Vous êtes sur la page 1sur 16

PRACTICE SET

SSC-CGL TIER-I
16. Speech : Dumb : : Sight : ?
Part A: General Intelligence (A) Eyes (B) Mouth (C) Tongue (D) Blind
17. 32 : 529 : : 43 : ?
And Reasoning (A) 1849 (B) 1728 (C) 625 (D) 1156
1. If 1 is coded as I, 2 as G, 3 as A, 4 as Y, 5 as L, 6 as O, 7 Directions: In questions nos. 18 and 19 arrange the
as X and 0 as W, then which of the following is the given words in a meaningful order and select the option
code for 3 7 6 4 5 2 0 1? indicating the correct order.
(A) AXOYLWGI (B) AXOYLGWI 18. 1. Cloth 2. Skirt 3. Cotton 4. Plant 5. Yarn
(C) AXOLYGWI (D) AXLYOGWI (A) 4, 5, 3, 2, 1 (B) 4, 3, 1, 5, 2
2. In a certain code SENSE is written as STFOTF and (C) 4, 3, 5, 1, 2 (D) 4, 3, 2, 5, 1
CITY is written as CDJUZ. How is EARTH written in 19. 1. Ventilator 2. Roof 3. Window
that code? 4. Floor 5. Walls

K
(A) EFBQTI (B) EFCSUI (A) 5, 2, 3, 4, 1 (B) 5, 3, 4, 2, 1
(C) EFBSUI (D) EEBSUI (C) 4, 5, 3, 1, 2 (D) 5, 3, 2, 1, 4
3. If P means +, V means , T means and Q 20. A series is given, with one term missing. Choose the
means , then find the value of the expression given correct alternative from the given ones.
below BCE, HIK, NOQ, TUW, ZAC, FGI, ?
25 P 20 Q 5 V 10 T 16 (A) LMO (B) NOM (C) LON (D) NOP
(A) 49 (B) 25 (C) 48 (D) 59 Directions: In question nos. 21 and 22, find the
4. J says N and G are my brothers; M says P is father missing number from the given responses.
of G, who says R is brother of my father. How is R 21 12 6 8
related to Js mother?
18 13 ?

KUNDAN
(A) Brother-in-law (B) Sister-in-law
(C) Sister (D) Brother 20 28 11
5. Five friends Rinku, Chintu, Tinku, Sintu and Mintu 26 35 19
are sitting around a circular table. Mintu is not (A) 10 (B) 18 (C) 15 (D) 16
between Tinku and Sintu. Chintu is on the immediate
right of Tinku and is second to the right of Sintu. Who 22. ? 12 48
is second to the left of Chintu? 8 15 61
(A) Mintu (B) Sintu (C) Tinku (D) Rinku 13 11 59
Directions: In questions nos. 6 to 12, find the odd
(A) 7 (B) 6 (C) 5 (D) 8
word/numbers/letters from the given alternatives.
Directions: In questions nos. 23 and 24 a series is
6. (A) Anxiety (B) Sorrow (C) Anger (D) Joy
given with one term missing. Choose the correct
7. (A) Cornea (B) Iris (C) Pupil (D) Medulla
alternative from the given ones.
8. (A) Inn (B) Motel (C) Club (D) Shelter
23. 5 6 7 8 10 11 ?
9. (A) EFG (B) WVU (C) KJI (D) RQP
(A) 15 (B) 16 (C) 14 (D) 17
10. (A) MKGA (B) PNID (C) RPLF (D) VTPJ
24. 8 12 20 32 ? 68
11. (A) 4 32 (B) 5 20 (C) 7 42 (D) 3 21
(A) 64 (B) 48 (C) 50 (D) 60
12. (A) 14 225 (B) 21 27 (C) 15 216 (D) 13 64
Directions: In question nos. 25 to 27, from the given
Directions: In question nos. 13 to 17, select the
alternative words, select the word which cannot be formed
related words/letters/number from the given alternatives.
using the letters of the given word.
13. Wax : Wane : : Zenith : ?
25. INTERNATIONAL
(A) Light (B) Nadir (C) Fall (D) Topper
(A) LATTER (B) RELATION
14. Ice : Coolness : : Earth : ?
(C) TREATMENT (D) TRAIN
(A) Gravitation (B) Round
26. TURBULENCE
(C) Weight (D) Mountain
(A) RENT (B) RUBLE
15. Soldiers : Army : : Cow : ?
(C) TUBULAR (D) CENTER
(A) Bunch (B) Group (C) Herd (D) Calf
27. CREDENTIAL at variance with commonly known facts. You have to decide
(A) CREATE (B) CENTER which of the given conclusions, if any, follows from the
(C) TRAIN (D) CREAM given statements.
28. Which of the following interchanges of signs would 38. Statements: Most of the people are doctors.
make the given equation correct? Doctors are MBBS.
3 4 8 14 + 7 = 18 Conclusions: I. Some people are MBBS.
(A) + and (B) and + (C) and + (D) and II. All MBBS are doctors.
29. 18% of 625 + 65% of 850 + ? = 1000 (A) Only conclusion II follows
(A) 225 (B) 665 (C) 335 (D) 552 (B) Either conclusion I or II follows
30. If PLANT is coded as TNBLP, then LOGIC will be (C) Only conclusion I follows
coded as (D) Both conclusions I and II follow
(A) CIHOL (B) ICHOL (C) GICLO (D) CIGOL 39. Statements: Rama is a clerk.
31. Which of the following figures best depicts the All clerks are honest.
relationship between thieves, judges and criminals? Conclusions: I. Rama is not honest.
II. Rama is honest.
(A) (B) (A) Only conclusion II follows
(B) Either conclusion I or II follows

K
(C) (D) (C) Only conclusion I follows
32. Pointing to a girl in the photograph, Nishant said, Her (D) Both conclusions I and II follow
mothers brother is the only son of my mothers father. 40. Rajan left his home and walked 90 metres in the east
How is the girls mother related to Nishant? before turning to his right. He went 30 metres before
(A) Grandmother (B) Sister turning to his right. After that he walked 20 metres and
(C) Aunt (D) Cant be determined finally he turned to the north and walked 60 metres. In
33. W is 8 ranks ahead of Z in a class of 49 students. If Z which direction is Rajan from his home?
is 18th from the bottom, what is Ws rank from the (A) East (B) North
top? (C) South-east (D) North-east
(A) 23rd (B) 22nd (C) 27th (D) 24th 41. Three different positions of a dice have been shown
in the following figures. Which of the following

KUNDAN
34. In the following three circles numbered 1, 2 and 3, 1
represents blue, 2 represents yellow and 3 represents alphabet will be opposite A?
red. Which of the following parts represents green?

