Vous êtes sur la page 1sur 20

Q 1.

The two ends of a train moving with uniform acceleration pass a certain point with
velocities u and v. The velocity with which the middle point of the train passes the same
point is:
vu u2 v2 u 2 v2
(a) (b) (c) (d) vu
2 2 2
Q 2. A point particle starting from rest has a velocity that increases linearly with time such that
v = pt where p = 4 m/s2. The distance covered in the first 2 sec will be:
(a) 6m (b) 4m (c) 8m (d) 10 m

Q 3. A body starts from rest, with uniform acceleration a. The acceleration of a body as
function of time t is given by the equation a = pt where p is constant, then the
displacement of the particle in the time interval t = 0 to t = t1 will be:
1 3 1 1 1
(a) pt1 (b) pt12 (c) pt12 (d) pt13
2 3 4 6

Q 4. If the relation between distance x and time t is of the form t = x2 + x here a and
being appropriate constants, then the retardation of the particle is:
(a) 2v3 (b) 2v3 (c) 2v3 (d) 22v3

Q 5. A car starts from rest requires a velocity v with uniform acceleration 2 m/s 2 then it tomes
to stop with uniform retardation 4 m/s If the total time for which it remains in motion is 3
sec, the total distance travelled is:
(a) 2m (b) 3m (c) 4m (d) 6m

Q 6. A beaker containing water is balanced on the pan of a common balance. A solid of


specific gravity one and mass 5 g is tied on the arm of the balance and immersed in water
contained in the beaker, the scale pan with the beaker :
(a) goes up (b) goes down
(c) remains unchanged (d) none of these

Q 7. A particle starts from rest with constant acceleration for 20 sec. If it travels a distance y 1
in the first 10 sec and a distance y2 in the next 10 sec then:
(a) y2 = 2y1 (b) y2 = 3y1 (c) y2 = 4y1 (d) y2 = 5y1
Q 8. A body is moving in a straight line as shown I
velocity-time graph. The displacement and
distance travelled by body in 8 second are
respectively:
(a) 12 m, 20 m (b) 20 m, 12 m
(c) 12 m, 12 m (d) 20 m, 20 m

Q 9. A train starts from station with an acceleration 1


m/s2. A boy who is 48 m behind the train with a constant velocity 10 m/s. the minimum
time after which the boy will catch the train is:
(a) 4.8 sec (b) 8 sec (c) 10 sec (d) l2 sec

3 Kinematics 1
Q 10. A particle moves 200 cm in the first 2 sec and 220 cm in the next 4 sec with uniform
deceleration. The velocity of the particle at the end of seven second is:
(a) 15 cm/s (b) 20 cm/s (c) 10 cm/s (d) none of these

Q 11. An aeroplane flying horizontally with speed 90 km/hr releases a bomb at a height of 78.4
m from the ground, when will the bomb strike the ground?
(a) 8sec (b) 6sec (c) 4 sec (d) 10 sec

Q 12. The velocity of a particle at an instant is 10 m/s. After 3 sec its velocity will become 16
m/s. The velocity at 2 sec before the given instant, will be:
(a) 6 m/s (b) 4 m/s (c) 2 m/s (d) 1 m/s

Q 13. A stone is thrown vertically upwards from cliff with velocity 5 m/s. It strikes the pond
near the base of cliff after 4 sec. The height of cliff is:
(a) 6 m (b) 60 m (c) 40 m (d) 100 m

Q 14. A stone is released from a hydrogen balloon, going upwards with velocity 12 m/s. When
it is at height of 65 m from the ground, time the stone will take to reach the ground is:
(a) 5sec (b) 6sec (c) 7 sec (d) 8 sec

Q 15. A parachutist jumps from an aeroplane moving with a velocity of u. parachute opens and
accelerates downwards with 2 m/s He reaches the ground with velocity 4m/s. How long
is the parachutist remained in the air?
(a) 1.5 m (b) 2.5 m (c) 4 m (d) None of these

Q 16. A stone is projected upwards and it returns to ground on a parabolic path. Which of the
following remains constant ?
(a) Speed of the ball (b) Horizontal component of velocity
(c) Vertical component of velocity (d) None of the above

Q 17. A stone is released from the top of a tower. The total distance covered by it in the last
second of its motion equals distance covered by it in the first three seconds of its motion.
The stone remains in the air for:
(a) 5sec (b) 8sec (c) 10 sec (d) 15 sec

Q 18. A dust packet is dropped from 9th storey of a multi-storeyed building. In the first second
of its free fall another dust packet is dropped from 7th storey 15 m below the 9th storey.
If both packets reach the ground at same time, then height of the building is:
(a) 25 m (b) 15 m (c) 20m (d) 16m

Q 19. A stone is thrown vertically upwards in air, the time of upward motion is t and time of
down motion is t When air resistance is taken into consideration then:
(a) t1 = t2 (b) t1 < t2 (c) t1 > t2 (d) t1 > = < t2

