Vous êtes sur la page 1sur 23

TM JEE (Main + Advanced) 2016

TM JEE (Main + Advanced) 2016


NURTURE COURSE
NURTURE COURSE
Path to success
PHASE -I
Path to success
KOTA (RAJASTHAN
KOTA (RAJASTHAN) ) PHASE-I

SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 01 M AT H E M AT I C S

1. The length of a line segment AB is 10 units. If the coordinates of one extremity are (2,3) and the
abscissa of the other extremity is 10 then the sum of all possible values of the ordinate of the other
extremity is -
(A) 3 (B) 4 (C) 12 (D) 6
2. If P(1,2), Q(4,6), R(5,7) & S(a,b) are the vertices of a parallelogram PQRS, then :
(A) a = 2, b = 4 (B) a = 3, b = 4 (C) a = 2, b = 3 (D) a = 3, b = 5
3. The four points whose co-ordinates are (2,1),(1,4),(4,5),(5,2) form :
(A) a rectangle which is not a square (B) a trapezium which is not a parallelogram
(C) a square (D) a rhombus which is not a square
4. If A and B are the points (3,4) and (2,1), then the co-ordinates of the point C on AB produced such that
AC = 2BC are :
1 5
(A) (2,4) (B) (3,7) (C) (7,2) (D) ,
2 2
5. The orthocenter of the triangle ABC is 'B' and the circumcenter is 'S' (a,b). If A is the origin then the co-
ordinates of C are :
a b 2 2
(A) (2a,2b) (B) , (C) a b , 0 (D) none
2 2 y
6. A particle begins at the origin and moves successively in the following
1/4
manner as shown,

1/8
1/2
1 unit to the right, 1/2 unit up, 1/4 unit to the right, 1/16
1/8 unit down, 1/16 unit to the right etc. 1
0 x
The length of each move is half the length of the previous move and movement continues in the 'zigzag'
manner infinitely. The co-ordinates of the point to which the 'zigzag' converges is -
(A) (4/3, 2/3) (B) (4/3,2/5) (C) (3/2,2/3) (D) (2,2/5)
7. Coordinates of the vertices of a triangle ABC are (12,8), (2,6) and (6,0) then the correct statement is-
(A) triangle is right but not isosceles
(B) triangle is isosceles but not right
(C) triangle is obtuse
(D) the product of the abscissa of the centroid, orthocenter and circumcenter is 160.
8. The area of the quadrilateral ABCD with vertices A(2,0), B(0,4),C(4,2), and D(2,2), is-
(A) 12 sq. units (B) 16 sq. units (C) 20 sq. units (D) 32 sq. units
9. The medians of a triangle meet at (0,3) and its two vertices are at (1,4) and (5,2). Then the third vertex
is at -
(A) (4,15) (B) (4,15) (C) (4,15) (D) (4,15)
10. If the two vertices of a triangle are (7,2) and (1,6) and its centroid is (4,6) then the coordinate of the third
vertex are (a,b). The value of (a + b), is-
(A) 13 (B) 14 (C) 15 (D) 16
1 2 11 4
11. If in triangle ABC, A (1,10), circumcenter , and orthocenter , then the
3 3 3 3
co-ordinates of mid-point of side opposite to A is-
(A) (1,11/3) (B) (1,5) (C) (1,3) (D) (1,6)

Special Race on Straight Line 2


TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

12. Suppose ABC is a triangle with 3 acute angles A,B and C. The point whose coordinates are
(cosB sinA, sinB cosA) can be in the -
(A) first and 2nd quadrant (B) second the 3rd quadrant
(C) third and 4th quadrant (D) second quadrant only
13. Let ABC be a fixed triangle and P be variable point in the plane of triangle ABC. Suppose a,b,c are
lengths of sides BC,CA, AB opposite to angles A,B,C respectively. If a(PA)2 + b(PB)2 + c(PC)2 is
minimum, then the point P with respect to ABC, is-
(A) centroid (B) circumcenter (C) orthocenter (D) incentre
14. Consider the points P(2,4); Q(4,2) and R(7,1). The points P,Q,R -
(A) form an equilateral triangle (B) form a right angled triangle
(C) form an isosceles triangle which is not equilateral
(D) are collinear.
15. AB is the diameter of a semicircle k, C is an arbitrary point on the C
k
semicircle (other than A or B) and S is the centre of the circle inscribed S
A B
into triangle ABC, then measure of -
(A) angle ASB changes as C moves on k.
(B) angle ASB is the same for all positions of C but it cannot be determined without knowing the
radius
(C) angle ASB = 135 for all C.
(D) angle ASB = 150 for all C.
16. Column-I Column-II
(A) The points (2,2), (8,4), (5,7) and (1,1) (P) square
taken in order constitute the vertices of a
(B) The points (0,1),(2,1),(0,3) and (2,1) (Q) rectangle
taken in order are the vertices of a
(C) The points (3,5), (5,4),(7,10),(15,9) (R) trapezium
taken in order are the vertices of a
(D) The points (3,4), (1,0), (1,0) and (3,4) (S) parallelogram
taken in order are the vertices of a (T) cyclic quadrilateral
17. (a) Find the circumcenter and circumradius of the triangle whose vertices are (1,1),(2,1) and (3,2).
(b) Find the incentre of the triangle whose vertices are (2,3), (2,5), (4,6).

(c) Find the distances between the points t12 , 2t1 and t 22 , 2t 2 if t1 and t2 are the roots of

x 2 2 3x 2 0 .
18. The line joining the points (1,2) and (3,4) is trisected, find the coordinates of the points of the trisection.
B(0,1)
19. ABC lies in the plane with A(0,0), B(0,1) and C(1,0). Points M and N
(0,a)M
are chosen on AB and AC, respectively, such that MN is parallel to BC
and MN divides the area of ABC in half. Find the coordinates of M.
A(0,0) N(a,0) C(1,0)
20. Find the harmonic conjugates of the point R(5,1) with respect to the points P(2,10) and Q(6,2).
Special Race on Straight Line 3
TM TM TM JEE (Main + Advanced)
JEE (Main 2016
+ Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN) NURTUREPHASE-I
COURSE
Path
Path totosuccess
success KOTA (RAJASTHAN)
KOTA RAJASTHAN)
( PHASE - I
IIT-JEE
SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 02 M AT H E M AT I C S
Paragraph for question nos. 1 to 3
Let ABCD is a square with sides of unit length. Points E and F are taken on sides AB and AD respectively
so that AE= AF. Let P be a point inside the square ABCD.
1. The maximum possible area of quadrilateral CDFE is -

1 1 5 3
(A) (B) (C) (D)
8 4 8 8
2. The value of (PA)2 (PB)2 + (PC)2 (PD)2 is equal to-
(A) 3 (B) 2 (C) 1 (D) 0
3. Let a line passing through point A divides the square ABCD into two parts so that area of one portion is
double the other, then the length of portion of line inside the square is -

