk; dks fojke ls fp=kkuql kj nh
xbZ fLFkfr ls eq fd;k tkrk gSA

45. At the instant speed of block is maximum, the magnitude of force exerted by spring on the block is
mg
(A) (B) mg (C) Zero (D) None of these
2
ml {k.k CykWd dh pky vf/kdre gS rc fLizax }kjk CykWd ij yxk;s x;s cy dk ifjek.k gksxk
mg
(A) (B) mg (C) 'kwU; (D) bues a ls dks bZ ugh
2
46. As the block is coming down, the maximum speed attained by the block is
tc CykWd uhps dh rjQ vk jgk gksrk gS rks CykWd }kjk izkIr vf/kdre pky gksxhA
3 3
(A) gL (B) 3gL (C) gL (D) gL
2 2
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 66
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

PART - III (Hkkx - III)


SECTION 1 : (Maximum Marks : 42)
[kaM 1 : (vf/kdre vad : 42)
This section contains FOURTEEN questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four option is correct
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa pkSng iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls dso y ,d fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

47. HNO3 oxidises NH4+ ions to nitrogen and itself gets reduced to NO2. The moles of HNO3 required by 1 mole
of (NH4)2SO4 is :
HNO3, NH4+ vk;u dks ukbVkstu esa vkWDlhd`r djrk gS rFkk ;g Lo;a NO2 esa vipf;r gks tkrk gSA (NH4)2SO4 ds
1 eksy }kjk vfHkd`r HNO3 ds vko';d eksy gSa %
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 2
48. For which of the following phase transformation G is +ve ?
fuEufyf[kr esa ls fdl voLFkk :ikUrj.k ds fy, G /kukRed (+ve) gS \
(A) H2O (, 1 atm, 373 K) H2O (g, 1 atm, 373K)
(B) H2O (, 0.9 atm, 373 K) H2O (g, 1 atm, 373K)
(C) H2O (s, 1 atm, 273 K) H2O (, 1 atm, 273K)
(D) H2O (s, 0.9 atm, 273 K) H2O (, 0.9 atm, 273K)

49. The spontaneous redox reaction/s among the following is/are :


fuEu es ls dkSulh Lor% vkWDlhdj.k&vip;u jsMkWDl vfHkf;k,a gS %
(a) 2Fe3+ + Fe 3Fe2+
(b) Hg22+ Hg2+ + Hg
(c) 3 AgCl + NO + 2H2O 3 Ag + 3 Cl + NO3 + 4H+
Given that fn;k gS &
E = 0.77 V E = 0.44 V
Fe3 Fe 2 Fe 2 Fe

E = 0.85 V E = 0.92 V
Hg22 Hg Hg2 Hg22


E AgCl Ag = 0.22 V ENO
NO = 0.96 V
3

(A) a (B) a, b, c (C) a, b (D) a, c


50. In a first order reaction, the concentrations of the reactant, 30 minutes and 40 minutes after the starts are C1
and C2 (in moles/litre) respectively. What was C0, intial concentration ?
,d izFke dksfV vfHkf;k esa izkjEHk gksus ds 30 fefuV rFkk 40 fefuV i'pkr lkUnzrk, e'k% C1 rFkk C2 (eksy/yhVj) gSa rks
C0, izkjfEHkd lkUnzrk D;k gksxh \
4 3
C13 C1 C1 C14
(A) C0 4 (B) C0 (C) C0 (D) C0 3
C 2 C2 C2 C2
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 67
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
51. A mixture of a definite composition of ethanol and water forms
(A) Maximum boiling azeotrope
(B) Minimum boiling azeoptrope
(C) Both maximum and minimum boiling azeotrope
(D) No azeotrope
,FksukWy rFkk ty ds fuf'pr laxBu ls cuk feJ.k gS
(A) vf/kdre DoFkukad fLFkjDoakFkh feJ.k
(B) U;wure DoFkukad fLFkjDoakFkh feJ.k
(C) vf/kdre DoFkukad rFkk U;wure DoFkukad fLFkjDoakFkh feJ.k nksuksa
(D) fLFkjDokaFkh feJ.k ugha
52. Identify the correct match.
(i) XeF2 (a) Central atom has sp3 hybridisation and bent geometry.
(ii) N3 (b) Central atom has sp3d2 hybridisation and octahedral.
(iii) PCl6 (c) Central atom has sp hybridisation and linear geometry.
(iv) H2O (d) Central atom has sp3d hybridisation and linear geometry.
lgh feyku dks igpkfu;sA
(i) XeF2 (a) dsUnzh; ijek.kq esa sp3 ladj.k gS rFkk dks.kh; eqM+k gqvk T;fefr gSaA
(ii) N3 (b) dsUnzh; ijek.kq esa sp3d2 ladj.k gS rFkk v"VQydh; gSA
(iii) PCl6 (c) dsUnzh; ijek.kq esa sp ladj.k gS rFkk js[kh; T;kferh gSA
(iv) H2O (d) dsUnzh; ijek.kq esa sp3d ladj.k gS rFkk js[kh; T;kferh; gSA
(A) (i a), (ii b), (iii c), (iv d) (B) (i d), (ii b), (iii d), (iv c)
(C) (i b), (ii c), (iii a), (iv d) (D) (i d), (ii c), (iii b), (iv a)
53. Which of the following shows maximum molar conductance ?
fuEu eas ls dkSu lokZf/kd eksyj pkydrk n'kkZrk gS \
(A) [Co(NH3)6]Cl3 (B) [Co(NH3)3Cl3] (C) [Co(NH3)4 Cl2] Cl (D) [Co(NH3)5Cl]Cl2
54. Calamine is an ore of :
dSykekbu v;Ld gS %
(A) Zn (B) Mg (C) Ca (D) Pb
55. The correct order of the increasing ionic character is :
c<rs gq, vk;fud y{k.k dk lgh e gS %
(A) BeCl2 < MgCl2 < CaCl2 < BaCl2 (B) BeCl2 < MgCl2 < BaCl2 < CaCl2
(C) BeCl2 < BaCl2 < MgCl2 < CaCl2 (D) BaCl2 < MgCl2 < CaCl2 < BeCl2
56. An ion without pseudo-inert gas configuration is :
fuEu esa ls fdl vk;u dk Nn~e vf; xSl bysDVkWfud foU;kl ugha gS %
(A) Ag+ (B) Cd2+ (C) Zn2+ (D) Fe3+
57. Which of the following is most reactive towards SN2 reaction ?
SN2 vfHkf;k ds izfr lcls vf/kd f;k'khy gS \

