Vous êtes sur la page 1sur 47

P25-16 Code

0
MAIN PATTERN ONLINE TEST-1 (MONT-1) XI
TARGET : JEE (MAIN+ADVANCED) 2017
COURSE : VIJETA (JP), VISHWAAS (JF), ANOOP (EP), AKHIL (EF)
Date (fnukad) : 02-01-2017 Time: 3 Hours(le; : 3 ?k.Vsa) Max. Marks (egke vad) : 360
Please read the instructions carefully. You are allotted 5 minutes specifically for this purpose.
i;k bu funsZ'kksa dks /;ku ls i<+saA vkidks 5 feuV fo'ks"k :i ls bl dke ds fy, fn;s x;s gSaA

INSTRUCTIONS / funsZ'k :
A. General : A. lkekU; %
1. This booklet is your Question Paper. Do not break 1. ;g iqfLrdk vkidk iz'u&i=k gSA bldh eqgjsa rc rd u
the seals of this booklet before being instructed to do rksMsa tc rd fujh{kdksa ds }kjk bldk funsZ'k u fn;k tk;sA
so by the invigilators.
dPps dke ds fy;s [kkyh i`"B vkSj [kkyh txg bl

DO NOT BREAK THE SEAL WITHOUT BEING INSTRUCTED TO DO SO BY THE INVIGILATOR


2. Blank spaces and blank pages are provided in the 2.
question paper for your rough work. No additional iqfLrdk esa gh gSA dPps dke ds fy, dksbZ vfrfjDr dkxt
sheets will be provided for rough work.
ugha fn;k tk;sxkA
3. Blank papers, clipboards, log tables, slide rules, 3. dksjs dkxt] fDyi cksMZ (CLIP BOARD)] ykWx rkfydk]
calculators, cameras, cellular phones, pagers and LykbM:y] dSYdqysVj] dSejk] lsyQksu] istj vkSj fdlh
electronic gadgets are NOT allowed inside the
examination hall. izdkj ds bysDVkfud midj.k ijh{kk d{k esa vuqefr ugha

tc rd ifjos"kd funsZ'k ugha nsa rc rd iz'u i=k dh lhy dks ugha [kksaysA
gSA
4. Write you name and roll number in the space 4. bl iqfLrdk ds fiNys i`"B ij fn, x, LFkku esa viuk uke
provided on the back cover of this booklet. vkSj jksy uEcj fyf[k,A
5. Using a black ball point pen, darken the bubbles 5. ijh ewy i`"B ds cqycqyksa (BUBBLES) dks dkys ckWy
on the upper original sheet. IokbaV dye ls dkyk djsaA
6. DO NOT TAMPER WITH/MUTILATE THE ORS OR 6. vks-vkj-,l- (ORS) ;k bl iqfLrdk esa gsj&Qsj@fofr u
THE BOOKLET. djsaA
7. On breaking the seals of the booklet check that it 7. bl iqfLrdk dh eqgjsa rksM+us ds i'pkr~ i;k tkp ysa fd
contains all the 90 questions and corresponding blesa lHkh 90 iz'u vkSj muds mkj fodYi Bhd ls i<+s tk
answer choices are legible. Read carefully the
Instructions printed at the beginning of each section. ldrs gSaA lHkh [kaMksa ds izkjaHk esa fn;s gq, funsZ'kksa dks /;ku ls
i<+saA
B. Filling the ORS B. vks-vkj-,l (ORS) Hkjuk % ORS dks Hkjus ds fy, dsoy dkys
Use only Black ball point pen only for filling the ORS. cky iSu dk mi;ksx dhft,A
8. Write your Roll no. in the boxes given at the top left 8. ORS ds lcls ij cka;s dksus esa fn, x, ckDl esa viuk
corner of your ORS with black ball point pen. Also, jksy uEcj dkys cky ikbUV ls fyf[k, rFkk laxr xksys Hkh
darken the corresponding bubbles with Black ball
point pen only. Also fill your roll no on the back side of dsoy dkys isu ls Hkfj;sA ORS ds ihNs dh rjQ Hkh viuk
your ORS in the space provided (if the ORS is both side jksy uEcj fyf[k, (;fn ORS nksuksa rjQ Nih gqbZ gSA)
printed).
9. Fill your Paper Code as mentioned on the Test Paper 9. ORS ij viuk isij dksM fyf[k, rFkk laxr xksyksa dks dkys
and darken the corresponding bubble with Black ball cky isu ls dkys dhft,A
point pen.
10. If student does not fill his/her roll no. and paper code 10. ;fn fo|kFkhZ viuk jksy uEcj rFkk isij dksM lgh vkSj
correctly and properly, then his/her marks will not be mfpr rjhds ugha Hkjrk gS rc mldk ifj.kke jksd fy;k
displayed and 5 marks will be deducted (paper wise)
from the total. tkosxk rFkk iz'u&i=k esa izkIrkad ls 5 vad dkV fy, tkosaxsaA
(Please read the last page of this booklet for rest of the instructions)
i;k 'ks"k funsZ'kksa ds fy;s bl iqfLrdk ds vfUre i`"B dks i<+sA

Resonance Eduventures Ltd.


CORPORATE OFFICE : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Ph.No. : +91-744-3012222, 6635555 | Toll Free : 258 5555
Reg. Office : J-2, Jawahar Nagar, Main Road, Kota (Raj.)-324005 | Ph. No.: +91-744-3192222 | FAX No. : +91-022-39167222
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in | CIN: U80302RJ2007PLC024029 P25-16
PHYSICS
PART-I : PHYSICS

PHYSICS
SECTION - I
Straight Objective Type
This section contains 15 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C)
and (D) for its answer, out of which ONLY ONE is correct.
[k.M- I
lh/ks oLrqfu"B izdkj
bl [k.M esa 15 cgq&fodYih iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls flQZ ,d
lgh gSA

1. Two blocks A and B of masses m & 2m respectively are held at rest such that the spring is in
natural length. Find out the accelerations of blocks A and B respectively just after release (pulley,
string and spring are massless).
nzO;eku m o 2m ds nks xqVds e'k% A o B fojke ij bl izdkj j[ks tkrs gSa fd fLizax bldh izkfrd yEckbZ
ij gSA NksM+us ds rqjUr i'pkr~ nksuksa xqVdksa A o B ds Roj.k e'k%gksaxs iwyh] jLlh] fLiazx vkn'kZ gSA

g g
(A) g , g (B) (C) 0, 0 (D) g 0
3 3

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-1
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
2. System shown in figure is in equilibrium. The magnitude of change in tension in the string just

PHYSICS
before and just after, when one of the spring is cut. Mass of both the blocks is same and equal to

m and spring constant of both springs is k. (Neglect any effect of rotation)

fn, x, fp=k esa fudk; lkE;koLFkk esa gSA tc ,d fLax dks dkV fn;k tkrk gS rks jLlh esa ruko esa dqy

ifjorZu fLax ds dkVus ds Bhd igys vkSj Bhd ckn esa D;k gksxk nksuksa xqVdksa dk nzO;eku ,d tSlk gS vkSj m

ds cjkcj gS vkSj nksuksa fLax dk fLax fu;rkad K gSA ?kw.kZu ds izHkko dks ux.; ekusa

mg mg 3mg 3mg
(A) (B) (C) (D)
2 4 4 2

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-2
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
3. Figure shows a 5 kg ladder hanging from a string that is connected with a ceiling and is having a

PHYSICS
spring balance connected in between. A boy of mass 25 kg is climbing up the ladder at
acceleration 1 m/s2. Assuming the spring balance and the string to be massless and the spring to
show a constant reading, the reading of the spring balance is : (Take g = 10 m/s2)
,d 5 fdxzk0 dh lh<+h ,d jLlh }kjk Nr ls yVdk;h x;h gS buds e/; ,d dekuhnkj rqyk tqMh gSA
25 fdxzk0 nzO;eku dk ,d O;fDr 1 eh0/lS02 ds Roj.k ls lh<+h ij p<+ jgk gSA ;g eku ys fd dekuhnkj rqyk
rFkk jLlh Hkkjghu gS] dekuhnkj rqyk dk ikB~;kad gksxk & (fn;k gS g = 10 m/s2)

(A) 30 kg (B) 32.5 kg (C) 35 kg (D) 37.5 kg

4. A particle is projected from point 'A' with velocity u 2 at an angle of 45 with the horizontal as
shown in the figure. It strikes the inclined plane BC at right angle. The velocity of the particle just
before the collision with the inclined is :
,d d.k fp=kkuqlkj {kSfrt ds lkFk 45 ds dks.k ij u 2 osx ls fcUnq A ls {ksfir fd;k tkrk gSA ;g ry
BC ij yEcor~ Vdjkrk gSA urry ls VDdj ds Bhd igys d.k dk osx gksxkA

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

3u u 2u
(A) (B) (C) (D) u
2 2 3

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-3
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
5. A particle is projected from ground as shown in figure. Particle and wedge starts moving

PHYSICS
simultaneously. Maximum height of inclined so that particle will not hit the inclined is : (g = 10 m/s2)
fp=kkuqlkj ,d d.k dks tehu ls {ksfir fd;k tkrk gSA d.k rFkk ost ,d lkFk xfr kjEHk djrs gSA urry
dh vf/kdre pkbZ D;k gksuh pkfg, fd d.k urry ij ugha Vdjk;sA (g = 10 m/s2)

28 21 28 21
(A) m (B) m (C) m (D) m
9 9 12 12
6. The surface tension and bulk modulus of elasticity of water are S and B respectively. Then the
B
ratio is dimensionally equivalent to the dimension of
S
(A) Length (B) Wave number (C) (area)1 (D) Force
B
ikuh dk i`"B ruko o vk;ru izR;kLFk xq.kkad e'k% S rFkk B gS] rks vuqikr foeh; :i ls fdldh foek ds
S
rqY; gksxk
(A) yEckbZ (B) rjax la[;k (C) ({ks=kQy)1 (D) cy
7. In the equation,
x = 3yz2
x and z have dimensions of coefficient of viscosity and shear modulus of elasticity then dimensions
of y are:
x = 3yz2 esa x rFkk z dh foek,a ';kurk xq.kkad rFkk vi:i izR;kLFkk xq.kkad ds leku gS rks y dh ohek gksxhA
(A) [M L1 T3] (B) [M1 L1 T3] (C) [M L2 T3] (D) [M1 L1 T3]

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-4
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
8. E , M , L , G denotes energy, mass , angular momentum (which is momentum x distance) and

PHYSICS
gravitational constant respectively EL2 (M5 G2 ) . has the dimensions of :
(A) length (B) mass (C) angle (D) time
E, M, L, G e'k% tkZ] nzO;eku] dks.kh; laosx rFkk xqRokd"kZ.k fu;rkad dks crkrs gSa EL2 (M5 G2 ) dh foek
gksxh-
(A) yEckbZ (B) nzO;eku (C) dks.k (D) le;