10 13 11 2
(A) (B) (C) (D)
3 3 3 3
4. The line x= c cuts the triangle with corners (0,0); (1,1) and (9,1) into two region. For the area of the two
regions to be the same c must be equal to-
(A) 5/2 (B) 3 (C) 7/2 (D) 3 or 15
5. A triangle has two of its vertices at (0,1) and (2,2) in the cartesian plane. Its third vertex lies on the
x-axis. If the area of the triangle is 2 square units then the sum of the possible abscissae of the third
vertex, is-
(A) 4 (B) 0 (C) 5 (D) 6
6. A point P(x,y) moves so that the sum of the distance from P to the coordinate axes is equal to the
distance from P to the point A(1,1). The equation of the locus of P in the first quadrant is -
(A) (x + 1) (y + 1) = 1 (B) (x + 1) (y + 1) = 2 (C) (x 1)(y 1) = 1 (D) (x 1)(y 1) = 2
7. Let A(2,3) and B(2,1) be vertices of a ABC. If the centroid of ABC moves on the line 2x + 3y =1,
then the locus of the vertex C is-
(A) 2x + 3y = 9 (B) 2x 3y = 7 (C) 3x + 2y = 5 (D) 3x 2y = 3
8. A stick of length 10 units rests against the floor and a wall of a room. If the stick begins to slide on the
floor then the locus of its middle point is :
(A) x2 + y2 = 2.5 (B) x2 + y2 = 25 (C) x2 + y2 = 100 (D) none
9. Given the points A(0,4) and B(0,4), the equation of the locus of the point P such that |AP BP| = 6 is-
(A) 9x2 7y2 + 63 = 0 (B) 9x2 7y2 63 = 0 (C) 7x2 9y2 + 63 = 0 (D) 7x2 9y2 63 = 0
10. Each member of the family of parabolas y = ax 2 + 2x + 3 has a maximum or a minimum point depending
upon the value of 'a' is. The equation to the locus of the maxima or minima for all possible values of a
is -
(A) a straight line with slope 1 and y intercept 3. (B) a straight line with slope 2 and y intercept 2.
(C) a straight line with slope 1 and x intercept 3. (D) a straight line with slope 2 and y intercept 3.
Special Race on Straight Line 4
TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

11. Column-I Column-II


(A) The points (2,2), (2,1) and (5,2) (P) are the vertices of a right
angled triangle
(B) The points (1,2),(3,0) and (5,6) (Q) are the vertices of a right
angle isosceles triangle
(C) The points (3,7),(6,5) and (15,1) (R) are the vertices of
an equilateral triangle

(D) The points (2,2), (2,2) and 2 3, 2 3 (S) do not form a triangle
12. If a and b are real numbers between 0 and 1 such that the point (a,1), (1,b) and (0,0) form an equilateral
triangle, find a and b.
13. The vertices of a triangle ABC are A(1,2); B(2,3) and C(3,1). Find the cosines of the interior angles of
the triangle and hence or otherwise find the coordinates of

(a) orthocenter of the triangle (b) circumcentre of the triangle

14. Find the area of the pentagon whose vertices taken in order are (0,4),(3,0),(6,1),(7,5) and (4,9).

15. Consider the triangle with vertices A(2,4), B(10,2), C(2,8). If G is the centroid of the triangle,
find the area of the triangle BGC.

16. A(0,1) and B(0,1) are 2 points. If a variable point P moves such that sum of its distance from A and

x2 y2
B is 4. Then the locus of P is the equation of the form of 1 . Find the value of (a2 + b2).
a2 b2

17. If O be the origin, and if the coordinates of any two points P1 and P2 be respectively (x1,y1) and (x2,y2),
prove that OP1.OP2 cos P1OP2 = x1x2 + y1y2.

18. The ends of the hypotenuse of a right angled triangle are (6,0) and (0,6). Find the locus of the third
vertex and interpret the locii geometrically.

19. (a) Find the locus of a point which is equidistant from the points (3,4) and (5,2).

(b) If the distances of a point P from the points (2,1) and (1,2) are in the ratio 2 : 1, find the locus of
the point P.

(c) A triangle ABC is formed by three lines x + y +2 = 0, x 2y + 5 = 0 and 7x + y 10 = 0. P is a


point inside the triangle ABC such that areas of the triangles PAB, PBC and PCA are equal.
If the co-ordinates of the point P are (a,b) and the area of the triangle ABC is , then find
(a + b + ).

20. A variable line passes through P(2,3) and cuts the co-ordinates axes at A and B. If the parallelogram
OACB (where O is the origin) is completed then find number of ordered pairs (x,y) of integers which
lie on the locus of point C.

Special Race on Straight Line 5


TM TM TM JEE (Main + Advanced)
JEE (Main 2016
+ Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN) NURTUREPHASE-I
COURSE
Path
Path totosuccess
success KOTA (RAJASTHAN)
KOTA RAJASTHAN)
( PHASE - I
IIT-JEE
SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 03 M AT H E M AT I C S
[SINGLE CORRECT TYPE]
1. A line passes through (2,2) and cuts a triangle of area 9 square units from the first quadrant. The sum of
all possible values for the slope of such a line, is-
(A) 2.5 (B) 2 (C) 1.5 (D) 1
2. A variable straight line passes through a fixed point (a,b) intersecting the co-ordinates axes at A and B.
If 'O' is the origin then the locus of the centroid of the triangle OAB is -
(A) bx + ay 3xy = 0 (B) bx + ay 2xy = 0 (C) ax + by 3xy = 0 (D) none
3. The equations of L1 and L2 are y = mx and y = nx, respectively. Suppose L1 makes twice as large of an
angle with the horizontal (measured counterclockwise from the positive x-axis) as does L2 and that L1
has 4 times the slope of L2. If L1 is not horizontal, then the value of the product (mn) equals-

2 2
(A) (B) (C) 2 (D) 2
2 2
4. The extremities of the base of an isosceles triangle ABC are the points A(2,0) and B(0,1). If the equation
of the side AC is x = 2 then the slope of the side BC is -
3 4 3
(A) (B) (C) (D) 3
4 3 2
5. The graph of the function, y = cosx cos(x + 2) cos2(x + 1) is -
(A) a straight line passing through (0, sin21) with slope 2
(B) a straight line passing through (0,0)
(C) a parabola with vertex (1, sin21)