Q 20. Two different masses m and 2m are fallen from height H 1 and H2 respectively. First mass
takes I second and another takes 2t second, then the ratio of H1 and H2 is:

3 Kinematics 2
(a) 2:1 (b) 4:1 (c) 0.25:1 (d) none of these

Q 21. A car start from station and moves along the horizontal road by a machine delivering
constant power. distance covered by the car in time t is proportional to:
(a) t2 (b) t3/2 (c) t2/3 (d) t3
Q 22. For a particle moving in a straight line, the velocity at any instant is given by 4t 3 - 2t,
where t is in second and velocity in m/s. The acceleration of the particle when it is 2 m
from the starting point, will be:
(a) 20 m/s2 (b) 22 m/s2 (c) 14 m/s2 (d) none of these
Q 23. A body initially at rest is moving with uniform acceleration a. Its velocity after n second is
v. The displacement of the body in 2 sec is:
2v( n 1) v( n 1) v (n 1)
(a) (b) (c) (d)
n n n
2v( 2n 1)
n

Q 24. A point moves with constant acceleration and v1, v2 and v3 denote the average velocities
in the three successive intervals t1, t2 and t3 of time. Which of the following relations is
correct?
v1 v2 t1 t 2 v1 v2 t1 t 2 v1 v2 t1 t 2 v1 v2 t1 t 2
(a) (b) (c) (d)
v2 v3 t 2 t3 v2 v3 t1 t3 v2 v3 t 2 t3 v2 v3 t 2 t3

Q 25. A large number of bullets are fired in all directions with the same speed v. The maximum
area on the ground on which these bullets will spread is:
(a) v2/g (b) v4/g2 (c) 2v4/g2 (d) 2v2/g2
Q 26. A piece of marble is projected from earths surface with velocity of 50 m/s. 2 seconds
later, it just clears a wall 5 m high. What is the angle of projection ?
(a) 45 (b) 30 (c) 60 (d) None of these

Q 27. Two stones having different masses m1 and m2 are projected at an angle a and (90 - )
with same velocity from same point. The ratio of their maximum heights is:
(a) 1:1 (b) 1 : tan (c) tan : 1 (d) tan2 : 1

Q 28. A stone of mass 2 kg is projected with velocity 20 m/s at an angle 60 with the horizontal,
its momentum at the highest point is:
(a) 20kg ms-1 (b) 203 kg ms-1 (c) 40 kg ms-1 (d) none of these

Q 29. A body is projected with speed v m/s at angle . The kinetic energy at the highest point is
half of the initial kinetic energy The value of is:
(a) 30 (b) 45 (c) 60 (d) 90

Q 30. A body projected with velocity u at projection angle has horizontal displacement R. For
the same velocity and projection angle, its range on the moon surface will be:
(a) 36 R (b) R/36 (c) R/16 (d) 6R

3 Kinematics 3
Q 31. Three balls of same masses are projected with equal speeds at angle 15, 45, 75 and
their ranges are respectively R1, R2 and R3 then:
(a) R2 > R2 > R3 (b) R1 > R2 > R3 (c) R1 = R2 = R3 (d) R1 = R3 < R2
Q 32. A projectile can have the same range R for two angles of projection and (90 - ). If t1
and t2 are the times of flight in the two cases then:
(a) R t1t2 (b) 1/R t1t2 (c) R t1t2 (d) none of these

Q 33. Two stones are projected with same velocity v at an angle and (90 - ). If H and H1 are
greatest heights in the two paths, what is the relation between R, H and H1 ?
(a) R = 4HH1 (b) R = HH1 (c) R = 4HH1 (d) None of these

Q 34. A bullet fired from gun at sea level rises to a maximum height 10 m. When fired at a ship
40 m away, the muzzle velocity should be:
(a) 20 m/s (b) 15 m/s (c) 16 m/s (d) none of these

Q 35. A ball is projected with velocity u at an angle with horizontal plane. Its speed when it
makes an angle with the horizontal is:
(a) u cos (b) u / cos (c) u cos u cos (d) u cos / cos

Q 36. An aeroplane is flying horizontally with velocity 150 rn/s at a height 100 m from the
ground. How long must the distance from the plane to target be, if a bomb is released
from the plane to hit the target?
(a) 671rn (b) 67m (c) 335 m (d) 1.34 km

Q 37. A stone is projected with a velocity of 10 m/s at an angle of 30 with the horizontal. It
will hit the ground after time:
(a) 3 sec (b) 2 sec (c) 1.5 sec (d) 1 sec

Q 38. For the same horizontal range, in how many Projection can an object be projected?
(a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 1

Q 39. The range of projectile projected at an angle 15 is 103 m. If it is fired with the same
speed at angle of 30, its range will be:
(a) 60 m (b) 45 m (c) 30 m (d) 15 m

Q 40. A body is projected with initial velocity of (8i 6 j ) The horizontal range is:
(a) 9.6m (b) 14 m (c) 50 m (d) none of these