9. If the velocity of light denoted by ' c ' , acceleration due to gravity ' g ' and atmospheric pressure ' p '
are taken as fundamental units , then the dimensions of length will be :
;fn ' c ' dk'k dk osx ' g ' xq:Roh; Roj.k ' p ' ok;qe.Myh; nkc gs budks ewy jkf'k;k ekuus ij yEckbZ dh foek
gksxh:
(A) c2/g (B) c/p (C) g/c (D) c/g

10. Kerosene oil is flowing through a tube of length & radius r . The pressure difference between two

P(r 2 x 2 )
ends of the tube is P , then the viscosity of oil is given by = where v is velocity of oil
4v

at a distance x from the axis of tube . From this relation the dimensions of viscosity are :
yEckbZ vkSj r f=kT;k dh fdlh V~;wc (uyh) esa dsjksflu rsy cg jgk gSA ;fn uyh esa nksauks fljksa ij nkckUrj P
P(r 2 x 2 )
gS , rc rsy dh ';kurk ;fn = ls nh tkrh gSA tgk v V~;wc dh v{k ls x nwjh ij rsy dk osx
4v

gSA bl lw=k ls ';kurk dh foek gskxh :


(A) M L2 T2 (B) M L 1 T 1 (C) M0 L0 T0 (D) M L T3

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-5
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
11. A semicircle of radius R = 5m with diameter AD is shown in figure. Two particles 1 and 2 are at

PHYSICS
points A and B on shown diameter at t = 0 and move along segments AC and BC with constant
u
speeds u1 and u2 respectively. Then the value of 1 for both particles to reach point C
u2
simultaneously will be :
O;kl AD vkSj f=kT;k R = 5m dk v)Zo`k fp=k esa iznf'kZr gSA t = 0 le; ij O;kl ds fcUnq A o B ij nks d.k
1 vkSj 2 iznf'kZr gS tks AC vkSj BC iFk ds vuqfn'k fu;r pky u1 vkSj u2 ls xfreku gS rc fcUnq C ,d lkFk
u1
igqpus ds fy, nksuksa d.kksa ds osxksa dk vuqikr dk eku gksxkA
u2
C

1 2 D
A 2m B
5 2 2 2 5
(A) (B) (C) 2 2 (D)
4 5 4

12. At a given instant two particles have position vectors 4i 4j 7k meter and ( 2i 2j 5k ) meter

respectively. If the velocity of the first particle be 0.4i m/s, then velocity of the second particle in
m/sec. If they collide after 10 seconds is :
fn;s x;s {k.k ij nks d.kksa ds fLFkfr lfn'k e'k% 4i 4j 7k ehVj rFkk ( 2i 2j 5k ) ehVj gSA ;fn izFke
d.k dk osx 0.4i m/s, gks rks nwljs d.k dk osx eh-@lS- esa gksxkA ;fn nksuks d.k 10 sec i'pkr~ Vdjkrs gSA
i k i k i k i k
(A) 6 j (B) 0.6 j (C) 6 j (D) 0.6 j
3 3 3 3 3 3 3 3

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-6
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
13. Which of the following dimensional formula is incorrect.

PHYSICS
(A) [permittivity of the free space electric field] = [M L2 T1 A1 ]
(B) [electrical conductivity] = [M1 L3 T3 A1]
(C) [viscous force] = [M1 L1 T2]
Electric field
(D) = [M L T ]
1 1

Magnetic field
fuEu esa ls dkSulk foeh; lw=k xyr gS &
(A) [eqDr {ks=k dh oS|qr'khyrk oS|qr {ks=k] = [M L2 T1 A1 ]
(B) [oS|qr pkydrk] = [M1 L3 T3 A1]
(C) [';ku cy] = [M1 L1 T2]

(D) = [M L1 T1 ]

14. Due to explosion under water, a gas bubble is formed which oscillates with a Time Period T.
Experimentally, it was found that T is proportional to Pa db Ec, where P is the static pressure, d is
the density and E is the total energy of explosion.The values of a, b and c are:
ikuh ds vUnj foLQksV ls cuk ,d xSl dk cqycqyk vkorZdky T ls nksyu djrk gSA iz;ksfxd :i ls ;g ik;k
x;k fd T dk eku Pa db Ec ds lekuqikrh gS] tgkW P fLFkj nkc] d ?kuRo rFkk E foLQksV dh dqy tkZ gSA a, b
rFkk c dk eku gksxk
(A) a = 0, b = 1, c = 2 (B) a = 1, b = 2, c = 1
5 1 1 5 1 1
(C) a = , b = , c = (D) a = ,b= ,c=
6 2 2 6 2 3

15. A light spring is compressed and placed horizontally between a vertical fixed wall and a block free
to slide over a smooth horizontal table top as shown in the figure. The system is released from
rest. The graph which represents the relation between the magnitude of acceleration a of the
block and the distance x travelled by it (as long as the spring is compressed) is
,d gYdh fLizax dks laihfMr fd;k tkrk gS vkSj bls fpduh {kSfrt est ds ij xfr ds fy, LorU=k ,d CykWd
vkSj ,d /okZ/kj n`<+ nhokj ds chp j[kk tkrk gS tSlk fd fp=k esa fn[kk;k x;k gSA bl O;oLFkk dks fojke ls
NksM+k tkrk gSA og xzkQ tks CykWd ds Roj.k a ds ifjek.k vkSj blds }kjk pyh xbZ nwjh x ds chp lEcU/k dks
n'kkZrk gS (tc rd fLizaxSpace
laihfMrfordhRough
tkrh gS)Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

(A) (B) (C) (D)

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-7
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS

SECTION - II

PHYSICS
Integer value correct Type
This section contains 15 questions. The answer to each question is a single digit integer,
ranging from 0 to 9 (both inclusive).
[k.M - II
iw.kkd eku lgh dkj
bl [k.M esa 15 'u gSaA R;sd 'u dk mkj 0 ls 9 rd nksuksa 'kkfey ds chp dk ,dy vadh; iw.kkd gSA

16. A system in set up as shown in the Figure. At time t = 0, a force P is applied to the block at a
constant angle of 370. Magnitude of this force is gradually increased and it is found that the block
lifts off from the floor when the extension in the spring is 25cm. The acceleration of the block at this

instant is _________. [Friction is absent and the spring was initially in nondeformed state]

fp=k esa n'kkZ;s vuqlkj fudk; O;ofLFkr gSA le; t = 0 ij ,d cy P xqVds ij fu;r dks.k 370 ij vkjksfir

gSA bl cy dk ifjek.k /khjs&/khjs c<+k;k tkrk gS vkSj ;g ik;k tkrk gS fd xqVdk Q'kZ ls ij mB tkrk gS

rc fLizax esa foLrkj 25cm gSA bl {k.k xqVds dk Roj.k _________ gSA [?k"kZ.k vuqifLFkr gS ,oa izkjEHk esa fLizax

vfod`r FkkA]

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-8
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
17. In fig two identical springs, each with a relaxed length of 50 cm and a spring constant of

PHYSICS
500 N/m, are connected by a short cord of length 10 cm. The upper spring is attached to the
ceiling, a box that weighs 100 N hangs from the lower spring. Two additional cords, each 85 cm
long, are also tied to the assembly; they are limp (i.e. slack). (Neglect any horizontal lengths)
fp=kkuqlkj nks leku yEckbZ 50 cm rFkk cy fu;rkad 500 N/m, dh ,d leku fLax 10 cm NksVh jLlh }kjk
tksM+h tkrh gSA fLax dk ijh fljk Nr ls rFkk uhps okyk fljk 100 N Hkkj okys CykWd ls tksM+k tkrk gSA
R;sd 85 cm yEch jLlh }kjk CykWd fudk; dks tksM+k tkrk gSA tksfd vrU; (i.e. slack) fLFkfr ij gSA ({kSfrt
yEckbZ dks ux.; ekurs gq,)

From equilibrium position of box, if the short cord is cut and the box move distance x before

coming to momentary rest again than write value of x/2 ?

CykWd dh lkE;koLFkk ls ;fn NksVh jLlh dks dkVk tk, vksj ckWDl nqckjk ,d {k.k ds fy, fojke ij vkus rd

x nwjh r; djrk gS] rks x/2 dk eku Kkr djksA

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-9
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
18. In the figure a block A of mass m is attached at one end of a light spring and the other end of the
spring is connected to another block B of mass 2m through a light string. A is held fixed anyone

PHYSICS
and B is in static equilibrium. Now A is released. The acceleration of A just after that instant is a.
In the next case, B is held and A is in static equilibrium. Now when B is released, its acceleration
immediately after the release is 'b'. The value of a/b is : (Pulley, string and the spring are
massless)
fp=k esa nzO;eku 'm' dk CykWd A gYdh fLizax ds ,d fljs ls tqM+k gS rFkk fLizax dk nwljk fljk gYdh jLlh
}kjk nzO;eku 2m ds nwljs CykWd B ls tqM+k gSA A dks fdlh us idM+k gS rFkk 'B' fLFkj lkE;oLFkk esa gSA vc
A dks NksM+rs gSaA ml {k.k ds Bhd ckn CykWd 'A' dk Roj.k 'a' gSA nwljh fLFkfr esa B dks idM+rs gS rFkk
A fLFkj lkE;oLFkk esa gSA vc tc B dks NksM+rs gS] rks NksM+us djus ds rqjUr ckn bldk Roj.k b gSA

19. Two blocks of mass 2 kg are connected by a massless ideal spring of spring constant K = 10 N/m.
The upper block is suspended from roof by a light string A. The system shown is in equilibrium.
The string A is now cut, the acceleration of upper block just after the string A is cut is 4x m/s2 then
find x.(g = 10 m/s2)
2 kg nzO;eku ds nks CykWd fLizax fu;rkad K = 10 N/m dh ,d vkn'kZ nzO;ekughu fLizax ls tqM+s gq, gSaA ijh
CykWd Nr ls ,d gYdh jLlh A ls yVdk gqvk gS fn[kk;k x;k fudk; lkE;koLFkk esa gSA vc jLlh A dks dkV
fn;k tkrk gS] rks jLlh A ds dkVus ds rqjar ckn] ijh CykWd dk Roj.k 4x m/s2 gSA rks x dk eku Kkr djksA
(g = 10 m/s2)

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-10
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS

20. A bus is driving through a green light at t = 0 with initial speed of 12 m/sec. The acceleration of bus

PHYSICS
as a function of time is given by :
t = 0 ij gjk dk'k gksus ij ,d cl kjfEHkd pky 12 m/sec ls tk jgh gSA le; ds Qyu :i esa cl dk
Roj.k :
0 when 0 t 1 0 tc 0 t 1
a= a=
6(t 1) when t 1 6(t 1) tc t 1
All units are in S.I. Find the speed (in m/sec) of bus at time t = 2 second.
lHkh S.I. ek=kd esa gSA le; t = 2 lSd.M ij cy dh pky (m/sec esa ) Kkr dhft,A