(D) a straight line passing through the point , sin 2 1 and parallel to the x-axis.
2
6. A and B are any two points on the positive x and y axis respectively satisfying 2(OA) + 3(OB) = 10. If
P is the middle point of AB then the locus of P is-
(A) 2x + 3y = 5 (B) 2x + 3y = 10 (C) 3x + 2y = 5 (D) 3x + 2y = 10
7. The diagonals of a parallelogram PQRS are along the lines x + 3y = 4 and 6x 2y = 7. Then PQRS must
be a :
(A) rectangle (B) square (C) cyclic quadrilateral (D) rhombus
8. The sides of a triangle ABC lie on the lines 3x + 4y = 0; 4x + 3y = 0 and x = 3. Let (h,k) be the centre
of the circle inscribed in ABC. The value of (h + k) equals-
(A) 0 (B) 1/4 (C) 1/4 (D) 1/2
9. If m and b are real numbers and mb > 0, then the line whose equation is y = mx + b cannot contain the
point-
(A) (0,2009) (B) (2009,0) (C) (0,2009) (D) (20,100)
10. The co-ordinates of the orthocentre of the triangle bounded by the lines, 4x 7y + 10 = 0; x + y = 5 and
7x + 4y = 15 is-
(A) (2,1) (B) (1,2) (C) (1,2) (D) (1,2)

Special Race on Straight Line 6


TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

11. If the x intercept of the line y = mx + 2 is greater than 1/2 then the gradient of the line lies in the interval-
(A) (1,0) (B) (1/4,0) (C) ( ,4) (D) (4,0)
12. Let the co-ordinates of the points A and B be (1,2) and (7,5) respectively. The line AB is rotated through
45 in anti clockwise direction about the point of trisection of AB which is nearer to B. The equation of
the line in new position is :
(A) 2x y 6 = 0 (B) x y 1 = 0 (C) 3x y 11 = 0 (D) none of these
13. 2 2
The greatest slope along the graph represented by the equation 4x y + 2y 1 = 0, is-
(A) 3 (B) 2 (C) 2 (D) 3
14. A ray of light passing through the point A(1,2) is reflected at a point B on the x-axis and then passes
through (5,3). Then the equation of AB is :
(A) 5x + 4y = 13 (B) 5x 4y = 3 (C) 4x + 5y = 14 (D) 4x 5y = 6
15. In a triangle ABC, side AB has the equation 2x + 3y = 29 and the side AC has the equation, x + 2y = 16.
If the mid- point of BC is (5,6) then the equation of BC is :
(A) x y = 1 (B) 5x 2y = 13 (C) x + y = 11 (D) 3x 4y = 9
[MULTIPLE CHOICE]
16. The area of triangle ABC is 20 square units. The co-ordinates of vertex A are (5,0) and B are (3,0). The
vertex C lies on the line, x y = 2. The co-ordinates of C are -
(A) (5,3) (B) (3,5) (C) (5,7) (D) (7,5)
17. Three vertices of a triangle are A(4,3); B(1,1) and C(7,k). Value(s) of k for which centroid, orthocentre,
incentre and circumcentre of the ABC lie on the same straight line is/are-
(A) 7 (B) 1 (C) 19/8 (D) none
[MATRIX MATCH]
18. Column-I Column-II
(Equation of Straight Line)
(A) Which cuts-off an intercept 4 on the x-axis and passes (P) 2x + y + 1 = 0
through the point (2,3).
(B) Which cuts-off equal intercepts on the co-ordinate axes and (Q) x + y = 7
passes through (2,5)
(C) Which makes an angle of 135 with the axis of x and (R) 3x 2y = 12
which cuts the axis of y at a distance -8 from the origin and
(D) Through the point (4,1) and making with the axes in the (S) x + 4y = 8
first quadrant a triangle whose area is 8.
(T) x + y + 8 = 0
[INTEGER TYPE]
19. (a) Find the equation of the straight line passing through (3,4) and the intersecting point of the two
lines 5x y = 9 and x + 6y = 8.
(b) Find the equation to the straight line which go through the origin and trisect the portion of the
straight line 3x + y = 12 which is intercepted between the axes of coordinates.
(c) Find the equations to the straight line which passes through the point(5,4) and is such that the
portion of it between the axes is divided by the point in the ratio of 1 : 2.
20. Find the equation to the straight line which passes through the point (5,6) and has intercepts on the axes.
(i) Equal in magnitude and both positive.
(ii) Equal in magnitude but opposite in sign.
Special Race on Straight Line 7
TM TM TM JEE (Main + Advanced)
JEE (Main 2016
+ Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN) NURTURE PHASE-I
COURSE
Path
Path totosuccess
success KOTA (RAJASTHAN)
KOTA RAJASTHAN)
( PHASE - I
IIT-JEE
SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 04 M AT H E M AT I C S
SINGLE CORRECT TYPE
1. Number of lines that can be drawn through the point(4,5) so that its distance from (2,3) will be equal
to 12 is equal to-
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3
2. Two mutually perpendicular straight lines through the origin from an isosceles triangle with the line
2x + y = 5. Then the area of the triangle is :
(A) 5 (B) 3 (C) 5/2 (D) 1
3. Let the lines (y 2) = m1(x 5) and (y + 4) = m2(x 3) intersect at right angles at P (where m1 and m2
are parameters). If locus of P is x2 + y2 +gx + fy + 7 = 0, then (f g) equals -
(A) 1 (B) 2 (C) 8 (D) 10
4. P lies on the line y = x and Q lies on y =2x. The equation for the locus of the mid point of PQ, if
|PQ| = 4, is
(A) 25x2 + 36xy + 13y2 = 4 (B) 25x2 36xy + 13y2 = 4
(C) 25x2 36xy 13y2 = 4 (D) 25x2 + 36xy 13y2 = 4
5. The vertex of the right angle of a right angled triangle lies on the straight line 2x y 10 = 0 and the
two other vertices, at points (2,3) and (4,1) then the area of triangle in sq. units is-
33
(A) 10 (B) 3 (C) (D) 11
5
6. Point 'P' lies on the line l {(x,y) |3x + 5y = 15}. If 'P' is also equidistant from the coordinate axes, then
P can be located in which of the four quadrants -
(A) I only (B) II only (C) I or II only (D) IV only
x y
7. The line L1 given by 1 passes through the point M(13,32). The line L2 is parallel to L1 and has
5 b
x y
the equation 1 . Then the distance between L1 and L2 is -
c 3
17 23 23
(A) 17 (B) (C) (D)
15 17 15
COMPREHENSION TYPE
Paragraph for question nos. 8 to 10
13
Let M 2, is the circumcentre of PQR whose sides PQ and PR are represented by the straight
8
lines 4x 3y = 0 and 4x + y = 16 respectively.
8. The orthocentre of PQR is -
7 4 4 7 3 3
(A) , (B) , (C) 3, (D) ,3
3 3 3 3 4 4
9. If A,B and C are the midpoint of the sides PQ,QR and PR of PQR respectively, then the area of ABC
equals-
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
Special Race on Straight Line 8
TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

