Vous êtes sur la page 1sur 11

Aptitude Problems

1) A brick measures 20 cm * 10 cm * 7.5 cm how many bricks will be required for a wall 25 m * 2
m * 0.75 m?
Answer: 25000
Explanation:
25 * 2 * 0.75 = 20/100 * 10/100 * 7.5/100 * x
25 = 1/100 * x
=> x = 25000

2) A river 2m deep and 45 m wide is flowing at the rate of 3 kmph the amount of water that runs
into the sea per minute is?
Answer: 4500 M3
Explanation:
(3000 * 2 * 5)/60
= 4500 M3

3) The area of the cardboard(in cm2) needed to make a box of size 25 cm * 15 cm * 8 cm will be?
Answer: 1390 cm2
Explanation:
=2(25 * 15 + 15 * 8 + 25 * 8)
=2(375 + 120 + 200)
= 1390

4) A room is 15m long, 4m broad and 3m height. Find the cost of white washing its four walls at
50p per m2 ?
Answer: Rs.57
Explanation:
2 *3(15 + 4) = 114
114 * 1/2
= Rs.57

5) How many meters of carpet 50cm, wide will be required to cover the floor of a room 30m *
20m?
Answer: Rs.57
Explanation:
50/100 * x = 30 * 20
=> x = 1200

6) Three cubes of metal whose edges are 9, 12 and 15 cm respectively, are melted and one new
cube is made. Find the edge of the new cube?
Answer: 18 cm
Explanation:
93 + 123 + 153 = a3
=> a = 18

7) Fresh fruit contains 68 % water and dry fruit contains 20 % water. How much dry fruit can be
obtained from 100 kg of fresh fruits?
Answer: 40 kg

1
Explanation:
Quantity of water in 100kg of fresh fruits =(68/100 100)kg
Quantity of pulp in it = (100 - 68)kg = 32 kg
Let the dry fruit be x kg
Water in it = (20/100 x)kg = x/5 kg
Quantity of pulp in it = (x x/5)kg = 4x/5 kg
Therefore, 4x/5 = 32 => x = 160/4 = 40 kg

8) Fresh grapes contain 80 % water dry grapes contain 10 % water. If the weight of dry grapes is
250 kg. What was its total weight when it was fresh?
Answer: 1125 kg
Explanation:
Let the weight of fresh grapes be x kg
Quantity of water in it = (80/100 x)kg = 4x/5 kg
Quantity of pulp in it = (x 4x/5)kg = x/5 kg
Quantity of water in 250 kg dry grapes
= (10/100 250)kg = 25kg
Quantity of pulp in it = (250 - 25)kg = 225 kg
Therefore, x/5 = 225
=> x = 1125

9) The quality of water that should be added to reduce 9 ml. Lotion containing 50 % alcohol to a
lotion containing 30 % alcohol is?
Answer: 6 ml
Explanation:
Alcohol in 9 ml lotion = (50/100 9)ml = 4.5ml
Water in it = (9 4.5)ml = 4.5ml
Let x ml of water be added to it, then 4.5/9+x 100 = 30
=> 4.5/9+x = 30/100 = 3/10
=> 3(9+x) = 45 => 27 + 3x = 45
=> 3x = 18
=> x = 6
Water to be added = 6 ml

10) In two successive years, 100 and 75 students of a school appeared at the final examination.
Respectively 75 % and 60 % of them passed. The average rate of pass is:
Answer: 68 4/7 %
Explanation:
Total candidates = (100 + 75)
= 175
Total passed = (75/100 100) + (60/100 75)
= (75 + 45)
= 120
Therefore Pass % = (120/175 100)%
= 480/7 %
= 68 4/7 %

11) Of the 1000 inhabitants of a town 60 % are males of whom 20 % are literate. If of all the
inhabitants 25 % are literate. Then what percent of the females of the town are literate?
Answer: 32. 5 %

2
Explanation:
Males = (60/100 1000) = 600,
females = (1000 - 600) = 400
Literate males = (20/100 600) = 120
Total literates = (25/100 1000) = 250
Female literates = (250 - 120) = 130
Required % = (130/400 100)% = 32.5 %