(A) E (B) B (C) D (D) C


42. How many triangles are there in the figure given
below?

(A) D (B) F (C) G (D) E


35. The number of boys in a class is three times the number
of girls. Which of the following numbers cannot
represent the total number of children in the class?
(A) 36 (B) 40 (C) 28 (D) 42 (A) 12 (B) 16 (C) 20 (D) 22
36. Which set of letters when sequentially placed at the 43. A sheet of paper has been folded as shown in the
gaps in the given letter series shall complete it? Question Figure. You have to figure out from the four
b _ ccd _ bbc _ dd _ bc _ dd Answer Figures how it will appear when opened.
(A) bdcbc (B) bddcc (C) cbcbb (D) ccbdc Question Figures
37. Arrange the following words as per their order in the
English dictionary
1. Variant 2. Vacant 3. Variable
4. Vague 5. Valiantly Answer Figures
(A) 2, 4, 1, 5, 3 (B) 2, 4, 5, 3, 1
(C) 2, 4, 3, 1, 5 (D) 1, 2, 3, 4, 5
Directions: In question nos. 38 and 39, two statements
are given followed by two conclusions I and II. You have to
consider both statements to be true even if they seem to be (A) (B) (C) (D)
44. Which of the following Answer Figures is the exact
mirror image of the given Question Figure, when the
mirror is held on the line AB?
Question Figure (A) (B) (C) (D)
49. From the given Answer Figures, select the one in which
the Question Figure is hidden/embedded.
Question Figure

Answer Figures

Answer Figures

(A) (B) (C) (D)


45. Find out the water image of the given group of letters:
TRAINGLE (A) (B) (C) (D)
(A) (B) 50. Choose from the alternatives the box that will be

K
(C) (D) formed when the Question Figure is folded.
46. Which Answer Figure will complete the Question Question Figure
Figure?
Question Figure

Answer Figures Answer Figures

KUNDAN
(A) (B) (C) (D)
(A) (B) (C) (D)
47. Which Answer Figure will complete the Question Part B: General Awareness
Figure?
Question Figure 51. Where was the Asia Pacific Economic Cooperation
(APEC) Summit, 2013 held?
(A) Malaysia (B) Indonesia
(C) China (D) Singapore
52. Which of the following Indian banks reached a
Answer Figures milestone with inaugurating its 15000th branch
recently?
(A) Punjab National Bank (B) Andhra Bank
(C) State Bank of India (D) Canara Bank
53. The dictum means justify the ends was coined by
(A) (B) (C) (D) (A) Adam Smith (B) Mahatma Gandhi
48. Which of the following Answer Figures marked (A), (C) Vladimir Lenin (D) Abraham Lincoln
(B), (C) and (D) satisfies the same conditions of 54. The interval between two sessions of either house of
placement of dots as in Question Figure? the Parliament should not be more than
Question Figure (A) Six months (B) Nine months
(C) One year (D) Two years
55. What is the tenure of the upper house of the Indian
Parliament called Rajya Sabha?
Answers Figures
(A) Two years (B) Five years
(C) Six years (D) Permanent
56. Who among the following Sikh Gurus founded 1 2 3 4
Khalsa? (A) c a d b
(A) Guru Tegh Bahadur (B) Guru Har Rai (B) d c b a
(C) Guru Hargobind (D) Guru Gobind Singh (C) b d c a
57. Which of the following is a book authored by Mulk (D) a d c b
Raj Anand? 67. Which of the following specialisations is attached with
(A) Smriti Ki Rekhayen the tissues of nerves?
(B) My God Died Young (A) Contains smallest cells of human body
(C) The Sword and the Sickle (B) Cell decreases in size
(D) Anand Math (C) No cell division after birth
58. Lines on a map connecting points having the same (D) Cell size increases even after death
duration of sunshine are called: 68. If incompatible blood is given in a transfusion, not
(A) Isohels (B) Isohyets only is the blood transfusion rendered useless, but
(C) Isobars (D) Isotherms also it causes
59. The first Harappan sites were discovered way back in (A) Quick reduction in WBCs
1920-21 by the archaeologist (B) Agglutination of RBCs
(A) Gopal Majumdar (C) Dilution of blood

K
(B) Sir John Marshall (D) Decrease in oxygen level in blood
(C) DR Sahni 69. What is the hardest part of human body?
(D) Rakhaldas Bandyopadhyay (A) Enamel of teeth (B) Skull
60. Which of the following is NOT a landlocked sea? (C) Nail (D) Hair
(A) Aral Sea (B) Dead Sea 70. The scientific study of dreams is known as
(C) Caspian Sea (D) Arabian Sea (A) Kalology (B) Oneirology
61. What was the symbol of the 24th Jain tirthankar (C) Osteology (D) Ornithology
Mahavira? 71. Speed of a processor is measured in terms of:
(A) Snake (B) Lion (C) Conch (D) Tortoise (A) Baud (B) Hertz (C) PPI (D) Lumen
62. The device used to measure distance, direction and 72. Which of the following layers of the OSI model is a
speed of underwater objects with the help of ultrasonic formatting layer which deals with things such as

KUNDAN
waves, is called syntax, encryption and compression?
(A) Laser (B) Sonar (A) Physical layer (B) Presentation layer
(C) Maser (D) Periscope (C) Network layer (D) Transport layer
63. The Peacock Throne (Takht-e-Taus) is a famous golden 73. Ultraviolet light was discovered by who among the
throne that was originally built for the Mughal emperor following?
(A) Aurangzeb (B) Akbar (A) Guglielmo Marconi (B) Percy Spencer
(C) Shah Jahan (D) Jahangir (C) Johann Wilhelm Ritter (D) Henri Becquerel
64. Which of the following acids is found in our stomach 74. Match the following and answer the questions on the
and causes acidity? basis of the codes provided below:
(A) Formic acid (B) Hydrochloric acid 1. Baking Soda a. Sodium Hydroxide
(C) Nitric Acid (D) Chloric Acid 2. Washing Soda b. Sodium Bicarbonate
65. Due to its carcinogenic effects and polluting ground 3. Bleaching Soda c. Calcium Oxychloride
water, using tetrachloroethene as solvent for dry 4. Caustic Soda d. Sodium Carbonate
cleaning of clothes is increasingly being replaced with 1 2 3 4
the use of: (A) c d b a
(A) Hydrogen peroxide (B) d c b a
(B) Liquified carbon dioxide (C) b d c a
(C) Magnesium chloride (D) a d c b
(D) Calcium oxychloride 75. The temporary hardness of water is caused by the
66. Match the following visitors with the kings whose presence of which of the following?
court they visited and answer the question on the (A) Bicarbonates of Ca and Mg
basis of the codes provided below: (B) Chlorides of Carbon
1. Megasthenes a. Bindusara (C) Sulphates of Mg
2. Daimachus b. Chandragupta II (D) Chlorides of Mg
3. Hiuen-Tsang c. Chandragupta Maurya 76. Match the following national parks/wildlife
4. Fa-Hien d. Harshavardhan sanctuaries and places they are situated at and answer
the question on the basis of the codes provided below: 85. Which of the following was the first state where the
1. Corbett National Park a. Jaisalmer Presidents Rule was proclaimed under the provisions
2. Desert National Park b. Mysore of article 356 of the Constitution?
3. Mudumalai Wildlife Sanctuary c. Nainital (A) Punjab (B) Andhra Pradesh
4. Bandipur National Park d. Nilgiri (C) Uttar Pradesh (D) Tamil Nadu
1 2 3 4 86. Which of the following is NOT a Constitutional
(A) c a d b institution?
(B) d c b a (A) Election Commission
(C) b d c a (B) Finance Commission
(D) a d c b (C) Comptroller and Auditor General (CAG)
77. Which of the following plants has a unique feature of (D) None of the above
having the largest seed in the plant kingdom? 87. The 25 paise coin, popularly known as chavanni,
(A) Orchid (B) Maldive coconut ceased to be legal tender from:
(C) Cycas (D) Eucalyptus (A) Jul 2009 (B) Jul 2010
78. The National Botanical Research Institute is situated (C) Jul 2011 (D) Jul 2012
at which of the following places? 88. Which of the following banks is NOT a Govt-owned
(A) New Delhi (B) Hyderabad bank?
(C) Bangalore (D) Lucknow (A) Andhra Bank (B) IDBI