21. Figure shows a particle of mass m attached with 4 identical springs each of spring constant K and
each of which are initially in their natural length L. The gravitational force is neglected. If the mass
is slightly displaced by distance x along a line perpendicular to the plane of the figure and released
then the force acting on particle just when it is released is proportional to xn, find n.
iznf'kZr fp=k esa m nzO;eku dk d.k lkekU; yEckbZ L rFkk cy fu;rakd K dh ,d leku 4 fLaizxksa ls tqM+k gqvk
gSA xq:Rokd"kZ.k cy ux.; gSA fp=k esa iznf'kZr ry ds yEcor~ nzO;eku dks vYi x foLFkkfir djds NksM+k tk,
rks d.k ij NksM+srs le; vjksfir cy xn gks rks n dk eku Kkr djksA

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-11
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS

PHYSICS
22. The graph shows the variation of (where V is the velocity of the particle) with respect to time.
V
If the value of acceleration at t = 3 sec is x m/s2 Then find x.
1
vkjs[k esa dk le; ds lkis{k vkjs[k nf'kZr gS] (tgk V d.k dk osx gS)A ;fn t = 3 sec ij Roj.k dk eku
V
x m/s2 gS rks x Kkr dhft,A

23. A bead is released at 'A' along a smooth wire (of negligible mass) tied between two pillars PQ and
RS, time taken by bead to reach B from A is t sec. then t is :
nks LrEHkksa PQ o RS ds e/; ,d fpduk rkj (ux.; nzO;eku) ca/kk gqvk gSA 'A' ls ,d eksrh dks NksM+k tkrk gS]
;g A ls B rd igqpus esa t lS- le; ysrk gS rc t gS :

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-12
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS

24. A particle moves in straight line with constant acceleration a. The displacements of particle from

PHYSICS
origin at t = t1, t = t2 and t = t3 are s1, s2 and s3 respectively. If t1, t2, t3 are in A.P. with common


2
s3 s1
difference d and displacements are in G.P. Find the value of n (any number) if a =
nd2
,d d.k ljy js[kk esa fu;r Roj.k a ls xfreku gSA d.k dk ewy fcUnq ls foLFkkiu le; t = t1, t = t2 rFkk
t = t3 ds fy, e'k% s1, s2 rFkk s3 gSA ;fn t1, t2, t3 lekUrj Js.kh esa gSA ftudk lkoZUrj (common difference) 'd' gS


2
s3 s1
rFkk foLFkkiu s1, s2 rFkk s3 xq.kkskj Js.kh esa gSA ;fn a = gS ] rc n (dksbZ la[;k) dk eku Kkr
nd2
dhft,A

25. A swimmer crosses the river along the line making an angle of 45 with the direction of flow.
Velocity of the river water is 5 m/s. Swimmer takes 12 seconds to cross the river of width 60 m.
The velocity of the swimmer with respect to water in m/s will be:
,d rSjkd okg dh fn'kk ls 45 dk dks.k cukus okyh js[kk ds vuqfn'k unh dks ikj djrk gSA unh ds ty dk
osx 5 m/s gSA rSjkd 60 m pkSM+h unh dks ikj djus esa 12 lSd.M ysrk gSA ty ds lkis{k rSjkd dk osx m/s esa
gksxk &

26. Two men P & Q are standing at corners A & B of square ABCD of side 8 m. They start moving
along the track with constant speed 2 m/s and 10 m/s respectively. If the time when they will meet
for the first time is t sec. Then find t.
8 m Hkqtk ds oxZ ABCD ds nks dksuksa A o B ij nks vkneh P o Q [kM+s gSA os Hkqtkvksa (jkLrk) ds vuqfn'k e'k%
2 m/s vkSj 10 m/s dh pky ls pyuk kjEHk djrs gSA ;fn oks igyh ckj t lS- le; ckn feysaxs rks t dk eku
Kkr djksA

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-13
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS

27. An elastic ball thrown with a speed v0 from ground level collides with a vertical wall when it is

PHYSICS
moving at right angles to its initial direction of motion and subsequenctly strikes the ground after a
1
time of the maximum possible time of its motion for the given speed of projection. If the
2 3
angle of projection (in degrees) is 15x. Then fill the value of x.
/kjkry ls ,d izR;kLFk xsan dks v0 pky ls Qsadk tkrk gS] ;g /okZ/kj nhokj ls Vdjkrh gS tc ;g Lo;a dh
xfr dh izkjfEHkd fn'kk ls ledks.k ij gksrh gS rFkk VDdj ds i'pkr~ ;g /kjkry ls] nh xbZ pky ls iz{ksi.k esa
1
vf/kdre lEHko le; ds le; esa Vdjkrh gSA ;fn iz{ksi.k dks.k fMxzh esa 15x gS A rc x dk eku gksxkA
2 3

28. Time period of oscillation of the surface of a small drop of liquid depends on density , radius r and
surface tension s. The surface tension of a free liquid surface is defined as force per unit length.
1/ 2
r x
If the dependence of time period can be given by k where k is constant then find x.
s

fdlh nzo dh ,d NksVh cwn dh lrg ds nksyu dk vkorZdky ?kuRo , f=kT;k r rFkk i`"B ruko s ij fuHkZj
djrk gSA fdlh eqDr nzo lrg dk i`"B ruko fr ,dkad yEckbZ ij cy ds :i esa ifjHkkf"kr fd;k tkrk gSA
1/ 2
r x
;fn vkorZdky dh fuHkZjrk k ls nh tk ldrh gS tgk ij k ,d fLFkjkad gS rks x dk eku Kkr djksA
s

(A1 2A 2 ).(4A 2 3A1 )
29. Given | A1 | 2 , | A 2 | 3 and | A1 A 2 | 3 . Find the value of .
16

(A1 2A 2 ).(4A 2 3A1 )
fn;k gqvk gS | A1 | 2 , | A 2 | 3 rFkk | A1 A 2 | 3 gSA dk eku Kkr dhft,A
16


30. Resultant of two vectors A and B is 90 from A and 30 from B . If A is 10 and magnitude of
Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)
B is 5x units. Then find x.

A rFkk B lfn'kksa dk ifj.kkeh A ls 90 rFkk B ls 30 dk dks.k cukrk gSA ;fn A = 10 gks vkSj B dk
ifjek.k 5x gksrks x dk eku Kkr dhft;saA

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005

Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT1020117C0-14
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
PART-II : CHEMISTRY
Atomic masses : [H = 1, D = 2, Li = 7, C = 12, N = 14, O = 16, F = 19, Na = 23, Mg = 24, Al = 27, Si = 28,

CHEMISTRY
P = 31, S = 32, Cl = 35.5, K = 39, Ca = 40, Cr = 52, Mn = 55, Fe = 56, Cu = 63.5, Zn = 65, As = 75,
Br = 80, Ag = 108, I = 127, Ba = 137, Hg = 200, Pb = 207]

SECTION I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)
This section contains 15 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for
its answer, out of which ONLY ONE is correct.
(bl [k.M esa 15 cgq&fodYih iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA)

31. Correct order of e/m ratio of neutron, proton, -particle and -particle is :
U;wVkWu] izksVkWu] -d.k rFkk -d.k ds e/m vuqikr dk lgh e gS&
(A) n > > p > (B) > > p > n (C) > p > > n (D) > p > n >

32. Pick the odd one out with respect to nuclear model of atom proposed by Rutherford :
(A) Positive charge is present as a small sphere at the centre of atom.
(B) Mass is distributed uniformly through out the atom.
(C) Electrons revolve around the nucleus in circular path called orbits.
(D) Electrons and nucleus are held by electrostatic forces of attraction.
jnjQksMZ }kjk izLrkfor ijek.kq ds ukfHkdh; izfr:i ds lUnHkZ es fo"ke dFku pqfu,&
(A) ijek.kq ds dsUnz ij NksVs xksys ds :i es /kukos'k mifLFkr gksrk gSA
(B) nzO;eku] ijek.kq es ,d leku :i ls forfjr gksrk gSA
(C) o`kkdkj iFk] tks d{k dgykrs gS] es ukfHkd ds pkjks vksj bysDVkWu ?kw.kZu djrs gSA
(D) bysDVkWu rFkk ukfHkd oS|qrLFkSfrd vkd"kZ.k cyks }kjk ca/ks gksrs gSaA

Space for Rough Work dPps dk;Z ds fy, LFkku

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-15
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
33. The correct order of wavelengths of Electromagnetic radiation
(A) -rays > x-rays > U.V.> visible > IR > Microwaves > radio waves

CHEMISTRY
(B) Radiowaves > Micro waves > IR > U.V.> x-rays > -rays
(C) Microwaves > radio waves > IR > U.V. > Visible > x-rays > -rays
(D) x-rays > -rays > U.V. > Visible > IR > Microwaves > radio waves
oS|qrpqEcdh; fofdj.k dh rjaxnS/;ksZ dk lgh e gS&
(A) - fdj.kas > x-fdj.kas > U.V.> n`'; > IR > lw{e rjaxs > jsfM;ks rjaxs
(B) jsfM;ks rjaxs > lw{e rjaxs > IR > U.V.> x-fdj.ks > -fdj.ks
(C) lw{e rjaxs > jsfM;ks rjaxs > IR > U.V. > n`'; > x-fdj.ks > -fdj.ks
(D) x-fdj.ks > -fdj.ks > U.V. > n`'; > IR > lw{e rjaxs > jsfM;ks rjaxs

34. An electron beam is accelerated though a potential of 100 V. Find the wavelength of electrons.
,d bysDVkWu iqat 100V foHko ds }kjk Rofjr gksrk gSA bysDVkWuks dh rjax nS/;Z Kkr dhft,A
(A) 5.4 (B) 1.23 (C) 2.1 (D) 8

238
35. Uranium radioactive series starts with 92 U and ends with
238
;wjsfu;e jsfM;kslf; Js.kh 92 U ls izkjEHk gksrh gS rFkk fuEu ds lkFk lekIr gksrh gS&
208 207 206 209
(A) 82 Pb (B) 82 Pb (C) 82 Pb (D) 83 Bi

36. Which amongst the following statements is incorrect .


(A) Metallic nature : Na > Mg > Al > Si
(B) Zr and Hf have nearly same size.
(C) Down the group, acidic strength of hydra acid decreases.
(D) In oxo acids with increase in oxidation number of central atom, acidic strength increases.

