Vous êtes sur la page 1sur 5

MULTIPLE CHOICE

1. Determine the location ( , ) of the centroid of the wire.

a. (2.81 ft, 0 ft)


b. (1.82 ft, 0 ft)
c. (0 ft, 1.82 ft)
d. (0 ft, 2.81 ft)

2. Which of the following best describes the parallel-axis theorem?


a. The moment of inertia of an area with respect to a given axis AA is equal to the moment
of inertia of the area with respect to a centroidal axis BB plus the product of the area and
the square of the distance between the two axes.
b. The moment of inertia of an area with respect to a given axis AA is equal to the moment
of inertia of the area with respect to a centroidal axis BB parallel to AA plus the product of the area and the distance between the
two axes.
c. The moment of inertia of an area with respect to a given axis AA is equal to the moment of inertia of the area with respect to another
axis BB plus the product of the area and the square of the distance between the two axes.
d. The moment of inertia of an area with respect to a given axis AA is equal to the
moment of inertia of the area with respect to a centroidal axis BB parallel to AA plus
the product of the area and the square of the distance between the two axes.

3. Determine the moment of inertia of the shaded area about the x axis.
2
a. 3
15
2
b. 3
7
2
c. 3
7
2
d. 3
15

4. Which of the following is true about distributed loads on beams?


a. The resultant of the distributed load is equal to the area under the load curve and its
location is the centroid of the beam.
b. The resultant of the distributed load is equal to the area under the load curve and its
location is the centroid of the area under the load curve.
c. The resultant of the distributed load is equal to the area of the beam and its location
is the centroid of the beam.
d. The resultant force due to a distributed load is equivalent to the length of the distributed loading curve and its location is the centroid
of the beam.

5. From the parallel-axis theorem, which of the following equations could be correctly derived?
a. k = kbar + Ad2
b. k = kbar + d2
c. k2 = kbar2 + d2
d. Ibar = I + Ad2
where I = moment of inertia, k = radius of gyration, d = distance between parallel axes, and A = area.

6. For a beam member subjected to pure bending, its measure of resistance to bending is given by:
a. First area moment
b. Second area moment
c. Moment of inertia
d. All of the above

7. Which among the statements is/are ALWAYS TRUE?


1- The biggest area moment of inertia occurs at the axis passing through the centroid
2- The first moment of an area with respect to a coordinate axis that contains the centroid of the area, is zero
3- The mass moment of inertia is the measure of the resistance of a body from bending
4- The centroidal axis is also the axis of symmetry

ENGINEERING ACADEMIC CIRCLE


Page 1 of 5
a. 1 and 3
b. 2 only
c. 2 and 4
d. 4 only

8. Referring to the figure on the right, determine the reaction force at A.


a. 1.28 kN
b. 1.28 kN
c. 4.48 kN
d. 4.48 kN

9. Which among the statements is false?


a. The area moment of inertia is also the second moment of area.
b. The area moment of inertia is dependent on the reference axis.
c. Varignons Theorem is applicable to both the Area Moment of Inertia and Mass Moment of Inertia.
d. Larger distance from the axis of rotation yields less resistance to rotation.

10. Due to lack of availability of metal plate J, metal plate K was used and welded to it to
form the triangle with the dimensions shown in the Figure 2. If metal K is 1.20 times
heavier than metal J, how much will the center of gravity (COG) of the entire plate
deviate from the original design ( metal J only) from the base. Assume 0.1 m
thickness.
a. COG will be farther.
b. COG will be nearer.
c. COG will still have the same distance.
d. It cannot be determined.
Figure 1

PROBLEM SOLVING

1. The base of a dam for a lake is designed to resist up to 120 percent of


the horizontal force of the water. After construction, it is found that silt
(that is equivalent to a liquid density s = 1.76 103 kg/m3) is settling on
the lake bottom at the rate of 12 mm/year. Considering a 1-m-wide
section of dam, determine the number of years until the dam becomes
unsafe.

2. An automatic valve consists of a 225 x 225-mm square plate that is pivoted about
a horizontal axis through A. If the valve is to open when the depth of the water is d =
300mm, determine the distance h from the bottom of the valve to the pivot A.

ENGINEERING ACADEMIC CIRCLE


Page 2 of 5
3. For the given figure below, find the centroid (origin is at the bottom-left point of the figure).

4. Determine the product of inertia of the L5 3 0.5 -in. angle cross section shown with respect to the centroidal x and y axes.

5. Determine the mass moment of inertia of the 0.9-lb machine component shown with respect to the axis AA.

ENGINEERING ACADEMIC CIRCLE


Page 3 of 5
ANSWER KEY 2. Note: For the valve to open, the reaction force at B (at the
bottom of the valve) must be zero.