(A) (B) (C) (D)

58. Which of the following is most acidic :


fuEufyf[kr vEyksa esa dkSulk lokZf/kd vEyh; gS&
(A) HC C CH2 COOH (B) CH2 CHCH2 COOH
(C) CH3CH2 COOH (D) H CH2 COOH

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 68
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
59. Product of following reaction by Markownikoffs rule is.
dil. H SO
RCH=CH2 + H2O
2 4
A
A is :
(A) RCH2CH2 (B) RC=CH2 (C) RCHCH3 (D) None of these
OH OH OH
ekdksZuhdkWQ fu;e ds vuqlkj fuEu vfHkf;k esa
ruq H2SO4
RCH=CH2 + H2O A
A gS%
(A) RCH2CH2 (B) RC=CH2 (C) RCHCH3 (D) buesa ls dksbZ ugh
OH OH OH
a
60. Identify the pair of compound which has same molecular formula:
(A) Tartaric acid, citric acid (B) Maleic acid, malic acid
(C) Malic acid, fumaric acid (D) Maleic acid, fumaric acid
,sls ;kSfxd dk ;qXe igpkfu,] tks leku v.kqlw=k j[krk gS\
(A) VkVZfjd vEy] flfVd vEy (B) esysbd vEy] esfyd vEy
(C) esfyd vEy] ;wesfjd vEy (D) esysbd vEy] ;wesfjd vEy

SECTION 2 : (Maximum Marks : 20)


[kaM 2 : (vf/kdre vad : 20)
This section contains FIVE questions
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four
option(s) is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Marking scheme :
+4 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
0 In all other cases
bl [kaM esa ikp iz'u gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u esa] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+4 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
0 vU; lHkh voLFkkvksa esa

61. Which of following statements are correct ?


(A) Average velocity of molecules of a gas in a container is zero.
(B) All molecules in a gas are moving with the same speed.
(C) If an open container is heated from 300 K to 400 K the fraction of air which goes out with respect to
1
originally present is .
4
(D) If compressibility factor of a gas at STP is less than unity then its molar volume is less than 22.4 L at
STP.
fuEu esa dkSulk@dkSuls dFku lgh gS@gaS \
(A) ,d ik=k es a ,d xS l ds v.kq vks a dk vkS l r os x 'kw U; gks r k gS A
(B) xS l ds lHkh v.kq leku xfr ds lkFk xfreku gks r s gS a A
(C) ;fn ,d [kq ys ik=k es a rkieku 300 K ls 400 K djus ij ckgj fudyus okyh ok;q iz kjEHk esa ik=k ds vUnj mifLFkr
1
ok;q dk Hkkx gksxhA
4
(D) ;fn fdlh xS l dk STP ij la ihM~ ; rk xq . kka d bdkbZ ls de gks ] rks STP ij bldk eks yj vk;ru 22.4 L ls de
gksxkA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 69
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
62. Choose the correct statement out of the following.
(A) effloresence means the property of spontaneously giving water of crystallisation to the atmosphere
(B) An oxide which forms salts when it reacts with both acids and alkalies is a neutral oxide.
(C) CO 2 when passes through a clear lime water solution, it turns milky.
(D) Aqueous solution of all the salts are netural in nature.
fuEufyf[kr esa ls lgh dFku dk p;u dhft;s&)
(A) mRQqyu (effloresence) dk vFkZ] okrkoj.k dks Lor% fLVyu ty nsus dk xq.k gSA
(B) ,d vkWDlkbM tks fd vEyh; rFkk {kkjh; nksuksa vkWDlkbMksa ls vfHkf;k djrk gS mnklhu vkWDlkbM (neutral oxide)
dgykrk gSA
(C) tc ,d LoPN pwus ds ikuh esa CO 2 izokfgr dh tkrh gS rc] ;g nwf/k;k gks tkrk gSA)
(D) lHkh yo.kksa ds tyh; foy;u dh izd`fk mnklhu gksrh gSA
63. Which of the following process(es) occur(s) during the extraction of copper from chalcopyrites ?
(A) Froth floatation (B) Roasting (C) Bessemerisation (D) calcination
pkYdksikbjkbV ls dkWij ds fu"d"kZ.k ds nkSjku fuEu esa ls dkSulk ;k dkSUkls ize ik;s tkrs gS \
(A) >kx Iyou fof/k (B) HktZu (C) cslsejhdj.k (D) fuLrkiu
64. An organic compound with molecular formula C6H8, on reductive ozonolysis gives 2 moles of 2-oxopropanal.
The structure of the compound will be :
,d dkcZfud ;kSfxdC6H8 dk vkstksfuvi?kVu (reductive) djus ij 2 eksy 2-vkWDlksizksisusy izkIr gksrk gSA ;kSfxd dh lajpuk
gksxh