Space for Rough Work dPps dk;Z ds fy, LFkku

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-16
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
fuEu es ls dkSulk dFku xyr gS\
(A) /kkfRod izfr : Na > Mg > Al > Si

CHEMISTRY
(B) Zr rFkk Hf yxHkx leku vkdkj j[krs gSaA
(C) oxZ es uhps tkus ij gkbMk vEyks dh vEyh; lkeF;Z ?kVrh gSA
(D) vkWDlks vEyks es] dsfUnz; ijek.kq dh vkWDlhtu la[;k es o`f) ds lkFk vEyh; lkeF;Z c<+rh gSA

37. Based on the information given, select the correct option.


Column-A Column-B
(i) HClO4 (a) Peroxy ic acid
(ii) H2S2O8 (b) Ortho ic acid
(iii) H2N2O2 (c) Hypo ous acid
(iv) H3PO4 (d) Per ic acid
nh x;h lwpuk ds vk/kkj ij lgh fodYi pqfu,&
dkWye-A dkWye -B
(i) HClO4 (a) ijkWDlh bd vEy
(ii) H2S2O8 (b) vkWFkksZ bd vEy
(iii) H2N2O2 (c) gkbiks vl vEy
(iv) H3PO4 (d) ij bd vEy
(A) i a, ii b, iii d, iv c (B) i d, ii c, iii a, iv b
(C) i d, ii a, iii c, iv b (D) i c, ii b, iii a, iv d

Space for Rough Work dPps dk;Z ds fy, LFkku

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-17
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
38. Correct order of radii for a given elements is :
(A) Covelent radius (rc) > Metallic radius (rM) > Vander wall's radius (rv)

CHEMISTRY
(B) r M < rC < rV
(C) r C < rM < rV
(D) rM rC rV
fn;s x;s rRoks ds fy, f=kT;kvksa dk lgh e gS&
(A) lgla;kstd f=kT;k (rc) > /kkfRod f=kT;k (rM) > ok.MjokWy f=kT;k (rv)
(B) r M < rC < rV
(C) r C < rM < rV
(D) rM rC rV

39. Three elements A, B and C have electronic configurations as given below, find out the correct
statement.
2 2
A 1s 2s
2 2 6 2
B 1s 2s 2p 3s
2 2 6 2 6 10 2
C 1s 2s 2p 3s 3p 3d 4s
(A) A does not belong to the group of B & C (B) B does not belong to the group of A & C
(C) C does not belong to the group of A & B (D) All A, B and C belong to the same group.

rRo A, B rFkk C uhps n'kkZ, vuqlkj bysDVkWfud foU;kl j[krs gSa] lgh dFku crkb,A
2 2
A 1s 2s
2 2 6 2
B 1s 2s 2p 3s
2 2 6 2 6 10 2
C 1s 2s 2p 3s 3p 3d 4s
(A) A ,B rFkk C ds oxZ (group) ls lEcfU/kr ugh gSA (B) B, A rFkk C ds oxZ ls lEcfU/kr ugh gSA
(C) C, A rFkk B ds oxZ ls lEcfU/kr ugh gSA (D) lHkh A, B rFkk C leku oxZ ls lEcfU/kr gSA

Space for Rough Work dPps dk;Z ds fy, LFkku

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-18
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
40. Which common name is wrong ?
dkSulk lkekU; uke xyr gS \

CHEMISTRY
(A) Isobutyl chloride (vkblksC;wfVy DyksjkbM)
(B) Neopentyl alcohol (fu;ksisfUVy ,YdksgkWy)
(C) Isopentyl alcohol (vkblksisfUVy ,YdksgkWy)
(D) s-Butyl amine (s-C;wfVy ,ehu)

H3C OCH3
41. IUPAC name of H C
3

(A) 4,4-Dimethyl-6-methoxy cyclohex-1-ene (B) 1,1-Dimethyl-3-methoxy cyclohex-4-ene


(C) 3,3-Dimethyl-1-methoxy cyclohex-5-ene (D) 5,5-Dimethyl-3-methoxy cyclohex-1-ene
H3C OCH3
HC dk IUPAC uke gS &
3

(A) 4,4-MkbZesfFky-6-esFkksDlh lkbDyksgsDl-1-bZu (B) 1,1-MkbZesfFky-3-esFkksDlh lkbDyksgsDl-4-bZu


(C) 3,3-MkbZesfFky-1-esFkksDlh lkbDyksgsDl-5-bZu (D) 5,5-MkbZesfFky-3-esFkksDlh lkbDyksgsDl-1-bZu

42. Which part of systematic name of an organic compound indicates saturation/Unsaturation of


parent chain.
(A) Secondary suffix (B) Primary suffix
(C) Secondary prefix (D) It is a part of word root.
,d dkcZfud ;kSfxd ds O;ofLFkr uke (systematic name) dk dkSulk Hkkx tud J`a[kyk dh
lUr`Irk@vlUr`Irk dks bafxr djrk gSA
(A) f}rh;d vuqyXu (B) izkFkfed
vuqyXu
(C) f}rh;d iwoZyXu (D) ;g ewy 'kCn dk Hkkx gSA

Space for Rough Work dPps dk;Z ds fy, LFkku

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-19
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
COCH3
43. The number of bond and bond in the compound

CHEMISTRY
COCH3
;kSfxd esa ca/k rFkk ca/k dh la[;k gSA

(A) 25 and 6 (B) 24 and 7 (C) 25 and 5 (D) 24 and 6


44. Anisole is a
(A) Heterocyclic, Saturated compound (B) Heterocyclic, Aromatic
(C) Homocyclic, Saturated (D) Homocyclic, Aromatic compound
,fulkWy &
(A) fo"kepf;] lUr`Ir ;kSfxd gS (B) fo"kepf;] ,sjkseSfVd ;kSfxd gS
(C) lepf;] lUr`Ir ;kSfxd gS (D) lepf;] ,jkseSfVd ;kSfxd gS

45. Correct IUPAC name of compound


COOH
CHO
HO2C
COOH
(A) 4-Carboxy-2-formylhex-3-ene-1,6-dioic acid
(B) 5-Carboxy-3-formylhex-4-ene-1,8-dicarboxylic acid
(C) 5-Formylhex-3-ene-1,3,6-tricarboxylic acid
(D) 6-Formylhex-3-ene-1,3,6-trioic acid.
;kSfxd dk lgh IUPAC uke gS&
COOH
CHO
HO2C
COOH
(A) 4-dkcksZDlh-2-QkfeZygsDl-3-bZu-1,6-MkbZvksbd vEy
(B) 5-dkcksZDlh-3-QkfeZygsDl-4-bZu-1,8-MkbZdkcksZfDlfyd vEy
(C) 5-QkfeZygsDl-3-bZu-1,3,6-VkbZdkcksZfDlfyd vEy
(D) 6-QkfeZygsDl-3-bZu-1,3,6-VkbZvksbd vEy

Space for Rough Work dPps dk;Z ds fy, LFkku

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-20
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY

SECTION II ([k.M II)

CHEMISTRY
Integer value correct Type ((iw.kkd eku lgh dkj)
This section contains 15 questions. The answer to each question is a single digit integer, ranging from
0 to 9 (both inclusive). (bl [k.M esa 15 'u gSaA R;sd 'u dk mkj 0 ls 9 rd nksuksa 'kkfey ds chp dk ,dy
vadh; iw.kkd gSA)

46. Number of electrons, protons and neutron present in sulphide ion are x, y,z. Find the value of
z
.
xy
z
lYQkbM vk;u es mifLFkr bysDVkWuks] izksVkWuks rFkk U;wVkWuks dh la[;k x, y rFkk z gSA dk eku Kkr
xy
dhft,A

47. A 100 watt bulb emits Electro Magnetic radiation of 360 nm and works for 1 min. The bulb is
-19
surrounded by a thin film of a metal whose work function is 3.84 10 J/electron. Assuming 100%
22
efficiency in photoelectric effect, the total no of electrons ejected are x 10 and the kinetic energy
19
of each electron is y 10 J. Find x + y .
,d 100 okV dk cYc 360 nm oS|qr pqEcdh; fofdj.k mRlftZr djrk gS rFkk 1 feuV dk;Z djrk gSA cYc /kkrq
dh ,d iryh fQYe ls f?kjk gqvk gS ftldk dk;Z Qyu 3.84 10-19 J/bysDVkWu gSA izdk'k oS|qr izHkko es
100% n{krk ekurs gq, mRlftZr bysDVkWuks dh dqy la[;k x 1022 gS rFkk izR;sd bysDVkWu dh xfrt tkZ
19
y 10 J gSA x + y Kkr dhft,A

Space for Rough Work dPps dk;Z ds fy, LFkku

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-21
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY

deexcites from n orbit to 4 orbit is 16 .


2+ th th
48. Wavelength of a photon emitted when an electron in Li
5R

CHEMISTRY
th
What is the n orbit.
tc Li2+ dk ,d bysDVkWu nth d{k ls 4th d{k es iqu% mksftr (deexcite) gksrk gS] rks mRlftZr QksVkWu dh
rjaxnS/;Z 16 gSA nth d{k dkSulk gS\
5R

49. Find the number of waves produced by electron in a certain Bohr's orbit having a radius of
1.3225nm in a hydrogen atom.
,d gkbMkstu ijek.kq es 1.3225nm f=kT;k j[kus okys ,d fuf'pr cksgj d{k esa bysDVkWu }kjk mRikfnr rjaxks
dh la[;k crkb,A

50. No. of -particles given out during radioactive disintegration in thorium series is :
Fkksfj;e Js.kh es jsfM;ks lf; fo?kVu ds nkSjku eqDr gksus okys -d.kks dh la[;k crkb,A

51 How many of the given anions ends with the suffix 'ate' ?
fdrus _.kk;uksa ds var esa vuqyXu ^,V* tqM+rk gS\
(i) NO3 (ii) SCN

(iii) BrO2 (iv) SO24
(v) C2O24 (vi) SeO32 (vii) O4 (viii) CH3COO

52. Amongst the following number of elements with a half filled sub shell is:
fuEu esa ls v)Ziwfjr midks'k ;qDr rRoksa dh la[;k gSa&
(i) 15P (ii) 24Cr (iii) 51Sb (iv) 31Ga (v) 76Os

(vi) 30Zn (vii) 33As (viii) 25Mn (ix) 7N (x) 19K

Space for Rough Work dPps dk;Z ds fy, LFkku

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-22
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
53. Amongst the following total number of correct statements is:
3 2
(i) P , S and Ar are isoelectronic species.