12) In a school, 40 % of the students play football and 50 % play cricket. If 18 % of the students
play neither football nor cricket, the percentage of students playing both is
Answer: 8 %
Explanation:
Let A = set of students who play football and
B = set of students play cricket.
Then n(A) = 40, n (B) = 50 and
n(A U B) = (100 - 18) = 82
n(A U B) = n(A) + n(B) n(A B)
n(AB) = n(A) + n(B) n(AUB) = (40 + 50 -82) = 8
Percentage of the students who play both = 8%

13) If the price of the eraser is reduced by 25% a person buy 2 more erasers for a rupee. How
many erasers available for a rupee?
Answer: 6
Explanation:
Let n erasers be available for a rupee
Reduced Price = (75/100 1) = Re
rupee fetch n erasers = 1 Rupee will fetch (n 4/3) erasers
Therefore, 4n/3 = n +2
=> 4n = 3n +6
=> n =6

14) The price of petrol is increased by 25 %. By how much percent a car owner should reduce his
consumption of petrol. So that expenditure on petrol would not be increased?
Answer: 20 %
Explanation:
Reduction % in consumption = {r/(100+ r) 100}%
= (25/125 100)%
= 20%

15) In measuring the sides of a rectangle errors of 5 % and 3 % in excess are made. The error
percent in the calculates area is
Answer: 8.15 %
Explanation:
Let length = x units and breadth = Y units
Then actual area = xy sq.units
Length shown = (105/100 x)units = 21x/20 units;
Breadth shown = (103/100 Y)
Calculated area = (21x/20 103y/100)sq.units
= 2163xy/2000 sq.units
Error = (2163xy/2000 - xy)

3
= 163xy/2000
Error % = (163xy/2000 1/xy 100)%
= 163/20 % = 8.15 %

16) If the numerator of a fraction is increased by 140 % and the denominator is increased by 150 %
the resultant fraction is 4/15 what is the original fraction?
Answer: 5/18
Explanation:
Let the original fraction be x/y.
Then new fraction
=240% of X/250% of y = 24/25(x/y)
Therefore 24/25(x/y) = 4/15
=> x/y = (4/15 25/24) = 5/18
Therefore Original Fraction = 5/18

17) When a number is first increased by 10 % and then reduced by 10 % the number:
Answer: decreased by 1 %
Explanation:
Let the given number be x
Increased Number = (110% of x)
= (110/100 x) = (11x/10)
Finally reduced number = (90 % of 11x/10)
= (90/100 11x/10) = 99x/100
Decrease = (x 99x/100) = x/100
Decrease % = (x/100 1/x 100)%
=1%

18) A period of 4 hrs 30 min is what percent of a day?


Answer: 18 3/4 %
Explanation:
Required % = (9/48 100)%
= 75/4 %
= 18 %

19) A bucket contains 2 litres more water when it is filled 80 % in comparison when it is filled 66
2/4 % what is the capacity of the bucket?
Answer: 15 litres
Explanation:
Let the capacity of the bucket be x liters
(80% of x) (200/3% of x) = 2
=> (80/100 x) (200/300 x) = 2
=> 4x/5 2x/3 = 2
=> (12x -10x) = 30
=> 2x = 30
=> X = 15 Litres

20) A dishonest dealer claims to sell his goods at the cost price but uses a false weight of 900 gm
for 1 kg what is his gain percent?
Answer: 11 1/9 %
Explanation:

4
Let the C.P of the article be Rs 1 per gram
C.P of 900gm = Rs 900,
S.P of 1000gm = Rs 1000
Gain % = (100/900 100)%
= 100/9 %
= 11 1/9 %

21) Out of 100 students, 50 failed in English and 30 in Mathematics. If 12 students fail in both
English and Mathematics. Then the number of students who passed in both the subjects is
Answer: 32
Explanation:
Let A = Set of students who fail in English
B = Set of students who fair in mathematics
Then , n(A) = 50, n(B) = 30 and n(A B) = 12.
n(AUB) = n(A) + n(B)- n(AB) = (50 + 30 -12) = 68
Number of students who fail in one or both the students = 68
Number of those who pass in both = (100 - 68) = 32