(A) (B) (C) (D)

65. Correct statement about is/are :

(A) It gives coloured solution with neutral FeCl3 solution


(B) It liberates half mole H2 gas with Na metal
(C) It gives +ve Iodoform test.
(D) It forms sweet smelling compound with alcohols.

ds lgh dFku gS@gSa %

(A) ;g mnklhu FeCl3 foy;u ds lkFk jaxhu foy;u nsrk gSA


(B) ;g Na /kkrq ds lkFk vfHkf;k dj vk/kk eksy H2 nsrk gSA
(C) ;g /kukRed vk;ksMksQkWeZ ijh{k.k nsrk gSA
(D) ;g ,YdksgkWyks ds lkFk vfHkf;k dj ehBh lqxU/k ;qDr ;kSfxd nsrk gS A

SECTION - 3 : (Maximum Marks : 12)


[kaM 3 : (vf/kdre vad : 12)
This section contains TWO paragraphs
Based on each paragraph, there will be TWO questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s)
is(are) correct
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 70
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Marking scheme :
+3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened
0 If none of the bubble is darkened
1 In all other cases
bl [kaM esa nks vuqPNsn gSaA
izR;sd vuqPNsn ij nks iz'u gaSA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA bu pkj fodYiksa esa ls ,d ;k ,d ls vf/kd fodYi lgh gSaA
izR;sd iz'u ds fy,] lHkh lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqykas dks vks- vkj- ,l- esa dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
vadu ;kstuk :
+3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k tk,A
0 ;fn dksbZ Hkh cqycqyk dkyk u fd;k gksA
1 vU; lHkh voLFkkvksa esa

Paragraph for Question Nos. 66 to 67


For certain substances such as ammonium chloride, nitrogen peroxide, phosphorus pentachloride, etc. the
measured densities are found to be less than those calculated from their molecular formula. The observed
densities decrease towards a limit as the temperature is raised. This is due to the splitting of the molecules
into simpler ones. The process is reversible and is called thermal dissociation.
Examples :
NH4Cl NH3 + HCl 2 2
N2 O4 2NO2 PCl5 PCl3 + Cl2
With increase in the number of molecules, the volume increases (pressure remaining constant) and, in
consequence, the density decreases. As the temperature rises, more and more dissociation takes place,
and when practically complete dissociation occurs the density reaches its lowest limit.
The extent of dissociation, i.e., the fraction of the total number of molecules which suffers dissociation is
called the degree of dissociation. Gas density measurements can be used to determine the degree of
dissociation. Let us take by general case where one molecule of a substance A splits up into n molecule of
B on heating; i.e.,
An (g) n A (g)
t=0 a 0
x
t = teq ax n.x = x = a.
a
aa na
Total no. of moles = a a + n a
= [1 + (n 1)] a
* Observed molecular weight or molar mass of the mixture
MAn
Mmixture = , MAn = Molar mass of gas An
[1 (n 1) ]
iz'u 66 ls 67 ds fy, vuqPNsn

dqN inkFkksZ tSls fd veksfu;e DyksjkbM] ukbVkstu ijkWDlkbM] QkWLQksjl isUVk DyksjkbM bR;kfn ds fy, ekfir ?kuRo] muds
v.kq lw=k ls ifjdfyr ?kuRo ls de gksrs gSaA rkieku esa o`f) ds lkFk ,d ek=kk rd izsf{kr ?kuRo ?kVrk gSaA bldk dkj.k
,d lkekU; ls v.kq dk foikVu vyx gksuk gksuk gSaA ize mRe.kh; gSa rFkk bls rkih; fo;kstu dgk tkrk gSaA
mnkgj.k %
NH4Cl NH3 + HCl 2 2
N2 O4 2NO2 PCl5 PCl3 + Cl2
v.kqvksa dh la[;k esa o`f) ds lkFk] vk;ru c<+rk gSa nkc fu;r jgrk gSa rFkk vuqe esa ?kuRo de gks tkrk gSaA tSls gh
rkieku esa o`f) gksrh gSa vf/kd ls vf/kd fo;kstu gksrk gSa rFkk izk;ksfxd :i ls tc iw.kZr;k fo;kstu gks tkrk gSa rks bldk
?kuRo fuEure lhek rd igqp tkrk gSaA fo;kstu dh ek=kk vFkkZr v.kqvksa dh dqy la[;k dk fHkUu ftldk fd fo;kstu gksrk
gS fo;kstu dh ek=kk dgykrk gSA xSl ?kuRo ekiu dks fo;kstu dh ek=kk fudkyus ds fy, iz;qDr fd;k tkrk gSaA ekuk fd