CHEMISTRY
(ii) Fluorine has highest electron gain enthalpy.
(iii) Ionisation enthalpy order Be < B.
(iv) Amongst 11Na, 2He, 18Ar element He has highest ionization enthalpy.
(v) Fe & Co have nearly same size.
(vi) Lanthanide contraction effect starts from 39Y.
fuEu esa ls lgh dFkuksa dh la[;k gaS&
3 2
(i) P , S rFkk Ar lebysDVkWfud Lih'kht gSA
(ii) yksjhu mPpre bysDVkWu xzg.k ,UFkSYih j[krk gSA
(iii) vk;uu ,UFkSYih e Be < B gSA
(iv) 11Na, 2He, 18Ar es ls rRo He mPpre vk;uu ,UFkSYih j[krk gSA
(v) Fe rFkk Co yxHkx leku vkdkj j[krs gSaA
(vi) ySUFksukbM ladqpu izHkko 39Y ls izkjEHk gksrk gSA

54. How many of the following trivalent ions are predominantly stable for respective element.
fuEu es ls fdrus f=kla;ksth vk;u lEcfU/kr rRo ds fy, eq[;r% LFkk;h gSa \
3+ 3+ 3+ 3+ 3+ +3 3+
(i) Al (ii) V (iii) Ga (iv) Bi (v) T (vi) Cr (vii) Sc

55. Find the electronegativity difference between A and B if AB molecule has a covalent character of
20%. Give your answer to nearest single digit integer.
A rFkk B ds e/; oS|qr_.krk vUrj Kkr dhft,] ;fn AB v.kq 20% lgla;kstd xq.k j[krk gSA viuk mkj
lehiLFk iw.kkZd esa nhft,A

Space for Rough Work dPps dk;Z ds fy, LFkku

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-23
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
56. How many pairs of functional isomers are possible for an aromatic compound C7H8O. (Considering
only benzenoid hydroxy isomers.)
,d ,sjkseSfVd ;kSfxd C7H8O ds fy, f;kRed leko;oh ds fdrus ;qXe lEHko gSA (dsoy csUTkhukWbM gkbMksDlh

CHEMISTRY
leko;oh ij fopkj djs)
57. How many locant of substitutent which comes second under secondary prefix while naming of
compound. (Consider multiple bonds also)
fdrus izfrLFkkih gS] tks ;kSfxd ds ukedj.k ds nkSjku f}rh;d iwoZyXu ds vUrxZr f}rh; fLFkfr ij vkrk gSA
cgqca/k dks Hkh ekusA
H3C CH2OH
CCH=CCH2COOH

Cl

58. Find the lowest sum of locants in main chain or parent chain in given compound.
fuEu ;kSfxd dh eq[; Ja`[kyk esa izfrLFkkfi;ksa ds ekadksa dk (locants) dk U;wure ;ksx Kkr dhft,A

59. How many carboxylic acid structure isomers are possible with C5H10O2 ?
C5H10O2 v.kqlw=k ds fdrus dkcksZfDlfyd vEy lajpuk leko;oh lEHko gS\
60. No. of compound which can exhibit metamerism are :
(i) Ethers (ii) Amides (iii) 2 Amines
(iv) 1 Amines (v) 3 Amines (vi) Esters
(vii) Aldehydes (viii) Anhydrides (ix) Carboxylic acid
fuEu esa ls fdrus ;kSfxd e/;ko;ork n'kkZ ldrs gS%
(i) bZFkj (ii) ,ekbM (iii) 2 ,ehu
(iv) 1 ,ehu (v) 3 ,ehu (vi) ,LVj
(vii) ,fYMgkbM (viii) ,ugkbMkbZM (ix) dkcksZfDlfyd vEy

Space for Rough Work dPps dk;Z ds fy, LFkku

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-24
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
MATHEMATICS

MATHEMATICS
SECTION I ([k.M- I)

Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)


This section contains 15 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for
its answer, out of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 15 cgq&fodYih iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

Number of solution of the equation 78[x 5] + 90[cos x + sinx 5] = 169.


3 3
61.
(where [.] denotes greatest integer function)
lehdj.k 78[x3 5] + 90[cos3x + sinx 5] = 169 ds gyksa dh la[;k gS
(tgk [.] egke iw.kkd Qyu dks O;Dr djrk gS)

(A) 2 (B) 3 (C) 0 (D) (2n + 1)
2

x x

5 2 2
x
62. Real solution of the equation 2 2 1 22

(A) 0 (B) 3 (C) 2 (D) none of these


x x
lehdj.k 5 2 2 2 2 1 2 2 ds okLrfod gyksa dh la[;k gS&
x

(A) 0 (B) 3 (C) 2 (D) buesa ls dksbZ ugha

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-25
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
2 x
63. Number of real solution of the equation x x + 6 + e = 0 is

MATHEMATICS
lehdj.k x2 x + 6 + ex = 0 ds okLrfod gyksa dh la[;k gS&

(A) 0 (B) 1

(C) 2 (D) 3

64. Graph of the function y = sgn (log1/4x) is

Qyu y = sgn (log1/4x) dk vkjs[k gS&

(A) (B)
1 1 1/4

(C) (D) none of these buesa ls dksbZ ugha


1

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-26
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
x
65. Set of all values of x satisfying the inequation 5 < 5 is

MATHEMATICS
(A) all natural numbers (B) all positive integers
(C) all negative integers (D) all natural numbers excepts 1

x ds lHkh ekuksa dk leqPp; gS tcfd vlfedk x


5 < 5 larq"V gksrh gSA
(A) lHkh izkd`r la[;k,a gSA (B) lHkh /kukRed iw.kkd gSA
(C) lHkh _.kkRed iw.kkd gSA (D) lHkh izkd`r la[;kvksa 1 dks NksMdj

2
66. Graph of the function y = en(x 3x4)
is
2
Qyu y = en(x 3x4)
dk vkjs[k gS&

(A) 1 1 (B)

(C) (D)
1 4 4

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-27
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
7
67. is equal to

MATHEMATICS
1 61/ 3 361/ 3

7
cjkcj gS&
1 6 1/ 3
361/ 3

7 1/3
(A) (B) 7.6
6
1/3 1/3
(C) 7(6 + 1) (D) 6 +1

The equation a 5a + 6 + |x + 1||x + 9||x + 10| = 0 can have real solution for x if a
2
68.

lehdj.k a2 5a + 6 + |x + 1||x + 9||x + 10| = 0 ds x ds fy, okLrfod gy j[krk gS] ;fn a

(A) [3, ) (B) [2, )

(C) R (2, 3) (D) [2, 3]

2
69. Given x mx + 5 = 0 does not have two distinct real roots, then the minimum value of 5 + m is

fn;k x;k gS x2 mx + 5 = 0 ds nks fofHkUu okLrfod ewy ugha gS rc 5 + m dk U;wure eku gS&

(A) 5 (B) 5

(C) 1 (D) 1

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-28
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
All possible quadratic equation ax + bx + 1 = 0 taking a {1,2,3,....n}, b {1, 2, 3,....n} and if
2
70.

MATHEMATICS

1 1
(i, i), i = 1,2,3,...n represent solution sets of these equations then is
i i

lHkh laHkkfor f}?kkr lehdj.k ax2 + bx + 1 = 0 dks a {1,2,3,....n} ysus ij b {1, 2, 3,....n} rFkk ;fn


1 1
(i, i), i = 1,2,3,...n bu lehdj.kksa ds gy leqPp; dks O;Dr djrk gS rc gS&
i i

n(n 1) n2 (n 1) n3 (n 1) 2
(A) (B) (C) (D) n
2 2 2

6x 10 x 2
3 27
71. Number of integral values of x satisfying the inequation is
4 64
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) infinite
6x 10 x 2
3 27
vlfedk dks larq"V djus okys x ds iw.kkd ekuksa dh la[;k gS&
4 64
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) vuUr

2 2
72. If the quadratic equation 3x + ax + 1 = 0 and 2x + bx + 1 = 0 have a common root then the value
of expression |2a 5ab + 3b | is (2a 3b)
2 2

;fn f}?kkr lehdj.k 3x2 + ax + 1 = 0 vkSj 2x2 + bx + 1 = 0 dk ,d mHk;fu"B ewy gS rc O;atd


2
|2a 5ab + 3b | dk
2
eku gS& (2a 3b)
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-29
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
2
73. If one root of equation x 4ax + a + f(a) = 0 is three times of the other then minimum value of f(a)

MATHEMATICS
is
;fn lehdj.k x2 4ax + a + f(a) = 0 dk ,d ewy nwljs ewy dk rhu xquk gS rc f(a) dk U;wure eku gS&
1 1
(A) (B)
6 10

1 1
(C) (D)
5 12

2
74. If the roots of a(b c)x + b(c a)x + c(a b) = 0 are equal then a,b,c are in
(A) A.P. (B) G.P. (C) H.P. (D) A.G.P.
2
;fn lehdj.k a(b c)x + b(c a)x + c(a b) = 0 ds ewy cjkcj gS] rc a,b,c gksxsa&
(A) A.P. (B) G.P.
(C) H.P. (D) A.G.P.

If 0 a 3, 0 b 3 and the equation x + 4 + 3cos(ax + b) = 2x has atleast one solution then a + b is


2
75.
;fn 0 a 3, 0 b 3 vkSj lehdj.k x2 + 4 + 3cos(ax + b) = 2x ds de ls de ,d gy gS] rc a + b
dk eku gS&

(A) 0 (B)
2
(C) (D) 3

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-30
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS

SECTION II ([k.M II)

MATHEMATICS
Integer value correct Type (iw.kkd eku lgh dkj)
This section contains 15 questions. The answer to each question is a single digit integer, ranging from 0
to 9 (both inclusive).

bl [k.M esa 15 'u gSaA R;sd 'u dk mkj 0 ls 9 rd nksuksa 'kkfey ds chp dk ,dy vadh; iw.kkd gSA

1
76. Number of real values of x satisfying the equation 2log(1/ 4) x 6x 27 0 is
4

lehdj.k 2log(1/ 4) x 6x 27 0 dks larq"V djus okys x ds okLrfod ekuksa dh la[;k gS&
1

4

77. If a = log45 and b = log1925 then value of [a b] is (where [.] denotes greatest integer function)

;fn a = log45 vkSj b = log1925 rc [a b] dk eku gS& (tgk [.]egke iw.kkd Qyu gS)

78. The number of solution(s) of the equation is x 1 x 1= 4x 1 is

lehdj.k x 1 x 1= 4x 1 ds gyksa dh la[;k gS&

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-31
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
2
79. Sum of roots of the equation |x x 6| = x + 2 is

MATHEMATICS
lehdj.k |x2 x 6| = x + 2 ds ewyksa dk ;ksxQy gS&

1
80. If x = 13 + 2 42 then x is a b value of b a is
x

1
;fn x = 13 + 2 42 rFkk x dk eku a b gks rc b a dk eku gS&
x

81. Value of [sin3] + [cos2] + 2[tan1] is

[sin3] + [cos2] + 2[tan1] dk eku gS&

82. Let f(x) = max[x + |x|, x [x]] where [x] denotes greatest integer x. Then the area contained by

2A
f(x) where 3 x 3 is A. Then value of is
3

ekuk f(x) = max[x + |x|, x [x]] tgk [x] egke iw.kkd Qyu x. rc f(x) ls ifjc) {ks=kQy A gS]

2A
tgk 3 x 3 rc dk eku gS&
3

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-32
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
Let p,q {1,2,3,4}. The number of equation of the form px + qx + 1 = 0 having real roots is
2
83.