Q 41. A ball of mass M is thrown vertically upwards. Another ball of mass 2M is thrown at an
angle 0 to vertical. Both of them stay in air for the same period of time, the heights
attained by the two are in the ratio:
(a) 1:2 (b) 2:1 (c) 1:1 (d) 1:cos

Q 42. A tennis ball rolls off the top of a stair case way with a horizontal velocity u m/s. If the
steps are b metre wide and h metre high, the ball will hit the edge of the nth step, if:

3 Kinematics 4
2hu 2hu 2 2hu 2 hu 2
(a) n (b) n (c) n (d) n
gb 2 gb 2 gb gb 2

Q 43. The co-ordinates of the initial point of a vectors (2, 1) and those of terminal point are (7,
9). The magnitude of vector is:
(a) 8 (b) 84 (c) 89 (d) 10

Q 44. One of the rectangular components of a velocity of m/s is 30 m/s. the other rectangular
component is:
(a) 30 m/s (b) 303 m/s (c) 302 m/s (d) none of these

Q 45. A river is flowing from west to east at a speed 15 m/s. A boy on the south bank of the
river, capable of swimming at 30 m/s in still water, wants to swim, cross the river in the
shortest time. He should swim in direction?
(a) due north (b) 30 east of north
(c) 30 west of north (b) 60 east of north

Level II
Motion in One Dimension

Q 1. Mark correct option or options:


(a) displacement may be equal to the distance
(b) displacement must be in the direction of the acceleration of the body
(c) displacement must not be in the direction of velocity
(d) none of the above

Q 2. In the two dimensional motions:


(a) x-t graph gives actual path of the particle
(b) y-t graph gives actual path of the particle
(c) x2+y2 versus t graph gives the actual path of the particle
(d) y-x graph gives actual path of particle

Q 3. A cat wants to catch a rat. The cat follows the path whose equation is x + y = 0. But rat
follows the path whose equation is x2 + y2 = 4. The co-ordinates of possible points of
catching the rat are:
(a) (2, 2) (b) (-2, 2) (c) (2, 3) (d) (0, 0)

Q 4. A deer wants to save her life from a lion. The lion follows a path whose equation is x 2 +
y2 = 16. For saving life, the deer moves on a path whose equation is/are:
(a) x2 + y2 = 4 (b) x2 + y2 = 16
(c) x2 + y2 64 = 0 (d) both (a) and (c) are correct

Q 5. Which of the following position-time graph does not exist in nature?

3 Kinematics 5
(a) (b) (c) (d)

Q 6. There is a square caromboard of side a. A striker is projected in hole


after two successive collisions. Assuming the collisions to be
perfectly elastic and the surface to be smooth. The angle of
projection of striker is:
1 3 1 3
(a) cot (b) cos
4 4
1 3
(c) sin (d) none of these
4

Q 7. Speed is to velocity as :
(a) centimetre is to metre (b) force is to torque
(c) velocity is to acceleration (d) distance is to displacement

Q 8. A person travelling on a straight line moves with a uniform velocity v 1 for some time and
with uniform velocity v2 for the next the equal time. The average velocity v is given by:
v v 2 1 1 1 1 1
(a) v 1 2 (b) v v v (c) v = v1 v2 (d) v v v
2 1 2 1 2

Q 9. A car moves at 80 km/hr in the first half of total time of motion and at 40 km/h -1 in the
later half. Its average speed is:
(a) 60 km/hr (b) 30 km/hr (c) 120 km/hr (d) none of these

Q 10. A particle moves with constant speed v along a regular hexagon ABCDEF in same order.
(i.e., A to B, B to C, C to D, D to E, E to F and F to A) The magnitude of average velocity
for its motion from A to C is:
3v
(a) v (b) v / 2 (c) (d) none of these
2

Q 11. One rickshaw leaves Patna Junction for Gandhi Maidan at every 10 minute. The distance
between Gandhi Maidan and Patna Junction is 6 km. The rickshaw travels at the speed of
6 km/hr. What is the number of rickshaw that a rickshaw puller driving from Gandhi
Maidan to Patna Junction must be in the route if he starts from Gandhi Maidan
simultaneously with one of the rickshaw leaving Patna Junction:
(a) 11 (b) 12 (c) 5 (d) 1

Q 12. During the shooting of a super hit film MARD Amitabh Bachchan was waiting for his
beloved Amrita Singh with his dog. When he saw, her approaching, the dog was excited
and dashed to her then back to master and so on, never stopping. How far would you

3 Kinematics 6
estimate the dog ran if its speed is 30 km/hr and each of them walked at 4 km/hr, starting
from a distance 400 m apart?
(a) 400m (b) 880m (c) 1500 m (d) 30 km

Q 13. Two particles start from the same point with different speeds but one moves along y = a sin
x and other moves along curve y = a cos x:
(a) they must collide after some time
(b) they never collide with each other
(c) they may collide at a point P (/4, a/2)
(d) they must collide at the point P