10. If PB be the median of the PQR, then the equation of the straight line passing through N(2,3) and
perpendicular to PB is
(A) 4x + y + 5 = 0 (B) x 4y + 14 = 0 (C) 4x y + 11 = 0 (D) x + 4y 10 = 0
Paragraph for Question Nos. 11 to 13
In the diagram, a line is drawn through the points A(0,16) and B(8,0). Point P y
is chosen in the first quadrant on the line through A and B. Points C and D are A(0,16)
chosen on the x and y axis respectively, so that PDOC is a rectangle.
11. Perpendicular distance of the line AB from the point (2, 2) is -
D P
(A) 4 (B) 10 20 (C) (D) 50
12. Sum of the coordinates of the point P if PDOC is a square is - B(8,0)
O C x
32 16
(A) (B) (C) 16 (D) 11
3 3
13. Number of possible ordered pair(s) of all positions of the point P on AB so that the area of the rectangle
PDOC is 30 sq. units, is-
(A) three (B) two (C) one (D) zero
REASONING TYPE
x y x y x y x y
14. Consider the lines, L1 : 1 ; L2 : 1 ; L3 : 2 and L4 : 2.
3 4 4 3 3 4 4 3
Statement-1 : The quadrilateral formed by these four lines is a rhombus.
and
Statement-2 : If diagonals of a quadrilateral formed by any four lines are unequal and intersect at right
angle then it is a rhombus.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True ; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True ; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1.
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False.
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
15. Statement-1 : Centroid of the triangle whose vertices are A(1,11); B(9,8) and C(15,2) lies on the
internal angle bisector of the vertex A.
and
Statement-2 : Triangle ABC is isosceles with B and C as base angles.
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True ; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True ; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1.
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False.
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.
MULTIPLE OBJECTIVE TYPE
16. Two vertices of the ABC are at the points A(1,1) and B(4,5) and the third vertex lies on the straight
line y = 5(x 3). If the area of the is 19/2 then the possible co-ordinates of the vertex C are -
(A) (5,10) (B) (3,0) (C) (2,5) (D) (5,4)

Special Race on Straight Line 9


TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

x y x y
17. Line 1 cuts the co-ordinate axes at A(a,0) and B(0,b) and the line 1 at A'(a',0) and
a b a' b'
B'(0,b'). If the points A,B,A',B' are concyclic then the orthocentre of the triangle ABA' is -

aa ' bb '
(A) (0,0) (B) (0,b') (C) 0, (D) 0,
b a
18. A line passes through the origin and makes an angle of /4 with the line x y + 1 = 0. Then :
(A) equation of the line is x = 0
(B) the equation of the line is y = 0
(C) the point of intersection of the line with the given line is (1,0)
(D) the point of intersection of the line with the given line is (0,1)
1
19. Equation of a straight line passing through the point (2,3) and inclined at an angle of arc tan with the
2
line y + 2x = 5 is-
(A) y = 3 (B) x = 2 (C) 3x + 4y 18 = 0 (D) 4x + 3y 17 = 0
20. Consider the equation y y1 = m(x x1). If m and x1 are fixed and different lines are drawn for different
values of y1, then :
(A) the lines will pass through a fixed point (B) there will be a set of parallel lines
(C) all the lines intersect the line x = x1 (D) all the lines will be parallel to the line y = x1.
MATCH THE COLUMN
21. Consider the line Ax + By + C = 0.
Match the nature of intercept of the line given in column-I with their corresponding conditions in column-
II. The mapping is one to one only.
Column-I Column-II
(A) x intercept is finite and y intercept is infinite (P) A = 0, B, C 0
(B) x intercept is infinite and y intercept is finite (Q) C = 0, A, B 0
(C) both x and y intercepts are zero (R) A,B = 0 and C 0
(D) both x and y intercepts are infinite (S) B = 0, A,C 0
22. Column-I Column-II
(A) Four lines x + 3y 10 = 0, x + 3y 20 = 0 (P) a quadrilateral which is neither a
3x y + 5 = 0 and 3x y 5 = 0 form a parallelogram nor a trapezium nor
figure which is a kite
(B) The point A(1,2), B(2,3), C(1,5) and (Q) a parallelogram
D(2,4) in order are the vertices of
(C) The lines 7x + 3y 33 = 0, 3x 7y + 19 = 0 (R) a rectangle of area 10 sq. units
3x 7y 10 = 0 and 7x + 3y 4 = 0 form a
figure which is
(D) Four lines 4y 3x 7 = 0, 3y 4x + 7 = 0, (S) a square
4y 3x 21 = 0, 3y 4x + 14 = 0
form a figure which is

Special Race on Straight Line 10


TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

INTEGER TYPE/SUBJECTIVE TYPE


23. Find the sum of the abscissas of all the points on the line x + y = 4 that lie at a unit distance from the line
4x + 3y 10 = 0.
24. Find the equations of the sides of a square whose each side is of length 4 units and centre is (1,1).
Given that one pair of sides is parallel to 3x 4y = 0.
25. Let (xr,yr) r = 1,2,3 are the coordinates of the vertices of a triangle ABC. If D is the point on BC
dividing it in the ratio of 1 : 2. reckoning from the vertex B, prove that the equation of the line AD is

x y 1 x y 1
2 x1 y1 1 x1 y1 1 0
x2 y2 1 x3 y3 1

Also find the equation of the line AE in the similar form where E is the harmonic conjugate of D w.r.t.
the points B and C.

Special Race on Straight Line 11


TM TM JEE (Main + Advanced)
JEE (Main + Advanced)2016
2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
NURTUREPHASE-I
COURSE
PHASE - I
IIT-JEE
SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 05 M AT H E M AT I C S

[SINGLE CORRECT TYPE]


1. The area of the parallelogram formed by the lines 3x + 4y = 7a; 3x + 4y = 7b; 4x + 3y = 7c and
4x + 3y = 7d is-
(a b)(c d) | (a b)(c d) |
(A) (B) |(a b) (c d)| (C) (D) 7|(a b) (c d)|
7 49
2. If x1,y1 are the roots of x2 + 8x 20 = 0, x2,y2 are the roots of 4x2 + 32x 57 = 0 and x3,y3 are the roots
of 9x2 + 72x 112 = 0, then the points, (x1,y1), (x2,y2) and (x3,y3) -
(A) are collinear (B) form an equilateral triangle
(C) form a right angled isosceles triangle (D) are concyclic
3. A triangle ABC is formed by the lines 2x 3y 6 = 0; 3x y + 3 = 0 and 3x + 4y 12 = 0. If the points
P( ,0) and Q(0, ) always lie on or inside the ABC, then :
(A) [1,2] and [2,3] (B) [1,3] and [2,4]
(C) [2,4] and [3,4] (D) [1,3] and [2,3]
4. The co-ordinates of a point P on the line 2x y + 5 = 0 such that |PA PB| is maximum where A is
(4,2) and B is (2,4) will be :
(A) (11,27) (B) (11,17) (C) (11,17) (D) (0,5)

x (sin )y cos 0
5. If the lines x (cos )y sin 0 pass through the same point where R then lies in the
x (sin )y cos 0

interval -

(A) [1,1] (B) 2, 2 (C) [2,2] (D) ( , )