22) A and B are two fixed points 5 cm apart and c is a point on AB such that AC = 3 cm. If the
length of AC is increased by 6 % the length of CB is decreased by:
Answer: 9 %
Explanation:
AC = 3cm, CB = (5 - 3)cm = 2 cm
New length AC = 106 % of 3 cm
= (106/100 3) cm = 3.18 cm.
New length CB = (5 3.18) cm = 1.82 cm
CB Decreased on 2cm = (2 1.82)cm = 0.18cm
CB Decrease % = (0.18/2 100) % = 9 %

23) The length of a rectangle is increased by 10 % and breadth decreased by 10 % Then the area of
a new rectangle is:
Answer: decreased by 1 %
Explanation:
Let original length = l units and original breadth = b units
Then original Area = lb sq. Units
New length = (110/100 l) units = (11 l)/10 units
New breadth = (90/100 b) units = (9 l)/10 units
New area = (11l/10 9b/10) sq. Units = 99lb/100 sq. units
Decrease in area = (lb- 99lb/100)sq units = lb/100 sq. units
Decrease in area = (lb/100 1/lb 100) % = 1 %
Decrease by = 1 %

24) A typist uses a paper 30 cm by 15 cm. He leaves a margin of 2.5 cm at the top as well as at the
bottom and 1.25 cm on either side. What percentage of paper area is approximately available for
typing?
Answer: 70 %
Explanation:
Total Area of the Paper = (30 15) Sq.cm = 450 Sq.cm
Area Used = [(30-5)(15-2.5) ]Sq.cm
= (25 12.5) Sq.cm

5
= (25 x 25/2) Sq.cm
= 625/2 cm2
Percentage are Used by = (625/2 1/450100) %
= 69.4 %
= 70 % nearly

25) If the side of a square is increased by 25 %. Then its area is increased by:
Answer: 56.25 %
Explanation:
Let the side of the square be x units.
Then its area = x2 sq. Units
Side of new square = 125 % of x = (125/100 x)units = 5x/4 units
New area = (5x/4 5x/4)sq.units
= 25x2/16 Sq.units
Increase in area = (25x2/16 x2)
= 9x2/16 Sq.Units
Increase % = (9x2/16 1/x2 100)%
= 225/4 %
= 56.25 %

26) Two number is first increased by 10 % and then reduced by 10 % the number:
Answer: 4:5
Explanation:
Let the third number be x.
Then 1st number = 120% of x = (120/100 x) = 6x/5
2nd number = 150 % of x = (150/100 x) = 3x/2
Ratio of these numbers = 6x/5 : 3x/2 = 12: 15 = 4 : 5

27) Out of an earning of Rs. 720 Ram spends 65 %. How much does he save?
Answer: Rs. 252
Explanation:
Savings % = (100 - 65) % = 35 %
Saving = 35 % of Rs. 720
= Rs(35/100 720)
= Rs. 252

28) The ratio of the number of boys and girls is 3:2 if 20 % of the boys and 30 % of the girls are
scholarship holders then the percentage of students who do not get scholarship is
Answer: 76
Explanation:
Let the number of boys be 3x and number of girls be 2x.
Number of scholarship holders
= (20/100 3x+ 30/100 2x)
= 6x/5
Number of those who do not hold scholarship
= (5x- 6x/5) = 19x/5
Required percentage = (19x/5 1/5x 100) %
= 76 %

6
29) 5 % of the income of A is equal to 15 % of the income of B and 10 % of the income of B is
equal to 20 % of the income of c. If the income of C is Rs. 2000. What is the total income of A, B
and C?
Answer: Rs. 18000
Explanation:
10/100 B = 20/100 c
=>B = 2c =>B = (2 2000)
= 4000
5/100 A = 5/100 B
=>A = 3B
= (3 4000)
= 12000
(A + B + C) = Rs (12000 + 4000 + 2000)
= Rs. 18000

30) Find the quadratic equations whose roots are the reciprocals of the roots of 2x2 + 5x + 3 = 0?
Answer: 3x2 + 5x + 2 = 0
Explanation:
The quadratic equation whose roots are reciprocal of 2x2 + 5x + 3 = 0 can be obtained by replacing
x by 1/x.
Hence, 2(1/x)2 + 5(1/x) + 3 = 0
=> 3x2 + 5x + 2 = 0