K
79. Which of the following pairs containing human (C) Indian Bank (D) Indusind Bank
diseases and the body parts affected by them is NOT 89. The economic principle that describes a consumers
matched correctly? desire and willingness to pay a price for a specific
(A) Influenza Respiratory tract goods or service in a specified time period is called
(B) Chickenpox Skin and blood (A) Supply (B) Demand
(C) Measles Brain (C) Utility (D) Elasticity
(D) AIDS Blood and nervous system 90. Which of the following is NOT considered to be a
80. Plants growing in places of deficient water supply are factor of production?
known as: (A) Land (B) Labour
(A) Hydrophytes (B) Helophytes (C) Electricity (D) Entrepreneurship

KUNDAN
(C) Xerophytes (D) Mesophytes 91. Name the shuttler who has become the first male junior
81. Who among the following can set up an overseas badminton player from India to be ranked No. 1 in the
banking unit in Special Economic Zones (SEZs)? world in the Jan rankings of the World Badminton
(A) Public Sector Banks (B) Private Sector Banks Federation (WBF).
(C) Foreign Banks (D) Any of the above (A) Parupalli Kashyap (B) Valiyaveetil Diju
82. The activity of copying files or databases so that they (C) Chetan Anand (D) Aditya Joshi
will be preserved in case of equipment failure or other 92. What is the foreign direct investment (FDI) limit for
catastrophe, is termed as: existing pharma firms in India stipulated by the govt
(A) Burning (B) Backup at present?
(C) Encryption (D) Firewall (A) 26 per cent (B) 49 per cent
83. Match the following states and centres of chemical (C) 74 per cent (D) 100 per cent
fertilizers situated there and answer the question on 93. National Youth Festival is held on the occasion of the
the basis of the codes provided below: birth anniversary of Swami Vivekananda every year
1. Jharkhand a. Haldia and his birthday is observed as the National Youth
2. Bihar b. Rourkela Day. It falls on
3. Odisha c. Barauni (A) 2 Jan (B) 10 Jan (C) 12 Jan (D) 18 Jan
4. West Bengal d. Sindri 94. Indian workers residing in Emigration Check Required
1 2 3 4 (ECR) countries will soon be able to avail life insurance
(A) c a d b and pension benefits under Mahatma Gandhi Pravasi
(B) d c b a Suraksha Yojana (MGPSY). This scheme was first
(C) b d c a launched in
(D) a d c b (A) Kuwait (B) Bahrain
84. Who among the following is credited to be the first (C) Qatar (D) UAE
woman Speaker of the Lok Sabha? 95. Name the country in which the United Nations and its
(A) Sucheta Kriplani (B) Pratibha Patil humanitarian partners have launched No Lost
(C) Meira Kumar (D) Vijaya Lakshmi Pandit
Generation initiative to protect a generation of DE.
children from a life of despair, diminished opportunities (A) 5 cm (B) 7 cm (C) 6 cm (D) 4 cm
and broken futures. 106. In PQR, S is the mid-point of side QR. Find the ratio
(A) Egypt (B) Mali of PQR : PSR.
(C) Nigeria (D) Syria (A) 3 : 1 (B) 1 : 3 (C) 1 : 2 (D) 2 : 1
96. Which of the following railway stations entered Limca 107. PQ is a tangent at Q to a circle with centre O. If the
Book of Records for worlds longest platform (1,355.40 radius of the circle is 12 cm and the area of POQ is
metres) recently? 180 cm2, find the length of the tangent.
(A) Kharagpur (A) 15 cm (B) 20 cm (C) 25 cm (D) 30 cm
(B) Gorakhpur 108. Two parallel chords PQ and RS of equal lengths are
(C) Chhatrapati Shivaji Terminus drawn inside a circle of centre O and they are 8 cm
(D) Patna apart from each other. If the radius of the circle is 5 cm,
97. Who was the modern worlds first female head of govt? find the length of the chords.
(A) Sheikh Hasina (A) 13 cm (B) 3 cm (C) 10 cm (D) 6 cm
(B) Indira Gandhi 109. In ABC, ADB = 60, DAC = 30 and AB = AC.
(C) Margaret Thatcher Find BAD.
(D) Sirimavo Bandaranaike

K
98. What is the velocity at which if an object is thrown
from the earths surface, the object never returns to
earth?
(A) 1.2 km/sec (B) 5.1 km/sec
(C) 8.3 km/sec (D) 11.2 km/sec
99. Which of the following elements is the most reactive?
(A) Aluminium (B) Calcium (A) 60 (B) 120 (C) 90 (D) 45
(C) Potassium (D) Gold 110. If cos x = cos 60.cos 30 + sin 30.sin 60, find the
100. Where is the Indira Gandhi Centre for Atomic Research value of x.
(IGCAR) located? (A) 60 (B) 90 (C) 15 (D) 30
(A) Thiruvananthapuram (B) Kalpakkam 111. The perimeter of an isosceles triangle is 32 cm, if one

KUNDAN
(C) Baleswar (D) Sriperumbudur of the equal sides is 10 cm, find the area of the triangle.
(A) 32 cm2 (B) 24 cm2
2
Part C: Quantitative Aptitude (C) 48 cm (D) 100 cm2
112. A 2-m-wide path has to be constructed around a
101. D, E and F are mid-points of sides AB, AC and BC rectangular park of dimensions 18m 15m. If the cost
respectively of ABC. Find the area of the quadrilateral of construction is `25 per sq m, find the total cost of
DEFB, if the area of the triangle ABC is 36 cm2. constructing the path.
(A) 12 cm2 (B) 18 cm2 (C) 24 cm2 (D) 9 cm2 (A) `6750 (B) `10450
102. In a quadrilateral ABCD, CAB = DAC, BCA = (C) `5750 (D) `3700
ACD. Find the area of the quadrilateral ABCD, if the 113. The area of a circular field is 1326m2. If the cost of
area of ADC = 24 cm2. painting the fence is `6 per metre, find the total cost.
(A) 36 cm2 (B) 32 cm2 (C) 48 cm2 (D) 40 cm2 (A) `892 (B) `692
(C) `792 (D) `992
a 114. A sector makes 70 angle at the centre of a circle. If the
103. If sin = , 0 < < 90, find the value of cot . area of the sector is 22m2, what is the area of the circle?
a2 b2
(A) 121.34 m2 (B) 113.14 m2
a (C) 101.23 m 2
(D) 120 m2
(A) (B) a b
b 115. The two parallel sides of a trapezium are 6m and 16m
respectively. If the area of the trapezium is 209m2, find
b the height.
(C) (D) a 2 b 2
a (A) 10m (B) 22m (C) 20m (D) 19m
104. If sin + sin2 = 1, find the value of cos12 + 3 cos10 + 116. If x cot 45.sin 60 = cos 60.tan 60, then x is equal to
3 cos8 + cos6 + 2 cos4 + 2 cos2 2. 1
(A) 0 (B) 4 (C) 2 (D) 1 (A) 1 (B) (C) 2 (D) 3
2
105. Two secants ABC and ADE are drawn through a circle 117. Find the acute angle , when
from point A. If AB = 6 cm, BC = 4 cm, AD = 5 cm, find
x
cos sin 1 3
= 128. If yy = 3125 and x 2 = 216, find (x + y).
cos sin 1 3 (A) 9 (B) 11 (C) 5 (D) 3
(A) 45 (B) 30 (C) 60 (D) 90 129. The ratio of the sum lent on simple interest at 10% per
118. A train leaves point A at 6 am and reaches point B at 12 annum to the sum lent at 15% per annum is 4 : 5. What
pm. Another train leaves point B at 8 am and reaches will be the ratio of the interest on the respective sums
point A at 2 pm. At what time do the two trains meet? at the end of 2 years?
(A) 8 am (B) 9 am (A) 6 : 5 (B) 5 : 6 (C) 15 : 8 (D) 8 : 15
(C) 10 am (D) 11 am 130. Three numbers are such that the sum of half of the
119. Two pipes can empty a tank in 10 minutes and 15 first, one-fourth of the second and two-thirds of the
minutes respectively while another pipe can fill it in 4 third number is 40. Also, the sum of one-fourth of the
minutes. How long will it take to fill the tank if all the first, one-sixth of second and one-third of the third is
three pipes are opened simultaneously? 25. Find the second number.
(A) 30 minutes (B) 12 minutes (A) 20 (B) 120
(C) 15 minutes (D) 4 minutes (C) 240 (D) Data inadequate
120. Raju and Shyam can finish a work in 8 hours and 10 Directions (Q. 131-135): Study the following graph
hours respectively. If they work alternately for 2 hours carefully and answer the questions.