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 71
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
lkekU; fLFkfr esa tgk ,d inkFkZ A dk ,d v.kq xeZ djus ij B ds n v.kqvksa esa i`Fkd gks tkrk gSaA vFkkZr
An (g) n A (g)
t=0 a 0
x
t = tlkE; ax n.x = x = a.
a
aa na
eksyksa dh dqy la[;k = a a + n a
= [1 + (n 1)] a
* izsf{kr v.kqHkkj vFkok feJ.k dk eksyj nzO;eku
MAn
MfeJ.k = , MAn = xSl An dk eksyj nzO;eku
[1 (n 1) ]
66. A sample of mixture of A(g), B(g) and C(g) under equilibrium has a mean molecular weight (observed) is 80.
The equilibrium is A(g) B(g) + C(g)
(mol. wt. = 100) (mol. wt. = 60) (mo. wt. = 40)
Find the degree of dissociation for A(g).
lkE; ij A(xSl), B(xSl) rFkk C(xSl) ds feJ.k ds ,d uewus ds fy, ek/; v.kq Hkkj (izsf{kr) 80 gSa] rks lkE; fuEu gSa
A(g) B(g) + C(g)
(mol. wt. = 100) (mol. wt. = 60) (mo. wt. = 40)
A(g) ds fy, fo;kstu dh ek=kk Kkr djksA
(A) 0.25 (B) 0.5 (C) 0.75 (D) 0.8
67. The Kp for the reaction N2O4 2NO2 is 640 mm at 775 K. The percentage dissociation of N2O4 at
equilibrium pressure of 160 mm is :
775 K ij vfHkf;k N2O4 2NO2 ds fy, Kp 640 mm gSaA 160 mm ds lkE; nkc ij N2O4 dk izfr'kr fo;kstu fuEu
gS A
(A) 80 % (B) 30 % (C) 50 % (D) 70%

Paragraph for Question Nos. 68 to 69

Carbonyl compound which contains H gives aldol condenation reaction in presence of alkaline medium.
The reaction between two molecules of acetaldehyde take place as follows in presence of base.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 72
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
iz'u 68 ls 69 ds fy, vuqPNsn

dkcksZfuy ;kSfxd tks H j[krs gS {kkjh; ek/;e esa ,YMkWy la?kuu vfHkf;k nsrs gS] ,flVSfYMgkbM ds nks v.kqvksa ds e/;
vfHkf;k fuEu izdkj lEiUu gksrh gSA

68. Aldol condensation reaction is given by :


,sYMkWy la?kuu vfHkf;k nsrk gS %

(A) C6H5CHO (B) CCl3 CHO (C) O2N CHO (D) C6H5CH2CHO

69. + Cross product (fefJr mRikn)

(A) Ph CH = CH (CH2)5 CHO (B) Ph (CH2)5 CH = CH CHO


(C) (D)

ANSWER KEY TO SAMPLE TEST PAPER-III


1. (C) 2. (B) 3. (B) 4. (C) 5. (B) 6. (B) 7. (A)
8. (C) 9. (B) 10. (C) 11. (C) 12. (D) 13. (C) 14. (B)
15. (A) 16. (AD) 17. (AB) 18. (ACD) 19. (ABD) 20. (C) 21. (A)
22. (B) 23. (C)
24. (A) 25. (B) 26. (B) 27. (B) 28. (D) 29. (A) 30. (C)
31. (C) 32. (D) 33. (A) 34. (C) 35. (C) 36. (B) 37. (A)
38. (BD) 39. (ABC) 40. (AB) 41. (ABD) 42. (BC) 43. (D) 44. (A)
45. (B) 46. (C)
47. (C) 48. (D) 49. (A) 50. (D) 51. (A) 52. (D) 53. (A)
54. (A) 55. (A) 56. (D) 57. (D) 58. (A) 59. (C) 60. (D)
61. (ACD) 62. (AC) 63. (ABC) 64. (ACD) 65. (ABC) 66. (A) 67. (D)
68. (D) 69. (D)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 73
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
HINTS & SOLUTION TO SAMPLE TEST PAPER-III
1. The plane is
x 1 y 1 z 1
3 3 1
= 0 or x 3y 6z + 8 = 0
0 2 1