Q 14. A sheet of wood moves over a smooth surface (shown in


the figure). The magnitude of velocity of C is:
(a) v
(b) 2v cos
(c) 2v sin
(d) 2v

Q 15. The given hing construction consists of two rhombus


with the ratio 3 : 2. The vertex A 2 moves in the
horizontal direction with a velocity v. The velocity of
A1 is:
(a) 0.6 v
(b) 0.7 v
(c) 3 v
(d) 2v

Q 16. In the arrangement shown in figure, the ends P and Q of an


inextensible string move downwards with uniform speed u. Pulleys
A and B are fixed. The mass m moves up-wards with a speed:
(a) 2 u cos (b) u / cos
(c) 2 u / cos (d) u cos

Q 17. In the given figure, find the speed of pulley P :


(a) v/2
(b) 2 v cos
(c) 2v/cos
(d) v / 2 sin

Q 18. A tractor A is used to hoist the body B with the pulley


arrangement shown in fig. If A has a forward velocity
VA, find the velocity of the body B:
(a) xvA/2 (b) xva/d
(c) xvA/2x2+d2 (d) none of these

3 Kinematics 7
Q 19. A link AB is moving in a vertical plane. At a certain instant when
the link is inclined 60 to the horizontal, the point A is moving
horizontally at 3 m/s, while B is moving in the vertical direction.
What is the velocity of B ?
1 3
(a) m/s (b) 2 3m/s (c) 3m/s (d) m/s
3 2

Q 20. Two intersecting straight lines moves parallel to themselves with speeds 3 m/s and 4 m/s
respectively The speed of the point of intersection of the lines, if the angle between them
is 90 will be:
(a) 5 m/s (b) 3 m/s (c) 4 m/s (d) none of these

Q 21. The displacement time graph is shown in figure. The instantaneous


velocity is negative at the point:
(a) D
(b) F
(c) C
(d) E

Q 22. In the given x-t curve:


(a) the velocity at A is zero but at B is non-zero
(b) the velocity at A and B is zero
(c) the velocity at A and B is non-zero
(d) the directions of velocity at A and B are definite

Q 23. A particle moves along X-axis whose velocity varies with time as shown in the figure:

Then which of the following graphs is/are correct?

(a) (b)

(c) (d) All the above

Q 24. The position of a particle at any instant t is given by x = a cos t. The speed-time graph
of the particle is:

3 Kinematics 8
(a) (b)

(c) (d)

Q 25. Which of the following speed-time graphs exists in the nature?

(a) (b)

(c) (d) All the above

Q 26. Two particles describe the same circle of radius a in the same sense with the same speed
v. What is their relative angular velocity?
(a) v/a (b) 2v/a (c) v/2a (d) va

Q 27. A particle is moving on a straight line path with constant acceleration directed along the
direction of instantaneous velocity Which of following statements are false about the
motion of particle?
(a) Particle may reverse the direction of motion
(b) Distance covered is not equal to magnitude of displacement
(c) The magnitude of average velocity is less than average speed
(d) All the above

Q 28. Mark the correct statements for a particle going on a straight line:
(a) if the velocity and acceleration have opposite signs, the object is slowing down
(b) if the position and velocity have opposite signs, the particle is moving towards the
origin
(c) if the velocity is zero at an instant, the acceleration should also be zero at that instant
(d) if the velocity is zero for a time interval, the acceleration is zero at any instant within
the time interval
(e) (a), (b) and (d) are correct.

Q 29. A particle of mass m is initially situated at the point P inside a


hemispherical surface of radius r as shown in figure. A
horizontal acceleration of magnitude a0 is suddenly produced

3 Kinematics 9
on the particle in the horizontal direction. If gravitational acceleration is neglected, the
time taken by particle to touch the sphere again is:
4r sin 4r tan 4r cos
(a) (b) (c) (d)
a0 a0 a0
none of these

Q 30. A particle starts with a velocity of 2 m/s and moves in a straight line with a retardation of
0.1 m/s2 The time that it takes to describe 15 m is:
(a) 10 s in its backward journey (b) 30 s in its forward journey
(c) 10 s in its forward journey (d) 30 s in its backward journey
(e) both (b) and (c) are correct

Q 31. A particle starts from rest with acceleration 2 m/s 2 The acceleration of the particle
decreases down to zero uniformly during time-interval of 4 second. The velocity of
particle after 2 second is:
(a) 3 m/s (b) 4 m/s (c) zero (d) 8 m/s

Q 32. In the previous problem, the distance travelled by the particle during the time interval of
4 s is:
(a) 10.66 m (b) 20 m (d) 2 m (c) 4m

Q 33. If the greatest admissible acceleration or retardation of a train be 3 feet/sec 2 the least time
taken from one station to another at a distance of 10 metre is [ maximum speed being 60
mile per hour]:
2
(a) 500 sec (b) 58.67 sec (c) 400 sec (d) 314 sec
3