MATHEMATICS
ekuk p,q {1,2,3,4} lehdj.k px2 + qx + 1 = 0 ds :i dh la[;k ftlds ewy okLrfod gS&

84. If f(x) is continuous function and attains only rational values, f(0) = 3, then number of different
2
solutions of the equation f(1) x + 2 f(2) x + f(3) = 0 are

;fn f(x) ,d lrr~ Qyu gS vkSj dsoy ifjes; eku ysrk gS f(0) = 3 rc lehdj.k f(1) x2 + 2 f(2) x + f(3) = 0 ds

fofHkUu gyksa dh la[;k gS&

2 2
85. If both the roots of the equation x 2ax + (a + a 3) = 0 are less than 3, then maximum value of

[a] is

;fn lehdj.k x2 2ax + (a2 + a 3) = 0 ds nksuksa ewy 3 ls de gS] rc [a] dk vf/kdre eku gS&

2 2 2
86. Let f(x) = ax + bx + c and (a + c) < b then the number of distinct values of x in (1, 1) satisfying

the equation f(x) = 0 will be

ekuk f(x) = ax2 + bx + c vkSj (a + c)2 < b2 rc (1, 1) esa x ds fofHkUu ekuksa dh la[;k gS tks lehdj.k f(x) = 0 dks

larq"V djrh gS&

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-33
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
2
87. All the values of parameter m, for which x + 2(m 1)x + m + 5 is positive for x > 1, lie in the

MATHEMATICS
interval (k, ) then k is

lHkh x > 1 ds fy, O;atd x2 + 2(m 1)x + m + 5 /kukRed gS rc izkpy m lHkh eku vUrjky (k, ) esa

fLFkr gS] rc k gS&

2
88. The total number of integral values of a so that x (a + 1)x + a 1 = 0 has integral roots is equal

to

a ds iw.kkd ekuksa dh dqy la[;k gS tcfd x2 (a + 1)x + a 1 = 0 ds iw.kkd ewy gS] cjkcj gS&

4 3 2
89. The number of prime numbers in the set of all solution of the equation 6x 25x + 12x + 25x + 6 = 0

lehdj.k 6x4 25x3 + 12x2 + 25x + 6 = 0 ds lHkh gyksa ds leqPp; esa vHkkT; la[;kvksa dh la[;k gS&

x x x
90. The number of solutions of the equation 125x + 45 = 2.27 is

lehdj.k 125xx + 45x = 2.27x ds gyksa dh la[;k gS&

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
JP/JFMONT1020117C0-34
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
P25-16 MAIN PATTERN ONLINE TEST-1 Code

(MONT-1) XI 0
TARGET : JEE (MAIN+ADVANCED) 2017
DATE : 02-01-2017 | COURSE : VIJETA (JP), VISHWAAS (JF), ANOOP (EP), AKHIL (EF)
11. Since it is not possible to erase and correct pen filled 11. pawfd isu ls Hkjs x, xksys feVkuk vkSj lq/kkjuk laHko ugha gS
bubble, you are advised to be extremely careful while
blfy, vki lko/kkuh iwoZd vius mkj ds xksyksa dks HkjsaA
darken the bubble corresponding to your answer.
12. Neither try to erase / rub / scratch the option nor 12. fodYi dks u feVk,a@u Lsp djsa vkSj u gh xyr (X) fpUg
make the Cross (X) mark on the option once filled.
dks HkjsaA ORS dks dkVs u gh QkMs u gh xUnk ugha djsa rFkk
Do not scribble, smudge, cut, tear, or wrinkle the
dksbZ Hkh fu'kku ;k lQsnh ORS ij ugha yxk;sA
ORS. Do not put any stray marks or whitener
anywhere on the ORS.
13. If there is any discrepancy between the written data 13. ;fn ORS esa fdlh izdkj dh fy[ks x, vkadMksa rFkk xksys
and the bubbled data in your ORS, the bubbled data
fd, vkadMksa esa fojks/kkHkkl gS] rks xksys fd, vkadMksa dks gh
will be taken as final.
lgh ekuk tkosxkA
C. Question Paper Format C. iz'u&i=k dk izk:i
This question paper consists of three part. Each part bl iz'u&i=k esa rhu Hkkx gSaA izR;sd Hkkx esa nks [kaM gSaA
consists are two section.
14. Section 1 contains 15 multiple choice questions. 14. [kaM 1 esa 15 cgqfodYi iz'u gaSA gj iz'u esa pkj fodYi (A),
Each question has Four choices (A), (B), (C) and (D) (B), (C) vkSj (D) gSa ftuesa ls dsoy ,d lgh gSA
out of which only ONE is correct.
15. Section 2 contains 15 questions. The answer to 15. [kaM 2 esa 15 iz'u gSaA izR;sd iz'u dk mkj 0 ls 9 rd nksuksa
each question is a single-digit integer, ranging from 'kkfey ds chp ,d ,dy vadh; iw.kkZad gSA
0 to 9 (both inclusive).
D. Marking Scheme D. vadu ;kstuk
16. For each question in Section 1, you will be awarded 16. [kaM 1 esa gj iz'u esa dsoy lgh mkj okys cqycqy(s BUBBLES)
4 marks if you darken the bubble corresponding to
dks dkyk djus ij 4 vad vkSj dksbZ Hkh cqycwyk dkyk ughaa djus ij
only the correct answer and zero mark if no bubbles
(0) vad iznku fd, tk;saxsA vU; lHkh fLFkfr;ksa esa _.kkRed ,d
are darkened. In all other cases, minus one (1) mark
will be awarded. (1) vad iznku fd;k tk;sxkA
17. For each question in Section 2, you will be awarded 17. [kaM 2 esa gj iz'u esa dsoy lgh mkj okys cqycqys(BUBBLES)
4 marks if you darken the bubble corresponding to dks dkyk djus ij 4 vad vkSj dksbZ Hkh cqycwyk dkyk ugha djus
only the correct answer and zero mark if no bubbles ij (0) vad iznku fd, tk;saxsA vU; lHkh fLFkfr;ksa esa (0) vad
are darkened. In all other cases, zero will be
iznku fd;k tk;sxkA
awarded.

Name of the Candidate (ijh{kkFkhZ dk uke) : Roll Number (jksy uEcj) :

I have read all the instructions and shall I have verified all the information filled by
abide by them the candidate.
eSaus lHkh funsZ'kksa dks i<+ fy;k gS vkSj eSa mudk ijh{kkFkhZ }kjk Hkjh xbZ lkjh tkudkjh dks eSusa
vo'; ikyu d:xk@d:xhA tkp fy;k gSA
...................................... ......................................
Signature of the Candidate Signature of the Invigilator
ijh{kkFkhZ ds gLrk{kj ijh{kd ds gLrk{kj

Resonance Eduventures Ltd. P25-16

CORPORATE OFFICE : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Ph.No. : +91-744-3012222, 6635555 | Toll Free : 1800 258 5555
Reg. Office : J-2, Jawahar Nagar, Main Road, Kota (Raj.)-324005 | Ph. No.: +91-744-3192222 | FAX No. : +91-022-39167222
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MAIN PATTERN ONLINE TEST-1
(MONT-1) XI
TARGET : JEE (MAIN+ADVNACED) 2017
DATE : 02-01-2017 COURSE : VIJETA (JP), VISHWAAS (JF), ANOOP (EP), AKHIL (EF)

HINTS & SOLUTIONS la d s r ,oa gy


PART-I PHYSICS 6.
B
=
F

length
=
1
= wave number
S area F length
1. In this case spring force is zero initially bl fLFkfr esa] izkjEHk esa
fLizax dk cy 'kwU; gSA
B F yEckbZ 1
= = = rjax la[;k
F.B.D. of A and B A o B ds eqDr oLrq js[kkfp=k S {k=s kQy F yEckbZ
m 2m
A B
7. x = [M L1 T1]
mg 2mg z = [M L1 T2]
aA = g aB = g
[ML1T 1 ]
3. If reading of spring balance is T, then applying NLM on (man [y] =
[ML1T 2 ]2
+ ladder) system
= M1 L1 T3 .
;fn dekuh rqyk dk ikB~;kad T gS] rks yM+dk $ lh<+h fudk; ij
U;wVu dk fu;e yxkus ij 9. Let ekuk L ca gb pc

T (25 + 5)g = 25 a L = k ca gb pc

T 30g = 25 a Putting dimensions on both sides :

T 300 = 25(1) nksuksa rjQ foek;sa j[kus ij


T = 325 N = 32.5 kg. [M0L T0] = [LT1]a [LT2]b [ML1 T2]c
[M0 LT0] = [Mc La+b+c Ta 2b 2c]
4. Let the particle strikes the inclined palne BC perpendicularly
Comparing dimensions of both sides
with a velocity v. Then
nksuksa rjQ ls foekvksa dh rqyuk djus ij
ekuk d.k urry BC ls v osx ls yEcor~ Vdjkrk gS rc
c = 0, a+bc=1
v cos30 = u 2 cos45 a 2b 2c = 0

2u solving we get a = 2, b = 1
v= .
3 gy djus ij a = 2, b = 1
hence vr% [L] = [c2/g].
3
5. 6t = 1 + t + x.
5
3x [ML1T 2 ][L2 ]
5t = 1 10. [] = = ML1T1 .
5 [LT 1L]
x 11. From geometry (T;kferh ls) BC = 4m and
8t 5t2 = 4.
5
(rFkk) AC = 2 5 m.
35
x= m AC BC u1 AC 2 5
9 or
u1 u2 u2 BC 4
35 4 28
height pkbZ = = m
9 5 9 12. v AB t rAB

(v A vB )10 = 2i 6j 2k

4i 10vB = 2i 6j 2k

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-1
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
nksuksa fLiazxks dh d`f=ke yEckbZ + NksVs /kkxs dh yEckbZ + fLiazx esa
10vB = 2i 6j 2k =
[khpko
i k
vB = 0.6 j = 50 + 50 + 10 + 40 = 150 cm
3 3 When short cord is cut then springs are in parallel

14. T Pa db Ec tc NksVs /kkxs dks dkV fn;k x;k gS rc nksuksa fLiazx lekukUrj gSA
T = K Pa db Ec K = 2K
eq
where k is a dimensionless constant.
So at equilibrium
tgkW k foekghu fu;rakd gSA lkE;koLFkk ij
[M L T] = [ML1 T2]a [ML3]b [ML2 T2]c 100 = 2kx
[M L T1] = [Ma + b + c La 3b + 2c T2a 2C] 100 = 2 500 x
Comparing dimensions of both sides x = 0.1 m
nksuksa vksj foekvksa dh rqyuk djus ij = 10 cm