8 8
intercepts are 8, ,
3 6
their sum = 12
2. The required area vHkh"V {ks=kQy

0 2

x x
3 3
= 4 x dx 4x dx
2 0

0 2
x4 2
x4 2


= 4 2 x 4 2x = (4 8) (4 8 ) = 8.
2 0

4. Centre of circle is (2, 1). Its distance from L1 is 5


6 6
Distance of (2, 1) from 2x + y + 1 = 0 is , Distance of (2, 1) from 2x y + 3 = 0 is ,
5 5

6
Distance of (2, 1) from 2x + y = 0 is 5 , Distance of (2, 1) from 3x 2y + 2 = 0 is
13
2x + y = 0 is a possible equation of L2
5. Since |z1| = |z2| = |z3| = 1 and z1 + z2 + z3 = 0
triangle ABC is an equilateral triangle
2
1 2 = 2 3 = 3 1 =
3
3
cos (1 2) + cos(2 3) + cos (3 1) =
2
x 2 1
6. f(x) = t
e 2
dt
x

2 2
f(x) = e ( x 1)
.2x e x .2x
2
x
= e .(2x ) [e1 1]

f(x) is decreasing for (0, )

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 74
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
7. As a 1b 1c 1, a 2b 2c 2 and a 3b 3c 3 are even natural numbers, each of c 1,c 2,c 3 is divisible by 2.
Let C i = 2k i for i = 1,2, 3 thus
k1 a1 b1
= 2 2 a2 b2 = 2m, where m is some natural number..
k
k 3 a3 b3
Thus, is divisible by 2. m may not be divisible by 2 that we can see by taking the three number
as 112, 122, 134
2 1 1
2 1 2
= = 2
4 1 3

Hindi pwafd a 1b 1c 1, a 2b 2c 2 ,oa a 3b 3c 3 le izkd`r la[;k, gSA c 1,c 2,c 3 esa ls izR;sd 2 ls HkkT; gSA
ekukfd i = 1,2, 3 ds fy, C i = 2k i
k1 a1 b1
= 2 2 a2 b2 = 2m, tgk m dksbZ izkd`r la[;k gSA
k
k 3 a3 b3

vr% , 2 ls HkkT; gSA m, 2 ls HkkT; ugha gks ldrk gSA ge rhu la[;k, tSls 112, 122, 134 ysdj ns[k ldrs gSA

2 1 1
2 1 2
= = 2
4 1 3

8. By definition f (1) is the limit of the slope of the secant line when s 1 .

Q(s, r)

P(1, 2)

s2 2s 3
Thus f (1) = lim
s 1 s 1
(s 1)( s 3)
= lim
s 1 s 1

= lim
s1
(s + 3) = 4

2x 3 3 x 2 8 x 26 5 2
9. Here ;gk f(x) = =x+1+ (Partial fractionsvkaf'kd fHkUu ls )
2x 2 5 x 12 2x 3 x 4

d 5.2 2
f(x) = 1 + 0 (2x 3)2 ( x 4)2
dx
A = 1, B = 10, C = 2
B 5C + A = 1
2 x
10. f (x) = + (b2 5b + 3) < 0 for all x R
x2 x 1
2 x
2 + b2 5b + 3 < 0 [maximum value of 2 is 2]
x x 1

5 5 5 5
<b<
2 2
So [b] = 1, 2, 3
sum = 1 + 2 + 3 = 6
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 75
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
2 x
Hindi. x R ds fy, f (x) = + (b2 5b + 3) < 0
x2 x 1
2 x
2 + b2 5b + 3 < 0 [ 2 dk vf/kdre eku 2 gSA]
x x 1
5 5 5 5
<b<
2 2
vr% [b] = 1, 2, 3
;ksx = 1 + 2 + 3 = 6
11. Since (0, 0) and (2 + 1, 1) lie on the same side of x 10y 2 = 0
2 (2 + 1 10 ( 1) 2) > 0
2
10 + 9 < 0
1<<9
least integral value of is 2
greatest integral value of is 8
28
A.M. = =5
2
12. Even numbers are le vad 2, 4, 6 gks ldrs gS
3 1
The probability that an evan number appear le vad mijh lrg ij vkus dh izkf;drk =
6 2
The required probability = P(that an even number occurs once or thrice or five times . . . . or (2n + 1)
times)
vHkh"V izkf;drk = P(vFkkZr~ tc le vad ,d ckj ;k rhu ckj ;k ikp ckj . . . . ;k (2n + 1) ckj vk;sa)
2n 3 2n 2 5 2n 4 2n1 0
1 1 1 1 2n 1 1 1 1 1
= 2n+1C1 2n 1
C3 +..... C5 .. ... 2n1C 2n1
2 2 2 2 2 2 2 2

1 22n 1
= 2n 1 {2n+1C1 + 2n+1C3 + 2n+1C5 + . . . + 2n+1
C2n+1} = 2n1
=
2 2 2
x 2
13. t = 2 t at a + 3 = 0
2
a
t =
a2 (a 6)(a 2)
+a3= 0
2 4 4
a (, 6] [2, )

a (a 6)(a 2)
t= = 2x > 0
2
a cannot be negative and a 2
G
A G
B S
15. Jewelry Box S
C G
S
A : one box and one of its drawers randomly selected and a silver watch found in it
B1 : It is the box C ; B 2 : It is the box B ; B 3 : It is the box A
1
P(B1) = P(B2) = P(B3) =
3