K
each, starting with Shyam, how long will be required The graph shows the export of tea and coffee of a
to finish the work? particular country over the years.
(A) 8 hours (B) 18 hours (C) 2 hours (D) 9 hours

525
600 Tea Coffee
121. Suresh brought 10 T-shirts at an average price of `4500. Quantity (in tonnes)
500
He sold 5 of them at the rate of `4800 each, one of them
for `6000 and the remaining at the average cost price. 400

210
What is his gain or loss per cent? 300

180
169
170
167
150

147
137

138
(A) 3.33% loss (B) 3.33% gain 200
(C) 6.66% loss (D) 6.66% gain 100
122. How many litres of 24% ghee solution should be mixed
0
with 30 litres of 40% ghee solution to make the resultant

KUNDAN
solution contain 28% ghee? 2006-07 2007-08 2008-09 2009-10 2010-11
(A) 20 litres (B) 30 litres (C) 40 litres (D) 90 litres Year
123. What is the difference of compound interests on `36000 131. By what per cent did the export of tea fall in 2007-08
at 30% per annum for one year when compounded from the previous year?
annually and half-yearly? (A) 1% (B) 2% (C) 3% (D) 4%
(A) `1800 (B) `810 (C) `1500 (D) `520 132. What was the ratio of export of coffee to that of tea in
124. Ruchi, Seema and Parul started a partnership by 2010-11?
investing `51000, `63000 and `81000 respectively. They (A) 5 : 9 (B) 2 : 5 (C) 5 : 2 (D) 9 : 5
paid `1000 per month and 10% of the total profit as 133. By what approximate per cent the export of coffee
salaries to two workers respectively. What is the total increased from 2009-10 to 2010-11?
share of Ruchi in profit if the total annual profit is (A) 205% (B) 125% (C) 195% (D) 192%
`1,00,000? 134. What was the percentage increase in the export of tea
(A) `26,000 (B) `38,000 (C) `20400 (D) `32,400 in 2010-11 over 2006-07?
125. Mahesh sells an article to Suresh at a profit of 20%. (A) 40% (B) 90% (C) 20% (D) 35%
Suresh sells it to Nilesh at a loss of 15%. If the 135. What is the ratio of export of coffee in 2007-08 over
difference between the CP of Mahesh and that of that in 2009-2010?
Nilesh is `50, what is the selling price of Suresh? (A) 69 : 25 (B) 30 : 23 (C) 25 : 69 (D) 23 : 30
(A) `1000 (B) `2000 (C) `1550 (D) `2550 136. A man standing at a point P is watching the top of a
126. The price of a product first increased by 20%, then tower which makes an angle of elevation of 30 from
decreased by 15% and again increased by 30%. If the the mans eye. The man moves a few metres ahead to
final price is `3315, what was the original price? the tower and now the angle of elevation becomes
(A) `1500 (B) `2000 (C) `1800 (D) `2500 60. Find the distance between the base of the tower
127. Find the value of (x + y), if 3x = 9y 31 and and the point P.
25x = (3125)y 625.
(A) 2 (B) 0 (C) 1 (D) 2 (A) 20m (B) 15 3m
(C) 18 3m (D) Data inadequate 5 1 1 3
(A) (B) (C) (D)
137. G is the centroid of a triangle ABC, right-angled at B. 37 6 37 37
AB = 7 cm, BC = 24 cm and AC = 25 cm. If D is the mid- 147. Aarti and Bharati can complete a work individually in 12
point of AC, find GD. days and 24 days respectively. After Bharati had worked
(A) 8.33 cm (B) 4.17 cm for 12 days, Aarti joined her and completed the work. If
(C) 12.5 cm (D) 6.25 cm they earn `180 for the work, find the share of Aarti.
138. Find the area of an equilateral triangle whose side is (A) `120 (B) `100 (C) `90 (D) `60
equal to the diagonal of a square of area 16 cm2. 148. P and Q undertake a job for `45000. P alone can do it in
20 days and Q in 30 days. With the help of R they
27 3
(A) cm 2 (B) 24 3 cm 2 finished it in 8 days. What is Rs share?
2 (A) `24000 (B) `18000 (C) `12000 (D) `15000
(C) 8 3 cm 2 (D) 16 3 cm 2 149. Find the smallest and largest 4-digit number which
when lessened by 12 is exactly divisible by 16, 24 and
139. Find the area of a circle which has a chord of length 8 40.
cm and is at a distance of 3 cm from the centre of the (A) 1208, 9848 (B) 1200, 9840
circle. (C) 1212, 9852 (D) 1188, 9828
(A) 50 cm2 (B) 100 cm2 150. Find the greatest number which when it divides 3300

K
2
(C) 25 cm (D) 75 cm2 and 3640 leaves remainders 23 and 24 respectively.
140. Kapil and Mahek started a business with `2400 and (A) 13 (B) 113 (C) 339 (D) 226
`4800 respectively. At the end of every three months,
Kapil invested `1200, and Mahek withdrew `800 at the
beginning of every three months. What is the share of
Part-D: English Comprehension
Mahek out of a total profit of `2600 at the end of a Directions: In question nos. 151-155, some parts of
year? the sentences have errors and some have none. Find out
(A) `1400 (B) `1600 (C) `1200 (D) `1000 which part of a sentence has an error and blacken the
141. What is the average cost of manufacturing an article, rectangle [ ] corresponding to the appropriate letter (A),
if the fixed cost of manufacturing 5000 units is `40000 (B), (C). If there is no error, blacken the rectangle [ ]
and the variable cost is `5 per article?