MULTIPLE CHOICE
1. c
2. d
3. b
4. a
5. c
6. a
7. b
8. a
9. d
10. c

Solve first for the pressures at the top and bottom of the valve.
PROBLEM SOLVING
1 = = (1000 3 ) (9.81 2 ) (0.075 ) = 735.75 /2

1. Determine force on dam without silt,
1 1 2 = = (1000 3 ) (9.81 2 ) (0.300 ) = 2943 /2
= = ()
2 2
1 Then solve for the forces acting on the valve.
= [(6.6)(1)][(103 3 )(9.81 2 )(6.6)] 1 1
2
= 213.66 1 = 1 = (735.75 2 ) [(0.225 )(0.225 )] = 18.6237

2 2
= 1.2 = (1.2)(213.66 ) = 256.39 1 1
2 = 2 = (2943 2 ) [(0.225 )(0.225 )] = 74.4947

2 2

Then summing moments at A,


: 0 = (18.6237 )(0.150 )
+(74.4947 )( 0.075 )
0 = 2.793555 + 18.6237 + 74.4947 5.5871025
= . =

3.
( ) ()
For the Centroid, using = and =


2)
(. 500 1.000 . 500 1.000 4 . 5002
Determine the force P on the dam face after a depth d of silt has 1(22 ) 0.5 ( ) ( ) ( ) 1.750(.5002 )
2 3 2 3 2
settled. = 2 2
(. 500 ) . 500 1.000 . 500
1 (2.0002 ) ( )( )( ) (.5002 )
= [(6.6 ) (1)][(103 3 )(9.81 2 )(6.6)] 2 2 2
2
= 4.905(6.6 )2 = .

( ) = [(1)][(103 3 )(9.81 2 )(6.6 )]
= 9.81(6.6 2 )
1
( ) = [(1)][(1.76 103 3 )(9.81 2 )()] = 8.6328 2
2 4(.5) (. 5002 ) 3.5 . 500 1.000 11 . 5002
1(22 ) ( ) ( ) ( ) 1.750(.5002 )
3 2 3 2 6 2
= + ( ) + ( ) =
(. 5002 ) . 500 1.000 . 5002
= [4.905(43.560 13.200 + 2 ) + 9.81(6.6 2 ) (2.0002 ) ( )( )( ) (.5002 )
2 2 2
+ 8.6328 2 ]
= [3.7278 2 + 213.66] = .

It is required that P = Pallow to determine the maximum value of d. Answer: Centroid at [ 1.04488m, 0.99196m] from the bottom
(3.72782 + 213.66) = 256.39 left of the figure
= 3.3856
Finally,

3.3856 = 12 103

=

ENGINEERING ACADEMIC CIRCLE


Page 4 of 5
BIBLIOGRAPHY
4. We have: Ixy = (Ixy)1 + (Ixy)2
For each rectangle: Ixy = Ixy + xyA Beer, Ferdinand P., E. Russel Johnston, Jr., and Elliot R.
Since Ixy = 0 (symmetry) then Ixy = xyA Eisenberg. Vector Mechanics for Engineers: Statics. 8th ed.
McGraw-Hill Education, 2007. Print.
A x y xyA
1 3 x 0.5 = 1.5 0.754 -1.49 -1.68519 Beer, Ferdinand P., E. Russell Johnston Jr., David F. Mazurek,
2 4.5 x 0.5 = 2.25 -0.496 1.01 -1.12716 Phillip J. Cornwell. Vector Mechanics for Engineers: Statics and
-2.81235 Dynamics. 10th ed. McGraw-Hill Companies, Inc. 2013

Ixy = -2.81 in4 Hibbeler, R.C. Engineering Mechanics: Statics. 10th ed. Pearson
Education, Inc. 2004
5.
+ 2.4
= = 1.2 .
4 1.2
The weight of the body is given by
= = (1 + 2 3 ) = (1 + 2 3 )

0.9
=
1 3
32.2 2 [(0.8)2 (2.4) + (0.2)2 (1.2) (0.6)2 (3.6)] 3 ( )
3 3 12 .
2 3 3
= 32.2 (2.79253 + 0.02909 0.78540) 10
= 13.7266 2 4

1 = (13.7266)(2.79253 103 ) = 0.038332 2


1 = (13.7266)(0.02909 103 ) = 0.000399 2
1 = (13.7266)(0.78540 103 ) = 0.010781 2

= ( )1 + ( )2 ( )3
1 3 3
= 1 12 + 2 22 1 32
2 10 10
1 3
= [ (0.038332)(0.8)2 + (0.000399)(0.2)2
2 10
3
(0.010781)(0.6)2 ] ( 2 ) 2
10
1 2
( )
12 .

= (85.1822 + 0.0333 8.0858) 106 2


= .

ENGINEERING ACADEMIC CIRCLE


Page 5 of 5