1
1 2 1 2
1 .
P(A/B1) = , P(A/B2) = 1, P(A/B3) = 0, P(B1/A) = 1 2 3 3
2 1
2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
16. x = 2t |t|, y = t2 + t|t|
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 76
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
CasefLFkfr-1 t 0 x = t, y = 2t2
sovr% y = 2x2
CasefLFkfr-2 t < 0 y = 0
Now vc y = 2x2, x 0
0, x < 0
2
and,oa y = 32x
Intersection points are (0, 0) and (2, 8)
izfrPNsn fcUnq (0, 0) ,oa (2, 8) gSA

Intersection angle at (0, 0) =
2

(0, 0) ij izfrPNsn dks.k =
2
Intersection angle at (2, 8)
(2, 8) ij izfrPNsn dks.k
dy
for curve o ds fy, m1 = 8
dx
for curve o ds fy, m2 = 2
82 6
so vr% tan = =
1 16 17
6
= tan1
17
18. (A) Director circle of 5x 2 + 9y2 = 45
x2 y2
i.e. + =1
9 5
is x 2 + y2 = 9 + 5 = 14
x2 y2
(B) + =1
25 36
Here b > a, so focal distance of any point of ellipse is 2b = 12
(C) Let given parabola is y 2 = 4ax and P(at 2 , 2at) tangent is 2aty = 2a (x + at 2)
0 1
Let (, ) be the foot of from S(a, 0), then =1
a t
= at t and t = + at 2
From (1) and (2)
x=0
(D) Line passing through (at 22, 2at 2), (at 12, 2at 1)
2at 2 2at 1
is y 2at 1 = 2 2 (x at 12)
at 2 at 1

2( t 2 t 1 )
passes through S(a, 0) 2at 1 = ( t t )(t t ) (a at 12)
2 1 2 1

at 1 (t 2 + t 1) = a(1 t 12) t 1 t 2 = 1
5!
19. (A) A = 60
2!

5!
K = 30
2 ! 2!

3!
P A A =3
2!
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 77
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

3!
P A K =3
2!

P A R A 2! = 2

P A R K A R 1=1 so rank is 99 vr% eka d 99 gS A

(Q. no. 20 to 21)



At x = f(x) is continous
2


f = f f
2 2 = 2

tan6h
a|coth|
6 cot(5h)
b + 2 = hlim
0 (1 | sinh |) b = hlim
0
5
(tan 6h tan 5h )
lim |sinh|
|cosh| a
6
b+2= h0 |sinh| b = lim
e h 0 5

a
b + 2 = eb = 1
so b = 1, a = 0

20. a + b = 1

21. A(adj A) = |A|3


= |A| = 8

22.

1 m1 m 2 100
24. U = 2 (m m ) (V1 V2)2 =
1 2 3

2m .m 100
(V1 V2)2 2 (m 2m) =
3
putting m = 1 kg :
(V1 V2) = 10 m/sec.

AlternateSolution:
When deformation is maximum both the particles are moving with same velocity . So applying momentum
conservation.
m1v 1 + m2v2 = m1v 1 + m2v1
m1v1 m 2 v 2
v 1 =
m1 m 2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 78
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Applying energy conservation:
1 1 1
m1v12 + m2v22 = (m 1 + m 2) (v 1 )2 + U deformation
2 2 2

1 m1m 2 100
U deformation= 2
2 m1 m2 (v 1 v 2) = 3 v 1 v 2 = 10m/sec.
28. Q = mST
Since in boiling T = 0, S =
pwafd mckyus esa T = 0, S =
29. Direction of electric field is perpendicular to surface of circular base, so work done by external agent from B
to C is zero.
pwafd o`kh; vk/kkj ds yEcor~ fo|qr {ks=k dk vfLrRo gksxkA vr% B ls C rd ys tkus esa ck; dkjd dk dk;Z 'kwU; gksxkA
30. When charge is 75% of maximum value then potential difference across resister will be
tc vkos'k vf/kdre vkos'k dk 75% gS rks izfrjks/k ds fljksa ij foHkokUrj fuEu gksxkA
VR = 5V
So, R = 5

31. Using v = u 2 2gh ds iz;ksx ls

v= u 2 sin 2 2gh (vertical comp. when striking) m/okZ/kj ?kVd] tc Vdjkrs gS


Now vc tan 45 = 1

u cos = u 2 sin 2 2gh

u2 cos2 = u2 sin2 + 2gh .....(1)


3 1
u2 = 2gh
4 4
2
u = 4gh
u = 2 gh

3
4gh. 2gh
V 4 5gh
tan = V = 1 = = 5
H 2 gh gh
2
R
33. In AOB : - cos 60 = OB = 2 R
OB
Here gravitational force will provide the required centripetal force.
;gkW xq:Rokd"kZ. k cy vko';d vfHkdsUnzh; cy iznku djrk gSA
GMm
Hence (vr%) = m(OB) 2
(OB)2
GM GM GM
= 3 = 3 =
(OB) (2R ) 8 R3