5 1 1
a= ,b= ,c=
6 2 3
15. Let the initial compression of spring be . Then the
acceleration after the block travels a distance x is
ekuk fLizax dk izkjfEHkd laihMu gSA rks CykWd }kjk x nwjh pyus
ds ckn Roj.k gSA

k
a= ( x)
m So separation of block from celling
blfy, CykWd dh Nr ls nwjh
= Natural length of one spring + length of one Additional
chord + Extension
= fLiazx dh d`f=ke yEckbZ + nwljs /kkxs dh yEckbZ + fLiazx esa [khpko
The graph of a vs x is = 50 + 85 + 10
a rFkk x dk xzkQ gS = 145 cm
block will perform S.H.M. with amplitude 5 cm so it will again
17. Initially when chords are slack, then springs are in series
come at momentary rest when it reaches to upper extreme
tks CykWd 5 cm vk;ke ds lkFk ljyvkorZ xfr djsxk vkSj ;g
izkjEHk esa tc rkj <hyk gS rc nksuksa fLiazx Js.ke esa gSA
vius ijh Nksj ij {k.kHkj ds fy, :dsxkA
i.e. when it moves a distance of 10 cm
vFkok tc ;g 10 cm dh nwjh r; djrk gSA
(initially block was at its lowest position.
(izkjEHk esa CykWd viuh fuEure~ fcUnq ij gSA

18. For first case tension in spring will be


Ts = 2mg just after 'A' is released.
2mg mg = ma a = g

K 500
at equilibrium lkE;koLFkk esa 100 = x = x
2 2
x = 0.4 m = 40 cm
So seperation of block from celling In second caseTs = mg

blfy, CykWd dh Nr ls nwjh 2mg mg = 2mb


b = g/2
= Natural length of springs + length of short cord + Extension
a/b = 2
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-2
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
gy. izFke fLFkfr esa fLizax esa ruko gksxk
Ts = 2mg 'A' dks eqDr djus ds rqjUr ckn

2mg mg = ma a = g jLlh A ds dkVus ds rqjUr ckn %


f}rh; fLFkfr esa T = mg
s
ijh CykWd ds fy, ,
2mg mg = 2mb
ma = kx + mg
b = g/2
2a = 20 + 20
a/b = 2
a = 20 m/s2
19. Before the string A is cut
Let x be elongation in the spring.
As system is in equilibirum.
Then for lower block,
kx = mg = 20 N

20. For 0 < t 1 ds fy,


v = 12 m/sec.
For t 1 ds fy,

dv
a= = 6(t 1)
dt
v 2
Just after the string A is cut
For upper block,
dv = 6 (t 1)dt
12 1
ma = kx + mg 2
t2
2a = 20 + 20 v 12 = 6 t v = 9 m/sec.
a = 20 m/s2 2 1
21. Fnet = 4F cos

4K L2 x 2 L .
x
=

L x2
2

gy- jLlh A ds dkVus ls igys %


ekuk fLax esa foLrkj x gSA
pwafd fudk; lkE;koLFkk esa gSA
L
rks fupys CykWd ds fy,, = 4Kx 1
L x2
2
kx = mg = 20 N
1/ 2
x2
= 4Kx 1 1
L2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-3
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
x component of velocity of man w.r. to ground
x2 2K
= 4Kx 2 = x3 .
2L L2
= y component of velocity of man w.r. to ground
vr + vx = vy
22. At t = 3 ij 5 + vx = 5

1 vx = 0
d
Slope <ky =
V = 1 So velocity of man w.r. to water = vy = 5 m/sec.
dt
unh dh pkSMkbZ
gy% unh dks ikj djus esa vkneh dks yxk le; =
1 dV vy
= 1
2 dt
V
60
2 12 =
1 dV dV vy
=1a= = 3 m/s 2

3 dt dt

24. From figure fp=k ls


(S3 S2) (S2 S1) = ad.d
S1 + S3 2S2 = ad2
vy = 5 m/sec.

ekuk vkneh ds osx (unh ds lkis{k) dk x ?kVd v gS x

pwafd vkneh dk osx tehu ds lkis{k unh izokg ds lkFk 45 dk


dks.k cukrh gSA
vkneh ds osx tehu ds lkis{k dk x ?kVd
= vkneh ds osx tehu ds lkis{k dk y ?kVd
vr + vx = vy
5 + vx = 5
vx = 0

vkneh dk ikuh ds lkis{k osx = v = 5 m/sec.


y

S3 S1 2 S1S3
a= 26. a = 8 m
d2
They meet when Q displace 8 3 m


2
S3 S1 more that p relative displacement
=
d2
Ans. n=1

width of river
25. Time taken by man to cross the river =
vy = relative velocity time.
8 3 = (10 2) t t = 3 sec
Ans. 3 sec
os feysaxs tc Q , 8 3 m foLFkkfir gksrk gSA
p ls vf/kd lkis{k foLFkkiu

60
12 =
vy
vy = 5 m/sec.
Let the x component of velocity of man w.r. to river is vx
= lkis{k osx le;
Since velocity of man w.r. to ground makes an angle of 45
8 3 = (10 2) t t = 3 sec Ans. 3 sec
with river flow

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-4
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029

2v 0 sin (A1 2 A 2 ).(4A 2 3 A1 )
27. Total time of flight T =
g
= 8A 3A 2A1 . A 2
2
2 2
1

v0
Time from A to B t = 1
= 64.
gsin

A
30. = sin 30
B

Then, B to C = T t1

1 2v 0
But, T t1 = (maximum possible time)
2 3 g

2v 0 sin v0 v0 1
= B A
g gsin g 3 = 2

sin = 20 units
2 sin2 1 = Ans. 20 units
3

2 3 sin sin
2
3 =0
PART-II CHEMISTRY
2 3 sin 3 sin + 2 sin
2
3 =0
31. n p
3 sin (2 sin 3 ) + 1(2 sin 3 )=0 Charge vkos'k 0 1 +1 +2

(2 sin 3 ) ( 3 sin + 1) = 0 (unit charge) (bdkbZ vkos'k)

3 mass nzO;eku 1 0.000548 1 4


sin = , = 60
2 (amu)
Ans.4 e 0 1 1 2
m 1 0.000548 1 4
28. [Tough] 0 1825 1 0.5
Let ekuk T a
32. Statement (2) is wrong as almost whole mass of atom is
rb
concentrated in an extremely small region of atom called
sc nucleus.
T = K a rb sc dFku (2) xyr gS D;ksfd ijek.kq dk lEiw.kZ nzO;eku ijek.kq ds
[T] = [ML3]a [L]b [MT2]c
vR;f/kd NksVs {ks=k] tks ukfHkd dgykrk gS] es lkfUnzr gksrk gSA
= [Ma + c L3a + b T2c ]
a + c = 0 ; 3a + b = 0 , 2c = 1 33. Fact rF;A
1 3 1
a=+ ,b= ;c=
h
2 2 2 34.
1/ 2 2meV
r 3
T
s 6.62 10 34
= (S)
2 9.1 10 31 1.6 10 19 100
29. (A1 A 2 ).(A1 A 2 ) = A + A + 2A1 . A 2 2
1
2
2

= 1.23 1010m
| A1 A 2 |2 = 2 + 3 + 2A1 . A 2 = 3
2 2 2
= 1.23

A1 . A 2 2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-5
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
35. It is (4n+2) series. O
H H
;g (4n+2) Js.kh gSA
H CCH3
43.
36. For hydra acids, down the group, bond strength decreases
due to increase in bond length. So it becomes easy to H H
release proton. H H
gkbMk vEyks ds fy, oxZ es uhps tkus ij ca/k yEckbZ es o`f) ds
dkj.k ca/k lkeF;Z ?kVrh gS] vr% ;g vklkuh ls izksVkWu fu"dkflr OCH3
djrs gSaA
44. Anisole (or) Methoxy benzene

37. HClO4 Perchloric acid


H2S2O8 Peroxy disulphuric acid OCH3
H2N2O2 Hyponitrous acid
H3PO4 Ortho phosphoric acid ,fulksy (;k) esFkksDlh csUthu
HClO4 ijDyksfjd vEy
H2S2O8 ijkWDlh MkbZ lY;wfjd vEy COOH
CHO
H2N2O2 gkbiksukbVl vEy HOOC
1
45.
5 3 COOH
H3PO4 vkFkksZ QkWLQksfjd vEy 6 4 2

46. S2

rV x = 18
38. 16
y = 16 8
18 16
z = 16

n.hc
47. ET

n 6.62 1034 3 108
160100 =
360 109
n = 1.08 1022 (No. of electrons ejected) mRlftZr
rM
rC bysDVkWuks dh la[;k
x = 1.08
nd
39. A & B are Be and Mg both belong to 2 group, where as C is KE = h h0
th
Zn, belongs to 12 group.
6.62 1034 3 108
A rFkk B, Be rFkk Mg gS] ;s nksuks 2 oxZ ls lEcfU/kr gS tcfd C
nd = 3.84 1019
360 109
,Zn gS] tks 12th oxZ ls lEcfU/kr gSA = 1.66 1019 J
y = 1.66
41. Self explanatory (Lo;a le>us ;ksX;)
Hence vr% x + y = 1.08 +1.66 = 2.72 3
4
H3C OCH3
5 3
H3C
6 2 1 1
1 48. RZ2 2 2
n1 n2
42. Secondary prefix + primary perefix Word Root + Primary
suffix + Secondary suffix where tgk =
16 , n = 4, n = n in the question iz'u es
1 2

f}rh;d iwoZyXu + izkFkfed iwoZyXu + ewy 'kCn + izkFkfed vuqyXu 5R

+ f}rh;d vuqyXu

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-6
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
1 1
From Henny & Smith
5R
4 2 n2 % Ionic character = 16 + 3.52
2
=R3
16 2 80 = 16 3.52
~3
n22 16 5
Where = |XA XB|
n22 9
lgla;kstd xq.k = 20%
n2 = 36 n2 =6 vk;fud xq.k = 80 %
gsujh rFkk fLeFk ls
n2
49. rn = 0.529 % vk;fud xq.k = 16 + 3.52
z
80 = 16 3.52
2
n ~3
13.225 = 0.529
z tgk = |XA XB|
3.225
n2 =
0.529 56.

n=5 CH2OH
th
No. of waves produced by an electron in n orbit = n
nth d{k es bysDVkWu }kjk mRikfnr rjaxks dh la[;k = n
5 waves are produced Alcohol
5 rjaxs mRikfnr gksrh gSa
OH OH OH
6 ,4 208
50. Thorium series Fkksfj;e Js.kh
232
90 Th 82 Pb CH3

51 NO3 (Nitrate) SCN (thiocyanate) CH3


CH3
BrO
SO 2 IV
2 (Bromite) 4 (Sulphate)

C2O24 (Oxalate) O4 (Periodate)