31) A man could buy a certain number of notebooks for Rs.300. If each notebook cost is Rs.5
more, he could have bought 10 notebooks less for the same amount. Find the price of each
notebook?
Answer: 10
Explanation:
Let the price of each note book be Rs.x.
Let the number of note books which can be brought for Rs.300 each at a price of Rs.x be y.
Hence xy = 300
=> y = 300/x
(x + 5)(y - 10) = 300 => xy + 5y - 10x - 50 = xy
=>5(300/x) - 10x - 50 = 0 => -150 + x2 + 5x = 0
multiplying both sides by -1/10x
=> x2 + 15x - 10x - 150 = 0
=> x(x + 15) - 10(x + 15) = 0
=> x = 10 or -15
As x>0, x = 10.

32) Find the roots of quadratic equation: 3x2 - 7x - 6 = 0?


Answer: 3, -2/3
Explanation:
3x2 - 9x + 2x - 6 = 0
3x(x - 3) + 2(x - 3) = 0
(x - 3)(3x + 2) = 0 =>
x = 3, -2/3

33) Find the roots of quadratic equation: x2 + x - 42 = 0?


Answer: -7, 6

7
Explanation:
x2 + 7x - 6x + 42 = 0
x(x + 7) - 6(x + 7) = 0
(x + 7)(x - 6) = 0 =>
x = -7, 6

34) Find the roots of quadratic equation: 2x2 + 5x + 2 = 0?


Answer: -2, -1/2
Explanation:
2x2 + 4x + x + 2 = 0
2x(x + 2) + 1(x + 2) = 0
(x + 2)(2x + 1) = 0
=> x = -2, -1/2

35) I. a2 - 13a + 42 = 0,
II. b2 - 15b + 56 = 0 to solve both the equations to find the values of a and b?
Answer: If a b
Explanation:
I. a2 - 13a + 42 = 0
=>(a - 6)(a - 7) = 0
=> a = 6, 7
II. b2 - 15b + 56 = 0
=>(b - 7)(b - 8) = 0
=> b = 7, 8
=>a b

36) I. a3 - 988 = 343,


II. b2 - 72 = 49 to solve both the equations to find the values of a and b?
Answer: If a b
Explanation:
a3 = 1331 => a = 11
b2 = 121 => b = 11
ab

37) I. 9a2 + 18a + 5 = 0,


II. 2b2 + 13b + 20 = 0 to solve both the equations to find the values of a and b?
Answer: If a > b
Explanation:
I. 9a2 + 3a + 15a + 5 = 0
=>(3a + 5)(3a + 1) = 0 => a = -5/3, -1/3
II. 2b2 + 8b + 5b + 20 = 0
=>(2b + 5)(b + 4) = 0 => b = -5/2, -4
a is always more than b.
a > b.

38) I. x2 + 11x + 30 = 0,
II. y2 + 15y + 56 = 0 to solve both the equations to find the values of x and y?
Answer: If x > y
Explanation:
I. x2 + 6x + 5x + 30 = 0

8
=>(x + 6)(x + 5) = 0
=> x = -6, -5
II. y2 + 8y + 7y + 56 = 0
=>(y + 8)(y + 7) = 0
=> y = -8, -7
=> x > y

39) I. x2 + 3x - 18 = 0,
II. y2 + y - 30 = 0 to solve both the equations to find the values of x and y?
Answer: No relationship can be established between x and y.
Explanation:
I. x2 + 6x - 3x - 18 = 0
=>(x + 6)(x - 3) = 0 => x = -6, 3
II. y2 + 6y - 5y - 30 = 0
=>(y + 6)(y - 5) = 0 => y = -6, 5
No relationship can be established between x and y.

40) I. x2 + 9x + 20 = 0,
II. y2 + 5y + 6 = 0 to solve both the equations to find the values of x and y?
Answer: If x < y
Explanation:
I. x2 + 4x + 5x + 20 = 0
=>(x + 4)(x + 5) = 0 => x = -4, -5
II. y2 + 3y + 2y + 6 = 0
=>(y + 3)(y + 2) = 0 => y = -3, -2
= x < y.