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 79
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
tan
39. (A) if < , it will not be in pure rolling.
3
(B) If mg cos > mg sin , cylinder will accelerate up initially for some time.
(C) If mg sin > mg cos , cylinder will accelerate down continuously.
(D) Friction will always act in upward direction.
tan
Sol. (A) ;fn < , ;g 'kq) yksVuh xfr ugha djsxkA
3
(B) ;fn mg cos > mg sin , csyu izkjEHk esa dqN le; ds fy, ij dh vksj Rofjr gks tk;sxkA
(C) ;fn mg sin > m mg cos , csyu yxkrkj uhps dh vksj Rofjr gks tk;sxkA
(D) ?k"kZ.k ges'kk ij dh vksj gh yxsxkA
40. P1 = P2 TA A = TB B
eA ATA4 = eB ATB4 TA = TB ( + 1)
1/ 4
TA 0.81 1

TB = 0.01 =3 =
2
m

TA 5802
TB = = = 1934 K B = + 1 = 1.5 m
3 3

v
41. ig = R R and rFkk (MBA)ig = Cv
g

NBA 1
So, sensivity lq xz kfgrk = .
V C (R g R)

d d
42. |e| = = |e|
dt dt

and also area under the curve gives : i i = d e dt


Change in flux.
d d
gy% |e| = = |e|
dt dt

vkSj o ls f?kjk {ks=kQy nsrk gS & i i = d e dt


yDl esa ifjorZu
43. Just after closing the switch, the inductor will not allow current
Hence the equivalent circuit will be as shown
fLop dks can djus ds Bhd i'pkr~ izsjd dq.Myh ls dksbZ /kkjk ugha xqtjsxh
vr% rqY; ifjiFk fp=kkuqlkj gksxk

i
2R

44.

long after closing the switch the p.d. across the inductor will zero
fLop dks can djus ds yEcs le; i'pkr~ izsjd dq.Myh ds fljksa ij foHkokarj 'kwU; gksxk

i
5R

3
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 80
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
45. When speed of block is maximum, net force on block is zero. Hence at that instant spring exerts a
force of magnitude 'mg' on block.
tc CykWd dh pky vf/kdre gS CykWd ij ifj.kkeh cy 'kwU; gS vr% ml {k.k fLizax CykWd ij mg ifjek.k dk cy
yxk;sxkA
46. At the instant block is in equilibrium position, its speed is maximum and compression in spring is x
given by kx = mg .... (1)
From conservation of energy
CykWd ds lkE;oLFkk ds {k.k] CykWd dh pky vf/kdre gksxh rFkk ml {k.k fLizax esa laihMu x ds fy,
kx = mg .... (1)
tkZ laj {k.k ls
1 2 1
mg (L + x) = kx + mv 2max .... (2)
2 2
3
from (1) and (2) we get v max = gL .
2
3
(1) o (2) ls v max = gL .
2
47. HNO3 + NH4+ N2 + NO2
V.F. of HNO3 = (5 4) = 1
V.F. of NH4+ = [0 (3)] = 3
so molar ratio of HNO3 and NH4+ is 3 : 1.
1 mole (NH4)2SO4 is found to contain 2 mole of NH4+
So, required moles of HNO3 is 3 2 = 6 mole.
gy . HNO3 + NH4+ N2 + NO2
HNO3 dk la;ksth dkjd = (5 4) = 1
NH4+ dk la;ksth dkjd = [0 (3)] = 3
blfy, HNO3 rFkk NH4+ dk eksyj vuqikr 3 : 1 gSA
1 eksy (NH4)2SO4 ls ge 2 eksy NH4+ izkIr djrs gSaA
blfy, HNO3 ds vko';d eksy 3 2 = 6 gSaA
48. At pressure less than 1 atm, conversion of ice into water is non spontaneous.
1 atm ls U;wu nkc ij, cQZ dk ty esa ifjorZu vLor% ize gSA
49. Only for this reaction E0 will come out to be positive, calculate using relation
G = G10 + G20 and G0 = nFEcell
dsoy bl vfHkf;k ds fy, E0 /kukRed vkrk gS fuEu laca/k dk mi;ksx djds x.kuk djrs gSaA
G = G10 + G20 ,oa G0 = nFEcell
CO
50. Kt = In
C
t
CO
K 30 = In ....(1)
C
1
CO
K 40 = In .....(2)
C
2

C
In O
3 C1 CO CO
= = 3 In C = 4 In C
4 C 2 1
In O
C2
3 4
CO CO C14
= = CO =
C2 C1 C32

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 81
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
51. Maximum boiling azeotrope is formed when Hmix is negative and attractive force molecules of liquids getting
mixed is more.
vf/kdre DoFkukad fLFkj DokFkh curk gS tc HfeJ.k _.kkRed gks rFkk nzo dk vkd"kZ.k cy v.kq vf/kd fefJr gksrk gSaA