KUNDAN
corresponding to (D) in the Answer Sheet.
(A) `8 (B) `12 (C) `7 (D) `13 151. A Delhi Police constable posted in the Excise
142. In a 3-member family, just before a set of triplets was (A)
born the average age was 26 years. What will be the Department was beaten to death by an alleged gang
average age of the family ten years hence, if the family (B)
size remains the same? of illicit liquor suppliers. No error
(A) 21 years (B) 23 years (C) (D)
(C) 26 years (D) 36 years 152. The cold wave tightened its grip of North India as
143. Raju and Sanjay can complete a job in 10 days and 15 (A)
days respectively. Raju joins Sanjay after a few days the temperature in several parts of the region
and the whole work is completed in 9 days from the (B)
beginning. After how many days did Raju join Sanjay? plummeted due to icy winds. No error
(A) 4 days (B) 3 days (C) (D)
(C) 5 days (D) 6 days 153. The accusations have cast a shadow over peace talks
144. Pratham and Gauri can complete a job in 8 days and 24 (A)
days respectively. If after 8 days Pratham joins Gauri spearheaded by regional leaders to end the bloody
in how many days was the job completed? (B)
(A) 11 days (B) 10 days violence believed to have killed thousands. No error
(C) 9 days (D) 12 days (C) (D)
145. A sum doubles itself in 6 years at SI. In how many 154. A top Iranian nuclear negotiator expressed hope that
years will it become 6 times at the same rate? (A)
(A) 24 years (B) 30 years a deal with world powers could implement within a
(C) 36 years (D) 34 years (B) (C)
5 sin 3 cos month. No error
146. If 5 tan = 4, then find the value of . (D)
3 sin 5 cos
155. In a couple of years we intend to double our current
(A) 167. Recalcitrant
revenue of rupees five crores. No error (A) clamorous (B) stupid
(B) (C) (D) (C) vigilant (D) serene
Directions: In question nos. 156 to 160 sentences 168. Procrastinate
are given with blanks to be filled in with an appropriate (A) examine (B) intense
word(s). Four alternatives are suggested for each question. (C) agile (D) powerful
Choose the correct alternative out of the four and indicate 169. Rendezvous
it by blackening the appropriate rectangle [ ] in the (A) separation (B) tryst
Answer-Sheet. (C) disloyal (D) meeting
156. The North-East Region of India, consisting of the 170. Tacit
seven sister states, ________ unable to keep pace (A) implied (B) shabby
with the growth happening in rest of the country. (C) tangible (D) expressed
(A) has been (B) should have been Directions: In question nos. 171 to 175, four
(C) have thus (D) have so far been alternatives are given for the idiom/phrase bold-italicised
157. To make a career in economics one should normally in the sentence. Choose the alternative which best
have a postgraduate degree ________ a few careers expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in
may be available after graduating with economics as the Answer-Sheet.
one of the subjects. 171. I could not make head nor tail of Dhoom 3.

K
(A) since (B) exceptionally (A) see (B) copy
(C) although (D) however (C) visit (D) understand
158. For certain age concessions admissible to various 172. To secure good marks in the exam you should study
categories, please ________ the instructions with might and main.
regarding Concessions and Relaxations. (A) devotion (B) concentration
(A) bring in (B) check in (C) all enthusiasm (D) perseverance
(C) consider (D) go through 173. Rakesh was full of beans after a long sleep.
159. Sahitya Akademi Award has been ________ . (A) full of motivation (B) full of energy
(A) announced (B) promulgated (C) full of power (D) full of intelligence
(C) declared (D) published 174. The sale of the house fell through at the last minute.

KUNDAN
160. Newbie AAP has issued a form for partys ticket (A) failed (B) completed
seekers in the ________ Lok Sabha elections. (C) decreased (D) increased
(A) ensuing (B) upcoming 175. The school bully pounced on the younger child at the
(C) imminent (D) next bus stop.
Directions: In question nos. 161 to 165, out of the (A) rebuked (B) helped
four alternatives choose the one which best expresses the (C) jumped on (D) beat
meaning of the given word and mark it in your Answer- Directions: In question nos. 176-180, a part of the
Sheet. sentence is underlined. Below are given alternatives to
161. Hoist the underlined part at (A), (B) and (C) which may improve
(A) distinction (B) raise the sentence. Choose the correct alternative. In case no
(C) respect (D) glory improvement is needed your answer is (D). Mark your
162. Subversion answer in the Answer-Sheet.
(A) succession (B) extraction 176. The Delhi power regulator has turned out a request
(C) absorption (D) disruption by the distribution companies to hike power tariffs in
163. Wayward the Capital.
(A) perverse (B) brainless (C) vigilant (D) alert (A) turned up (B) turned down
164. Sprint (C) turned over (D) No improvement
(A) fracture (B) lavish (C) run (D) geyser 177. Thailands army chief urged both sides in the countrys
165. Infuriate bitter political dispute to show restraint, but does not
(A) acquire (B) provoke (C) hurt (D) instil rule over the possibility of a coup.
Directions: In question nos. 166 to 170, choose the (A) but cannot refute (B) but did not make out
alternative opposite in meaning to the given word and mark (C) but did not rule out (D) No improvement
it in the Answer-Sheet. 178. UP Chief Minister slammed a top bureaucrat for his
166. Patriotism bizarre and insensitive statement on children died from
(A) chauvinism (B) sedition cold in the riot relief camps in western UP.
(C) sovereign (D) troublesome (A) dying of cold (B) died from cooling
(C) died with cold (D) No improvement every household connected with a metre.
179. Having the safety of the helicopter and its occupants Is this move economically viable for the Delhi Jal Board
in mind, it has been decided that no punitive action (DJB)? Is it necessary to provide free water supply to every
would be taken against pilots who decided to abort household? Since Delhi does not have any reliable
the mission and carry out safe forced landing due to perennial water source, where will the water come from?
deteriorating weather. Water is increasingly becoming an economic goods
(A) Taking the (B) Putting the worldwide because of its storage and distribution costs.
(C) Keeping the (D) No improvement Rainwater is harvested in dams and reservoirs to be
180. The ongoing tussle between India and the US over supplied for various purposes, including domestic use,
arrest and ill treatment of a diplomat has resulted in which involves huge cost. At the same time, groundwater
US Ambassador Nancy Powell calling on her travel is exploited at an alarming rate; it also involves huge drilling
plans to Nepal. and electricity costs. The cost of management and
(A) calling out (B) calling off distribution of water for urban households is massive.
(C) calling for (D) No improvement Why provide water free to all households when the
Directions: In question nos. 181 to 185, out of the per capita income of this State is much higher than the
four alternatives, choose the one which can be substituted national average? Is it not against the ability-to-pay
for the given words/sentence. principle? This free scheme is reportedly going to cost

K
181. State of wild excitement and great happiness about `160 crore per annum at current prices for the DJB
(A) Nemesis (B) Rendition and is expected to increase manifold for a variety of reasons.
(C) Incredulous (D) Delirium How is DJB to manage this cost?
182. The fear of crowds According to one estimate, the DJBs net cash revenue
(A) Pyrophobia (B) Hamophobia surplus increased from `40.56 crore in 2007-08 to `233.57
(C) Demophobia (D) Cynophobia crore in 2013-14. DJBs dependence on the government for
183. Money given as a reward operational costs reduced from `380 crore in 2009-10 to
(A) Bounty (B) Legacy zero in 2013-14, a remarkable achievement. The financial
(C) Alms (D) Arrears condition of DJB will now run into a mess.
184. Flowing out of something in a fast and forceful way Delhi does not have the luxury of a perennial surface
(A) Passage (B) Spew source of water. It needs water from the neighbouring State