Q 34. A person walks up a stalled escalator in 90 second. When standing on the same escalator,
now moving, he is carried in 60 second. The time it would take him to walk up the
moving escalator will be :
(a) 27s (b) 72 s (c) 18 s (d) 36 s

Q 35. A body starts from rest and moves with a constant acceleration. The ratio of distance
covered in the nth second to the distance covered in n second is:
2 1 1 1 2 1 2 1
(a) 2 (b) 2 (c) 2 (d) 2
n n n n n n n n

Q 36. A particle moving with a uniform acceleration along a straight line covers distances a and
b in successive intervals of p and q second. The acceleration of the particle is:
pq ( p q ) 2(aq bp ) bp aq
(a) (b) (c)
2(bp aq ) pq ( p q ) pq ( p q )
2(bp aq )
(d)
pq ( p q )

3 Kinematics 10
Q 37. A body moves along x-axis with velocity v. If the plot v-x is an ellipse with major axis
2A and minor axis 2v0 the maximum acceleration has a modulus:
v02 A 2
(a) (b) 2 (c) v0 A (d)
A v 0

none of these

Q 38. The distance time graph of a particle at time t makes angle 45 with respect to time axis.
After one second, it makes angle 60 with respect to time axis. What is the acceleration of
the particle?
(a) 3-1 unit (b) 3+1 unit (c) 3 unit (d) 1 unit

Q 39. The velocity-time plot for a particle moving on a straight line is


shown in the figure, then:
(a) the particle has a constant acceleration
(b) the particle has never turned around
(c) the average speed in the interval 0 to 10 s is the same as the
average speed in the interval 10 s to 20 s
(d) both (a) and (c) are correct

Q 40. The acceleration of a train between two stations 2 km apart


is shown in the figure. The maximum speed of the train is :
(a) 60 m/s (b) 30 m/s
(c) 120 m/s (d) 90 m/s

Q 41. When acceleration of a particle is a = f(t), then:


t
(a) the velocity, starting from rest is
0
f (t ) dt
(b) velocity may be constant
(c) the velocity must not be function of time
(d) the speed may be constant with respect to time

Q 42. A particle moves in a straight line so that after t second the distance x from a fixed point
0 on the line is given by x = (t 2)2 (t 5). Then:
(a) after 2 s, velocity of particle is zero
(b) after 2 s, the particle reaches at 0
(c) the acceleration is negative, when t <3 s
(d) all the above

Q 43. A bee flies in a line from a point A to another point B in 4 s with a velocity of It t 2
m/s. The distance between A and B in metre is:
(a) 2 (b) 4 (c) 6 (d) 8
Q 44. When acceleration be function of velocity as a = f (v) Then:
vdv
(a) the displacement (x) = f (v )
(b) the acceleration may be constant
(c) the slope of acceleration versus velocity graph may be constant

3 Kinematics 11
(d) (a) and (c) are correct

Q 45. If the acceleration of a particle is the function of distance as a = f(x). Then :


(a) the velocity must be the function of displacement:
(b) the velocity versus displacement graph cannot be a straight line
(c) the velocity may be the function of displacement
(d) the acceleration versus displacement graph may be straight line

Q 46. A particle moves as such whose acceleration is given by a=3 sin 4t, then:
(a) the initial velocity of the particle must be zero
(b) the acceleration of the particle becomes zero after each interval of /4 second
(c) the particle does not come at its initial position after some time
(d) the particle must move on a circular path

Q 47. A particle moves along a straight line such that its position x at any time t is x = 3t 2 t3
where x is in metre and t in second, then:
(a) at t = 0 acceleration is 6 m/s2
(b) x-t curve has maximum at 8 m
(c) x-t curve has maximum at 2 s
(d) both (a) and (c) are correct

Q 48. The motion of a body falling from rest in a resisting medium is described by the equation
dv
a bv, where a and b are constant. The velocity at any time I is:
dt
a bt
(a) a (1-b2t) (b) (1 e ) (c) abe-t (d) ab2 (1-t)
b

Q 49. A rectangular box is sliding on a smooth inclined plane I inclination . At t = 0, the box
starts to move on the Lined plane. A bolt starts to fall from point A. Find the e after which
bolt strikes the bottom surface of the box :
2l 2l
(a) (b)
g cos g sin
2l l
(c) (d)
g g

Q 50. A point moves in a straight line under the retardation kv 2. If the initial velocity is u, the
distance covered in t second is:
1 1
(a) kut (b) log kut (c) log(1 kut ) (d) k log kut
k k

Q 51. An object moves, starting from rest through a resistive medium such that its acceleration
is related to velocity as a = 3 - 2v. Then :
(a) the terminal velocity is 1.5 unit (b) the terminal velocity is 3 unit
(c) the slope of a-v graph is not constant (d) initial acceleration is unit

3 Kinematics 12
52. A stone is released from a balloon moving upward with velocity v0 at height h at t = 0.
The speed-time graph is:

(a) (b) (c) (d) none of these.