6. Two points A(x1,y1) and B(x2,y2) are chosen on the graph of (x) = ln x with 0 < x1 < x2. The points C
and D trisect line segment AB with AC < CB. Through C a horizontal line is drawn to cut the curve at
E(x3,y3). If x1 = 1 and x2 = 1000 then the value of x3 equals -
(A) 10 (B) 10 (C) (10)2/3 (D) (10)1/3
7. Area of the quadrilateral formed by the lines |x| + |y| = 2 is :
(A) 8 (B) 6 (C) 4 (D) none
8. The number of possible straight lines, passing through (2,3) and forming a triangle with coordinate axes,
whose area is 12 sq. units is -
(A) one (B) two (C) three (D) four
9. Let A (3,2) and B (5,1). ABP is an equilateral triangle constructed on the side of AB remote from the
origin then the orthocentre of triangle ABP is -
1 3 1 3
(A) 4 3, 3 (B) 4 3, 3
2 2 2 2

1 3 1 1 3 1
(C) 4 3, 3 (D) 4 3, 3
6 2 2 6 2 3
Special Race on Straight Line 12
TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I
10. Family of lines represented by the equation (cos + sin )x + (cos sin )y 3(3 cos + sin ) = 0 passes
through a fixed point M for all real values of . The reflection of M in the line x y = 0, is-
(A) (6,3) (B) (3,6) (C) (6,3) (D) (3,6)
4
11. A is a point on either of two lines y 3 | x | 2 at a distance of
units from their point of intersection.
3
The co-ordinates of the foot of perpendicular from A on the bisector of the angle between them are -
2 2
(A) ,2 (B) (0,0) (C) ,2 (D) (0,4)
3 3
12. The line (k + 1)2x + ky 2k2 2 = 0 passes through a point regardless of the value k. Which of the
following is the line with slope 2 passing through the point ?
(A) y = 2x 8 (B) y = 2x 5 (C) y = 2x 4 (D) y = 2x + 8
13. Given the family of lines, a(2x + y + 4) + b(x 2y 3) = 0. Among the lines of the family, the number
of lines situated at a distance of 10 from the point M(2,3) is :
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D)
14. m,n are integer with 0 < n < m. A is the point (m,n) on the cartesian plane. B is the reflection of A in the
line y = x. C is the reflection of B in the y-axis, D is the reflection of C in the x-axis and E is the reflection
of D in the y-axis. The area of the pentagon ABCDE is -
(A) 2m(m + n) (B) m(m + 3n) (C) m(2m + 3n) (D) 2m(m + 3n)
[COMPREHENSION TYPE]
Paragraph for question nos. 15 to 16
An equilateral triangle ABC has its centroid at the origin and the base BC lies along the line x + y = 1.
15. Area of the equilateral ABC is -
3 3 3 3 3 2 2 3
(A) (B) (C) (D)
2 4 2 4
16. Gradient of the other two lines are -
1
(A) 3, 2 (B) 3, (C) 2 1, 2 1 (D) 2 3, 2 3
3
[REASONING TYPE]
17. Let points A,B,C are represented by
3
(acos i , asin i)i = 1,2,3 and cos( 1 2) + cos( 2 3) + cos( 3 1) .
2
Statement-1 : Orthocentre of ABC is at origin.
Statement-2 : ABC is an equilateral triangle.
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is a correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is NOT a correct explanation for statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.
18. Statement-1 : Let u,v,w satisfy the equation uvw = 6, uv + vw + wu = 5, u + v + w = 2 where
u > v > w, then the set of value(s) of 'a' for which the points P(u, w) and Q(v,a2) lies on the same
side of the line 4x y + 5 = 0 are given by (3,3).
Statement-2 : If two points M(x1,y1) and N(x2,y2) lies on the same side of the line ax + by + c = 0,
then (ax1 + by1 + c)(ax2 + by2 + c) > 0.
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is a correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is NOT a correct explanation for statement-1.
Special Race on Straight Line 13
TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.
19. A line segment AB is divided internally and externally in the same ratio at P and Q respectively and
M is the mid point of AB.
A M P B Q
Statement-1 : MP, MB,MQ are in G.P.
Statement-2 : AP, AB and AQ are in H.P.
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is a correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is NOT a correct explanation for statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.
[MULTIPLE CORRECT TYPE]
20. If one vertex of an equilateral triangle of side 'a' lies at the origin and the other lies on the line
x 3y 0 then the co-ordinates of the third vertex are :

3a a 3a a
(A) (0,a) (B) , (C) (0,a) (D) ,
2 2 2 2

21. The sides of a triangle are the straight lines x + y = 1; 7y = x and 3y x 0 . Then which of the
following is an interior point of the triangle ?
(A) circumcentre (B) centroid (C) incentre (D) orthocentre
[MATRIX TYPE]
22. Column-I Column-II
(A) The lines y = 0; y = 1; x 6y + 4 = 0 and x + 6y 9 = 0 (P) a cyclic quadrilateral
constitute a figure which is
(B) The points A(a,0), B(0,b), C(c,0) and D(0,d) are such that (Q) a rhombus
ac = bd and a,b,c,d are all non-zero.
(C) The figure formed by the four lines (R) a square
ax by c = 0 (a b), is
(D) The line pairs x2 8x + 12 = 0 and y2 14y + 45 = 0 (S) a trapezium
constitute a figure which is
[INTEGER TYPE]
23. The equation of a line through the mid point of the sides AB and AD of rhombus ABCD, whose one
diagonal is 3x 4y + 5 = 0 and one vertex is A(3,1) is ax + by + c = 0. Find the absolute value of
(a + b+ c) where a,b,c are integers expressed in lowest form.
24. Consider 3 lines
L1: 5x y + 4 = 0
L2: 3x y + 5 = 0
L3: x + y + 8 = 0
If these lines enclose a triangle ABC and sum of the squares of the tangent of the interior angles can be
expressed in the form p/q where p and q are relatively prime numbers, compute the value of (p+q).

Special Race on Straight Line 14


TM
TM JEE (Main + Advanced)
JEE (Main 2016
+ Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN) NURTURE PHASE-I
COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE - I

SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 06 M AT H E M AT I C S


[SINGLE CORRECT TYPE]
1. Consider a parallelogram whose sides are represented by the lines 2x + 3y = 0; 2x + 3y 5 = 0;
3x 4y = 0 and 3x 4y = 3. The equation of the diagonal not passing through the origin, is-
(A) 21x 11y + 15 = 0 (B) 9x 11y + 15 = 0 (C) 21x 29y 15 = 0 (D) 21x 11y 15 = 0
2. A variable line L = 0 is drawn through O(0,0) to meet the lines L1 : x + 2y 3 = 0 and L2: x+2y+4= 0
1 1 1
at points M and N respectively. A point P is taken on L = 0 such that . Locus of P
OP 2 OM 2 ON 2
is-
144 2 144 2 144 144
(A) x2 + 4y2 = (B) (x 2y) (C) 4x y2 (D) (x 2y)
2

25 25 25 25
3. If the straight lines, ax + amy + 1 = 0, bx + (m + 1) by + 1 = 0 and cx + (m + 2)cy + 1 = 0, m 0 are
concurrent then a,b,c are in :
(A) A.P. only for m = 1 (B) A.P. for all m
(C) G.P. for all m (D) H.P. for all m
[PARAGRAPH TYPE]
Paragraph for Question Nos. 4 to 6
The base of an isosceles triangle is equal to 4, the base angle is equal to 45. A straight line cuts the
extension of the base at a point M at the angle and bisects the lateral side of the triangle which is nearest
to M.
4. The area 'A' of the quadrilateral which the straight line cuts off from given triangles is -
3 tan 3 2 tan 3 tan 3 5 tan
(A) (B) (C) (D)
1 tan 1 tan 1 tan 1 tan
5. The range of values of 'A' for different values of , lie in the interval.