KUNDAN
(C) Trespass (D) Expulsion of Haryana which is guaranteed. Haryanas Chief Minister
185. Killing illegally as a punishment for a crime Bhupendra Singh Hooda has already cautioned that Delhi
(A) Murder (B) Slaughter is getting more than its due share.
(C) Assassination (D) Lynch Besides, the groundwater stock is precarious in the
Directions: In question nos. 186 to 190, four words State. As per the estimate of Central Ground Water Board,
are given in each question, out of which only one word is the total annual replenishable groundwater resource is only
correctly spelt. Find the correctly spelt word and indicate 0.30 BCM (billion cubic metres) for Delhi, but the draft of
it in the Answer Sheet by blackening the appropriate groundwater is already 0.48 BCM/year, which is way above
rectangle. the permissible limit. Owing to the increased scarcity of
186. (A) occured (B) ocasion water, the present supply of water even in posh areas is
(C) nousea (D) omitted only about 509 litres per household per day, below the
187. (A) mathemetics (B) magnifecent promise made by this new government.
(C) maintainance (D) marquee 191. Why has the author raised a question against free
188. (A) fermentesion (B) farewell water supply to every household in Delhi?
(C) failthfuly (D) foreignheite (A) Because every household in Delhi is capable of
189. (A) onomatopoeia (B) sattellite paying water bill.
(C) tapeistry (D) vaccum (B) Because it is sheer nonsense to manage water on
190. (A) parallalled (B) quoram heavy cost and supply it for free.
(C) sirocco (D) scintilating (C) Because Delhi does not have any reliable
PASSAGE I (Question Nos. 191 to 195) perennial source of water.
It is the duty of any responsible government to (D) Because Delhi Jal Board is already running in loss.
provide lifeline water to its citizens. We may debate the 192. Find the incorrect statement on the basis of the given
quantum, but can we argue against the principle? This is passage.
what Arvind Kejriwal, the newly elected Chief Minister of (A) The newly elected Chief Minister of Delhi has
Delhi, tweeted immediately after announcing 666 litres of announced 20 kilolitres of water for free to every
free water per day (or 20 kilolitres of water a month) to household in Delhi.
(B) It is the duty of any responsible government to to have been the case at Microsoft or Yahoo. Even General
provide lifeline water to its citizens. Electric, which pioneered the technique during the
(C) The present supply of water even in posh areas uncompromising reign of Neutron Jack Welch (GEs boss
is below the promise made by the new from 1981 to 2001), has since softened its approach.
government. The reason such gradings have not died out entirely
(D) None of these is because employers still need to find ways to fairly
193. What arguments have been placed against providing evaluate their employees and have a basis for
free water to all households in Delhi? compensation differences. This is especially true when
(A) The free water scheme will cost about 160 crore there is a wide gap between the remuneration of top
rupees per year at current prices for the Delhi Jal performers and the rest. To avoid lawsuits claiming unfair
Board. discrimination, firms need to be able to show they have a
(B) The per capita income of Delhi is much higher clear basis for decisions on pay and bonuses.
than the national average. Ranking and yanking is more logical in investment
(C) It is against the ability to pay principle. banks, law and accountancy firms and big consultancies:
(D) All the above their business model is, in a sense, built on recruiting large
194. Which of the following statements is/are true in the numbers of junior staff and motivating them with the
context of the given passage? prospect of becoming a partner, even though in practice
(A) In comparison to 2007-08, the DJBs net cash only a few of them can ever make it. In other types of

K
revenue surplus increased fivefold in 2013-14. business, the evidence suggests that it may work at first, if
(B) As per the given statistics, DJB does not have to a firm needs to cut away dead wood. But the benefit can
depend on the government for operational cost disappear and turn into a cost if the ranking and yanking is
as of now. done repeatedly.
(C) The new scheme of free water supply will not 196. What is the meaning of the phrase ranking and
have much effect on the financial condition of yanking as used in the given passage?
Delhi Jal Board. (A) It is a technique in which employees are
(D) The water of the river Yamuna is more than downgraded and are given less remuneration.
enough to meet the water requirement of Delhi. (B) It is a management technique in which the
195. What is meaning of the word precarious as used in performance of the employees is measured. They

KUNDAN
the given passage? are ranked for their good performance and pulled
(A) unsafe (B) enough down to the lowest category if they do not live
(C) uncertain (D) little up to the expectation of their firms.
PASSAGE II (Question Nos. 196 to 200) (C) It is a grading system in which employers seek to
It is a brutal management technique in which bosses find out the fair basis for compensating the loss
grade their employees performance along a vitality curve of their employees.
and sack those who fall into the lowest category. Known (D) None of these
as ranking and yanking, it had its heyday in the 1980s 197. Why does Lisa Brummel discourange the rating
and 1990s. In America its popularity faded somewhat after system?
it was seen to have contributed to the fall of Enron. Now it (A) Because it discourages the sense of obedience
is back in the headlines. and dedication towards their work among the
All Things D, a tech-industry website, reported that employees.
Yahoo staff are increasingly unhappy about a quarterly (B) Because it creates a sense of jealousy among the
performance review introduced last year by the new boss, employees towards those who are ranked and
Marissa Mayer. The grading exercise is said to have cost given high remuneration.
600 of them their jobs. (C) Because it discourages teamwork and
Microsoft announced that its own, equally unpopular, collaborative effort among the employees.
system was being scrapped. In a memo, Lisa Brummel, (D) All the above
Microsofts head of human resources, said there would be 198. Which of the following is not true according to the
no more ratings and no more curve. The firm would passage?
implement a fundamentally new approach designed to (A) The reason why grading systems have not been
encourage teamwork and collaboration. scrapped so far is because till date they serve as
Many firms, from Amazon to PwC, still use some a yardstick to appraise their employees and have
version of what management theorists also call stack a basis for compensation differences.
ranking to sort the sheep from the goats in their workforce. (B) Rating system can never in any way discourage
However, many of them enforce it more flexibly than seems
teamwork and collaboration. (C) The new system introduced by Marissa Mayer
(C) The benefit can disappear if the ranking and will cut a certain percentage of incentive paid to
yanking is done repeatedly. them.
(D) Stack ranking is the process of selecting the better (D) As a result of the grading exercise, six hundred
from a group of many. staff had to lose their job and the same may
199. As per the reports of All Things D, a tech-industry happen with them also.
website, what was the reason of unhappiness of Yahoo 200. What is the meaning of the word scrapped as used
Staff? in the passage?
(A) A new annual performance appraisal system (A) practised (B) cancelled
introduced by the new boss last year (C) criticised (D) implemented
(B) Meagre salary paid to them

K
KUNDAN
18. C; 38. C; Most of the people are doctors means
Answers Some people are doctors (I) + Doctors are
I G A Y L O X W MBBS means All doctors are MBBS (A) = I +
19. C;
1. B; A = I = Some people are MBBS. Hence,
1 2 3 4 5 6 7 0
conclusion I follows.
So, 20. A; Again, Doctors are MBBS conversion
Some MBBS are doctors. Hence, conclusion
II does not follow.
2. C; 39. A; Rama is a clerk (A) + All clerks are
21. D; 18 12 + 20 = 26 honest (A) = A + A = A = Rama is honest.
Similarly, 13 6 + 28 = 35 Hence, conclusion II follows. But I does not
So, ? 8 + 11 = 19 follow.
Similarly, or, ? = 27 11 = 16 40. D;
22. B; 2 + 12 3 = 12 + 36 = 48
Similarly, 8 2 + 15 3 = 16 + 45 = 61
So,
So, 13 2 + 11 3 = 26 + 33 = 59
23. C;
3. A;
Given expression, 25 P 20 Q 5 V 10 T 16
= 25 + 20 5 10 16 41. C 42. D 43. B 44. B 45. C
= 25 + 4 10 16 46. D 47. B 48. A 49. D 50. C
24. B;

K
= 25 + 40 16 51. B 52. C 53. B 54. A 55. D
= 65 16 = 49 56. D 57. C 58. A 59. C 60. D
61. B 62. B 63. C 64. B 65. B
4. A;
66. A 67. C 68. B 69. A 70. B
71. B 72. B 73. C 74. C 75. A
76. A 77. B 78. D 79. C 80. C
Hence, R is brother-in-law of Js mother. 25. C; There are only two Ts in the key 81. D 82. B 83. B 84. C 85. A
word and no M. 86. D 87. C 88. D 89. B 90. C
5. B; 26. C; There is no A in the key word. 91. D 92. D 93. C 94. D 95. D
27. D; There is no M in the key word. 96. B 97. D 98. D 99. C 100. B
28. B; 3 4 8 14 + 7
3 4 + 8 14 7 101. B;
12 + 8 2
6. D; Except D, all are negative feelings. = 20 2 = 18

KUNDAN
7. D; Except medulla, all are parts of the 18 65
eye. Medulla is a part of the brain. 29. C; 625 850 ? 1000
100 100
8. C; Rest are places where we stay but club is
or, 112.5 + 552.5 = 665.0 + ? = 1000
a place where we gather.
or, ? = 1000 665 = 335
9. A; Except A, all others are consecutive Since D, E and F are mid-points of the sides
alphabets in reverse order. 30. A;
of ABC, the areas of ADE, EFC, DEF,
DFB are equal.