Q 53. If the velocity of a moving particle is v xn where x is the displacement, then:


(a) when x =0, the velocity and acceleration are zero (b) n > 1/2
(c) n < 1/2 (d) (a) and (b) are correct

Q 54. Which of the following statements is correct?


(a) When air resistance is negligible, the time of ascent is less than the time of descent
(b) When air resistance is not negligible, time of ascent is less than the time of descent
(c) When air resistance is not negligible, the time ascent is greater than the time of
descent
(d) When air resistance is not negligible, the time of ascent is lesser than the time of
descent

Q 55. A particle is projected veritically upward in vacuum with a speed 40 m/s then velocity of
particle when it reaches at maximum height 2 s before, is: (Take g =10 m/s2)
(a) 20 m/s (b) 4.2 m/s (c) 9.89 m/s (d) none of these

Q 56. A juggler keeps on moving four balls in the air throws the balls in regular interval of
time. When one ball leaves his hand (speed = 20 m/s), the position of other balls will be:
(Take g = 10 m/s2)
(a) 10 m, 20 m, 10 m (b) 15 m, 20 m, 15 m
(c) 5 m, 15 m, 20 m (d) 5 m, 10 m, 20 m

Q 57. Balls are thrown vertically upward in such a way that the next ball is thrown when the
previous one is at the maximum height. If the maximum height is 5 m, the number of
balls thrown per minute will be: (Take g=10 m/s2)
(a) 60 (b) 40 (c) 50 (d) 120

Q 58. A ball is dropped vertically from a height d above the ground. It hits the ground and
bounces up vertically to a height d/2. Neglecting subsequent motion and air resistance, its
speed v varies with the height h above the ground as:

(a) (b) (c) (d)

3 Kinematics 13
Q 59. A ball is projected vertically upwards. If resistance due to air is ignored, then which of
the following graphs represents the velocity-time graph of the ball during its flight?

(a) (b) (c) (d)

Q 60. An object is thrown upward with a velocity u, then displacement-time graph is:

(a) (b) (c) (d)

Q 61. A particle P is sliding down a frictionless hemispherical bowl, it passes the point A at t =
0. At this instant of time, the horizontal component of its
velocity is v. A bead Q of the same mass as P is ejected from A at
I = 1) along the horizontal string AB, with the speed v. Friction
between the bead and the string may be neglected. Let t P and tQ.
be the respective times by P and Q to reach the point B. Then :
tP length of arc ACB
(a) tP < tQ (b) tP = tQ (c) tP > tQ (d)
tQ length of chord AB

Q 62. Two stones A and B are dropped from a multistoried building with a time interval t where
10 is smaller then the time taken by A to reach the floor. At t = t0 stone A is dropped. After
striking the floor, stone comes to rest. The separation between stones plotted against the
lapse I is best represented by:

(a) (b) (c) (d)

Q 63. A balloon going upward with a velocity of 12 m/s is at a height of 65 m from the earth
surface at any instant Exactly at this instant a packet drops from it. How much time will
the packet take in reaching the surface of earth ? (g = 10 m/s2)
(a) 7.5 sec (b) 10 sec (c) 5 sec (d) none of these

Q 64. A stone is released from a balloon moving upward with velocity v0 at height h at t = 0.
Which of the following graphs is best representation of velocity-time graph for the
motion of stone ?

(a) (b) (c) (d)

3 Kinematics 14
Q 65. A particle is projected at angle 60 with the horizontal with speed 10 m/s then equation of
directrix is: (Take g =10 m/s2)
(a) y = 5 (b) x = 5 (c) x = 10 (d) x + y = 5

Q 66. Three particles of equal masses are located at the vertices of an equilateral triangle whose
side equals a. They all strart moving simultaneously with constant speed v with the first
point heading continuously for second, the second for third and third for first. Then:
(a) the distance travelled by each particle is 2a/3
(b) at every instant before collision the momentum of the system is zero
(c) the force on each particle is perpendicular to velocity of the particle at any instant
before collision
(d) all the above

Q 67. Eight particles are situated at the vertices of a regular octagon having edge length 10 cm.
They all start moving simultaneously with equal constant speed 1 cm/s beading towards
each other all the time. Then:
(a) momentum of system does not remain constant
(b) kinetic energy of the system remains constant after collision
10 2
(c) they will collide after time second
2 1
(d) every particle moves with constant acceleration

Q 68. A particle P is at the origin starts with velocity u (2i 4 j )m / s with constant
acceleration (3i 5 j ) m/s2 After travelling for 2 second, its distance from the origin is:
(a) 10 m (b) 10.2 m (c) 9.8 m (d) 11.7 m

Q 69. At an instant t, the co-ordinates of a particles are x= at 2, y = bt2 and z = 0. The magnitude
of velocity of particle at an instant t is
(a) ta2+b2 (b) v/2 (c) V/3 (d) 2ta2+b2
Q 70. if x = a (cos + sin) and y = a (sin- cos) and increases at uniform rate . The
velocity of particle is:
(a) a (b) a2/ (c) a/ (d) a