5 7 9
(A) , (B) (4,5) (C) 4, (D) (3,4)
2 2 2
6. The length of portion of straight line inside the triangle may lie in the range :

3
(A) (2,4) (B) , 3 (C) 2, 2 (D) 2, 3
2
Paragraph for Question Nos. 7 to 9
Consider two points A (1,2) and B (3,1). Let M be a point on the straight line L x + y = 0.
7. If M be a point on the line L = 0 such that AM + BM is minimum, then the reflection of M in the line x
= y is -
(A) (1,1) (B) (1,1) (C) (2,2) (D) (2,2)
8. If M be a point on the line L = 0 such that |AM BM| is maximum, then the distance of M from
N (1,1) is-
(A) 5 2 (B) 7 (C) 3 5 (D) 10

Special Race on Straight Line 15


TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I
9. If M be a point on the line L = 0 such that |AM BM| is minimum, then the area of AMB equals-
13 13 13 13
(A) (B) (C) (D)
4 2 6 8
Paragraph for Question Nos. 10 to 12
Consider a family of lines (4a + 3)x (a + 1)y (2a + 1) = 0 where a R.
10. The locus of the foot of the perpendicular from the origin on each member of this family, is-
(A) (2x 1)2 + 4(y + 1)2 = 5 (B) (2x 1)2 + (y + 1)2 = 5
(C) (2x + 1)2 + 4(y 1)2 = 5 (D) (2x 1)2 + 4(y 1)2 = 5
11. A member of this family with positive gradient making an angle of /4 with the line 3x 4y = 2, is-
(A) 7x y 5 = 0 (B) 4x 3y + 2 = 0 (C) x + 7y = 15 (D) 5x 3y 4 = 0
12. Minimum area of the triangle which a member of this family with negative gradient can make with the
positive semi axes, is-
(A) 8 (B) 6 (C) 4 (D) 2
[REASONING TYPE]
13. Consider the following statements
Statement-1 : The area of the triangle formed by the points A(20,22); B(21,24) and C(22,23) is the
same as the area of the triangle formed by the point P(0,0); Q(1,2) and R(2,1).
Statement-2 : The area of the triangle is invariant w.r.t. the translation of the coordinates axes.
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is a correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is NOT a correct explanation for statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.
14. Statement-1 : Incentre of the triangle formed by the lines whose sides are 3x + 4y = 0;
5x 12y = 0 and y 15 = 0 is the point P whose co-ordinates are (1,8).
Statement-2 : Point P is equidistant from the 3 lines forming the triangle.
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is a correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is NOT a correct explanation for statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.
15. Statement-1 : Point Q is symmetric to point P(4,3) with respect to bisector of first and third quadrant
then the length of PQ is 7 2 .
Statement-2 : Bisector of the first and third quadrant is perpendicular bisector of PQ.
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is a correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is NOT a correct explanation for statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.

Special Race on Straight Line 16


TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

16. Statement-1 : If the diagonals of the quadrilateral formed by the lines


px + qy + r = 0, p'x + q'y + r = 0, px + qy + r' = 0, p'x + q'y + r' = 0
are at right angles, then p2 + q2 = p'2 + q'2.
Statement-2 : Diagonals of a rhombus are bisected and perpendicular to each other.
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is a correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is NOT a correct explanation for statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.
[MULTIPLE CHOICE]
17. If a2 + 9b2 4c2 = 6ab then the family of lines ax + by + c = 0 are concurrent at :
(A) (1/2, 3/2) (B) (1/2, 3/2) (C) (1/2, 3/2) (D) (1/2, 3/2)
18. The x-coordinates of the vertices of a square of unit area are the roots of the equation x2 3|x| + 2 = 0
and the y-coordinates of the vertices are the roots of the equation y2 3y + 2 = 0 then the possible
vertices of the square is/are-
(A) (1,1), (2,1), (2,2), (1,2) (B) (1,1), (2,1), (2,2), (1,2)
(C) (2,1), (1,1),(1,2),(2,2) (D) (2,1), (1,1),(1,2), (2,2)
19. P(x,y) moves such that the area of the triangle formed by P,Q(a,2a) and R(a,2a) is equal to the area of
the triangle formed by P,S(a,2a) and T(2a,3a). The locus of 'P' is a straight line given by -
(A) 3x y = a (B) 5x 3y + a = 0 (C) 5x 5y + a = 0 (D) 2y = ax

20. Let u ax + by + a 3 b 0 , v bx ay b 3 a 0 a,b R be two straight lines. The equation of the


bisectors of the angle formed by k1u k2v = 0 and k1u + k2v = 0 for non zero real k1 and k2 are -
(A) u = 0 (B) k2u + k1v = 0 (C) k2u k1v = 0 (D) v = 0

2m 2m '
21. The bisectors of angle between the straight lines, y b (x a) and y b (x a) are-
1 m 2
1 m '2
(A) (y b) (m + m') + (x a) (1 mm') = 0 (B) (y b) (m + m') (x a) (1 mm') = 0
(C) (y b) (1 mm') + (x a) (m + m') = 0 (D) (y b) (1 mm') (x a) (m + m') = 0
22. Set of family of lines are described in column-I and their mathematical equation are given in
column-II. Match the entry of column-I with suitable entry of column-II. (m and a are parameters).
Column-I Column-II
(A) Having gradient 3 (P) mx y + 3 2m = 0
(B) Having y intercept three times the x-intercept (Q) mx y + 3m = 0
(C) Having x intercept (3) (R) 3x + y = 3a
(D) Concurrent at (2,3) (S) 3x y + a = 0

Special Race on Straight Line 17


TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

23. Column-I Column-II


(A) If the line x + 2ay + a = 0, x + 3by + b = 0 & x + 4cy + c = 0 (P) A.P.
are concurrent, then a,b,c are in
(B) The lines, ax + by + (a + b) = 0; bx + cy + (b + c) = 0 (Q) G.P.
and (a + b)x + (b + c)y = 0 are concurrent if :
(C) If the lines, ax + 2y + 1 = 0; bx + 3y + 1 = 0 (R) H.P.
& cx + 4y + 1 = 0 passes through the same point then a,b,c
are in
(D) Let a,b,c be distinct non-negative numbers. If the lines (S) (x ) is a factor
ax + ay + c = 0, x + 1 = 0 & cx + cy + b = 0 of ax2+2bx+c=0
pass through the same point then a,c,b are in
[INTEGER TYPE]

24. The parallelogram is bounded by the lines y = ax + c; y = ax + d; y = bx + c and y = bx + d and has the
area equal to 18. The parallelogram bounded by the lines y = ax + c; y = ax d; y = bx + c and
y = bx d has area 72. Given that a,b,c and d are positive integers, find the smallest possible value of (a
+ b + c + d).