10. B; 1
Similarly, area of DEF = of area of ABC
4
So, area of DEFB = DFB + DEF

31. B 1 1
= 36 36 = 9 + 9 = 18 cm2
32. D; Girls mothers brother = only son of 4 4
11. D; Except D in all others, the second Nishants mothers father
number is an even multiple of the first. or, Girls mothers brother = Nishants 102. C;
maternal uncle
or, Girls mother = Nishants aunt or mother
33. D; Ws rank from bottom = 18 + 8 = 26
Ws rank from top = 49 26 + 1 = 24
34. B; Blue + Yellow = Green
12. A; CAB = CAD
Hence, F is the combination of Blue and
21 = 2 + 1 = 33 = 27 Yellow. And ACB = ACD
15 = 1 + 5 = 63 = 216 35. D; The number of girls is x. ACB and ADC are congruent triangles
13 = 1 + 3 = 43 = 64 The number of boys is 3x. by ASA.
13. B; Both are opposite in meaning. Total number of students is x + 3x = 4x. The Area of ACB = Area of ADC
14. A; Second is the property possessed by number which is divisible by 4 is the number ar(ABCD) = 2(arACD) = 48 cm2
the first. of children. Now, 42 is not divisible by 4. a
15. C; The group of soldiers is called army 36. A; bbccdd/bbccdd/bbccdd 103. C; We have, sin = 2
and the group of cows is called herd. 37. B; a b2
16. D; Lack of first leads to the second.
17. D; 32 (23)2 = 529 cos = 1 sin 2
43 (34) 2 = 1156
= 148 25 = `3700
108. D;
a2 b2 b 113. C; Area of circle = r 2
= 1 = Then, r 2 = 1326
a2 b2 a2 b2 a2 b2
1326 7
or, r2 = = 441
cos b a 2 b2 2
cot = = a
sin a 2 b2 r = 441 = 21 cm
Here, OQ = 5 cm Now, perimeter of the circle = 2 r
b OM = OT = 4 cm
= Now, in TOQ 22
a = 2 21 = 132 cm
7
104. D; We have, sin + sin2 = 1 TQ = 52 4 2 = 3 cm
or, sin = 1 sin2 Hence, cost of painting the fence = 132 6
or, sin = cos2 PQ = 2 TQ = 3 2 = 6 cm = `792
Now, cos12 + 3 cos10 + 3 cos8 + cos6 + 109. C; Since ADB is exterior angle of 114. B; Given, area of the sector of the circle
2 cos4 + 2cos2 2 ADC, = 22m2
= (cos 12 + 3 cos10 + 3 cos 8 + cos 6 ) + ADB = DAC + ACD
2(cos4 + cos2 1) or, 60 = 30 + ACD Then, . r 2 = 22
ACD = 30 360
= cos12 + 3 cos10 + 3 cos8 + cos6 cos4
+ cos2 1 Now, AB = AC. So, ABC = 30
70 22 2
Now, cos2 = sin BAC = 180 (30 + 30) = 180 60 or, r = 22
= 120 360 7
cos4 = sin2 . Also, (a + b)3 = a3 + 3a2b +

K
BAD = 120 30 = 90 ( Angle of sector = 70 given)
3ab2 + b3
Thus, given expression = (cos4 + cos2 ) 3 + 110. D; We have, cosx = cos 60.cos 30 + or, r2 = 36
2(cos4 + cos2 1) sin 60.sin 30 r=6m
= (sin2 + cos2 )3 + 2(sin2 + cos2 1) 1 3 3 1 22
=1+0=1 = Now, area of the circle = r 2 = 6 6
2 2 2 2 7
105. B; = 113.14 m2
3 3 2 3 3 115. D; Area of the trapezium
=
4 4 4 2 1
or, cosx = cos 30 x = 30 = height sum of parallel sides
2
Now, AB AC = AD AE 111. C;
or, 6(6 + 4) = 5(5 + DE) 1
= (6 16) h
or, 60 25 = 5DE 2

KUNDAN
or, 5DE = 35 DE = 7 cm
1
106. D; = 22 h = 209 m
2
or, h = 19m
Let triangle ABC be an is isosceles triangle 116. A; We have,
Here AB = AC = 10 cm x cot 45.sin 60 = cos 60.tan60
And perimeter of isosceles ABC = 32 cm 3 1
S is the mid-point of QR. So, BC = 32 (10 + 10) = 12 cm or, x 1 = 3
2 2
Now, area of isosceles triangle ABC
1
So, PQR = PSR b 12 3 3
2
= 402 b 2 = 4 10 10 122 or, x
4 4 2 2
PQR 2 x=1
Hence, ratio = 2 : 1 ( b = BC = 10 cm)
PSR 1
=3 400 144 = 3 256 cos sin 1 3
117. C; We have,
107. D; = 3 16 = 48 cm2 cos sin 1 3
112. D;
(cos sin ) (cos sin ) (1 3 ) (1 3)
or, (cos sin ) (cos sin )
(1 3 ) (1 3)

(Applying componendo dividendo)


Let OQ be the raidus.
Then, OQ = r = 12 cm 2 cos 2
or, 2 sin
1 2 3
Area of POQ = bh
2 1
Let the park be ABDC
or, cot = = cot 60 = 60
1 Then area of park = 18 15 = 270 m2 3
or, b h = 180 Now, area of PQSR = (18 + 4) (15 + 4)
2 118. C; Let the the distance be D km.
= 22 19 = 418 m2 Since both the trains take 6 hours to reach
1 Area of path = Area of PQSR Area of from point A to B,
or, 12 PQ = 180 ( b = OQ) rectangle ABDC = 418 270 = 148 m2
2
Hence, cost of constructing the path D
PQ = 30 cm Speed =
6
Distance travelled by the first train before 6
2 1 x
15 30 2
D 36000 1 1 36000 1 1 y = 5 and x 2 = 216 = 63 = 6
the second train starts = 2 100 100
6 x=6
= 11610 10800 = `810 Hence, x + y = (6 + 5) = 11
D 124. C; Ratio of Ruchi : Seema : Parul
= km 4 x 10 2
3 = 17 : 21 : 27
Now distance between them Now, salary paid to workers 100
129. D; Reqd ratio = 5x 15 2
D 2D 100000 100
=D = km = 12 1000 10
3 3 100
= 12000 + 10000 = `22000 80x 8
2D = = = 8 : 15
Net profit = 100000 (12000 + 10000) 150x 15
3 = 78000 130. B; Let the first, the second and the
Time taken = = 2 hours
D D
17 78000 third number be x, y and z respectively.
6 6
Ruchis share = (17 21 27) = `20400 x y 2
Hence, both the trains meet 2 hours after Then, z 40
the second train starts. 125. D; Let the cost price of Mahesh be 2 4 3
So, they meet at 10 am `100. or, 6x + 3y + 8z = 480 ... (i)
119. B; Part of the tank filled by the pipes in T he n,
x y z
120 Again, + + = 25
1 1 1 4 6 3
SP of Mahesh = CP of Suresh = 100