52. (i) (ii) [N N N]2
sp


(i) (ii) [N N N]2
sp

53. Molar conductance depends not only on the number of ions in aqueous solution but also on the electrical
charges on the ions.
(A) [Co(NH3)6]Cl3 [Co(NH3)6]3+ (aq) + 3Cl (aq). It has 4 ions and six electrical charges.
(B) [Co(NH3)3Cl3] [Co(NH3)3Cl3] (aq) (neutral)
(C) [Co(NH3)4 Cl2] Cl [Co(NH3)4 Cl2] + (aq) + Cl (aq). It has 2 ions and two electrical charges.
(D) [Co(NH3)5Cl]Cl2 [Co(NH3)5Cl]2+ (aq) + 2Cl (aq). It has 3 ions and four electrical charges.
eksyj pkydrk u dsoy tyh; foy;u esa vk;uksa dh la[;k ij fuHkZj djrk gS ysfdu vk;uksa ij mifLFkr fo|qrh; vkos'k
ij Hkh fuHkZj djrk gSaA
(A) [Co(NH3)6]Cl3 [Co(NH3)6]3+ (aq) + 3Cl (aq). ;g 4 vk;u rFkk N% oS|qrh; vkos'k j[krk gSaA
(B) [Co(NH3)3Cl3] [Co(NH3)3Cl3] (aq) (mnklhu)
(C) [Co(NH3)4 Cl2] Cl [Co(NH3)4 Cl2] + (aq) + Cl (aq). ;g 2 vk;u rFkk nks oS|qrh; vkos'k j[krk gSaA
(D) [Co(NH3)5Cl]Cl2 [Co(NH3)5Cl]2+ (aq) + 2Cl (aq). ;g 3 vk;u rFkk pkj oS|qrh; vkos'k j[krk gSaA
54. Calamine is ZnCO3.
ZnCO3 dSykekbu gS
55. As size of cations increase, their polarising power decrease and thus ionic character increase.
/kuk;u dk vkdkj c<+us ls mldh /kqzoh;dj.k {kerk ?kV tkrh gS vr% vk;fud y{k.k c<+ tkrk gSA
57. In the SN2 reaction as positive charge centre on -carbon atom increases rate of SN2 increases.
SN2 esa -dkcZu ij /kukos'k c<+us ds lkFk SN2 nj Hkh c<+rh gSA
58. On the basis of I effect. I izHkko ds vk/kkj ij
61. (A, C, D)
(C) n1T1 = n2T2
n 300 = n2 400
3
n2 = n
4
3
n n
escape out = 4
n
1
=
4

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 82
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

PV
(D) 1
RT
Z<1
Molar volume for Z = 1 is 22.4 lit.
So for Z < 1 molar volume is less than 22.4 lit. at STP.
(A, C, D)
(C) n1T1 = n2T2
n 300 = n2 400
3
n2 = n
4
3
n n
ckgj iyk;u djus okyh ok;q = 4 = 1
n 4
PV
(D) 1
RT
Z<1
Z = 1 ds fy, eks yj vk;ru 22.4 lit. gSA
blfy, Z < 1 ds fy, STP ij eksyj vk;ru 22.4 lit. ls de gks tkrk gSA
63. (A) Sulphides ores are generally concentrated by froth floatation.
roasting
(B) 2CuFeS2 + 4O2 Cu2S + 2FeO + 3SO2
Cu2S + FeO + SiO2 FeSiO3 (fusible slag) + Cu2S (matte)
(C) Bessemerisation
2FeS + 3O2 2FeO + 2SO2
FeO + SiO2 FeSiO3
2Cu2S + 3O2 2Cu2O + 2SO2
2Cu2O + Cu2S 6Cu + SO2 (self reduction).
(A) lYQkbM v;Ld lkekU;r% >kx Iyou ize }kjk lkfUnzr gksrs gSA
HktZu
(B) 2CuFeS2 + 4O2 Cu2S + 2FeO + 3SO2
Cu2S + FeO + SiO2 FeSiO3 (xyuh; /kkrqey) + Cu2S (esV)
(C) cslsejhdj.k
2FeS + 3O2 2FeO + 2SO2
FeO + SiO2 FeSiO3
2Cu2S + 3O2 2Cu2O + 2SO2
2Cu2O + Cu2S 6Cu + SO2 (Lor% vip;u).

O / Zn
64. 3 OHCCHO + CH3 C C CH3 .
|| ||
O O
65. It has phenolic group with acidic hydrogen.
fQukWfyd lewg vEyh; gkbMkstu ;qDr gSA
66. A(g) B(g) + C(g)
Mth
MOb =
M (n 1)

100
80 =
1
1
= = 0.25
4

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 83
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
67. N2O4 2NO2
Mole before equilibrium 1
lkE; ds igys eksy
Mole at equilibrium (1 x)
lkE; ij eksy
n
4x 2 P
Kp =
1 x n
4 x 2 160
640 =
1 x (1 x)
4x 2
4= or 1 x2 = x2 or 2x2 = 1
(1 x )
x2 = 1/2 or x = 0.707 = 70.7%
68. H hydrogen is present.
H gkbMkstu mifLFkr gSA

69.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JD/JR-PAGE # 84
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
Sp
ecim
en
Co
p y