25. A variable line passing through the origin intersects two given straight lines 2x + y = 4 and x + 3y = 6 at
R and S respectively. A point P is taken on this variable line. Find the equation to the locus of the point
P if -

(a) OP is the arithmetic mean of OR and OS. (b) OP is the geometric mean of OR and OS.

Special Race on Straight Line 18


TM
TM JEE (Main + Advanced)
JEE (Main 2016
+ Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN) NURTUREPHASE-I
COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE - I

SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 07 M AT H E M AT I C S


[SINGLE CORRECT TYPE]
1. P is a point inside the triangle ABC. Lines are drawn through P, parallel to the sides of the triangle. The
three resulting triangles with the vertex at P have areas 4,9 and 49 sq. units. The area of the triangle ABC
is -
(A) 2 3 (B) 12 (C) 24 (D) 144
11 2
2. The position vectors of vertices of ABC are (1,2), (7,6) and , respectively. The measure of
5 5
the interior angle A of the ABC, is-
(A) acute and lies in (75, 90) (B) acute and lies in (60, 75)
(C) acute and lies in (45,60) (D) obtuse and lies in (120,150)
3. The area of the triangular region in the first quadrant bounded on the left by the y-axis, bounded above
by the line 7x + 4y = 168 and bounded below by the line 5x + 3y = 121, is-
50 52 53
(A) (B) (C) (D) 17
3 3 3
4. Let A(5,12), B(13 cos , 13 sin ) and C(13 sin 13 cos ) are angular points of ABC where R.
The locus of orthocentre of ABC is -
(A) x y + 7 = 0 (B) x y 7 = 0 (C) x + y 7 = 0 (D) x + y + 7 = 0
5. Let PQR be a right angled isosceles triangle, right angled at P(2,1). If the equation of the line QR is
2x + y = 3, then the equation representing the pair of lines PQ and PR is -
(A) 3x2 3y2 + 8xy + 20x + 10y + 25 = 0 (B) 3x2 3y2 + 8xy 20x 10y + 25 = 0
(C) 3x2 3y2 + 8xy + 10x + 15y + 20 = (D) 3x2 3y2 8xy 10x 15y 20 = 0
6. If the straight lines joining the origin and the points of intersection of the curve
5x2 + 12xy 6y2 + 4x 2y + 3 = 0 and x + ky 1 = 0
are equally inclined to the co-ordinate axes then the value of k :
(A) is equal to 1 (B) is equal to 1
(C) is equal to 2 (D) does not exist in the set of real numbers
7. If the line y = mx bisects the angle between the lines ax2 + 2h xy + by2 = 0 then m is a root of the
quadratic equation :
(A) hx2 + (a b)x h = 0 (B) x2 + h(a b)x 1 = 0
(C) (a b)x2 + hx (a b) = 0 (D) (a b)x2 hx (a b) = 0
8. If the equation ax2 6xy + y2 + 2gx + 2y + c = 0 represents a pair of lines whose slopes are m and m2,
then sum of all possible values of a is-
(A) 17 (B) 19 (C) 19 (D) 17
9. Through a point A on the x-axis a straight line is drawn parallel to y-axis so as to meet the pair of straight
lines ax2 + 2hxy + by2 = 0 in B and C. If AB = BC then-
(A) h2 = 4ab (B) 8h2 = 9ab (C) 9h2 = 8ab (D) 4h2 = ab
Special Race on Straight Line 19
TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I
10. Suppose that a ray of light leaves the point (3,4), reflects off the y-axis towards the x-axis, reflects off the
x-axis, and finally arrives at the point (8,2). The value of x, is-
y
1 1 (3,4)
(A) x 4 (B) x 4
2 3 (8,2)
(0,y)

2 1 x
(x,0)
(C) x 4 (D) x 5
3 3
11. If A(1,p2); B(0,1) and C(p,0) are the coordinates of three points then the value of p for which the area of
the triangle ABC is minimum, is-
1 1 1 1
(A) (B) (C) or (D) none
3 3 3 3
12. Let S = {(x,y)| x2 + 2xy + y2 3x 3y + 2 = 0}, then S -
(A) consists of two coincident lines.
(B) consists of two parallel lines which are not coincident.
(C) consists of two intersecting lines.
(D) is a parabola.
13. The complete set of values of the parameter so that the point P( ,(1 + 2)1) does not lie outside the
triangle formed by the lines L1 : 15y = x + 1, L2 : 78y = 118 23x and L3 : y + 2 = 0, is-
(A) (0,5) (B) [2,5] (C) [1,5] (D) [0,2] (E) (2,5]
[REASONING TYPE]
14. Consider the following statements

Statement-1 : The equation x 2 2y 2 2 3x 4y 5 0 represents two real lines on the cartesian


plane.
Statement-2 : A general equation of degree two ax2 + 2hxy + by2 + 2gx + 2fy + c = 0 denotes a line
pair if abc + 2fgh af2 bg2 ch2 = 0
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is a correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is NOT a correct explanation for statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.
15. Given a ABC whose vertices are A(x1,y1); B(x2,y2); C(x3,y3).
Let there exists a point P(a,b) such that 6a = 2x1 + x2 + 3x3, 6b = 2y1 + y2 + 3y3.
Statement-1 : Area of triangle PBC must be less than the area of ABC.
Statement-2 : P lies inside the triangle ABC.
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is a correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true ; statement-2 is NOT a correct explanation for statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.
Special Race on Straight Line 20
TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

[MULTIPLE OBJECTIVE TYPE]

16. If the vertices P,Q,R of a triangle PQR are rational points, which of the following points of the triangle
PQR is/are always rational point(s) ?

(A) centroid (B) incentre (C) circumcentre (D) orthocentre

17. The lines L1 and L2 denoted by 3x2 + 10xy + 8y2 + 14x + 22y + 15 = 0 intersect at the point P and have
gradients m1 and m2 respectively. The acute angles between them is . Which of the following relations
hold good ?

(A) m1 + m2 = 5/4

(B) m1m2 = 3/8

1 2
(C) acute angle between L1 and L2 is sin .
5 5

(D) sum of the abscissa and ordinate of the point P is 1.