K
1 minute = 100 or, 3x + 2y + 4z = 300 ... (ii)
4 10 15
= `120 Now, on multipling equation (ii) by 2, we get
1 3 2 1 1 32 1 6x + 4y + 8z = 600 ... (iii)
= 85
= = = SP of Suresh = CP of Nilesh = 120 Now, subtracting equation (i) from (iii), we
4 30 4 6 12 12 100 get
Hence, the tank fills in 12 minutes. Difference in cost price of Mahesh and Nilesh y = 120
= 102 100 = `2
2 1 3
120. D; Rajus work in 2 hours = According to the question: 131. B; Reqd % fall = 100 = 2%
8 4 If difference is 2, cost price is `2500 150
2 1 Selling price of Mahesh = Cost price of
525 105 35
Shyams work in 2 hours = = Suresh. 132. C; Reqd ratio =
10 5 210 42 14
102 50
1 1 9 Hence, selling price of Suresh = 5
2

KUNDAN
Total work in 4 hours = = part = =5:2
4 5 20 2
= `2550
9 9 126. D; Let the original price be `x. 525 180
Work in 8 hours = 2= 133. D; Reqd % = 100
20 10 120 85 130 180
Then, x = 3315
100 100 100
9 1 345
Remaining work = 1 = = 100 191.66 192 %
10 10 3315 100 100 100 180
x= = `2500
120 85 130
1 210 150
Since it is Shyams turn, he can do work 127. C; 134. A; Reqd % = 100
10 150
Given, 3x = 9y 31 = 32y 31 = 32y 1
in 1 hour. x = 2y 1 ... (i)
Hence, total time = 8 + 1 = 9 hours 60
Again, 25x = (3125)y 625 = 100 = 40%
121. D; Average selling price of a T-shirt 150
or, 52x = 55y 54
(5 4800) 6000 (4 4500) or, 52x = 55y + 4 138 23
= 2x = 5y + 4 ... (ii) 135. D; Reqd ratio = = 23 : 30
10 180 30
Putting the value of x from (i) in equation
= `4800
(ii), we get
Profit = 4800 4500 = 300 136. D;
2(2y 1) = 5y + 4
300 or, 4y 2 = 5y + 4
Gain = 100 = 6.66% or, 9y = 6
4500
122. D; By alligation method, 6 2
y= =
9 3

2
5 4 2 1
3
x= = =
2 6 3 x
In FCE, tan30 = ( FE = AP)
So, 12 : 4 = 3 : 1 AP
1 30 1 2 3
Now, x + y = =1 x
3 3 30 = 90 litres 3 3 3
tan 60 = ( FD = AB)
123. B; Difference 128. B; yy = 3125 = 55 AB
Again in CFD
There are three unknown units so the data Total days taken = 9
1
inadequate. Let Raju join after x days. Bharatis 12 days work =
2
137. B; 1 1 1
(R + S)s 1 days work = = 1
10 15 6 Remaining work done together in 1
2
9 9 x
Work done = = 1 1 1 1
15 10 day = =
12 24 8
1
1 144. D; Prathams 1 days work =
BD = AC = 12.5 cm 8 1
2
2 4
1 Number of days reqd = 1
12.5 Gauris one days work =
GD = = 4.166 4.17 cm 24 8
3
x = 5 days Bharati worked for (12 + 4) = 16 days
138. C; Area of square = 16 cm2
1 Work done in 4 days by Aarti
S = 4 cm, Diagonal = 4 2cm Work done by Gauri in 8 days =
3 1 1
3 =4 =
Area of equilateral triangle = (a) 2 2 12 3
4 Remaining work =
3 2
3 And work done by Bharati =
1 1 1 3

K
= 16 2 = 8 3 cm2
4 (P + G)s work in 1 day = =
8 24 6
139. C; Ratio of shares of Aarti and Bharati
1 =1:2
work is done in 1 day
6
1 180
2 2 Aartis share = = `60
3
work is done in 6 = 4 days
Here, AB = 8 cm and OP = 3 cm 3 3
8
AB Total numbers of days = 8 + 4 = 12 days 148. D; P works for 8 days and does
PB = 4 cm ( PB = AP = ) 145. B; Let the sum be `100. 20
2
After 6 years = `200 8
2
SI = `100 work. Ps share = 45000 = 18000
OB = OP PB 2 = 9 16 sq m Six times = `600 SI = 500 20
Interest T ime

KUNDAN
= 5 cm 8
Area of the circle = r2 = 25 = 25 cm2 `100 6 years Qs share = 45000 = `12000
30
140. C; Investment of Kapil `500 x years
In 1st 3 months = 2400 Rs share = 45000 (12000 + 18000)
500 6 = `15000
Next 3 months = 3600 x= = 30 years
Next 3 months = 4800 100 149. C; LCM of 16, 24, 40 = 240
Next 3 months = 6000 146. A; We have, 5 tan = 4 Smallest 4-digit multiple of 240 = 1200
Total investment of Kapil = 3(2400 + 3600 The smallest no. to be lessened by 12 and be
4 5 sin 3 cos
+ 4800 + 6000) = 50400 tan = Now, divisible by 16, 24, 40 = 1200 + 12 = 1212
Investment of Mahek = 3(4800 + 4000 + 5 sin 5 cos Largest 4 digit multiple of 240 = 9840
3200 + 2400) = 43200 The largest no. to be lessened by 12 and be
Ratio = K : M = 7 : 6 (Dividing numerator and denominator by divisible by 16, 24 and 40
cos ) = 9840 + 12 = 9852
6 2600
Maheks share = = `1200 5 sin 3 cos 150. B; Find the HCF of the differences of
13
divisor and remainder.
141. D; Total cost = 40000 + (5 5000) cos
sin 5 cos 3300 23 = 3277 and 3640 24 = 3616
= `65000 So HCF of 3277 and 3616 = 113
cos
65000 151. A; Replace in with with
Average cost = = `13 152. A; Replace of with on
5000 4
5 tan 3 5 3 153. D
142. B; Before triplets, total age = 26 3 5 tan 3 5
= 78 3 tan 5 3 tan 5 4 154. B; Replace could implement with
3 5 could be implemented.
Average age of the family just after triplets 5
155. C; Replace crores with crore
78 156. A 157. C 158. D 159. A 160. B
were born = = 13 1 5
6 = 161. B 162. D 163. A 164. C 165. B
12 25 37
Average age 10 years hence = 13 + 10 166. B 167. D 168. C 169. A 170. D
5
= 23 years 171. D 172. C 173. B 174. A 175. C
1 176. B 177. C 178. A 179. C 180. B
1 147. D; Aartis one days work =
143. C; Rajus 1 days work = 12 181. D 182. C 183. A 184. B 185. D
10
186. D 187. D 188. B 189. A 190. C
1 1 191. B 192. A 193. D 194. B 195. C
Sanjays 1 days work = Bharatis one days work =
15 24 196. B 197. C 198. B 199. D 200. B