41). I. x2 - x - 42 = 0,
II. y2 - 17y + 72 = 0 to solve both the equations to find the values of x and y?
Answer: If x < y
Explanation:
I. x2 - 7x + 6x - 42 = 0
=> (x - 7)(x + 6) = 0
=> x = 7, -6
II. y2 - 8y - 9y + 72 = 0
=> (y - 8)(y - 9) = 0
=> y = 8, 9
=> x < y

42) I. a2 - 9a + 20 = 0,
II. 2b2 - 5b - 12 = 0 to solve both the equations to find the values of a and b?
Answer: If a b
Explanation:
I. (a - 5)(a - 4) = 0
=> a = 5, 4
II. (2b + 3)(b - 4) = 0
=> b = 4, -3/2
=> a b

9
43) I. a2 + 11a + 30 = 0,
II. b2 + 6b + 5 = 0 to solve both the equations to find the values of a and b?
Answer: If a b
Explanation:
I. (a + 6)(a + 5) = 0
=> a = -6, -5
II. (b + 5)(b + 1) = 0
=> b = -5, -1 => a b

44) I. a2 + 8a + 16 = 0,
II. b2 - 4b + 3 = 0 to solve both the equations to find the values of a and b?
Answer: If a < b
Explanation:
I. (a + 4)2 = 0 => a = -4
II.(b - 3)(b - 1) = 0
=> b = 1, 3 => a < b

45)I. a2 - 2a - 8 = 0,
II. b2 = 9 to solve both the equations to find the values of a and b?
Answer: No relation can be established between a and b.
Explanation:
I. (a - 4)(a + 2) = 0
=> a = 4, -2
II. b2 = 9
=> b = 3
-2 < 3, -2 > -3, 4 > 3, 4 > -3

46) I. x2 + 5x + 6 = 0,
II. y2 + 9y +14 = 0 to solve both the equations to find the values of x and y?
Answer: No relationship can be established between x and y.
Explanation:
I. x2 + 3x + 2x + 6 = 0
=> (x + 3)(x + 2) = 0
=> x = -3 or -2
II. y2 + 7y + 2y + 14 = 0
=> (y + 7)(y + 2) = 0
=> y = -7 or -2

47) The ratio of the volumes of two cubes is 729 : 1331. What is the ratio of their total surface
areas?
Answer: 81 : 121
Explanation:
Ratio of the sides = 729 : 1331 = 9 : 11
Ratio of surface areas = 92 : 112
= 81 : 121

48) The length of a rectangle is two - fifths of the radius of a circle. The radius of the circle is
equal to the side of the square, whose area is 1225 sq.units. What is the area (in sq.units) of the
rectangle if the rectangle if the breadth is 10 units?
Answer: 140

10
Explanation:
Given that the area of the square = 1225 sq.units
=> Side of square = 1225 = 35 units
The radius of the circle = side of the square = 35 units Length of the rectangle = 2/5 * 35 = 14
units
Given that breadth = 10 units
Area of the rectangle = lb = 14 * 10 = 140 sq.units

49) The sector of a circle has radius of 21 cm and central angle 135o. Find its perimeter?
Answer: 91.5 cm
Explanation:
Perimeter of the sector = length of the arc + 2(radius)
= (135/360 * 2 * 22/7 * 21) + 2(21)
= 49.5 + 42 = 91.5 cm

50) An order was placed for the supply of a carper whose length and breadth were in the ratio of
3 : 2. Subsequently, the dimensions of the carpet were altered such that its length and breadth were
in the ratio 7 : 3 but were was no change in its parameter. Find the ratio of the areas of the carpets
in both the cases.
Answer: 8 : 7
Explanation:
Let the length and breadth of the carpet in the first case be 3x units and 2x units respectively.
Let the dimensions of the carpet in the second case be 7y, 3y units respectively.
From the data,.
2(3x + 2x) = 2(7y + 3y)
=> 5x = 10y
=> x = 2y
Required ratio of the areas of the carpet in both the cases
= 3x * 2x : 7y : 3y
= 6x2 : 21y2
= 6 * (2y)2 : 21y2
= 6 * 4y2 : 21y2
=8:7

11