Q 71. If co-ordinates of a moving point at time I are given by x = a (t + sin t), and y = a (1
cost), then:
(a) the slope of acceleration time graph is zero
(b) the slope of velocity-time graph is constant
(c) the direction of motion makes an angle 1/2 with x-axis
(d) all the above
x2
Q 72 A particle moves along the positive branch of the curve y where x = t2/2, where x
2
and y are measured in metre in second At 1=2 sec, the velocity of the particle is :
(a) (2i 4 j ) m/sec (b) ( 2i 4 j ) m / sec (c) (2i 2 j ) m / sec (d) (4i 2 j ) m / sec

3 Kinematics 15
Q 73. The velocity of a particle moving in the x-y plane is given by where t = 0, x = 8 and y =
0. The path of the particle is:
(a) a straight line (b) an ellipse (c) a circle (d) a parabola

Q 74. A light rigid rod is placed on a smooth horizontal surface Initially the end A begins to
move vertically upward with constant velocity v and centre of the rod upward with a
velocity v having downward acceleration a the other end moves downward with:
(a) zero initial velocity having zero acceleration
(b) zero initial velocity having a downward acceleration
(c) non-zero initial velocity and zero acceleration
(d) none of the above

Q 75. At the top of the trajectory of a projectile, the directions of its velocity and acceleration
are:
(a) parallel to each other
(b) inclined to each other at an angle of 45
(c) anti parallel to each other
(d) perpendicular to each other

Q 76. A projectile is thrown at an angle of 0 = 45 to the horizontal, reaches a maximum height


of 16 m, then:
(a) its velocity at the highest point is zero
(b) its range is 64 m
(c) its range will decrease when It is thrown at an angle 30
(d) (b) and (c) both are correct

Q 77. A heavy stone is thrown from a cliff of height h in a given direction. The speed with
which it hits the ground (air resistance may be neglected):
(a) must depend on the speed of projection
(b) must be larger than the speed of projection
(c) must be independent of the speed of projection
(d) (a) and (b) both are correct


Q 78. A particle is projected with speed v at an angle 0 above the horizontal from a
2
height I
he ground. If v = speed with which particle hits the ground and t = time taken by particle
to reach ground, then :
(a) as increases, v decreases and t increases
(b) as increases, v increases and t increases
(c) as increases, v remains same and I increases
(d) as increases, v remains same and I decreases

Q 79. A particle of mass m is projected with a velocity v making an angle of 45 with the
horizontal. The magnitude of angular momentum of projectile about the point of
projection when the particle is at its maximum height h is:

3 Kinematics 16
(a) zero (b) mvh / 2 (c) mvh2/2 (d) none of these

Q 80. Thro particles are projected vertically upwards with the same velocity on two different
planets with accelerations due to gravity g and g respectively, If they fall back to their
initial points of projection after lapse of time 1 and 12 respectively, then:
t1 g 2
(a) t1t2 = g1g2 (b) t1g1 = t2g2 (c) 2 (d) none of these
t 2 g1

Q 81. A particle is projected from a horizontal plane to pass over two objects at heights h and k
and a slant distance d apart. The least possible speed of projection, will be:
(a) g (h+k+d) (b) g (h k d ) (c) h (g+k+d) (d) h( g h d )

Q 82. The graph below shows one half period of a sinusoidal wave. It
might represent the time dependence of:
(a) height of a projectile
(b) vertical component of a projectiles velocity
(c) X-component of a projectile moving in uniform circular
motion
(d) speed of an object subjected to a force that grows linearly with time

Q 83. A number of particles are projected from a given point with equal velocities in different
directions in the same vertical plane. At any instant, they will lie on:
(a) parabola (b) circle (c) hyperbola (d) rectangle

Q 84. Two inclined planes are located as shown in figure. A particle is


projected from the foot one frictionless plane along its line with
a velocity just sufficient to carry it to top after which the
particle slides down the other frictionless inclined plane. The
total time it will take to reach the point C is:
(a)2sec (b)3sec (c) 22 sec (d) 4 sec

Q 85. Rain water is falling vertically downward with velocity v. When velocity of wind is u in
horizontal direction, water is collected at the rate of Rm3/s. When velocity of wind
becomes 2u in horizontal direction, the rate of collection of water in vessel is:
R 4u 2 v 2
(a) R (b) R/2 (c) 2R (d)
u2 v2

Q 86. A particle is projected at an angle with the horizontal from the foot of an inclined plane
making an angle with horizontal. Which of the following expression holds good if the
particle strikes the inclined plane normally?
(a) cot = tan ( - ) (b) cot = 2 tan ( - )
(c) cot = tan ( - ) (d) cot = 2 tan ( - )

Q 87. When the range of a projectile on an inclined plane is maximum then:


(a) the focus of the path is on the plane

3 Kinematics 17
(b) the focus of the path is below the plane
(c) the focus of the path is above the plane
(d) the focus of the path lies at any place