18. Let B(1,3) and D(0,4) represent two vertices of rhombus ABCD in (x,y) plane, then coordinates of
vertex A if BAD = 60 can be equal to-

1 7 3 1 3 1 7 3 1 3
(A) , (B) ,
2 2 2 2

1 14 3 1 2 3 1 14 3 1 2 3
(C) , (D) ,
2 2 2 2

[MATRIX TYPE]
19. Column-I Column-II
(A) The four lines 3x 4y + 11 = 0; 3x 4y 9 = 0; (P) a quadrilateral which is neither
4x + 3y + 3 = 0 and 4x + 3y 17 = 0 enclose a a parallelogram nor a trapezium
figure which is nor a kite.
(B) The lines 2x + y = 1, x + 2y = 1, 2x + y = 3 and (Q) a parallelogram which is neither
x + 2y = 3 form a figure which is a rectangle nor a rhombus
(C) If 'O' is the origin, P is the intersection of the lines (R) a rhombus which is not a square
2x2 7xy + 3y2 + 5x + 10y 25 = 0, A and B are
the points in which these lines are cut by the line
x + 2y 5 = 0, then the points O,A,P,B (in some (S) a square
order) are the vertices of

Special Race on Straight Line 21


TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

20. Consider the 3 linear equations ax + by + c = 0, bx + cy + a = 0, cx + ay + b =0 where a,b,c R.


Column-I Column-II
(A) If a + b + c = 0 and a2 + b2 + c2 ab + bc + ca then (P) entire xy plane
(B) If a + b + c = 0 and a2 + b2 + c2 ab + bc + ca then (Q) the lines are concurrent
(C) If a + b + c 0 and a2 + b2 + c2 ab + bc + ca then (R) lines are coincident
(D) If a + b + c 0 and a2 + b2 + c2 = ab + bc + ca then (S) lines are neither coincident
nor concurrent
[INTEGER TYPE]
21. The equation 9x + 9x y 45x = 4y3 + 4xy2 20y2 represents 3 straight lines, two of which pass
3 2 2

through the origin. Find the area of the triangle formed by these lines (in sq. units).
22. Find the value of K for which the equation 2x2 xy + Ky2 + 8x + 7y 10 = 0 may represent a pair of
lines. For this value of K show that this equation can be transformed into a homogeneous equation of
second degree by translating the origin to a properly chosen point. Also find the acute angle between the
line pair represented by the given general equation.
23. If the straight line joining the origin to the points of intersection of 3x2 xy + 3y2 + 2x 3y + 4 = 0 and
2x + 3y = k are at right angles, then find the value of 5k 6k2.
24. A ray of light is sent along the line x 2y 3 = 0. Upon reaching the line 3x 2y 5 = 0, the ray is
reflected from it. Find the equation of the line containing the reflected ray.
25. In a triangle ABC if the equation of the medians AD and BE are 2x + 3y 6 = 0 and 3x 2y 10 = 0
respectively and AD = 6, BE = 11, then find the area of the triangle ABC.

19. (A) P Q R S T 20. (A) P Q R S T 21. 22.


(B) P Q R S T (B) P Q R S T
(C) P Q R S T (C) P Q R S T
(D) P Q R S T (D) P Q R S T

23. 24. 25.

Special Race on Straight Line 22


TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

ANSWER KEY
SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 01
1. D 2. C 3. C 4. C 5. A 6. B 7. D 8. C 9. B
10. B 11. A 12. D 13. D 14. D 15. C
1/ 2
5 1 5
16. (A) Q,S,T; (B) P,Q,S,T; (C) S; (D) R,T 17. (a) , ; ; (b) (1,2); (c) 8
2 2 2

1 5 1
18. ,0 ; ,2 19. 0, 20. (8, 8)
3 3 2

SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 02


1. C 2. D 3. B 4. B 5. A 6. B 7. A 8. B

9. A 10. A 11. (A) P,Q; (B) P; (C) S; (D) R 12. a b 2 3

5 7 13 11
13. (a) , ; (b) , 14. 36.5 15. 24 16. 7 18. x2 + y2 6x 6y = 0
3 3 6 6
19. (a) x 3y = 1; (b) 3x2 + 3y2 4x 14y + 15 = 0; (c) 15 20. 7

SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 03


1. A 2. A 3. C 4. A 5. D 6. A 7. D 8. A 9. B
10. C 11. D 12. C 13. C 14. A 15. C 16. B,D 17. B,C

18. (A) R, (B) Q (C) T (D) S 19. (a) 3x y 5 = 0; (b) y = 6x, 2y = 3x; (c) 5y 8x = 60

20. (i) x + y = 11, (ii) y x = 1

SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 04


1. A 2. A 3. D 4. B 5. B 6. C 7. C 8. C 9. B
10. D 11. C 12. A 13. B 14. C 15. A 16. A,B 17. B,C
18. A,B,C,D 19. B,C 20. B,C 21. (A) S; (B) P; (C) Q; (D) R
22. (A) Q,R,S; (B)P; (C) Q,S; (D) Q 23. 4
24. 3x 4y + 11 = 0; 3x 4y 9 = 0; 4x + 3y + 3 = 0; 4x + 3y 17 = 0

x y 1 x y 1
25. 2 x1 y1 1 x1 y1 1 0
x2 y2 1 x3 y3 1

Special Race on Straight Line 23


TM JEE (Main + Advanced) 2016
NURTURE COURSE
Path to success KOTA (RAJASTHAN)
PHASE-I

SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 05


1. D 2. A 3. D 4. B 5. B 6. A 7. A 8. C 9. D
10. B 11. B 12. A 13. B 14. B 15. A 16. D 17. A 18. A
19. A 20. A,B,C,D 21. B,C 22. (A) P,S; (B) P; (C) Q; (D) P,Q,R
23. 1 24. 465

SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 06


1. D 2. B 3. D 4. D 5. D 6. C 7. B 8. D 9. A
10. D 11. A 12. C 13. A 14. B 15. A 16. A 17. C,D
18. A,B 19. A,B 20. A,D 21. A,D 22. (A) S; (B) R ; (C) Q; (D) P
23. (A) R; (B) Q,S; (C) P; (D) Q 24. 16
25. (a) 2x2 + 7xy + 3y2 8x 9y = 0; (b) 2x2 + 7xy + 3y2 24 = 0

SPECIAL RACE ON STRAIGHT LINE # 07


1. D 2. B 3. A 4. A 5. B 6. B 7. A 8. B 9. B
10. B 11. D 12. B 13. B 14. D 15. A 16. A,C,D 17. B,C,D
18. A,B 19. (A) S; (B) R ; (C) Q 20. (A) Q; (B) P; (C) S; (D) R 21. 30

22. K = 1; (1,4); 2x2 xy y2 = 0; = tan1(3) 23. 52 24. 29x 2y = 31 25. 44

Special Race on Straight Line 24