Phenol
Three pairs are I,II, I & III, I& IV.
SeO32 (Sellurite) AcO (Acetate)

CH2OH
NO3 (ukbVsV) SCN (Fkk;kslk;usV)

BrO2 (czksekbV) SO24 (lYQsV)

C2O24 (vkWDlsysV) O4 (ijvk;ksMsV) ,YdksgkWy



SeO32 (lsyqjkbV) AcO (,lhVsV)
OH OH OH
CH3
52. i, ii, iii, vii, viii, ix, x

CH3
53. i, iv, v are correct.
CH3
i, iv, v lgh gSaA IV

54. i, ii, iii, iv, vi,vii


fQukWy
rhu ;qXe I,II, I & III, I& IV lEHko gSA
55. Covalent character = 20%
Ionic character = 80 %

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-7
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
57. 3-Chloro-5-cyclohexyl-6-hydroxy-5-methylhex-3-enoic acid. pawfd vk/kkj 1 ls de gS vkSj izkUr x > 0 blfy, 1 rd sgn(f(x))
3-Dyksjks-5-lkbDyksgsDlhy-6-gkbMksDlh-5-esfFkygsDl-3-buksbZd
dk eku /kukRed eku 1 gksxk vkSj Bhd 1 ij 0 gksxk rFkk nwljh
vEyA vksj _.kkRed gksxkA

x
4 6 8 10
65. 5 <5
2 5 7 9
1/x
58. 1 3 5 < 51

1
<1
x
2+5=7
true for all x N except 1
1 dks NksMdj lHkh x N ds fy, lR; gksxkA
60. i, ii, iii, v, viii, ix

66. x2 3x 4 > 0
(x + 1)(x 4) > 0
PART-III MATHEMATICS
so (1, 4] will be excluded as f(x) = x2 3x 4 is less than or
equal to zero in (1, 4]

61. LHS includes 78, 90 which are even numbers blfy, (1, 4] ds ckgj gksxk D;ksafd (1, 4] esa f(x) = x2 3x

LHS esa 78, 90 'kkfey gS tks fd le la[;k gS 4 'kwU; ls de ;k cjkcj gSA


so even (some integer) + even (some integer) odd
blfy, le (dksbZ iw.kkd) + le (dksbZ iw.kkd) fo"ke 7.(61/ 3 1)
67.
so no solution blfy, dksbZ gy ugha (62 / 3 61/ 3 1)(61/ 3 1)
Since pawfd (61/3) + (11/3)3 = (61/3 + 1) (62/3 61/3 + 1)
x/2
62. divide both side by 2
2x/2 ls foHkkftr djus ij 7.(61/ 3 1)
= = 61/3 + 1
7
x x
52 2 2 1
=1 68. a2 5a + 6 = |x + 1||x + 9||x + 10| will have real solution if
2 2
a2 5a + 6 = |x + 1||x + 9||x + 10| ds okLrfod gy gksxsa ;fn
52 2 2 1
if sec = then tan =
a 5a + 6 0
2
2 2
a[2, 3]
52 2 2 1
;fn sec = rc tan = 69. f(x) = x2 mx + 5
2 2
f(0) = 5 > 0
sec2 tan2 = 1
f(x) 0
so blfy, x = 2
f(5) 0
25 + 5m + 5 0
63. ex = x2 + x 6
5 + m 1
ex > 0 and vkSj x2 + x 6 < 0
70. ax2 + bx + 1 = 0 has roots i, i . x2 + bx + a = 0 has roots
as tSlk fd D < 0
and leading coefficient is ve
1 1
,
i i
rFkk vxzx xq.kkad _.kkRed gSA
so no solution blfy, dksbZ gy ugha ax2 + bx + 1= 0 lehdj.k ds ewy i, i vkSj x2 + bx + a = 0 ds

1 1
ewy , gSA
64. Since base is less than 1 and domain is x > 0 so upto 1 sgn i i
(f(x)) will have + ve value of 1 and 0 at exactly 1 and

= (b)
1 1
negative after wards There are n2 equation
i i

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-8
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
izkUr x > 0
= (b)
1 1 76. Domain
n2 lehdj.k
2
i i x 6x 27 = 0
(x 9)(x + 3) = 0
= n(1+2+3.....n)
x = 3, 9
n(n)(n 1) n2 (n 1) x=9
= =
2 2
1 1 1
71. 6x + 10 x2 > 3 77. a = , b= =
log5 4 log25 19 log5 19
x2 6x 7 < 0
(x + 1)(x 7) < 0 19 > 4
so blfy, a > b
72. 3x2 + ax + 1 = 0 and vkSj 2x2 + bx + 1 = 0
ab>0
6x2 + 2ax + 2 = 0 and vkSj 6x2 + 3b + 3 = 0 [a b] = 0
(2a 3b)x 1 = 0
78. on squaring LHS and RHS
1 LHS rFkk RHS dk oxZ djus ij
x=
2a 3b
2 + b(2a 3b) + (2a 3b)2 = 0 2x 1 = 2 x 2 1 .........(1)
on squaring again iqu% oxZ djus ij
2a 2
5ab 3b2 1
2 2
4x 4x + 1 = 4(x 1)
| |
5
=1 x= which does not satisfy (1) so no solution.
4
73. roots are , 3ewy gSA 5
x= tks lehdj.k (1) dks larq"V ugha djrk gS blfy, dksbZ gy
4
4 = 4a
ugha
a=
79. CasefLFkfr-1 : x 2 or ;k x > 3
a2 4a2 + a + f(a) = 0 2
x x6=x+2
f(a) = 3a2 a
x = 4, 2
4.3.0 (1)2 1 CasefLFkfr-2 : 2 < x 3
min. = =
4.3 12 (x2 x 6) = x + 2
x2 4 = 0
74. x = 1 is a root. So other is also 1.
x=2
x = 1 ,d ewy gSA blfy, nwljk ewy Hkh 1 gSA
x=2
sum ;ksxQy 2 + 2 + 4 = 4
product of roots ewyksa dk xq.kuQy = 1
80. x = 13 + 2 42 = ( 7 + 6 )2
c(a b)
=1
a(b c) x = 7+ 6
2 1 1 1 1.( 7 6 )
2ac = ab + bc = + x = 7+ 6 + = 2 7
b a c x ( 7 6) 7 6

75. (x 1)2 + 3 = 3cos(ax + b) = a b


Range of LHS dk ifjlj= [3, )
81. 0 < sin3 < 1 [sin3] = 0
Range of RHS dk ifjlj = [3, 3] 1 < cos2 < 0 [cos2] = 1
3cos(a + b) = 3 1 < tan1 < 2 [tan1] = 1

a+b=

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-9
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
Case (ii) f(x) > 0 if both roots are smaller than 1
1 1
82. Required area vHkh"V {ks=kQy = 3 .1.1 + .3.6 =
2 2 fLFkfr (ii) f(x) > 0 ;fn nksuksa ewy 1 ls NksVs gSA
b
21 D 0, f(1) 0, <1
2a
2
A = 21 m [4, ) .....(ii)
union of (i) and (ii) (i) vkSj (ii) dk la?k
83. Equation to have real roots D 0 q2 4p
(1, ) k=1
lehdj.k ds ewy okLrfod gS D 0 q2 4p
88. (x 1)(x a) = 0
if ;fn p = 1 then rc q2 4 q = 2,3,4
x 1 = 1, x a = 1 or ;k x 1 = 1, x a = 1
if ;fn p = 2 then rc q2 8 q = 3,4
x = 2, a = 1 or ;k x = 0, a = 1
if ;fn p = 3 then rc q2 12 q = 4
a=1
if ;fn p = 4 then rc q2 16 q = 4
89. 6(x4 + 1) 25(x3 x) + 12x2 = 0
Number of required equation vHkh"V lehdj.kksa dh la[;k = 7
1 1
6 x 2 2 25 x x + 12 = 0
84. f(x) = constant function vpj Qyu x
f(x) = 3 2
1 1
given expression fn;k x;k O;atd : 3(x + 2x + 1) = 0
2
6 x 25 x + 24 = 0
x x
x=1
6t2 25t + 24 = 0
85. D 0 1 1 1
t=x after solutionvr% gy x = 2, , 3,
b x 2 3
< 3 and vkSj f(3) > 0
2a
90. 53x + 5x. 32x = 2.33x
a 3, a < 3 andvkSj a (, 2) (3, )
5x = y, 3x = z
so maximum blfy, vf/kdre [a] = 1 y3 + yz2 = 2z3
3 2
86. (a + c)2 b2 < 0 z z
2 1=0
(a b + c)(a + b + c) < 0 y y
f(1)f(1) < 0
z
so exactly one solution of f(x) = 0 in (1, 1) =1
y
blfy, (1, 1) esa f(x) = 0 dk Bhd ,d gy gksxkA
x
3
5 =1
2
87. f(x) = x + 2(m 1)x + m + 5

Case (i) f(x) > 0 x if D < 0 m (1, 4) .....(1)
x=0
fLFkfr (i) f(x) > 0 x ;fn D < 0 m (1, 4) .....(1)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-10
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MAIN PATTERN ONLINE TEST-1
(MONT-1) XI
TARGET : JEE (MAIN+ADVNACED) 2017
DATE : 02-01-2017 COURSE : VIJETA (JP), VISHWAAS (JF), ANOOP (EP), AKHIL (EF)

ANSWER KEY
CODE-0

PART-I PHYSICS

1. (A) 2. (A) 3. (B) 4. (C) 5. (A) 6. (B) 7. (B)

8. (C) 9. (A) 10. (B) 11. (D) 12. (D) 13. (B) 14. (D)

15. (C) 16. (5) 17. (5) 18. (2) 19. (5) 20. (9) 21. (3)

22. (3) 23. (2) 24. (1) 25. (5) 26. (3) 27. (4) 28. (3)

29. (4) 30. (4)

PART-II CHEMISTRY

31. (C) 32. (B) 33. (B) 34. (B) 35. (C) 36. (C) 37. (C)

38. (C) 39. (C) 40. (C) 41. (D) 42. (B) 43. (D) 44. (D)

45. (C) 46. (8) 47. (3) 48. (6) 49. (5) 50. (4) 51 (6)

52. (7) 53. (3) 54. (6) 55. (3) 56. (3) 57. (5) 58. (7)

59. (4) 60. (6)

PART-III MATHEMATICS

61. (C) 62. (C) 63. (A) 64. (C) 65. (D) 66. (C) 67. (D)

68. (D) 69. (D) 70. (B) 71. (B) 72. (B) 73. (D) 74. (C)

75. (C) 76. (1) 77. (0) 78. (0) 79. (4) 80. (5) 81. (1)

82. (7) 83. (7) 84. (1) 85. (1) 86. (1) 87. (1) 88. (1)

89. (2) 90. (1)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT1020117-11
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029