Q 88. If a number of particles are projected from the same point in the same plane so as to
describe equal parabolas, then the vertices of their paths lie on a:
(a) parabola (b) circle (c) square (d) rectangle

Q 89. The locus of foci of all parabolas described by the particles projected simultaneously
from the same point with equal velocities but in different directions is a :
(a) circle (b) parabola (c) ellipse (d) hyperbola

Q 90. A particle is projected at an angle 60 with the horizontal with a


speed 10 m/sec. Then latus rectum is: (Take g 10 m/s2)
(a) 5 m (b) 15 m
(c) 10 m (d) 0

Q 91. A bus moves over a straight level road with a constant acceleration a. A boy in the bus
drops a ball out side. The acceleration of the ball with respect to the bus and the earth are
respectively:
(a) a and g (b) a + g and ga (c) a2+g2 and g (d) a2+g2 and a

Q 92. A man swims relative to water with a velocity greater than river flow velocity. Then:
(a) man may cross the river along shortest path (b) man cannot cross the river
(c) man cannot cross the river without drifting (d) none of the above

Q 93. Two cars move in the same direction along parallel roads. One of them is a 200 m long
travelling with a velocity of 20 m/s. The second one is 800 m long travelling with a
velocity of 7.5 m/s. How long will it take for the first car to overtake the second car ?
(a) 20 s (b) 40 s (c) 60 s (d) 80
s

Q 94. A motor boat covers the distance between two spots on the river banks in t 1 = 8 h and t2
=12 h in down stream and upstream respectively. The time required for the boat to cover
this distance in still water will be:
(a) 6.9 hr (b) 9.6 hr (c) 69 second (d) 96 second

Q 95. A man rows directly across a river in time t second and rows an equal distance down the
stream in T second. The ratio of mans speed in still water to the speed of river water is:
t2 T 2 t2 T 2 T 2 t2 T 2 t2
(a) 2 (b) (c) (d)
t T 2 t2 T 2 T 2 t2 T 2 t2
Q 96. To a person going toward east in a car with a velocity of 25 km/hr. a tram appears to
move towards north with a velocity of 253 km/hr. The actual velocity of the train will
be :
(a) 25 km/hr (b) 50 km/hr (c) 5 km/hr (d) 53 km/hr

3 Kinematics 18
Q 97. A beautiful girl is going eastwards with a velocity of 4 km/hr. The wind appears to blow
directly from the. north. She doubles her speed and the wind seems to come from north
east. The actual velocity of wind is:
(a) 4 2 km/hr towards south east (b) 4 2 km/hr towards north west
(c) 2 2 km/hr towards south east (d) none of the above

Q 98. Rain drops fall vertically at a speed of 20 m/s. At what angle do they fall on the wind
screen of a car moving with a velocity of 15 m/s if the wind screen velocity inclined at an
1 4
angle of 23 to the vertical ? cot 37 0
3
(a) 60 (b) 30 (c) 45 (d) 90

Q 99. A cyclist is moving with a constant acceleration of 1.2


m/s2 on a straight track. A racer is moving on a circular
path of radius 150 m at constant speed of 15 m/s. Find the
magnitude of velocity of racer which is measured by the
cyclist has reached a speed of 20 m/s for the position
represented in the figure:
(a) 18.03 m/s (b) 25 m/s
(c) 20 m/s (d) 15 m/s

Answers
Level - I

1. c 2. c 3. d 4. a 5. d 6. a 7. b
8. a 9. b 10. c 11. c 12. a 13. n 14. a
15. c 16. b 17. a 18. c 19. b 20. c 21 b
22. b 23. a 24. d 25. b 26. b 27. d 28 a
29. b 30. d 31. d 32. c 33. a 34. a 35. d
36. a 37. d 38. c 39. c 40. a 41. d 42. b

3 Kinematics 19
43. c 44. b 45. a

Answers
Level II

1. d 2. d 3. b 4. d 5. c 6. a 7. d
8. a 9. a 10. c 11. a 12. c 13. c 14. c
15. a 16. b 17. c 18. c 19. c 20. a 21 d
22. b 23. d 24. c 25. b 26. a 27. d 28 e
29. c 30. e 31. a 32. a 33. b 34. d 35. a
36. b 37. a 38. a 39. d 40. b 41. a 42. c
43. b 44. d 45. c 46. b 47. d 48. b 49. a
50. c 51. a 52. b 53. b 54. d 55. a 56. b
57. a 58. b 59. c 60. a 61. a 62. a 63. c
64. a 65. b 66. d 67. c 68. b 69. d 70. d
71. d 72. b 73. b 74. b 75. d 76. d 77. d
78. c 79. b 80. b 81. b 82. c 83. b 84. d
85. a 86. b 87. a 88. a 89. a 90. a 91. c
92. a 93. d 94. b 95. b 96. b 97. a 98. a
99. a

3 Kinematics 20